6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) szerkezetét!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) szerkezetét!"

Átírás

1

2 2 I. 1. a) Ismertesse a tűzvonal, a vízvonal, a huzam és a fordítókamra, valamint a kazán fűtött felületének fogalmát és kialakításait! b) Ismertesse az ELKA gőzkazán (ELEKTHERM ISZ gyártmány) 2. a) Ismertesse a lángcső, a füstcső, a vízcső, az ejtő- és emelőcsövek fogalmát és a főbb jellemzőit! b) Ismertesse az AKO gőzkazán (Szolnoki VASFA gyártmánya) 3. a) Ismertesse a nyomásmérő, a nyomásmérőknél alkalmazott vízzsák és háromjáratú csap feladatát és szerkezeti kialakítását! b) Ismertesse a KOMFORT gőzkazán (Budapesti Vegyipari Gépgyár gyártmánya) 4. a) Ismertesse a kazánüzemben használatos hőmérők típusait, feladatát és kialakítását! b) Ismertesse a CK gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) 5. a) Ismertesse a tápfej feladatát, szerkezeti kialakítását, az előforduló üzemi hibákat és azok megszüntetésének lehetőségeit! b) Ismertesse a CERTUSS gyorsgőzfejlesztő kazán szerkezeti felépítését és működését! 6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) 7. a) Ismertesse a biztonsági szelep és a biztonsági állványcső feladatát, szerkezeti kialakítását, működését és a fűtő ellenőrzési kötelezettségeit! b) Ismertesse az SB gőzkazán (UNIFERRO ISZ. gyártmánya) 8. a) Ismertesse a hővezetés, a hőáramlás és a hősugárzás fogalmát, valamint kazánüzemi alkalmazásukat! b) Ismertesse a THERMOPRESS gőzkazán (Orosházi KAZÉP gyártmánya)

3 3 9. a) Mi a támcsavar, a támrúd és a membránfal? Ismertesse a gőzkazán biztonsági szerelvényeit! b) Ismertesse az AKOR gőzkazán (Szolnoki VASFA gyártmánya) 10. a) Ismertesse az automatikus vízszintszabályozók feladatát, kialakításait, működését és a fűtő ellenőrzési kötelezettségeit! b) Ismertesse a hőcserélők feladatát, szerkezeti felépítését és kazánüzemi alkalmazását! 11. a) Ismertesse a kisnyomású gőzfűtési rendszer kialakítását, működését, légtelenítését! b) Ismertesse az iszapoló szelep feladatát, szerkezeti kialakítását és a beépítésére vonatkozó előírásokat! 12. a) Ismertesse a melegvízfűtési rendszer kialakítását, működését, légtelenítését! b) Ismertesse a kézi elzáró szerelvényeket és a javításuk lehetőségeit! 13. a) Ismertesse a kondenzvíz leválasztókat, szerkezeti kialakításukat, működésüket, valamint az energetikai jelentőségüket! b) Ismertesse a mozdonykazán 14. a) Ismertesse a gőz - és melegvizes fűtési rendszerek szabályozásának rendszereit! b) Ismertesse az ERKA SUPER 90 kazán (ROHLEDER - FŰTŐBER gyártmánya) 15. a) Ismertesse a melegvizes kazán biztonsági szerelvényeit! Ismertesse a tágulási tartály feladatát, szerkezeti kialakításait és a beépítésére vonatkozó előírásokat! b) Ismertesse a TERMONOVA gőzkazán (UNIFERRO ISZ. gyártmánya) 16. a) Ismertesse a hőleadók kialakítását, típusait, beépítésének feltételeit és üzemeltetésének ellenőrzését! b) Ismertesse a forróvizes kazán fogalmát és a forróvíz előállításának néhány technikai lehetőségét!

4 4 17. a) Ismertesse a szivattyúk feladatát, kialakítását, valamint a kazánüzemi alkalmazását! b) Ismertesse a használati melegvíz kazán feladatát és szerkezeti felépítését! 18. a) Ismertesse az olajszivattyúk szerkezetét és működését! b) Ismertesse a széntüzelésű öntöttvastagos MARABU gőzkazán 19. a) Ismertesse a ventilátorok kialakítását, feladatait és kazánüzemi alkalmazásukat! b). Ismertesse a VITOPLEX 100 LS kisnyomású gőzkazán (VIESSMANN gyártmánya) 20. a) Ismertesse a kondenzációs melegvizes kazán kialakítását, működését és alkalmazásának energetikai jelentőségét! b) Ismertesse a termosztatikus szelep feladatát, szerkezeti kialakítását és működési mechanizmusát!

5 5 II. 1. Hogyan kell a fűtőnek a vízállásmutatót kezelnie? Mi a teendője a fűtőnek a vízállásmutató törése esetén? 2. Mi a fűtő teendője a gőzkazán üzembe helyezése és leállítása esetén! 3. Mi a fűtő teendője, ha a gőzkazánban gyors vízszintcsökkenést észlel? Milyen lehetséges okai lehetnek a gyors vízszintcsökkenésnek? 4. Ismertesse a gázveszély érzékelő feladatát! 5. Ismertesse a kazánok víz- és füstgázoldali felületeinek tisztítási módszereit! 6. Mikor és hogyan kell pótolni a vizet a melegvíz fűtési rendszerekben? 7. Hogyan lehet a tápvizet betáplálni a kisnyomású gőzkazánba? 8. Mi a különbség a nyomásmérő és a hidrométer között? 9. Ismertesse az olaj- és gázégők szabályozási módjait! 10. Mi a fűtő feladata a téli fűtési idényt követően gőz- és a melegvíz fűtés esetén? 11. Hogyan kell begyújtani és salakozni a széntüzelésű MARABU gőzkazánba! 12. Ismertesse a gázfogadó állomások feladatát! Ismertesse a nyomásszabályzó, a gyorszár és a gázmérő feladatát, kialakítását és működését! 13. Ismertesse az olajellátó rendszer feladatát, szerkezeti kialakítását! 14. Ismertesse a gázégők osztályozhatóságát, a blokk gázégő feladatát, kialakítását és az égőhöz csatlakozó vezetéket és a szerelvényeket! 15. Ismertesse a blokk tüzelőolaj égő felépítését, feladatát és szerelvényeit! Ismertesse az olajfúvóka feladatát, szerkezeti kialakítását! 16. Ismertesse a gáz - és olajégőknél alkalmazott lángőrök típusait, kialakítását és működését! 17. Ismertesse a kézi rostélyszerkezetek kialakítását, feladatát és kezelését! 18. Ismertesse a kazánüzemben előforduló tömörtelenségeket és a megszüntetésük módját! 19. Ismertesse az olaj- és gázégőknél alkalmazott elektromos gyújtóberendezés, valamint a mágnesszelep feladatát, szerkezeti kialakítását és működésüket! 20. Ismertesse a presszosztát és a termosztát feladatát, kialakítását és alkalmazásait a kazánüzem területén!

6 6 III. 1. Hogyan kell elsősegélyt nyújtani égési, forrázási sérülés esetén? 2. Mi a teendő kazánházi tűz esetén? 3. Milyen tűzoltókészülék típusokat ismer? 4. Mi a teendő áramütés okozta baleset esetén? 5. Mely esetekben kell a gőzkazán üzemét azonnal leállítani? 6. Milyen fontosabb villamos biztonságtechnikai szabályok betartása szükséges a kazánüzemben? 7. Milyen balesetveszélyek fordulhatnak elő kazánüzemben? 8. Milyen kezelési hibák okozhatnak kazánsérülést, illetve kazánrobbanást? 9. Ismertesse a kazánhatásfok fogalmát és meghatározásának (melegvíz-, gőzkazán) módját! 10. Ismertesse a kazánüzemi veszteségeket és ezek befolyásolását a kazán üzemére! 11. Hogyan végezhető el a gőzkazán üzemeltetésének műszeres ellenőrzése (vizsgáló műszerek, dokumentálás)? 12. Ismertesse a levegőszennyeződés (emisszió, transzmisszió és imisszió) fogalmát! 13. Ismertesse a környezetszennyezés csökkentésének módszereit! 14. Ismertesse a fa-, a szén-, az olaj- és a gáztüzelés légszennyező anyagait! 15. Milyen jellegű kazánsérüléseket ismer? Ismertesse a sérülések kiváltó okait! 16. Ismertesse a kazánsérülések megelőzésére teendő intézkedéseket! 17. Ismertesse a fűtő teendőit a kazánsérülések esetén! 18. Ismertesse a 63/2004. (IV.27.) GKM rendelet üzemeltetésre vonatkozó előírásait! 19. Ismertesse a gőzkazánok hatósági vizsgálatait! 20. Ismertesse a 63/2004. (IV.27.) GKM rendelet főbb előírásait!

7 7 IV. 1. Ismertesse a nyersvíz szennyeződéseit! 2. Mi okozza víz keménységét? 3. Ismertesse a vízben lévő szennyező anyagok káros hatásait! 4. Ismertesse a vízben lévő szilárd anyagok eltávolításának módszereit! 5. Melyek a tápvíz előírt minőségi jellemzői a gőzkazánok üzemeltetésénél? 6. Ismertesse a telített vízgőz és túlhevített gőz jellemző tulajdonságait! 7. Mi az ioncserélős vízlágyítás lényege? 8. Ismertesse az Na ioncserélő berendezés felépítését és működését! 9. Ismertesse a vízelőkészítés biztonságtechnikai és energetikai jelentőségét! 10. Milyen kötelezettsége van a fűtőnek a vízminőség ellenőrzésével kapcsolatban? 11. Ismertesse az Na ioncserélő alkalmazásának feltételeit, előnyét és hátrányát! 12. Ismertesse a részleges sótalanító berendezést és kezelését! 13. Ismertesse a teljes sótalanító berendezést és kezelését! 14. Ismertesse a fordított ozmózis elvét! 15. Ismertesse a tápvizek oldott gázoktól történő mentesítését! 16. Ismertesse a gőzkazán iszapolás szükségességét és végrehajtását! 17. Ismertesse a kazánüzemek korrózió fajtáit! 18. Ismertesse a kazánok vegyi kezeléseit! 19. Ismertesse a tápvíz mentesítését az olajszennyeződésektől! 20. Ismertesse a csapadékos vízkezelési lágyítási eljárást!

Ismertesse a szilárd tüzelőanyagok helyes tárolási módjait! 1.2. Csoportosítsa a gázégőket! 1.3. Ismertesse a tápszivattyú feladatát, valamint

Ismertesse a szilárd tüzelőanyagok helyes tárolási módjait! 1.2. Csoportosítsa a gázégőket! 1.3. Ismertesse a tápszivattyú feladatát, valamint 2 1.1. Ismertesse a szilárd tüzelőanyagok helyes tárolási módjait! 1.2. Csoportosítsa a gázégőket! 1.3. Ismertesse a tápszivattyú feladatát, valamint beépítési és üzemeltetési előírásait! 1.4. Ismertesse

Részletesebben

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.)

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) 1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) Miért kell az éghető gázokat szagosítani? c.) Milyen

Részletesebben

Mit nevezünk gáztechnikai normál térfogatnak? Melyek az elektromos gyújtóberendezés részei, és milyen meghibásodások fordulhatnak

Mit nevezünk gáztechnikai normál térfogatnak? Melyek az elektromos gyújtóberendezés részei, és milyen meghibásodások fordulhatnak 1. 2. 2 Mit nevezünk fizikai normáltérfogatnak? Mit nevezünk teljes gyújtási időnek, és milyen részekből áll? Csoportosítsa az olajtárolókat -rendeltetés, -elhelyezés, -kivitel, - anyaga szerint! Ismertesse

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témaköröket tartalmazzák A tételhez használható segédeszközöket

Részletesebben

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AMR. GB-Ganz Tüzeléstechnikai Kft. Internet: www.gbganzdu.t-online.hu, E-mail: gbganzdu@gbganzdu.t-online.hu.hu

AMR. GB-Ganz Tüzeléstechnikai Kft. Internet: www.gbganzdu.t-online.hu, E-mail: gbganzdu@gbganzdu.t-online.hu.hu AR folyamatosszabályzású duoblokk égőcsalád Nyilvántartási szám: 0/009()-8() SZEN ISO: 00 (ISO900:000) 0 Gyártó: GB-Ganz Tüzeléstechnikai Kft. Internet: www.gbganzdu.t-online.hu, E-mail: gbganzdu@gbganzdu.t-online.hu.hu

Részletesebben

Kazánok működtetésének szabályozása és felügyelete. Kazánok és Tüzelőberendezések

Kazánok működtetésének szabályozása és felügyelete. Kazánok és Tüzelőberendezések Kazánok működtetésének szabályozása és felügyelete Kazánok és Tüzelőberendezések Tartalom Meleg- és forróvizes kazánok szabályozása és védelme Fűtés és mekegvíz ellátás szabályozása Gőzfeljesztők szabályozási

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS 6209-11 FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS Tartalomjegyzéke Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész

Részletesebben

Minden tűztérhez illeszthető Rugalmas szabályozási tartomány Magas tüzeléstechnikai hatásfok

Minden tűztérhez illeszthető Rugalmas szabályozási tartomány Magas tüzeléstechnikai hatásfok AR FOLYAATOSSZABÁLYZÁSÚ DUOBLOKK ÉGŐCSALÁD inden tűztérhez illeszthető Rugalmas szabályozási tartomány agas tüzeléstechnikai hatásfok Üzembiztos konstrukció Egyszerű karbantartás Környezetbarát * Nyilvántartási

Részletesebben

KAZÁNBERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE

KAZÁNBERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE KAZÁNBERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE Műszaki követelmények 1. ÁLTALÁNOS FELADATOK, ELŐÍRÁSOK Vállalkozónak folyamatosan (24 óra) műszakonként 4 fő kazánkezelővel kell biztosítani a jelen dokumentáció 12.b. sz.

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés. Hőtechnikai berendezéskezelő

Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés. Hőtechnikai berendezéskezelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

HŐTECHNIKAI BERENDEZÉS ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

HŐTECHNIKAI BERENDEZÉS ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK HŐTECHNIKAI BERENDEZÉS ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 522 02 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Kémia. 2. Milyen kémiai reakció fajtákat ismer, hogyan lehet azokat reakcióegyenletekkel leírni?

Kémia. 2. Milyen kémiai reakció fajtákat ismer, hogyan lehet azokat reakcióegyenletekkel leírni? 2 Kémia 1. Ismertesse a legfontosabb kémiai alapfogalmakat (elem, vegyület, atom, molekula, vegyérték, tapasztalati képlet, szerkezeti képlet, oldatok, oldhatóság)! 2. Milyen kémiai reakció fajtákat ismer,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

TOLNATEJ ZRT. 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26. KAZÁNHÁZI REKONSTRUKCIÓ. Gőzkazán rendszer. Vízkezelés. Budapest, 2006. december.

TOLNATEJ ZRT. 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26. KAZÁNHÁZI REKONSTRUKCIÓ. Gőzkazán rendszer. Vízkezelés. Budapest, 2006. december. PORTA Mérnöki és Kereskedelmi Kft. Levélcím: 1147 Budapest, Zsolnay u. 8. Iroda: 1033 Budapest, Szentendrei út 17. Tel./Fax: 388-7381 E-mail: portakft@t-online.hu Internet: www.portakft.com TOLNATEJ ZRT.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Részszakképesítés azonosító száma megnevezése: 31 522 02 Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelő Vizsgafeladat megnevezése: Ipari

Részletesebben

A tételhez segédeszközök nem használható.

A tételhez segédeszközök nem használható. A vizsgafeladat ismertetése A központilag összeállított tételsor a következő témaköröket tartalmazza: Hőenergetika alapjai Víz-gőz állapotjelzők Víz- gőztermelés elmélete Villamos energetikai alapismeretek

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft.

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. Az ipari kazángyártás kihívásai és megoldásai PŐDÖR Csaba - ügyvezető igazgató 1947-2015 A jogelődöt 1947 évben alapították Az 1970-es évektől a kazángyártás a fő irány

Részletesebben

Tervezési munkák kivonatos jegyzéke

Tervezési munkák kivonatos jegyzéke Tervezési munkák kivonatos jegyzéke Az alábbiakban ismertetjük azon tervezési feladatokat (a teljesség igénye nélkül), amelyek komplett kidolgozására (minden szaktervet tartalmazó kivitelezési/engedélyezési

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete 1. Általános feladatok, előírások (valamennyi rész esetén) Vállalkozónak az év

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a biztonsági szelep főbb méreteivel, üzemi jellemzőivel kapcsolatos alapfogalmait! 2. Ismertesse az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályainál a fennmaradási engedélyükre

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete. Műszaki követelmények

A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete. Műszaki követelmények A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete Műszaki követelmények 1. ÁLTALÁNOS FELADATOK, ELŐÍRÁSOK Vállalkozónak folyamatosan (24 óra) műszakonként

Részletesebben

Kazánkezelő (2-12 tonna között) Hőtechnikai berendezéskezelő 2/68

Kazánkezelő (2-12 tonna között) Hőtechnikai berendezéskezelő 2/68 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. TÉTEL. 2.) Ismertesse a füstgáz-kéntelenítő gipszszuszpenziós rendszerét!

1. TÉTEL. 2.) Ismertesse a füstgáz-kéntelenítő gipszszuszpenziós rendszerét! 1. TÉTEL 1.) Ismertesse a keresztáramú szűrőmosó üzemét, tálcaszint vízszórók téli-nyári üzemét, az olajlefölözést, az iszapoló üzemét, ismertesse a ventilátorok főbb hibaforrásait, a Dávidtorony kialakításait,

Részletesebben

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú Ariston Hybrid 30 Kondenzációs- Hőszivattyú A hőszivattyú és a kondenzációs gázkészülék technológia egyesítése olyan módon, hogy a rendszer saját maga dönthessen arról, hogy számára melyik működés üzemmód

Részletesebben

Vízvezeték- és központifűtés-szerelő speciális szakmai ismeretek

Vízvezeték- és központifűtés-szerelő speciális szakmai ismeretek 2 Vízvezeték- 1. A) Ismertesse a hőmennyiség, a fajhő és a hőmérséklet fogalmát, mértékegységét és azok átszámításait! B) Ismertesse a fűtési rendszerek beszabályozását, próbaüzemét és azok veszélyforrásait!

Részletesebben

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Nyomásszabályozó állomások 1 Földgázszállító és -elosztó rendszer F O R R Á S O L D A L Hazai földgáztermelő mező kiadási pontja Import gázvezeték belépési

Részletesebben

SGB -...GG, SGB-...GR, SGB-...GN

SGB -...GG, SGB-...GR, SGB-...GN SGB -...GG, SGB-...GR, SGB-...GN GÁZ- ÉS OLAJ ALTERNATÍV ÉGŐK 1200-9000 kw SGB- alternatív égők Általános ismertető: Az SGB-...-GG gáz és tüzelőolaj, az SGB-...- GR gáz és könnyű fűtőolaj, az SGB-...-GN

Részletesebben

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm 1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm A= 200 mm B= 200 mm C= 182 mm D= 118 mm 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1 Gáz-mágnesszelep 2 Égő 3 Elsődleges füstgáz/víz hőcserélő 4

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

31 522 02 0010 31 03 Kazángépész (12 t/h felett) Hőtechnikai berendezés üzemeltető

31 522 02 0010 31 03 Kazángépész (12 t/h felett) Hőtechnikai berendezés üzemeltető Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

Épületgépészeti műszaki leírás

Épületgépészeti műszaki leírás Épületgépészeti műszaki leírás Margaréta Óvoda 7275 Igal, Szent István u. 118., HRSZ: 1039/1 2017. április 28. 1/5 TARTALOMJEGYZÉK IROMÁNYOK: Épületgépészeti műszaki leírás 1./ Tervezői nyilatkozat, alkalmazott

Részletesebben

KISNYOMÁSÚ GŐZKAZÁN Type GBP

KISNYOMÁSÚ GŐZKAZÁN Type GBP QUALLI ITY STANDARD ISO I 99000022 KISNYOMÁSÚ GŐZKAZÁN Type GBP Teljesítmény: 99.000 kcal/h - 1.800.000 kcal/h - ig FELSOROLÁS: - Adatlapok - 3D képek - Belső felépítés - Anyaglista Alacsonynyomású, tűzcsöves

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től

Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től Megnevezés Leírás Ábra Nettó listaár Cikkszám Tzerra M 24DS 256 000 Ft 90858 kondenzációs fali gázkazán család Tzerra M 24C fűtő (DS) és kombi (C) kivitelben, kis

Részletesebben

Condor Classic láng- és füstcsöves gőzkazán

Condor Classic láng- és füstcsöves gőzkazán STANDARDKESSELITALIANA Condor Classic láng- és füstcsöves gőzkazán Gőztermelés: 2000-15.000 kg/h Gőznyomás: max. 21 bar Hoval TopGas fali gázkazánok a legmodernebb kondenzációs technikával Magyarországi

Részletesebben

Energiahatékonysági projektek a távhő szektorban

Energiahatékonysági projektek a távhő szektorban MATÁSZSZ konferencia, Budapest, 2014. május 16. Energiahatékonysági projektek a távhő szektorban Előadó: Polgár Győző Energetikai szaktanácsadó Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. Energiahatékonysági projektek

Részletesebben

Levegő zárt fűtési rendszerekben. Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások

Levegő zárt fűtési rendszerekben. Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások Levegő zárt fűtési rendszerekben Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások 2 Levegő zárt fűtési rendszerekben Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások 3 Problémák A zárt rendszerekben

Részletesebben

KONDENZÁCIÓS KAZÁN DINAMIKUS HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓVAL, SZOLÁR CSATLAKOZÁSSAL

KONDENZÁCIÓS KAZÁN DINAMIKUS HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓVAL, SZOLÁR CSATLAKOZÁSSAL KONDENZÁCIÓS KAZÁN DINAMIKUS HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓVAL, SZOLÁR CSATLAKOZÁSSAL A technológia csúcsán Az Econcept Kombi Stratos készülék egy különösen sokoldalú hőközpont, alkalmas bármilyen fűtési rendszerbe,

Részletesebben

2 1.a) Milyen tűzelőanyagokat ismer? Sorolja fel azok legfontosabb jellemzőit! Melyek a szén éghető és nem éghető alkotórészei? b) Hogyan működik a mérőperem? Milyen mérőeszközökkel mérhetjük az áramló

Részletesebben

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK AJÁNDÉK EXTRÁK: - Triac szabályzó kimenet: fordulatszám szabályzottá tehető a szivattyú a szolárkörben, az optimális működés feltétele - Tacco-setter: a szivattyús blokkban pontosan

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás Tüzeléstechnika Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Részletesebben

Thermoversus Kft. Telefon: 06 20/ 913 2040 www.thermoversus.com info@thermoversus.com. 1026 Bp. Kelemen László u. 3 V E R S U S

Thermoversus Kft. Telefon: 06 20/ 913 2040 www.thermoversus.com info@thermoversus.com. 1026 Bp. Kelemen László u. 3 V E R S U S Különleges kialakítású hegesztett bordáscsövet és az abból készített hőcserélőket, hőhasznosító berendezéseket kínál a Az acél-, vagy rozsdamentes acél anyagú hőleadó cső bordázata hegesztett kötésekkel

Részletesebben

Épületgépészeti ismeretek 01.

Épületgépészeti ismeretek 01. Épületgépészeti ismeretek 01. Épületgépészet 1. Távhő szolgáltatás 01. Hőerőmű 02. Távvezeték 03. Hőközpont 2. Saját hőtermelés 04. Szilárd tüzelésű kazánok 05. Faelgázosító kazánok 06. Pellettüzelésű

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

A 116. sorszámú Kazánkezelő (2-12t/h között) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 116. sorszámú Kazánkezelő (2-12t/h között) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 116. sorszámú Kazánkezelő (2-12t/h között) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 32 522 02 1.2.

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint. MESZ, Energetikai alapismeretek Feladatok Árvai Zita KGFNUK részére A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

Részletesebben

54 582 01 0000 00 00 Épületgépész technikus Épületgépész technikus

54 582 01 0000 00 00 Épületgépész technikus Épületgépész technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest

Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest Hogyan pályázzunk Várépítő pályázatra? Tájékoztató rendezvény Hasznos tanácsokkal Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest Versits Tamás

Részletesebben

THSD-I gáz- és olajtüzelésű ipari gőzkazán. Termékleírás. THSD-I ipari gőzkazán. THSD-I típusú kazántest füstgáz hőhasznosító nélkül

THSD-I gáz- és olajtüzelésű ipari gőzkazán. Termékleírás. THSD-I ipari gőzkazán. THSD-I típusú kazántest füstgáz hőhasznosító nélkül Termékleírás THSD-I ipari gőzkazán Az Astebo nagyteljesítményű gőzkazán a legjobb minőségű kazánacélból gyártott berendezés, tartós, robusztus, de ugyanakkor rugalmas konstrukciójú, gazdaságos, környezetbarát,

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Fűtési energiamegtakarítás Alacsony hőmérsékletű kazán Füstgáz Égéshő Fűtőérték Hőcserélő Fűtési előremenő Fűtési visszatérő Füstgázzal távozó hasznosíthatlan látens hő Füstgázveszteségek Gáz Levegő Készenléti

Részletesebben

SZERELÉSI TERV. CERTUSS Junior SC és Universal SC típusú gyorsgõzfejlesztõk részére

SZERELÉSI TERV. CERTUSS Junior SC és Universal SC típusú gyorsgõzfejlesztõk részére SZEREÉSI TERV Junior SC és Universal SC típusú gyorsgõzfejlesztõk részére Kérjük CSAK ezeket a terveket figyelembe venni, amelyek speciálisan a gõzfejlesztõkhöz készültek Más, esetleg meglévõ tervek érvénytelenek

Részletesebben

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár Gázellátás Gázkészülékek 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Gázkészülékek fajtái 2 A típusú gázfogyasztó készülékek amelyek nem csatlakoznak közvetlenül kéményhez, vagy égéstermékelvezető

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 29/2016 (VIII.26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése Tájékoztató 54 544 03 Gázipari technikus A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

A tételhez segédeszközök nem használható.

A tételhez segédeszközök nem használható. A vizsgafeladat ismertetése A központilag összeállított tételsor a következő témaköröket tartalmazza: Erőművi blokkok és a villamosenergia-rendszer együttműködése Blokküzemeltetés gazdaságossága, javításának

Részletesebben

Tzerra árlista Érvényes: 2015.09.01-től

Tzerra árlista Érvényes: 2015.09.01-től Tzerra árlista Érvényes: 2015.09.01-től Ábra Energiaosztály Megnevezés Leírás Nettó listaár Cikkszám Tzerra M 24DS Plus 268 800 Ft 7625056 Tzerra kondenzációs fali gázkazán "A" energiaosztályos modulációs

Részletesebben

31 582 21 0010 31 02 Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő

31 582 21 0010 31 02 Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Gázkészülék árlista Érvényes: 2007. március 1-tõl

Gázkészülék árlista Érvényes: 2007. március 1-tõl Gázkészülék árlista Érvényes: 2007. március 1-tõl TERMO Öv Color N (õrlángos) alapkivitelû gázkazán melegvizes központifûtésre. TCN2V TCN3V TCN4V TCN5V TCN6V TCN7V Termoelektromos 2v 114.140,- 3v 128.500,-

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését!

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését! 2 1. TÉTEL 1. A.) Ismertesse a 2. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát és felépítését! Ismertesse a karbantartó szellőző rendszer feladatát, kapcsolását,

Részletesebben

Fali, kondenzációs gázkészülék Kombinált üzemü. A kondenzációs megoldás

Fali, kondenzációs gázkészülék Kombinált üzemü. A kondenzációs megoldás CLAS premium Fali, kondenzációs gázkészülék Kombinált üzemü A kondenzációs megoldás Intelligens technológia AUTO funkció Csökkentett fogyasztás, nagyobb megtakarítás A beállított szobahőmérséklet pontos

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Központi fűtés rendszerek működésének, üzemeltetésének ismertetése Hőtermelő berendezések, készülékek működésének, üzemeltetésének ismertetése Központifűtés és gázhálózat dokumentáció

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő tüzelő- és hőtermelő berendezések rendszeres karbantartása, eseti javítása MŰSZAKI LEÍRÁS

A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő tüzelő- és hőtermelő berendezések rendszeres karbantartása, eseti javítása MŰSZAKI LEÍRÁS A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő tüzelő- és hőtermelő berendezések rendszeres karbantartása, eseti javítása MŰSZAKI LEÍRÁS A nyertes Ajánlattevő köteles 24 órás hiba bejelentési ügyeletet fenntartani a

Részletesebben

Alkatrész lista BUDAPEST, HATÁR ÚT 50/A

Alkatrész lista BUDAPEST, HATÁR ÚT 50/A Alkatrész lista 2018 Karbantartó készletek BALK 7630547 Karbantartó szett WGB 15-38 basis BALK 664349 Karbantartó szett WGB 15-38 bővített BALK 664356 BALK 7630549 Karbantartó szett WGB 50-110 basis BALK

Részletesebben

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás)

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Körösztös Kft. 7630 Pécs, Zsolnay V.u.9. Tel: 72/511-757 Fax: 72/511-757 Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Mottó: A szabványok alkalmazása nem kötelezõ, de a bíróságon

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított vizsgakérdések az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint az Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelés megnevezésű

Részletesebben

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN 3024056 3024057 3024059 SZOLÁR HIDROBLOKK 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN SZOLÁR HIDROBLOKK KASZKÁD 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS

Részletesebben

SZOLÁR HIDRAULIKUS EGYSÉGGEL ELLÁTOTT EGY- ÉS KÉT SPIRÁLOS KOMBI TÁROLÓ. 400 l EXTRA COMBI CK l COMBI CK l CD2-F COMBI CK1

SZOLÁR HIDRAULIKUS EGYSÉGGEL ELLÁTOTT EGY- ÉS KÉT SPIRÁLOS KOMBI TÁROLÓ. 400 l EXTRA COMBI CK l COMBI CK l CD2-F COMBI CK1 TárolóK TÁROLÓ KÍNÁLAT ŰRTARTALOM EGY- ÉS KÉTSPIRÁLOS HMV-TÁROLÓ SZOLÁR HIDRAULIKUS EGYSÉGGEL ELLÁTOTT EGY- ÉS KÉT SPIRÁLOS HMV-TÁROLÓ SZOLÁR HIDRAULIKUS EGYSÉGGEL ELLÁTOTT KOMBI TÁROLÓ PUFFER-TÁROLÓ EGY

Részletesebben

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva Kedvezményes csomagok Érvényes: 2012. aug. 31-ig VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva M M A Vitocal 200-S műszaki jellemzői: Levegős hőszivattyú 4, 7, 10, és 13 kw-os névleges

Részletesebben

cosmo szerelvény JELLEMZŐK GIENGER HUNGÁRIA ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT.

cosmo szerelvény JELLEMZŐK GIENGER HUNGÁRIA ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT. cosmo szerelvény COSMO fűtési szerelvények COSMO termosztátfejek Folyadék töltetű termosztátfej gyors reagálási idővel Beállítható érték: 7-28 C Fagyvédelem: 7 C Kétfajta csatlakozással: M30x1,5mm és Danfoss

Részletesebben

DU146 AUTOMATIKUS KERÜLŐ, ILL. NYOMÁSKÜLÖNBSÉG HATÁROLÓ SZELEP NYOMÁSKÜLÖNBSÉG KIJELZŐVEL

DU146 AUTOMATIKUS KERÜLŐ, ILL. NYOMÁSKÜLÖNBSÉG HATÁROLÓ SZELEP NYOMÁSKÜLÖNBSÉG KIJELZŐVEL AUTOMATIKUS KERÜLŐ, ILL. NYOMÁSKÜLÖNBSÉG HATÁROLÓ SZELEP NYOMÁSKÜLÖNBSÉG KIJELZŐVEL Alkalmazás ADATLAP A automata kerülő és nyomáskülönbség határoló szelep fűtési-, hűtési rendszerek nyomáskülönbség értékének

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

Vízminőségi követelmények

Vízminőségi követelmények i követelmények 1. sz. fólia A kazán alapanyagok tulajdonságai 2. sz. fólia Alapanyagok tulajdonságai Elterjedt kazán alapanyagok Öntöttvas Acéllemez Alumínium Vas 3. sz. fólia A korrózió A fémes anyagoknak

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

MYDENS - CONDENSING BOILER SFOKÚ KONDENZÁCI RENDSZEREK

MYDENS - CONDENSING BOILER SFOKÚ KONDENZÁCI RENDSZEREK A NAGY HATÁSFOK SFOKÚ KONDENZÁCI CIÓS S FŰTÉSI F RENDSZEREK ÚJ J GENERÁCI CIÓJA LAKOSSÁGI ÉS IPARI FELHASZNÁLÁSRA 16-60 KW 70-280 KW KONDENZÁCIÓS FALI GÁZKAZÁN LAKOSSÁGI HASZNÁLATRA MINDEN felhasználói

Részletesebben

Kazánok energetikai kérdései

Kazánok energetikai kérdései Kazánok energetikai kérdései Baumann Mihály óraadó PTE PMMK Épületgépészeti Tsz. Épületenergetika konferencia 1 2002/91/EK direktíva Szabályozás kidolgozása új épületek tervezéséhez (felújításokra is kiterjedő

Részletesebben

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel HERZ Armatúra Hungária Kft. Páger Szabolcs Használati meleg vizes hőszivattyú Milyen formában állnak rendelkezésre a fa alapú biomasszák? A korszerű

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Elite RBC 24 Elite RBS 24

Elite RBC 24 Elite RBS 24 Használati útmutató Elite RBC 24 Elite RBS 24 készülékekhez Fali gázkazánok bitermikus hőcserélővel Használati útmutató CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY MAGYAR

Részletesebben

Épületgépészet bevezető előadás

Épületgépészet bevezető előadás Épületgépészet bevezető előadás Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar szikra@egt.bme.hu 2013. max. 2m Kémények: Nyitott égésterű falikazánok kéményei Kéménytest min. 2m Füstcső Gázberendezés

Részletesebben

ESBE termékek 2009 (A teljes katalógus a www.esbe.se oldalról letölthető)

ESBE termékek 2009 (A teljes katalógus a www.esbe.se oldalról letölthető) ESBE termékek 2009 (A teljes katalógus a www.esbe.se oldalról letölthető) Kompakt háromjáratú keverőszelep sorozat sárgarézből, Ø15-50 méretben, 10 bar nyomásig, csatlakozása belső, külső menet vagy roppantó

Részletesebben

FAX és FAX-R típusjelű axiális ventilátorok. FAXCS és FAXCS-R típusjelű, csővezetékbe építhető axiális ventilátorok

FAX és FAX-R típusjelű axiális ventilátorok. FAXCS és FAXCS-R típusjelű, csővezetékbe építhető axiális ventilátorok FAX és FAX-R típusjelű axiális ventilátorok FAX 31,5/2 84.000,- FAX 31,5/4 73.000,- FAX 40/4 86.000,- FAX 50/6 117.000,- FAX 50/4 117.000,- FAX 63/8 126.000,- FAX 63/6 126.000,- FAX 80/8 246.000,- FAX-R

Részletesebben

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES KFT. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el! Tartalom Bevezető... 3 C.E.S. kavitációs hőgenerátorok leírása és alkalmazása... 3 2. A C.E.S. kavitációs hőgenerátorok

Részletesebben

VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS

VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS cod. 3952121 [VII] - www.sime.it EGY KAZÁN AZ ÖSSZES TÍPUSÚ BERENDEZÉSHEZ A Vera HE az előkeveréses kondenzációs falikazánok új termékcsaládja, mely különböző megoldásokat

Részletesebben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) meghozta az alábbi HATÁROZATOT:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) meghozta az alábbi HATÁROZATOT: ÜGYIRATSZÁM: TFAFO258/ 2 /2018 ÜGYINTÉZŐ: PALCSÓ PÉTER TELEFON: +3614597735 FAX: +3614597668 EMAIL: tavhoengedelyezes@mekh.hu HATÁROZAT SZÁMA: 9864/2018 TÁRGY: A 623/2011 SZÁMÚ HATÁROZATTAL KIADOTT ENGEDÉLY

Részletesebben

Környezetvédelmi előírásoknak megfelel: - Emissziós értékek 15% O 2 mellett: o NO x 100 mg/nm 3 o CO 100 mg/nm 3. Darabszám: 1

Környezetvédelmi előírásoknak megfelel: - Emissziós értékek 15% O 2 mellett: o NO x 100 mg/nm 3 o CO 100 mg/nm 3. Darabszám: 1 CENTAX'TX'501+KB7'típusú'Rolls+Royce'gyártmányú'gázturbina'' Műszaki Paraméterek - Bevitt energia: 16 609 kw - Gázfogyasztás: 1 759 m 3/ n /h - Kiadott villamos teljesítmény: 5 098 MW - Elektromos hatásfok:

Részletesebben

Használati útmutató. R 24 E Elite. készülékhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY. Fali fűtő gázkészülék

Használati útmutató. R 24 E Elite. készülékhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY. Fali fűtő gázkészülék Használati útmutató R 24 E Elite készülékhez Fali fűtő gázkészülék Használati útmutató CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY MAGYAR KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSI UTASÍTÁSOK

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 31 5236 01/V Szakmai ismeretek vizsgatárgy szóbeli vizsgatételei

Részletesebben