AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XXI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, ápr. 9.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XXI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, ápr. 9."

Átírás

1 MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XXI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, ápr. 9. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton az energetika. KAPU, ; Polgári Szemle 2013/ Válaszút előtt az energetika. KAPU, Atomkérdés. KAPU, Google: Petz Ernő Válaszút előtt az energetika I. és II. 6. Google: Petz Ernő Az energetika aktuális kérdései I. és II. 7. Petz Ernő: Pusztába kiáltott szavak. Püski Kiadó, Budapest, Petz Ernő: Az energetika zsákutcája. Polgári Szemle, 2014/ Petz Ernő: Vakvágányon az energetika. KAPU, Google/Hatoscsatorna/Tabuk, titkok, tények 11. ENERGIEWENDE: (több mint 175 írás)/ Előadások (diák)

2 Mai témakörök 1. Az E autózás korlátai (elmaradt ea.) 2. A legfrissebb klímaadatok 3. Ez így nem mehet tovább!

3 1. Dekarbonizáció és e autózás Dekarbonizáció: > a hagyományos energiahordozók kiszorítása >> a villamosenergia termelésből >> a hőellátásból (fűtés, melegvíz ellátás) >> a gyártóipari energiaellátásból > a közlekedésből és a szállításból > áttérés teljesen villamosenergia ellátásra > a közlekedés és szállítás területén áttérés az e autókra (mindenütt!) > ne törődjünk most azzal, hogy honnan lesz a villamos energia > az e autózáshoz akkukra vagy üzemanyagcellákra van szükség Honnan lesz ennyi akkumulátor?

4 Milyen és mennyi akku? Ma korszerű és sorozatgyártott a Lítium ionos akkumulátor cella Pl. egy laptophoz 4 6 cella, egy Tesla személygépkocsihoz 8000 cella kell Előnyök: kis méret, kis súly, gyors feltöltés, nagy tároló kapacitás, akár ezerszeres feltöltés Jelenlegi nagy gyártók: Japán, Dél Korea, Kína, USA (Nevada) Európában most építi (Lengyelországban) az első nagy gyárat a dél koreai LG Chem (évi egy milliárd cella évi e autóhoz, 1,4 milliárd beruh. kts., 2500 dolgozó) Az EU lemaradt (IPCEI mint kiemelt projekt de ki finanszírozza? A tervek száradnak Világszerte 28 Lítium ion cella gigagyár van építés alatt

5 Lítium ionos akkuk

6 Fontosabb információk, adatok Gyakorlatilag minden autógyár ráállt az e autók fejlesztésére, ill. gyártására Nagyok a háztartási eszközökhöz és egyéb ipari gyártmányokhoz szükséges kisebb igények is Ázsiában már kialakult az Oligopol gyártó hálózat: Panasonic Sanyo, Sony, LG Chem, Samsung SDI és több kínai gigagyár, amelyek a világ cellagyártásának 90 % át lefedik Fő igények az autógyártásban: VW, Daimler, GM, Ford, JLR, BYD, Volvo Gecly, Renault Nissan, Hyundai Kia 2 3 éven belül évi százezres, később milliós e autó (flották) A gyártás nem tud lépést tartani az igényekkel a nagy megrendelők mindent visznek, a kicsik hoppon maradnak A jelenlegi Lítium ion cella kapacitás igény: 100 GWh (Gigawattóra) A nyersanyagkészletek határt szabnak a gyártásnak

