Polietilén feldolgozási stabilizálása hagyományos és természetes antioxidánsokkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Polietilén feldolgozási stabilizálása hagyományos és természetes antioxidánsokkal"

Átírás

1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Oláh György Doktori Iskola Polietilén feldolgozási stabilizálása hagyományos és természetes antioxidánsokkal Tátraaljai Dóra Ph.D. értekezés tézisfüzete Témavezető: Földes Enikő Műanyag-és Gumiipari Laboratórium Fizikai-kémia és Anyagtudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimer Fizikai Kutatócsoport Anyag-és Környezetkémiai Intézet Természettudományi Kutatóközpont Magyar Tudományos Akadémia Budapest, 2014

2

3 Ph.D. dolgozat tézisfüzete 1 1. Bevezetés A műanyagok fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben, mindenhol jelen vannak az otthonainktól a munkahelyünkig. Nagyszámú különböző műanyag típust forgalmaznak és a választék folyamatosan bővül. A műanyag termékek nagy része ma is tömegműanyagokból készül, polietilénből (PE), polipropilénből (PP), polivinilkloridból (PVC), polisztirolból (PS) és ezek származékaiból. Vezető helyzetük még évtizedekig nem fog változni. A tömegműanyagok sokoldalú anyagok, előállításuk nagy volumenben történik, ennek következtében az áruk igen alacsony. Nincs más szerkezeti anyag, ami jelenleg versenyre kelhetne velük. A polietilén a tömegműanyagok között is különleges helyet foglal el, mintegy 40-50%-át teszi ki a teljes fogyasztásnak. A polietilént, mint minden tömegműanyagot, hagyományos polimerfeldolgozási eljárásokkal alakítják termékekké, amelyek során hő, nyírás és oxigén hatása éri. Annak ellenére, hogy a szerkezete egyszerű és funkciós csoportok sem találhatók benne, a PE számos kémiai reakcióban vesz részt a feldolgozás során, amelyek rendszerint a szerkezet és a tulajdonságok megváltozását okozzák. A Phillips típusú polietilén minden molekuláját az egyik oldalon egy telítetlen csoport zárja le, amely a feldolgozás során reakcióba lép és hosszúláncú elágazásokat alakít ki. A hosszúláncú elágazások a vinil csoportok számának és a polietilén folyóképességének csökkenését okozzák. A fenti reakciókat stabilizátorokkal kell megakadályozni. A sikeres polimerfeldolgozás egyik kulcsa hatékony adalék-összetételek fejlesztése és alkalmazása. A polimerek degradációját és stabilizálását már régóta kutatják 1. Az alapfolyamatok ismertek és hatékony stabilizátor csomagokat fejlesztettek ki. A polietilén rutinszerű stabilizálására általában egy gátolt fenol típusú primer 1 Zweifel, H. Stabilization of Polymeric Materials. Berlin: Springer, 1998.

4 2 Tátraaljai Dóra antioxidáns és egy szekunder, feldolgozási antioxidáns nagyon gyakran foszfor tartalmú vegyület kombinációját alkalmazzák. Mindazonáltal számos kérdés tisztázatlan, vagy nem foglalkoztak vele. Laboratóriumunkban évtizedek óta kutatjuk a polimerek degradációjának és stabilizálásának kérdéseit. Munkánk és elkötelezettségünk a témában erősen kapcsolódott a TVK, a Clariant és laboratóriumunk közötti hármas együttműködéséhez. A helyzet azonban jelentősen megváltozott a múlt évtized elején, amikor a Clariant úgy döntött, hogy leállít minden kutatás-fejlesztési tevékenységet a témában. Emiatt döntenünk kellett a kutatás jövőjéről. A folyamatban levő témákat természetesen be kellett fejezni, illetve az eredményes együttműködés a TVK-val folytatódott. Extraktív közegnek kitett termékek (pl. víznyomócsövek) adalékanyagai viselkedésének és hatékonyságának, illetve a foszforstabilizátorok reakciómechanizmusának tanulmányozása volt folyamatban. Ezek a témák egyúttal kijelölték kutatásaink új irányát is. A víznyomócsövekkel kapcsolatos kutatásaink során felmerült, hogy az alkalmazott hagyományos fenolos antioxidánsok reakciótermékei esetleg egészség vagy környezetkárosító hatásúak lehetnek. Brocca és munkatársainak 2 kutatása nagy érdeklődést keltett abban az időben, és az általuk felvetett kérdéseket azóta sem sikerült kielégítően megválaszolni. Figyelembe véve ezeket a bizonytalanságokat és új kutatási irányt keresve, érdeklődésünk a természetes antioxidánsok irányába fordult. Számos anyagról és vegyületről ismert, hogy jótékony hatásúak az egészségre, és bizonyítottan antioxidatív, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásúak az emberi szervezetben Ezek közül sokat alkalmaznak élelmiszeripari adalékként és néhányukat polimerben is stabilizáló hatásúnak találtak. Mindazonáltal az 2 Brocca D, Arvin E, Mosbæk H. Identification of organic compounds migrating from polyethylene pipelines into drinking water. Water Res 2002;36:

5 Ph.D. dolgozat tézisfüzete 3 E-vitamin kivételével 3 nem kutatták részletesen stabilizátorként való alkalmazásuk lehetőségét, és még nem tárták fel előnyeiket és hátrányaikat. Két kifutóban levő téma eredményeit tartalmazza ez a Ph. D dolgozat, a víznyomócsövek viselkedésének vizsgálatát extraktív közegben, és egy teljesen új, kísérleti foszfin stabilizátor részletes tanulmányát. A dolgozat további részében az új tématerület, a természetes antioxidánsok polietilénben történő vizsgálatának eredményeit mutatom be. 2. Kísérleti rész A kísérleteket a Tiszai Vegyi Kombinátban (TVK), Phillips katalizátorral előállított etilén/1-hexén kopolimereken végeztük. A víznyomócsövekkel kapcsolatos fejezetben az adalékcsomagokat 5 különböző fenolos és 5 különböző alkalmazási stabilizátorból (gátolt amin vagy kén tartalmú antioxidáns) állítottuk össze. A bisz(difenilfoszfin)-2,2-dimetilpropán alkil-aril foszfin (PMP; Clariant) reakcióit tanulmányoztuk. A természetes antioxidánsokról szóló fejezetekben Irganox 1010-et (Ciba) alkalmaztunk referencia stabilizátorként és Sandostab P-EPQ-t (Clariant) szekunder antioxidánsként. Kvercetint (Sigma-Aldrich), kurkumint (Sigma-Aldrich), β-karotint (Sigma) és α-tokoferolt (Hoffmann-La Roche) tanulmányoztunk természetes antioxidánsként. Hatszori extrúziót hajtottunk végre 260 C-on, kivéve a β-karotint tartalmazó mintákat, ahol egyszeri extrúziót végeztünk 190 C-on. Minden extrúziós lépés után mintát vettünk. További vizsgálatok céljából 1 mm, valamint 100 μm vastag mintákat préseltünk 190 C-on. 32 mm külső átmérőjű, 3 mm falvastagságú nyomócsöveket gyártattunk a Pannonpipe céggel, majd 3, 5, 7, 12 hónapon keresztül áztattuk őket 80 C-os vízben. 3 Al-Malaika S, Ashley H, Issenhuth S. The antioxidant role of α-tocopherol in polymers. I. The nature of transformation products of α-tocopherol formed during melt processing of LDPE. J Polym Sci A ;32:

6 4 Tátraaljai Dóra A polimer kémiai szerkezetét, az extrúzió során bekövetkező foszfor stabilizátor fogyást, és a modell reakciók során a foszfin stabilizátorból képződő reakciótermékeket Fourier transzformációs infravörös spektroszkópiás vizsgálatokkal (FT-IR) analizáltuk. A polietilén és az adalékok termikus és termooxidatív stabilitását differenciális pásztázó kalorimetriás (DSC), illetve termogravimetriás mérésekkel (TG) határoztuk meg. A polimer reológiai tulajdonságait különböző módszerekkel vizsgáltuk: a folyóképességet (MFI) 190 C-on mértük 2,16 kg terheléssel; 190 C-on kúszásméréseket végeztünk 500 Pa terheléssel, 300 s terhelési és 600 s pihentetési (0 Pa terhelés) ciklusokat alkalmazva, a kúszási viszkozitást ( 0 ) a terhelési szakaszban mért deformációból származtattuk. Mértük a minták színét és a sárgasági indexet (YI) alkalmaztuk jellemző paraméterként. A polimer maradék termooxidatív stabilitását az oxidációs indukciós idő (OIT) alapján határoztuk meg, amelyet oxigén áramban, 200 C-on mértünk. A csövek repedéssel szembeni ellenállóképességét a lassú repedésterjedési sebességgel jellemeztük. A foszfin stabilizátor termikus stabilitását és molekuláris oxigénnel való reakcióját 200 és 240 C-on vizsgáltuk, argon illetve oxigén atmoszférában. A PMP reakcióit szén centrumú, peroxi és oxi gyökökkel valamint hidroperoxiddal 200 C-on tanulmányoztuk. A reakciótermékeket FT-IR és oldat-fázisú mágneses magrezonancia spektroszkópiával (NMR) analizáltuk. A kvercetin polietilénben való eloszlását fénymikroszkóppal vizsgáltuk. A kurkumin fénystabilitását por és különböző oldatok (etanol, metanol, aceton, acetonitril, toluol, kloroform) formájában természetes fényben (ablaküveg mögött), illetve sötétben tárolva tanulmányoztuk, a termékeket UV-VIS spektrofotométerrel analizáltuk nm tartományban. Az α-tokoferol/foszfonit/β-karotin adalékkombinációval feldolgozott minták β-karotin koncentrációját szintén UV-VIS spektroszkópiával határoztuk meg.

7 Repedésterjedési sebesség (mm/d) Ph.D. dolgozat tézisfüzete 5 3. Eredmények Nagyszámú, különböző adalékcsomaggal feldolgozott, egy évig meleg vízben tárolt cső tanulmányozásával megállapítottuk, hogy mind a feldolgozás, mind a tárolás során kémiai reakciók játszódnak le. A polimer kémiai szerkezete csak a feldolgozás közben változott, a vizsgálat időtartamán belül, a tárolás során nem. A változás iránya és mértéke feldolgozás során elsősorban az alkalmazási stabilizátor típusától függ, a fenolos antioxidáns hatása kisebb. Az áztatás hatására a polimer fizikai szerkezete megváltozott, de a kémiai szerkezet változatlan maradt. Az adalékok kémiai reakciói határozzák meg a polimer színét és az adalék tartalom csökkenését, így a polimer maradék termooxidatív stabilitását. A polimer kémiai szerkezetének hatása a végső tulajdonságokra, a lassú repedésterjedési sebességére és a tönkremenetelre nagyobb, mint a cső 2,0 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,75 0,80 0,85 0,90 0,95 1,00 Vinil/1000 C fizikai szerkezete (1. ábra). Következményként, az alkalmazási stabilizátor döntő szerepet játszik a cső végső tulajdonságaiban. A feldolgozás és az áztatás során bekövetkező kémiai reakciók, valamint a repedésterjedés mechanizmusának és a polimer 1. ábra. A polimerlánc kémiai szerkezetének (vinil tartalom) hatása a cső repedésterjedési sebességére a 25 különböző adalékcsomaggal stabilizált polimer esetén. láncszerkezet-hatásának feltárására további vizsgálatokra van szükség.

8 6 Tátraaljai Dóra A bisz(difenilfoszfin)-2,2-dimetilpropán alkil-aril foszfin (PMP) termikus és termooxidatív stabilitásának, valamint reakcióinak vizsgálatát a polietilén feldolgozási hőmérsékletén végeztük, oldószerek használata nélkül. A foszfin mind a széncentrumú, a peroxi és az oxi gyökökkel, mind hidroperoxiddal reagált. Az eredmények azt bizonyították, hogy a vizsgált foszfin hőstabilitása kiváló, a termikus és a termooxidatív bomlása még 200 C fölött is viszonylag lassú, és a bomlástermékek jelenléte csak kis mértékben gyorsítja azt. Minden oxidáló közeg, beleértve a molekuláris oxigént is, képes reakcióba lépni a PMP-vel. A 200 C-on végzett reakciók során nem képződnek foszfor észterek és egyéb melléktermékek is csak igen kis mennyiségben. A PMP kiváló ömledék stabilizáló hatása a polietilénben, megfelelő hőstabilitásával és gyors oxidációjával magyarázható. A feldolgozógépben jelenlevő kis mennyiségű oxigénnel való reakciója nagy jelentőségű, mert ezáltal képes megakadályozni a polimer autokatalitikus degradációs folyamatának iniciálási lépését. A kvercetin, egy flavonoid típusú természetes antioxidáns feldolgozási stabilizáló hatékonyságának tanulmányozása során megállapítottuk, hogy rendkívül hatékony polietilén stabilizátor. Már 50 ppm mennyiségben adagolva képes megakadályozni a hosszúláncú elágazások kialakulását (2. ábra.) és 250 ppm mennyiségben alkalmazva megfelelő maradékstabilitást biztosít a polimernek. Hatékonysága meghaladja a referenciaként alkalmazott Irganox 1010 gátolt fenolos antioxidánsét. A hatékonyságbeli különbséget magyarázhatja a hidroxil-csoportok eltérő száma, azonban valószínűleg a reakciómechanizmusukban is eltérés van. A kvercetin kölcsönhatásba lép a jelenlévő foszfonit szekunder antioxidánssal, ami feltételezhetően javítja az adalék diszpergálhatóságát és ezáltal növeli hatékonyságát. A stabilizálás mechanizmusának és az adalékok kölcsönhatásának pontos megismerése érdekében

