7/6 Színkülönbség és színharmónia eltérések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "7/6 Színkülönbség és színharmónia eltérések"

Átírás

1 ÚJ OTÉK 7/6 1 7/6 Színkülönbség és színharmónia eltérések Figyelem! Jelen fejezet képeit, táblázatait előfizetőink színes változatban a weboldalon, a Segédletek / Új OTÉK alpont alatt megtekinthetik.) Az esettanulmány megtörtént hibás teljesítés feltárását követi nyomon, az átadás-átvétel idején. Ez az eset egy, egyre gyakrabban előforduló, ám még is újnak számító vizsgálati módszer elterjedését is mutatja. A vizsgált épület egy Buda környéki település egylakásos családi lakóépülete. A hibás teljesítés az új családi lakóépület homlokzati festésére vonatkozóan: egyrészt a színkülönbség hibájában, másrészt a színharmónia követelményrendszerétől való eltérésben Mielőtt részletesen ismertetnénk magát a vizsgálatot, szükséges röviden hivatkozni néhány fogalomra, és az MSZ 7300 COLOROID színrendszer című szabványban megfogalmazott követelményrendszerre. mutatkozott meg. Az adott épületnél, a megrendelő-építtető, és a kivitelező között létrejött átalánydíjas megbízási szerződés szerint: A ház külső hőszigetelt simított vakolatot kap (LB Knauf), megbeszélés szerinti színre festve. Az építtető jelezte, hogy banánzöld színt kért kikevertetni, melyet kivitelező-vállalkozó el is ismert, viszont azt nyilatkozta, hogy kültéri MODAKRIL festéket használt, éspedig a 3578 kódszám alattit, mellyel részéről teljesítettnek tekinti a megegyezést.

2 7/6 2 Új OTÉK Csak utánjárás tisztázta, hogy a kivitelezői bejelentés, valamint állítás nem felel meg a valóságnak, tekintettel arra, hogy a kültéri homlokzatfestékek így a hivatkozott Modakril is színkártyáin a kódjelölés a gyártó cég (Trilak) szerint egész más (pl.: 355-1). Viszont megállapítást nyert, hogy a beltéri festékek (pl.: Héra) a Trilak Kromatik NP színkártyája tartalmaz a megadottal azonos kódot: 3578 VERT PISTACHE elnevezéssel. Mindebből következik, hogy az alkalmazott festék nem a verbális színnévvel megadott banánzöld, mely már a kódhoz tartozó megnevezésből is következik, de a helyszíni műszeres színmérés is igazolta ezt, míg a meg nem felelőséget pedig a színkülönbség mérés-számítás. Viszont a nevezett szín homlokzati festékekben megtalálható, ezért a megegyezett szín vonatkozásában nem volt okunk kételkedni, annál is inkább, mert a kivitelező a megegyezést elismerte, és mert az összes szín vonatkozásában a teljesítés úgy sem felel meg a szabványos követelményeknek. Arra az esetleges de jelen esetben már el sem hangzó kivitelezői érvre viszont, miszerint a banánzöld színt a megrendelő kérte, az a helyes válasz, hogy a kivitelezőnek a megrendelő figyelmét írásban kellett volna felhívni az előírás be nem tartására megrendelése teljesítése esetén, míg ad abszurdum pl.: presztízs okokra hivatkozva az ilyen kivitelezést meg is tagadhatta volna. Megállapítható volt továbbá, hogy nem kültéri homlokzati festékkel készült a homlokzatfestés hanem beltérivel, mely nem megfelelő, továbbá az is, hogy a helyszínen történt mikroszkópikus vizsgálat szerint 1 réteg festés történt, ami szintén nem megfelelő, arról nem is beszélve, hogy a szabványos felület előkészítés teljesen elmaradt, melyet a feltárási közeli fotómelléklet is bizonyít.

3 ÚJ OTÉK 7/6 3 Az alábbiakban ismertetjük, és mutatjuk be a színmérési adatokat, és azok kiértékelését, természetesen a személyes adatok mellőzésével: A mérés célja: minták színmeghatározása, színkülönbség meghatározása hivatkozásai: szabványok: MSZ COLOROID-színrendszer szakirodalom: SZÍNMÉRÉS (Lukács Gyula, Bp., Műszaki Könyvkiadó 1982.) SZÍNDINAMIKA Színes környezet tervezése (Dr. Nemcsics Antal, Akadémiai kiadó, Bp ; és 2004.) alkalmazott módszere: A színmérő műszer minták, anyagok, színingerösszetevőinek meghatározására szolgál, a szabványos megvilágítás és mérési geometria mellett, a reflektancia hullámhosszának mérésén alapuló mérési elv alapján. A mérés megkezdése előtt, alapadatként a környezet külső és belső relatív páratartalmát, hőmérsékletét, (harmatpontját) szükséges műszerrel meghatározni! Alkalmazott műszerek: hőmérséklet-, páratartalom mérő: típusa testo 605-H Elektronikus mérőműszer mérési pontosság: ± 3%, ± 0,5 C, ±0,9 F tűrés: 0,1% / 0,1 C / 0,1 F megjegyzések: A mérések a műszernek, és a metodikának megfelelő szintű, mérhető mennyiségek mérőszámainak meghatározására valók! színmérő: típusa: ELCOMP COMCOLOR spektrofotométer

4 7/6 4 Új OTÉK Mérőgeometria: CIE 45/0 (45 megvilágítás, 0 megfigyelés) Mért felület: 8 mm átmérőjű kör sík felszínen standard megfigyelők: CIE 2 (1931), CIE 10 (1964) mérési pontosság: max. 0,03 E* ab! tűrés: a E*ab érték a jelenleg nemzetközileg legelterjedtebb CIELAB színinger-mérési rendszerben a színinger-különbség mérőszáma. A CIELAB mérőszámok és az átlagos emberi észlelő közötti közelítő (világosabb és kevésbé telített színekre érvényes) összefüggést a következő táblázat mutatja. Mérési adatok: Páratartalom, hőmérséklet mérése:

5 ÚJ OTÉK 7/6 5 Minősítési szempontok: a követelményrendszernek való megfeleltetés szerint, az előre meghatározott tűrés figyelembevételével! Megjegyzés: Az inhomogén felületek egy színnel való jellemzését a külön dokumentált mérési adatok szakmai szabályok szerint számított súlyozott átlagával, egy szám alatt szerepeltettük a színkonszignációban, és jelenítettük meg vizuálisan anyagminta nem posszibilis bemutatása esetén! Összefoglalás: A vizsgált minták: Állapota megfelelő volt! Mérési körülmények: előírásoknak megfelelőek! Összefoglaló minősítés, figyelembe véve a követelményrendszert: NEM MEGFELELŐ! Azonnali intézkedések: nem váltak szükségessé! További vizsgálatok lefolytatása: nem szükséges! Egyéb szempont: nem merült fel!

6 7/6 6 Új OTÉK Színmérés színhordó felületeit tartalmazó homlokzati nézet

7 ÚJ OTÉK 7/6 7 Homlokzati színhordó falfelület Homlokzati szín vizsgálatai: MÉRT SZÍNHORDÓ FELÜLETEK MEGNEVEZÉSE: 1) Narancs próbamérés etalonja) 2) Okker próbamérés etalonja) 3) Műkő könyöklőpárkány 4) Műkő könyöklőpárkány 5) Műkő könyöklőpárkány 6) Fehér festett homlokzati vakolt ablakkeret 7) Fehér festett homlokzati vakolt ablakkeret 8) Zöld homlokzati festés (ÉNY-i homlokzaton) (levendula zöld /A73-T(5-10)-V(70-50)/) 9) Zöld homlokzati festés (ÉNY-i homlokzaton) 10) Zöld homlokzati festés (ÉNY-i homlokzaton) 11) Lábazat (vakolt) 12) Lábazat (vakolt) 13) Lábazat (vakolt) 14) Ablak felületkezelése (átlagos) 15) Ablak felületkezelése (sötétebb) 16) Zöld homlokzati festés (DNY-i homlokzaton)

8 7/6 8 Új OTÉK 17) Zöld Homlokzat (DNY-i homlokzaton) 18) Zöld Homlokzat (DNY-i homlokzaton) 19) Horganybádog csatorna felülete 20) Bramac Alpesi Cristal tetőcserép felülete Színmérési eredmények: Színmérési eredmények:

9 ÚJ OTÉK 7/6 9 Banánzöld szín (definiált átlag) színtani adatai Színkülönbség megállapítása: Megállapítható tehát, hogy a színkülönbség mérésszámítás eredménye: 6,0 > E*00 = 10,92 < 12,0 azaz a színkülönbség nagy, vagyis az így megadott tűrésezett intervallumon kívül esik, tehát nem megfelelő! (a AE*00 érték a jelenleg nemzetközileg legelterjedtebb CIELAB színinger-mérési rendszerben a színinger-különbség mérőszáma.)

10 7/6 10 Új OTÉK Megvizsgáltuk, hogy összességében az alkalmazott anyagok, és felületkezelések vonatkozásában mennyiben elégítik ki a rájuk vonatkozó követelményrendszert. Az MSZ 7300 COLOROID-színredszer szerint: Harmonikus kompozíció: a színek esztétikai céllal létrehozott együttese, amelynek tagjai összhangban vannak egymással. Harmonikus kompozícióban legalább egységnyi harmóniaszínkülöngségnyi távolságra vannak a színek egymástól Harmonikus színegyüttesek létrehozása COLOROID-színjellemzők segítségével Harmonikusak azok a színegyüttesek, melyek tagjainak 1) A és T színjellemzői megegyeznek, V színjellemzői pedig számtani vagy mértani sort alkotnak, 2) A és V színjellemzői megegyeznek, T színjellemzői pedig számtani vagy mértani sort alkotnak, 3) A fenti két speciális esetet összegezve a színjellemzők megegyeznek, de T és V színjellemzők együtt változnak egy egyenesen, ahol az osztópontok távolságai számtani vagy mértani sort alkotnak. A (T,V) párok több párhuzamos egyenesen is elhelyezkedhetnek, mindegyiken azonos számtani vagy mértani sor szerint 4) A fenti szabályok egy vagy több színezetre egyaránt vonatkozhatnak. A több színezet közül kiemelt fontosságú a 3 színezetű vagy trikróm harmónia. Az A alapszínezethez rendelhető lehetséges trikróm alapszínezetek halmaza: {A +/-1.0, A +/- 4.6, A +/- 6.6, Komplementer színezet (K), K +/- 1.0, K +/- 4.6, K +/- 6.6} színezetek. E halmazból az A alapszínezet és a mellé tetszőlegesen kiválasztott további két színezet trikróm színezetharmóniát alkot.

