KI HU-C. A rejtélyes Nap

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap"

Átírás

1 KI HU-C A rejtélyes Nap A rejtélyes Nap Kiadóhivatal ISBN

2

3 HU Víz- és szélenergia Az erőművekben a gőz forgatja körbe-körbe a turbinát. Mi más lehetne még olyan erős, hogy forgassa a turbinát? Hatalmas vízesések is forgathatják a turbinát, és áramot állíthatnak elő. Van, aki a szelet használja fel. A szél is forgathatja a turbinát, és állíthat elő áramot. De honnan származik a Nap energiája?

4 JOGI KÖZLEMÉNY Sem az Európai Bizottság, sem a Bizottság nevében eljáró személyek nem vonhatók felelősségre az alábbi információk bárminemű felhasználásáért. A kiadványban megfogalmazott kijelentésekért a szerző vállal kizárólagos felelősséget, és a megállapítások nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság álláspontját. Az Európai Unióról az interneten talál további információt (http://europa.eu). Katalógusadatok a kiadvány végén találhatók. Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2011 ISBN doi: /30982 Európai Unió, 2011 Sokszorosítása a forrás feltüntetése mellett engedélyezett. Printed in Luxembourg Fehér klórmentes papírra nyomtatva (ecf) EURÓPAI BIZOTTSÁG Kutatási és Innovációs Főigazgatóság K. Igazgatóság Energia K.1 egység Referens: Jana Masarcova European Commission Office CDMA 01/ Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tel Fax

5 EURÓPAI BIZOTTSÁG A rejtélyes Nap 2011 Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság

6 Amit nem tudtál a Napról

7

8 Az erdőben mindennek energiára van szüksége. Fülöpnek és Zsófinak energia kell ahhoz, hogy játszani tudjanak. Az őznek és a nyuszinak energia kell ahhoz, hogy ugrálni tudjon. A madaraknak energia kell a repüléshez. Az almafának energia kell, hogy almát tudjon teremni. A felhőknek energia kell, hogy az égen vonulhassanak. A Napnak energia kell, hogy sütni tudjon. De honnan származik a Nap energiája?

9

10

11 De honnan származik ez a sok energia? A gyerekek, az őz, a nyuszi és a madarak mind táplálékból merítik az energiát. Az almafa a Naptól, a talajtól és a víztől kapja az energiát. A felhőket a szél fújja. De honnan származik a Nap energiája?

12

13

14 A repülőnek energia kell, hogy repülni tudjon. A Napnak energia kell, hogy sütni tudjon. De honnan származik a Nap energiája?

15

16

17

18

19 A gőzmozdony és a gőzhajó szénből nyeri az energiáját. A szenet és a benzint a föld mélyéből nyerjük ki. De honnan származik a Nap energiája?

20

21

22 Otthon Otthonunkban sok mindenhez energia szükséges: a tévéhez, a lámpákhoz, a számítógéphez, a rádióhoz, a hűtőhöz, a kenyérpirítóhoz, a mosógéphez és a hajszárítóhoz. Az általuk felhasznált energiafajtát elektromos áramnak hívják. Az áram speciális vezetékeken jut el otthonunkba. De ha egyszer a Naphoz nincs vezeték csatlakoztatva, akkor honnan kapja az energiát?

23

24

25 Iskolában és munkában Sok iskolában használt eszközt gyárban állítanak elő. A gyáraknak áramra van szükségük ezeknek az eszközöknek az előállításához. Az iskolában a lámpák és a számítógépek árammal működnek. Az áram speciális vezetékeken keresztül jut el az iskolákba és a gyárakba. A Napnak energia kell, hogy sütni tudjon. De honnan származik a Nap energiája?

26

27

28 Miből lesz az áram? Az áram speciális vezetékeken keresztül jut el az otthonunkba és az iskolákba. De miből lesz az áram? Az áram nagy részét erőművekben termelik. Először a munkások szenet, olajat és gázt égetnek el, hogy hőt állítsanak elő. Ezzel a hővel vizet forralnak fel. A víz forrásakor gőz keletkezik. A gőz nagyon erős elindít egy turbina nevű különleges kereket, amely gyors forgásba kezd. A turbina egy óriási mágnesben van elhelyezve. Ahogy a turbina a mágnes belsejében forog, áramot termel. A munkások hosszú vezetékeken keresztül juttatják el otthonainkba, iskoláinkba és gyárainkba az áramot. A Napnak energia kell, hogy sütni tudjon. De honnan származik a Nap energiája?

29

30

31 Nukleáris energia Egyes erőművek uránium, egy ritka, óvatosan kezelendő természetes fém használatával forralják fel a vizet. Amint a víz forrni kezd, rengeteg gőzt termel. A gőz körbe-körbe forgat egy nagy mágnesben elhelyezett turbinát. Ettől elektromos áram keletkezik. Az áramot a munkások hosszú vezetékeken keresztül juttatják el otthonainkba, iskoláinkba és gyárainkba. De honnan származik a Nap energiája?

32

33

34

35

36

37

38

39 Kapj el egy napsugarat! Amikor a Nap speciális panelekre, úgynevezett napkollektorokra süt, akkor azok árammá alakítják át a napsütést. De honnan származik a Nap energiája?

40

41

42 A Nap energiája A Nap rengeteg apró és láthatatlan részecskéből áll. Ezek a kis részecskék gyakran összetapadnak: fuzionálnak, hogy nagyobb részecskéket hozzanak létre. Eközben hatalmas energiát, úgynevezett fúziós energiát állítanak elő. Ettől az energiától olyan fényes és forró a Nap. Ezért süt a Nap, és ezért ad meleget. Innen származik a Nap energiája!

43

44

45 A Nap leutánzása A tudósok próbálják leutánozni a Nap energiatermelési módját. Ha sikerülne leutánozniuk a Napot, a fúziós energiának köszönhetően rengeteg áramot tudnának előállítani. A fúziós energia tiszta lenne, és nem károsítaná a környezetet. De nagyon nehéz leutánozni azt, ami olyan fényes és forró, mint a Nap! Fülöp és Zsófi tudós szeretne lenni, ha megnő. Rengeteg mindent meg szeretnének tanulni, és meg szeretnének próbálkozni azzal, hogy a Napból többet elhozzanak mindannyiunknak!

46

47 Szerkesztő és művészeti vezető Alessandro Pascolini Illusztráció Uliva Foà Koordináció Maria Teresa Orlando

48 A EUROPE DIRECT szolgáltatása segít Önnek választ találni az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. Ingyenesen hívható telefonszám (*): (*) Egyes mobiltelefon-szolgáltatók nem biztosítanak elérést a as telefonszámokhoz, vagy kiszámlázzák ezeket a hívásokat.

49 Európai Bizottság A rejtélyes Nap Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala oldal 19 x 25 cm ISBN doi: /30982 HOGYAN JUTHAT HOZZÁ AZ EURÓPAI UNIÓ KIADVÁNYAIHOZ? Ingyenes kiadványok: az EU-könyvesbolton (EU Bookshop) keresztül (http://bookshop.europa.eu); az Európai Unió képviseletein és küldöttségein keresztül. A képviseletek és küldöttségek elérhetőségeiről a weboldalon tájékozódhat, illetve a faxszámon érdeklődhet. Megvásárolható kiadványok: az EU-könyvesbolton keresztül (http://bookshop.europa.eu). Előfizetéses kiadványok (az Európai Unió Hivatalos Lapjának sorozatai, az Európai Bírósági Határozatok Tára stb.): az Európai Unió Kiadóhivatalának forgalmazó partnerein keresztül (http://publications.europa.eu/others/agents/index_hu.htm).

Micsoda perzselő idő!

Micsoda perzselő idő! Micsoda perzselő idő! Európai Bizottság Ezt a kiadványt a Környezetvédelmi Főigazgatóság készítette. Az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén elkészült. Rendelkezésre áll a Környezetvédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM

NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM I. Bevezetés Mi az energia? Mire használjuk? (fűtés, hűtés, közlekedés, termelés/gyártás) Miből állíthatjuk elő? II. Energia fajták, típusok 1. fosszilis 2. megújuló

Részletesebben

AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A SZOCIÁLIS VÉDELEMMEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSE (2011) ÖSSZEFOGLALÓ ISSN 1977-2130

AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A SZOCIÁLIS VÉDELEMMEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSE (2011) ÖSSZEFOGLALÓ ISSN 1977-2130 AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A SZOCIÁLIS VÉDELEMMEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSE (2011) ÖSSZEFOGLALÓ ISSN 1977-2130 Ez a publikáció az Európai Unió foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási

Részletesebben

A belső piaci információs rendszer. Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára

A belső piaci információs rendszer. Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára A belső piaci információs rendszer Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára HU A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ

Részletesebben

Egy egészséges nyaralás

Egy egészséges nyaralás Európai Kutatási Térség E U R Ó P A I BIZOTTSÁG Egy egészséges nyaralás FUTÓVERSENY Egy egészséges nyaralás Az eredeti változatot írta: Lisa LOCCHI, Isabelle DE FROIDMONT-GOERTZ, Nathalie VERCRUYSSE Szerkesztette:

Részletesebben

KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER. Belügy

KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER. Belügy KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER Belügy A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ GYAKORLATI ÚTMUTATÁS A MUNKÁJUK SORÁN VEGYI ANYAGOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOKNAK KITETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÉNEK ÉS BIZTONSÁGÁNAK VÉDELMÉHEZ (a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6.

Részletesebben

Az első EURES-állásod

Az első EURES-állásod Az első EURES-állásod 2014-2015 Útmutató munkakeresőknek és munkáltatóknak eures.europa.eu ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob Szociális Európa Az első EURES-állásod Megkönnyítjük a szabad mozgást és

Részletesebben

A fosszilis energiaforrások rohamosan fogynak és egyre drágábbak. Hogyan csökkenthetném az energia számláimat?

A fosszilis energiaforrások rohamosan fogynak és egyre drágábbak. Hogyan csökkenthetném az energia számláimat? A fosszilis energiaforrások rohamosan fogynak és egyre drágábbak. Hogyan csökkenthetném az energia számláimat? Hogyan függetleníthetném háztartásom az energiaszolgáltatóktól? Mit tehetnék én és a családom

Részletesebben

Befektetés a munkahelyekbe és a növekedésbe

Befektetés a munkahelyekbe és a növekedésbe Befektetés a munkahelyekbe és a növekedésbe A fejlődés és a felelősségteljes kormányzás elősegítése az EU régióiban és városaiban Hatodik jelentés a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról Regionális

Részletesebben

Mi az ÓZON és hogyan hat?

Mi az ÓZON és hogyan hat? Mi az ÓZON és hogyan hat? Az ÓZON egy háromatomos oxigén molekula. Az ÓZON, kémiailag nagyon aktív instabil gáz. Ha baktériummal, vagy szagmolekulával találkozik, azonnal kölcsönhatásba lép azokkal. Ez

Részletesebben

HU 2014. Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat?

HU 2014. Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat? HU 2014 14 SZ. Ku lönjelentés Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat? EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide

Részletesebben

Fedezzük fel Európát!

Fedezzük fel Európát! Fedezzük fel Európát! Európai Unió Ez a füzet, valamint az EU-val kapcsolatos egyéb rövid és közérthető tájékoztatók az alábbi internetes oldalon találhatók: ec.europa.eu/comm/publications Európai Bizottság

Részletesebben

Mi a teendő az uniós jog sérelme esetén?

Mi a teendő az uniós jog sérelme esetén? Mi a teendő az uniós jog sérelme esetén? Kérdések és panaszok az uniós jog alkalmazásával kapcsolatban Ha Ön az uniós tagállamok valamelyikének állampolgára, illetve ha a tagállamok valamelyikében él,

Részletesebben

Napenergia. 1. kép Napelemes eszközök

Napenergia. 1. kép Napelemes eszközök Fülep Zoltán Tűzoltói beavatkozás napelemes rendszerek környezetében A Föld fosszilis energia készlete kimerülőben van, ezért már régóta keresik az alternatív megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az új

Részletesebben

Hogyan tanulhatsz nyelveket

Hogyan tanulhatsz nyelveket Hogyan tanulhatsz nyelveket Ezt az útmutatót az Európa Tanács és az Európai Unió közösen készítette 2001-ben a Nyelvek Európai Éve alkalmából. Az Év sikere nyomán az Európa Tanács szeptember 26-át a Nyelvek

Részletesebben

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József A RÁDIÓAMATŐR ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN Lektor és szerkesztő: Papp József HAJDÚ QTC 2015. A kiadvány szabadon terjeszthető, ára kizárólag

Részletesebben

Öt végzetes hiba mely elkövethető vízszűrő berendezés beszerzésekor.

Öt végzetes hiba mely elkövethető vízszűrő berendezés beszerzésekor. Öt végzetes hiba mely elkövethető vízszűrő berendezés beszerzésekor. Hasznos tanácsok, tippek! Egy anyag, mely segít Önnek kiigazodni az víztisztítók piacán. Mire kell feltétlenül odafigyelnie az otthonában

Részletesebben

Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve

Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve Európai Bizottság Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóság D2

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése

Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése Iránymutatás azoknak az embereknek a képzéséhez, akik könnyen érthető dokumentumokat készítenek Készült Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

Üzemanyag gyártás szerves hulladékból

Üzemanyag gyártás szerves hulladékból (Cg. 08-09-022029, adóazonosító: 23400449-2-08) tel. 003696525617,-18, fax. 003696527748 Üzemanyag gyártás szerves hulladékból DI. Imre Sárközi, Mag. Edit Cervenova, DI. Eduard Buzetzki, Doc. DI. Ján Cvengroš,

Részletesebben

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Szemlélet és technológiai-alap formáló TANANYAG Magyarország- Szlovákia a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Megújuló Szakképzés-

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

MELYIK KERT VÉGÉBE? Radioaktív hulladékok és környezetünk 2. kiadás

MELYIK KERT VÉGÉBE? Radioaktív hulladékok és környezetünk 2. kiadás MELYIK KERT VÉGÉBE? Radioaktív hulladékok és környezetünk 2. kiadás Kiadja: Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület 2000 példányban 1462 Budapest, Pf. 735 www.energiaklub.hu level@energiaklub.hu A kiadvány

Részletesebben

Az Európai Üzemi Tanácsokra vonatkozó új szabályok. Betekintés a 2009/38/EK irányelvbe

Az Európai Üzemi Tanácsokra vonatkozó új szabályok. Betekintés a 2009/38/EK irányelvbe Az Európai Üzemi Tanácsokra vonatkozó új szabályok Betekintés a 2009/38/EK irányelvbe Milyen célt szolgálnak az Európai Üzemi Tanácsok? Az Európai Üzemi Tanácsok adott vállalat európai munkavállalóit képviselik.

Részletesebben

Mi vagyunk Európa! Esszéíró pályázat. Versenyző neve: Simkó Kornél 7. osztályos tanuló

Mi vagyunk Európa! Esszéíró pályázat. Versenyző neve: Simkó Kornél 7. osztályos tanuló Mi vagyunk Európa! Esszéíró pályázat Versenyző neve: Simkó Kornél 7. osztályos tanuló Iskola neve: Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola Iskola címe: Szögliget, Dózsa György u. 29. Felkészítő

Részletesebben