Vizsgálati jegyzőkönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vizsgálati jegyzőkönyv"

Átírás

1 Leier Baustoffe GmbH & Co KG Leitung Durisol z.h. Herrn Wolfgang Königsberger Johannesgasse Horitschon Bécs Város Magisztrátusa Bécs Városa Vizsgáló-, Ellenőrző- és Tanúsító, Építési Műszaki Laboratóriumok, Székhely: Rinnböckstraße 15 A 1110 Bécs Tel.: (+43 1) Fax: (+43 1) post@ma39.wien.gv.at Homepage: www. ma39.wien.gv.at MA 39 - VFA Bécs, május 12. Vizsgálati jegyzőkönyv egy mindkét on sima, DSi 25/13-N hangelnyelő elemekből készült tartópanelekből álló zajárnyékoló fal léghanggátlásának méréséről Megbízó: Leier Baustoffe GmbH & Co KG, Johannesgasse 46, 7312 Horitschon Megbízatás kelte: Vizsgálat tárgya: Vizsgálat helye: március 24. (személyesen, Königsberger Wolfgang úr, a Leier Baustoffe GmbH & Co KG, Durisol üzletágvezetője által) Zajárnyékoló fal (13 cm-es betonmaggal két on hangelnyelő elemekkel), 3 elem -> 121,5 cm x 257,0 cm x 25,0 cm HEA 160-as, 260 cm hosszú acéltartóval a vizsgálat tárgyát a megbízó szállította le. Az MA39, Bécs Városa Vizsgáló-, Ellenőrző és Tanúsító Állomása zajvizsgáló helyiségei. Megbízatás: A léghang gátlás mértékének meghatározása az EN ISO : 2012 (akkr. terület) szabványnak megfelelően, valamint az egy számadatos léghang gátlási szám, DL R számítása, illetve osztályozás az EN : 2013 (akkr. terület) és EN : 2012 számú szabványoknak megfelelően. MOR A vizsgálatok kizárólag a vizsgálatok tárgyára vonatkoznak. A jelentés minden án Bécs Városának hivatali bélyegzőlenyomata látható. A közzétételhez, kivonatok készítéséhez szükséges az MA 39 írásbeli hozzájárulása. Kérjük az MA 39 a helyen, az interneten megtalálható, mindenkori Általános Szerződési Feltételeinek figyelembevételét. Ez a feljegyzés 7 t és 1 mellékletet (4 ) tartalmaz. Az EN ISO 9001:2008 és az EN ISO 14001:2015 követelményeinek megfelelően a Quality Austria által tanúsított intézmény. Akkreditált Vizsgáló-, Ellenőrző- és Tanúsító Intézmény az AkkG szerint, az Osztrák Tudományos, Kutatási és Gazdasági Minisztérium általi kiértesítéssel az ÖVE/ÖNORM EN ISO/1EC és ÖVE/ÖNORM EN ISO/IEC szabványok alapján. Bejegyzett szervezet (Notified body) az (EU) Nr. 305/2011 sz. rendelete szerint (Építési Termékrendelet) az 1139 azonosító számmal. Nyitvatartási idő: Hétfőtől - Csütörtökig 7:30-15:30 -ig és Pénteken: 7:30-13:30 -ig; UID: ATU Bankkapcsolatok: Bank Austria. IBAN: AT ; BIC: BKAUATVWV. DVR:

2 1. Általános rész 1.1 Megbízatás 2/7 Az Önök február 25.-i megbízása alapján ( ben, Königsberger Wolfgang úr, Durisol üzletágvezető) egy zajvédő falelemekből készült fal (a zajvédő fal DSI 25/13-N zajelnyelő elemekből készített panelekből áll), melynek mérete megfelel a vizsgáló intézetben meglévő vizsgálati nyílásnak (2,64 m x 3,73 m) kell készíteni és annak léghang gátlását kell megvizsgálni. Meghatározásra kerültek a léghang gátlás mértéke (R) valamint a súlyozott léghang gátlás mértéke (R W ) (hanggátlás mértéke laboratóriumi körülmények között), valamint a spektrum illesztési értékek C, C tr valamint C és C tr, és ebből kiszámítandó volt az egy számadatos léghang gátlási szám (DL R ). (A léghang gátlás leírása olyan helyzetekben, ahol a zaj közvetlenül az elhaladó közúti illetve vasúti forgalom következtében a zajárnyékoló falra jut.) 2. A vizsgált minta felépítése 2.1 Általános rész A vizsgálat elrendezése az EN : pontja illetve az EN : 2012 szabvány 5. pontja szerint került kialakításra. Zajárnyékoló panelek: Anyagminőség Oszlop: A panelek mérete: Tömítés: Felületre vonatkoztatott tömeg: Három darab teherviselő panel betonmaggal, mindkét t sima hangelnyelő elemekkel. Megnevezés: DSi 25/13-N A hangelnyelő elem részletezése (lásd: melléklet 2. án) C30/37, B7 Megnevezés: HEA 160 (l=260 cm) 121,5 cm x 257,0 cm x 25,0 cm Elem/elemhez: TP 610B=20 mm hézag tömítő szalaggal H=7-16 mm, homlok on középen Elem/oszlop belső felületéhez: TP 610 hézagtömítő szalaggal, B=20 mm, H=2-6 mm (forrás felől) 347 kg/m 2, a vizsgált felületre vonatkoztatva (meghatározás módja: az egyes elemek súly mérése a gyártó adatai szerint, oszlop nélkül). 2.3 Csatlakoztatás a mérőállomás falazatához. A mérőállomás falazatához készített tömítés körös körben duzzadó habarccsal történt (a hézag szélessége változó, mm).

3 3/7 2.4 Vizsgálati körülmények Vizsgált felület 9,85 m 2 Levegő hőmérséklete: 22,3/22,3,0 C forrás/vétel helyiségek Levegő nedvesség tartalma: 42,3/42,1 % relatív nedvesség tartalom Légnyomás: 98,6/98,6 kpa 3. A mérés lefolytatása 3.1 Mérőkészülékek és vizsgáló eszközök Mérőrendszer: Norsonic Nor850 (2x) S/N , Kalibráló: Norsonic 1251 S/N Hangszóró: Norsonic dodekaéder hangszóró 229 S/N 19334,19333 Erősítő: PA-260 S/N 23399,22655 Mikrofonok: Norsonic 1225 S/N , Előerősítő: Norsonic 1209 S/N 20382, A súlyozott léghang gátlás R W meghatározása A mérések az EN ISO sorozat szabványoknak megfelelően történtek (mérések keltezése: április 5.). Ezeket a Norsonic cég hitelesített zajszintmérő rendszerével (Nor 850 típusú) rendszerével végeztük, amelyet a Norsonic (1251 típus) akusztikai kalibrálóval hitelesítettünk. A léghang gátlás mérése egy irányba történik (válaszfalak esetében választhatóan; külső falak esetében kívülről befelé). Az egyes mérési sorok mindegyikénél a vizsgált test egyik án (forrás ) Hz-ig terjedő tartományban zajt hoztunk létre (terc sávszélességben) és a zajszintet úgy a forrás, mint a vételi on mozgó mikrofonokkal (mikrofon forgató kar) vettük fel és tároltuk. Ezt követően határoztuk meg a vételi helyiség után zengési idejét. 4. Meghatározások Egy számként használt adatként a léghang gátlás megítéléséhez zajárnyékoló falak esetében a súlyozott léghang gátlás, R W valamint az ebből eredeztetett egy szám adatos léghang gátlási szám, DL R szolgál. Ezekhez a mutatókhoz az alábbi számítási előírások és meghatározások (értelemszerűen) az EN ISO 717-1: 2012 illetve EN :1013 és :1998 valamint az EN :2012 és :2012 szabványokban találhatók: 4.1 Súlyozott léghang gátlás, R W A terc sávokban történt mérések eredményeinek értékeléséhez, amelyek 0,1 db-ben adottak, a vonatkoztatási görbét 1 db-es lépésekben a mérés görbéjével szemben eltoljuk, míg a kedvezőtlen eltérések összege a lehető legnagyobb lesz, de a 32,0 db-t nem haladja meg. Egy adott frekvenciánál a kedvezőtlen eltérés akkor adott, ha a mérési eredmény alacsonyabb mint a vonatkoztatási érték. Csak a kedvezőtlen eltérések kerülnek figyelembe vételre. Az eltolt vonatkoztatási görbe értéke 500 Hz-nél adja a súlyozott léghang gátlás R W mértékét. A súlyozott léghang gátlás mértékét decibelben (db) adjuk meg.

4 4/7 4.2 Spektrum illesztő értékek C, C tr A spektrum illesztő érték az az érték db-ben amelyet a súlyozott léghang gátlás mértékéhez hozzá kell adni, hogy egy meghatározott hangtartományt vegyünk figyelembe. A különböző spektrumok matematikai definíciói valamint a számítási előírások a spektrum illesztési értékekhez az EN ISO 717-1; 2013 szabványban vannak megadva. A spektrum illesztési értéket 0,1 db-re számoljuk ki és az ISO szabvány szerint egész számra kerekítjük. Az alábbiakban adjuk meg a különböző zajforrások hozzárendelését az egyes spektrum illesztési értékekhez. Ezt a hozzárendelést irányelvként használhatjuk a spektrum illesztési értékek alkalmazásához a zajcsillapítás megítélésénél ezen zajforrások tekintetében. A spektrum illesztési érték, C elsődlegesen közepes és magas frekvenciájú zajforrásokat vesz figyelembe. Ide tartoznak többek között a lakókörnyezet tevékenységei (beszéd, zene, rádió, TV), a játszó gyerekek, a közepes és nagy sebességű kötött pályás közlekedés zaja, az autópálya forgalom 80 km/ óra sebesség felett, kis távolságban elhaladó sugárhajtású repülőgépek és olyan üzemek zaja, amelyek döntő mértékben közepes és magas frekvenciás zajt bocsájtanak ki. A C tr spektrum illesztési érték elsődlegesen a mély és közepes frekvenciájú zajforrásokat veszi figyelembe. Idetartozik többek között a városi közúti közlekedés, a kis sebességű kötött pályás közlekedés, a légcsavar hajtású repülőgépek, sugárhajtású repülőgépek nagy távolságban, a diszkó zene valamint olyan üzemek zaja, amelyek túlnyomó részt mély és közepes frekvencián bocsájtanak ki zajt. 4.3 Egy szám adatos léghang gátlási szám, DL R az EN szabvány szerint. Az utak melletti zajárnyékoló falak hatékonyságának jellemzésére le kell vezetni az egy számadatos léghang gátlási számot (DL R ). Az egyes léghang gátlás mértékeket az EN szabványban meghatározott szabványosított közlekedési zaj spektrum szerint kell súlyozni és az 5.2 pontban megadott képlet szerint kell kiszámolni. Ez az egy számos adat zajárnyékoló falak léghanggátlásának leírására alkalmas olyan helyzetekben, ahol a zajárnyékoló falra a zaj közvetlenül a zajló forgalomból hat, tehát nem reflektálódik más felületekről, illetve nincsenek elhajlások közbeeső akadályok következtében. 4.4 Az egy számadatos léghang gátlási szám meghatározása az EN számú szabvány szerint. A zajárnyékoló falak hatékonyságának leírásához vasúti pályák mellett le kell vezetni az egy szám adatos léghang gátlási számot, DL R t. Az egyes léghang gátlás értékeket az EN szabványban meghatározott szabványosított közlekedési zajspektrum alapján kell súlyozni és a 6. pontban megadott képlet szerint kell kiszámítani. Az egy számadatos léghang gátlási szám zajárnyékoló falak és hasonló szerkezetek összesített minőségének összehasonlítására szolgál, a helyi adottságok, a vasúti közlekedés összetételének és a sínpálya típusának figyelembe vétele nélkül.