9 MFI (g/10 min) Ph.D. dolgozat tézisfüzete 7 0,25 0,20 0,15 0,10 0,05 0 0, Extrúziók száma ppm 2. ábra. Az extrúziók számának és a kvercetin koncentrációjának hatása a PE folyóképességére. Szimbólumok: ( )0, ( )5, ( )10, ( )15,( )20, ( )50, ( )100, ( )250, ( )500, ( )1000 ppm kvercetin és 2000 ppm P-EPQ A kvercetin előnyei mellett van néhány hátránya is: nagyon magas olvadásponttal rendelkezik, oldhatósága a polietilénben igen alacsony és erős sárga színt kölcsönöz a stabilizált terméknek. A fenti hátrányos tulajdonságok kiküszöbölhetők színtelen származékának alkalmazásával, vagy valamilyen hordozó anyag felhasználásával, ami megkönnyíti az adagolását is. A kurkumin természetes antioxidáns szilárd kristály formában, szobahőmérsékleten, levegőn tárolva stabilis. Stabilitását megtartja különböző oldatokban sötétben tárolva, azonban fény hatására bomlik. A bomlás sebessége az alkalmazott oldószer típusától függ. A kurkumin 190 C-ig termikusan stabilis, de foszfonit stabilizátorral való kölcsönhatása csökkenti a termikus bomlás kezdeti hőmérsékletét. A kurkumin hatékonyabb ömledék stabilizátora a polietilénnek, mint a referenciaként alkalmazott szintetikus fenolos antioxidáns, és foszfonit stabilizátor hozzáadása tovább növeli a hatékonyságát. Annak ellenére, hogy a vinil csoportok reakcióinak száma hasonló a két alkalmazott fenolos antioxidáns esetén, a reológiai és szín jellemzők változása alapján arra következtettünk, hogy a két vegyület stabilizáló mechanizmusa eltér egymástól. Az alkalmazott szintetikus fenolos antioxidáns nem képes megakadályozni a hosz-

10 Sárgasági index 8 Tátraaljai Dóra szúláncú elágazások kialakulását. Kurkumin jelenlétében a polimer folyóképessége nő, sárga színe pedig halványodik az extrúziók számának növekedésével. Ezek a változások azt jelzik, hogy a molekula fenolos hidroxil csoportjai mellett a két metoxifenil gyűrű közötti lineáris rész is részt vesz a stabilizálási reakciókban. A -karotin hatásának tanulmányozása -tokoferol és foszfonit kombinációval stabilizált polietilénben azt mutatta, hogy a 11 konjugált telítetlen kötést tartalmazó karotin jelentősen elszínezi a polimert, de az antioxidánsok stabilizáló hatását nem csökkenti sem a feldolgozás, sem a szobahőmérsékletű tárolás során. A -karotin reagál a molekuláris oxigénnel, mind magas, mind Tárolási idő (d) 3. ábra. Világosban tárolt 0 ( ), 250 ( ), 500 ( ), 1000 ( ), 1500 ( ), and 2000 ( ) ppm - karotint tartalmazó 1 mm vastag PE lemezek sárgasági indexének változása a tárolási idő függvényében. szobahőmérsékleten. Teljesen meggátolja a polimer oxidációját a feldolgozás során, ami nem kerülhető el a hagyományos fenol/foszfonit adalékkombináció alkalmazása esetén. A -karotin szobahőmérsékletű reakcióinak irányát a fény jelenléte, illetve hiánya, valamint az oxigén koncentrációja befolyásolja. A polimer molekulaszerkezetének változását elsősorban az antioxidánsok stabilizáló hatékonysága

11 Ph.D. dolgozat tézisfüzete 9 határozza meg a szobahőmérsékletű tárolás során, a -karotin reakcióinak nincs jelentős hatása. A polimer színe a -karotin reakciótermékeinek természetétől függ. Sötétben a narancssárga szín mélyülése figyelhető meg, míg világosban egy indukciós periódust követően a polimer gyorsan kifakul (3. ábra.). A színváltozásnak ez a speciális jellege indikátorhatású funkcionális csomagolóanyagok kifejlesztését teszi lehetővé. 4. Új tudományos eredmények, tézispontok 1. Nagyszámú, iparilag alkalmazott stabilizátor összetétellel feldolgozott PE cső tulajdonságainak vizsgálata során megállapítottuk, hogy a polimer lánc szerkezete csak a feldolgozás során változik, a tárolás során nem történik változás a kísérleti időtartamon belül. Várakozásainkkal ellentétben a változás irányát és mértékét elsősorban nem a primer antioxidáns, hanem az alkalmazási stabilizátor típusa határozza meg [7]. 2. Elsőként mutattunk rá arra a meglepő tényre, hogy a vízben tárolt PE csövek végső tulajdonságait, a lassú repedésterjedési sebességét és tönkremenetelét elsősorban a polimer kémiai szerkezete határozza meg és nem a kristályszerkezet. A kémiai szerkezetet az első extrúziós lépés során bekövetkező kémiai reakciók határozzák meg, amit a felhasznált alkalmazási stabilizátor típusa döntően befolyásol [7]. 3. Egy új, kísérleti foszfin szekunder stabilizátor reakciómechanizmusának tanulmányozásával bizonyítottuk, hogy a polietilén feldolgozása során mutatott kiváló ömledék stabilizáló hatékonysága megfelelő hőstabilitására és nagy reakcióképességére vezethető vissza. Reakciója a molekuláris oxigénnel gátolja a polimer autokatalitikus termooxidatív degradációjának iniciálási lépését [1].

12 10 Tátraaljai Dóra 4. A kvercetin, flavonoid típusú természetes antioxidáns ömledék stabilizáló hatásának tanulmányozása során kimutattuk, hogy rendkívül hatékony stabilizátor polietilénben. Sokkal kisebb koncentrációban alkalmazva is hatékonyan gátolja a hosszúláncú elágazások kialakulását, mint azt korábban az irodalomban közölték, vagy amilyen koncentrációkban az ipari stabilizátorokat általában alkalmazzák. Az adalék hátrányos tulajdonságaival (szín, magas olvadáspont, oldhatóság) kapcsolatos problémákat azonban meg kell oldani a gyakorlati alkalmazás előtt [9]. 5. Elsőként alkalmaztuk a kurkumint, egy másik természetes antioxidánst a polietilén stabilizálására. Kimutattuk, hogy kurkumin jelenlétében a polimer folyóképessége nő és az elszíneződése csökken az extrúziók számával. Arra következtettünk, hogy a fenolos hidroxil csoportok mellett a kurkumin két metoxifenil gyűrűje közötti lineáris rész is részt vesz a stabilizálási reakciókban [6]. 6. Elsőként alkalmaztuk -tokoferol és -karotin természetes adalékok kombinációját foszfonit szekunder antioxidánssal polietilén stabilizálására. Az összetétel gátolja a hosszúláncú elágazások kialakulását, a -karotin oxigénnel való reakcióképességének eredményeként, ami karbonil csoportok kialakulását is akadályozza. Az adalék-összetétel új lehetőségeket nyit indikátor típusú aktív csomagolóanyagok kifejlesztéséhez [8].

