Mit Nyújt a Diák Személyes Brand ebook?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit Nyújt a Diák Személyes Brand ebook?"

Átírás

1 Az Ingyenes Diák Személyes Brand ebook a Copyright, a szellemi termék joga és minden más vonatkozó jog által védett. Az ebben található szövegek és információk stb. - amennyiben más tulajdonjog illetve szerzői jog nem ál l fenn - a PBI tulajdon - vagy szerzői jogát képezik.a tartalmak bárminemű sokszorosítása, terjesztése, küldése és újra- ill. továbbfelhasználása a PBI írásos hozzájárulása nélkül kifejezetten tilos. A technikai változtatás és tévedés joga fenntartva. További információval a PBI szolgál. Copyright PBI 2012

2 Mit Nyújt a Diák Személyes Brand ebook? Kedves Barátunk! Az első olyan magyar nyelvű ebookot tartod a kezedben, amely gyakorlati módon, sok feladattal segít Téged, hogy kialakítsd Személyes Márkádat, és ezáltal kiemelkedj a munkaerőpiacon. Mi, a Personal Brand Institute alapítói és munkatársai tanácsadási projektjeinkben és tréningjeinken elsősorban az üzleti világ vezetőit, menedzsereit támogatjuk a Személyes Brandfejlesztés és a storytelling/történetmesélés-fejlesztés területein. Hiszünk ugyanakkor a legfrissebb generáció tanításában, felkészítésében, ezért állítottuk össze ezt az ingyenes ebookot a Személyes Brand fejlesztéséről diákok, végzősök számára. Egy 2011-es közép- és kelet-európai menedzsment-felmérés szerint a következő időszakban a három leginkább fejlesztendő kompetencia között ott van a Személyes Márka. Ennek az új elvárásnak kell tehát Te is megfelelj. Az ebook, amelyet a kezedben tartasz, bevezet a Személyes Brand világába, részletesen bemutatja a legfontosabb irányelveket, valamint tanácsokat, tippeket ad az elmélyüléshez. Elsősorban azonban egy olyan munkafüzet, amely személyre szabott példákon és feladatokon keresztül vezet el Téged Személyes Branded kialakításához. A struktúra lehetővé teszi, hogy dinamikusan használd ezt az ebookot. Ha időd és energiád engedi, egy menetben is feldolgozhatod, de szünetek tartásával fejezetenként is haladhatsz előre. Mi azt is ajánljuk, hogy időről-időre térj vissza az egyes fejezetekhez, és friss gondolataiddal gondoskodj Személyes Márkád folyamatos finomításáról. 2.

3

4 1. 20 Top Tipp A Személyes Branded kulcselemei, amelyekrol tudnod es gondolkodnod kell 4.

5 1. 20 Top Tipp A Személyes Branded kulcselemei, amelyekről tudnod és gondolkodnod kell A nemzetközi szakmai ajánlások és a hazai tapasztalatok, illetve követelmények figyelembevétele mellett összeállítottuk számodra azt a húsz legfontosabb Személyes Brand szempontot, ajánlást, amely egyrészt irányt mutat, másrészt konkrét fogódzókat biztosít, hogy a saját Személyes Márkádról elkezdj gondolkozni. Adunk számodra 20 tippet a Személyes Brand megfontolásához és kialakításához: 1. TŰNJ KI Vidd magad úgy a piacra, hogy tudjál egyedi lenni! 2. LEGYÉL HITELES Ki is vagy Te? Melyek az értékeid? Mi izgat? 3. MUTASD MEG ELŐNYEIDET Ha Te egy termék vagy, akkor egyértelműen mutasd meg előnyeidet! 4. SPECIALIZÁLÓDJ Jelölj ki magadnak egy szakterületet, és elmélyülten fejleszd magad! 5. NE MÁSOLJ, LEGYÉL EREDETI Válassz példaképeket, de legyen saját világod! 6. LEGYÉL KÖVETKEZETES Ha kialakítottad a képet magadról, fejleszd, de ne kapkodj! 7. HATÉKONY BEMUTATKOZÁS Ha tudod, hogy mit akarsz elmondani, figyelj arra, hogyan kommunikálod! 8. KÉSZÍTS PROFI ONLINE MEGJELENÉST Figyelj az üzenetekre, a tartalomra és a formára! 9. TARTSD SZEM ELŐTT, HOGY MÁSOK MIT TESZNEK JÓL Figyeld a példaképeid, és lesd el a jót! 10. FIGYELJ A MEGJELENÉSEDRE Öltözködés, stílus és viselkedés. 11. LEGYÉL MINDIG KEDVES A charm és a mosolygós megjelenés mindig megnyerő. 12. PROFI MARKETINGESZKÖZEID LEGYENEK Online profil, attraktív CV, motivációs levél, website 13. LEGYÉL INNOVATÍV Csinálj valami újat, ami mások számára is izgalmas lehet! 5.

