Közszolgálatot ellátó intézmények akadálymentesítésének feltérképezése TIOP /K számú projekt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közszolgálatot ellátó intézmények akadálymentesítésének feltérképezése TIOP 4.2.1-11/K-2011-0003. számú projekt"

Átírás

1 Közszolgálatot ellátó intézmények akadálymentesítésének feltérképezése TIOP /K számú projekt ÚTMUTATÓS FELMÉRŐÍV INTÉZMÉNY NÉGYJEGYŰ KÓDJA INTÉZMÉNY NEVE INTÉZMÉNY CÍME INTÉZMÉNY TÍPUSA VIZSGÁLT ALAPTERÜLET (m2) VIZSGÁLT SZINTEK SZÁMA FELMÉRÉS DÁTUMA MEGJEGYZÉS Törzsadat (ld. informatikai rendszer) Törzsadat (ld. informatikai rendszer) Törzsadat (ld. informatikai rendszer) Törzsadat (ld. informatikai rendszer) A közszolgáltatások igénybe vétele szempontjából releváns alapterület (becslés). A közszolgáltatások igénybe vétele szempontjából releváns szintek száma. Egyéb adat, pl. műemléki vagy védett épület. JELMAGYARÁZAT TÖBB válasz lehetséges F07 Fénykép készítendő EGYETLEN válasz lehetséges a kérdéshez/opcióhoz ÚTMUTATÓ szöveg tartozik az ÚTMUTATÓS FELMÉRŐÍVBEN MEGJEGYZÉSEK: ha egy Intézménynél a Megjegyzés cellába hosszabb bejegyzést kellene tenni mint ami belefér, írjon bele egy azonosítót (pl. m1 ) és a lap hátoldalára írja le a MEGJEGYZÉS teljes szövegét (pl. m1:2 db akadálymentes mosdó, az egyikben enek kapaszkodók, az ajtón WC-zár) Az adott Intézményben nem releváns (üresen maradó) kapcsolókat/jelölőnégyzet-tömböket kérjük (függőlegesen) áthúzni! Segítségkérés, kapcsolattartás: A telefonszámok (munkanapokon 8 és 17 óra között): Sándor Péter Zalántai Ági A számok visszahívás alapon működnek, hogy a költségek ne a felmérőt terheljék. Ezen kívül a felmeres@in-ex.hu címen lehet kérdezni, információt küldeni. változat:

2 Közszolgálatot ellátó intézmények akadálymentesítésének feltérképezése TIOP /K számú projekt Ez az oldal szándékosan maradt üres, hogy az oldalszámozás egyezzen a 15 oszlopos Felmérőív oldalszámozásával! változat:

3 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója 1. KÜLSŐ KÖRNYEZET Az ingatlan és közvetlen környezetének vizsgálata az akadálymentes megközelíthetőség szempontjából. 1.1 AKADÁLYMENTES GYALOGOS MEGKÖZELÍTÉS LEHETŐSÉGE A(z akadálymentes) bejárat elérhetőségének vizsgálata ( pontok alapján) annak megítélésére, közterületről hogy az épület környezete általánosságban mennyire akadálymentes (pl. hegyvidéki környezetben, telekhatárról ahol a bejárat csak a telken belüli akadálymentes parkolótól közelíthető meg akadálymentesen). az akadálymentes parkolóból 1.2 KÖZTERÜLET Járdák ill. gyalogos közlekedésre szolgáló egyéb felületek jellemzői a telek (épület) bejáratának környezetében TEREP vízszintes vagy enyhén lejtős A gyalogutak legfeljebb kb. 5 %-os lejtéseket tartalmaznak a telek (épület) bejáratának környezetében. lejtős A gyalogutak rövidebb szakaszokon 5-10 % közötti lejtéseket tartalmaznak. erősen lejtős A gyalogutak jellemzően és tartósan 5 % feletti lejtéseket tartalmaznak a telek (épület) környezetében. lépcsős A gyalogutakban fellépések, lépcsők nak a telek (épület) bejáratának környezetében F01 GYALOGÚT nem szilárd burkolat Pl. döngölt föld, murva, gyöngykavics felület stb. szilárd burkolat Pl. aszfalt, beton, térkő burkolat - amennyiben SZILÁRD a burkolat: legalább 1,20 m széles Szabad szélesség, legfeljebb 90 cm-re szűkülő rövid szakaszokkal. legalább 2,20 m szabad magasság Közlekedő sáv fölé belógó elemek (pl. cégér, tábla, növényzet) alsó síkja legalább 2,20 m-es magasságban. egyenletes felületű vezetősáv mellvédfal növénysor, egyéb támpont KAPU HASZNÁLATA akadálymentesen átjárható üzemidőben folyamatosan nyitva tartott üzemidőben zárt - amennyiben ÜZEMIDŐBEN ZÁRT a kapu akadálymentesen nyitható nem nyitható akadálymentesen - amennyiben NEM NYITHATÓ akadálymentesen: jelzési lehetőség kaputelefon v. jelzőcsengő Nem töredezett felület, a burkolat elemei felületfolytonosak, nem mozognak, botlásveszélyt nem jelentenek. Folyamatos, követhető burkolati sáv. Pl. a közlekedő sáv mentén végigfutó sövénysor, vagy kiemelt szegély Kertkapu vagy kapualj vizsgálata. Kétszárnyú kapu esetén a nyílószárny vizsgálandó! Legalább 80 cm szabad szélesség, mindkét oldalon 150x150 cm vízszintes szabad hely, max 2-4 cm küszöb Nyitott kertkapu vagy pl. állandó portaszolgálattal működő kapu (vizuális kapcsolat). Pl. óvoda gyerekzárral (magasra szerelt retesszel) ellátott kapuja, vagy zárt társasházi kapualj kapuja Pl. távnyitóval nyíló ajtó nyitógombjának használatát a felnyíló szárny nem korlátozza Pl. óvodai kapu gyerekzárja túl magasan (nem cm-es magasságban) 1. KÜLSŐ KÖRNYEZET változat:

4 F02 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója KAPUTELEFON v. JELZŐCSENGŐ kb cm-es, elérhető magasságban kezelhető tapintható nyomógombok fényjelzés a hívás vételéről, kapu nyitásáról MEGJEGYZÉS Pl. nem elválasztott rendszerű (gépkocsik és gyalogosok által is használt) útvonal, kiemelt szegéllyel 1.3 TELKEN BELÜLI KÖRNYEZET Az épülethez tartozó udvar, előkert közlekedési útvonalainak vizsgálata (amennyiben ). Az épület (akadálymentes) bejárata telken belüli útvonalon (udvaron) át érhető el. nem igen - amennyiben IGEN: ( pontok) TEREP vízszintes vagy enyhén lejtős lejtős erősen lejtős lépcsős GYALOGÚT F03 nem szilárd burkolat szilárd burkolat - amennyiben SZILÁRD a burkolat: legalább 1,20 m széles csúszásmentes egyenletes felületű szabad közlekedési magasság legalább 2,20 m enek akadályok az útvonalon F04 TÁJÉKOZÓDÁST SEGÍTŐ ELEMEK VEZETŐSÁV az épület bejáratához kontrasztos taktilis megfelelően követhető SZEGÉLY érzékelhető kontrasztos Amennyiben a(z akadálymentes) bejárat utcára nyílik, vagyis telken belüli járda. Az pontokat csak IGEN válasz esetén kell kitölteni! A gyalogutak legfeljebb kb. 5 %-os lejtéseket tartalmaznak az épület bejáratának környezetében. A gyalogutak rövidebb szakaszokon 5-10 % közötti lejtéseket tartalmaznak. A gyalogutak jellemzően és tartósan 5 % feletti lejtéseket tartalmaznak az épület környezetében. A gyalogutakban fellépések, lépcsők nak az épület bejáratának környezetében.. Pl. döngölt föld, murva, gyöngykavics felület stb. Szabad szélesség, legfeljebb 90 cm-re szűkülő rövid szakaszokkal. A burkolat tapadása száraz és nedves időben is megfelelő, csúszásveszélyt nem okoz. Nem töredezett felület, a burkolat elemei felületfolytonosak, nem mozognak, botlásveszélyt nem jelentenek. Gyalogutak fölé nyúló, belógó elemek esetén vizsgálandó. Nincs pl. kerékpártároló, pad, kuka, amely a főközlekedési zónába lóg A telken belüli folyamatos, követhető burkolati sáv. A burkolat színétől markánsan eltérő színű. Bottal és talppal érzékelhető (tapintható) jelzés. A vezetősáv követhető, segít a bejárat megtalálásában. Kiemelt, bottal érzékelhető és követhető szegély, folyóka stb. A burkolat színétől markánsan eltérő színű. 1. KÜLSŐ KÖRNYEZET változat:

5 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója EGYÉB VEZETÉST NYÚJTÓ SZERKEZET zöldsáv sövénysor korlát, térfal Az útvonalat követő, legalább 60 cm széles vízszintes zöld felület. Folyamatos, legalább kb. 1 m magas sövénysor. A burkolt felülettől kb. 30 és kb. 90 cm-es magasságban folyamatos, fix szerkezet (bottal érzékelhető). Pl. vezetősáv szélessége 1.4 PARKOLÓK HELYE A közforgalmat ellátó akadálymentes parkolót (ha ) is tartalmazó parkoló terület hol található? telken belül Amennyiben akadálymentes parkoló a telken belül (is). közterületen Akadálymentes parkoló csak közterületen DARABSZÁMA (db): SZÁMMAL kell megadni (becslés). Az összes parkolóhely száma, az akadálymentes parkolóval együtt F05 AKADÁLYMENTES PARKOLÓ - amennyiben ( pontok) DARABSZÁM (db): SZÁMMAL kell megadni SZÉLESSÉG a kiszállósávval együtt legalább 360 cm széles legalább 320 cm széles, de 360 cm-nél keskenyebb 320 cm-nél keskenyebb HOSSZÚSÁG (egy válasz lehet) merőleges parkolóállásnál legalább 550 cm párhuzamos parkolásnál legalább 650 cm JELZÉS kiszállósáv jelölése szimbólum tábla HELYE az akadálymentes bejárattól (becsült távolság) legfeljebb 15 m-re legfeljebb 50 m-re, de 15 m-nél messzebb 50 m-nél messzebb Útra merőleges parkolóállás esetén mérendő. Úttal párhuzamos parkolóállás esetén mérendő. Pl. felfestés, burkolat színének vagy felületének váltása Pl. felfestett vagy burkolóelemekből kirakott kerekesszékes szimbólum Több akadálymentes parkolóhely esetén a legközelebbi vizsgálandó. 1. KÜLSŐ KÖRNYEZET változat:

6 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója 1.5 BUSZ - szállítószolgáltat számára megállási lehetőség Mikrobusz számára elegendő hely meglétének vizsgálata. 2 ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS 2.1 BEJÁRAT ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Az épület főbejárata könnyen megtalálható-e? igen inkább igen inkább nem nem Van-e információ az elérhetőségről, szolgáltatásokról, időpontokról? igen inkább igen inkább nem nem A főbejárat és az akadálymentes bejárat ugyanaz? igen nem A bejárat megfelelően jelzett (pl. előtető, homlokzati színezés, felirat). Pl. az intézmény neve, címe, ügyfélfogadási rendje jól láthatóan ki írva Pl. az intézmény fantázianeve ki írva, de szolgáltatásai, funkciója (pl.művelődési központ) nem Amennyiben az épület akadálymentes bejárata és főbejárata nem ugyanaz. 2.2 AKADÁLYMENTES BEJÁRAT ELÉRHETŐSÉGE SZINTKÜLÖNBSÉG SZINTKÜLÖNBSÉGET ÁTHIDALÓ SZERKEZET F06 előlépcső rámpa emelőlap/korlátlift lift A járdaszint és a földszinti padlószint közötti szintkülönbség vizsgálata. Legfeljebb 2-4 cm szintkülönbség vagy küszöb, illetve 5 %-nál kisebb hajlásszögű tereplejtő A bejárat előtt, illetve beltérben a földszint elérése előtti szintkülönbség (pl. a szélfogóban, kapualjban). (Lásd még a pontot!) (Lásd még a pontot!) (Lásd még a pontot!) A járda szintjén is megálló felvonó (Lásd még a pontot!). 2. ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS változat:

7 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója F07 ELŐLÉPCSŐ - amennyiben (ld pont) FELLÉPŐK SZÁMA (db): SZÁMMAL kell megadni. Eltérő lépcsőkar hosszúság esetén a hosszabbik kar fellépőinek száma SZÉLESSÉG 120 cm-nél kisebb legalább 120 cm LÉPCSŐFOKOK MAGASSÁGA legfeljebb 15 cm 15 cm-nél nagyobb, de legfeljebb 17 cm 17 cm-nél nagyobb LÉPCSŐFOKOK ÉLKÉPZÉSE csúszásmentes kontrasztos orr nélküli kialakítás LÉPCSŐKAROK FIGYELMEZTETŐ JELZÉSEI F08 lépcsőkar végei jelzettek csak a lépcsőkar alja jelzett csak a lépcsőkar teteje jelzett megfelelő kialakítás KAPASZKODÓ kb. 70 és 95 cm magas kapaszkodó egysoros kapaszkodó A lépcsőkar szabad (pl. kapaszkodókkal nem szűkített) szélessége a legszűkebb keresztmetszetnél. Közbenső lépcsőfokon mérendő. A burkolat tapadása száraz és nedves időben is megfelelő, csúszásveszélyt nem okoz. A lépcsőfokok élén kb. 5 cm széles, a járólaptól markánsan eltérő színű sáv A lépcsőlap legfeljebb 1 cm-rel nyúlik túl a homloklapon (a homloklap nélküli, áttört lépcsőfok orros kialakítású). A felfelé induló lépcsőkar előtti kontrasztos és tapintható jelzés. A lefelé induló lépcsőkar előtti kontrasztos és tapintható jelzés. A lépcsőkar tetején legalább 60 cm széles kontrasztos, pöttyözött figyelmeztető jel, a kar teljes szélességében. Kétsoros kapaszkodó esetén. Egy magasságban biztosított kapaszkodó. egyoldali kapaszkodó kétoldali kapaszkodó a markolat kör keresztmetszetű a markolat konzolos kontrasztos kialakítás A lépcsőkar egyik oldalán található kapaszkodó. A lépcsőkar mindkét oldalán található kapaszkodó. A kapaszkodón a kéz akadálytalanul végigcsúsztatható. A korlát vagy kapaszkodó a környezet színétől markánsan eltérő színű. 2. ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS változat:

8 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója F09 RÁMPA - amennyiben (ld pont) MAGASSÁG legfeljebb 17 cm 17 cm-nél nagyobb, de legfeljebb 45 cm 45 cm-nél nagyobb, de legfeljebb 180 cm LEJTÉS 10 %-nál nagyobb lejtés 8 %-nál nagyobb, de legfeljebb 10 %-os lejtés 5 %-nál nagyobb, de legfeljebb 8 %-os lejtés legfeljebb 5 %-os lejtés SZÉLESSÉG 90 cm-nél keskenyebb legalább 90 cm, de 120 cm-nél keskenyebb legalább 120 cm széles KIALAKÍTÁS egyenes íves RÁMPAKAROK egykarú többkarú - amennyiben TÖBBKARÚ: egyenes tört PIHENŐ MÉRETE végeken kisebb, mint 150x150 cm szabad terület legalább 150x150 cm szabad terület közbenső legalább 150 cm hosszú legalább 150 cm széles FELÜLETVÉDELEM csapadék elleni védelem csúszásmentes burkolat figyelmeztető jelzés 2. ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS A rámpa által áthidalt szintkülönbség. A rámpa szabad (pl. kapaszkodókkal nem szűkített) szélessége. A rámpakar (két vízszintes pihenő közti lejtős szakasz) vonalvezetése. Két vízszintes pihenő közti lejtős szakaszok jellemzői. Közbenső pihenő nélküli rámpa. Az egymást követő rámpakarok a pihenőknél egyenes vonalban csatlakoznak. Az egymást követő rámpakarok a pihenőknél szöget bezáróan csatlakoznak. Szabad hely a rámpa elején, végén és rámpakarok között. Pl. előtető A burkolat tapadása száraz és nedves időben is megfelelő, csúszásveszélyt nem okoz. Kontrasztos és/vagy tapintható burkolati jelzés a rámpakarok végein. változat:

9 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója LEESÉS ELLENI VÉDELEM kerékvető mellvéd korlát KORLÁT kb. 70 és 95 cm magas kapaszkodó egysoros kapaszkodó egyoldali korlát kétoldali korlát a markolat kör keresztmetszetű a markolat konzolos kontrasztos kialakítás Legalább 10 cm magasságban végigfutó szegély (épített szegély, acélcső, zártszelvény stb.). Kétsoros kapaszkodó esetén. Egy magasságban biztosított kapaszkodó. A rámpa egyik oldalán található korlát. A rámpa mindkét oldalán található korlát. A kapaszkodón a kéz akadálytalanul végigcsúsztatható. A korlát vagy markolat a környezet színétől markánsan eltérő színű F10 EMELŐLAP/KORLÁTLIFT - amennyiben (ld pont) BERENDEZÉS TÍPUSA korlátlift emelőlap KEZELŐSZEMÉLY elérhető nem elérhető írott információ a használatáról MEGKÖZELÍTÉSI HELY kisebb, mint 150x150 cm szabad terület legalább 150x150 cm szabad terület PLATÓSZÉLESSÉG kisebb mint 90 cm legalább 90 cm A kezelő személlyel a kommunikáció biztosított (pl. kaputelefon, jelzőcsengő kb cm magasságban). A kezelő személy nem hívható (, vagy nem elérhető a jelzőberendezés) A beszálláshoz szükséges szabad hely a plató előtt (a berendezés indulásra kész állapotában). Szabad szélesség. 2. ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS változat:

10 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója PLATÓHOSSZÚSÁG kisebb mint 100 cm legalább 100 cm 2.3 BEJÁRAT F11 SZÉLFOGÓ SZABAD ALAPTERÜLETE kisebb mint 150x150 cm legalább 150x150 cm a szélfogó mélysége a benyíló ajtószárny cm AJTÓ MŰKÖDTETÉSE akadálymentes használatú ajtónyitó automatika vagy nem akadálymentes ajtónyitó automatika Az akadálymentes bejárat szélfogója vizsgálandó. Forgóajtóval ellátott bejárat esetén is jelölendő! Pl. csak forgóajtóval rendelkező bejárat esetén A nyílószárny nyitott állapotában a szárnytól a szemközti falig vagy ajtóig legalább 125 cm szabad hely. Pl. akadálymentesen működtethető (elérhető) nyomógombbal indítható, mozgásérzékelős toló- vagy nyílóajtó Nincs automatika, vagy pl. nem elérhető - túl magasra, nem megfelelő helyre (pl. ajtó "mögé") szerelt nyitógomb. pl. automatika, de a nyitógomb nem megfelelő helyre került F12 AJTÓK SZABAD SZÉLESSÉG kisebb mint 80 cm legalább 80 cm, de 90 cm-nél kisebb legalább 90 cm SZABAD MAGASSÁG kisebb mint 195 cm legalább 195 cm NYITÁSHOZ SZÜKSÉGES SZABAD HELY kisebb mint 150x150 cm legalább 150x150 cm KÜSZÖB legfeljebb 2 cm 2 cm-él nagyobb, de legfeljebb 4 cm 4 cm-nél nagyobb A kitárt szárny esetén meglévő átközlekedő zóna szélessége, kétszárnyú ajtónál a nyílószárnyra vonatkozóan. A bejárat előtti szakaszon, pl. rámpa vagy előlépcső ajtó előtti pihenőjén vizsgálandó. Pl. süllyesztett küszöb vagy küszöb nélkül ajtó esetén 2. ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS változat:

11 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója ÜVEGEZÉS üvegezés nem érzékelhető üvegezés érzékelhető KIALAKÍTÁS érzékelhető alsó védelemmell ellátott könnyen nyitható kezelőeszközök elérhető magasságban LÁBTÖRLŐK Pl. jelöletlen, keret nélküli nagyméretű üvegtáblák Pl. üvegezésen elhelyezett markáns jelölés, jól érzékelhető szerkezeti elem (tokosztó, lábazati üvegezetlen sáv) Pl. kontrasztképzés ajtólap, tok vagy falfelület között, egyéb kiemelés (nagyméretű információs tábla vagy jelzés) Kb. 20 cm magas ütésálló burkolat vagy lábazati elem Különösebb erőkifejtést az ajtó nyitása nem igényel. Pl. kilincs, fogórúd kb cm magasságban kényelmesen elérhető LÁBTÖRLŐRÁCS legfeljebb 2 cm-es lyukméret sávos (nem négyzetes) rácsozásnál menetirányra merőleges osztás SZŐNYEG süppedésmentes nem süppedésmentes Tömör, legfeljebb kb. 6 mm-es szálmagasságú anyagból készült lábtörlő. 2. ÉPÜLETBE VALÓ BEJUTÁS változat:

12 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója 3 BELSŐ KÖZLEKEDÉS 3.1 KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐSÉGE SZINTKÜLÖNBSÉG SZINTKÜLÖNBSÉGET ÁTHIDALÓ SZERKEZET F13 lépcső rámpa emelőlap/korlátlift lift F14 LÉPCSŐ - amennyiben (ld pont) Van-e szintkülönbség az épület egyes közszolgáltatási helyeinek elérési útvonalán? Az épület egyszintes, vagy pl. épület kétszintes, de minden közfunkciója elérhető a földszinten. Pl. ha kétszintes iskola szaktantermei az emeleten nak (Lásd még a pontot!) (Lásd még a pontot!) (Lásd még a pontot!) (Lásd még a pontot!) EGY LÉPCSŐKAR MAGASSÁGA fellépők száma (db) lépcsőkar által áthidalt szintkülönbség (cm) SZÉLESSÉG 120 cm-nél kisebb legalább 120 cm LÉPCSŐFOKOK MAGASSÁGA legfeljebb 15 cm 15 cm-nél nagyobb, de legfeljebb 17 cm 17 cm-nél nagyobb LÉPCSŐFOKOK ÉLKÉPZÉSE csúszásmentes kontrasztos orr nélküli kialakítás LÉPCSŐKAROK FIGYELMEZTETŐ JELZÉSEI F15 lépcsőkar végei jelzettek csak a lépcsőkar alja jelzett csak a lépcsőkar teteje jelzett megfelelő kialakítás Nem a teljes lépcső, csak a benne levő leghosszabb kar adatai SZÁMMAL kell megadni. Eltérő lépcsőkar hosszúság esetén a hosszabbik kar fellépőinek száma. SZÁMMAL kell megadni (a vizsgált kar fellépőszámának és a fokok magasságának szorzata). A lépcsőkar szabad (pl. kapaszkodókkal nem szűkített) szélessége a legszűkebb keresztmetszetnél. Közbenső lépcsőfokon mérendő. A burkolat tapadása száraz és nedves időben is megfelelő, csúszásveszélyt nem okoz. A lépcsőfokok élén kb. 5 cm széles, a járólaptól markánsan eltérő színű sáv A lépcsőlap legfeljebb 1 cm-rel nyúlik túl a homloklapon (homloklap hiányában a lépcsőfok orros kialakítású). A felfelé induló lépcsőkar előtti kontrasztos és tapintható jelzés. A lefelé induló lépcsőkar előtti kontrasztos és tapintható jelzés. A lépcsőkar tetején legalább 60 cm széles kontrasztos, pöttyözött figyelmeztető jel, a kar teljes szélességében. 3. BELSŐ KÖZLEKEDÉS változat:

13 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója KAPASZKODÓ kb. 70 és 95 cm magas kapaszkodó egysoros kapaszkodó Kétsoros kapaszkodó esetén. Egy magasságban biztosított kapaszkodó. egyoldali kapaszkodó kétoldali kapaszkodó a markolat kör keresztmetszetű a markolat konzolos kontrasztos kialakítás A lépcsőkar egyik oldalán található kapaszkodó. A lépcsőkar mindkét oldalán található kapaszkodó. A kapaszkodón a kéz akadálytalanul végigcsúsztatható. A korlát vagy kapaszkodó a környezet színétől markánsan eltérő színű F16 RÁMPA - amennyiben (ld pont) MAGASSÁG legfeljebb 17 cm 17 cm-nél nagyobb, de legfeljebb 45 cm 45 cm-nél nagyobb, de legfeljebb 180 cm LEJTÉS 10 %-nál nagyobb lejtés 8 %-nál nagyobb, de legfeljebb 10 %-os lejtés 5 %-nál nagyobb, de legfeljebb 8 %-os lejtés legfeljebb 5 %-os lejtés SZÉLESSÉG 90 cm-nél keskenyebb legalább 90 cm, de 120 cm-nél keskenyebb legalább 120 cm széles KIALAKÍTÁS egyenes íves RÁMPAKAROK egykarú többkarú - amennyiben TÖBBKARÚ: egyenes tört 3. BELSŐ KÖZLEKEDÉS A rámpa által áthidalt szintkülönbség. A rámpa szabad (pl. kapaszkodókkal nem szűkített) szélessége. A rámpakar (két vízszintes pihenő közti lejtős szakasz) vonalvezetése. Két vízszintes pihenő közti lejtős szakaszok jellemzői. Közbenső pihenő nélküli rámpa. Az egymást követő rámpakarok a pihenőknél egyenes vonalban csatlakoznak. Az egymást követő rámpakarok a pihenőknél szöget bezáróan csatlakoznak. változat:

14 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója PIHENŐ MÉRETE végeken kisebb, mint 150x150 cm szabad terület legalább 150x150 cm szabad terület közbenső legalább 150 cm hosszú legalább 150 cm széles LEESÉS ELLENI VÉDELEM kerékvető mellvéd korlát KORLÁT kb. 70 és 95 cm magas kapaszkodó egysoros kapaszkodó Szabad hely a rámpa elején, végén és rámpakarok között. Legalább 10 cm magasságban végigfutó szegély (épített szegély, acélcső, zártszelvény stb.). Kétsoros kapaszkodó esetén. Egy magasságban biztosított kapaszkodó. egyoldali korlát kétoldali korlát A rámpa egyik oldalán található korlát. A rámpa mindkét oldalán található korlát. a markolat kör keresztmetszetű a markolat konzolos kontrasztos kialakítás A kapaszkodón a kéz akadálytalanul végigcsúsztatható. A korlát vagy markolat a környezet színétől markánsan eltérő színű F17 EMELŐLAP/KORLÁTLIFT - amennyiben (ld pont) BERENDEZÉS TÍPUSA korlátlift emelőlap KEZELŐSZEMÉLY elérhető nem elérhető írott információ a használatáról A lépcső járóvonalával párhuzamosan, ferde pályán mozgó emelőberendezés. Függőlegesen mozgó, általában nyitott, zárt kabinnal nem, csak emelőplatóval rendelkező eszköz (ld. még ) A kezelő személlyel a kommunikáció biztosított (pl. kaputelefon, jelzőcsengő kb cm magasságban). A kezelő személy nem hívható (, vagy nem elérhető a jelzőberendezés) változat: BELSŐ KÖZLEKEDÉS 14

15 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója MEGKÖZELÍTÉSI HELY kisebb, mint 150x150 cm szabad terület legalább 150x150 cm szabad terület PLATÓSZÉLESSÉG kisebb mint 90 cm legalább 90 cm PLATÓHOSSZÚSÁG kisebb mint 100 cm legalább 100 cm A beszálláshoz szükséges szabad hely a plató előtt (a berendezés indulásra kész állapotában). Szabad szélesség F18 LIFT - amennyiben (ld pont) Csak a minden oldalról zárt mozgó kabinnal rendelkező berendezés tekinthető liftnek (ld. még : emelőlap) MEGKÖZELÍTHETŐSÉG akadálymentes útvonalon igen nem SZABAD HELY a ki- és beszálláshoz kisebb, mint 150x150 cm szabad terület legalább 150x150 cm szabad terület FÜLKEMÉRET egyajtós vagy egymással szemközti kétajtós kivitel legalább 110 (ajtó oldalán) x140 cm legalább 90 (ajtó oldal) x120 cm, de kisebb mint 110x140 cm kisebb mint 90x120 cm derékszögben kétajtós kivitel legalább 140x140 cm legalább 120x120 cm, de kisebb mint 140x140 cm kisebb mint 120x120 cm gyógykezelő, ápoló intézményben hordágy szállítására alkalmas méretű igen nem AJTÓSZÉLESSÉG kisebb mint 80 cm legalább 80 cm, de kisebb mint 90 cm legalább 90 cm A liftkabin belső alapterülete vizsgálandó. Pl. rendelőintézet, kórház, idősek otthona esetén 3. BELSŐ KÖZLEKEDÉS változat:

16 F19 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója KEZELŐESZKÖZÖK KIALAKÍTÁSA kezelhetőség érintőgombos panel különálló, kitapintható gombok Braille-írás vagy tapintható (domború) jelzések a gombokon kezelőpanel kb cm magasságban hallható információk nem szükséges, vagy nem megfelelő információk megfelelő, értékelhető információk segélykérés lehetősége segélyhívó gomb beépített indukciós hurok SMS küldési lehetőség ÜZEMELTETÉS üzemképes és használható üzemképes, de nem használható nem üzemképes Kétszintes épület esetén nem szükséges. Pl. többszintes épület esetén, ha a lift csak csengetéssel jelzi a megállást. A lift bemondja az aktuális szint számát, és a továbbhaladás irányát stb. Be -e építve - jelölt módon - indukciós hurok a liftbe pl. segélyhívás esetére? Meg -e adva SMS-szám, amin keresztül pl. hallássérültek is tudnak kommunikálni veszély esetén? Nyitvatartási időben korlátozás nélkül használható Pl. csak kulccsal, kóddal vagy más korlátozással használható Pl. lezárt, nem karbantartott lift 3.2 KÖZLEKEDŐK FIZIKAI JELLEMZŐI Változó kialakítású közlekedők esetén az épületre JELLEMZŐ közlekedők adatait kell megadni (Lásd még ) F20 SZÉLESSÉG kisebb mint 120 cm legalább 120 cm MAGASSÁG kisebb mint 220 cm legalább 220 cm MEGFORDULÁS lehetséges nem lehetséges BURKOLAT csúszásmentes egyenletes tükröződésmentes enek akadályok, vagy ha nak, megfelelően jelzettek A közlekedő szabad, bútorok, belógó berendezések által nem szűkített szélessége. A közlekedő szabad, belógó elemek (pl. függesztett táblák) által nem csökkentett magassága. A közlekedő végein, vagy egyes szakaszain -e elegendő hely (150x150 cm) a megforduláshoz? Legalább 150x150 cm szabad hely rendelkezésre áll. Pl. ajtókkal lezárt, 110 cm széles folyosószakasz esetén A burkolat tapadása száraz és nedves időben is megfelelő, csúszásveszélyt nem okoz. Nem töredezett felület, a burkolat elemei felületfolytonosak, nem mozognak, botlásveszélyt nem jelentenek. Matt felületű burkolat. Pl. fali telefonkészülék használati tere bottal érzékelhető 3. BELSŐ KÖZLEKEDÉS változat:

17 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója SZAKASZOLÓ AJTÓK (ha ) Nyitott állapotban meglévő átközlekedő zóna szélessége, kétszárnyú ajtónál a nyílószárnyra vonatkozóan SZABAD SZÉLESSÉG nem értelmezett kisebb mint 80 cm legalább 80 cm, de 90 cm-nél kisebb legalább 90 cm KÜSZÖB nem értelmezett legfeljebb 2 cm 2 cm-él nagyobb, de legfeljebb 4 cm 4 cm-nél nagyobb ÜVEGEZÉS nem értelmezett üvegezés érzékelhető üvegezés nem érzékelhető KIALAKÍTÁS érzékelhető alsó védelemmell ellátott könnyen nyitható kezelőeszközök elérhető magasságban KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐSÉGÉNEK MÉRTÉKE minden közszolgáltatás elérhető a közszolgáltatások nagyrészt elérhetőek a közszolgáltatások kismértékben elérhetőek a közszolgáltatások egyike sem érhető el A kitárt szárny esetén meglévő átközlekedő zóna szélessége, kétszárnyú ajtónál a nyílószárnyra vonatkozóan. Pl. szakaszoló ajtó Pl. szakaszoló ajtó Pl. süllyesztett küszöb vagy küszöb nélkül ajtó esetén Pl. szakaszoló ajtó Pl. üvegezett felületen lévő markáns jelölés, jól érzékelhető szerkezeti elem (tokosztó, lábazati üvegezetlen sáv) Pl. jelöletlen, keret nélküli nagyméretű üvegtáblák Pl. kontrasztképzés ajtólap, tok vagy falfelület között, egyéb kiemelés (nagyméretű információs tábla vagy jelzés) kb. 20 cm magas ütésálló burkolat vagy lábazati elem Különösebb erőkifejtést az ajtó nyitása nem igényel. Pl. kilincs, fogórúd kb cm magasságban kényelmesen elérhető Közszolgáltatások elérhetősége az elemzett közlekedők és az attól eltérő folyosók SZÉLESSÉGE alapján. Pl. az iskola egyik szaktanterméhez 90 cm széles folyosó vezet, de a többi helyiség megközelíthető. Az épületben nagyrészt a fenti adatokkal jellemzett, nem megfelelő méretű közlekedők találhatók. A közszolgáltatás(ok)hoz vezető közlekedő(k) méretei nem megfelelő(ek). 3.3 BELSŐ AJTÓK Többféle kialakítás esetén a közszolgáltatások helyiségeire JELLEMZŐ ajtók adatait kell megadni (Lásd még ) SZABAD SZÉLESSÉG F21 kisebb mint 80 cm legalább 80 cm, de 90 cm-nél kisebb legalább 90 cm SZABAD MAGASSÁG kisebb mint 195 cm legalább 195 cm Nyitott állapotban meglévő átközlekedő zóna szélessége, kétszárnyú ajtónál a nyílószárnyra vonatkozóan. A küszöb és a vízszintes tok alsó síkja közötti távolság. 3. BELSŐ KÖZLEKEDÉS változat:

18 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója KÜSZÖB legfeljebb 2 cm 2 cm-él nagyobb, de legfeljebb 4 cm 4 cm-nél nagyobb KIALAKÍTÁS F22 érzékelhető alsó védelemmell ellátott könnyen nyitható kezelőeszközök elérhető magasságban KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐSÉGÉNEK MÉRTÉKE minden közszolgáltatás elérhető a közszolgáltatások nagyrészt elérhetőek a közszolgáltatások kismértékben elérhetőek a közszolgáltatások egyike sem érhető el Pl. süllyesztett küszöb vagy küszöb nélkül ajtó esetén Pl. kontrasztképzés ajtólap, tok vagy falfelület között, egyéb kiemelés (nagyméretű információs tábla vagy jelzés) Kb. 20 cm magas ütésálló burkolat vagy lábazati elem Különösebb erőkifejtést az ajtó nyitása nem igényel. Pl. kilincs, fogórúd kb cm magasságban kényelmesen elérhető Közszolgáltatások elérhetősége az elemzett közlekedők és az attól eltérő folyosók SZÉLESSÉGE alapján. Pl. polgármesteri hivatal ajtói nagyrészt megfelelőek, de egy-két irodájába 80 cm-nél keskenyebb ajtó vezet. Az épületben nagyrészt (a fenti adatokkal jellemzett) 80 cm-nél kisebb szabad nyílásméretű ajtók találhatók. A közszolgáltatás(ok)hoz vezető nyílászáró(k) méretei nem megfelelő(ek), 80 cm-nél kisebb szabad nyílásúak. 4 TÁJÉKOZÓDÁS Az épület legközelebbi, legfőbb információs pontja; pl. porta, betegirányító pult, tájékoztató tábla, jegypénztár stb. 4.1 F23 INFORMÁCIÓS PONT ELÉRÉSE nem lehetséges Pl. a bejárattól nem látható az információs pont, vezetősáv vagy egyéb irányjelzés nem jelzi a helyét lehetséges Pl. bejárat melletti információs pult, vagy vezetősávval egyértelműen kijelölt tapintható információs felület - amennyiben LEHETSÉGES, az elérés módja: a bejáratnál személyes segítség rendelkezésre áll vezetősáv (Lásd még a 4.2. pontot!) hangostérkép (Lásd még a 4.3. pontot!) információs táblarendszer (Lásd még a 4.4. pontot!) 4.2 F24 VEZETŐSÁV (ld pont) Folyamatos, követhető burkolati sávok vizsgálata nem szükséges szükséges Pl. ha a bejáratnál személyes segítség rendelkezésre áll, vagy 3 m-nél keskenyebb közlekedő terek esetén 3. BELSŐ KÖZLEKEDÉS 4. TÁJÉKOZÓDÁS változat:

19 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója KONTRASZT (vezetősáv) nem megfelelő megfelelő TAPINTHATÓSÁG (vezetősáv) nem megfelelő megfelelő KÖVETHETŐSÉG (vezetősáv) nem nyújt megfelelő követhetőséget információs pontig követhető információs pontig és a közszolgáltatások helyéig követhető MEGJEGYZÉS Nincs, vagy nem kellő mértékű a burkolatok közötti árnyalatkülönbség. A járólaptól markánsan eltérő színű sáv. Nincs, vagy nem kellően érzékelhető (pl. ragasztott csúszásmentesítő szalag, enyhén érdesebb lapburkolat). Pl. burkolatváltás (szőnyegsáv), 2-3 mm magas domború sávok, "szabványos" vezetősáv-elem A vezetősávok VONALVEZETÉSE alapján vizsgálandó. Pl. vezetősáv szélessége 4.3 HANGOSTÉRKÉP - amennyiben (lásd 4.1 pont) Van-e az épületben való tájékozódást segítő, az egyes funkciók elérhetőségét leíró hang- ill. szöveges anyag? információ MEGJEGYZÉS 4.4 F25 INFORMÁCIÓS TÁBLARENDSZER KÖZPONTI INFORMÁCIÓS TÁBLA TAPINTHATÓ TÉRKÉP nem szükséges szükséges IRÁNYJELZŐ TÁBLÁK nem szükséges szükséges Az épület főbb adatait (nyitva tartás, elérhetőségek stb.) tartalmazó tábla Az egyes funkciókat az épület alaprajzával, a funkciók megnevezésével ábrázolja, tapintható kivitelben. Pl. épület kis mérete, kevés funkciója nem indokolja, ill. pl. állandó felhasználói kör+porta (iskola, óvoda) esetén Az egyes funkciók irányát mutatja. Pl. az épület kis méretei nem indokolják, vagy valamennyi funkció egyetlen, átlátható közös térből nyílik. változat: TÁJÉKOZÓDÁS 19

20 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója FUNKCIÓJELZŐ TÁBLA (akár ajtófelirat is lehet) TÁBLÁK KIALAKÍTÁSA olvasási távolságnak megfelelő betűméret jól olvasható egyértelmű információ kontrasztos színhasználat F26 Braille-feliratok piktogramok szemmagasságban olvasható feliratok tapintható elemek elérhető magasságban MEGJEGYZÉS Az adott helyiség funkciójának azonosítására szolgál, ami akár papírra nyomtatott ajtófelirat is lehet. Könnyen olvasható karakterkészlet, a tábla grafikája nem gátolja az olvashatóságot. Könnyen értelmezhető feliratok. A tábla könnyen észrevehető, a feliratok, jelzések markánsan eltérő színűek a tábla alapszínétől. A tábla feliratai Braille-írással (tapintható karakterekkel) is megjelennek. Az egyes helyiségek funkcióját a feliratokon kívül piktogramok is jelölik. kb cm magasságban olvasható feliratok (fali rögzítés esetén) A tapintható információk kb cm magasságban találhatóak ill. a táblák megközelíthetőek. Pl. a funkciójelző táblák az ajtón nak, a tapintható térkép megközelítését bútorok gátolják 5 FUNKCIÓK, SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELE 5.1 F27 AKADÁLYMENTES VIZESBLOKK Ügyfelek számára fenntartott mosdó Van-e az ügyfelek számára fenntartott mosdó? Akadálymentes mosdó, de nem megfelelő számú Pl. többszintes iskolában, orvosi rendelőben minden szinten (az emeleten is elérendő közszolgáltatás) épületfunkciónak megfelelő számban, helyen Több, különböző akadálymentes mosdó esetén a kedvezőbb kialakítású vizsgálandó AJTÓ KIALAKÍTÁSA kifelé nyílik szabad szélessége legalább 90 cm WC-zárral felszerelt Belülről reteszelhető, de kívülről szükség esetén szerszámmal nyitható. belső oldalán behúzókar található HASZNÁLATHOZ SZÜKSÉGES HELY Szabad hely a helyiségen belül a berendezések használatához és a navigáláshoz. 360 fokos megfordulási lehetőség biztosított Legalább 150x150 cm szabad hely a szaniterek és a falak között. legalább 90 fokos elfordulási lehetőség biztosított A helyiség mérete legalább 155x180 cm. kerekesszékes navigáció lehetősége nem biztosított MOSDÓKAGYLÓ KIALAKÍTÁSA konkáv térdszabad Legalább 70 cm magasságú szabad tér a mosdó alatt. 4. TÁJÉKOZÓDÁS 5. FUNKCIÓK, SZOLGÁLTATÁSOK változat:

21 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója F28 WC CSÉSZE KIALAKÍTÁSA PEREMKIALAKÍTÁS elől nyitott (kivágott) elől zárt (folytonos) ÜLŐKEMAGASSÁG kisebb mint 46 cm legalább 46 cm, de legfeljebb 48 cm nagyobb mint 48 cm ÁTÜLÉS LEHETŐSÉGE szemből biztosított ferdén biztosított oldalról biztosított WC CSÉSZE KIÁLLÁSA legalább 70 cm kisebb mint 70 cm KAPASZKODÓK KIALAKÍTÁSA F29 egyoldali kapaszkodó biztosított kétoldali kapaszkodó biztosított 75 cm magas VÉSZJELZŐ AKADÁLYMENTES ZUHANYZÓ nem szükséges szükséges A WC csésze előtt legalább 135 cm hosszú szabad hely. A WC csésze egyik oldalán legalább 90 cm széles szabad hely. Az épületben az ügyfelek, felhasználók számára nyilvános zuhanyzó. Pl. sportlétesítmény, vagy iskolai tornaterem esetén tálca nélküli kialakítás zuhanyülőke biztosított zuhanyrózsa kb cm magasságban kapaszkodó biztosított KIALAKÍTÁS kezelőeszközök elérhető magasságban babaápolás, pelenkázás lehetősége biztosított kontrasztos kialakítás A padlóburkolatban legfeljebb 2 cm szintkülönbség. A kiegészítő eszközök (papírtörlő adagoló, szappanadagoló stb.) cm-es magasságban kezelhetőek. A szaniterek, kapaszkodók, kapcsolók stb. könnyen érzékelhetőek. 5. FUNKCIÓK, SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELE változat:

22 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója ÜZEMELTETÉS üzemszerűen nyitva A helyiség nyitvatartási időben korlátozás nélkül használható. üzemszerűen zárva Pl. lezárt, csak külső segítséggel nyitható ajtó ("kulcs a portán") akadálymentes vizesblokk összesen (db): pl. 2 részleges megfelelés oka: pl.: 2 db akadálymentes mosdó, az egyikben enek kapaszkodók, az ajtón WC-zár, pl.:szintenként 1 db, összesen 3 db egyforma kialakítású akadálymentes mosdó egyéb megjegyzés: 5.2 KÖZSZOLGÁLTATÁS HELYEI Többféle kialakítás esetén a közszolgáltatások helyiségeire JELLEMZŐ adatokat kell megadni (Lásd még 5.2.4) MEGFORDULÁS lehetséges nem lehetséges PADLÓBURKOLAT csúszásmentes tükröződésmentes VÁRAKOZÁSI LEHETŐSÉG kerekesszékes személy számára elegendő hely jól megvilágított környezet csendes környezet KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐSÉGÉNEK MÉRTÉKE minden közszolgáltatás elérhető a közszolgáltatások nagyrészt elérhetőek a közszolgáltatások kismértékben elérhetőek a közszolgáltatások egyike sem érhető el MEGJEGYZÉS A helyiségen belül, a bútorok között -e elegendő hely (150x150 cm) a megforduláshoz? Legalább 150x150 cm szabad hely szabad hely rendelkezésre áll. Pl. ajtókkal lezárt, 110 cm széles folyosószakasz esetén. A közszolgáltatások elérhetősége az elemzett helyiségek és az attól eltérő szolgáltató terek MÉRETEI alapján. 5.3 KOMMUNIKÁCIÓ ÜGYINTÉZÉS ügyintéző arca jól megvilágított (szájról olvasás lehetősége) online videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás rendelkezésre áll INDUKCIÓS HUROK F30 nem szükséges szükséges HORDOZHATÓ ESZKÖZ információ Csak információs pult esetén töltendő ki! Van-e webkamera, internetkapcsolat, hordozható monitor-eszköz? Pl. háziorvosi rendelő helyiségeiben, legfeljebb kb. 5-6 fős irodában vagy tárgyalóban Pl. egyterű okmányirodában, iskolában, hangosítással rendelkező előadóteremben FM vagy induktív hurkos rendszer. változat:

23 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója FIXEN TELEPÍTETT RENDSZER információ MEGJEGYZÉS Induktív hurkos rendszer. 6 ESZKÖZÖK, BERENDEZÉSEK Többféle kialakítás esetén a közszolgáltatások helyeire JELLEMZŐ pultok adatait kell megadni (Lásd még ) 6.1 PULT (MUNKAFELÜLET) KIALAKÍTÁSA Pl. információs pult, pénztár, betegirányító pult, stb MEGKÖZELÍTÉS legalább 90 cm szélességű szabad sáv a pult előtt legalább 150x150 cm szabad hely a megforduláshoz KIALAKÍTÁS F31 akadálymentes pultszakasz magassága cm akadálymentesen hozzáférhető pultszakasz térdszabad kialakítás KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐSÉGÉNEK MÉRTÉKE nem értelmezett minden közszolgáltatás elérhető a közszolgáltatások nagyrészt elérhetőek a közszolgáltatások kismértékben elérhetőek a közszolgáltatások egyike sem érhető el MEGJEGYZÉS A pult előtt, vagy annak közelében lévő navigációs terület méretének vizsgálata. Az akadálymentes pultszakasz felülete, lábtere szabadon hagyva, korlátozás nélkül használható. Legalább 70 cm magasságú szabad tér a pult alatt. A közszolgáltatások elérhetősége az elemzett pultok és az attól eltérő munkafelületek MÉRETEI alapján. Pl. az adott közszolgáltatáshoz jellemzően nem szükséges munkapult biztosítása Pl. egyes ügyfélablakok (irodák) nem akadálymentesek, de külön ügyféltárgyaló a speciális igényekre Pl. okmányiroda egyes ügyfélablakai nem rendelkeznek akadálymentes pultszakasszal 6.2 F32 ÜGYFÉLHÍVÓ RENDSZER - amennyiben VAN megközelítéshez legalább 90x120 cm szabad hely a sorszámot személyzet adja az ügyfélnek érintőgombos panel különálló, kitapintható gombok tapintható jelzések kezelőpanel kb cm magasságban jól látható információ hallható, értékelhető információk egyértelmű használat MEGJEGYZÉS Braille-írás vagy tapintható (domború) jelzések a gombokon Pl. a rendszer bemondja az ügyfél sorszámát és az ügyfélablak számát Könnyen érthető funkciók, feliratok 6. ESZKÖZÖK, BERENDEZÉSEK változat:

24 Az Intézmény 4 jegyű kódja (kézzel beírva!): A 15 oszlopos felmérőíven oszloponként minden lapra fel kell írni az Intézmény 4 jegyű azonosítóját 01 Az Intézménynek az adott Felmérőív-tömbön belüli azonosítója 6.3 HANG- ÉS FÉNYJELZÉSEK Vészjelzés, csengetés (iskolában) stb. hangjelzés fényjelzés egyéb jelzés MEGJEGYZÉS Pl. rezgőpárna kórházi kórteremben, kopogásjelző szállásépületben stb. 6.4 ÜGYFÉLTÉRBEN ELHELYEZETT SZÁMÍTÓGÉP Ügyfelek által használható számítógép vizsgálata. egyértelmű útmutatás, utasítás megfelelő monitor webkamera aktív hangfal fejhallgató kimenettel, zsinóros, kényelmes fejhallgató hagyományos, esetleg nagygombos, kontrasztos billentyűzet egér vagy érintő képernyő operációs kisegítő lehetőségekkel képernyőolvasó program MEGJEGYZÉS Legalább 19 -os (kb. 40 cm széles kijelzővel rendelkező) monitor 6.5 F33 SPECIÁLIS SZERKEZET Pl. medence, kád, természetes víz stb. esetén beemelő szerkezet nem szükséges szükséges - amennyiben SZÜKSÉGES: MEGJEGYZÉS Pl. vízparton vizes kerekesszékkel használható kiépített rámpa vezet a vízbe Pl. uszodában, vagy gyógykezelő intézmény terápiás medencéjében beemelő szerkezet szükséges 6. ESZKÖZÖK, BERENDEZÉSEK változat:

MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Rövidtávú végrehajtási terv 1. számú függelék

MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Rövidtávú végrehajtási terv 1. számú függelék helyszín MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Rövidtávú végrehajtási terv 1. számú függelék VONALI FELMÉRÉS - ADATLAP Pl.: Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza INFRASTRUKTÚRA ALRENDSZER 0. ALAPADATOK Szolgálati

Részletesebben

Nyilatkozat minták akadálymentesítés teljesítéséhez

Nyilatkozat minták akadálymentesítés teljesítéséhez Nyilatkozat minták akadálymentesítés teljesítéséhez Az akadálymentesítésre vonatkozó nyilatkozatok közül csak azt kell kitölteni, amely a projektjére releváns. A kitöltés a pályázathoz csatolt építési

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉS. 4M Segédlet a munkahelyek felméréséhez

AKADÁLYMENTESÍTÉS. 4M Segédlet a munkahelyek felméréséhez AKADÁLYMENTESÍTÉS 4M Segédlet a munkahelyek felméréséhez A ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA KIADVÁNYA. Készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Felelős kiadó: Borsos József

Részletesebben

DÓZSAKERTI BÖLCSŐDE Tatabánya, Dózsa György u. 54., hrsz.: 8138 AKADÁLYMENTESITÉSI MŰLEÍRÁS

DÓZSAKERTI BÖLCSŐDE Tatabánya, Dózsa György u. 54., hrsz.: 8138 AKADÁLYMENTESITÉSI MŰLEÍRÁS DÓZSAKERTI BÖLCSŐDE AKADÁLYMENTESITÉSI MŰLEÍRÁS TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00001 Bölcsődefejlesztés Tatabányán I. Építtető: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2800 Tatabánya V., Fő tér 6., 2016. december

Részletesebben

AKADÁLYMENTESITÉSI MŰLEÍRÁS TOP TB

AKADÁLYMENTESITÉSI MŰLEÍRÁS TOP TB KERTVÁROSI BÖLCSŐDE AKADÁLYMENTESITÉSI MŰLEÍRÁS TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00001 Bölcsődefejlesztés Tatabányán I. Építtető: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2800 Tatabánya V., Fő tér 6., 2016. december

Részletesebben

253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről

253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről Előadásunk tartalma Követelmények, jogszabályok áttekintése Akadálymentesítés szükségessége esetünkben Akadálymentesítendő szerkezetek, ezek helyes kialakítása tervezési segédletek alapján Jelenlegi helyzetünk

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET 6 csoportos óvoda bővítése

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET 6 csoportos óvoda bővítése AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET 6 csoportos óvoda bővítése 6041 Kerekegyháza, Park u. hrsz.: 2270/3 Építtető: Kerekegyháza Város Önkormányzata 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a. 2017. június 1 TERVEZETT ÁLLAPOT:

Részletesebben

Szociális helyiség kialakítása Tóvárosi Általános Iskola Magyaralmási Tagiskolája 8071 Magyaralmás, Iskola u. 9., hrsz.: 267/11

Szociális helyiség kialakítása Tóvárosi Általános Iskola Magyaralmási Tagiskolája 8071 Magyaralmás, Iskola u. 9., hrsz.: 267/11 Tóvárosi Általános Iskola Magyaralmási Tagiskolája 8071 Magyaralmás, Iskola u. 9., hrsz.: 267/11 AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET Építtető: Magyaralmás Község Önkormányzata 8071 Magyaralmás, Fő u. 31. 2016.

Részletesebben

Állomások egyenlő esélyű hozzáférésének vizsgálata

Állomások egyenlő esélyű hozzáférésének vizsgálata FELADATKIÍRÁS A MÁV Zrt. minden állomására és megállóhelyére vonatkozó, a komplex akadálymentesség vizsgálatához és értékeléséhez szükséges felmérések ütemezett végrehajtásához 2. számú melléklet Állomások

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI MŰLEÍRÁS Orvosi rendelő felújítása, átalakítása 5081 Szajol Fő utca 32/a hrsz.: 594 Engedélyezési tervdokumentációjához

AKADÁLYMENTESÍTÉSI MŰLEÍRÁS Orvosi rendelő felújítása, átalakítása 5081 Szajol Fő utca 32/a hrsz.: 594 Engedélyezési tervdokumentációjához AKADÁLYMENTESÍTÉSI MŰLEÍRÁS Orvosi rendelő felújítása, átalakítása 5081 Szajol Fő utca 32/a hrsz.: 594 Engedélyezési tervdokumentációjához 1. Tervezési szempontok Telek, parkoló A telek sík. A telek közvetlen

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET Bölcsőde kialakítása

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET Bölcsőde kialakítása AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET Bölcsőde kialakítása 5435 Martfű, Május 1. út 19., hrsz.: 808/5 Építtető: Martfű Város Önkormányzata 5435 Martfű, Gesztenye sor 1/a. 2018. február 14. MEGLÉVŐ ÁLLAPOT: Az

Részletesebben

Akadálymentesítési tervdokumentáció

Akadálymentesítési tervdokumentáció Akadálymentesítési tervdokumentáció Meserét Lajosmizsei Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde 6050 Lajosmizse, Attila utca 6. 6050 Lajosmizse, Rákóczi utca 30. 6050 Lajosmizse, Szent Lajos utca 19-21. Hrsz:

Részletesebben

Nyilatkozat. A beruházás megkezdése előtt a szükséges kialakítandó szerkezetekről akadálymentességi tervfejezet készül.

Nyilatkozat. A beruházás megkezdése előtt a szükséges kialakítandó szerkezetekről akadálymentességi tervfejezet készül. A K A D Á L Y M E N T E S ÍT É S I T E R V F E J E Z E T a H E G Y H Á T I Á L T A L Á N O S IS K O L A E N E R G E T IK A I K O R S Z E R S ÍT É S E (M á g o c s, S z a b a d s á g u. 7., h r s z. 9 3

Részletesebben

Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány. 4087 Hajdúdorog Nánási út 4. HEVES MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI Hivatal "C" Épület

Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány. 4087 Hajdúdorog Nánási út 4. HEVES MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI Hivatal C Épület Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány 4087 Hajdúdorog Nánási út 4 HEVES MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI Hivatal "C" Épület Cím: 3300 Eger, Kossuth lajos U. 9 Hangos térkép Bejárat és az udvar 1 / 6 A főbejárat

Részletesebben

Igali Margaréta Óvoda felújítása, korszerűsítése

Igali Margaréta Óvoda felújítása, korszerűsítése Igali Margaréta Óvoda felújítása, korszerűsítése 7275 Projekttervéhez Készítette: Bodor Zoltán Rehabilitációs szakmérnök PTF 009122/4252 Kaposvár, Iszák u. 27. 1 TARTALOMJEGYZÉK AKADÁLYMENTESÍTÉSI MŰSZAKI

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI DOKUMENTÁCIÓ

AKADÁLYMENTESÍTÉSI DOKUMENTÁCIÓ AKADÁLYMENTESÍTÉSI DOKUMENTÁCIÓ Magyarpolányi Óvoda fejlesztése és Mini Bölcsőde kialakítása cím: Magyarpolány, Dózsa György u. 10. sz. hrsz.: 330 hrsz készítette: Rózsa Sára 1143 Budapest, Stefánia út

Részletesebben

Nyilatkozat. Dátum: november 17. dr Laki Tamás rehabilitációs mérnök okl. építészmérnök É

Nyilatkozat. Dátum: november 17. dr Laki Tamás rehabilitációs mérnök okl. építészmérnök É é p ü l e t : K u r d n a g y i s k o l a m u n k a s z á m : 1 7 3 5 2 3 A K A D Á L Y M E N T E S ÍT É S I T E R V F E J E Z E T a K U R D Á L T A L Á N O S IS K O L A N A G Y IS K O L A F E L Ú J ÍT

Részletesebben

Akadálymentesítési műszaki leírás

Akadálymentesítési műszaki leírás Akadálymentesítési műszaki leírás a TOP-3.2.1-15 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése c. pályázati felhívásra benyújtott győrsövényházi általános iskola és óvoda energetikai felújításához

Részletesebben

Tiszalök Város Önkormányzata 4450 Tiszalök, Kossuth u. 67. TÓTHTERV Építésziroda Kft Hajdúböszörmény, Hadházi u. 37.

Tiszalök Város Önkormányzata 4450 Tiszalök, Kossuth u. 67. TÓTHTERV Építésziroda Kft Hajdúböszörmény, Hadházi u. 37. AKADÁLYMENTESÍTÉSI MŰSZAKI LEÍRÁS A MEGLÉVŐ ÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA, FELÚJÍTÁSA TERMÉSZETVÉDELMI BEMUTATÓ HÁZ CÉLJÁRA 4450 TISZALÖK, ARANY JÁNOS U. 51. HRSZ: 1305/1 ÉPÍTÉS KIVITELI TERVÉHEZ Építtető: Tiszalök

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ

REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ 8330 Sümeg, Kompanik Zsófia utca 8.alatti gyermekorvosi és felnőtt orvosi rendelő kiviteli tervéhez 2017. 08. 1 Helyszín: Sümeg belterületén található a tervezési terület.

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI TERV AKADÁLYMENTESITÉSI M LEÍRÁS. Támogató Szolgálat Kisbéri iroda kialakítása 2870 Kisbér, Vásártér u. 26/b.

ENGEDÉLYEZÉSI TERV AKADÁLYMENTESITÉSI M LEÍRÁS. Támogató Szolgálat Kisbéri iroda kialakítása 2870 Kisbér, Vásártér u. 26/b. Támogató Szolgálat Kisbéri iroda kialakítása 2870 Kisbér, Vásártér u. 26/b. ENGEDÉLYEZÉSI TERV AKADÁLYMENTESITÉSI M LEÍRÁS Építtet : Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 1125 Budapest, Szarvas G.

Részletesebben

Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Öskün

Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Öskün Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Öskün AKADÁLYMENTESÍTÉSI MŰSZAKI LEÍRÁS TOP-4.2.1-15 kódszámú, " Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése" c. pályázathoz A beruházás

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ ÓVODA FELÚJÍTÁS, BŐVÍTÉS PERENYE, JÓKAI MÓR U. 19 HRSZ:386/

REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ ÓVODA FELÚJÍTÁS, BŐVÍTÉS PERENYE, JÓKAI MÓR U. 19 HRSZ:386/ REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ ÓVODA FELÚJÍTÁS, BŐVÍTÉS PERENYE, JÓKAI MÓR U. 19 2017. 07. 1 Helyszín: Perenye község belterületén található a tervezéssel érintett terület. Meglévő állapot: Perenye belterületén

Részletesebben

OTÉK Segédlet a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtéséhez című FSZK kiadvány

OTÉK Segédlet a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtéséhez című FSZK kiadvány Budaörsi Ifjúsági Klub 2040 Budaörs Károly király utca 3. Akadálymentességi ajánlás Jogszabályok: Tervezési előírások: 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról

Részletesebben

25,36 1,79 5,18 18,70 17,05. melléképület +5,80 +2,90 14,28 26,18 12,16 5,82. mk 1063/1 24, /2. mk 2 +7,06 9,81 7,56 5,38 38,34 5,82

25,36 1,79 5,18 18,70 17,05. melléképület +5,80 +2,90 14,28 26,18 12,16 5,82. mk 1063/1 24, /2. mk 2 +7,06 9,81 7,56 5,38 38,34 5,82 6,30 17,05 73,5 1063/ - 1,8, 9,81 7,56 11,97 8,59 71,8 3,56 1,33 6 106 1066/ 1066/1 5 5,36 6 1,79 5,18 18,70 6, +5,80 +,90 melléképület 3 6,18 1,16 5,8 1063/1 óvoda épület 106/ 106/ 9 5,38 38,3 5,8 9,76

Részletesebben

M BE. Indukciós hurok

M BE. Indukciós hurok Indukciós hurok Indukciós hurok - a 24 főt befogadni képes irodába indukciós hurok került beépítésre az irodában dolgozó hallássérült dolgozó munkafeltételeinek javítására, illetve, hogy ügyfélfogadáshoz

Részletesebben

A fogyatékos emberek egyenlõ esélyû hozzáférésének biztosítása a szociális ágazatban. Elõszó

A fogyatékos emberek egyenlõ esélyû hozzáférésének biztosítása a szociális ágazatban. Elõszó Elõszó A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlõségéért Közalapítvány célja, az alapító okiratában megfogalmazottak szerint a fogyatékos személyek esélyegyenlõségének, társadalmi integrációjának és komplex (re)habilitációjának

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS KIVITELI TERVHEZ

AKADÁLYMENTESÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS KIVITELI TERVHEZ Létesítmény: Nyíregyházi Állatpark új főbejárat 4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő, Sóstói út AKADÁLYMENTESÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS KIVITELI TERVHEZ Generál tervező: Gav-Art Stúdió Kft. Rehabilitációs szakmérnöki

Részletesebben

Akadálymentesítési mûszaki leírás

Akadálymentesítési mûszaki leírás Japáner Tervezõi és Kivitelezõi Bt. Vámospércs, hrsz.: 476/13 Vámospércsi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ, Kiviteli terv Akadálymentesítési mûszaki leírás Megközelítés, akadálymentes parkoló kijelölése:

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET Termelői piactér kialakítás és fejlesztése Kunágotán (Kunágota, Rákóczi utca 3., Hrsz.: 1888/1) című pályázati anyaghoz Építtető: képviseli: Kunágota Község Önkormányzata

Részletesebben

Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására

Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a BKK akadálymentes szolgáltatásainak tájékoztatását. Akadálymentesen Budapesten

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ. ÓVODA FELÚJÍTÁS, BŐVÍTÉS PERENYE, JÓKAI MÓR U. 19 kiviteli tervéhez HRSZ:386/

REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ. ÓVODA FELÚJÍTÁS, BŐVÍTÉS PERENYE, JÓKAI MÓR U. 19 kiviteli tervéhez HRSZ:386/ REHABILITÁCIÓS TERVDOKUMENTÁCIÓ ÓVODA FELÚJÍTÁS, BŐVÍTÉS PERENYE, JÓKAI MÓR U. 19 kiviteli tervéhez 2017. 11. 1 Helyszín: Perenye község belterületén található a tervezéssel érintett terület. Meglévő állapot:

Részletesebben

AKADÁLYMENTES AKADÁLYPÁLYÁK

AKADÁLYMENTES AKADÁLYPÁLYÁK AKADÁLYMENTES AKADÁLYPÁLYÁK ( avagy Közlekedj és éld mindennapjaidat ügyesen fogyatékosként Szekszárdon!) Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar szociális munka szakos hallgatói Szekszárd, 2012. december

Részletesebben

KDOP-5.3.2-2007-0041 A TAPOLCAI POLGÁRMESTERI HIVATAL UTÓLAGOS AKADÁLYMENTESÍTÉSE, ÖNKORMÁNYZATI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT KIALAKÍTÁSA

KDOP-5.3.2-2007-0041 A TAPOLCAI POLGÁRMESTERI HIVATAL UTÓLAGOS AKADÁLYMENTESÍTÉSE, ÖNKORMÁNYZATI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT KIALAKÍTÁSA KDOP-5.3.2-2007-0041 A TAPOLCAI POLGÁRMESTERI HIVATAL UTÓLAGOS AKADÁLYMENTESÍTÉSE, ÖNKORMÁNYZATI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT KIALAKÍTÁSA SAJTÓANYAG A Projekt az Európai Unió támogatásával Az Európai Regionális Fejlesztési

Részletesebben

10 fõ bentlakására alkalmas autista lakóotthon tervezési programjánál különösen az épület akadálymentes használhatóságágát vettük figyelembe.

10 fõ bentlakására alkalmas autista lakóotthon tervezési programjánál különösen az épület akadálymentes használhatóságágát vettük figyelembe. MASTERPLAST A JÖVÕ GENERÁCIÓJA ALAPÍTVÁNY Miskolci Autista Alapítvány bentlakásos lakóotthonának átépítéssel történõ bõvítésének és átalakításának építészeti ötletterv pályázata. Cím: Szakáld község, Dózsa

Részletesebben

Előzmények: Az építési engedélyben Hatóságok által előírtakat figyelembe vettük a kiviteli terv készítésénél.

Előzmények: Az építési engedélyben Hatóságok által előírtakat figyelembe vettük a kiviteli terv készítésénél. Törzsszám: Bo-02/01/2009-T Telepítési, építészeti és akadálymentesítési műleírás a Budaörs, PITYPANG BÖLCSŐDE 80 férőhelyes bővítése 2040 Budaörs, Dózsa György u. 17/A., hrsz.: 228/5 műszaki kiviteli tervdokumentációjához

Részletesebben

AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN

AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN FOGALMAK, SZABÁLYOK, IRÁNYELVEK SZERKESZTETTE: Igali Zsófia ESÉLY XXI. KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG KÖZREMŰKÖDŐ SZAKMAI KONZULENSEK: Hallássérültek vonatkozásában:

Részletesebben

AKADÁLYMENTES BELSŐ TEREK

AKADÁLYMENTES BELSŐ TEREK AKADÁLYMENTES BELSŐ TEREK ELŐADÁS BUDAPEST, 2010. június 24. BABITS BERNADETT BAUONLINE KFT. ELŐADÁS VÁZLATA 1. BEMUTATKOZÁS, TEVÉKENYSÉGEK ÉPÍTÉSZMÉRNÖK AKADÁLYMENTESÍTÉS, REHABILITÁCIÓS KÖRNYEZETTERVEZŐ

Részletesebben

1/18. Dokumentáció. A 1054 Budapest, Akadémia utca 7-9., 24650/0/A/2; 24650/0/A/3; 24649/0/A/5; 24650/0/A/8; 24650/0/A/10 hrsz-ú ingatlanokról

1/18. Dokumentáció. A 1054 Budapest, Akadémia utca 7-9., 24650/0/A/2; 24650/0/A/3; 24649/0/A/5; 24650/0/A/8; 24650/0/A/10 hrsz-ú ingatlanokról 1/18 Dokumentáció A 1054 Budapest, Akadémia utca 7-9., 24650/0/A/2; 24650/0/A/3; 24649/0/A/5; 24650/0/A/8; 24650/0/A/10 hrsz-ú ingatlanokról 2/18 1 AZ INGATLANOK ISMERTETÉSE 1.1 Az ingatlanok elhelyezkedése,

Részletesebben

SZOMBATHELY, Hollán Ernő utca 2. SMIDT MÚZEUM

SZOMBATHELY, Hollán Ernő utca 2. SMIDT MÚZEUM MÓDOSÍTOTT REHABILITÁCIÓS MŰSZAKI LEÍRÁS SZOMBATHELY, Hollán Ernő utca 2. SMIDT MÚZEUM, Dátum 2016. május 1 Tervezési feladat: A múzeum bővítésének terveinek építési engedélymódosításához készült a terv.

Részletesebben

IGALI ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK (RENDŐRSÉG ÉS ALAPSZOLGÁLTATÓ KÖZPONT) FELÚJÍTÁSA, ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE Igal, Szent István u.100., Hrsz.

IGALI ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK (RENDŐRSÉG ÉS ALAPSZOLGÁLTATÓ KÖZPONT) FELÚJÍTÁSA, ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE Igal, Szent István u.100., Hrsz. IGALI ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK (RENDŐRSÉG ÉS ALAPSZOLGÁLTATÓ KÖZPONT) FELÚJÍTÁSA, ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE 7275 Igal, Szent István u.00., Hrsz.: 658 KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ AKADÁLYMENTESÍTÉSI MUNKARÉSZ

Részletesebben

három mezőből álló nyílászáró: alsó mező: fix mező középső mező: egyszárnyú bukó ablak felső mező: fix mező

három mezőből álló nyílászáró: alsó mező: fix mező középső mező: egyszárnyú bukó ablak felső mező: fix mező A részelemelek jeleit lásd a sorban. Egység ELE D1 D2 D3 D4 D5 D6 L1 L szélterheléssel (MSZ EN 12211 ), csapóeső-állósággal és légáteresztéssel (MSZ EN 127, MSZ EN 126 ), hővédelemmel (MSZ EN 177), hanggátlással

Részletesebben

az Egri Baptista Gyülekezet 3300 Eger, Deák Ferenc u. 9. szám alatti MEGLÉVŐ IMAHÁZ ÉPÜLET OLDALÉPCSŐ és RÁMPA ÁTALAKÍTÁSI TERVE

az Egri Baptista Gyülekezet 3300 Eger, Deák Ferenc u. 9. szám alatti MEGLÉVŐ IMAHÁZ ÉPÜLET OLDALÉPCSŐ és RÁMPA ÁTALAKÍTÁSI TERVE KÜLZETLAP az Egri Baptista Gyülekezet 3300 Eger, Deák Ferenc u. 9. szám alatti MEGLÉVŐ IMAHÁZ ÉPÜLET OLDALÉPCSŐ és RÁMPA ÁTALAKÍTÁSI TERVE Helyszín: 3300, Eger, Deák Ferenc út 9. Hrsz:... Megbízó- építtető:

Részletesebben

AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN

AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN ELŐSZÓ A következő oldalakon egy, az ESÉLY XXI. KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG által készített dokumentáció olvasható. Ezt az anyagot a tulajdonukban, kezelésükben lévő épületeket és azok környezetét akadálymentesíteni

Részletesebben

Kivitelezési tervdokumentáció

Kivitelezési tervdokumentáció Kivitelezési tervdokumentáció Rehabilitációs szakmérnöki fejezet Komplex akadálymentesítés műszaki leírás 9173 Győrladamér, Szent István u. 39. HRSZ.: 292. Egészségház építése Akadálymentes Szakmérnök:

Részletesebben

POLGÁRMESTERI HIVATAL ÁTALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE Építész kiviteli tervhez

POLGÁRMESTERI HIVATAL ÁTALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE Építész kiviteli tervhez 2,10 2,10 30 15 Ajtó konszignáció AJTLAP TÍPUSA, NYITÁSA : KÜSZÖB, KÖNYÖKLŐ : AJ1 Kültéri kétszárnyú ajtó 220/210 cm névleges méret Műanyag szerkezetű Nyíló, keretes üvegezett, 6, 5 cm szerkezeti vtgú

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET R E S K Ó P É T E R R E H A B 1 1 7 1 B u d a p e s t, N e m e s b ü k u. 5 5. f s z / 1. t e l : + 3 6 / 3 0 / 4 6 6 6 1 0 6 w e b : www.r e s k o. h u e m a i l : p e t e r @ r e s k o. h u AKADÁLYMENTESÍTÉSI

Részletesebben

B M G E. Laki Tamás okl. építészmérnök, okl. mérnök-tanár, rehabilitációs mérnök. Rehabilitációs és Akadály- Mentesítési Programok Alapítvány

B M G E. Laki Tamás okl. építészmérnök, okl. mérnök-tanár, rehabilitációs mérnök. Rehabilitációs és Akadály- Mentesítési Programok Alapítvány AKADÁLYMENTES ÉPÜLETSZERKEZETEK rehabilitációs szakmérnök képzés Laki Tamás okl. építészmérnök, okl. mérnök-tanár, rehabilitációs mérnök B M G E Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem RAMPA Rehabilitációs

Részletesebben

Fa - Alumínium Tolóajtó

Fa - Alumínium Tolóajtó .1 Modellek k 21L, 21R vagy 22 modellek (váltószárnyas kivitel) CR/IF tok/szárny kombinációkban. A nyílásirány meghatározása A nyílásirány a tolókilincs szárnyon elfoglalt pozíciójától függ. Vagyis, ha

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLT ILLEMHELY KIALAKíTÁSA

MOZGÁSSÉRÜLT ILLEMHELY KIALAKíTÁSA 1: ELŐSZÓ MŰSZAKI LEÍRÁS CÉL OTÉK Idevonatkozó fejezetei: AKADÁLYMENTES ILLEMHELY KIALAKÍTÁSA > AKADÁLYMENTESSÉG: az épített környezet alapvető tulajdonsága. Az akadálymentes tervezés kiindulópontja a

Részletesebben

Fellépők és szerelődobogók 3

Fellépők és szerelődobogók 3 Fellépők és szerelődobogók reppy két oldalon járható összecsukható fellépő 0. o. Rolly két oldalon járható összecsukható fellépő 0. o. reppo két oldalon járható összecsukható fellépő. o. oppy XL összecsukható

Részletesebben

P É C S - I R G A L M A S O K U

P É C S - I R G A L M A S O K U T E R A S Z K I T E L E P Ü L É S P É C S - I R G A L M A S O K U. 2. - 2 0 1 6 KÜLZETLAP TERASZ-KITELEPÜLÉS PÉCS - IRGALMASOK U. 2.- 2016 Építtető. Pivnice Kft. 1158 Bp., Drégelyvár u. 31. Tervező Borza

Részletesebben

TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2016. (VI. 30.) önkormányzati rendelete a szálláshelyek akadálymentesítésének támogatásáról

TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2016. (VI. 30.) önkormányzati rendelete a szálláshelyek akadálymentesítésének támogatásáról TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2016. (VI. 30.) önkormányzati rendelete a szálláshelyek akadálymentesítésének támogatásáról Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET R E S K Ó P É T E R R E H A B 1 1 7 1 B u d ap e st, Nemesb ü k u t ca 5 5. t e l : + 3 6 / 3 0 / 4 6 6 6 1 0 6 w e b : w w w. r e s ko. h u e m a i l : p e t e r @ r e s ko. h u AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

Részletesebben

Koncepció, műszaki leírás

Koncepció, műszaki leírás Koncepció, műszaki leírás Helyszín, adottságok: A tervezési helyszínről kilátó nélkül is megfelelő panoráma nyílik mind a Velencei-tóra, mind a Velencei-hegység, Nadap irányába. A tó felöl nézve a Bence-hegy

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET. Óvoda épület bővítésének kiviteli terve Nyírmártonfalva Iskola tér 2. Hrsz.: 238/1

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET. Óvoda épület bővítésének kiviteli terve Nyírmártonfalva Iskola tér 2. Hrsz.: 238/1 AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET Óvoda épület bővítésének kiviteli terve 4263. Nyírmártonfalva Iskola tér 2. Hrsz.: 238/1 Általános leírás előzmények: A tárgyi telek Nyírmartonfalva belterületi részén fekszik

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI SZEMPONTOK A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOKBAN A MINISZTERELNÖKSÉG ÉS A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KONFERENCIÁJA

FENNTARTHATÓSÁGI SZEMPONTOK A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOKBAN A MINISZTERELNÖKSÉG ÉS A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KONFERENCIÁJA FENNTARTHATÓSÁGI SZEMPONTOK A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOKBAN A MINISZTERELNÖKSÉG ÉS A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KONFERENCIÁJA AZ AKADÁLYMENTESSÉGET BIZTOSÍTÓ MŰSZAKI SZEMPONTOK ÉRVÉNYESÍTÉSE AZ ÉPÍTÉSÜGYI HATÓSÁGI

Részletesebben

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Ma Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vonatkozó előírások I. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni

Részletesebben

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva)

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva) LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉS TÁRSASHÁZAK ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKMAI SZÖVETSÉGE Tárgy: Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások értelmezése. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00074 pályázathoz Idősek Klubja, Energetikai Korszerűsítés 5243 Tiszaderzs, Fő út 26. HRSZ.: 84/1 Általános leírás előzmények: A tárgyi telek Tiszaderzs

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00086 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Törökszentmiklóson című pályázathoz FOGYATÉKOSOK NAPPALI OTTHONA, PROJEKT ELEM 5200 TÖRÖKSZENTMIKLÓS,

Részletesebben

Akadálymentesítési tervfejezet

Akadálymentesítési tervfejezet Akadálymentesítési tervfejezet Építmény címe: Pétervására, Kossuth Lajos u. 1 szám hrsz: 1106/2 Építmény funkciója: óvoda, bölcsőde Tervezett építési munka: óvoda bővítése tornaszobával, bölcsőde építés

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET TOP-3.2.1-15-HB1-2016-00009 pályázathoz ÚJTIKOS-TISZAGYULAHÁZA Általános Iskola, 4096 Újtikos, Széchenyi tér 2. HRSZ. 168/1 Általános leírás előzmények: A tárgyi telek Újtitkos

Részletesebben

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE A közlekedők kialakítása Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET R E S K Ó P É T E R R E H A B 4 2 2 5 D e b r e ce n, G ö n cz y Pál u. 8 0. t e l : + 3 6 / 3 0 / 4 6 6 6 1 0 6 w e b : w w w. r e sko. h u e m a i l : p e t e r @ r e s ko. h u AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/81

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/81 tájékoztató az eljárás eredményéről - Vállalkozási szerződés a TIOP-3.4.2-11/1-2012-0026 számú Korszerű Gondozói Ház kialakítása című pályázathoz kapcsolódó Eger, Tárkányi u. 25. (HRSZ: 1161/3) alatti

Részletesebben

Akadálymentesítési tervfejezet

Akadálymentesítési tervfejezet Akadálymentesítési tervfejezet Építmény címe: Poroszló, Bajcsy-Zs. u. 3 szám Helyrajzi szám: 600 Tervezett építési munka: ORVOSI RENDELŐ Tartalomjegyzék Nyilatkozat akadálymentesítésről 2.oldal Akadálymentesítési

Részletesebben

Ablakok, erkély- és teraszajtók

Ablakok, erkély- és teraszajtók Ablakok, erkély- és teraszajtók I. Ablakszerkezetek típusai és nyitásmódjai A nyitásmódokat cégünk mindig belülről nézve tünteti fel (ettől eltérő esetben külön megjelölést kérünk: KÜLSŐ NÉZET!). A nyitásirányt

Részletesebben

Az árak tartalmazzák az Áfát!!!

Az árak tartalmazzák az Áfát!!! 8700 Marcali Kossuth L. u 2 Tel: +36 30 826 3877 Email: megrendeles@balaton-ablak.hu Az árak tartalmazzák az Áfát!!! 1. Táblázat Fix ablak tokban 500-600 601-700 701-800 801-900 901-1000 1001-1100 1101-1200

Részletesebben

02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai

02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai 02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai Horváth Tamás építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1. feladat: Szabványírás szakcikk alapján

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET. TOP BS Óvoda épület bővítés 5650 Mezőberény Kodály út 8. Hrsz.: 2237

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET. TOP BS Óvoda épület bővítés 5650 Mezőberény Kodály út 8. Hrsz.: 2237 AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET TOP-1.4.1-16-BS1-2017-00002 Óvoda épület bővítés 5650 Mezőberény Kodály út 8. Hrsz.: 2237 Általános leírás előzmények: A tárgyi telek Mezőberény belterületi részén fekszik

Részletesebben

dr. Lakatos Anna orvos rehabilitációs környezettervező szakértő, Jávor Éva építészmérnök rehabilitációs környezettervező szakmérnök

dr. Lakatos Anna orvos rehabilitációs környezettervező szakértő, Jávor Éva építészmérnök rehabilitációs környezettervező szakmérnök dr. Lakatos Anna orvos rehabilitációs környezettervező szakértő, humán rehabilitációs és műszaki szaktanácsadó táplálkozási szakértő Jávor Éva építészmérnök rehabilitációs környezettervező szakmérnök humán

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

Használati utasítás a Betafence.lib GDL könyvtár használatához

Használati utasítás a Betafence.lib GDL könyvtár használatához Használati utasítás a Betafence.lib GDL könyvtár használatához Első lépésként töltsük be az ArchiCAD könyvtárkezelőjében a Betafence.lib könyvtárat (Fájl/Könyvtárkezelő). A könyvtárban található elemek

Részletesebben

Építtető: Mágocs Város Önkormányzata Mágocs, Szabadság u. 39. ÓVODA BŐVÍTÉS ÉS ÁTALAKÍTÁS, BÖLCSŐDE ÉPÍTÉSÉNEK KIVITELI TERVE

Építtető: Mágocs Város Önkormányzata Mágocs, Szabadság u. 39. ÓVODA BŐVÍTÉS ÉS ÁTALAKÍTÁS, BÖLCSŐDE ÉPÍTÉSÉNEK KIVITELI TERVE Építtető: Mágocs Város Önkormányzata 7342 Mágocs, Szabadság u. 39. ÓVODA BŐVÍTÉS ÉS ÁTALAKÍTÁS, BÖLCSŐDE ÉPÍTÉSÉNEK KIVITELI TERVE Helyszín: 7342 Mágocs, Templom tér 2, Hrsz.: 539 Akadálymentesítési tervfejezet

Részletesebben

Tisztelt Gazdasági Szereplők!

Tisztelt Gazdasági Szereplők! Tárgy: Debreceni Sportuszoda épület takarítási feladatainak folyamatos ellátása a 2015. évi CXLIII. tv. (Kbt.) Harmadik rész 117. szerinti közbeszerzési eljárás kiegészítő tájékoztatás Kapja: Valamennyi,

Részletesebben

S z é l e s s é g. Rpont BEMUTATÓTEREM 7400 Kaposvár Damjanich u. 4. Befelé nyíló bejárati ajtó (panel nélkül)

S z é l e s s é g. Rpont BEMUTATÓTEREM 7400 Kaposvár Damjanich u. 4. Befelé nyíló bejárati ajtó (panel nélkül) Befelé nyíló bejárati ajtó (panel nélkül) cm 90-100 101-110 Maximális méret 107X227 cm Kifelé nyíló bejárati ajtó (panel nélkül) cm 91-100 101-110 190-200 106862 110225 201-210 108931 112293 211-220 110920

Részletesebben

9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Ráckeve Város Önkormányzata (2300 Ráckeve, Szent István tér 4.) 2. A közbeszerzés

Részletesebben

Schöck Tronsole R típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole R típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus SCHÖCK TONSOLE Egyenes vagy húzott karú lépcsők fokainak lépéshangszigetelése (felújításhoz vagy utólagos beépítéshez) Schöck Tronsole típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVFEJEZET a Pusztaföldvár, Rákóczi út 67. szám (335 hrsz.) alatti egészségház felújítás építési-műszaki tervéhez Építtető: Pusztaföldvár Község Önkormányzat 5919 Pusztaföldvár, Rákóczi

Részletesebben

3,5 / m 2 tól! LION IRODAHÁZ. Irodaház XIII. kerületben. Megfizethető irodák a Váci-folyosón 1134 Budapest, Angyalföldi út 5/b

3,5 / m 2 tól! LION IRODAHÁZ. Irodaház XIII. kerületben. Megfizethető irodák a Váci-folyosón 1134 Budapest, Angyalföldi út 5/b Irodaház XIII. kerületben 3,5 / m 2 tól! Általános leírás Az irodaház a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésétől 100 méterre helyezkedik el (3-as metró Dózsa György úti megállóhelye), de mégis nyugodt,

Részletesebben

Műszaki leírás. 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. BNV 40. számú pavilon

Műszaki leírás. 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. BNV 40. számú pavilon Műszaki leírás 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. BNV 40. számú pavilon Az épület, 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. szám alatti 39206/31 helyrajzi számú ingatlanon helyezkedik el. Az épület: egyhajós,

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

TELJESKÖRŰ (KOMPLEX) AKADÁLYMENTESÍTÉSI AJÁNLÁS A Magyar Szállodaszövetség kérésére összeállította: Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézet www.fokom.

TELJESKÖRŰ (KOMPLEX) AKADÁLYMENTESÍTÉSI AJÁNLÁS A Magyar Szállodaszövetség kérésére összeállította: Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézet www.fokom. A Magyar Szállodaszövetség kérésére összeállította: Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézet www.fokom.hu Ajánlásunk elsődleges célja az akadálymentes környezet kialakítására irányuló munkák tervezése és kivitelezése

Részletesebben

Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör 004 MS WC. greslap. 5,26 m 2 3,00 70 12 2,00 3,00 2,50 2,10. greslap.

Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör 004 MS WC. greslap. 5,26 m 2 3,00 70 12 2,00 3,00 2,50 2,10. greslap. ,0 0,0 0,0,0,00,00 0,00,0,,,6,0, db I kiváltó acél gerenda rabichálós vakolattal, as.:,m Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör Tervezett vészjelző Tervezett normál WC, MS. kiegészítő ülőkével

Részletesebben

Ingatlan állapotfelmérés

Ingatlan állapotfelmérés Oldal:1/6 Ingatlan állapotfelmérés Készítette: Tarcsi és Társai Kft. Tarcsi Károly 06 20 97 96 771 iroda@mingatlan.hu Hirdetés megtekintése az Mingatlan portálon Állapotfelmérés információk, megrendelés

Részletesebben

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVÉZÉSI PROGRAM

AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVÉZÉSI PROGRAM AKADÁLYMENTESÍTÉSI TERVÉZÉSI PROGRAM Az akadálymentesítés jgszabályi feltételrendszerét az alábbi jgszabályk fgalmazzák meg: - Esélyegyenlőségi Törvény - 1998. évi XXVI. törvény a fgyatéks személyek jgairól

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI FELTÉTELEK és méretmegállapítás a Maxima kapuk rendeléséhez

BEÉPÍTÉSI FELTÉTELEK és méretmegállapítás a Maxima kapuk rendeléséhez BEÉPÍTÉSI FELTÉTELEK és méretmegállapítás a Maxima kapuk rendeléséhez A kapu megrendelése gondos mérést és pontos adatszolgáltatást kíván. Szűkös méreteknél a pontos mérés és az egymásnak ellentmondó szempontok

Részletesebben

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Rozsdamentes ajtók Ajtók: Nyíló: - egyszárnyú, - kétszárnyú Lengő: - lágy PVC, - poliészter Fagyasztó: - egyszárnyú Toló: - kézi mozgatású, - gépi

Részletesebben

-rovarháló rendszerek-

-rovarháló rendszerek- -rovarháló rendszerek- ROVARHÁLÓ AJTÓ Ahol nem csak a rovarvédelem, hanem a küllem is fontos! Típusai: A rolós ajtó akkor praktikus, ha nincsen hely csapó-, vagy tolóajtó elhelyezésére. Ebben az esetben

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök:

Tárgyalásra kerülő témakörök: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE I. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Létesítési folyamat szervezésére és bonyolítására vonatkozó követelmények Épületek, építmények munkabiztonsági-

Részletesebben

Vészkijáratok, pánikajtók =

Vészkijáratok, pánikajtók = ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ MENEKÜLÉSI AJTÓKRÓL Menekülési ajtóknak egy másodpercen belül, egy kéz, egyetlen mozdulatával nyíthatóknak kell lennie, íly módon biztonságos menekülést biztosítva. - Maximális ajtószárnysúly:

Részletesebben

kih É PIPERE KONSZIGNÁCIÓ integrált ügyfélszolgálatok kialakítása projektiroda é S - pipere rajzszám tervlap neve kiviteli terv

kih É PIPERE KONSZIGNÁCIÓ integrált ügyfélszolgálatok kialakítása projektiroda é S - pipere rajzszám tervlap neve kiviteli terv kih közigazgatási és igazságügyi hivatal integrált ügyfélszolgálatok kialakítása projektiroda 1088 budapest, múzeum u. 17. revízió leírás A meglévő szerkezetek nem kerültek feltárásra. Méretük és anyaguk

Részletesebben

Szekcionált garázskapuk

Szekcionált garázskapuk Szekcionált garázskapuk Tervezési segédlet: 2012.03.01-jei kiadás Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Oldal Kaputípus / kapulap 3 4 jtótípus / ajtólap 4 LTE 40, S-bordás, Woodgrain felülettel 5 LTE 40, M-bordás,

Részletesebben

SZEGED, BIHARI UTCA LAKÁSOS TÁRSASHÁZ.

SZEGED, BIHARI UTCA LAKÁSOS TÁRSASHÁZ. 12 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ A Bihari 13 társasház Szeged belvárosához közel, a nagykörúton kivül helyezkedik el. Személyi és gépkocsi bejárata a Bihari utca felől található. Az épület földszint + 2 emelet +

Részletesebben

10 2 2, , R 75. 5a , ,

10 2 2, , R 75. 5a , , 10 2 2,06 2 10 10 2 30 1,10 66 2 10 1 7 1,10 2,10 2 3 2 2,21 2 30 17 8 4 5b 9 R 75 5a 6 16 13 10 14 12 11 15 19 18 10 2 45 1,61 2 10 10 2 2,06 2 10 10 2 1,61 60 2 30 10 2 2,21 2 30 1 2 3 4 1. "U" alakú

Részletesebben

ZARGES fellépők és munkadobogók

ZARGES fellépők és munkadobogók Összecsukható fellépő ZARGES fellépők és munkadobogók sokoldalúak, praktikusak és jól használhatók. Különösen praktikus a kis magasságban végzett munkákhoz. Minimális helyigény a tárolásnál és szállításnál.

Részletesebben

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK JÁSZBERÉNY KÖZPONT 2014-2015-2 MSC ÉPÍTÉSZ BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK BEADANDÓ TARTALOM 2.KONZULTÁCIÓ/2015.02.25. 1. LAP / BORÍTÓ FELIRAT hallgató neve / neptun-kód tantárgy megnevezése terv címe

Részletesebben

A többszintes növényállomány, a tet kertek és a homlokzati zöldfelület beszámítása a telekre el írt zöldfelület mértékébe

A többszintes növényállomány, a tet kertek és a homlokzati zöldfelület beszámítása a telekre el írt zöldfelület mértékébe 4. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelethez Az építmények rendeltetésszer használatához szükséges, elhelyezend személygépkocsik számának megállapítása 4. számú melléklet a 253/1997. (XII.

Részletesebben

Fogyatékosok Esélye Közalapítvány

Fogyatékosok Esélye Közalapítvány Fogyatékosok Esélye Közalapítvány Segédlet a komplex akadálymentesítés megvalósításához Összeállította: P. Farkas Zsuzsa, okl. építészmérnök, rehabilitációs szakmérnök, Épített Környezetért Alapítvány

Részletesebben