13 Ph.D. dolgozat tézisfüzete Az új tudományos eredmények gyakorlati alkalmazása A kutatás egy részét a Clariant adalékgyártóval és a Tiszai Vegyi Kombinát poliolefin gyártóval közösen végeztük. Bár a Clariant leállította a kutatás-fejlesztési munkát ezen a területen, a TVK-val közösen végzett munka folytatódott. A tudás, amit az elmúlt évek alatt az alap és alkalmazott kutatási munkák során felhalmoztunk, lehetővé teszik, hogy új adalék-összetételeket fejlesszünk ki különböző alkalmazási területekre. Mivel a természetes antioxidánsok a szintetikus vegyületek ígéretes helyettesítői lehetnek polietilénben, a kutatás folytatódik, és a TVK is részt vesz a fejlesztésben. A színes antioxidánsok alkalmazhatóak lehetnek élelmiszeripari csomagolóanyagokban, gyermekjátékokban, iskolai felszerelésekben (tollak, tolltartók, stb.), valamint olyan termékekben, ahol a szín nem követelmény. Az alkalmazási terület szélesítése és a színprobléma megoldása érdekében további kutatásokat végzünk.

14 12 Tátraaljai Dóra 6. Publikációk 6.1. A Ph.D. dolgozat a következő publikációk alapján készült 1. Pénzes, G., Domján, A., Tátraaljai, D., Staniek, P., Földes, E., Pukánszky, B.,: High temperature reactions of an aryl-alkyl phosphine, an exceptionally efficient melt stabilizer of polyethylene, Polym Degrad Stab 95 (2010) [IF:2,594; I:2] 2. Tátraaljai D., Vámos M., Staniek P., Földes E., Pukánszky B.: Az adalékrendszer hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira, Műanyag és Gumi 47 (2010) Pataki P., Tátraaljai D., Kovács J., Földes E., Pukánszky B.:A lignin és a karotin hatása a polietilén feldolgozási stabilitására, Műanyag- és Gumiipari Évkönyv Tátraaljai D: Természetes antioxidánssal a polimer védelméért, Kémiai Panoráma 4 (2012;1) Tátraaljai D., Földes E., Pukánszky B.: Polietilén feldolgozási stabilizálása kvercetin természetes antioxidánssal, Műanyag és Gumi 50 (2013) Tátraaljai, D., Kirschweng, B., Kovács, J., Földes, E., Pukánszky B.: Processing Stabilisation of PE with a Natural Antioxidant, Curcumin, Eur Polym J 49 (2013) [IF:2,562; I:1] 7. Tátraaljai, D., Vámos, M., Orbán-Mester, Á., Staniek, P., Földes, E., Pukánszky, B.:Performance of PE pipes under extractive conditions; effect of the additive package and processing, Polym Degrad Stab 99 (2014) [IF:2,77; I:0] 8. Tátraaljai, D., Major, L., Földes, E., Pukánszky, B.: Study of the effect of natural antioxidants in polyethylene: Performance of β-carotene, Polym Degrad Stab 102 (2014) [IF:2,77; I:0] 9. Tátraaljai, D., Földes, E., Pukánszky, B.: Efficient melt stabilization of polyethylene with quercetin, a flavonoid type natural antioxidant, Polym Degrad Stab 102 (2014) [IF:2,77; I:0]

15 Ph.D. dolgozat tézisfüzete Konferencia előadások 1. Tátraaljai, D., Vámos, M., Kriston, I., Kovács, J., Staniek, P., Földes, E., Pukánszky, B.: Effect of Additive Combinations on the Processing and Hydrolytic Stability of Polyethylene Pipes, European Weathering Symposium, Budapest, Hungary, September 16-18, 2009 (poszter) 2. Tátraaljai, D., Vámos, M., Kriston, I., Kovács, J., Staniek, P., Földes, E., Pukánszky, B.: Effect of additive combinations on the processing and hydrolytic stability of polyethylene pipes, Polymer Degradation Discussion Group Conference 2009, Sestri Levante, Italy, September 6-10, 2009 (szóbeli) 3. Tátraaljai D., Kovács J., Földes E., Pukánszky B.: Természetes anyagok hatása a polietilén feldolgozási stabilitására XIII. Doki Suli 2010, Balatonkenese április (szóbeli) 4. Tátraaljai, D., Pénzes, G., Domján, A., Staniek, P., Földes, E., Pukánszky, B.,: Exceptional melt stabilizing efficiency of aryl-alkyl phosphine in polyethylene; mechanism of stabilization, Modification Degradation Stabilization Conference 2010, Athens, Greece September 5-9, 2010 (szóbeli) 5. Tátraaljai, D., Kovács, J., Pataki, P., Földes, E., Pukánszky, B.,: The effect of natural additives on the processing stability of polyethylene, Modification Degradation Stabilization Conference 2010, Athens, Greece September 5-9, 2010 (poszter) 6. Tátraaljai D., Kovács J., Földes E., Pukánszky B.: Természetes anyagok hatása a polietilén feldolgozási stabilitására Szemináriumi előadás MTA- KK-AKI október 12 (szóbeli) 7. Tátraaljai, D., Pataki, P., Kovács, J., Földes, E., Pukánszky, B., The crutial role of phosphorous antioxidants in the processing stabilization of polyethylene and the potential use of natural compounds in stabilizer packages, Advances in Polymer Science and Technology Conference 2011, Linz, Austria September 27-30, 2011 (szóbeli) 8. Tátraaljai, D., Pénzes, G., Kovács, J., Földes, E., Pukánszky, B., Aspects of the stabilization of PE with lignin, Polymer Degradation Discussion Group Conference 2011, Sestri Levante, Italy, September 5-7, 2011 (szóbeli)

