A légkör mint erőforrás és kockázat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A légkör mint erőforrás és kockázat"

Átírás

1 A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP A/ Projekt ismertető november 22.

2 Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt égöv jellemzői: Planetáris hullámok, a ciklonok és anticiklonok 3. Mezoléptékű képződmények, trópusi ciklonok 4. A légkör, mint erőforrás átlagos jellemzői hazánkban és a Föld éghajlati körzeteiben 5. A légkör, mint erőforrás I. Vizek és növényzet 6. A légkör, mint erőforrás II. Közlekedés és az ember számára

3 Fejezetek 7. A légkör, mint kockázat. Rövid élettartamú, kis térségű kockázatok 8. A légkör, mint kockázat. Hosszan tartó, nagy kiterjedésű kockázatok 9. A levegő kémiai összetételének szélsőségei 10. A légköri kockázatok jellemzői nagyvárosi környezetben 11. A veszélyes időjárási jelenségek előrejelzésének eszközei, lehetőségei és korlátai 12. Viselkedési szabályok, előkészületek a légköri szélsőségek hatásának mérséklésére

4 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői Jó hír: nincsenek gyors és planetáris, sem hosszú egy helyben álló szélsőségek Rossz hír: Sok veszélyes objektum leírásához a km-es bontás és a kvázi-sztatikus közelítés nem elegendő.

5 2. A mérsékelt égöv jellemzői: Planetáris hullámok, a ciklonok és anticiklonok

6 3. Mezoléptékű képződmények, trópusi ciklonok

7 4. A légkör, mint erőforrás átlagos jellemzői hazánkban és a Föld éghajlati körzeteiben

8 5. A légkör, mint erőforrás I. Vizek és növényzet A Föld éghajlati képének szerepe a vízhez és a növényvilághoz kötődő erőforrások átlagos rendelkezésre állásában és évközi változékonyságában. A felszín energia- és a vízmérleg kapcsolódásai. Bolygónk vízkészletének és növénytakarójának időbeli változékonysága, mint az erőforrások hozzáférhetőségének korlátozó tényezője. Az éghajlat hatása a víz- és a bioenergia-készletekre. A felszínt elérő napenergia összevetése más energiaformákkal.

9 6. A légkör, mint erőforrás II. Közlekedés és az ember számára A Föld éghajlati képének szerepe a felszíni-, a vízi- és a légi közlekedés szempontjából. A légkör és a szél mozgatta óceáni áramlások szerepe a közlekedésben. Az éghajlati különbségek hatása az emberi szervezetre. A légkör, mint a megújuló energiaforrások közvetítője: napenergia, szélenergia. A megújuló légköri energia-készletek becslési módszerei. Az éghajlat hatása a megújuló energiakészletekre.

10 7. A légkör, mint kockázat. Rövid élettartamú, kis térségű kockázatok >30m/s (%) ,5 2,0 1,5 Éjszaka Nappal ,0 0, , <2 0:00 3:00 6:00 9:00 12:00 15:00 18:00 21:00

11 8. A légkör, mint kockázat. Hosszan tartó, nagy kiterjedésű kockázatok

12 9. A levegő kémiai összetételének szélsőségei A légszennyezés globális, kontinentális, regionális és lokális léptékei. Háttér levegőszennyezés és városi problémák. (Utóbbiak a következő fejezethez tartoznak.) A modern kor levegőminőségi problémái hazánkban, a fejlett világban és a Föld elmaradott körzeteiben. Fokozódó és gyengülő veszélyek. A levegőminőség-mérő hálózatok. A levegőminőségi problémák felderítése és enyhítése kapcsolt levegőkémiai meteorológiai modellekkel.

13 10. A légköri kockázatok jellemzői nagyvárosi környezetben km É

14 11. A veszélyes időjárási jelenségek előrejelzésének eszközei, lehetőségei és korlátai

15 12. Viselkedési szabályok, előkészületek a légköri szélsőségek hatásának mérséklésére Veszélyek a nyílt terepen. Elővigyázatossági intézkedések és a viharállapot szükségletei. Veszélyek zárt épületben, illetve városi környezetben. A civilizációs veszélyek mérséklésére javasolható megoldások. Tengerparti és vízparti veszélyek. A vízi járművek ésszerű előírásai. A balatoni, Velencetavi és Tisza-tavi viharjelzés. Magashegységi veszélyek. A motoros- és vitorlázó repülés veszélyei. Speciális repülési szolgáltatások.

16 Köszönöm a figyelmet!