6 14. FOGALMAZZ MEG TÖMÖR, EGYÉRTELMŰ ÜZENETEKET Érzékletesen mutasd meg, hogy mi is a lényeg a brandedben! 15. FIGYELJ ARRA, HOGY MIT MONDANAK A SZEMÉLYES BRANDEDRŐL Elengedhetetlen a folyamatos visszacsatolás. 16. NE AGGÓDJ Yes, you can! 17. KOMMUNIKÁLD A SZEMÉLYES BRANDET Ne feledd, ennek lényege az elkötelezettség! 18. A HIÚSÁG AGYONCSAPJA A SZEMÉLYES MÁRKÁDAT A külvilág percepciója a lényeg, és nem Te. 19. LEGYÉL AKTÍV RÉSZESE BESZÉLGETÉSEKNEK Oszd meg ötleteidet, kezdeményezően válaszolj, adj értéket a beszélgetéshez! 20. GONDOLJ MAGADRA, MINT EGY MÁRKÁRA Erős önbizalommal alakítsd, biztosítsd a karbantartást, és figyelj a marketingeszközökre! 20 Top Tipp Végezz el egy gyakorlatot! Bizonyára első olvasásra csak átszaladtál a fenti 20 top tippen; most azt kérjük, hogy térj vissza ismét, és elmélyülten (!) olvasd végig a tippeket, most már határozottan a saját világod, gondolataid és érzelmeid alapján. Első lépésben válaszd ki a fenti 20 tippből azt a 3, számodra legfontosabbat, amelyet a saját Personal Branded szempontjából nemcsak fontosnak, hanem magadhoz közel állónak gondolsz, és amellyel kapcsolatban kellemes, pozitív érzéseid vannak. Az alábbiakban jegyezd fel ezt a 3-at, és mindegyik mellé rövid mondatokban írd le, hogy miért és milyen pozitívumról tudsz beszámolni!

7 Második lépésben válaszd ki a fenti 20 tippből azt a 3-at, amely számodra a Személyes Brand szempontjából fontosnak és izgalmasnak tűnik, de most még idegen számodra, nem illeszkedik a saját világodhoz vagy egyéniségedhez, esetleg úgy gondolod, hogy mélyebb megismerést és/vagy fejlesztést igényel

8 2. Mindig tartsd szem előtt az 5 legfontosabb irányelvet! 8.

9 2. Mindig tartsd szem előtt az 5 legfontosabb irányelvet! LEGYÉL TÖREKVŐ, SZENVEDÉLYES ÉS EGYEDI! A szenvedély erőteljes, megnyerő és izgalmas. Tulajdonképpen ez az a plusz-faktor, amely az átlagostól megkülönbözteti a kiemelkedőt. A szenvedély erősíti benned a pozitív hozzáállást és gondolkodást, ahogy a Személyes Branded fejlesztése során haladsz előre. Bizony elég nehéz dolog különlegesnek lenni. A Personal Brand kiemelkedő eleme az egyediség az a képesség, hogy másnak, újnak és eredetinek lássanak. LEGYENEK PÉLDAKÉPEID! A példaképek speciális értékek végiggondolására inspirálnak! A kérdés tehát az, hogy kiket tisztelsz a környezetedben, kik azok, akikre felnézel, kiket becsülsz az életben? Természetesen azt is tudnod kell, hogy miért!? NETWORKING: NE CSAK TUDJ RÓLA, HANEM AKTÍVAN GYAKOROLD! A hatékony networking arról szól, hogy Személyes Márkádat hogyan közvetíted beszélgetéseidben, stílusodban, viselkedésedben és a márkádhoz kapcsolódó anyagok eljuttatásában. Kapcsolati hálód építése, bővítése és karbantartása rendkívül fontos a Személyes Brandnek ez már elengedhetetlen része napjainkban. Kapcsolatok nélkül nehezebb. A sikeres kapcsolati háló előfeltétele, hogy találj Magad számára egy-két mentort. A SZEMÉLYES BRANDET CSAK MEGGYŐZŐ KOMMUNIKÁCIÓD TESZI ÉLŐVÉ! Vigyázz és figyelj! A Personal Brand hatékony és hatásos érvényesítéséhez legalább ugyanolyan fontosak a hagyományos kommunikációs módszerek, mint az online közösségi média. YOU.COM: ONLINE BRANDING, KÖZÖSSÉGI MÉDIA SZÁMODRA IS! Szabadidődben a különböző közösségi média fontos szereppel bírnak, de ne feledd: az ebben rejlő végtelen lehetőségeket Személyes Márkád és kapcsolati tőkéd építése-bővítése érdekében tudatosan használd fel, illetve használd ki! 9.

10 3. Legyél kiemelkedően törekvő, szenvedélyes és egyedi! 10.

11 3. Legyél kiemelkedően törekvő, szenvedélyes és egyedi! Miért is fontos a törekvés és a szenvedély? A szenvedély belülről jön. Ez tulajdonképpen a Personal Brand üzemanyaga, hajtóereje. Ha benned van a szenvedély, akkor soha nem adod fel még a fellépő nehézségek, akadályok ellenére sem. A szenvedély erősíti benned a pozitív hozzáállást és gondolkodást, ahogy a kiemelkedő Személyes Brand fejlesztése során haladsz előre. A szenvedély erőteljes, megnyerő és izgalmas. Tulajdonképpen ez az a plusz-faktor, amely az átlagostól megkülönbözteti a kiemelkedőt. Napjaink új gazdaságában, ahol az internet minden üzlet és márka meghatározó motorja, a szenvedély és az elkötelezett munka, az elhivatott csinálás (munkahely vagy magánélet, vagy a kettő együtt) nagyon fontos szerepet játszanak. Most szakíts magadnak egy kis időt, gondold át, fedezd fel mindazt, amiben szenvedélyes vagy, és igyekezz tanulmányaidhoz, munkádhoz, napi dolgaidhoz kapcsolni! Nézzünk néhány GYAKORLATOT! 11.

12 1. KAMASZKOROD ÉS MA Szenvedélyeid kamaszkorodban? Mit gondolsz ezekről ma? MAI VILÁGOD SZENVEDÉLYEI Szenvedélyeid napjainkban? Kapcsolódik-e ez a további utadhoz/pályádhoz? MILYEN TANTÁRGYAKAT SZERETSZ/SZERETTÉL LEGINKÁBB? MI VOLT AZ IZGALOM? MAGÁNÉLETEDBEN, SPECIÁLIS ÉRDEKLŐDÉSEIDBEN MI A SZENVEDÉLYED 2 3 FÓKUSZA? 12.

13 5. MI SZÁMODRA A 3 LEGFONTOSABB SZENVEDÉLY? 6. HA ERŐSÍTENI TUDNÁD SZENVEDÉLYEDET, AZ MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁRNA SZÁMODRA/KÖRNYEZETEDNEK/SZERVEZETBEN, AHOVA ÉPPEN TARTOZOL? Miért is fontos az egyediség? A Személyes Brand lényege az egyediség, a megkülönböztethetőség. A Brand Me Code a Megkülönböztetési Kód, ami tulajdonképpen hasonlít a testre jellemző DNS-hez (a genetikus DNS megkülönbözteti a testet, a fizikai mibenlétet). Ez a Megkülönböztetési Kód ugyanakkor azt adja meg, hogy hogyan láttatod magad másként, olyan személyként, aki különleges. Bizony elég nehéz dolog különlegesnek lenni. A Personal Brand kiemelkedő eleme az egyediség az a képesség, hogy másnak, újnak és eredetinek lássanak. Ha nem vagy (legalább egy kicsit) kiemelkedő, akkor a környezet, a külvilág csak követőnek fog Téged tekinteni. (Nemzetközi szakértők az erős Personal Brand fejlesztésének lényegében két fő lépését adják meg: az első a Differentiation, a második a Dramatization ; ez utóbbival az e-book későbbi fejezeteiben is fogunk foglalkozni). 13.

14 Nézzünk néhány GYAKORLATOT! Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket! 1. Hogy gondolkodsz magadról: miben vagy speciális, miben vagy egyedi? 2. Mit gondol a környezeted (család, barátok, munkatársak), hogy miben/mikben vagy Te speciális? 3. Mikor és hogyan kaptál elismerést valamely specialitásod, egyedi képességed okán? 4. Egyedi képességeid okán életed/pályád során mire vagy a legbüszkébb? Hát akkor előre és Let Your Personality Shine Through!!! 14.

15 4. Legyenek példaképeid! 15.

16 4. Legyenek példaképeid! A példaképek speciális értékek végiggondolására inspirálnak! A példakép az a mintául választott személy, akiben a példaképválasztó különösen értékes, számára vonzó tulajdonságokat érez meg vagy ismer fel. A példakép élmény, tulajdonképpen egy pszichikai szükséglet, és egyben lehetőség számodra, amely a következő gyökerekből táplálkozik: a gyengeség leküzdésének szükséglete, tanulási, kompenzációs, fejlődési szükséglet, a már kialakult értékelő álláspontok megerősítésének fontossága. Emlékezz vissza, hogy a 20 Top Tipp között 5. volt: NE MÁSOLJ, LEGYÉL EREDETI Válassz példaképeket, de legyen saját világod! Részletesebben is vizsgáltuk a legyél eredeti kérdését; fontos, hogy ne másolj, ugyanakkor a példaképek választása és elemzése megkönnyítheti a saját értékek tisztázását! A kérdés tehát az, hogy kiket tisztelsz a környezetedben, kik azok, akikre felnézel, kiket becsülsz az életben? Természetesen azt is tudnod kell, hogy miért!? KIK A PÉLDAKÉPEID? INDOKOLD MEG AZ ÉRTÉKEK MENTÉN!

17 Napjainkban a Te világod is jelentős mértékben az internetre épül. Nyilvánvalóan itt is vannak olyan meghatározó csatornák, amelyek modellként értékeket közvetítenek számodra. Ezt is gondold végig! KÉT KEDVENC SITE-OD? INDOKOLD MEG AZ ÉRTÉKEK MENTÉN! Nyilván a művészetek, a kultúra, a zene a Te számodra is izgalmas, fontos. Biztos vannak olyanok, akik (vagy akiknek a világa) számodra szinte példaképként, szinte modellként inspirálóak. KÉT KEDVENCED? INDOKOLD MEG AZ ÉRTÉKEK MENTÉN! Igaz, hogy a fentiekben inkább másokról gondolkodtál, de az alternatív minták közti választás folyamatában, bizonyára Te is sokat kaptál a saját Personal Branded szempontjából. 17.

18 5. Networking - Ne csak tudj róla, hanem aktívan gyakorold! 18.

19 5. Networking - Ne csak tudj róla, hanem aktívan gyakorold! Kapcsolati hálód építése, bővítése és karbantartása rendkívül fontos: a Személyes Brand elengedhetetlen része. Kapcsolatok nélkül nehezebb. A munkaerőpiacon önmagad pozicionálásának, jó értelemben vett helyezkedésednek leghatékonyabb eszköze a networking, amelynek lényege nem a névjegykártyák szétosztása, és nem is az, hogy magadról, tanulmányaidról, munkádról beszélj. A hatékony networking arról szól, hogy a Személyes Márkádat hogyan közvetíted beszélgetéseidben, stílusodban, viselkedésedben és a márkádhoz kapcsolódó anyagok eljuttatásában (ha lehetőséget kapsz arra, hogy azokat átadd). Így tudsz másokra olyan pozitív befolyást gyakorolni, amelynek eredményeképpen úgy tekintenek rád, mint akivel érdekes és érdemes kapcsolatba lépni, vagy akár együtt dolgozni. Ha valaki egy rendezvényen mindenáron a fontos emberek közelébe igyekszik kerülni, és kedves stílusban, könnyedén társalogva névjegykártyákat osztogat, az nem networking, hanem nyomulás. A modern networking-technikák ezzel szemben inkább a civil szféra önszerveződési mechanizmusával írhatóak le. Legfontosabb közös jellemzőjük, hogy a networking során az ember nemcsak kap, hanem ad is! Nemzetközi és hazai felmérések is azt mutatják, hogy az interjúra való bejutás valószínűsége a friss diplomások esetében is 60 70%-os feltéve, ha a kapcsolati hálót működtetik. A networking, a kapcsolati háló működtetése a Személyes Brand építésének is elengedhetetlen eleme. A networking technikáját külföldön már évek óta használják a tudatos kapcsolatépítésre, Amerikában az álláskeresés legfontosabb eszközeként és természetesen a Personal Branding részeként tartják számon. Európában és Magyarországon kicsit visszafogottabbak az emberek, de ma már azok sem engedhetik meg maguknak a kapcsolatok elhanyagolását, akiknek nem megy a nyomulás. 19.

20 Néhány tipp a sikeres networking-hez 1. Tegyél kedvező és határozott első benyomást! 2. Igyekezz, hogy legalább három konkrétumra, tényre emlékezzél (elsősorban a név!) mindenkivel kapcsolatban, akivel találkozol! 3. Legyél óvatos az emberek érzéseivel, érzelmeivel kapcsolatban, amikor beszélgetsz! 4. Találd meg a kreatív módjait annak, hogy értékeket is említs/közvetíts, vagy akár hívd fel másokra a figyelmet. Új ismerősöd, partnered hasonlóan fog reagálni! 5. Legyél aktív meghallgató, odafigyelő, és mutass valódi érdeklődést aziránt, amit a másik mond neked! 6. Ne legyél túlságosan rámenős, legyél inkább finoman elegáns! 7. Figyelj arra, hogy minden networking kapcsolat kölcsönösen előnyös legyen (mindkét fél számára)! 8. Körültekintően és alaposan készülj fel minden networking esemény előtt! 9. Legyen mindig nálad a saját Személyes Márkádat röviden bemutató Elevator Speech! 10. Igyekezz gyorsan és hatékonyan követni (follow up) networking lépéseidet! Milyen veszélyekre figyelj a networking során? 1. Beszélgetést Te ne szakíts meg, és ne helyezd magad előtérbe! Ne érdeklődj szakmai gyakorlat vagy álláslehetőség iránt, ha a kapcsolatépítés elején vagytok! 2. Legyen folyamatos a szemkontaktus, és figyelj a határozott kézfogásra! 3. Ne viselj olyan ruházatot, ami nem illik az adott networking eseményhez! Ne is viselkedj oda nem illően! 4. Ne számíts arra, hogy a másik fél emlékezni fog a nevedre és az elérhetőségedre! 5. Ne felejts el köszönetet mondani! 20.

21 Végezz gyakorlatokat kapcsolati hálód építéséhez és karbantartásához! 1. Kezdd azokkal, akiket ismersz! A legjobb kapcsolati hálók szilárd alapjai azok, akiket már ismersz; ha szisztematikusan végiggondolod, rájössz arra, hogy ez a háló nagyobb is, mint amit gondoltál. Azokra gondolj, akiket el tudsz érni, tanácsukat kérheted, vagy ajánlást kérhetsz tőlük! ROKONOK, CSALÁDI BARÁTOK BARÁTAID, CSOPORTTÁRSAID MÁSOK Nagyon fontos, hogy egy ilyen lista, a Te networking kis adatbázisod strukturáltan rendelkezésedre álljon. Ez az, amit folyamatosan bővíteni fogsz! 2. Gondold végig, hogy az elmúlt két évben milyen networking tevékenységet folytattál, milyen networking eseményeken vettél részt! Értékelj! (A fentiekben megadott networking szempontok alapján) 21.

22 Tevékenység/Esemény Közreműködésem értékelése Válassz magadnak (a következő 6 hónapra) 3 olyan networking tevékenységet/eseményt, amely számodra új (!), izgalmas és hasznos! Tevékenység/Esemény/Terv Miért? A networking fontos eleme: Legyen 1 2 MENTOROD! Az értékes és hatékony Personal Branding és networking gyakorlat elengedhetetlen része az, hogy keress és találj a magad számára 1 2 olyan MENTORT, aki időről időre tanácsot és iránymutatást ad, ötleteket generálhat és networking hivatkozásokat biztosíthat! A MENTOR az a támasz számodra, aki elsősorban iparági és szakmai kérdésekben tud segítséget és iránymutatást nyújtani, valamint támogathat a kapcsolati hálód célirányos, folyamatos bővítésében. Nyilván ez egy bizalmi viszonyt is jelent! 22.

23 Válassz magadnak 3 4 potenciális (!) MENTORT! A következő hetekben vedd fel velük a kapcsolatot, készülj fel az első beszélgetésre, és így majd kialakul az, hogy ki lesz a Te egy vagy két MENTOROD! Feltétlenül ajánljuk azt, hogy ennek az ebooknak a feldolgozását, eredményeit és a felmerült dilemmáidat a mentorokkal részletesen oszd meg, beszéld végig. Így teremthetsz alapot arra, hogy valóban egy hosszabb távú együttműködést alakíts ki vele. A Személyes Brand egyik elismert guruja, Dan Schawbel mondja: Make Your Life One Giant Networking Event! 23.

24 6. A Személyes Brandet csak meggyőző kommunikációd teszi élővé! 24.

25 6. A Személyes Brandet csak meggyőző kommunikációd teszi élővé! Napjainkban, ha kommunikációról hallasz, akkor elsősorban bizonyára az online kommunikáció és a közösségi média jut eszedbe. Vigyázz és figyelj! A Személyes Brand hatékony és hatásos érvényesítéséhez legalább ugyanolyan fontosak a hagyományos kommunikációs módszerek, mint az online és közösségi média. (Az online kommunikációval és elsősorban a közösségi média használatával egy következő, külön fejezetben fogsz találkozni!) Az e-book eddigi fejezeteiben döntően a MEGKÜLÖNBÖZTETHETŐSÉG ( differentiation ) kérdéseire koncentráltunk, azaz arra, hogy miért és miként van jelentősége az egyediségnek; ezt úgy is hívhatjuk, hogy a Brand Me Code. A Personal Branding folyamat második kiemelten kezelendő eleme az ELŐADÁSMÓD ( dramatization ), amely tulajdonképpen a létrehozott brand kommunikációját jelenti. Hiába alakítottál ki átgondolt, izgalmas és egyedi Személyes Brandet, ha ez nem párosul színvonalas és színes kommunikációval. Ehhez pedig a hagyományos kommunikáció területei és módszerei is elengedhetetlenek, ezért ezekben is következetesen fejlesztened kell Magad: Megjelenés, fellépés Beszéd- és beszélgetés-stílus Előadástechnika Öltözködés Viselkedés Összességében arról beszélhetünk, hogy legyen egy harmonikus és dinamikus STÍLUSOD, amely a Személyes Brand kommunikációját szolgálja. 25.

26 Tekintsd át a kommunikációs kompetenciák 10 legfontosabb elemét: 1. Ha előadsz, vagy beszélgetsz, akkor azt pozitívan, építő módon és gondolatgazdagon tedd! 2. Írott kommunikációban világosan strukturálj, és nyelvtanilag korrekt legyél! 3. A beszélgetésekben, előadásokban az üzeneted, üzeneteid fókuszáltak legyenek! 4. Nonverbális kommunikációd kellemes, kedves és megnyerő legyen! 5. Üzleti jellegű kapcsolataidban a partnereiddel legyél nagyon körültekintő ( vezetők, munkatársak, beosztottak, ügyfelek, szállítók, kollégák, barátok, ) 6. Ne feledkezz meg a szemkontaktusról! 7. Beszéd- és beszélgetési stílusod érthető, nyugodt és kiegyensúlyozott legyen! 8. Öltözködésed illeszkedjen az adott helyzethez és környezethez! 9. Figyelj arra, hogy a small talk képességnek és stílusnak nagy jelentősége van! 10. Ha előadást tartasz, legyél világos, strukturált, hatásos és meggyőző! Értékeld magad egy 10-es skálán a fenti 10 kommunikációs kompetencia vonatkozásában (Hol tartasz ma? Őszintén!) Pozitív, gondolatgazdag Írott kommunikáció Üzenetek Nonverbális Kommunikáció Pozíciók Szemkontaktus Beszédstílus Öltözködés Small talk Előadásod 26.

27 LEGYEN TERVED ARRA, HOGY EZEKEN A TERÜLETEKEN FEJLESZD MAGAD! VÁLASZD KI A FENTIEKBŐL A SZÁMODRA LEGFONTOSABBAT:... Napjaink új kommunikációs technikája: STORYTELLING/TÖRTÉNETMESÉLÉS Hallottál már a meggyőzés művészetének ezen új módszeréről? KÉT EMBER KÖZÖTT A LEGRÖVIDEBB TÁVOLSÁG EGY STORY! A történetek emóciókat hordoznak és váltanak ki A történetek mindig konkrétak A történetekre könnyen lehet emlékezni A történetek mindig húzó stratégiát képviselnek Hol találhatsz izgalmas storykat? Egy helyzet (esemény, időszak), amikor kitűntél, amikor ragyogtál Egy helyzet (esemény, időszak), amikor megszívtad Egy példakép, egy mentor, egy barát Egy könyv, egy film, egy izgalmas esemény Igaz, hogy csak tömör bevezetőt kaptál a storytellingről, mégis azt kérjük, hogy a fentiek mentén gondolj át és röviden írj le egy olyan történetet, amelyet szívesen elmondanál egy állásinterjún (ami valami fontosról szól veled kapcsolatban)! HAGYOMÁNYOS KOMMUNIKÁCIÓDBAN LEGYÉL KEDVES ÉS BÁTOR! 27.

28 7. You.com - Online branding, közösségi média számodra is! 28.

29 7. You.com - Online branding, közösségi média számodra is! Személyes Branded létrehozása és használata során fontos, hogy a hagyományos kommunikációd (előző fejezet) és az offline jelenlét mellett fókuszálj egy nagyon erős online megjelenésre is, amely megragadja célközönséged figyelmét. Szabadidődben a különböző közösségi médiumok fontos szereppel bírnak, de ne feledd: az ebben rejlő végtelen lehetőségeket Személyes Márkád és kapcsolati tőkéd bővítése érdekében tudatosan használd fel, illetve használd ki. Ez segítségedre lesz karriered építésekor. Napjainkban a munkáltatók HR osztályai az új jelöltek keresése és kiválasztása során szinte mindig vizsgálják potenciális jelöltjeik online jelenlétét is. A következőkben a számodra releváns közösségi médiumokat tekintjük át. Szakmai pályafutásod legfontosabb közösségi portálja a LinkedIn, ez egy sikeres Personal Brand építésének és használatának kulcstényezője. Mely közösségi portálokat használhatod? Ha Facebook és Személyes Brand, akkor: - Profiloldaladon jelenítsd meg egyetemedet/főiskoládat (legutóbbi munkahelyeidet)! - Körültekintően állítsd be adatvédelmi paramétereidet! - Ne jeleníts meg olyan fotókat és üzeneteket/hozzászólásokat, amelyek Személyes Márkáddal (és azzal a képpel, amit célközönséged felé sugározni kívánsz) nincsenek összhangban! - Legyél rajongója olyan oldalaknak, amelyek szakmai érdeklődésed középpontjában állnak (vállalatok, szervezetek, magazinok stb.)! 29.

30 - Kéthetente legalább egyszer írj ki status updateket /üzeneteket, amelyek határozottan szakmai jellegűek! - Jelöld vissza azokat a szakmai eseményeket, amelyeken részt veszel! Ha Twitter és Személyes Brand, akkor: - Kövesd az általad leginkább elismert, csodált cégeket és azok vezetőit, így betekintést nyerhetsz világukba és gondolataikba, valamint első kézből értesülhetsz a különböző (állás)lehetőségekről. - Kövesd a legismertebb hazai és nemzetközi sajtóorgánumok Twitter oldalait, ahol szinte valós időben követheted, igen tömör üzenetek formájában, az aktuális híreket és eseményeket. - Szólj hozzá olyan témákhoz, amelyek szakmailag érdekelnek: érdekes beszélgetéseket folytathatsz olyan személyekkel, akikkel a mindennapi életben nem lenne lehetőséged kommunikálni. - Tweetelj szakmai eseményekről, könyvekről és érdekes cikkekről. - Fedezz fel! Kövess olyan személyeket, akiket ajánlanak/retweetelnek olyanok, akiket már követsz, és akiknek adsz a véleményére. Egy másik egyszerű megoldás a Twitter Who to Follow szolgáltatása, ahol különböző témák szerint találhatod meg a legkövetettebb Twitterfelhasználókat. HASZNÁLD A TWITTERT, MINT EGY NETWORKING ESZKÖZT! 30.

31 LinkedIn, AMIT ELSŐSORBAN HASZNÁLJ A világ legnagyobb szakmai közösségi portálja, 2011-ben már több mint 100 millió felhasználó használta világszerte, ebből több mint 20 millió Európában. Napjainkban egy sikeres karrierorientált diák számára a LinkedIn az első számú online platform. Lehetőséget nyújt számodra, hogy megjelenj CV-szerű profiloddal a világhálón. Közel 200 millió felhasználó közel 200 millió lehetőség! Hibát követnél el, ha egyetemistaként/pályakezdőként nem csatlakoznál ehhez a közösséghez, éppen ezért a következő oldalakon tippeket adunk, hogyan igazítsd Személyes Branded a LinkedIn-hez, illetve hogyan használd hatékonyan azt. Ha LinkedIn és Személyes Brand, akkor: - Profilod töltsd 100%-osra, hiszen kapcsolatépítéskor fontos, hogy az emberek tudják ki vagy, milyen előnyöket jelenthetsz számukra. Tekints profilodra úgy, mint egy online önéletrajzra vagy névjegykártyára, és mutasd meg azt az oldaladat, amelyre Személyes Márkád célközönsége felfigyelhet. - Válassz ki egy megfelelő fotót, és ragaszkodj hozzá! Egy bizalomgerjesztő fénykép hitelessé teszi a profilodat, megmutatva, hogy ki áll az adatok mögött. Hosszú távon a fényképed Személyes Branded márkajelzése lesz, ezért ne változtasd azt gyakran. - Tegyél szert kapcsolatokra! A LinkedIn kimutatásai szerint azokat az embereket, akik több mint 20 kapcsolattal rendelkeznek, 34-szer akkora eséllyel keresik meg potenciális (állás)lehetőségekkel, mint akiknek kevesebb mint 5 LinkedIn kapcsolata van. Ez is arra figyelmeztet Téged, hogy építs kapcsolatokat a LinkedIn-en. Kapcsolataid bővítésével növeled Személyes Márkád elérhetőségét ráadásul a madarat tolláról, embert barátjáról mondás a LinkedIn esetében is igaz: ismeretségi hálózatod Personal Branded minőségét is meghatározza. - Használj personalized connection request -eket! Személyes üzenetek segítségével megtiszteled kapcsolataidat, és rögtön jó pontokra tehetsz szert. - Csatlakozz csoportokhoz! Kapcsolatépítési és információszerzési szempontokból is bölcs döntés olyan csoportokhoz csatlakoznod, amelyek témája iránt érdeklődsz, és amely csoportokban 31.

32 Személyes Branded szempontjából fontos kapcsolatokra tehetsz szert. Proaktív részvételt ajánlunk ezen csoportokban, hogy ki tudd hozni a maximumot: kommentelj, csatlakozz beszélgetésekhez, válaszolj meg kérdéseket, és tegyél szert kapcsolatokra. - Használd tájékozódásra a LinkedIn-t állásinterjúk, formális találkozók és networking események előtt! Olyan háttérinformációkhoz juthatsz, amelyek magabiztossá tehetnek, és a kivételes tájékozottság látszatát keltik majd. - Tűnj ki a tömegből! Professional Headline -od és Summary rovatod legyen különleges, mutassa meg ki vagy igazából, melyek azok az értékek, amelyek hasznossá tesznek Téged LinkedIn kapcsolataid számára. - Kérj ajánlásokat! A LinkedIn kiváló lehetőség számodra, hogy eddigi munkáltatóid, kollégáid és egyetemista társaid véleményét referenciaként megmutasd kapcsolataid számára. - Aktualizáld profilodat! Egy minőségi LinkedIn profil időszakos frissítéseket igényel. MOST AZT KÉRJÜK, HOGY GYAKORLATKÉNT KÉSZÍTSD EL LINKEDIN PROFILODAT! 1. Lépés: Headline: Kiemelten figyelj arra, hogy headline -od akkor lehet igazán hatékony, ha egy idegen számára első ránézésre kiderül belőle, hogy ki is vagy Te valójában, mit csinálsz, milyen értékeket hordozol, és hogyan segíthetsz neki. 2. Lépés: Summary: Kiemelten figyelj arra, hogy summary -d akkor lehet igazán hatékony, ha pár mondatban be tudod mutatni eddigi tapasztalataidat és jövőbeli céljaidat, úgy, hogy egy kívülálló pontosan megértse, mit is csinálsz valójában, és hogyan érsz el sikereket. 3. Lépés: Education és Experience: Részletesen sorold fel tanulóként elért eredményeidet, megszerzett tapasztalataidat. Emeld ki ösztöndíjaidat, tanulmányútjaidat, gyakorlataidat, önkéntes munkáidat és szakkollégiumokban, diákszervezetekben folytatott tevékenységeidet. 4. Lépés: Group(ok): Ahogy a tippek-rovatban is kiemeltük, fontos, hogy csoportokhoz csatlakozz. Válassz ki 3 területet, ami iránt különösen érdeklődsz, és ezeken belül kutass fel 1 2 csoportot. Csatlakozz hozzájuk! 32.

33 5. Lépés: Recommendation: Gyűjts referenciaszerű ajánlásokat diáktársaidtól és kollégáidtól. Ez egy nagyszerű hitelesítő eszköz: látogatóid így jobban látják képességeidet, és a keresőlapokon is feljebb kerülhetsz. A 21.-IK SZÁZADBAN A SZEMÉLYES BRAND ÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDTETÉSE A KÖZÖSSÉGI MÉDIA PROAKTÍV HASZNÁLATA NÉLKÜL NEM EREDMÉNYES! 33.

34 8. Diák Személyes Brand Útravaló 34.

35 8. Diák Személyes Brand Útravaló HATÁROZOTTAN ÉS KEDVESEN INDULJ EL A SZEMÉLYES MÁRKÁVAL! Meggyőződésünk, hogy a Personal Brand napjainkban már az egyetemisták, végzős diákok számára is kiemelkedően fontos. A Személyes Brand fejlesztés nemcsak egy friss trend, a végzős diákok szempontjából a munkaerőpiac nehéz és összetett, már csak azért is, mert az alkalmazók, a cégek, a vállalatok számára nagyon széleskörű a merítési lehetőség. Meggyőződésünk szerint szükséges, hogy a diák is megkülönböztesse magát a többiektől, szükséges, hogy kitűnjön. Szüksége van egy plussz-faktorra, amely az egyediséget, a kiemelkedőséget biztosítja, azaz szüksége van a Személyes Brandre. Bízunk benne, hogy ez az ebook sokat segített neked. Reméljük, hogy megértetted a Személyes Brand lényegét, szerepének fontosságát, és használható módszereket is kaptál a kialakításhoz. És ami ugyanennyire fontos: hogy lényeges előrelépést tettél önmagad megismerésében. Reméljük, hogy kellően inspiráltunk Téged arra, hogy elgondolkodj a jövődön, és körültekintően alakítsd további utadat. Emlékeztetünk az öt legfontosabb irányelvre: LEGYÉL TÖREKVŐ, SZENVEDÉLYES ÉS EGYEDI! LEGYENEK PÉLDAKÉPEID! NETWORKING: NE CSAK TUDJ RÓLA, HANEM AKTÍVAN GYAKOROLD! SZEMÉLYES MÁRKÁDAT CSAK MEGGYŐZŐ KOMMUNIKÁCIÓ TESZI ÉLŐVÉ! YOU.COM: ONLINE BRANDING, KÖZÖSSÉGI MÉDIA SZÁMODRA IS! 35.

36 Most már bizonyára egészen másképp látod ezeket a szempontokat. Nagyon figyelj arra, hogy a Személyes Brand egységesen és harmonikusan terjedjen ki a szakmai világodra, a social life -ra és a magánéletedre. Legyél mindhárom területen ÉRDEKES! EGY IZGALMAS ÚTRAVALÓ: ELEVATOR SPEECH Saját magad marketingje, a Személyes Brand működtetése könnyű is, meg nehéz is. Könnyű feladat, mert már nagyon jól ismered magad, és tudod, hogy miben vagy erős. Ugyanakkor nehéz is, mert ez a promóció folyamatos munkát igényel. Van egy eszköz, amely sokat segíthet, ez pedig az ELEVATOR SPEECH. Az ELEVATOR SPEECH (úgy is hívják, hogy elevator pitch) egy sokatmondó áttekintés rólad, és arról, hogy mit tudsz nyújtani. (Az elnevezés onnan származik, hogy egy liftutazásnyi idő alatt kell bemutatkozni.) Az ELEVATOR SPEECH-ben össze kell foglalnod azokat az erősségeidet, értékeidet, amelyek EGYEDIVÉ tesznek, és amelyek miatt emlékezetes maradhatsz. A cél az, hogy rövid idő alatt felkeltsd mások figyelmét! Adunk néhány FONTOS TIPPET az ELEVATOR SPEECH kidolgozásához (és előadásához): Kezdd mindig egy MEGRAGADÓ kijelentéssel! (Ezt úgy is hívják, hogy hook ). Igyekezz az emberek érdeklődését azonnal felkelteni! Körültekintően azonosítsd a célcsoportodat! Röviden foglald össze termékedet és/vagy szolgáltatásodat! Röviden foglald össze egyedi, megkülönböztető sajátosságaidat! 36.

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

BEBIZTOSÍTOTT KARRIER: A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN REJLŐ LEHETŐSÉGEK KIAKNÁZÁSA

BEBIZTOSÍTOTT KARRIER: A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN REJLŐ LEHETŐSÉGEK KIAKNÁZÁSA BEBIZTOSÍTOTT KARRIER: A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN REJLŐ LEHETŐSÉGEK KIAKNÁZÁSA BEBIZTOSÍTOTT KARRIER: A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN REJLŐ LEHETŐSÉGEK KIAKNÁZÁSA A közösségi média életünk szinte minden területét átszövi,

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

2013/2. Én-márka és karrier ISSN 2063-6679

2013/2. Én-márka és karrier ISSN 2063-6679 2013/2. Én-márka és karrier ISSN 2063-6679 2013. április Magyar Coachszemle Az első magyar online coaching folyóirat II. évfolyam 2. szám 2013. április Főszerkesztő: Dobos Elvira és Örvényesi Rita Olvasószerkesztő:

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

2013. február 26-27. 10:00-18:00. Több m. Mit találsz az állásbörzén? 5 000 állás- és képzési ajánlatát,

2013. február 26-27. 10:00-18:00. Több m. Mit találsz az állásbörzén? 5 000 állás- és képzési ajánlatát, Karrier Iránytű 2013. február 26-27. 10:00-18:00 Több mint 120 munkaadó és képzőcég több mint Köszönto 5 000 állás- és képzési ajánlatát, Itt az ideje a proaktív álláskeresésnek! Ismét megnyitja kapuit

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok Színkódok a gyors és hatékony álláskeresésért A börze kiállítóinak helyszíni és online standjait, valamint a különböző tájékoztató anyagokat szakterületek szerinti színkódokkal

Részletesebben

Állások és elvárások

Állások és elvárások 1 2 Állások és elvárások 3 4 Állások és elvárások 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, a címet elolvasva eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettõl, hol van még az, amikor én dolgozni fogok

Részletesebben

E-Steps GUIDE 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GUIDE 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GUIDE 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10.

ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10. ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10. TARTALOMJEGYZÉK 1. Ajánlás 3 2. Bevezető 4 3. Mielőtt nekikezdenél... 5 4.1. Üzleti tervezés 7 4.2. SWOT analízis 10 4.3. Piackutatás 13

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése: Brusztné Kunvári Enikő A teljesítményértékelési rendszer A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 5.0 version tartalomjegyzék 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv... 13 4.5. A pénzügyi

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére 2014 Első kiadás Péter kisvállalkozó, tulajdonos-ügyvezetô. A tegnapra ígért kifizetés késik az ügyfelétôl, beosztottjai pedig holnapra várják a bérüket.

Részletesebben

Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni?

Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni? 13+1 honlap hiba Téged is egyre jobban szorít a cipő? Pontosan azt érzed, amit az egyik vállalkozótársad úgy fogalmazott meg, hogy Vágni lehet a feszültséget a vevőkért vívott harcban? Az elmúlt másfél

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE 2013 MÁSODIK KIADÁS MERJEN ELÔRE LÉPNI! CIB DINAMIKUS FOLYÓSZÁMLAHITEL MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK Biztonságos megoldás átmeneti pénzügyi nehézségekre és a fejlôdés

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 2. szám 2015. július MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Pótfelvételivel

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 8.0 version tartalomjegyzék Többszerzõs mû. 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv...

Részletesebben

Hídépítés a felsőoktatás és a munka világa között

Hídépítés a felsőoktatás és a munka világa között Aktív ingyenes Xii. évfolyam 3 4. szám Hídépítés a felsőoktatás és a munka világa között Ahol a japán és a magyar kultúra találkozik Egy fedél alatt az X, az Y és a Z generáció Fotó: Csákvári Zsigmond

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 7.0 version tartalomjegyzék 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv... 13 4.5. A pénzügyi

Részletesebben

9.0. version. Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára

9.0. version. Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára 9.0 version Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára tartalomjegyzék Többszerzõs mû. 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 7 4.2. SWOT analízis...

Részletesebben

SZERVEZETDIAGNÓZIS. Intézmény neve Helység

SZERVEZETDIAGNÓZIS. Intézmény neve Helység SZERVEZETDIAGNÓZIS Intézmény neve Helység Egyetlen szervezet sem támaszkodhat zsenikre, mert azokból kevés van és megbízhatatlanok. Egy szervezet erejének az a próbája, hogy többet tud-e felszínre hozni

Részletesebben

AZ ASEA MUTATJA AZ UTAT

AZ ASEA MUTATJA AZ UTAT ÚT A SIKERHEZ* AZ ASEA MUTATJA AZ UTAT A hálózati marketing történelmében fontos szerepet játszott számtalan olyan személy, akik túlteljesítették saját elvárásaikat, és óriási sikereket értek el bármiféle

Részletesebben

Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek?

Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek? Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek? Írta: Szűcs Sándor APCSEL29 Szolgálat a szolgálók mögött: www.apcsel29.hu CHUPI Design Honlapkészítés gyülekezeteknek: www.chupi.hu TARTALOMJEGYZÉK: 1. Kulturális

Részletesebben

CSOMÓPONT IFJÚSÁGI INFORMÁCIÓS PONT ÖSSZEGZŐ TANULMÁNY

CSOMÓPONT IFJÚSÁGI INFORMÁCIÓS PONT ÖSSZEGZŐ TANULMÁNY CSOMÓPONT IFJÚSÁGI INFORMÁCIÓS PONT MUNKÁRA FELKÉSZÍTŐ PROGRAM ÖSSZEGZŐ TANULMÁNY A FIATALOK MUNKÁBA ÁLLÍTÁSA, A KIINDULÓ HELYZET ELEMZÉSE Bevezetés A fiatalok alapvető joga, hogy már munkába állásuk előtt

Részletesebben

HOGYAN SEGITSÜK A GYEREKEK ISKOLAI SIKERÉT - FÜZET A ROMA CSALÁDOKKAL VÉGZETT KÖZÖS MUNKÁHOZ

HOGYAN SEGITSÜK A GYEREKEK ISKOLAI SIKERÉT - FÜZET A ROMA CSALÁDOKKAL VÉGZETT KÖZÖS MUNKÁHOZ HOGYAN SEGITSÜK A GYEREKEK ISKOLAI SIKERÉT - FÜZET A ROMA CSALÁDOKKAL VÉGZETT KÖZÖS MUNKÁHOZ Nemzetközileg alkalmazható módszertani javaslat szakemberek számára Készítette: Fundación Secretariado Gitano,

Részletesebben