A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE"

Átírás

1 A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Miskolc, 2012.

2

3 sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 22/2012. SZ. HATÁROZATA Készült 8 példányban. sorszámú, változás átvezetésére kötelezett példány.

4 Kiadásért felelős: Kovács Viktor főtitkár Kiadja a Miskolci Egyetem ME Sokszorosító Üzeme: Kocsis Tibor üzemvezető Nyomdaszám:Re ME Miskolc-Egyetemváros, január 25. A szabályzat gondozásáért felelős: Prof. Dr. Kocziszky György dékán

5 Tartalomjegyzék Oldalszám: Fejezetszám F e j e z e t c í m Old. szám Vált. szám Bevezetés dátuma I. II. III. IV. V. VI. Hallgatói Követelményrendszer hatálya A hallgatói jogok gyakorlásának és kötelességek teljesítésének rendje Tanulmányi és vizsgaszabályzat Térítési és juttatási szabályzat A hallgatói fegyelmi és kártérítési ügyek elbírálásának rendje A hallgatói balesetek megelőzésével kapcsolatos, és a bekövetkezett balesetek esetén követendő előírások Záró rendelkezések

6

7 Oldalszám: 1 A felsőoktatásról szóló évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) rendelkezéseinek figyelembe vételével a Miskolci Egyetem Szenátusa a 103/2006. számú határozatával június 30-án megalkotta az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát (továbbiakban SZMSZ). Az SZMSZ III. kötete tartalmazza a Hallgatói Követelményrendszert (továbbiakban: HKR), és annak részeként a hallgatói jogok gyakorlásának és kötelességek teljesítésének rendjét (II. fejezet), a tanulmányi és vizsgaszabályzatot (III. fejezet), a térítési és juttatási szabályzatot (IV. fejezet), a hallgatói fegyelmi és kártérítési ügyek elbírálásának rendjét (V. fejezet), a hallgatói balesetek megelőzésével és a bekövetkezett balesetekkel kapcsolatos előírásokat (VI. fejezet), valamint a kollégiumok működésére vonatkozó szabályokat (VII. fejezet). A HKR felhatalmazza az Egyetem karainak tanácsait további részletszabályok megalkotására. E felhatalmazás alapján a Gazdaságtudományi Kar Tanácsa figyelembe véve a HKR rendelkezéseit, valamint a Kar által folytatott képzés sajátosságait az alábbiak szerint szabályozza a Kar Hallgatói Követelményrendszerét (a továbbiakban: KHKR). A HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER HATÁLYA (1) A KHKR kiterjed a Karon folyó Bologna-rendszerű és hagyományos alap (BA, BSc), mester (MA, MSc), graduális alap nappali egyetemi szintű, alap levelező főiskolai szintű, kiegészítő levelező egyetemi szintű, szakirányú továbbképzésre, felsőfokú szakképzésre, és a PhD képzésekre. (2) A KHKR személyi hatálya kiterjed a Kar oktatóira, nem oktató dolgozóira továbbá a karon tanulmányokat folytató valamennyi hallgatóra. A Kar oktatóinak és dolgozóinak munkaköri-, a Kar hallgatóinak pedig tanulmányi kötelezettségét képezi a KHKR szabályainak megismerése és alkalmazása a Ftv.-ben, az egyéb jogszabályokban, a HKR-ben és az egyéb egyetemi szabályzatban előírt, vonatkozó szabályokon túlmenően. E megismerési-, illetve alkalmazási kötelezettségnek az elmulasztása fegyelmi és kártérítési felelősség megalapozására alkalmas. 1.

8 Oldalszám: 2 I. fejezet A HALLGATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK ÉS KÖTELESSÉGEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJE A kérelmek benyújtása és elbírálása Ad. HKR (1) A hallgatói kérelmeket, amennyiben erre nincs megfelelő nyomtatvány a NEPTUN kérvénykezelő modulban, a kari honlapról letölthető formanyomtatványon írásban kell a Dékáni Hivatalba eljuttatni. (2) A kérelmeket a HKR 9. kiegészítése, illetve 3. sz. melléklete alapján kell elbírálni. II. fejezet TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT A tanterv Ad. HKR (1) A mintatanterv (ajánlott tanterv) a képzés tantárgyait oly módon rendeli félévekhez, hogy az ajánlást követve egy átlagos ütemben haladni akaró hallgató tanulmányait a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő alatt tudja teljesíteni. A hallgató tanulmányai során eltérhet a mintatantervtől. A mintatantervtől eltérő hallgatók tudomásul veszik, hogy az esetleges lemaradás vagy előrefutás miatti tantervváltásból adódó kötelezettségeknek eleget tesznek. (2) A kar által oktatott szakok mintatantervét a kari honlapon, és a Neptun-rendszerben is meg kell jelentetni. (3) Az alap- és mesterképzési szakok hallgatói a szakindítási dokumentáció követelményeinek megfelelő félévben választhatnak szakirányt. Szakirányra jelentkezni a NEPTUN rendszerben elektronikusan lehet a Dékáni Hivatal által meghatározott időszakban, de legkésőbb az indítást megelőző félév szorgalmi időszakának utolsó hetének utolsó napjáig lehet. Mesterképzés esetén a tanulmányaikat a szakirány indítás félévében kezdő hallgatók esetében a szakirány választásra a felvételi határozat kiküldésekor kerül sor. Egy hallgató egy hallgatói jogviszony létrejötte során csak egy szakirányt választhat. (4) Egy szakirány akkor indul be, ha legalább 10 fő jelentkezik. Egy szakirány létszáma nem haladhatja meg a 35 főt. Amennyiben egy szakon a szakirányokra jelentkezők összlétszáma nem éri el a 10 főt, abban az esetben az a szakirány indul, amelyik szakirányon nagyobb a jelentkezési szám. A mesterképzésen nincs szakirány választási feltétel. Alap szakok szakirány választási feltételei a következők:

9 Oldalszám: 3 Szakok Gazdálkodási és menedzsment Kereskedelem és marketing Pénzügy és számvitel Turizmus-vendéglátás Nemzetközi gazdálkodás Szakirány választás feltétele legalább legalább 3 aktív félév 45 kredit legalább legalább 4 aktív félév 65 kredit (5) A modulválasztásra a szakirány választás szabályai irányadók. A tanulmányi és vizsgaügyekben eljáró testületek és személyek Ad. HKR (1) A kari Tanulmányi Bizottságnak két oktató és két hallgató tagja van. Elnöke az oktatási dékánhelyettes. A Tanulmányi Bizottság határozatait szavazás útján, egyszerű többséggel alkotja meg. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. (2) A Kari Felvételi Bizottság elsődleges feladata a felvételi ponthatárok megállapításának előkészítése, és a Miskolci Egyetem nevében a felvételről, az átvételről, valamint a hagyományos képzésből történő átvétel kérdésében való döntés. Szavazatait szótöbbséggel hozza, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. A Felvételi Bizottság tagjait, a dékán, az oktatási dékánhelyettes, a szakfelelősök, a hivatalvezető és a HÖK delegáltak alkotják, azzal, hogy a bizottság létszámának 1/3-át a kari HÖK delegálja. (3) A tantárgyak a HKR 36. szerinti befogadásában a szakmai döntéseket a Kreditátviteli Bizottság hozza. A Karon egy Kreditátviteli Bizottság működik. (4) A Kreditátviteli Bizottság létszáma 4 fő tudományos fokozattal rendelkező oktató. A Kreditátviteli Bizottság elnöke az oktatási dékánhelyettes. A bizottságban a Kari Hallgatói Önkormányzatot két fő tanácskozási joggal képviseli. A bizottság határozatainak folyamatos nyilvántartását a kar Dékáni Hivatala végzi. A tanév időbeosztása Ad. HKR (1) Az órarendi foglalkozások legkorábbi kezdő időpontja reggel 8 óra. Egy tanóra időtartama nappali képzésben 50 perc, levelező képzésben 45 perc. Két egymást követő óra között minimum 10 perc szünetet kell tartani, azonban a hallgatók hozzájárulásával az órák összevontan is megtarthatók. (2) Levelező képzésen az oktatásra a félév szorgalmi időszakán belül szombati napokon is sor kerülhet.

10 Oldalszám: 4 (3) A szakmai gyakorlatokra vonatozóan az alapszakokra és a felsőfokú szakképzésre a szakmai gyakorlati szabályzat a mérvadó. A mesterképzésen nincs kötelező összefüggő szakmai gyakorlat. (4) Az alapszakos hallgatók kivételével a végzős hallgatók utolsó félévének szorgalmi időszaka 10 hétből, vizsgaidőszaka 4 hétből áll. Átvétel Ad. HKR (1) A más felsőoktatási intézményből, más karról, szakról vagy tagozatról való átvétel általános feltételei a következők: a) A Gazdaságtudományi Karra más közgazdasági felsőfokú intézményből akkor vehető át hallgató, ha a Kar rendelkezik szabad állami finanszírozású kerettel. b) Más, nem közgazdasági felsőfokú intézményből az a hallgató vehető át az évente megállapított kereten belül, aki olyan intézményben tanul, ahol legalább egy felvételi tárgybeli azonosság van. c) A hallgató átvételt, szakváltást a tanulmányaik során csak egyszer kezdeményezhető. d) A Gazdaságtudományi Kar levelező tagozatáról a nappali tagozatra történő átvétel két lezárt érvényes félév és félévenkénti 4,00 tanulmányi átlag esetén kérvényezhető. e) Nem vehető át az a hallgató, akinek hallgatói jogviszonya az átvételi kérelem benyújtását megelőzően megszűnt. Az átlépési kérelemhez a leckekönyvet, valamint az átvétel feltételeinek teljesülését igazoló esetleges egyéb iratokat kell csatolni. A vendéghallgatói jogviszony Ad. HKR (1) A Dékáni Hivatal felé lejelentett szerződéssel rendelkező részképzésben résztvevő hallgatók ideiglenes NEPTUN kódot kapnak. A hallgató beiratkozási és bejelentkezési kötelezettsége Ad. HKR (1) A hallgató köteles a regisztrációs héten a hallgatói információs rendszeren keresztül a félévre bejelentkezni, továbbá a Dékáni Hivatal részére bejelentkezési lapját leadni. Ha a hallgató e kötelezettségének nem tesz eleget, féléve automatikusan passzív félévnek minősül, a hallgatói jogviszonya szünetel. Amennyiben a hallgató egymást követő két alkalommal nem jelentkezett be a következő tanulmányi félévre, a kar a HKR 46. (5) bekezdés alapján egyoldalú nyilatkozattal megszünteti a hallgatói jogviszonyát, és törli a névsorból. (2) A tantárgyválasztást követően a hallgató köteles a NEPTUN rendszerből kinyomtatni a felvett tantárgyak listáját és aláírásával ellátva a szorgalmi időszak második hetének végéig leadni a Dékáni Hivatal részére.

11 Oldalszám: 5 Tájékoztatás a követelményekről Ad. HKR (1) A tanszékek/intézetek kötelesek a tantárgyak előadóiról, tantervi követelményeiről, a számonkérés formáiról, a tankönyvekről és jegyzetekről a regisztrációs hét első napjáig a hallgatók részére tájékoztatást adni. A tantárgyra vonatkozó előírásokat a tanszéki/intézeti hirdetőtáblákon valamint a tanszék/intézet internetes honlapján is közzé kell tenni. (2) A hallgatók egyéni tanulmánytervezését és tájékoztatását az egyes képzésekhez rendelt szakreferensek segítik. Részvétel a foglalkozásokon Ad. HKR (1) A meghirdetett tantárgy óráinak látogatási kötelezettségét a szakfelelőssel egyeztetve a tantárgyfelelős határozza meg. (2) Amennyiben a tanterv idegennyelvi órák látogatását kötelezővé teszi, ezen foglalkozások látogatása alól (nulla kreditértékű tantárgy esetén) a hallgató akkor kap felmentést, ha az adott félévre történő bejelentkezése előtt rendelkezik a megfelelő szintű (jogszabályban az oklevél kiállításának feltételéül meghatározott) nyelvvizsgával, és ennek tényét igazolja. Jelen bekezdésben foglalt felmentés esetében a tantárgyak előtanulmányi kötelezettsége tekintetében a tantárgyak egymásra épülésének kötelezettsége alól el kell tekinteni. A kedvezményes tanulmányi rend, egyéni felkészülés Ad. HKR (1) Kedvezményes tanulmányi rend kérvényezhető az alábbi esetekben: a) Két féléven keresztül legalább 4,4 tanulmányi átlageredmény, és az előző tanév kreditértékének 80 %-át teljesítette. b) Átlagon felüli társadalmi, kulturális vagy sport tevékenység és párhuzamos képzésben való részvétel esetén legalább 3,51 átlageredmény elérésekor. c) Speciális indokok (külföldi részképzés, élsportoló, egészségügyi problémák) esetén méltányosság alapján. (2) Kedvezményes tanulmányi rend csak másodévtől, félévente megújítva adható. (3) Párhuzamos képzés esetén egyéni tanulmányi rendet csak az a hallgató kérhet, aki először a Gazdaságtudományi Karon kezdte meg tanulmányait. (4) A kedvezményes tanulmányi rend a tárgyjegyző intézettel/tanszékkel történt egyeztetés alapján kiterjedhet: a) a foglalkozásokon való részvételre, b) az aláírás/gyakorlati jegy megszerzésének, illetve c) a vizsgák letételének egyéni határidejére.

12 Oldalszám: 6 (5) Indokolt esetben ha a kiváltó ok később merül fel a kedvezményes tanulmányi rend későbbi időpontban is kérelmezhető, az eljárási rend betartása mellett. (6) Foglalkozás alóli felmentési kérelmet igazolt módon szociális, közösségi és heti 20 órát meg nem haladó gyakornoki programban való részvétel esetén lehet igényelni, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon intézeti/tanszéki javaslattal ellátva. Az áthallgatás Ad. HKR (1) Az egyetemmel jogviszonyban álló hallgató külön engedély nélkül részt vehet az egyetemen bármely kar által meghirdetett valamennyi előadáson az eredeti oktatási kötelezettségeinek érintetlenül hagyása mellett. (2) Ha a hallgató másik karon valamely tantárgyat fel kíván venni, ezt a tantárgyfelvételt megelőző félévhez tartozó vizsgaidőszak első hetében a hallgató a vele jogviszonyban álló Kar Dékáni Hivatalában kell leadnia. (3) Az áthallgatás keretében a (2) bekezdés szerint felvett tantárgyak befogadásáról a HKR 36. -ának megfelelően annak a szaknak a Kreditátviteli Bizottsága dönt, amely szakon a hallgató tanulmányait folytatja. A határozatról a regisztrációs hét kezdetéig értesíteni kell a hallgatót és az érintett tantárgyfelelősöket. A tanulmányi és vizsgakötelezettség beszámíthatósága Ad. HKR (1) A hallgató a korábban teljesített tantárgyak tanulmányi-, illetve vizsgakötelezettség tekintetében a befogadó szak Kreditátviteli Bizottságától kérheti a kreditbeszámítást. (2) A hallgatónak a korábban lezárt tanulmányai alapján a beszámítási kérelmét a szorgalmi időszak második hetének végéig kell benyújtania a kérelem indokolásával, valamint az indokolást igazoló dokumentumokkal. A Bizottság szükség esetén további igazolásokat kérhet az elbíráláshoz. A határozatról értesíteni kell a hallgatót. A tantárgyak meghirdetése és felvétele Ad. HKR (1) Az aktuális félévben meghirdetésre kerülő tárgyak meghatározásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: a) a meghirdetésre kerülő szabadon választható tantárgyak kreditértékének összege szakonként minimum 5 kreditpont legyen, b) a meghirdetésre kerülő kötelezően választandó tantárgyak esetében a tárgyakat úgy kell meghirdetni, hogy azok összkredit értéke elérje a tanterv aktuális félévében meghatározott kötelezően választandó tantárgyak összkredit értékének kétszeresét. (2) A csak vizsgával meghirdetett tárgy felvételére akkor kerülhet sor, ha a tantárgy félévközi követelményeit a hallgató már korábban teljesítette. A hallgató, ha a félévközi

13 Oldalszám: 7 követelményeket nem tudta teljesíteni, akkor a tantárgyat újra fel kell vennie abban a félévben, amikor azt a kar meghirdeti. (3) Az a hallgató, aki az előtanulmányi feltételként megjelölt tárgyból az aláírást megszerezte, de vizsgakötelezettségének nem tett eleget, a ráépülő tárgyak egyidejű felvételével az előtanulmányi feltételként jelzett tárgyat vizsgakurzusként felveheti. A tantárgyi program előírhatja, hogy a ráépülő tárgy felvételének feltétele az előtanulmányi feltételként megjelölt tárgy sikeres teljesítése legyen. Amennyiben a ráépülő tárgy gyakorlati jeggyel zárul, abban az esetben a ráépülő tárgy felvételének feltétele az előtanulmányi feltételként megjelölt tárgy sikeres teljesítése. (4) A hallgató a ráépülő tárgy vizsgájára csak az előtanulmányi feltételként megjelölt tárgy kreditpontjának megszerzése után jelentkezhet. (5) Amennyiben a regisztrációs héten a választható tantárgy indításához minimálisan 15 fő hallgató nem jelentkezik, a foglalkozást az tanszék/intézet törölheti és a jelentkezőket más foglalkozásra, illetve időpontra átirányítja. A helyettesítő és a szabadon választható tantárgyak befogadtatása Ad. HKR (1) Egy szak tantárgyát a befogadott tantárgy akkor helyettesítheti, ha a két tantárgy programja alapján a tantárgyak ismeretanyaga legalább 75 %-ban megfelel egymásnak. A már befogadott tantárgy más szak más tantárgyát nem helyettesítheti. (2) A hallgató az adott aktuális félévre kérheti kreditbefogadását a kartól. A kérelmet a hallgató a szorgalmi időszak első hetének utolsó napjáig adhatja le. (3) A Miskolci Egyetem csak olyan hallgatónak ad ki oklevelet, aki az oklevél megszerzéséhez előírt kreditpontok kevesebb, mint 40 %-t akkumulálta helyettesítő tárgyak elismerése révén. A leckekönyv Ad. HKR 37/D. 16. (1) A 2011/2012-es tanév előtt hallgatói jogviszonyt létesített hallgatóknál a papír alapú leckekönyv marad használatban. A tanulmányok folytatása alatt a leckekönyvet a Dékáni Hivatal őrzi. A vizsgaidőszakban a hallgató írásban kérheti a leckekönyv kiadását. Ebben az esetben a hallgató köteles a leckekönyvét az utolsó vizsgáját követő munkanapon, de legkésőbb a vizsgaidőszak utolsó napján a Dékáni Hivatalban leadni. A leckekönyv időben történő leadásának elmulasztása különeljárási díj megfizetésének kötelezettségét vonja maga után. (2) A vizsgaidőszak végén a hallgató az utolsó vizsgája eredményének bejegyzését követően ellenőrzi, hogy a NEPTUN-ban lévő eredményei egyeznek-e az általa ismertekkel. A hallgató a vizsgaidőszak lezárása után 14 napos jogvesztő határidőn belül kifogással élhet az illetékes intézetben/tanszéken az elektronikus leckekönyvben szereplő értékelésre vonatkozó téves adattal szemben.

14 Oldalszám: 8 (3) A vizsgaidőszak lezárását és a jogvesztő időszakot követően a tanulmányi ügyintéző kinyomtatja a jobboldali index etikettet az eredményekkel, és azt beragasztja a leckekönyvbe. Az aláírás és a gyakorlati jegy Ad. HKR (1) Az aláírás feltételeit a tantárgyfelelősnek írásban a tanszéki/intézeti hirdetőtáblán és a tanszéki/intézeti honlapon a regisztrációs hét első napjáig, szóban a tantárgyból tartott első órarendi foglalkozáson közölni kell a hallgatókkal, ideértve az aláírás megtagadásának és pótlásának feltételeit is. (2) Az előadásokon való részvétel a félévvégi aláírás feltétele lehet. Előadások esetén legfeljebb az órák 60 %-án való részvétel szabható feltételként, ennek pontos mértékét és ellenőrzésének szabályait az (1) bekezdésben foglaltakat alkalmazva kell rögzíteni. A gyakorlati foglalkozások összes óraszámának 30 %-át meghaladó hiányzás esetén kivéve az igazolt betegség miatti hiányzás esetét a tantárgy aláírása nem szerezhető meg. A tanszék/intézet a tantárgy aláírásának megszerzését ennél kevesebb hiányzáshoz is kötheti. (3) Az aláírás feltételeinek teljesítéséről/nem teljesítéséről a tantárgyfelelős írásbeli kimutatást készít, melyet aláírásával hitelesít. A kimutatás alapján az aláírást a tanszékek/intézetek a szorgalmi időszak utolsó napjáig a Neptun-rendszerbe felvezetni kötelesek. Az írásbeli kimutatást az intézeti/tanszéki adminisztráción 5 évig meg kell őrizni. (4) Nem kaphat félévvégi aláírást az a hallgató, aki a tantárgyból a tantárgyi program által előírt évközi kötelezettségeinek nem tett eleget. A mulasztás pótlására a tanszék/intézet legkésőbb a szorgalmi időszak utolsó hetében köteles külön engedély nélküllehetőséget biztosítani. (5) A gyakorlati jegyről a tantárgyfelelős írásbeli kimutatást készít, melyet aláírásával hitelesít. A kimutatás alapján a gyakorlati jegyet a tanszékek/intézetek a vizsgaidőszak első napjának 12. órájáig a Neptun-rendszerbe felvezetni kötelesek. Papír alapon vezetett indexbe nem történik eredmény beírása. Az írásbeli kimutatást az intézeti/tanszéki adminisztráción 5 évig meg kell őrizni. (6) A szorgalmi időszak végét követően az aláírások pótlására és a gyakorlati jegyek megszerzésére a vizsgaidőszak 3. hetének utolsó napjáig van lehetőség. E lehetőséget a hallgatónak külön kérelmeznie nem kell, arra automatikusan lehetősége van az érintett tanszék/intézet által meghirdetett időpontban. A tantárgyfelelősök a pótlás eredményét a vizsgaidőszak 3. hetének utolsó napján 12 óráig a NEPTUN rendszerbe felvezetni, az aláírást és gyakorlati jegyet nem szerezett hallgatók névsorát az igazgatási, ügyviteli és szervezési feladatok ellátó hivatal részére megküldeni kötelesek. (7) A vizsgaidőszak 4. hetének utolsó napjáig van lehetőség az aláírás és a gyakorlati jegy dékáni méltányossági formában történő pótlására. Az ezzel kapcsolatos kérelmet a 4. hét első napjáig van lehetősége a hallgatónak beadnia az igazgatási, ügyviteli és szervezési feladatok ellátó hivatal részére.

15 Oldalszám: 9 (8) Sikeres gyakorlati jegy javítására, pótlására irányadó szabályok vonatkoznak. (9) Amennyiben az aláírás, a gyakorlati jegy megszerzéséhez írásbeli számonkérés is társul (például zárthelyi dolgozat), akkor az írásbeli dolgozatokat 1 évig meg kell őrizni az illetékes szervezeti egységnél. A vizsgaidőszak Ad. HKR (1) A csak vizsgakurzusként felvett tantárgyak vizsgáit (CV) az elővizsga időszakban és a vizsgaidőszakban egyaránt letehetők. (2) A tantárgyfelelős minden tárgyból köteles minimum 4 vizsganapot megadni, kivéve a csak vizsgakurzusként (CV-s) meghirdetett tárgyakat, amelyeknél 3 vizsganap megadása kötelező. Amennyiben egy tárgyból a hallgatói létszám meghaladja a 150 főt, abban az esetben a tanszék/intézet köteles legalább 5 vizsganapot kijelölni. Hallgatói javaslatokat figyelembe véve, vizsgákat szombati napokra is lehet szervezni. (3) Hagyományos képzésben részt vevő hallgatók szigorlati vizsgája egybeesik a vizsgaidőszakkal. A vizsgáztatás rendje Ad. HKR (1) A vizsgára bejelentkezett, de a vizsgán meg nem jelent hallgató a távolmaradásával kimerítette az adott vizsgalehetőségét. Ez esetben a hallgató számára a tárgyat gondozó tanszék/intézet öt munkanapon belül - jelöl ki megfelelő időközzel, és megismerhető módon (tanszéki hirdetőtábla, Neptun-rendszer) vizsganapot, a már korábban vizsgaként jóváhagyott időpontok közül. Ha a hallgató nem használta ki a megadott vizsganapokat, úgy a tanszék/intézet nem köteles új vizsganapot kijelölni. Amennyiben a vizsganap kijelölésére nem kerül sor e határidőn belül, akkor a hallgató szabadon választhat a megadott vizsganapok között. A vizsga mulasztásának tényét a Neptun-rendszerben fel kell tüntetni. A vizsga elmulasztása elégtelen (1) érdemjeggyel nem szankcionálható, de a hallgatónak a mulasztással okozott költséget mulasztási díj formájában meg kell térítenie. A hallgató a vizsgáról való távolmaradása esetén csak mulasztási díj megfizetése után jelentkezhet ismét vizsgára. (2) A vizsgára bejelentkezett hallgató csak a személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okirat birtokában vizsgázhat. A vizsgáztató köteles ellenőrizni a hallgató személyi azonosságát. A vizsgára be nem jelentkezett hallgató nem vizsgázhat. (3) A szóbeli vizsga alkalmával a vizsga érdemjegyét a vizsgáztató a vizsga letételét követően felvezeti a vizsgalapra, és a vizsgalapot aláírásával látja el. Írásbeli vizsga alkalmával a dolgozat kijavításakor a vizsgáztató a dolgozatra és a vizsgalapra rávezeti a jegyet, és mindkettőt aláírásával hitelesíti. A vizsgalap alapján az érdemjegyet a NEPTUN rendszerbe a vizsgáztató szóbeli vizsga esetén a vizsga napján, írásbeli vizsga alkalmával a vizsgát követő legkésőbb 3 napon belül viszi fel. A vizsgáztató munkáját az intézetigazgató/tanszékvezető megbízása alapján az intézeti/ tanszéki ügyintéző (előadó, illetve adminisztrátor) segíti. A vizsgákon a papír alapon vezetett indexbe nem történik eredmény beírása.