11 ÚJ OTÉK 7/ ) A fenti halmazból kiválasztott bármely két színezet dikróm színezetharmóniát alkot, akár az A alapszínezet elhagyásával is. Megjegyzések: 1) Több színezetű (polikróm) harmóniák létrehozása azonban csak speciális esetekben lehetséges a fenti halmaz segítségével. Számos lehetséges többelemű színezetcsoport ugyanis páronkénti kizárási feltételek miatt már nem alkot harmonikus polikróm színezetharmóniát. 2) Más és más mondanivalójú harmóniaegyüttesek jönnek létre attól függően, hogy az együttesben résztvevő színek színpontjai az aktuális COLOROID-színsíkban vagy színsíkokban az akromatikus tengellyel mekkora szöget bezáró egyenesen vagy egyeneseken fekszenek. 3) Más és más mondanivalójú harmóniaegyüttesek jönnek létre attól függően, hogy az együttesben résztvevő színek színpontjai az aktuális COLOROID-színsíkban vagy színsíkokban mekkora T és V távolságokra vannak egymástól (lásd a 18. ábrát).

12 7/6 12 Új OTÉK Színezetskála harmóniaviszonyai az adott szín, színsíkjához képest a Coloroid-színtestben (prof. Dr. Nemcsics Antal) A Coloroid 1.0 színtervező programjának color system converter, valamint harmony moduljának adatai szerint, az alábbi színezeti harmóniák állapíthatók meg: Dominant color : a felület nagysága, valamint a gyártmány megváltoztathatatlansága miatt a Bramac Alpesi Cristal betoncserép (20. jelű) színsíkja: A14

13 ÚJ OTÉK 7/6 13

14 7/6 14 Új OTÉK

15 ÚJ OTÉK 7/6 15 Az ábrán látható, hogy a színezeti dominanciából kiindulva meghatározott egyenesen, valamint azonos (számtani sor) szerint elhelyezkedő színpontok lennének harmonikus rendben. Megállapítható azonban, hogy a harmónia nem jött létre, a szabványossági követelményrendszer ellenére, hiszen a mért színpontok rendszertelenül, és nem a meghatározott rendszerben, egyeneseken foglalnak helyet. Levonások: Az el nem készült munkák levonása: Az előkészítés teljes hiánya miatti értékkülönbözet Az előírásos technológia be nem tartása, nem megfelelő minőséghez vezet, az alábbi hibakeletkezési szempontok figyelembevételével: Külső (vakolt) homlokzati felületen a műanyagfestés alkalmazásának általános szabályai: A vizes diszperziós műgyanta alapanyagú festékek alkalmazásakor a gyártómű technológiai előírásait is be kell tartani. A felületeken előmeszelést készíteni nem szabad. Gipszes glettet a műanyagfestés alá készíteni nem szabad. Alapozás után is a felületen mutatkozó kisebb hiányosságokat műanyag tapasszal, esetleg külső műanyagfesték és mosott folyami homok 0,1-1 mm-es szitafrakciójából készített tapasszal kell kijavítani, vagy használni szükséges a gyártó által kiadott előírásos javítóanyagot. Az alapozó és fedőfestés színe legyen összhangban.

16 7/6 16 Új OTÉK Külső (vakolt) homlokzati felületen a műanyagfestés műveleti sorrendje: vakolatréteg tisztítása, átkaparása és portalanítása vakolatréteg tisztítása, átkaparása és portalanítása apaszolás glettelés (felületsimítás) homlokzati simító vagy tömítő masszával csiszolás, portalanítás első fedőfestő réteg második fedőfestő réteg felhordása esetleges mintázás, vagy színhatárképzés, záróvonalazás készítése Külső (homlokzati) és belső műanyagfesték közötti árkülönbözet Hiányzó rétegek miatti értékkülönbözet Minőségi levonás eszközlése: A részletes vizsgálatot már ismertetük a színmérési jegyzőkönyvben. Az MSZ / Festett bevonatok és tapéták (E szabvány tárgya az átadásraátvételre kerülő épületek külső és belső falfelületein, mennyezetén a beton, kő, gipsz, gipszkarton, azbesztcement, fa, fahelyettesítő anyag felületén, a vakolat felületén az ecsettel, szórással vagy hengerléssel felhordott festékbevonatok és tapéták minőségi előírásai.), 2. Minőségi követelmények: 2.2. A minőségi osztályozástól függő követelményeknél: a Az átadásra-átvételre kerülő szerkezetek felületein enyves festéssel vagy műanyag festéssel készített bevonatokon külön előírás hiányában.

17 ÚJ OTÉK 7/6 17 Az árnyalati különbség miatt, még III. osztályú lehetne a minősítés, azonban a színkülönbség mértéke meghaladja az árnyalati" különbséget, tekintettel arra, hogy a mérési eredmények szerint már másik szín készült. A munka minősítése (MSZ 7300) nem megfelelő, tehát osztályon kívüli! A minőségi levonásnál, árcsökkentésnél vizsgálandó, megállapítandó szempontok: Értékcsökkenés (változás) Használhatóság változása Élettartam változása Esztétikai megjelenés változása A kijavítás, illetve újra-előállítás (csere [L évi 1. sz. BH. 33. sz.je.]) értéke (melyben kimutatást nyer a hiba jellege, mértéke) a jelen ügyre történő alkalmazásakor megállapítható, hogy kizárólag csak a színkülönbségből adódóan igazán csak az esztétikai megjelenés változik, ezért a III. osztályúnál (-15%) nagyobb levonást kell alkalmazni, mely súlyozottan: 17%.

18 7/6 18 Új OTÉK A nem megfelelő színkülönbség értékének levonása a festő, mázoló, tapétázó munkanem megfelelő díjtételéből történik meg, mely átalánydíjas elszámolásnál vetítéses, vagy munkanemi részarány módszerrel állapítható meg, amennyiben költségvetés nem áll rendelkezésre. A tárgyi ügyben a vetítéses módszert választottuk. A vetítéses módszerrel történő minőségi levonás példája, természetesen az itt nem látható első táblázatrész tartalmazza a szerződéses árakkal készült tételes költségvetést Tekintettel arra, hogy az építtető-megrendelő választása szerint árcsökkentést kellett végrehajtani, így kijavításra nem került sor. A kijavítás egyébként az el nem végzett munkák hibátlan, lelkiismeretes elvégzésével történhetett volna, és miután a felületképzés újrakészítésre került volna, a hiba nélküli kivitelezés biztosította volna a minőségi kijavítást is.

19 ÚJ OTÉK 7/6 19 Az esettanulmány arra is példa, hogy kellően nem definiált műszaki tevékenység esetén is lehetőség van, amint a példa is mutatja verbális ráutalással történő megadás esetén mindenre kiterjedő korrekt meghatározásra, vizsgálat lefolytatására, és aggálytalan megállapítások, minősítések megtételére, azaz a hibátlan kivitelezőivállalkozói teljesítés kikényszerítésére.

7/8 Szerelt homlokzat kivitelezésének hibás teljesítése

7/8 Szerelt homlokzat kivitelezésének hibás teljesítése ÚJ OTÉK 7/8 1 7/8 Szerelt homlokzat kivitelezésének hibás teljesítése Ez a tanulmány egy Észak-Dunántúlon megépült ipari csarnok szerelt homlokzatának minősítését mint hibás teljesítést mutatja be, az

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 2) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 11-002-1.4.3.1 (25) ÖN X0b(H) Környezeti hatásoknak ki nem tett beton, C16/20 - X0b(H) - D max = 16 mm, CEM 42,5 szilárdsági osztályú portlandcementtel, képlékeny beton, m = 6,5 finomsági modulusú

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Festő, mázoló, tapétázó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

TERC-ETALON programrendszerrel készített elektronikus FELMÉRÉSI NAPLÓ. Kivitelező Kft. Megkezdés időpontja: 2015.08.31. Zárás időpontja: 2015.08.

TERC-ETALON programrendszerrel készített elektronikus FELMÉRÉSI NAPLÓ. Kivitelező Kft. Megkezdés időpontja: 2015.08.31. Zárás időpontja: 2015.08. TERC-ETALON programrendszerrel készített elektronikus FELMÉRÉSI NAPLÓ Cég: Kivitelező Kft Megkezdés időpontja: 2015.08.31 Zárás időpontja: 2015.08.31 FELMÉRÉSI NAPLÓ 2015.08.31/1 Lezárva 2 36-003-1.1.1.1.1-0414710

Részletesebben

33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó Festő, mázoló és tapétázó. 33 582 04 0100 31 01 Szobafestő Festő, mázoló és tapétázó É 1/7

33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó Festő, mázoló és tapétázó. 33 582 04 0100 31 01 Szobafestő Festő, mázoló és tapétázó É 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

7/1 Lapburkolat kivitelezési hibái

7/1 Lapburkolat kivitelezési hibái ÚJ OTÉK 7/1 1 Az esettanulmány az építési hibák rendszerezése szerint az alábbi: 2. A kivitelezés során keletkezett hiba 2.4. A technológia be nem tartásából adódó meghibásodás 2.4.2. a minőségi követelmények

Részletesebben

10/2 Gyakorlati példa

10/2 Gyakorlati példa Új OTÉK 10/2-1 Az alábbiakban az elméleti hátteret egy gyakorlati példán keresztül szeretnénk világossá tenni. 1. Általános mérési körülmények, az adatok használata A vizsgálati eljárás során a vizsgálatokat

Részletesebben

Színtechnika A vizuális színmérés

Színtechnika A vizuális színmérés Színtechnika A vizuális színmérés Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A mérendő mennyiség: a szín (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott

Részletesebben

3 éves képzés. B feladat

3 éves képzés. B feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 3 éves képzés B feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 582 04 1000 00 00 Festő, díszítő, mázoló és tapétázó Szintvizsga

Részletesebben

Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata

Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata Cím : Köröstarcsa, Kossuth tér 7. Kelt: 2017. 07. 11. Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Köröstarcsa, Dübögő

Részletesebben

Családi ház felújítás:

Családi ház felújítás: Szobafestés árak Budapest, Dunaharaszti, Taksony Családi ház felújítás: Festés alkalmával akár egészen egyedi igényei is érvényre juthatnak, csupán a megfelelő szín-, és anyagválasztás szükséges ehhez.

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%... Költségvetés főösszesítő 1/6 oldal Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei...... 1.2 Akadályoztatási költség...%... 1.3 Építés közvetlen költségei...... 2.1 Árkockázat fedezet

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Festő, mázoló, tapétázó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó Festő, mázoló és tapétázó 33 582 04 0100 31 01 Szobafestő Festő, mázoló és tapétázó

33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó Festő, mázoló és tapétázó 33 582 04 0100 31 01 Szobafestő Festő, mázoló és tapétázó A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0881-06/1 Tapéták fajtái, tulajdonságai, gyanták, kötőanyagok, tapétázás anyagainak, eszközeinek kiválasztása

Részletesebben

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg PROTEKTOR KÜLTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA RÉTEGFELÉPÍTÉS RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

Munkahelyi egészség biztonság

Munkahelyi egészség biztonság AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 582 04 Festő, mázoló, díszítő és tapétázó szakképesítés 10500-12 Munkahelyi egészség biztonság modul 10163-12 Munkahelyi egészség

Részletesebben

MŰANYAGOK és CSOMAGOLÓ ANYAGOK VIZSGÁLATA,

MŰANYAGOK és CSOMAGOLÓ ANYAGOK VIZSGÁLATA, MEGHÍVJUK ÖNT ÉS KOLLÉGÁIT A az és a szervezésében, a MŰANYAGOK és CSOMAGOLÓ ANYAGOK VIZSGÁLATA, gyakorlati bemutatóra. Az esemény védnöke: prof. Dr. Belina Károly dékán Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Anyagvizsgálati

Részletesebben

A mérés problémája a pedagógiában. Dr. Nyéki Lajos 2015

A mérés problémája a pedagógiában. Dr. Nyéki Lajos 2015 A mérés problémája a pedagógiában Dr. Nyéki Lajos 2015 A mérés fogalma Mérésen olyan tevékenységet értünk, amelynek eredményeként a vizsgált jelenség számszerűen jellemezhetővé, más hasonló jelenségekkel

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Munka- balesetvédelem, festő, mázoló, tapétázó

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. ellátási területén lévő Kővágószőlős II. gépház, víztároló- építmény rekonstrukciója tárgyában I. A rekonstrukció okai Az építmény felújítása

Részletesebben

SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban

SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2019 Pszichofizikai mennyiségek

Részletesebben

Minőségellenőrzés a textiliparban. Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható?

Minőségellenőrzés a textiliparban. Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható? Minőségellenőrzés a textiliparban Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható? Minőségellenőrzés a textiliparban Elfogadhatóság: az adott színkülönbség látható,

Részletesebben

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23 Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON Mérést végezte: Schekulin Nándor Telefon: 99/511-540 E-Mail: info@origo-santa.hu Készülék testo 875-2 Gyártási szám: Objektív: 1910101 nagylátószögű 32x23

Részletesebben

Nagymértékben páraáteresztő és vízlepergető, szilikongyanta bázisú, vizes diszperziós homlokzatfesték

Nagymértékben páraáteresztő és vízlepergető, szilikongyanta bázisú, vizes diszperziós homlokzatfesték Silancolor Pittura Nagymértékben páraáteresztő és vízlepergető, szilikongyanta bázisú, vizes diszperziós homlokzatfesték ALKALMAZÁSI TERÜLET Olyan falfelületek festésének készítése, ahol követelmény az

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELM ÉS PARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBEL FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Munka- balesetvédelem, festő, mázoló,

Részletesebben

TERMÉK KATALÓGUS Forgalmazza:

TERMÉK KATALÓGUS Forgalmazza: TERMÉK KATALÓGUS Forgalmazza: Dejmark Kft., 1097 Budapest, Gyáli út 27-29. Tel.: +36 1 348 3040, Fax: +36 1 348 3070, info.hu@dejmark.com, www.dejmark.hu A Tikkurila d.o.o. festékek és lakkok gyártására

Részletesebben

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db...

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db... 1. oldal 1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db............ 2 33-000-21.1.1.2.2.1 (23) ÖN Válaszfal bontása, égetett

Részletesebben

7/13 Vakolatok vizsgálata

7/13 Vakolatok vizsgálata ÚJ OTÉK 7/13 1 A címbeli épületszerkezet-csoport kapcsán is célszerű utalni e kézikönyv korábbi fejezetére, ahol már definiáltuk, hogy mi is az építési hiba, mielőtt belekezdenénk a vakolatok hibáinak

Részletesebben

X. fejezet Rimano gipsz alapú vakolatok és glettek Rimano termékcsalád

X. fejezet Rimano gipsz alapú vakolatok és glettek Rimano termékcsalád X. fejezet Rimano gipsz alapú vakolatok és glettek X.1 Termékek és tulajdonságaik áttekintése............. 213 X.2 Szükséges eszközök.................................... 214 X.3 A munka menete.......................................

Részletesebben

33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó Festő, mázoló és tapétázó 33 582 04 0100 31 01 Szobafestő Festő, mázoló és tapétázó

33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó Festő, mázoló és tapétázó 33 582 04 0100 31 01 Szobafestő Festő, mázoló és tapétázó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mázolás, lakkozás. Falak festése Szerszámok, kiegészítôk

Mázolás, lakkozás. Falak festése Szerszámok, kiegészítôk Mázolás, lakkozás TRILAK Festékgyártó Kft. H-1238 Budapest, Grassalkovich u. 4. Vevôszolgálat: 421-6141, www.trilak.hu Member of the SigmaKalon Group Falak festése Szerszámok, kiegészítôk Vannak olyan

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS IDEGENFORGALMI FŐISKOLAI KAR. 1055 Budapest, Alkotmány utca 7-11.

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS IDEGENFORGALMI FŐISKOLAI KAR. 1055 Budapest, Alkotmány utca 7-11. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS IDEGENFORGALMI FŐISKOLAI KAR 1055 Budapest, Alkotmány utca 7-11. HRSZ: 24 880 KIVITELI TERV PÁLYÁZATI ÉS SAJÁT FORRÁSBÓL KÉSZÜLŐ MUNKÁK KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

Új építésű szigeteletlen Ytong ház

Új építésű szigeteletlen Ytong ház Cég KucsaKer Kft. Fő út 154 Veresegyház Mérést végezte: Kovács Balázs Készülék testo 8801 Gyártási 1691207 szám: Megbízó Lénárt Imre Erkel Ferenc utca 36/a Veresegyház Mérés napja: 2011.02.01 Megbízás

Részletesebben

PROTEKTOR BELTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA

PROTEKTOR BELTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA RÉTEGFELÉPÍTÉS RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani Hibás helyeket Beltérivel higítás Beltérivel higítás

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet és 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet és 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet és 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 08 Kőműves és hidegburkoló

Részletesebben

Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata. 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium

Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata. 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Élet A tűz Pusztulás 2 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Az ember szolgálatában 3 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Veszélyek 4

Részletesebben

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre Quarzolite Paint Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre ALKALMAZÁSI TERÜLET Minden olyan meglévő és új, már festett felület átfestése, ahol

Részletesebben

Szilikát bázisú, vízlepergetést biztosító, páraáteresztő, védő és dekoratív festék kül- és beltéri cement és mészvakolatokra

Szilikát bázisú, vízlepergetést biztosító, páraáteresztő, védő és dekoratív festék kül- és beltéri cement és mészvakolatokra Silexcolor Pittura Szilikát bázisú, vízlepergetést biztosító, páraáteresztő, védő és dekoratív festék kül- és beltéri cement és mészvakolatokra ALKALMAZÁSI TERÜLET Olyan kül- vagy beltéri nedvszívó falfelületek

Részletesebben

RÉTEGFELÉPÍTÉS a lecsiszolt RÉGI BEVONATON

RÉTEGFELÉPÍTÉS a lecsiszolt RÉGI BEVONATON RÉTEGFELÉPÍTÉS a lecsiszolt RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani Hibás helyeket Beltérivel higítás

Részletesebben

Terasz felújítás egyszerűen vízszigetelési tippek a piacvezetőtől

Terasz felújítás egyszerűen vízszigetelési tippek a piacvezetőtől 19 20 Terasz felújítás egyszerűen vízszigetelési tippek a piacvezetőtől A tél beállta előtt lehetőségünk nyílhat olyan kültéri munkák elvégzésére, mint pl az erkélyek, teraszok vízszigetelésének, burkolatának

Részletesebben

Égéskésleltetett fa és fahelyettesítő építményszerkezetek tűzvédelmi kérdései (A papír nem minden!)

Égéskésleltetett fa és fahelyettesítő építményszerkezetek tűzvédelmi kérdései (A papír nem minden!) 2018. június 7. Égéskésleltetett fa és fahelyettesítő építményszerkezetek tűzvédelmi kérdései (A papír nem minden!) 2018. június 7. Lurdy Ház Parlagi Gáspárné laboratóriumvezető-helyettes ÉMI Nonprofit

Részletesebben

Név : Decs Nagyközség Önkormányzata 7144 Decs, Fő u. 23. Kelt: 2015. 06. 03.

Név : Decs Nagyközség Önkormányzata 7144 Decs, Fő u. 23. Kelt: 2015. 06. 03. ZAHORSZKI ÉPÍTÉSZIRODA KFT. ZAHORSZKI SÁNDOR okleveles építész, okl.építőmérnök 6200 KISKŐRÖS, SZABADKAI U. 59. TEL.: 06 20/481 53 06 E-mail: zahorszkisandor@hotmai Név : Decs Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Tapétázási munkák tantárgyból

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Tapétázási munkák tantárgyból Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10105-12 Tapétázási munkák tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel, Társakkal rendhagyót

Részletesebben

RLD228V. FELÜLET ELŐKÉSZíTÉS

RLD228V. FELÜLET ELŐKÉSZíTÉS 2016-03-18 Deltron D8077 / D8078 HS Nedves a nedvesen alapozók Termék D8077 D8078 D8237 D8238 D8239 D8427 D8717 D8718 D8719 D814 Leírás Deltron Fehér 2K HS Nedves a nedvesen alapozó Deltron Szürke 2K HS

Részletesebben

Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft.

Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft. Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft. Cím : 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 6. Kelt: 2015. április 14. Szám : KSH besorolás: Teljesítés:20.. év...hó...nap

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK Pocket A "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagság mérő digitális mérő szondákkal

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

3 éves képzés. A feladat

3 éves képzés. A feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 3 éves képzés A feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 582 04 1000 00 00 Festő, díszítő, mázoló és tapétázó Szintvizsga

Részletesebben

Termékek. Vázlatrajzok BETONMEGOLDÁSOK

Termékek. Vázlatrajzok BETONMEGOLDÁSOK Termékek Vázlatrajzok BETONMEGOLDÁSOK Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával Tartalomjegyzék BETONMEGOLDÁSOK Szabványos szerkezeti

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszék Világítástechnika (BME VIVEM 355) Beltéri mérés Világítástechnikai felülvizsgálati jegyzőkönyv

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési adatok feldolgozása A mérési eredmény megadása A mérés dokumentálása A vállalati mérőeszközök nyilvántartása 2 A mérés célja: egy

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master-

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master- Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK -Master- A "MEGA-CHECK -Master-" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új generációs MEGA-CHECK rétegvastagságmérő eszközökben használtak

Részletesebben

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR VASTAGLAZÚR Leírás: színtartó pigmenteket tartalmazó, vastagrétegû, vízzel hígítható, akrilbázisú falazúr. Alkalmazási terület: kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. Fa felületek és szerkezetek védô-díszítô

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft.

Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft. Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft. Cím : 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 6. Kelt: 2015. március 19. Szám : KSH besorolás: Teljesítés:20.. év...hó...nap

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2016

Komuves és burkoló képzések 2016 Komuves és burkoló képzések 2016 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2016 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2016 2016 januárjában ismételten meghirdeti a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Kőműves és Burkoló

Részletesebben

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell kihangsúlyozni, miközben Bori lazúrokkal védeni. BORI biocid A

Részletesebben

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére Budalakk Innova Kft. Budapest, 1044, Váci út 40. Tel: (1) 369-7406, Fax: (1) 369-7413 http://www.budalakkinnova.hu festekudvar@budalakkinnova.hu A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek

Részletesebben

színkeverő rendszer A KolorBox bázisok A KolorBox színkeverő rendszerben a kívánt színek eléréséhez bázistermékeket használunk, melyek kiválasztását az alábbi rövid ismertető könnyíti meg. D Fehér: Fehér

Részletesebben

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Felület javítása Alapozás* Közbenső réteg Fedőréteg

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Felület javítása Alapozás* Közbenső réteg Fedőréteg RÉTEGFELÉPÍTÉS A LECSISZOLT RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Felület javítása Alapozás* Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani Hibás helyeket

Részletesebben

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Hogyan adhatunk régi értékeinknek új minőséget? Sanova egyrétegű trassz vakolat Géppel is feldolgozható Nedves és sókkal terhelt falazatokra Speciálisan

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉSI FŐÖSSZESÍTŐ FODOR 3. Épftfiipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Székhely; 1113 Budapest, Ibrahim u. 9. Levélcím, telephely: 9027 Györ, Vágóhíd U. 2. Adószám- 11469957-2-43 MKB: 10300002-33221146-00003285 5. sz

Részletesebben

Budapest XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal nyílászárócseréje (Tájékoztató a szerződés módosításáról)

Budapest XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal nyílászárócseréje (Tájékoztató a szerződés módosításáról) Budapest XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal nyílászárócseréje (Tájékoztató a szerződés módosításáról) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/99 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa:

Részletesebben

Védőnői-, fogászati- és fogászati ügyeleti rendelő kialakítása a Vásártéren - 1. sz. szerződésmódosítás

Védőnői-, fogászati- és fogászati ügyeleti rendelő kialakítása a Vásártéren - 1. sz. szerződésmódosítás Védőnői-, fogászati- és fogászati ügyeleti rendelő kialakítása a Vásártéren - 1. sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/1 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

Vékonyvakolatok szilikon termékek

Vékonyvakolatok szilikon termékek Szilikon vékonyvakolatok... 41 Szilikát vékonyvakolatok... 43 Diszperziós vékonyvakolatok... 45 Ásványi vakolatok... 49 40 szilikon termékek Capatect SH-Rillenputz 20, 30 Ásványi karakterû, szilikongyanta

Részletesebben

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 21. (hétfő délelőtti csoport) 1. A mérés elmélete A nehézségi gyorsulás mérésének egy klasszikus módja

Részletesebben

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01 Dr. Nagy Balázs Vince nagyb@mogi.bme.hu D428 CS 10-12ó SZÍNTAN (BMEGEFOAMO4) - SZÍNTECHNIKA (BMEGEFOAMAT01) Fehér a fehér? Épszínlátók között is lehet vita Tematika A szín

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2019

Komuves és burkoló képzések 2019 Komuves és burkoló képzések 2019 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2019 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2019 A 2019 januárjában ismételten meghirdeti a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Kőműves és Burkoló

Részletesebben

RLD212V. Deltron D8135. Deltron UHS Gyors színtelen lakk FELÜLET ELŐKÉSZíTÉS TERMÉK LEIRÁS

RLD212V. Deltron D8135. Deltron UHS Gyors színtelen lakk FELÜLET ELŐKÉSZíTÉS TERMÉK LEIRÁS Deltron D8135 Deltron UHS Gyors Szintelen lakk 2007. 10. 08. TERMÉK D8135 D8217 D8456 D843 D844 D807 D8714 D812 LEIRÁS Deltron UHS Gyors színtelen lakk Deltron UHS Edző - gyors Deltron Mattító adalék -

Részletesebben

Műszaki adatlap StoLevell In Resist

Műszaki adatlap StoLevell In Resist Szerves bázisú glett vizes helyiségekhez Tulajdonságok Alkalmazás: beltérben Rendkívül jól használható nedves, párás vizes helységekben, kivéve közvetlen víz Ásványi és szerves aljazatokra Hézagoásra és

Részletesebben

BESZERZÉSI STRATÉGIA NŐI KENDŐ

BESZERZÉSI STRATÉGIA NŐI KENDŐ NŐI KENDŐ Tartalomjegyzék 1. Külalakleírás 2. Gyártmányrajz-részlet 3. Felhasználandó anyagok 4. Összeállítandó alkatrészek 5. Varrások alaki és méretjellemzői 6. Méretelőírások 7. Mintázat grafikája 1.

Részletesebben

RhT Léghőmérséklet és légnedvesség távadó

RhT Léghőmérséklet és légnedvesség távadó RhT Léghőmérséklet és légnedvesség távadó UNITEK 2004-2007 2 Unitek Általános leírás Az RhT léghőmérséklet és légnedvességmérő távadó az UNITEK új fejlesztésű intelligens mérőtávadó családjának tagja.

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról II. - Mesevár Óvoda közösségi célú felújításának, átalakításának, bővítésének kivitelezési munkái

Tájékoztató a szerződés módosításáról II. - Mesevár Óvoda közösségi célú felújításának, átalakításának, bővítésének kivitelezési munkái Tájékoztató a szerződés módosításáról II. - Mesevár Óvoda közösségi célú felújításának, átalakításának, bővítésének kivitelezési munkái Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/110 Beszerzés tárgya: Építési

Részletesebben

Ssz Megnevezés Mérték Összesen [1] mérték [1] összesen [2] mérték [2] összesen [3] mérték [3] összesen 3 A munka ára 167958 172098 172911 190437

Ssz Megnevezés Mérték Összesen [1] mérték [1] összesen [2] mérték [2] összesen [3] mérték [3] összesen 3 A munka ára 167958 172098 172911 190437 Ssz Megnevezés Mérték Összesen [1] mérték [1] összesen [2] mérték [2] összesen [3] mérték [3] összesen 1 Építmény közvetlen költségei 132250 135510 136150 149950 2.1 ÁFA vetítési alap 132250 135510 136150

Részletesebben

Méréstechnika II. Mérési jegyzőkönyvek FSZ képzésben részt vevők részére. Hosszméréstechnikai és Minőségügyi Labor Mérési jegyzőkönyv

Méréstechnika II. Mérési jegyzőkönyvek FSZ képzésben részt vevők részére. Hosszméréstechnikai és Minőségügyi Labor Mérési jegyzőkönyv Méréstechnika II. ek FSZ képzésben részt vevők részére Összeállította: Horváthné Drégelyi-Kiss Ágota Kis Ferenc Lektorálta: Galla Jánosné 009 Tartalomjegyzék. gyakorlat Mérőhasábok, mérési eredmény megadása.

Részletesebben

RLD259V. TERMÉK LEÍRÁS A D8171 egy akril két komponensű színtelen lakk, amely optimálisan használható Envirobase High performance bázis festékre.

RLD259V. TERMÉK LEÍRÁS A D8171 egy akril két komponensű színtelen lakk, amely optimálisan használható Envirobase High performance bázis festékre. 2016-03-24 Deltron Premium UHS Színtelen Lakk TERMÉK NÉV D8302 D8714 D8717 D8718 D8719 D814 D819 D843 D844 Deltron GRS Premium UHS Színtelen lakk Deltron UHS Edző Deltron gyorsított hígító Deltron Rugalmasság

Részletesebben

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem Áttekintés A színrendszer definíciója A színrendszerek készítésének célja Színrendszer és színtest

Részletesebben

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A CIE színinger mérő rendszer (1931) Commission Internationale

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

Minőségirányítási Követelmények. Colas Hungária Zrt. v1.0 - hatályos: től -

Minőségirányítási Követelmények. Colas Hungária Zrt. v1.0 - hatályos: től - Colas Hungária Zrt. v1.0 - hatályos: 2018.12.01-től - 1. Általános elvárások A Colas Hungária Zrt. (a továbbiakban: Megrendelő) kivitelezési tevékenységében alvállalkozó kivitelezőként közreműködő, illetve

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ 2015.július 10. 6,8 m 2 /liter 125 μm esetén

TERMÉKISMERTETŐ 2015.július 10. 6,8 m 2 /liter 125 μm esetén AMERLOCK 400 AL TERMÉKLEÍRÁS Két komponenses, magas szárazanyagtartalmú bevonat FŐBB TERMÉKJELLEMZŐK Alumínium tartalmú felülettűrő karbantartási bevonat Kompatibilis többféle felülettel és felületelőkészítéssel

Részletesebben

Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek és burkolatok kialakítása, felülvizsgálata és karbantartása

Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek és burkolatok kialakítása, felülvizsgálata és karbantartása Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek és burkolatok kialakítása, felülvizsgálata és karbantartása + A TvMI 12.1 tervezetében: 13. Tűzgátló lezárások 16. Tűzvédelmi célú bevonati rendszerek 17. Tűzállóságot

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 03 Járműfényező Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

X. fejezet Rigips kézi és gépi vakolatok, glettek

X. fejezet Rigips kézi és gépi vakolatok, glettek X. fejezet X.1 Rimano termékek és tulajdonságaik áttekintése.... 210 X.2 Szükséges eszközök..................................... 212 X.3 A munka menete........................................ 213 X.3.1

Részletesebben

Elsőként ellenőrizzük, hogy a 2,5mm átmérőjű golyóval vizsgálható-e az adott vastagságú próbadarab.

Elsőként ellenőrizzük, hogy a 2,5mm átmérőjű golyóval vizsgálható-e az adott vastagságú próbadarab. 1 Keménységmérés minta példa Brinell keme nyse gme re s minta pe lda A Feladat: Határozza meg a kapott próbadarab Brinell keménységét HPO 250-es típusú keménység mérőgép segítségével. A méréssorán a próbadarab

Részletesebben

Déli homlokzat. Homlokzat színei:

Déli homlokzat. Homlokzat színei: Déli homlokzat Homlokzat színei: - Meglévő kőtáblák: természetes anyagszínű forrásvízi mészkő - Vas felületek: olajfesték RAL 9011 grafit fekete - Falfelületek: Alapszín: Caparol 3d silikon Gingster 115

Részletesebben