7 A Lítium ion akkumulátorok várható kapacitás igénye és termelése (GWh)

8 További információk Egyedül a VW 2020 tól a jelenleg gyártott cellamennyiség negyedét igényli majd A nem vezetékes háztartási eszközök 60 % a már ma is Lítium ion cellás A mobil eszközök következő generációja (5G) a cellák jelenlegi termelésének 25 % át igényli majd. Akiknek a következő években akkumulátorokra lesz szüksége, sürgősen tegyen valamit az ellátás biztonságáért (prof. Sauer, Aachen) Egy cella gyártósor átállítása egy hétig tart és a veszteség 20 millió Euró. Ezért a nagymegrendelők előnyben Az autógyárak nem akarnak beszállni, mert inkább kivárják az akkumulátorok következő generációját, az un. szilárdtest akkumulátorokat (nincsen elektrolit, nagyobb biztonság, gyorsabb feltöltés). A szilárdtest akkumulátorok gyártásához a know how on felül 70 % ban gyártási tapasztalatokra van szükség. Az EU ban nem lesz tapasztalat! Az LG Chem Detroitban már komplett e hajtásokat fog gyártani (ami az e autók értékének 56 % a).

9 Németország a dekarbonizáció után

10 Záró kérdés: Honnan származik a szükséges villamos energia? (A konnektorból?)

11 Az iszlám Németország része (A Bundestagban, márc.)

12 2. Friss klímaadatok Napfolttevékenység Óceánok hőmérsékleti státusa Tengerszintváltozás Szén dioxid és energia

13 Napfolttevékenység (2018 februárig)

14 A ciklusok összes napfoltjainak száma

15 Az óceánok státusa (az ElNino hatásokkal)

16 Az ElNino hatása a tropikus csendes óceáni hőmérsékletre

17 Tengerszint emelkedés ( )

18 Tengerszintváltozások (mm/év)

19 Szén dioxid emisszió

20 Energiaigények változása

21 Szén dioxid emisszió ország csoportonként

22 3. Ez nem mehet így tovább * 1. A BIAE (Berliner Institut Agora Energiewende a kormány gondolatgyára ) új tanulmánya: Franciaország és Németország csak együtt képes az Energiewende t eredményre juttatni. 2. Az öko áram termelésre való átállást összehangoltan kell folytatni, különben veszély fenyegeti (IDDRI, a francia gondolatgyár ). 3. Németország az EEG szerinti megújuló termelést, az atomkiszállást, és a szénenergiából való kiszállást nem konzultálta meg a szomszédos országokkal. 4. Késői felismerés: Ez így nem mehet tovább! Az ellátásbiztonság érdekében szoros együttműködésre van szükség Németország és Franciaország között! *WELT Das peinliche Zeugnis für die deutsche Energiewende

23 Energiwende index A Világ Gazdasági Fórum (WEF) Sao Paulo i ülésén javaslat született a Globális Energiewende index (GEI) bevezetésére (kiemelt téma a német Energiewende volt) Indok: Németország nem lehet igazán példa Kidolgozója: McKinsey&Company Tanácsadó, 14 indikátor csoport figyelembevétel Az index meghatározása: súlyozott gazdasági, környezeti, társadalmi és politikai indikátorok alapján 114 ország esetére határozták meg az összehasonlító index értékét Kínos eredmények az éllovasnak hitt Németországra nézve: csak a 16. helyen, tehát nincs a tízes top listában

24 Ökoáram termelés Németországban

25 Globális Energiewende index

26 Tanulságok, következtetések Németországban az ökoáram termelést az EEG törvény alapján az állami támogatás garantálja nincsen piaci verseny Európa 11 országában az energia szektor jobban teljesít Az energiarendszer struktúrájára vonatkozó szempontok alapján csak a 110. helyen áll A WEF McKinsey tanulmány szerint a környezet és klímavédelem kategóriájában Németország csak a 61. helyen szerepel, főleg a magas CO 2 kibocsátás miatt. A legutóbbi évben a kibocsátás 906 millió tonna volt, amely 2014 óta ezen a magas értéken stagnál. (Ez azért megdöbbentő, mivel az Energiewende fő célkitűzése éppen a CO 2 kibocsátás csökkentése.)

27 A System Performance (komplex)kategóriában, amely a környezet és klímavédelem, a gazdaságosság és az ellátásbiztonság súlyozott értékelését tartalmazza, Németország a 44. helyen van, Paraguay, Szlovákia és Indonézia után. A lakossági áramárak tekintetében a 82. helyet, a kisebb ipari fogyasztók tekintetében a 110. helyet foglalja el.

