Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 A tudat és a gondolkodás zavarai Dr. Tölgyes Tamás Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

2 Pszichopatológia Kóros lelki jelenségek, a magatartás zavarainak tudománya Kóros megnyilvánulásokat tárgyalja a lelki élet logikája szerint, ill. a gyakrabban előforduló tünetcsoportokat is leírja. A pszichiátriai diagnosztika alapja. A pszichés élet jelenségei csak a többi jelenséggel összefüggésben nyerik el egészleges értelmüket, nem igazán szemlélhetők elszigetelten. Egyes jelenségek a vizsgálatukra szolgáló módszerek körülhatárolhatósága miatt viszonylagosan önálló egységeknek tekinthetők.

3 Tudat A valóságnak sajátos, személyes történeti téridő rendszerben megjelenített jelenléte, átélése, a múltbeli tapasztalatoknak a jövőre vonatkozó tevékeny, alkotó felhasználásával. Lehetővé teszi a beáramló ingerek feldolgozását, a külvilág megismerését, értékelését, az erre való visszahatást, az Én és a Külvilág elkülönítését. A tudatos jelenségek folyamatos átélés és értékelés mellett mennek végbe.

4 A tudat feltétele és aspektusai éberség: : az agytörzs jól meghatározott struktúráinak, a diffúz aktiváló rendszernek a működéséhez kötött (ép agytörzsi felszálló retikuláris rendszer) aktiváció: : készenléti állapot a környezeti ingerek befogadására (vigilancia) integráció: : a tudattartalmak összerendezettsége (logikai rend, belső figyelem működése)

5 A vigilitás normál variációi, ép tudati működés alvás csökkent aktivációs szint (fáradtság, szer-hatás) fokozott aktivációs szint (szerfogyasztás, szorongás extatikus állapot, nagyfokú izgatottság Yerkes-Dodson törvény (Optimum-törvény)

6 A tudati vigilitás zavarai kábultság: : csapongó, szóródott figyelem, ingerek, helyzetek felfogása megnehezül szomnolencia: : magára hagyva álomba merül, de ingerekre ébreszthető szopor: : csak erőteljes fájdalom-ingerekre ébreszthető, reflexek kiválthatók kóma: : fájdalom-ingerekre sincs reakció, kóros reflexek areflexiás, atóni niás állapot Vigilitás s kóros k fokozódása: élénk, izgatott, felgyorsult, exaltáci ció,, extázis

7 A tudati integráció zavarai - ép vigilitás mellett Tudatszűkült állapot Tudatszétesés - elfogultság - laza tudatállapot - rövidzárlat - dekoncentráció - explózió (szórakozottság) - konfúzió (kuszaság) - inkoherencia - amentia

8 Tudatszűkült állapotok - 1 A szűkültség mértékétől függően károsodik a külvilággal való kapcsolat. Elfogultság: : affektivitás, érzelmek tudatszűkítő hatása (pl. hozzátartozó betegsége) Rövidzárlat: : Hosszabb időn keresztül érvényesülő negatív indulat veszi át a magatartás vezérlését, nagy indulati töltéssel bíró személyes törekvés valósul meg a megfontolás, tudatos mérlegelés, és a személyiség megkerülésével. Hirtelen, ötletszerűen betörő cselekvés az érzelmi feszültség logikájának megfelelően (Édes Anna, leányanyák gyermek-gyilkossága, gyilkossága, stb.)

9 Tudatszűkült állapotok - 2 pszichés sokk-állapotok állapotok: : explozív reakció, pánik- reakció, pszichogén stupor, fúga Az affektus megfontolás nélkül fordul át elemi erejű cselekvésbe, vagy gátoltságba

10 Laza tudatállapotok szórakozottság, dekoncentráció Kuszaság, konfúzió: : fáradékony, szórakozottsághoz hasonlóan nincs jelen az adott szituációban, kontaktust felveszi, de könnyen elréved, elkalandozik, tematika bizarrá, oda nem illővé válik, de felszólításra visszatér az eredeti témához. inkoherencia: : a tudattartalmak kapcsolata felbomlik amentia: : teljes tudatszétesés, éber, de saját személyre is hiányos orientáció. A tudattartalmak áramlása semmilyen rendet nem követ, a mondatok struktúrája is felbomlik. Pszichomotóriumban: gátoltság, agitáltság, tanácstalanság

11 Tudatborulások - 1 A tudat vigilitásának és integrációjának együttes zavarai oneroid állapot: az érzékelés, és a képzelet közti határ elmosódik, álomszerűen sejtelmes, olykor félelmetes, máskor emelkedetten csodálatos élmények (sch, epi, drog-abúzusok) homályállapotok (tenebrositas): - rendezett homályállapot: : a helyzet egészének felismerésére képtelen, de saját személyére, környezetére való orientáció megtartott, viselkedése részleteiben rendezett, összességében nem racionális szempontok, hanem ösztönszerű munkamódok vezérlik (epi, disszociatív kórképek)

12 Tudatborulások rendezetlen homályállapotok: : A valósággal való adekvát kapcsolat elvész, vagy nagymértékben csökken. Érzékcsalódások, valóságként megélt fantáziaképek uralják. A képzetek, észleletek, érzékcsalódások közötti különbségek elmosódnak, érzelmek szélsőségesek, inadekvátak, a viselkedés agresszív lehet. Célirányos cselekvések nincsenek. delírium: : A tudatborulás legmélyebb formája, érzetek és képzetek között nem tud különbséget tenni, érzékcsalódások uralják. Általában félelemkeltő látási, hallási hallucinációk, alkoholos delíriumban haptikus is (delírium tremens, magas lázzal járó fertőző és anyagcsere-betegségek

13 A tudat struktúrája Tudatos tartalmak: a szubjektum számára elérhetők. Tudatelőttes mozzanatok: közvetlenül nem ragadhatók meg, de pl. irányított fantáziálással, hipnózisban a tudatba lehet hívni. Tudattalan folyamatok: rejtve maradnak a tudat számára, csak különleges eljárással (szabad asszociáció) közelíthetők meg.

