Ferrit nanoporok elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ferrit nanoporok elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában"

Átírás

1 Ferrit nanoporok elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Gál Loránd Budapest, MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet Plazmakémiai Osztály Pannon Egyetem Molekuláris- és Nanotechnológiák Doktori Iskola Témavezet: Prof. Dr. Szépvölgyi János

2 Bevezetés, célkitzés A félvezetipar a XX. század ötvenes éveinek elején kezdte meg a ferritek nagyüzemi elállítását. A kutatások és fejlesztések azóta is nagy intenzitással folynak, és a ferritek nagyon sok lehetséges kémiai összetétel változatát állították már el. A ferritporok és az elállítási módszerek fejlesztésének f céljai új alkalmazási területek feltárása, az elállítási technológiák hatékonyabbá és gazdaságosabbá tétele és a ferritgyártás környezeti hatásainak csökkentése. A f fejlesztési irányok a következk: - a technológiai folyamatok idigényének jelents csökkentése; - a különleges tulajdonságú, egyes esetekben metastabil inverz spinellek egy lépésben történ elállítása; - ultrafinom ferritporok, majd ezekbl különleges tulajdonságú kerámiák elállítása; - tiszta technológia kidolgozása a környezetterhelés csökkentésére; A rádiófrekvenciás, induktív kicsatolású termikus plazmaberendezések mind szélesebb körben terjednek el az anyagtudományban és -technológiában. Magas üzemi hmérsékletük, robosztus mködésük, a bennük elérhet terméktisztaság technológiai szempontból igen elnyös lehet. Kísérleti munkám célja volt a rádiófrekvenciás termikus plazmareaktor, mint kísérleti berendezés alkalmazhatóságának vizsgálata ferritporok elállítására. Vizsgálni kívántam továbbá, hogy a reaktorban elállíthatóak-e nanoméret, különleges tulajdonságú ferritporok. Viszonyítási alapként a ferritek oxidelegyekbl, magas hmérséklet szintereléssel történ elállítását is tanulmányoztam. A kísérleti folyamatjellemzk és a termékek tulajdonságai között fennálló kapcsolatokat komplex módon, morfológiai, kémiai, fázisanalitikai és mágneses tulajdonságokat vizsgálva jellemeztem.

3 Új tudományos eredmények 1. Cinkferrit és nikkel-cinkferritek elállítása magas hmérséklet hkezeléssel Cinkferritet és nikkel-cinkferriteket állítottam el oxidkeverékekbl levegben, 900 o C-on, 6 órán keresztül végzett hkezeléssel. Megállapítottam, hogy a hkezelés során minden esetben kialakultak spinell ferritek, mégpedig normál szerkezet, paramágneses tulajdonságú cinkferritek, illetve ferrimágneses tulajdonságú nikkel-cinkferritek. Kimutattam, hogy az adott körülmények között a reakciótermékek spinell-tartalma függ a kiindulási anyagok részecskeméretétl. Eredményeim arra utalnak, hogy a diffúziós folyamatok fontos szerepet játszanak a spinellek adott körülmények közötti kialakulásában. 2. Cinkferrit elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmareaktorban, oxidkeverékbl Cinkferritet állítottam el ZnO és Fe 2 O 3 porkeverékébl kiindulva, RF termikus plazmában. Megállapítottam, hogy a reakció során a kiindulási Zn:Fe aránynak megfelel összetétel, nm átlagos részecskeméret cinkferrit képzdött. A termék f kristályos fázisa a 59-94%-ban jelenlev cinkferrit. A spinell- (cinkferrit + magnetit) tartalom 76-97% között változott. A mágneses sajátságok alapján a cinkferrit fleg inverz spinell szerkezet. 3. Cinkferrit elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmareaktorban, fémnitrátokból Cinkferritet állítottam el Zn(NO 3 ) 2 6H 2 O és Fe(NO 3 ) 3 9H 2 O oldatok elegyébl, RF termikus plazmában. A reakció során a kiindulási Zn:Fe aránynak megfelel összetétel, nm átlagos részecskeméret, ftermékként cinkferritet, melléktermékként magnetitet, ZnO-ot és -Fe 2 O 3 -ot tartalmazó ferritek képzdtek. A spinell- (cinkferrit + magnetit) tartalom 92-99% között változott. Kimutattam, hogy a termékek több magnetitet és kevesebb cinkferritet tartalmaztak, mint az oxidelegyekbl kiinduló szintéziseknél. A jelenség magyarázata, hogy a nitrátoldatokból kiindulva a gáz/gzfázisban alacsonyabb cink- és vaskoncentráció alakul ki, mint szilárd oxidelegy esetén. Ez egyrészt kedvez a termodinamikailag stabilisabb magnetit képzdésének, másrészt nagyobb az esélye az inverz cinkferrit normál spinell szerkezetvé történ átalakulásának. Megállapítottam, hogy a kiindulás oldatok koncentrációjának csökkentésekor csökkent a termék részecskemérete és a cinkferrit krisztallitok mérete is. Ugyanezen hatás jelentkezett a reaktorban való átlagos tartózkodási id növelésekor is. Hosszabb tartózkodási id esetén tovább ntt a termék cinkferrit tartalma, ami a cinkoxidnak a már kialakult, spinell szerkezetbe történ utólagos beépülésére utal.

4 Megállapítottam továbbá, hogy oxidkeverékbl kisebb részecskeméret portermék állítható el, mint nitrátoldatokból. Ebben az esetben nagyobb inverziófokú, emiatt nagyobb ferrimágneses hatású cinkferritet keletkezett. Ugyanakkor fémnitrát oldatokból kiindulva nagyobb mérték volt a ferritekké történ átalakulás, mint oxidelegyeknél. 4. Nikkel-cinkferritek elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmareaktorban, oxidkeverékbl Különböz összetétel nikkel-cinkferriteket állítottam el NiO, ZnO és Fe 2 O 3 porkeverékébl kiindulva, RF termikus plazmában. Megállapítottam, hogy a reakció során a kiindulási Ni:Zn:Fe aránynak megfelel összetétel, nm átlagos részecskeméret, ftermékként nikkel-cinkferritet, melléktermékként kismennyiség ZnO-ot és -Fe 2 O 3 -ot tartalmazó anyagok képzdtek. A spinell- (nikkel-cinkferrit) tartalom 95-99% között változott. A ferrimágneses spinellek képzdését mágneses vizsgálatokkal bizonyítottam. 5. Nikkel-cinkferritek elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmareaktorban, fémnitrátokból Különböz összetétel nikkel-cinkferritek állítottam el Ni(NO 3 ) 2 6H 2 O, Zn(NO 3 ) 2 6H 2 O és Fe(NO 3 ) 3 9H 2 O oldatok elegyébl, RF termikus plazmában. A reakció során a kiindulási Ni:Zn:Fe aránynak megfelel összetétel, nm átlagos részecskeméret, ftermékként nikkel-cinkferritet, melléktermékként egyes esetekben kevés -Fe 2 O 3 -ot tartalmazó anyagok képzdtek. A termékek spinell- (nikkel-cinkferrit) tartalma % volt. A reakciótermékek telítési mágnesezettsége a nikkeltartalommal ntt. Megállapítottam, hogy a fajlagos kicsatolt energia növelésével csökkent a kialakult nikkel-cinkferrit részecskék mérete és ntt telítési mágnesezettségük. Ez egyrészt a h- és anyagátadási viszonyok változására, másrészt a gzfázisból történ intenzívebb homogén magképzdésre vezethet vissza. Összefüggést találtam a kiindulási anyagok betáplálási sebessége, a termékkihozatal és a morfológia között: a betáplálási sebesség növelésével emelkedett a kihozatal és ntt az átlagos részecskeméret is. Megállapítottam, hogy az RF termikus plazmában elállított nikkel-cinkferritek mágneses tulajdonságai hkezelés hatására változnak. Amennyiben a reakciótermékeket 1000 C-on, 1 órán keresztül levegben hkezeltem, mintegy 30%-kal növekedett a telítési mágnesezettség, ami a ferrimágneses jelleg növekedésére utal. További, azonos körülmények között végzett hkezelés során a telítési mágnesezettség nem változott. Az oxidelegybl elállított nikkel-cinkferrit porok átlagos részecskemérete kisebb volt, mint a fémnitrátokból elállított poroké. Ugyanakkor fémnitrát oldatokból kiindulva nagyobb mérték volt a ferritekké történ átalakulás, mint oxidelegyeknél.

5 6. A képzdött részecskék morfológiájának és összetételének kapcsolata Bizonyítottam, hogy a RF termikus plazmában elállított cinkferritek és nikkelcinkferritek vastartalma és részecskemérete között összefüggés van: a 60 nm-nél kisebb szemcsék a sztöchiometrikusnál kevesebb, míg az ennél nagyobb méretek a sztöchiometrikusnál több vasat tartalmaztak. Ez termodinamikai és technológiai okokkal (hátadás, átlagos tartózkodási id) magyarázható. 7. Nanoszemcsés cinkferrit elállítása termikus plazmában Eljárást dolgoztam ki 26 nm átlagos részecskeméret, 40 m 2 g -1 fajlagos felület, normál és inverz spinellt egyaránt tartalmazó cinkferrit RF termikus plazmában, egyetlen technológiai lépésben történ elállítására. 8. Újszer anyag-elállítási kísérletek eredményei Bizonyítottam, hogy a rádiófrekvenciás induktív kicsatolású termikus plazmaberendezésben 76%-os tisztaságú inverz spinell cinkferrit (ZnFe 2 O 4 ), 95%- os -Fe 2 O 3 és 99%-os NiFe 2 O 4 egyaránt elállítható egy technológiai lépésben.

6 A dolgozat témájához kapcsolódó publikációk jegyzéke Folyóirat cikkek: Gál L., Mohai I., Szépvölgyi J.: Cinkferritek elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában. Építanyag 58 (3) (2006) Mohai, L. Gál, J. Szépvölgyi, J. Gubicza, Zs. Farkas: Synthesis of nanosized zinc ferrites from liquid precursors in RF thermal plasma reactor. Journal of the European Ceramic Society 27 (2007) J. Szépvölgyi, I. Mohai, Z. Károly, L. Gál: Synthesis of nanosized ceramic powders in a radiofrequency thermal plasma reactor. Journal of the European Ceramic Society 28 (2008) T. Feczkó, A. Muskotál, L. Gál, J. Szépvölgyi, A. Sebestyén, F. Vonderviszt: Synthesis of Ni Zn ferrite nanoparticles in radiofrequency thermal plasma reactor and their use for purification of histidine-tagged proteins. Journal of Nanoparticle Research DOI /s Konferencia kiadványok: L. Gál, I. Mohai, Z. Károly, J. Szépvölgyi: Synthesis of Nanosized Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma reactor. 17 th International Symposium on Plasma Chemistry, Toronto, Canada, 7-12 August, 2005 ID J. Szépvölgyi, I. Mohai, L. Gál, I. Mészáros, J. Gubicza: Synthesis of Nickel-Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma Reactor. 10th International Conference and Exhibition of the European Ceramic Society June 17-21, 2007, Berlin L. Gál, I. Mohai, I. Mészáros, J. Gubicza, J. Szépvölgyi: Synthesis of Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma Reactor. 10th International Conference and Exhibition of the European Ceramic Society June 17-21, 2007, Berlin J. Szépvölgyi, L. Gál, I. Mohai, I. Mészáros, J. Gubicza: Synthesis of Spinel Ferrites in Radiofrequency Thermal Plasma Reactor. 18 th International Symposium on Plasma Chemistry, Kyoto, Japan, August, 2007.

7 Eladások: J. Szépvölgyi, L. Gál, I. Mohai, Z. Károly, J. Gubicza: Synthesis of Nanosized Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma Reactor. HUNS-2005 (MANS-2005) is a national Mobilization Workshop organized within the framework of EU FP6 NENAMAT project (EU FP6 INCO-CT ) March, Budapest, Hungary Gál L., Mohai I., Károly Z., Szépvölgyi J., Gubicza J.: Nanoszemcsés cinkferrit plazmakémiai szintézisének optimalizálása. V. Országos Anyagtudományi, Anyagvizsgálati és Anyaginformatikai Konferencia és Kiállítás, Balatonfüred, október J. Szépvölgyi, I. Mohai, L. Gál, I. Mészáros, J. Gubicza: Synthesis of Nickel-Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma Reactor. 10th International Conference and Exhibition of the European Ceramic Society June 17-21, 2007, Berlin L. Gál, I. Mohai, J. Szépvölgyi: Synthesis of Ferrites in Radiofrequency Thermal Plasma Reactor. "The Seventh Students' Meeting", SM-2007 PROCESSING AND APPLICATION OF CERAMICS December 6-8, 2007, Novi Sad, Serbia Poszter bemutatók: L. Gál, I. Mohai, J. Szépvölgyi, J. Gubicza, Zs. Farkas: Synthesis of Nanosized Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma reactor. IX Conference & Exhibition of the European Ceramic Society, June, 2005, Portorož, Slovenia L. Gál, I. Mohai, Z. Károly, J. Gubicza, J. Szépvölgyi: Synthesis of Nanosized Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma reactor. 17 th International Symposium on Plasma Chemistry, Toronto, Canada, 7-12 August, 2005 L. Gál, I. Mohai, I. Mészáros, J. Gubicza, J. Szépvölgyi: Synthesis of Zinc Ferrites in RF Thermal Plasma Reactor. 10th International Conference and Exhibition of the European Ceramic Society June 17-21, 2007, Berlin Muskotál, A., Gál, L., Feczkó, T., Szépvölgyi, J., Vonderviszt, F.: Application of magnetic particles synthesized by thermal plasma for protein purification. Regional Biophysics Conference, Balatonfüred, August 2007 J. Szépvölgyi, L. Gál, I. Mohai, I. Mészáros, J. Gubicza: Synthesis of Spinel Ferrites in Radiofrequency Thermal Plasma Reactor. 18 th International Symposium on Plasma Chemistry, Kyoto, Japan, August, 2007.

8 A dolgozat témájához nem kapcsolódó cikkek: B. Todorovic-Markovic, Z. Markovic, I. Mohai, Z. Karoly, L. Gál, K. Fglein, P.T. Szabó and J. Szépvölgyi: Efficient synthesis of fullerenes in RF thermal plasma reactor. Chem. Phys. Letters 378 (2003) imp.f. (2003) 2,438 Z. Markovic, B. Todorovic-Markovic, M. Kuzmanovic, I. Mohai, Z. Károly, L. Gál, A.K. Fglein, P.T. Szabó, J. Szépvölgyi: Efikasna sinteza fulerena u RF termalnom plazma reakturu. Novi Materijali 12 (3) (2003) M. Bystrzejewski, A. Huczko, H. Lange, Z. Karoly, L. Gal: RF plasma synthesis of carbon encapsulates. Polish Journal of Applied Chemistry XLIX, no. 1 2, (2005) A dolgozat témájához nem kapcsolódó konferencia kiadványok: Z. Károly, J. Szépvölgyi, L. Gál, I. Mohai: Processing of silica nanopowders in RF thermal plasma reactor. 16 th International Symposium on Plasma Chemistry, Taormina, Italy, June, I. Mohai, J. Szépvölgyi, Z. Károly, L. Gál, M. Tóth, I. Sáray: Thermal plasma vitrification of metallurgical wastes. 16 th International Symposium on Plasma Chemistry, Taormina, Italy, June, Todorovic-Markovic B., Markovic Z., Mohai I., Károly Z., Gál L., Szépvölgyi J.: Optical Emission Spectroscopy of Induction RF Plasma in Fullerene. Processing 22-nd Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases (SPIG), ed. Hadzievski, L., Vinca Institute of Nuclear Sciences, Belgrade (2004) pp Z. Károly, L. Gál, J. Szépvölgyi: Effect of Synthesis Conditions on the Morphology of ZnO Powder Produced in RF Thermal Plasma. 17 th International Symposium on Plasma Chemistry, Toronto, Canada, 7-12 August, 2005 ID A dolgozat témájához nem kapcsolódó eladás: Szépvölgyi J., Mohai I., Károly Z., Gál L.: RF Thermal Plasma Synthesis of Nanocrystalline Zirconia. Nanotech Northern Europe Helsinki, Finland, 2007.

9 A dolgozat témájához nem kapcsolódó poszter bemutatók: Z. Károly, J. Szépvölgyi, L. Gál, I. Mohai: Processing of silica nanopowders in RF thermal plasma reactor. 16 th International Symposium on Plasma Chemistry, Taormina, Italy, June, 2003 I. Mohai, J. Szépvölgyi, Z. Károly, L. Gál, M. Tóth, I. Sáray: Thermal plasma vitrification of metallurgical wastes. 16 th International Symposium on Plasma Chemistry, Taormina, Italy, June, 2003 Z. Károly, L. Gál, J. Szépvölgyi: Effect of Synthesis Conditions on the Morphology of ZnO Powder Produced in RF Thermal Plasma. HUNS-2005 (MANS-2005) is a national Mobilization Workshop organized within the framework of EU FP6 NENAMAT project (EU FP6 INCO-CT ) March, 2005., Budapest, Hungary Z. Károly, L. Gál, J. Szépvölgyi: Effect of Synthesis Conditions on the Morphology of ZnO Powder Produced in RF Thermal Plasma. IX Conference & Exhibition of the European Ceramic Society, June, 2005, Portorož, Slovenia Z. Károly, L. Gál, J. Szépvölgyi: Effect of Synthesis Conditions on the Morphology of ZnO Powder Produced in RF Thermal Plasma. V. Országos Anyagtudományi, Anyagvizsgálati és Anyaginformatikai Konferencia és Kiállítás, Balatonfüred, október 9-11.

Biokatalitikus Baeyer-Villiger oxidációk Doktori (PhD) értekezés tézisei. Muskotál Adél. Dr. Vonderviszt Ferenc

Biokatalitikus Baeyer-Villiger oxidációk Doktori (PhD) értekezés tézisei. Muskotál Adél. Dr. Vonderviszt Ferenc Biokatalitikus Baeyer-Villiger oxidációk Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette: Muskotál Adél Környezettudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Vonderviszt Ferenc egyetemi tanár Pannon Egyetem Műszaki

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Ferrit nanoporok elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában

Ferrit nanoporok elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában 1 Ferrit nanoporok elállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Gál Loránd Budapest, 2008. MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet Plazmakémiai Osztály Pannon

Részletesebben

A T számú OTKA pályázat zárójelentése

A T számú OTKA pályázat zárójelentése A T047360 számú OTKA pályázat zárójelentése A pályázat keretében nagydiszperzitású, különleges tulajdonságú kerámiaporok és fullerének előállítását tanulmányoztuk magas hőmérsékletű termikus plazmában.