28 Ahhoz viszonyítva, hogy a CO 2 kibocsátás ilyen magas értéken stagnál, a McKinsey szakértők az Energiewende költségeit világviszonylatban extrém magasnak ítélik, hiszen a lakossági fogyasztók 30,8 centet fizetnek egy kilówattóráért, amely 46.6 % al magasabb, mint a szomszédos országokban. Az ipari fogyasztói áramár legutóbb 0,7 % al emelkedett, miközben az európai átlagár 0.5 % al csökkent. A jelenlegi 9,72 cent/kwh ás ipari áramár 14, 8 % al magasabb, mint az európai átlagár. Ez csökkenti a német gazdaság versenyképességét.

29 A McKinsey tanulmány szerint Németországnak mindenekelőtt az emissziós kvótakereskedelmet kellene erősítenie, mert az a határokon is átnyúló módon javítaná a CO 2 kibocsátás csökkentésének hatékonyságát. Az emisszió kereskedelemben Dániát (5. helyezett) és Nagybritanniát (7. helyezett) kellene követnie. Ezek az országok radikálisan csökkentették a szénfüggőségüket: Dánia 91 % ról 28 % ra, míg Nagybritannia 65 % ról 9 % ra csökkentette, a megújuló áramtermelés mellett a rugalmas gázerőművi és vízerőművi termelés növelésével. E mellett a jövőben az atomerőművi kapacitásaikat is növelni tervezik.

30 Dániában tíz év alatt az egy főre jutó CO 2 kibocsátást 44 % al csökkentették, Németországban csupán 6,5 % al. A tanulmány Nagybritannia legfontosabb intézkedésének a minimális CO 2 kvótaár bevezetését tekinti (az áramtermelés területén). További pozitív fejlemény hogy az Egyesült Királyságban a kapacitáspiacot is bevezették a biztonságos energiaellátás érdekében (amelynek keretében versenyeztetéssel fizetnek a tartalékkapacitások üzemképes állapotban tartásáért). A két intézkedés ellentmondásosnak látszik, de az energiabiztonság garantálása ezt szükségessé teszi, sőt a szénkiszállás határidejének 2015 ről 2025 re való módosítása is indokoltnak látszik. Összefoglalóan megállapítható, hogy Németország az összesített globális összehasonlító index szerint csak közepesen teljesít, igaz, hogy a klímavédők szerint feldicsért Costa Rica Németország mögött a 20. helyezést foglalja el. Az összehasonlító listában az USA a 25., Olaszország a 35., Törökország az 58., Lengyelország a 67., Oroszország a 70. helyen szerepel, listazárók Venezuela, Dél Afrika és Zimbabwe.

31 A McKinsey az Energiewende index meghatározásán alapuló összehasonlító elemzésen túl, félévenként értékeli Németországban az Energiewende alakulását 14 indikátor alapján. A 14 legújabb politikai célkitűzésből 8 at az elemzés irreálisnak minősít, csak 5 célkitűzés tekinthető reálisnak, a határkeresztező távvezetékek építésével kapcsolatos célkitűzés pedig az igényekhez könnyen illeszthető minősítést kapta. Az ismertetett értékelés megállapításai a német Energiewende bizonyítványának súlyos érdemjegyei, de hozzá kell fűzni: ez távolról sem jelenti azt, hogy a véleményezők szerint nem szabad a klímavédelemre épülő energiapolitikát tovább folytatni. Csak azt jelenti, hogy így nem szabad folytatni. Azaz: hatékonyabban kell folytatni! Vigyázat! Klímahívő és nem klímarealista (klímaszkeptikus) álláspontról van szó! Mégis fontos a klímapolitika jövője miatt.

