Az ittas vezetés csökkentésének eszközei sikerek nemzeti szinten. Következmények a helyi politikák számára.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ittas vezetés csökkentésének eszközei sikerek nemzeti szinten. Következmények a helyi politikák számára."

Átírás

1 Az ittas vezetés csökkentésének eszközei sikerek nemzeti szinten. Következmények a helyi politikák számára. Már az elmúlt évszázad elején úgy rendelkezett az akkor hatályos közlekedésrendészeti kódex, ami egy 1929-es rendelet, hogy közlekedési eszközt csak józan egyén vezethet, illetve hajthat. Az ellenőrzés jogi alapját jelenleg a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet közismert nevén a KRESZ 4. (1) bekezdésének c) pontja adja. E rendelkezés alapján járművet csak az vezethet, akinek szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol. Itt említeném meg, hogy a KRESZ hatálya a közutakra és a közforgalom elől el nem zárt magánutakra terjed ki, tehát ezen elkövetési helyeken valósulhat meg jogsértés, és a szabályszegő magatartása minősülhet szabálysértésnek vagy akár bűncselekménynek is. Az, hogy egy cselekmény milyen tényállásba ütköző cselekedet, számos körülmény befolyásolja. Én csak két tényállást szeretnék kiemelni az ittas vezetés bűncselekményét, és azt is csak a közúti közlekedés vonatkozásában, mely szerint: Aki szeszesitaltól befolyásolt állapotban közúton gépi meghajtású járművet vezet vétséget követ el. Ugyanakkor, ha közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet valaki úgy vezet, hogy szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol van ittas vezetés szabálysértését valósítja meg. Szintén szabálysértésként értékelhető a nem gépi meghajtású jármű szeszesitaltól befolyásolt állapotban történő vezetése vagy hajtása. Szeszesitaltól befolyásolt állapotról akkor beszélünk, amikor a vér etilalkohol koncentrációja eléri vagy meghaladja a 0,81 g/l (ezrelék) értéket, vagy a kilégzett levegő etilalkohol koncentrációja eléri vagy meghaladja 0,51 mg/l értéket. Most tekintsük át, hogy milyen technikai eszközök állnak rendelkezésre az ittasság ellenőrzéshez.

2 2 A közúti ellenőrzések során az elsődleges adatok beszerzésére jelenleg kétféle eszköz áll rendelkezésre. Az egyik egy hagyományosnak mondható, Spiratest alkoholkimutató indikátorcső. Ebben az eszközben a kilégzett levegőben lévő alkohol következtében kémiai folyamat játszódik le, melynek hatására az ott elhelyezett reagens anyag elszíneződik, kimutatva az alkohol jelenlétét, és hozzávetőleges pontossággal annak koncentrációját. A vizsgálat eredményei a gyakorlatban kizárólag az alkohol fogyasztás tényének igazolására, illetve annak eldöntésére alkalmas, hogy szükséges-e további intézkedés, de a szeszes italtól befolyásoltság bizonyítására nem elegendő. Az eszköz 1981-ben került bevezetésre. Ennél korszerűbb az 1995-ben rendszeresített elektromos alkohol teszter. Ez a készülék a kilégzett levegő fizikai tulajdonságait vizsgálja meg. A készülék két üzemmódban végezhet mérést. Az egyik, ún. passzív üzemmódban a készülék azt jelzi ki, hogy a mérés eredménye pozítiv vagy negatív. A másik az ún. aktív üzemmódban a készülék kijelzi a vizsgált minta légalkohol-koncentrációját. Mivel ez a készülék csak kalibrálva van, és nem hitelesítve mely utóbbi elengedhetetlen a mérés eredményének bizonyítékként történő felhasználásához, a befolyásoltság bizonyításához elengedhetetlen egy újabb, hiteles mérés elvégzése. Ez utóbbi jelentheti a vér- és vizeletminta megvizsgálását, de ez lehet egy hitelesített eszközzel történő újabb légalkohol mérés. Ezen hitelesített eszköz alkalmas a vér- és vizeletminta kiváltására, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A rendőri szervek elektromos alkohol teszterrel és hitelesített légalkohol-mérő készülékkel történő ellátására 1995-ben került sor, az eszközállomány egy része az évek során amortizálódott, így nagy szükséges volt már újabb eszközök beszerzésére, így ez év tavaszán 500 db új elektromos tesztert és 160 darab hitelesített légalkohol-mérő készüléket vásárolt a rendőrség. Magyarországon a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma európai viszonylatban mérve is magas. Az ittasan okozott balesetek tendenciája megfelel a személysérüléses balesetek alakulásának, 2000-ig csökkenő, utána pedig növekvő tendencia év végéig. Figyelemmel egy jogszabályi változásra januárjától napjainkig ismételten csökkenés figyelhető meg az ittas okozott balesetek száma vonatkozásában.

3 3 Míg 2000-ben a személyi sérüléssel járó balesetek 11,8%-át okozta ittas járművezető, 2007-re ez az arány 13,8 %-ra változott. A 2008-ban 12,2 % volt az arány. Az ittasan okozott balesetek tekintetében évi adatok alapján a személygépkocsi vezetők aránya a legnagyobb 1292, az előző évhez képest a számuk 25%-kal csökkent. A kerékpárosok száma 423, esetükben 7 %-os a csökkenés, a segédmotoroskerékpár vezetők száma 246, tekintetükben pedig 9 %-os csökkenés mutatható ki. Magyarországon a zéró tolerancia egyik országában az ittas vezetéssel kapcsolatban a véletlenszerű légalkohol ellenőrzést alkalmazzuk ben alkoholszondás ellenőrzés történt, s ebből teszt bizonyult pozitívnak, míg 2008-ban alkoholszondás ellenőrzés történt, s ebből teszt bizonyult pozitívnak. A legnagyobb eredményt egy jogszabály módosítás hozta. A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet január 20-i hatállyal módosult. Ennek eredményeként a rendőri intézkedés során kötelező lett a vezetői engedély helyszíni elvétele abban az esetben, ha a jármű vezetője ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható. A szabályozással a rendelet tulajdonképpen visszatért a korábbi június 30-ig hatályban volt szabályozáshoz. Ittas járművezetés bűncselekményének gyanúja esetén nem történt változás a helyszíni intézkedés vonatkozásában ebben az esetben korábban is el kellett venni a vezetői engedélyt és a jelenlegi szabályozás esetén is el kell venni. A helyszínen elvett vezetői engedélyt az elvétel okának megjelölésével együtt az eljáró hatóság az engedély jogosítottjának lakóhelye (tartózkodási helye) szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak három munkanapon belül megküldi. A Zéró tolerancia bevezetése óta összesen vezetői engedély elvételére került sor, ebből esetben magyar, 636 esetben külföldi volt az elkövető. Mi is tette szükségessé a szigorítást? Az ún. szabálysértési értékhatárra elkövetett ittas vezetésnek enyhébb a társadalmi megítélése, az egy-két üveg sör elfogyasztása úgymond bocsánatos bűnnek számít. Nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy ha az elkövető magatartásán, a külső szemlélő által is egyértelműen felismerhető, szemmel látható megnyilvánulási tüneteket nem

4 4 eredményező alkohol koncentráció is megváltoztathatja a járművezető vezetési képességeit. Csökkenti a reakciósebességet, azaz megnöveli azt az időtartamot, amely a veszély észleléséhez és annak elhárításához szükséges. Kanadában gépkocsi-szimulátoron vizsgálták, hogy miképpen befolyásolja a teljesítményt az alacsony véralkohol-koncentráció. A kísérleti személyek először józanul, majd 0,5, végül 0,8 g/l (ezrelék) véralkohol-koncentráció mellett végezték a feladatot. A szimulátor által megjelenített autópályán hosszú egyenes szakaszok voltak kevés kanyarral. Az eredmények azt mutatták, hogy már a 0,5 g/l (ezrelék) véralkohol-koncentráció hatására jelentősen romlott a sávtartás pontossága, és nagyobb lett a sávelhagyások száma a józan állapothoz képest. Egy másik vizsgálat eredménye szerint a kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott egészen kis mennyiségű alkohol megnöveli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét. Kis mennyiségű szeszes ital elfogyasztása után csökkent a gépkocsi szimulátoron nyújtott teljesítmény színvonal, és a rosszabb teljesítmény akkor is fennállt, amikor a véralkohol-koncentráció már 0,2 g/l (ezrelék) alá süllyedt. Kizárólag azok aludtak el a gépkocsi szimulátoron végzett vizsgálat közben, akik alkoholt fogyasztottak, a kontrol csoportba tartozók akik teljesen józanok voltak viszont nem. A baleseti adatok azt mutatják, hogy hazánkban az ittasan okozott balesetek aránya éjszaka magasabb. A évi statisztikai adatok alapján 20 és 24 óra között következik be az összes baleset 10 %-a, ezzel szemben az ittasan okozottak 24 %-a. Ugyanezen értékek a 0 óra és hajnal 5 óra közötti időszakban 5 % helyett 17%. Az adatok egyrészt arra utalnak, hogy éjszaka az emberek gyakrabban fogyasztanak szeszes italt, más részt alátámasztja az előbb említett vizsgálat azon megállapítását, miszerint a fáradtság még az alacsony koncentráció esetén is fokozza az alkohol kedvezőtlen hatását, illetve a késő esti, éjszakai órák monoton vezetése az italfogyasztással az ekkor jellemző nagyobb sebességgel párosulva növeli a baleset bekövetkezésének veszélyét. Tudományos vizsgálatok szerint a szemmozgások idegi irányítása különösen érzékeny az alkohol hatására. Járművezetés közben a szemnek gyorsan kell fókuszálnia a vizuális mező fontos objektumaira, és mozgás közben is követnie kell azokat. Már 0,3-0,5 g/l (ezrelék) alkohol-koncentráció zavarja a szem pontos mozgását, rontja a szemnek azt a képességét, hogy gyorsan tud mozgó tárgyakat követni.

5 5 A vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a csekély mértékű alkohol fogyasztás esetén az ember nem ismeri fel az alkohol hatását. Korábban ismertettem, hogy egy jogszabály módosítás mennyire pozitív hatással bírt az ittas vezetések visszaszorítása tekintetében. Ugyanilyen eredményt várnánk a Büntető Törvénykönyv módosításától, melyre első alkalommal 2005-ben tettünk javaslatot, sajnos eddig mindhiába. A Btk a szerinti járművezetés ittas vagy bódult állapotban tényállás pontosítását és egyben szigorítást szeretnénk elérni. Nem a büntetési tétel tekintetében, hanem a tényállási elemek vonatkozásában. Szigorító javaslatunk a jelenleg hatályos tényálláshoz képest annyiban jelentene változást, hogy a szeszes italtól befolyásolt állapot jogi terminológiáját egy egyértelmű, mennyiségi meghatározás váltaná fel. Jelenlegi szabályozás alapján véralkohol koncentráció esetén a 0.81 g/l (ezreléket), légalkohol koncentráció esetén a 0,51 g/l (ezrelék) elérő és meghaladó etilalkohol koncentráció esetén lehetne megállapítani az ittas járművezetés bűncselekményét. Az említett két érték tényállási elem lenne. Továbbá a vizsgálat elvégzésekor mért értékeket vennénk figyelembe, így szükségtelenné válna a cselekmény időpontjára történő visszaszámolás, ami nagyon sok bizonyítási problémát okoz. Ezzel a bizonyítási eljárás sokkal egyszerűbbé válna, az esetek jelentős részében nem lenne szükség kétszeri vérvételre és orvosszakértő kirendelésére a cselekménykori véralkohol-koncentráció meghatározása céljából. Ezáltal az eljárási költségek is jelentősen csökkennének, hiszen egyszeri mérés alapján is objektív módon megállapítható lenne a törvényi tényállás megvalósítása. Nem elhanyagolható szempont, hogy a törvényi tényállás ilyen jellegű módosítása az Európai Unió országainak joggyakorlatával is harmonizál, ahol a szervezetbe került alkohol mennyiséget (azaz a mért alkoholszintet) és az általa létrejött véralkohol-, illetve levegőalkohol-koncentrációt tekintik az eljárás alapjának. Továbbá az ellenőrzések során szolgalmazzuk a közlekedésben részt vevő járművezetők alkoholfogyasztásának, alkoholos befolyásoltságának bizonyítására alkalmazott vérvétel és a laboratóriumi vizsgálat helyett, a hitelesített légalkoholmérő készülék alkalmazását, melyek alkalmasak az emberi szervezetben lévő alkoholkoncentráció hiteles és bizonyító erejű kimutatására. Természetesen a jogszabály módosítási javaslatok mellett kiemelt jelentőséggel bír az ittas járművezetőkkel szembeni rendőri fellépés. Vannak kimondottan az alkohol-fogyasztás ellenőrzésére, az ittas járművezetők forgalomból történő

6 6 kiszűrésére irányuló akciók, melynek során valamennyi ellenőrzés alá vont járművezetővel szemben elektromos alkoholtesztert vagy Spiratest alkoholszondát alkalmaz a rendőr. E mellett részt veszünk a TISPOL (European Traffic Police Network) tevékenységében, mely 26 európai ország mintegy 200 közlekedésrendészeti szervét foglalja magában. A TISPOL által szervezett kilenc nemzetközi ellenőrzésből 2 alkalommal kimondottan az ittas járművezetők kiszűrését helyezik előtérbe. Engedjék meg, hogy néhány szót ejtsek a közlekedésrendészet preventív tevékenységéről, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának munkájáról. Az OBB propaganda tevékenysége során felhívja a járművezetők figyelmét, hogy az alkoholfogyasztás milyen kockázati tényezőként jelenik meg a közlekedésben. A hosszabb, oktató jellegű filmek, helyett plakát és szóróanyagok, rövid és lényegre törő propagandaanyagok készültek, melyek célzottan, a saját nyelvükön szólították meg a különböző korcsoportokat. Az országos szintű ellenőrzéseket, és azzal párhuzamosan felvilágosító és propaganda tevékenységet nem csak központi, hanem területi és helyi szinten egyaránt folytatunk.

Az ittas járművezetés új tényállásának kritikája

Az ittas járművezetés új tényállásának kritikája Az ittas járművezetés új tényállásának kritikája Dr. Nogel Mónika Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak V. Országos Fóruma NKE RTK, 2013. november 21. Jogász, Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Doktorandusz,

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás. az ittasság ellenőrzéséről. I. Általános rendelkezések. II. Részletes rendelkezések

27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás. az ittasság ellenőrzéséről. I. Általános rendelkezések. II. Részletes rendelkezések 27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás az ittasság ellenőrzéséről Szám: 27/2010. A szeszes ital fogyasztásából származó alkohol szervezetben való jelenléte ellenőrzésének és az ellenőrzéshez rendelkezésre álló

Részletesebben

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője megváltozik a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések köre; bizonyos esetekben a bírság kiszabására

Részletesebben

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba.

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba. Sajtóközlemény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2011. július 1. napján hatályba lépő rendelkezéseiről és az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokról Az Országgyűlés 2010. december 20-án

Részletesebben

Az alkohol, a befolyásoltság és a büntetőjog

Az alkohol, a befolyásoltság és a büntetőjog Az alkohol és hatása (vizsgálati területek, módszerek) Tóth Mihály Az alkohol, a befolyásoltság és a büntetőjog Alkohológia felső fokon Pécs, 2011. november 9. Szociológia Pszichológia Orvostudomány (élettan,

Részletesebben

A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai

A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály főosztályvezető az ORFK-OBB ügyvezető elnöke Budapest, 2016. március 24.

Részletesebben

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30. Dr. Hatala József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, 2010. november 30. Rendőrség és közlekedésbiztonság

Részletesebben

Jogszabályváltozás okai és annak hatásai a közlekedési bűncselekmény körében, különös tekintettel az ittas járművezetésre

Jogszabályváltozás okai és annak hatásai a közlekedési bűncselekmény körében, különös tekintettel az ittas járművezetésre Jogszabályváltozás okai és annak hatásai a közlekedési bűncselekmény körében, különös tekintettel az ittas járművezetésre Szerző: dr. Karasz Zsuzsanna 2015. október 9. Kecskemét I. Változtatás általános

Részletesebben

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pont 20. és 21. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 2. oldal a) az intézkedés alá vont személyen a kábítószer okozta

Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 2. oldal a) az intézkedés alá vont személyen a kábítószer okozta Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 1. oldal 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás a bódító hatású szertől befolyásolt állapotú járművezetőkkel, valamint

Részletesebben

a rendőrség további lehetőségei első sorban

a rendőrség további lehetőségei első sorban Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Magyarország közlekedésbiztonsági helyzetének értékelése, a rendőrség további lehetőségei első sorban a halálos

Részletesebben

a Kormány /2012. (.) Korm. rendelete

a Kormány /2012. (.) Korm. rendelete 1 Melléklet a BM/855/201 számú kormány-előterjesztéshez a Kormány /201 (.) Korm. rendelete az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó helyszíni bírság, illetve a szabálysértési eljárás során

Részletesebben

A hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulása a jogszabály-változások tükrében, a továbblépés lehetőségei

A hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulása a jogszabály-változások tükrében, a továbblépés lehetőségei Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy rendőrségi főtanácsos országos rendőrfőkapitány-helyettes rendészeti főigazgató A hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulása a jogszabály-változások tükrében, a továbblépés

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL április BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL április BUDAPEST Tisztelt Olvasóink! A közelgő húsvéti ünnepeket felölelő hosszú hétvégére tekintettel áprilisi hírlevelünk szervesen kapcsolódik a baleset-megelőzés témaköréhez. A dolog apropóját az adja, hogy sajnos

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete. a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete. a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pontjának 5., 15.,

Részletesebben

Van-e összefüggés a közúti közlekedés biztonsága és a termékhamisítás között?

Van-e összefüggés a közúti közlekedés biztonsága és a termékhamisítás között? Berzai Zsolt r. alezredes ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály kiemelt főreferens Tel.: +36-1443-5690 E-mail.: berzaizs@orfk.police.hu Van-e összefüggés

Részletesebben

Forrás: ENyÜBS. 18 d 000

Forrás: ENyÜBS. 18 d 000 Összes bűncselekmény 14 kiemelten kezelt bűncselekmény összesen 3 d 25 2 15 1 5 Felderítési eredményesség (%) 1 % 6,6 56,2 58, 51,8 51,5 55,2 56,6 47,4 41,5 26 13 22 255 27 18 23 424 18 915 16 617 14 991

Részletesebben

1. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény módosítása

1. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény módosítása 2011. évi. törvény a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény, a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény valamint a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény

Részletesebben

Szándékos bűncselekmény elkövetésén tettenérés miatti elfogások száma évek statisztikai kimutatása Bonyhádi Rendőrkapitányág

Szándékos bűncselekmény elkövetésén tettenérés miatti elfogások száma évek statisztikai kimutatása Bonyhádi Rendőrkapitányág Szándékos bűncselekmény elkövetésén tettenérés miatti elfogások száma 2-2. évek statisztikai kimutatása Biztonsági intézkedések száma 2-2. évek statisztikai kimutatása 4 4 3 3 2 2 9 2. év 2. év 22. év

Részletesebben

1. Értelmező rendelkezések. 2. Az alkoholos befolyásoltság vizsgálatának eszközei

1. Értelmező rendelkezések. 2. Az alkoholos befolyásoltság vizsgálatának eszközei 7446 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 81. szám (2) Ha a hivatásos állomány korlátozással érintett tagja esetében olyan egyedi méltánylást érdemlő körülmény merül fel, amely miatt indokolt biztosítani

Részletesebben

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján 428 785 Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS 21-216. évi adatai alapján 431 935 451 51 358 81 39 394 267 628 278 263 Bűncselekmények

Részletesebben

Rendőrségi tájékoztató a Kresz szabályainak változásáról:

Rendőrségi tájékoztató a Kresz szabályainak változásáról: Rendőrségi tájékoztató a Kresz szabályainak változásáról: A közúti ellenőrzés során 2011. július 1-től a gyorshajtás, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyes szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyes szabálysértések /000. (XII..) Korm. rendelet a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 000. évi CXXVIII. törvény

Részletesebben

2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl

2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl . oldal, összesen: 6 2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl Az Országgyûlés a gépjármûvezetõk önkéntes jogkövetõ magatartásának erõsítése, a közúti közlekedés biztonságának

Részletesebben

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 63/201 (IV. ) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési

Részletesebben

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete 2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

KAPINFÓ az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztató kiadványa

KAPINFÓ az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztató kiadványa ÓZDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E 3601 Ózd, Jászi Oszkár út 2. Pf.: 112. Tel: (48) 570-070, BM tel:(31) 52-40, Fax.: (48) 570-070/52-85 e-mail: drvargal@borsod.police.hu Tisztelt Állampolgár! KAPINFÓ

Részletesebben

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete 2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 38,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016.

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016. A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 216. Rendőri eljárásban regisztrált 1 ezer lakosra jutó bűncselekmények megoszlása országtérkép A regisztrált összes bűncselekmény számának alakulása

Részletesebben

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015.

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015. 1 Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 215. VI. Hogyan minősíti összességében a településen végzett rendőri tevékenységet? kérdésre adott válaszok megoszlása (értékelési skála 1 5) 211 2,96% 18,65%

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó R e n d ő r k a p i t á n y s á g Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs S z a r v a s 55 Dévaványa, Árpád út 5. 6/66/483-377 BM:3/33/5-7 Fax: 5-7 E-mail : szarvas.rk@bekes.police.hu

Részletesebben

Baleset-megelőzés a XXI. században, a hazai tendenciák tükrében

Baleset-megelőzés a XXI. században, a hazai tendenciák tükrében Kiss Csaba r. alezredes ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, az ORFK-OBB főtitkára Baleset-megelőzés a XXI. században, a hazai tendenciák tükrében

Részletesebben

UTASÍTÁSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERHELYETTESÉNEK ÁBTL - 4.2. -10-24/8/1968 /1. 8. számú. Budapest, 1968. évi március hó 30-án

UTASÍTÁSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERHELYETTESÉNEK ÁBTL - 4.2. -10-24/8/1968 /1. 8. számú. Budapest, 1968. évi március hó 30-án BELÜGYMINISZTÉRIUM Szám: 10-24/8/1968. Szolgálati használatra! 1460 A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERHELYETTESÉNEK 8. számú UTASÍTÁSA Budapest, 1968. évi március hó 30-án ÁBTL - 4.2. -10-24/8/1968

Részletesebben

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében Kiss Csaba r. alezredes ORFK- Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, ORFK OBB főtitkára A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET!

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 2. sz. Tel. BM: (03/32) 30-00, 30-01 Városi: (06/42) 524-601 Fax. BM: (03/32) 30-02 Városi: (06/42)

Részletesebben

Összes b ncselekmény az ENyÜBS -6. évi adatai alapján Püspökladányi Rend rkapitányság 8 6 4 8 6 4 6 49 B ncselekmények száma 7. év. év. év. év 4. év. év 6. év 747 78 4 kiemelten kezelt bcs összesen az

Részletesebben

Városházi Krónika BALESET-MEGELŐZÉSI KÜLÖNSZÁMA. Baleset-megelőzésről, közlekedésbiztonságról

Városházi Krónika BALESET-MEGELŐZÉSI KÜLÖNSZÁMA. Baleset-megelőzésről, közlekedésbiztonságról Városházi Krónika BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓJA BALESET-MEGELŐZÉSI KÜLÖNSZÁMA INGYENES 2005. OKTÓBER VIII. ÉVFOLYAM 14. SZÁM Baleset-megelőzésről, közlekedésbiztonságról Az előzetes adatok szerint

Részletesebben

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22.

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22. Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes 217. február 22. Az Egri Rendőrkapitányság megítélése az önkormányzati felmérések alapján 5 5 4 4 3 3 2 2 1 1 3,99 4,18 4,3 214. év 215. év 216. év

Részletesebben

az 5. (3) bekezdés tekintetében a Rendırségrıl szóló évi XXXIV. törvény 100. (1) bekezdés a) c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az 5. (3) bekezdés tekintetében a Rendırségrıl szóló évi XXXIV. törvény 100. (1) bekezdés a) c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelezı mértékérıl, valamint a szabálysértésekrıl, a szabálysértési

Részletesebben

5. A technikai ellenőrzés során rögzített adatok felhasználása. 6. Adatbiztonsági intézkedések. 7. Záró rendelkezések

5. A technikai ellenőrzés során rögzített adatok felhasználása. 6. Adatbiztonsági intézkedések. 7. Záró rendelkezések M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 81. szám 7455 7. Az adatkezelő rendvédelmi szerv vezetője kijelöli azt a személyt, akinek feladata a technikai eszköz és a helymeghatározó eszköz által rögzített személyes

Részletesebben

B kategóriás vizsgázók (fő)

B kategóriás vizsgázók (fő) Az Európai Uniós projektek gyakorlati hasznosítása a hazai gépjárművezető képzés fejlesztésben Ipolyi-Keller Imre Budapest, 2010. február 12. 1 A Module Close To projekt Történnek balesetek, de nem velem.

Részletesebben

Tisztelt Elnök Asszony!

Tisztelt Elnök Asszony! 1", M T1 AS 3. ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ trkeze t 2005 APR 0 5. Törvényjavaslat kezdeményezése Dr. Szili Katalin asszonynak a Magyar Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! Mellékelten - a

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXXVIII. törvény - a közúti közlekedési előéleti pontre 2. oldal (3)1 A bírósági határozattal elbírált cselekményhez ren

Magyar joganyagok évi CXXVIII. törvény - a közúti közlekedési előéleti pontre 2. oldal (3)1 A bírósági határozattal elbírált cselekményhez ren Magyar joganyagok - 2000. évi CXXVIII. törvény - a közúti közlekedési előéleti pontre 1. oldal 2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről 1 Az Országgyűlés a gépjárművezetők

Részletesebben

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó!

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! - 1 - ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. január havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság

Részletesebben

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Gégény István ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Közlekedésbiztonsági konferencia Békés, 2011. július 22. A kerékpározás

Részletesebben

Szakdolgozat. Az ittas vezetés elméleti és gyakorlati kérdései

Szakdolgozat. Az ittas vezetés elméleti és gyakorlati kérdései Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék Szakdolgozat Az ittas vezetés elméleti és gyakorlati kérdései Konzulens: Dr. Sántha Ferenc Készítette: Vargáné Nagy Lívia

Részletesebben

AT868 digitális alkoholszonda Használati utasítás

AT868 digitális alkoholszonda Használati utasítás AT868 digitális alkoholszonda Használati utasítás A készülék felépítése fúvóka LCD kijelző bekapcsoló gomb SET (beállítás) Mértékegységek BAC: Blood Alcohol Concentration (Véralkohol koncentráció) BrAC:

Részletesebben

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSSOR II. Egyes kiemelt bűncselekmények a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. tv. alábbi fejezeteiből: XIX. fejezet - A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények;

Részletesebben

A.21. A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás és a sportrendezvények látogatásától való eltiltás.

A.21. A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás és a sportrendezvények látogatásától való eltiltás. A.21. A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás és a sportrendezvények látogatásától való eltiltás. Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON Berta Tamás KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI AKCIÓPROGRAM

Részletesebben

T/3481. számú törvényjavaslat

T/3481. számú törvényjavaslat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3481. számú törvényjavaslat a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény, a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/1208- /2012.P Tárgy: rendőri

Részletesebben

Közlekedési ismeretek tantárgy oktatása a középiskolák Rendészeti ágazati képzésében. MRSZKI SZISZ Közlekedési Munkacsoport

Közlekedési ismeretek tantárgy oktatása a középiskolák Rendészeti ágazati képzésében. MRSZKI SZISZ Közlekedési Munkacsoport Közlekedési ismeretek tantárgy oktatása a középiskolák Rendészeti ágazati képzésében. MRSZKI SZISZ Közlekedési Munkacsoport Kivonat a Rendészeti ágazati képzés 9-12. középiskolai évfolyamokra előírt kerettantervéből:

Részletesebben

Az ittas járművezetés egyes kérdéseiről

Az ittas járművezetés egyes kérdéseiről Az ittas járművezetés egyes kérdéseiről Mészáros Ádám * 1. Alapvetés z alkohol mint legális élvezeti szer fogyasztása és a bűnelkövetés között a kriminológia álláspontja szerint nincsen általános oksági

Részletesebben

Ügyszám: 14050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt" Tárgy: Beszámoló Hiv.szám: 985/2013. Ügyintéző: Baranyai Gábor r. őrgy. Tisztelt Jegyző Úr!

Ügyszám: 14050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: Nyílt Tárgy: Beszámoló Hiv.szám: 985/2013. Ügyintéző: Baranyai Gábor r. őrgy. Tisztelt Jegyző Úr! RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 880 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/71-00 / BM: 03-23/27-2 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu Ügyszám: 1050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt" Tárgy:

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése i X. kerületi Rendőrkapitányság?nnQ < P n i c Vezetője.{""L^l?. * 1102, Harmat u. 6-8. 3 1475, Pf. 31. S 36 (1) 263-7200 /50-100 Főváros

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE Kiemelt célkitűzések A polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértésekkel szembeni fellépés; Időskorúak

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Budapesti kerékpáros balesetek elemzése 2006 2009 Kertesy Géza vezető tervező, ügyvezető A baleseti adatok változása az elmúlt 10 évben A kerékpáros balesetek számának

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2012. április BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2012. április BUDAPEST 212. április Tisztelt Hölgyem / Uram! Április hírlevelünk egy kissé rendhagyó módon figyelemmel az előttünk álló húsvéti ünnepet felölelő hosszú hétvégére szervesen kapcsolódik a baleset-megelőzés témaköréhez.

Részletesebben

A belügyminiszter. BM rendelete

A belügyminiszter. BM rendelete A belügyminiszter./2015. ( ) BM rendelete a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományú tagjai által szolgálatban birtokban tartható vagyontárgyak,

Részletesebben

A közúti közlekedés biztonsága

A közúti közlekedés biztonsága Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője A közúti közlekedés biztonsága Közlekedésfejlesztés Magyarországon, aktualitások konferencia Balatonföldvár,

Részletesebben

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK JÓZAN HÚSVÉT A Húsvét hagyományai közé tartozik az utazás, a vendégjárás, és ilyenkor gyakrabban kerül sor alkoholfogyasztásra is. Az ittas vezetés hazánkban a második leggyakoribb

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet 1033 Budapest, Mozaik utca 7. Telefon: 453-2618 ugyfelszolgalat@obkf.hu Fax: 453-2619 FELJEGYZÉS a közigazgatási bírságolással kapcsolatban A közúti közlekedésről

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó SOPRONI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E H-9400 Sopron, Lackner Kristóf utca 5. Telefon/Telefax: 0036-99-314-048 BM Telefon: (21)-46-40, (21)-46-41, BM Telefax: (21)-46-07 E-mail: sopronrk@gyor.police.hu

Részletesebben

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás?

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Prof. Dr. habil Holló Péter Az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára Új módszerek,

Részletesebben

Belügyminisztérium. S t a t i s z t i k a i a d a t g y ű j t é s - s t a t i s z t i k a i a d a t á t v é t e l a d a t k ö r. c í m.

Belügyminisztérium. S t a t i s z t i k a i a d a t g y ű j t é s - s t a t i s z t i k a i a d a t á t v é t e l a d a t k ö r. c í m. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 26.. bekezdés szerinti statisztikai adatgyűjtések és a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 29.. bekezdés szerinti statisztikai

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó R e n d ő r k a p i t á n y s á g Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs S z a r v a s 551 Dévaványa, Árpád út 5. 6/66/483-377 BM:3/33/52-7 Fax: 52-71 E-mail : szarvas.rk@bekes.police.hu

Részletesebben

SZENTESI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

SZENTESI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Szám: 06050/4825/2013 Ált. SZENTESI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 6600 Szentes, Kossuth L. utca 43. Pf.: 42. Telefon: 63/561-311, Fax: 63/561-330 BM telefon: 33/42-80 BM fax: 33/42-49 E-mail: baloghi@csongrad.police.hu

Részletesebben

Szám: 105/582- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/582- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T 1 ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám:

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. a Makói Rendőrkapitányság. 2010. évi munkájáról

B E S Z Á M O L Ó. a Makói Rendőrkapitányság. 2010. évi munkájáról Rendőrkapitányság 6900 Makó, Csanád vezér tér 13. 6900 Makó, Pf. 1. (62) 511-260, Fax: 511-280 BM telefon/fax: 33 10-77 PaliczA@csongrad.police.hu Szám: 06040/910-1/2011.ált. B E S Z Á M O L Ó a Makói

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok 2010-ra vonatkozóan a Központi Statisztikai

Részletesebben

A Magyar Köztársaság nevében!

A Magyar Köztársaság nevében! 20.K.33.725/2006/18. 1 A Magyar Köztársaság nevében! A Fővárosi Bíróság a dr. ügyvéd által képviselt felperesnek, a dr. Balogh Edina jogtanácsos (hivatkozási szám: ) által képviselt Közép-magyarországi

Részletesebben

Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07

Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07 Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07 Szám: 09010/ /2011. ált. Jóváhagyom: Dr. Uzonyi Attila r. ezredes kapitányságvezető

Részletesebben

TANULMÁNYOK KODIFIKÁCIÓS JAVASLATOK A BTK. XIII. FEJEZETÉHEZ. Dr. Fülöp Ágnes Dr. Irk Ferenc Dr. Major Róbert * II. RÉSZ

TANULMÁNYOK KODIFIKÁCIÓS JAVASLATOK A BTK. XIII. FEJEZETÉHEZ. Dr. Fülöp Ágnes Dr. Irk Ferenc Dr. Major Róbert * II. RÉSZ B TANULMÁNYOK B Dr. Fülöp Ágnes Dr. Irk Ferenc Dr. Major Róbert * KODIFIKÁCIÓS JAVASLATOK A BTK. XIII. FEJEZETÉHEZ II. RÉSZ Javaslat: Járművezetés ittas vagy bódult állapotban 188. (1) Aki úgy vezet vasúti

Részletesebben

időbeli hatály területi hatály személyi hatály hatály

időbeli hatály területi hatály személyi hatály hatály időbeli területi személyi 2 fogalma a fő szabály az elkövetési idő jelentősége az elkövetési időre vonatkozó elméletek magatartás (vagy tevékenység) elmélet cselekményegység elmélete ok-folyamat elmélet

Részletesebben

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1 A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 21. számú melléklete alapján kiadom a Komárom-Esztergom

Részletesebben

A gyermekek közlekedés-biztonságával kapcsolatos ORFK-OBB kampányok, programok

A gyermekek közlekedés-biztonságával kapcsolatos ORFK-OBB kampányok, programok Berzai Zsolt r. őrnagy kiemelt főreferens ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály Tel.: +36-1-443-5690 berzaizs@orfk.police.hu A gyermekek közlekedés-biztonságával

Részletesebben

Forgalomból történő kivonás

Forgalomból történő kivonás Ideiglenes kivonás Forgalomból történő kivonás Jogosultak köre Jármű forgalomból történő ideiglenes kivonását kezdeményezheti: a jármű üzembentartója vagy az ő meghatalmazottja a törzskönyv jogosítottja

Részletesebben

KÖBE LENDÜLET TOP CASCO BIZTOSÍTÁS

KÖBE LENDÜLET TOP CASCO BIZTOSÍTÁS KÖBE LENDÜLET TOP CASCO BIZTOSÍTÁS személygépkocsikra és kishaszongépjármûvekre Hatályos: 2016. május 1-tõl Tartalom Tartalom Ügyféltájékoztató... 3 Melyek a legfontosabb információk a biztosítóval kapcsolatosan?...

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései

A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései Prof. Dr. Holló Péter az MTA doktora, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Tartalom 1. A közúti biztonság Magyarországon 2016-ban

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA 2012. I. hónap A táblázatok a Rendőrség előzetes adatait

Részletesebben

Az ittas járművezetés bűncselekmény miatt a Debreceni Ítélőtábla régiójában 2007. évben jogerősen befejezett ügyek vizsgálata 1

Az ittas járművezetés bűncselekmény miatt a Debreceni Ítélőtábla régiójában 2007. évben jogerősen befejezett ügyek vizsgálata 1 Dr. Balla Lajos Az ittas járművezetés bűncselekmény miatt a Debreceni Ítélőtábla régiójában 2007. évben jogerősen befejezett ügyek vizsgálata 1 A vizsgálat a bíróság elé állítás és a tárgyalás mellőzésével

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 81. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 81. szám MAGYAR KÖZLÖNY 81. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. június 15., hétfő Tartalomjegyzék 21/2015. (VI. 15.) BM rendelet A belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szervek

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sugárút 51. Pf.:67. Tel: 06-66/361-644 Fax: 06-66/361-644 e-mail: gyula.rk@bekes.police.hu Ügyszám: 04030/2089/2012/ ált. Tisztelt Képviselő-testület! T Á J É

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években Tájékoztató az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a 2004-2008. években 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület!

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület! Ügyszám: 14050/1058/2013. ált. RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY Cím: 7500 Nagyatád Zrínyi u.7. / Pf.:14. Tel :82/553-210 / BM: 03-23/55-11 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu T Á J É K

Részletesebben

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ods002.html (Letöltés ideje:

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ods002.html (Letöltés ideje: MÉSZÁROS GÁBOR A KÖZLEKEDÉSI BALESETMEGELŐZÉS RENDSZERÉNEK INFORMÁCIÓS FOLYAMATAI 1. Bevezetés A közúti közlekedés a belső égésű motorok megjelenése óta folyamatosan fejlődik, mára a mozgás szabadságának

Részletesebben

A es évek gyalogos és kerékpárosok részvételével bekövetkezett balesetek kutatása

A es évek gyalogos és kerékpárosok részvételével bekövetkezett balesetek kutatása A 2013-2014-es évek gyalogos és kerékpárosok részvételével bekövetkezett balesetek kutatása Előadó: Dr. habil Lakatos István PhD dékánhelyettes, tanszékvezető Széchenyi István Egyetem, Közúti és Vasúti

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről T Á J É K O Z T A T Ó a 2012. évi bűnözésről Kiadja: Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztály, valamint a Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály ISSN 1217-0046 - 3 - I. A BŰNÖZÉS TERJEDELME

Részletesebben

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság középtávú koncepciója ( )

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság középtávú koncepciója ( ) Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság középtávú koncepciója (2011-2013.) Hogyan tovább? Közlekedésbiztonság

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Í T É L E T E T :

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Í T É L E T E T : SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA Bf.I.3/2003/8. A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Szegedi Ítélőtábla Szegeden, 2003. évi július hó 1. napján tartott nyilvános, fellebbezési tárgyalás alapján meghozta

Részletesebben

Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna

Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna Bűnpártolás 244. (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön, b) a büntetőeljárás

Részletesebben

Magyarország közlekedésbiztonsága

Magyarország közlekedésbiztonsága Kiss Csaba r. alezredes ORFK Autópálya-felügyeleti és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, az ORFK-OBB főtitkára Magyarország közlekedésbiztonsága Balatonföldvár, 2013. május 16. Az első gépkocsi baleset

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10749. számú törvényjavaslat a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben