Összeállította: Huszár László

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összeállította: Huszár László"

Átírás

1 H É T K Ö Z N A P I P R O T O K O L L Készült: A felzárkóztató 9. és 10. évfolyamosok számára Készült a TÁMOP /2F támogatásával Összeállította: Huszár László Árpád Szakképző Iskola és Kollégium TISZK Székesfehérvár 2010

2 Témakörök / fejezetek 1. Társalgás 1.1. köszönés 1.2. bemutatkozás 1.3. megszólítás 1.4. telefonálás 2. A megjelenés 2.1. benyomáskeltés 2.2. öltözködés 2.3. testtartás 3. Közlekedés 3.1. utazás tömegközlekedéssel 3.2. utazás autóban

3 Jelek a tananyagon belül Tanároknak Ezzel a jellel jelölt fejezetek a tanároknak szóló instrukciókat tartalmazza. (pl: feladatok szervezése, menete, stb.) Elmélet Ezzel az ikonnal jelzett fejezetekben az elméleti ismeretek találhatóak meg. Feladatok Ezzel az ikonnal a tananyag egyes fejezeteihez tartozó feladatokat jelöljük. Érdekesség Ezzel az ikonnal azokat a fejezeteket jelöljük, amiben kiegészítő információkat, érdekességeket találhatsz. Általában ezek olvasmányok, melyeket az óra elején bevezetőként, és az óra végén befejezésként is el lehet olvasni. Megoldások Ezzel az ikonnal a feladatok megoldásait jelöljük.

4 1. Társalgás 1.1. Köszönés Nem is hinnéd, hogy a köszönés, egymás üdvözlése milyen régi-régi szokás. Talán ez volt a legelső illemszabály, amit az ember kitalált. És mennyi változata volt és van! Egy afrikai törzsről feljegyezték, hogy köszöntéskor, bemutatkozáskor a markukba köpnek az ottani emberek. A tibetiek meglengetik a kalapjukat, kinyújtják nyelvüket, és bal kezüket a fülük mögé teszik. A maorik (Új-Zéland őslakói) köszönéskor az orrukat dörzsölik össze. A törökök és a keleti népek kezüket mellükre téve, mélyen meghajolva köszöntik egymást. A japánok derékból meghajolva üdvözlik egymást. A szervusz köszönés a latin "servus humillimus domini" köszönésből rövidült. Ez annyit jelent "legalázatosabb szolgája az úrnak". Ebből a latin üdvözlési formából lett az "alázatos szolgája", s az "alászolgálja" köszönési mód. Magyarországon mély gyökerei vannak az üdvözlési formáknak. Életünk során sokféle helyzetbe kerülhetünk, ennek ellenére vannak olyan alapvető szabályok, amiket illik betartani minden esetben. A legfontosabb szabály, hogy minden idősebb embert - különösen ha nőről van szó - magázzunk mindaddig, amíg ő fel nem ajánlja a tegeződést! első szint Az alapvető szabályok a következők: 1. mindig a fiatalabb köszön előre az idősebbnek, 2. mindig a férfi köszön előre a nőnek, 3. mindig az alacsonyabb rangú köszön előre a magasabb rangúnak, 4. mindig az köszön előre (mindenkinek), aki valamilyen helységbe bemegy.

5 Képzeld el, hogy a régi szokások szerint a családban a gyermek nem tegez(het)te a szüleit sem. Gyakran hangozhattak el ehhez hasonló mondatok: 1. Jó éjszakát kívánok, Édesanyám! 2. Mit tetszik kérni Édesapám? 3. Hogy van Nagypapa? 1. feladat Játsszátok el párban, hogy éppen ebben a pillanatban találkoztok. Köszönjetek egymásnak az alapján, amit az előbb megtanultatok! 2. feladat Húzzatok Karakterkártyát, és tűzzétek ki őket. Annak megfelelően gyakoroljatok, hogy ki milyen karaktert alakít! A szabályok ismerete mellett nem árt, ha ismerjük a megfelelő köszönési formát is. Azt, hogy kinek hogyan köszönünk, meghatározza az illető neme és kora, az adott napszak, illetve az, hogy milyen viszonyban vagyunk vele. második szint A napszakok szerinti köszönési formák: 1. Jó reggelt kívánok! Ezt reggel 6 és 12 óra között használhatjuk. 2. Jó napot kívánok! Ezt a nap minden szakában használható este 18 óráig. 3. Jó estét kívánok! 18 órától 22 óráig tartó időszakban ildomos alkalmazni. 4. Jó éjszakát kívánok! 22 órától alkalmazható hajnali 6-ig. 3. feladat Szintén köszöntsétek egymást. Mielőtt megtennétek, páronként húzzatok az Időpontkártyákból! Az időpontnak megfelelően köszönjetek egymásnak! Akik ügyesebbek, az első szabályt is betartják!

6 Mindkét nem esetében alkalmazhatjuk a napszak szerinti köszönési formákat! harmadik szint Nemek szerinti köszönési formák: Férfiaknak: 1. Tiszteletem Uram! 2. Üdvözletem Uram! 3. Viszontlátásra! Nőknek: 1. Kezét csókolom! 2. Tiszteletem Hölgyem! 4. feladat Oldjátok meg az Első jelenet című feladatlapot! Vannak olyan helyek, ahol beosztott/vezető, tanár/diák vagy akár felnőtt/gyerek találkozik. Ebben az esetben a fiatalabb vagy az adott helyen alacsonyabb beosztású köszön előre. negyedik szint 1. akinek van titulusa, azt tiszteljük meg azzal, hogy a köszönésben megemlítjük. Például: Jó napot kívánok, Tanár Úr! Kezét csókolom, Tanárnő! 2. vannak olyan helyek, szolgálatok ahol a köszönési szokások másak, mint máshol. Ilyen lehet például a bányászoknál, katonáknál ismert köszönési forma: Erőt, egészséget! Jó szerencsét! 5. feladat Rajzoljatok le egy jelenetet 5 szereplővel! Az öt szereplő a következő legyen: idős férfi, középkorú nő, két gyerek és egy középiskolás fiatal. 6. feladat A rajz elkészültével számozzátok be a karaktereket, hogy ki köszön először, ki másodszor, stb.

7 A köszönéshez egyéb mozdulatok is hozzátartoznak. Az egyik és talán a legfontosabb a kézfogás. ötödik szint A kézfogás alapszabályai 1. mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak, 2. mindig a nő nyújt kezet a férfinek, 3. mindig a magasabb beosztású a beosztottnak, 4. mindig a tanár a tanulónak. 7. feladat Gyakoroljátok egymás között a kézfogás és köszönés szabályait! 8. feladat Oldjátok meg a Második jelenet című feladatlapot! Egy találkozás és beszélgetés végén illik elköszönni. Természetesen erre is érvényesek a fent ismertetett szabályok. hatodik szint Elköszönések 1. Viszontlátásra! 2. Minden jót kívánok! 3. Isten áldja! 9. feladat Mutassatok be magatoktól már ismert, vagy gyűjtsetek idősebb szülőktől, rokonoktól számotokra szokatlan köszönési és elköszönési formákat! Beszéljük meg egymással ezeket! Bizonyos időszakokhoz társadalmilag szoktunk hozzárendelni köszönéshez tartozó formulákat. Ilyenek például az ünnepek előtti elköszönések, jókívánságok. hetedik szint Ünnepek, különleges alkalmak előtti elköszönések 1. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok! 2. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok! 3. Boldog Születésnapot Kívánok! 4. Boldog Névnapot Kívánok! 5. Jó nyaralást kívánok! 6. Legyetek boldogok!

8 10. feladat Gyakoroljátok az összes szintet egyszerre, a Karakterkártyák és Időpontkártyák segítségével! 11. feladat Gyűjtsetek és gyakoroljatok olyan köszönési formákat, amiket egymás között használtok, ugyanakkor megfelel az udvariasság és a jólneveltség kritériumainak!

9 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Néhány példa erre: 1. magyar kártya pakliból egy kártyát húz mindenki. Az egy színt (zöld, makk, tök, piros) húzó személyek egy csoportban vannak. 2. a január - február - márciusban születettek kerülnek egy csoportba, majd az április - május - júniusban születettek, s így tovább. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Ez katasztrófa! című játék Alkalmazása abban az esetben lehet szükségszerű, amennyiben a szituációs játékban kicsit ellaposodott a hangulat. Lényege, hogy a szituációs játékokat fordítva kell eljátszani (az idősebb karakter köszön előre, a fiatalabb nyújtja a kezét, a férfiaknak Csókolomot köszönnek, nem a napszaknak megfelelően köszönnek a játékosok, stb.). Karakterkártya 1. számú mellékletben található kártyák. Egy kártya egy nevet és egy életkort tartalmaz. Ruhára kell tűzni. Viselője a kártyán szereplő személyt alakítja. Időpontkártya 2. számú mellékletben található kártyák. Meghatározzák a karakterek számára, hogy éppen hány óra (vagy milyen napszak) van. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

10 1.2. Bemutatkozás A bemutatkozásnak, az ismerkedésnek megvannak a maga szabályai, amelyeket a közösségi élet alakított ki. Az egyik ilyen íratlan szabály, hogy az ismerkedést lehetőleg egy közös ismerős közvetíti. Akár férfivel akár nővel akarunk megismerkedni, mindig valamelyik közös ismerősünket kérjük meg, hogy mutasson be az illetőnek. Ez a fiataloknál is így lenne illendő. Napjainkban igen nagy teret nyert az Internet, és azon belül is a kommunikációs programelemek, mint például a Live Messenger, Skype, Facebook és még sorolhatnánk. Itt gyakran elfeledkezünk arról, hogy mik is az illendő formák, hiszen nem szemtől szemben állunk a beszélgetőpartnerünkkel, hanem gyakran csak leírt szöveg formájában kommunikálunk. Egyes felmérések szerint az Interneten (arctalanul) az emberek több mint 70 %-a képes mellőzni azokat a viselkedési és illemszabályokat, amiket egyébként az életben ő maga is alkalmaz. Ugyanakkor jó benyomást egy idegenre akkor teszünk, ha bármilyen körülmények között képesek vagyunk illedelmesek maradni. Itt szintén elsőként említeném meg a legfontosabb alapszabályt: "minden idősebb embert - különösen ha nőről van szó - magázzunk mindaddig, amíg ő fel nem ajánlja a tegeződést!" A fiatalok körében nem szokás, ugyanakkor a felnőttek körében igan, hogy a megközelítőleg egykorú emberek is magázzák egymást mindaddig, amíg közösen meg nem állapodnak a ez ellenkezőjében. Nem így van ez a nők esetében. Csak akkor lehet egy hölgyet tegezni, amikor ő felajánlja nekünk. Hiába vagyunk egy kicsit idősebbek, a szabály mindenkire és mindenkorra vonatkozik. 1. feladat Oldd meg a Harmadik jelenet című feladatlapot!

11 Az udvariasság követelménye úgy kívánja, hogy a 1. férfit mutassuk be a nőnek, 2. a fiatalabbat az idősebbnek, 3. az új beosztottat a főnöknek. Ennek megfelelően a bemutatott nevét mondjuk. 2. feladat A tanárotok útmutatásával gyakoroljátok szituációs játékban a köszönést és bemutatkozást! Ennél a feladatnál alkalmazzátok az első két kártyatípust, s ehhez vegyétek hozzá a Tituluskártyákat is! Bemutatkozásnál illik egyenesen állni, ha ült, álljon fel, - felnőtt nőkre ez nem vonatkozik - illik a bemutatottra nézni és hangosan érthetően a saját nevet megmondani. Bemutatkozás során illik kezet fogni és egy kicsit meghajolni (a kézfogás szabályai itt is érvényesek). A bemutatott emberek ismerőseiddé válnak és ezután illik köszönteni őket és fogadni az üdvözlésüket. 3. feladat Sorsoljátok ki két társatokat. Az elsőként kisorsolt fiú vagy lány lesz az, aki a többieket bemutatja a másodikként kisorsolt fiúnak vagy lánynak. A többiek figyeljék meg a történéseket! A végén beszéljétek meg, ki mit csinált volna másként.

12 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Ez katasztrófa! című játék Alkalmazása abban az esetben lehet szükségszerű, amennyiben a szituációs játékban kicsit ellaposodott a hangulat. Lényege, hogy a szituációs játékokat fordítva kell eljátszani (az idősebb karakter köszön előre, a fiatalabb nyújtja a kezét, a férfiaknak Csókolomot köszönnek, nem a napszaknak megfelelően köszönnek a játékosok, stb.). Tituluskártya A 6. mellékletben található Tituluskártya kiegészíti az első két kártyatípust. Míg a Karakterkártya megadja a nevünket, nemünket és korunkat, az Időpontkártya azt, hogy milyen évszak van és hány óra, addig a Tituluskártya megmutatja, hogy karakterünkkel milyen szerepet töltünk be a társadalomban. A harmadik feladat A feladatot több kiscsoportban is el lehet végeztetni a gyerekekkel. A csoportok minimum létszáma: 5 fő (1 fő, aki bemutatja barátját (1 fő) a többi kedves ismerősének (3 fő)) legyen. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

13 1.3. Megszólítás Ma már tudjuk, hogy az előkelőket a honfoglalás idején "bőség"-nek nevezték. Törökös szónak vélhetjük, hiszen náluk a "Bey" az előkelő. A nagyságos "magnificus" cím a XV-XVI századtól járt azoknak a főrendeknek, akik a királytól, vagy a fejedelemtől bárói címet kaptak. A tekintetes cím a "spectabilis" arisztokratáknak volt a címe, de együtt is használták a fenti két címet. A kegyelmes, a nagyságos titulus bíróknak is kijárt. Előfordult, hogy a kegyelmest még uralkodók is megkapták. A grófoknak az "illustrissime comes" kiválóságod megszólításjárt. Az sem volt ritka, hogy ezeket a megnevezéseket együtt használták. A nemzetes címet felváltva használták a "tekintetes" és a "nagyságos" címmel. Később a nemzetes címet csak a lecsúszott ispánok, intézők, jegyzők használták. A "nemzetes és vitézlő uraimék" megszólítás a fénykorát a török időben élte. A nemzeteseknek a nemesi nemzethez tartozókat nevezték. Egy-egy nagyúr familiárisai gyakran versenyre keltek abban, hogy melyikük tud több megszólítást az uruknak. Erre nagyon jellemző példa Zay Ferencet az 1560-as évben egyik nemesi szolgája így szólítja meg: "Ez a levél adassék az nagyságos és vitézlő Zay Ferencnek, Eger várának fejedelmének nekem kegyelmes uramnak kezébe". A kezdő sorok pedig így hangzanak: "Nagyságos Vitézlő Tisztelendő uram". A vitézlő tipikus magyar, a nyugati nyelvekben nincs megfelelője. A nemzetes és vitézlő gyakran szerepel együtt. Ahogy csökkent a magyar nemesség régi katonai erénye, úgy ment füstbe a "nemzetes" és a "vitézlő" titulus értelme. A tekintetes is megkezdte a lecsúszását és "téns" lett belőle, ami minden polgárnak kijárt.

14 A tekintetest a méltóságos váltotta fel, ami az arisztokratáknak járt. A XVII. század a címek változásának a kora, ekkor jelenik meg a "kegyes" megszólítás. Rákóczi György fejedelmet így címezték: "Az én kegyelmes uram, ő nagysága, az tekintetes és méltóságos nagyságos Rákóczi György". Ezt a címet még fokozták is, így lett a "nagyméltóságú" úr/asszony megszólítás. A tisztelendő és a tiszteletes kezdetben a világiaknak is kijárt, csak később lett az egyházi méltóságok megnevezésének a része. A "tiszteletes" később a református egyházi személyre vonatkozott, a "tisztelendő" jelző a XVIII. században inkább a katolikus papságnak járt. Ha fokozni akarták a címet, akkor a "nagytiszteletű" címet használták. A világi életben gyakran találkozunk a "kegyes kegyelmes" megszólítással. "Tekintetes Úr! Teljes bizalommal való drága nagy jó uram Eöcsém!" kezdte levelét 1790-ben Kazinczy Ferenc. A változatosság kedvéért megjelent a titulus palettán a "szerelmes", "szerető", "édes". Ezek használata a XVII-XVIII századra tehető. A szerelmes, szerelmetes megszólítást megtalálhatjuk Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya levelezésében: "Szerelmes uram, szolgálatomat írom, mint szerelmes uramnak... az K. Orsikája" írta Sárvár asszonya. A történelmi visszapillantás után a vidéki Magyarország jellemző megszólításait nézzük meg. Az urambátyám, a bátyámuram, a nénémasszony, az ángyomasszony (a férfirokon által az új családba hozott asszony megnevezése) mind a régi magyar udvariasság kifejezései voltak. Az úrasszony, illetve az ifjúúr már társadalmi, vagyoni rangot jelentett. Kivesztett az ipám, napám megnevezés, megszólítás is. Itt szintén elsőként említeném meg a legfontosabb alapszabályt: "minden idősebb embert - különösen ha nőről van szó - magázzunk mindaddig, amíg ő fel nem ajánlja a tegeződést!" A felnőttek gyakori megszólításai: Férfiaknál: uram, bácsi, úr, tanár úr, igazgató úr, stb. Nőknél: hölgyem, kisasszony, asszonyom, tanárnő, elnökasszony, stb.

15 1. feladat Gyűjtsetek képeket, és készítsünk tablót! A téma: Magyar hagyományok. A feladat, hogy különböző korokból származó női, férfi és gyermekképeket gyűjtsünk, és ragasszuk a tablóra. Itt tüntessük fel a régi köszönési szokásokat is! 2. feladat A fiatalok egymást tegezik. Gyűjtsünk össze megszólításokat, amiket ma használtok, azaz divatosak! Ügyeljünk az illemre és a szép beszédre! Olvassuk fel vagy tekintsük meg Karinthy Frigyes Tegezés című jelenetét! Elérhető: oldalon olvasható formában, vagy a YOUTUBE-on videó formában. 3. feladat Jellemezd saját szavaiddal az előző jelenet után a szereplőket! Hogyan lehetett volna illedelmesen és egyszerűen megoldani a bemutatkozást? A tegeződés az angolban nem probléma, hiszen a te és az ön személyes névmás ugyanazzal a szóval (=YOU) van kifejezve. Félig meddig a francia nyelv is megoldja a tegeződést. Nálunk azonban ugyancsak nagy gond a tegeződés. Az természetes, hogy az gyermekek, tanulók (bölcsődések, óvódások, iskolások) tegezik egymást. A felnőtt ismerősök is tegezhetik egymást. A tegeződés a felnőtt korban úgy kezdődik, hogy az egyik fél indítványozza a pertu viszonyt. Hogy melyik fél azt nem nehéz kitalálni: 1. az idősebb a fiatalnak, 2. a nő a férfinak, 3. a vezető a beosztottnak.

16 4. feladat Játsszátok el az Új felvételis játékot! A tegeződés révén bizalmas kapcsolatba kerülünk a másik személlyel. Ezt a bizalmat nagyon kell őrizni a tegeződés során is. Nyelvünk nagyon gazdag a tegező fordulatokban, így módot ad árnyalati különbségekre is. A kellő tiszteletet megadhatjuk így is: "Jó reggelt Pista bátyám", vagy "Légy szíves igazgató úr". Nem szabad kiprovokálni az idősebbtől, vezetőtől, vagy hölgytől a tegeződést. Előbb alapos ismeretségre van szükség, ahhoz, hogy a kapcsolat megérjen a közvetlenebb megszólításra és társalgásra. 5. feladat Oldjátok meg a Negyedik jelenet című feladatot!

17 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Karinthy Frigyes: Tegezés Az említett szöveg a tananyag 9. mellékletében található. Emellett Internet elérés esetén (például SZFP-s termek) a megtekinthető. A jelent elolvasása, illetve megtekintése az óra előtt kötelező! Új felvételis című játék A feladat és megoldása a 7. mellékletben található. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

18 1.4. Telefonálás Manapság a mobiltelefon használata mindennapossá vált, alig akad olyan ember Magyarországon, aki ne lett volna már mobiltelefontulajdonos. A mai (még a legegyszerűbbeket is ideszámítva) telefonok olyan sok kommunikációs funkcióval bírnak, hogy felsorolni is nehéz lenne. Képzeld el, hogy 1990-ben még vonalas telefonja is alig akadt egyegy családnak, gyakoribb volt a fülkés telefonok használata. A telefon feltalálásának története egy bizonyos Alexander Graham Bell nevéhez fűződik, akinek esze ágában sem volt telefont feltalálni. Hajdan Bell egy tanítványába szeretett bele, aki süketnéma volt. Bell egy olyan szerkezetet szeretett volna készíteni, amely az elektromosság útján továbbítja a hangot. Egy nap a véletlennek köszönhetően savat öntött a nadrágjára, és ösztönösen a drót másik végén, egy emelettel följebb lévő asszisztensét hívta: Jöjjön, kérem, magára van szükségem ". Watson hamar megérkezett, a szerkezet működött. Ez volt az első telefonálás története. Bell február 14-én benyújtotta, majd márciusban megkapta a számon iktatott szabadalmat. Azt állítják ez volt a világ legértékesebb bejegyzése. A szabadalmat próbálta eladni a Western Union cégnek, ezer dollárért (mai árfolyamon számolva Ft-ért), de azoknak nem kellett. Ekkor 1877-ben megalapította saját cégét, Bell Telephone Company néven. Persze ez a telefon sem volt még tökéletes, mint bármely első találmány. A hangot csak négy kilométerre tudta vinni, és gyakorlati alkalmazását is csak az Edison által kitalált szénmikrofon tette lehetővé. Ez a találmány annyira egyszerű szerkezetű volt, hogy a nagy tudósokat megdöbbentette. A nagy fizikus Maxwell, teljesen kiábrándult lett amikor ezt látta. Mégis az 1876-os Egyesült Államokbeli világkiállítás szenzációja lett. A világkiállításon, második Pedro császárra akkora hatást gyakorolt, hogy az eldobta kezéből és azt kiáltotta: "Ez beszél".

19 A következő ember, aki elámult, Kelvin volt. Ő nem dobta el, de nagyon elcsodálkozott. Egy éven belül annyira elterjedt ez a készülék, hogy maga Viktória királynő is beszereltette a palotájába. A telefonálás illemkódexe tartalmazza a már megismert köszönési, bemutatkozási szabályokat, de mégis kicsit több annál. Két módja van a telefonálásnak: 1. mi hívunk valakit, vagy 2. minket hívnak. Felhívsz valakit 1. Miután az illető felvette, köszönni kell (pl.: Jó napot kívánok!). 2. A köszönés után közvetlenül mutatkozzunk be, hogy a felhívott fél tisztában legyen kilétünkkel (pl.: Tóth János vagyok.) 3. Ezt követően kezdeményezzük a beszélgetést. Például: Azért hívtam fel, mert... Örülök, hogy sikerült elérnem... Abban az ügyben keresem, hogy... stb. 4. Rövid mondattal ismertessük megkeresésünk célját. 1. feladat Játsszátok el párban, hogy felhívjátok egymást. Ügyeljetek a már megtanult szabályokra! Feltétlenül használjátok a rendelkezésre álló szerepkártyákat! Téged hívnak fel Mindenképpen várd meg, míg a másik fél köszön, bemutatkozik és elmondja, hogy miért keresett fel. Amennyiben nem mutatkozott be az illető, meg kell kérdezni illedelmesen: 1. Elnézést, de kivel beszélek? 2. Megtudhatnám a nevét? Miután bemutatkozott, és megismertük a megkeresésének célját, mutatkozzunk be magunk is. 2. feladat Most már úgy gyakoroljátok a felhívást, hogy a másik fél is reagál a megkeresésre. Továbbra is használhatjátok a szerepkártyákat!

20 Elköszönés Miután megbeszéltük a lényeges dolgokat, a megfelelő módon elköszönünk. A telefonon történő beszélgetés közben is megtörténhet, hogy a szabályok megtartása mellett tegeződésre váltunk, akkor értelemszerűen így is köszönünk el. Példák: 1. Köszönöm a megkeresést. Viszont hallásra! 2. Köszi, hogy hívtál. Szervusz! 3. További szép napot kívánok! 3. feladat Oldjátok meg a Telefonbeszélgetés című feladatlapot! Vannak olyan helyek, létesítmények, járművek, ahol tilos a telefonálás. Ilyenek lehetnek: 1. könyvtárak, 2. kórházak, 3. hivatalok, 4. bevásárlóközpontok egyes részlegei, 5. iskolai tanórák, 6. sportesemények (pl.: tenisz, sakk, snooker, stb.) 7. és még sorolhatnánk. Ezeket a szabályokat mindenkinek kötelező betartani!

21 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

22 2. A megjelenés 2.1. Benyomáskeltés Tudtad, hogy a tisztálkodás, fürdés az ókori civilizációkban hatalmas jelentőséggel bírt? Például Egyiptomban a tejben fürdéssel a test fiatalságát kívánták megőrizni. A monda szerint a leghíresebb egyiptomi uralkodónő, Kleopátra, szépségét is ennek köszönhette. Voltak olyan népek, akiknél a megmártózás, megfürdés szertartásos formában történt. Azt hitték ugyanis, hogy a testi-lelki megtisztuláshoz vezető út első lépcsője a vízbemártózás. Ugyanakkor hamar rájöttek az emberek arra, hogy sokkal kellemesebbé, higiénikusabbá tehetik a mindennapjaikat, ha rendszeresen olajos, gyógynövényes fürdőt vesznek. A szennyvíz elvezetésének kérdése ekkor merült fel. A régészeti leletek alapján az első csatornákat az Indus-völgy és Mezopotámia városaiban építették a Kr. e. 3 4 évezredben. Az ókori görögök felhasználták és továbbfejlesztették az első civilizációk csatornázási ismereteit, azonban az ókorban a vízmű- és mélyépítés igazán a Római Birodalomban fejlődött magas szintre (meg kell vallani, hogy etruszk alapokról). A római kultúrában fontos szerepe volt a víznek, mind az ivóvíz, mind pedig a fürdőkultúra tekintetében. A Római Birodalom nemcsak évszázadokra összefogta a mediterráneum népeit, hanem azok többé vagy kevésbé a római kultúrát is átvették. A birodalom különböző részeibe költözött rómaiak igényelték az Itáliában megszokott viszonyokat, ezért a provinciákban is megépítették a vízellátás és csatornázás különböző műtárgyait elsősorban persze a nagyobb városokban. A római vízellátásról és csatornázásról a régészeti leleteken kívül két írásos munka is fennmaradt: az egyik szerzője az építőmérnök Marcus Vitruvius Pollio (Kr. e. 1. század), a másiké pedig az államférfi Sextus Julius Frontinus (Kr. u. 1 század). A rómaiak fürdői nem egyszerűen uszodák vagy kádfürdők, hanem egyszerre hideg-, meleg-, és gőzfürdők voltak. A fürdők a tisztálkodás mellett általában mindenféle testi és szellemi szórakozás színhelyeiként is működtek.

23 Voltak itt társas összejövetelre szánt dísztermek, sétálók, játékok, felolvasások számára épített udvarok, termek, könyvtárak. Az első nyilvános fürdők a második pún háború után jelentek meg Rómában. Használatukért fizetni kellett (balneaticum) a városnak vagy vállalkozónak, aki felépítette. A fürdődíj jelképes összegű, férfiak részére egy quadrans (1/4 as) volt, a nők részére valamivel több, talán egy egész as. Elsőként M. Vipsanius Agrippa hagyta végrendeletileg a római népre fürdőjét, s meghagyta, hogy azt ingyen használhassák. Ettől kezdve a nagyvonalúság mértéke, az ingyenesség a római császárok fürdőépítkezésének mozgatója. A császárok által építtetett közfürdőket ingyen használhatta a nép. A Kr. u. 334-ben készült Notitia szerint Rómában 952 balnea és 11 thermae volt. Ma már a mindennapi tisztálkodás és fürdés az életünk elengedhetetlen része. A különböző illatszerek ugyan sokat "dobnak" egy ember megjelenésén, ugyanakkor higiéniai szempontból egészségtelenek. A napi ajánlott tisztálkodási metódusok a különböző napszakokhoz is köthetőek. Itt nem szerepelnek az egyéb szépészeti, divatos műveletek, mint például a smink, hajegyenesítés, stb. Reggel mosakodás, fogmosás, fésülködés, esetleg fürdés. Napközben mossunk többször kezet (WC használat után, számítógéphasználat után, stb.), főleg minden étkezés előtt, mossunk fogat az étkezések után (amennyiben lehetőségünk van rá), ne használjunk gyakran dezodorokat, stifteket. Este fürödjünk (tiszta ágyneműbe nem feküdjünk koszosan), mossunk fogat, mindenképp távolítsuk el a sminket.

24 1. feladat Beszéljetek meg tisztálkodási szokásaitokat. Min változtatnátok ezen? Ne gondoljuk, hogy a kozmetika valami új találmány. Legalább olyan régi, mint a jó modor. A történelemből ismert Memphis és Théba az arcápolásnak is központja volt. Egy 3500 éves sírban egy egyiptomi nő bebalzsamozott holttestére találtak. Szemöldökei a halántékáig ki voltak húzva, haja festett volt és száján pirosítót találtak. A rúzs is régi találmány. Ókori krónikások jegyezték fel, hogy milyen hódító hatással volt Kleopátra ajakrúzsa. Ezt ő maga készítette, sok más kozmetikumával együtt. A keresztény középkor nem kedvezett a kozmetikumoknak. Feljegyzések szerint a rendszeres mosakodás és fürdés is ismeretlen fogalom volt, a szépítkezés pedig bűnnek számított. Csupán a kelet őrizte meg a kozmetikumokat. Majd déli közvetítéssel visszatért Európába. A szépítőszerek hosszú évszázadokig a gazdag nők kiváltsága volt. A kozmetika manapság mindennapi tevékenység. A kozmetikai szerek közül a parfümökről ejtsünk néhány szót. Használatával vigyázni kell. A használatot a kiválasztás előzi meg. Az egyéniségnek legjobban megfelelőt próbáljuk kiválasztani. Fontos hogy ne váltogassuk, mert a régi beleivódik a ruhánkba, hajunkba és az új és a régi keveredése kellemetlen összhatású lehet. A mennyiséggel is csínján kell bánni. A parfümöt ott használjuk, ahol a bőr a legvékonyabb és az erek közelebb vannak a bőr felszínéhez, ezért ott hatékonyabban párolog a parfüm. Ezek a helyek a halánték, nyakszirt, a dekoltázs és a csukló. Agresszív, erőteljes, nehéz illatokat ne használunk napközben, csak esti összejövetelekre.

25 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

26 2.2. Öltözködés Ízléses öltözködéssel valóban jó hatást válthatunk ki - messziről. De hogy közelről is megmaradjon a jó hatás, ahhoz elengedhetetlen a test rendszeres ápolása. A jó megjelenés első velejárója az öltözék. A mai magyar szokások eléggé elütnek a történelmi hagyományainktól és az elvárható normáktól. Európát valaha megajándékoztuk az úgynevezett vitézkötéssel, a ruhák gombolhatóságával. Régi kosztümös filmekben ma is látható, hogy évszázadokon át mennyire divatos és praktikus viselet volt. Ma a divat után szaladva mindenféle ránk nem való, és viselhetetlen ruhadarabot magunkra aggatunk. Az öltözködésnek is vannak bizonyos szabályai. Alapvető követelmény az öltözködéssel kapcsolatban az ápolt ruházat. Könnyen rossz szemmel nézhetik az olyan embert, akinek ápolatlan, koszos a ruházata. Ennek a szabálynak azonban higiéniai (egészségügyi) okai is vannak. A cipő ápoltságából például következtetni lehet az illető jellemére is. Az alsónemű (bugyi, alsónadrág, zokni) naponta kell cserélni, különleges okok miatt naponta többször is (sportolás után, ha elázunk, stb.) Alsóruházat (nadrág, szoknya) mindig az évszaknak megfelelően vegyünk fel, mindig az alkalomhoz igazítsuk. Felsőruházat mindig az évszaknak megfelelően vegyünk fel, hidegebb időben rétegesen öltözködjünk, mindig az alkalomhoz igazítsuk. Lábbeli mindig az évszaknak megfelelően vegyünk fel, mindig az alkalomhoz igazítsuk.

Protokoll az üzleti életben

Protokoll az üzleti életben BUDAPESTI GAZDADÁSGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Marketingkommunikáció szak Levelező tagozat Protokoll az üzleti életben Készítette: Karsai Ágnes Budapest, 2008 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS...4

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jene Andrásné. A viselkedés, megjelenés alapvető szabályai. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Jene Andrásné. A viselkedés, megjelenés alapvető szabályai. A követelménymodul megnevezése: Jene Andrásné A viselkedés, megjelenés alapvető szabályai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek A követelménymodul száma: 0061-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Kis illemtan. 1. Az illemről

Kis illemtan. 1. Az illemről Kis illemtan 1. Az illemről A legnagyobb figyelmesség az, ha engedi beszélni partnerét, és nem vág közbe saját sztorijaival. Ha a vita hevében ilyet tesz, rögtön kérjen elnézést. Két füle van, és csak

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bohné Keleti Katalin. Az üzleti kultúra, a verbális, nonverbális kommunikáció szabályai. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bohné Keleti Katalin. Az üzleti kultúra, a verbális, nonverbális kommunikáció szabályai. A követelménymodul megnevezése: Bohné Keleti Katalin Az üzleti kultúra, a verbális, nonverbális kommunikáció szabályai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek A követelménymodul száma: 0061-06

Részletesebben

Kincsesláda. Tanári kézikönyv

Kincsesláda. Tanári kézikönyv Kincsesláda Tanári kézikönyv BUDAPEST, 2014 A könyv a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásával készült. Lektorálta Bereczky Judit Szabóné Mátrai Marianna Szerzők Kodácsy-Simon Eszter Lacknerné Puskás

Részletesebben

Dr. Kunfalvi Edit őrnagy

Dr. Kunfalvi Edit őrnagy Dr. Kunfalvi Edit őrnagy A KOMMUNIKÁCIÓ SAJÁTOSSÁGAI AZ EURÓPAI ORSZÁGOKBAN I. Protokoll az európai országokban A nemzetközi kapcsolatok területén számításba kell vennünk azt a tényt, hogy egy helytelen

Részletesebben

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar INTERNETES KÖZÖSSÉGEK Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Konzulens: Borsi Csaba Készítette: Tóth Szilvia Művelődésszervező szak 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek jegyzet

Vállalkozási ismeretek jegyzet VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK 1 Vállalkozói készségek fejlesztése a középfokú és felsőoktatásban HU 0105-03 sz. Phare program Vállalkozási ismeretek jegyzet Gyakorlatorientált vállalkozói készségfejlesztés a

Részletesebben

Szerző: Kovács Krisztina Lektor: Hidasi Judit TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Szerző: Kovács Krisztina Lektor: Hidasi Judit TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Nemzetközi kommunikáció. II. unit Diplomáciatörténet, nemzetközi protokoll és etikett. Szerző: Kovács Krisztina Lektor: Hidasi Judit Bevezető Ebben az elektronikus tananyagban ön megismerkedhet a viselkedési

Részletesebben

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet 2 FÓKUSZ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet oktatási-nevelési és közművelődési szakmai folyóirata XV. évfolyam 2013. 1.szám 3 Szerkesztőbizottság:

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

2-3 4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 18-19 20-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30-31. A sámán. Égi hozományunk Asztrografológia

2-3 4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 18-19 20-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30-31. A sámán. Égi hozományunk Asztrografológia Köszönetet mondok mindazoknak, akik segítségünkre voltak lapunk terjesztésében. Könyvesboltoknak, bioboltoknak, vegetáriánus éttermeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Tevõleges támogatásukkal nagy mértékben

Részletesebben

XLIX. évf. 1. szám. Becserkész. Rozgonyi Róbert. Vadon Szava. téli túraruházat. Trend. Agymenők. Irány a lejtő! Koalák Budapesten

XLIX. évf. 1. szám. Becserkész. Rozgonyi Róbert. Vadon Szava. téli túraruházat. Trend. Agymenők. Irány a lejtő! Koalák Budapesten XLIX. évf. 1. szám Becserkész Rozgonyi Róbert Vadon Szava téli túraruházat Trend Agymenők Irány a lejtő! Koalák Budapesten Mix Cserkész hírek 4 Becserkész Rozgonyi Róbert 6 Síelő cserkészek SkiJam 2015

Részletesebben

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Akadálymentes környezet Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna A fotókat a szerző készítette. Szakmai lektor Őszi

Részletesebben

1 I. évfolyam 01.szám

1 I. évfolyam 01.szám 1 I. évfolyam 01.szám Az olvasóhoz Kedves Edzőtárs! A dokumentum, amit hatalmas kíváncsisággal kezdesz olvasni nem más, mint az egyesület újságjának első száma. Azért készült, mert enyhíteni szerettük

Részletesebben

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija Sződligeti KÖZÉLETI MAGAZIN 2. évfolyam 2. szám, 2011. április hírforrás Húsvéti ünnepkör Mindenki Misi bácsija Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel A harang(ozás) története Az internet és a

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

Főszerkesztői köszöntő

Főszerkesztői köszöntő Főszerkesztői köszöntő Kedves Olvasóink! Minden kezdet nehéz. Az új tanév kezdetét vette Úgy vélem, hogy a konklúziót mindenki le tudja vonni. Remélem, hogy nyáron mindenki kipihente magát és sikerült

Részletesebben

Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám

Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám Alternatíva Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám A PHARE-projektről Az ALTERNATÍV Szakképző Iskola egy PHARE-pályázat keretében nyerte el a lehetőséget, hogy részt vehessünk

Részletesebben

ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. Jegyzőkönyv

ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. Jegyzőkönyv ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG Levélcím: Telefon: Fax: BM-tel: BM-fax: 1077 Budapest Király u. 71. 441-1827 441-1794 441-1821 21-248 21-232 Iktatószám: /2013. Jegyzőkönyv Készült az Országos Polgárőr Szövetség

Részletesebben

MAGYAR KÖZOKTATÁS 4. SZÁM 12. A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport avatója. Csak minőségi reformokat az amúgy is érzékeny területen 6.

MAGYAR KÖZOKTATÁS 4. SZÁM 12. A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport avatója. Csak minőségi reformokat az amúgy is érzékeny területen 6. 12. A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport avatója 2011. 4. SZÁM MAGYAR KÖZOKTATÁS ROMÁNIAI MAGYAR OKTATÁSI FIGYELŐ 2011. ÁPRILIS 4. SZÁM Csak minőségi reformokat az amúgy is érzékeny területen 6. Játék az

Részletesebben

DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL

DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL 2011., VII. évfolyam, 2. szám DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL HITELES MÁSOLATA Mennyei Atyánk! Te, aki Fiadat, Jézus Krisztust üdvözítő szenvedésében megdicsőítetted, és ő a halálból való feltámadása által

Részletesebben

Otthonosan itthon Települési ifjúsági munka 4. fejezet illusztrációi

Otthonosan itthon Települési ifjúsági munka 4. fejezet illusztrációi Otthonosan itthon Települési ifjúsági munka 4. fejezet illusztrációi GYAKORLATOK 1) Fele fele helyzetekhez: amikor az együttlévő csoport egyik fele a települési önkormányzat tisztségviselője vagy köztisztviselője,

Részletesebben

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Brian Tracy AZ ELADÁS PSZICHOLÓGIÁJA Brian Tracy Az eladás pszichológiája Hogyan értékesíthetsz többet, könnyebben és gyorsabban, mint valaha gondoltad volna

Részletesebben

Drámamodellek Kaposi László

Drámamodellek Kaposi László 2 Drámamodellek Kaposi László Bevezető A következőkben a tanítási dráma modelljeinek felvázolásával próbálkozom. 1 Az alábbi modellek kapcsán nincs általam ismert és érvényesnek tartott szakirodalom: ha

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK: (két kérdéscsoport alapján)

TARTALOMJEGYZÉK: (két kérdéscsoport alapján) v. 1408 Markovics Milán Mór Bajtársaim! Markovics Milán Mór, római katolikus tábori lelkész vagyok. Az alábbi dokumentum egy folyamatosan bővül ő(!) kérdések-válasz segédanyag ( nemcsak) katonák számára.

Részletesebben

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam HELYI TANTERV ANGOL NYELV 1-4/13. Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján (A plusz egy óra a szabadon tervezhető órakeret terhére lett beépítve.) Óraterv: Évfolyam: 4. Heti óraszám:

Részletesebben

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés,

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, tanulási technikák Társas és munkavállalói kompetenciák 12. és II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben