Gépelemek 1. A TANTÁRGY CÉLJA, MÓDSZEREI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gépelemek 1. A TANTÁRGY CÉLJA, MÓDSZEREI"

Átírás

1 A TANTÁRGY CÉLJA, MÓDSZEREI

2 Műszaki alkotások

3 Gép, gépelemek Gép: A gép olyan eszköz, amely munka végzésére vagyenergia átalakítására szolgál és működése mechanikai elvre vezethető vissza. (Mechanikai mozgás nélkül nem beszélhetünk gépről.) A gépek, az összetett szerkezetek különböző absztrakciós szintű elemzése során viszonylag kis számú típusba sorolható építőelemhez, gépelemhez jutottunk. A gépelemek a funkció, az azt megvalósító működési elvek és a kialakítás azonossága vagy hasonlósága alapján csoportosíthatók és tárgyalhatók. A gépelemek lehetnek tényleges elemek (csapszeg, tengely, rugó stb.) vagy több, összetartozó építőelemből álló szerelt, működő egységek (csavarorsó-anya, csapágy, tengelykapcsoló stb.).

4 A gépelemek alaptípusai kötések: erővel, alakkal, anyaggal záróak; funkciói: erő és/vagy nyomaték vezetése; térképzés elemei: csövek, szerelvények, nyomástartó edények, tömítések, funkciói: közegek elhatárolás a környezettől, azok szállítása, áramlásuk szabályozása, stb. rugók, rugórendszerek: különféle fém és gumirugók (polimer rugók); funkciói: energiatárolás, csillapítás, dinamikai rendszerek hangolása, stb. ágyazások: sikló- és gördülőcsapágyak és csapágyazások; funkciói: erőátadás mozgás mellett; hajtások, hajtásrendszerek: tengelyek, tengelykapcsolók, fogazott elemek, szíjak, láncok, dörzshajtások, funkciói: teljesítmény (nyomaték) vezetése, átalakítása.

5

6

7 A mérnök feladata A mérnökök feladata, hogy megtalálják egy műszaki alkotás, egy műszaki probléma megoldását, és azt a lehetőségek adott határain belül: az anyag, a szerkezeti kialakítás, a gyártástechnológia, az ember-termék kapcsolat minősége, a ráfordítás (költség és idő) szempontjából optimálják.

8 A tervező / fejlesztő munkája A feladat: nem determinisztikus, sokoldalú és átfogó tevékenység, alapját egy sor tudományág adja, matematika, mechanika, anyagtan, technológia, áramlástan, hőtan, gazdaságtan, stb. és mind jobban felhasználja az ergonómia, az esztétika, a formatervezés, a marketing, és más határ-társadalomtudományok ismereteit

9 A tervezésmódszertan két lehetséges útja

10 A tervező feladata A mérnök tevékenysége többszörös kölcsönhatásban van a társadalom tagjaival, egy rendszer részeként dolgozik. Munkáját a műszaki-tudományos szempontok mellett vezérli: a minőség (Q), a költségek, a (határ)idő.

11 A tervező helye egy minőségirányítási rendszerben Minőségirányítási rendszerek: ISO 9000, TS 16949, Környezetközpontú irányítási rendszer: ISO és mások.

12 Ráfordítások (költség, idő) Különféle gyártási eljárások költségeinek összevetése a gyártandó darabszám függvényében. A választandó gyártási eljárást a gyártandó darabszám döntse el!

13 A tervezés/fejlesztés egy folyamat A tervezés/szerkesztés/fejlesztés egy folyamat, egy technológia. Kell: erőforrás: az ember kreatív tudása és segítője a számítógép; módszer: pl. CAD, CAE, VEM, FMEA, stb. Belátható: a bővülő ismeretkörök lefedés -ét a csoportmunka formája teszi lehetővé. Leghelyesebb, ha a feladatmegoldásban érdekelt összes szakembert egy asztalhoz ültetjük.

14 A csoportmunka Meg kell ismerni a csoportmunka: módszertanát (pl. ötletelés, NCM, 8D, QFD, DFMEA, stb.) etikáját.

15 A tervező hármas feladata A tervező/fejlesztő kezdetben három ismeretlennel szembesül. Ezek: a szerkezeti elem terhelése, az igénybevételi és a határállapota, valamint a geometriai kialakítása, a mérete.

16 A tervező feladatai A tervező első feladata: a méretezés/ellenőrzés alapjául szolgáló terhelések meghatározása. Terhelés alatt mindazokat a külső hatásokat értjük, amelyek hatással vannak a szerkezeti elem működésére, élettartamára, használhatóságára. Feladat: a terhelés-modell megalkotása. Alapok: terhelésanalízis elmélete és gyakorlata. A mérnök általában egy adott élettartamra tervezi berendezéseit, ezért számára a terhelés, mint időfüggvény a legfontosabb.

17 Különböző időfüggő terhelésmodellek M(t) Terhelés mint idõfüggv. Idõben változó Idõben állandó M(t) M(t) t Alkalmazási példa -tengelyre húzott gyűrű, -olvasólámpa, -csavarkötések, Folyamatosan Változó Szakaszosan változó M(t) t -szakaszosan üzemelő axiális járókerék, Változó ampl. Állandó amplitúdó M(t) t -görgők, -fogaskerekek. Rendszertelen Rendszerezett M(t) t -programozott, kísérleti alkatrészfárasztás Stacionér M(t) t -valóságos terhelés, Instacionér [Matolcsy Mátyás nyomán]

18 A tervező feladatai A tervező második feladata: a szerkezet helyes működése szempontjából még megengedhető hatások és igénybevételi állapotok határainak feltárása. Röviden: az igénybevételi és a határállapotok feltárása Előre fel kell ismerni a meghibásodási, a tönkremeneteli lehetőségeket! Módszere pl.: DFMEA (Design Failure Mode and Effect Analysis)

19 Tönkremenetel, meghibásodás okai Okok lehetnek: a terhelés alatt elmozduló felületeken fellépő súrlódás hatása (pl.: melegedés, kopás, berágódás), hőmérsékletmező hatása (pl.: anyagtulajdonság változás, hőtágulás, hőfeszültségek), meg nem engedhető mozgás ( pl.: rezgés, lengés), különféle közegek, sugárzások hatásai (pl.: korrózió, duzzadás, öregedés, anyagtulajdonság-változás), villamos, optikai, egyéb tulajdonságok változása, biológiai károsodás, stb.

20 A tönkremeneteli folyamat A tönkremeneteli folyamatok elvezethetnek: a használati érték csökkenéséhez, szükségessé váló felújításhoz, karbantartáshoz, a legveszélyesebb módhoz, a töréshez. A törés kapcsolatban van az elem feszültségi- és alakváltozási (rugalmas, képlékeny, kúszási, relaxációs, stb.) állapotával. Megjegyzés: további tárgyalásunkban elsősorban a rugalmasságtan egyszerű anyagmodelljét, a Hooke-törvényt, mint anyagtörvényt fogjuk alkalmazni, de esetenként kitekintünk a rugalmas-képlékeny határállapotra, mint a teherbírási tartalékok feltárására alkalmas modellre illetve a törésmechanika tanításaira is.

21 A tervező feladatai A tervezőmérnök harmadik feladata: a méretezés. Ennek során megtervezi a szerkezeti elem geometriai kialakítását, méretét oly módon, hogy az általa már meghatározott terhelésből kiindulva számítja az igénybevételi állapotot, és ezt összevetve az általa előírt határállapottal megállapítja, hogy az elem biztonsága (megbízhatósága) megfelelő-e. határállapotot jellemző érték biztonság(tényező)= igénybevételi állapotot jellemző érték A határállapot jelenthet használatra való alkalmatlanságot is. Pl. kívánatosnál nagyobb alakváltozás, kihajlás, horpadás, kopás, stb.

22 A tervező feladatai Napjaink jellemzője: a valóságot egyre jobban megközelítő modellalkotási és méretezési/ellenőrzési eljárások, ill. elméletek. Pl.: halmozódó károsodások elmélete, üzemi szilárdság fogalma, matematikai statisztikai megközelítések, pl. adott meghibásodási, tönkremeneteli (túlélési) valószínűségre való méretezés, törésmechanikai méretezés, ellenőrzés, rugalmas-képlékeny határállapotra való ellenőrzés, és egyéb, további elméletek, módszerek.

23 ANYAG- ÉS GYÁRTÁSHELYES ALKARTÉSZTERVEZÉS ALAPJAI

24 Gyártáshelyes alkatrésztervezés elvei és módszerei Gyártáshelyesnek az a működési követelményeknek megfelelő termék tekinthető, amely az adott vállalati körülmények között és adott gyártási mennyiség esetén a legkisebb gyártási költséggel állítható elő.

25 Tervezői feladatok Tervezői feladat: a követelmények ismeretében az alkatrész anyagának kiválasztása. A szerkezeti anyagok közül választhat: öntöttvas, acél, alumínium, bronz, polimer, üveg, porcelán, kerámia, fa, papír stb. Első közelítésben: a fizikai-mechanikai tulajdonságok nagyságrendi különbségei vezethetik gondolatainkat.

26 Szerkezeti anyagok tulajdonságai Fordítsuk figyelmünket: a mechanikai, a termikus, a villamos, az optikai, a tribológiai, az egyéb, specifikus tulajdonságokra. A tervező feladata: kihasználni a előnyös tulajdonságokat és csökkenteni a hátrányosak káros hatásait!

27 Példa fémek és polimerek összehasonlítására A polimer tulajdonságok nagyságrendjei a fémekéhez képest: Mechanikai tulajdonságok: Termikus tulajdonságok: sűrűség (ρ): kb. 1/7-e, rug. modulus (E): 1/10-e, húzószilárdság (σ B ): 1/10-e, fajlagos nyúlás (ε): szor nagyobb, csillapítóképesség (tgδ): 10-szer nagyobb, tartós üzemi hőmérséklet: <100 o C, hőtágulási együttható (α): szer nagyobb, hővezetési tényező (λ): szor rosszabb fajlagos hőkapacitás (c p ): 2-3-szor nagyobb.

28 Példa fémek és polimerek összehasonlítására A polimer tulajdonságok nagyságrendjei a fémekéhez képest: Villamos tulajdonságok: fajlagos ellenállás(ρ): a szigetelő anyagok nagyságrendjében, relatív dielektromos állandó(ε): kondenzátor anyagok nagyságrendjében. Tribológiai tulajdonságok: Optikai tulajdonságok (üveghez képest): nagyobb törőszilárdság, kisebb sűrűség és felületi karcállóság, jó törésmutatók; jó fényáteresztő képesség. kis súrlódási tényezők; (fontos μ 0 <μ(v) ), jó beágyazó-képesség, jó szükségfutási-képesség.

29 Gyártáshelyes alkatrésztervezés elvei és módszerei Egy alkatrész geometriai kialakításának szabályait mindig az adott gyártási folyamat elemzésével, az eljárás lehetőségeit ill. korlátait figyelembe véve kell megalkotni.

30 Alkatrésztervezési elvek, módszerek vas- és acélöntvényeknél A különféle öntési eljárások előnyei: az öntés a legrövidebb út a nyersanyagtól a késztermékig, több különálló darab helyett egyetlen öntvény, integrált szerkezeti elem készíthető, az előállítható darabok tömege a néhány grammtól több tonnáig változhat, kisebbek a megmunkálási költségek, mintha tömör anyagból gyártanánk, tetszetős, formatervezett, un. szoborfelületek is gyárthatók.

31 Alkatrésztervezési elvek, módszerek vas- és acélöntvényeknél Vasöntvények néhány előnyös tulajdonsága: külső bemetszésekkel szemben kis érzékenység, jó rezgéscsillapító, jó kopásálló, könnyen megmunkálható, nyomást jobban viseli, mint a húzást. Acélöntvények (ötvözetlen; gyengén- ill. különféle módon ötvözöttek): lehet jó hőálló, korrózióálló, stb.

32

33 Példa egy öntvény gyártáshelyességének felülvizsgálatára Mintagyártás Formázás ill. modell kiemelése Az anyag öntése (folyási tul.) Dermedés és lehűlés (zsugorodás) egyszerű geo. formák, egyszerű gyártás, osztatlan modell, lehetőleg mag nélkül, egyszerű, jól támasztható magok. 1:20 1:50 formázási ferdeség, alámetszések elkerülése, átmenetek jó lekerekítése. a falvastagság ne változzon ugrásszerűen, a falvastagság a felöntés felé növekedjen, (ellenőrző körök módszere), a szívódások megelőzésére. a dermedést irányítani, anyaghalmozódást kerülni (lunker), ugrásszerű falvastagságváltozást kerülni (repedésveszély), szimmetrikus részletekre törekedni (sajátfeszültség és torzulás elkerülése)

34 Példa egy öntvény gyártáshelyességének felülvizsgálatára Példa: a mintagyártás követelményeinek teljesítésére

35 Példa egy öntvény gyártáshelyességének felülvizsgálatára Példa: a formázás ill. a modell kiemelése követelmények teljesítésére

36 Példa egy öntvény gyártáshelyességének felülvizsgálatára Példa: az anyag öntése követelmény teljesítésére

37 Falvastagság [mm] Példa egy öntvény gyártáshelyességének felülvizsgálatára 50 Falvastagság becslése az öntvényméretek alapján L az öntvény hossza [m] B az öntvény szélessége [m] H az öntvény magassága [m] ,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 [The International Meehanite Metal Co. Ltd. nyomán]

38 Példa egy öntvény gyártáshelyességének felülvizsgálatára Példa: a dermedés és lehűlés követelmény teljesítésére

39 Öntött alkatrészek kialakítási irányelvei (példák) Pahl - Beitz: A géptervezés elmélete és gyakorlata, Műszaki Könyvkiadó, 1989.

40 Hidegfolyatással készült elemek kialakítási irányelvei (példák)

41 Hajlított munkadarabok tervezési szabályai (példák)

42 Szerelést egyszerűsítő kialakítás irányelvei (példák)

43 Képek forrása: Tóth S. Bisztray S. Molnár L. Marosfalvi J.: Gépelemek I., Műegyetemi Kiadó 2007., G. Pahl W. Beitz: A géptervezés elmélete és gyakorlata, Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1981.

A TERVEZŐ HÁRMAS FELADATA (Vázlat)

A TERVEZŐ HÁRMAS FELADATA (Vázlat) A TERVEZŐ HÁRMAS FELADATA (Vázlat) A mérnök feladata A mérnökök feladata, hogy megtalálják egy műszaki alkotás, egy műszaki probléma megoldását, és azt a lehetőségek adott határain belül: az anyag, a szerkezeti

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke 1 Tartalom Méretezési alapelvek Numerikus modellezés Analízis és

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Okt. Hét 1. Téma Bevezetés acélszerkezetek méretezésébe, elhelyezés a tananyagban Acélszerkezetek használati területei

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

Az alkatrésztervezés folyamata 1. (meghatározó a biztonság szempontjából)

Az alkatrésztervezés folyamata 1. (meghatározó a biztonság szempontjából) Az alkatrésztervezés folyamata 1. (meghatározó a biztonság szempontjából) 1 / 15 Az alkatrésztervezés folyamata 2. 2 / 15 A szilárdsági számítás végeredménye az adott feladattól függően a szükséges méret,

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

Szilárdsági számítások. Kazánok és Tüzelőberendezések

Szilárdsági számítások. Kazánok és Tüzelőberendezések Szilárdsági számítások Kazánok és Tüzelőberendezések Tartalom Ellenőrző számítások: Hőtechnikai számítások, sugárzásos és konvektív hőátadó felületek számításai már ismertek Áramlástechnikai számítások

Részletesebben

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése okl. faip. mérnök - szerkezettervező Előadásvázlat Bevezetés, a statikai tervezés alapjai, eszközei Az EuroCode szabványok rendszere Bemutató számítás

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan HELYI TANTERV Gépelemek-géptan 14. évfolyam 72 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépelemek-géptan tantárgy tanításának célja, a közlekedéstechnikai gyakorlatban szükséges készségek megszerzése, a

Részletesebben

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak A feladat részletezése: Név:.. Csoport:... A számításnak (órai)

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2012.10.27. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Összeállította: Dr. Nguyen Huy Hoang Budapest 25 Feladat: Az SKF gyártmányú, SNH 28 jelű osztott csapágyházba szerelt 28 jelű egysorú mélyhornyú golyóscsapágy üzemi

Részletesebben

8. oldaltól folytatni

8. oldaltól folytatni TARTÁLY ÉS TORONY JELLEGŰ KÉSZÜLÉKEK KIVÁLASZTÁSA, MEGHIBÁSODÁSA, KARBANTARTÁSA 8. oldaltól folytatni 2015.09.15. Németh János Tartály jellegű készülékek csoportosítása A készülékekben uralkodó maximális

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR

FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 1. AZ ACÉLÉPÍTÉS FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR A vas felhasználásának felfedezése kultúrtörténeti korszakváltást jelentett. - - Kőkorszak - Bronzkorszak - Vaskorszak - A

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

Különböző öntészeti technológiák szimulációja

Különböző öntészeti technológiák szimulációja Különböző öntészeti technológiák szimulációja Doktoranduszok Fóruma 2012. 11.08. Készítette: Budavári Imre, I. éves doktorandusz hallgató Konzulensek: Dr. Dúl Jenő, Dr. Molnár Dániel Predoktoranduszi időszak

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Méretezés az Eurocode szabványrendszer szerint áttekintés Teherbírási határállapotok Húzás Nyomás

Részletesebben

Dr. Szabó Bertalan. Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban

Dr. Szabó Bertalan. Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban Dr. Szabó Bertalan Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban Dr. Szabó Bertalan, 2017 Hungarian edition TERC Kft., 2017 ISBN 978 615 5445 49 1 Kiadja a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató

Részletesebben

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás 2018. Február 7. Mi a mérnök feladata? 2 Mit kell tudni a mérnöknek ahhoz, hogy az általa tervezett termék sikeres legyen? Világunk anyagai 3 Polimerek Elasztomerek Fémek,

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2016.11.11. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI,

ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI, ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI, ÜVEGTERMÉKEK Erdélyi Tamás egyetemi tanársegéd BME Építészmérnöki é kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2013. február 28. Tematika alkal om 1. 2. 3. 4. 5. nap 02.28.

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Csvezetéki hibák értékelésének fejldése

Csvezetéki hibák értékelésének fejldése Csvezetéki hibák értékelésének fejldése Dr. Nagy Gyula VIII. Országos Törésmechanikai Szeminárium Bevezetés Az üzemelő vezetékeken nagyszámú hiba, eltérés fordul elő. A korábbi, kivitelezésnél alkalmazott

Részletesebben

Székely Bence Daruline Kft.

Székely Bence Daruline Kft. Székely Bence Daruline Kft. Emelőgép jellemző életciklusa Értékesítés Modernizáció / Csere Üzembe helyezés Betanítás Teljes felújítás (GO) Időszakos vizsgálatok Szükséges javítások Gyártó által előírt

Részletesebben

Specializáció választás. Géptervező specializáció Gép- és Terméktervezési Intézet

Specializáció választás. Géptervező specializáció Gép- és Terméktervezési Intézet Specializáció választás 2017 Géptervező specializáció Gép- és Terméktervezési Intézet Mit nem kérünk Nem kell többet kézzel műszaki rajzot készíteni! Mit adunk Szakirány tantárgyai: Számítógépes géptervezés,

Részletesebben

merevség engedékeny merev rugalmasság rugalmatlan rugalmas képlékenység nem képlékeny képlékeny alakíthatóság nem alakítható, törékeny alakítható

merevség engedékeny merev rugalmasság rugalmatlan rugalmas képlékenység nem képlékeny képlékeny alakíthatóság nem alakítható, törékeny alakítható Értelmező szótár: FAFA: Tudományos elnevezés: merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát, hajlékonyságát vesztett . merevség engedékeny merev Young-modulus, E (Pa)

Részletesebben

Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok

Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok Szép János A tartószerkezeti méretezés alapjai Tartószerkezetekkel szemben támasztott követelmények: A hatásokkal (terhekkel) szembeni ellenállóképesség

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Általános jellemzők Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban Méret tartomány: Szélesség: 135 mm vagy 200 mm Zár: 1 vagy 2 zár új szereléshez

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2007/08. Károsodás. Témakörök

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2007/08. Károsodás. Témakörök ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret 2007/08 Károsodás Dr. Lovas Jenő jlovas@ eik.bme.hu Dr. Éva András mal.eva@mail.datanet.hu Témakörök Bevezetés Tönkremeneteli módok Fáradás, méretezés

Részletesebben

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR Az acél szakító diagrammja Lineáris szakasz Arányossági határnak

Részletesebben

Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék

Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék ACÉLSZERKEZETEK I. - 6. Előadás Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Acélszerkezeti kapcsolatok Kapcsolat: az a hely,

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft.

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft. ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA Magyari László DARULINE Kft. Adjon az emelőjének egy újabb életet. Emelőmű teljes felújítása Egyedi, hagyományos tervezésű daru, múltban CSOPORTSZÁM MSZ 9750

Részletesebben

Hegesztett gerinclemezes tartók

Hegesztett gerinclemezes tartók Hegesztett gerinclemezes tartók Lemezhorpadások kezelése EC szerint dr. Horváth László BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Bevezetés Gerinclemezes tartók vékony lemezekből: Bevezetés Összetett szelvények,

Részletesebben

Tömeg (2) kg/darab NYLATRON MC 901 NYLATRON GSM NYLATRON NSM 40042000 40050000 40055000 50. Átmérő tűrései (1) mm. Átmérő mm.

Tömeg (2) kg/darab NYLATRON MC 901 NYLATRON GSM NYLATRON NSM 40042000 40050000 40055000 50. Átmérő tűrései (1) mm. Átmérő mm. NYLTRON M 901, kék (színezett, növelt szívósságú, öntött P 6) NYLTRON GSM, szürkésfekete; (MoS, szilárd kenőanyagot tartalmazó, öntött P 6) NYLTRON NSM, szürke (szilárd kenőanyag kombinációt tartalmazó

Részletesebben

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere XT termékadatlap az Ön megbízható partnere TARTALOMJEGYZÉK Általános tulajdonságok 3. oldal Mechanikai tulajdonságok 4. oldal Akusztikai tulajdonságok 5. oldal Optikai tulajdonságok 5. oldal Elektromos

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2018/2019. tanév, II. félév Tantárgy kód: BAI0082 Kollokvium, kredit: 5

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2018/2019. tanév, II. félév Tantárgy kód: BAI0082 Kollokvium, kredit: 5 FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM Gépelemek II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 018/019. tanév, II. félév TANSZÉK Tantárgy kód: BAI008 Kollokvium, kredit: 5 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

KULCS SZERKESZTÉS-TKK-2016

KULCS SZERKESZTÉS-TKK-2016 KULCS SZERKESZTÉS-TKK-2016 1. A termelés alapjául szolgáló ötletek átalakítását projektre: 2 a) tervezésnek b) szerkesztésnek nevezzük. 2. A hasznossági fok a tervezési munka folyamán a következő mutatja:

Részletesebben

A.2. Acélszerkezetek határállapotai

A.2. Acélszerkezetek határállapotai A.. Acélszerkezetek határállapotai A... A teherbírási határállapotok első osztálya: a szilárdsági határállapotok A szilárdsági határállapotok (melyek között a fáradt és rideg törést e helyütt nem tárgyaljuk)

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

Megoldások az ipari termelési folyamatokhoz

Megoldások az ipari termelési folyamatokhoz Megoldások az ipari termelési folyamatokhoz Ipari termelési folyamatok Megoldások a berendezések élettartamának minden szakaszára Teljes körű megoldások tervezéstől a javításig Alkatrészek gyártása Berendezések

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK I. LEHÓCZKI Bettina. Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építőmérnöki Tanszék. [1]

ACÉLSZERKEZETEK I. LEHÓCZKI Bettina. Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építőmérnöki Tanszék.   [1] ACÉLSZERKEZETEK I. LEHÓCZKI Bettina Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: lehoczki.betti@gmail.com [1] ACÉLSZERKEZETEK I. Gyakorlati órák időpontjai: szeptember 25. október 16. november

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 20. Elıadás A kapcsolatok funkciója: - Bekötés: 1 2 - Illesztés: 1 1 A kapcsolás módja: - mechanikus (csavar, szegecs) - hegesztési varrat 1 A kapcsolatok részei: - Elemvég

Részletesebben

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz Jármű és s hajtáselemek I. Tengelykapcsoló Török k István 2018/2019 tavasz TENGELYKAPCSOL KAPCSOLÓK 2 1. Besorolás Nyomatékátvivő elemek tengelyek; tengelykapcsolók; vonóelemes hajtások; gördülőelemes

Részletesebben

Gépelemek I. vizsgasorokon előforduló kérdések

Gépelemek I. vizsgasorokon előforduló kérdések Gépelemek I. vizsgasorokon előforduló kérdések Ismertesse az anyag- és gyártáshelyes alkatrész tervezés elveit az öntés példáján keresztül! Gyártáshelyesnek az a működési követelményeket kielégítő alkatrész

Részletesebben

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat)

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) Erővel záró nyomatékkötések Hatáselve: a kapcsolódó felületre merőleges rugalmas szorítás hatására a felület érintőjének irányába ható terheléssel ellentétes irányban ébredő

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ - OGÉT

NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ - OGÉT NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ - OGÉT A SZAKASZOS ENERGIABEVITEL ALKALMAZÁSA AZ AUTÓIPARI KAROSSZÉRIAELEMEK PONTHEGESZTÉSE SORÁN Készítette: Prém László - Dr. Balogh András Miskolci Egyetem 1 Bevezetés

Részletesebben

Géprajz gépelemek II. II. Konzultáció (2014.03.22.)

Géprajz gépelemek II. II. Konzultáció (2014.03.22.) Géprajz gépelemek II. II. Konzultáció (2014.03.22.) Forgó alkatrészek oldható kötőelemei (a nem oldható tengelykötéseket a tk.-ből tanulni) Ékkötés Az ék horonyszélességének illesztése laza D10 A tengely

Részletesebben

203 00 00 00 Szerkezettan

203 00 00 00 Szerkezettan 1. oldal 1. 100870 203 00 00 00 Szerkezettan A faanyagokat környezeti hatások nem károsítják, nem igényelnek kezelést. 2. 100871 203 00 00 00 Szerkezettan A szálerõsítésû mûanyagok nagy szilárdságú szálakból

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: ACÉLSZERKEZETEK Tárgykód: PMKSTNE050 Heti óraszám 1 : 2 ea, 2 / 1 gy, 0 lab Kreditpont: 4 / 4 / 3 / 2 Szak(ok)/ típus 2 : Építőmérnök BSc / Gépészmérnök BSc.,

Részletesebben

Típussorozat 240 Villamos állítószelep Típus Átmeneti szelep Típus 241 Villamos állítószelep Típus Háromjáratú szelep Típus 3244

Típussorozat 240 Villamos állítószelep Típus Átmeneti szelep Típus 241 Villamos állítószelep Típus Háromjáratú szelep Típus 3244 Típussorozat 240 Villamos állítószelep Típus 241-4 Átmeneti szelep Típus 241 Villamos állítószelep Típus 3244-4 Háromjáratú szelep Típus 3244 Alkalmazás A berendezés építésben, valamint a fûtés-, szellôzés-

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás tűz alatti eljárás A módszer célja 2 3 Az előadás tartalma Öszvérfödém szerkezetek tűz esetén egyszerű módszere 20 C Födém modell Tönkremeneteli módok Öszvérfödémek egyszerű eljárása magas Kiterjesztés

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

Gépelemek 1. BMEGEGEAGG1 Hidraulikus munkahenger tervezési dokumentáció

Gépelemek 1. BMEGEGEAGG1 Hidraulikus munkahenger tervezési dokumentáció Gépelemek 1. BMEGEGEAGG1 Hidraulikus munkahenger tervezési dokumentáció Istenisuggalat 16.1.3 1 Tartalomjegyzék 1 Tervezési adatok 3 A szerkezeti elemek méretezése, ellenőrzése.1 Tervezési adatok ellenőrzése............................

Részletesebben

Gép- és szerkezeti elemek II.

Gép- és szerkezeti elemek II. BME Gépészmérnöki Kar Ipari termék- és formatervező mérnöki alapszak Kötelező tantárgy HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ 2015/16/2 Gép- és szerkezeti elemek II. 1. Tantárgy kódja Szemeszter Követelmény Kredit Nyelv

Részletesebben

EC4 számítási alapok,

EC4 számítási alapok, Öszvérszerkezetek 2. előadás EC4 számítási alapok, beton berepedésének hatása, együttdolgozó szélesség, rövid idejű és tartós terhek, km. osztályozás, képlékeny km. ellenállás készítette: 2016.10.07. EC4

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 13. A lézeres l anyagmegmunkálás szempontjából l fontos anyagi tulajdonságok Optikai tulajdonságok Mechanikai tulajdonságok

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV a Ciszterci Szent István Gimnázium 11 12. évfolyama számára (kötelezően választható tantárgy) A helyi tanterv a szakképzési kerettantervekről szóló 14/2013. (IV. 5.) NGM

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 9. 1. Szerkezeti anyagok tulajdonságai...13

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 9. 1. Szerkezeti anyagok tulajdonságai...13 Tartalomjegyzék Bevezetés... 9 1. Szerkezeti anyagok tulajdonságai...13 1.1. Bevezetés...15 1.. A rugalmas, a képlékeny és a rugalmas-képlékeny anyagmodell...16 1.3. Viszko-rugalmas anyagmodell...18. Terhelési

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI

A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI I. (2018) GYÁRTMÁNY ÉS TERMÉK Gyártmány fogalma: A gyártási folyamat eredményeképpen előálló objektum. Termék fogalma: Mindazon dolog, anyagi javak, szolgáltatások, szellemi termékek,

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

3) Mit fejez ki az B T DBdV kifejezés, és mi a fizikai tartalma a benne szereplő mennyiségeknek?

3) Mit fejez ki az B T DBdV kifejezés, és mi a fizikai tartalma a benne szereplő mennyiségeknek? 1) Értelmezze az u=nd kifejezést! Hogyan lehet felírni egy elem tetszőleges belső pontjának elmozdulásait az elem csomóponti elmozdulásainak ismeretében? 3) Mit fejez ki az B T DBdV kifejezés, és mi a

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben

Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1.

Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1. A természet csodákra képes Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1. Dr. Józsa Zsuzsanna 2007.február 13. Az ember nagyot és maradandót akar építeni ÉRDEMES? 1. A babiloni zikkurat, Bábel tornya kb. 90 m (Kr.e.

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL

ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL PÉCS 2004. március 03. Kalocsai Péter Peter.Kalocsai@skf.com BEVEZETŐ, ÁLTALÁNOS ISMERETEK Az SKF jelentése Svenska Kugellager Fabriken Swedish Ball Bearing Manufacturer

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása BME Járműgyártás és -javítás Tanszék Javítási ciklusrend kialakítása A javítási ciklus naptári napokban, üzemórákban vagy más teljesítmény paraméterben meghatározott időtartam, amely a jármű, gép új állapotától

Részletesebben

2. Műszaki kerámiák mechanikai és hővezetési tulajdonságai

2. Műszaki kerámiák mechanikai és hővezetési tulajdonságai Tartalom: Tevékenység: A lecke áttanulmányozása után, a követelményekben meghatározottak alapján rögzítse, majd foglalja össze a lecke tartalmát, készítsen feljegyzéseket (pl. a kulcsfogalmakról) 1. Definíció

Részletesebben