GÁZOK FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GÁZOK FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS"

Átírás

1 GÁZOK FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS SPEKTROMETRIAI ANALÍZISE Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette: Bacsik Zoltán okl. környezetmérnök Konzulens: Dr. Mink János egyetemi tanár Készült a Pannon Egyetem Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskolájához tartozóan Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Budapest 2006

2 BEVEZETÉS, CÉLKITŰZÉSEK Napjainkban a nyomnyi mennyiségű atmoszférikus gázok analízise különös jelentőségre tett szert, hiszen az emberiség felismerte, hogy a globális felmelegedés, az ózon bomlása sztratoszférában, a savas esők, a fotokémiai füstköd szoros összefüggésben állnak a szennyezők növekvő légköri koncentrációjával. Alapvető fontosságú az ezekkel kapcsolatos fizikai, kémiai folyamatok és kölcsönhatások megértése, amelynek elengedhetetlen előfeltétele a szennyezés összetételének, térbeli és időbeli eloszlásának ismerete. A mikrokörnyezetünkben megjelenő kis mennyiségű toxikus vegyületek hatásai is ismertté váltak, azok koncentrációjának pontos ismerete, származásának felderítése is fontos feladat egészségünk megóvása érdekében. Ugyanakkor a különféle méréstechnikák, nagyrészt a környezetvédelemben való alkalmazásuknak köszönhetően, olyan szintre fejlődtek, hogy azok az élet, ill. a tudomány más területein is gyümölcsözően használhatók. A vizsgálatokra alkalmas analitikai eszközökkel szemben olyan gázspektroszkópiai követelményeket támasztanak, mint a nagy érzékenység és szelektivitás, könnyű kezelhetőség, in situ mérési lehetőség, stb. Korábban számos technikát kifejlesztettek a kemilumineszcenciától a gázkromatográfiáig, melyeket ma is eredményesen használnak a gázszennyezők vizsgálatában. Az utóbbi évtizedben a spektroszkópiás technikák is nagyobb figyelmet érdemeltek ki, mivel alkalmazásuk számos esetben olyan előnyökkel jár, melyek lehetővé teszik a gázok viszonylag olcsó, gyors és megbízható mérését. Ezek közül is az egyik legígéretesebb módszer a folyamatosan fejlődő Fourier-transzformációs infravörös (FTIR) spektrometria. Az FTIR technika legfőbb előnye, hogy az infravörös fényt el nem nyelő homonukleáris kétatomos molekulákon kívül - a színképen a vizsgált levegőmintában megtalálható összes gázmolekula infravörös sávja megjelenik, így kiváló szelektivitás mellett egyidejűleg többféle anyag azonosítására nyújt lehetőséget; roncsolásmentes, nincs szükség bonyolult mintaelőkészítésre; a terepi, nyílt fényutas módszerek segítségével pedig lehetőség van a szennyező gázok in situ monitorozására, a gázok koncentrációjáról folyamatos információt kaphatunk. A dolgozat szakirodalmi összefoglalójában látni fogjuk, hogy a gázok FTIR spektrometriai detektálása a fejlettebb technikával rendelkező nyugati országokban körülbelül 15 éves múltra tekint már vissza, és néhány speciális mérésre már szabványok is léteznek. Mindezek ellenére a módszer még mindig nem nevezhető teljesen kiforrottnak, a mennyiségi analízis, a mérések automatizálása, módszerek további fejlesztése és újszerű analitikai alkalmazások a napjainkban megjelenő publikációk témái.

3 Magyarországon a korszerű FTIR gázanalízis első berendezései (hosszú, 32 és 360 m fényutas gázcellák, dinamikusan vezérelt spektrométer) hozzávetőleg 10 éve kerültek a Veszprémi (jelenleg Pannon) Egyetemen lévő MTA Analitikai Kémiai Kutatócsoportjához. Az összetett környezetvédelmi analitika követelményeihez még jobban igazodó nyílt fényutas FTIR mérőrendszer e munka kidolgozásának kezdetén került a laboratórium felszerelései közé. (Ezt a rendszert egyébként ésszerű takarékossági okokból a Nyugat-Magyarországi Egyetem Kémiai Intézetével használjuk közösen.) Az így megteremtett modern, jól felszerelt laboratórium korszerű működtetést igényelt, amely segítségével a kor követelményeinek megfelelő analitikai feladatokat lehet megoldani. Ebben a fejlődődő időszakban kerültem a laboratóriumba, ahol elsődleges feladatként egy jól működő, gyakorlati gázanalitikai feladatok megoldására képes műhely megteremtését kaptam. A munkának különös jelentőséget ad, hogy a nyílt fényutas módszer alkalmazásáról hamarosan Európai Uniós szabvány is megjelenik, amely elősegítheti a nagyobb elfogadottságát és elterjedését Magyarországon is. Munkám során mindezek alapján az alábbi célokat tűztem ki: - a műszerek üzembe helyezése, alkalmazásuk magas szintű elsajátítása, a módszer magyarországi meghonosítása, - a mintavételezésnek, minta-előkészítési módszereknek a speciális technikához való adaptálása, - a meglévő szoftverek alkalmazásával a minőségi és mennyiségi analízis gyakorlati megvalósítása, - a szakirodalom szakszerű feldolgozása annak érdekében, hogy érdekes, újszerű és fontos kutatási témákra tudjunk koncentrálni, - lehetőség szerint olyan módszerek kidolgozása, amelyek az FTIR gázanalízis területén nemzetközi szinten is újdonságnak számítanak, - olyan gyakorlati analitikai feladatok megoldása, amelyek során kifejezetten előnyös a FTIR spektrometria alkalmazása.

4 A DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI I. Az FTIR gázspektrometriai kutatások alapjait megteremtettük. I/1. Két összefoglaló cikkben felmértük és értékeltük a szakterület helyzetét (a két cikk együtt 130 oldal terjedelmű és 400 irodalmi hivatkozást tartalmaz). I/2. A meglévő műszerek és szoftverek alkalmazásával kidolgoztam a mennyiségi analízis körülményeit, leírtam a legfontosabb nehézségeket, a felmerülő problémákat, és azok megoldására ill. a csökkentésére módszereket dolgoztam ki, amely által egy működő és komplex feladatok elvégzésére alkalmas laboratóriumot hoztunk létre. II. Gázok hosszú fényutas extraktív FTIR spektrometriai analízisére új háttérspektrum felvételi technikát írtam le, amelyet árnyékspektroszkópiának neveztünk el. II/1. A módszer alkalmazása során rövid idő alatt olyan háttérspektrumhoz juthatunk, amely segítségével a mintaspektrumban lévő atmoszférikus vízgőz és szén-dioxid elnyelése olyan mértékben kompenzálható, amely a hagyományos módszerekkel (evakuált gázcella háttérspektrum, majd könyvtári vízgőz és szén-dioxid színképi kivonása ill. tiszta levegő háttérspektrum segítségével) nem érhető el. II/2. A módszert sikeresen alkalmaztam hat különböző, UV-fénnyel oxidálható szerves vegyületre, ezek hagyományos háttérspektrum felvételi technikákkal elérhető kimutatási határaikat jelentősen csökkentettem. II/3. Az alkalmazás során az UV-fény hatására képződő ózon mintaspektrumon való zavaró elnyelését sikeresen kompenzáltam saját ózon referencia-spektrum színképi kivonásával. III. Tanulmányoztam a környezeti nyomás és a gázok infravörös spektruma közötti összefüggéseket. III/1. Megállapítottam, hogy a mennyiségi analízis során a minta és referencia spektrumokhoz tartozó nyomások különbözősége jelentős hibákat okozhat. 0,5 cm -1 spektrális felbontással készült infravörös színképeket használva a nyomás meghatározására újszerű eljárásokat (CLS és félérték-módszer) dolgoztam ki, amelyek olyan zárt térben uralkodó össznyomás meghatározására alkalmazhatók, amelyben egy megfelelő (rotációs vagy rotációs vibrációs) sávszerkezettel rendelkező indikátor molekula jelen van és a zárt tér fala az infravörös fényt átereszti a vizsgált hullámhossz tartományban.

5 III/2. A CLS-módszert sikeresen alkalmaztam korszerű gázkisülő lámpák kvarc testében lévő rendkívül kis térfogatú, buborék jellegű gázzárványok roncsolásmentes vizsgálatára: segítségével meghatároztam a zárványban lévő össznyomást és a lámpák élettartamát kedvezőtlenül befolyásoló szén-monoxid koncentrációját. IV. Magyarországon elsőként alkalmaztam a nyílt fényutas FTIR technikát terepen diffúz légszennyező forrásokból származó gázok (ill. gőzök) koncentrációjának mérésére. IV/1. A nyílt fényutas mérés a hagyományos spektroszkópiától lényegesen eltérő felfogást igényel. Ismeretlen szituációban amennyiben a nyílt fényutas spektrumokat relatíve nagy felbontással (0,5-1 cm -1 ) regisztráljuk mennyiségi kiértékelésre a színképi kivonást találtam alkalmasabb módszernek a szakirodalomban általánosan használt CLS módszerrel szemben, amelyet jelentősen zavarnak a vízgőz és szén-dioxid sávjai. IV/2. Az egyes molekulák kimutatási határait a maradék spektrumok zajszintje alapján határoztam meg, mivel ezek az értékek lényegesen közelebb állnak a valósághoz, mint a hagyományosan alkalmazott, a detektor zajszintjének meghatározásán alapuló módszerek által meghatározható értékek. IV/3. A saját mérési tapasztalataink és az elérhető szakirodalom alapján részleteiben összehasonlítottam a nyílt fényutas és extraktív FTIR technikákat és az eredményt táblázatos formában állítottam össze. A publikált táblázat az alkalmazó számára jelentős segítséget nyújt a megfelelő módszer kiválasztásához, az eredmények helyes értékeléséhez és az esetleges hibaforrások felméréséhez, illetve kiküszöböléséhez. IV/4. A nyílt fényutas mérőrendszer kalibrációjára új módszert dolgoztam ki, amely alkalmazás során egy egyszerű 10 cm-es gázcellában a nyílt fényútban elhelyezett tiszta referencia anyag gázfázisbeli koncentrációját (gőznyomását) pontosan mérhető adat (párolgási szabadentalpia) segítségével számolhatjuk. IV/5. Vegyipari üzemben történő nyílt fényutas FTIR mérésekkel (monitorozással) sikeresen rámutattam a légszennyezés szempontjából kritikus gyártási folyamatokra és a fő szennyező a 2,4-diklór-fenol környezetbe kerülésének helyére.

6 V. Dohányfüst illetve dohányfüsttel szennyezett levegő analízisét végeztem el extraktív illetve nyílt fényutas FTIR mérésekkel. V/1. Dohányfüst extraktív FTIR spektrometriás vizsgálata során igazoltam, hogy 11 toxikus gáz inhalációja szempontjából a dohányzó által beszívott ún. főfüst összetétele független a cigaretta erősségétől, azaz a névleges nikotin- és kátránytartalmától. V/2. A nyílt fényutas FTIR mérőrendszer használatával sikeresen alkalmazható modellt készítettem dohányfüstös zárt tér vizsgálatára. Az ezzel végzett mérések alapján elmondható, hogy olyan teremben, ahol dohányoznak, a fő szennyezés a cigaretta passzív füstjéből (mellékfüst) származik, mivel a kifújt füstben a szennyezők koncentrációja lényegesen kisebb, a komponensek közti reakciók illetve a tüdő szűrő és visszatartó hatása miatt. VI. Szennyezett levegő tisztítására használt katalizátorok hatékonyságának vizsgálatára folyamatos mintavétellel működő rendszert építettem ki, amely segítségével a reaktorba be-, ill. kilépő gázáramok összetételének FTIR spektrometriai vizsgálatával a katalizátorok optimális üzemeltetési paraméterei (hőmérséklet, térfogatáram) meghatározhatók.

7 AZ ÉRTEKEZÉS TÉMÁJÁHOZ TARTOZÓ TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK JEGYZÉKE 1. Z. Bacsik, J. Mink, G. Keresztury FTIR Spectroscopy of the Atmosphere. I. Principles and Methods Applied Spectroscopy Reviews 39 (3), (2004) Z. Bacsik, J. Mink, G. Keresztury FTIR Spectroscopy of the Atmosphere. II. Applications Applied Spectroscopy Reviews 40 (4), (2005) Z. Bacsik, V. Komlósi, T. Ollár, J. Mink Comparison of Open Path and Extractive Long Path FTIR Techniques in Detection of Air Pollutants Applied Spectroscopy Reviews 41 (1), (2006) Z. Bacsik, A. Gyivicsán, K. Horváth, J. Mink Determination of carbon monoxide concentration and total pressure in gas cavities in silica glass body of light bulbs by FTIR spectrometry Analytical Chemistry 78 (7), (2006) Z. Bacsik, J. Mink Photolysis-assisted, Long-Path FT-IR Detection of Air Pollutants in the Presence of Water and Carbon Dioxide Talanta (2006) (nyomdában, Internetről letölthető április 27-től: 6. Z. Bacsik, J. McGregor, J. Mink FTIR analysis of gaseous compounds in the mainstream smoke of regular and light cigarettes Food and Chemical Toxicology, (közlésre beküldve) EGYÉB TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNY 1. Z. Bacsik, J. N. Canongia Lopes, M. F. Costa Gomes, G. Jancsó, J. Mink, and A. A. H. Pádua Solubility isotope effects in aqueous solutions of methane J. Chem. Phys. 116 (24), (2002)

8 AZ ÉRTEKEZÉS TÉMÁJÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TUDOMÁNYOS ELŐADÁSOK (poszterek p; előadások e; az előadó szerző aláhúzással kiemelt) [1] Z. Bacsik, A. Herczeg, J. Mink (e) FT-IR Investigation of Atmospheric Pollutants by Photolysis Assisted Long Path Gas Cell 1 st North-African and Middle Eastern Symposium on Environmental and Sanitary Analytical Chemistry March 7-11, 1999, Hammamet, Tunisia [2] Z. Bacsik, A. Herczeg, J. Mink (p) FT-IR Investigation of Atmospheric Pollutants by Long Path Gas Cell 7 th Austrian-Hungarian International Conference on Vibrational Spectroscopy April 7-9, 1999, Balatonfüred, Hungary [3] J. Mink, Z. Bacsik, A. Herczeg (e) Problems and Solutions in FTIR Study of Atmospheric Pollutants 5 th International Austro-Tunisian Meeting on Analytical Chemistry of the Environment March 23-24, 2000, Graz, Austria [4] Z. Bacsik, T. Ollár, J. Mink (p) Open path FTIR Study of Atmospheric Pollutants in Industrial Environment 5 th International Austro-Tunisian Meeting on Analytical Chemistry of the Environment March 23-24, 2000, Graz, Austria [5] Bacsik Z., Herczeg A., Ollár T., Mink J. (e) Légköri szennyezők nagyérzékenységű FT-IR spektroszkópiája MTA Spektrokémiai Munkabizottságának Ülése március ,Veszprém, Magyarország [6] J. Mink, J. Mihály, Z. Bacsik, A. Herczeg (e) New Possibilities in FTIR Spectroscopic Detection of Atmospheric Pollutants 3 rd Mediterran Basin Conference on Analytical Chemistry, June 4-9, 2000, Antalaya, Turkey [7] J. Mink, Z. Bacsik, A. Herczeg, V. Komlósi, T. Ollár (e) New Developments in FTIR Study of Atmospheric Pollutants Euroanalysis XI September 3-5, 2000, Lisbon, Portugal [8] J. Mink, Z. Bacsik, T. Ollár, V. Komlósi (p) Field FTIR Monitoring of Atmospheric Pollutants in Industrial Environment Eouroanalysis XI September 3-5, 2000, Lisbon, Portugal [9] E. Farnady, Z. Bacsik, Gy. Gyulai, J. Mink (p) FTIR Detection of Gas Phase Pollutants Originated from PVC Pyrolysis 4 th Euroconference on Environmental Analytical Chemistry September 14-19, 2000, Visegrád, Hungary [10] Z. Bacsik, J. Mink, T. Ollar, V. Komlosi (p) FTIR Monitoring of Atmospheric Pollutants in Industrial Environment 4 th Euroconference on Environmental Analytical Chemistry September 14-19, 2000, Visegrád, Hungary [11] V. Komlosi, Z. Bacsik, J. Mink (p) Open Path FTIR Spectroscopic Study of Air Pollutants 4 th Euroconference on Environmental Analytical Chemistry September 14-19, 2000, Visegrád, Hungary [12] J. Mink, Z. Bacsik, A. Herczeg, V. Komlósi, T Ollár (e) Advanced Methods in FTIR study of Atmospheric Pollutants

9 4 th Euroconference on Environmental Analytical Chemistry September 14-19, 2000, Visegrád, Hungary [13] J. Mink, Z. Bacsik, V. Komlósi, A. Gelencsér, (e) Advances in environmental infrared and Raman spectroscopy Enviromin 2001 (Post-CSI XXXII Conference) July 14-18, 2001, Skukuza, South Africa [14] J. Mink, Z. Bacsik, V. Komlósi, (e) New Trends in FTIR Spectroscopic Detection of Atmospheric Pollutants IUPAC International Congress on Analytical Sciences August 6-10, 2001, Tokyo, Japan [15] Mink J., Bacsik Z., Komlósi V. (e) Légköri szennyezők nagy érzékenységű FT-IR spektroszkópiai detektálása MKE Környezetvédelem Analitikája Konferencia október Hajdúszoboszló, Magyarország [16] Mink J., Bacsik Z., Komlósi V. (e) A korszerű infravörös spektroszkópia, a légkör tisztaságának őre Magyar Tudomány Napja, MTA okt. 19., Budapest, Magyarország [17] J. Mink, Z. Bacsik and V. Komlósi, (e) Advantages and problems in FTIR monitoring of atmospheric pollutants Fourth International Symposium on Modern Principles of Air Monitoring February 3-7, 2002, Lillehammer, Norway [18] Z. Bacsik and J. Mink, (p) Validation of experimental results obtained by open path FTIR monitoring of atmospheric pollutants. Fourth International Symposium on Modern Principles of Air Monitoring February 3-7, 2002, Lillehammer, Norway [19] Bacsik Z., Görög A., Mink J., Komlósi V. (e) Légköri szennyezők FT-IR spektroszkópiai detektálása. 45. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés július 1-3., Siófok, Magyarország [20] Bacsik, Z., Mink, J., Komlósi, V. and Ollár, T. (p) Extractive and Open Path FTIR Detection of Atmospheric Pollutants in Industrial Environment EUROANALYSIS-12 September 8-13, 2002, Dortmund, Germany [21] J. Mink and Z. Bacsik (e) FTIR Detection of air Pollutants 4 th Mediterranean Basin Conference on Analytical Chemistry September 15-20, 2002, Portorož, Slovenia [22] Z. Bacsik, A. Görög and J. Mink (p) FTIR Detection of air Pollutants Interfering by Water and Carbon Dioxide 4 th Mediterranean Basin Conference on Analytical Chemistry September 15-20, 2002, Portorož, Slovenia [23] Bacsik Z. és Mink J. (e) Légköri szennyezők FT-IR spektroszkópiai detektálása IX. Anyagszerkezet-kutatási Konferencia, MTA Kémiai Kutatóközpont december 18., Budapest, Magyarország

10 [24] Z. Bacsik, N. Balogh and J. Mink (p) Detection of Chlorine and Bromine Molecules by FTIR Spectroscopy 6 th Austro-Tunisian Meeting on Analytical Chemistry May 2-3, 2003, Tunis, Tunisia [25] J. Mink and Z. Bacsik (e) Extractive and Open Path Detection of Air Pollutants by FTIR Spectroscopy 6 th Austro-Tunisian Meeting on Analytical Chemistry May 2-3, 2003, Tunis, Tunisia [26] Bacsik Z., Mink J., (e) Diffúz légszennyező források vizsgálata in situ és extraktív FTIR spektrometriával 46. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés, jún. 30 júl. 2., Szeged, Magyarország [27] Z. Bacsik, L. Hajba, G. Jancsó, J. Mink, (p) Detection of 2,4-dichlorophenol by open path Fourier transform infrared spectrometry ICAVS-2, August 24-29, 2003, Nottingham, UK [28] Z. Bacsik, J. Mink, (poster) A practical background spectrum technique for long path FTIR detection of organic air pollutants ICAVS-2, August 24-29, 2003, Nottingham, UK [29] Z. Bacsik, N. Balogh and J. Mink (p) Indirect Determination of Molecular Chlorine by FTIR Spectrometry XXVII European Congress on Molecular Spectroscopy, September 5-10, 2004, Krakow, Poland [30] Z. Bacsik, A. Gyivicsán and J. Mink (p) Determination of Carbon Monoxide Content of Gas Cavities in Silica Glass Body of Light Bulbs by FTIR Spectrometry XXVII European Congress on Molecular Spectroscopy, September 5-10, 2004, Krakow, Poland [31] Z. Bacsik and János Mink (p) Investigation of Cigarette Smoke by Extractive and Open Path FTIR Spectrometry Fifth International Symposium on Modern Principles of Air Monitoring June 12-16, 2005, Loen, Norway [32] J. Mink and Z. Bacsik (e) FTIR Spectrometry a Versatile Technique in Environmental Analysis Fifth International Symposium on Modern Principles of Air Monitoring June 12-16, 2005, Loen, Norway [33] R. Kállai, Z. Bacsik, Morten Bernsten, Yngvar Thomassen and János Mink (p) FTIR Study of Heat and UV Degradation Processes of Different Paints Fifth International Symposium on Modern Principles of Air Monitoring June 12-16, 2005, Loen, Norway [34] Gyivicsán A., Bacsik Z., Mink J. (p) Kisméretű gázzárványok szén-monoxid tartalmának meghatározása kvarcüvegben FT-IR spektrometriával 46. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés, július 4-6., Hajdúszoboszló, Magyarország [35] Z. Bacsik, A. Gyivicsán and J. Mink (p) Determination of Carbon Monoxide Concentration and Total Pressure in Gas Cavities in Silica Glass Body of Light Bulbs by FTIR Spectrometry The third International Conference on Advanced Vibrational Spectroscopy August 14-19, 2005, Delavan, USA

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉN-, NITROGÉN- ÉS OXIGÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK GÁZKROMATOGRÁFIÁS ELEMZÉSE SZÉNHIDROGÉN-MÁTRIXBAN Készítette STUMPF ÁRPÁD okl. vegyész az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi

Részletesebben

A FOTOAKUSZTIKUS SPEKTROSZKÓPIA SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK ALÁTÁMASZTÁSA AZ IPARBAN, A BIOLÓGIÁBAN ÉS A KÖRMYEZETVÉDELEMBEN

A FOTOAKUSZTIKUS SPEKTROSZKÓPIA SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK ALÁTÁMASZTÁSA AZ IPARBAN, A BIOLÓGIÁBAN ÉS A KÖRMYEZETVÉDELEMBEN A FOTOAKUSZTIKUS SPEKTROSZKÓPIA SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK ALÁTÁMASZTÁSA AZ IPARBAN, A BIOLÓGIÁBAN ÉS A KÖRMYEZETVÉDELEMBEN Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Hegedis Veres Anikó Témavezetők: Dr. Szabó

Részletesebben

MÉRÉSTECHNIKAI ÉS KEMOMETRIAI MÓDSZEREK

MÉRÉSTECHNIKAI ÉS KEMOMETRIAI MÓDSZEREK MÉRÉSTECHNIKAI ÉS KEMOMETRIAI MÓDSZEREK FEJLESZTÉSE A FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓS INFRAVÖRÖS ÉS RAMAN SPEKTROSZKÓPIÁBAN Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette: Hren Brunó okleveles vegyészmérnök Témavezető:

Részletesebben

A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Jancsek-Turóczi Beatrix okleveles környezetkutató Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA

AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Fizikai Kémia Tanszék Ph.D. értekezés tézisei AZ ACETON ÉS AZ ACETONILGYÖK NÉHÁNY LÉGKÖRKÉMIAILAG FONTOS ELEMI REAKCIÓJÁNAK KINETIKAI VIZSGÁLATA Készítette

Részletesebben

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Kapilláris elektroforézis alkalmazása búzafehérjék érésdinamikai és fajtaazonosítási vizsgálataira c. PhD értekezés

Részletesebben

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI

MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola A doktori iskola vezetője: Dr. h.c. mult. Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, a MTA rendes tagja MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA,

Részletesebben

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása Doktori értekezés tézisei Szanka Amália Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémia Doktori Iskola Szintetikus kémia, anyagtudomány,

Részletesebben

metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu

metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu SZEMÉLYI ADATOK Születési idő, hely: 1988. június 27. Baja Értesítési cím: H-6720 Szeged, Dóm tér 7. Telefon: +36 62 544 339 E-mail: metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu VÉGZETTSÉG: 2003-2007: III. Béla Gimnázium,

Részletesebben

VÍZGŐZKONCENTRÁCIÓ-MÉRÉS DIÓDALÉZERES FOTOAKUSZTIKUS MÓDSZERREL

VÍZGŐZKONCENTRÁCIÓ-MÉRÉS DIÓDALÉZERES FOTOAKUSZTIKUS MÓDSZERREL VÍZGŐZKONCENTRÁCIÓ-MÉRÉS DIÓDALÉZERES FOTOAKUSZTIKUS MÓDSZERREL BOZÓKI ZOLTÁN, MOHÁCSI ÁRPÁD, SZAKÁLL MIKLÓS, FARKAS ZSUZSA, VERES ANIKÓ, SZABÓ GÁBOR, BOR ZSOLT Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantum

Részletesebben

Doktori Tézisek. dr. Osman Fares

Doktori Tézisek. dr. Osman Fares Az uréter motilitásának ellenőrzése, a körkörös és a hosszanti izomlemezek összehangolása, egy új videomikroszkópos módszer Doktori Tézisek dr. Osman Fares Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai

Részletesebben

Szteroid gyógyszeranyagok tisztaságvizsgálata kromatográfiás technikákkal

Szteroid gyógyszeranyagok tisztaságvizsgálata kromatográfiás technikákkal A doktori értekezés tézisei Szteroid gyógyszeranyagok tisztaságvizsgálata kromatográfiás technikákkal Bagócsi Boglárka Kémia Doktori Iskola Analitikai, kolloid- és környezetkémia, elektrokémia Témavezető:

Részletesebben

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata OTKA nyilvántartási szám: T 049848 Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata Témavezetı: Dr. Kovács Ádám egyetemi docens, BME Mőszaki Mechanikai Tanszék Kutatási beszámoló:

Részletesebben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben c. PhD értekezés Készítette:

Részletesebben

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola A KÉN-HIDROGÉN BIOKATALITIKUS ELTÁVOLÍTÁSA BIOGÁZBÓL SZUSZPENDÁLT SZAKASZOS ÉS RÖGZÍTETT FÁZISÚ FOLYAMATOS REAKTORBAN, AEROB ÉS MIKROAEROB

Részletesebben

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei Murányi Zoltán I. Bevezetés, célkit zések Magyarország egyik jelent s mez gazdasági terméke a bor. Az elmúlt évtizedben mind

Részletesebben

Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szanyi Ágnes

Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szanyi Ágnes Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Szanyi Ágnes Erősen nemideális négykomponensű elegyek elválasztása extraktív heteroazeotrop desztilláción alapuló új hibrid eljárásokkal Témavezető: Dr. Mizsey Péter egyetemi tanár

Részletesebben

KIRÁLIS I FORMÁCIÓK TERJEDÉSI MECHA IZMUSA ALKIL-KOBALT-TRIKARBO IL- FOSZFÁ KOMPLEXEKBE. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Kurdi Róbert.

KIRÁLIS I FORMÁCIÓK TERJEDÉSI MECHA IZMUSA ALKIL-KOBALT-TRIKARBO IL- FOSZFÁ KOMPLEXEKBE. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Kurdi Róbert. KIRÁLIS I FORMÁCIÓK TERJEDÉSI MECHA IZMUSA ALKIL-KOBALT-TRIKARBO IL- FOSZFÁ KOMPLEXEKBE Doktori (PhD) értekezés tézisei Kurdi Róbert Pannon Egyetem 2008 1. Bevezetés A kobalt-karbonil vegyületeket gyakran

Részletesebben

Mintaelőkészítési és mintabeviteli módszerek fejlesztése krómspeciációs elemzésekhez

Mintaelőkészítési és mintabeviteli módszerek fejlesztése krómspeciációs elemzésekhez Mintaelőkészítési és mintabeviteli módszerek fejlesztése krómspeciációs elemzésekhez doktori (PhD) értekezés tézisei Béni Áron Témavezető: Dr. Posta József Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai

Részletesebben

A Raman spektroszkópia alkalmazása fémipari kutatásokban Raman spectroscopy in metallurgical research Dénes Éva, Koós Gáborné, Kőszegi Szilvia

A Raman spektroszkópia alkalmazása fémipari kutatásokban Raman spectroscopy in metallurgical research Dénes Éva, Koós Gáborné, Kőszegi Szilvia MŰSZERES ANALITIKA ANALYSIS WITH INSTRUMENT A Raman spektroszkópia alkalmazása fémipari kutatásokban Raman spectroscopy in metallurgical research Dénes Éva, Koós Gáborné, Kőszegi Szilvia Kulcsszavak: Raman

Részletesebben

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra OTKA T 46471 (24 jan. 27 jún.) Témavezető: Woperáné dr. Serédi Ágnes, egyetemi docens Kutatók

Részletesebben

Biszfoszfonát alapú gyógyszerhatóanyagok racionális szintézise

Biszfoszfonát alapú gyógyszerhatóanyagok racionális szintézise BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA Biszfoszfonát alapú gyógyszerhatóanyagok racionális szintézise Tézisfüzet Szerző Kovács Rita Témavezető

Részletesebben

ZAJÁCZ EDIT publikációs lista 2015.10.13.

