DSP architektúrák Texas Instruments DSP architektúrák



Hasonló dokumentumok
DSP architektúrák dspic30f család

Bevezető előadás Mikrórendszerek összahasonlítása.dsp bevezető

Dr. Schuster György február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS

Adatok ábrázolása, adattípusok. Összefoglalás

Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás.

ARM Cortex magú mikrovezérlők

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Nagy adattömbökkel végzett FORRÓ TI BOR tudományos számítások lehetőségei. kisszámítógépes rendszerekben. Kutató Intézet

Mikroprocesszor CPU. C Central Központi. P Processing Számító. U Unit Egység

Programozás I gyakorlat

SZÁMÍTÓGÉPARCHITEKTÚRÁK

A processzor. Dr. Seebauer Márta. Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár

A TMS320C50 és TMS320C24x assembly programozására példák

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai

A mikroszámítógép felépítése.

Számítógép sematikus felépítése. Little Man Computer (LMC)

I+K technológiák. Beágyazott rendszerek 1. előadás Aradi Szilárd

1.1. Általános áttekintés

ARM Cortex magú mikrovezérlők

Jelfeldolgozó processzorok (DSP) Rekonfigurálható eszközök (FPGA)

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész)

Vezérlőegység. Dr. Seebauer Márta. Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár

Bevitel-Kivitel. Bevitel-Kivitel és Perifériák. Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest december 16.

Fixpontos és lebegőpontos DSP Számrendszerek

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő)

Számítógép Architektúrák

A Számítógépek hardver elemei

Multimédia hardver szabványok

I+K technológiák. Beágyazott rendszerek 2. előadás Aradi Szilárd

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások

ARM (Advanced RISC Machine)

VLIW processzorok (Működési elvük, jellemzőik, előnyeik, hátrányaik, kereskedelmi rendszerek)

Programmable Chip. System on a Chip. Lazányi János. Tartalom. A hagyományos technológia SoC / PSoC SoPC Fejlesztés menete Mi van az FPGA-ban?

AUDIO ENGINEERING SOCIETY

Hangkártya programozása

ARM processzorok felépítése

EPER E-KATA integráció

TI TMDSEVM6472 rövid bemutatása

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás

I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

1. Az utasítás beolvasása a processzorba

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

Dinamikus geometriai programok

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások

Járműfedélzeti rendszerek I. 3. előadás Dr. Bécsi Tamás

Mikrokontrollerek. Tihanyi Attila május 8

A számítógép felépítése A processzor és csatlakoztatása

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik.

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Párhuzamos programozás

Nagyteljesítményű mikrovezérlők

2. Laborgyakorlat. Step7 programozási környezet bemutatása

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR december 12.

ELŐADÁS SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia)

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Hidrosztatikus hajtások, bevezetés BMEGEVGAG11

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek

Többfelhasználós adatbázis környezetek, tranzakciók, internetes megoldások

Számítógépes mérések

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

Egyszerű RISC CPU tervezése

Az AVR ATmega128 mikrokontroller

Az informatika oktatás téveszméi

Programozás alapjai Bevezetés

LOGSYS LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ szeptember 18. Verzió

Fejleszt rendszer kidolgozása és ennek alkalmazása jelfeldolgozási célokra a Microchip PIC17C756 mikrokontrollerhez. Diplomaterv

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Adatbázis-kezelés. 7. SQL Táblák összekapcsolása

PMU Kezdı lépések. 6-0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez. 6-1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM7 / GM6 / GM4 között

Autóipari beágyazott rendszerek. Fedélzeti elektromos rendszer

Aktív zajcsökkentı rendszerek megvalósítása szenzorhálózattal

A Texas Instruments MSP430 mikrovezérlőcsalád

A mikroprocesszor felépítése és működése






















Átírás:

DSP architektúrák Texas Instruments DSP architektúrák A TI úttörő a DSP-k kifejlesztésében. Ma is a piaci részesedés több mint felét magáénak tudja, három tipusú DSP van a TMS családban: C2000 Motor Control DSC C5000 általános célú DSP C6000 nagy kapacítású fix és lebegőpontos DSP, maximum 1GHz órajellel. Ebben az előadásban a C5000-es családra koncentrálunk, ez van a laborban is. A C2000 család architektúrája nagymértékben hasonlít a dspic családhoz, ezt részleteztük eddig, a C6000 családot is néhány mondatban elemezzük, ennek az architektúrája nagyon fejlett, bonyolult, nem tárgya egy bevezető előadásnak. A C5000 családnál két architektúrát külömböztetünk meg, a C54x valamint a C55x. Közös tulajdonságok: Egy vagy több MAC művelet egy utasításciklus alatt Belső regiszterek az operandusok és az eredmény tárolására Többszintű belső adatmemória Címgeneráló regiszterek (8 vagy több) Dedikált ALU Több buszrendszer az adat és kódmemória párhuzamos kezelésére DMA(Direct Memory Acces) Pipeline Párhúzamos egységek, pl. két MAC Specializált perifériák(dekodolók, AD konverter, stb.) Specializált utasítások(viterbi, LMS ) Bit reverese címzés(fft) Körlista(FIR) MAC egység:

Buszrendszer: Amint látjuk két adatolvasásra szánt busz(c,d), egy kódolvasás(p) valamint egy adat írást(e) szolgáló buszrendszer van. Ezeken ketesztül a belső és a külső memória egyaránt kezelhető. Pipeline

Egyszerűsített C54x architektúra A CPU alegységek: Két 40 bites akkumulátor 40 bites ALU, egy 40 bites eltoló egységgel(barrel shifter) 17x17 bites szorzó és egy 40 bites összegző, ezek együtt a MAC Compare, select, store (CSSU) egység Komplex buszrendszer, egy programbusz, három adatbusz és négy címbusz Két címgeneráló egység Memória: 64K szó program memória 64K szó adat memória 64K szó IO memória Tehát a C54x család egy általános, 16 bites fixpontos DSP, ugyanazok az alegységek láthatók mint a dspic családnál. Az egyik fontos külömbség az adat írás busz. A TI architektúrához tartozik az AR címregiszterek, nem az általános célú regisztereket használja címgenerálásra, hanem az AR regisztereket. Még látható egy XPC, tehát kiterjesztett programszámláló, valamint DP Data Page pointer.

C55x egyszerűsített architektúra: CPU alegységek: 32x16 bit utasítás buffer(ibq) Két 17x17 bites MAC Egy 40 bites ALU Egy 40 bites Barrel Shifter Egy 16 bites ALU Négy 40 bites ACCU 12 busz: 3 adat olvasás 2 adat írás 5 adat címzés 1 program olvasás 1 program írás Memória: 176K szó egyesített memória(ugyanaz a fizikai zóna) A C55x ugyancsak 16 bites fixpontos DSP, de kétszer annyi párhúzamos egysége van mint a C54x-nek.

Összehasonlítás:

C54x architektúra részletes tárgyalása: A C54x processzáló valamint periféria egységei: Érdekes észrevenni az EXP Encodert, vagyis exponenciálist számító egységet valamint a JTAG interfészt, ami teszt és debug funkciók egyszerű kezelését teszi lehetővé. Nagyon hasznos a DMA, ugyanis nagy mennyiségű adatátvitel lehetséges a memória és egy periféria között. Memória kezelés A C54x összesen 192k szó memóriát tud címezni. Ez három részre van osztva, 64k program, 64k adat, 64k IO memória. Az IO memória külső, memóriába vetített perifériák kezelésére szolgál, de lehet adatmemória is. Négy párhúzamos memóriaművelet végezhető egy utasításciklus alatt, program olvasás, két operandus olvasás és egy eredmény visszaírás. A TI architektúra memóriakezelése sokkal több lehetőséget biztosít mint a dspic, külső memóriakezelés valamint az adat és programmemória kölcsönösen egymásba ágyazható.

Memória konfigurácók

Vannak processzorok amelyek kiterjesztett kódmemórikezelésre képesek, a C548, C549 maximum 8Mx16 bit kódmemóriát képes megcímezni. Adat memória Az adatmemória 64k szó, ennek egy része a belső memória. Ha a címgeneráló egység a belső címtartománynál nagyobb címet számol, akkor a processzor automatikusan külső olvasást végez. A ROM tartalmaz egy bootloadert, amivel az eszköz programozható soros interfészen keresztül.

Perifériák: Következtetések: A C54x család a dspic-hez hasonló architektúrával rendelkezik Több buszrendszere van, tehát gyorsabb Több szintű pipeline DMA lehetőség, gyorsabb periféria kezelés Bootloader, könnyen programozható JTAG interfész Hardware exponenciális számítás Külső memóriakezelés, programozható várakozások(wait state)

C55x architektúra: A már említett CPU egységeken kivül a pipelinet is kiterjesztették. Két pipeline van, egy a program olvasásra és egy a program végrehajtásra. A program olvasás feltölti az IBQ(Intstruction Buffer Queue) listát, a program végrehajtó egység kiolvassa és végrehajtja.

Memória térkérp A C55x ugyanazt a fizikai memóriazónát osztja meg az adatok, program és perifériák kezelésére. A memória címzése: 16Mbit címezhető mint adat és program memória A programot bytonként címezi, 24 bites a címbusz Az adatokat szóként kezeli, ezért a címnek az utolsó bitje mindig 0. Az adatmemória 128 lapra van osztva, mindenik 64K Az adatmemória 0-s lapja tartalmazza a memóriába vetített regisztereket(mmr)

C55x Perifériák EHPI Enhanced Host Port Interface 16 bites interfész külső processzorral való komunikációhoz EMIF External Memory Interface Következtetések: A C55x fejlettebb architektúra, a C54x-hez képest kétszer annyi hardware egysége van A memóriakezelése flexibilis Két pipeline A két családról elmondható, hogy jobb architektúrájuk van mint az eddig tanulmányozott dspic-nek. Hátrányuk a kevés periféria, inkább olyan rendszerekben lehet sikeresen használni, ahol külső eszközökkel együtt nagysebességű jelfeldolgozási feladatokat kell elvégezni(hang, képfeldolgozás, stb). Az elektrónika tervezés nehezebb és költséges, de jobb eredményeket lehet elérni velük mint a dspic-el.

C67x család betekintés C672x család 32 vagy 64 bites lebegőpontos DSP. Az architektúrája bonyolult, adatgyorsító(dmax), buszok összekapcsolását végző egység(crossbar Switch) és fejletteb periféria jellemzi.