32 Ez van uraim! (A klímavédelemben is.)

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, márc. 5.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, márc. 5. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2018. márc. 5. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

MTA Lévai András Energetikai Alapítvány

MTA Lévai András Energetikai Alapítvány MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu KLÍMA és ENERGIAPOLITIKA Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2016. szeptember 23. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle,

Részletesebben

ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája

ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2016. január 15. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz?

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, jan. 9.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, jan. 9. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2017. jan. 9. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. szept. 8. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI X.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI X. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI X. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2015. nov. 16. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2015. jan. 19. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XXII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, máj. 7.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XXII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, máj. 7. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XXII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2018. máj. 7. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

ENERGETIKA a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÜKRÉBEN II. RÉSZ

ENERGETIKA a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÜKRÉBEN II. RÉSZ MTA Lévai András Energetikai Alapítvány ENERGETIKA a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÜKRÉBEN II. RÉSZ Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság. 2013. nov. 04. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle 2011/4

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, febr. 12.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, febr. 12. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2018. febr. 12. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

ENERGIAFORDULAT ( ENERGIEWENDE ) Németország energiapolitikája

ENERGIAFORDULAT ( ENERGIEWENDE ) Németország energiapolitikája MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu ENERGIAFORDULAT ( ENERGIEWENDE ) Németország energiapolitikája Dr. Petz Ernő ETE Szenior Energetikusok Klubja, 2016. október 27. Előzmények:

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI V.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI V. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI V. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. nov. 17. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás Az európai atomerőművek esetében 2025-ig kapacitásdeficit várható Épülő atomerőművek Tervezett

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XVI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, ápr. 3.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XVI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, ápr. 3. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XVI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2017. ápr. 3. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal zoltan.matos@eh.gov.hu Energia másképp II. 2010. március 10. Tartalom 1)

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. jan. 13. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton az energetika.

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok dr Sárosi György Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok A veszélyes áruk szállítására megbízható hazai statisztikai adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az Eurostat

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

Németország energiadiktatúrája a megújuló villamosenergia termelés tükrében (2015. október)

Németország energiadiktatúrája a megújuló villamosenergia termelés tükrében (2015. október) PE Energia Akadémia 103 Németország energiadiktatúrája a megújuló villamosenergia termelés tükrében (2015. október) A megújuló energiák hasznosításának megítéléséhez elsősorban Németország eredményeit

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft.

2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. 2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Vezetői összefoglaló... 3 II.1. Az éves riport célja... 3 II.2. A szakreferens szervezet bemutatása...

Részletesebben

Helyzetkép hogyan tovább?

Helyzetkép hogyan tovább? MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu KLÍMA és ENERGIAPOLITIKA Helyzetkép hogyan tovább? Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2017. november 17. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

A villamosenergia termelés helyzete Európában

A villamosenergia termelés helyzete Európában XXII. MKET Konferencia-2019 Budapest, 2019. március 26-27. A villamosenergia termelés helyzete Európában dr. Molnár László, ETE főtitkár 1 Globális energetikai összefoglalás 2017-2040 Az Új Politika Szcenárió

Részletesebben

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit Kiss Ernő MNNSZ elnök Napelemes piaci elemzés, nemzetközi és hazai PV piaci helyzet 2013. április 25. Források: www.pv-magazine.com www.solarbuzz.com

Részletesebben

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Dr. ASZÓDI Attila, BME NTI 1 Társadalmunk mindennapjai

Részletesebben

A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN

A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN PONGRÁCZ Rita, BARTHOLY Judit, Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT A hidrológiai ciklus és a vízenergia

Részletesebben

Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban

Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban Tóth Boldizsár elnök, Megújuló Energia Szervezetek Szövetsége I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA 2018. május 25-27.

