Alapvet alkotmányossági alapelv: minden olyan kérdést törvénybe kell szabályozni, mely érinti az állampolgárok státusát és életvitelét.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alapvet alkotmányossági alapelv: minden olyan kérdést törvénybe kell szabályozni, mely érinti az állampolgárok státusát és életvitelét."

Átírás

1 1 Általános jogszabályi ismeretek (3. téma) 3.1. A jogszabályok rendszere A hierarchia csúcsán álló törvény az Alkotmány. Alapvet alkotmányossági alapelv: minden olyan kérdést törvénybe kell szabályozni, mely érinti az állampolgárok státusát és életvitelét. Az Alkotmány, ill. a törvények az Országgylés jogosultságába tartoznak. A kormány rendeleteket hozhat, amelyek a törvények végrehajtását szolgálják és minisztériumi illetékességet határoznak meg. A kormánytagok jogosultak ügyintézési köreikben rendeleteket, utasításokat hozni. Legalsó szint az önkormányzatok rendeletei. A jogszabályokat nyilvánosan ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, ezzel válnak hatályossá A termékfelelsség Az ipari, építipari termékek forgalmánál, piaci értékesítésénél, eladásánál, vétele során az évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvrl ebbl kell kiindulni: - szerzdés, - jótállás, - szerzdésszegés. A termékek minségének és megfelelségének szkebb körülhatározását jelenti az évi X. törvény a termékfelelsségrl. Lényeges új eleme az, hogy a gyártót az általánosnál szigorúbb felelsség terheli, mivel a gyártó függetlenül attól, hogy a termék elállításakor felróható magatartást tanúsított-e vagy sem, köteles megtéríteni azt a kárt, amelyet a hibás terméke által okozott. A gyártó ()

2 2 felelssége mégsem feltétlen, mivel a felsorolt kimentési okok bizonyításával mentesülhet e felelsség alól. A károsult a kárigényét szerzdésen kívül közvetlenül a gyártóval szemben érvényesítheti, ezzel elismeri a károsult és a forgalmazó, illetve a forgalmazó és a gyártó szerzdéses jogviszonyán átível közvetlen kapcsolatot a károsult és a gyártó között. Ugyanakkor a felelsséget oda telepíti, ahol a kárt okozó hiba oka keletkezik. A törvény szerint terméknek csak az ingó dolgok minsülnek. Az adott ingó dolog termék-jellegét nem érinti, ha utóbb az más ingó, vagy ingatlan alkotórészévé vált. Terméknek minsül a villamos energia is, ami nem ingó dolog. A termék fogalmából következen a szolgáltatásokra és a munkavégzés körébe tartozó teljesítményekre nem terjed ki a javaslat. Az importálónak a gyártóval megegyez szigorú felelssége indokolja az importáló fogalmának a meghatározását; melybe nemcsak a külkeresked, hanem a külkereskedelmi bizományi szerzdés esetén a megbízó is beletartozik. A károsult tehát közvetlenül a gyártótól követelheti kárának a megtérítését Minség-irányítási rendszerek A minség a termék egyik fontos meghatározója. A fogyasztó igyekszik minél jobb minség terméket vásárolni, a gyártó elállítani. A minség egy termék összes olyan tulajdonsága, amely a fogyasztó számára jelents. A termék minségét jogszabályok, szerzdések, szabványok, egyéb elírások írhatják el. A minséggel a minségügy foglalkozik és két nagy területre terjed ki a jogilag szabályozott és az un. jogilag nem szabályozott területre. A jogilag szabályozott terület két részbl tevdik össze, ezek: - a termékre, szolgáltatásra, üzemeltetésre vonatkozó jogszabályokból, - a mszaki szabályokat ellenrz végrehajtó intézményekre vonatkozó szabályozásból.

3 3 A minségre vonatkozó szabályozásokat a gyártásnál be kell tartani. Betartásukat részben a gyártó a saját minségbiztosítási rendszerében biztosítja, részben fleg a hatósági elírások esetében a minségvizsgáló intézetek, szakértk ellenrzik. Azoknál a termékeknél, amelyek veszélyesnek minsülnek, vagy a környezetet szennyezhetik, el kell végezni a munkavédelmi, valamint a környezetvédelmi minsítést és a minségbiztosítási iratokhoz csatolni kell. A gépekre és biztonsági berendezésekre ír el minségi és biztonsági követelményeket a 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeirl és megfelelségének tanúsításáról. Az egyes villamossági termékek ellenrzésérl a 8/1984. (VII. 1.) IpM rendelet ad elírásokat. Az építési termék minden olyan termék, amelyet azért állítanak el, hogy az építménybe tartósan beépítésre kerüljön. Ugyancsak fontos, hogy az építmény részének minsül felvonó továbbra is a már honosított 108/2001. (XII. 23.) FvM-GM együttes rendelet hatálya alá tartozik. A termékekre az elírásokat és a vonatkozó szabványokat is értelemszeren alkalmazni kell. A megfelel minség tanúsítása többlépcss lehet és alapja a minségvizsgálat, amelyet az arra rendeletileg feljogosított szervezet, vagy megfelel jogosultsággal rendelkez egyéni szakért végezhet. Többnyire elírják a jogszabályok a megfelelség-tanúsítást, ez elírásokon alapuló független fél tevékenysége, amely igazolja, hogy ésszer megalapozottsággal, a mszaki színvonal elvárhatóságának megfelelen a szabályszeren azonosított termék, szolgáltatás megfelel a vonatkozó jogi elírásoknak, szabványoknak. A minségtanúsítás elírásai a következk: - 182/1997. (X. 17.) kormányrendelet a mszaki termékek megfelelségét ellenrz és tanúsító szervezetek kijelölésérl, - 4/1999. (II. 24.) GM rendelet a mszaki termékek megfelelségét vizsgáló, ellenrz és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól.

4 4 A minségtanúsítást az ISO rendszerben végzik. Amennyiben a szerveket a minség a minségbiztosítási rendszerek (szabvány szerint, minségi kézikönyv stb.) elkészíti, úgy a Nemzeti Akkreditációs Tanács, vagy megbízott szervezete elvégzi a tanúsítást. Ez az un. akkreditáció, melyet idközönként ellenrz jelleggel megismételnek. A minség tanúsítását els lépcsben a gyártók is elvégezhetik, ha rendelkeznek ISO minségbiztosítási rendszerrel. Az erre vonatkozó eljárásokat a gyártói minségügyi kézikönyv tartalmazza Mérésügyi elírások A felvonó ellenrök, a vizsgáló laboratórium mérmszereket használnak. A vizsgálatok jelents hányadánál megkövetelik a hitelesített méreszközök és mérberendezések használatát. Pl. ISO minségbiztosítási rendszerrel dolgozó cégek, laboratóriumok. A hitelesítés tényét és érvényességét a minségügyi kézikönyv tartalmazza. A méreszközök kötelez megfelelségének a tanúsítása, típusvizsgálata, els hitelesítése az Országos Mérésügyi Hivatalhoz tartozik. A mérésügyrl szóló rendeletek: évi XLV. Törvény a mérésügyrl, - 1/27/1991. (X. 9.) kormányrendelet, mint végrehajtási utasítás Munkavédelmi törvény Az ipari termékek, így a felvonó megfelelségének követelményeinél figyelembe kell venni a vonatkozó munkavédelmi elírásokat. Az utóbbi években ezek továbbfejlesztésre kerültek az évi Munkavédelmi Törvényen túlmenen az EU-s direktíváknak megfelelen évi XCIII. törvény a munkavédelemrl, egységes szerkezetben a végrehajtásról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztet és biztonságos munkavégzés személyi,

5 5 tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzk egészségének, munkavégz képességének megóvása és a munkakörülmények humanizálása érdekében, megelzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefügg megbetegedéseket. Ennek érdekében az Országgylés az állam, a munkáltatók és a munkavállalók feladatait, jogait és kötelességeit meghatározva írja el a törvény. A munkavédelmi törvény fbb tartalma: - munkavédelmi szabályok, - az állam feladatai, - a munkáltató feladatai, - a munkavállaló kötelezettségei, - a biztonságos munkavégzés - létesítés - üzembehelyezés, - a munkafolyamatokra, anyagokra vonatkozó követelmények, - személyi feltételek, - a munkabalesetek, - a munkavédelmi érdekképviselet - hatósági felügyelet Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Ffelügyelség (OMMF) és helyi szervezetei végzik az ellenrzést, ezek: - munkabiztonsági, - munkaügyi Környezetvédelmi elírások Az évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól és a 20/2001. (II. 14.) kormányrendelet a végrehajtásról. A törvény célja a környezet egészének elemeinek, folyamatainak védelme a fenntartható fejldés biztosítása. Elírt feladatai: - a környezet igénybevételének terhelésének csökkentése, - az emberi egészség védelme, - a természeti erforrások megrzése, - a területen nemzetközi együttmködés, - intézményrendszerek kialakítása.

6 6 Összhang más törvényekkel építési törvény. A felvonóellenr ez irányú feladatai: - zaj, rezgés mértékellenrzés (rendeletek), - elektromágneses összeférhetség, - hulladékkezelés (felvonó bontása), - környezetvédelmi bírság Szabálysértési elírások. A társadalom már évtizedek óta kénytelen szabályozni az emberek együttélési normáit és az ezeket megsértk ellen büntetéseket kilátásba helyezni. A magatartásokat, mulasztásokat a jogsértés súlyosságától függen bncselekménynek, vétségnek, vagy szabálysértésnek minsítik. Errl rendelkezések születtek. Ezen kívül vannak hatóságilag bírságolható magatartások pl. engedély nélküli építés, használatbavétel stb. És vannak alacsonyabb szint pl. önkormányzati szabálysértések. - Büntet törvénykönyv évi IV. törvény - környezetkárosítás, - veszélyes hulladékok elhelyezése /1999. (XII. 28.) Kormányrendelet: - tzvédelmi szabálysértés, - munkavédelmi szabálysértés, - villamos biztonsági szabályok megszegése, - építmény engedély nélküli használatba vétele, - építipari kivitelezési jogosultság szabályainak a megszegése, - építési biztonsági szabályainak a megszegése, Felvonókkal kapcsolatos kötelességének megszegése, - felvonó és mozgólépcs (mozgójárda) üzembehelyezése, rendeltetésszer használata, alkalmasságának ellenriztetésére, biztonságtechnikai felülvizsgálatára vonatkozó kötelességét megszegi ötvenezer Ft-ig terjed pénzbírsággal sújtható, - szabványügyi szabálysértés.