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola A KÉN-HIDROGÉN BIOKATALITIKUS ELTÁVOLÍTÁSA BIOGÁZBÓL SZUSZPENDÁLT SZAKASZOS ÉS RÖGZÍTETT FÁZISÚ FOLYAMATOS REAKTORBAN, AEROB ÉS MIKROAEROB

Részletesebben

Az elállítási körülmények hatása nanoporokból szinterelt fémek mikroszerkezetére és mechanikai tulajdonságaira

Az elállítási körülmények hatása nanoporokból szinterelt fémek mikroszerkezetére és mechanikai tulajdonságaira Az elállítási körülmények hatása nanoporokból szinterelt fémek mikroszerkezetére és mechanikai tulajdonságaira Gubicza Jen 1, Guy Dirras 2, Salah Ramtani 2 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Anyagfizikai

Részletesebben

metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu

metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu SZEMÉLYI ADATOK Születési idő, hely: 1988. június 27. Baja Értesítési cím: H-6720 Szeged, Dóm tér 7. Telefon: +36 62 544 339 E-mail: metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu VÉGZETTSÉG: 2003-2007: III. Béla Gimnázium,

Részletesebben

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: MOLNÁR ESZTER OKL. ÉLELMISZERMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 6. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA Doktori (PhD) értekezés tézisei Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Konzulens: Dr. Molnár Ágnes tudományos főmunkatárs Pannon Egyetem

Részletesebben

PLAZMAKÉMIAI KUTATÁSOK Eredmények és alkalmazások

PLAZMAKÉMIAI KUTATÁSOK Eredmények és alkalmazások PLAZMAKÉMIAI KUTATÁSOK Eredmények és alkalmazások Szépvölgyi János MTA Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet szepvolgyi.janos@ttk.mta.hu Egy régebbi emlék (Baltimore 1988)

Részletesebben

Sterilizálásra és felületkezelésre alkalmazható utókisülési plazmák modellezése. zárójelentés

Sterilizálásra és felületkezelésre alkalmazható utókisülési plazmák modellezése. zárójelentés Sterilizálásra és felületkezelésre alkalmazható utókisülési plazmák modellezése zárójelentés A kémiailag aktív, illetve UV sugárzó részecskéket tartalmazó kisülési plazmák számos területen találnak alkalmazásra.

Részletesebben

SZILIKÁTTECHNIKA O 3. Néhány nagy tisztaságú Al 2. mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata

SZILIKÁTTECHNIKA O 3. Néhány nagy tisztaságú Al 2. mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata SZILIKÁTTECHNIKA Néhány nagy tisztaságú Al 2 mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata Csányi Judit * Gömze A. László * Kövér Zsuzsanna Ilona ** * Miskolci Egyetem, Kerámia és Szilikátmérnöki Tanszék

Részletesebben

AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA

AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Fizikai Kémia Tanszék Ph.D. értekezés tézisei AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA Készítette

Részletesebben

A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Jancsek-Turóczi Beatrix okleveles környezetkutató Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR MOSONMAGYARÓVÁR 2014 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Matematika, Fizika és Informatika Intézet Ujhelyi

Részletesebben

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia Tanszék MTA-BME Lágy Anyagok Laboratóriuma PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Mágneses tér hatása kompozit gélek és elasztomerek rugalmasságára Készítette:

Részletesebben

Publikációs lista Szabó Szilárd

Publikációs lista Szabó Szilárd Publikációs lista Szabó Szilárd Tanulmányok Börcsök Áron - Bernáth Zsolt - Kircsi Andrea - Kiss Márta - Kósa Beatrix - Szabó Szilárd 1998. A Kisgyőri - medence és galya egyedi tájértékei - A "Nem védett

Részletesebben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben c. PhD értekezés Készítette:

Részletesebben

FLAGELLINALAPÚ MOLEKULÁRIS OBJEKTUMOK LÉTREHOZÁSA. Sebestyén Anett

FLAGELLINALAPÚ MOLEKULÁRIS OBJEKTUMOK LÉTREHOZÁSA. Sebestyén Anett Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Nanotechnológia Tanszék FLAGELLINALAPÚ MOLEKULÁRIS OBJEKTUMOK LÉTREHOZÁSA Doktori (PhD) értekezés tézisei Sebestyén Anett Környezettudományok Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

Szakmai díjak, ösztöndíjak: Deák Ferenc ösztöndíj 2001 Ipar a műszaki fejlesztésért alapítvány, második díj

Szakmai díjak, ösztöndíjak: Deák Ferenc ösztöndíj 2001 Ipar a műszaki fejlesztésért alapítvány, második díj Önéletrajz Személyes adatok Név: DR. VERES ZSOLT Születési hely, idő: Kazincbarcika, 1977.10.18. Nemzetiség: Magyar Családi állapot: Nős E-mail: femvezso@uni-miskolc.hu Munkahely Miskolci Egyetem, Fémtani,

Részletesebben

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Kapilláris elektroforézis alkalmazása búzafehérjék érésdinamikai és fajtaazonosítási vizsgálataira c. PhD értekezés

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 3. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Hydrogen storage in Mg-based alloys

Hydrogen storage in Mg-based alloys Hydrogen storage in Mg-based alloys A doktori értekezés tézisei Fátay Dániel Témavezet: Dr. Révész Ádám Ph.D. adjunktus ELTE TTK Fizika Doktori Iskola Iskolavezet: Dr. Horváth Zalán, az MTA rendes tagja

Részletesebben

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet PAPP ZSOLT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék 2003 1 Bevezetés A lézerek megjelenését

Részletesebben

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Fazekas Péter Témavezető: Dr. Szépvölgyi János Magyar Tudományos Akadémia, Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai

Részletesebben

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Részletesebben

PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA IONOS FOLYADÉKOK ALKALMAZÁSA KATALITIKUS REAKCIÓK KÖZEGEKÉNT DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS KÉSZÍTETTE: FRÁTER TAMÁS OKL. KÖRNYEZETMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ Dr Czél Györgyné sz.janovszky Dóra

ÖNÉLETRAJZ Dr Czél Györgyné sz.janovszky Dóra ÖNÉLETRAJZ Dr Czél Györgyné sz.janovszky Dóra SZEMÉLYI ADATOK: Születési hely és idő: Budapest, 1960.02.23 Anyja neve: Pál Eszter Állampolgárság: magyar Telefon: 06-46-412-928 e-mail: fekjd@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok

Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műanyag- és Gumiipari Tanszék Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok PhD értekezés tézisei Készítette: Pozsgay András György Témavezető:

Részletesebben

NANOTECHNOLÓGIA - KÖZÉPISKOLÁSOKNAK NAOTECHNOLOGY FOR STUDENTS

NANOTECHNOLÓGIA - KÖZÉPISKOLÁSOKNAK NAOTECHNOLOGY FOR STUDENTS NANOTECNOLÓGIA - KÖZÉPISKOLÁSOKNAK NAOTECNOLOGY FOR STUDENTS Sinkó Katalin 1 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem, TTK, Kémiai Intézet ÖSSZEFOGLALÁS Jelen ismertetı a nanoszerkezetek (nanaoszemcsék, nanoszálak,

Részletesebben

Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal

Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Cink-oxid nanorészecskék és hibrid vékonyrétegek optikai, szerkezeti és fényelektromos tulajdonságai

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Cink-oxid nanorészecskék és hibrid vékonyrétegek optikai, szerkezeti és fényelektromos tulajdonságai Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Cink-oxid nanorészecskék és hibrid vékonyrétegek optikai, szerkezeti és fényelektromos tulajdonságai Kunné Pál Edit Témavezetı: Dr. Dékány Imre Tanszékvezetı egyetemi

Részletesebben

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása Doktori értekezés tézisei Szanka Amália Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémia Doktori Iskola Szintetikus kémia, anyagtudomány,

Részletesebben

A tudományos munkák jegyzéke

A tudományos munkák jegyzéke A tudományos munkák jegyzéke I. Cikkek idegennyelvű folyóiratokban 1. Kollár-Hunek, K., Láng-Lázi, M., Kemény, S., Fejes, F., Mathematical problems in Thermodynamic Testing of VLE data, Hungarian Journal

Részletesebben

GÁZOK FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS

GÁZOK FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS GÁZOK FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS SPEKTROMETRIAI ANALÍZISE Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette: Bacsik Zoltán okl. környezetmérnök Konzulens: Dr. Mink János egyetemi tanár Készült a Pannon

Részletesebben

Biocatalytic Baeyer-Villiger oxidations PhD Thesis. Adél Muskotál. Dr. Ferenc Vonderviszt

Biocatalytic Baeyer-Villiger oxidations PhD Thesis. Adél Muskotál. Dr. Ferenc Vonderviszt Biocatalytic Baeyer-Villiger oxidations PhD Thesis Written by: Adél Muskotál Environmental Sciences Doctoral School Supervisor: Dr. Ferenc Vonderviszt professor University of Pannonia Faculty of Information

Részletesebben

DR. LAKATOS ÁKOS PH.D PUBLIKÁCIÓS LISTÁJA B) TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATBELI KÖZLEMÉNYEK

DR. LAKATOS ÁKOS PH.D PUBLIKÁCIÓS LISTÁJA B) TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATBELI KÖZLEMÉNYEK DR. LAKATOS ÁKOS PH.D PUBLIKÁCIÓS LISTÁJA VÉGZETTSÉGEK: 1. Fizikus (egyetemi, DE-TTK: 2007) 2. Környezetmérnök (főiskolai, DE-MK: 2007) TUDOMÁNYOS MUNKA A) PH.D DOKTORI ÉRTEKEZÉS [A1] Diffúzió és diffúzió

Részletesebben

Magyarország, 4031, Debrecen. tozser.zoltan@arts.unideb.hu. 2009. szeptemberétől jelenleg is Ph.D. tanulmányok folytatása

Magyarország, 4031, Debrecen. tozser.zoltan@arts.unideb.hu. 2009. szeptemberétől jelenleg is Ph.D. tanulmányok folytatása Europass Önéletrajz Vezetéknév / Utónév(ek) Cím(ek) Tőzsér Zoltán Magyarország, 4031, Debrecen. Telefonszám(ok) Mobil: +36-30-461-45-81 E-mail(ek) Állampolgárság tozser.zoltan@arts.unideb.hu Magyar Születési

Részletesebben

. -. - Baris A. - Varga G. - Ratter K. - Radi Zs. K.

. -. - Baris A. - Varga G. - Ratter K. - Radi Zs. K. 2. TEREM KEDD Orbulov Imre 09:00 Bereczki P. -. - Varga R. - Veres A. 09:20 Mucsi A. 09:40 Karacs G. 10:00 Cseh D. Benke M. Mertinger V. 10:20 -. 10:40 14 1. TEREM KEDD Hargitai Hajnalka 11:00 I. 11:20

Részletesebben

Bokor Judit PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv

Bokor Judit PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv Bokor Judit PhD PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Szerz, cím, megjelenés helye, 2007 Szerz, cím, megjelenés helye, 2008 Szerz, cím, megjelenés helye, 2009 Könyv, magyar

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Nyelvvizsga: Angol orvosi szaknyelv középfok (Bizonyítvány száma: D A 794/1997), orosz alapfok.

Szakmai önéletrajz. Nyelvvizsga: Angol orvosi szaknyelv középfok (Bizonyítvány száma: D A 794/1997), orosz alapfok. Szakmai önéletrajz Személyi adatok Név: Dr. Deli József Születési hely, idő: Baja, 1956. március 6. Állampolgárság: magyar Családi állapot: nős, 2 gyermek apja (Orsolya 1985, Kristóf 1988) Lakcím: 7634

Részletesebben

Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon

Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon Bükki-Deme András Témavezető: Dr. Szabó István DEBRECENI EGYETEM Fizika Doktori Iskola Debrecen, 2011

Részletesebben

Nagyhatékonyságú eljárás földgázok kén-hidrogén tartalmának csökkentésére

Nagyhatékonyságú eljárás földgázok kén-hidrogén tartalmának csökkentésére Doktori (Phd) dolgozat tézisei Nagyhatékonyságú eljárás földgázok kén-hidrogén tartalmának csökkentésére Írta: Molnár Éva Témavezetők: Rippelné Dr. Pethő Dóra Dr. Horváth Géza Pannon Egyetem Vegyészmérnöki

Részletesebben

Süle Zoltán publikációs listája

Süle Zoltán publikációs listája Süle Zoltán publikációs listája Statisztikai összegzés Referált nemzetközi folyóiratcikkeim száma: 3 (+1) Nemzetközi konferenciakiadványban megjelent publikációim száma: 14 Hazai konferenciakiadványban

Részletesebben

A tölgyek nagy értékű hasznosítását befolyásoló tényezők vizsgálata és összehasonlító elemzése c.

A tölgyek nagy értékű hasznosítását befolyásoló tényezők vizsgálata és összehasonlító elemzése c. Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Cziráki József Faanyagtudomány- és Technológiák Doktori Iskola Faanyagtudomány program A tölgyek nagy értékű hasznosítását

Részletesebben

A FOTOAKUSZTIKUS SPEKTROSZKÓPIA SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK ALÁTÁMASZTÁSA AZ IPARBAN, A BIOLÓGIÁBAN ÉS A KÖRMYEZETVÉDELEMBEN

A FOTOAKUSZTIKUS SPEKTROSZKÓPIA SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK ALÁTÁMASZTÁSA AZ IPARBAN, A BIOLÓGIÁBAN ÉS A KÖRMYEZETVÉDELEMBEN A FOTOAKUSZTIKUS SPEKTROSZKÓPIA SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK ALÁTÁMASZTÁSA AZ IPARBAN, A BIOLÓGIÁBAN ÉS A KÖRMYEZETVÉDELEMBEN Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Hegedis Veres Anikó Témavezetők: Dr. Szabó

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei

Doktori értekezés tézisei Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola Rosttechnikai tudományok Doktori program Doktori értekezés tézisei Textil laptermékek redızıdésének

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez.

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. FARKAS GABRIELLA PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. könyv, könyvrészlet oktatási anyag folyóiratcikkek

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ. Mende Tamás. Munkahely: Miskolci Egyetem, Fémtani és Képlékenyalakítástani Tanszék 3515, Miskolc-Egyetemváros Telefon: (46) 565-111 / 1538

ÖNÉLETRAJZ. Mende Tamás. Munkahely: Miskolci Egyetem, Fémtani és Képlékenyalakítástani Tanszék 3515, Miskolc-Egyetemváros Telefon: (46) 565-111 / 1538 ÖNÉLETRAJZ Mende Tamás Személyes adatok: Név: Mende Tamás Születési idő: 1982. 08. 17. Születési hely: Szikszó Cím: 3535 Miskolc, Vasverő u. 60. Telefon: (20) 341-0250 E-mail: kohme@freemail.hu Munkahelyi

Részletesebben

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu SZEMÉLYI ADATOK Dr. Bányai Orsolya 52/512-700/74808 banyai.orsolya@law.unideb.hu Születési dátum 1982.06.11. Állampolgárság Magyar SZAKMAI TAPASZTALAT 2014-2008-2014 Egyetemi adjunktus Egyetemi tanársegéd

Részletesebben

Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban

Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban SÜVEGES Gábor Béla Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc stsuveges@uni-miskolc.hu Az utóbbi években egyre

Részletesebben

Badari Andrea Cecília

Badari Andrea Cecília Nagy nitrogéntartalmú bio-olajokra jellemző modellvegyületek katalitikus hidrodenitrogénezése Badari Andrea Cecília MTA Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Környezetkémiai

Részletesebben

Platina alapú kétfémes katalizátorok jellemzése

Platina alapú kétfémes katalizátorok jellemzése Doktori (PhD) értekezés tézisei Platina alapú kétfémes katalizátorok jellemzése Készítette: Gy rffy Nóra Témavezet : Dr. Paál Zoltán Készült a Pannon Egyetem Anyagtudományok- és Technológiák Doktori Iskola

Részletesebben

GEOFIZIKAI ÜLEDÉKVIZSGÁLATOK A FERTÕ MEDENCÉJÉBEN. Szarka László és Wesztergom Viktor MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron

GEOFIZIKAI ÜLEDÉKVIZSGÁLATOK A FERTÕ MEDENCÉJÉBEN. Szarka László és Wesztergom Viktor MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron GEOFIZIKAI ÜLEDÉKVIZSGÁLATOK A FERTÕ MEDENCÉJÉBEN Szarka László és Wesztergom Viktor MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron ÁBRA NÉLKÜLI VÁLTOZAT Víz alatti talajok szerepe a tavak környezetvédelmében

Részletesebben

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának

Részletesebben

Hughes, M.- Dancs, H.( 2007) (eds): Basics of Performance Analysis, Cardiff- Szombathely, Budapest

Hughes, M.- Dancs, H.( 2007) (eds): Basics of Performance Analysis, Cardiff- Szombathely, Budapest Szegnerné dr. Dancs Henriette PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Dancs, H- Hughes, M.- Donoghue, P. (2006) (eds): World Congress of Performance Analysis of Sport 7th, Proceeding,

Részletesebben

AMORF ÉS NANOSZERKEZETŰ ANYAGOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, ELŐÁLLÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS BEVEZETÉS KÉT TIPIKUS ALKALMAZÁS

AMORF ÉS NANOSZERKEZETŰ ANYAGOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, ELŐÁLLÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS BEVEZETÉS KÉT TIPIKUS ALKALMAZÁS Dr. Szabó Sándor AMORF ÉS NANOSZERKEZETŰ ANYAGOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, ELŐÁLLÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS BEVEZETÉS Az elmúlt 15 évben számos olyan gyakorlati alkalmazás terjedt el, amely speciális amorf és nanoszerkezetű

Részletesebben

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök Szakmai önéletrajz Email: szabo.orsolya@rkk.uni-obuda.hu Felsőfokú tanulmányok 2008 - Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola (doktoranduszhallgató)

Részletesebben

Tudományos munkák jegyzéke (lezárva: 2011. november 25.)

Tudományos munkák jegyzéke (lezárva: 2011. november 25.) Tudományos munkák jegyzéke (lezárva: 2011. november 25.) Dr. Koltai László Egyetemi, főiskolai jegyzet, segédlet 1. Koltai L.: Hullámtermékek és vizsgálataik- elektronikus segédlet, Óbudai Egyetem, Budapest,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek Fémek törékeny/képlékeny nemesémek magas/alacsony o.p. Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek ρ < 5 g cm 3 könnyűémek 5 g cm3 < ρ nehézémek 2 Fémek tulajdonságai

Részletesebben

Magyar Égéstudományi Bizottság (A The Combustion Institute Magyar Nemzeti Bizottsága) 2011

Magyar Égéstudományi Bizottság (A The Combustion Institute Magyar Nemzeti Bizottsága) 2011 Magyar Égéstudományi Bizottság (A The Combustion Institute Magyar Nemzeti Bizottsága) 2011 Név: Barótfi István Tud. fokozat vagy beosztás: a mőszaki tud. doktora Szakterület: környezetkímélı energetika,

Részletesebben

20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya

20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya 20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya Együttműködés a Bay-Logi és a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet között a hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Tanulmányok: Tudományos minısítés:

Szakmai önéletrajz. Tanulmányok: Tudományos minısítés: Dr. Benyó Zoltán, Egyetemi Tanári Pályázat 2009, Szakmai Önéletrajz, 1. oldal Szakmai önéletrajz Név: Dr. Benyó Zoltán Születési hely, idı: Budapest, 1967. június 15. Családi állapot: nıs, 2 gyermek (Barnabás,

Részletesebben

DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás

DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás PÉTER-SZARKA Szilvia (2015): Kreatív klíma. A kreativitást támogató légkör az iskolában. Magyar Református Tehetséggondozó Program, Tehetséggondozó Regionális

Részletesebben

NÉHÁNY KÜLÖNLEGES FÉMES NANOSZERKEZET ELŐÁLLÍTÁSA ELEKTROKÉMIAI LEVÁLASZTÁSSAL. Neuróhr Katalin. Témavezető: Péter László. SZFKI Fémkutatási Osztály

NÉHÁNY KÜLÖNLEGES FÉMES NANOSZERKEZET ELŐÁLLÍTÁSA ELEKTROKÉMIAI LEVÁLASZTÁSSAL. Neuróhr Katalin. Témavezető: Péter László. SZFKI Fémkutatási Osztály NÉHÁNY KÜLÖNLEGES FÉMES NANOSZERKEZET ELŐÁLLÍTÁSA ELEKTROKÉMIAI LEVÁLASZTÁSSAL Neuróhr Katalin Témavezető: Péter László SZFKI Fémkutatási Osztály 2011. május 31. PhD témám: Fémes nanoszerkezetek elektrokémiai

Részletesebben

A POLIELEKTROLIT/TENZID ASSZOCIÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA NEMIONOS TENZIDEK ÉS POLIMEREK SEGÍTSÉGÉVEL

A POLIELEKTROLIT/TENZID ASSZOCIÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA NEMIONOS TENZIDEK ÉS POLIMEREK SEGÍTSÉGÉVEL Doktori értekezés tézisei A POLIELEKTROLIT/TENZID ASSZOCIÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA NEMIONOS TENZIDEK ÉS POLIMEREK SEGÍTSÉGÉVEL FEGYVER EDIT Témavezető: Dr. Mészáros Róbert, egyetemi docens Kémia Doktori Iskola

Részletesebben

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra OTKA T 46471 (24 jan. 27 jún.) Témavezető: Woperáné dr. Serédi Ágnes, egyetemi docens Kutatók

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

Gubicza Jenő rövid tudományos életrajza

Gubicza Jenő rövid tudományos életrajza Születési hely, idő: Budapest, 1969 Gubicza Jenő rövid tudományos életrajza Diploma, tudományos fokozatok: matematika-fizika szak, ELTE, Budapest, 1992 Ph.D, ELTE, Budapest, 1997, minősítés: summa cum

Részletesebben

Kémiai reakciók sebessége

Kémiai reakciók sebessége Kémiai reakciók sebessége reakciósebesség (v) = koncentrációváltozás változáshoz szükséges idő A változás nem egyenletes!!!!!!!!!!!!!!!!!! v= ± dc dt a A + b B cc + dd. Melyik reagens koncentrációváltozását

Részletesebben

MIKROSZKÓPIKUS GOMBÁK MIKOTOXIN-BONTÓ KÉPESSÉGÉNEK. Péteri Adrienn Zsanett DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

MIKROSZKÓPIKUS GOMBÁK MIKOTOXIN-BONTÓ KÉPESSÉGÉNEK. Péteri Adrienn Zsanett DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MIKROSZKÓPIKUS GOMBÁK MIKOTOXIN-BONTÓ KÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA Péteri Adrienn Zsanett Témavezetők: Dr. Varga János, Egyetemi docens Dr. Vágvölgyi Csaba, Tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére.

A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére. A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére. A célkitűzés, a megoldandó probléma A nagy szerves anyag, valamint jelentős mennyiségben nitrogén formákat tartalmazó szennyvizek a települési-,

Részletesebben

Német: középfokú, C típusú állami nyelvvizsga (2005) Angol: alapfok

Német: középfokú, C típusú állami nyelvvizsga (2005) Angol: alapfok SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ SZEMÉLYI ADATOK Név: Póliska Csaba Születés helye, ideje: Miskolc, 1977. 06. 05 Anyja neve: Faggyas Irén Állandó lakcím: 3526 Miskolc, Eperjesi út 4/A fszt. 2. Telefon: +36-70/3647567

Részletesebben

KS - 303.150.10 HORDOZHATÓ KIVITEL

KS - 303.150.10 HORDOZHATÓ KIVITEL KS - 303.150.10 24 ÓRÁS, FOLYAMATOS ÜZEMŰ NAGYTÉRFOGATÁRAMÚ AEROSZOL, SZÁLLÓPOR MINTAVEVŐ KÉSZÜLÉK IMMISSZIÓS, MUNKAHELYI ÉS HÁTTÉRSZENNYEZETTSÉGI VIZSGÁLATOKRA HORDOZHATÓ KIVITEL 1. Rendeltetés A KS-303.150.10

Részletesebben

Oszvald Mária. A búza tartalékfehérjék tulajdonságainak in vitro és in vivo vizsgálata rizs modell rendszerben

Oszvald Mária. A búza tartalékfehérjék tulajdonságainak in vitro és in vivo vizsgálata rizs modell rendszerben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék PHD ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Oszvald Mária A búza tartalékfehérjék tulajdonságainak in vitro

Részletesebben

A kvantitatív röntgen-fotoelektron spektroszkópia módszereinek fejlesztése és alkalmazásai

