A MAGYAR LÉGIMENTŐ NONPROFIT Kft által üzemeltetett mentőhelikopterek riasztási rendje

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MAGYAR LÉGIMENTŐ NONPROFIT Kft által üzemeltetett mentőhelikopterek riasztási rendje"

Átírás

1 A MAGYAR LÉGIMENTŐ NONPROFIT Kft által üzemeltetett mentőhelikopterek riasztási rendje

2 A MAGYAR LÉGIMENTŐ NONPROFIT Kft által üzemeltetett mentőhelikopterek riasztási rendje A.) Szakmai riasztási protokoll:. A légimentés főbb jellemzői: A földi egységeknél gyorsabban juttat magas képzettségű személyzetet és kiemelt technikát, akár nehezen megközelíthető helyszínre is. Segítségével kíméletes és gyors szállítás hajtható végre.. A helikopterek azonnali riasztása indokolt az alábbi esetekben: Minden olyan esetben, amikor az eset jellege alapján eset/rohamkocsi szintű ellátásra lenne szükség és a helyszínre percen, vagy ésszerű időn belül orvos nem ér oda. Minden olyan esetben, amikor a bejelentés alapján valószínűsíthető, hogy a súlyos vagy életveszélyes egészségkárosodást szenvedett beteg végleges ellátására alkalmas gyógyintézetbe való szállítás ideje a helikopterrel jelentősen (0 -perc) csökkenthető. A várható időnyereség kalkulálása során figyelembe kell venni, hogy a célintézmény rendelkezik-e közvetlen helikopter leszállóval. Minden olyan esetben, amikor a bejelentés, alapján több roham/eset szintű mentőegység egyidejű munkája szükséges a kárhely gyors, biztonságos, járulékos egészségkárosodás nélküli felszámolásához, és általa az. pontban felsorolt előnyök valamelyike várható. Minden olyan esetben, amikor a földi viszonyok miatt a kárhely mentőgépjárművel nem közelíthető meg, és az ellátáshoz roham/esetkocsi lenne szükséges. Légi jármű balesete esetén. Földi mentőegység segélykocsiként igényelhet helikoptert. A hívás tényekor a mentőegység vezetője köteles referálni a beteg állapotáról, ennek során közli:. a legfontosabb tudnivalókat (pl.: 0 perces STEMI, beszorult sérült, kimentése folyamatban stb.). a beteg alap paramétereit (GCS, vérnyomás, pulzus, saturáció) Ezen információk alapján az ICS mentésvezetője dönt a helikopter riasztásáról.. A helikopterek visszafordításáról: Mind a párhuzamos riasztás keretein belül, mind a segélykocsiként kért helikopter a helyszínen lévő bármilyen mentőegység, vagy orvos által lemondható. A lemondás igényét az illetékes ICS mentésvezetőjénél kell jelezni, a beteg állapotáról való referálással egyetemben. A referálás tartalma megegyezik a segélyhelikopter kérésénél leírtakkal. Ezen információk alapján az ICS mentésvezetője dönt a helikopter visszafordításáról. Ha a helikopter a helyszínhez közel jár, a visszafordítás után a repülés koordinátor jelzi, hogy a helikopter hány percre volt a megadott helyszíntől, mely alapján az ICS mentésvezetője dönthet úgy, hogy a helikopter mégis folytassa a feladat elvégzését.

3 . Szekunder transzport: Kórházak közötti szállítási feladathoz helikopter NEM RIASZTHATÓ, kivéve, ha magas időfaktorú betegség miatt a beteg magasabb kompetenciájú centrumba szállítandó, AZONNALI beavatkozásra. Ez lehet azonnali műtét, PCI, ritka esetekben stroke thrombolysis. Ezekben az esetekben is szükséges mérlegelni, hogy a helikopteres transzport bizonyosan jelentős időnyereséget eredményez-e. A helikopteres szállítás várható idejéről a repülés koordinátor által szolgáltatott időadatok a mérvadóak. Példa: Tatabánya Kh., STEMI szállítás, SE-CVC - be: repült idő Budaörs-Tatabánya min, betegátvétel perc, repült idő Tatabánya-János leszálló 0 min, betegátadás és transzfer EKO-val 0 perc, összesen kb. 70 perc. A földi szállítás ennél rövidebb, légi szállítás nem indokolt. Amennyiben a Szolgálatvezető főorvos a kórházak közötti szállításhoz helikoptert riaszt, akkor előtte telefonon tájékozódnia kötelező a körülményekről, a beteg állapotáról, a várható beavatkozás időpontjáról, a szállítás során várható eszköz és ellátási igényről: a megrendelő orvossal a fogadó intézmény orvosával Elérhetőségeket a feladatot fogadó ICS mentésvezetője ad a bejelentő kikérdezése alapján a szolgálatvezető főorvosnak. Szükség esetén lehetőség van a kapcsolatot felvenni az ügyeletes légimentő főorvossal az alábbi telefonszámon: A Ügyeletes légimentő főorvos által nyújtott lehetőségek: megítéli, hogy a helikopter alkalmas-e a feladat eszközigényét (respirátor, infúziós pumpa) kielégíteni megítéli, hogy a betegátvételi, átadási és repült idők figyelembe vételével várható-e valós nyereség a légi szállítástól a döntés esetleges dilemmái és felelőssége egy speciális szakmai szempont bevonásával megoszthatók Az Ügyeletes légimentő főorvos feladata döntést segítő, egyedül döntést nem hoz. Kapcsolatfelvétel esetén a küldő és fogadó kórházat tájékoztatja, hogy várhatóan nem helikopterrel történik a szállítás, ha azt indokolatlannak tartja. Tájékozódás után javaslatáról azonnal értesíti a Szolgálatvezető főorvost, hogy a szállítás akár földi, akár légi úton megkezdhető legyen. Fentiekből következik, hogy a kórházak közötti légi szállítások indoka önmagában NEM lehet:

4 atraumatikus szállítási igény magas felszereltségű egység (pl. MICU) hiánya az a körülmény, hogy a földi szállítás a területről elvon eset, vagy rohamkocsi szintű egységet magas beosztású személy VIP hozzátartozója a beteg Kórházak közötti szállítási feladatot a Szolgálatvezető főorvos közvetlenül a repülés koordinátornak adja át a TETRA rádió légi csatornáján.. Rendelkezésre állás: A helikopterek ügyeleti ideje az aktuális nappali időszak (napfelkelte, napnyugta) függvényében a csatolt melléklet szerint változó. A helikopterek csak az ebben közölt ügyeleti idő tartama alatt riaszthatóak. Ügyeleti idő megkezdése előtt, vagy annak végeztével helikopter NEM riasztható. B.) A mentőhelikopterek operatív riasztása:. Primer feladat esetén: A helikopter primer riasztásának felmerülésekor (a hatályos riasztási protokoll szerint) a bejelentést vevő Irányító Csoport a Légi (Heliport) beszédcsoporton meghívja a repülés koordinátort. A repülés koordinátor a helyszín és az esemény ismeretében riasztja a legközelebbi mentőhelikoptert és egyben értesíti a kezdeményező Irányító Csoportot. A repülés koordinátor a riasztás szakmai szükségességét nem bírálhatja felül, és nem tagadhatja meg. A repülés koordinátor a riasztás tényéről telefonon tájékoztatja a szolgálatvezető főorvost. A rádióforgalmazás a TETRA rendszeren, a Légi (Heliport) beszédcsoporton zajlik. Az illetékes ICS mentésvezetője már a helikopter riasztásának felmerülésekor átkapcsolja az egyik TETRA készülékét a Légi (Heliport) beszédcsoportra. Amennyiben a legközelebbi helikopter várhatóan 0 perc repült időnél messzebb van, a koordinátor ezt külön jelzi a feladatot kezdeményező ICS mentésvezetőjének. A helikopter személyzete a felszállást/indulást azonnal jelzi a repülés koordinátornak, illetve a feladatot adó ICS mentésvezetőjének is a Légi (Heliport) beszédcsoporton. A mentést kezdeményező ICS szelektív meghívással is bármikor kapcsolatot tud teremteni a helikopterrel a TETRA rendszeren keresztül. A helikopter személyzete a kárhelyen való leszállás előtt a repülés koordinátort és a mentést kezdeményező ICS mentésvezetőjét értesíti a Légi (Heliport) beszédcsoporton, hogy megérkeztek és a leszállást megkezdik. A helikopter személyzete a helyszínről a mentést kezdeményező ICS mentésvezetőjének visszajelzést ad a Heliport beszédcsoporton, ha az addig még nem történt meg: sérültek száma, Triage, szükséges mentő-, tűzoltó-, karhatalmi erők stb. A mobil Tetra készülékét a helyi ICS esetcsatornájára kapcsolja, ezzel biztosítja a kapcsolattartás lehetőségét a helyszínen tartózkodó, vagy oda tartó földi mentőerőkkel.

5 Amennyiben az esemény jellege (rendkívüli esemény, tömeges baleset, stb.) miatt az ICS mentésvezetője a helyi Kárhely csatorna használatát rendeli el, a mobil Tetra ezen a csatornán üzemel. A helikopter személyzete a felszállás megkezdéséig köteles a rádiókapcsolatot ezen a készüléken keresztül tartani a kárhely-parancsnokkal. A betegellátás megtörténte után a helikopter személyzete a mentést kezdeményező ICS mentésvezetőjével konzultálva (Légi/Heliport beszédcsoport) meghatározza a célintézetet. Amennyiben a beteg/sérült elhelyezése csak az érintett ICS területén kívüli, speciális ellátást biztosító intézetben lehetséges, a repülés koordinátor közreműködésével a szolgálatvezető főorvos segítségét kéri. A felszállást és a cél intézményt, a várható érkezési időt, valamint az esetleg szükséges mentőerő igényt a helikopter személyzete a területileg érintett ICS mentésvezetőjének, illetve a repülés koordinátornak azonnal jelenti a Légi (Heliport) beszédcsoporton. Amennyiben a fogadó intézet más ICS területén található, az ICS értesítése a szolgálatvezető főorvos feladata. A kórházba érkezéskor és a betegátadást követő felszálláskor a helikopter személyzete a Légi (Heliport) beszédcsoporton jelentést tesz a repülés koordinátornak. A repülés koordinátor a rendelkezésére álló igények, és adatok alapján dönt a helikopter bázisára való visszatéréséről, vagy esetleg egy újabb bevetésről a pilótával egyeztetve.. Szekunder transzport esetén: Az ICS-hez beérkezett légi mentőszállítási igényt a mentésvezető a szolgálatvezető főorvoshoz továbbítja. (Szakmai riasztási protokoll) A szolgálatvezető főorvos személyesen egyeztet a küldő és fogadó intézet orvosával, szükség esetén az ügyeletes légimentő főorvossal. Elbírálja a hatályos protokoll alapján az esetleges légi mentőszállítási igényt, és kidiktálja a feladatot a repülés koordinátornak, vagy földi úton való elvégzéséről rendelkezik. A fentiek értelmében a repülés koordinátor secunder transzporthoz csak főorvosi utasítás alapján riaszthatja a legmegfelelőbb helikoptert. A feladat ismeretében a repülés koordinátor meghatározza a legmegfelelőbb helikoptert a feladat végrehajtásához, majd gondoskodik annak riasztásáról. A riasztást követően a repülés koordinátor telefonon jelentést tesz a szolgálatvezető főorvosnak a helikopter indításáról. A továbbiakban az eljárás és a kapcsolattartás a primer feladatnál leírtak szerint történik. C) A légi mentéssel mentőszállítással kapcsolatos egyéb feladatok:. Jelentési kötelezettségek a szolgálat megkezdésekor: A helikopter ápolója az ügyelet kezdetekor a Légi (Heliport) beszédcsoporton jelentést tesz a repülés koordinátornak. A repülés koordinátor kitölti az ügyeleti lapot és azt ben elküldi a szolgálatvezető főorvosnak. Ennek tényét telefonon jelenti, szükség esetén telefonon egyeztetnek. (szolgvezfoo@mentok.hu). Jelentési kötelezettség az ügyelet felfüggesztésekor és újraindulásakor:

6 Amennyiben az ügyeletet bármilyen okból fel kell függeszteni, vagy a felfüggesztés után ismét ügyeletbe lép, ennek tényét a helikopter ápolója jelenti a repülés koordinátornak. A repülés koordinátor az ügyelet felfüggesztését/újraindításának megkezdését rögzíti az ügyeleti lapon és telefonon jelenti a szolgálatvezető főorvosnak.. Jelentési kötelezettség az ügyelet befejezésekor: A helikopter ápolója az ügyelet befejezését jelenti a Légi (Heliport) beszédcsatornán a repülés koordinátornak. A repülés koordinátor kitölti az ügyeleti lap további részeit az elvégzett feladatok alapján és azt ben elküldi a szolgálatvezető főorvosnak. Ennek tényét telefonon jelenti, szükség esetén telefonon egyeztetnek. (szolgvezfoo@mentok.hu) D) Riasztási elérhetőségek és kódok:. Telefonok: Szolgálatvezető főorvos: szolgvezfoo@mentok.hu Ügyeletes légimentő főorvos 0-0-xxxxxx ugyelet@airambulance.hu Repülés koordinátor: koordinátor@airambulance.hu Budaörs: budaors@airambulance.hu Balatonfüred: balatonfured@airambulance.hu Miskolc: miskolc@airambulance.hu Debrecen: debrecen@airambulance.hu Pécs: pecs@airambulance.hu Szentes: szentes@airambulance.hu Sármellék: sarmellek@airambulance.hu. Hívókódok és Tetra rádiók: Szolgálatvezető főorvos: Repülés koordinátor: 078 Budaörs helikopter bázis fix: M/0 000 Budaörs helikopter mobil: M/0 00 Budaörs helikopter kézi M/7 07 Debrecen helikopter bázis: M/ Debrecen helikopter mobil: M/7 007 Debrecen helikopter kézi: M/ Miskolc helikopter bázis: M/0 000 Miskolc helikopter mobil: M/ 00 Miskolc helikopter kézi: M/7 07 Pécs helikopter bázis: M/0 000 Pécs helikopter mobil: M/ 00 Pécs helikopter kézi: M/7 07 Balatonfüred helikopter bázis: M/0 000

7 Balatonfüred helikopter mobil: M/ 00 Balatonfüred helikopter kézi: M/7 07 Sármellék helikopter bázis: M/0 000 Sármellék helikopter mobil: M/ 00 Sármellék helikopter kézi: M/7 07 Szentes helikopter bázis: M/0 000 Szentes helikopter mobil: M/ 00 Szentes helikopter kézi: M/7 07 A főorvos, a repülés koordinátor és a bázisok telepített rádióinak hívószáma állandó. A helikopterek beépített és kézi rádiószáma gépcsere kapcsán változhat, az aktuális rádiókiosztás a naponta leadott ügyeleti jelentés szerint a repülés koordinátornál és a szolgálatvezető főorvosnál elérhető. Budapest, 0. március 8. Dr. Mártai István főigazgató Mellékletek: ügyeleti lap: excel formátumban elérhető, nyomtatható változatban ügyeleti idők

8 LÉGIMENTŐ ÜGYELETI LAP DÁTUM: Koordinátor: Napi tervezett ÜGYELETI IDŐ: BUDAÖRS: BALATONFÜRED:

9 SÁRMELLÉK: PÉCS-POGÁNY: SZENTES:

10 MISKOLC: DEBRECEN:

11 A Magyar Légimentő Nonprofit Kft helikoptereinek ügyeleti és egyben riaszthatósági ideje Január 8:00 :00 Február 7:00 :00 Március 7:00 7:00 Óraállítástól: 7:00 8:00 Április :00 8:00 Május :00 9:00 Június :00 0:00 Július :00 0:00 Augusztus :00 9:00 Szeptember 7:00 8:00 Október 7:00 7:00 Óraállítástól: 7:00 :00 November 7:00 :00 December 8:00 :00

HUNGARY AMBULANCE. MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség)

HUNGARY AMBULANCE. MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség) HUNGARY AMBULANCE MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség) www.hunambulance.hu Az egészségügyi biztosítás, mozgóőrségi tevékenység kereteit az 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről

Részletesebben

KATASZTRÓFA MEDICÍNA. Dojcsák Zsolt mentőtiszt

KATASZTRÓFA MEDICÍNA. Dojcsák Zsolt mentőtiszt KATASZTRÓFA MEDICÍNA Dojcsák Zsolt mentőtiszt 1 Fogalmi meghatározások Katasztrófa Olyan tömeges baleset, ahol az egészségügyi, műszaki és környezeti károk felszámolásához a területi közigazgatási egység

Részletesebben

215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról

215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról A sportrendezvényekkel és a szabadidősport eseményekkel kapcsolatos sportegészségügyi és sürgősségi feladatokról

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉS A MENTŐSZOLGÁLATOK TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÉS A BETEGSZÁLLÍTÁSRÓL 2014

STATISZTIKAI JELENTÉS A MENTŐSZOLGÁLATOK TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÉS A BETEGSZÁLLÍTÁSRÓL 2014 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1017 STATISZTIKAI JELENTÉS A MENTŐSZOLGÁLATOK

Részletesebben

Új minőségbiztosítási feladatok az OMSZ nál 1. Pápai György Régió-igazgató Országos Mentőszolgálat, ÉAR

Új minőségbiztosítási feladatok az OMSZ nál 1. Pápai György Régió-igazgató Országos Mentőszolgálat, ÉAR Új minőségbiztosítási feladatok az OMSZ nál 1. Pápai György Régió-igazgató Országos Mentőszolgálat, ÉAR Küldetés HIVATÁS AZ ÉLETÉRT! Az Országos Mentőszolgálat küldetése, hogy a magyarországi mentésügy

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben

Rádiózás. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyamának jegyzete. Készítette: Erőss Attila Dr.

Rádiózás. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyamának jegyzete. Készítette: Erőss Attila Dr. Rádiózás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyamának jegyzete Készítette: Erőss Attila Dr. Szabó Péter 2011. november 7. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálatának

Részletesebben

5/2006. (II. 7.) EüM rendelet. a mentésről

5/2006. (II. 7.) EüM rendelet. a mentésről Hatály: 2015.III.31. - 2015.IV.28. 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247. -a (2) bekezdésének f) pontjában és g) pontjának

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2501-06 Logisztikai eljárások, betegszállítás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2501-06 Logisztikai eljárások, betegszállítás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tanulmányút keretében külföldi mentőápoló hallgatók érkeznek a mentőállomásra. Tájékoztassa őket a sürgősségi betegellátás történetéről, magyarországi rendszeréről, a progresszív ellátás elméletéről!

Részletesebben

Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: II. Riasztási terv. III. Az egészségügyi mentés

Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: II. Riasztási terv. III. Az egészségügyi mentés Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: Mindenki számára megismerhetővé teszi a tömeges balesetek, katasztrófák egészségügyi felszámolásának lépéseit. A szervezésben, mentésben

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELETI KÖZÖS DISZPÉCSERSZOLGÁLATI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELETI KÖZÖS DISZPÉCSERSZOLGÁLATI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELETI KÖZÖS DISZPÉCSERSZOLGÁLATI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA amely létrejött egyrészről az Országos Mentőszolgálat (székhelye: 1055 Budapest, Markó u. 22., statisztikai

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 4. sz. melléklet a 16/2013. BM OKF Utasításhoz Jóváhagyom! Budapest,... Dr. Bakondi György tű. altábornagy főigazgató EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület) amely létrejött

Részletesebben

Bemutató el adás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben

Bemutató el adás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben Bemutató előadás Bemutató előadás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben SEGÉLYKÉRÉS-SEGÉLYNYÚJTÁS ÁLTALÁNOS FUNKCIONÁLIS FELÉPÍTÉSE INTÉZMÉNYI

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Informatika a mentésben

Informatika a mentésben Informatika a mentésben Dr. Radnai Márton HIVATÁS AZ ÉLETÉRT! Az Országos Mentőszolgálat küldetése, hogy a magyarországi mentésügy hagyományait követve, bajtársi szellemben, fegyelmezetten és a feladat

Részletesebben

Tömeges kárhely kezelése

Tömeges kárhely kezelése Tömeges kárhely kezelése Kiadás dátuma 2019.02.20. Jóváhagyta Dr. Radnai Márton orvos igazgató Következő revízió 2020.12.31. Vonatkozik Kivonuló eü. személyzet Célok Az eljárásrend célja a tömeges események

Részletesebben

Lemondhat-e egy SBO? Dr. Hőnyi Péter. főosztályvezető Országos Mentőszolgálat Operatív Főosztály. MSOTKE, Siófok, november 8.

Lemondhat-e egy SBO? Dr. Hőnyi Péter. főosztályvezető Országos Mentőszolgálat Operatív Főosztály. MSOTKE, Siófok, november 8. Lemondhat-e egy SBO? Dr. Hőnyi Péter főosztályvezető Országos Mentőszolgálat Operatív Főosztály MSOTKE, Siófok, 2018. november 8. KÁNY-SBKO-(MSZO)-SZFSZO 2014. január 1. óta az OMSZ szervezeti egysége

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 14/2016. (XII. 22.) OBH utasítása

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 14/2016. (XII. 22.) OBH utasítása Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 14/2016. (XII. 22.) OBH utasítása a rendkívüli és egyéb eseményekkel kapcsolatos tájékoztatás rendjéről szóló szabályzatról szóló 17/2012. (X. 18.) OBH utasítás módosításáról

Részletesebben

Ki és hogyan oldja meg az újraélesztést, kérdőíves felmérés eredményei az önálló járóbeteg szakrendelőkben

Ki és hogyan oldja meg az újraélesztést, kérdőíves felmérés eredményei az önálló járóbeteg szakrendelőkben Ki és hogyan oldja meg az újraélesztést, kérdőíves felmérés eredményei az önálló járóbeteg szakrendelőkben Szemán Éva Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség XX. Jubileumi Kongresszus Balatonfüred

Részletesebben

K I V O N A T. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 29-én megtartott rendkívüli ülése jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 29-én megtartott rendkívüli ülése jegyzőkönyvéből Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete K I V O N A T Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 29-én megtartott rendkívüli ülése jegyzőkönyvéből Kihagyva a kihagyandókat!

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

1/2007. Egészségügyi Szakmai Útmutató

1/2007. Egészségügyi Szakmai Útmutató 1395 Budapest, Pf. 426. ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT National Ambulance Service OXIOLÓGIAI MÓDSZERTANI KÖZPONT H-1055 Budapest, V. Markó utca 22. +36 (1) 350-69-31 Fax +36 (1) 350-6931 www.mentok.hu Tárgy:

Részletesebben

Katasztrófák során keletkezett sérültek hospitális ellátása Tömeges sérültellátási gyakorlat MH Egészségügyi Központ Honvédkórház

Katasztrófák során keletkezett sérültek hospitális ellátása Tömeges sérültellátási gyakorlat MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Katasztrófák során keletkezett sérültek hospitális ellátása Tömeges sérültellátási gyakorlat MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Dr. Várhelyi Levente PhD o. ezds. MH Fősebész Dr. Muzsay Ildikó o. ezds.

Részletesebben

dr. Sajtos Erika, dr. Hetzman T. László, dr. Erőss Attila dr. Temesvári Péter orvos igazgató

dr. Sajtos Erika, dr. Hetzman T. László, dr. Erőss Attila dr. Temesvári Péter orvos igazgató KÓRHÁZ ÉRTESÍTÉSE, SEGÉLYKOCSI HÍVÁS A MENTŐGYAKORLATBAN Szerzők: Jóváhagyta: Kiadás dátuma: dr. Sajtos Erika, dr. Hetzman T. László, dr. Erőss Attila dr. Temesvári Péter orvos igazgató 2015. november

Részletesebben

K I V O N A T. a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2009. június 26-i ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2009. június 26-i ülésének jegyzőkönyvéből Szám: 2-3/2009. K I V O N A T a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2009. június 26-i ülésének jegyzőkönyvéből A Tolna Megyei Közgyűlés 67/2009. (VI. 26.) közgyűlési határozata a Tolna megyei sürgősségi

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2484-06 Sürgősségi ellátás szervezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2484-06 Sürgősségi ellátás szervezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Az intézetbe érkező külföldi ápoló tanulóknak mutassa be a sürgősségi betegellátás magyarországi rendszerét, ismertesse a progresszív ellátás elméletét! Az ismertetés során az alábbi szempontokra

Részletesebben

FER TŰZOLTÓSÁG ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

FER TŰZOLTÓSÁG ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. I). KÉPZÉS ÉS HASZNÁLAT ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓI, ÉS SZABÁLYAI A gyakorlópálya elsősorban a FER Tűzoltóság, de egyben a finomító más védelmi szervezetei (részfoglalkozású tűzoltóság, katasztrófa védelmi alegység),

Részletesebben

A mentés informatikája

A mentés informatikája A mentés informatikája (mobilkommunikáció ) Dombai Péter Digitális Egészségtudományi Intézet Kerettörténet Autóbaleset történik. Egyszer 1991-ben és egyszer 2016-ban. 34 éves nő Karambolozik Eszméletét

Részletesebben

MAGYARORSZÁG MENTŐHELIKOPTEREI A LAKOSSÁG SZOLGÁLATÁBAN RESCUE HELICOPTERS OF HUNGARY IN THE PAY OF THE PUBLIC

MAGYARORSZÁG MENTŐHELIKOPTEREI A LAKOSSÁG SZOLGÁLATÁBAN RESCUE HELICOPTERS OF HUNGARY IN THE PAY OF THE PUBLIC Rosta Petronella rosta.petronella@gmail.com MAGYARORSZÁG MENTŐHELIKOPTEREI A LAKOSSÁG SZOLGÁLATÁBAN RESCUE HELICOPTERS OF HUNGARY IN THE PAY OF THE PUBLIC Absztrakt Pályázatomat a helikopteres légimentésről

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

1. Vezetőség váltás, mentőállomás személyzete. 2. Statisztikai adatok az elmúlt fél év távlatából. 3. szakmai továbbképzések. 4. technikai fejlődések

1. Vezetőség váltás, mentőállomás személyzete. 2. Statisztikai adatok az elmúlt fél év távlatából. 3. szakmai továbbképzések. 4. technikai fejlődések 1. Vezetőség váltás, mentőállomás személyzete 2. Statisztikai adatok az elmúlt fél év távlatából 3. szakmai továbbképzések 4. technikai fejlődések 5. a jövő főbb irányelvei 2013. június 01-vel vezető váltás

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: 1075 Budapest, Madách tér 3-4. IV. emelet száma Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: PROTOKOLL Betegjogi képviselő tevékenységei önkéntes, sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén. 1. PROTOKOLL CÉLJA

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELETI KÖZÖS DISZPÉCSERSZOLGÁLATI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELETI KÖZÖS DISZPÉCSERSZOLGÁLATI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELETI KÖZÖS DISZPÉCSERSZOLGÁLATI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA Amely létrejött egyrészről az Országos Mentőszolgálat (székhelye: 1055 Budapest, Markó u. 22., statisztikai

Részletesebben

Beteg/sérült előrejelzése, átadása, segélykocsi hívása a prehospitális gyakorlatban

Beteg/sérült előrejelzése, átadása, segélykocsi hívása a prehospitális gyakorlatban Szerzők: Szakmai lektor: Jóváhagyta: Beteg/sérült előrejelzése, átadása, segélykocsi hívása a prehospitális gyakorlatban Szabványos Eljárásrend Dr. Sajtos Erika, Dr. Hetzman T. László, Dr. Erőss Attila,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia szolgáltatásainak igénybe vételéhez. KIVONAT A jelen ÁSZF a magán-állatorvosi szolgáltatást igénybe vevők számára mutatja be

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Mentőápoló szakképesítés Mentés mentéstechnika modul. 1. vizsgafeladat október 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Mentőápoló szakképesítés Mentés mentéstechnika modul. 1. vizsgafeladat október 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár II. Gyermeksürgősségi Konferencia Budapest 2017.09.15-16. MEGVALÓSÍTANDÓ! MEGVALÓSÍTHATÓ-E? Párhuzamosságok feloldása a gyermek sürgősségi ellátásban SIMON GÁBOR Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály

Részletesebben

Tájékoztatásul valamennyi egészségügyi szolgáltató részére

Tájékoztatásul valamennyi egészségügyi szolgáltató részére Tájékoztatásul valamennyi egészségügyi szolgáltató részére Tisztelt Kolléganők és Kollégák! 2008. január 1-től szétváltak a mentési és a betegszállítási feladatok 1. Annak eldöntése, hogy mentési készenlétet

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzata

Panaszkezelési Szabályzata Székhely: 1111 Budapest, Vak Bottyán u. 3. II/9../ 1/279-1960, -61, -62 Fióktelephely : 3530 Miskolc, Meggyesalja u. 5. :./ 46/508-620, -621 Panaszkezelési Szabályzata 1. A szabályzat célja A panaszkezelés

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat Panaszkezelési Szabályzat 1. A szabályzat célja A panaszkezelés szabályozásának célja, az 1991. évi XLIX. Törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról hatálya alá tartozó felszámoló szervezetek

Részletesebben

JÓGYAKORLATOK EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYBEN - ÚJRAÉLESZTÉS Safadi Heléna, Belicza Éva, Lám Judit. Balatonfüred, szeptember 20.

JÓGYAKORLATOK EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYBEN - ÚJRAÉLESZTÉS Safadi Heléna, Belicza Éva, Lám Judit. Balatonfüred, szeptember 20. JÓGYAKORLATOK EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYBEN - ÚJRAÉLESZTÉS Safadi Heléna, Belicza Éva, Lám Judit Balatonfüred, 2018. szeptember 20. MIÉRT KELL AZ ÚJRAÉLESZTÉSSEL FOGLALKOZNI JÁRÓBETEG INTÉZMÉNYBEN? RITKA ESEMÉNY

Részletesebben

OTTHON - BIZTONSÁGBAN

OTTHON - BIZTONSÁGBAN Miért hasznos a SONcare berendezés használata? Ha Önnek, vagy hozzátartozójának otthonában bármikor segítségre lenne szüksége, vagy csak egyszerű módon szeretnének egymással beszélni, a SONcare készülék

Részletesebben

Sz 02 Panaszkezelési Szabályzat

Sz 02 Panaszkezelési Szabályzat Országos Onkológiai Intézet National Institute of Oncology Sz 02 Panaszkezelési Szabályzat Készítette: Németh Erzsébet minőségirányítási szakreferens Átvizsgálta Jóváhagyta: Dr Boér András minőségirányítási

Részletesebben

Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória:

Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória: A.6. 1. számú melléklet: Vizsgálati eljárások: A.6.1. Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória: Műszaki felülvizsgálat és dokumentálás: A lajstromozásra nem kötelezett repülő eszközök műszaki

Részletesebben

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülő eszköz /légi jármű parancsnok felelőssége A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

A triage jelentősége a sürgősségi osztályon Maroska Anikó (J.N.Sz. Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet)

A triage jelentősége a sürgősségi osztályon Maroska Anikó (J.N.Sz. Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet) A triage jelentősége a sürgősségi osztályon Maroska Anikó (J.N.Sz. Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet) A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 2009. októberétől 2 telephelyen

Részletesebben

A TTEKG rendszer integrálása a hazai szívcentrumok akut infarktus ellátási rendszerébe. Dr. Szabó György

A TTEKG rendszer integrálása a hazai szívcentrumok akut infarktus ellátási rendszerébe. Dr. Szabó György A TTEKG rendszer integrálása a hazai szívcentrumok akut infarktus ellátási rendszerébe. Dr. Szabó György Miért van szükség a jól működő hazai primer PCI ellátás további fejlesztésére? A kérdés feltevésének

Részletesebben

Tolna Megyei Balassa János Kórház Sugársérült Ellátó Akció Csoport Gyakorlata

Tolna Megyei Balassa János Kórház Sugársérült Ellátó Akció Csoport Gyakorlata Tolna Megyei Balassa János Kórház Sugársérült Ellátó Akció Csoport Gyakorlata Volentné Daróczi Beáta, Bertalan Csaba Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Sugáregészségügyi Decentrum

Részletesebben

GYERMEKÜGYELETEK 2018

GYERMEKÜGYELETEK 2018 GYERMEKÜGYELETEK 2018 1 Miután az ügyeletei beosztásban előfordulhat változás, ezért a felesleges idegeskedés elkerülése érdekében, ha szükség van az ügyelet felkeresésére, akkor javasoljuk, hogy indulás

Részletesebben

A tömeges kárhely felszámolásának prehospitalis aspektusai. Dr Pápai György Országos Mentőszolgálat Orvos-igazgató

A tömeges kárhely felszámolásának prehospitalis aspektusai. Dr Pápai György Országos Mentőszolgálat Orvos-igazgató A tömeges kárhely felszámolásának prehospitalis aspektusai Dr Pápai György Országos Mentőszolgálat Orvos-igazgató A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. június 26-i ülése 19. sz. napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. június 26-i ülése 19. sz. napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. június 26-i ülése 19. sz. napirendi pontja Javaslat a Tolna megyei sürgősségi betegellátás fejlesztésére irányuló együttműködési megállapodás

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik.

Részletesebben

Szent Borbála Kórház

Szent Borbála Kórház Szent Borbála Kórház TATABÁNYA SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYT ÉPÍTÜNK! Modern infrastruktúra, korszerű eszközök európai színvonalú betegellátás SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSE A SZENT BORBÁLA KÓRHÁZBAN TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0028

Részletesebben

A SZENT GYÖRGY-NAPI KIHAJTÁSI ÜNNEP RENDEZVÉNYRE

A SZENT GYÖRGY-NAPI KIHAJTÁSI ÜNNEP RENDEZVÉNYRE BIZTONSÁGI TERV A SZENT GYÖRGY-NAPI KIHAJTÁSI ÜNNEP RENDEZVÉNYRE 2016. május 13-14. Készítette: Egyedné Kertész Ivette Munkabiztonsági és tűzvédelmi szaktanácsadó Jóváhagyta: Medgyesi Gergely Árpád ügyvezető

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 195/2012.(XII. 10.) számú

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 195/2012.(XII. 10.) számú ÚJFEHÉRTÓ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

. NAPIRENDI PONT. Határozati javaslat.

. NAPIRENDI PONT. Határozati javaslat. ------/2018. Kapuvár Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás Társulási Tanácsa 9330 Kapuvár, Fő tér 1.. NAPIRENDI PONT NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAMJÁNAK

Részletesebben

33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2014.04.19-2014.07.02 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2)

Részletesebben

NÉV: NEPTUNKÓD: CÉGNÉV: SZÉKHELY CÉGJEGYZÉKSZÁM: ADÓSZÁM: STATISZTIKAI SZÁMJEL: ELÉRHETŐSÉG: KÉPVISELŐ: SZAKMAI FELELŐS:

NÉV: NEPTUNKÓD: CÉGNÉV: SZÉKHELY CÉGJEGYZÉKSZÁM: ADÓSZÁM: STATISZTIKAI SZÁMJEL: ELÉRHETŐSÉG: KÉPVISELŐ: SZAKMAI FELELŐS: MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar FOGADÓ NYILATKOZAT SZAKMAI GYAKORLATRA JELENTKEZÉS Felsőoktatási szakképzés LEADÁSI HATÁRIDŐ: 2016. november 30. LEADÁS HELYE: DÉKÁNI HIVATAL 1. sz. melléklet HALLGATÓRA

Részletesebben

17/2012. (X. 18.) OBH utasítás. a rendkívüli és egyéb eseményekkel kapcsolatos tájékoztatás rendjéről szóló szabályzatról

17/2012. (X. 18.) OBH utasítás. a rendkívüli és egyéb eseményekkel kapcsolatos tájékoztatás rendjéről szóló szabályzatról 17/2012. (X. 18.) OBH utasítás Módosításokkal egységes szerkezetben. Hatályos 2017. szeptember 12-től. a rendkívüli egyéb eseményekkel kapcsolatos tájékoztatás rendjéről szóló szabályzatról Az Országos

Részletesebben

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 22867- /2007-0004JKF A mentésről szóló 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet módosításáról szóló EüM rendelet tervezete Budapest, 2007. Indokolás I. A tervezet tartalma A mentőszolgálat

Részletesebben

Balesetvédelem és egészségnyújtás SPORTSZERVEİ BSc. Dr. Terjék László

Balesetvédelem és egészségnyújtás SPORTSZERVEİ BSc. Dr. Terjék László biztosításának jogi háttere Balesetvédelem és egészségnyújtás SPORTSZERVEİ BSc. Dr. Terjék László Rendezvények biztosításának szabályozása A jogi hátteret az 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet adja Ez a rendelet

Részletesebben

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend:

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend: Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje Küldetés: Az OORI Ortopédiai Osztályának (továbbiakban osztály) legfontosabb feladata, hogy a hely- és helyzetváltoztatásban illetve

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 2 2 A szabályzat hatálya... 2 3 Fogalmak... 2 4 Az ügyfélszolgálat feladatai, hatáskörök... 2 5 A panaszügyek kezelésének eljárási rendje... 3 5.1

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 26-2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-176-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Monostorpályi-liget tanya Ideje: 2011. 08. 14. DS-40

Részletesebben

A 8918-as Mi 2, mint polgári alkalmazott a második HA-BGH

A 8918-as Mi 2, mint polgári alkalmazott a második HA-BGH A 8918-as Mi 2, mint polgári alkalmazott a második HA-BGH Az Egészségügyi Minisztériumnak 2000 nyarán átadott hat honvédségi Mi 2-es helikopter egyike volt a 8918-as oldalszámú is. A helikopterek 2000.

Részletesebben

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel.

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. Bognárné Laposa Ilona (Zala Megyei Kórház) Intézetünk sikerrel pályázott a GYEMSZI

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ - a személyes adatok megszerzésének időpontja előtt -

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ - a személyes adatok megszerzésének időpontja előtt - ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ - a személyes adatok megszerzésének időpontja előtt - A BAJÚT Kft. gazdasági társaság üzleti partnerei, szolgáltatást igénybevevői vonatkozásában adatkezelőnek minősül. A BAJÚT

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2015. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének

Részletesebben

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz kapcsolódó díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Az NN Biztosító Zrt. a Csoportos biztosítási fedezeteihez visszavonásig, de

Részletesebben

Szolgáltatásismertető

Szolgáltatásismertető Mert eligazodni nem mindig könnyű... A felkészült rendezvényszervezők titka Bevezetés A megfelelő szintű és színvonalú egészségügyi szolgáltatás megválasztása nem mindig egyszerű feladat. A sportesemények

Részletesebben

VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA MTA Nyelvtudományi Intézet VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. január 1-től 2 A VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK

Részletesebben

Messum Hungary Kft. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT november 17.

Messum Hungary Kft. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT november 17. . PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT dr. Ivanics Zsuzsanna ügyvezető dr. Magyary Zoltán ügyvezető 2012. november 17. TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat célja 3 2. A Szabályzat hatálya 3 3. Értelmező rendelkezések

Részletesebben

Szakmai allokaćioś rendszer. a betegbiztonságtól a folyamatszervezésen keresztül a finanszírozásig

Szakmai allokaćioś rendszer. a betegbiztonságtól a folyamatszervezésen keresztül a finanszírozásig Szakmai allokaćioś rendszer a betegbiztonságtól a folyamatszervezésen keresztül a finanszírozásig Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer Triázs Munkacsoport Vezető: Dr. Botos Péter XXIII. Magyar Egészségügyi

Részletesebben

Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E /2015

Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E /2015 Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Cím: 1055 Budapest, Markó u. 22. * Tel.: +36 (1) 350-3737 / 6261 mellék * www. mentok.hu * https://oktatas.mentok.hu 2016.

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ AZ ORVOSI ÜGYELET MŰKÖDÉSÉRŐL. Tisztelt lakosság!

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ AZ ORVOSI ÜGYELET MŰKÖDÉSÉRŐL. Tisztelt lakosság! LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ AZ ORVOSI ÜGYELET MŰKÖDÉSÉRŐL Tisztelt lakosság! Ezúton tájékoztatjuk Dunavarsány, Délegyháza, Majosháza lakosságát, hogy a sürgősségi orvosi ügyeleti betegellátását a Medical-Provisor

Részletesebben

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz kapcsolódó díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Az NN Biztosító Zrt. a Csoportos biztosítási fedezeteihez visszavonásig, de

Részletesebben

Nemzeti Szívinfarctus Regiszter. A kardiológiai ellátás minőségbiztosításának eszköze.

Nemzeti Szívinfarctus Regiszter. A kardiológiai ellátás minőségbiztosításának eszköze. Nemzeti Szívinfarctus Regiszter. A kardiológiai ellátás minőségbiztosításának eszköze. Prof.Dr. Jánosi András Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Nemzeti Szívinfarktus Regiszter Budapest; Multicentrikus

Részletesebben

DOAS Mentés Másolása Helyi Terminálra

DOAS Mentés Másolása Helyi Terminálra DOAS Mentés Másolása Helyi Terminálra 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/5 Tartalomjegyzék 1. Biztonsági mentés kliens oldali letöltése... 3 1.1. Bevezetés...

Részletesebben

Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához

Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához Érvényes: 2017. November 1-től Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához 1. A klinikai vizsgálat címe (eredeti és magyar

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2009. évi közhasznú jelentése

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2009. évi közhasznú jelentése A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2009. évi közhasznú jelentése A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. (2009. június 29-ig OMSZ Légimentő Kht.) (székhelye: 1055 Budapest Markó u. 22.) 2005. november 4-én kezdte

Részletesebben

PÁLYÁZATI ŰRLAP 1. Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg Erasmus hallgatók 2 kiegészítő támogatása (2011/2012-es tanév)

PÁLYÁZATI ŰRLAP 1. Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg Erasmus hallgatók 2 kiegészítő támogatása (2011/2012-es tanév) PÁLYÁZATI ŰRLAP 1 Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg Erasmus hallgatók 2 kiegészítő támogatása (2011/2012-es tanév) A pályázó neve (teljes hivatalos név!) Állandó lakcím Postai levelezési cím Telefonszám

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Sürgősségi szakápoló szakképesítés Sürgősségi ellátás szervezése modul. 1. vizsgafeladat november 14.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Sürgősségi szakápoló szakképesítés Sürgősségi ellátás szervezése modul. 1. vizsgafeladat november 14. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TÁMOP-3.1.7.-11/2-2011-0524 PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Bevezetés A Iskolája a referencia intézményi partnerek panaszainak egységes szabályok szerint történő, átlátható, hatékony kezelése

Részletesebben

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [...](2012) XXX tervezet AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX a légi járművek üzemben tartásához kapcsolódó műszaki követelményeknek

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03. Szekuriti Blog Központi Épület 1010 Budapest, Hamis cím tér 1. Iktatószám: 12/1a3/2010 Tűzriadó terv Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására ECALL WORK-SHOP 2013. NOVEMBER 12. Dr. Jankó Domokos Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Részletesebben

A kutatás 2014. december 11. és 2015 január 4. között tart.

A kutatás 2014. december 11. és 2015 január 4. között tart. SZABÁLYZAT A TargetMax Kft. nyaralási szokások felmérésére online kikérdezésen alapuló kutatást szervez. A kérdőívet kitöltő, és a kitöltés után személyes adatokat megadó résztvevők közül kisorsolásra

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik, telefonon

Részletesebben