16 14 Tátraaljai Dóra 9. Tátraaljai, D., Pénzes, G., Janecska, T., Orbán-Mester, Á., Suba, P.,Földes, E., Pukánszky, B,: Chemical reactions during the storage of polyethylene pellets at ambient and elevated temperature, Polymer Degradation Discussion Group Conference 2011, Sestri Levante, Italy, September 5-7, 2011 (poszter) 10. Tátraaljai, D., Pénzes, G., Pataki, P., Janecska, T., Orbán-Mester, Á., Suba, P.,Földes, E., Pukánszky, B.: Study of degradation processes taking place in polyethylene pellets stored under different conditions, Interfaces 11 Conference 2011, Sopron, Hungary September 28-30, 2011 (szóbeli) 11. Tátraaljai D., Kirschweng B., Kovács J., Földes E., Pukánszky B.: A kurkumin hatása a polietilén feldolgozási stabilitására Kutatóközponti Tudományos Napok 2011, Budapest, MTA-KK, november 24. (szóbeli) 12. Tátraaljai, D., Kirschweng, B., Kovács, J., Földes, E., Pukánszky, B.: The Effect of Curcumin on the Processing Stability of Polyethylene, International Conference on Bio-Based Polymers and Composites 2012, Siófok, Hungary, May 27-31, 2012 (poszter) 13. Tátraaljai, D., Kirschweng, B., Pénzes, G., Szabó, P.T., Földes, E., Pukánszky, B.: Natural antioxidants study of the processing stabilizing efficiency and mechanism of curcumin in polyethylene, Modification Degradation Stabilization Conference 2012, Praha, Czech Republic, September 2-6, 2012 (szóbeli) 14. Tátraaljai, D., Vágó, B., Kovács, J., Földes, E., Pukánszky, B.: Study of the effect of quercetin on the melt stability of polyethylene, Modification Degradation Stabilization Conference 2012, Praha, Czech Republic, September 2-6, 2012 (poszter) 15. Major, L., Tátraaljai, D., Földes, E., Pukánszky B.: Controlled loss of natural antioxidants in polyethylene for functional packaging materials, Polymer Degradation Discussion Group Conference 2013, Paris, France, September 1-4, 2013 (szóbeli) 16. Polyák, P., Vágó, B., Hári, J., Tátraaljai, D., Földes, E., Pukánszky, B.: Halloysite Nanotubes as Support for Quercetin, a Novel Natural Antioxidant for PE, Polymer Degradation Discussion Group Conference 2013, Paris, France, September 1-4, 2013 (szóbeli)

Stabilizátorok hatékonyságának és mechanizmusának tanulmányozása poliolefinekben különböző körülmények között

Stabilizátorok hatékonyságának és mechanizmusának tanulmányozása poliolefinekben különböző körülmények között Stabilizátorok hatékonyságának és mechanizmusának tanulmányozása poliolefinekben különböző körülmények között Zárójelentés Témavezető: Dr. Földes Enikő Háttér, előzmények A poliolefinek az egyik legnagyobb

Részletesebben

Szakmai tevékenység az MTA TTK Polimer Fizikai Kutatócsoportjában és a BME Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumában

Szakmai tevékenység az MTA TTK Polimer Fizikai Kutatócsoportjában és a BME Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumában Szakmai tevékenység az MTA TTK Polimer Fizikai Kutatócsoportjában és a BME Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumában Hegyesi Nóra 1,2, Renner Károly 2, Menyhárd Alfréd 1,2, Pukánszky Béla 2 1 MTA TTK Anyag-

Részletesebben

Összefüggés a polietilén feldolgozása során bekövetkezõ stabilizátor fogyás és a polimer tulajdonságainak változása között

Összefüggés a polietilén feldolgozása során bekövetkezõ stabilizátor fogyás és a polimer tulajdonságainak változása között Összefüggés a polietilén feldolgozása során bekövetkezõ stabilizátor fogyás és a polimer tulajdonságainak változása között KRISTON ILDIKÓ * PhD. hallgató DR. FÖLDES ENIKÕ * tudományos fõmunkatárs DR. PUKÁNSZKY

Részletesebben

Polietilén feldolgozási stabilizálása kvercetin természetes antioxidánssal

Polietilén feldolgozási stabilizálása kvercetin természetes antioxidánssal Alapkutatás Polietilén feldolgozási stabilizálása kvercetin természetes antioxidánssal Tátraaljai Dóra *,** tudományos segédmunkatárs, Dr. Földes Enik! *,** címzetes egyetemi tanár, Dr. Pukánszky Béla

Részletesebben

Polimerek degradációjának mértékét és mechanizmusát meghatározó tényezők, valamint a stabilizálás egyes kérdéseinek vizsgálata

Polimerek degradációjának mértékét és mechanizmusát meghatározó tényezők, valamint a stabilizálás egyes kérdéseinek vizsgálata T 37687 számú, Polimerek degradációjának mértékét és mechanizmusát meghatározó tényezők, valamint a stabilizálás egyes kérdéseinek vizsgálata című kutatás szakmai beszámolója Témavezető: Földes Enikő 1.

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18 Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András Budapest, 211. X. 18 1 Tartalom Műanyagot érő öregítő hatások Alapanyag és minta előkészítés Vizsgálati berendezések Mérési eredmények

Részletesebben

Természetes antioxidánssal módosított halloysit nanocs! stabilizáló hatásának vizsgálata polietilénben

Természetes antioxidánssal módosított halloysit nanocs! stabilizáló hatásának vizsgálata polietilénben Természetes antioxidánssal módosított halloysit nanocs! stabilizáló hatásának vizsgálata polietilénben Kocsis Kálmán * okleveles vegyészmérnök, Polyák Péter* doktorandusz, Hári József *,** egyetemi tanársegéd,

Részletesebben

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia Tanszék MTA-BME Lágy Anyagok Laboratóriuma PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Mágneses tér hatása kompozit gélek és elasztomerek rugalmasságára Készítette:

Részletesebben

KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK

KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK DIAGNOSZTIKÁJA TELJES FESZÜLTSÉGVÁLASZ MÓDSZERREL

Részletesebben

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Fazekas Péter Témavezető: Dr. Szépvölgyi János Magyar Tudományos Akadémia, Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai

Részletesebben

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Anyagfizikai Tanszék,

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok

Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műanyag- és Gumiipari Tanszék Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok PhD értekezés tézisei Készítette: Pozsgay András György Témavezető:

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Menyhárd Alfréd, Móczó János Műanyag- és Gumiipari Laboratórium Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

XXXVI. KÉMIAI ELŐADÓI NAPOK

XXXVI. KÉMIAI ELŐADÓI NAPOK Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja és a Magyar Kémikusok Egyesülete rendezvénye XXXVI. KÉMIAI ELŐADÓI NAPOK Program és előadás-összefoglalók Szegedi Akadémiai Bizottság Székháza Szeged,

Részletesebben

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em.

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: 20-15 Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Tudnivalók: előadás írott anyag kérdések, konzultáció vizsga Vizsgajegyek 2003/2004 őszi félév 50 Jegyek száma 40 30 20

Részletesebben

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC)

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása 2 Elúciós technika A mintabevitel ún. dugószerűen történik A mozgófázis a kromatogram kifejlesztése alatt folyamatosan

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

Lebomló polietilén csomagolófóliák kifejlesztése

Lebomló polietilén csomagolófóliák kifejlesztése Dr. Deák György *, Holup Péter **, Ferroni Liz Priscila **, Dr. Zsuga Miklós ***, Dr. Kéki Sándor *** Lebomló polietilén csomagolófóliák kifejlesztése Célul tűztük ki egy biológiailag lebomló polietilén

Részletesebben

Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz

Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz Póta Kristóf Eger, Dobó István Gimnázium Témavezető: Fodor Csaba és Szabó Sándor "AKI KÍVÁNCSI KÉMIKUS" NYÁRI KUTATÓTÁBOR MTA

Részletesebben

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév Kémia - 9. évfolyam - I. félév 1. Atom felépítése (elemi részecskék), alaptörvények (elektronszerkezet kiépülésének szabályai). 2. A periódusos rendszer felépítése, periódusok és csoportok jellemzése.

Részletesebben

TDK dolgozat. Halloysite nanorészecskéken adszorbeált kvercetin stabilizáló hatékonysága polietilénben. Feltételezések és valóság.

TDK dolgozat. Halloysite nanorészecskéken adszorbeált kvercetin stabilizáló hatékonysága polietilénben. Feltételezések és valóság. TDK dolgozat Halloysite nanorészecskéken adszorbeált kvercetin stabilizáló hatékonysága polietilénben. Feltételezések és valóság. 2015 Sárközi Márk 2015. október 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2.

Részletesebben

Készítette: NÁDOR JUDIT. Témavezető: Dr. HOMONNAY ZOLTÁN. ELTE TTK, Analitikai Kémia Tanszék 2010

Készítette: NÁDOR JUDIT. Témavezető: Dr. HOMONNAY ZOLTÁN. ELTE TTK, Analitikai Kémia Tanszék 2010 Készítette: NÁDOR JUDIT Témavezető: Dr. HOMONNAY ZOLTÁN ELTE TTK, Analitikai Kémia Tanszék 2010 Bevezetés, célkitűzés Mössbauer-spektroszkópia Kísérleti előzmények Mérések és eredmények Összefoglalás EDTA

Részletesebben

Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4

Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4 Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4 2015. október 21. Dr. Mészáros László A gyártástechnológia hatása PA 6 esetén 2 Gyártástechnológia Szakítószilárdság [MPa] Extrudálás 50 65 Tömbpolimerizáció

Részletesebben

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek A feldolgozás hatása a szerkezetre és a tulajdonságokra Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék BME Műanyag- és Gumiipari Laboratórium H ép. I.

Részletesebben

Polimer nanokompozitok

Polimer nanokompozitok Polimer nanokompozitok Hári József és Pukánszky Béla BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag- és Gumiipari Laboratórium MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet 2013. november 6. Tartalom

Részletesebben

Kémiai alapismeretek 14. hét

Kémiai alapismeretek 14. hét Kémiai alapismeretek 14. hét Horváth Attila Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Kémia Intézet, Szervetlen Kémiai Tanszék 2011. december 6. 1/9 2010/2011 I. félév, Horváth Attila c 1785 Cavendish:

Részletesebben

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása Doktori értekezés tézisei Szanka Amália Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémia Doktori Iskola Szintetikus kémia, anyagtudomány,

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v)

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április 03.

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MOLIBDÉN TARTALMÚ POLIIZOBUTILÉN-POLIBOROSTYÁNKŐSAV ALAPÚ MOTOROLAJ ADALÉKOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MOLIBDÉN TARTALMÚ POLIIZOBUTILÉN-POLIBOROSTYÁNKŐSAV ALAPÚ MOTOROLAJ ADALÉKOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MOLIBDÉN TARTALMÚ POLIIZOBUTILÉN-POLIBOROSTYÁNKŐSAV ALAPÚ MOTOROLAJ ADALÉKOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Készítette: Kis Gábor Témavezető: Dr. Bartha László Vegyészmérnöki

Részletesebben

Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal

Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán

Részletesebben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások a szennyvíztisztításban

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások a szennyvíztisztításban Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások a szennyvíztisztításban Zsirkáné Fónagy Orsolya Témavezető: Szabóné dr. Bárdos Erzsébet MaSzeSz Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap Budapest, 217. november 3. Aktualitás

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 6. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai Dr. Hargitai Hajnalka, Ibriksz Tamás Mojzes Imre Nano Törzsasztal 2013.

Részletesebben

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA Doktori (PhD) értekezés tézisei Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Konzulens: Dr. Molnár Ágnes tudományos főmunkatárs Pannon Egyetem

Részletesebben

Új oxo-hidas vas(iii)komplexeket állítottunk elő az 1,4-di-(2 -piridil)aminoftalazin (1, PAP) ligandum felhasználásával. 1; PAP

Új oxo-hidas vas(iii)komplexeket állítottunk elő az 1,4-di-(2 -piridil)aminoftalazin (1, PAP) ligandum felhasználásával. 1; PAP Új oxo-hidas vas(iii)komplexeket állítottunk elő az 1,4-di-(2 -piridil)aminoftalazin (1, PAP) ligandum felhasználásával. H 1; PAP H FeCl 2 és PAP reakciója metanolban oxigén atmoszférában Fe 2 (PAP)( -OMe)

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés σ [MPa] Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április

Részletesebben

VILÁGÍTÓ GYÓGYHATÁSÚ ALKALOIDOK

VILÁGÍTÓ GYÓGYHATÁSÚ ALKALOIDOK VILÁGÍTÓ GYÓGYHATÁSÚ ALKALIDK Biczók László, Miskolczy Zsombor, Megyesi Mónika, Harangozó József Gábor MTA Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet Hordozóanyaghoz kötődés fluoreszcenciás

Részletesebben

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2.

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2. 6. változat Az 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg azt a sort, amely helyesen

Részletesebben

Antibakteriális hatóanyagot tartalmazó kapszulák előállítása, jellemzése és textilipari alkalmazása. Nagy Edit Témavezető: Dr.