5 5. Eredmények 5/7 A mérésekből a következő értékek adottak: Zajárnyékoló fal típusa Zajárnyékoló fal betonfalból és DSi 25/13-N hangelnyelő lapokból (2.2 pont szerint) Léghang gátlás mértéke R W (C; C tr ;C ;C tr ) 33 (-1; -3; 0;-3) db A mellékletben, az 1-es on ábrázoltuk a mérés görbéjét (vastag mérési görbe) az R léghang gátlás mértékének megfelelően a frekvencia tartományok függvényében (100 Hz-től 5000 Hz-ig) valamint a vonatkoztatási görbét (vékony vonalas görbe) az EN ISO 717-1: 2006 szabványnak megfelelően illetve szerepeltettük az egyes léghang gátlási értékeket számszerűen. 6. Műszaki szabályozók A mérés és az értékelés az alábbi szabványoknak megfelelően történik: Mérési szabványok (alkalmazási szabályok, a léghang gátlás mérése, mérési eljárások): EN ISO , -2 és 4: november 15. Vizsgálati elrendezés szabványa: EN ISO ; november 15. Fogalmak és egységek illetve a kiértékelés szabványai: EN ISO 717-1; június 15. EN ; január 1. illetve március 1. EN és -3-1; december 1. B ; június Az egy számadatos léghang gátlási szám, DL R osztályba sorolása. 7.1 Az EN szabvány szerint. Amennyiben a DL R érték megadásán túl a léghang gátláshoz kategóriákra is szükség van, úgy az EN szabvány A.1 jelű táblázatának megfelelően megadottakat kell alkalmazni. A szabvány A függelékében a A.1 táblázatban a léghang gátlás csoportjai az egy szám adatos léghang gátlási szám DL R függvényében vannak megadva, öt csoportot különböztetünk meg. Csoport DL R db-ben B0 Nincs meghatározva B1 <15 B2 15-től 24-ig B3 25-től 34-ig B4 >34

6 6/7 7.2 Az EN szabvány szerint A vasúti pályák mellett lévő zajárnyékoló falak minősítéséhez az egy szám adatos léghang gátlási szám DL R számításával az EN szabvány szerint nem lehet osztályba sorolást végezni EN 1793 számú szabvány értelmében. Itt mindösszesen az egy szám adatos léghang gátlási szám meghatározása történik meg. 8. Minősítés és összefoglalás 8.1 Az EN számú szabvány szerint. Az R léghang gátlás tényező mért értékei alapján az egyes tercsávokban és az abból levezetett egy szám adatos léghang gátlási szám, DL R -ből a megvizsgált zajcsillapító falra a következő zajcsillapítási csoport adódik: Zajárnyékoló fal típus Egy szám adatos léghang gátlási szám, DL R A léghang gátlás csoportja Zajárnyékoló fal betonfalból és LSA50/8,5/25-N hangelnyelő lapokból (2.2 pont szerint) 43 db B4 Ahogy látható, a megvizsgált zajárnyékoló fal a B3-es léghang gátlási csoportba sorolandó, mert megfelel a DL R re vonatkozó követelménynek. 8.2 Az EN szabvány szerint Az R léghang gátlás tényező mért értékei alapján az egyes tercsávokban az abból levezetett egy szám adatos léghang gátlási szám, DL R a vizsgált fal esetében a következők szerint adódik: Zajárnyékoló fal típusa Zajárnyékoló fal betonfalból és LSA 50/8,5/25-N hangelnyelő lapokból (a 2.2 pont szerint) Egy szám adatos léghang gátlási szám, DL R 45 db 8.3 A hangelnyelő elemek megítélése A tartóelemekből álló falaknak azonos felépítéséből az LSA 50/8,5/25-N és LSA 50/8,5/25-W hangelnyelő elemekkel abból lehet kiindulni, hogy azonos sűrűségi viszonyok mellett az elért léghang gátlás mértéke a megnevezett rendszerre átvihető. Ehhez járul, hogy mindkét hangelnyelő elem méretei megegyeznek és így egyenértékűnek tekinthetők. A fent kimutatott értékek ezért érvényesek az LSA 50/8,5/25-W hangelnyelő elemekre (melléklet 4. a)

7 7/7 Utalás: Bizonyos körülmények között fontos, hogy a zajárnyékoló falak léghang technikai viselkedését ne kizárólagosan az egy szám adatos léghang gátlási szám alapján értékeljük, hanem az egyes frekvencia tartományokban megvalósuló léghang gátlást (különösen a mélyebb frekvenciájú tartományok esetében) is figyelembe kell venni. Az összetettebb helyzetekben, amikor a léghang visszaverődik vagy a hanghullámok elhajlanak, meg változik az eredeti közlekedési zaj spektrum és a mélyebb frekvencia tartományok a zajárnyékoló falak felületén erősebben jelenhetnek meg. Ilyen esetekben az egyes frekvencia tartományokon belüli (mint például a mélyebb frekvencia tartományokban) jelentkező léghang gátlás is jelentős lehet. Ügyintéző: Aláírásra jogosult laboratóriumi vezető A vizsgáló-, ellenőrző- és tanúsító intézmény vezetője: Dipl.-Ing. Roman Mottinger Dipl.-Ing. Dr. techn. Christian Pöhn Dipl.-Ing. Georg Pommer

8 Melléklet 1/4 Léghang gátlás mértéke az ISO szerint Építmény léghang gátlásának mérése vizsgálati elrendezésben. Megbízó: Leier Baustoffe GmbH, Johannesgasse 46, 7312 Horitschon Vizsgálat kelte: Gyártó: Leier Baustoffe GmbH, Johannesgasse 46, 7312 Horitschon A mérőhelyiségek jelölése: 1-es mérőterem/4-es mérőterem A vizsgálat tárgyát beépítette: A Leier Baustoffe GmbH személyzete Termék megnevezése: Vasbeton fal DSi25/13-N Durisol elemekkel ( függőleges kivitel), két on hangelnyelő felülettel A vizsgálat tárgyának felépítése: 2,64x3,73 m felületű zajárnyékoló fal HEA 160-as acéloszlopokkal, ami áll vasbeton falelemekből DSi 25/13-N hangelnyelő elemekből összeállítva, 121,5 cmx257,0 cmx25,0 cm (3 db) (a melléklet 2. a szerint) Légnyomás: 98,6 kpa Levegő hőmérséklete: 22,3 C Relatív légnedvesség: 42,1 % Felület súly: 347,0 kg/m 2 A vizsgálati nyílás felülete: 9,85 m 2 Forrás helyiség térfogata: 202,7 m 3 Vevő helyiség térfogata: 105,1 m 3 A frekvencia tartomány az eltolt (ISO szerinti), eltolt vonatkoztatási értékek szerint Frekvencia (Hz) R (db) ,0 28,1 27,2 26,2 25,2 25,5 24,7 25,3 27,8 30,5 35,2 38,7 40,0 42,4 44,6 47,6 50,9 51,9 Értékelés az ISO szerint R W (C;C tr ) = 33 ( -1 ; -3 )db C = db C = db C = 0 db A meghatározás a mérő elrendezés C tr = db C tr = db C tr = -2 db mérési eredményein alapszik. Vizsgáló intézmény neve: MA 39 Bécs Város Vizsgáló-, Ellenőrző- és Tanúsító Vizsgálati jelentés száma: MA 39 VFA Kelt: aláírás:

9 Melléklet 2/4 Durisol DSi 25/13-N elemtípus METSZET

10 Melléklet 3/4

11 Melléklet 4/4 1. ábra, kész felépített fal vétel 2. ábra, kész falszerkezet forrás

Vizsgálati jegyzőkönyv

Vizsgálati jegyzőkönyv Leier Baustoffe GmbH & Co KG Leitung Durisol z.h. Herrn Wolfgang Königsberger Johannesgasse 46 7312 Horitschon Bécs Város Magisztrátusa Bécs Városa Vizsgáló-, Ellenőrző- és Tanúsító, Építési Műszaki Laboratóriumok,

Részletesebben

Vizsgálati jegyzőkönyv

Vizsgálati jegyzőkönyv Durisol-Werk GmbH Nfg. KG Durisolstraße 1 2481 Achau Bécs Város Magisztrátusa Bécs Városa Vizsgáló-, Ellenőrző- és Tanúsító, Építési Műszaki Laboratóriumok, Székhely: Rinnböckstraße 15 A 1110 Bécs Tel.:

Részletesebben

AZ INTELLIGENS ZAJVÉDŐ FALRENDSZER. www.leier.hu

AZ INTELLIGENS ZAJVÉDŐ FALRENDSZER. www.leier.hu AZ INTELLIGENS ZAJVÉDŐ FALRENDSZER 2 3 Tartalomjegyzék Leier Durisol zajvédő falrendszer technológia... 5 Leier Durisol zajvédő falrendszer termékelőnyök... 6 Leier Durisol zajvédő falrendszer javasolt

Részletesebben

ÉPÜLETFIZIKAI SZÁMÍTÁSOK

ÉPÜLETFIZIKAI SZÁMÍTÁSOK ÉPÜLETFIZIKAI SZÁMÍTÁSOK Tárgy Előállító Durisol DSs 30/12 N Leier Baustoffe GmbH & Co KG köpenyelemekből Johannesgasse 46 készült falak A-7312 Horitschon hőtechnikai jellemzőinek Werk Achau meghatározása

Részletesebben

2016 szeptember 22. akusztikus mérnök zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök

2016 szeptember 22. akusztikus mérnök zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök Akusztikai mérési jegyzőkönyv és szakvélemény a Budapest, VIII. kerület Leonardo da Vinci u. 35 szám alatt épülő társasház akusztikai méréséről III. 5. lakás III. 4. lakás 2016 szeptember 22. Készítette:

Részletesebben

ZAJÁRNYÉKOLÓ FALRENDSZEREK. www.leier.hu

ZAJÁRNYÉKOLÓ FALRENDSZEREK. www.leier.hu ZAJÁRNYÉKOLÓ FALRENDSZEREK TARTALOMJEGYZÉK Technológia... 3 Termékelőnyök... 4 Javasolt felhasználási területek.......................... 4 Esztétikum... 5 Karbantartás....................................................

Részletesebben

Akusztika hanggátlás. Dr. Reis Frigyes elıadásának felhasználásával

Akusztika hanggátlás. Dr. Reis Frigyes elıadásának felhasználásával Akusztika hanggátlás Dr. Reis Frigyes elıadásának felhasználásával Mirıl van szó? A szerkezetet egyik oldalán valamilyen hatás éri - a levegıben terjedı hang (longitudinális hullámok), amelyek rezgésbe

Részletesebben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben 1 Tartalom A hanggátlásról általában A terjedési utak, zavarforrások Tecsound a gyakorlatban Összehasonlítás Összefoglaló 2 A hanggátlásról általában

Részletesebben

Zajárnyékoló falak tervezési tapasztalatai. Útépítési akadémia 15.

Zajárnyékoló falak tervezési tapasztalatai. Útépítési akadémia 15. Zajárnyékoló falak tervezési tapasztalatai Útépítési akadémia 15. Budapest, 2008. február 20. Zaj: minden olyan hang -függetlenül a hangosságától vagy erősségétől, amely nem kívánatos hatással van egyes

Részletesebben

Vizsgálati jegyzőkönyv

Vizsgálati jegyzőkönyv BMWA-92.714/532-I/12/2006 akkreditált vizsgáló- és ellenőrző központ (1. számú) arsenal research az osztrák kutatási központ csapata Vizsgálati jegyzőkönyv A projekt leírása: Az ÖNORM EN 12975-1 és 2 szabvány

Részletesebben

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása Összeállította: dr. Szuhay Péter Budapest, 2013 Filename, 1 Hang és zaj 1. rész Dr. Szuhay Péter B & K Components Kft

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI OKIRAT. engedélyezi

ENGEDÉLYEZÉSI OKIRAT. engedélyezi ENGEDÉLYEZÉSI OKIRAT Engedélyszám: RVE-04.01.01-SYSTEM-0007-2016 Az Osztrák Kutatótársaság Út Vasút Közlekedés ezennel a rendelkezésre álló vizsgálati jelentések és testületi határozatok alapján a Leier

Részletesebben

Egy Leier-Durisol zajárnyékoló fal állékonysága

Egy Leier-Durisol zajárnyékoló fal állékonysága Vizsgálat jelentés Száma: 25283/2016 Jele:My Kelt: 2016.05.08 Vizsgálati megbízás: A megbízás a következő minősítésre szól: Egy Leier-Durisol zajárnyékoló fal állékonysága egy oldalon nagyfokú hangelnyelő

Részletesebben

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA A levegőben terjedő hang a levegő részecskéit megmozgatja, közöttük sűrűsödéseket és ritkulásokat hoz létre. Hangnyomás: a normál légnyomás [10 5 Pa] hang hatására történő változásának

Részletesebben

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó:

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Hanno -Protecto műszaki habok Protecto Kizárólagos magyarországi forgalmazó: TechFoam Hungary Kft. H-1183 Budapest, Felsőcsatári út 15. Tel: + 36 1 296 08 02 Fax: + 36 1 296 0803 e-mail: info@techfoam.hu

Részletesebben

Tűzvédelem F120 (a DIN része szerint) A hangelnyelési osztály 2007/07 MEGHALLANI, AMIT HALLANI SZERETNÉNK. w 0,90 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK

Tűzvédelem F120 (a DIN része szerint) A hangelnyelési osztály 2007/07 MEGHALLANI, AMIT HALLANI SZERETNÉNK. w 0,90 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK 2007/07 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK Teret adnak az újdonságoknak MEGHALLANI, AMIT HALLANI SZERETNÉNK THERMATEX Alpha A hangelnyelési osztály w 0,90 Tűzvédelem F120 (a DIN 4102 2. része szerint) MADE IN GERMANY

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Központi Laboratórium Cím: 1113 Budapest, Diószegi út 37. Telefon: (+36-1)-372-6100 Telefa: (+36-1)-386-8794 E-mail: info@emi.hu A NAT által NAT-1-1110/2010

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése (2-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv

Rugalmas állandók mérése (2-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv (-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv Készítette:,... Beadás ideje:.. 9. /9 A mérés leírása: A mérés során különbözõ alakú és anyagú rudak Young-moduluszát, valamint egy torziós szál torziómoduluszát akarjuk

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

V I Z S G Á L A T I J E L E N T É S

V I Z S G Á L A T I J E L E N T É S Építőanyag-vizsgálat és Környezeti Analitika Állami Akkreditált Vizsgáló és Ellenőrző Állomás Materialprüfung G.m.b.H 2352 Gumpoldskirchen, Industriestraße 7 www.mapag.at Építőanyag vizsgálat bau@mapag.at

Részletesebben

Az EGGER ProAkustik szabvány lapok hangelnyelő, egyik oldalán dekoratív felületű elemek. A készleten tartott EGGER lapok rétegfelépítése:

Az EGGER ProAkustik szabvány lapok hangelnyelő, egyik oldalán dekoratív felületű elemek. A készleten tartott EGGER lapok rétegfelépítése: MŰSZAKI ADATLAP EGGER AKUSZTIKUS LAPOK ProAkustik szabvány lapok Az EGGER ProAkustik szabvány lapok hangelnyelő, egyik oldalán dekoratív felületű elemek. A készleten tartott EGGER lapok rétegfelépítése:

Részletesebben

Légszelepek LV Sorozat

Légszelepek LV Sorozat 1/4/U/4 Légszelepek LV Sorozat befúvásra, elszívásra TROX Austria GmbH Telefon: 212-1211; 212-9121 Magyaroroszági Fióktelep Telefax: 212-0735 1016 Budapest http://www.troxtechnik.at Krisztina krt. 99.

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI OKIRAT. engedélyezi

ENGEDÉLYEZÉSI OKIRAT. engedélyezi ENGEDÉLYEZÉSI OKIRAT Engedélyszám: RVE-04.01.01-SYSTEM-0003-2016 Az Osztrák Kutatótársaság Út Vasút Közlekedés ezennel a rendelkezésre álló vizsgálati jelentések és testületi határozatok alapján a Leier

Részletesebben

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe:

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe: Zaj (bevezetés) A zaj hatása: elhanyagolhatótól az elviselhetetlenig. Zaj: nem akart hang. Környezeti zaj: állandó zaj (l. ha nincs közlekedés). Zajimisszió: Zajterhelés az érzékelés helyén. Zajemisszió:

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

Hangterjedés szabad térben

Hangterjedés szabad térben Hangterjeés szaba térben Bevezetés Hangszint általában csökken a terjeés során. Okai: geometriai, elnyelőés, fölfelület hatása, növényzet és épületek. Ha a hangterjeés több mint 100 méteren történik, a

Részletesebben

FELADATOK A DINAMIKUS METEOROLÓGIÁBÓL 1. A 2 m-es szinten végzett standard meteorológiai mérések szerint a Földön valaha mért második legmagasabb hőmérséklet 57,8 C. Ezt San Luis-ban (Mexikó) 1933 augusztus

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

ÉPÜLETEK ZAJVÉDELME Épületek rendeltetésszerű használatához tartozó követelmények Szerkezeti állékonyság Klímakomfort (hő- és páravédelem, frisslevegő, ) Természetes és mesterséges megvilágítás zajvédelem

Részletesebben

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.*

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* Az EN sorozatú szabványok megjelenésével megváltozott a szemrevételezéses vizsgálat (VT) feladata. Amíg korábban

Részletesebben

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 21. (hétfő délelőtti csoport) 1. A mérés elmélete A nehézségi gyorsulás mérésének egy klasszikus módja

Részletesebben

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS - 1 - Építőanyag, 1954. 9. pp. 307-312 Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS 1. Bevezetés Az Építéstudományi Intézet Minősítő Laboratóriumába 1953.

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV A MEGRENDELŐ ADATAI Megrendelő: Federal Mogul Hungary Kft. A megrendelő címe: 9184, Kunsziget, Fő út 51. A megbízás száma, kelte: A VIZSGÁLT DARABOK ADATAI A vizsgálat tárgya: Lemez

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 3. MÉRÉS Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 23. Szerda délelőtti csoport 1. A

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

Hangszigetelő üvegezés: felépítés, szempontok, gyakorlati alkalmazás

Hangszigetelő üvegezés: felépítés, szempontok, gyakorlati alkalmazás Csott Róbert: Hangszigetelő üvegezés: felépítés, szempontok, gyakorlati alkalmazás Léghangszigetelés fogalma és mennyiségei C és C tr színképillesztési tényezők Rendeletek és szabványok Szerkezetek és

Részletesebben

A zajszennyezéssel kapcsolatos fizetési hajlandóság meghatározása kérdőíves felmérés segítségével

A zajszennyezéssel kapcsolatos fizetési hajlandóság meghatározása kérdőíves felmérés segítségével A zajszennyezéssel kapcsolatos fizetési hajlandóság meghatározása kérdőíves felmérés segítségével 1. Bevezetés A zaj meghatározza az emberek közérzetét és az életminőséget, olyan környezetszennyezés, amelynek

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.26. A mérés száma és címe: 12. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 2005.11.09. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence 1 A mérés során egy

Részletesebben

A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata

A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata CONSTRUMA 2010 29. Nemzetközi építőipari szakkiállítás Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Nonprofit Kft. Nyílásos homlokzati falakkal szemben

Részletesebben

Esővédő zsalu ALAS-F 125

Esővédő zsalu ALAS-F 125 Esővédő zsalu ALAS-F 125 Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon: +49 (0) 74 63-980 - 0 Fax: +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...3 Kialakítás...

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

Térinformatikai elemzések

Térinformatikai elemzések Térinformatikai elemzések Zajosok: Horváth Judit Kancz Albert Kovács Ádám Kraus Olivér Orbán József (manager) Bp, 2006/2007 őszi félév Zajosok ütemterve ÜTEMTERV Feladat Hét 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-W tűzvédelmi burkolat Hilti CFS 0843-CPD-0103

Részletesebben

Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Zajmérés ESRI alapokon

Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Zajmérés ESRI alapokon Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Zajmérés ESRI alapokon Dr. Pődör Andrea Résztvevők: Ócsai Attila, Ladomerszki Zoltán, Révész András, Ilhom Abrurahmanov, Shukhrat Shokirov, Gulden Ormanova Mi is a

Részletesebben

Straight Edge Compact

Straight Edge Compact Straight Edge Compact Bevezetés Egyenességmérő készülék A különböző acélszerkezetek gyártásánál és szerelésénél az egységek összekapcsolását biztosító csavaros és hegesztett kötések gyakran vezethetnek

Részletesebben

Stratégiai zajtérképekről mindenkinek

Stratégiai zajtérképekről mindenkinek Környezetvédelem / Levegőtisztaság; Zaj- és rezgésvédelem / Hírek Zajtérképek 2007-06-27 10:01:27 Az idei évben elkészül Budapest és a közvetlen környeztében lévő huszonegy település stratégiai zajtérképe.

Részletesebben

SZELLŐZTETŐ- RENDSZER. A ventilátor 50%-os fordulaton történő működtetése 70%-os energiafelhasználás. csökkenést eredményez. SZELLŐZTETŐ- RENDSZER

SZELLŐZTETŐ- RENDSZER. A ventilátor 50%-os fordulaton történő működtetése 70%-os energiafelhasználás. csökkenést eredményez. SZELLŐZTETŐ- RENDSZER HALK MŰKÖDÉSŰ CSŐVENTILÁTOROK TD-SILENT ECOWATT sorozat TD-SILENT ECOWATT - ÉS 1 KÖZÖTTI TÍPUSOK ENERGIA- HATÉKONY TD-SILENT ECOWATT - 1 ÉS TÍPUSOK ENERGIA- HATÉKONY SZELLŐZTETŐ- RENDSZER SZELLŐZTETŐ-

Részletesebben

R4308JPCPR. Teljesítménynyilatkozat. [CompanyGraphic]

R4308JPCPR. Teljesítménynyilatkozat. [CompanyGraphic] nyilatkozat [CompanyGraphic] 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: SMARTroof Norm, DDP B, FKD B, FKD RS, FKD RS C1, FKD RS C2, FRN, FLP, DDP-K, CLT C1 Thermal, CLT C2 Thermal, Core 37, FKD, FKD C1,

Részletesebben

Meteorológiai paraméterek hatása a zaj terjedésére Budaörsön az M7-es autópálya térségében

Meteorológiai paraméterek hatása a zaj terjedésére Budaörsön az M7-es autópálya térségében Meteorológiai paraméterek hatása a zaj terjedésére Budaörsön az M7-es autópálya térségében Készítette: Kádár Ildikó Környezettudomány szak Témavezető: Pávó Gyula, ELTE Atomfizikai Tanszék Konzulensek:

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

ÉMI - CONSTRUMA előadások 1

ÉMI - CONSTRUMA előadások 1 2017.04.09. ÉMI - CONSTRUMA előadások 1 Papp Imre Okl. faipari mérnök, szakértő mérnök ÉMI Műszaki Szolgáltató Iroda Hogyan válasszunk beltéri ajtót? avagy, a vizsgált műszaki jellemzők a gyakorlatban

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája ACÉLOK ÁTEDZHETŐ ÁTMÉRŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA Dr. Palotás Béla / Dr. Németh Árpád palotasb@eik.bme.hu A gyakorlat előkészítő előadás fő témakörei Az

Részletesebben

Alapvető információ és meghatározások

Alapvető információ és meghatározások .3 X X testregistrierung Alapvető információ és meghatározások Állandó légmennyiség-szabályozás CONSTANTFLOW Termékkiválasztás Alapvető méretek Jelmagyarázat Korrekciós értékek rendszercsillapításhoz Mérések

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN

RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN Bujtás T., Ranga T., Vass P., Végh G. Hajdúszoboszló, 2012. április 24-26 Tartalom Bevezetés Radioaktív hulladékok csoportosítása, minősítése A minősítő

Részletesebben

ÖDOMÉTERES VIZSGÁLAT LÉPCSŐZETES TERHELÉSSEL MSZE CEN ISO/TS 17892-5 BEÁLLÍTÁS ADAT. Zavartalan 4F/6,0 m Mintadarab mélysége (m)

ÖDOMÉTERES VIZSGÁLAT LÉPCSŐZETES TERHELÉSSEL MSZE CEN ISO/TS 17892-5 BEÁLLÍTÁS ADAT. Zavartalan 4F/6,0 m Mintadarab mélysége (m) BEÁLLÍTÁS ADAT Minta leírás Barna iszap Előkészítési módszer magmintából Részecske-sűrűség (Mg/m³) 2.70 Feltételezett / Mért Feltételezett Betöltés sorrend információ Kezdeti mérések (gyűrű) Terhelési

Részletesebben

Termékismertető BTZ-CF típusú tűzvédelmi tányérszelep. Az európai előírások szerinti CE- megfelelőség. Légtechnika, tűzvédelem magas fokon!

Termékismertető BTZ-CF típusú tűzvédelmi tányérszelep. Az európai előírások szerinti CE- megfelelőség. Légtechnika, tűzvédelem magas fokon! Termékismertető BTZ-CF típusú tűzvédelmi Az európai előírások szerinti CE- megfelelőség Légtechnika, tűzvédelem magas fokon! Megfelel az EN 156 szabványnak Tűzvédelmi Típus BTZ-CF-EI90S 8 Általános bemutatás

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 08 Kőműves és hidegburkoló

Részletesebben

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com A RIGIPS és az ISOVER, a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjai, a szárazépítési piacon elsôként minôsítette szerkezeteit az új OTSZ szerint: ÉME A-99/2008 A Rigips rendszerekrôl további részletes információt,

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

Épületakusztika. Készítette: Födelmesi Tamás László Pócsi András

Épületakusztika. Készítette: Födelmesi Tamás László Pócsi András Épületakusztika Készítette: Födelmesi Tamás László Pócsi András ZAJFORRÁSOK Külső zajforrások Ipari tevékenység Járműtranszport Rendezvények (zenei, sport, stb tüntetés ) Belső zajforrások Belső téri tevékenységekből

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben

Tanúsított hatékonysági vizsgálat

Tanúsított hatékonysági vizsgálat Tanúsított hatékonysági vizsgálat Termék: XADO revitalizáló gél benzinmotorokhoz Gyártó: XADO-Technology Ltd. 23 Augusta Lane, 4 61018 Harkiv Ukrajna Alkalmazási terület: Revitalizáló gél benzinmotorokhoz

Részletesebben

2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG

2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG 2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2006. március 6.) az egyes építési termékek tűzzel szembeni viselkedésére vonatkozó osztályozás keretében a fa padlóburkolatok

Részletesebben

Teljesítmény- nyilatkozat

Teljesítmény- nyilatkozat Termék A terméktípus egyedi azonosító kódja EK-JZ Alkalmazási terület Füstgázvezérlő zsalu multifunkciós célokra Gyártó TROX GmbH Telefonszám: +49 (0)2845 2020 Fax +49 (0)2845 202265 Heinrich-Trox-Platz

Részletesebben

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint ÚTLAB Közgyűlés Budapest 2012. május 14. Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint BORS Tibor főmunkatárs Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda Irodavezető

Részletesebben

DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS ALKALMAZÁSTECHNIKA ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET. www.leier.hu

DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS ALKALMAZÁSTECHNIKA ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET. www.leier.hu DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS ALKALMAZÁSTECHNIKA ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET www.leier.hu LEIER ÉPÍTŐANYAG-ÜZEMEK Devecser Téglagyár 8460 Devecser, Sümegi út 93. telefon: 88/512-600 fax: 88/512-619

Részletesebben

KDL KDL. Perforált befúvóelem

KDL KDL. Perforált befúvóelem Perforált befúvóelem KDL Leírás A KDL iskolák, üzemcsarnokok, stb. szellőztetésére használható. Különböző mintázatú perforációval ellátott horganyzott acéllemezből készül RAL 900 fehér porfestéssel. A

Részletesebben

BUDAÖRS, 1. SZ. FŐÚT (BUDAPESTI ÚT, SZABADSÁG ÚT)

BUDAÖRS, 1. SZ. FŐÚT (BUDAPESTI ÚT, SZABADSÁG ÚT) Pannon Engineering Kft. Tervszám: 1504 BUDAÖRS, 1. SZ. FŐÚT (BUDAPESTI ÚT, SZABADSÁG ÚT) FORGALOMSZÁMLÁLÁS Készült: 2015. február Megbízó: Budaörs Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2040 Budaörs,

Részletesebben

T 8331 HU, T HU, T 5857 HU, T 5824 HU, T 5840 HU

T 8331 HU, T HU, T 5857 HU, T 5824 HU, T 5840 HU Villamos állítószelepek Típus 3260/5857, 3260/5824, 3260/5825, 3260/3374, 3260/3274 Pneumatikus állítószelepek Típus 3260/2780, 3260/3371, 3260/3372, 3260-1, 3260-7 Háromjáratú szelep Típus 3260 Alkalmazás

Részletesebben

P731x TOLÓ RÉTEGPOTENCIÓMÉTER CSALÁD. (Előzetes tájékoztató) E termékcsalád sorozatgyártása 1983. IV. negyedére várható. 68 + 0,2 68,4±0,2 75+0,1

P731x TOLÓ RÉTEGPOTENCIÓMÉTER CSALÁD. (Előzetes tájékoztató) E termékcsalád sorozatgyártása 1983. IV. negyedére várható. 68 + 0,2 68,4±0,2 75+0,1 P731x TOLÓ RÉTEGPOTENCIÓMÉTER CSALÁD (Előzetes tájékoztató) E termékcsalád sorozatgyártása 1983. IV. negyedére várható. Tolóit 40 ± 0, 5 2-0.1 Meretek mm-ben M3 Megjelölés 12 max 10max 68 + 0,2 25 68,4±0,2

Részletesebben

1.1 Emisszió, reflexió, transzmisszió

1.1 Emisszió, reflexió, transzmisszió 1.1 Emisszió, reflexió, transzmisszió A hőkamera által észlelt hosszú hullámú sugárzás - amit a hőkamera a látómezejében érzékel - a felület emissziójának, reflexiójának és transzmissziójának függvénye.

Részletesebben

Összefoglaló jegyzőkönyv

Összefoglaló jegyzőkönyv Mérésügyi Főosztály Összefoglaló jegyzőkönyv Lakókörnyezet elektromágneses expozíciójáról A vizsgálat elvégzése a lakossági elektromágneses kitettséget mérő program keretében történt. A mérőprogramról,

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT Száma: TNY/001 1. Terméktípus azonosító kódja: Előregyártott vasbeton vízóraakna 2. Típus-, tétel-,vagy sorozatszám: 90 110 122cm 110 110 122cm 3. A termék rendeltetése: Vízóraaknák építése olyan helyeken,

Részletesebben

Monostori Balázs Szarvas Attila. Konzulens: Sujbert László

Monostori Balázs Szarvas Attila. Konzulens: Sujbert László Monostori Balázs Szarvas Attila Konzulens: Sujbert László A féléves munka tartalma az aktív zajelnyomó rendszerek megismerése a piacon elérhető megoldások áttekintése, konkrét típusok tesztelése egy újszerű

Részletesebben

Légáram utófűtéshez kör keresztmetszetű légcsa tornákban

Légáram utófűtéshez kör keresztmetszetű légcsa tornákban .1 X X testregistrierung Hőcserélő típus Légáram utófűtéshez kör keresztmetszetű légcsa tornákban Kör keresztmetszetű melegvizes hőcserélő légáramok utófűtéshez, TVR VAV készülékekhez és RN vagy VFC típusú

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 139-CPD-3 Ajtópánt-modell: Türband Serie 6 AT, 2-részes 2 Azonosító-sz: A71_, A72_, A73_, A7_, A75_, A76_, A77_, A78_, A79_, A71_, A711_, A712_, A713_, A71_, A715_, A716_,

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS SZERKEZETI OSZTÁLYOK Nem kiemelt Minőségellenőrzés szintje Kiemelt Szerkezet alakja Szerkezet

Részletesebben

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Készítette:... kurzus Elfogadva: Dátum:...év...hó...nap NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő nyomásveszteségének mérése U-csöves

Részletesebben

Kemikál Építőanyagipari Zrt Budapest, Tagló u

Kemikál Építőanyagipari Zrt Budapest, Tagló u Epitésügyi Minöségellenörzö Innovációs Nonprofrt Kft ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KFT. KÖZPONTILABORATÓRDmM VEGYÉSZETI ÉS ALKALMAZÁS TECHNIKAI SZAKÁGILABORATÓ~ A NAT által NAT-I-111012010

Részletesebben

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 24/R 1/01/2014

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 24/R 1/01/2014 AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 4/R 1/01/4 PROUCENT KOTŁÓW C.O. I BETONIAREK EFRO Robert ziubeła Vegyesprofilú vállalat 6 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A NYILATKOZZA kizárólagos felelősséggel, hogy

Részletesebben

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében:

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében: 1. A mellékelt táblázat a Naphoz legközelebbi 4 bolygó keringési időit és pályagörbéik félnagytengelyeinek hosszát (a) mutatja. (A félnagytengelyek Nap- Föld távolságegységben vannak megadva.) a) Ábrázolja

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 08 Kőműves és hidegburkoló

Részletesebben

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával EN 1090-1, -2, -3 Építési acél-és alumíniumszerkezetek Görbe Zoltán, szakértő, Budapest, MESSER szakmai nap, 2013.11.27. 2009/105/EC 97/23/EC

Részletesebben

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

Teremakusztikai méréstechnika

Teremakusztikai méréstechnika Teremakusztikai méréstechnika Tantermek akusztikája Fürjes Andor Tamás 1 Tartalomjegyzék 1. A teremakusztikai mérések célja 2. Teremakusztikai paraméterek 3. Mérési módszerek 4. ISO 3382 szabvány 5. Méréstechnika

Részletesebben

BDLD. Négyszög könyök hangcsillapító. Méretek

BDLD. Négyszög könyök hangcsillapító. Méretek Négyszög könyök hangcsillapító Méretek Függőleges beépítés Vízszintes beépítés b a a Leírás egy hagyományos kulisszás könyök hangcsillapító, melynek külső mérete megegyezik a csatlakozó mérettel. A hangcsillapító

Részletesebben

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI ZAJ TERJEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA BUDAPEST FERIHEGY NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI ZAJ TERJEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA BUDAPEST FERIHEGY NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR A LÉGIKÖZLEKEDÉSI ZAJ TERJEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA BUDAPEST FERIHEGY NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR KÖRNYEZETÉBEN Témavezetők: Konzulensek: Szarvas Gábor, Budapest Airport Zrt. Dr. Weidinger Tamás, ELTE TTK Meteorológiai

Részletesebben

Térfogatáram határoló Volkom

Térfogatáram határoló Volkom Térfogatáram határoló Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás... 3 Alkalmazási

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése

Rugalmas állandók mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 2. MÉRÉS Rugalmas állandók mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 16. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés rövid leírása Mérésem

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Kör légcsatornára szerelhető rács

Kör légcsatornára szerelhető rács Méretek B+0 A+0 A B Leírás Az négyszögletes szellőzőrács állítható, függőleges lamellákkal, amely közvetlenül felszerelhető kör keresztmetszetű légcsatornára. A rács egyaránt használható befúvásra és elszívásra.

Részletesebben

Vizsgálati jelentés. BLOWER DOOR légtömörség mérésről

Vizsgálati jelentés. BLOWER DOOR légtömörség mérésről Vizsgálati jelentés BLOWER DOOR légtömörség mérésről Új építési családiház Gordonka u. 55. 1165 Budapest Időpont: 2010.05.26 A DIN EN 13829 szabvány szerint az " A " eljárás alapján az 50 Pascal nyomás

Részletesebben

DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS ALKALMAZÁSTECHNIKA ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET. www.leier.hu

DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS ALKALMAZÁSTECHNIKA ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET. www.leier.hu DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS ALKALMAZÁSTECHNIKA ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER, VASÚTÉPÍTÉS LEIER DURISOL ZAJÁRNYÉKOLÓ RENDSZER TERMÉKEK LEIER VASÚTÉPÍTÉS TERMÉKEK KÁBELCSATORNA

Részletesebben

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése 1. Intézményi és személyi adatok 1. Megbízó intézmény neve és címe 2. Megbízó képviselőjének neve és beosztása 3. A vizsgáló intézmény illetve laboratórium

Részletesebben