Nemzetközi Éghajlatpolitika. 1. óra Az éghajlati rendszer február 14.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nemzetközi Éghajlatpolitika. 1. óra Az éghajlati rendszer február 14."

Átírás

1 Nemzetközi Éghajlatpolitika 1. óra Az éghajlati rendszer február 14.

2 Idő - A légkör jellemzőinek egy adott pillanatban mért állapota Időjárás - A légkör (főként a troposzféra) paramétereinek rövidtávon bekövetkezett változásai Klíma (éghajlat) - Az éghajlati rendszer (légkör és a vele érintkező geoszférak együttese) hosszú idő alatt (20-30 év) tanúsított szokásos viselkedése

3 Az éghajlati rendszer elemei Éghajlati rendszer: a légkl gkör és s a vele érintkezésben álló négy geoszféra (hidroszféra, krioszféra ra, kontinentális felszín és bioszféra ra) kölcsönhatásban álló együttese Légkör: az éghajlati rendszer központi komponense, annak leginkább instabil és legnagyobb változékonyságotot mutató része Állandó koncentráci ciójú gázok (N 2, O 2, Ar) Változó térfogatú gázok (CO 2, CH 4, O 3 ) Állandóan változv ltozó térfogatú gázok (CO, vízgv zgőz) z) Szilárd és cseppfolyós s részecskr szecskék (mind a beérkez rkező, mind a kimenő sugárz rzásátvitellel bonyolult és s térben t erősen változv ltozó kölcsönhatásban állnak)

4 Az éghajlati rendszer elemei A légkl gkör r hőerh erőgépként működik, m amely a meridionális irány mentén n eltérő intenzitással érkező szoláris hőt h t a levegő különböző skálájú mozgásainak kinetikus energiájává alakítja át. Ezeknek a mozgásoknak az együttese, az általános légkl gkörzés bonyolítja le az impulzusnak, a hőnek, h a légtl gtömegnek és s a víznekv azt a térbeli t átvitelét, t, amely az éghajlati állapotnak korlátos jelleget biztosít: t: a Föld F egyetlen pontján n sem alakul ki progresszív (tartósan egyirány nyú) ) változv ltozás.

5 Az éghajlati rendszer elemei

6

7 Az éghajlati rendszer elemei Hidroszféra ra: az összes felszíni és felszín alatti víz Az óceánok a Föld F felszínének nek ~71%-át t borítj tják, nagyn hőkapacitás (hatalmas energiát t tárolnak) t és tehetetlenség jellemzi Két t alapvető mozgásforma jellemzi vízkv zkörzését: Ekman-sodr sodrás (ennek egyik szakasza a Golf-áraml ramlás); a légkl gköri cirkuláci ció mozgatja) (400 m-ig, m 10%-a a a teljes óceáni víznek) v Termohalin cirkuláci ció (a tengervíz z hőmérsh rsékletének és s sótartalms tartalmának meridionális gradiense; az Atlanti- és s a Csendes-óce ceán n felszíni sótartamának asszimmetriája tart fenn) A világm gméretű óce ceáni száll llítószalag szintén n részese r a globális lis energiaegyensúly kialakításának

8 Ekman-sodr sodrás

9 Tengeráramlatok ramlatok rendszere

10 Az óceáni száll llítószalag

11 Az éghajlati rendszer elemei Az óceánok szén-dioxids nyelők k (~korlátlan tárolt roló lehetne, de a felsőbb és s a mélyebb m rétegek r között k lassú a keveredés) A becslések sek szerint a világtenger jelenleg évente 1, g szénnel egyenért rtékű szén-dioxidot vesz fel, ami a fosszilis tüzelt zelőanyagok eléget getéséből l származ rmazó antropogén légköri szén-dioxid kibocsátás s mértm rtékének jelenleg közel k 30%-a A tengeri üledék k oxigén-izot izotópos vizsgálata lehetőséget nyújt többszt bbszázezer zezer évvel ezelőtti idők k hőmérsh rsékleti viszonyainak a feltárására. ra.

12 Az éghajlati rendszer elemei Krioszféra ra: sarki jégmezők, gleccserek, felszíni hó, tengerjég A Föld F édesvíz-készletének 80%-át t tartalmazzák Beérkez rkező sugárz rzás visszaverése se Nagy a termikus tehetetlensége, alacsony a hővezeth vezető képessége Mélytengeri cirkuláci ció kormányz nyzása A jégmezj gmezők k mélyebb m rétegeibe r záródott z levegőbubor buborékok kémiai k analízise régmr gmúlt korok légkörének összetételét t tárja t elénk, a jégben j levő oxigénizot nizotópok ( 18 O és 16 O) aránya pedig az összetételhez telhez tartozó hőmérsékletet adja meg.

13

14 Az éghajlati rendszer elemei Kontinentális felszín Vegetáci ció és talajfelszín n hatása (albedó) Érdesség Aeroszolok forrása Bioszféra ra: az élet színtere a FöldF ldön Növényi populáci ció (tenger és szárazf razföld) Befolyásolja az üvegházgázokzok biokémiai körforgalmát A légkl gkör r hatása a flórára ra fosszíli liákként,, fák f évgyűrűiként és s pollenmaradványokk nyokként nt őrződik meg, és s igen sok ismeret, amivel az elmúlt lt korok éghajlatáról rendelkezünk, nk, ilyen biotikus indikátorok nyomán n került napvilágra.

15

16 Az éghajlati rendszer elemei A felszíni geoszféráknak léteznek l elemei, amelyek meteorológiai kontextusban nem lépnek l kölcsönhatásba a környezetk rnyezetükkel. Ilyen példp ldául a domborzat, amely mindig egyirány nyú hatást fejt ki a légkl gkör r viselkedésére. Ugyanebből l a megfontolásb sból l klasszikus értelemben nem tekintjük k a bioszféra részr szének sem a faunát, sem az emberiséget DE! az emberi tevékenys kenység napjainkra a figyelem középpontjk ppontjába került éghajlatalakító- tényező rangjára emelkedett.

17 Forrás: Götz G., 2004

18 Éghajlatalakító-tényezők Napsugárz rzás termikusan gerjesztett rsz. Potenciális éghajlatalakító tényező: minden olyan hatás, amely a légkl gkör r felső határához hoz érkező napsugárz rzás s intenzitását, t, a légkl gkörön n belüli li sugárz rzásátvitel feltételeit, teleit, az energiabevétel felszínhez közeli k térbeli t elrendeződését periodikusan vagy véletlenszerv letlenszerűen en módosm dosítja. Az éghajlati rendszer állapota a változv ltozó tényezőkhöz történő állandó igazodás s folyamatát t mutatja.

19 Éghajlatalakító-tényezők Wien-féle eltolódási törvt rvény: az absz.. fekete test hőm i h sug ának színk nképében a T hőm enh a max.. intenzitásnak megfelelő hullámhossz. és s a T absz.. hőm. h fordítottan arányosak λ max a ~ 2880 mmk Napálland llandó: a főként f 0,15 µm-től l 4,0 µm-ig terjedő hullámhossztartom mhossztartományba eső,, maximális intenzitását t 0,47 µm m körül k l elérő napsugárz rzásból l a légkör r felső határának egységnyi gnyi felület letére merőlegesen érkező átlagos hőáramsűrűség. Értéke jelenleg 1370 Wm 2 körül l van. = a T

20 Forrás:

21 Éghajlatalakító-tényezők A Nap sugárz rzásából l a szferikus felszín n minden m 2 -ére: 1370/4 = 342 W energia jut. Ennek az energiának nak a 31%-át t a légkl gkör, a felhőzet és s a földfelszín n azonnal visszaveri az űrbe a rendszerben maradó hányad (235 Wm 2 ) egy részr szét t a légkör r nyeli el, többst bbsége (168 Wm 2, a beérkez rkező napsugárz rzás 49%-a) a Föld F felszínét t melegíti. A felszín n ezt a hőt h t a láthatl tható fény hullámhossz mhosszánál l nagyobb hullámhossz mhosszúságú infravörös s sugárz rzás, érzékelhető hő és s a vízgv zgőz z kondenzáci ciója során n felszabaduló látens hőh formájában juttatja vissza a légkl gkörbe. A Föld F felszíne és s a légkl gkör r között k lebonyolódó energiacsere a globális lis felszíni középhk phőmérsékletet jelenleg ~14,5 C-os értéken tartja. Ez az érték k a magassággal ggal rohamosan csökken; a tropopauzánál az átlagos hőmérsh rséklet 58 C.

22 Az éghajlati rendszer globalis évi átlagos energiaegyensúlya

23 Egyensúlyi klíma maállapot Stacionárius klíma maállapot kialakulásához egyensúlynak kell beállnia az éghajlati rendszer által nyert napsugárz rzás és s a rendszer által a világűrbe kibocsátott infravörös s sugárz rzás s között. k Ehhez 235 Wm 2 energiát t szüks kséges kisugároznia, ami 19 C értékű effektív v emissziós hőmérsékletnek felel meg. A felszín n magasabb hőmérsékletét t azok a légkl gköri gázok g idézik elő, amelyek az infravörös s kisugárz rzás s jelentős s részr szét elnyelik, majd minden irányban (így( a felszín n felé is) ismét t kisugározz rozzák. Ezt a mechanizmust természetes üvegházhatásnak nevezzük.

24 Energiaegyensúly sematikus ábrája

25 Bejövő sugárzás a Napból Napfelszín hőmérséklete ~6000 K A Föld F hőmérsh rsékleti kisugárz rzása Földfelszín n hőmérsh rséklete ~288 K

26 Egyensúlyi klíma maállapot Egyensúlyi klíma maállapotban tehát t a légkl gkör r felső határánál l a beérkez rkező és s a világűr r felé irányul nyuló hőáramsűrűség átlagos különbsége nulla. Ha a napsugárz rzás s vagy a földsugf ldsugárzás s intenzitásában változás s következik k be, akkor az egyensúly megbomlik, és a rendszer számára energiatöbbletet eredményez nyező pozitív, vagy energiaveszteséget get jelentő negatív v nettó hőáram alakul ki. Ezt a kiegyensúlyozatlans lyozatlanságot a felszín troposzf troposzféra ra rendszerre ható, Wm 2 egységben gben kifejezett sugárz rzási kényszerként nt definiáljuk. A sugárz rzási egyensúlyt a klíma maállapotnak az új j feltételekhez telekhez történő igazodása állítja vissza.

27 Az éghajlat kényszerített változékonysága Hőegyenleg megváltoz ltozása sugárzasi kényszer Külső kényszerek: : természetes (pl. a napsugárz rzás változása, vulkánkit nkitörés) és antropogén Belső éghajlatalakító mechanizmus egyensúlyra való törekvés

28 Az éghajlat kényszerített változékonysága A természetes külsk lső kényszerek: - extraterresztrikus: a napsugárz rzás s változv ltozékonysága és s a Föld F orbitális paramétereinek ingadozása, pl: - a napálland llandónak nak a 11 éves napfoltciklust kísérők változása ±0,2 Wm 2 ; - a Nap fejlődésével a teljes kisugárz rzás s intenzitása lassan növekszik. Ennek hatását t az 1645 és s 1715 közötti k (az ún. Maunder-minimum minimum) ) időszak szakához viszonyítva, +0,7 Wm 2 - a Föld F a Nap körüli k pályp lyájának lapultsága, az excentricitás s a földtörténet során n mindig igen kicsiny (<0,07) volt, ±0,2% - - terresztrikus: - vulkántev ntevékenység

29 Az éghajlat kényszerített változékonysága A sugárz rzási kényszerhez k vezető antropogén hatások: az ipari forradalomtól l számottev mottevő külső éghajlatalakító tényezők: az emberi tevékenys kenység g a természetes üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásával, aeroszol részecskr szecskék k levegőbe juttatásával, a természetes felszín átalakításával képes k nem szánd ndékos módon módosm dosítani a légkl gkörön n belüli li sugárz rzásátvitelt.

30 Az éghajlat kényszerített változékonysága antropogén hatások Az antropogén eredetű üvegházgázok zok 1750-es évektől l az ezredfordulóra ra bekövetkezett növekedn vekedése együttesen +2,43 Wm 2 értékű globális lis átlagos sugárz rzási kényszert k fejt ki. Ennek 60%-a a (+1,46 Wm 2) a légkl gkör r szén-dioxid koncentráci ciójának mindenekelőtt a fosszilis tüzelt zelőanyagok eléget getése nyomán n több t mint egyharmaddal törtt rtént megnöveked vekedéséből l származik. Az üvegházhatású gázok között k külön k n említést érdemelnek a légkörből l korábban teljesen hiányz nyzó halogénezett szénhidrog nhidrogének nek (a freonok), amelyek amellett, hogy intenzíven abszorbeálj lják az infravörös s sugárz rzást, előid idézői i a sztratoszferikus ózonritkulás veszélyes folyamatának.

