Összeállította: Huszár László

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összeállította: Huszár László"

Átírás

1 H É T K Ö Z N A P I P R O T O K O L L Készült: A felzárkóztató 9. és 10. évfolyamosok számára Készült a TÁMOP /2F támogatásával Összeállította: Huszár László Árpád Szakképző Iskola és Kollégium TISZK Székesfehérvár 2010

2 Témakörök / fejezetek 1. Társalgás 1.1. köszönés 1.2. bemutatkozás 1.3. megszólítás 1.4. telefonálás 2. A megjelenés 2.1. benyomáskeltés 2.2. öltözködés 2.3. testtartás 3. Közlekedés 3.1. utazás tömegközlekedéssel 3.2. utazás autóban

3 Jelek a tananyagon belül Tanároknak Ezzel a jellel jelölt fejezetek a tanároknak szóló instrukciókat tartalmazza. (pl: feladatok szervezése, menete, stb.) Elmélet Ezzel az ikonnal jelzett fejezetekben az elméleti ismeretek találhatóak meg. Feladatok Ezzel az ikonnal a tananyag egyes fejezeteihez tartozó feladatokat jelöljük. Érdekesség Ezzel az ikonnal azokat a fejezeteket jelöljük, amiben kiegészítő információkat, érdekességeket találhatsz. Általában ezek olvasmányok, melyeket az óra elején bevezetőként, és az óra végén befejezésként is el lehet olvasni. Megoldások Ezzel az ikonnal a feladatok megoldásait jelöljük.

4 1. Társalgás 1.1. Köszönés Nem is hinnéd, hogy a köszönés, egymás üdvözlése milyen régi-régi szokás. Talán ez volt a legelső illemszabály, amit az ember kitalált. És mennyi változata volt és van! Egy afrikai törzsről feljegyezték, hogy köszöntéskor, bemutatkozáskor a markukba köpnek az ottani emberek. A tibetiek meglengetik a kalapjukat, kinyújtják nyelvüket, és bal kezüket a fülük mögé teszik. A maorik (Új-Zéland őslakói) köszönéskor az orrukat dörzsölik össze. A törökök és a keleti népek kezüket mellükre téve, mélyen meghajolva köszöntik egymást. A japánok derékból meghajolva üdvözlik egymást. A szervusz köszönés a latin "servus humillimus domini" köszönésből rövidült. Ez annyit jelent "legalázatosabb szolgája az úrnak". Ebből a latin üdvözlési formából lett az "alázatos szolgája", s az "alászolgálja" köszönési mód. Magyarországon mély gyökerei vannak az üdvözlési formáknak. Életünk során sokféle helyzetbe kerülhetünk, ennek ellenére vannak olyan alapvető szabályok, amiket illik betartani minden esetben. A legfontosabb szabály, hogy minden idősebb embert - különösen ha nőről van szó - magázzunk mindaddig, amíg ő fel nem ajánlja a tegeződést! első szint Az alapvető szabályok a következők: 1. mindig a fiatalabb köszön előre az idősebbnek, 2. mindig a férfi köszön előre a nőnek, 3. mindig az alacsonyabb rangú köszön előre a magasabb rangúnak, 4. mindig az köszön előre (mindenkinek), aki valamilyen helységbe bemegy.

5 Képzeld el, hogy a régi szokások szerint a családban a gyermek nem tegez(het)te a szüleit sem. Gyakran hangozhattak el ehhez hasonló mondatok: 1. Jó éjszakát kívánok, Édesanyám! 2. Mit tetszik kérni Édesapám? 3. Hogy van Nagypapa? 1. feladat Játsszátok el párban, hogy éppen ebben a pillanatban találkoztok. Köszönjetek egymásnak az alapján, amit az előbb megtanultatok! 2. feladat Húzzatok Karakterkártyát, és tűzzétek ki őket. Annak megfelelően gyakoroljatok, hogy ki milyen karaktert alakít! A szabályok ismerete mellett nem árt, ha ismerjük a megfelelő köszönési formát is. Azt, hogy kinek hogyan köszönünk, meghatározza az illető neme és kora, az adott napszak, illetve az, hogy milyen viszonyban vagyunk vele. második szint A napszakok szerinti köszönési formák: 1. Jó reggelt kívánok! Ezt reggel 6 és 12 óra között használhatjuk. 2. Jó napot kívánok! Ezt a nap minden szakában használható este 18 óráig. 3. Jó estét kívánok! 18 órától 22 óráig tartó időszakban ildomos alkalmazni. 4. Jó éjszakát kívánok! 22 órától alkalmazható hajnali 6-ig. 3. feladat Szintén köszöntsétek egymást. Mielőtt megtennétek, páronként húzzatok az Időpontkártyákból! Az időpontnak megfelelően köszönjetek egymásnak! Akik ügyesebbek, az első szabályt is betartják!

6 Mindkét nem esetében alkalmazhatjuk a napszak szerinti köszönési formákat! harmadik szint Nemek szerinti köszönési formák: Férfiaknak: 1. Tiszteletem Uram! 2. Üdvözletem Uram! 3. Viszontlátásra! Nőknek: 1. Kezét csókolom! 2. Tiszteletem Hölgyem! 4. feladat Oldjátok meg az Első jelenet című feladatlapot! Vannak olyan helyek, ahol beosztott/vezető, tanár/diák vagy akár felnőtt/gyerek találkozik. Ebben az esetben a fiatalabb vagy az adott helyen alacsonyabb beosztású köszön előre. negyedik szint 1. akinek van titulusa, azt tiszteljük meg azzal, hogy a köszönésben megemlítjük. Például: Jó napot kívánok, Tanár Úr! Kezét csókolom, Tanárnő! 2. vannak olyan helyek, szolgálatok ahol a köszönési szokások másak, mint máshol. Ilyen lehet például a bányászoknál, katonáknál ismert köszönési forma: Erőt, egészséget! Jó szerencsét! 5. feladat Rajzoljatok le egy jelenetet 5 szereplővel! Az öt szereplő a következő legyen: idős férfi, középkorú nő, két gyerek és egy középiskolás fiatal. 6. feladat A rajz elkészültével számozzátok be a karaktereket, hogy ki köszön először, ki másodszor, stb.

7 A köszönéshez egyéb mozdulatok is hozzátartoznak. Az egyik és talán a legfontosabb a kézfogás. ötödik szint A kézfogás alapszabályai 1. mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak, 2. mindig a nő nyújt kezet a férfinek, 3. mindig a magasabb beosztású a beosztottnak, 4. mindig a tanár a tanulónak. 7. feladat Gyakoroljátok egymás között a kézfogás és köszönés szabályait! 8. feladat Oldjátok meg a Második jelenet című feladatlapot! Egy találkozás és beszélgetés végén illik elköszönni. Természetesen erre is érvényesek a fent ismertetett szabályok. hatodik szint Elköszönések 1. Viszontlátásra! 2. Minden jót kívánok! 3. Isten áldja! 9. feladat Mutassatok be magatoktól már ismert, vagy gyűjtsetek idősebb szülőktől, rokonoktól számotokra szokatlan köszönési és elköszönési formákat! Beszéljük meg egymással ezeket! Bizonyos időszakokhoz társadalmilag szoktunk hozzárendelni köszönéshez tartozó formulákat. Ilyenek például az ünnepek előtti elköszönések, jókívánságok. hetedik szint Ünnepek, különleges alkalmak előtti elköszönések 1. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok! 2. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok! 3. Boldog Születésnapot Kívánok! 4. Boldog Névnapot Kívánok! 5. Jó nyaralást kívánok! 6. Legyetek boldogok!

8 10. feladat Gyakoroljátok az összes szintet egyszerre, a Karakterkártyák és Időpontkártyák segítségével! 11. feladat Gyűjtsetek és gyakoroljatok olyan köszönési formákat, amiket egymás között használtok, ugyanakkor megfelel az udvariasság és a jólneveltség kritériumainak!

9 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Néhány példa erre: 1. magyar kártya pakliból egy kártyát húz mindenki. Az egy színt (zöld, makk, tök, piros) húzó személyek egy csoportban vannak. 2. a január - február - márciusban születettek kerülnek egy csoportba, majd az április - május - júniusban születettek, s így tovább. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Ez katasztrófa! című játék Alkalmazása abban az esetben lehet szükségszerű, amennyiben a szituációs játékban kicsit ellaposodott a hangulat. Lényege, hogy a szituációs játékokat fordítva kell eljátszani (az idősebb karakter köszön előre, a fiatalabb nyújtja a kezét, a férfiaknak Csókolomot köszönnek, nem a napszaknak megfelelően köszönnek a játékosok, stb.). Karakterkártya 1. számú mellékletben található kártyák. Egy kártya egy nevet és egy életkort tartalmaz. Ruhára kell tűzni. Viselője a kártyán szereplő személyt alakítja. Időpontkártya 2. számú mellékletben található kártyák. Meghatározzák a karakterek számára, hogy éppen hány óra (vagy milyen napszak) van. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

10 1.2. Bemutatkozás A bemutatkozásnak, az ismerkedésnek megvannak a maga szabályai, amelyeket a közösségi élet alakított ki. Az egyik ilyen íratlan szabály, hogy az ismerkedést lehetőleg egy közös ismerős közvetíti. Akár férfivel akár nővel akarunk megismerkedni, mindig valamelyik közös ismerősünket kérjük meg, hogy mutasson be az illetőnek. Ez a fiataloknál is így lenne illendő. Napjainkban igen nagy teret nyert az Internet, és azon belül is a kommunikációs programelemek, mint például a Live Messenger, Skype, Facebook és még sorolhatnánk. Itt gyakran elfeledkezünk arról, hogy mik is az illendő formák, hiszen nem szemtől szemben állunk a beszélgetőpartnerünkkel, hanem gyakran csak leírt szöveg formájában kommunikálunk. Egyes felmérések szerint az Interneten (arctalanul) az emberek több mint 70 %-a képes mellőzni azokat a viselkedési és illemszabályokat, amiket egyébként az életben ő maga is alkalmaz. Ugyanakkor jó benyomást egy idegenre akkor teszünk, ha bármilyen körülmények között képesek vagyunk illedelmesek maradni. Itt szintén elsőként említeném meg a legfontosabb alapszabályt: "minden idősebb embert - különösen ha nőről van szó - magázzunk mindaddig, amíg ő fel nem ajánlja a tegeződést!" A fiatalok körében nem szokás, ugyanakkor a felnőttek körében igan, hogy a megközelítőleg egykorú emberek is magázzák egymást mindaddig, amíg közösen meg nem állapodnak a ez ellenkezőjében. Nem így van ez a nők esetében. Csak akkor lehet egy hölgyet tegezni, amikor ő felajánlja nekünk. Hiába vagyunk egy kicsit idősebbek, a szabály mindenkire és mindenkorra vonatkozik. 1. feladat Oldd meg a Harmadik jelenet című feladatlapot!

11 Az udvariasság követelménye úgy kívánja, hogy a 1. férfit mutassuk be a nőnek, 2. a fiatalabbat az idősebbnek, 3. az új beosztottat a főnöknek. Ennek megfelelően a bemutatott nevét mondjuk. 2. feladat A tanárotok útmutatásával gyakoroljátok szituációs játékban a köszönést és bemutatkozást! Ennél a feladatnál alkalmazzátok az első két kártyatípust, s ehhez vegyétek hozzá a Tituluskártyákat is! Bemutatkozásnál illik egyenesen állni, ha ült, álljon fel, - felnőtt nőkre ez nem vonatkozik - illik a bemutatottra nézni és hangosan érthetően a saját nevet megmondani. Bemutatkozás során illik kezet fogni és egy kicsit meghajolni (a kézfogás szabályai itt is érvényesek). A bemutatott emberek ismerőseiddé válnak és ezután illik köszönteni őket és fogadni az üdvözlésüket. 3. feladat Sorsoljátok ki két társatokat. Az elsőként kisorsolt fiú vagy lány lesz az, aki a többieket bemutatja a másodikként kisorsolt fiúnak vagy lánynak. A többiek figyeljék meg a történéseket! A végén beszéljétek meg, ki mit csinált volna másként.

12 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Ez katasztrófa! című játék Alkalmazása abban az esetben lehet szükségszerű, amennyiben a szituációs játékban kicsit ellaposodott a hangulat. Lényege, hogy a szituációs játékokat fordítva kell eljátszani (az idősebb karakter köszön előre, a fiatalabb nyújtja a kezét, a férfiaknak Csókolomot köszönnek, nem a napszaknak megfelelően köszönnek a játékosok, stb.). Tituluskártya A 6. mellékletben található Tituluskártya kiegészíti az első két kártyatípust. Míg a Karakterkártya megadja a nevünket, nemünket és korunkat, az Időpontkártya azt, hogy milyen évszak van és hány óra, addig a Tituluskártya megmutatja, hogy karakterünkkel milyen szerepet töltünk be a társadalomban. A harmadik feladat A feladatot több kiscsoportban is el lehet végeztetni a gyerekekkel. A csoportok minimum létszáma: 5 fő (1 fő, aki bemutatja barátját (1 fő) a többi kedves ismerősének (3 fő)) legyen. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

13 1.3. Megszólítás Ma már tudjuk, hogy az előkelőket a honfoglalás idején "bőség"-nek nevezték. Törökös szónak vélhetjük, hiszen náluk a "Bey" az előkelő. A nagyságos "magnificus" cím a XV-XVI századtól járt azoknak a főrendeknek, akik a királytól, vagy a fejedelemtől bárói címet kaptak. A tekintetes cím a "spectabilis" arisztokratáknak volt a címe, de együtt is használták a fenti két címet. A kegyelmes, a nagyságos titulus bíróknak is kijárt. Előfordult, hogy a kegyelmest még uralkodók is megkapták. A grófoknak az "illustrissime comes" kiválóságod megszólításjárt. Az sem volt ritka, hogy ezeket a megnevezéseket együtt használták. A nemzetes címet felváltva használták a "tekintetes" és a "nagyságos" címmel. Később a nemzetes címet csak a lecsúszott ispánok, intézők, jegyzők használták. A "nemzetes és vitézlő uraimék" megszólítás a fénykorát a török időben élte. A nemzeteseknek a nemesi nemzethez tartozókat nevezték. Egy-egy nagyúr familiárisai gyakran versenyre keltek abban, hogy melyikük tud több megszólítást az uruknak. Erre nagyon jellemző példa Zay Ferencet az 1560-as évben egyik nemesi szolgája így szólítja meg: "Ez a levél adassék az nagyságos és vitézlő Zay Ferencnek, Eger várának fejedelmének nekem kegyelmes uramnak kezébe". A kezdő sorok pedig így hangzanak: "Nagyságos Vitézlő Tisztelendő uram". A vitézlő tipikus magyar, a nyugati nyelvekben nincs megfelelője. A nemzetes és vitézlő gyakran szerepel együtt. Ahogy csökkent a magyar nemesség régi katonai erénye, úgy ment füstbe a "nemzetes" és a "vitézlő" titulus értelme. A tekintetes is megkezdte a lecsúszását és "téns" lett belőle, ami minden polgárnak kijárt.

14 A tekintetest a méltóságos váltotta fel, ami az arisztokratáknak járt. A XVII. század a címek változásának a kora, ekkor jelenik meg a "kegyes" megszólítás. Rákóczi György fejedelmet így címezték: "Az én kegyelmes uram, ő nagysága, az tekintetes és méltóságos nagyságos Rákóczi György". Ezt a címet még fokozták is, így lett a "nagyméltóságú" úr/asszony megszólítás. A tisztelendő és a tiszteletes kezdetben a világiaknak is kijárt, csak később lett az egyházi méltóságok megnevezésének a része. A "tiszteletes" később a református egyházi személyre vonatkozott, a "tisztelendő" jelző a XVIII. században inkább a katolikus papságnak járt. Ha fokozni akarták a címet, akkor a "nagytiszteletű" címet használták. A világi életben gyakran találkozunk a "kegyes kegyelmes" megszólítással. "Tekintetes Úr! Teljes bizalommal való drága nagy jó uram Eöcsém!" kezdte levelét 1790-ben Kazinczy Ferenc. A változatosság kedvéért megjelent a titulus palettán a "szerelmes", "szerető", "édes". Ezek használata a XVII-XVIII századra tehető. A szerelmes, szerelmetes megszólítást megtalálhatjuk Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya levelezésében: "Szerelmes uram, szolgálatomat írom, mint szerelmes uramnak... az K. Orsikája" írta Sárvár asszonya. A történelmi visszapillantás után a vidéki Magyarország jellemző megszólításait nézzük meg. Az urambátyám, a bátyámuram, a nénémasszony, az ángyomasszony (a férfirokon által az új családba hozott asszony megnevezése) mind a régi magyar udvariasság kifejezései voltak. Az úrasszony, illetve az ifjúúr már társadalmi, vagyoni rangot jelentett. Kivesztett az ipám, napám megnevezés, megszólítás is. Itt szintén elsőként említeném meg a legfontosabb alapszabályt: "minden idősebb embert - különösen ha nőről van szó - magázzunk mindaddig, amíg ő fel nem ajánlja a tegeződést!" A felnőttek gyakori megszólításai: Férfiaknál: uram, bácsi, úr, tanár úr, igazgató úr, stb. Nőknél: hölgyem, kisasszony, asszonyom, tanárnő, elnökasszony, stb.

15 1. feladat Gyűjtsetek képeket, és készítsünk tablót! A téma: Magyar hagyományok. A feladat, hogy különböző korokból származó női, férfi és gyermekképeket gyűjtsünk, és ragasszuk a tablóra. Itt tüntessük fel a régi köszönési szokásokat is! 2. feladat A fiatalok egymást tegezik. Gyűjtsünk össze megszólításokat, amiket ma használtok, azaz divatosak! Ügyeljünk az illemre és a szép beszédre! Olvassuk fel vagy tekintsük meg Karinthy Frigyes Tegezés című jelenetét! Elérhető: oldalon olvasható formában, vagy a YOUTUBE-on videó formában. 3. feladat Jellemezd saját szavaiddal az előző jelenet után a szereplőket! Hogyan lehetett volna illedelmesen és egyszerűen megoldani a bemutatkozást? A tegeződés az angolban nem probléma, hiszen a te és az ön személyes névmás ugyanazzal a szóval (=YOU) van kifejezve. Félig meddig a francia nyelv is megoldja a tegeződést. Nálunk azonban ugyancsak nagy gond a tegeződés. Az természetes, hogy az gyermekek, tanulók (bölcsődések, óvódások, iskolások) tegezik egymást. A felnőtt ismerősök is tegezhetik egymást. A tegeződés a felnőtt korban úgy kezdődik, hogy az egyik fél indítványozza a pertu viszonyt. Hogy melyik fél azt nem nehéz kitalálni: 1. az idősebb a fiatalnak, 2. a nő a férfinak, 3. a vezető a beosztottnak.

16 4. feladat Játsszátok el az Új felvételis játékot! A tegeződés révén bizalmas kapcsolatba kerülünk a másik személlyel. Ezt a bizalmat nagyon kell őrizni a tegeződés során is. Nyelvünk nagyon gazdag a tegező fordulatokban, így módot ad árnyalati különbségekre is. A kellő tiszteletet megadhatjuk így is: "Jó reggelt Pista bátyám", vagy "Légy szíves igazgató úr". Nem szabad kiprovokálni az idősebbtől, vezetőtől, vagy hölgytől a tegeződést. Előbb alapos ismeretségre van szükség, ahhoz, hogy a kapcsolat megérjen a közvetlenebb megszólításra és társalgásra. 5. feladat Oldjátok meg a Negyedik jelenet című feladatot!

17 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Karinthy Frigyes: Tegezés Az említett szöveg a tananyag 9. mellékletében található. Emellett Internet elérés esetén (például SZFP-s termek) a megtekinthető. A jelent elolvasása, illetve megtekintése az óra előtt kötelező! Új felvételis című játék A feladat és megoldása a 7. mellékletben található. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

18 1.4. Telefonálás Manapság a mobiltelefon használata mindennapossá vált, alig akad olyan ember Magyarországon, aki ne lett volna már mobiltelefontulajdonos. A mai (még a legegyszerűbbeket is ideszámítva) telefonok olyan sok kommunikációs funkcióval bírnak, hogy felsorolni is nehéz lenne. Képzeld el, hogy 1990-ben még vonalas telefonja is alig akadt egyegy családnak, gyakoribb volt a fülkés telefonok használata. A telefon feltalálásának története egy bizonyos Alexander Graham Bell nevéhez fűződik, akinek esze ágában sem volt telefont feltalálni. Hajdan Bell egy tanítványába szeretett bele, aki süketnéma volt. Bell egy olyan szerkezetet szeretett volna készíteni, amely az elektromosság útján továbbítja a hangot. Egy nap a véletlennek köszönhetően savat öntött a nadrágjára, és ösztönösen a drót másik végén, egy emelettel följebb lévő asszisztensét hívta: Jöjjön, kérem, magára van szükségem ". Watson hamar megérkezett, a szerkezet működött. Ez volt az első telefonálás története. Bell február 14-én benyújtotta, majd márciusban megkapta a számon iktatott szabadalmat. Azt állítják ez volt a világ legértékesebb bejegyzése. A szabadalmat próbálta eladni a Western Union cégnek, ezer dollárért (mai árfolyamon számolva Ft-ért), de azoknak nem kellett. Ekkor 1877-ben megalapította saját cégét, Bell Telephone Company néven. Persze ez a telefon sem volt még tökéletes, mint bármely első találmány. A hangot csak négy kilométerre tudta vinni, és gyakorlati alkalmazását is csak az Edison által kitalált szénmikrofon tette lehetővé. Ez a találmány annyira egyszerű szerkezetű volt, hogy a nagy tudósokat megdöbbentette. A nagy fizikus Maxwell, teljesen kiábrándult lett amikor ezt látta. Mégis az 1876-os Egyesült Államokbeli világkiállítás szenzációja lett. A világkiállításon, második Pedro császárra akkora hatást gyakorolt, hogy az eldobta kezéből és azt kiáltotta: "Ez beszél".

19 A következő ember, aki elámult, Kelvin volt. Ő nem dobta el, de nagyon elcsodálkozott. Egy éven belül annyira elterjedt ez a készülék, hogy maga Viktória királynő is beszereltette a palotájába. A telefonálás illemkódexe tartalmazza a már megismert köszönési, bemutatkozási szabályokat, de mégis kicsit több annál. Két módja van a telefonálásnak: 1. mi hívunk valakit, vagy 2. minket hívnak. Felhívsz valakit 1. Miután az illető felvette, köszönni kell (pl.: Jó napot kívánok!). 2. A köszönés után közvetlenül mutatkozzunk be, hogy a felhívott fél tisztában legyen kilétünkkel (pl.: Tóth János vagyok.) 3. Ezt követően kezdeményezzük a beszélgetést. Például: Azért hívtam fel, mert... Örülök, hogy sikerült elérnem... Abban az ügyben keresem, hogy... stb. 4. Rövid mondattal ismertessük megkeresésünk célját. 1. feladat Játsszátok el párban, hogy felhívjátok egymást. Ügyeljetek a már megtanult szabályokra! Feltétlenül használjátok a rendelkezésre álló szerepkártyákat! Téged hívnak fel Mindenképpen várd meg, míg a másik fél köszön, bemutatkozik és elmondja, hogy miért keresett fel. Amennyiben nem mutatkozott be az illető, meg kell kérdezni illedelmesen: 1. Elnézést, de kivel beszélek? 2. Megtudhatnám a nevét? Miután bemutatkozott, és megismertük a megkeresésének célját, mutatkozzunk be magunk is. 2. feladat Most már úgy gyakoroljátok a felhívást, hogy a másik fél is reagál a megkeresésre. Továbbra is használhatjátok a szerepkártyákat!

20 Elköszönés Miután megbeszéltük a lényeges dolgokat, a megfelelő módon elköszönünk. A telefonon történő beszélgetés közben is megtörténhet, hogy a szabályok megtartása mellett tegeződésre váltunk, akkor értelemszerűen így is köszönünk el. Példák: 1. Köszönöm a megkeresést. Viszont hallásra! 2. Köszi, hogy hívtál. Szervusz! 3. További szép napot kívánok! 3. feladat Oldjátok meg a Telefonbeszélgetés című feladatlapot! Vannak olyan helyek, létesítmények, járművek, ahol tilos a telefonálás. Ilyenek lehetnek: 1. könyvtárak, 2. kórházak, 3. hivatalok, 4. bevásárlóközpontok egyes részlegei, 5. iskolai tanórák, 6. sportesemények (pl.: tenisz, sakk, snooker, stb.) 7. és még sorolhatnánk. Ezeket a szabályokat mindenkinek kötelező betartani!

21 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! A feladatlapok kitöltése A feladatlapok kitöltése egyéni és csoportos is lehet. A feladatlapok javítási útmutatója a mellékletben megtalálható. Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

22 2. A megjelenés 2.1. Benyomáskeltés Tudtad, hogy a tisztálkodás, fürdés az ókori civilizációkban hatalmas jelentőséggel bírt? Például Egyiptomban a tejben fürdéssel a test fiatalságát kívánták megőrizni. A monda szerint a leghíresebb egyiptomi uralkodónő, Kleopátra, szépségét is ennek köszönhette. Voltak olyan népek, akiknél a megmártózás, megfürdés szertartásos formában történt. Azt hitték ugyanis, hogy a testi-lelki megtisztuláshoz vezető út első lépcsője a vízbemártózás. Ugyanakkor hamar rájöttek az emberek arra, hogy sokkal kellemesebbé, higiénikusabbá tehetik a mindennapjaikat, ha rendszeresen olajos, gyógynövényes fürdőt vesznek. A szennyvíz elvezetésének kérdése ekkor merült fel. A régészeti leletek alapján az első csatornákat az Indus-völgy és Mezopotámia városaiban építették a Kr. e. 3 4 évezredben. Az ókori görögök felhasználták és továbbfejlesztették az első civilizációk csatornázási ismereteit, azonban az ókorban a vízmű- és mélyépítés igazán a Római Birodalomban fejlődött magas szintre (meg kell vallani, hogy etruszk alapokról). A római kultúrában fontos szerepe volt a víznek, mind az ivóvíz, mind pedig a fürdőkultúra tekintetében. A Római Birodalom nemcsak évszázadokra összefogta a mediterráneum népeit, hanem azok többé vagy kevésbé a római kultúrát is átvették. A birodalom különböző részeibe költözött rómaiak igényelték az Itáliában megszokott viszonyokat, ezért a provinciákban is megépítették a vízellátás és csatornázás különböző műtárgyait elsősorban persze a nagyobb városokban. A római vízellátásról és csatornázásról a régészeti leleteken kívül két írásos munka is fennmaradt: az egyik szerzője az építőmérnök Marcus Vitruvius Pollio (Kr. e. 1. század), a másiké pedig az államférfi Sextus Julius Frontinus (Kr. u. 1 század). A rómaiak fürdői nem egyszerűen uszodák vagy kádfürdők, hanem egyszerre hideg-, meleg-, és gőzfürdők voltak. A fürdők a tisztálkodás mellett általában mindenféle testi és szellemi szórakozás színhelyeiként is működtek.

23 Voltak itt társas összejövetelre szánt dísztermek, sétálók, játékok, felolvasások számára épített udvarok, termek, könyvtárak. Az első nyilvános fürdők a második pún háború után jelentek meg Rómában. Használatukért fizetni kellett (balneaticum) a városnak vagy vállalkozónak, aki felépítette. A fürdődíj jelképes összegű, férfiak részére egy quadrans (1/4 as) volt, a nők részére valamivel több, talán egy egész as. Elsőként M. Vipsanius Agrippa hagyta végrendeletileg a római népre fürdőjét, s meghagyta, hogy azt ingyen használhassák. Ettől kezdve a nagyvonalúság mértéke, az ingyenesség a római császárok fürdőépítkezésének mozgatója. A császárok által építtetett közfürdőket ingyen használhatta a nép. A Kr. u. 334-ben készült Notitia szerint Rómában 952 balnea és 11 thermae volt. Ma már a mindennapi tisztálkodás és fürdés az életünk elengedhetetlen része. A különböző illatszerek ugyan sokat "dobnak" egy ember megjelenésén, ugyanakkor higiéniai szempontból egészségtelenek. A napi ajánlott tisztálkodási metódusok a különböző napszakokhoz is köthetőek. Itt nem szerepelnek az egyéb szépészeti, divatos műveletek, mint például a smink, hajegyenesítés, stb. Reggel mosakodás, fogmosás, fésülködés, esetleg fürdés. Napközben mossunk többször kezet (WC használat után, számítógéphasználat után, stb.), főleg minden étkezés előtt, mossunk fogat az étkezések után (amennyiben lehetőségünk van rá), ne használjunk gyakran dezodorokat, stifteket. Este fürödjünk (tiszta ágyneműbe nem feküdjünk koszosan), mossunk fogat, mindenképp távolítsuk el a sminket.

24 1. feladat Beszéljetek meg tisztálkodási szokásaitokat. Min változtatnátok ezen? Ne gondoljuk, hogy a kozmetika valami új találmány. Legalább olyan régi, mint a jó modor. A történelemből ismert Memphis és Théba az arcápolásnak is központja volt. Egy 3500 éves sírban egy egyiptomi nő bebalzsamozott holttestére találtak. Szemöldökei a halántékáig ki voltak húzva, haja festett volt és száján pirosítót találtak. A rúzs is régi találmány. Ókori krónikások jegyezték fel, hogy milyen hódító hatással volt Kleopátra ajakrúzsa. Ezt ő maga készítette, sok más kozmetikumával együtt. A keresztény középkor nem kedvezett a kozmetikumoknak. Feljegyzések szerint a rendszeres mosakodás és fürdés is ismeretlen fogalom volt, a szépítkezés pedig bűnnek számított. Csupán a kelet őrizte meg a kozmetikumokat. Majd déli közvetítéssel visszatért Európába. A szépítőszerek hosszú évszázadokig a gazdag nők kiváltsága volt. A kozmetika manapság mindennapi tevékenység. A kozmetikai szerek közül a parfümökről ejtsünk néhány szót. Használatával vigyázni kell. A használatot a kiválasztás előzi meg. Az egyéniségnek legjobban megfelelőt próbáljuk kiválasztani. Fontos hogy ne váltogassuk, mert a régi beleivódik a ruhánkba, hajunkba és az új és a régi keveredése kellemetlen összhatású lehet. A mennyiséggel is csínján kell bánni. A parfümöt ott használjuk, ahol a bőr a legvékonyabb és az erek közelebb vannak a bőr felszínéhez, ezért ott hatékonyabban párolog a parfüm. Ezek a helyek a halánték, nyakszirt, a dekoltázs és a csukló. Agresszív, erőteljes, nehéz illatokat ne használunk napközben, csak esti összejövetelekre.

25 A kiválasztás szempontjai A feladatok elvégzéséhez fős csoportok kialakítására lehet szükség. Csoportok kialakításánál legyünk változatosak. Példákat lásd: első fejezet. Szituációs feladatok (játszd el ) A feladat végrehajtásánál ügyeljünk arra, hogy a párok, csoportok és tagjaik cserélődjenek a végrehajtás során. Mi magunk mindenképpen vegyünk részt a feladatban! Feladatok bővítése A feladatok köre (száma, fajtája) természetesen bővíthető. Minden (az ehhez a témához kapcsolódó) feladat kiadása, szervezése készülhet más-más módszerrel.

26 2.2. Öltözködés Ízléses öltözködéssel valóban jó hatást válthatunk ki - messziről. De hogy közelről is megmaradjon a jó hatás, ahhoz elengedhetetlen a test rendszeres ápolása. A jó megjelenés első velejárója az öltözék. A mai magyar szokások eléggé elütnek a történelmi hagyományainktól és az elvárható normáktól. Európát valaha megajándékoztuk az úgynevezett vitézkötéssel, a ruhák gombolhatóságával. Régi kosztümös filmekben ma is látható, hogy évszázadokon át mennyire divatos és praktikus viselet volt. Ma a divat után szaladva mindenféle ránk nem való, és viselhetetlen ruhadarabot magunkra aggatunk. Az öltözködésnek is vannak bizonyos szabályai. Alapvető követelmény az öltözködéssel kapcsolatban az ápolt ruházat. Könnyen rossz szemmel nézhetik az olyan embert, akinek ápolatlan, koszos a ruházata. Ennek a szabálynak azonban higiéniai (egészségügyi) okai is vannak. A cipő ápoltságából például következtetni lehet az illető jellemére is. Az alsónemű (bugyi, alsónadrág, zokni) naponta kell cserélni, különleges okok miatt naponta többször is (sportolás után, ha elázunk, stb.) Alsóruházat (nadrág, szoknya) mindig az évszaknak megfelelően vegyünk fel, mindig az alkalomhoz igazítsuk. Felsőruházat mindig az évszaknak megfelelően vegyünk fel, hidegebb időben rétegesen öltözködjünk, mindig az alkalomhoz igazítsuk. Lábbeli mindig az évszaknak megfelelően vegyünk fel, mindig az alkalomhoz igazítsuk.

Mi illik, mi nem illik?

Mi illik, mi nem illik? Mi illik, mi nem illik? Az illemszabályok minden emberre egyformán vonatkoznak. Nincsenek külön illemszabályok a felnőtteknek és külön gyerekeknek. Az illemszabályok szinte minden helyzetben meghatározzák

Részletesebben

ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Görög Ibolya c.főiskolai docens www.gprotokoll.

ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Görög Ibolya c.főiskolai docens www.gprotokoll. ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Görög Ibolya c.főiskolai docens www.gprotokoll.hu MIÉRT KELL A PROTOKOLL?? A hitelesség feltétele: európaiság

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán 6. b Meglátogattuk Barkóczi Sándorné Juliska nénit, aki a város legidősebb lakója. Ő még jól emlékszik a régi szokásokra és viseletekre, emlékeit szívesen megosztotta

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX 1. A MAGATARTÁS 2. ILLEDELMESSÉG, JÓ MODOR BAROSS GÁBOR KÖZGAZDASÁGI ÉS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA

ETIKAI KÓDEX 1. A MAGATARTÁS 2. ILLEDELMESSÉG, JÓ MODOR BAROSS GÁBOR KÖZGAZDASÁGI ÉS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA 1 ETIKAI KÓDEX "Az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi" J.P.Sartre 1. A MAGATARTÁS A magatartás, vagyis a másokhoz, környezetünkhöz való viszonyunk a viselkedésen keresztül jut kifejezésre. A viselkedésbe

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

Az álláspályázat szóbeli része

Az álláspályázat szóbeli része Az álláspályázat szóbeli része Az állásinterjú Az állásinterjúra való meghívással döntő ponthoz érkezett a jövőbeli munkahely megszerzésének útján. Fontos mérföldkövet ért el. Ekkor már tudhatja, hogy

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől!

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől! A levél Olvasd el! A kapcsolattartás gyakori eszköze a levél, amely zárt üzenet, így a bizalmas adatok közlésére is alkalmas. A levéltitok megsértése bűntett. A levél tartalmaz a téma kifejtésén kívül

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: a Bősárkányi Tündérfátyol Óvoda nevelőtestülete Hatályos: 2013.szeptember 1. TARTALOM Tartalomjegyzék 2. 1.Bevezető 5. 1.2.Az óvodánk adatai

Részletesebben

avagy mit érdemes tudni egy könyvvizsgálónak az üzleti élet protokolljáról?

avagy mit érdemes tudni egy könyvvizsgálónak az üzleti élet protokolljáról? avagy mit érdemes tudni egy könyvvizsgálónak az üzleti élet protokolljáról? Összeállította: NAGY JÓZSEF A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének Elnöke 1 Részvétel a partner cég partiján Üzleti ebéd

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES Azt olvassuk a Társadalombiztosító Intézet jogelődjének, az Országos Munkásbiztosító Pénztárnak

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

A SZPONZORKERESÉS PROTOKOLLJA ÜZLETI ETIKETT

A SZPONZORKERESÉS PROTOKOLLJA ÜZLETI ETIKETT A SZPONZORKERESÉS PROTOKOLLJA ÜZLETI ETIKETT A SZPONZORKERESÉS A legszemélyesebb szigorúan üzlet. Mindennapi viselkedéskultúra = Üzleti viselkedéskultúra JÓ HÍRNÉV PÉNZ BIZALOM Együttműködés! 2 A SZPONZORKERESÉS

Részletesebben

SZKA_106_21. Utazás a világ körül Tudósítások a világból

SZKA_106_21. Utazás a világ körül Tudósítások a világból SZKA_106_21 Utazás a világ körül Tudósítások a világból szka106_01_d.indd 127 2007.10.16. 21:51:19 szka106_01_d.indd 128 2007.10.16. 21:51:19 tanulói utazás a világ körül 6. évfolyam 129 21/1 A kontinensek

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAKIRÁNY VISELKEDÉSTECHNIKAI ELEMEK ÖSSZEHASONLÍTÓ JELLEMZÉSE: JAPÁN, INDIA, MAGYARORSZÁG

Részletesebben

Etikai kódex. Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium

Etikai kódex. Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium Etikai kódex Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium Miskolc 2019 Alapelvek A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium Etikai Kódexe a mindennapi munka gyakorlását meghatározó etikai normákat tartalmazza. Az Etikai Kódex

Részletesebben

Médiaismereti foglalkozások könyvtári környezetben foglalkozás sorozat beszámoló

Médiaismereti foglalkozások könyvtári környezetben foglalkozás sorozat beszámoló A foglalkozás címe: Ismerkedő foglalkozás A foglalkozás helyszíne és résztvevői: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1004 Kőbányai könyvtára, felsős csoport A foglalkozás időpontja: 2010. október 15. A foglalkozás

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben

ÉRD KINCSES ÓVODA HÁZIREND

ÉRD KINCSES ÓVODA HÁZIREND Kincses Óvoda 2030 Érd, Béke tér 1. OM: 032701 ÉRD KINCSES ÓVODA HÁZIREND Nevelőtestület elfogadta: 2.sz. határozatával Időpont: 2014. 08. 29. Hatályos: 2014.09. 01. Készítette: Szénásiné Mészáros Márta

Részletesebben

FÖLDEÁK GYERMEKMOSOLY ÓVODA HÁZIRENDJE

FÖLDEÁK GYERMEKMOSOLY ÓVODA HÁZIRENDJE FÖLDEÁK GYERMEKMOSOLY ÓVODA HÁZIRENDJE Készült: 2013. KEDVES SZÜLŐK! Óvodai nevelőmunkánkat a gyermekek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magába foglaló foglalkozások keretében, az óvodai nevelés

Részletesebben

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei.

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr 2014.. máájjuss SSzzáám: :1144000000/ /11001144--33/ /22001144..áál lt.. Csellengő fiatalok,

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. április BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. április BUDAPEST 21. április Tisztelt Hölgyem / Uram! A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjeként egyik legfontosabb küldetésünknek tartom a bűnmegelőzést, éppen ezért amikor csak lehetőségünk adódik, komoly hangsúlyt

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Mars és Vénusz párkeresőben

Mars és Vénusz párkeresőben Mars és Vénusz párkeresőben 1. Bevezetés Sok férfi és nő szeretne biztonságos párkapcsolatban élni, de legtöbbjüknek fogalma sincs arról, hogyan és hol keresse az igazit. Arról pedig még kevésbé, hogy

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola angol nyelv Évfolyam: 1. Vizsga típusa: írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök: Én és a családom: üdvözlés, köszönések napszak

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jancsó Ágnes. Díszpárnák készítése. A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése

MUNKAANYAG. Jancsó Ágnes. Díszpárnák készítése. A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése Jancsó Ágnes Díszpárnák készítése A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése A követelménymodul száma: 1325-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-30 DÍSZPÁRNÁK KÉSZÍTÉSE

Részletesebben

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1 BEVEZETŐ A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fennállása óta kiemelt célcsoportként kezeli a női vállalkozókat. Az alapítvány munkatársai naponta ismernek meg egyedi emberi, vállalkozói, női sorsokat

Részletesebben

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Házirendje

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Házirendje AZ ISKOLÁK NEVELÉSE AZ EGÉSZ ÉLETRE KÉSZÍT FEL, A MIÉNK UTAT MUTAT AZ ÖRÖK ÉLETRE IS. Hiszünk abban, hogy intézményünk az az iskola, amelyben a tanárok Isten dicsőségére élve, a szeretet, a tisztelet,

Részletesebben

Továbbiak a gyermekek javaslatai szerint:

Továbbiak a gyermekek javaslatai szerint: 72 órás (egész éves) viselkedésjavító foglalkozás óravázlata Javasolt csoportlétszám 6 fő A foglalkozások kötött vagy kötetlen voltát mindig a foglalkozásvezető határozza meg. 1 1-2. óra Bemutatkozás,

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

Mérési eredmények 2015.

Mérési eredmények 2015. Mérési eredmények 2015. Gondolkodási műveletek Relációk Kimeneti mérés Számolás Finommotorika Testséma ismerete Mért összérték Óriás csoport 91 90 93 83 75 86 Nagycsoport 93 93 92 74 69 83 Bemért átlag

Részletesebben

SZKA_209_21. A Kilimandzsáró gyermekei

SZKA_209_21. A Kilimandzsáró gyermekei SZKA_209_21 A Kilimandzsáró gyermekei diákmelléklet A kilimandzsáró gyermekei 9. évfolyam 201 Diákmelléklet 21/1 A KILIMANDZSÁRÓ ÉS A KIBO 1. Bizonyára hallottatok már a Kilimandzsáróról, és talán a ti

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

Üzleti etikett és protokoll

Üzleti etikett és protokoll Tokodi Anikó Üzleti etikett és protokoll ELŐSZÓ Magyarországon a rendszerváltozás, majd az Európai Unióhoz való csatlakozás új fejezetet nyitott a hivatali, üzleti életben, és a magánkapcsolatokban is.

Részletesebben

SZKA208_33. Kultúrák találkozása

SZKA208_33. Kultúrák találkozása SZKA208_33 Kultúrák találkozása tanulói KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA 8. évfolyam 359 33/1 TALÁLKOZÁS EGY MÁSIK KULTÚRÁVAL Szemelvények A) Az arab házban, ha vendégségbe hívnak, nem illik körbejárni, hogy szemügyre

Részletesebben

Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM

Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM Érvényes a DAOP-4.1.3/B-09-2009-0009 című pályázat indikátortáblázatban meghatározott időtartamra 2011.08.31-től 2016.08.31-ig Nevelési-gondozási

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Szentendrei Evangélikus Zenei Óvoda HÁZIRENDJE

Szentendrei Evangélikus Zenei Óvoda HÁZIRENDJE Szentendrei Evangélikus Zenei Óvoda HÁZIRENDJE Jézus Krisztus mondja: Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást. Jn 13,35 2013. április 1-től visszavonásig érvényes

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Elektromágneses terek

Elektromágneses terek Nem kötelező érvényű útmutató a 2013/35/EU irányelv végrehajtásával kapcsolatos bevált gyakorlatokhoz Elektromágneses terek 1. kötet: Gyakorlati útmutató Szociális Európa A jelen kiadványhoz az Európai

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kónyáné Tömpe Lívia. Jellegzetes viselkedési formák az üzleti partnerekkel és a nyivánossággal. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Kónyáné Tömpe Lívia. Jellegzetes viselkedési formák az üzleti partnerekkel és a nyivánossággal. A követelménymodul megnevezése: Kónyáné Tömpe Lívia Jellegzetes viselkedési formák az üzleti partnerekkel és a nyivánossággal A követelménymodul megnevezése: Szakmai kommunikációs tevékenység A követelménymodul száma: 2656-06 A tartalomelem

Részletesebben

Intézmény OM azonosítója: 030269

Intézmény OM azonosítója: 030269 KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A Tel: 96/242-611 96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu Intézmény OM azonosítója: 030269 Intézményvezető: Boros

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Karakterkártya. Hárs Virág 80 éves. Tóth Annamária 23 éves. Dr. Kovácsné Dr. Keszeg Ágnes 42 éves. Sebők Józsefné 51 éves. Varga Péter 18 éves

Karakterkártya. Hárs Virág 80 éves. Tóth Annamária 23 éves. Dr. Kovácsné Dr. Keszeg Ágnes 42 éves. Sebők Józsefné 51 éves. Varga Péter 18 éves 1. melléklet Karakterkártya Tóth Annamária 23 éves Sebők Józsefné 51 éves Pál Béla 21 éves JOKER Végh Aladár 12 éves Jámbor Etelka 66 éves Téli Péter 56 éves JOKER Bodai Róbert 16 éves Jánosi József 16

Részletesebben

Idősek Otthona Házirendje

Idősek Otthona Házirendje Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány Idősek Otthona 8674 Nágocs, Rákóczi Ferenc utca 1/A Tel.: 20/525-0404 Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók! Idősek Otthona Házirendje Kérem Önöket,

Részletesebben

Tanítás és nevelés, ahogy én csinálom Nyíregyházi környezettervezési projektek

Tanítás és nevelés, ahogy én csinálom Nyíregyházi környezettervezési projektek Gaul Emil Tanítás és nevelés, ahogy én csinálom Nyíregyházi környezettervezési projektek A vizuális nevelésről, a környezetkultúra tanításáról és a projektmódszerről Ebben a tanulmányban bepillantást nyújtunk

Részletesebben

HÁZIREND. KASTÉLY ÓVODA 8086 Felcsút, Fő út 56. Intézmény OM - azonosítója: 029981 intézményvezető aláírás

HÁZIREND. KASTÉLY ÓVODA 8086 Felcsút, Fő út 56. Intézmény OM - azonosítója: 029981 intézményvezető aláírás HÁZIREND KASTÉLY ÓVODA 8086 Felcsút, Fő út 56. Készítette: Bárányos Gáborné Intézmény OM - azonosítója: 029981 intézményvezető aláírás Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások: 98/2015.

Részletesebben

AZ ÜZLETI PROTOKOLL ÚTVESZTŐIBEN FELKÉSZÜLTEN ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN DR. ERDŐS ZSUZSANNA

AZ ÜZLETI PROTOKOLL ÚTVESZTŐIBEN FELKÉSZÜLTEN ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN DR. ERDŐS ZSUZSANNA AZ ÜZLETI PROTOKOLL ÚTVESZTŐIBEN FELKÉSZÜLTEN ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN DR. ERDŐS ZSUZSANNA ÖLTÖZZÜNK A SIKERHEZ! KÉT KÍSÉRLET ÖLTÖZZÜNK A SIKERHEZ! Nem a ruha teszi az embert, de elárulja! Női üzleti öltözék

Részletesebben

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál Toborzás Kiválasztás - Interjú HRM alapfeladata: a szervezet működéséhez szükséges megfelelő munkaerő-állomány biztosítása a vállalat

Részletesebben

Mindennapi élet és mentalitás a Kádár-korban

Mindennapi élet és mentalitás a Kádár-korban Történelemtanítás a gyakorlatban Mindennapi élet és mentalitás a Kádár-korban Repárszky Ildikó Saját családi fényképeim alapján néhány elképzelhető téma, illetve az odatartozó képek elemzési szempontjai,

Részletesebben

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI MSZMP KB TÁRSADALOMTUDOMÁNYI INTÉZET MSZMP POLITIKAI FŐISKOLA SZOCIOLÓGIAI TANSZÉK A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI KÉRDŐÍV A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! A kérdezés

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Ebből a tortából most Te is vághatsz magadnak egy szeletet [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]! Először

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok Nem csupán a társkereső oldalakon, de már a közösségi oldalakon is a profilkép alapján szokták megítélni az ember lányát. Ami lássuk be sokszor

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

Tanulók szóértésének felmérése a tankönyvekben előforduló szövegek alapján

Tanulók szóértésének felmérése a tankönyvekben előforduló szövegek alapján Tanulók szóértésének felmérése a tankönyvekben előforduló szövegek alapján Szervezi a Magyar Pedagógiai Társaság Szókincsháló Szakosztálya (bővebb információ a www.szokincshalo.hu honlapon) Ez a felmérés

Részletesebben

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról 1200 fős országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság körében 2012. május 18-22. A Policy Solutions a Medián közvélemény-kutató

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Az élet, a telefonom és én. IpsosMobinauta

Az élet, a telefonom és én. IpsosMobinauta Az élet, a telefonom és én IpsosMobinauta Miről szól a kutatás? Hogy használják az okostelefont az emberek különböző napszakokban? Milyen érzelmek társulnak az okostelefonhoz? Megváltoztatta-e az okostelefon

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Kommunikációelmélet. VII-VIII. előadás. A nem verbális kommunikáció és főbb tudományterületei. A testbeszéd kutatásának története

Kommunikációelmélet. VII-VIII. előadás. A nem verbális kommunikáció és főbb tudományterületei. A testbeszéd kutatásának története Kommunikációelmélet VII-VIII. előadás A nem verbális kommunikáció és főbb tudományterületei A testbeszéd kutatásának története A 20-ik század előtt Charles Darwin Az érzelmek kifejezése az embernél és

Részletesebben

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS ÓVODA 1119 BUDAPEST, PAJKOS U. 35. Az intézmény OM azonosítója: 034459 Intézményvezető: Csályiné Schön Mária Ph Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma:

Részletesebben

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon N É P E S S É G T U D O M Á N Y I K U T A T Ó I N T É Z E T NKI D E M O G R A P H I C R E S E A R C H I N S T I T U T E KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET 1149 Budapest, Angol

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció.

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció. Közvélemény-kutatás a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében Roma Koncepció témájában KUTATÁSI JELENTÉS 2015. november készítette: Melles Ágnes agnes.melles@tarki.hu

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1.

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. A párválasztó játékok között a párválasztó körjátékokat, a leánykérő játékokat és a párválasztó társasjátékokat találjuk. Az óvodában a leggyakrabban használt

Részletesebben

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Egységes viselet Iskolánkban a nagyobb ünnepségeken ünnepi egyenruha viselete kötelező mind a pedagógusok, mind a tanulók számára. A hölgyek kalotaszegi

Részletesebben

4/B TAMOP-6.1.2.A-14/2-2014-0039

4/B TAMOP-6.1.2.A-14/2-2014-0039 Magiszter Alapítványi Óvoda Általános Iskola Középiskola és Szakiskola BEVEZETŐ Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a Magiszter Alapítványi Óvoda Általános Iskola Középiskola

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

Neményi Mária Takács Judit Az apák családi szerepvállalása védőnői tapasztalatok tükrében. Kutatási összefoglaló

Neményi Mária Takács Judit Az apák családi szerepvállalása védőnői tapasztalatok tükrében. Kutatási összefoglaló Neményi Mária Takács Judit Az apák családi szerepvállalása védőnői tapasztalatok tükrében Kutatási összefoglaló Készült a Védőnők továbbképzése és ismeretterjesztő kampánya az apák gyermekgondozási feladatainak

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA AZ ÉRSEKVADKERTI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PROGRAMJA OM azonosító: 032189 Intézményi azonosító: 112008 Készítette: Fábián Attila igazgató 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. BEVEZETŐ...4 2.

Részletesebben

JÉZUS SZÍVE IMAFÜZET

JÉZUS SZÍVE IMAFÜZET JÉZUS SZÍVE IMAFÜZET A Jézus Szíve lelkiség nem ájtatossági forma, hanem Bíró Ferenc SJ szavaival a reális Krisztus reális követése tettben és igazságban. Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódó imakilencedünk

Részletesebben

.. és mit eszik? Sasvári Gabriella, Sanoma MOBILIZE ME! 2012. szeptember 13. Felhasználói profilok és attitűdök. Avagy mire figyeljünk tervezéskor?

.. és mit eszik? Sasvári Gabriella, Sanoma MOBILIZE ME! 2012. szeptember 13. Felhasználói profilok és attitűdök. Avagy mire figyeljünk tervezéskor? Felhasználói profilok és attitűdök. Avagy mire figyeljünk tervezéskor? Naponta 1,1 millió internetező Sasvári Gabriella, Sanoma . mit eszik? Sanoma Panel, 2012 95% Kínai 55% PC Magyaros 5% Laptop 45% 59%

Részletesebben

Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység

Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység Szakmai beszámoló Napirend program tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért HU11-0005-A1-2013

Részletesebben

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és

Részletesebben

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette:

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette: ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése: Vargáné Subicz Beáta Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás A követelménymodul száma: 1896-06 A tartalomelem

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Történelem 6. osztály - 3. forduló -

Történelem 6. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Női pálya a karrierben tanulmány eredmények Hatodik rész. Dolgozó nők a magánéletben

Női pálya a karrierben tanulmány eredmények Hatodik rész. Dolgozó nők a magánéletben Női pálya a karrierben tanulmány eredmények Hatodik rész Dolgozó nők a magánéletben A válaszolók 52%-a gyermektelen, 19-19%-nak egy vagy két gyermeke van, legkevesebben (1%) a 3-nál több gyermekes családanyák

Részletesebben