7 7 1. téma: Felvonókkal kapcsolatos jogszabályok 1.1. Törvény a fogyasztóvédelemrl A fogyasztóvédelem a fogyasztók érdekeiben, a gyártás és a forgalmazás területén végzett tevékenységek összessége, amely biztosítja a fogyasztók védelmét a termékelállítás, -forgalmazás, és ellenrzés területén. A fogyasztóvédelem kiterjed a fogyasztók anyagi és jogi érdekeinek a védelmére és ide tartozik az állampolgári jogon ket megillet egészség-, élet- és vagyonvédelem is a termékek vonatkozásában. A fogyasztóvédelem törvényi szabályozását biztosítja az évi CLV törvény a fogyasztóvédelemrl. A törvény a fogyasztók életének és biztonságának védelmét szolgálja. A rendelkezések alapvet célja, hogy forgalomba csak biztonságos áru kerüljön. A forgalmazó nem hozhat forgalomba olyan árut, amelyrl tudja, vagy a rendelkezésre álló adatok, illetve tájékoztatás alapján tudnia kell, vagy tudnia kellene, hogy az áru nem biztonságos. Ezen túlmenen a forgalmazó köteles megtenni az áru biztonságosságának megrzéséhez szükséges intézkedéseket. A fogyasztóvédelem feladat-, és hatáskörét az önálló Fogyasztóvédelmi Ffelügyelség, mint központi hivatal látja el, irányítását az illetékes miniszter végzi. A ffelügyelség és a területi egységei a fogyasztóvédelmi felügyelségek szabálysértési hatóságként járnak el, a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos bncselekmény, vagy a hatáskörükbe tartozó szabálysértés esetén pedig feljelentést tesznek az ügyben eljárni jogosult hatóságnál Törvény a munkavédelemrl (lásd 3.5. pont) 1.3. Az esélyegyenlség törvény A fogyatékos emberek hátrányainak enyhítése esélyegyenlségük megalapozása érdekében született az:

8 évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlségük biztosításáról. A tervezési, döntési folyamatoknál figyelembe kell venni a törvény elírásait. Meg kell teremteni a feltételeket az esélyegyenlségre. A fogyatékos személyek számára biztosítani kell az esélyegyenlséget az akadálymentes és biztonságos épített környezetre. Középületek akadálymentessé tétele. OTÉK elírásai Az engedélyezéshez szükséges dokumentáció. A felvonók létesítési tervdokumentációjának mszaki tartalmát a mszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeirl szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet melléklete, illetve a 113-as kormányrendelet tartalmazza. A felvonó-engedélyezési terv egyszersített kiviteli terv (de lehet a kivitelezési terv is). Problémát szokott jelenteni, hogy az elvi építési engedélyben szerepl felvonó engedélyezési terve és kivitelezési terve idközben, a kiviteli terv készítése során változhat. Az engedély kiadásánál minden esetben a felvonó engedélyezési terve alapján készül a határozat. A kérelmeknél a felvonók fbb mszaki adatait kell megadni, ezek: - jellege, fajtája (személyfelvonó, kórházi felvonó, stb.), - teherbírása (kg), személyek száma, - névleges sebessége, - emelmagassága, - állomások száma, - vezethetsége (pl. mindenki által, vagy vezetvel) - a vezérlés módja (pl. le-fel gyjt), - a meghajtás jellege (villamos vagy hidraulikus), - a villamos hálózatból felvett teljesítményigénye (kw). A mértékegységek megadásánál mindig a szabvány szerintieket kell alkalmazni. Az engedélykérelem része a tervekre adott szakvélemény, melyet a kijelölt szervezet ad meg. Az engedélykérelemnél pontosan meg kell adni a felvonó jellegét.

9 9 Az engedélyezési dokumentációnak a fbb adatokon túlmenen tartalmaznia kell: - a helyszínrajzot, - az akna alaprajzát (vízszintes metszetét) az akna és a fülke méreteinek, a fülke- és az aknaajtók szabad nyílásának és tzállósági határértékének feltüntetésével, legalább 1:50 méretarányban, - a gépház, illetve (ha van) kerékház f méreteit és az aknához viszonyított elhelyezkedését, legalább 1:50 méretarányban, - a felvonó mködésébl származó, az épületre átadódó erhatások helyét, irányát és nagyságát az elírt dinamikus tényezk figyelembevételével, ezek számítását, - forgalomszámítást (valamennyi személyszállító berendezés figyelembevételével). Az építési engedély megadása után kiviteli tervet kell készíteni. A kiviteli dokumentációnak az engedélyezési terv adatain túl tartalmaznia kell az alábbiakat: - az akna, a felvonógép engedélyezésére szolgáló tér és az esetleges kerékhelyiség alaprajzát, metszeteit, legalább 1:25 méretarányban olyan részletességgel, hogy az alapján a berendezés egyértelmen kivitelezhet legyen, - a felvonó statikai és szilárdságtani számítását - a függeszt-, illetve vonóelemekrl, - a hajtótárcsa horonykiképzésérl, - a tengelyekrl és tartószerkezetekrl, - a fülke vázszerkezetérl, - a fülkevezet sínrl, az ellensúlyvezet sínrl, ha az ellensúlyon fogókészülék van, - a hidraulikus munkahengerekrl, nyomás alatt álló tartályokról és fémcsövekrl, - a felvonó berendezés alátámasztására szolgáló acélszerkezetrl, - a mszaki leírást, mely megadja a berendezés fbb mszaki adatait, megengedett óránkénti indításainak, illetve hidraulikus ciklusainak számát névleges indítási áramfelvételét és a berendezésbl származó elvezetend ht. Meglév épületbe utólagosan beépítend felvonó építési engedélyezésénél az építési munka megítélését lehetvé tev további alaprajzokat, metszetet (metszeteket), illetve szükség esetén a homlokzatok rajzait is csatolni kell (1:100 méretarányban).