31 Az éghajlat kényszerített változékonysága antropogén hatások Direkt sugárz rzási kényszerkk nyszerként nt a légkl gkörben lebegő kicsiny cseppfolyós és s szilárd aeroszol részecskr szecskék k bizonyos típusai t a napsugárz rzás s egy részr szét t visszaverik a világűrbe, ami részben (sőt, helyileg és átmenetileg akár r teljes mértékben) ellensúlyozhatja lyozhatja a fokozott üvegházhatást. Rövid légkl gköri tartózkod zkodási idejük k révén r n azonban ez a sugárz rzási kényszer k térben t és s időben igen változv ltozó. Léteznek aeroszolok (péld ldául a korom), amelyek elnyelik a napsugárz rzást, lokálisan lisan melegítve a légkl gkört, vagy elnyelnek és s az infravörös s tartományban kisugároznak, +0,2 Wm 2 - rel járulva j hozzá az üvegházhatás s fokozásához.

32 Az éghajlat kényszerített változékonysága antropogén hatások Indirekt hatásk sként az aeroszol részecskr szecskék k mint kondenzáci ciós s magvak a felhőcseppek számát, sűrűségét s és méretét t befolyásolj solják, megváltoztatva ezzel a felhőzet optikai tulajdonságait, ami mai ismereteink szerint összességében igen bizonytalan értékű, 0,3 és 1,8 Wm 2 közötti sugárz rzási kényszert k eredményez.

33 Az éghajlat kényszerített változékonysága antropogén hatások A földhasznf ldhasználat lat (péld ldául a trópusi esőerd erdők irtása, vagy az elsivatagosodással ssal járó túllegeltetés) mint antropogén éghajlatalakító- tényező elsősorban sorban a felszíni albedó növekedését okozva jelenik meg. Az ehhez kapcsolódó sugárz rzási kényszert k 0,2 Wm 2 -re becsülik, és ennek az értéknek mintegy a fele az emberiség történetének nek utolsó,, iparosodott korszakában alakult ki.

34 Az éghajlat szabad változv ltozékonysága A természetes és antropogén eredetű külső éghajlatalakító- tényezők által keltett kényszerített klímam mamódosulás mellett az éghajlati állapot viselkedésének meghatároz rozó vonása a természetes szabad változv ltozékonyság. Ez a rendszer komponensei között k kialakuló nemlineáris kölcsönhatásokkal (visszacsatolásokkal), sokkal), illetve az aperiodikus (kaotikus) jellegű szabad változv ltozékonysággal függ össze. Mindaz a bizonytalanság, ami a múltbeli m klímav maváltozások és a napjai ainkban megfigyelt éghajlati tendenciák k oksági magyarázat zatát, t, tovább bbá egy jövőbeli j klíma maállapot projektálását (feltételes teles előrejelz rejelzését) övezi, a természetes éghajlatalakító-tényezőknek legnagyobbrészt erre a belső mechanizmusára vezethető vissza.

35 Az éghajlat szabad változv ltozékonysága A belső éghajlatalakító mechanizmus különbk nböző tényezőit sorra véve, v ve, a klímadinamika egyik dilemmája, hogy az antropogén eredetű üvegházgázok zok által 1750 óta keltett sugárz rzási kényszer miként realizálódott: az energiabevétel többletének hányad h része r fordítódott dott a felszín hőmérsékletének emelésére, illetve mennyi az a hő,, amely napjainkban az óceánban tárolt rolódik, és amelyet nem-realizálódott melegedés néven szokás s emlegetni.

36 Visszacsatolások sok

37 Aperiodikus szabad változv ltozékonyság Az aperiodikus szabad változv ltozékonyság: Földünk két k t hatalmas geofizikai folyadék k entitásának, nak, a légkl gkörnek és s a világóce ceánnak a modelljei a nemlineáris dinamikai rendszereknek ahhoz a népes n családj djához tartoznak, amelynek inherens belső tulajdonsága a kaotikus viselkedés. s. A szabad változv ltozékonyság értéktartománya a fizikailag megengedett összes állapotra kiterjed, lehetővé téve azok eltérő gyakoriságú bekövetkez vetkezését. t. A modellszámítások sok eredményeit a valós s légkl gkörre értelmezve, ezért még m g az olykor szokatlanul halmozódó extrém m időjárási események, vagy az éghajlati idősorokban jelentkező,, tartósabban egyirány nyú trendek is lehetnek olyan folyamatok, amelyeket nem külső éghajlatalakító kényszerek váltanak v ki.

38 A felszíni hőmérséklet emelkedése még m g a szabad belső változékonyságon belül l van, vagy már az antropogen kényszer hatása sa? A mérések m szerint a globális lis felszíni középhk phőmérséklet a 20. század zad során +0,6 ± 0,2 fokkal változott, v amit a tengerszint 0,1 0,2 0,2 m-m es emelkedése kísért. k A melegedés s jelentős s része r két k t szakaszban, 1910 és s 1945 között, valamint 1976 után n következett k be óta az hét h legmelegebb esztendő az utolsó tíz évben fordult elő. Joggal vetődik fel tehát t a kérdk rdés, hogy mindez még m g a szabad belső változékonyság g keretén n belül l törtt rtént-e, vagy az antropogén külső kényszer által keltett jel esetleg már m a természetes viselkedés s kaotikus zajszintje fölé emelkedett?

39 A felszíni hőmérséklet emelkedése még m g a szabad belső változékonyságon belül l van, vagy már az antropogen kényszer hatása sa?

40 A felszíni hőmérséklet emelkedése még m g a szabad belső változékonyságon belül l van, vagy már az antropogen kényszer hatása sa?

41 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport 2012. március 21. Klímaváltozás - miről fecseg a felszín és miről

Részletesebben

A légköri sugárzás. Sugárzási törvények, légköri veszteségek, energiaháztartás

A légköri sugárzás. Sugárzási törvények, légköri veszteségek, energiaháztartás A légköri sugárzás Sugárzási törvények, légköri veszteségek, energiaháztartás Sugárzási törvények I. 0. Minden T>0 K hőmérsékletű test sugároz 1. Planck törvény: minden testre megadható egy hőmérséklettől

Részletesebben

A magyar tudomány Achilles-sarka: a klímakutatás

A magyar tudomány Achilles-sarka: a klímakutatás A magyar tudomány Achilles-sarka: a klímakutatás Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály TARTALOM Bevezetés Globális trendek (IPCC) Az éghajlati

Részletesebben

AZ IPCC JELENTÉSEK SOROZATA: TÉNYEK, ERŐSSÉGEK, BIZONYTALANSÁGOK. Bartholy Judit

AZ IPCC JELENTÉSEK SOROZATA: TÉNYEK, ERŐSSÉGEK, BIZONYTALANSÁGOK. Bartholy Judit 36. Meteorológiai Tudományos Napok Változó éghajlat és következményei a Kárpát-medencében 2010. november 18-19. AZ IPCC JELENTÉSEK SOROZATA: TÉNYEK, ERŐSSÉGEK, BIZONYTALANSÁGOK Bartholy Judit Eötvös s

Részletesebben

Gelencsér András egyetemi tanár Pannon Egyetem MTA Levegıkémiai Kutatócsoport

Gelencsér András egyetemi tanár Pannon Egyetem MTA Levegıkémiai Kutatócsoport Levegıkörnyezet rnyezetünk nk változv ltozásai éghajlatváltozás? Gelencsér András egyetemi tanár Pannon Egyetem MTA Levegıkémiai Kutatócsoport A levegı összetétele N 2 78,084 % O 2 20,945 % Ar 0,934 %

Részletesebben

KOOPERÁCI CIÓS S KUTATÓ KÖZPONT EXTRATERRESZTRIKUS TÉNYEZŐK K HATÁSA A LÉGKL GKÖRI ENERGETIKAI VISZONYOKRA Cseh SándorS SOPRON 2006

KOOPERÁCI CIÓS S KUTATÓ KÖZPONT EXTRATERRESZTRIKUS TÉNYEZŐK K HATÁSA A LÉGKL GKÖRI ENERGETIKAI VISZONYOKRA Cseh SándorS SOPRON 2006 KOOPERÁCI CIÓS S KUTATÓ KÖZPONT EXTRATERRESZTRIKUS TÉNYEZŐK K HATÁSA A LÉGKL GKÖRI ENERGETIKAI VISZONYOKRA Cseh SándorS SOPRON 2006 A globális lis felmelegedés s bizonyítékai Több szén-dioxid Magasabb

Részletesebben

2008.03.06. Lelovics Enikő macgyver@zivatar.hu. 2008.01.08. 09:31 nimbus.elte.hu

2008.03.06. Lelovics Enikő macgyver@zivatar.hu. 2008.01.08. 09:31 nimbus.elte.hu 2008.03.06. Lelovics Enikő macgyver@zivatar.hu Mőholdas mérések m a meteorológi giában 2008.01.08. 09:31 nimbus.elte.hu Történeti áttekintés esa.int 1957: elsı mőhold Спутник-1 1960: elsı meteorológiai

Részletesebben

nyezők (melyek befolyásolják a leérkező sugárzás mennyiségét) tele, vertikális szerkezete BARTHOLY JUDIT

nyezők (melyek befolyásolják a leérkező sugárzás mennyiségét) tele, vertikális szerkezete BARTHOLY JUDIT Csillagászati szati tényezt nyezők (melyek befolyásolják a leérkező sugárzás mennyiségét) A légkl gkör összetétele, tele, vertikális szerkezete BARTHOLY JUDIT A Naprendszer többi tagja Adatok a Napról

Részletesebben

fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár ( mm) Hawaii ( mm) Mont Waialeale 12.

fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár ( mm) Hawaii ( mm) Mont Waialeale 12. (2) Légáramlások (+ orográfia fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár (2000 300-500 mm) Hawaii (4000 500 mm) Mont Waialeale 12.000 mm/év kiugróan csapadékos és

Részletesebben

Az éghajlat el rejelz

Az éghajlat el rejelz AZ ÉGHAJLAT ELREJELZÉSÉNEK LEHETSÉGEI Az éghajlat elrejelz rejelzésének lehetségei HORÁNYI ANDRÁS S (horanyi.a@met.hu( horanyi.a@met.hu) Országos Meteorológiai Szolgálat lat Numerikus Modellez és Éghajlat-dinamikai

Részletesebben

tele és vertikális szerkezete Készítette: Breuer Hajnalka

tele és vertikális szerkezete Készítette: Breuer Hajnalka ELTE-TTK TTK Meteorológiai Tanszék A légkl gkör összetétele tele és vertikális szerkezete Készítette: Breuer Hajnalka Mi a légkl gkör? Meddig tart a légkl gkör r (km)? Légkör A légkl gkör r a Földet F

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

Az ember okozta. Fekete-Kert. Ildikó

Az ember okozta. Fekete-Kert. Ildikó Az ember okozta környezetkárosodás Készítette: Fekete-Kert Kertész Ildikó Üvegházhatás Üvegházhatásnak nevezzük k azt a jelenséget, amely során n a napsugárz rzás s be tud hatolni egy adott rendszerbe

Részletesebben

tele és vertikális szerkezete, nyezők

tele és vertikális szerkezete, nyezők A légkl gkör összetétele tele és vertikális szerkezete, csillagászati szati tényezt nyezők Légkör Def.: A légkl gkör r a Földet F körülvevk lvevő különböző gázok, tovább bbá szilárd és cseppfolyós s részecskr

Részletesebben

Éghajlatváltozás tudhatjuk-e, mi lesz holnapután?

Éghajlatváltozás tudhatjuk-e, mi lesz holnapután? Éghajlatváltozás tudhatjuk-e, mi lesz holnapután? Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály TARTALOM 1. Bevezetés 2. Időjárás és éghajlat 3. A

Részletesebben

- Az égha) atí rendszer Eghajlati rendszerkénr a légkör ésa vele közvetlentil érintkezőnégy felszíni geoszfera- a hidroszféra, a kioszféra,a kontinentáiisfelszínésa bioszfera_ á tal alkotottinteraktívegyüttestdeíiniáliuk

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Bevezetés, alapfogalmak, a légkör jellemzői, összetétele, kapcsolat más szférákkal Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán

Részletesebben

A jövőbeli éghajlatváltozás tudományos vizsgálata

A jövőbeli éghajlatváltozás tudományos vizsgálata A jövőbeli éghajlatváltozás tudományos vizsgálata Szabó Péter Click to add Text Klímamodellező Csoport Előadás nyári gyakorlatos hallgatóknak OMSZ 2018. 07. 30. Klímaváltozás Népszerű téma (értenek hozzá,

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (P) MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA Gál Tamás tgal@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A NAPSUGÁRZÁS

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A NAPSUGÁRZÁS AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A NAPSUGÁRZÁS Általános jellemzıi: Terjedéséhez nincs szüks kség g közvetk zvetítı közegre. Hıenergiává anyagi részecskr szecskék k jelenlétében

Részletesebben

Változó éghajlat, szélsőségek

Változó éghajlat, szélsőségek Változó éghajlat, szélsőségek BARTHOLY JUDIT Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest Vázlat A közelmúlt detektált változásai Jövőbeli tendenciák és várható következmények Időjárási

Részletesebben

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár METEOROLÓGIA alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár ELTE TTK - METEOROLÓGIAI TANSZÉK A MAI ÓRA VÁZLATA 1. BSc KÉPZÉS / SPECIALIZÁCIÓ 2. TEMATIKA

Részletesebben

GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE

GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE Vázlat 1. Klíma, klímaváltozás, klímaváltozással összefüggő jelenségek 2. Éghajlatváltozás okai a) Természetes okok b) Ember által előidézett

Részletesebben

Az emberi környezethasznk. rnyezethasználat fajtái

Az emberi környezethasznk. rnyezethasználat fajtái Az emberi környezethasznk rnyezethasználat fajtái Bevezetés A területhaszn lethasználat lat szerinti osztályoz lyozásmód d elsősorban sorban környezeti kockázat szempontjából l jellemzi az ember és a könyezet

Részletesebben

Környezeti kémia II. A légkör kémiája

Környezeti kémia II. A légkör kémiája Környezeti kémia II. A légkör kémiája 2012.09.28. A légkör felépítése Troposzféra: ~0-15 km Sztratoszféra: ~15-50 km Mezoszféra: ~50-85 km Termoszféra: ~85-500 km felső határ: ~1000 km definiálható nehezen

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (K) GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS Unger János unger@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

A Magyar Tudományos Akadémia Meteorológiai Tudományos Bizottságának* állásfoglalása éghajlatunk jövőjéről november

A Magyar Tudományos Akadémia Meteorológiai Tudományos Bizottságának* állásfoglalása éghajlatunk jövőjéről november MTA-MTB, 1991: Állásfoglalás éghajlatunk jövőjéről. (Faragó T. (szerk.)) MTA X. Földtudományok O., 12 o. ISBN 963 7702 46 6 A Magyar Tudományos Akadémia Meteorológiai Tudományos Bizottságának* állásfoglalása

Részletesebben

Sugárzásos hőtranszport

Sugárzásos hőtranszport Sugárzásos hőtranszport Minden test bocsát ki sugárzást. Ennek hullámhossz szerinti megoszlása a felület hőmérsékletétől függ (spektrum, spektrális eloszlás). Jelen esetben kérdés a Nap és a földi felszínek

Részletesebben

B z o ó L ász s l z M A A le l v e. v ta t g a O s r z s ágo g s o s Me M t e e t o e r o o r l o ógi g a i i a i Sz S o z l o g l ála l t a

B z o ó L ász s l z M A A le l v e. v ta t g a O s r z s ágo g s o s Me M t e e t o e r o o r l o ógi g a i i a i Sz S o z l o g l ála l t a Éghajlatv ghajlatváltoz ltozás, időjárási széls lsőségek Bozó Lászl szló MTA lev. tag Országos Meteorológiai Szolgálat lat Európai Meteorológiai Infrastruktúra (EMI) Nemzeti (Hidro )Meteorol )Meteorológiai

Részletesebben

AZ ENSO JELENSÉGKÖR EL NINO SOUTHERN OSCILLATION (DÉLI-OSZCILLÁCIÓ) Bartholy Judit TAPASZTALATI TÉNYEK, T

AZ ENSO JELENSÉGKÖR EL NINO SOUTHERN OSCILLATION (DÉLI-OSZCILLÁCIÓ) Bartholy Judit TAPASZTALATI TÉNYEK, T AZ ENSO JELENSÉGKÖR EL NINO SOUTHERN OSCILLATION (DÉLI-OSZCILLÁCIÓ) CIÓ) TAPASZTALATI TÉNYEK, T MÉRÉSI M EREDMÉNYEK Bartholy Judit A LÉGKL GKÖRBE BELÉPŐ NAP- SUGÁRZ RZÁS ÉS S A KILÉPŐ FÖLD- ÉS LÉGKÖR-

Részletesebben

A jövő éghajlatának kutatása

A jövő éghajlatának kutatása Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A jövő éghajlatának kutatása Zsebeházi Gabriella Klímamodellező Csoport Hogyan lehet előrejelezni a következő évtizedek csapadékváltozását, miközben a következő heti is bizonytalan?

Részletesebben

BARTHOLY JUDIT. Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest

BARTHOLY JUDIT. Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest Klíma ügye(in)k 2017 2017. május 25. Budapest Nemzeti Közszolgálati Egyetem ********************************************************************************************************** Változó éghajlat,

Részletesebben

A Föld pályája a Nap körül. A világ országai. A Föld megvilágítása. A sinus és cosinus függvények. A Föld megvilágítása I. A Föld megvilágítása II.

A Föld pályája a Nap körül. A világ országai. A Föld megvilágítása. A sinus és cosinus függvények. A Föld megvilágítása I. A Föld megvilágítása II. Föld pályája a ap körül TVSZI TL TVSZ PJEGYELŐSG Márc. 21. világ országai P TLI PFORULÓ ec. 21. YÁRI PFORULÓ Jún. 22. ŐSZ YÁR ŐSZI PJEGYELŐSG Szept. 23. sinus és cosinus függvények III. Föld megvilágítása

Részletesebben

G L O B A L W A R M I N

G L O B A L W A R M I N G L O B A L W A R M I N Az üvegházhatás és a globális felmelegedés Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása

Részletesebben

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1 Regionális klímamodellezés az Országos Meteorológiai Szolgálatnál HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Csima Gabriella, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező

Részletesebben

A KLÍMADINAMIKA ALAPJAI

A KLÍMADINAMIKA ALAPJAI Meteorológiai Tudományos Bizottság Légkördinamikai Munkabizottság Götz Gusztáv A KLÍMADINAMIKA ALAPJAI Budapest, 2004 2 ELİSZÓ Az éghajlatnak az emberi tevékenységre visszavezethetı globális melegedése,

Részletesebben

Építmények energetikai követelményei

Építmények energetikai követelményei Építmények energetikai követelményei Szikra Csaba Építészmérnöki Kar Padlók hőelnyelése Hőelnyelési tényező Kategóri riák: meleg félmeleg hideg Egyréteg tegű padló,, vagy egyréteg tegűnek tekinthető padló

Részletesebben

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2.

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2. ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2. METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK 06 Víz a légkörben világóceán A HIDROSZFÉRA krioszféra 1338 10 6 km 3 ~3 000 év ~12 000 év szárazföldi vizek légkör 24,6 10 6 km 3 0,013

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

A BHTWaQe modell vízminv

A BHTWaQe modell vízminv A BHTWaQe modell vízminv zminőségi moduljának alkalmazási lehetőségei Vízminőség g modellezés Dr. Kutics Károly K Balatoni Integráci ciós s Kht. felkért szakért rtője K+F Consulting Kft. Siófok 2006. június

Részletesebben

MIÉRT KELL ODAFIGYELNI AZ ÉGHAJLATV GHAJLATVÁLTOZ

MIÉRT KELL ODAFIGYELNI AZ ÉGHAJLATV GHAJLATVÁLTOZ Helyi klímav maváltozás megelızés és alkalmazkodás Készítették: a Varga István n Kereskedelmi, Közgazdasági gi Szakközépiskola és s Szakiskola tanulói Téma választv lasztás s oka, a projektmunka céljac

Részletesebben

znyomása Alapfogalmak A T rejelzés rejelzése (GCM) folyamatainak = m

znyomása Alapfogalmak A T rejelzés rejelzése (GCM) folyamatainak = m A víz v z fázisdiagramjaf A légkl gköri vízgv zgőz mennyiségének nek m Alapfogalmak Harmatpont: Az a hőmérséklet, amelyhez tartozó telítési gőznyomás a vízgőz aktuális parciális nyomása zgőz z telítési

Részletesebben

Az emberi. Fekete-Kert. Ildikó

Az emberi. Fekete-Kert. Ildikó Az emberi környezethasználat fajtái Készítette: Fekete-Kert Kertész Ildikó Bevezetés A területhaszn lethasználat lat szerinti osztályoz lyozásmód d elsősorban sorban környezeti kockázat szempontjából l

Részletesebben

1. Az éghajlati rendszer 2. Éghajlati modellezés 3. Óceáni modellek, csatolás 4. Globális projekciók készítése 5. Kitekintés

1. Az éghajlati rendszer 2. Éghajlati modellezés 3. Óceáni modellek, csatolás 4. Globális projekciók készítése 5. Kitekintés Éghajlati modellezés 1. rész: A globális éghajlati rendszer és modellezése Szépszó Gabriella szepszo.g@met.hu TARTALOM 1. Az éghajlati rendszer 2. Éghajlati modellezés 3. Óceáni modellek, csatolás 4. Globális

Részletesebben

Környezeti kémia II. Troposzféra

Környezeti kémia II. Troposzféra Környezeti kémia II. Troposzféra 2012.10.12. A klíma = átlagos időjárás egy specifikus helyen bizonyos időintervallumra (egy év, vagy évszakok) Lokális-globális Dinamikus jelenség globális vagy csak lokális???

Részletesebben

A TÁJ MINT A FÖLDI ÉLET KÖRNYEZETE

A TÁJ MINT A FÖLDI ÉLET KÖRNYEZETE Krajina ako prostredie života na Zemi A TÁJ MINT A FÖLDI ÉLET KÖRNYEZETE 2017. 01. 16. 1 Az élet keletkezése és fejlődése 4,5 milliárd éves Föld, az élet létrejöttének tere a földrajzi környezet kb. 3,5

Részletesebben

MŰHOLDAKRÓL TÖRTÉNŐ LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK

MŰHOLDAKRÓL TÖRTÉNŐ LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK MŰHOLDAKRÓL TÖRTÉNŐ LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK Kocsis Zsófia, Országos Meteorológiai Szolgálat 35. Meteorológiai Tudományos Napok Budapest, 2009. november 19-20. VÁZLAT Bevezetés Légköri gázok és a műholdak

Részletesebben

GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT. Bartholy Judit

GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT. Bartholy Judit KÖRNYEZETI NEVELÉS EGYESÜLET Budapest, 2008. március 1. GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT Bartholy Judit ELTE Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT I. Változó éghajlat II. IPCC jelentés

Részletesebben

Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására

Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására Zsebeházi Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat KlimAdat hatásvizsgálói workshop 2018. december 7. TARTALOM 1. Klímamodellezés

Részletesebben

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft Felszín n alatti vizeink minősége Deák k JózsefJ GWIS Kft Vízminőség g alatt a vízv kémiai fizikai biológiai tulajdonságait értjük Egyszerűbb értelmezés: Jó a v a vízminőség, ha valamennyi (mért) komponens

Részletesebben

A klímaváltozás a Balatonnál a meteorológiai számítások tükrében

A klímaváltozás a Balatonnál a meteorológiai számítások tükrében A klímaváltozás a Balatonnál a meteorológiai számítások tükrében HORÁNYI ANDRÁS (horanyi( horanyi.a@.a@met.hu) Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus

Részletesebben

VAN-E KAPCSOLAT AZ UV-SUGÁRZÁS VÁLTOZÁSA ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTT?

VAN-E KAPCSOLAT AZ UV-SUGÁRZÁS VÁLTOZÁSA ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTT? VAN-E KAPCSOLAT AZ UV-SUGÁRZÁS VÁLTOZÁSA ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTT? Tóth Zoltán Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatórium Távérzékelési Osztály PLANETÁRIS ATMOSZFÉRÁK MŰKÖDÉSE PLANETÁRIS

Részletesebben

ndorgyőlése Eger, 2010 aug. 31. A meteorológia oktatása a Nyugat-magyarorsz magyarországi gi Egyetem

ndorgyőlése Eger, 2010 aug. 31. A meteorológia oktatása a Nyugat-magyarorsz magyarországi gi Egyetem A meteorológia oktatása a Nyugat-magyarorsz magyarországi gi Egyetem Erdımérn rnöki Karán Múlt: 1925. BányB nyászati és s Erdészeti Fıiskola F Erdıvegytani Tanszék, Vági V István 1947. Termıhelyismerettani

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Üvegházhatás, globális felmelegedés, ózonpajzs szerepe Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István FÖLDFELSZÍN EGYENSÚLYI

Részletesebben

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat,

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, 2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás. 2.1. Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, amelynek során a hő a hordozóközeg áramlásával kerül

Részletesebben

NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK

NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK Klímaváltozás: NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Bevezetés Edward Lorenz: Az éghajlat az, amire számítunk, az időjárás az, ami bekövetkezik.

Részletesebben

AZ ÉGHAJLAT DINAMIKÁJÁNAK NÉHÁNY NYITOTT KÉRDÉSÉRŐL. Götz Gusztáv

AZ ÉGHAJLAT DINAMIKÁJÁNAK NÉHÁNY NYITOTT KÉRDÉSÉRŐL. Götz Gusztáv AZ ÉGHAJLAT DINAMIKÁJÁNAK NÉHÁNY NYITOTT KÉRDÉSÉRŐL Götz Gusztáv A NAGY REJTÉLY: 1. Egyik oldalról: minimális reagálás a napsugárzás intenzitásának a földi élet 3,8 milliárd évvel ezelőtti megjelenése

Részletesebben

FOTOKÉMIAI REAKCIÓK, REAKCIÓKINETIKAI ALAPOK

FOTOKÉMIAI REAKCIÓK, REAKCIÓKINETIKAI ALAPOK FOTOKÉMIAI REAKCIÓK, REAKCIÓKINETIKAI ALAPOK Légköri nyomanyagok forrásai: bioszféra hiroszféra litoszféra világűr emberi tevékenység AMI BELÉP, ANNAK TÁVOZNIA IS KELL! Légköri nyomanyagok nyelői: száraz

Részletesebben

Hazai megfigyelt hőmérsh. rsékleti. Lakatos MónikaM. 36. Meteorológiai Tudományos Napok, MTA, november

Hazai megfigyelt hőmérsh. rsékleti. Lakatos MónikaM. 36. Meteorológiai Tudományos Napok, MTA, november Hazai megfigyelt hőmérsh rsékleti és csapadék k tendenciák, széls lsőségek alakulása a múlt m század zad elejétől Lakatos MónikaM OMSZ Éghajlati Elemző Osztály lakatos.m@met met.hu 36. Meteorológiai Tudományos

Részletesebben

Agroökológiai rendszerek biogeokémiai ciklusai és üvegházgáz-kibocsátása

Agroökológiai rendszerek biogeokémiai ciklusai és üvegházgáz-kibocsátása Agroökológiai rendszerek biogeokémiai ciklusai és üvegházgáz-kibocsátása Biogeokémiai ciklusok általános jellemzői: kompartmentek vagy raktárak tartózkodási idő áramok (fluxusok) a kompartmentek között

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 13. A lézeres l anyagmegmunkálás szempontjából l fontos anyagi tulajdonságok Optikai tulajdonságok Mechanikai tulajdonságok

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

AZ ID JÁRÁS SZÁMÍTÓGÉPES EL REJELZÉSE. rejelzése. horanyi.a@met.hu) lat. Földtudományos forgatag. 2008. április 19.

AZ ID JÁRÁS SZÁMÍTÓGÉPES EL REJELZÉSE. rejelzése. horanyi.a@met.hu) lat. Földtudományos forgatag. 2008. április 19. Az z idjárási számítógépes elrejelz rejelzése HORÁNYI ANDRÁS S (horanyi.a@met.hu( horanyi.a@met.hu) Országos Meteorológiai Szolgálat lat Numerikus Modellez és Éghajlat-dinamikai Osztály (NMO) 1 MIÉRT FONTOS?

Részletesebben

A légkör mint erőforrás és kockázat

A légkör mint erőforrás és kockázat A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP-4.1.2.A/1-11-1-2011-0038 Projekt ismertető 2012. november 22. Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt

Részletesebben

A NAPSUGÁRZÁS MÉRÉSE

A NAPSUGÁRZÁS MÉRÉSE A NAPSUGÁRZÁS MÉRÉSE A Napból érkező elektromágneses sugárzás Ø Terjedéséhez nincs szükség közvetítő közegre. ØHőenergiává anyagi részecskék jelenlétében alakul pl. a légkörön keresztül haladva. Ø Időben

Részletesebben

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA A meteorológia szó eredete Aristoteles: : Meteorologica Meteorologica A meteorológia tárgya: az ókorban napjainkban Ógörög eredetű szavak a meteorológiában: kozmosz, asztronómia,

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik ÖkoPosta: a jövőnek címezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek

Részletesebben

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA Az építés egyik célja olyan terek létrehozása, amelyekben a külső környezettől eltérő állapotok ésszerű ráfordítások mellett biztosíthatók. Adott földrajzi helyen uralkodó éghajlati

Részletesebben

ÚJ CSALÁDTAG A KLÍMAMODELLEZÉSBEN: a felszíni modellek, mint a városi éghajlati hatásvizsgálatok eszközei

ÚJ CSALÁDTAG A KLÍMAMODELLEZÉSBEN: a felszíni modellek, mint a városi éghajlati hatásvizsgálatok eszközei ÚJ CSALÁDTAG A KLÍMAMODELLEZÉSBEN: a felszíni modellek, mint a városi éghajlati hatásvizsgálatok eszközei Zsebeházi Gabriella és Szépszó Gabriella 43. Meteorológiai Tudományos Napok 2017. 11. 23. Tartalom

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban

Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat, szepszo.g@met.hu RCMTéR hatásvizsgálói konzultációs workshop 2015. június 23.

Részletesebben

A hosszúhullámú sugárzás stratocumulus felhőben történő terjedésének numerikus modellezése

A hosszúhullámú sugárzás stratocumulus felhőben történő terjedésének numerikus modellezése A hosszúhullámú sugárzás stratocumulus felhőben történő terjedésének numerikus modellezése Lábó Eszter 1, Geresdi István 2 1 Országos Meteorológiai Szolgálat, 2 Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Klímaváltozások: Adatok, nagyságrendek, modellek Horváth Zalán és Rácz Zoltán

Klímaváltozások: Adatok, nagyságrendek, modellek Horváth Zalán és Rácz Zoltán Klímaváltozások: Adatok, nagyságrendek, modellek Horváth Zalán és Rácz Zoltán Institute for heoretical Physics ötvös University -mail: racz@general.elte.hu Homepage: general.elte.hu/~racz Problémakör:

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

A légköri nyomgázok szerepe az üvegházhatás erősödésében Antropogén hatások és a sikertelen nemzetközi együttműködések

A légköri nyomgázok szerepe az üvegházhatás erősödésében Antropogén hatások és a sikertelen nemzetközi együttműködések A légköri nyomgázok szerepe az üvegházhatás erősödésében Antropogén hatások és a sikertelen nemzetközi együttműködések Szeged, 2007. április 16. Tóth Tamás ELTE TTK Meteorológiai Tanszék peetom@gmail.com

Részletesebben

FELSZÍN N ALATTI VIZEK. 3.gyakorlat. Bodáné Kendrovics Rita főiskolai adjunktus

FELSZÍN N ALATTI VIZEK. 3.gyakorlat. Bodáné Kendrovics Rita főiskolai adjunktus VÍZMINŐSÉGVÉDELEM FELSZÍN N ALATTI VIZEK MINŐSÉGE 3.gyakorlat Bodáné Kendrovics Rita főiskolai adjunktus BMF-RKK KörnyezetmK rnyezetmérnöki Intézet HIDROGEOLÓGIA GIA - alkalmazott földtani f tudomány nyág

Részletesebben

A debreceni alapéghajlati állomás adatfeldolgozása: profilok, sugárzási és energiamérleg komponensek

A debreceni alapéghajlati állomás adatfeldolgozása: profilok, sugárzási és energiamérleg komponensek A debreceni alapéghajlati állomás adatfeldolgozása: profilok, sugárzási és energiamérleg komponensek Weidinger Tamás, Nagy Zoltán, Szász Gábor, Kovács Eleonóra, Baranka Györgyi, Décsei Anna Borbála, Gyöngyösi

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

A villámdetekt tségei (2010)

A villámdetekt tségei (2010) A villámdetekt mdetektálástól l az új j jégkorszakig: j a meteorológia vívmv vmányai és s kétsk tségei (2010) Mika JánosJ Kolozsvár, 2010 március m 20. Témák (az utókor virtuális dobozába, ba, 2050-re)

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

Hősugárzás Hővédő fóliák

Hősugárzás Hővédő fóliák Hősugárzás Hővédő fóliák Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A sugárzás alaptörvényei A az érkező energia E=A+T+R

Részletesebben

A GLOBÁLIS MELEGEDÉS ÉS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON

A GLOBÁLIS MELEGEDÉS ÉS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON FÖLDTUDOMÁNYOS FORGATAG Budapest, 2008. április 17-20. A GLOBÁLIS MELEGEDÉS ÉS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON ELTE Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT I. Változó éghajlat II. XXI. századra várható éghajlati

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

AZ ASZÁLY GON. Dr. Clement Adrienne BUDAPESTI MŰSZAKI M GTUDOMÁNYI EGEYTEM

AZ ASZÁLY GON. Dr. Clement Adrienne BUDAPESTI MŰSZAKI M GTUDOMÁNYI EGEYTEM AZ ASZÁLY ÉS S A SZÁRAZOD RAZODÁS S MAGYARORSZÁGON GON KECSKEMÉT, 9. OKTÓBER 7. ELSZÍNI VIZEINK ÉS S A KLÍMAV MAVÁLTOZÁS Dr. Clement Adrienne BUDAPESTI MŰSZAKI M ÉS S GAZDASÁGTUDOM GTUDOMÁNYI EGEYTEM VÍZI

Részletesebben

Hidroszféra. Légkör. Tartalom. Klímaváltozás. Idıjárás és éghajlat. Éghajlati rendszer: a légkör és a vele kölcsönhatásban álló 4 geoszféra együttese

Hidroszféra. Légkör. Tartalom. Klímaváltozás. Idıjárás és éghajlat. Éghajlati rendszer: a légkör és a vele kölcsönhatásban álló 4 geoszféra együttese Éghajlatváltozás és matematika Hogyan modellezzünk és az eredményt hogyan használjuk fel? Krüzselyi Ilona (kruzselyi.i@met.hu) Kovács Mária, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Tartalom Bevezetés Éghajlati

Részletesebben

A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei

A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei Hoyk Edit Kovács András Donát Tudományos munkatárs, MTA KRTK RKI ATO MRTT XII. Vándorgyűlés, Eger, 2015.

Részletesebben

A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA

A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA CH 4 CFC CO 2 O 3 +14-19 o C N 2 O H 2 O 1824: Jean-Baptist Fourier az üvegházhatás felismerése 1859: John Tyndall a vízgőz és a szén-dioxid meghatározó

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Viczai JánosJ egyetemi adjunktus BME Építész Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Egy kis törtt rténelem Működési elve már m r régóta r ismert,

Részletesebben

Éghajlati modellezés. Szépszó Gabriella

Éghajlati modellezés. Szépszó Gabriella Éghajlati modellezés Szépszó Gabriella szepszo.g@.g@met.hu TARTALOM 1. Az éghajlati rendszer 2. Éghajlati modellezés 3. Regionális leskálázás 4. A szimulációk bizonytalanságai 5. Összefoglalás Alapfogalmak

Részletesebben

Globális felmelegedés. Levegőtisztaság-védelem. Pozitív és negatív visszacsatolás. Természeti okok: pozitív visszacsatolású folyamatok.

Globális felmelegedés. Levegőtisztaság-védelem. Pozitív és negatív visszacsatolás. Természeti okok: pozitív visszacsatolású folyamatok. Globális felmelegedés Levegőtisztaság-védelem Évtizedek éghajlati változásai, emelkedik az óceánok és a felszín közeli levegő hőmérséklete. Globális klímaváltozás Globális felmelegedés okai Természeti

Részletesebben

Talajok összenyom sszenyomódása sa és s konszolidáci. ció. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Talajok összenyom sszenyomódása sa és s konszolidáci. ció. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Talajok összenyom sszenyomódása sa és s konszolidáci ció Dr. Mócz M czár r Balázs BME Geotechnikai Tanszék Miért fontos? BME Geotechnikai Tanszék Miért fontos? BME Geotechnikai Tanszék Talajok összenyomhatósági

Részletesebben

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Nógrád megye energetikai lehetőségei Megújuló energiák Mottónk: A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.

Részletesebben

Áttekintés. Optikai veszélyek. UV veszélyek. LED fotobiológia. Az UV sugárz szembe. Bevezetés Optikai sugárz. Összefoglalás.

Áttekintés. Optikai veszélyek. UV veszélyek. LED fotobiológia. Az UV sugárz szembe. Bevezetés Optikai sugárz. Összefoglalás. LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem Némethné Vidovszky Ágnes Nemzeti KözlekedK zlekedési Hatóság részben W. Halbritter,, W Horak and J Horak: Áttekintés Bevezetés Optikai sugárz

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

KLÍMAMODELLEZÉS. MAFIHE Téli Iskola február 6. 1

KLÍMAMODELLEZÉS. MAFIHE Téli Iskola február 6. 1 A numerikus klímamodellezés alapjai, Az éghajlati ajövőre rendszer és modellezésének vonatkozó prognózisok lehetőségei megbízhatósága HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Országos Meteorológiai is Szolgálat

Részletesebben

BEVEZETÉS - A TÁJ MINT RENDSZER TERMÉSZETFÖLDRAJZI ALAPJAI A TÁJ FOGALMA, RENDSZERE, TÁJTÍPUSOK A TÁJ ÉS AZ EMBER KAPCSOLATA TÁJALAKÍTÁS A

BEVEZETÉS - A TÁJ MINT RENDSZER TERMÉSZETFÖLDRAJZI ALAPJAI A TÁJ FOGALMA, RENDSZERE, TÁJTÍPUSOK A TÁJ ÉS AZ EMBER KAPCSOLATA TÁJALAKÍTÁS A TÁJRENDEZÉS IV. év KÖRNYEZETMÉRNÖK K SZAK A FÉLÉV F V BEOSZTÁSA SA BEVEZETÉS - A TÁJ MINT RENDSZER TERMÉSZETFÖLDRAJZI ALAPJAI A TÁJ FOGALMA, RENDSZERE, TÁJTÍPUSOK A TÁJ ÉS AZ EMBER KAPCSOLATA TÁJALAKÍTÁS

Részletesebben

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM 1 Flasch Judit Környezettan BSc Meteorológia szakirányos hallgató Témavezető: Antal Z. László MTA Szociológiai Kutatóintézet

Részletesebben

Mivel foglalkozik a hőtan?

Mivel foglalkozik a hőtan? Hőtan Gáztörvények Mivel foglalkozik a hőtan? A hőtan a rendszerek hőmérsékletével, munkavégzésével, és energiájával foglalkozik. A rendszerek stabilitása áll a fókuszpontjában. Képes megválaszolni a kérdést:

Részletesebben

FELADATOK A DINAMIKUS METEOROLÓGIÁBÓL 1. A 2 m-es szinten végzett standard meteorológiai mérések szerint a Földön valaha mért második legmagasabb hőmérséklet 57,8 C. Ezt San Luis-ban (Mexikó) 1933 augusztus

Részletesebben