7/8 Szerelt homlokzat kivitelezésének hibás teljesítése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "7/8 Szerelt homlokzat kivitelezésének hibás teljesítése"

Átírás

1 ÚJ OTÉK 7/8 1 7/8 Szerelt homlokzat kivitelezésének hibás teljesítése Ez a tanulmány egy Észak-Dunántúlon megépült ipari csarnok szerelt homlokzatának minősítését mint hibás teljesítést mutatja be, az alkalmazott méréstechnika, és a mérési eredményekből levonható következtetések ismertetésével, továbbá a reparálást igénylő értékegyensúly megbomlásának következtében kiszámítható árcsökkentés (díjleszállítás) mértékének meghatározásával együtt. A vizsgált épület nagyobbrészt raktárt, kisebb mértékben üzemi épületrészt, és a hozzá kapcsolódó kétszintes iroda szociális kiszolgáló helyiségcsoportot tartalmaz. Az elkészült csarnok nézete (a szerző felvétele)

2 7/8 2 Új OTÉK Az épület főbb paraméterei a következők: az épület nettó szintterülete: 3.278,75 m2 az épület bruttó földszinti terület 3.385,22 m2 a nettó/bruttó terület aránya: 0,9685 m2 Az érintett épületszerkezetek a teljes nettó bekerülési költséget 100%-nak véve költségarányai: Anyagköltség Díjköltség Összesen: teljes szerelt fémszerkezet 7,49 s% 2,16 s% 9,65 s% hőszigetelt fém szendvicspanelek: 4,13 s% 0,72 s% 4,85 s%

3 ÚJ OTÉK 7/8 3 A hibás teljesítéssel érintett DK-i homlokzat nézete (a szerző felvétele)

4 7/8 4 Új OTÉK Az építtető és a kivitelező-vállalkozó melynek kiválasztása tender lebonyolításával történt átalánydíjas szerződést kötött, melyhez mellékletként, és előkészítésül tételes költségvetési kiírást is csatoltak. A munkák végzésének alapjául tehát a csatolt mellékleteken túl (műszaki kiviteli tervdokumentáció, költségvetés), a jóváhagyott és felhasználható pénzeszközök, és az építtető-üzemeltetővel lefolytatott egyeztetések szolgáltak. A szerződéshez csatolt tételes kétoszlopos költségvetési kiírás 34. Fém-, és könnyű épületszerkezetek munkaneme, a hibás teljesítés tárgyát képező hőszigetelt fémszerkezetű szendvicspanelok gyártási-szerelési munkáit határozta meg, mely szerint e felületek összesen 1.972,60 m 2 -t tettek ki. A vállalkozási szerződés szerint a vállalkozási díj I. osztályú anyagokra, és I. osztályú kiviteli munkákra vonatkozott, tehát a vállalkozónak e szerint kellett volna teljesítenie. A fémszerkezetű szendvicspanelek hibái A hibás teljesítés a munkaterület átadás-átvételi eljárás keretében felvett, és az építtető, a kivitelező, valamint a műszaki ellenőr által is aláírt jegyzőkönyvben került rögzítésre, melyben leírták az előforduló hibákat is: A homlokzati panelek külső felületkezelésének hibája, miszerint a tűzszakasz határon lévő falhoz csatlakozó 2 db panel ásványgyapot hőszigeteléssel készült, és miután a kivitelező állítása szerint az más gyártóval került legyártatásra, jelentős színkülönbség keletkezett.

5 ÚJ OTÉK 7/8 5 Panelek felületkezelésének színkülönbségei Ugyancsak a kivitelezési munkák a szendvicspanelek felszerelését követő időszakban 1 db panel megsérült, melynek helyszíni javítása megtörtént, azonban a javítás nyomai láthatóak maradtak. Sérült kék panel javításának részletnézete

6 7/8 6 Új OTÉK Sérült kék panel javításának nézete A kijavított panel részletének nézete

7 ÚJ OTÉK 7/8 7 A fémszerkezetű függönyfal feletti szakaszon a szendvicspanelek rögzítése kevesebb helyen, és pontatlanul történt meg, ezért azok felső éle a tervezett egyenestől eltér, a mérési eredmény szerint 1,00 m-es mérési hosszon 3,50 cm-t.

8 7/8 8 Új OTÉK Tervezett egyenestől való eltérés a homlokzat attikáján (szerző felvétele) A fémszerkezetű függönyfal feletti szakaszon a szendvicspanelek rögzítése kevesebb helyen, és pontatlanul történt meg, ezért azok felső éle a tervezett egyenestől eltér, a mérési eredmény szerint 1,00 m-es mérési hosszon 3,50 cm-t.

