Tárgyalásra kerülő témakörök:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyalásra kerülő témakörök:"

Átírás

1 TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE I. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Létesítési folyamat szervezésére és bonyolítására vonatkozó követelmények Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei Témakört érintő legfontosabb előírások: évi XCIII. Törvény a munkavédelemről, valamint a többször módosított végrehajtásról szóló 5/1993.(XII.26.) MüM rendelet évi LXXVIII. Törvény Az épitett környezet alakitásáról és védelméről ( a továbbiakban: Étv.) 62. -a (1) bek. g) pontja, felhatalmazás alapján OTÉK 191/2009. (IX:15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról, és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról 1997.évi LXXVIII.törvény az építésről 253/1997. (XII.20.) korm.rendelet, az országos településrendezési- és építési követelményekről. (továbbiakban: OTÉK ) kérdések l. Sorolja fel a létesítésben közreműködőket, ismertesse munkavédelmi feladataikat, és kapcsolatukat a megvalósítás folyamatában. A közreműködők közül kinek van nyilatkozattételi kötelezettsége és azt milyen tartalommal teljesítik. 2. Az építési munkák végzése során, melyik közreműködőnek a feladata koordinátor megbízása, és ez hogyan érinti a megbízónak, ill. a felelős műszaki vezetőnek a felelősségét. 3. A létesítési folyamatban mely esetekben kell biztonsági és egészségvédelmi koordinátort igénybe venni? Milyen feladatokat kell végeznie a tervezési munkák során, a biztonsági- és egészségvédelmi dokumentációt kiknek kell aláírni és mikor kell átadni a kivitelezőnek. 4.

2 Ismertesse a biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatait az építőipari kivitelezéssel összefüggésben. Észrevételeit, javaslatait hogyan érvényesíti az építési folyamatban? 5. Milyen szempontok határozzák meg a bejelentési kötelezettséget és hová kell a munkaterület előzetes bejelentését küldeni? Mi a célja a bejelentésnek. 6. Ismertesse az építési munkahelyen a felelős műszaki vezető általános és munkavédelmi feladatait, milyen eljárásban és feltételekkel lehet a jogosultságot megkapni. 7. Mi a célja az építési övezetek kijejölésének, meghatározásának. Milyen feltételeket kell meghatározni az újonnan beépítésre, vagy átépítésre kerülő övezetekre az OTÉK előírások alapján. 8. Melyek azok a követelmények, amelyet az építési övezetekre vonatkozóan jellemzően az önkormányzat határozhat meg? 9. A gazdasági terület milyen építmények elhelyezésére szolgál? Ismertesse az ipari területre vonatkozó előírásokat! A különböző kategóriákban milyen funkciójú épületek helyezhetők el? 10. Az építmények elhelyezésekor milyen követelményeket kell kielégíteni. A telek beépítésének milyen általános feltételei vannak? 11. Hogyan határozzák meg, illetve jelölik ki az épület elhelyezésére szolgáló területrészt. Ismertesse a különböző beépítési módokat, és ábrázolja azokat. 12. Épületek között és környezetükben milyen távolságot kell hagyni? Milyen tényezők és előírások határozzák meg ennek mértékét? 13. Az elő-, oldal- és hátsókert minimális méretein belül melyek az elhelyezhető, illetve tiltott műtárgyak. 14. A közművesítettségnek milyen fokozatai vannak? Sorolja fel azok tartalmi elemeit!

3 15. Ismertesse a kerítés létesítésére vonatkozó, valamint az ajtónyílás irányára, kerítés magasságára, és szögesdrót elhelyezésére vonatkozó előírásokat! 16. Építmény szerkezeteire milyen állékonysági követelmények vannak, hogyan lehet biztosítani az anyagok és berendezési tárgyak megfelelősségét. Milyen célt szolgálnak a külünböző tanúsítványok, sorolja fel ezeket. 17. Milyen higiéniai, egészség- és környezetvédelmi követelményeket kell kielégítenie a beépített anyagoknak? 18. Az építményeknél milyen használati biztonsági követelményeket kell kielégíteni? Milyen sérülés típusokat kell elsősorban megelőzni? 19. Mit ért építési tilalom, valamint az építési korlátozás alatt? A tilalomnak milyen típusai vannak, ki jogosult ezeket elrendelni és milyen időtartamra. 20. Ismertesse az épületek talaj-, és csapadékvíz, valamint üzemi víz elleni védelmet! Milyen fokozatok vannak az első két módozatban? Milyen veszélyt jelentenek az épület használata során? 21. Ismertesse az alapok és lábazatok, valamint a falak és födémek biztonságával kapcsolatos előírásokat. 22. Ismertesse a tetők biztonságával kapcsolatos követelményeket. Mely esetben és milyen módon kell védekezni a hó lezuhanása ellen. 23. Melyek a padlókkal és az ezekben elhelyezett épületgépészeti berendezésekkel kapcsolatos biztonsági követelmények? Mit értünk csúszásmentes padozaton? Milyen vizsgálati módszerekkel ellenőrizzük? 24. Ismertesse az ingás (SRT) vizsgálati módszert! Különböző burkolattípusoknál milyen értékhatár fölött minősülnek csúszásmentes kivitelűnek? 25.

4 Ismertesse a lejtős vizsgálati módszert! Hogyan kell értelmezni a hajlásszög értékeket a vizes és olajos vizsgálatoknál és ismertesse az ezekhez rendelt értékelési csoportokat. A gyakorlatban hogyan történik üzemi környezetben a kiválasztás. 26. Ismertesse az építmények (épületek, műtárgyak stb.) szintkülönbség - áthidaló szerkezeteinek általános biztonsági előírásait! 27. Ismertesse a lejőre vonatkozó követelményeket általános és akadálymentes közlekedés eseteire! 28. Melyek az építmények lépcsőivel kapcsolatos biztonsági előírások? Hogyan számoljuk ki a lépcsőfok optimális méretét? 29. A lépcsőknél milyen méretelőírásokat kell betartani és az akadálymentes közlekedés esetén melyek a többletkövetelmények? 30. Milyen műszaki tényezők határozzák meg a helyiségek méretét? Ismertesse a helyiségek méretére ( magasságára ) vonatkozó előírásokat! 31.Állandó emberi tartózkodás céljára szolgáló helységekben milyen méreteknek és alapterületnek kell teljesülnie? Milyen levegő m3 mennyiséget kell biztosítani a személyekre vonatkozóan? 32. Ismertesse az építmények tisztálkodó helységeire és a WC helységekre vonatkozó méret, funkcionális és mennyiségi követelményeket! 33. Természetes szellőzés esetén, hogyan biztosítható a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek előírt légcseréje? Ismertesse a légaknára és a légudvarra vonatkozó előírásokat. 34. Ismertesse a szellőző-kürtőre vonatkozó előírásokat. Milyen méretű helységet lehet ezzel a módszerrel szellőztetni és melyek a kürtő méret előírásai. 35..

5 Ismertesse az építményben létesített lépcsőpihenőkre, valamint a korlát, és a mellvédfalra vonatkozó előírásokat! 36. Milyen szintkülönbség méretet lehet áthidalni pihenő nélkül, általános esetben, és hogyan változik akadálymentes közlekedés esetén? Ismertesse a kapaszkodóra vonatkozó előírásokat. 37. Milyen tényezők határozzák meg az épület belső hőmérsékletét? Mit nevezünk tartózkodási zónán és mértékadó helyen, melyek ennek meghatározó méretei? 38. Ismertesse az épületek szenny- és csapadékvíz elvezetésre vonatkozó követelményeket! Mely esetben, és hol lehet ezeket egyesíteni? 39. Ismertesse a nyílások, üvegfalak és vészkijáratok, valamint a nyílászárókkal kapcsolatos méret és biztonsági előírásokat. 40. Természetes megvilágítás esetén, az üvegfelület és a helyiség alapterülete között milyen méret és arányfeltéteknek kell teljesülnie? A káros mértékű benapozással kapcsolatban milyen védelmi követelményeket kell teljesíteni?