14 Én-tudat (szubjektum) Ösztönén Én Felettes Én (Freud) Szubjektív és objektív szelf (Kelly( Kelly) Mai szociálpszichológiai nézetek: - Reális én - Önkép - Én-ideál (ideális én) Reális negatív pozitív önkép. Az én- struktúra zavarai Kognitív disszonancia az én védekező mechanizmusai Kognitív vulnerabilitás.

15 Én-identitás zavarai - 1 Inkább a gondolkodászavarokhoz állnak közel. deperszonalizáció: : Az Én szubjektív megélésének hiánya, énidentitás-zavar, önmagát idegenszerűen élheti meg, mintegy kívülről látja. Gyakran társul a külvilág megváltozottságának élményével (derealizáció) ego-schisis schisis: : Saját Énje egyes részeit más személyekre ruházza, vagy saját teste egyes részeit más személyeknek hiszi (transitivismus). Több példányban van jelen, ő nem az, akinek tartják, meghalt már, nem létezik, stb.

16 Én-identitás zavarai - 2 A testi önazonosság izolált zavara: valamely testrészét idegenként élheti meg pszichotikus depresszió, Cotard-szindróma, organikus károsodás, szubdomináns parietális lebeny károsodása dismorphophobia: : A testi élmény megváltozása, valamely (ép) testrészét torznak, csúfnak, elfogadhatatlannak éli meg (anorexia, koro, plasztikai műtétek)

17 A valóság átélésének egészleges zavarai 1. Az élménymező protopátiás alakváltása: : a külvilág és az én határai elmosódnak, érzetek és képzetek összeolvadnak, belső élményeit is külső történésként élheti meg. A belső élményeket a diszkurzív gondolkodást nélkülöző analógiás-szimbólikus szimbólikus (dereisztikus) gondolkodás vezérli. A tudat vigilitása nem, de az integráció csökken. - Tréma: megváltozik az élményszínezet, az aktívan uralható élménymező beszűkül. Bizonytalan várakozás, szorongás.

18 A valóság átélésének egészleges zavarai apophaenia: : képtelen az objektív állásfoglalásra, a vonatkoztatási rendszerek (élményszerű) változtatására. Én-központú, minden rá vonatkozik, mindennek jelentése van számára (ptolemaioszi fordulat). Tévely-észrevevések észrevevések, sugallatok, énhatárok elmosódnak. - Apokaliptikus élménymód: színes, kozmikus mélységű, nagy érzelmi telítettséggel, feszültséggel járó pszichotikus tünetek. - Aszintaktikus élménymód: az én filmvászonhoz hasonló passzivitása, illetettség hiánya. - Terminális stádium: élménymező nivellálódása

19 A valóság átélésének egészleges zavarai 3. Tévely (Wahn): tévelyhangulat,, révület, valóságérzékelés globális megváltozottsága, énélmény gyakori zavara. Derelalizáció: : a világ furcsa, idegen, megváltozott, minden ua., mégis más, eltávolodott stb. Macropsia micropsia metamorphopsia porropsia Időélményzavar Déjà vu jamais vu

20 Gondolkodás - 1 Az információfeldolgozás magasabb szintjeit összefoglalóan gondolkodásnak nevezzük. Alapjelensége az asszociáció, vagyis, a képzetek és fogalmak célszerű, produktív összekapcsolása Fogalomalkotás: Az agy szimbólumokat alkot, a további műveleteket ezekkel hajtja végre. Ítéletalkotás: Kijelentések, fogalmak egymáshoz viszonyítása, és a köztük lévő összefüggések megállapítása. Az ítéleteket a valósággal összemérve hitelesítjük. Következtetés: Ítéletek összekapcsolásával új ítéletek, felismerések alakíthatók ki.

21 Gondolkodás - 2 személyiség-közeli közeli: : személyes eredetű, természetű és színezetű, a gondolat-folyamat egyedi jellegű. személyiség-távoli távoli: : A képzetek és fogalmak közkincset képeznek, alkalmazásuk és a műveletek megfelelnek a logikai szabályoknak, társadalmi szokásoknak. katathymia: : Személyiség-közeli gondolkodás túlsúlya a logika háttérbeszorulásával. Érzelmileg vezérelt, gyakran pontosan meg sem fogalmazott igények határozzák meg a képzetáramlást a gondolkodás, élményvilág, affektív torzulása. Diszkurzív vs.. Animisztikus-dereisztikus gondolkodás

22 A képzet- és fogalomalkotás zavarai eidetikus képesség: A képzetek részletgazdag felidézésének képessége, mintha egyidejűleg a valóságban észlelnék. homályos (unklar) gondolkodás: A fogalmak határainak lazább kezelése, vagy a fogalmak világossága, kidolgozottsága hiányzik (fanatikusok, mentális retardációk) konkretizáció: : Az elvont fogalmaknak csak a konkrét vetületét ismeri fel (dementia) neologizma: : Új fogalmak alkotása, új szavak képzése, melyek azonban csak az egyén patológiás világán belül értelmezhetők (sch)

23 A gondolkodás alaki zavarai - 1 Mennyiségi zavarok - gondolkodási tempó zavarai: - a gondolkodási folyamat lassulása, fáradtság, monotónia, érdektelenség - személyiségzavarok (kényszeres, szorongó) - depresszió: monoideizmus, valamilyen témánál való megtapadás a meglassulás a mutacizmusig, stuporig fokozódhat - viszkózus gondolkodás: epilepsziához társuló személyiségzavarban, témánál való megtapadás is jellemzi - zárlat: hirtelen, motiválatlan elakadás a gondolkodásban (sch)

24 A gondolkodás alaki zavarai - 2 Mennyiségi zavarok - gondolkodási tempó gyorsulása - Hátterében állhat a hangulati szint emelkedése (mánia), aktiváció fokozódása (pszichoaktív szerek, hiperthyreosis) - Rendszerint jó közérzettel és fokozott beszédkésztetéssel (loghorrea)) jár - gondolatrohanás: A gondolkodási teljesítmény romlik, egyre több téves kapcsolás, véletlenszerű asszociáció. Céljától könnyen eltéríthető, ill. eltérül. A logikai összefüggések fellazulnak (szekunder inkoherencia), kontroll hiánya, gyors, de felszínes és téves ítéletek és következtetések

25 A gondolkodás minőségi zavarai - 1 A gondolkodás, ezen belül az asszociációk, sajátos zavara, bizarr asszociáció jellemzi (sch). zárlat: : A gondolkodás elakadása, gondolat-elakadás, gondolat-elvonás kínzóan kellemetlen élmény gondolattolongás: : Gondolkodás s folyamata öntörvényű, megáll llíthatatlan, egyszerre túl t l sok összefüggéstelen gondolat merül l fel kínos élmény (sch) A témaválasztás inkoherenciája (primer): Az egymást követő témák között nincs logikai összefüggés, súlyosabb formában az egyes kijelentések, mondatok önmagukban is értelmetlenné, összefüggéstelenné válnak, a gondolkodás szétdarabolódik.

26 A gondolkodás minőségi zavarai - 2 kuszaság: : Jórészt véletlenszerű és bizarra asszociatív kapcsolatok, különc, csapongó, szétszórt gondolatmenet jellemzi, a gondolkodás konkrét tartalmán túlmutató, transzcendentális értelem sejthető. Formailag egymástól idegen képzetek és gondolat-töredékek töredékek patológiás összesűrítései, olykor az egyes részek közötti hézag-képződés, bizonyos szófordulatok perszeverációja,, az egész gondolatmenet kizökkenése, kisiklása jellemzi, továbbá, modorosság, zavaros szimbólum-alkotás, a reális kategóriák bizarr átformálása.

27 A gondokodás minőségi zavarai - 3 paralógiás gondolkodás: : Az adott szakaszban indokolatlanul és szeszélyesen túllépi a feladat határait, elmosódott fogalmak, a célszerű képzetekkel mellékes képzetek keverednek (paranoid sch) alógiás gondolkodás: : Nem járja be a feladat szabta határokon belüli területet, hiányos, darabos, lényeges vonatkozások kiesnek (dementia, hebephrenia) pszichés automatizmusok: - tévely-ötlet: bizarr, megalapozatlan, de az egyén számára az abszolút bizonyosság érzetével tudatba törő, hatalmas affektus által kísért ötlet, mely téveszmét vagy logikai megfontolás nélküli cselekvést indíthat el.

28 A gondolkodás minőségi zavarai - 4 gondolatelvonás: A gondolat-elakadásnak külső, idegen befolyást tulajdonít. gondolatátvitel vagy gondolat-átültetés: Az az érzés, hogy amit gondol, azt valaki más gondolja ill. gondoltatja vele. gondolat-felhangosodás: Azt érzik, hogy fejükben a gondolatok hallhatóan hangosak, a gondolatot önmagukról leválasztva, idegenként élik meg. kettős könyvelés: : egymást kizáró, reális és téveszmés gondolatok és magatartásmódok együttes előfordulása.

29 A gondolkodás minőségi zavarai - 5 Személyes evidenciák: kóros vonatkoztatások: Egyes semleges dolgoknak magára utaló jelentést tulajdonít, két, vagy több, aktuális, egymással kapcsolatban nem lévő esemény között irreális, patológiás összefüggést fedez föl. kóros jelentőségtulajdonítás: Az aktuális észrevételek inkább csak alkalmat adnak a készen álló projekciókra. kulcsélmény: A vonatkoztatási, jelentőségadási készenlét valamely élményre vetül, amelyhez azután további vonatkoztatások szövődnek.

30 A gondolkodás tartalmi zavarai - 1 Elfogultság, előítélet: : Beállítódásaink ítéleteinket meghamisító hatása. Kórosan túlértékelt eszmék: : Ha ezek az elfogultságok az egyén életvitelét jelentős mértékben hátrányosan befolyásolják, vagy környezetét nagyobb mértékben megterhelik (vallási szekták, fanatikus feltalálók, perlekedők). Fóbiák: : Valamely tárgyhoz, állathoz, szituációhoz kapcsolódó, irracionális, az átlagost meghaladó mértékű szorongás, melynek irracionalitásával az érintett tisztában van, megoldani mégsem tudja, és elkerülő magatartást tanúsít.

31 A gondolkodás tartalmi zavarai 2 A fóbiák fajtái 1 agorafóbia klausztrofóbia közlekedési fóbiák akrofóbia (magasság-félelem) repülési fóbia gephyrophobia (hidakon való átkelés képtelensége) beszékelési/bevizelési félelemre épülő közlekedési fóbia

32 A gondolkodás tartalmi zavarai 2 specifikus (simplex) fóbiák zoofóbia (pók, hüllők, kutya, bogár, galamb, stb.) természeti jelenségekkel kapcsolatos fóbia (sötétség, vihar, mennydörgés) mizofóbia (beszennyeződés) nozofóbia (megbetegedés) aichmophophia (éles, hegyes tárgyak) szociális fóbiák: logophobia: Nyilvános szerepléstől erythrophobia: Elpirulástól antropophobia: Nagyobb társaság elviselésétől Nyilvános étkezéstől, WC-használattól, másik nemtől, stb. való kóros félelem

33 Kényszerek Akarattól függetlenül a tudatba toluló, énidegen tartalom, vagy ellenállhatatlan cselekvés, melynek megpróbál ellenállni, többnyire azonban sikertelenül. - Irracionalitásával bizonyos fokig - tisztában van - sokszor elviselhetetlen szenvedést okoz Rögeszmék szorongáskeltők (obsessiók) kényszergondolatok kényszerimpulzusok Kényszercselekvések - szorongáscsökkentők (compulsiók)

34 Kényszergondolatok - 1 Kényszer-asszociációk asszociációk: : Értelmetlen tartalmak összekapcsolódása a szándéka ellenére: irracionális, hangzásbeli asszociációk, horrorisztikus asszociációk, erkölcsi rendbe ütköző asszociációk vallási értékrenddel összeegyeztethetetlen asszociációk Kényszerképzetek: : Élénk, vizuálisan megjelenő, szorongást keltő képzetek Kényszeres meggyőződés: : Tudja, hogy viselkedése irracionális, mégse tud tőle szabadulni

35 Kényszergondolatok 2 - Kényszerimpulzusok Kényszeres tépelődés: : Megszületett döntés újra és újra megkérdőjelezése Kényszeres szorongás: Jövőre irányul, és az új szituációk és változások elkerülését eredményezi Kényszerimpulzusok: Ellenállhatatlannak tűnő késztetések, valamilyen ártalmas, bűnös vagy tilalmas cselekvés végrehajtására, melyeket sosem hajt végre, mégis retteg tőlük, és különféle óvó- rendszabályokat foganatosít.

36 Kényszercselekvések - 1 Olyan cselekvéssor, melyet az egyén, bár küzd ellene, mégis, sztereotíp módon, merev szabályok szerint, ismételten végrehajt. Leggyakoribb obsesszív tartalmak: beszennyeződés, kóros kételkedés testi betegség agresszivitás Szexualitás Vallásos tartalmak

37 Kényszercselekvések - 2 Leggyakoribb kompulziók: ellenőrzés tisztálkodás számolás kérdezés bevallás szimmetria precizitás Gyűjtögetés Kényszerek tk. kognitív fóbiák szorongás elkerülés s (kényszercselekv nyszercselekvésekkel, sekkel, kognitív rituálékkal)

38 Téveszmék (Doxazmák) - 1 A valóságban megalapozatlan ítéletek és következtetések együttese Az egyén erőteljes szubjektív bizonyosságot él át, és a téveszméhez való ragaszkodást mutat Korrigálhatatlanság Közvetlenül vagy közvetve az Énre vonatkozik, gyökere általában az éntudatnak,, önképnek, valamely torz eleme. Felosztásuk: : rendszerezett - rendszerezetlen, bizarr, badarr - autisztikus holothym heterothym mikromániás - megalomániás

39 Téveszmék tartalom szerinti felosztása - 1 Mikromániás téveszmék - 1: Üldöztetéses (persecutoros) Befolyásoltatásos Megfigyeltetéses Mérgeztetéses Perlekedési (kverulátoros) Féltékenységi

40 Téveszmék tartalom szerinti felosztása - 2 Mikromániás téveszmék 2: Hipochondriás Önvádlásos és bűnösségi Nihilisztikus Coenaestopátiás Meglopatásos elszegényedési

41 Téveszmék tartalom szerinti felosztása - 3 Megalomániás téveszmék: Származási (genealógiás) Politikai Feltalálói (inventátoros) Vallásos (religiózus) Szerelmi (eratomániás) Vannak primer és másodlagos téveszmék, reziduális téveszmék, indukált téveszmék (folie( á deux)

42 Irodalom Tringer L: A pszichiátria tankönyve - Semmelweis kiadó, Budapest, 1999., , 122., o. Huszár I: Tudatzavarok - in Huszár I (szerk( szerk): A pszichiátria vázlata HIETE, Budapest, 1998., o. Tölgyes T: A gondolkodás és zavarai in Huszár I (szerk): A pszichiátria vázlata HIETE, Budapest, 1998., o. Juhász P, Pethő B: Általános pszichiátria I: Pszichopatológia Medicina könyvkiadó, Budapest, 1983., , 198., o.

43 Köszönöm a figyelmet

Pszichopatológia I. Az emberi psziché elemei (Eysenck) Az emberi psziché elemei (Eysenck) A kognitív struktúra zavarai

Pszichopatológia I. Az emberi psziché elemei (Eysenck) Az emberi psziché elemei (Eysenck) A kognitív struktúra zavarai Pszichopatológia I. A kognitív struktúra zavarai Az emberi psziché elemei (Eysenck) 1. Kognitív struktúra Észrevevésérzékelés Figyelem Emlékezés Gondolkodás értelmesség 2. Affektív struktúra Emóció Indulat

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

1. fázis: bemutatkozás, tájékozódás, sürgősség felmérése

1. fázis: bemutatkozás, tájékozódás, sürgősség felmérése 2.1. Pszichiátriai vizsgálat és diagnosztikus interjú lépései 1. fázis: bemutatkozás, tájékozódás, sürgősség felmérése Cél: Önként vagy akarata ellenére? Beszállítás indoka, körülményei? Van-e azonnali

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér Részletes rész Tringer László Huszár Ilona Kuncz Elemér 11. fejezet Általános rész A mentális és a viselkedési rendellenességek jelentôsége Tringer László A mentális zavarok (a tágabb értelemben vett viselkedészavarok)

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Prof. Dr. Perczel - Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2018 szakképzés 1. évfolyam 1 DSM IV DSM V 8. Szomatoform zavarok Szomatikus

Részletesebben

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése Dr. Németh Attila Főigazgató főorvos Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Pszichiátriai zavarok gyakorisága

Részletesebben

A neurózisok története napjainkig. I. A neurotikus állapotok általános leírása

A neurózisok története napjainkig. I. A neurotikus állapotok általános leírása A neurózisok története napjainkig I. A neurotikus állapotok általános leírása A neurózis fogalom története Cullen: lázak kachexiák lokális betegségek neurózisok Neurosis: coma adynamia spasmus vesania

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Kóros lelki jelenségek Pszichotikus jellegű kognitív, élmény, hangulat és magatartászavarok a súlyos pszichiátriai betegségekben Dr. Németh Attila egyetemi docens Gyógyszerészeti pszichológia 2011. november

Részletesebben

Konzultáció. Bitter István 2012 dec. 10.

Konzultáció. Bitter István 2012 dec. 10. Konzultáció Bitter István 2012 dec. 10. Pszichiátriai viszgálat 1. Megjelenés, viselkedés Pl. cooperativ, hosztilis, őszinte, csábító stb.; Pszichomotorium, szorongás látható tünetei ide is kerülhetnek

Részletesebben

A neurózisok története napjainkig I A. neurotikus állapotok általános leírása

A neurózisok története napjainkig I A. neurotikus állapotok általános leírása A neurózisok története napjainkig I A neurotikus állapotok általános I. A neurotikus állapotok általános leírása A neurózis fogalom története Cullen: lázak kachexiák lokális betegségek neurózisok Neurosis:

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Mi a disszociáció? Énvédő mechanizmus Bizonyos feltételek mellett a traumák emlékei leválnak a tudat többi részétől, a tudaton kívül

Részletesebben

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI A PERCEPCIÓ és ZAVARAI Danics Zoltán dr. Pszichoanalitikus, pszichoterapeuta, pszichiáter Budapest, 2016.október 3. percepció Külső és belső stimulusok érzékelése érzetek kialakulása Komplex észlelések

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

Rorschach jegyei. adó: : Mihocsa Ildikó

Rorschach jegyei. adó: : Mihocsa Ildikó Pszichiátriai kórkk rképek Rorschach jegyei Előad adó: : Mihocsa Ildikó A Rorschach próba neurotikus konstelláci ciója 1. én-erő magasabb szinten strukturált központi mech.:konfliktus ösztöntörekvések

Részletesebben

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria Gyermekkorban diagnosztizálható zavarok Gyermek és serdülıkorban induló pszichiátriai betegségek Fejlıdési perspektíva

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér Részletes rész Pszichiátriai károsodások Tringer László Huszár Ilona Kuncz Elemér 11. fejezet Részletes rész Szkizofrénia, szkizotípia, paranoid kórképek (tévelyállapotok) Huszár Ilona A szkizofrénia gyakorisága

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

A percepció és a figyelem zavarai

A percepció és a figyelem zavarai A percepció és a figyelem zavarai SE Klinikai Pszichológiai Tanszék és Szakambulancia Klinikai szakpszichológus képzés - I. évfolyam Budapest, 2012. szeptember 25. Dr. Zsombók k Terézia SE - Neurológiai

Részletesebben

Beilleszkedési zavar Tanulási és teljesítmény zavara Viselkedészavar Magatartászavar Deviáns viselkedés

Beilleszkedési zavar Tanulási és teljesítmény zavara Viselkedészavar Magatartászavar Deviáns viselkedés A problémás s diák A problémás s diák Beilleszkedési zavar Tanulási és teljesítmény zavara Viselkedészavar Magatartászavar Deviáns viselkedés iperaktivitás Hiperaktivitás kai: 1906-óta gyanítjuk, hogy

Részletesebben

A pszichopatológia alapfogalmai az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény. elkészültéhez és megértéséhez vezető út. Szerző: dr.

A pszichopatológia alapfogalmai az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény. elkészültéhez és megértéséhez vezető út. Szerző: dr. A pszichopatológia alapfogalmai az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény elkészültéhez és megértéséhez vezető út Szerző: dr. Máthé Magdolna 2015. október hó 12. Az igazságügyi pszichiátria alapvető

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák. dr. Bátfai Ágnes

Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák. dr. Bátfai Ágnes Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák dr. Bátfai Ágnes Vázlat: I. Az előadás célja, fontosabb kulcsszavak II. Imaginációval, szimbólumokkal való munka III. Sémák

Részletesebben

P r a a r n a oid i d sz s em em y él i y s i ég ég av a ar S hiz i o z ti t p i sz s em em za z v S hiz i o z id i d sz s em em za z v a.

P r a a r n a oid i d sz s em em y él i y s i ég ég av a ar S hiz i o z ti t p i sz s em em za z v S hiz i o z id i d sz s em em za z v a. Pszichiátriai betegségekről ép ésszel Készítette: Róka László Tartalom Bevezető: Ki a bolond? Történeti áttekintés Személyiségzavarok Szorongásos zavarok Schizophrenia Evészavarok Hangulatzavarok Ki a

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

Gyermekpszichiátriai ismeretek

Gyermekpszichiátriai ismeretek Gyermekpszichiátriai ismeretek Speciális szükséglet megállapításának pszichiátriai vonzatai Dr. Nagy Péter, Vadaskert Kórház és Szakambulancia. Vázlat Gyermekpszichiátriai diagnosztika általában Gyermekpszichiátriai

Részletesebben

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Dr Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hazai újsághírek Leütötte orvosát egy beteg a pécsi kórházban Három

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI A PERCEPCIÓ és ZAVARAI Danics Zoltán dr. pszichoanalitikus pszichoterapeuta HUMANED Budapest, 2014.október 6. percepció Külsı és belsı stimulusok érzékelése érzetek kialakulása Komplex észlelések percepció

Részletesebben

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban Jövőt mindenkinek! Kihívások és lehetőségek a köznevelési kollégiumok mindennapjaiban 2014 Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban előadó - Szőke András - krízistanácsadó szakpszichológus andrasszoke@gmail.com

Részletesebben

III. Pszichoanalitikus perspektíva. Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem

III. Pszichoanalitikus perspektíva. Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem III. Pszichoanalitikus perspektíva Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem Szorongás Freud: a szorongás = vészjelzés, mely figyelmezteti az ént, hogy valami kellemetlen fog bekövetkezni.

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája Dr. Péczely László Zoltán A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája A motiváció A motiváció az idegrendszer aspeficikus aktiváltsági állapota, melyet a külső szenzoros információk, és a szervezet belső

Részletesebben

A percepció és a figyelem zavarai

A percepció és a figyelem zavarai A percepció és a figyelem zavarai Dr Mersich Beatrix SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Budapest 2017.09.26. SE Klinikai Pszichológiai Tanszék Klinikai szakpszichológus képzés Vázlat Pszichés

Részletesebben

A szorongás pszichoterápiás kezelése (Rövid, gyakorlatias bevezetés)

A szorongás pszichoterápiás kezelése (Rövid, gyakorlatias bevezetés) A szorongás pszichoterápiás kezelése (Rövid, gyakorlatias bevezetés) Bitter István 2016. április 28. E két portré alkotója milyen kutyaképet tud rajzolni? Kezelés előtt Rosszullét az egyetem bejárata előtt

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Mikor születik a tudat?

Mikor születik a tudat? Mikor születik a tudat? Perinatális élmények jelentősége tudatos és tudattalan tartományokban ANDREK ANDREA TUDATOSSÁG ÖNMAGUNK ÉS MÁSOK VEZETÉSÉBEN 2014 NOVEMBER 21. Csizma az asztalon?!? http://indafoto.hu/azsoltt

Részletesebben

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán Affektív zavarok - hangulatzavarok Hidasi Zoltán Alapfogalmak Érzelem (emóció) Indulat (affektus) Hangulat (-thymia) Közérzet (-phoria) Hangulatzavarok Szindrómák Klasszifikáció Epidemiológia Diagnózis

Részletesebben

Kényszerbetegség. PDF created with pdffactory Pro trial version

Kényszerbetegség. PDF created with pdffactory Pro trial version Kényszerbetegség 1 Történeti áttekintés Középkor: démoni megszállottság (Malleus maleficarum) Freud: neurózisok közé sorolta BNO, DSM: szorongásos zavarok között helyezi el 2 Prevalencia és epidemiológia

Részletesebben

Sas István. www.sasistvan.hu. www.sasistvan.hu. Kommunikációs Akadémia

Sas István. www.sasistvan.hu. www.sasistvan.hu. Kommunikációs Akadémia Sas István Kommunikációs Kommunikációs Akadémia Akadémia www.sasistvan.hu www.sasistvan.hu KOGNITÍV KOGNITÍV DISSZONANCIA DISSZONANCIA A szokásos logikai, erkölcsi beidegződéshez képest ellentétes tudattartalmak

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV.

A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV. A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV. Sürgősség a pszichiátriában Bármely zavar elsősorban a viselkedésben, de gondolkodásban, észrevevésben, érzelmek területén, amely azonnali

Részletesebben

Pszichotrauma és disszociatív kapacitás összefüggésének vizsgálata syncopés betegek körében

Pszichotrauma és disszociatív kapacitás összefüggésének vizsgálata syncopés betegek körében Pszichotrauma és disszociatív kapacitás összefüggésének vizsgálata syncopés betegek körében Dávid Tamás, G. Tóth Kinga, Nagy Kálmán, Rónaszéki Aladár Péterfy S. u. Kórház, Kardiológiai Osztály, Budapest

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet

VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet lajko.karoly@med.u-szeged.hu Az emberi viselkedésszabályozás színterei I. Viselkedés és környezet találkozásai (funkcionális

Részletesebben

2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor

2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor 2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor A - Szorongásos zavarok (kivéve: stressz okozta kórképek): osztályozás, tünettan, kórlefolyás. B - A neurotranszmitterek szerepe a pszichiátriai betegségekben. A tudat

Részletesebben

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd A kognitív szemlélet alkalmazása pszichotikus betegek rehabilitációja és gondozása során dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

Részletesebben

Kényszeres és kapcsolódó zavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai. Dr. Mórotz Kenéz 2017

Kényszeres és kapcsolódó zavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai. Dr. Mórotz Kenéz 2017 Kényszeres és kapcsolódó zavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai Dr. Mórotz Kenéz 2017 Diagnosztikai besorolás kérdései Szorongásos zavar (DSM-IV) Impulzus kontroll zavar A kényszer spektrum Kompulzivitás

Részletesebben

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató fejlesztése az utánpótlás futballban Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató az utánpótlás futballban a személyiségtulajdonságok, gondolati- és gyakorlati-cselekvéses képességek sajátos

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Szigorlati tételsor az Elmegyógyászat és Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban tantárgyakhoz Érvényes 2019. július 22-től A. Pszichopatológia,

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

Bálint Éva - Urbanics Ildikó

Bálint Éva - Urbanics Ildikó Bálint Éva - Urbanics Ildikó Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012. Szombathely Ha nem tudom, hogy nem tudom, azt hiszem, hogy

Részletesebben

Rehabilitáció helyett életfogytiglani segély?

Rehabilitáció helyett életfogytiglani segély? Sorompó Anett szociális munkás Rehabilitáció helyett életfogytiglani segély? MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs osztály Humántőke A humántőke fogalma azt fejezi ki, hogy az egyén szellemi és fizikai

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

Tudat struktúrája - éntudat

Tudat struktúrája - éntudat Pszichopatológia Kóros lelki jelenségek, a magatartás zavarainak tudománya Kóros megnyilvánulásokat tárgyalja a lelki élet logikája szerint, ill. a gyakrabban előforduló tünetcsoportokat is leírja. Magatartás:

Részletesebben

Pszichopatológia. Tudat

Pszichopatológia. Tudat Pszichopatológia Kóros lelki jelenségek, a magatartás zavarainak tudománya Kóros megnyilvánulásokat tárgyalja a lelki élet logikája szerint, ill. a gyakrabban előforduló tünetcsoportokat is leírja. Magatartás:

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A tudat változásai Atma Center, 2009. 09. 11. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

A kényszerbetegség és a szerencsejátékszenvedély kognitív viselkedésterápiája. Dr. Mórotz Kenéz 2015

A kényszerbetegség és a szerencsejátékszenvedély kognitív viselkedésterápiája. Dr. Mórotz Kenéz 2015 A kényszerbetegség és a szerencsejátékszenvedély kognitív viselkedésterápiája Dr. Mórotz Kenéz 2015 Diagnosztikai besorolás kérdései OCD Szorongásos zavar? Impulzus kontroll zavar? DSM V.: Rögeszmés-kényszeres

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Diagnosztikai jelentések értelmezése és elemzése egy 13-18 év közötti fiatal

Részletesebben

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában dr. Lukács Eszter magánpraxis Problémák a szexuális válaszciklus hagyományos, lineáris modelljével (avagy a férfi szexualitás Prokrusztész

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

Viselkedészavarok megközelítése. Lajkó Károly SZTE MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET SZEGED,

Viselkedészavarok megközelítése. Lajkó Károly SZTE MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET SZEGED, Viselkedészavarok megközelítése Lajkó Károly SZTE MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET SZEGED, 2011. 02. 25. Az emberi viselkedésszabályozás színterei I. Viselkedés és környezet találkozásai (tanulásos tapasztalatok)

Részletesebben

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria Gyermekkorban diagnosztizálható zavarok Gyermek és serdülıkorban induló pszichiátriai betegségek Fejlıdési perspektíva

Részletesebben

szakpszichológus képzés

szakpszichológus képzés K. Németh Margit szakpszichológus képzés Freud: Kis Hans Kivel is dolgozott??? Sikeres lett a megoldás??? Ma kivel is dolgozunk? Sikeres a megoldás? Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

DEMENCIA. Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes

DEMENCIA. Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes DEMENCIA Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes a demencia mindig tünetegyüttes, melynek hátterében sokféle betegség állhat Demencia tünetei Alaptünetek: memóriazavar ( rövid

Részletesebben

Szomatoform (szomatikus tünet) zavarok, kényszerbetegség és kapcsolódó zavarok. A szomatoform (szomatikus tünet) zavarok általános jellemzők

Szomatoform (szomatikus tünet) zavarok, kényszerbetegség és kapcsolódó zavarok. A szomatoform (szomatikus tünet) zavarok általános jellemzők Szomatoform (szomatikus tünet), kényszerbetegség és kapcsolódó Pécsi Tudományegyetem A szomatoform (szomatikus tünet) általános jellemzők A hisztéria és a hipochondria az ókortól ismertek Paul Briquet

Részletesebben

KÉNYSZERBETEGSÉG - OBSZESSZIV-KOMPULZIV ZAVAR

KÉNYSZERBETEGSÉG - OBSZESSZIV-KOMPULZIV ZAVAR KÉNYSZERBETEGSÉG - OBSZESSZIV-KOMPULZIV ZAVAR A szorongásos zavarok A szorongás, az irracionális és patológiás félelem tárgyat keres magának. A struktúraképzõ A szorongásos zavarok elem lehet az idõ (pánik),

Részletesebben

ISCA-D I. modul Hangulatzavarok. Baji Ildikó

ISCA-D I. modul Hangulatzavarok. Baji Ildikó ISCA-D I. modul Hangulatzavarok Baji Ildikó 1 Diagnosztizálási nehézségek Emocionális problémák verbális kifejezési nehézsége Testi tünetekben való megjelenésgyermekgyógyászok Komorbiditások Szülők affektív

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Kutatás, alkalmazás, gyakorlat A tudományos kutatás célja: kérdések megfogalmazása és válaszok keresése

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Fogyatékosságtani ismeretek A tantárgy sikeres elsajátításával a résztvevő ismerje meg a fogyatékosok

Részletesebben

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 Pályaválasztás Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 A pályaválasztás fejlodéslélektani összefüggései 12 éves kor után alakul ki a reális pályaorientáció, de az igények ébredése, a mintakeresés már 6 éves kortól

Részletesebben

Pszichózisok Epidemiológia, etiológia, diagnózis, terápia

Pszichózisok Epidemiológia, etiológia, diagnózis, terápia Pszichózisok Epidemiológia, etiológia, diagnózis, terápia Dr. Szuromi Bálint Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2015.11.02. Pszichózis A valósággal való adekvát kapcsolat megszakadása Minden pszichopatológiai

Részletesebben

Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok. Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és

Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok. Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok Pécsi Tudományegyetem Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és motoros működések egységének időszakos szétválása A disszociáció

Részletesebben

ÉRZÉS NÉLKÜLI ÁLLAPOTOK Az ájulással összefüggésbe hozható pszichés sajátosságok Disszociáció és alexitímia vizsgálata syncopés betegek körében

ÉRZÉS NÉLKÜLI ÁLLAPOTOK Az ájulással összefüggésbe hozható pszichés sajátosságok Disszociáció és alexitímia vizsgálata syncopés betegek körében ÉRZÉS NÉLKÜLI ÁLLAPOTOK Az ájulással összefüggésbe hozható pszichés sajátosságok Disszociáció és alexitímia vizsgálata syncopés betegek körében Dávid Tamás, G. Tóth Kinga, Nagy Kálmán, Rónaszéki Aladár

Részletesebben

Pszichodinamikus szemlélet a diagnosztikában

Pszichodinamikus szemlélet a diagnosztikában Pszichodinamikus szemlélet a diagnosztikában Dr. Budavári Ágota ECP Projektív tesztek Indirekt személyiségvizsgálat V.sz. részéről véletlenszerű formákra adott értelmezés Képszövögető /szabad asszociációs

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19.

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Háziorvosi konferencia Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Alkohol okozta mentalis zavarok Magyarországon 2013-ban 720-725 ezer fő érintett az alkoholproblémával. Népesség 4,6 %-a nagyivó 15% mértékletes

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek Viselkedés-diagnosztika Dr. Unoka Zsolt Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Tanuláslélektani alapelvek Klasszikus kondicionálás Instrumentális tanulás/operáns kondicionálás Modelltanulás/Obszervációs

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Az alkoholizmus neuro-pszichiátriai szövıdményei. Dr. Bodrogi Andrea. Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Az alkoholizmus neuro-pszichiátriai szövıdményei. Dr. Bodrogi Andrea. Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Az alkoholizmus neuro-pszichiátriai szövıdményei Dr. Bodrogi Andrea Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Alkoholos neuro-pszichiátriai megbetegedések Akut alkohol-hatás Krónikus

Részletesebben

Bioetika részterülete Biomedikai etika és orvosi etika kérdéseivel részben átfedés

Bioetika részterülete Biomedikai etika és orvosi etika kérdéseivel részben átfedés Neuroetika Neuroetika: Idegtudományok kapcsán felmerülő etikai kérdéseket vizsgálja alapvetően filozófiai diszciplína, tárgya: pszichiátria, neurológia, idegsebészet, neurofiziológia, neuroanatómia, pszichológia,

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, január 28.

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, január 28. Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Tej-és tejtermékreklámok hatása a fogyasztói magatartásra Varga Ákos Egyetemi adjunktus Gazdaságtudományi Kar Kaposvári Egyetem

Részletesebben

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés GYEREKTERÁPIA K. Németh Margit szakpszichológus képzés A két fı irányzat Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia hangsúlyozása A terapeuta valós személy A felettes én az ödipális örököse

Részletesebben