A kvantitatív röntgen-fotoelektron spektroszkópia módszereinek fejlesztése és alkalmazásai PhD értekezés tézisei A kvantitatív röntgen-fotoelektron spektroszkópia módszereinek fejlesztése és alkalmazásai Mohai Miklós Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet

Részletesebben

Doktori (PhD) értekezés tézisei. Feczkó Tivadar. Veszprémi Egyetem

Doktori (PhD) értekezés tézisei. Feczkó Tivadar. Veszprémi Egyetem AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK ÉS AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK ÉGHAJLATI HATÁSA MAGYARORSZÁGON Doktori (PhD) értekezés tézisei Feczkó Tivadar Veszprémi Egyetem 2003 1. Bevezetés $ OpJN UEHQ WDOiOKDWy Q\RPDQ\DJRN MHOHQW

Részletesebben

KÉMIAI DEKONTAMINÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KORRÓZIÓS ÉS FELÜLETKÉMIAI HATÁSAINAK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

KÉMIAI DEKONTAMINÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KORRÓZIÓS ÉS FELÜLETKÉMIAI HATÁSAINAK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE KÉMIAI DEKONTAMINÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KORRÓZIÓS ÉS FELÜLETKÉMIAI HATÁSAINAK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE Doktori (PhD) értekezés tézisei Baja Bernadett Kémia és Környezettudományok Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

A japán tanszék profiljába sorolható szakmai közlemények

A japán tanszék profiljába sorolható szakmai közlemények Gergely Attila: A japán tanszék profiljába sorolható szakmai közlemények (Megjelenés nyelve: H magyar, E angol, J japán) 1. TANULMÁNYOK A. Egyéni közlemények A politikai kéregmozgások külső eredői Japánban

Részletesebben

1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2, Kutatási rovat 1-4. p.

1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2, Kutatási rovat 1-4. p. Publikációs és oktatási tevékenységünk: Lektorált folyóiratban megjelent publikációk: 1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2,

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY. MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest

ANYAGTUDOMÁNY. MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest ANYAGTUDOMÁNY Cinkferritek előállítása rádiófrekvenciás termikus plazmában Gál Loránd 1 Mohai Ilona 1 Szépvölgyi János 1, 2 1 MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest 2 Pannon

Részletesebben

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Juhász Tamás Témavezető: Dr. Réczey Istvánné 2005 Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Természetes eredetű kalcium-foszfát adalék hatása az apatit-wollasztonit üvegkerámiák tulajdonságaira. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Természetes eredetű kalcium-foszfát adalék hatása az apatit-wollasztonit üvegkerámiák tulajdonságaira. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Természetes eredetű kalcium-foszfát adalék hatása az apatit-wollasztonit üvegkerámiák tulajdonságaira DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata OTKA nyilvántartási szám: T 049848 Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata Témavezetı: Dr. Kovács Ádám egyetemi docens, BME Mőszaki Mechanikai Tanszék Kutatási beszámoló:

Részletesebben

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI II. Ismerjük fel, hogy többkomponens fázisegyensúlyokban a folyadék fázisnak kitüntetett szerepe van!

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI II. Ismerjük fel, hogy többkomponens fázisegyensúlyokban a folyadék fázisnak kitüntetett szerepe van! TÖKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYI II Ismerjük fel hogy többkomonens fázisegyensúlyokban a folyadék fázisnak kitüntetett szeree van! Eddig: egymásban korátlanul oldódó folyadékok folyadék-gz egyensúlyai

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Horváth Györgyi

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Horváth Györgyi SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Horváth Györgyi Születési hely, idő: Kaposvár, 1976. június 21. e-mail: gyorgyi.horvath@aok.pte.hu Nyelvtudás: 2013 angol felsőfokú B típusú orvosi szaknyelvi (Profex) nyelvvizsga

Részletesebben

Tárgyszavak: alakmemória-polimerek; elektromosan vezető adalékok; nanokompozitok; elektronika; dópolás.

Tárgyszavak: alakmemória-polimerek; elektromosan vezető adalékok; nanokompozitok; elektronika; dópolás. MŰANYAGFAJTÁK Elektroaktív polimerek Nikkel és vas-oxid tartalmú keverékek előállítását és tulajdonságait vizsgálták a vezetőképesség növelése és alakmemóriával rendelkező polimerek előállítása céljából.

Részletesebben

Publikációs lista - References. Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English)

Publikációs lista - References. Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English) Publikációs lista - References Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English) 1. Szabó, Á., Molnár A., Győrfi J. and Pénzes B. 2009: New Data on the Mite Fauna of Hungary (Acari:

Részletesebben

REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS

REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET PETROLKÉMIAI KIHELYEZETT (TVK) INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei Murányi Zoltán I. Bevezetés, célkit zések Magyarország egyik jelent s mez gazdasági terméke a bor. Az elmúlt évtizedben mind

Részletesebben

Radonkoncentráció dinamikájának és forrásainak vizsgálata a Pál-völgyibarlangban

Radonkoncentráció dinamikájának és forrásainak vizsgálata a Pál-völgyibarlangban Radonkoncentráció dinamikájának és forrásainak vizsgálata a Pál-völgyibarlangban Nagy Hedvig Éva 1,2 Környezettudományi Doktori Iskola 1. Évfolyam Témavezetők: Dr. Horváth Ákos 1 Szabó Csaba Ph.D. 2 1

Részletesebben

PANNON EGYETEM. 2,3-DIHIDRO-2,2,2-TRIFENIL-FENANTRO-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -OXAZAFOSZFOL KIALAKULÁSA ÉS REAKCIÓJA SZÉN-DIOXIDDAL ÉS DIOXIGÉNNEL

PANNON EGYETEM. 2,3-DIHIDRO-2,2,2-TRIFENIL-FENANTRO-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -OXAZAFOSZFOL KIALAKULÁSA ÉS REAKCIÓJA SZÉN-DIOXIDDAL ÉS DIOXIGÉNNEL PA EGYETEM 2,3-DIHID-2,2,2-TIFEIL-FEAT-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -XAZAFSZFL KIALAKULÁSA ÉS EAKCIÓJA SZÉ-DIXIDDAL ÉS DIXIGÉEL Doktori (Ph.D) értekezés tézisei Készítette: Bors István okleveles kémia-környezettan

Részletesebben

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Doktori (PhD) értekezés tézisei Holczinger Tibor Témavezető: Dr. Friedler Ferenc Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai

Részletesebben