Honnan származik... a tej? Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Honnan származik... a tej? Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés"

Átírás

1 Honnan származik... a tej? Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

2 A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*) : (*) Egyes mobiltelefon-szolgáltatók nem engednek hozzáférést a as telefonszámokhoz, vagy kiszámlázzák ezeket a hívásokat. Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál ( Katalógusadatok a kiadvány végén találhatók. Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2010 ISBN doi: /16630 Európai Unió, 2010 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett. Illusztrációk : Véronique Hariga - Printed in Belgium ÚJRAHASZNOSÍTOTT PAPÍRRA NYOMTATVA

3 Honnan származik... a tej? 3... valamint a vaj, a sajt, a joghurt, a tejszín és a fagylalt.

4 Honnan származik... a tej? Az általunk fogyasztott tej leginkább a tehéntej, bár létezik még kecske-, juh- és szamártej is... 4 A teheneket naponta kétszer, géppel fejik szigorúan tiszta környezetben (egyszer reggel és egyszer este). Egy tehén átlagban napi 22 liter tejet ad, de a nagy állománnyal rendelkező gazdaságokban gyakran ennél is többet.

5 Ezután egy tartálykocsi összegyűjti a tejet a gazdaságokból, és elszállítja a tejüzemekbe feldolgozásra. A tej az egészség szempontjából kiváló összetevőkben (kalcium, laktóz, fehérjék, vitaminok stb.) gazdag, elmondható tehát, hogy a tej a szervezet számára egyfajta aranybánya. Attól függően, hogy a tejet milyen kezelésnek vetik alá, különféle típusú tejet kapunk. Bizonyos organizmusok (mikrobák) kifejlődésének megelőzésére a tejet hőkezelésnek kell alávetni, vagyis hő segítségével konzerválni kell. 5

6 Ismered-e a különféle tejtípusokat? 6 A nyerstej A nyerstej az a tej, amelyet a tehén tőgyéből történő fejést követően egy hűtőberendezéssel azonnal lehűtenek 4 C-ra. A hideg nem öli meg a mikroorganizmusokat, egyszerűen csak megakadályozza szaporodásukat. Fogyasztás előtt az ilyen tejet igencsak ajánlatos felforralni. A pasztörizált tej A pasztörizált tej olyan tej, amelyet 15 másodpercen keresztül 75 C-ra hevítenek, majd lehűtenek. E hevítési eljárás révén a tej megőrzi eredeti ízét, ugyanakkor megszabadul a kórokozóktól (az egészségre ártalmas mikrobáktól). A pasztörizált elnevezés az eljárás feltalálója, Louis Pasteur nevéből ered. Az UHT tej (ultra magas hőmérséklet) Ez a leggyakoribb tejfajta. A tejet 3 másodpercen keresztül körülbelül 140 C-ra hevítik, majd azonnal lehűtik. A nagyon magas hőmérséklet elpusztít minden, a tejben lévő kártékony organizmust.

7 Teljes? Félzsíros? Sovány tej? A tejben zsírok is vannak, ezek mennyisége határozza meg, hogy milyen típusú a tej. De hogyan lehet elérni, hogy a tej zsírtartalma típusonként mindig ugyanakkora legyen? (Azaz: hogyan lehet standardizálni a tejet?) Mi sem egyszerűbb! A tejet átfolyatják egy fölözőcentrifugának nevezett berendezésen, így elválasztják a tejet a zsírtartalmától, majd aszerint, hogy milyen tejet akarnak kapni, visszatöltik a lefölözött tejbe a kívánt zsírmennyiséget. Így a tej zsírtartalma mindig pontosan ugyanakkora. A teljes tej zsírtartalma literenként 35 gramm (ez a 3,5 % zsírtartalmú tej). A félzsíros tej zsírtartalma literenként 15 gramm (ez az 1,5 % zsírtartalmú tej). A sovány tej zsírtartalma literenként 5 gramm (ez a 0,5 % zsírtartalmú tej). Amikor legközelebb elmész a szüleiddel vásárolni, nézd meg jól a tejesdobozokat, és próbáld meg észrevenni a különbséget! 7 Egy kis görög mitológia: Herkulesnek, Zeusz fiának Héra adott életet. A kisbaba annyira éhes volt, hogy azonnal anyja mellére vetette magát. Ekkor a kifröccsent tej átívelt az égen, így született a tejút.

8 Honnan származik... a vaj? Tudtad, hogy az ember legalább éve készít vajat, és hogy a rómaiak a vajat orvosságként is használták? De hogyan is készül a vaj? Ekkor a sárgább réteget, amely a felszínen marad, átmossák, majd átkeverik, és ebből keletkezik a puha állagú vaj. 8 Mi sem egyszerűbb! Először lefölözik a tejet, majd a tejzsírt elkezdik felverni. Ettől az 2 részre válik: egy sárgás rétegre, amely a felszínen lebeg, és egy fehéres folyadékra, amely alul gyűlik össze. Ezt a folyadékot savónak nevezzük.

9 Körülbelül 22 liter tehéntej kell 1 kg vaj előállításához! 9 Észrevetted már, hogy amikor egy serpenyőben vajat melegítünk, egy csomó kis buborék keletkezik? Ez nem más, mint a vajban található víz elpárolgása. Van Franciaországban egy katedrális Rouen-ben (Normandiában), amelynek egyik tornyát Vajtoronynak hívják. Tudod, hogy miért? Azért, mert e torony építését (a XVI. században) részben azokból az adományokból finanszírozták, amelyeket az emberek a vaj használatáért fizettek a Nagyböjt időszakában (ami akkoriban tilos volt).

10 Honnan származik... a joghurt? A joghurt... tejből készül! Bizony... A joghurt előállításához először is pasztörizált tejre van szükség, amit lehűtenek körülbelül 45 C-ra. Ehhez a tejhez két baktériumot adnak (beoltás): a Lactobacillus bulgaricus-t és a Streptococcus thermophilus-t. 10 Furcsa neveik vannak, de valójában két hasznos baktériumról van szó, a tej ezek segítségével kezd átalakulni: az első baktérium a joghurt savasságát adja, a második pedig az ízéért felel. De mint tudod különbséget teszünk a joghurtital és a többi joghurt között, a különbség az előállítás e fázisában keletkezik.

11 A joghurtital esetében a beoltás után kissé felmelegítik a terméket (inkubáció), hogy a baktériumok kifejlődhessenek. Kis idő után az egészet lehűtik, felrázzák, majd az így kapott joghurtot dobozba teszik. A többi joghurt esetében a terméket az inkubáció előtt dobozba rakják, majd lehűtik, de egyáltalán nem rázzák fel. 11 Természetesen mindkét esetben gyümölcs is adható a joghurthoz ízesítésképpen. Milyen egyszerű, ugye? Legyünk még okosabbak! Ki az, aki először gyártott ipari módszerrel joghurtot?... Isaac Carasso Isaac Carasso Barcelonában élt, és orvosként dolgozott. A joghurtot bélproblémákban szenvedő fiatal páciensei kezelésére használta. Gyógyító hatása miatt a joghurtot gyógyszertárban lehetett kapni. A későbbiekben ő dolgozta ki a joghurt ipari előállításának módszerét.

12 Honnan származik... a sajt? Vagy inkább a sajtok? Több ezer különböző sajt létezik ugyanis világszerte. Vannak ún. kemény sajtok, lágy sajtok, olyanok, amelyeket szendvicshez használnak, és vannak krémsajtok is... A sajt készülhet tehén-, juh-, kecske- vagy bivalytejből. A sajtok szinte mindegyike ugyanúgy készül szakasz: az alvadás Mivel a tej folyékony, megszilárdításához tejoltót és tejsavbaktériumokat adnak hozzá. A tejoltó egy, a kérődzők gyomrában található természetes anyag. A tejsavbaktériumok (baktériumok vagy élesztők) különleges aromát adnak a sajtnak. A tejoltó hozzáadása után a tej átalakul, és 2 rész keletkezik: Az alvadék (a szilárd rész) A savó (a folyékony rész, más néven a tejsavó ) 2. szakasz: a lecsurgatás Ebben a szakaszban elválasztják az alvadékot a savótól. A folyamat magától is végbemehet, de mivel ebben az esetben nagyon lassú, a folyamat felgyorsítása érdekében a tejet átkeverik.

13 3. szakasz: a formázás A sajt formázás útján kapja meg kívánt formáját. Az alvadékot kilyuggatott formákba helyezik, így a savó egy további része is távozhat. Gyakran e szakaszt követően sózzák a sajtot, méghozzá úgy, hogy sóval bedörzsölik a sajt kérgét vagy pác-só fürdőbe (= sós víz) helyezik az alvadékot. 4. szakasz: az érlelés A sajt néhány naptól több hónapig terjedő időszakra speciális kamrába kerül, ahol ellenőrzött hőmérsékleten, ellenőrzött nedvességtartalom és szellőztetés mellett érik. A sajt íze ez idő alatt alakul ki. 13 Kis találós kérdés: az Európai Unió melyik országában fogyasztják a legtöbb sajtot? Görögországban (talán egy másik országra gondoltál?) Tudod, ki írta ezt? (Polüphémosz, a küklopsz,) Végre leült, mekegő kecskéit, fejte juhát is, mindegyiket rendben, s kicsinyét odaküldte alája. Erre megaltatván a felét a fehérszinü tejnek, átsajtolta, s a túrót font kosarakba helyezte, és a felét öntötte edénybe, hogy innivalója, hogyha kívánja, legyen, s vacsorához hogy legyen ottbenn. (Devecseri Gábor fordítása)...homérosz, az Odüsszeiában (i.e. 8. század körül). Látod, már ebben az időben is készítettek sajtot! Mert az Ókorban, mivel akkor még nem volt hűtőszekrény, sajt formájában tudták felhasználni a tejfelesleget.

14 Honnan származik... a tejszín? A tejszín a többi tejtermékhez hasonlóan, a tej lefölözéséből származik, vagyis abból a műveletből, amikor a tejszínt (a zsírtartalmat) elválasztják a tejtől. Ezután a tejben esetlegesen meglévő ártalmas baktériumok elpusztítása céljából a tejszínt pasztörizálják. 14

15 Beoltás Nos igen, a tejszínhez is hozzáadnak hasznos baktériumokat, amelyek nagyon finom ízt adnak neki, és krémesebbé is teszik. 15 Végül az egészet dobozba vagy pohárba teszik, és máris neki lehet állni a jobbnál jobb recepteknek. Ha már szóba kerültek a receptek: készítettél már tejszínhabot? Mi sem egyszerűbb! Végy 50 cl legmagasabb zsírtartalmú tejszínt (az alacsony zsírtartamú tejszínnel nem fog sikerülni), és felhasználás előtt 1 órára tedd be a hűtőszekrénybe! Amint kiveszed a hűtőszekrényből, tedd bele egy tálba, és kezd el felverni elektromos habverővel, közben apránként adj hozzá körülbelül 30 g porcukrot! Meglátod, mind a tíz ujjadat meg fogod nyalni utána! De vigyázat, csak mértékkel fogyaszd!

16 Honnan származik... a fagylalt? A fagylalt néhány alapösszetevő keveréke, melyek a következők: Tej, cukor, tejzsír, stabilizátorok és emulgeálószerek (e két, gyakran növényi alapú termék adja a fagylalt lágyságát). Keverés Mindezeket a termékeket összekeverik (így létrejön egy keverék ). 16 Emulgeálószerek Cukor Stabilizátorok Tej Tejzsír Pasztörizálás Emlékszel még a pasztörizált tejre? Nos, a pasztörizálás alapelve még mindig ugyanaz: felhevítik a terméket, hogy elpusztuljanak az esetleges kórokozók. Ugyanez történik tehát a keverékkel is.

17 Fagyasztás A keverék e szakaszban éri el habos állagát. A terméket 4 C-ig hűtik. E szakaszt követően adják hozzá a különböző aromákat vagy gyümölcsöket. Csomagolás és tárolás A fagylaltot poharakba, dobozokba (műanyag, papír stb.) töltik, és újra lehűtik, ezúttal 40 C-ig, majd a készterméket egy kissé kevésbé hideg fagyasztóba helyezik. 17 Tudtad, hogy már a római császárok is felszolgáltak vendégeiknek egyfajta jégkrémet? A hegyekből származó jeget mézzel és gyümölccsel ízesítették. Rövid megjegyzés A szorbet vagy vizes jégkrém nem tartalmaz tejterméket, csak víz, cukor és gyümölcs keverékéből áll.

18 4 Honnan származik... a tej? 8 Honnan származik... a vaj? 10 Honnan származik... a joghurt? 12 Honnan származik... a sajt? 14 Honnan származik... a tejszín? 16 Honnan származik... a fagylalt?

19 Európai Bizottság Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala oldal 21 cm x 21 cm ISBN doi: /16630 A kiadvány tájékoztatásul szolgál, szövege jogerővel nem bír.

20 Gondolkodtál már azon, hogy milyen tejtípusok vannak? Tudod-e hogyan készül a vaj, a sajt, a joghurt, a tejszín vagy a fagylalt? Rajta, lapozz bele ebbe a könyvbe, amely rövid, közérthető magyarázatokkal szolgál! KF HU-C Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejl esztési Főigazgatóság ISBN doi: /16630

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tej A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tejfogyasztás múltja Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és

Részletesebben

KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap

KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap KI-78-09-820-HU-C A rejtélyes Nap A rejtélyes Nap Kiadóhivatal ISBN 978-92-79-12500-3 HU Víz- és szélenergia Az erőművekben a gőz forgatja körbe-körbe a turbinát. Mi más lehetne még olyan erős, hogy forgassa

Részletesebben

TEJ. -tehén-, bivaly-, kecske-, juhtej - szamár, kanca, láma, rénszarvas, teve teje

TEJ. -tehén-, bivaly-, kecske-, juhtej - szamár, kanca, láma, rénszarvas, teve teje TEJ -tehén-, bivaly-, kecske-, juhtej - szamár, kanca, láma, rénszarvas, teve teje -fogyasztás függ: földrajzi elhelyezkedés, tejtermelés, szokások, vallás -10-300 l/fő/év - Dánia, Hollandia, Ausztrália

Részletesebben

KLARSTEIN CREAMBERRY

KLARSTEIN CREAMBERRY KLARSTEIN CREAMBERRY MŰSZAKI ADATOK Termékszám 10028924, 10028925 Tápcsatlakozás 220-240 V ~ 50-60 Hz Teljesítmény 7,3-9,5 W A KÉSZÜLÉK ÁTTEKINTÉSE 1 Töltőegység 2 Fedél 3 Keverőlapát 4 Belső tál 5 Külső

Részletesebben

Tej, tejtermék. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Kakaó poharas db 4220

Tej, tejtermék. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Kakaó poharas db 4220 Megnevezés Me. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Kakaó poharas db 4220 Tej poharas 2,8% db 3970 Tej 1,5% liter 2 500 előírt követelmények, paraméterek nettó egységár áfa (%) áfa 200 ml/pohár, max. 2,0%

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2013. október 15. Tej

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

Pálcikás jégkrémkészítő

Pálcikás jégkrémkészítő Pálcikás jégkrémkészítő Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 69648AS2X5III Kedves Vásárlónk! A szilikonformák segítségével egy szempillantás alatt frissítő pálcikás jégkrémet készíthet.

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2001/114 számú előírás. (2. kiadás 2006.)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2001/114 számú előírás. (2. kiadás 2006.) Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 45. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2001/114 számú előírás (2. kiadás 2006.) Részben vagy teljesen dehidratált,

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

FÉLKEMÉNY SAJTOK. KASTÉLYOSDOMBÓ KINCSE NATÚR FÉLKEMÉNY SAJT 150 g. 1 kg sajthoz 8-9 liter tejet használunk. KASTÉLYOSDOMBÓ ARANYA

FÉLKEMÉNY SAJTOK. KASTÉLYOSDOMBÓ KINCSE NATÚR FÉLKEMÉNY SAJT 150 g. 1 kg sajthoz 8-9 liter tejet használunk. KASTÉLYOSDOMBÓ ARANYA TERMÉKKATALÓGUS FÉLKEMÉNY SAJTOK A leg nomabb ízélmény elérése érdekében 3 hónapig érleljük a sajtot. A sajtok érlelése során különböz gyógynövényi olajokat használunk fel KASTÉLYOSDOMBÓ KINCSE NATÚR

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 10. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM 2017. ÁPRILIS TEJ ÉS TEJTERMÉKEK TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL CÉLJA AZ, HOGY AZ ÚJSÁGÍRÓK SZÁMÁRA HITELES INFORMÁCIÓKAT NYÚJTSON

Részletesebben

Használati utasítás YM400E

Használati utasítás YM400E Használati utasítás YM400E TARTALOMJEGYZÉK 1. Bemutatkozás 2. Termék tulajdonságai 3. Használat a. Első használat előtt b. A vezérlőpult használata c. Joghurt készítése d. Fromage blanc és fromage frais

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2014. február 18. Tejtermékek

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

4. A frissen fejt tej elsődleges kezelése... 4.1. A tej tisztítása... 4.2. A tej hűtése... 4.3. Tárolás...

4. A frissen fejt tej elsődleges kezelése... 4.1. A tej tisztítása... 4.2. A tej hűtése... 4.3. Tárolás... TARTALOM 1. A tej mint nyersanyag... 1.1. A hazai korszerű tejtermelés kialakulása... 1.2. A tej képződése és leadása... 1.3. A tejtermelést befolyásoló tényezők... 2. A tej alkotórészei és a táplálkozásban

Részletesebben

Por kontra igazi: céklalé portól szép a meggyleves

Por kontra igazi: céklalé portól szép a meggyleves Rekkenő hőség van, szinte kibírhatatlan. Nincs is jobb ilyenkor, mint lehűteni magunkat egy ízletes, gyümölcsben gazdag, hideg levessel. Hogy mire van szükségünk az elkészítéséhez? Csak tejre, habverőre

Részletesebben

Tej összetételének vizsgálata

Tej összetételének vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A tej összetételének, tulajdonságainak vizsgálata A házi tej (nyers tej) és a boltban kapható tej összehasonlítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: salétromsav,

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

PIAC A K I TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Tartalom. X. évfolyam/7. szám /7.

PIAC A K I TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Tartalom. X. évfolyam/7. szám /7. PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat X. évfolyam/7. szám 08.20. 2007/7. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK Tartalom Piaci jelentés...1 A termelıi nyerstej termelıi ára 2 A feldolgozott tej

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XI. évfolyam/05. szám /05. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XI. évfolyam/05. szám /05. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat XI. évfolyam/05. szám 06.20. 2008/05. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK Tartalom Piaci jelentés...1 A tej termelői ára...3 A tejtermékek feldolgozói

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-401 számú irányelv (régi 2-5210 számú irányelv) Jégkrémek Ice creams Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2002. (2. kiadás) 2 I. Általános

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007. 1. 1. Ezen irányelv az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII törvény 17. (2) bekezdésének b) ja

Részletesebben

Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., Biológiai K+F+I Osztály, Mosonmagyaróvár

Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., Biológiai K+F+I Osztály, Mosonmagyaróvár TEJSAVBAKTÉRIUMOK ÉS BIFIDOBAKTÉRIUMOK ÉLŐSEJT-SZÁMÁNAK SZELEKTÍV MEGHATÁROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ MÓDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÓ ÉRTÉKELÉSE ÉS ALKALMAZÁSA SAVANYÚ TEJTERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI MINŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSÉRE

Részletesebben

PIAC TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XI. évfolyam/04. szám /04. hó.

PIAC TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XI. évfolyam/04. szám /04. hó. PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat XI. évfolyam/04. szám 05.20. 2008/04. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK Tartalom Piaci jelentés...1 A tej termelői ára...3 A tejtermékek feldolgozói

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész 9. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2015/2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról A rész 1. Ez az előírás a B és C részben meghatározott,

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-401 számú irányelv Jégkrémek Ice creams Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2019. (harmadik, módosított kiadás) I. Általános előírások

Részletesebben

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 1. oldal 2/2017. (I. 11.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet

Részletesebben

22. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez

22. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez 22. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/114 számú előírása a részben vagy teljesen dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről (Sűrített

Részletesebben

Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata

Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata Hucker A. 1, Kőrösi T. 1, Bieberné Á. 1, Császár G. 1, Süle J. 2, Varga L. 2 1 Magyar Tejgazdasági

Részletesebben

PIAC A K I TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Tartalom. IX. évfolyam/12. szám /12.

PIAC A K I TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Tartalom. IX. évfolyam/12. szám /12. PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I IX. évfolyam/12. szám 2007.01.20. 2006/12. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK Tartalom Piaci jelentés...1 A termelıi nyerstej termelıi ára 3 A feldolgozott

Részletesebben

Tejipar. - Szakképzés az élelmiszeriparban - Szabó Sándorné. Budapest,

Tejipar. - Szakképzés az élelmiszeriparban - Szabó Sándorné. Budapest, Tejipar - Szakképzés az élelmiszeriparban - Szabó Sándorné Budapest, 2016.02.25. Országos Képzési Jegyzék 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet: Tejipari technikus 2 év/2000 óra 50% elmélet 50% gyakorlat Tejkezelő

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Szakmai beszámoló Az vagy, amit megeszel tevékenység

Szakmai beszámoló Az vagy, amit megeszel tevékenység Szakmai beszámoló Az vagy, amit megeszel tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért HU11-0005-A1-2013

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

2013 Újdonságok. PreGel örömmel mutatja be 2013 legújabb termékeit.

2013 Újdonságok. PreGel örömmel mutatja be 2013 legújabb termékeit. PreGel örömmel mutatja be 2013 legújabb termékeit. Bio Világ Új Sprint termékkör az egyszerű és gyors fagylaltkészítéshez. A bio ízek szélesebb fagylaltválasztékot kínálnak vendégei számára. Gombócos és

Részletesebben

A sajtok érzékszervi minősítése

A sajtok érzékszervi minősítése A sajtok érzékszervi minősítése Az érzékszervi minősítéssel szemben támasztott kívánalmak 2017. 09. 26. Koncz Kálmánné dr. 1 A régészeti kutatások alapján a sajtok előállítása, és azok fogyasztása régi

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Tájékoztatás az EU-s és a hazai tejpiac helyzetről április 10.

Tájékoztatás az EU-s és a hazai tejpiac helyzetről április 10. Tájékoztatás az EU-s és a hazai tejpiac helyzetről 2017. április 10. Piaci helyzet EU Tejfelvásárlás az Európai Unióban (ezer tonna) 16 000 12 14 000 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 10 8 6 4 százalék

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL 1054 Budapest Alkotmány u. 29.

MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL 1054 Budapest Alkotmány u. 29. MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL 1054 Budapest Alkotmány u. 29. TÁJÉKOZTATÓ SOVÁNY TEJ ÉS SOVÁNY TEJPOR ÁLLATI TAKARMÁNYBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSÁNAK TÁMOGATÁSA 2004/2005. Tisztelt Olvasó! Az Európai

Részletesebben

Aktualitások a tejágazatban október 26.

Aktualitások a tejágazatban október 26. Aktualitások a tejágazatban 2017. október 26. Tejfelvásárlás az Európai Unióban (ezer tonna) Jan-Aug. 2017/16: +0,08% Tagállami trendek tejfelvásárlás 2015.IX.-2016.VIII. 2016. IX.- 2017.VIII. SK -2,7%

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #1 - Sajt

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #1 - Sajt D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #1 - Sajt Az ellenőrzőlista a modul közpinti egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik oszlopban a

Részletesebben

Termékeink. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által minősített 100%- ban bio alapanyagokból készülnek.

Termékeink. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által minősített 100%- ban bio alapanyagokból készülnek. 1 A Galgafarm Első Magyar Organikus Mezőgazdasági Szövetkezet alapítója Varga Géza a biokultúra mozgalom magyarországi meghonosításának és a Biokultúra Egyesület megalakításának egyik úttörője, vezetésével

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Tej. Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Tej. Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Tej Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus A tej fogalma Biológiai értelemben: az emlős állatok tejmirigyei által kiválasztott, bonyolult összetételű és felépítésű biológiai folyadék,

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK TEJ ÉS TEJTERMÉKEK 2009. július 20. Tej és Tejtermékek Tej és Tejtermékek 2009. június hónap Megjelenik havonta Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Mándi-Nagy Dániel

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* *AOAC szerint. Számított tápanyagértékek

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* *AOAC szerint. Számított tápanyagértékek Termékadat Összetevők Összetevők VÍz Zöldborsó* (45,6%, passzírozott) Rizskeményítő Paszternák* Növényi olaj* *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tápanyagok 100 g-ban Energiatartalom 254 kj (60 kcal)

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK TEJ ÉS TEJTERMÉKEK 2009. május 20. Tej és Tejtermékek Tej és Tejtermékek 2009. április hónap Megjelenik havonta Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Mándi-Nagy Dániel

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM

HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM 2009.12.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 305/27 Bejegyzési kérelem közzététele a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékekről és élelmiszerekről szóló 509/2006/EK tanácsi rendelet

Részletesebben

A TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

A TEJ ÉS TEJTERMÉKEK A TEJ ÉS TEJTERMÉKEK A TEJ KÉMIAI ÖSSZETÉTELE, TÁPLÁLKOZÁSTANI JELENTŐSÉGE ÉS MINŐSÉGI TULAJDONSÁGAI. A tej a nőstény emlősállatok tejmirigyeinek időszakosan termelt váladéka, amely az utódok első tápláléka.

Részletesebben

2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ

2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ 2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ OLASZ - 2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ LEÍRÁS ELSŐ HASZNÁLAT A fagylaltgép belsejéből távolítsa el a csomagolóanyagot. Meleg, szappanos vízzel tisztítsa meg

Részletesebben

A K I. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XII. évfolyam/01. szám /01. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK.

A K I. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XII. évfolyam/01. szám /01. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I XII. évfolyam/01. szám 2009.01.20. 2009/01. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK Tartalom Piaci jelentés... 1 A nyerstej termelıi ára... 3 A nyerstej kiviteli

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Kézműves tejtermékek fogalma

Kézműves tejtermékek fogalma Kézműves tejtermékek fogalma Mit tekinthetünk ma kézműves tejterméknek? A Kézműves tejtermék: hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, döntően kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított,

Részletesebben

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés FAGYLALT KATALÓGUS cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés Érezze Olaszország ízét a Pernigotti fagylaltokkal! Az olasz Pernigotti céget 1860-ban egy piemonti városban, Novi Ligure-ben alapították.

Részletesebben

Tanulságos mese. több, mint joghurt. az emberi szervezetről

Tanulságos mese. több, mint joghurt. az emberi szervezetről Tanulságos mese több, mint joghurt az emberi szervezetről Isten megteremtette az embert, és a benne lévő szervek, anyagok elkezdtek vitatkozni azon, hogy ki legyen a főnök. Agy: Én gondolkodom helyettetek.

Részletesebben

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet VAJKRÉM alapok Őszinte leszek, vajkrémet készíteni nem

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. a tejtermékek és a versengő termékek piacának alakulásáról

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. a tejtermékek és a versengő termékek piacának alakulásáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 27.6.2007 COM(2007) 360 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK a tejtermékek és a versengő termékek piacának alakulásáról HU HU A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK

Részletesebben

33 541 05 1000 00 00 Pék-cukrász Pék-cukrász

33 541 05 1000 00 00 Pék-cukrász Pék-cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY Termék megnevezése Berényi kifli mákos, diós, meggyes, szilvadzsemes, túrós vagy gesztenyés Mákos, diós, meggyes, szilvás, túrós vagy gesztenyés töltelékkel töltött Előállító Összetevők

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG SZOLGÁLTATÁS-ELLEN RZÉSI F OSZTÁLY

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG SZOLGÁLTATÁS-ELLEN RZÉSI F OSZTÁLY NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG SZOLGÁLTATÁS-ELLEN RZÉSI F OSZTÁLY Iktatószám: SEF-1366/2014 Témafelel s: Tolvaj Ágnes Haklik Andrea Összefoglaló jelentés a tejtermékek vizsgálatáról a megtéveszt jelölések

Részletesebben

GELATOP FAGYLALTALAPANYAGOK

GELATOP FAGYLALTALAPANYAGOK GELATOP FAGYLALTALAPANYAGOK - Fagylaltelőállítás - Gelatop fagylaltalapanyagaink felhasználása - Alkalmazási területek - Szortiment Témák Fagylaltfogyasztás Piaci fejlődés A fagylalt fő alkotórészei Szárazanyagok

Részletesebben

Nyilvántartás a működési engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenység esetén

Nyilvántartás a működési engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenység esetén Nyilvántartásba vétel száma: 1/2010/ M Neve: Lakshmi Áldás Kft Nyilvántartás a működési engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenység esetén Címe és Székhelye: 2471 Baracska Arany János utca 3. Kereskedő

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Utolsó frissítés: 2013.január 17.

Utolsó frissítés: 2013.január 17. Részletes tájékoztató a Tej-, és Tejtermék termékpálya import előzetes megfigyelési engedélykérelmezés (monitoring), engedély kiadás, és elszámolás menetéről a) Jogi háttér: Utolsó frissítés: 2013.január

Részletesebben

Baktériumok felhasználása fermentációs folyamatokban

Baktériumok felhasználása fermentációs folyamatokban Baktériumok felhasználása fermentációs folyamatokban Tejsavas erjesztések Baktériumok anaerob körülmények közt Cukor tejsav (tejsav baktériumok) A joghurt A savanyított tejtermékeket évezredek óta ismerjük.

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Bölcsıdés korcsoport közétkeztetése Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-51 számú irányelv. Tej és tejtermékek. Dairy products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-51 számú irányelv. Tej és tejtermékek. Dairy products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-51 számú irányelv Tej és tejtermékek Dairy products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1999. (első kiadás) Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

THE GELATO AND PASTRY MACHINE. Meglepetés a vásárlóknak az év 365 napján.

THE GELATO AND PASTRY MACHINE. Meglepetés a vásárlóknak az év 365 napján. THE GELATO AND PASTRY MACHINE Meglepetés a vásárlóknak az év 365 napján. THE GELATO AND PASTRY MACHINE A Maestro technológiával Ön növelheti a termelékenységét, miközben energiát takarít meg. Magas színvonalú

Részletesebben

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhûtõben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában

Részletesebben

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék HULLADÉKOK A HULLADÉK Hulladékok: azok az anyagok és energiák, melyek eredeti használati értéküket elvesztették és a termelési vagy fogyasztási folyamatból kiváltak. Csoportosítás: Halmazállapot (szilárd,

Részletesebben

TEJTERMÉKGYÁRTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

TEJTERMÉKGYÁRTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés TEJTERMÉKGYÁRTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése TEJTERMÉKGYÁRTÓ Feladatok és tevékenységek

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 11. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM 2018. NOVEMBER Minek nevezzelek: A JOGHURT TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL CÉLJA AZ, HOGY AZ ÚJSÁGÍRÓK SZÁMÁRA HITELES INFORMÁCIÓKAT

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl Dénesfa Község Önkormányzata... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 9. (1) bekezdése alapján kötelezõ.

Részletesebben

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai dr. Balku Orsolya Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály főosztályvezető. Hatósági ellenőrzések Évről évre visszatérően 2011-ben

Részletesebben

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől melléklet a 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Nyersanyag Korcsoportok. 1 3 év 4 6 év 7 10 év 11 14 év évtől 3. 1 g 0 30 g 40 0 g 4. színhús: színhús: 60 80 g

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

MÜLLER ILDIKÓ Hagyományos erjesztésű zöldségek Funkcionális élelmiszerek Kistermelő MOBIL: +36-30-9420-665 i.muller@t-online.hu FERMENTÁLÁS A természet úgy alkotta meg a növényeket, hogy a bennük lévő

Részletesebben

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés FAGYLALT KATALÓGUS cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés HAGYOMÁNYOS FAGYLALTOK FAGYLALT PASZTÁK Érezze Olaszország ízét a Pernigotti fagylaltokkal! Az olasz Pernigotti céget 860-ban egy piemonti

Részletesebben

Bio Energy System Technics Europe Ltd

Bio Energy System Technics Europe Ltd Europe Ltd Kommunális szennyviziszap 1. Dr. F. J. Gergely 2006.02.07. Mi legyen a kommunális iszappal!??? A kommunális szennyvíziszap (Derítőiszap) a kommunális szennyvíz tisztításánál keletkezik. A szennyvíziszap

Részletesebben

Tejsavasan erjesztett savó alapú ital kifejlesztésének membrán-szeparációs és mikrobiológiai alapjai

Tejsavasan erjesztett savó alapú ital kifejlesztésének membrán-szeparációs és mikrobiológiai alapjai Hungalimentaria 217 217.4.27. Tejsavasan erjesztett savó alapú ital kifejlesztésének membrán-szeparációs és mikrobiológiai alapjai Pázmándi Melinda 1,2, Kovács Zoltán,2, Maráz Anna 1, SZIE, ÉTK 1 Mikrobiológiai

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása A fogyókúra Követelmény: Megfelelő táblázat segítségével állítsa össze egy könnyű fizikai munkát végző fogyókúrázó napi étrendjét. Szint: Közép Pontszám: 26 pont Julcsit érettségi után nem vették fel egyetemre,

Részletesebben

Élesztők típusai, jellemzőik. 2013.12.07 Bajkai Tibor

Élesztők típusai, jellemzőik. 2013.12.07 Bajkai Tibor Élesztők típusai, jellemzőik 2013.12.07 Bajkai Tibor Történelem Az élesztő az Indo-Európai nyelvben forrást, habot, buborékot jelentett. Az élesztők a valószínűleg legrégebben háziasított egysejtűek. Egyiptomi

Részletesebben

Sokkolók. Hűtés. Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202

Sokkolók. Hűtés. Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202 Hűtés Sokkolók Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202 Hűtés és fagyasztás...78 ATM Sokkoló hűtők és fagyasztók...80 ATA Sokkoló hűtők és fagyasztók...81

Részletesebben

Készíthetek előre vajkrémet, vagy csak frissen jó?

Készíthetek előre vajkrémet, vagy csak frissen jó? A vajkrém az alapja a tortadíszítésnek. Megannyi felhasználási módja van, illetve jó pár alap recept amik könnyedén ízesíthetőek, variálhatóak. Kell hogy legyen a háztartásban egy kedvenc alap vajkrém

Részletesebben

PIAC A K I TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Tartalom. X. évfolyam/2. szám /2.

PIAC A K I TEJ ÉS TEJTERMÉKEK. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Tartalom. X. évfolyam/2. szám /2. PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I X. évfolyam/2. szám 03.20. 2007/2. hó TEJ ÉS TEJTERMÉKEK Tartalom Piaci jelentés...1 A termelıi nyerstej termelıi ára 3 A feldolgozott

Részletesebben