10 10 Felvonók áthelyezése, illetve végleges elbontása ugyancsak az építésügyi hatóság engedélyével történhet, továbbá a felvonó és mozgólépcs fentebb ismertetett fbb mszaki adatait megváltoztató átalakítása is engedélyköteles Hatósági kötelezés A 40/1997. (XII. 21.) KTM rendelet szerint az építésügyi hatóság kötelezettség teljesítését rendelheti el, pld.: - építési engedély,- - lakhatási, üzembehelyezési (felvonó) engedély, - bontás stb. Módszerei: helyszíni intézkedés, határozat és végreghajtás stb. I. fokú építési hatóság körzetesített polgármesteri hivatalok. II. fok köztársasági megbízott (megyei) Szabálysértési eljárások (lásd 3.7. pont) 1.7. A gépek biztonsági követelményei és megfelelségük tanúsítása. A felvonók EU-s elírását a hazai honosított direktívák a 108-as rendelet szabályozza. Az e rendelkezés alá nem tartozó gépek és berendezések az un. gépdirektíva alá tartoznak pl. mozgólépcs, mozgójárda, mozgáskorlátozottak felvonói, stb. A gazdasági miniszter a gépek megfelelségének tanúsításáról, valamint a gépek alapvet biztonságáról és egészségvédelmi követelményeirl szóló EGK irányelveknek megfelelen az EU csatlakozás harmonizálási program keretében, az irányelvekkel összeegyeztetett szabályzást készített. A szabályozást a gépek biztonsági követelményeirl és megfelelségének tanúsításáról szóló 21/1998. (IV. 17.) IKIM és az azt módosító rendeletek tartalmazzák. A rendelet 1. -a felsorolja azokat a gépeket, melyek nem tartoznak a rendelet elírásai alá, a mellékletek viszont megnevezi azokat a gépeket, melyek tekintetében e rendelet is alkalmazni kell a tervezés, gyártás, forgalmazás és minsítés során.

11 11 Gép, vagy berendezés csak akkor hozható forgalomba, ha rendeltetésszer használat mellett nem veszélyezteti személyek, állatok életét, testi épségét, egészségét és a vagyonbiztonságot, továbbá megfelel a rendeletben meghatározott biztonsági és egészségvédelmi elírásoknak. A gépet, vagy berendezést úgy kell tervezni, gyártani, kialakítani, forgalomba hozni, hogy megfeleljen a meghatározott alapvet biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek. A honosított harmonizált szabványok követelményeinek megfelel gépet, vagy berendezést úgy kell tekinteni, hogy az megfelel az e rendeletben meghatározott biztonsági követelményeknek. Honosított harmonizált szabvány hiányában a tagországi nemzeti szabványoknak megfelel gépet, vagy berendezést úgy kell tekinteni, hogy az megfelel e rendeletben meghatározott biztonsági követelményeknek. A gyártónak a gép, vagy berendezés megfelelségének tanúsítása érdekében, a meghatározott mszaki dokumentáció alapján meghatározott adatokat tartalmazó megfelelségi nyilatkozatot kell tenni. A gyártónak ha a gyártás során nem, vagy csak részben elégítettek ki a honosított harmonizált szabványok, vagy a tagországi nemzeti szabványok követelményeit, a forgalomba hozatal eltt típusvizsgálatot kell végeztetni. A típusvizsgálat olyan eljárás, mely során a tanúsító szervezet megvizsgálja és igazolja, hogy a típusvizsgálatra átadott, vagy bemutatott gép, vagy berendezés (továbbiakban: típusminta) megfelel az alapvet biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek. A tanúsító szervezet szabvány alkalmazása hiányában, vagy szabvány részleges alkalmazása esetén a mszaki dokumentáció alapján, a típusmintán elvégzi a szükséges ellenrzést és vizsgálatot annak megállapítására, hogy a típusmintát a mszaki dokumentációval egyezen gyártották-e, azonosítja azokat a részegységeket, amelyeket a szabványok elírásai szerint gyártottak, és megállapítja, hogy a gyártó által választott megoldások a rendeletben meghatározott alapvet biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek megfelelnek-e.

12 12 Ha a típusminta az alapvet biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek megfelel, a tanúsító szervezet a típus megfelelségérl típusvizsgálati tanúsítványt állít ki, ellenkez esetben az elutasítás indokainak részletes megjelölésével a típusvizsgálati tanúsítvány kiadását megtagadja A biztonsági berendezés és a felvonó gyártása, ill. szerelése tanúsított minségirányítású rendszerben. A felvonók biztonságos kialakítása és mködtetése, valamint az üzembe helyezés feltételeinek biztosítása érdekében az illetékes miniszterek a fogyasztóvédelmi törvény felhatalmazása alapján hozták meg a vonatkozó közös rendelet (108-as). A rendelkezés értelmében a felvonót biztonsági szempontból két különálló területre bonthatjuk, mivel az esetek többségében a biztonsági berendezés nem a felvonógyártónál készül, azt a beszerelést követen építik be. A két terület így: - a felvonó, illetve - a felvonó kiemelt, meghatározó biztonsági berendezései. A biztonsági berendezések a 108-as szerintiek. A biztonsági berendezés gyártója az a gazdálkodó szervezet, illetve külföldi székhely vállalkozás magyarországi fióktelepe, amely a biztonsági berendezés tervezéséért, gyártásáért felels és jogosult a megfelelségi nyilatkozat kibocsátására, valamint a megfelelségi jelölés felhelyezésére. Gyártónak tekintend az is, aki a forgalomba hozatal céljából jelents, az alapvet követelményeket befolyásoló változtatásokat, vagy bvítéseket végez a meglev berendezéseken, vagy azokból új berendezést állít el. Importtermékek esetén e rendeletnek a gyártóra vonatkozó elírásait az importálóra is megfelelen alkalmazni kell. A biztonsági berendezés gyártójának elírt részletezettség mszaki dokumentációt kell adnia a felvonógyártó részére, amelynek a tárolásra, szállításra, elhelyezésre, szerelésre, beszabályozásra vonatkozó minden információt tartalmaznia kell. A biztonsági berendezés csak akkor hozható forgalomba, ha az engedélyezési tervnek és a gyártói utasításnak megfelelen beépített egység rendeltetésszer használat és elírt karbantartás mellett nem veszélyezteti személyek életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot,

13 13 továbbá megfelel a 108-as kormányrendelet szerinti alapvet egészségvédelmi, biztonsági követelményeknek. Az elzekbl következik, hogy a biztonsági berendezést is csak jogosultsággal rendelkez tervez tervezheti. A berendezést engedélyezésnek kell alávetni az erre kijelölt szervezetnél. A felvonó bonyolult és veszélyes berendezés, elállítása, gyártása összetett feladat (elállítás, telepítés), ezért a 108-as rendelet a gyártást végz felvonószerel-vállalkozásról beszél. A felvonószerelvállalkozás olyan gazdálkodó szervezet, amely felels a felvonó tervezéséért, gyártásáért, forgalomba hozásáért, beépítéséért, üzembe helyezéséért és a megfelelségi jelölés felhelyezéséért. A felvonóval szemben alapvet követelmény, hogy csak akkor hozható fogalomba, építhet be, ha a gyártó utasításainak és az engedélyezett terveknek megfelel szakszer beépítést követen, rendeltetésszer használat és elírt karbantartás mellett, nem veszélyezteti a személyek életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot, továbbá megfelel a 108-as szerinti alapvet biztonsági és egészségvédelmi elírásoknak. Ugyancsak figyelembe kell venni az egészségvédelmi és általános biztonsági követelményeket. Ezeket a felvonókra is alkalmazni kell. A felvonószerel-vállalkozásnak megfelel minségbiztosítási rendszert kell a gyártás során alkalmaznia, ez vonatkozik a gyártási folyamatra, a végellenrzésre és a gyártással összefügg vizsgálatokra A CE és H megfelelségi jelölés. A fogyasztóvédelmi törvény értelmében amennyiben a gyártó a terméke biztonságával összefügg külön jogszabályok elírásainak megfelel és a termék megfelelségi értékelése is a vonatkozó jogszabályoknak megfelel, ennek igazolására a forgalomba hozatal eltt megfelelségi jelöléssel kell ellátnia. Az EU-s belépést követ ez a CE-jel. Ez a jel amennyiben a jogszabály követelményeinek megfelel és a termékre vonatkozó jogszabályok szerint a forgalomba hozatalhoz a gyártói nyilatkozat is elégséges. Természetesen amennyiben a vonatkozó jogszabály tanúsító szervezet közremködését is elírja, azt is igénybe kell venni.

14 14 A megfelelségi jelölés elírás szerinti szimbólumból áll és a tanúsítás évszámának két utolsó számjegyébl, valamint a tanúsító szervezetek jelébl áll. Az EU-ba történt belépésig ez a jel a H bet volt Európai notifikált szervezetek Az illetékes miniszter ad ki az Fr. szakterületére kijelölési okiratot vizsgálatokra, tanúsításokra és ellenrzésre. A kijelölés feltétele az akkreditáció megléte. Amennyiben a kijelölt szervezet nem felel meg a vonatkozó jogszabályi elírásoknak, a kijelölést a kijelöl visszavonhatja. A kijelölés tényét, a kijelölt szervezetek megnevezését és a kijelölés tartalmi felsorolását az illetékes minisztériumi közlönyök hirdetik meg. Tanúsító szervezet: a gazdasági és közlekedési miniszter által, a belügyminiszter egyetértésével külön jogszabály elírásai szerint a felvonók és a felvonó-biztonsági-berendezések megfelelségének értékelésére, a biztonsági berendezés gyártója, vagy a felvonószerelvállalkozás minségbiztosítási rendszerének tanúsítására és ellenrzésére kijelölt, az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak a 95/16/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 9. cikke szerint bejelentett notifikált szervezet. A kijelölt szervezetek bejelentését az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak a kijelöl kezdeményezi. Ez a tanúsító szervezet jogosult a felvonók és a biztonsági berendezések megfelelségének értékelésére, továbbá a biztonsági berendezés gyártójánál, illetve a felvonószerel-vállalkozásnál mködtetett minségbiztosítási rendszer tanúsítására és ellenrzésére. Ha a tanúsító szervezetrl megállapítást nyer, hogy nem felel meg a jogszabályban elírt feltételeknek, a kijelöl a kijelölést visszavonja és errl értesíti az Európai Bizottságot, valamint a tagállamokat. A más tagállam által az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak a 95/16/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 9. cikke szerint bejelentett tanúsító szervezet vizsgálati jegyzkönyvét és tanúsítványát a megfelelség-értékelési eljárásban el kell fogadni. Amennyiben a megfelelségi jelöléssel ellátott, rendeltetésszeren használt felvonóról, vagy felvonó-biztonsági berendezésrl a mszaki biztonságtechnikai felülvizsgálat alapján megállapítják, hogy az veszélyezteti a személyek biztonságát, vagy a vagyonbiztonságot, az ellenrzést végz szervezet megkeresi a kijelöl szervezetet, amely intézkedik a felvonó, vagy felvonó-biztonságiberendezés forgalomból

