Mesterséges Intelligencia MI



Hasonló dokumentumok
Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI









ű Ö ű ű Ú Ú ű

Korszerű optimalizálási módszerek gyakorlati felhasználási lehetőségei a logisztikai folyamatok és rendszerek hatékonyságának növelésében

Operációkutatás vizsga

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet)

Mesterséges intelligencia 1 előadások


Érveléstechnika-logika 3. Elemi és összetett érvelések

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK MÁSODIK FÉLÉV

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS


Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004


Mesterséges Intelligencia I. (I602, IB602)

Legénytoll a láthatáron II.

Analízisfeladat-gyűjtemény IV.

választással azaz ha c 0 -t választjuk sebesség-egységnek: c 0 :=1, akkor a Topa-féle sebességkör teljes hossza 4 (sebesség-)egységnyi.


A NIKK LOGISZTIKAI RENDSZEREK INFORMÁCIÓS TECHNOLÓGIÁJÁBAN ELÉRT EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

Legrövidebb utat kereső algoritmusok. BFS (szélességi keresés)

Mesterséges Intelligencia (MI)

Játéktól a kutatásig AVAGY HOGYAN TANULJANAK ÉS SZÓRAKOZZANAK EGYSZERRE A GYEREKEK! ÍRTA: POLERECZKI FANNI ÉS BOZÓKI GERGŐ ZOLTÁN

Matematika évfolyam

BME Grundfos Rosenberg Szakmai Nap nergetikai szabályozások hatása az épületekre és az iparra. Tisztelettel köszöntjük vendégeinket! május 3.

Kivonat. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember1-jén megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

Lemezkezelés, állományrendszerek

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

Loványi István vizsgakérdései kidolgozva (béta)

Pest megye erős és gyenge pontjai az összesített kompozit mutató alapján


6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

Dinamikus programozás alapú szivattyú üzemvitel optimalizálási technikák (főként) kombinatorikus vízműhálózatokra

Mesterséges intelligencia

MATEMATIKA ÉVFOLYAM

Országos kompetenciamérés. Országos jelentés

A 300-as érzékelők alkalmazása... az "intelligens" hagyományos érzékelők...



1. AZ MI FOGALMA. I. Bevezetés. Tulajdonságok. Kezdet ELIZA. Első szakasz (60-as évek)



Mesterséges intelligencia, 7. előadás október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.)

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam

A BENCHMARKING AZ. - a legjobb gyakorlatról - Dr. Farkas Katalin december 16.


KOMPLEX KOMMUNIKÁCIÓS ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSOMAG MATEMATIKA TÁMOP /1-2F MATEMATIKA A MINDENNAPI ÉLETBEN 9.

Szakdolgozat. Pongor Gábor

Doktori munka. Solymosi József: NUKLEÁRIS KÖRNYEZETELLENŐRZŐ MÉRŐRENDSZEREK. Alkotás leírása

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK)


Ö

Mesterséges Intelligencia MI


NUMERIKUS MÓDSZEREK FARAGÓ ISTVÁN HORVÁTH RÓBERT. Ismertető Tartalomjegyzék Pályázati támogatás Gondozó


A törtek és egységtörtek fogalmának megerősítése az igazságosság fogalmának segítségével

REKURZIÓ. Rekurzív: önmagát ismétlő valami (tevékenység, adatszerkezet stb.) Rekurzív függvény: függvény, amely meghívja saját magát.

Mesterséges Intelligencia MI

Számítógép Architektúrák



tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1.


Gondolatok a légköri energiák repülésben való jobb hasznosításáról



Halmazok. Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai.


A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója


AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan



GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I.



Matematika helyi tanterv,5 8. évfolyam

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény

ISMÉT FÖLDKÖZELBEN A MARS!

Ajánlati felhívás. Optikai körzethálózati fejlesztési projektek fővállalkozói munkáira. Ponet Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

Önhűtött, motortól független frekvenciaátalakító. PumpDrive 2 Eco. Üzemeltetési/összeszerelési útmutató

MATEMATIKA TAGOZAT 5-8. BEVEZETŐ. 5. évfolyam


Összehasonlító elmozdulásmérés új lehetőségei a koherens optikai méréstechnikában

Fehér Krisztián. Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra

Átírás:

Mesterséges Intelligencia MI Problémamegoldás kereséssel általános problémák Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

A most kezdődő anyagrész kérdései Mik a problémamegoldás lépései? Hogyan lehet problémákat jól definiálni? Hogyan mérhető a problémamegoldó hatékonyság? Milyen keresési stratégiák állnak rendelkezésre? Milyen tanulságok vonhatók le ezek komplexitásából? Mivel tudjuk mérsékelni a módszerek komplexitását? Hogyan terjeszthetők-e e módszerek nehezebb környezetekre?

Keressünk pénzt útvonaltervező szoftver fejlesztésével! Manapság mindenki utazik, gépkocsival, repülővel, útvonalterv kell turistának, utazási iroda ügynökének, robotnak nehéz terepen, víz alatt cikkázó UUV-nak, egy határsáv felett repdeső UAV-nak,... Egyre többen, egyre messzebbre akarnak menni, gépkocsival egész kontinensek, repülővel már egész világ... A kigondolt (helyettünk intelligens) rendszer kap két helyszínt, tudja a mozgási (utazási) lehetőségeket, dolgozik, dolgozik, és kiad egy úttervet. Sima ügy. Miért? A probléma nem más, mint egy gráfban - melynek élei súlyozottak - élutat találni két csomópont között. Gráfokat tanultunk, keresést tanultunk, optimális út megkeresését is tanultuk. Pontosabban mit is tanultunk?

Előzmények: gráf, csomópont, él, út, fa, útkeresés, keresési fa, mélységi keresés, szélességi keresés, élsúly, optimális út keresése, Dijkstra-algoritmus, komplexitás, időkomplexitás, tárkomplexitás, és most innen kezdjünk...

Dijkstra-algoritmus (wiki) és még egy gráf (jegyzet) és most egy kicsit másképpen...

Mi a probléma? Dijkstra az egy másik és még egy másik

Problémák: gráfméret - milliós csomópontok, sűrű kiszolgálás Hatékonyságban különbségek, hogyan mérünk? Komplexitás: idő-, tár-, pl. mélységi keresés, szélességi keresés,... Dijkstra mennyi? Ez sok, vagy kevés? Menni fog? Bontás kisebb gráfokra, menni fog? Egyedi, nem ismételt feladatnál? És ha a kiszolgálások tömegesek, helyileg előre ismeretlenek? Ha ilyen sok kiszolgálás közben változnak az objektív körülmények (gráf alakja, élsúlyok, )? Ha a gráf előre nem adható meg (csak pici részletben a kiindulás környezetében)?

A tanult dolgokhoz képest nagyon sok kérdés, ami a módszerek tényleges használhatóságával kapcsolatos. Fontos-e egyáltalán annyira a keresés, hogy vele foglalkozzunk? Egy képzelt utazási iroda igénye még nem lehet elegendő érv.

A reflexszerű ágens tervezője keres tervezés közben. Reflexszerű ágensnek már nem kell keresnie működés közben. Célorientált ágens tervezője nem keres tervezés közben. Célorientált ágens maga kénytelen keresni működés közben.

Absztrakció módja = a jól definiált probléma megalkotása Probléma = információk gyűjteménye, alapvető elemei: (hiedelmi) állapotok + legális cselekvések Formális megközelítés: (1) kiinduló állapot (ágensnek tudnia kell, hogy abban az állapotban van) (2) ágens által rendelkezett lehetséges cselekvések halmaza operátor = egy-egy cselekvés leírása, tipikusan cselekvés: Ha egy állapot'-ban van, AKKOR majd állapot -ban lesz a cselekvés alkalmazása után követő állapot függvény = egy cselekvés egy adott állapotban való alkalmazásának hatására az ágens mely állapotba kerül? ezek együtt (implicit módon adják meg): a probléma állapottere: azon állapotok halmaza, amelyek a kiinduló állapotból valamilyen cselekvés sorozattal elérhetők. (nehézség: az állapottér explicite ritkán adható meg)

Absztrakció módja = a jól definiált probléma megalkotása állapottérben egy út: egy állapotból egy másik állapotba vezető cselekvéssorozat (3) célteszt: az ágens el tudja dönteni, hogy az egy célállapot-e. a. a lehetséges célállapotok egy explicit halmaza - egyszerűen megnézi, hogy az ágens elérte-e ezek egyikét b. a cél valamilyen absztrakt tulajdonsággal van definiálva, pl. a sakkban az ún. sakk-matt helyzet (4) útköltség függvény: az úthoz hozzárendel egy költséget A keresési algoritmus kimenete - egy megoldás: a kiinduló állapotból egy olyan állapotba vezető út, amely teljesíti a cél tesztet.

A problémamegoldó hatékonyság mérése Keresés: 1. egyáltalán talál-e megoldást. 2. a megtalált megoldás jó megoldás-e (egy alacsony útköltségű megoldás-e)? 3. mi a megoldás megtalálásához szükséges, az idő és a memória szükséglethez kapcsolódó keresési költség? garantált + optimális + hatékony???? A keresés összköltsége: az útköltség + a keresési költség (!) avagy egy racionális ágens számára a probléma megoldásának költsége a probléma megoldásának számítási költsége ÉS a probléma megoldásának alkalmazási költsége EGYÜTTESEN

Példa: tili-toli (kirakó) játék, szélességi kereséssel a szg. Tianhe-1A, 2.5 Pflops, 260 Tbyte mem, 2 Pbyte diszk legyen 1 csp 1 flop, 100 byte Méret Csomópont Idő Tár Lépés 8-as (3 x 3) 105 400 nsec 10 Mbyte < 31 15-ös (4 x 4) 1013 4 msec 100 Tbyte < 80 24-es (5 x 5) 1025 100 év 1000 Ybyte 152 < < 208 35-ös (6 x 6) 1048 10 Yév???? T = 1012, P = 1015, Y = 1024, Világűr kora kb. 14 Gév Legrövidebb megoldás megkeresése: NP teljes (4 MW, 20 m$/év, 200 fő)????

Mi kell? Tárból, időből levenni, a megoldásra garanciát adni (a menyasszony legyen szép, okos, és gazdag). Felejtsük el! De valamiből mindig le kell adni. Levenni időigényből (időkomplexitásból), levenni tárból, jó lenne levenni mindkettőből = kevesebb átnézett csomópont! Mi a helyzet a mélységi és a szélességi kereséssel? Garancia és gyorsaság nem fog menni. Ha garancia nagyon kell, meg kell enni a békát. Garancia nélkül, csak ha jó a tapasztalat, vagy ha nagyon gyors az eszköz, mert ha kudarcba fullad, még van idő megismételni. Szólaltassuk a mérnöki kreativitást!

(1) Büntessük a hátrakeresést. (A*, stb.) (2) Keressünk mindkét irányból. (kétirányú) (3) Ügyesen alkalmazzuk a mélységi keresést. (iteratív) (4) Alkalmazzuk a gráf előfeldolgozását (problémát alakítsuk át egyszerűbbre, de ennek van ára). (ALT landmarks) (5) Eleve tervezzük be a kicsi memóriát. (EMA*) (6) Mondjunk le a visszalépésekről. (hegymászás) (7) Engedélyezzük a nem a legjobb lépéseket is. (nyaláb keresés) (8) Engedélyezzünk rossz lépéseket is. (szimulált lehűtés) (9) Tiltsunk egyes potenciálisan rossz lépéseket is. (tabú keresés) (10) Folyamatosan profitáljunk az eddigi megoldásokból. (tanuló A*, stb.) (11) Randomizáljunk és ismételjünk. (12) Maradjunk keresni az eredeti folytonos térben....

Dijkstra Elő: Run: Dijkstra Ami kell Elő: percek, max. órák, lineáris az adatban Run: valós-időben Teljes előfeldolgozás Elő: n x n tábla, idő = (Dijkstra) = ca. 5 év tábla = ca. 1Pbyte Run: egyetlenegy kiolvasás