16 Oldalszám: 10 (4) Az írásbeli dolgozatokat 1 évig, a vizsgalapokat 5 évig kell megőrizni az adott intézetben/tanszéken. A sikertelen vizsgák javítása Ad. HKR (1) A dékáni méltányossági vizsgára a hallgató a vizsgát megelőző három munkanappal nyújthat be kérelmet a Dékáni Hivatal részére. A mulasztási díj Neptun rendszeben történő befizetése nélkül a hallgató az engedélyezett vizsgára nem jelentkezhet be, illetve nem vizsgázhat. A sikeres vizsga javítása Ad. HKR (1) Ha a hallgató a sikeres vizsgán kapott érdemjegyet, értékelést javítani akarja, oktatási időszakonként egy tárgyból egy alkalommal különeljárási díj megfizetése nélkül, sikeres vizsgajavítási jegy kérésével újabb vizsgát tehet. (2) A már lezárt félévekben teljesített tantárgyak sikeres érdemjegyei nem javíthatók. A tanulmányi eredmény kiszámítása, nyilvántartása Ad. HKR (1) A tanulmányi ösztöndíj megállapítása szempontjából a kreditindex kiszámítási módja: Kreditindex= (kreditpont X érdemjegy)/ a mintatanterv szerint az adott félévben teljesítendő kreditpontok összege (2) Amennyiben a hallgató az adott félévben több kreditet teljesített, mint a mintatantervben teljesítendő kreditpontok összege, a kreditindex számításánál a nevezőben az összes teljesített kredit szerepel. (3) A Kar meghatároz a hallgatók részére egy minimális teljesítendő kreditmennyiséget - a HÖK egyetértésével -, mely alatt a hallgató nem jogosult tanulmányi ösztöndíjra. Az ösztöndíjra való jogosultsághoz az adott szak mintatantervében szereplő féléves összkreditszám minimum 80 %-a teljesítendő. A hallgatói jogviszony megszűnése és megszüntetése Ad. HKR (1) A hallgatói jogviszonyt a Miskolci Egyetem egyoldalú nyilatkozattal megszünteti, vagy a hallgatót átsorolja költségtérítéses képzésbe, a) tanulmányaikat szeptember 1-jét megelőzően megkezdett, és azóta megszakítás nélkül folytató hallgatók esetében, ha:

17 Oldalszám: 11 aa) a hallgató egyetemi szintű szakon első négy, főiskolai szintű szakon első három egymást közvetlenül, vagy passzív félév(ek) közbeiktatásával követő aktív félévben nem éri el az összesen 60, illetve a 45 kreditpontot; ab) a hallgató az alap- vagy a mesterképzésben az első három egymást közvetlenül, vagy passzív félév(ek) közbeiktatásával követő aktív félévben nem éri el a 45 kreditpontot; ac) egymást követően harmadik alkalommal nem jelentkezett be a következő tanulmányi félévre; ad) a hallgatói jogviszony szünetelését követően nem kezdi meg tanulmányait; feltéve minden esetben, hogy a hallgatót a Tanulmányi Bizottság legalább két alkalommal írásban felhívta arra, hogy kötelezettségének a megadott határidőig tegyen eleget és tájékoztatták a mulasztás jogkövetkezményeiről; b) tanulmányaikat szeptember 1-jét követően megkezdett hallgatók esetében, ha: ba) az államilag támogatott képzésből költségtérítéses képzésbe átsorolt hallgató tanulmányait a költségtérítéses képzésben nem kívánja folytatni; bb) egymást követően harmadik alkalommal nem jelentkezett be a következő tanulmányi félévre; bc) a hallgatói jogviszony szünetelését követően nem kezdi meg tanulmányait, bd) a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató valamely aktív félévében önhibájából egy tantárgyat sem teljesít, be) a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató, aki a 2. és 3. aktív félévében összesen 20 kreditnél kevesebbet szerez, dékáni figyelmeztetésben részesül. Ha a figyelmeztetést követő első aktív félévben 15 kreditnél kevesebbet teljesít, akkor tanulmányi okból elbocsátásra kerül. A bb)-be) pontok esetében a hallgatói jogviszony megszüntetésének feltétele, hogy a kar a hallgatót írásban hívja fel arra, hogy kötelezettségének a megadott határidőig tegyen eleget, és tájékoztassa a mulasztás jogkövetkezményeiről. Az ebben a bekezdésben előírt írásbeli felhívás kötelezettségének a Neptun-rendszeren keresztül is eleget lehet tenni, továbbá a felhívás formai kritériumainak megfelel, ha abban e szabályzati rendelkezés kerül idézésre. Kivételes méltánylást érdemlő, kellően igazolt és dokumentált esetekben a dékán eltérhet az a) és b) pontok alkalmazása alól. A diplomamunka és a szakdolgozat Ad. HKR (1) A diplomamunka és szakdolgozat elkészítésének és megvédésének szabályait a kar Szakdolgozat-készítési Szabályzata tartalmazza. A záróvizsga Ad. HKR (1) A záróvizsga a végbizonyítvány megszerzését követő vizsgaidőszakban a hallgatói jogviszony keretében, majd a hallgatói jogviszony megszűnése után költségtérítés mellett határidő nélkül, bármelyik vizsgaidőszakban, az érvényes képzési

18 Oldalszám: 12 követelmények szerint letehető. A Kari Tanács az abszolutórium megszerzését követő hetedik év eltelte után a záróvizsga letételét feltételhez kötheti. (2) A záróvizsga főbb típusai: a) a hallgató (jelölt) a szakdolgozat megvédésétől elkülönítetten, a tanterv által előírt tantárgyakból Záróvizsga Bizottság(ok) előtt záróvizsgát tesz, b) a hallgató (jelölt) a Záróvizsga Bizottság előtt védi meg a diplomamunkáját vagy szakdolgozatát, és a tanterv által előírt tantárgyakból záróvizsgát tesz, c) a hallgató (jelölt) a Záróvizsga Bizottság előtt védi meg szakdolgozatát és felel a szakdolgozathoz kapcsolódó tudományágakból, azok meghatározott témaköreiből. (3) Záróvizsga a Kari Tanács által meghatározott záróvizsga-időpontban tehető. Egy részből álló (un. komplex) záróvizsga esetén a felkészülésre a záróvizsga időpontját megelőzően a szorgalmi időszak végétől számítva legalább négy hetet kell biztosítani. (4) A jelölt a (2) bekezdés a) pontjában meghatározott záróvizsga típus esetén akkor bocsátható záróvizsgára, ha szakdolgozatát eredményesen megvédte. A (2) bekezdés b) és c) pontjaiban meghatározott záróvizsga típusok esetén a jelölt a záróvizsga tárgyakból akkor kezdheti meg a vizsgát, ha a Záróvizsga Bizottság a diplomamunkáját (szakdolgozatát) legalább elégséges (2) minősítéssel elfogadta. A sikertelen záróvizsga megismétlése Ad. HKR (1) Ismételt záróvizsga a következő záróvizsga időszakban tehető. III. fejezet TÉRÍTÉSI ÉS JUTTATÁSI SZABÁLYZAT Költségtérítés Ad. HKR 85/A. Ad. HKR (1) A hallgató beiratkozásával vagy bejelentkezésével egyidőben, legkésőbb a regisztrációs hét végéig, vagy az Igazgatási, Ügyviteli és Szervezési Feladatokat Ellátó Hivatal által meghatározott időpontig egy összegben köteles a teljes költségtérítést megfizetni. (2) A költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató tanulmányi ösztöndíjban és rendszeres szociális ösztöndíjban nem részesül; a tanulmányi kötelezettségei elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén fizetendő díjakra a HKR és a jelen szabályzat rendelkezései irányadók. (3) A költségtérítési díj összegét és kiszámítási módját a Kari Tanács állapítja meg a vonatkozó jogszabályi előírások és az Egyetem Önköltségszámítási Szabályzatában foglaltak figyelembevételével, mely díjnak a következő évben történő emelésének mértéke az előző évi, a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan megállapított pénzromlás (infláció) mértékét nem haladhatja meg.

19 Oldalszám: 13 (4) Egy tárgy felvétele is aktív félévnek minősül, és a hallgatónak kreditarányosan költségtérítést kell fizetnie. A ténylegesen fizetendő költségtérítés összege = a felvett kredit X (a képzés adott félévére meghatározott teljes költségtérítés/30 kredit). Egyéb díjak és térítések Ad. HKR 89. Ad. HKR (1) A Kari Tanács az alábbi mulasztási és késedelmi díjakat határozza meg Térítési díja, melyek a Kart illetik Összeg (Ft): Igazolás az abszolutóriumról 1.000,- Hagyományos oklevélhez tartozó betétlap másodlat 1.000,- Oklevél másodlat 5.000,- Papír alapú leckekönyv másodlat 5.000,- A Karral hallgatói jogviszonyban nem állók részére tantárgyi tematika kiadása Kreditbefogadási kérelem ügyintézési, eljárási és egyéb szolgáltatási díja 1000/tárgyanként 2.000,- (2) Neptun hozzáféréssel rendelkezők esetében a térítési díjat a dokumentum kiállítást megelőzően kell megfizetni a NEPTUN rendszeren keresztül a Kar által kiírt költségtérítéses témaszámra. (3) Neptun hozzáféréssel nem rendelkezők esetében a térítési díjat a dokumentum kiállítást megelőzően csekken kell megfizetni. (4) A Gazdaságtudományi Kar hallgatói záróvizsgát követően a Dékáni Hivatal vezetője által kitűzött időpontokban átveszik a talárt. A talár kölcsönzési díja: 3.000,- Ft, amit az érintett a talár átvételekor készpénzben fizet és a befizetésről átvételi elismervényt kap. A hallgatók által befizetett talárpénz a Gazdaságtudományi Kar GTK Talár témaszámára kerül befizetésre a következő nap. Amennyiben a hallgató nem hozza vissza a talárt, ,- Ft mulasztási díjat köteles fizetni a Kar költségtérítéses témaszámára. (5) A hallgató a kreditbefogadási díjat köteles NEPTUN gyűjtőszámlára átutalni és a megadott határidőig a tanulmányi előadó által kiírt összeget beteljesíteni. (6) Kreditarányos fizetésre csak legfeljebb öt tantárgy felvétele esetén van lehetőség, melyet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kérhet a hallgató. Amennyiben a felvett tantárgyak száma az ötöt meghaladja, úgy a hallgató a teljes költségtérítés megfizetésére kötelezett. (7) A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara (MEGTK) fő céljának tekinti, hogy a jövőben minél több középiskolás hallgató a továbbtanulásról meghozott döntése során első helyen jelölje meg a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karát. Ezt a célt