Részletesebben

1. ábra. A 2015. szeptemberi teljesítmények változása

1. ábra. A 2015. szeptemberi teljesítmények változása PE Energia Akadémia 99 Németország megújuló energiatermelése 2015 szept. Németországban az Energiewende keretében 2015 szept. végéig a szél és naperőművek beépített teljesítőképessége már elérte a 82 675

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

PE Energia Akadémia 30. Vakvágányon az energetika

PE Energia Akadémia 30. Vakvágányon az energetika PE Energia Akadémia 30. Vakvágányon az energetika A biztonságos energiaellátás az emberiség, különösen a fejlett országok egyik alapproblémája, s a jövőben egyre fontosabb kérdéssé válik. Mivel óriási

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazásának hatásai az EU villamosenergia rendszerre, a 2020-as évekig

A megújuló energiaforrások alkalmazásának hatásai az EU villamosenergia rendszerre, a 2020-as évekig XXII. MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM (MESZ-2018) Budapest, 2018. szeptember 20. A megújuló energiaforrások alkalmazásának hatásai az EU villamosenergia rendszerre, a 2020-as évekig dr. Molnár László, ETE főtitkár

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2011 évi teljesítményéről

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2011 évi teljesítményéről Trend riport A nemzetközi és hazai szállodaipar 2011 évi teljesítményéről Összefoglaló - Az STR riport adatai szerint 2011-ben világviszonylatban Ausztrália & Óceánia, Délkelet- Ázsia és Dél-Amerika szállodái

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, szept. 19.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, szept. 19. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2016. szept. 19. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Energetikai szakreferensi riport Samsonite Hungária Bőrönd Kft.

Energetikai szakreferensi riport Samsonite Hungária Bőrönd Kft. Globe System Tanácsadó Kft. Energetikai szakreferensi riport 71 Szekszárd, Keselyűsi utca 5. sz. alatti telephelyéről 217 Készítette: Dávid Beatrix energetikai szakreferens (EA-6/217/83) Globe System Tanácsadó

Részletesebben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben MKET Konferencia 2016. Március 2-3. Dr. Kiss Csaba, CogenEurope, igazgatósági tag MKET, alelnök GE, ügyvezető igazgató Tartalom Statisztikák Klíma-

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI III.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI III. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI III. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. máj. 12. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira Dr. Tihanyi László, professor emeritus Galyas Anna Bella, PhD hallgató Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira 2 16 15 4 2 MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú

Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú Dr. Ádám Béla PhD HGD Kft. ügyvezető igazgató 2016.11.25. Német-Magyar Tudásközpont, 1024 Budapest, Lövőház utca 30. Tartalom HGD Kft.

Részletesebben

ENERGIA MŰHELY 4. rendezvény. Villanykutak Magyarországon

ENERGIA MŰHELY 4. rendezvény. Villanykutak Magyarországon Magyar Energetikai Társaság ENERGIA MŰHELY 4. rendezvény 2012. április 3. Villanykutak Magyarországon Máthé Attila, ABB Kft. 2011. 05 1 TARTALOM 1. AC vagy DC töltés? 2. AC, DC töltés alkalmazásai 3. Csatlakozó

Részletesebben

Bioetanol előállítása és felhasználása a különböző földrészeken

Bioetanol előállítása és felhasználása a különböző földrészeken Bioetanol előállítása és felhasználása a különböző földrészeken Réczey Istvánné, Meleg Anna Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék II.

Részletesebben

Nyersvas 2002 % Acél 2002 % 1 Kína Kína 181, Japán Japán 107, Oroszország 46,2 8 3 USA 92, USA 40,2 7 4

Nyersvas 2002 % Acél 2002 % 1 Kína Kína 181, Japán Japán 107, Oroszország 46,2 8 3 USA 92, USA 40,2 7 4 Nyersvas 2002 % Acél 2002 % 1 Kína 170 28 1 Kína 181,6 20 2 Japán 81 13 2 Japán 107,7 12 3 Oroszország 46,2 8 3 USA 92,2 10 4 USA 40,2 7 4 Oroszország 59,8 7 5 Brazília 29,6 5 5 D-Korea 45,4 5 6 Németország

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép Figyelem! Az előadás tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, azt a szerző kizárólag a konferencia résztvevői számára, saját felhasználásra bocsátotta rendelkezésre, harmadik személyek számára nem átruházható,

Részletesebben

Németország szél és naperőművi termelése augusztusi eredmények

Németország szél és naperőművi termelése augusztusi eredmények PE Energia Akadémia 196 Németország szél és naperőművi termelése 2018. augusztusi eredmények Az előző cikkünkben számszerű adatokkal bizonyítottuk, hogy az energiaellátás dekarbonizálása illúzió, minthogy

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetkép. Varga Pál elnök, MÉGNAP

Napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetkép. Varga Pál elnök, MÉGNAP Varga Pál elnök, MÉGNAP Globális helyzetkép Forrás: EA Solar Heating & Cooling Programme Solar Heat Worldwide, 2016 A többi megújuló-energia hasznosítási módhoz hasonlítva, az éves hőenergia termelés tekintetében

Részletesebben

Növekedési pólusok, exportpiaci átrendeződések a világgazdaságban Nagy Katalin Kopint-Tárki Zrt.

Növekedési pólusok, exportpiaci átrendeződések a világgazdaságban Nagy Katalin Kopint-Tárki Zrt. Növekedési pólusok, exportpiaci átrendeződések a világgazdaságban Nagy Katalin Kopint-Tárki Zrt. A világgazdasági átrendeződések és hatásuk a magyar exportpiaci lehetőségekre, a gazdasági növekedésre és

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

VÁLASZÚT ELŐTT AZ ENERGETIKA

VÁLASZÚT ELŐTT AZ ENERGETIKA MTA Lévai András Energetikai Alapítvány VÁLASZÚT ELŐTT AZ ENERGETIKA Dr. Petz Ernő OMBKE, 2013. szept. 3. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle 2011/4 2. Tévúton az energetika. KAPU, 2013.

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

Az önkormányzati energiagazdálkodás néhány esete Dr. Éri Vilma Éghajlatváltozás, energiatakarékosság, környezetvédelem és kármentesítés VIII. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, 2006. június 6. Amiről

Részletesebben

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)?

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Magyar Mérnök Akadémia MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Dr. EMHŐ LÁSZLÓ Magyar Mérnök Akadémia BME Mérnöktovábbképző Intézet emho@mti.bme.hu ATOMENERGETIKAI KÖRKÉP MET ENERGIA MŰHELY M 7. RENDEZVÉNY NY 2012. december

Részletesebben

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ jövőbeni földgázellátásában. Jó szerencsét!

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ jövőbeni földgázellátásában. Jó szerencsét! A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ jövőbeni földgázellátásában Jó szerencsét! Holoda Attila ügyvezető igazgató Budapesti Olajosok Hagyományápoló Köre Budapest, 2014. február 28. A palagáz

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI II.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI II. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI II. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. márc. 10. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton

Részletesebben

Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit. 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12.

Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit. 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12. Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12. 1. szekció: A napenergia szektor helyzete Európában és Magyarországon - jövő, trendek 09:10 Napelemes

Részletesebben

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest,

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, A háztarth ztartási energia ellátás hatékonys konyságának nak rendszerszemlélet letű vizsgálata Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, 2009 1 Tartalom A háztartási energia ellátás infrastruktúrája

Részletesebben

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Prof. Dr. Krómer István 1 Tartalom - Bevezető megjegyzések - Általános tendenciák - Fő fejlesztési területek villamos energia termelés megújuló energiaforrások

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Jan. 28 án, egy vasárnapi napon az ökoenergia a fogyasztói igény 81 % át fedezte.

Jan. 28 án, egy vasárnapi napon az ökoenergia a fogyasztói igény 81 % át fedezte. PE Energia Akadémia 189 Németország féléves megújuló termelése Németországban egy egyoldalú sajtótájékoztató után Rolf Schuster energetikai szakember szükségesnek tartotta, hogy konkrét számszerű adatok

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR- JÚNIUS 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről OKTÓBER 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 6 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez A mai közel-keleti változások elemzéséhez elengedhetetlen az eseményeket jelentős mértékben

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a MEY Hungária Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

PE Energia Akadémia 205. Németország szél és naperőművi termelése 2018 novemberében

PE Energia Akadémia 205. Németország szél és naperőművi termelése 2018 novemberében PE Energia Akadémia 205 Németország szél és naperőművi termelése 2018 novemberében A szél és naperőművek beépített teljesítőképessége az alábbi ábra szerint (piros vonal) meghaladta a 103 GW ot. A fogyasztói

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, márc. 21.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, márc. 21. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XII. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2016. márc. 21. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2006-2007. tanév őszi félév III. évf. geográfus/földrajz szak Energiagazdálkodás Magyarországon Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Fő kihívások az EU és Magyarország

Részletesebben

A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI

A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI KISS KORNÉLIA MAGYAR TURIZMUS ZRT. ADATFORRÁSAINK Másodlagos adatok? UN World Tourism Organization (UNWTO)? Japan National Tourist Organization? European Travel Commission?

Részletesebben

Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. ENERGIAHATÉKONYSÁGI JELENTÉS

Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. ENERGIAHATÉKONYSÁGI JELENTÉS Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. ENERGIAHATÉKONYSÁGI JELENTÉS 2017 TARTALOMJEGYZÉK 1. Összesített energia felhasználás 3 2. Energiahatékonyságot növelő intézkedések 5 Energiahatékonyságot

Részletesebben

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november KONFERENCIA Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban Budapest, 2017. november 27-28. Az európai energetikai célkitűzések, az un. 4. európai energiacsomag. Az Európai Szociális

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012.

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. Zöldenergia Konferencia Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. június 14 A zöldenergia szerepe a hazai energiatermelés és felhasználás

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

Gondolatok az élelmiszerkidobásról. KE-GTK Dr. Borbély Csaba 2013. november 11.

Gondolatok az élelmiszerkidobásról. KE-GTK Dr. Borbély Csaba 2013. november 11. Gondolatok az élelmiszerkidobásról KE-GTK Dr. Borbély Csaba 2013. november 11. 1 Élelmiszer pazarlás Élelmiszer veszteség: a termelés, a feldolgozás, a szállítás, a kereskedelem és a fogyasztás során keletkező

Részletesebben

2. Globális problémák

2. Globális problémák 2. Globális problémák Az erőforrás szűkösség létezésünk mindenütt jelenlévő jellemzője, aminek három formája [T. F. Homer-Dixon]: - kínálat indukálta (rendelkezésre álló erőforrás mennyisége csökken, vagy

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép Termikus hasznosítás - Napkollektor Globális helyzetkép 62 GW th (89 millió m 2 ) 435 GW th (622 millió m 2 ) Forrás: EA Solar Heating & Cooling Programme Solar Heat Worldwide, 2016 51 TWh 357 TWh A folyadék

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül.

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 7. évfolyam félévi vizsga 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid 1.) Szóbeli felelet: Jónás-Dr. Kovács-Dr. Mészáros-Vízvári:

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

Energiahatékonysági jelentés CORNMILL HUNGARY KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS: WATTLER KFT.

Energiahatékonysági jelentés CORNMILL HUNGARY KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS: WATTLER KFT. 2017 Energiahatékonysági jelentés CORNMILL HUNGARY KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS: WATTLER KFT. Cégünk, a Cornmill Hungary Kft elkötelezett a fenntarthatóság és ezen belül is az energiahatékonysági fejlesztések

Részletesebben

PE Energia Akadémia 138. Az Energiewende siralmas tíz napja

PE Energia Akadémia 138. Az Energiewende siralmas tíz napja PE Energia Akadémia 138 Az Energiewende siralmas tíz napja 2017. január 16 és 26 a között szégyenteljesen levizsgázott a német új energiapolitika (Energiewende) keretében kierőszakolt megújuló villamosenergia

Részletesebben