ENERGETIKA a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÜKRÉBEN II. RÉSZ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ENERGETIKA a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÜKRÉBEN II. RÉSZ"

Átírás

1 MTA Lévai András Energetikai Alapítvány ENERGETIKA a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÜKRÉBEN II. RÉSZ Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság nov. 04. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle 2011/4 2. Tévúton az energetika. KAPU, ; Polgári Szemle 2013/ Válaszút előtt az energetika. KAPU, YouTube: Petz Ernő:,Válaszút előtt az energetika I. és II. rész, szept.

2 Az I. rész összegzése A konszenzussal elfogadottnak tekintett klímapolitikát az ENSZ IPCC irányítja és finanszírozza A vizsgálatok alapját a klímamodellek és a szimulációs eredmények képezik Ezek szerint a légkör melegszik ( globális felmelegedés ) A felmelegedést az üvegházhatás keretében az emberi tevékenységgel összefüggő CO2 kibocsátás okozza A 2 C fokkal történő felmelegedés már súlyos klímakatasztrófákkal fog járni (félelemkeltés) A CO2 kibocsátást radikálisan csökkenteni kell!! A hivatalos klímapolitikával szemben állnak a KLÍMAREALISTÁK (szkeptikusok).

3 A szkeptikus álláspont Nincsen globális felmelegedés, hanem állandó klímaváltozás (évmilliókra visszatekintve) A növekvő CO2 koncentráció alig befolyásolja az üvegházhatást, így nem okoz felmelegedést A CO2 nem káros anyag, minden élet egyik forrása a fotoszintézis révén ( életelixir ) Állításaikat mérési eredményekkel igazolják Hibás a CO2 csökkentésre fókuszáló klíma és energiapolitika!

4 Az I. előadás záró képe A CO2 nem káros anyag! ( Élet elixir, a fotószintézis egyik résztvevője) A növényzetnek kb. háromszoros koncentráció lenne optimális

5 II. Hogyan hat a klímapolitika az energiapolitikára? Az I. előadás (2013. szept. 23.) óta bekövetkezett fontos események: Megjelent az IPCC AR5 jelentésének rövid összegzése (SMP), Stockholm szept. 27. Az USA ban megjelent az NIPCC SMP jelentése Németországban lezajlottak a választások, nagykoalíció alakul AZ EU ENERGIAPOLITIKÁRA VALÓ HATÁS A FONTOS!

6 Az Északi sarkvidék jegesedése

7 EU történelem A hivatalos klímapolitikát legszélsőségesebben az EU képviseli! 1951 Európai Szén és Acélközösség (4 ország) 1957 EURATOM; Európai Gazdasági Közösség (EKG, Közös Piac ) tagállam; Maastrichi szerződés > EU: négy szabadság! (tőke, árúk, munkaerő tag, Magyarország is taggá válik tag, egységes piac, euró övezet (és azon kívüliek), törekvés a föderáció irányában, 2008 óta gazdasági válság, nincsenek pozitív válaszok (neoliberális gazdaságpolitika, megszorítások) Jövő évben EU választások!

8 Erőműpark, EU 27

9 EU energiapolitika (Tanács) Energiafelhasználás és olajimport csökk., stratégia szükségessége 1986 (Biz.) Fehér könyv: fő célkitűzések: energiaszerkezet átalak., egységes energiapiac, liberalizálás Négy fontos irányelv (vill. en. piac és a gázpiac liberalizálása és egységesítése) 1991 Energia Charta (Hága). Központban az energiahatékonyság, de előtérben a környezet védelem szempontjai (2011 re 50 ország írja alá) 1995 Újabb Fehér könyv, mint közös energiapolitikai dokumentum (ellátásbiztonság, versenyképesség, környezetvédelem) 2000 (Biz.) Zöld könyv. EU stratégia (az energia ellátás fenntarthatóságáért, versenyképességéért, biztonságáért) 2005 Energia Közösség létrehozása. Nyitás Dél Kelet Európa és Közép Ázsia felé; CO2 kvótakereskedelem

10 EU energiapolitika (Tanács) Cselekvési terv: Új integrált éghajlat változási és energiapolitika az EU energiapolitikájaként értelmezhető: > 6 előretekintő szakpolitikai program gáz és vill. energia belső piac ellátásbiztonság energiahatékonyság energia külpolitika energia technológiák > kezdeményezés (2020 ig) 20 % energiafelhasználás csökkentés (hatékonyság) 20 % CO2 kibocsátás csökkentés 20 % megújuló energia növelés (8,5 % ról)

11 EU energiapolitika (Biz.) Javaslat Megújuló irányelvre A kibocsátás kereskedelem (ETS) módosítására ( ) 2008 (Tanács) Kompromisszum 2008 (Parlament) 5 jogszabály elfogadása (ETS mód aukció, Megújulók előmozdítása, CO2 CCS megkötés,tárolás). Mind a CO2 kibocsátással kapcsolatos dec 1. Lisszaboni szerződés (ALKOTMÁNY ). Ebben már külön EU energiaügy szerepel) 2010 (Biz.) Energia 2020 Stratégia 2011 (Tanács) Keretében az 1. energiacsúcs (célkitűzések megerősítése) 2012 (Tanács) Megújuló EU Stratégia (irreális célkitűzések) Transzeurópai energiastruktúra (9 strat. energiafolyosó) 2012 (Strasbourg) Barosso: a nemzetállamok föderációja felé kell haladnunk AZ EU KÖZÖS ENERGIAPOLITIKÁJA A KLIMAPOLITIKA HÁTSÓ KAPUJÁN KERESZTÜL SOMPOLYGOTT BE! KEZDETEKKŐL FOGVA E STRATÉGIAI TERÜLETEN A FÖDERÁCIÓ ELŐKÉSZÍTÉSE FOLYT!! DÖNTŐEN NÉMET BEFOLYÁS ÉRVÉNYESŰL!

12 Német energiapolitika Energiewende Az EU energiapolitika zászlóshajója NÉMETORSZÁG Atomerőművek leállítása (Fukusima) Klímapolitikának alárendelt energiapolitika Fő cél: CO2 kibocsátás csökkentése hagyományos erőművek építésének és termelésének visszafogása Megújulók támogatása (EEG, 2000) *Beruházások támogatása (belső piac, majd export) *Kötelező átvétel *Magas átvételi hatósági ár (20 év) *Ökojárulék CO2 kvótakereskedelem Dekarbonizáció (CCS) Megdöbbentő következmények: Villamos energiarendszer átalakulása (összetétel, üzemvitel, kereskedelem) A költségek és a villamos energia ár növekedése (mennyi és ki fizeti?) Ellátás biztonsági problémák Mindez a CO2 kibocsátás csökkentése céljából, noha a CO2 nem okozója a hőmérsékletváltozásnak és nem környezetszennyező!!!

13 Villamos energia árak

14 Energiaköltségek

15 Németország Energiewende

16 Több mint abszurd

17 Németország Energiewende jan. márc. Terhelés és megújulók

18 Szélenergia termelés (Németország, jan febr.)

19 Napenergia termelés (Németország, júl febr.)

20 Szélerőművek termelése (Németország, jan. ápr.) Sok kw és kevés kwó

21 Szélerőművek kihasználása (Németország, jan. ápr.)

22 Rendszerproblémák

23 Nyakatekert megoldás

24 Energiewende és költségei

25 Ökojárulék

26 Évenkénti megújuló költségek

27 Kumulált megújuló költségek

28 Folytatható az Energiewende? Élesedik a klíma és gazdaságpolitika közötti feszültség Nyílt fellépés az Energiewende vel szemben: tartományok lázadása (Hessen, Nordhrein Westfalia) A klímapolitika dominálja az energia és iparpolitikát Az Energiewende veszélyezteti a német gazdaságot Sürgősen, alapjaiban meg kell reformálni az EEG t! Energia árstopot kell bevezetni! A megújuló energiák területén építési stopra van szükség (Ezzel szemben felgyorsított beruházások) Der Irrsinn der Energiewende (WOCHENENDE) 1000 milliárd az Energiewende re! Ki fizeti? 2013 máj. Umwelt Bundes Amt brosúra kiadása és az EIKE azonnali Replik je Új párt alakult Alternative für Deutschland (AfD) névvel, az Energiewende választási témává vált 2013 szept. 22 én választások voltak. Merkel: újraválasztásom esetén ezzel a témakörrel körültekintően fogok eljárni. G.Oettinger EU energiabiztos: az áram Németországban túl drága. A nap és szélerőművek fékezetlen állami szorgalmazása túlterheli a fogyasztókat. Erősödik az EU irányából a bírálat. Ezen a zöld úton nem lehet tovább menni! Választások utáni komoly harcok várhatók. Az EU követi majd Németországot? (Egyelőre egymásra mutogatnak) 2014 ben EU választások lesznek!

29 ZÁRÓ KÖVETKEZTETÉS: VÁLTOZÁS ELŐTT AZ ENERGETIKA! *** És a magyar zöld reakció:

30 Galilei az egyházi bíróság előtt Addigi konszenzus: a Nap kering a Föld körül! Galilei: És mégis mozog a Föld! (1633 vagy 1642) ÉS MÉGSEM MELEGSZIK A FÖLD!!

VÁLASZÚT ELŐTT AZ ENERGETIKA

VÁLASZÚT ELŐTT AZ ENERGETIKA MTA Lévai András Energetikai Alapítvány VÁLASZÚT ELŐTT AZ ENERGETIKA Dr. Petz Ernő OMBKE, 2013. szept. 3. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle 2011/4 2. Tévúton az energetika. KAPU, 2013.

Részletesebben

ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája

ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2016. január 15. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz?

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. szept. 8. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton

Részletesebben

MTA Lévai András Energetikai Alapítvány

MTA Lévai András Energetikai Alapítvány MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu KLÍMA és ENERGIAPOLITIKA Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2016. szeptember 23. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle,

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2015. jan. 19. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, jan. 9.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, jan. 9. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2017. jan. 9. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI X.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI X. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI X. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2015. nov. 16. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

PE Energia Akadémia 30. Vakvágányon az energetika

PE Energia Akadémia 30. Vakvágányon az energetika PE Energia Akadémia 30. Vakvágányon az energetika A biztonságos energiaellátás az emberiség, különösen a fejlett országok egyik alapproblémája, s a jövőben egyre fontosabb kérdéssé válik. Mivel óriási

Részletesebben

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal zoltan.matos@eh.gov.hu Energia másképp II. 2010. március 10. Tartalom 1)

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI III.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI III. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI III. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. máj. 12. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton

Részletesebben

Németország energiadiktatúrája a megújuló villamosenergia termelés tükrében (2015. október)

Németország energiadiktatúrája a megújuló villamosenergia termelés tükrében (2015. október) PE Energia Akadémia 103 Németország energiadiktatúrája a megújuló villamosenergia termelés tükrében (2015. október) A megújuló energiák hasznosításának megítéléséhez elsősorban Németország eredményeit

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

ENERGIAFORDULAT ( ENERGIEWENDE ) Németország energiapolitikája

ENERGIAFORDULAT ( ENERGIEWENDE ) Németország energiapolitikája MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu ENERGIAFORDULAT ( ENERGIEWENDE ) Németország energiapolitikája Dr. Petz Ernő ETE Szenior Energetikusok Klubja, 2016. október 27. Előzmények:

Részletesebben

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016.

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. jan. 13. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton az energetika.

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

Részletesebben

Klímapolitika Magyarországon

Klímapolitika Magyarországon Klímapolitika Magyarországon A KlimAdat projekt nyitórendezvénye 2018. január 10. Dr. Botos Barbara Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 1 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Dr. Kiss Csaba MKET Elnökhelyettes Alstom Hungária Zrt. Ügyvezető Igazgató 2014. március 18. Az Irányelv története 2011 2012: A direktíva előkészítése,

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Nemzetközi klímapolitikai együttműködés, az EU klímapolitikája, vállalásai, eszközei, és a hazai feladatok

Nemzetközi klímapolitikai együttműködés, az EU klímapolitikája, vállalásai, eszközei, és a hazai feladatok Nemzetközi klímapolitikai együttműködés, az EU klímapolitikája, vállalásai, eszközei, és a hazai feladatok dr. Faragó Tibor, dr. Hasznos Erika sztratoszféra Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felszín

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁS HELYZETE

A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁS HELYZETE Európai Tanács lefektette a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keretet. A globális felmelegedés megállítása érdekében az EU vezetői 2014 októberében úgy döntöttek, hogy: A

Részletesebben

Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken

Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken V. ÖKOINDUSTRIA KIÁLLÍTÁS 2017. november 10. Dr. Botos Barbara Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 1 NEMZETKÖZI

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője az Európai Tanács 2013. május 22-i ülésére A globális energiapiac új realitásai A pénzügyi válság hatása A magánberuházások

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

A villamosenergia termelés helyzete Európában

A villamosenergia termelés helyzete Európában XXII. MKET Konferencia-2019 Budapest, 2019. március 26-27. A villamosenergia termelés helyzete Európában dr. Molnár László, ETE főtitkár 1 Globális energetikai összefoglalás 2017-2040 Az Új Politika Szcenárió

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI V.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI V. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI V. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. nov. 17. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Budapest, 2007. november

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Nógrád megye energetikai lehetőségei Megújuló energiák Mottónk: A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.

Részletesebben

A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI TISZTA, OKOS ÉS MEGFIZETHETŐ ENERGIA A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár ENERGIAÁTMENET országos fórum, FUGA

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs Towards the optimal energy mix for Hungary 2013. október 01. EWEA Workshop Dr. Hoffmann László Elnök Balogh Antal Tudományos munkatárs A Magyarországi szélerőmű-kapacitásaink: - ~330 MW üzemben (mind 2006-os

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)?

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Magyar Mérnök Akadémia MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Dr. EMHŐ LÁSZLÓ Magyar Mérnök Akadémia BME Mérnöktovábbképző Intézet emho@mti.bme.hu ATOMENERGETIKAI KÖRKÉP MET ENERGIA MŰHELY M 7. RENDEZVÉNY NY 2012. december

Részletesebben

A magyar energiapolitika alakulása az Európai Unió energiastratégiájának tükrében

A magyar energiapolitika alakulása az Európai Unió energiastratégiájának tükrében REKK projekt konferencia Budapest, 2005.december 8. A magyar energiapolitika alakulása az Európai Unió energiastratégiájának tükrében Hatvani György helyettes államtitkár Az energiapolitika lényege Az

Részletesebben

Zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei Magyarországon

Zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei Magyarországon Zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2015.

Részletesebben

Megújuló energetikai és energiahatékonysági helyzetkép

Megújuló energetikai és energiahatékonysági helyzetkép Megújuló energetikai és energiahatékonysági helyzetkép Országos Önkormányzati és Közigazgatási Konferencia 2014 Előadó: Hizó Ferenc Zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014.11.19. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért, valamint

Részletesebben

SIKLÓSI THERMAL KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

SIKLÓSI THERMAL KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 SIKLÓSI THERMAL KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest,

Részletesebben

MELLÉKLET. Az energiaunió aktualizált ütemterve. a következőhöz:

MELLÉKLET. Az energiaunió aktualizált ütemterve. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.2.1. COM(2017) 53 final ANNEX 1 MELLÉKLET Az energiaunió aktualizált ütemterve a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium A kibocsátás csökkentés globális feladat A világ átlaghőmérséklet-növekedésének 2 C fok alatt tartása nemzetközileg

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Prof. Dr. Krómer István 1 Tartalom - Bevezető megjegyzések - Általános tendenciák - Fő fejlesztési területek villamos energia termelés megújuló energiaforrások

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr.

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Tánczos Katalin A magyar energia- és környezetpolitika összefüggései, új kihívásai MTA

Részletesebben

A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA Dr. NOVOTHNY FERENC (PhD) Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai intézet Budapest, Bécsi u. 96/b. H-1034 novothny.ferenc@kvk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA Dr. Szerdahelyi György Főosztályvezető-helyettes Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Megújuló energiahordozó felhasználás növelés szükségességének

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

SZÓ-KÉP NYOMDAIPARI KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

SZÓ-KÉP NYOMDAIPARI KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 SZÓ-KÉP NYOMDAIPARI KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest,

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

TRANSZVILL ZRT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

TRANSZVILL ZRT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 TRANSZVILL ZRT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására

Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására Ózd, 2017. szeptember 28. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Településfejlesztési Osztály Tisztelt

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai Nemzetközi Geotermikus Konferencia A pályázati támogatás tapasztalatai Bús László, Energia Központ Nonprofit Kft. KEOP 2010. évi energetikai pályázati lehetőségek, tapasztalatok, Budapest, eredmények 2010.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX COM(2016) 62 2016/0036 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi Megállapodásnak az Európai Unió nevében

Részletesebben

Az EU Duna RégióStratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület Joó István Főtanácsadó EU Duna Régió Stratégia Külügyminisztérium

Az EU Duna RégióStratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület Joó István Főtanácsadó EU Duna Régió Stratégia Külügyminisztérium Az EU Duna RégióStratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület Joó István Főtanácsadó EU Duna Régió Stratégia Külügyminisztérium Magyar Energia Szimpózium Budapest, 2012. október 4. A Stratégiáról

Részletesebben

ELECTROPLAST KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

ELECTROPLAST KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 ELECTROPLAST KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest,

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

ZAMBELLI COLORFERR KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

ZAMBELLI COLORFERR KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 ZAMBELLI COLORFERR KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest,

Részletesebben

HOTEL GYULA Korlátolt Felelősségű Társaság

HOTEL GYULA Korlátolt Felelősségű Társaság HOTEL GYULA Korlátolt Felelősségű Társaság Éves összefoglaló energetikai szakreferensi jelentés 2018 Készítette: Sourcing Hungary Kft. Hitelesítő: Erdélyi Zsombor - Energetikai szakértő Tel: +36-70-443-2831

Részletesebben

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban?

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Kasza György főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Operatív Programok Irányító Hatósága IX. Geotermikus Konferencia, 2013.

Részletesebben

DÉLKELET-PRESS KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

DÉLKELET-PRESS KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 DÉLKELET-PRESS KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest,

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Szabó Zsolt államtitkár Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Megújuló energiaforrások hasznosításának növelése a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében

Megújuló energiaforrások hasznosításának növelése a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében Megújuló energiaforrások hasznosításának növelése a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008. február 26-i Geotermia

Részletesebben

HIPP KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

HIPP KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 HIPP KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi

Részletesebben

Smart grid Hugary konferencia ENERGIATUDATOSSÁG AZ ÖNKORMÁNYZATOKBANNYZATOKBAN

Smart grid Hugary konferencia ENERGIATUDATOSSÁG AZ ÖNKORMÁNYZATOKBANNYZATOKBAN Smart grid Hugary konferencia ENERGIATUDATOSSÁG AZ ÖNKORMÁNYZATOKBANNYZATOKBAN 2006 NOVEMBER 30 Budapest Quirin Andrásné, Bp III.ker. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat EU-referens, projektvezető Fenntartható

Részletesebben

RENICA HUNGÁRIA KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017

RENICA HUNGÁRIA KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest, Újhegyi út 14. Tel: 06 1 249 1286 RENICA HUNGÁRIA KFT. - ENERGETIKAI SZAKREFERENS ÉVES JELENTÉS 2017 Ecorisk Management Consulting Kft. H-1108 Budapest,

Részletesebben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben MKET Konferencia 2016. Március 2-3. Dr. Kiss Csaba, CogenEurope, igazgatósági tag MKET, alelnök GE, ügyvezető igazgató Tartalom Statisztikák Klíma-

Részletesebben

KIHÍVÁSOK, FELADATOK Energiapolitikai elképzelések az EU elvárásokkal összhangban. Dr. Szerdahelyi György

KIHÍVÁSOK, FELADATOK Energiapolitikai elképzelések az EU elvárásokkal összhangban. Dr. Szerdahelyi György KIHÍVÁSOK, FELADATOK Energiapolitikai elképzelések az EU elvárásokkal összhangban Dr. Szerdahelyi György Az energetika állami szereplői a kormányváltás után 1. A korábbi kormányzat 12+1 minisztériumból

Részletesebben

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Dr. ASZÓDI Attila, BME NTI 1 Társadalmunk mindennapjai

Részletesebben

Láng István. A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából

Láng István. A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából Fenntartható fejlıdés: a XXI. század globális kihívása konferencia Láng István A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából Budapest, 2007. február 15. Római

Részletesebben

A MAVIR ZRt. Intelligens Hálózati Mintaprojektje. Lengyel András MAVIR ZRt szeptember 6.

A MAVIR ZRt. Intelligens Hálózati Mintaprojektje. Lengyel András MAVIR ZRt szeptember 6. A MAVIR ZRt. Intelligens Hálózati Mintaprojektje Lengyel András MAVIR ZRt. Az okos hálózatok kiépítése sokrétűen támogatja a Nemzeti Energiastratégia célkitűzéseit A Nemzeti Energiastratégia pillérei Az

Részletesebben

DEUTSCHE BANK AG MAGYARORSZÁGI FIÓKTELEPE

DEUTSCHE BANK AG MAGYARORSZÁGI FIÓKTELEPE DEUTSCHE BANK AG MAGYARORSZÁGI FIÓKTELEPE Éves összefoglaló energetikai szakreferensi jelentés 218 Készítette: Sourcing Hungary Kft. Hitelesítő: Erdélyi Zsombor - Energetikai szakértő Tel: +36-7-443-2831

Részletesebben

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft.

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft. Ecoflotta-ház közösségi mikroerőmű klaszter Magyar Építésügyi Technológiai Platform mottó: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház épület és jármű

Részletesebben

NEMZETI ÉS EU CÉLOK A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ PIAC ÉLÉNKÍTÉSE ÉRDEKÉBEN (kihívások, kötelezettségek, nemzeti reagálás)

NEMZETI ÉS EU CÉLOK A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ PIAC ÉLÉNKÍTÉSE ÉRDEKÉBEN (kihívások, kötelezettségek, nemzeti reagálás) NEMZETI ÉS EU CÉLOK A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ PIAC ÉLÉNKÍTÉSE ÉRDEKÉBEN (kihívások, kötelezettségek, nemzeti reagálás) Dr. Szerdahelyi György Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium MIÉRT KERÜLT

Részletesebben

Az és Magyarország villamosenergia stratégiájának kapcsolódásai (különös tekintettel az atomenergiára)

Az és Magyarország villamosenergia stratégiájának kapcsolódásai (különös tekintettel az atomenergiára) Nem az a dicsőség, hogy sohasem bukunk el, hanem az, hogy mindannyiszor felállunk!!! Az és Magyarország villamosenergia stratégiájának kapcsolódásai (különös tekintettel az atomenergiára) Lenkei István

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

LIFE. Környezet- és klímapolitikai programok. Dr. Toldi Ottó

LIFE. Környezet- és klímapolitikai programok. Dr. Toldi Ottó LIFE Környezet- és klímapolitikai programok Dr. Toldi Ottó K+F tanácsadó, klímapolitikai referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 2017. május 4. Klímavédelmi szakmai nap a klímatudatos

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, febr. 12.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, febr. 12. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI XIX. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2018. febr. 12. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

ELVÁRÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN. Dr. Szerdahelyi György osztályvezet Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium

ELVÁRÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN. Dr. Szerdahelyi György osztályvezet Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium ELVÁRÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Dr. Szerdahelyi György osztályvezet Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Az EU és a hazai energiapolitikában kezelend azonos kihívások Kihívások:

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása MTA tanulmány elvei

Megújuló energiák hasznosítása MTA tanulmány elvei Megújuló energiák hasznosítása MTA tanulmány elvei Büki Gergely A MTA Földtudományi Osztálya és a Környezettudományi Elnöki Bizottság Energetika és Környezet Albizottsága tudományos ülése Budapest, 2011.

Részletesebben

OSG HUNGARY Nyomdaipari Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

OSG HUNGARY Nyomdaipari Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság OSG HUNGARY Nyomdaipari Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Éves összefoglaló energetikai szakreferensi jelentés 2018 Készítette: Sourcing Hungary Kft. Hitelesítő: Erdélyi Zsombor - Energetikai

Részletesebben

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály Megnyitó Markó Csaba KvVM Környezetgazdasági Főosztály Biogáz szerves trágyából és települési szilárd hulladékból IMSYS 2007. szeptember 5. Budapest Biogáz - megújuló energia Mi kell ahhoz, hogy a megújuló

Részletesebben

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? JÁSZAY TAMÁS Vállalatfejlesztési Igazgató MET Energia Műhely Budapest, 2015. 04. 16. Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Részletesebben

Településenergetikai fejlesztési lehetőségek az EU 2014-2020 időszakában

Településenergetikai fejlesztési lehetőségek az EU 2014-2020 időszakában Településenergetikai fejlesztési lehetőségek az EU 2014-2020 időszakában CONSTRUMA 33. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás 2014. április 2-6. Előadó: Hizó Ferenc Zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért

Részletesebben