Antibakteriális hatóanyagot tartalmazó kapszulák előállítása, jellemzése és textilipari alkalmazása. Nagy Edit Témavezető: Dr. Antibakteriális hatóanyagot tartalmazó kapszulák előállítása, jellemzése és textilipari alkalmazása Nagy Edit Témavezető: Dr. Telegdi Judit Megvalósítás lépései Oligomer és polimer előállítás, jellemzése

Részletesebben

SZABADALMI IGÉNYPONTOK. képlettel rendelkezik:

SZABADALMI IGÉNYPONTOK. képlettel rendelkezik: SZABADALMI IGÉNYPONTOK l. Izolált atorvasztatin epoxi dihidroxi (AED), amely az alábbi képlettel rendelkezik: 13 2. Az l. igénypont szerinti AED, amely az alábbiak közül választott adatokkal jellemezhető:

Részletesebben

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Tamus Zoltán Ádám tamus.adam@vet.bme.hu TARTALOM Szigetelőanyagok öregedése Kábelek öregedése Szigetelésdiagnosztika

Részletesebben

Zöld Kémiai Laboratóriumi Gyakorlatok. Mikrohullámú szintézis: 5,10,15,20 tetrafenilporfirin előállítása

Zöld Kémiai Laboratóriumi Gyakorlatok. Mikrohullámú szintézis: 5,10,15,20 tetrafenilporfirin előállítása Zöld Kémiai Laboratóriumi Gyakorlatok Mikrohullámú szintézis: 5,10,15,20 tetrafenilporfirin előállítása Budapesti Zöld Kémia Labortaórium Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kémiai Intézet Budapest 2009 (Utolsó

Részletesebben

A PVC termooxidatív láncszakadása oldatban

A PVC termooxidatív láncszakadása oldatban A PVC termooxidatív láncszakadása oldatban DR. SZAKÁCS TIBOR *,**,+ tudományos munkatárs SZARKA GYÖRGYI ** egyetemi hallgató POLLREISZ FERENC *,** tudományos segédmunkatárs DR. SZESZTAY ANDRÁSNÉ * tudományos

Részletesebben

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola.

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola. Networkshop 2005 k Geda,, GáborG Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola gedag@aries.ektf.hu 1 k A mérés szempontjából a számítógép aktív: mintavételezés, kiértékelés passzív: szerepe megjelenítés

Részletesebben

Réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és mechanikai viselkedése

Réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és mechanikai viselkedése Réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és mechanikai viselkedése P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Department of Materials Physics, Eötvös Loránd University,

Részletesebben

TDK Tájékoztató 2015 Területek, témák, lehetőségek

TDK Tájékoztató 2015 Területek, témák, lehetőségek TDK Tájékoztató 2015 Területek, témák, lehetőségek Menyhárd Alfréd Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Tanszékvezető Pukánszky Béla Budapest 2015. március 18. 1 Fizikai-kémia A kémia azon ága, amely

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4.

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4. 1. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_06

Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok módosítása hıkezeléssel kémiai változások a faanyagban a hıkezelés hatására Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

POLIFENOLOK A BORBAN. Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest

POLIFENOLOK A BORBAN. Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest POLIFENOLOK A BORBAN Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest Általában a bor polifenoljairól Mik a polifenolok? több fenolos hidroxil-csoport (

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez.

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. FARKAS GABRIELLA PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. könyv, könyvrészlet oktatási anyag folyóiratcikkek

Részletesebben

Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév

Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév Készült: Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékén 2012.12.17. Összeállította Szilvágyi Gábor PhD hallgató Tartalomjegyzék Orgován

Részletesebben

ALKOHOLOK ÉS SZÁRMAZÉKAIK

ALKOHOLOK ÉS SZÁRMAZÉKAIK ALKLK ÉS SZÁRMAZÉKAIK Levezetés R R alkohol R R R éter Elnevezés Nyíltláncú, telített alkoholok általános név: alkanol alkil-alkohol 2 2 2 metanol etanol propán-1-ol metil-alkohol etil-alkohol propil-alkohol

Részletesebben

Nanokeménység mérések

Nanokeménység mérések Cirkónium Anyagtudományi Kutatások ek Nguyen Quang Chinh, Ugi Dávid ELTE Anyagfizikai Tanszék Kutatási jelentés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból létrejött

Részletesebben

A tompahegesztés hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira

A tompahegesztés hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira Doktori értekezés tézisei A tompahegesztés hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira Leskovics Katalin okleveles anyagmérnök Tudományos vezetők: Lenkeyné Dr. Biró Gyöngyvér egyetemi docens

Részletesebben

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: MOLNÁR ESZTER OKL. ÉLELMISZERMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

1. A savasság változása a vegetációs időszak alatt és a száradás során

1. A savasság változása a vegetációs időszak alatt és a száradás során A faanyag savassága mind az élő mind a holt faszövet szempontjából alapvető fontosságú. Elsődleges szereppel bír a szöveti ph-érték meghatározásán keresztül az enzim folyamatok befolyásolásában, a közeg

Részletesebben

A poli(vinil-klorid) környezetileg előnyös termooxidatív átalakítása. Doktori értekezés tézisei. Szarka Györgyi

A poli(vinil-klorid) környezetileg előnyös termooxidatív átalakítása. Doktori értekezés tézisei. Szarka Györgyi A poli(vinil-klorid) környezetileg előnyös termooxidatív átalakítása Doktori értekezés tézisei Szarka Györgyi Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémia Doktori Iskola Szintetikus kémia,

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Versenyző rajtszáma: 1. feladat

Versenyző rajtszáma: 1. feladat 1. feladat / 5 pont Jelölje meg az alábbi vegyület valamennyi királis szénatomját, és adja meg ezek konfigurációját a Cahn Ingold Prelog (CIP) konvenció szerint! 2. feladat / 6 pont 1887-ben egy orosz

Részletesebben

Kolloidstabilitás. Berka Márta 2010/2011/II

Kolloidstabilitás. Berka Márta 2010/2011/II Kolloidstabilitás Berka Márta 2010/2011/II Kolloid stabilitáshoz taszítás kell. Sztérikus stabilizálás V R V S sztérikus stabilizálás: liofil kolloidok alkalmazása védőhatás adszorpció révén (természetes

Részletesebben

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion.

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion. 4. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

CLOXACILLINUM NATRICUM. Kloxacillin-nátrium

CLOXACILLINUM NATRICUM. Kloxacillin-nátrium Cloxacillinum natricum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.7-1 04/2007:0661 CLOXACILLINUM NATRICUM Kloxacillin-nátrium C 19 H 17 ClN 3 NaO 5 S.H 2 O M r 475,9 DEFINÍCIÓ Nátrium-[(2S,5R,6R)-6-[[[3-(2-klórfenil)-5-metilizoxazol-4-il]karbonil]amino]-

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

H 3 C H + H 3 C C CH 3 -HX X 2

H 3 C H + H 3 C C CH 3 -HX X 2 1 Gyökös szubsztitúciók (láncreakciók gázfázisban) - 3 2 2 3 2 3-3 3 Szekunder gyök 3 2 2 2 3 2 2 3 3 2 3 3 Szekunder gyök A propánban az azonos strukturális helyzetű hidrogének és a szekunder hidrogének

Részletesebben

Fröccsöntés során kialakuló szerkezet hatása eredeti és reciklált PET mechanikai tulajdonságaira

Fröccsöntés során kialakuló szerkezet hatása eredeti és reciklált PET mechanikai tulajdonságaira Molnár Béla *, Dr. Ronkay Ferenc ** Fröccsöntés során kialakuló szerkezet hatása eredeti és reciklált PET mechanikai tulajdonságaira Különböző molekulatömegű anyagokból különböző falvastagságú termékeket

Részletesebben

I. Bevezetés I.1. A PVC-vel kapcsolatos környezeti problémák

I. Bevezetés I.1. A PVC-vel kapcsolatos környezeti problémák I. Bevezetés I.1. A PVC-vel kapcsolatos környezeti problémák Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan ipari eljárások, melyek nem termelnek környezetet szennyező és az élő szervezetre káros

Részletesebben

A fotodegradációs folyamat színváltoztató hatása a bútoriparban felhasználható faanyagoknál

A fotodegradációs folyamat színváltoztató hatása a bútoriparban felhasználható faanyagoknál DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A fotodegradációs folyamat színváltoztató hatása a bútoriparban felhasználható faanyagoknál Persze László Sopron 2014 Az értekezés Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly

Részletesebben

Fluorozott ruténium tartalmú katalizátorok előállítása és alkalmazása transzfer-hidrogénezési reakciókban

Fluorozott ruténium tartalmú katalizátorok előállítása és alkalmazása transzfer-hidrogénezési reakciókban ELTE TTK, Környezettan BSc, Szakdolgozat védés Budapest, 2013. június 17. 1/11 luorozott ruténium tartalmú katalizátorok előállítása és alkalmazása transzfer-hidrogénezési reakciókban öldesi Marcella ELTE

Részletesebben

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Doktori beszámoló 6. félév Készítette: Tegze Anna Témavezető: Dr. Takács Erzsébet 1 Antibiotikumok a környezetben A felhasznált

Részletesebben

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Doktori beszámoló 5. félév Készítette: Tegze Anna Témavezető: Dr. Takács Erzsébet ÓBUDAI EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYOK ÉS TECHNOLÓGIÁK

Részletesebben

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása & Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása Árki Anita, Mártáné Kánya Renáta Richter Gedeon Nyrt., Szintetikus I. Üzem Analitikai Laboratóriuma, Dorog E-mail: ArkiA@richter.hu Összefoglalás

Részletesebben

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Varga Csilla*, Miskolczi Norbert*, Bartha László*, Falussy Lajos** *Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki

Részletesebben

CO 2 aktiválás - a hidrogén tárolásban

CO 2 aktiválás - a hidrogén tárolásban CO 2 aktiválás a hidrogén tárolásban PAPP Gábor 1, HORVÁTH Henrietta 1, PURGEL Mihály 1, BARANYI Attila 2, JOÓ Ferenc 1,2 1 MTADE Homogén Katalízis és Reakciómechanizmusok Kutatócsoport, 4032 Debrecen,

Részletesebben

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával Tárgyszavak: PET; újrafeldolgozás; kémiai bontás; molekulatömeg; lánchosszabbítás; reaktív extrúzió;

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Speciális adalékok töltőanyagok mellett A töltőanyagok sok esetben javítják az alapanyagok mechanikai tulajdonságait, emellett azonban rontják a hő- és fényállóságot. Ezt a negatív

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Környezeti tényezők hatása, időfüggő mechanikai tulajdonságok Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 19. Ütemterv 2 / 20 Dátum 2018.09.05 2018.09.19

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

a borok finomításához

a borok finomításához a borok finomításához FINOMÍTÁS FINOMÍTŰS A kutatások mostanra sok, a borok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusra derítettek fényt, különösen olyanokra, melyek a finomítás során végbemenő színstabilizálást

Részletesebben

Fa-műanyag kompozitok (WPC) és termékek gyártása. Garas Sándor

Fa-műanyag kompozitok (WPC) és termékek gyártása. Garas Sándor Fa-műanyag kompozitok (WPC) és termékek gyártása 1 CÉL Kőolajszármazékok (polimerek) helyettesítése természetes, megújuló forrásból származó anyagokkal A polimerek tulajdonságainak módosítása Súlycsökkentés

Részletesebben

A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra

A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra Készítette: Gyenes Anett Tudományos vezető: Dr. Gácsi Zoltán Doktoranduszok Fóruma Miskolc 2012.

Részletesebben

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI 2016. január 28. csomagolás építőipar kereskedelem mezőgazdaság számítástechnika kommunikáció orvostudomány űrkutatás Ami körbevesz minket

Részletesebben

Szabadalmi igénypontok

Szabadalmi igénypontok l Szabadalmi igénypontok l. A dihidroxi-nyitott sav szimvasztatin amorf szimvasztatin kalcium sója. 5 2. Az l. igénypont szerinti amorf szimvasztatin kalcium, amelyre jellemző, hogy röntgensugár por diffrakciós

Részletesebben

Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra

Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra KISS LOLA VIRÁG, SERES ANIKÓ ÉS NAGY PÉTER ISTVÁN Szent

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában Beszámoló a 2014 15-ös tanév első félévében végzett doktoranduszi tevékenységről

Részletesebben

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor Gombos Erzsébet PhD hallgató ELTE TTK Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ Környezettudományi Doktori

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

BIZALMAS MŐSZAKI JELENTÉS 46303

BIZALMAS MŐSZAKI JELENTÉS 46303 BIZALMAS MŐSZAKI JELENTÉS 46303 Dátum: 2006. Június 7. PROJEKT SZÁMA: AN0139 Székhely: Shawbury, Shrewsbury Shropshire SY4 4NR Egyesült Királyság T: +44 (0) 1939 250383 F: +44 (0) 1939 251118 E: info@rapra.net

Részletesebben

Biomassza anyagok vizsgálata termoanalitikai módszerekkel

Biomassza anyagok vizsgálata termoanalitikai módszerekkel Biomassza anyagok vizsgálata termoanalitikai módszerekkel Készítette: Patus Eszter Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium Témavezető: Sebestyén Zoltán 2010. júl. 2. Mit is vizsgáltunk? Biomassza: A Földön

Részletesebben

TDK Tájékoztató 2016 Területek, témák, lehetőségek

TDK Tájékoztató 2016 Területek, témák, lehetőségek TDK Tájékoztató 2016 Területek, témák, lehetőségek Menyhárd Alfréd Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Kállay Mihály Tanszékvezető Budapest 2016. február 24. 1 Egyensúly Szerkezet Változás Fizikai-kémia

Részletesebben

Nagyhőállóságú műanyagok. Grupama Aréna november 26.

Nagyhőállóságú műanyagok. Grupama Aréna november 26. Nagyhőállóságú műanyagok Grupama Aréna 2015. november 26. Tartalom Jellemzők Műanyagok összehasonlítása A hőállóság növelésének lehetőségei (Adalékanyagok, erősítő anyagok) Alkalmazási példák Kiemelt termékek

Részletesebben