9 ÚJ OTÉK 7/8 9 Követelmények, megfelelőségi vizsgálatok A minőségi vizsgálatot munkatársak bevonásával a helyszínen végeztük el, optikai vizsgálódással és mérésekkel. A helyszíni szemlén történt ellenőrző mérések szerint a következő eltéréseket lehetett tapasztalni: A színeltérést helyszíni spektrofotométerrel ellenőrizve nagymértékű színeltérést tapasztaltunk. A sérült panelek nem felelnek meg az MSZ 04803/ pontja szerinti követelménynek, miszerint horpadás, sérülés nem megengedett a beépített elemeken. A tervezett éltől való eltérés mértéke: 1000 mm-es mérési hosszon 35,0 mm, a megengedett MSZ / pontja szerinti tervezett vízszintes éltől való eltérés feleljen meg az MSZ 7658/2 következő pontossági osztályainak: I. osztályban e II. osztályban f III. osztályban g A mérési hosszon e követelmény 2,4 mm, 3,8 mm, illetve 6,0 mm, mindebből következik, hogy a mérési hosszon a helyszínen mért 35,0 mm eltérést mutat a követelményrendszertől, így megállapítható, hogy az osztályon kívüli. A hibás felületek nagyságrendje: 7,86 s%, ami igen kismértékű. A kivitelezés alapjául szolgáló szerződéstől való eltéréseket az alábbiakban határozhatjuk meg: A munka nem I. osztályú minőségben készült el, ezért nem teljes körű teljesítés, hanem hibás teljesítés valósult meg. A vállalkozó-kivitelező a hibás teljesítést elismerte.

10 7/8 10 Új OTÉK Az alábbiakban részletesen ismertetjük a megfelelőségi vizsgálatok eredményét, melyeket az MSZ , Építőés szerelőipari szerkezetek, általános előírásai szerint végeztek el. A megfelelősség eredményének megfelelően levonást kellett eszközölni a megbomlott értékegyensúly helyreállításának érdekében. Az alkalmazott vizsgáló műszerek: Sokkia MM30 Laser Distance Meter S/No: (kijelzési pontosság: 0,001 m), Mitutoyo CD-15CP U digitális tolómérce (pontosság: 0,01 mm), Testo 605-H elektronikus hőmérséklet-, páratartalom mérőműszer (mérési pontosság: ± 3 % ± 0,5 C ± 0,9 F; tűrés: 0,1 % / 0,1 C / 0,1 F), valamint ELCOMP COMCOLOR spektrofotométer (színmérő műszer és színszámító rendszer mérési pontosság: max. 0,03 AE* ab ) voltak.

11 ÚJ OTÉK 7/8 11 A színmérés tűrése: a AE*ab érték a jelenleg nemzetközileg legelterjedtebb CIELAB színinger-mérési rendszerben a színinger-különbség mérőszáma. A CIELAB mérőszámok és az átlagos emberi észlelő közötti összefüggést a következő táblázat mutatja: A csarnok homlokzati szendvicspaneljeinek színeltérései:

12 7/8 12 Új OTÉK A színeltérést mutató panel felületének színmérési eredményei monitorkép mérési eredmények kifejezése a Coloroid színtérben monitorkép Mérési eredmények kifejezése táblázatban monitorkép

13 ÚJ OTÉK 7/8 13 A színkülönbség mérésének eredménye a RAL 5010 színminta, és az általános szendvicspanel felülete között: alig észrevehető (a színeltérés mértéke: E*ab = 1,76; E*94 = 1,27; E*00 = 1,29), azaz megfelelő! Látható továbbá, hogy a legnagyobb eltérés a világosságnál adódik, mely V = 0,55. Nem ilyen jó már a színkülönbség mérési eredménye az általános szendvicspanel és az ásványi gyapot töltésű szendvicspanel felületei között, hiszen a színkülönbség E*ab = 22,39; E*94 = 12,16; E*00 = 6,40; igen nagy, tehát nem megfelelő!

14 7/8 14 Új OTÉK Általános szendvicspanel és az ásványi gyapot töltésű szendvicspanel felületei közötti színkülönbség mérése monitorkép Megállapítható továbbá, hogy a legnagyobb eltérés a telítettség (külföldi terminológiával: színdússág), mely T = 5,63; míg a legkisebb eltérés a színkülönbségben a világosságnál mérhető, mely V = -0,19. A homlokzati fémszerkezetű szendvicspanelek árcsökkentésének (díjleszállításának) meghatározása A homlokzati fémszerkezetű szendvicspanelek minőségi árcsökkentésének (díjleszállításának) meghatározása az évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 305. (1); 277. (1), (2); 307. (1) bekezdése, az évi 10. sz. BH. 394., a GK. 47. sz. állásfoglalás (megtalálható a BH évi 6. számában), a Legfelsőbb Bíróság Gazdasági Kollégium 199 sz. határozata (1984. V. 5.), a BH , és a Legfelsőbb Bíróság Gazdasági Kollégium Gf. IV /1983. szerint vizsgálandó és állapítandó meg.

15 ÚJ OTÉK 7/8 15 A Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásai a díjleszállítás (árleszállítás) céljáról, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűségének biztosításáról, és az értékegyensúly megbomlásának vizsgálandó tényezőiről (értékcsökkenés, változás), használhatóság változása, élettartam változása, esztétikai megjelenés változása, a kijavítás, illetve újraelőállítás/csere (L évi 1. sz. BH. 33. sz. je. értéke, melyben kimutatást nyer a hiba jellege, mértéke) szintén e vizsgálatok vezérfonalát jelentik. A homlokzaton típus fémszerkezetű szendvicspanel került felszerelésre, 25/20 Lim polyester bevonattal kívülbelül, kívül szürke, illetve RAL 5010 (enciánkék) színben.

16 7/8 16 Új OTÉK

17 ÚJ OTÉK 7/8 17 A hibás teljesítés kapcsán felmerülő árcsökkentés (díjleszállítás) ma már algoritmizáltan, számítógépes programok futtatásával történik, fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy ez csak akkor tölti be hivatását, amennyiben körültekintően és teljes körűen kerül meghatározásra. Ez a helyes műszaki tartalom, a mennyiségek, a szükséges minőség meghatározásával, és az anyagár, valamint a díj kiszámításával történhet. Az alábbiakban adjuk közre az árcsökkentés számításának metodikáját, valamint az előzőekben részletezett szempontokat, tényezőket ish rögzítő algoritmust, a hozzátartozó jelölésmagyarázattal együtt: D = (É Av /É Ao +É Dv /É Do ) é + H v /H o h + C v /C o c + E v /E o e + K v /K o k ahol: D =árcsökkenés (díjleszállítás) mértéke %-ban É Av = anyagra vonatkozó értékcsökkenés (változás) mértéke É Ao = anyagra vonatkozó érték Figyelembe veendő a teljes ép.szerkezet, tétel, tételcsport, munkanem, ép.rész, épület értéke É Dv = munkadíjra vonatkozó értékcsökkenés (változás) mértéke É Do = munkadíjra vonatkozó érték Figyelembe veendő a teljes ép.szerkezet, tétel, tételcsoport, munkanem, ép.rész, épület értéke é = értékváltozásra vonatkozó súlyozó faktor H v = használhatóság korlátozottságának (változásának) mértéke H o = rendeltetésszerű, és biztonságos használhatóság értéke tor

18 7/8 18 Új OTÉK h = használhatóságra vonatkozó súlyozó faktor Cv = csökkenő élettartam (változás) mértéke Co = teljes élettartam (ciklus) értéke c = élettartamra vonatkozó súlyozó faktor Ev = esztétikai állapot csökkentésének (változásának) mértéke Eo = hibátlan esztétikai állapot értéke e = esztétikai állapotra vonatkozó súlyozó faktor Kv = kijavítási érték mértéke Ko = épületszerkezet értéke k = kijavítási értékekre vonatkozó súlyozó faktor Fenti elméleti megalapozottság után, figyelembe véve minden körülményt, számítógépes programok futtatásával automatikusan számított (alap)adatok, információk további részletezésével, számítások végzésével állapíthatóak meg pontosan és aggálytalanul az adott tételcsoportra vonatkozóan a pontos díjleszállítási (ár-leszállítási) értékek, az alábbiak szerint:

19 ÚJ OTÉK 7/8 19

20 7/8 20 Új OTÉK

21 ÚJ OTÉK 7/8 21 Árcsökkentés (díjleszállítás) mértékének meghatározása Árcsökkenés számítása az értékcsökkenés figyelembevételével, és tényleges Ft-ban meghatározott mértéke az alábbi táblázat szerint: Árcsökkentés számítása táblázatos formában, az értékcsökkenés figyelembevételével

22

23 ÚJ OTÉK 7/8 22 A fémszerkezetű homlokzati hőszigetelt szendvicspanelek hibáinak jellemzően előforduló eseteit tárgyaltuk részletesen a fenti esettanulmányban. Reményeink szerint e példák segítséget nyújtanak sokaknak, akik e viszonylag új épületszerkezetekkel dolgoztak, vagy a jövőben munkálkodni fognak, hogy mindezen hibák ne kerüljenek elkövetésre és ezáltal jobb minőségű épületek jöhessenek létre tárgyi épületszerkezetek alkalmazásával.

7/1 Lapburkolat kivitelezési hibái

7/1 Lapburkolat kivitelezési hibái ÚJ OTÉK 7/1 1 Az esettanulmány az építési hibák rendszerezése szerint az alábbi: 2. A kivitelezés során keletkezett hiba 2.4. A technológia be nem tartásából adódó meghibásodás 2.4.2. a minőségi követelmények

Részletesebben

7/4 Parkettaburkolat síktól való eltérései

7/4 Parkettaburkolat síktól való eltérései ÚJ OTÉK 7/4 1 7/4 Parkettaburkolat síktól való eltérései Az esettanulmány az építési hibák rendszerezése szerint az alábbi: 2. A kivitelezés során keletkezett hiba 2.4. A technológia be nem tartásából

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési adatok feldolgozása A mérési eredmény megadása A mérés dokumentálása A vállalati mérőeszközök nyilvántartása 2 A mérés célja: egy

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

S T A B I L A N A Z É L V O N A L B A N.

S T A B I L A N A Z É L V O N A L B A N. S T A B I L A N A Z É L V O N A L B A N. Tűzvédelem egy építőipari fővállalkozó szemszögéből Összeállította: Reiger László vállalkozási főmérnök VER-BAU KFT. Kecskemét S T A B I L A N A Z É L V O N A L

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT LÁMPATESTEKRE STRIKE W Beépített LED maximum összteljesítmény. 4000K Színhőmérséklet értéke

ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT LÁMPATESTEKRE STRIKE W Beépített LED maximum összteljesítmény. 4000K Színhőmérséklet értéke ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT LÁMPATESTEKRE Árazatlan költségvetési kiírásban és előzetese tervdokumentációban szereplő lámpatest Közbeszerzési eljárásban - egyenértékűnek - megajánlott lámpatest Típus: vonatkozó

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

Automatikai műszerész Automatikai műszerész

Automatikai műszerész Automatikai műszerész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

E-1. Héhalom Községi Sportegyesület energetikai célú fejlesztése. Meglévő állapot M=1:500 Helyszínrajz

E-1. Héhalom Községi Sportegyesület energetikai célú fejlesztése. Meglévő állapot M=1:500 Helyszínrajz É Megrendelő: Meglévő állapot M=1:500 Helyszínrajz E-1 A jelen dokumentáció a tervezők szellemi terméke. 2016.12. pm.: 1 pm.: 1 pm.: 130 pm.: 130 pm.: 1 pm.: 1 26,21 14,06 6,20 5,95 14,06 15 5, 15 5,95

Részletesebben

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA Előadó: Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök, egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök,

Részletesebben

Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA. Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető

Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA. Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető A BIZTONSÁG az emberiség történetében mindig is az élet és a

Részletesebben

7/6 Színkülönbség és színharmónia eltérések

7/6 Színkülönbség és színharmónia eltérések ÚJ OTÉK 7/6 1 7/6 Színkülönbség és színharmónia eltérések Figyelem! Jelen fejezet képeit, táblázatait előfizetőink színes változatban a www.forum-media.hu weboldalon, a Segédletek / Új OTÉK alpont alatt

Részletesebben

Felkészülés a kivitelezésre

Felkészülés a kivitelezésre Budapest, 2015. március 26. Tóth Balázs okleveles építészmérnök Értékesítési Csoport vezető ÉMI Nonprofit Kft. Az építés titka Tóth Balázs 2 Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben

Részletesebben

Méréstechnika II. Mérési jegyzőkönyvek FSZ képzésben részt vevők részére. Hosszméréstechnikai és Minőségügyi Labor Mérési jegyzőkönyv

Méréstechnika II. Mérési jegyzőkönyvek FSZ képzésben részt vevők részére. Hosszméréstechnikai és Minőségügyi Labor Mérési jegyzőkönyv Méréstechnika II. ek FSZ képzésben részt vevők részére Összeállította: Horváthné Drégelyi-Kiss Ágota Kis Ferenc Lektorálta: Galla Jánosné 009 Tartalomjegyzék. gyakorlat Mérőhasábok, mérési eredmény megadása.

Részletesebben

V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S A szerződés 5 számozott oldalból áll.

V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S A szerződés 5 számozott oldalból áll. V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S A szerződés 5 számozott oldalból áll. amely létrejött egyrészről Óbuda Békásmegyer Önkormányzat Cím: 1033 Budapest, Fő tér 3. Tel: 4378-647 Képviselő: Szepessy

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN AZ M0 KÖRGYŰRŰ ÉSZAKI SZAKASZÁNAK LEBONYOLÍTÓI M0 Beruházási Főmérnökség 2007. október ELŐKÉSZÍTÉS IDŐSZAKA: Általában tendertervek, jelen esetben

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv. Megbízó székhelye: 6791 Szeged-Kiskundorozsma Széksósi út 12

Mérési jegyzőkönyv. Megbízó székhelye: 6791 Szeged-Kiskundorozsma Széksósi út 12 Mérési jegyzőkönyv Megbízó neve: Szélmalom Kábeltévé Rt Megbízó székhelye: 6791 Szeged-Kiskundorozsma Széksósi út 12 Megbízott neve: Mikro Four Kft Megbízott székhelye: 6791 Szeged-Kiskundorozsma, Újhelyi

Részletesebben

SP2B PU szendvicspanel

SP2B PU szendvicspanel A kis hővezetési tényezőt légátnemeresztő párosító, energiahatékony poliuretán (PUR) töltetű panel jelentős megtakarítást tesz lehetővé a fűtési költségek terén. E vékony panel használata esetén a szállítási

Részletesebben

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapos tetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből

Részletesebben

KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT MINTA 2.0. Kitöltési, kezelési útmutató. 1) Általános információk. 2) Munkalapokhoz kapcsolódó kiegészítő információk:

KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT MINTA 2.0. Kitöltési, kezelési útmutató. 1) Általános információk. 2) Munkalapokhoz kapcsolódó kiegészítő információk: 4. sz. melléklet ZFR-CSH/16 KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT MINTA 2.0 Kitöltési, kezelési útmutató 1) Általános információk a) b) c) d) e) Jelen árajánlati program azzal a céllal készült, hogy a kivitelezői árajánlatok

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%...

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%... Név : Kelt: 201.. év...hó...nap Cím : Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:201.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Debrecen Rendőrkapitányság 4028 Debrecen, Mikes K. u. 2. Öltöző épület.

Részletesebben

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig.

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia Construma 2001. április 7. A családi háztól a SkyCourtig. Az épületek felújításának tűzvédelmi tervezése és a dokumentáció követelményei. III. Rockwool Építészeti

Részletesebben

A jövő elkötelezettje. U-érték mérése

A jövő elkötelezettje. U-érték mérése U-érték mérése Mi az U-érték? Az U-érték, (korábban k-érték) a legfontosabb indikátor a használatra kész építőanyagok és építőelemek hőtechnikai tulajdonságainak vizsgálata terén. U-érték = hőátvezetési

Részletesebben

Magyarországon gon is

Magyarországon gon is Energiatakarékos kos üvegezés Lehetőségek, buktatók, k, trendek Épületek energiatanúsítása sa 2009-től Magyarországon gon is 7/2006 TNM és s 176/2008 Kormány rendelet Sólyomi PéterP ÉMI Kht. Épületszerkezeti

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Ásványgyapotos szendvicspanel Tetőpanel Műszaki paraméterek Szigetelő mag: Teljes szélesség: Fedőszélesség: Hosszúság: Éghetőségi osztály: Tűzállósági határérték: MW Ásványgyapot 1059 mm 1000 mm 3.000

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

Esettanulmány: Acélhajas erősítésű betonpadló hibái

Esettanulmány: Acélhajas erősítésű betonpadló hibái Esettanulmány: Acélhajas erősítésű betonpadló hibái A manapság divatos és gyakran alkalmazott épületszerkezet acélhajas erősítésű vasbetonpadló hibái, jelen esetben az átadás-átvételi eljárást követő garanciális

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház beépítést tisztázó elvi engedélyezési terveihez Építésztervezők: É 01 3417/13

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Oldalpanel normál csatlakozással Ásványgyapotos szendvicspanel MW Ásványgyapot 1175 mm 1150 mm Minden szín esetében 1000 mm RAL9002/9006/7016 3.000 mm 10.000 mm között A2 s1, do EI60 Az ásványgyapotos

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402)

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402) (ÚT 2-3.402) Közúti hidak építése I. Beton, vasbeton és feszített vasbeton hídszerkezetek Tóth Emília VIA-PONTIS Kft. Útügyi Szabályozási Napok, Sopron, 2011. május 3-4. Az Eurocode-nak megfelelő tervezés

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

IMMERPAN. Acél lapradiátorok

IMMERPAN. Acél lapradiátorok IMMERPAN Acél lapradiátorok IMMERPAN, AZ ÚJ TERMÉKVONAL AZ IMMERGAS KÍNÁLATÁBAN Az Immergas a felhasználói igények széleskörű kiszolgálása érdekében acél lapradiátorokkal bővíti termékskáláját, melyeket

Részletesebben

A hő- és füstelvezető rendszerek hatékonyságának vizsgálata a kiürítés során (gépjárműtároló, csarnok épület, rendezvényterületek)

A hő- és füstelvezető rendszerek hatékonyságának vizsgálata a kiürítés során (gépjárműtároló, csarnok épület, rendezvényterületek) A hő- és füstelvezető rendszerek hatékonyságának vizsgálata a kiürítés során (gépjárműtároló, csarnok épület, rendezvényterületek) Balogh Richárd Tűzvédelmi szakreferens Tel.:0630/619-3663 Szimuláció jogszabályi

Részletesebben

Ajánlattételi felhívás (helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban)

Ajánlattételi felhívás (helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban) Ajánlattételi felhívás (helyi beszerzési szabályzat szerinti nyílt eljárásban) 1.) Az ajánlatkérő megnevezése, címe, telefon és faxszáma, e-mail címe: 1.1) Az ajánlatkérő megnevezése: Balatonfenyves Község

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás Tűzvédelmi műszaki leírás tejüzem rendeltetésű épület bővítése 5600 Békéscsaba, Kisrét 86. hrsz.: 0628/4 építési engedélyezéséhez 2016. március Jelen tűzvédelmi műszaki leírás a tervező által rendelkezésemre

Részletesebben

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22.

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22. Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés 2018. március 22. VÁZLAT Mit jelent a geodéziai műszaki ellenőrzés? Példák: Ki? Mit? Miért ellenőriz? résfal

Részletesebben

EJOT - FLD Lapos tetők mechanikai rögzítései és lezuhanás elleni védelme. EJOT Holding GmbH & Co. KG 2014 Folie 1

EJOT - FLD Lapos tetők mechanikai rögzítései és lezuhanás elleni védelme. EJOT Holding GmbH & Co. KG 2014 Folie 1 EJOT - FLD Lapos tetők mechanikai rögzítései és lezuhanás elleni védelme EJOT Holding GmbH & Co. KG 2014 Folie 1 A Vállalat GmbH EJOT Holding Hungaria GmbH & Co. Kft KG - 2019 2014 Folie 2 Közel 100 éve

Részletesebben

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető.

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

F ÉLÉVES FELADAT. Egy feladat pontos kijelölése tehát pl:iv-c-8.

F ÉLÉVES FELADAT. Egy feladat pontos kijelölése tehát pl:iv-c-8. F ÉLÉVES FELADAT Alvállalkozóként, előregyártott vasbeton szerkezetből készülő ipari csarnok szerkezetépítési munkálatait kell elvégezni. Az alvállalkozói feladat csak a szerkezetépítésre vonatkozik. A

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 17-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 17-i rendkívüli ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 17-i rendkívüli ülésére Tárgy: Belvárosi Iskola üzemszerű működésével kapcsolatos döntések Előterjesztő:

Részletesebben

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Veszprémi Főegyházmegye 8200 Veszprém, Vár utca

Részletesebben

II.2) A közbeszerzés mennyisége

II.2) A közbeszerzés mennyisége Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és címek 1 (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos név: Zalaegerszegi Törvényszék Postai cím: Várkör 2.

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszék Világítástechnika (BME VIVEM 355) Beltéri mérés Világítástechnikai felülvizsgálati jegyzőkönyv

Részletesebben

ACO felülvilágítás. 2.2 Kupolák szerkezeti kialakítása. ! fix, kétrétegû bevilágító felület # üvegszálerõsítésû poliészter

ACO felülvilágítás. 2.2 Kupolák szerkezeti kialakítása. ! fix, kétrétegû bevilágító felület # üvegszálerõsítésû poliészter ! fix, kétrétegû bevilágító felület # üvegszálerõsítésû poliészter N - normál 70 8! nyitható, kétrétegû bevilágító felület # ALU-nyitókeret $ NIRO-nyílópánt % üvegszálerõsítésû poliészter N - normál 70

Részletesebben

Kontakt/nem kontakt AC/DC feszültség teszter. AC: V, DC: 1,5-36V

Kontakt/nem kontakt AC/DC feszültség teszter. AC: V, DC: 1,5-36V 1131 Budapest, Topolya utca 4-8. Tel.: 788-8772; Fax: 783-1196 info.hu@agrolegato.com www.agrolegato.com Extech Cikkszám Megnevezés Leírás Akciós nettó ár (Ft) Kép 39240 Vízhatlan maghőmérő 39272 Összecsukható

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS. ir.sz. város utca. Készült:

KÖLTSÉGVETÉS. ir.sz. város utca. Készült: KÖLTSÉGVETÉS Megrendelő: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vállalkozó: Az Ön Cége Neve egyesület 2890 Tata ir.sz. város utca Készült: 2018.10.16. A munka leírása Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesület

Részletesebben

Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer

Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer testo 315-3 Párhuzamos CO- és CO 2 mérés, az európai EN 50543 szabványnak megfelelően Párhuzamos és közvetlen CO-/CO 2 mérés C Megfelel az EN 50543 szabványnak Kényelmes

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Komló

Részletesebben

GYK1 Pályázó általános adatainak rögzítése

GYK1 Pályázó általános adatainak rögzítése GYK1 Pályázó általános adatainak rögzítése 1 Kitöltő neve rendszer által. 2 Pályázó jellege Kérjük válasszon a következő lehetőségek közül. 3 A Társasház alapító okiratában rögzített teljes név. 4 Pályázó

Részletesebben

Infra hőmérsékletmérő

Infra hőmérsékletmérő Infra hőmérsékletmérő testo 835 Gyors, pontos infrahőmérő az ipar számára Mérjen pontosan és biztonságosan még magas hőmérsékleten is A 4 pontos lézerjelölés - a mérési hibák elkerülése érdekében- megmutatja

Részletesebben

A szerkezetek ára összesen bruttó: 1,697,376 Ft

A szerkezetek ára összesen bruttó: 1,697,376 Ft Szerződés Megrendelő adatai: Név: Társasház Reggel utca 11-18. nevében, Gyárfás Csaba Közös képviselő Úr Cím: 1214 Budapest, Reggel utca 11-18. E-mail: gyarfas.csaba@chello.hu Tel: 06-30/576-2225 Megrendelés

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ Tartalomjegyzék Oldalszám 1. Biztonsági figyelmeztetés...2 2. Termékjellemzők...3 3. Műszaki jellemzők...3 4. A készülék felépítése...4

Részletesebben

AX-PH02. 1. Az eszköz részei

AX-PH02. 1. Az eszköz részei AX-PH02 1. Az eszköz részei A. PH/TEMP kapcsoló: üzemmód kapcsoló: állítsa a kapcsolót PH érték, hőmérséklet vagy nedvességtartalom állásba. B. ON gomb: a bekapcsoláshoz nyomja meg a gombot. C. ÉRZÉKELŐ

Részletesebben

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft.

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft. ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA Magyari László DARULINE Kft. Adjon az emelőjének egy újabb életet. Emelőmű teljes felújítása Egyedi, hagyományos tervezésű daru, múltban CSOPORTSZÁM MSZ 9750

Részletesebben

Költségvetés. Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesület 8200 Veszprém Jutasi út Befogadás háza Átmeneti szállás átalakítása

Költségvetés. Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesület 8200 Veszprém Jutasi út Befogadás háza Átmeneti szállás átalakítása Költségvetés Megrendelő: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vállalkozó: Az Ön Cége Neve egyesület 2890 Tata ir.sz. város utca Készült: 2018.10.16 A munka leírása Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesület

Részletesebben

TERMÉKVÁLASZTÉK ÉPÍTÉSZETI HOMLOKZATRENDSZEREK

TERMÉKVÁLASZTÉK ÉPÍTÉSZETI HOMLOKZATRENDSZEREK TERMÉKVÁLASZTÉK ÉPÍTÉSZETI HOMLOKZATRENSZEREK ÉPÍTÉSZETI HOMLOKZATRENSZEREK BY KINGSPAN Komplett rendszert kínálunk építészetileg lenyűgöző modern homlokzatok létrehozásához, melyek tökéletesen illeszkednek

Részletesebben

A Kingspan megoldás Falrendszerek. Integrált, esztétikus, hatékony

A Kingspan megoldás Falrendszerek. Integrált, esztétikus, hatékony A Kingspan megoldás Falrendszerek Integrált, esztétikus, hatékony Komplett homlokzati megoldások, minden alkalmazásra, eshetőségre Hőszigetelt szendvics falpanelek Zsalus szellőző elemek Előregyártott

Részletesebben

Beruházások. Kis- és középvállalkozások. Beruházás folyamata. Ügyvezetés I. és II.

Beruházások. Kis- és középvállalkozások. Beruházás folyamata. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Beruházások 2 Beruházás folyamata Nagy vállalkozásokra értelmezve Megvalósíthatósági vizsgálat (tanulmány) Beruházási alapokmány Beruházás előkészítése

Részletesebben

1,702 x 1,182 x 0,062 m. 2,162 x 1,182 x 0,062 m

1,702 x 1,182 x 0,062 m. 2,162 x 1,182 x 0,062 m TERMÉKLEÍRÁS Plug & Flow modulkollektor (PFM) A szerelés végezhető vízszintesen és függőlegesen egyaránt. Megfelelő rögzítőrendszerek állnak rendelkezésre a különböző burkolattípusok számára vagy időjárásálló

Részletesebben

Ultrahangos hőmennyiségmérők fűtés távleolvasással

Ultrahangos hőmennyiségmérők fűtés távleolvasással Ultrahangos hőmennyiségmérők fűtés távleolvasással 10 Kompakt mérőórák 0,6-15 m 3 /h Áramlásmérők 0,6-1000 m 3 /h Rádiókommunikáció, wireless M-Bus (OMS), M-Bus Adatközpont az összes kommunikációs rendszerhez

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) Kossuth tér 1.

Abony Város Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) Kossuth tér 1. Abony Város Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) 360-010 Kossuth tér 1. A tájékoztató készítésében közreműködött: Településfejlesztési Osztály A tájékoztatót megtárgyalta: Pénzügyi

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének december 8-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének december 8-i rendkívüli ülésére 1. számú előterjesztés ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. december 8-i rendkívüli ülésére Zárt ülés javasolt Egyszerű többség Tárgy: Döntés az Együtt, egymással, gyermekeinkért,

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1811/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A VILLBEK Villamosipari és Kereskedelmi Kft. Vizsgálólaboratórium (6728 Szeged, Vágány u. 15.) akkreditált területe I. Az

Részletesebben

DEVI fűtőkábelek alkalmazásai:

DEVI fűtőkábelek alkalmazásai: DEVI fűtőkábelek alkalmazásai: Hó- és jégolvasztás, fagyvédelem: Ereszcsatornák fagymentesítése Elektromos padlófűtés: Csővezetékek fagyvédelme Kizárólagos padlófűtés Garázsbejárók, rámpák fűtése Kiegészítő

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Központi Laboratórium Cím: 1113 Budapest, Diószegi út 37. Telefon: (+36-1)-372-6100 Telefa: (+36-1)-386-8794 E-mail: info@emi.hu A NAT által NAT-1-1110/2010

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004.(IV.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004.(IV.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004.(IV.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a társasházi lakóépületek felújításának, korszerűsítésének támogatásáról Bátonyterenye Város Önkormányzata

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar

e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar Az ember zárt térben tölti életének 80-90%-át. Azokban a lakóépületekben,

Részletesebben

II. ÁRJEGYZÉK SZENNYVÍZBEKÖTÉSHEZ. II./1 Gravitációs szennyvízbekötéshez. Egységár. Tételszám Megnevezés Menny. egység

II. ÁRJEGYZÉK SZENNYVÍZBEKÖTÉSHEZ. II./1 Gravitációs szennyvízbekötéshez. Egységár. Tételszám Megnevezés Menny. egység II. SZENNYVÍZBEKÖTÉSHEZ II./1 Gravitációs szennyvízbekötéshez Tételszám Megnevezés Menny. egység Anyag Egységár Munkadíj 53-001-32.1.1 KGB csatornaív NA 110/45 o db 449 2262 53-001-32.1.2 KGB csatornaív

Részletesebben

PROJEKTIRÁNYÍTÁS. 7 szerzõdéskötés 4 SZAKASZ KIVITELEZÉS 8 projektfelügyelet. 5 SZAKASZ BEFEJEZÉS 9 projektgondozás, dokumentálás

PROJEKTIRÁNYÍTÁS. 7 szerzõdéskötés 4 SZAKASZ KIVITELEZÉS 8 projektfelügyelet. 5 SZAKASZ BEFEJEZÉS 9 projektgondozás, dokumentálás PROJEKTIRÁNYÍTÁS 1 SZAKASZ ELÕKÉSZÍTÉS 0 projekt kitalálása 1 alapadatok rögzítése 2 SZAKASZ TERVEZÉS 2 elõterv 3 tanulmányterv 4 engedélyezési terv 3 SZAKASZ KIVITELEZÉS 5 kiviteli terv ELÕKÉSZÍTÉS 6

Részletesebben

KAMARAI SZABÁLYOZÁS ÉMTSZR LÉNYEGE ÉMTSZR CÉLJA ÉMTSZR ELEMEI ÉMTSZR FÁZISAI SZEREPKÖRÖK DÍJSZÁMÍTÁS

KAMARAI SZABÁLYOZÁS ÉMTSZR LÉNYEGE ÉMTSZR CÉLJA ÉMTSZR ELEMEI ÉMTSZR FÁZISAI SZEREPKÖRÖK DÍJSZÁMÍTÁS KAMARAI SZABÁLYOZÁS ÉMTSZR LÉNYEGE ÉMTSZR CÉLJA ÉMTSZR ELEMEI ÉMTSZR FÁZISAI SZEREPKÖRÖK DÍJSZÁMÍTÁS Kamarai Törvény 1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai

Részletesebben

ÉPÜLETEK ENERGETIKAI TANÚSÍTÁSÁNAK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE 2013. ÉVBEN VÉGZETT TANÚSÍTVÁNYOK ALAPJÁN

ÉPÜLETEK ENERGETIKAI TANÚSÍTÁSÁNAK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE 2013. ÉVBEN VÉGZETT TANÚSÍTVÁNYOK ALAPJÁN ÉPÜLETEK ENERGETIKAI TANÚSÍTÁSÁNAK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE 2013. ÉVBEN VÉGZETT TANÚSÍTVÁNYOK ALAPJÁN Az ellenőrzést az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet

Részletesebben

T.1. Mária utc. Lőrinc pap tér. TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI DOKUMENTÁCIÓ HOMLOKZATFELÚJÍTÁS 1088 Budapest, Krúdy utca 12. hrsz.

T.1. Mária utc. Lőrinc pap tér. TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI DOKUMENTÁCIÓ HOMLOKZATFELÚJÍTÁS 1088 Budapest, Krúdy utca 12. hrsz. Telkek összterülete: 139 m2 beépítés módja: zártsorú 3667 14 +2,55 36669 15 Beépítés megengedett legnagyobb mértéke: eglévő beépítés mértéke: Tervezett beépítés mértéke: egengedett legnagyobb beépített

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I.1) Név és címek (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos név: FKF Nonprofit Zrt. Postai cím: Alföldi u. 7. Város:

Részletesebben

Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók

Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók Az Ilsintech kiváló minőségű, kedvező árú terepen hegeszthető optikai csatlakozói (SOC - Splice-on Connector), hosszú távon megbízható, költséghatékony megoldást

Részletesebben

Típus meghatározás példa:

Típus meghatározás példa: BLENDE FŰTŐFAL Kivitelek: Elrendezés szerint: o függőleges fűtőcsövek B2V méret meghatározása: szélesség (mm) = tagszám x 55 +9 o vízszintes fűtőcsövek B2H méret meghatározása: magasság (mm) = tagszám

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás Tűzvédelmi műszaki leírás orvosi rendelő akadálymentesítése, rendelő és szolgálati lakás felújítása (Kunágota, Rákóczi u. 47.) építési engedélyezéséhez 2015. január Jelen tűzvédelmi műszaki leírás a tervezők

Részletesebben

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%...

Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen ÁFA vetítési alap Áfa 27.00%... Név : Kelt: 201.. év...hó...nap Cím : Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:201.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Debrecen Rendőrkapitányság 4028 Debrecen, Mikes K. u. 2. Kazánház épület.

Részletesebben

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 1. A TŰZOLTÓ KAPCSOK CSOPORTOSÍTÁSA. 1.1. Típus szerint (a kapocstípusok a felhasználástól és a rendeltetéstől függően): a) tömlőkapocs

Részletesebben

Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló Mott MacDonald Magyarország Kft.

Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló Mott MacDonald Magyarország Kft. Sándor Csaba Hegedűs Tamás Váró Ágnes Kandi Előd Hogyor Zoltán Mott MacDonald Mo. Kft. tervezői művezetés Mecsekérc Zrt. geodéziai irányítás Az I-K1 és I-K2 tárolókamra építése során végzett optikai konvergencia-mérések

Részletesebben

ESETTANULMÁNY: FUTURA MAGTÁR HASZNOSÍTÁS TŰZVÉDELMI TERVEZÉSE

ESETTANULMÁNY: FUTURA MAGTÁR HASZNOSÍTÁS TŰZVÉDELMI TERVEZÉSE ESETTANULMÁNY: FUTURA MAGTÁR HASZNOSÍTÁS TŰZVÉDELMI TERVEZÉSE Dr. Takács Lajos Gábor Okl. építészmérnök, egyetemi docens BME Épületszerkezettani Tanszék FUTURA TŰZVÉDELMI ALAPADATOK A 9/2008 (II.22.) ÖTM

Részletesebben

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei:

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - Tartókar - Fészek Felületkezelt rugós állványzat (1db) Gólyafészek

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben