Elektronikus írástechnika tanítása fogyatékkal élı hallgatóknak. Nyíregyházi Fıiskola, A Magyar Tudomány Ünnepe, november 11.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elektronikus írástechnika tanítása fogyatékkal élı hallgatóknak. Nyíregyházi Fıiskola, A Magyar Tudomány Ünnepe, november 11."

Átírás

1 Elektronikus írástechnika tanítása fogyatékkal élı hallgatóknak. Nyíregyházi Fıiskola, A Magyar Tudomány Ünnepe, november 11. Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet Ügyvitel és Irodakommunikáció Tanszék Elıadás Cím: Elektronikus írástechnika tanítása fogyatékkal élı hallgatóknak 1. Fogyatékkal élı hallgatókra vonatkozó jogok törvényi háttere. 2. Ki minısül fogyatékkal élınek? Milyen segítséget ad a fıiskola? 3. Az elektronikus írástechnika jelentısége, milyen segítséget nyújthat a fo.élıknek? 4. Tanításának módszertani jellemzıi az egyes fogyatékosságok esetében. 5. Saját tapasztalatok az aliglátó hallgatók oktatásában. Esélyegyenlıség I. Az Európai Unió Alapjogi Chartájának (2000. Nizzai csúcs) 26. cikke értelmében az EU elismeri, hogy a fogyatékkal élı emberek megkülönböztetett jogokkal rendelkeznek - ugyanolyan esélyeket kell biztosítani számukra az élethez, tanuláshoz stb. mint a többi állampolgárnak. Jelenleg az EU-tagországok lakosságának 15%-a fogyatékkal élı és tartós egészségügyi problémákkal küszködı személy. Az EU tehát felismerte annak fontosságát, hogy ezt a csoportot és a vele kapcsolatos problémákat kiemelten kell kezelni. Az elsıdleges cél, hogy a fogyatékkal élık betölthessék állampolgári szerepüket, és elláthassák az ehhez kapcsolódó feladatokat. Hasonlóan fontos, hogy döntési lehetıségeikben, életük irányításában ugyanakkora szabadságot élvezhessenek, mint nem fogyatékos társaik. A kiemelt feladatokat ezen a területen a társadalmi kirekesztés csökkentése, az akadályok és korlátok megszüntetése, a mobilitás elısegítése, valamint az információs technológia nyújtotta lehetıségek kiaknázása jelenti. Magyarországon elıször 1993-ban jelent meg az úgynevezett - Esélyegyenlıségi és fogyatékügyi törvény ban jelent meg ennek módosított változata. Elıször a közoktatásban az alapfokú és a középfokú intézményekben jelent meg a törvény intézményi szinten - pl. SNI (sajátos nev. igényő tanulók). Jóval késıbb jelenik meg a felsıoktatásban.

2 A felsıoktatást érintı törvényi háttér: I. a évi 29. sz. OM rendelet. II. a évi 76/2005. sz. kormányrendelet - amelyek a felsıoktatásra vonatkoznak. Hallgatói létszám alakulása a Nyíregyházi Fıiskolán: 2002/2003-as tanévben 7 fogyatékkal élı hallgató volt a fıiskolán (ezek közül az ügyvitel tanszéken 2 kerekes-székes hallgató és egy gyengénlátó hallgató tanult). Ekkor adtak át számukra egy külön kollégiumi részt, amely teljes mértékben akadálymentesített, s a mai napig (rámpa, stb.) is mőködik. Ekkor készült el a fıépületnél látható lépcsılift. Utána már folyamatosan emelkedett a létszám, amely 5 év alatt megtízszerezıdött. Jelenleg a 2008/2009-es tanévben 87 regisztrált fogyatékkal élı hallgató tanul fıiskolánkon. Hangsúlyozni szeretném, hogy regisztrált, mivel ettıl többen vannak, olyanok, akik titkolják a fogyatékosságukat, mert szégyellik. A Nyíregyházi Fıiskola szabályzata 2003-ban készült el, és ebben az évben, tehát 2008-ban került módosításra. A Nyíregyházi Fıiskola a fogyatékkal élı hallgatókhoz való hozzáállás szempontjából az országosan kiemelt intézmények közé tartozik, ilyen kiemelt intézmények még a Szegedi, Pécsi, és a Debreceni egyetem. Meg kell említeni, hogy az országban egyedül a mi fıiskolánkon van külön: iroda - Esélyegyenlıségi Iroda - Esélyegyenlıségi és Fogyatékkal élı hallgatókat Segítı Bizottság irodája (fszt.) külön pihenıszoba, külön tornaterem a f. élı hallgatók számára. Az Esélyegyenlıségi és Fogyatékkal élı hallgatókat Segítı Bizottság tagjai: Intézményi koordinátor - 1 fı Kari koordinátorok - 5 fı Személyi segítık - 2 fı (hivatásos) - ügyintézés, tananyagok hozzáférhetısége, kíséret közlekedéshez, stb. Kortárs segítık (egészséges fıiskolai hallgatók - önkéntes jelentkezés alapján) Kedvenc szakok fıiskolánkon (fogyatékkal élık): informatika, könyvtár, szociálpedagógia, kommunikáció és médiatudomány, - leginkább ezekre jelentkeznek a fogyatékkal élı hallgatók.

3 Külön honlapja van a segítı bizottságnak, amely a hallgatói oldalról közelíthetı meg. 2. Ki minısül fogyatékossággal élı hallgatónak? Szabályzat a fogyatékossággal élı hallgatók esélyegyenlıségének elısegítésére (SzMSz 28. sz. melléklete) ) A szabályzat értelmében fogyatékossággal élık a : Hallássérültek (siket, nagyothalló stb.) Látássérültek - vakok - 1 vak hallgatónk van - aliglátó gyengénlátók (látnak ugyan, de nagyon rosszul) - többen vannak Mozgássérültek (mankó, bot, járókeret, kerekesszék, felsı végtag sérültek - kéz) Beszédfogyatékosság (súlyos beszédhibás, torzult beszéd) Pszichés fejlıdés zavarai miatt akadályozottak: - diszlexia (olvasási zavar) - diszgráfia (az írás zavara) - iskolai készségek kevert zavara - gyermekkori autizmus - atipusos autizmus - asperger-syndroma? - nem-meghatározott - pervazív (átható) - fejlıdési zavar - tartós betegségben szenvedık (cukorbetegség, asztma, epilepszia stb.) A szabályzat minden egyes típusra vonatkoztatva részletesen közli azokat a jogokat, amelyek a hallgatókat megilletik, illetve amelyeket a felsıoktatásban oktató tanároknak kötelességük ismerni és alkalmazni, ha fogyatékkal élı hallgatókkal találkoznak az oktatás során. Hangsúlyozni kell, hogy a szabályzat csak a regisztrált hallgatókra vonatkozik, akik elhallgatják fogyatékosságukat, tehát nem regisztrálják magukat, azokra sajnos nem. Erre az elmúlt évben volt egy példa (titkárságvezetı hallgató - a szülı nem volt hajlandó regisztráltatni a hallgatót, végül, amikor nyelvvizsgára került sor, akkor már igen.). Regisztrált hallgatónak számít:

4 Aki a fogyatékosságát igazoló szakértıi véleménnyel (szakvéleménnyel) rendelkezik, és ezt az Esélyegyenlıségi irodába leadja. A szakértıi vélemény is nagyon szigorúan szabályozott, tehát csak országosan meghatározott intézményben lehet elvégeztetni - és pénzért. A fıiskola honlapján a felvételizı hallgatók számára minden egyes karon, azon belül az egyes szakokra kivetítve - meghatározták, hogy milyen fogyatékossággal élı hallgatót tud fogadni a szak (pl. ügyvitel - látás, hallássérültet nem, ill. aki nem rendelkezik ép felsı végtagokkal - kezekkel -, de kerekesszékes hallgatót, egyéb mozgáskorlátozott hallgatót igen). Amikor a hallgató bekerül a fıiskolára, a tanulmányi osztályon kap egy adatlapot, amelyet kitöltve már jelentkezhet a f. élı hallgatók közé. Néhány paragrafus a fıiskolai szabályzatból (2008): 1. A szabályzat hatálya kiterjed a NYF-án tanulmányokat folytató, hallgatói jogviszonnyal rendelkezı mindazon magyar állampolgárságú hallgatókra, akik a hatályos jogszabályok alapján fogyatékossággal élıknek minısülnek. A szabályzatban biztosított lehetıségek, feltételek, kedvezmények a nem magyar állampolgárságú hallgatókat is megilletik - határon túli hallgatók. Amennyiben nem kapják meg a megfelelı támogatást a tanárok részérıl, a Hallgatói Jogorvoslati Bizottsághoz fordulhatnak. Nézzük meg, milyen feltételeket kell biztosítania a fıiskolának: pl. Mozgássérülteknek: Az intézménynek folyamatosan biztosítani kell a f. élı h. teljes akadálymentes környezetének kialakítását. Pl. lift, csúszásgátló lap, dönthetı asztallap, laptartó állvány, kerekesszékkel megközelíthetı asztal, stb. vizsgák, számonkérések folyamán - a hallgató kérésére - személyi segítıt kell biztosítani... Hallássérülteknek: vizsgáztatás, ellenırzés alkalmával biztosítani kell a vizuális szemléltetés lehetıségét: értelmezı szótár, kalkulátor, számítógép vagy más segédeszköz használatát... hallgató kérésére szóbeli vizsga helyett írásbeli vizsgát kell biztosítani.súlyosan hallássérült pl. a nyelvvizsga alól teljes felmentést kaphat hallgató kérésére szóbeli vizsgán pl. jelnyelvi tolmácsot kell biztosítani..szükség esetén hosszabb felkészülési idıt kell biztosítani.stb.

5 Látássérülteknek:.számonkérések, írásbeli vizsgák esetén biztosítani kell speciális technikai eszközöket, pl. magnetofon, megvilágító és nagyító berendezések, stb..írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsgát biztosítani..súlyos látásfogyatékosság, vakság esetén nehézséget okozó tantárgy helyett egy másik tárgy választhatóságát is biztosítani kell..tanári elıadásokon, szemináriumokon a tanárnak meg kell engednie diktafon használatát (ennek ellenkezıjére volt példa a fıiskolán) Általánosságban: - a tananyagot hozzáférhetıvé kell tenni a f. tanulók számára (ezért pl. rengeteget fénymásolnak az irodában a személyi segítık, diktafonról anyagokat másolnak át, stb.) - a vizsgákon, számonkéréseken alkalmazkodni kell a hallgatói fogyatékossághoz 3. Az elektronikus írástechnika jelentısége a f. élı hallgatók számára A szabályos tízujjas gépírás óriási lehetıséget ad a f. élı hallgatóknak, embereknek. Sokak számára az egyetlen kommunikációs lehetıség a számítógéppel történı kapcsolattartás és a számítógépes munkavégzés. Például ilyen lehet egy késıbbi távmunka, vagy a hallgatók számára a távoktatás. A gyors és eredményes szövegbevitel alapvetı feltétele, hogy szabályos tízujjas írással kezelje a számítógép billentyőzetét a hallgató, mert ezzel megkönnyíti, másrészt pedig jelentısen lerövidíti az írást. Lehetıvé válik a hallgató számára (nappali és levelezıs számára is), hogy a tananyagot, dolgozatokat készítsen el, és küldje el a tanárnak, segít a levelezésben, csetelésben, tehát az írásbeli, de a szóbeli kapcsolattartásban is. Az elír. jelentısége tehát hasonló, mint az egészséges tanulók esetében. A f. élık számára talán még nagyobb esélyt, illetve segítséget jelent a tízujjas vakírás. Alapvetıen tehát két fı szempontból hasznos, - a hatékony szövegbevitel eszköze és - a hatékony kommunikáció eszköze. 4. Fogyatékosok gépírástanítása Az ügyvitel szakirányban és az FSZ képzésünkben is korlátot állítottunk bizonyos fogyatékossággal élı hallgatók elé, tehát elektronikus írástechnikát nem tanulhatnak, azaz foglalkozás szintjén nem alkalmazhatnak.

6 De más szakos hallgatók számára az Esélyegyenlıségi Iroda kínálja a tízujjas vakírás tanulását, mert óriási elınyt, segítséget, lehetıséget jelenthet számukra. Az elektronikus írástechnika, azaz a gépírás legeredményesebb, legelınyösebb módja a tízujjas vakírás. Hogyan történhet ez az egyes fogyatékosságok tekintetében? Mozgássérült hallgatók: - akik ép felsı végtagokkal rendelkeznek, ugyanúgy tanítjuk, mint az egészséges hallgatóknak - akiknek valamilyen kézproblémájuk van, szintén lehet tanítani, de nekik külön ujjrendet kell megállapítani és speciális gyakorlóanyagot kell összeállítani, attól függıen, mennyire sérült a kezük A tanulási idı hosszabb. Hallássérült hallgatók: - általában szájról tudnak olvasni, ezért meg lehet tanítani nekik a tízujjas vakírást, náluk a tapintási és a látási inger kapcsolódik össze az írás során, tehát egy jó billentyőzettábla segítségével, viszonylag kevés magyarázattal lehet ıket tanítani. Természetesen közös hangos betőzés nincs, de ugyanúgy a betőzı írásra szoktatjuk ıket. Legjobb, ha egyéni foglalkozás keretében tanulják a betőtanítást, azután pedig a megfelelı könyvekbıl, gyakorlóanyagokból tovább fejleszthetik tudásukat. A tanulási idı hosszabb - lehet. Pszichés zavarok: - ugyanúgy tanulják az elektronikus írástechnikát, mint az egészségesek. Természetesen a tanulási idı a betegség súlyosságának megfelelıen hosszabb lehet. Személyes tapasztalatom szerint a diszlexiás és a diszgráfiás hallgatók esetében nem jelent problémát a tízujjas vakírás elsajátítása, sıt kifejezetten jó hatással van rájuk pl. a betőzı írás. Tartós betegségben szenvedık: - ugyanúgy történik a tanulás, a tanulási idıtartam szükség esetén hosszabb lehet. Látássérült hallgatók: - vak hallgatók számára a Braille-írást tanítják Más vonatkozású problémákat vetnek fel az - aliglátók vagy gyengénlátók. Ezek a hallgatók nem teljesen vakok, de látásuk különbözı százalékban alacsonyabb az ép szemőeknél. Jellemzıjük, hogy szinte soha nem javul a látásuk, inkább fokozatos romlás a jellemzı.

7 A gyengénlátók esetében - felnagyított anyagról történhet a tanítás - visszaellenırzésnél segítségül hívhatjuk a számítógép nagyító programját. - Aliglátók tanítása - (elsısorban az auditív tanulás jöhet szóba) Megtanulhatják ık is a Braille-írást, de ezzel csak a látássérült társakkal tudnak kapcsolatot tartani. Ahhoz, hogy bárkivel megvalósulhasson az írásbeli kapcsolattartás, szabályos tízujjas vakírást kell megtanulniuk. Elsısorban a tapintási és a hallási ingerre támaszkodva történik a tanulás, tehát helyzetérzékelésen alapul és diktálás után történik a tanítás. Legjobb, ha egyénenként történik. Egyszerre csak egy hallgatóval, max. 2-vel lehet. A felhasznált tankönyvek ugyanazok mint az egészséges hallgatóknál. Aliglátók (pl. 4%-os) - nem látják a nagyított szöveget sem, ık a tanítás során kizárólag hallás után írnak. Ennek érdekében vagy a számítógép nagyító programját használjuk (de azt is csak ellenırzésképpen), vagy ha azt sem tudja elolvasni, akkor a tanár olvassa vissza a szöveget a képernyırıl, tehát mindenképpen tanári segítség szükséges. 5. Saját tapasztalatok, módszerek az aliglátó hallgatók oktatásában Az elmúlt félévben egy aliglátó hallgatónak tanítottam tízujjas vakírást. A betőtanítás idıtartama, 3 hónap volt, heti egy alkalommal, másfél órában. A hallgató házi feladatot nem kapott, mert nem volt, aki otthon diktáljon neki, kizárólag a tanórán gyakorolt. A tanítás kezdetén kettıs célt tőztem ki: - hibátlanságra törekvést - helyesírási készség fejlesztését Célom volt: úgy megtanítani a hallgatót, hogy lehetıleg ne tévesszen betőt, tehát ne kelljen javítania, ami nagyon nehéz is lett volna, mivel a látása mindössze 4%-os volt, tehát szinte lehetetlen volt a javítás. Másrészt helyesírási szempontból is hibátlan legyen az írása. Módszer: A tanítás kizárólag diktálás után történt. Rengeteg közös hangos betőzéssel - a betőtanítási idıszakban. Segédeszköz: a tankönyv (amelyet az egészséges hallgatók is használnak) - ebbıl diktáltam - a hallgató használta a nagyítóprogramot,

8 tehát a képernyı alsó sávján megjelent a gépelt szöveg kilencszeres nagyított változatban (a felnagyított részt kb. 2 cm-rıl tudta elolvasni, ez a visszaellenırzésnél volt fontos) 1. Minden órát ujjtornával kezdtünk, sokkal több ujjtornát csináltattam, mint az egészséges tanulóknál. 2. Már az elején tapasztaltam azt a tényt, ami a vakokra és - legnagyobb meglepetésemre - a gyengénlátókra is jellemzı, hogy nagyon fejlett a tapintási érzékük. Nem volt probléma a kéz alaptartásba való helyezésrıl, az oda történı visszatalálásról, az enter billentyőt is villámgyorsan kezelte, kb. két hét után rátértünk az egy ütemre történı sorváltásra. Erre a tapintási érzékre támaszkodva nagyon gyorsan megtanulta, rögzítette az egyes billentyők, betők helyét. Soha nem csúszott el a keze. 3. Minden egyes tananyagrészt diktáltam. Szógyakorlatok Pl. A szógyakorlatok írásánál - az egyes szakaszok másolásánál - elıször elmondtam a szót (tanár), - utána a hallgató érintésgyakorlattal, hangosan végigbetőzte - majd pedig közös hangos betőzéssel (tanárral együtt betőzve) végigírta a sort (természetesen érzékeltetni kellett, ha a sor végéhez közeledtünk), legtöbbször három sort írtunk, követve a tankönyvet - a sorvégeknél mindig segítettem - kezdetben egy szót írt egy soron keresztül, aztán fokozatosan emeltem az együtt írandó szavak számát (2-3-4, ahogy a tankönyv is tartalmazza), felkészítve ezzel az összefüggı szöveg másolására Cél: volt itt a memória fejlesztése is - a helyesírásilag problémás szavakat nagyon pontosan átbeszéltük, elıször tisztáztuk a helyes írást, és mindig csak utána kezdtük írni közös hangos betőzéssel - a közös hangos betőzést aztán fokozatosan elhagytuk, csak egyszer mondtam el hangosan az anyagot, utána a hallgató önállóan, de hangosan betőzött, de a sorvégeket közösen betőztük továbbra is - hiszen nem látta a monitort, tehát nem

9 tudta, mikor kell váltani. - még egy módszert kipróbáltam az önálló másolás kialakításához A szót egyszer leírta betőzve, utána pedig önállóan addig írta, amíg le nem állítottam. - itt azt tapasztaltam, hogy a hosszú szavak írása jelentett nehézséget (nehéz volt önállóan végigbetőznie, mivel nem látta, nem emlékezett rá, hogy mit betőzött) (késıbb, amikor már minden betőt ismert és emelkedett a sebessége, ez a probléma megszőnt, tehát a betőzı írásnál volt ez gond) Mondatgyakorlatok írása Természetesen elıször - rövid, tımondatokat írtunk, késıbb egyre hosszabb mondatokat Ennek a feldolgozása elıször úgy történt, hogy: - szavanként diktáltam a mondatot (a hallgató 1 x írta betőzve, utána önállóan írta a szót - idıre) - amikor a mondat minden egyes szavát külön-külön végiggyakorolta, akkor leírta a mondatot egyben, úgy, hogy 1. elmondtam a mondatot (tanár) 2. a hallgató elismételte, - majd pedig betőzve leírta. (késıbb elhagytuk a betőzést) - ennek egy továbblépése, Cél: sebességfokozás és memóriafejlesztés is egyben elmondtam a mondatot (tanár) a hallgató egyszer betőzve leírta ugyanazt a mondatot írta egymás után ötször Sebesség mérése - idıre írás Így eljutottunk az egyperces másolásig, tehát mérni lehetett a sebességet. A sebesség a betőtanítás végére: 123 leütés/perc (ismeretlen mondatból) A sok ismételtetés és betőzı írás aztán meghozta az eredményt: Helyesírási hibája alig volt. Betőtévesztése, elütése, tehát gépelési hibája szinte soha - az arány kb leütésben 1 hiba. Másolás lépésrıl lépésre gyakorlatsor Cél: a nehéz mozdulatok kidolgozása

10 összefüggı szöveg másolása Mozdulatgyakorlat-szógyakorlat Feldolgozása úgy történt, hogy: 1. mozdulat - tanár diktálja egyszer - hallgató végigírja a sort (tanár leállítja) 2. szógyakorlat - ugyanígy Sorgyakorlat (3 sorból áll) Soronként történik a feldolgozás 1. A sort szavanként, késıbb összefüggı részenként (tehát szaggatottan) diktálja a tanár, a hallgató rögtön írja, amit hallott. Majd pedig megismétli (leírja) ezt háromszor. 2. A tanár végigdiktálja a három sort megállás nélkül. Term. a végén ellenırzés, a tanár olvassa vissza, vagy ha a hallgató tudja követni a nagyító programban leírtakat, akkor onnan olvas vissza. Összefüggı szöveg tízperces másoláshoz Diktálás folyamatos diktálással. A fokozatosság elvét követve eljutottunk addig, hogy az aliglátó hallgató folyamatos diktálás után szabályos tízujjas vakírással hibátlanul írt. Ezáltal saját gondolatait is le tudta írni, írásbeli dolgozatait géppel készítette, levelezését szintén tízujjas vakírással intézte, és az MSN-t is így kezelte. Ezután történt a helyesírás-ellenırzı program és a javítószerkezet helyes kezelésének megtanítása. (Tehát akkor, amikor már gyakorlatilag nem is hibázott). Következı lépés: Sebességfokozás - amelyet idıre történı diktálással lehet fejleszteni, emelni. Továbbra is szorgalmazni kell a helyesírási készség fejlesztését.

29/2002. (V. 17.) OM rendelet a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről

29/2002. (V. 17.) OM rendelet a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről Lezárva: 1999. május 31. Hatályos: 2003. I. 1. 29/2002. (V. 17.) OM rendelet a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről A felsőoktatásról

Részletesebben

Az Állam-és Jogtudományi Kar fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról szóló szabályzata

Az Állam-és Jogtudományi Kar fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról szóló szabályzata Az Állam-és Jogtudományi Kar fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról szóló szabályzata 2009. december 16. DEBRECEN A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar Kari Tanácsa a

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLİ HALLGATÓK KÖTELEZİ ELİNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLİ HALLGATÓK KÖTELEZİ ELİNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLİ HALLGATÓK KÖTELEZİ ELİNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2010 1.3.13. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA III.

Részletesebben

VI. FEJEZET KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK

VI. FEJEZET KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK VI. FEJEZET KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK A SPECIÁLIS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT MEGILLETŐ TANULMÁNYI KEDVEZMÉNYEK ÉS AZ EGYETEM ÁLTAL BIZTOSÍTOTT TANULMÁNYI TÁMOGATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL Nftv. 41. (1) A Kormány a) hátrányos

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FÕISKOLA SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLÕ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLÕSÉGÉT BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEKRÕL ÉS KEDVEZMÉNYEKRÕL EGER 2002.

ESZTERHÁZY KÁROLY FÕISKOLA SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLÕ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLÕSÉGÉT BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEKRÕL ÉS KEDVEZMÉNYEKRÕL EGER 2002. ESZTERHÁZY KÁROLY FÕISKOLA SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLÕ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLÕSÉGÉT BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEKRÕL ÉS KEDVEZMÉNYEKRÕL EGER 2002. Az oktatási miniszter 29/2002. (V.17.) OM rendelete alapján

Részletesebben

Digitális akadálymentesítés a felsıoktatási intézményekben

Digitális akadálymentesítés a felsıoktatási intézményekben Digitális akadálymentesítés a felsıoktatási intézményekben Sulyok Tamás fıiskolai adjunktus projektkoordinátor Tanulás és fogyatékosság Egri Kulturális és Mővészeti Központ Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Részletesebben

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET BIZTOSÍTÓ SZABÁLYOK HKR V. FEJEZET MEGJEGYZÉS: A PARAGRAFUSOK SZÁMOZÁSA A TELJES HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER

Részletesebben

Sorszám Ismeret Módszertani útmutató mentoroknak

Sorszám Ismeret Módszertani útmutató mentoroknak TÁMOP -4.1.1. A-10/1/KONV-2010-0013 sz. projekt Ügyvitel-technikai labor kialakítása Ügyvitel és Irodakommunikáció Képzési és Szolgáltatási Központ B/V. 2011. II. negyedév TEMATIKA MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA NYÍREGYHÁZI FİISKOLA SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLİ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLİSÉGÉNEK ELİSEGÍTÉSÉRE (a Szervezeti és mőködési szabályzat 28. sz. melléklete) 2008. A Nyíregyházi Fıiskola Szenátusa a fogyatékossággal

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLY- EGYENLŐSÉGÉNEK SZABÁLYZATA

TOMORI PÁL FŐISKOLA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLY- EGYENLŐSÉGÉNEK SZABÁLYZATA TOMORI PÁL FŐISKOLA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLY- EGYENLŐSÉGÉNEK SZABÁLYZATA Változat száma: 3 Elfogadás dátuma: 2010.03.09. Határozat száma: 2010/2/9. Hatályos: 2010.03.09. Felelős személy:

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A 6/2005. (I. 27) ET. A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL ÉS TANULMÁNYAIK FOLYTATÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRŐL BUDAPEST 2005 2 Az Egyetemi

Részletesebben

IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola. Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Kiegészítő szabályzata november 14.-i módosításokkal egységes szerkezetben

IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola. Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Kiegészítő szabályzata november 14.-i módosításokkal egységes szerkezetben IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Kiegészítő szabályzata A fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről

Részletesebben

IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola. Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Kiegészítő szabályzata

IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola. Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Kiegészítő szabályzata IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Kiegészítő szabályzata A fogyatékossággal, illetve krónikus betegséggel élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget

Részletesebben

A fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről

A fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről A fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről A Budapest Kortárstánc Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának melléklete 2017.

Részletesebben

A SPECIÁLIS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT SEGÍTŐ SZABÁLYZAT

A SPECIÁLIS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT SEGÍTŐ SZABÁLYZAT VESZPRÉMI EGYETEM A SPECIÁLIS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT SEGÍTŐ SZABÁLYZAT Az Egyetemi Tanács elfogadta: 2004. február 26-án A határozat száma: 64/2003-2004.(II.26.) ET Hatálybalépés: 2004. március 1. I.

Részletesebben

Sorszám Ismeret Módszertani útmutató hallgatóknak 1. *

Sorszám Ismeret Módszertani útmutató hallgatóknak 1. * Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az Elektronikus írástechnika II. kurzushoz kapcsolódó szakmai gyakorlat elvégzéséhez. Pályázatos jegyzet 2011. (13 old.) TÁMOP

Részletesebben

A SAJÁTOS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT SEGÍTŐ SZABÁLYZAT

A SAJÁTOS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT SEGÍTŐ SZABÁLYZAT PANNON EGYETEM A SAJÁTOS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓKAT SEGÍTŐ SZABÁLYZAT A Szenátus elfogadta: 2012. december 13. A határozat száma: 117/2012-2013.(XII.13.) Hatálybalépés: 2013. február 1. A szabályzat karbantartásáért

Részletesebben

Debreceni Egyetem. szabályzata. a fogyatékossággal élő hallgatók. esélyegyenlőségének biztosításáról

Debreceni Egyetem. szabályzata. a fogyatékossággal élő hallgatók. esélyegyenlőségének biztosításáról A Debreceni Egyetem szabályzata a fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról DEBRECEN 2006. május 25. A Debreceni Egyetem Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

A Debreceni Egyetem szabályzata a fogyatékkal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról

A Debreceni Egyetem szabályzata a fogyatékkal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról A Debreceni Egyetem szabályzata a fogyatékkal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításáról egységes szerkezetben az 1. számú módosításokkal DEBRECEN 2008. május 15. A Debreceni Egyetem Szenátusa a

Részletesebben

Testnevelési Egyetem

Testnevelési Egyetem 7/2014. (X. 30.) számú határozat A Testnevelési Egyetem (TF) SZABÁLYZATA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL 2014. A Testnevelési Egyetem Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011.

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI IRODA

ESÉLYEGYENLŐSÉGI IRODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI IRODA Fogyatékossággal Élő Hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b Tel.: 06-42/599-4000 06-30/676-1089 Honlap: http://www.nyf.hu/hallgató/fogyatékossággal élő

Részletesebben

A cirill betős klaviatúra sajátosságai, oktatásmódszertanának jellegzetességei. Nyíregyházi Fıiskola, A Magyar Tudomány Ünnepe, 2009. november 10.

A cirill betős klaviatúra sajátosságai, oktatásmódszertanának jellegzetességei. Nyíregyházi Fıiskola, A Magyar Tudomány Ünnepe, 2009. november 10. A cirill betős klaviatúra sajátosságai, oktatásmódszertanának jellegzetességei. Nyíregyházi Fıiskola, A Magyar Tudomány Ünnepe, 2009. november 10. Elıadás A cirill betős klaviatúra sajátosságai, oktatásmódszertanának

Részletesebben

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEK SZABÁLYZATA

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEK SZABÁLYZATA 3. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 6. függelék A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Bizottság Működési Rend - kivonat

Esélyegyenlőségi Bizottság Működési Rend - kivonat Esélyegyenlőségi Bizottság Működési Rend - kivonat 4. A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségét elősegítő tevékenység intézményi rendje 1) A fogyatékossággal élő hallgató fogyatékosságának típusát

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE (a Szervezeti és működési szabályzat 28. sz. melléklete) Elfogadva: 2008. június 24., hatályba lép: 2008.

Részletesebben

Speciális csoportok jogvédelme I.: Fogyatékos személyek

Speciális csoportok jogvédelme I.: Fogyatékos személyek Speciális csoportok jogvédelme I.: Fogyatékos személyek Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Előadók: dr. Badics Judit és dr. Bodnár Zsolt Budapest, 2015. január 23. TÁMOP

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT 2012. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 I. FEJEZET... 3 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 Alapelvek... 3 A szabályzat hatálya... 3 Értelmező rendelkezések... 4 II. FEJEZET...

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a S z o l n o k. S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i R e n d j e

S z o l n o k i F ő i s k o l a S z o l n o k. S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i R e n d j e S z o l n o k i F ő i s k o l a S z o l n o k E s é l y e g y e n l ő s é g i é s F o g y a t é k o s ü g y i B i z o t t s á g S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i R e n d j e 2012 A Szolnoki Főiskola

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT Hatály: 2014. VII. 17-2015. I. 31. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT (EGYSÉGES SZERKEZETBEN a 16/2013. (I. 16.) számú szenátusi határozat és a 96/2014. (VII. 16.) számú szenátusi

Részletesebben

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEK SZABÁLYZATA

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEK SZABÁLYZATA Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 6. függelék 3. verzió A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

Adatlap. 1. Általános felvételi eljárásban felvételi vizsgát tartanak: igen nem (Kérem aláhúzni a megfelelı választ!)

Adatlap. 1. Általános felvételi eljárásban felvételi vizsgát tartanak: igen nem (Kérem aláhúzni a megfelelı választ!) Adatlap 1. Általános felvételi eljárásban felvételi vizsgát tartanak: igen nem Ha igen, akkor: Központi írásbeli vizsgát tartanak: - 8 évfolyamos képzésre jelentkezıknek igen nem - 4 (5) évfolyamos képzésre

Részletesebben

Felsőoktatási tájékoztató

Felsőoktatási tájékoztató Felsőoktatási tájékoztató A MEOSZ kiemelten foglalkozik a mozgáskorlátozott hallgatók felsőoktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférésével. A fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZegyezmény kimondja,

Részletesebben

A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének intézményi elősegítése

A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének intézményi elősegítése A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének intézményi elősegítése 2015. augusztus 14. Az Edutus Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény,

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az B/IV. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a külsı szakmai gyakorlaton részt vevı hallgatók számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani

Részletesebben

Kodolányi János Főiskola 8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1.

Kodolányi János Főiskola 8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1. Kodolányi János Főiskola 8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1. A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosítását elősegítő szabályzat Elfogadva 2015. július 1-jei szenátusi ülésen Határozat

Részletesebben

A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei

A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei Nagy Gyöngyi Mária szakmai tanácsadó Közoktatási Fıosztály Nagy Gyöngyi OKM 1 Alapok I. Az EU közösségi

Részletesebben

KAPOSVÁRI EGYETEM. III. KÖTET 4. melléklet

KAPOSVÁRI EGYETEM. III. KÖTET 4. melléklet KAPOSVÁRI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET 4. melléklet Rendelkezések a speciális szükségletű hallgatókat megillető tanulmányi kedvezmények és az egyetem által biztosított tanulmányi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE (a Szervezeti és működési szabályzat 28. sz. melléklete) Elfogadva: 2008. június 24., hatályba lép: 2008.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2012/2013. tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2012/2013. tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2012/2013. tanévre VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM A DEBRECENI EGYETEM PARTNERISKOLÁJA 4400 NYÍREGYHÁZA, KISS ERNİ u. 8. Tel.: 42/311-920 e-mail: nyhvpg@freemail.hu

Részletesebben

A B.Sc. képzésben résztvevı hallgatók számára a diploma megszerzésének feltétele

A B.Sc. képzésben résztvevı hallgatók számára a diploma megszerzésének feltétele szöveg: Hajdók Ibolya TÁJÉKOZTATÓ (1) (2010 szeptemberében beiratkozó elsıéves hallgatóknak) A DIPLOMA MEGSZERZÉSÉNEK NYELVI FELTÉTELEI 1. AKKREDITÁLT NYELVVIZSGA A B.Sc. képzésben résztvevı hallgatók

Részletesebben

Angol nyelv. nyelvet valós célok eléréséért, valamint a készségek gyakorlására, -kutatás) ődését a többiekkel,

Angol nyelv. nyelvet valós célok eléréséért, valamint a készségek gyakorlására, -kutatás) ődését a többiekkel, Angol nyelv A tantárgy célja A tanulóban alakuljon ki pozitív hozzáállás a nyelvtanulás iránt. A tanuló olyan szinten sajátítsa el az angol nyelvet, hogy a hétköznapi kommunikáció során sikeresen tudja

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE NYÍREGYHÁZI EGYETEM SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE (a Szervezeti és működési szabályzat 28. sz. melléklete) Elfogadva: 2008. június 24., hatályba lép: 2008.

Részletesebben

A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁT ELŐSEGÍTŐ SZABÁLYZATA

A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁT ELŐSEGÍTŐ SZABÁLYZATA A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁT ELŐSEGÍTŐ SZABÁLYZATA Elfogadva a 2019. január 16-i szenátusi ülésen Határozat száma: SZE 1751/3.23/2019.(I.16)

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE NYÍREGYHÁZI EGYETEM SZABÁLYZAT A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE (a Szervezeti és működési szabályzat 28. sz. melléklete) Elfogadva: 2008. június 24., hatályba lép: 2008.

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG Az iskola neve: ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG Az iskola címe:9484 PERESZTEG Fİ u.76 Az iskola OM azonosítószáma: 030679 Személyi feltételek Pedagógusok

Részletesebben

A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségéről

A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségéről A Károli Gáspár Református Egyetem Szabályzata a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről (az SzMSz III.8. számú melléklete) A Károli

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Mozgásjavító Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógia Mozgásjavító Módszertani Általános Intézmény Iskola, és Diákotthon Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény A 2010-2011-es

Részletesebben

Tárgy: A Baka István Általános Iskola alapító okirat módosításának véleményezése

Tárgy: A Baka István Általános Iskola alapító okirat módosításának véleményezése Elıterjesztés a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2012. július 3-i ülésére Tárgy: A Baka István Általános Iskola alapító okirat módosításának véleményezése Elıterjesztı: Dr. Józan-Jilling Mihály

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Foglalkoztatási és Szociális Bizottság JELENTÉSTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT. Foglalkoztatási és Szociális Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Foglalkoztatási és Szociális Bizottság IDEIGLENES 2006/2105(INI) 19.7.2006 JELENTÉSTERVEZET A fogyatékkal élık helyzete a kibıvült Európai Unióban: az Európai Akcióterv 2006-2007

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2015. 1.3.13. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET HALLGATÓI

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2009/2010. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2009/2010. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2009/2010. tanév VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM A DEBRECENI EGYETEM PARTNERISKOLÁJA 4400 NYÍREGYHÁZA, KISS ERNİ u. 8. Tel.: 42/311-920 e-mail: nyhvpg@freemail.hu

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Kérelem az ápolási díj megállapítására

Kérelem az ápolási díj megállapítására 1. számú melléklet a 141/2005. (VII. 27.) Korm. rendelethez [6. számú melléklet a 32/1993. (II. 17.) Korm. rendelethez] I. Az ápolást végzı személyre vonatkozó adatok Kérelem az ápolási díj megállapítására

Részletesebben

Molnár Éva SZTE Neveléstudományi Intézet

Molnár Éva SZTE Neveléstudományi Intézet (TÁMOP 3.1.9/08/01) A sajátos nevelési igényő tanulóknak megfelelı diagnosztikus mérıeszközök és feladatbank kifejlesztése Molnár Éva SZTE Neveléstudományi Intézet SNI fogalom értelmezése Sajátos nevelési

Részletesebben

INTEGRÁCIÓ A HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSOK TERÉN

INTEGRÁCIÓ A HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSOK TERÉN TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0002 HÁLÓZATOS EGYETEMI SZOLGÁLTATÁS-INNOVÁCIÓ A NYUGAT- MAGYARORSZÁGI EGYETEMEN INTEGRÁCIÓ A HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSOK TERÉN Módszertani ajánlás a megkülönböztetett ügykezelést igénylı

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLY- EGYENLŐSÉGÉNEK SZABÁLYZATA

TOMORI PÁL FŐISKOLA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLY- EGYENLŐSÉGÉNEK SZABÁLYZATA TOMORI PÁL FŐISKOLA A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLY- EGYENLŐSÉGÉNEK SZABÁLYZATA Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat száma: 2018/1/7/8 Hatálybalépés: 2018. 05.30. Felelős

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓI

AZ ÓBUDAI EGYETEM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓI AZ ÓBUDAI EGYETEM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓI TANULMÁNYAINAK FOLYTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ESÉLYEGYENLŐSÉGET BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEKRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2017 2017. július 24. napjától hatályos 2.

Részletesebben

Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap

Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap Intézmény neve: Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 1. Általános felvételi eljárásban felvételi

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 2 (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2014/2015 II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 2 (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2014/2015 II. félév II. évfolyam PSZ-GM szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti idegen nyelv 2 (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti idegen nyelv 2 (német) Tanszék:

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGET ÉS EGYENLŐ BÁNÁSMÓDOT BIZTOSÍTÓ FELTÉTELEINEK SZABÁLYZATA SZEGED, 2007. Az SZTE Esélyegyenlőséget és Egyenlő Bánásmódot Biztosító Feltételeinek Szabályzata 1

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2015/2016 I. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2015/2016 I. félév I. évfolyam PSZ-GM szak szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti idegen nyelv 1. (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti idegen nyelv 1. (német)

Részletesebben

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2 Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Fıiskolai Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Prezentációs

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben induló oktatás és szakképzés jellemzıi

A 2016/2017. tanévben induló oktatás és szakképzés jellemzıi A 2016/2017. tanévben induló oktatás és szakképzés jellemzıi A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiumába felvételt nyert tanulók a magas szintő általános

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2019/2020-as tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2019/2020-as tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020-as tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Könyvtári szolgáltatás fogyatékkal élőknek

Könyvtári szolgáltatás fogyatékkal élőknek Könyvtári szolgáltatás fogyatékkal élőknek Vona-Gődér Krisztina tájékoztató könyvtáros goderkriszti@vfmk.hu "A fogyatékos emberek a társadalom egyenlő méltóságú, egyenrangú tagjai, akik a mindenkit megillető

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez I. Az ápolást végzı személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:...

Részletesebben

Miskolci Szakképzési Centrum Martin János Szakközépiskolája, Szakiskolája és Készségfejlesztő Iskolája asztalos

Miskolci Szakképzési Centrum Martin János Szakközépiskolája, Szakiskolája és Készségfejlesztő Iskolája asztalos 1 72308608427 2 72451062025 3 72449846162 4 72454108567 5 72449445092 6 72450858827 7 72458537952 8 72405221186 9 72149898572 10 72347156089 szakközépiskola; 3 szakképzési + 2 érettségi vizsgára felkészítő

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEMEN FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ELŐNYBEN RÉSZESÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2018. 1.3.13. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET HALLGATÓI

Részletesebben

Hatályos: szeptember 12.

Hatályos: szeptember 12. 6/2016.számú közvetlen hatályú Igazgatósági Szabályzat a Takarékbank Zrt-vel összevont alapú felügyelet alá tartozó Társaság és a Takarékbank Zrt. részére Stratégia a fogyatékos személyek Szövetkezeti

Részletesebben

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai LEVELEZŐ TAGOZAT kollokvium esetén GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai 1 A fogyatékossággal élő tanulók kompetencia alapú fejlesztése. 2 A tanulásban akadályozott

Részletesebben

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

A Herman Ottó Gimnázium felvételi szabályzata

A Herman Ottó Gimnázium felvételi szabályzata A Herman Ottó Gimnázium felvételi szabályzata I. Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény 94. (1) bekezdésének r) pontja 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A költségvetési szerv neve: Újszászi Általános Iskola, Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A költségvetési szerv neve: Újszászi Általános Iskola, Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ ALAPÍTÓ OKIRAT Újszász Város Önkormányzata Képviselı-testülete a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. tv. 2. (2) bekezdése, a közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESSÉG JOGI HÁTTERE. dr. Juhász Péter 2008. november 20.

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESSÉG JOGI HÁTTERE. dr. Juhász Péter 2008. november 20. AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESSÉG JOGI HÁTTERE dr. Juhász Péter 2008. november 20. Akadálymentesítés akadálymentesítés = rámpa Az akadálymentesség értelmezhető fizikai szempontból rámpa térdszabad

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására I. Az ápolást végzı személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:... Lakóhely:... Tartózkodási

Részletesebben

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához 5. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához I. Igazolom, hogy (Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

Részletesebben

Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben és felsıfokú szakképzésben meghirdetett szakok. Képzési Képz. idı (félév) / Költségtérítés.

Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben és felsıfokú szakképzésben meghirdetett szakok. Képzési Képz. idı (félév) / Költségtérítés. DE-EFK Intézmény elérhetısége: Felvételivel kapcsolatos egyéb elérhetıség: 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4. Telefon: (42) 404-411 Fax: (42) 408-656 Honlap: http://www.de-efk.hu Tanulmányi Osztály Telefon:

Részletesebben

KIVONAT. Határozat. Kmf. polgármester

KIVONAT. Határozat. Kmf. polgármester Lajosmizse Város Önkormányzata Kihagyva a kihagyandókat! KIVONAT a Képviselı-testület 2012. szeptember 13-i ülésének jegyzıkönyvébıl 144/2012. (IX. 13.) ÖH. A Fekete István Általános Iskola, Kollégium

Részletesebben

MAGYARTANÁR MESTERSZAK

MAGYARTANÁR MESTERSZAK MAGYARTANÁR MESTERSZAK A Kar küldetésnyilatkozatában rögzített feladatainak egyike, hogy a református általános és középiskolák számára magyartanárokat képezzen. A Magyarországi Református Egyház 71 olyan

Részletesebben

A Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet 4 és 8 osztályos gimnáziumi osztályaiba a 2012/2013-as tanévre az alábbiak szerint

A Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet 4 és 8 osztályos gimnáziumi osztályaiba a 2012/2013-as tanévre az alábbiak szerint A Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet 4 és 8 osztályos gimnáziumi osztályaiba a 2012/2013-as tanévre az alábbiak szerint 1.) Négyosztályos gimnázium (általános tantervő) Kód: 01 a) Oktatott idegen nyelvek:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2010/2011. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2010/2011. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2010/2011. tanév VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM A DEBRECENI EGYETEM PARTNERISKOLÁJA 4400 NYÍREGYHÁZA, KISS ERNİ u. 8. Tel.: 42/311-920 e-mail: nyhvpg@freemail.hu

Részletesebben

SZAKÉRTİI VÉLEMÉNY. Pedagógiai programjáról

SZAKÉRTİI VÉLEMÉNY. Pedagógiai programjáról HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE RÉSZÉRE SZAKÉRTİI VÉLEMÉNY A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai programjáról Készítette: Balázs Tünde Lakcím: 4031 Debrecen, Kishegyesi

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN Táskai Erzsébet 2010 KISKÖRÖS A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szervezeti felépítése Önálló intézményegységek Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC BÉKÉSY GYÖRGY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA október november december 3.

BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC BÉKÉSY GYÖRGY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA október november december 3. BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC BÉKÉSY GYÖRGY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA Iskola OM azonosítója 203061 Telephely kódja 002 Iskola címe 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11. Telefonszáma 06-1-256-1673 E-mail

Részletesebben

RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK. Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú

RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK. Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK Tájékoztató a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar neveléstudományi MA szak felsıoktatás-pedagógia szakirányán induló Felsıoktatás-pedagógia,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA EÖTVÖS JÓZSEF GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM ALAPÍTÓ OKIRAT

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA EÖTVÖS JÓZSEF GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM ALAPÍTÓ OKIRAT NYÍREGYHÁZI FİISKOLA EÖTVÖS JÓZSEF GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM ALAPÍTÓ OKIRAT 1. Az intézmény neve: Nyíregyházi Fıiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmény rövidített

Részletesebben

Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. alapján. Az iskola neve: ÚJPESTI HOMOKTÖVIS ÁLTALÁNOS ISKOLA 189011

Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. alapján. Az iskola neve: ÚJPESTI HOMOKTÖVIS ÁLTALÁNOS ISKOLA 189011 Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. alapján AZ ISKOLA ADATAI Az iskola neve: ÚJPESTI HOMOKTÖVIS ÁLTALÁNOS ISKOLA 189011 Az iskola címe:1048 Budapest Homoktövis utca 100.

Részletesebben

A 2011. MÁRCIUS 9-I SZENÁTUSI ÜLÉSEN HOZOTT

A 2011. MÁRCIUS 9-I SZENÁTUSI ÜLÉSEN HOZOTT A 2011. MÁRCIUS 9-I SZENÁTUSI ÜLÉSEN HOZOTT HATÁROZATOK SZE 1014/3.2/2011.(III.09.) határozat: A Kodolányi János Fıiskola Hallgatói Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzat módosításának elfogadása

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

2014/2015 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

2014/2015 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Felnőttképzési nyilvántartásba vétel: 01-0874-04 Akkreditációs lajstromszám: AL-2243 2014/2015 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ OM: 200479 1204 Budapest, Pöltenberg u. 10-12. Tel/Fax: 06-1-347-0950 E-mail: iskola@szivarvanygszki.hu

Részletesebben

Szám: VI. 869-2/2010. Alapító Okirat

Szám: VI. 869-2/2010. Alapító Okirat Szám: VI. 869-2/2010. Alapító Okirat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése és Szálka Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 9.

Részletesebben

Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2010/11-es tanévre

Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2010/11-es tanévre Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2010/11-es tanévre Iskolánk bejárata Karácsonyi hangverseny Szüreti nap, gólyaavató Görögországi kirándulás A felvételi eljárás Az iskolánkba

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSIRA 2012/2013. TANÉV

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSIRA 2012/2013. TANÉV KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSIRA 2012/2013. TANÉV 1 Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére (A lista személyes adatokat nem tartalmazhat) Iskolák 1. A pedagógusok

Részletesebben

Fogyatékosságügyi Szabályzat

Fogyatékosságügyi Szabályzat TESTNEVELÉSI EGYETEM Fogyatékosságügyi Szabályzat Verzió 1.0 2015.04.17. TARTALOM 1. A szabályzat célja, területi és személyi hatálya... 2 2. Alapelvek... 2 3. Alapfogalmak... 2 4. A Felsőoktatásban tanulmányokat

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYBAJOMI ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE ÉS DIÁKOTTHON

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYBAJOMI ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE ÉS DIÁKOTTHON KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYBAJOMI ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE ÉS DIÁKOTTHON 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a

Részletesebben

Tantárgyi program 2011/2012. I. félév

Tantárgyi program 2011/2012. I. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2011/2012. I. félév Vállalkozástan II. Tantárgy kódja:

Részletesebben