ZAJÁCZ EDIT publikációs lista 2015.10.13. ZAJÁCZ EDIT publikációs lista 2015.10.13. Tudományos folyóiratokban megjelent közlemény 1. E. Zajácz, Á. Zaják, E. M. Szalai, T. Szalai (2006): Nectar production of some sunflower hybrids. Journal of Apicultural

Részletesebben

DR. LAKATOS ÁKOS PH.D PUBLIKÁCIÓS LISTÁJA B) TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATBELI KÖZLEMÉNYEK

DR. LAKATOS ÁKOS PH.D PUBLIKÁCIÓS LISTÁJA B) TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATBELI KÖZLEMÉNYEK DR. LAKATOS ÁKOS PH.D PUBLIKÁCIÓS LISTÁJA VÉGZETTSÉGEK: 1. Fizikus (egyetemi, DE-TTK: 2007) 2. Környezetmérnök (főiskolai, DE-MK: 2007) TUDOMÁNYOS MUNKA A) PH.D DOKTORI ÉRTEKEZÉS [A1] Diffúzió és diffúzió

Részletesebben

MEMBRÁNOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁSNÁL

MEMBRÁNOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁSNÁL PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA MEMBRÁNOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁSNÁL DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: SZENTGYÖRGYI ESZTER OKL.

Részletesebben

KS - 303.150.10 HORDOZHATÓ KIVITEL

KS - 303.150.10 HORDOZHATÓ KIVITEL KS - 303.150.10 24 ÓRÁS, FOLYAMATOS ÜZEMŰ NAGYTÉRFOGATÁRAMÚ AEROSZOL, SZÁLLÓPOR MINTAVEVŐ KÉSZÜLÉK IMMISSZIÓS, MUNKAHELYI ÉS HÁTTÉRSZENNYEZETTSÉGI VIZSGÁLATOKRA HORDOZHATÓ KIVITEL 1. Rendeltetés A KS-303.150.10

Részletesebben

(8) Globális stabilitásvesztéséhez tartozó kritikus erő/nyomaték analitikus meghatározása felületmodell

(8) Globális stabilitásvesztéséhez tartozó kritikus erő/nyomaték analitikus meghatározása felületmodell Bevezetés Az elmúlt évek, évtizedek egyik jellemző tendenciája a fém (leggyakrabban: acél) tartószerkezeteknél a vékonyfalú szerkezeti elemek terjedése, melyek alkalmazása nem csupán anyagtakarékos, hanem

Részletesebben

KÉMIAI DEKONTAMINÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KORRÓZIÓS ÉS FELÜLETKÉMIAI HATÁSAINAK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

KÉMIAI DEKONTAMINÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KORRÓZIÓS ÉS FELÜLETKÉMIAI HATÁSAINAK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE KÉMIAI DEKONTAMINÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KORRÓZIÓS ÉS FELÜLETKÉMIAI HATÁSAINAK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE Doktori (PhD) értekezés tézisei Baja Bernadett Kémia és Környezettudományok Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2006

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2006 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2006 - Beszámoló a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Kht. 2006. évi tevékenységéről - 2006. 1 WIREC 2006. évi közhasznúsági jelentés TARTALOMJEGYZÉK Működési feltételeink

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK Salma Imre MTA doktori pályázatához

PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK Salma Imre MTA doktori pályázatához PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK Salma Imre MTA doktori pályázatához Nemzetközi, referált folyóiratokban megjelent közlemények (*: levelező szerző) 1. Salma, I.*, Ocskay, R., Varga, I., Maenhaut, W., Surface tension

Részletesebben

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet PAPP ZSOLT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék 2003 1 Bevezetés A lézerek megjelenését

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

Biokatalitikus Baeyer-Villiger oxidációk Doktori (PhD) értekezés tézisei. Muskotál Adél. Dr. Vonderviszt Ferenc

Biokatalitikus Baeyer-Villiger oxidációk Doktori (PhD) értekezés tézisei. Muskotál Adél. Dr. Vonderviszt Ferenc Biokatalitikus Baeyer-Villiger oxidációk Doktori (PhD) értekezés tézisei Készítette: Muskotál Adél Környezettudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Vonderviszt Ferenc egyetemi tanár Pannon Egyetem Műszaki

Részletesebben

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében PhD értekezés tézisei KÉSZÍTETTE: Pálinkás

Részletesebben

Szakmai zárójelentés Vezető kutató: Dr. Molnár Mihály Pályázat azonosító: F69029

Szakmai zárójelentés Vezető kutató: Dr. Molnár Mihály Pályázat azonosító: F69029 A légkör fosszilis tüzelőanyagoktól származó CO 2 tartalmának meghatározása 14 C és CO 2 koncentráció méréssel Magyarországon A kutatás célja Nagypontosságú légköri CO 2 koncentráció és 14 C méréseket

Részletesebben

SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN

SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN Major István 1, Gyökös Brigitta 1,2, Furu Enikő 1, Futó István 1, Horváth Anikó 1, Kertész Zsófia 1, Molnár Mihály 1 1 MTA Atommagkutató

Részletesebben

IZOTÓPHIDROKÉMIAI KOMPLEX MÓDSZER ALKALMAZÁSA TALAJVIZEK UTÁNPÓTLÓDÁSÁNAK VIZSGÁLATÁNÁL

IZOTÓPHIDROKÉMIAI KOMPLEX MÓDSZER ALKALMAZÁSA TALAJVIZEK UTÁNPÓTLÓDÁSÁNAK VIZSGÁLATÁNÁL IZOTÓPHIDROKÉMIAI KOMPLEX MÓDSZER ALKALMAZÁSA TALAJVIZEK UTÁNPÓTLÓDÁSÁNAK VIZSGÁLATÁNÁL Kompár László 1, Szűcs Péter 2, Palcsu László 3, Braun Mihály 4 tudományos segédmunkatárs 1 DSc, tanszékvezető, egyetemi

Részletesebben

BOROMISZA ZSOMBOR: TÓPARTOK TÁJÉPÍTÉSZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATI ELVEI ÉS MÓDSZEREI A VELENCEI-TÓ PÉLDÁJÁN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BUDAPEST, 2012

BOROMISZA ZSOMBOR: TÓPARTOK TÁJÉPÍTÉSZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATI ELVEI ÉS MÓDSZEREI A VELENCEI-TÓ PÉLDÁJÁN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BUDAPEST, 2012 BOROMISZA ZSOMBOR: TÓPARTOK TÁJÉPÍTÉSZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATI ELVEI ÉS MÓDSZEREI A VELENCEI-TÓ PÉLDÁJÁN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BUDAPEST, 2012 A doktori iskola megnevezése: tudományága: Budapesti Corvinus

Részletesebben

KÉPALKOTÁSRA ALAPOZOTT RUHAIPARI

KÉPALKOTÁSRA ALAPOZOTT RUHAIPARI BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ÍRTA: SZABÓ LAJOS OKLEVELES IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ MÉRNÖK KÉPALKOTÁSRA ALAPOZOTT RUHAIPARI MÉRÉSTECHNIKÁK CÍMŰ TÉMAKÖRBŐL, AMELLYEL

Részletesebben

Fagyasztott élelmiszer-emulziók stabilitásának vizsgálata

Fagyasztott élelmiszer-emulziók stabilitásának vizsgálata Fagyasztott élelmiszer-emulziók stabilitásának vizsgálata Zeke Ildikó Csilla Doktori értekezés tézisei Témavezetők: Dr. Balla Csaba, egyetemi magántanár, PhD Dr. Friedrich László egyetemi docens, PhD Készült

Részletesebben

Szentmiklósi László BEVEZETÉS IDŐFÜGGŐ FOLYAMATOK ALKALMAZÁSA. Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. A PROMPT-γ AKTIVÁCIÓS ANALÍZISBEN

Szentmiklósi László BEVEZETÉS IDŐFÜGGŐ FOLYAMATOK ALKALMAZÁSA. Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. A PROMPT-γ AKTIVÁCIÓS ANALÍZISBEN Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BEVEZETÉS Szentmiklósi László IDŐFÜGGŐ FOLYAMATOK ALKALMAZÁSA A PROMPT-γ AKTIVÁCIÓS ANALÍZISBEN Témavezető: Dr. Révay Zsolt MTA Izotópkutató Intézet Egyetemi konzulens: Dr. Nagyné

Részletesebben

Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel

Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel A légszennyezés mérése nem könnyű méréstechnikai feladat. Az eszközök széles skáláját fejlesztették ki, hagyományosan az emissziómérésre, ezen belül

Részletesebben

Nemlineáris és femtoszekundumos optika Szakmai záróbeszámoló OTKA K 47078

Nemlineáris és femtoszekundumos optika Szakmai záróbeszámoló OTKA K 47078 Nemlineáris és femtoszekundumos optika Szakmai záróbeszámoló OTKA K 47078 Az ultrarövid, 100 fs hosszú fényimpulzusokat előállító lézerek 90-es évek elején, a 10 fs és rövidebb impulzusú lézerek a 90-es

Részletesebben

ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR

ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR Sör- és Szeszipari Tanszék és IVAX GYÓGYSZERKUTATÓ INTÉZET Fermentációs Kísérleti Üzem ARIL- ÉS ARALKIL-METIL KETONOK SZTEREOSZELEKTÍV REDUKCIÓJA ÉLESZTŐKKEL ERDÉLYI BALÁZS DOKTORI

Részletesebben

PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA IONOS FOLYADÉKOK ALKALMAZÁSA KATALITIKUS REAKCIÓK KÖZEGEKÉNT DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS KÉSZÍTETTE: FRÁTER TAMÁS OKL. KÖRNYEZETMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Nyelvvizsga: Angol orvosi szaknyelv középfok (Bizonyítvány száma: D A 794/1997), orosz alapfok.

Szakmai önéletrajz. Nyelvvizsga: Angol orvosi szaknyelv középfok (Bizonyítvány száma: D A 794/1997), orosz alapfok. Szakmai önéletrajz Személyi adatok Név: Dr. Deli József Születési hely, idő: Baja, 1956. március 6. Állampolgárság: magyar Családi állapot: nős, 2 gyermek apja (Orsolya 1985, Kristóf 1988) Lakcím: 7634

Részletesebben

KS-306.60-WI ELŐNYPONTOK. Szennyeződésekre gyakorlatilag érzéketlen, nagypontosságú, hosszú élettartamú térfogatáram-mérő.

KS-306.60-WI ELŐNYPONTOK. Szennyeződésekre gyakorlatilag érzéketlen, nagypontosságú, hosszú élettartamú térfogatáram-mérő. K Á L M Á N S Y S T E M K F T H - 1 1 2 5 B U D A P E S T, T R E N C S É N I U 1 6 E-mail : cskalman@kalmankfkiparkhu TELEFON / FAX : 00 36 1 3922260 KS-30660-WI MIKROPROCESSZOR VEZÉRLÉSŰ, FOLYAMATOS ÜZEMŰ,

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI HÁROMFÁZISÚ MEGOSZLÁS ALKALMAZÁSA ÉLELMISZERFEHÉRJÉKVIZSGÁLATÁBAN

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI HÁROMFÁZISÚ MEGOSZLÁS ALKALMAZÁSA ÉLELMISZERFEHÉRJÉKVIZSGÁLATÁBAN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI HÁROMFÁZISÚ MEGOSZLÁS ALKALMAZÁSA ÉLELMISZERFEHÉRJÉKVIZSGÁLATÁBAN Szamos Jenő KÖZPONTI ÉLELMISZER-TUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET Budapest 2004 A doktori iskola megnevezése: tudományága:

Részletesebben

DR. HERNÁD MÁRIA. - A robbanás és a robbanóanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásai és megelőzésének lehetőségei -

DR. HERNÁD MÁRIA. - A robbanás és a robbanóanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásai és megelőzésének lehetőségei - NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Doktori Tanács DR. HERNÁD MÁRIA - A robbanás és a robbanóanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásai és megelőzésének lehetőségei - című doktori (PhD) értekezésének szerzői

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MOLIBDÉN TARTALMÚ POLIIZOBUTILÉN-POLIBOROSTYÁNKŐSAV ALAPÚ MOTOROLAJ ADALÉKOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MOLIBDÉN TARTALMÚ POLIIZOBUTILÉN-POLIBOROSTYÁNKŐSAV ALAPÚ MOTOROLAJ ADALÉKOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MOLIBDÉN TARTALMÚ POLIIZOBUTILÉN-POLIBOROSTYÁNKŐSAV ALAPÚ MOTOROLAJ ADALÉKOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Készítette: Kis Gábor Témavezető: Dr. Bartha László Vegyészmérnöki

Részletesebben

AZ ANÓDFOLYAMATOK LABORATÓRIUMI ÉS ÜZEMI VIZSGÁLATA AZ ALUMÍUMELEKTROLÍZISBEN. Készítette: Dr. Horváth János

AZ ANÓDFOLYAMATOK LABORATÓRIUMI ÉS ÜZEMI VIZSGÁLATA AZ ALUMÍUMELEKTROLÍZISBEN. Készítette: Dr. Horváth János AZ ANÓDFOLYAMATOK LABORATÓRIUMI ÉS ÜZEMI VIZSGÁLATA AZ ALUMÍUMELEKTROLÍZISBEN Készítette: Dr. Horváth János Vegyészmérnöki és Anyagtudományi Doktori Iskola Pannon Egyetem Veszprém 2013 I. Bevezetés és

Részletesebben

PARABOLIKUS HATÁSFÜGGVÉNY ÉRTELMEZÉSE

PARABOLIKUS HATÁSFÜGGVÉNY ÉRTELMEZÉSE PARABOLIKUS HATÁSFÜGGVÉNY ÉRTELMEZÉSE Tolner László 1 Kiss Szendille 2 Czinkota Imre 1 1 Szent István Egyetem, MKK, Talajtani és Agrokémiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. E-mail: Tolner.Laszlo@mkk.szie.hu

Részletesebben

PANNON EGYETEM. 2,3-DIHIDRO-2,2,2-TRIFENIL-FENANTRO-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -OXAZAFOSZFOL KIALAKULÁSA ÉS REAKCIÓJA SZÉN-DIOXIDDAL ÉS DIOXIGÉNNEL

PANNON EGYETEM. 2,3-DIHIDRO-2,2,2-TRIFENIL-FENANTRO-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -OXAZAFOSZFOL KIALAKULÁSA ÉS REAKCIÓJA SZÉN-DIOXIDDAL ÉS DIOXIGÉNNEL PA EGYETEM 2,3-DIHID-2,2,2-TIFEIL-FEAT-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -XAZAFSZFL KIALAKULÁSA ÉS EAKCIÓJA SZÉ-DIXIDDAL ÉS DIXIGÉEL Doktori (Ph.D) értekezés tézisei Készítette: Bors István okleveles kémia-környezettan

Részletesebben

Nagy Gábor: HORDOZHATÓ ENERGIASZELEKTÍV SUGÁRZÁSMÉRİ SZONDA KIFEJLESZTÉSE PIN DIÓDA ALKALMAZÁSÁVAL

Nagy Gábor: HORDOZHATÓ ENERGIASZELEKTÍV SUGÁRZÁSMÉRİ SZONDA KIFEJLESZTÉSE PIN DIÓDA ALKALMAZÁSÁVAL ZRINYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Nagy Gábor: HORDOZHATÓ ENERGIASZELEKTÍV SUGÁRZÁSMÉRİ SZONDA KIFEJLESZTÉSE PIN DIÓDA ALKALMAZÁSÁVAL című doktori (PhD) értekezésének szerzői ismertetője (TÉZISFÜZET)

Részletesebben

Kémia PhD (Analitikai kémia program) Szegedi Tudományegyetem, Kémia Doktori Iskola

Kémia PhD (Analitikai kémia program) Szegedi Tudományegyetem, Kémia Doktori Iskola ÖNÉLETRAJZ KÉRI ALBERT Szül. hely, idő: Szeged, 1990. július 06. Lakcím: Deszk, 6772 Kertész u. 5. Telefon: +36-30-232-3493 E-mail cím: kerialbert@chem.u-szeged.hu Tanulmányok 2016 - Kémia PhD (Analitikai

Részletesebben

FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN

FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola DOKTORI (PH.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN Készítette: Erdélyi Tamás

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Nyelv Olvasás Beszéd Írás angol 4 4 3 német 1 1 1

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Nyelv Olvasás Beszéd Írás angol 4 4 3 német 1 1 1 SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 1. Vezetéknév: Simoncsics 2. Keresztnév: Gábor 3. Születési dátum: 1977. 12. 19. 4. Állampolgárság: magyar 5. Családi állapot: kapcsolatban 6. Gyermekek: egy fiú, 2,5 éves 7. Lakhely:

Részletesebben

Dr. Licskó István tudományos önéletrajza és publikációi

Dr. Licskó István tudományos önéletrajza és publikációi Dr. Licskó István tudományos önéletrajza és publikációi Személyi rész Foglalkozása Műegyetemi oktató Szakosodása Víz és szennyvíztisztítás Beosztása a cégnél Egyetemi docens Születési év 1946 Főbb szakterületei

Részletesebben

KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK AL/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE

KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK AL/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE Ph.D. értekezés tézisei KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK AL/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE Magyar Anita okl. anyagmérnök Tudományos vezető: Dr. Gácsi Zoltán egyetemi docens Kerpely

Részletesebben

A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére.

A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére. A project címe Fluidizációs biofilm reaktor szennyvíz kezelésére. A célkitűzés, a megoldandó probléma A nagy szerves anyag, valamint jelentős mennyiségben nitrogén formákat tartalmazó szennyvizek a települési-,

Részletesebben

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Iskolavezető: Dr. Kocsis László, egyetemi tanár Témavezetők: Dr. Nádasyné Dr. Ihárosi Erzsébet,

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A SZENNYVÍZMINŐSÉG HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁS DINAMIKUS SZIMULÁCIÓJÁNÁL Készítette: Pásztor István Témavezető: Dr. Kárpáti Árpád Pannon Egyetem Vegyészmérnöki

Részletesebben

Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon

Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Impulzus alapú Barkhausen-zaj vizsgálat szerkezeti acélokon Bükki-Deme András Témavezető: Dr. Szabó István DEBRECENI EGYETEM Fizika Doktori Iskola Debrecen, 2011

Részletesebben

Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek. Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta

Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek. Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta Messer 1-2013 Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek Különleges gázok Különleges gázok alatt

Részletesebben

Sterilizálásra és felületkezelésre alkalmazható utókisülési plazmák modellezése. zárójelentés

Sterilizálásra és felületkezelésre alkalmazható utókisülési plazmák modellezése. zárójelentés Sterilizálásra és felületkezelésre alkalmazható utókisülési plazmák modellezése zárójelentés A kémiailag aktív, illetve UV sugárzó részecskéket tartalmazó kisülési plazmák számos területen találnak alkalmazásra.

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék

Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék PATOGÉN MIKROORGANIZMUSOK KIMUTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ GYORS MÓDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Rohonczy Kata Doktori

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS Józsa Krisztián Kritériumorientált képességfejlesztés 2007.07.01. 2011.07.31. 68798

OTKA ZÁRÓJELENTÉS Józsa Krisztián Kritériumorientált képességfejlesztés 2007.07.01. 2011.07.31. 68798 OTKA ZÁRÓJELENTÉS Témavezető neve: Józsa Krisztián A téma címe: Kritériumorientált képességfejlesztés A kutatás időtartama: 2007.07.01. 2011.07.31. OTKA Nyilvántartási szám: 68798 Az OTKA kutatás keretében

Részletesebben

Koordinátor szervezet neve: Élő Bolygó Kft. Projekt azonosítószáma: GVOP-3.1.1.-2004-05-0144/3.0 JÓVÁHAGYÁS

Koordinátor szervezet neve: Élő Bolygó Kft. Projekt azonosítószáma: GVOP-3.1.1.-2004-05-0144/3.0 JÓVÁHAGYÁS Projektvezető JÓVÁHAGYÁS Közreműködő szervezet Név Dr. Princz Péter KPI GKI Beosztás Ügyvezető igazgató Dátum 2006. 12. 08. Aláírás Irányító Hatóság 1A. PROJEKT AZONOSÍTÓ ADATAI Projekt azonosítója: GVOP-3.1.1.-2004-05-0144/3.0

Részletesebben

TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA

TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA Készítette: BECK ÁDÁM okl. vegyészmérnök Készült a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori

Részletesebben

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának

Részletesebben

és alkalmazások, MSc tézis, JATE TTK, Szeged, Témavezető: Dr. Hajnal Péter

és alkalmazások, MSc tézis, JATE TTK, Szeged, Témavezető: Dr. Hajnal Péter Publikációs jegyzék Balogh János Jegyzetek, tézis: [1] Balogh J., Maximális folyamok és minimális költségű cirkulációk; algoritmusok és alkalmazások, MSc tézis, JATE TTK, Szeged, 1994. Témavezető: Dr.

Részletesebben

Szerves kémiai analízis TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Szerves kémiai analízis TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ BSC ANYAGMÉRNÖK SZAK VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SZÁMÁRA KÖTELEZŐ TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2016 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Publikációs lista Szabó Szilárd

Publikációs lista Szabó Szilárd Publikációs lista Szabó Szilárd Tanulmányok Börcsök Áron - Bernáth Zsolt - Kircsi Andrea - Kiss Márta - Kósa Beatrix - Szabó Szilárd 1998. A Kisgyőri - medence és galya egyedi tájértékei - A "Nem védett

Részletesebben

Europass Curriculum Vitae

Europass Curriculum Vitae Europass Curriculum Vitae Personal information Address Zsuzsanna BUGYI PhD 1111 Budapest, Szent Gellért tér 4. Building Ch 106., Hungary Telephone +36-1/463-3865 Fax +36-1/463-3855 E-mail Work experience

Részletesebben

Válasz Dr. Jani Péter bírálói véleményére

Válasz Dr. Jani Péter bírálói véleményére Válasz Dr. Jani Péter bírálói véleményére Köszönöm a Professzor úrnak, hogy annyi időt, munkát fordított dolgozatom elolvasására, elbírálására. Külön köszönöm dicsérő szavait, melyekkel a disszertációt

Részletesebben

Kurzus neve. ETR-es kód. Oktatók (laboránsok) és %- os részvételük. Státusz

Kurzus neve. ETR-es kód. Oktatók (laboránsok) és %- os részvételük. Státusz Időpont és hely beosztása kelle? Maximális létszám Várható létszám Oktatás nyelve Melyik félévében legyen meghirdetve a kurzus? Ekvivalens régi kód változtatása Ekvivalens régi kódok Ekvivalens BSc vagy

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Horváth Györgyi

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Horváth Györgyi SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Horváth Györgyi Születési hely, idő: Kaposvár, 1976. június 21. e-mail: gyorgyi.horvath@aok.pte.hu Nyelvtudás: 2013 angol felsőfokú B típusú orvosi szaknyelvi (Profex) nyelvvizsga

Részletesebben

Zárójelentés az F61699 OTKA projektről

Zárójelentés az F61699 OTKA projektről Zárójelentés az F61699 OTKA projektről Bár az antimon az arzénhez hasonlóan toxikus elem, mégis kevesebb információ áll róla rendelkezésünkre. Toxicitása erősen függ kémiai formájától, oxidációs állapotától:

Részletesebben

JÓVÁHAGYÁS. szervezet. Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium

JÓVÁHAGYÁS. szervezet. Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium Projektvezető JÓVÁHAGYÁS Közreműködő szervezet Irányító Hatóság Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium Beosztás Dátum Aláírás tanszékvezető főiskolai docens 2009. április 1A. PROJEKT AZONOSÍTÓ

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. 2000 szeptember 1.- MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport Miskolci Egyetem, Anyagtudományi Intézet tudományos segédmunkatárs

Szakmai önéletrajz. 2000 szeptember 1.- MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport Miskolci Egyetem, Anyagtudományi Intézet tudományos segédmunkatárs Szakmai önéletrajz Személyi adatok: Munkahely: Név: Kissné Dr. Svéda Mária Leánykori név: Svéda Mária Születési hely, év: Miskolc, 1975. november 5. Anyja neve: Simkó Mária Julianna Családi állapot: férjezett

Részletesebben

RADIOAKTÍV ANYAGOK LÉGKÖRI KIBOCSÁTÁSAINAK ELEMZÉSE

RADIOAKTÍV ANYAGOK LÉGKÖRI KIBOCSÁTÁSAINAK ELEMZÉSE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Bolyai János Katonai Műszaki Kar Katonai Műszaki Doktori Iskola Alapítva: 2002. évben Alapító: Prof. Solymosi József DSc. dr.univ Sági László RADIOAKTÍV ANYAGOK LÉGKÖRI

Részletesebben

Nukleáris anyagok vizsgálata a hazai nukleáris biztonság erősítésére

Nukleáris anyagok vizsgálata a hazai nukleáris biztonság erősítésére Nukleáris anyagok vizsgálata a hazai nukleáris biztonság erősítésére Kovács András IKI KTT intézeti látogatás 2010. október 5-7., Budapest A K+F témák 1. Roncsolásmentes analitikai módszereket (gamma spektrometriát

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

Geológiai radonpotenciál térképezés Pest és Nógrád megye területén

Geológiai radonpotenciál térképezés Pest és Nógrád megye területén ELTE TTK, Környezettudományi Doktori Iskola, Doktori beszámoló 2010. június 7. Geológiai radonpotenciál térképezés Pest és Nógrád megye területén Szabó Katalin Zsuzsanna Környezettudományi Doktori Iskola

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola. Vásárhelyi Györgyi

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola. Vásárhelyi Györgyi ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola Vásárhelyi Györgyi Kábítószer és mérgező harcanyag prekurzorok ellenőrzési folyamatának összehasonlítása

Részletesebben

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN AMIKABILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTEÁVÁZAS VEGYÜLETEK SZITÉZISÉBE A Ph.D. DKTI ÉTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Takács Eszter okleveles vegyészmérnök Témavezető: Skodáné Dr. Földes ita egyetemi docens, az MTA

Részletesebben

A festéktelenítési folyamatban nyert pép illetve szűrlet optikai jellemzőinek mérése

A festéktelenítési folyamatban nyert pép illetve szűrlet optikai jellemzőinek mérése 014, december illetve szűrlet optikai jellemzőinek mérése Ezt a dokumentumot eredeti formájában az INGEDE, tagjai és kutató partnerei készítették illetve adták ki. Az EcoPaperLoop projekt keretében INGEDE

Részletesebben

Dipiron metabolitok koncentrációjának vizsgálata kommunális szennyvíztisztítási technológiák alkalmazásánál. Doktori tézisek.

Dipiron metabolitok koncentrációjának vizsgálata kommunális szennyvíztisztítási technológiák alkalmazásánál. Doktori tézisek. Dipiron metabolitok koncentrációjának vizsgálata kommunális szennyvíztisztítási technológiák alkalmazásánál Doktori tézisek Gyenge Zsuzsa Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR MOSONMAGYARÓVÁR 2014 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Matematika, Fizika és Informatika Intézet Ujhelyi

Részletesebben

Minőségbiztosítás, validálás

Minőségbiztosítás, validálás Minőségbiztosítás, validálás Előzetes tanulmányok (BSc): Műszeres analitika gyakorlatok inorg.unideb.hu/oktatas Kapcsolódó tanulmányok (MSc): Minőségbiztosítás című előadás Tételek: 1. Minőségbiztosítási

Részletesebben

Éter típusú üzemanyag-adalékok mikrobiális bontása: a Methylibium sp. T29 jelű, új MTBE-bontó törzs izolálása és jellemzése

Éter típusú üzemanyag-adalékok mikrobiális bontása: a Methylibium sp. T29 jelű, új MTBE-bontó törzs izolálása és jellemzése Éter típusú üzemanyag-adalékok mikrobiális bontása: a Methylibium sp. T29 jelű, új MTBE-bontó törzs izolálása és jellemzése Doktori értekezés tézisei Szabó Zsolt Témavezető: Dr. Bihari Zoltán vezető kutató

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Élettani és Állathigiéniai Tanszék A doktori iskola vezetője: DR. HORN PÉTER Az MTA rendes tagja Témavezető: DR. KOVÁCS MELINDA Az

Részletesebben

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu SZEMÉLYI ADATOK Dr. Bányai Orsolya 52/512-700/74808 banyai.orsolya@law.unideb.hu Születési dátum 1982.06.11. Állampolgárság Magyar SZAKMAI TAPASZTALAT 2014-2008-2014 Egyetemi adjunktus Egyetemi tanársegéd

Részletesebben

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Juhász Tamás Témavezető: Dr. Réczey Istvánné 2005 Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk...

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... Publikációs lista Gódor Győző 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2 Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... 2 Nemzetközi konferencia-kiadványban megjelent idegen nyelvű előadások...

Részletesebben

B/16. számú melléklet Önéletrajz sablon

B/16. számú melléklet Önéletrajz sablon Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Tímea Fülep Cím(ek) 3, Törökugrató u. 3., 1118, Budapest, Magyarország Telefonszám(ok) +36 96 50 3308 Mobil: +36 70 210 4319 Fax(ok) +36 1 436

Részletesebben

HU ISSN 1787-5072 www.anyagvizsgaloklapja.hu 62

HU ISSN 1787-5072 www.anyagvizsgaloklapja.hu 62 Kockázatalapú karbantartás Új törekvések* Fótos Réka** Kulcsszavak: kockázatalapú karbantartás és felülvizsgálat, kockázatkezelés, kockázati mátrix, API RBI szabványok Keywords: risk-based inspection and

Részletesebben