20 Oldalszám: 14 természetesen elsősorban a képzés minőségével, gyakorlati orientáltságával, a Kar hírnevének, vonzerejének növelésével kívánja elérni, de emellett különösen a karok közötti versenyre, az állami finanszírozási rendszerre is tekintettel szükségesnek tart egyéb figyelem felhívó eszközök igénybevételét. Erre szolgál a kar által kidolgozott beiskolázási ütemterv, illetve azon belül a 2012/2013-as oktatási év első félévétől induló ösztöndíjprogram. (8) Éves szinten a Gazdaságtudományi Kar ,- Ft (azaz Egymillióötszázötvenötezer forintot) különít el költségvetéséből az ösztöndíj program teljesítésére az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet 2..h) pontja szerint saját bevételnek minősülő, a felsőoktatási törvény ának (3)-(4) bekezdése szerinti térítési díj terhére. (9) A Kar által alapított ösztöndíj program keretében alapszakonként (5 alapszak) 2 fő részére összesen tíz ösztöndíj kerül odaítélésre, személyenként ,- Ft (azaz egyszázötvenötezer forint) összegben, amely az első évfolyam első szemeszterének első hónapjában kerül kifizetésre és csak az első félévre szól. (10) Az ösztöndíj pályázat alapján ítélhető oda. A pályázatot a Dékáni Hivatalban kell leadni. A pályázat leadási határideje a felvételi vonalhúzást követő 15 nap. (11) A Kar által alapított ösztöndíjról a ME GTK mindenkori dékánja dönt a Dékáni Hivatal által elkészített rangsor alapján a szakvezető véleményének figyelembevételével. Az ösztöndíj odaítélését meghatározó szempontok; a felvételt nyert hallgatónak eredményei alapján benne kell lennie szakonként az első öt legtöbb pontszámot kapott hallgató között, továbbá rendelkeznie kell legalább egy általános középfokú C típusú nyelvvizsgával. Pontszám egyezőség esetén sorsolás alapján kerül kiválasztásra az ösztöndíjban részesülő hallgató. (12) Az ösztöndíj elnyerését követően a hallgató a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karától egy oklevelet kap. A hallgató köteles az elnyert és folyósított ösztöndíj teljes időtartamára hallgatói jogviszonyát fenntartani, annak megszakítása esetén az összeget vissza kell fizetnie. (13) A támogatás folyósításával kapcsolatban az egyébként az ösztöndíjak folyósírására vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

21 Oldalszám: 15 IV. fejezet A HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Egyes fegyelmi vétségek Ad. HKR 96/A. Ad. HKR (1) Fegyelmi vétséget követ el az a hallgató, aki: a) tanulmányi feladatainak teljesítésekor (például zárthelyi dolgozat, házi dolgozat, évközi feladat, diplomaterv) vagy tanulmányainak számonkérése alkalmával olyan eszközöket használ, amelyek igénybevételére oktatója felhatalmazást nem adott (például mobiltelefon); b) feladatának teljesítése során az oktató által meg nem engedett segédeszközt (például könyvet, jegyzetet, gépi segédeszközt, számító- vagy számológépet, puskát ), vagy bármilyen úton más személytől származó segítséget használ fel, vagy annak felhasználására kísérletet tesz; c) írásbeli vagy szóbeli számonkéréskor maga helyett más személyt bíz meg a feladat teljesítésével, vagy más helyett kísérli meg a teljesítést, továbbá az a hallgató, aki felajánlja, vagy elvállalja, hogy írásbeli vagy szóbeli számonkéréskor más helyett teljesítsen feladatot; d) vizsgakérdéseket jogosulatlanul megszerez, átad vagy azok megszerzésére kísérletet tesz. e) más által összegyűjtött anyagot vagy más által elvégzett kutatást, munkát, illetve annak összefoglalását (például házi dolgozatok, szakdolgozatok) sajátjának feltüntetve, mint önálló munkát mutat vagy nyújt be; f) bár más személlyel vagy személyekkel együtt dolgozott, de az elvégzett közös munkát saját önálló munkájaként tünteti fel, vagy a közös munkában való részvételének mértékéről hamis információt szolgáltat; g) a nyomtatott tananyagokat (például tankönyvek, jegyzetek) nem törvényes és tisztességes úton szerezte meg; h) valamely tantárgyra kapott értékelést (érdemjegyet vagy teljesítést igazoló aláírást) meghamisít, átjavít vagy jogosulatlanul az okiratba vagy elektronikus dokumentumba bevezet. (2) A vétség súlyához mérten az oktató tanulmányi szankciót alkalmazhat, vagy fegyelmi eljárást kezdeményezhet. A kiszabható fegyelmi büntetések a következők: a) megrovás, b) szigorú megrovás, c) a térítési és juttatási szabályzatban meghatározott kedvezmények és juttatások csökkentése, illetőleg megvonása, melynek időtartama a hat hónapot nem haladhatja meg, d) határozott időre legfeljebb két félévre szóló eltiltás a tanulmányok folytatásától,

22 Oldalszám: 16 e) kizárás a felsőoktatási intézményből. V. fejezet A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK 30. Az Egyetem Munkavédelmi Szabályzata részletesen tartalmazza a hallgatói balesetekkel kapcsolatos szabályokat, melyeken túlmenően azok részletessége és a kari sajátosságok hiánya miatt a Kar nem állapít meg további előírásokat. VI. fejezet ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 31. (1) Jelen Kari Hallgatói Követelményrendszert a Gazdaságtudományi Kar Tanácsa a 41/2011. (XII.14.) határozatával fogadta el. A szabályzat a 22/2012. számú szenátusi határozat elfogadásával február 01-én lép hatályba. A szabályzat módosítás a Kari Tanács 4/2012. (II.29.sz.) határozatával került elfogadásra. (2) Jelen szabályzat hatályba lépésével egyidejűleg hatályukat vesztik az ebben foglaltakkal ellentétes korábbi kari tanácsi határozatok. (3) A jelen szabályzatban nem érintett tanulmányi és vizsgakötelezettséggel összefüggő kérdésekről a Kar szakjainak hatályos tantervei és a HKR rendelkezik. Miskolc, március 28. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor Prof. Dr. Kocziszky György dékán

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Miskolc, 2015. 1.3.5. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE SZABÁLYZAT A LECKEKÖNYV KEZELÉSÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE SZABÁLYZAT A LECKEKÖNYV KEZELÉSÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK

Részletesebben

A Miskolci Egyetem Kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Egészségügyi Főiskolai Karra vonatkozó kiegészítése

A Miskolci Egyetem Kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Egészségügyi Főiskolai Karra vonatkozó kiegészítése A Miskolci Egyetem Kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Egészségügyi Főiskolai Karra vonatkozó kiegészítése 2 0 0 6 A Miskolci Egyetem Kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzatát kiegészítő,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER III.

KÖVETELMÉNYRENDSZER III. A Miskolci Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata III. kötet HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III. fejezet Tanulmányi és vizsgaszabályzat vonatkozó melléklete Miskolc, 2013. 1.3.3. sz. Egyetemi Szabályzat

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Miskolc, 2018. 1.3.5. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Miskolc, 2016. 1.3.5. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A

Részletesebben

A szervezett doktori és mesterképzésben résztvevők kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzata (továbbiakban: Doktori TVSZ)

A szervezett doktori és mesterképzésben résztvevők kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzata (továbbiakban: Doktori TVSZ) A szervezett doktori és mesterképzésben résztvevők kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzata (továbbiakban: Doktori TVSZ) 1. Általános rendelkezések Jelen szabályzat alapjául a felsőoktatásról szóló

Részletesebben

Bevezetés. A hallgatói juttatások és térítési díjak ügyében eljáró testületek és személyek

Bevezetés. A hallgatói juttatások és térítési díjak ügyében eljáró testületek és személyek 1 Bevezetés A Szent István Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 5/D mellékletének a Hallgatói Juttatások és Térítések Szabályzat 1.. 5. bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a SZIE Ybl Miklós

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER A MISKOLCI EGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER A MISKOLCI EGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER A MISKOLCI EGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA Miskolc, 2013. 1.3.12. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM

Részletesebben

i III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/2.1. Díjtételek A Szenátus - a HÖK egyetértésével - 2007. június 25-i ülésén, 60.ba/2006/07. számú határozatával támogatta a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

Ajánlások az intézményi kreditrendszerű tanulmányi és vizsgaszabályzatok (TVSz) elkészítéséhez

Ajánlások az intézményi kreditrendszerű tanulmányi és vizsgaszabályzatok (TVSz) elkészítéséhez Ajánlások az intézményi kreditrendszerű tanulmányi és vizsgaszabályzatok (TVSz) elkészítéséhez A TVSz-nek összhangban kell lennie a felsőoktatási törvénnyel, és szabályoznia kell minden olyan kérdést,

Részletesebben

i III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/2.1. Díjtételek A Szenátus - a HÖK egyetértésével - 2007. június 25-i ülésén, 60.ba/2006/07. számú határozatával támogatta a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER. III.2.2. Díjtételek

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER. III.2.2. Díjtételek SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III.2.2. Díjtételek A Szenátus a HÖK egyetértésével 2015. július 13-i ülésén az SZ- 122.b/2014/2015. (2015. VII. 13.) számú határozatával támogatta a Hallgatói

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI EMLÉKÉREM SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI EMLÉKÉREM SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI EMLÉKÉREM SZABÁLYZATA Miskolc, 2012. 1.3.5.5. sz. Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI EMLÉKÉREM SZABÁLYZAT A MISKOLCI

Részletesebben

1. Költségtérítési kedvezmény igénylése tanulmányi eredmények alapján

1. Költségtérítési kedvezmény igénylése tanulmányi eredmények alapján 1/2010. (01. 04.) számú ÁOK dékáni utasítás a költségtérítési kedvezmény igénylésének rendjéről és a szigorló évben gyakorlati tanulmányokat folytató hallgatók költségtérítési díjának megállapításáról

Részletesebben

A KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA SZERVEZETT DOKTORI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA

A KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA SZERVEZETT DOKTORI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Jóváhagyom! Budapest, 2001. -n. (Dr. Szabó Miklós) rektor A KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA SZERVEZETT DOKTORI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA

Részletesebben

III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNY- RENDSZER III/2.1. Díjtételek

III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNY- RENDSZER III/2.1. Díjtételek III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNY- RENDSZER III/2.1. Díjtételek A Szenátus - a HÖK egyetértésével - 2007. június 25-i ülésén, 60.ba/2006/07. számú határozatával támogatta a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat kari kiegészítése

A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat kari kiegészítése A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat kari kiegészítése 62. (10) Gyakorlati jegy Félévközi jegy/gyakorlati jegy: a szorgalmi időszakban teljesített feladatok, megírt zárthelyik, elkészített beszámolók együttes

Részletesebben

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/2.2. Díjtételek A Szenátus a HÖK egyetértésével 2015. július 13-i ülésén az SZ-122.b/2014/2015. (2015. VII. 13.) számú határozatával támogatta a Hallgatói

Részletesebben

KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (KTVSZ) (A Hallgatói követelményrendszer C része) 2015. február 18.

KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (KTVSZ) (A Hallgatói követelményrendszer C része) 2015. február 18. KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (KTVSZ) (A Hallgatói követelményrendszer C része) 2015. február 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K... 2 E L Ő S Z Ó... 4 I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III.

HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III. A Miskolci Egyetem Szervezeti és Mőködési Szabályzata III. kötet HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III. fejezet Tanulmányi és vizsgaszabályzat vonatkozó melléklete Miskolc, 010. 1.3.3.1. sz. Egyetemi Szabályzat

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5/C mellékletének a TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATNAK 1. számú melléklete LECKEKÖNYV SZABÁLYZAT Gödöllő, 2014. A felsőoktatásról szóló 2005. évi

Részletesebben

Külföldi részképzésben résztvevő hallgatók

Külföldi részképzésben résztvevő hallgatók 55 (2) A fogyatékossággal élő hallgatók segítését intézményi és kari részről esélyegyenlőségi koordinátor segíti, aki felsőfokú végzettséggel, valamint fogyatékosügyi kompetenciákkal vagy fogyatékosügyi

Részletesebben

(3) A komplex vizsga/vizsgák ismétlésének szabályait a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 34. - a tartalmazza.

(3) A komplex vizsga/vizsgák ismétlésének szabályait a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 34. - a tartalmazza. Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar Melléklet I. a nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász, politológus-közgazdász, szociológusközgazdász, szociálpolitikus-közgazdász, nemzetközi tanulmányok,

Részletesebben

HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA AZ ELEKTRONIKUS LECKEKÖNYV BEVEZETÉSÉNEK ÉS ALKALMAZÁSÁNAK SZABÁLYZATA

HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA AZ ELEKTRONIKUS LECKEKÖNYV BEVEZETÉSÉNEK ÉS ALKALMAZÁSÁNAK SZABÁLYZATA HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA AZ ELEKTRONIKUS LECKEKÖNYV BEVEZETÉSÉNEK ÉS ALKALMAZÁSÁNAK SZABÁLYZATA 2009. június 30. 1 A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE SZABÁLYZAT ÉVFOLYAMDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉRŐL Miskolc,

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar TANÉVNAPTÁR 2011/2012-es TANÉV. 2011/12-es tanév őszi félév szeptember augusztus 29.

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar TANÉVNAPTÁR 2011/2012-es TANÉV. 2011/12-es tanév őszi félév szeptember augusztus 29. Időbeosztás/határidők tavaszi félév 2012/13-as tanév Kari sportnap Tanévnyitó ünnepség 2011.augusztus 30. 2012. április 20. HÖK 2011. szeptember 4. Beiratkozás 1. évf. teljes idejű képzések 1. évf. részidős

Részletesebben

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Jogcím Megjegyzés Díjtétel Bevétel felhasználása

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Jogcím Megjegyzés Díjtétel Bevétel felhasználása SOR 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Leckekönyv késedelmes leadása Igazolások késedelmes leadása EHA kód vagy ETR jelszó ismételt kiadása Költségtérítési díj befizetésének elmulasztása Kollégiumi térítési díj késedelmes

Részletesebben

ÁOTK Kari kiegészítés

ÁOTK Kari kiegészítés A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5/C mellékletének a TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATNAK 1. számú melléklete LECKEKÖNYV SZABÁLYZAT ÁOTK Kari kiegészítés Gödöllő, 2014. A felsőoktatásról

Részletesebben

HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER X. FEJEZET JUTTATÁSI ÉS TÉRÍTÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETE

HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER X. FEJEZET JUTTATÁSI ÉS TÉRÍTÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER X. FEJEZET JUTTATÁSI ÉS TÉRÍTÉSI SZABÁLYZAT ERDŐMÉRNÖKI KAR MELLÉKLETE 2007. 1. Általános rendelkezések (1) Jelen melléklet az Ftv. 125-126., a felsőoktatási hallgatók juttatásairól

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjére vonatkozó előírások Utolsó módosítás: 2017. február 24. 1. Témaválasztás (1) A szakdolgozat/diplomamunka

Részletesebben

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához)

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) SOR 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Leckekönyv késedelmes leadása Igazolások késedelmes leadása EHA kód vagy ETR jelszó ismételt kiadása Költségtérítési díj befizetésének elmulasztása Kollégiumi térítési díj késedelmes

Részletesebben

3/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS. 1. A szabályzat célja

3/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS. 1. A szabályzat célja 3/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS 1. A szabályzat célja (1) A Magyar Nemzeti Bank, mint Támogató által (továbbiakban: MNB) az Eszterházy Károly Főiskola, mint az Eszterházy

Részletesebben

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Hatályos: június 24. napjától

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Hatályos: június 24. napjától SOR Adminisztratív kötelezettség elmulasztása, késedelmes teljesítése 1. 2. Leckekönyv késedelmes leadása 8 napon belül 2.000 Ft 8 napon túl 2.000 Ft + a 9. naptól 600 Ft/nap, de legfeljebb 11.000 Ft 90

Részletesebben

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER. III.2.8. Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program tanulmányi eredményen alapuló ösztöndíjszabályzata

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER. III.2.8. Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program tanulmányi eredményen alapuló ösztöndíjszabályzata SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III.2.8. Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program tanulmányi eredményen alapuló ösztöndíjszabályzata A Szenátus 2013. május 13-i ülésén SZ-70/2012/13. (2013.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE A Tanulmányi és vizsgaszabályzat kari kiegészítése 62. (17) Korrekciós vizsga: sikeres vizsga javítása ugyanabban a félévben. Egy félévben egy tárgy

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM Szabályzatai NYME GEOINFORMATIKAI KAR Szabályzata JAVASLATOK. NYME SzMSz III. rész Hallgatói Követelményrendszer (HK)

ÓBUDAI EGYETEM Szabályzatai NYME GEOINFORMATIKAI KAR Szabályzata JAVASLATOK. NYME SzMSz III. rész Hallgatói Követelményrendszer (HK) A Tanulmény és vizsgaszabályzat (TVSZ) és a Juttatási és térítési díjak szabályzat eltérései és megoldásai a 2014. előtt beiratkozott GEO-s hallgatók számára ÓBUDAI EGYETEM Szabályzatai NYME GEOINFORMATIKAI

Részletesebben

EGYETEMI TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT

EGYETEMI TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT ZRÍNYI MIKLÓS 4. sz. melléklet a ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. sz. példány EGYETEMI TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT -2011- 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 A SZABÁLYZAT

Részletesebben

Tanulmányi Tájékoztató. Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor Egyetemi Tanulmányi Központ NYME-SEK

Tanulmányi Tájékoztató. Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor Egyetemi Tanulmányi Központ NYME-SEK Tanulmányi Tájékoztató Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor Egyetemi Tanulmányi Központ NYME-SEK Mi kell a beiratkozáshoz? Beiratkozási lap aláírva (2 példány) a TAJ, adókártya, személyi fénymásolata

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Szabályzatok összevetése nyomán felmerülő kérdések rendezésére

ELŐTERJESZTÉS a Szabályzatok összevetése nyomán felmerülő kérdések rendezésére ELŐTERJESZTÉS a Szabályzatok összevetése nyomán felmerülő kérdések rendezésére ÓBUDAI EGYETEM Szabályzatai NYME GEOINFORMATIKAI KAR Szabályzata JAVASLATOK idézett szabályzatok: ÓE Tanulmányi és Vizsgaszabályzata

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet, valamint a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) rektora pályázatot hirdet köztársasági ösztöndíj elnyerésére a 2014/2015. tanévre. 1. A pályázók köre

Részletesebben

Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők)

Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők) Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők) Tisztelt Hallgatók! A BGF szenátusa 2014. június 12-én az alábbi határozatot hozta: A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

Részletesebben

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n. Pótpályázat április

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n. Pótpályázat április Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n 1. Előzmények Pótpályázat 2019. április Az MNB a Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiája alapján aktív szerepet vállal

Részletesebben

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói félévzárással kapcsolatos tudnivalói 2018/ félév

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói félévzárással kapcsolatos tudnivalói 2018/ félév ME Tisztelt Hallgató! A Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói félévzárással kapcsolatos tudnivalói 2018/2019. 1. félév A Gépészmérnöki és Informatikai Kar nappali és levelező tagozatain a 2018/2019.

Részletesebben

Pályázati felhívás. MNB Közgazdasági Elemző Ösztöndíj. 2018/2019. tanév 1. félév - 0 -

Pályázati felhívás. MNB Közgazdasági Elemző Ösztöndíj. 2018/2019. tanév 1. félév - 0 - Pályázati felhívás MNB Közgazdasági Elemző Ösztöndíj 2018/2019. tanév 1. - 0 - Pályázati felhívás MNB Közgazdasági Elemző Ösztöndíj 2018/2019. tanév 1. A Budapesti Corvinus Egyetem az Egyetem és a Magyar

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS TUDOMÁNYI KARON ÉRVÉNYES SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (A HALLGATÓI TANULMÁNYI REND ÉS

Részletesebben

2. A Karon alkalmazható önköltségi kedvezmények:

2. A Karon alkalmazható önköltségi kedvezmények: 2/2019 (01.31.) sz. Dékáni Utasítás Az önköltség megfizetésének rendjéről és a hallgató számára adható önköltségi kedvezményekről a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán Preambulum A Pécsi

Részletesebben

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Jogcím Megjegyzés Díjtétel

Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Jogcím Megjegyzés Díjtétel Térítési és szolgáltatási díjak (1. számú melléklet jelen Szabályzat 51. -ához) Jogcím Megjegyzés Díjtétel Bevétel felhasználása Leckekönyv késedelmes Adminisztratív kötelezettség elmulasztása, késedelmes

Részletesebben

HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ

HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ kivonat a Szent István Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat-Hallgatói Követelményrendszeréből Hallgatói Jogviszony 1. A hallgatói jogviszony a felvételről, vagy az átvételről

Részletesebben

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei 1. Átsorolás az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség ötven százaléka miatt A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési

Részletesebben

MNB kiválósági ösztöndíj

MNB kiválósági ösztöndíj MNB kiválósági ösztöndíj 1. A Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának megvalósítása keretében, az MNB és a KJF között létrejött szerződés alapján, támogatást nyújt a 2016/2017-as

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSÉVEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSÉVEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSÉVEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE Miskolc, 2012. 8.2. számú Egyetemi Szabályzat Hallgatók Előnyben Részesítésével Foglalkozó Bizottság

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER A GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE SZABÁLYZAT A SZAKDOLGOZAT/DIPLOMATERV KÉSZÍTÉSÉRŐL

Részletesebben

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában F O N T O S T U D N I V A L Ó K A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: 1. Társadalom, politika és hadsereg a Magyar Királyságban 1740 1867 Programvezető: Prof. Dr. habil Gergely

Részletesebben

FIZETENDŐ DÍJAK ÉS TÉRÍTÉSEK SZABÁLYZATA A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁS TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE

FIZETENDŐ DÍJAK ÉS TÉRÍTÉSEK SZABÁLYZATA A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁS TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE 6. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 7. függelék FIZETENDŐ DÍJAK ÉS TÉRÍTÉSEK SZABÁLYZATA A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁS

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSÁNAK RENDJE. ALAPKÉPZÉS (BSc)

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSÁNAK RENDJE. ALAPKÉPZÉS (BSc) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSÁNAK RENDJE ALAPKÉPZÉS (BSc) Hódmezővásárhely 2016 A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSI RENDJE A záróvizsga törvényi szabályozása a 2012 2013. tanév

Részletesebben

2/2013. (I. 31.) számú Rektori Utasítás. az 1/2013. (I. 28.) számú Rektori Utasítás módosításáról (egységes szerkezetben)

2/2013. (I. 31.) számú Rektori Utasítás. az 1/2013. (I. 28.) számú Rektori Utasítás módosításáról (egységes szerkezetben) REKTOR 2/2013. (I. 31.) számú Rektori Utasítás az 1/2013. (I. 28.) számú Rektori Utasítás módosításáról (egységes szerkezetben) A hallgatók által fizetendő egyéb díjakról a BME Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat III. rész Hallgatói Követelményrendszer, tanulmányi és vizsgaszabályzat

Károli Gáspár Református Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat III. rész Hallgatói Követelményrendszer, tanulmányi és vizsgaszabályzat Károli Gáspár Református Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat III. rész Hallgatói Követelményrendszer, tanulmányi és vizsgaszabályzat A Károli Gáspár Református Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) Szenátusa

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEINEK SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEINEK SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEINEK SZABÁLYZATA Miskolc, 2014 3.6. sz. Egyetemi szabályzat ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEK SZABÁLYZATA A Miskolci Egyetem Szenátusának 282/2014. sz. határozata Készült 8 példányban.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 4. SZ. VERZIÓ

Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 4. SZ. VERZIÓ Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 4. SZ. VERZIÓ HATÁLYBALÉPÉS NAPJA: 2015. január 15. JÓVÁHAGYTA: DR. AILER PIROSKA REKTOR 2

Részletesebben

Tantárgyak felvételének, leadásának ellenőrzése, mentése

Tantárgyak felvételének, leadásának ellenőrzése, mentése III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/1.6. Az e-leckekönyvről szóló szabályzat A Szenátus - a HÖK egyetértésével - 2010. február 8-i ülésén, 38.a/2009/10. számú határozatával támogatta az E-leckekönyvről

Részletesebben

FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE JÁRÓ HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. TANÉV II. FÉLÉV

FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE JÁRÓ HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. TANÉV II. FÉLÉV FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE JÁRÓ HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. TANÉV II. FÉLÉV Kivonat a Tanulmányi Osztály által kiadott: NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 1. számú tájékoztató

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEINEK SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEINEK SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEINEK SZABÁLYZATA Miskolc, 2017. 3.6. sz. Egyetemi szabályzat ÖNKÖLTSÉGES KÉPZÉSEK SZABÁLYZATA A Miskolci Egyetem Szenátusának 215/2017. sz. határozata Készült 8 példányban.

Részletesebben

GÖDÖLLŐ A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT

GÖDÖLLŐ A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT 2015. OKTÓBER 2 Bevezetés A Szent István

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) rektora pályázatot hirdet köztársasági ösztöndíj elnyerésére a 2015/2016. tanévre. 1. A pályázók köre

Részletesebben

A hallgatók számára május 13-tól indul a kiírt vizsgákra való jelentkezés.

A hallgatók számára május 13-tól indul a kiírt vizsgákra való jelentkezés. Kedves Oktatók! Nemsokára itt a 2018/2019 tanév 2. félévének vizsgaidőszaka. Felhívom minden kedves oktató kolléga figyelmét, hogy minden, a félévben meghirdetett tárgyból 2019. május 5-ig szíveskedjen

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07.

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07. SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete út. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 FELVÉTELI

Részletesebben

A. Általános rendelkezések. 1. Az utasítás hatálya

A. Általános rendelkezések. 1. Az utasítás hatálya 2/2011. (07. 01.) számú ÁOK dékáni utasítás a költségtérítési díj megfizetésének és a költségtérítési kedvezmény igénylésének rendjéről, valamint a szigorló évben gyakorlati tanulmányokat folytató hallgatók

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE

A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/C melléklete TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR KARI KIEGÉSZÍTÉSE Békéscsaba,

Részletesebben

KÜLFÖLDI HALLGATÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYZAT

KÜLFÖLDI HALLGATÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYZAT Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezıgazdaságtudományi Kar KÜLFÖLDI HALLGATÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYZAT Debrecen, 2002. december 16. Bevezetés A Debreceni Egyetem Mezıgazdaságtudományi Kar (a továbbiakban:

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar 1/2016 sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS MÓDOSÍTÁSA Az önköltség/költségtérítés megfizetésének rendjéről és a hallgató számára adható önköltségi/költségtérítési kedvezményekről

Részletesebben

A hallgatói tanulmányi rend és az ismeretek, készségek és képességek elsajátításának, megszerzésének, ellenőrzésének rendje

A hallgatói tanulmányi rend és az ismeretek, készségek és képességek elsajátításának, megszerzésének, ellenőrzésének rendje Ad 2. (2) A hallgatói tanulmányi rend és az ismeretek, készségek és képességek elsajátításának, megszerzésének, ellenőrzésének rendje (TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT) KARI KIEGÉSZÍTÉSE K. (1) A hallgatónak

Részletesebben

Tájékoztató 2015.09.02. Schmuck Balázs Tanulmányi osztályvezető. Neumann János Informatikai Kar :: Beiratkozás

Tájékoztató 2015.09.02. Schmuck Balázs Tanulmányi osztályvezető. Neumann János Informatikai Kar :: Beiratkozás Tájékoztató Schmuck Balázs Tanulmányi osztályvezető 1 Napirend Tájékoztatás a diákigazolványról Tájékoztatás a nyelvi követelményekről Tájékoztatás a fogyatékkal élő hallgatók kedvezményeiről Tájékoztatás

Részletesebben

I. TANULMÁNYI RENDELKEZÉSEK

I. TANULMÁNYI RENDELKEZÉSEK AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA UNIVERSITY OF BUCKINGHAMMEL KÖZÖSEN MEGVALÓSÍTOTT KUTATÓ-KÉPZÉSEIRE ÉRVÉNYES TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA Jelen szabályzat a University of Buckinghammel közös kutató-mesterképzési,

Részletesebben

1/2012. ( ) számú ÁOK dékáni utasítás a költségtérítési díj megfizetésének és a költségtérítési kedvezmény igénylésének rendjér

1/2012. ( ) számú ÁOK dékáni utasítás a költségtérítési díj megfizetésének és a költségtérítési kedvezmény igénylésének rendjér 1/2012. (01. 02.) számú ÁOK dékáni utasítás a költségtérítési díj megfizetésének és a költségtérítési kedvezmény igénylésének rendjéről, valamint a szigorló évben gyakorlati tanulmányokat folytató hallgatók

Részletesebben

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar Melléklet I. a nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász, politológus-közgazdász, szociológusközgazdász, szociálpolitikus-közgazdász, nemzetközi tanulmányok,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 3. SZ. VERZIÓ

Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 3. SZ. VERZIÓ Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 3. SZ. VERZIÓ HATÁLYBALÉPÉS NAPJA: 2013. november 8. JÓVÁHAGYTA: DR. AILER PIROSKA REKTOR 2

Részletesebben

Pályázati felhívás Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj

Pályázati felhívás Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázati felhívás Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj I. Tájékoztató a 2017/2018. tanévi Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj pályázati felhívásához A köztársasági ösztöndíj neve 2017. februártól a következő,

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA Miskolc, 2017. 3.8. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 219/2017. SZÁMÚ HATÁROZATA. Készült

Részletesebben

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n július 15.

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n július 15. Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n 1. Előzmények 2016. július 15. A Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban MNB) a Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban SZTE)

Részletesebben

Vizsgaidőszaki Kisokos 2012-2013

Vizsgaidőszaki Kisokos 2012-2013 Vizsgaidőszaki Kisokos 2012-2013 1 Bevezető Kedves Hallgatók! A KÖZGÁZ! Hallgatói Önkormányzata idén is szeretne Nektek segítséget nyújtani a vizsgaidőszakban, ezért elkészítettük számotokra a Vizsgaidőszaki

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZAT

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Dunaújváros 2015 Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa által 30-2015/2016. (2015.10.06.) sz. határozattal elfogadva Hatályos: 2015. október 07. napjától 3. kiadás 0. módosítás 3 (8). oldal

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/II. fejezet. SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/II. fejezet. SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata III/II. fejezet SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata 1. A TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE (4) A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (továbbiakban: TVSZ)

Részletesebben

HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS VIZSGAREND

HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS VIZSGAREND VI. RÉSZ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS VIZSGAREND 1. fejezet A KÉPZÉS SZERKEZETI ÉS TARTALMI EGYSÉGEI Képzési program 262. (1) A Főiskolán a képzés a képzési program alapján folyik, melyet a Szenátus fogad el.

Részletesebben

EGER 2006. A vizsgaidőszak 14. (3) Szóbeli vizsgán egy vizsgabizottság vagy vizsgáztató napi 20 vizsgázónál többet nem fogadhat.

EGER 2006. A vizsgaidőszak 14. (3) Szóbeli vizsgán egy vizsgabizottság vagy vizsgáztató napi 20 vizsgázónál többet nem fogadhat. ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (Elfogadva a Szenátus 52/2006. (VI.28.) sz. határozatával) (Utolsó módosítás: 2009. január 21.) EGER 2006. A vizsgaidőszak 14. (1) A vizsgaidőszak

Részletesebben

Vizsgaidőszaki Kisokos

Vizsgaidőszaki Kisokos Vizsgaidőszaki Kisokos 2013 1 Bevezető Kedves Hallgatók! A Közgáz Hallgatói Önkormányzata idén is szeretne Nektek segítséget nyújtani a vizsgaidőszakban, ezért elkészítettük számotokra a Vizsgaidőszaki

Részletesebben

Tanulmányi tájékoztató Hallgatói fórum

Tanulmányi tájékoztató Hallgatói fórum EFOP-3.4.3-16-2016-00014 Tanulmányi tájékoztató Hallgatói fórum 2019.02.26. AP1, ETSZK LEMORZSOLÓDÁST CSÖKKENTŐ INTÉZKEDÉSEK ÉS TANULÁST TÁMOGATÓ PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA, MŰKÖDTETÉSE AZ ETSZK-N KOVÁCS ANDREA

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2013 szeptemberétől és azt követően tanulmányaikat megkezdő hallgatók részére

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2013 szeptemberétől és azt követően tanulmányaikat megkezdő hallgatók részére TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2013 szeptemberétől és azt követően tanulmányaikat megkezdő hallgatók részére Tisztelt Hallgatók! Az Önök munkáját, tájékozódását megkönnyítendő állítottam össze ezt a listát a jogszabályok,

Részletesebben

Teljes költségtérítés/önköltség, áthallgatási díj 8

Teljes költségtérítés/önköltség, áthallgatási díj 8 Teljes költségtérítés/önköltség, áthallgatási díj 8 7.sz. melléklet Teljes költségtérítés/önköltség képzési programok szerint Megjegyzés: a táblázatok fejlécében - MÜTF korábban a Modern Üzleti Tudományok

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar. Kari Diákjóléti Bizottság Ügyrendi Szabályzata

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar. Kari Diákjóléti Bizottság Ügyrendi Szabályzata Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Kari Diákjóléti Bizottság Ügyrendi Szabályzata Jelen Ügyrend a Szent István Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 5/D mellékletének

Részletesebben

A 2015/2016. tanév I. (őszi) szemeszterének időbeosztása

A 2015/2016. tanév I. (őszi) szemeszterének időbeosztása A 2015/2016. tanév I. (őszi) szemeszterének időbeosztása A költségtérítés 40%-ának befizetési határideje: 2015. augusztus 24. Az átvétellel (intézmény-, tagozat-, szakváltoztatás stb.) kapcsolatos kérelmek

Részletesebben

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik.

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik. Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete Doboz Nagyközség Ifjú Reménysége cím alapításáról, támogatásának rendjéről Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁNAK HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. Törvény (a továbbiakban: Ftv.) rendelkezéseinek figyelembe vételével a Miskolci Egyetem

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM KÉPZÉSI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM KÉPZÉSI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 49. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM KÉPZÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. november 1 PREAMBULUM Az Óbudai

Részletesebben

SZ. SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KARI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYZATA A SZAKMAI GYAKORLATRA

SZ. SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KARI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYZATA A SZAKMAI GYAKORLATRA 1.3.5.2. SZ. SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KARI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYZATA A SZAKMAI GYAKORLATRA VONATKOZÓAN 2018 1.3.5.2. sz. Egyetemi szabályzat A MISKOLCI

Részletesebben

Tájékoztató az I. évfolyamnak a tantervről, tanrendről, tanulmányi szabályokról, 2012. szeptember

Tájékoztató az I. évfolyamnak a tantervről, tanrendről, tanulmányi szabályokról, 2012. szeptember Tájékoztató az I. évfolyamnak a tantervről, tanrendről, tanulmányi szabályokról, 2012. szeptember Dr. László Gyula egyetemi tanár PTE KTK A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara köszönti első

Részletesebben

ANULMÁNYI SZ NDÍJOSZ ÁSI SZA ÁLYZA

ANULMÁNYI SZ NDÍJOSZ ÁSI SZA ÁLYZA M - K ANULMÁNYI SZ NDÍJOSZ ÁSI SZA ÁLYZA Hatályos: 2012. augusztus 1-től. 1 Á 1. (1) Jelen szabályzat a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: felsőoktatási törvény) továbbá a

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. RÉSZ III/II. FEJEZET SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

SEMMELWEIS EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. RÉSZ III/II. FEJEZET SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR SEMMELWEIS EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. RÉSZ III/II. FEJEZET SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA /2011. (..) számú SE szenátusi határozat Tartalomjegyzék

Részletesebben