15 15 történ visszavonásáról, valamint a forgalomba hozatal, az üzembe helyezés és a használat megtiltásáról. A megtett intézkedésekrl a fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul tájékoztatja az Európai Bizottságot, megjelölve az intézkedés okát, különösen, ha az: - a meghatározott alapvet biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek való meg nem felelés, - a honosított, harmonizált európai szabványok nem megfelel alkalmazása, - a honosított, harmonizált európai szabványok hiányosságai. Ha nem megfelel a felvonó, vagy a felvonó-biztonságiberendezés és megfelelségi jelöléssel van ellátva, a kijelöl hatóság megteszi a külön jogszabályban meghatározott intézkedéseket a jelölés elhelyezje ellen és errl tájékoztatja az Európai Bizottságot, valamint a többi tagállam piacfelügyeleti hatóságát A felvonókra vonatkozó korábbi, már visszavont jogszabályok: - 12/1973. (V. 15.) MT sz. Rendelet a felvonókkal kapcsolatos kérdések szabályozásáról. - 17/1973. (V. 15.) ÉVM sz. rendelet a felvonók létesítésérl, üzemeltetésérl és ellenrzésérl. - 8/1973. (Ép. Ért. 20.) ÉVM sz. utasítás a felvonókkal kapcsolatos egyes képesítések megszerzésérl Ajánlott irodalom - Fodor Gusztáv, Temesvári Jen: Felvonó ETK, Bp. (felvonós rendeletek) - Dr. Temesvári Jen: Emelgépek biztonságos üzemeltetése. Keriorg, Bp. (Munkavédelmi törvény, gép direktíva) Polgári Törvénykönyv Dr. Temesvári Jen

6/2001. (III. 19.) GM rendelet. a mér eszközökr l és azok mérésügyi ellen rzésér l

6/2001. (III. 19.) GM rendelet. a mér eszközökr l és azok mérésügyi ellen rzésér l 6/2001. (III. 19.) GM rendelet a mér eszközökr l és azok mérésügyi ellen rzésér l A mérésügyr l szóló 1991. évi XLV. törvény végrehajtásáról rendelkez 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme:

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: Oldal: 1/5 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: 1.1 Üzembe helyezési vizsgálat: 1.1.1 Az ellenőrzés hatálya: Ezen vizsgálatot minden olyan a 113/1998. (VI.10.) Kormányrendelet

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u , adószám: ) által forgalmazott

H A T Á R O Z A T. 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u , adószám: ) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00887-0005/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u. 19-21., adószám: 22367488-2-44)

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet Hatályos:2011.01.01-33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésérl szóló 2001. évi C. törvény hatálya alá tartozó ügyekben eljáró hatóságok kijelölésérl, valamint

Részletesebben

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az Iktatószám: Tárgy: VEO/001/00397-0005/2014 Határozat H A T Á R O Z A T I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az - ADLER EUROPE márkanevű,

Részletesebben

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet. az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról. A rendelet hatálya. Általános rendelkezések

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet. az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról. A rendelet hatálya. Általános rendelkezések Hatályos:2011.01.01-255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

CE -JELÖLÉS FELVONÓKON

CE -JELÖLÉS FELVONÓKON CE -JELÖLÉS FELVONÓKON DARABOS ZOLTÁN ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ NONPROFIT KFT. FELVONÓ- ÉS MOZGÓLÉPCSŐ FELÜGYELET (FMF) VEZETŐ ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző KÖZEL 50 ÉVES, 100% ÁLLAMI TULAJDONÚ

Részletesebben

Általános rendelkezések. Értelmez rendelkezések

Általános rendelkezések. Értelmez rendelkezések 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeir l és az azoknak való megfelel ség értékelésér l A villamos energia termelésér l, szállításáról és szolgáltatásáról

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről A jogszabály mai napon hatályos állapota 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről A villamos energia termeléséről,

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?!

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! Tűzvédelem 2013 konferencia 2013. november 6. Dr. Hajpál Mónika kutató mérnök, laborvezető ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratórium A múlt - 2013. június 30.

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete A Kormány./2015. (.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ!

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ! 1 A 2015-16. évi építésfelügyeleti ellenőrzések során a szúrópróba szerűen vizsgált termékek 8%-ánál nem megfelelő eredményt kaptunk, a dokumentáció ellenőrzésekor 20% volt a hibás dokumentum! RENGETEG

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A fogyasztóvédelemrıl

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet Hatály: 2010.XII.1. - 2015.V.31. 1. oldal 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet a termékek megfelelőségének értékeléséhez kapcsolódó egyes ipari és kereskedelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 VÁLLALATI, VÁLLALKOZÓI ISMERETEK 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály (MMFF) Műszaki Felügyeleti Osztály (MFO) Jarabek Péter, műszaki biztonsági referens (jarabek.peter@bfkh.gov.hu)

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FOSZTÁLY Iktatószám: PIF-1126-3/2013 Témafelels: Mikó Róbert ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a villamos szerelési munkálatok során használt szerszámok mintavételezéssel

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Az Auchan Magyarország Kft-t (székhelye: 2040 Budaörs, Sport u. 2-4., adószáma: ) kötelezem

H A T Á R O Z A T. Az Auchan Magyarország Kft-t (székhelye: 2040 Budaörs, Sport u. 2-4., adószáma: ) kötelezem Iktatószám: Tárgy: FE/FO/00833-0027/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T Az Auchan Magyarország Kft-t (székhelye: 2040 Budaörs, Sport u. 2-4., adószáma:13338037-2-44) kötelezem

Részletesebben

1991. évi XLV. törvény. a mérésügyről 1. I. fejezet. Általános rendelkezések. A törvény hatálya. Mérésügy 3

1991. évi XLV. törvény. a mérésügyről 1. I. fejezet. Általános rendelkezések. A törvény hatálya. Mérésügy 3 1991. évi XLV. törvény a mérésügyről 1 Az Országgyűlés a mérések hazai és nemzetközi egységességének és pontosságának biztosítása, a mérési - valamint ennek révén mind a kutatási és fejlesztési, mind a

Részletesebben

1991. évi XLV. törvény. a mérésügyről 1

1991. évi XLV. törvény. a mérésügyről 1 1991. évi XLV. törvény 1 Az Országgyűlés a mérések hazai és nemzetközi egységességének és pontosságának biztosítása, a mérési valamint ennek révén mind a kutatási és fejlesztési, mind a gyártási, mind

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I.

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel [Vastag betűvel az 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.), vékony betűvel

Részletesebben

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 5. (1) A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Kötelezem az Atlanta Sport Kft.-t (2900 Komárom, Jókai tér 2.-4., adószám: ), hogy

H A T Á R O Z A T. Kötelezem az Atlanta Sport Kft.-t (2900 Komárom, Jókai tér 2.-4., adószám: ), hogy Iktatószám: Tárgy: KE/001/00729-0007/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T Kötelezem az Atlanta Sport Kft.-t (2900 Komárom, Jókai tér 2.-4., adószám: 14000041-2-11), hogy - a kérelmez

Részletesebben

A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége

A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége MAGYAR KERESKEDELMI ENGEDÉLYEZÉSI HIVATAL PIACFELÜGYELETI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI OSZTÁLY A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 2. oldal 3. 1 (1) Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, for

Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 2. oldal 3. 1 (1) Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, for Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 1. oldal 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997.

Részletesebben

62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet. az elektromágneses összeférhetőségről

62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet. az elektromágneses összeférhetőségről 1. oldal 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet az elektromágneses összeférhetőségről A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában, valamint az elektronikus hírközlésről szóló 2003.

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. ben így

Részletesebben

A 146/2014. (V.5.) KORMÁNYRENDELET

A 146/2014. (V.5.) KORMÁNYRENDELET A 146/2014. (V.5.) KORMÁNYRENDELET ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN Előadó: Palla Miklós ÉMI-TÜV. SÜD. Kft. 2014. Június 5-én lépett hatályba a 146/2014. (V.5.) Korm. Rendelet, csaknem 1 éve élünk együtt vele,

Részletesebben

SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 35/2009.(XII.11.) sz. rendelete. a leveg ő minőségének védelmével kapcsolatos

SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 35/2009.(XII.11.) sz. rendelete. a leveg ő minőségének védelmével kapcsolatos SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 35/2009.(XII.11.) sz. rendelete a leveg ő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő -testületének

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet

262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7.

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7. Felvonók bontása Kovács Zoltán MFSZ konferencia tudományos fımunkatárs Siófok ÉMI FMF 2012. június 7. Tartalom 1. Elıírások 3. Balesetek 1. Elıírások BONTÁSI ENGEDÉLYEZÉS 113/1998. (VI. 10.) Kormányrendelet

Részletesebben

MHT Vándorgyűlés 2013

MHT Vándorgyűlés 2013 MHT Vándorgyűlés 2013 Az építési termékekre vonatkozó szabályok dr. Hajtó Ödön KÖZBESZERZÉS AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/17/EK IRÁNYELVE a vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai, az ágazatokban

Részletesebben

Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 1/3.

Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 1/3. Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 1/3. A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen egy jelzés a hatóságok felé arról, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek.

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem Összeállította: Sallai András Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem szereplői Állam Szabályozás Finanszírozás Ellenőrzés Jogok Ha a termék megfelel CE jelölést kap CE jelöléssel kell ellátni az EU-ban a

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrıl E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztetı

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 1.) A Huszár Termény Kft. (székhely: 2535 Mogyorósbánya, Fő u. 1/A., adószám: ) által forgalmazott

H A T Á R O Z A T. 1.) A Huszár Termény Kft. (székhely: 2535 Mogyorósbánya, Fő u. 1/A., adószám: ) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00640-0008/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Huszár Termény Kft. (székhely: 2535 Mogyorósbánya, Fő u. 1/A., adószám: 11479042-2-11)

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről 26/2016. (VI. 30.) BM rendelet a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi

Részletesebben

H A T Á R O Z A T Ft, azaz Egyszázezer forint

H A T Á R O Z A T Ft, azaz Egyszázezer forint Iktatószám: Tárgy: KE/001/00503-0002/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) Az UNIX Autó Kft. (székhely: 1139 Budapest, Frangepán u. 55.-57., adószám:10465802-2-44)

Részletesebben

CE-megfelelőségi jelölés Mezőgazdasági-és élelmiszeripari gépeken/berendezéseken 2010.november 12

CE-megfelelőségi jelölés Mezőgazdasági-és élelmiszeripari gépeken/berendezéseken 2010.november 12 CE-megfelelőségi jelölés Mezőgazdasági-és élelmiszeripari gépeken/berendezéseken 2010.november 12 Megfelelőség-értékelési eljárások célja, fajtái, meghatározása és kiválasztása Papp Zoltán FVM MGI 1 CÉL:egységes,

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013.

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Építési termék Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök Építési termék Az épület alkotórészét

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL 1/10 TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL Kidolgozta: Horváth József Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Ellenőrizte: Soós Zsolt Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Jóváhagyta: Szalai Károly

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEK forgalmazása, tervezése, kivitelezése Az építési

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (.) GKM rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (.) GKM rendelete III-3R/178/3/2006. TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (.) GKM rendelete a mutatványos berendezések időszakos műszaki vizsgáztatási rendjéről A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. I.) A Neuzer Kft. (székhely: 2500 Esztergom, Mátyás király u. 45., adószám: ) által gyártott

H A T Á R O Z A T. I.) A Neuzer Kft. (székhely: 2500 Esztergom, Mátyás király u. 45., adószám: ) által gyártott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00499-0014/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T I.) A Neuzer Kft. (székhely: 2500 Esztergom, Mátyás király u. 45., adószám: 11196754-2-11)

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. - a fogyasztók szóbeli panaszáról minden esetben vegye fel a jogszabályban elírt tartalommal a jegyzkönyvet.

H A T Á R O Z A T. - a fogyasztók szóbeli panaszáról minden esetben vegye fel a jogszabályban elírt tartalommal a jegyzkönyvet. Iktatószám: Tárgy: KEO/001/00029-0003/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) Kötelezem a Bogár Petrol Kft.-t (székhely: 2890 Tata, Május 1 út 1412. hrsz., adószám: 23099458-2-11

Részletesebben

Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon

Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon Siófok 2014. május 05. Gyökér Imre tanúsítási csoportvezetı Tel: 30 / 530-2592 30 / 267-6383 E-mail: gyoker.imre@emi-tuv.hu Gyors áttekintés Az országban

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Kazinczy Ferenc ( ) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

Kazinczy Ferenc ( ) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot. TÓTH BALÁZS irodavezet Szabványügyi Iroda ÉMJ, a Kiemelked Minség jele Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted Szánts és vess, s hagyjad másnak

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása

Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Halász István ügyvezet Energetikai Tanúsítvány Jogi szabályozás EU direktíva írja el a bevezetését 2002/91/EK -». 2010. Új j direktíva A 176/2008

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter III-3TK/44/2/2006.TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter /2006. (..) GKM ICsSzEM együttes rendelete a textil- és textilruházati

Részletesebben

HATÁROZAT. E kötelezettségének a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni ,- Ft, azaz egyszázezer forint

HATÁROZAT. E kötelezettségének a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni ,- Ft, azaz egyszázezer forint Iktatószám: Tárgy: BA/001/00021-0007/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT Pfeifer Józsefet (lakcím:7090 Tamási, Jókai u. 6.) arra kötelezem hogy rendelkezzen valamennyi, általa

Részletesebben

Új Felvonó Irányelv ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA. 2015. június 12. Felvonó Konferencia Siófok Kovács Zoltán 2015.06.12.

Új Felvonó Irányelv ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA. 2015. június 12. Felvonó Konferencia Siófok Kovács Zoltán 2015.06.12. ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA 2015. június 12. Tartalom 1. A háttér 3. Változások a műszaki tartalomban 1. A háttér Új Jogszabály Keretek (New Legislative Framework) 768/2008/EK határozat 2008. július

Részletesebben

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE)

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) 2005 Készült 2005. márciusban, a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat

Részletesebben

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeirıl és az azoknak való megfelelıség értékelésérıl

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeirıl és az azoknak való megfelelıség értékelésérıl az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeirıl és az azoknak való megfelelıség A villamos energia termelésérıl, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994. évi XLVIII. törvény 57. -a (6)

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termék Irányelv A műszaki specifikáció:

Részletesebben

A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése

A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése Asztalos István Sika Hungária Kft. Az Európai Unió 2011-ben megalkotta a 305/2011/EU európai rendeletet, az un. építési termék rendeletet. Ezzel figyelembe

Részletesebben

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet. a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet. a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról 280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII.

Részletesebben

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.)

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.) ügy fajtája/ típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv illetékességi az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok i illetékek (igazgatási

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Az építési folyamatok minőségbiztosítása Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Építési folyamatban résztvevők Megrendelő, beruházó Beruházást lebonyolító Tervező szaktervezők Hatóságok Építéshatóság

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását.

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00038-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A SMART DONGFANG Kft. (székhelye: 1083 Budapest, Losonci tér 2-4., adószám: 14595798-2-42)

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

I/VI A termék tervezett felhasználási területe: I. Termékjellemzők Azon termékjellemzők bemutatása, amelyeket műszaki specifikáció (harmonizált európai szabvány vagy ÉME) előír. Abban az esetben, ha a

Részletesebben

39/1997. (VII. 1.) IKIM rendelet

39/1997. (VII. 1.) IKIM rendelet Lezárva: 200. december 31. Hatály: 2000.VI.1. - Hatályos - 39/199. (VII. 1.) IKIM rendelet - a nukleáris anyagok nyilvántartási 1. oldal 39/199. (VII. 1.) IKIM rendelet a nukleáris anyagok nyilvántartási

Részletesebben

A 30/2013. (XII. 16.) MNB

A 30/2013. (XII. 16.) MNB A Magyar Nemzeti Bank elnökének 30/2013. (XII. 16.) MNB rendelete16 a befektetési alapokkal összefüggő bejelentési kötelezettségek teljesítésének tartalmi és formai feltételeiről A Magyar Nemzeti Bankról

Részletesebben

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza Ügytípus Elvi építési, építési, bontási, használatbavételi, rendeltetésváltozási, fennmaradási engedélyezési, továbbá az azokkal összefüggésben keletkezett ellenõrzési és kötelezési ügyek Az ügyet intézõ

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete TERVEZET A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben