Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás"

Átírás

1 Fakárosító rovarok

2 Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás

3 Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) Rakodókon, fatelepeken a tölgy, bükk és más keményfás, kéregben lévı rönkanyagot és tőzifát támad meg. Tőzifával a lakásokba is bekerül. Kiszélesedı menetei a kéreg és szíjács között futnak, a bábágy kampósan a faanyagba mélyed. A nemzı 10-15mm nagyságú. Kifejlıdése 1 éves.

4 Kék korongcincér (Callidium violaceum) nemzı, álca és rágáskép

5 Kék korongcincér (Callidium violaceum) Az elızıhöz hasonló testnagyságú és életmódú rovar. Színe ibolyakék. A pusztuló, illetve kérgezetlenül maradt fenyı faanyagot támadja meg. Fatelepeken és épületekben gyakori. Tetıszerkezetben a kérgezetlen faanyag beépítése esetén okoz faanyagvédelmi problémát

6 Daliás cincér (Acanthocinus aedilis) lárva és nemzı

7 Fafúróbogár (Hylocoetus dermestoides) nemzık

8 Fafúróbogár (Hylecoetus dermestoides) Betegeskedı, lábonszáradt, frissen döntött, tuskókat, sokáig a rakodón tárolt rönkökben tömeges elszaporodásra képes. Fıleg L (bükk, tölgy), ritkábban f. Az álcái a menetek falán tenyészı gombákkal táplálkoznak, amelyeket az anyabogár, a peték lerakásakor telepít meg. Az álca mm, a nemzı mintegy 20mm nagyságú. Kifejlıdési ideje 1, esetleg 2 év. Menetei egyenes lefutásúak, mélyen a fatestbe behatolók, megfeketedık. Az álca sok világos színő rágcsálékot nyom ki a menetekbıl, amely a rönk alatt, tuskó oldalán felhalmozódik.

9 Nagy fadarázs (Sirex gigas) nemzık és álca

10 Sirex kirepülési nyílás, peterakás

11 Nagy fadarázs (Sirex gigas) Fenyıfélék faanyagában él, 40 mm nagyságot is elérhet. A peteburokra gombát telepít a kikelı lárvák számára.

12 Plagionotus nemzık, álca,báb

13 Plagionotus nemzı

14 Bársonyos darázscincér (Plagionotus arcuatus) nemzı

15 Darázscincérek (Plagionotus és Clytusfajok) A kemény, lombos faanyagban álcáik a kéreg alatt rágnak, majd bábozódáskor mélyen, kampósan a geszt részbe is behatolnak. Fatelepeken, vágásterületen, tőzifa rakatokban, fıleg tölgyben, bükkben tömegesen is elszaporodnak

16 Közönséges darázscincér (Clytus arietis) nemzı

17 Plagionotus nemzı

18 Plagionotus rágáskép

19 Hengeres törzsszú (Platypus cylindrus) nemzık és rágáskép

20 Hengeres törzsszú (Platypus cylindrus) Kemény lombfák, elsısorban a tölgy faanyagának a károsítója. Menetei a törzsbe mélyen, a gesztbe is behatolnak és hágcsós típusúak. A lárvák gombákkal táplálkoznak. Álló fákon a törzs tırészét támadja. Erdei rakodón, fatelepeken a rönköket károsítja. Számottevı gazdasági kárt okoz.

21 Sávos fenyıszú (Xyloterus lineatus) nemzı, álca kártétel

22 Sávos fenyıszú (Xyloterus lineatus) a járatban

23 Sávos fenyıszú (Trypodendron lineatum) Fenyıfélék faanyagában un. hágcsós menetet készítenek. A frissen kitermelt, kéregben lévı, vagy kéregtelenített faanyagot támadja. Évente 2, esetleg 3 nemzedéke is kifejlıdik. Erdei rakodókon tárolt faanyagban nagyon elszaporodhat. A beépített, feldolgozott, kiszáradt faanyagot már nem képes megtámadni.

24 Házi cincér (Hylotrupes bajulus) nemzık, álcák, rágáskép

25 Házi cincér (Hylotrupes bajulus) nemzık

26

27

28

29

30

31

32 Házi cincér szájszerve

33 Hylotrupes nemzı és kirepülési nyílás, álca a fában

34 Házi cincér (Hylotrupes bajulus) károsítás

35

36 Házi cincér (Hylotrupes bajulus) A kitermelt, feldolgozott és beépített fenyı faanyag legfontosabb rovarkárosítója. Kártétele elsısorban az épületekben jelentkezik, jóllehet a faanyag fertızése rendszerint már korábban, a rakodón, fatelepen megtörtént. A faanyagnak csak a szíjács részét támadja meg, a gesztben vagy lombos faanyagban csak akkor rág, ha az a nemzı kirepülését akadályozza. Kifejlıdése optimális viszonyok mellett is 4-5 évig tart, de kedvezıtlen környezetben akár év is lehet. Az álca kifejlıdésének az idıtartamát a faanyag fehérjetartalma szabályozza, ezért a nagyon régi kitermeléső faanyagot nem támadja meg. Számára az optimumot a faanyag 25-35%-os nedvességtartalma és 28 C0 körüli környezeti hımérséklet jelenti. A nemzı 15-20mm nagyságú, sötétbarna. Álcája 12-18mm nagyságú. Az álca a károsított faanyag felületén vékony védıréteget hagy, amelyen csak kisebb szellızı, illetve rágcsálék eltávolításra szolgáló lyukakat készít. A II. világháborút követı idıben, a szíjácsos faanyag fokozottabb beépítésével kártétele Európa-szerte növekedett. A magyarországi erdei és feketefenyı faanyag nagy százalékban tartalmaz szíjácsot, ezért nálunk a házicincér kártétele is erısebb, mint pl. a tılünk északabbra esı országokban. Ez utóbbi helyeken a faházak faanyagának a lassú, de kitartó roncsolásával okoz jelentıs károkat.

37 Halálórája (Anobium punctatum) nemzı és álca

38 Kopogóbogár (Anobium) nemzı, kirepülési nyílás és károsítás

39 Halálórája (Anobium punctatum) károsítás

40 Halálórája (Anobium punctatum) A feldolgozott, beépített száraz faanyagot támadja meg. A gombásodott faanyagban fejlıdése gyorsabb. Háziasodott, fedett térben élı farontó bogár. Épületekben az egyenletesen hővös, és kiegyenlítetten nedves környezetben szaporodik el. Repülése nem kötött idejő. Álcái a faanyagot teljesen szétrágják, a színes gesztet nem támadják meg. A már károsított faanyagot kirepülés után visszafertızi. A faanyag felületén 1-2 mm átmérıjő, kerek kirepülési nyílásokat készít. Épületek beépített faanyagának és értékes, pótolhatatlan múzeumi fatárgyak súlyos károsodását okozza, fenyıt és lombost egyaránt.

41 Dacos kopogóbogár (Dendrobium pertinax) nemzı

42 Dacos kopogóbogár (Dendrobium pertinax) Átnedvesedı, korhadó fenyı faanyagban él, kirepülési nyílásai valamivel nagyobbak, mint az elızı fajé.

43 Nagy kopogóbogár (Xestobium rufovillosum) nemzı

44 Fésőscsápú kopogóbogár (Ptilinus pectinicornis) nemzı

45 Fésőscsápú kopogóbogár (Ptilinus pectinicornis) Feldolgozott, raktározott faanyagban, épületekben a fából készült használati tárgyakban fordul elı. A kemény lombos faanyagot (bükk, gyertyán, tölgy) támadja meg.

46 Szíjácsbogár (Lyctus linearis) álca és nemzı

47 Szijácsbogár (Lyctus linearis) 3-5 mm testnagyságú, világos barna színő bogár. Álcája sárgás-fehér, has felé görbült, 4-5 mm hosszú, torlábas. Generációtartama 1 év. Csak a szijácsot (keményítı!), fı gazdanövényei a tölgyek, a cser, az akác, a kıris és a dió. Kör keresztmetszető menetei a faanyagban a rostokkal párhuzamosan haladnak és rágcsálékkal eltömöttek. Az álca, a rágcsálék egy részét a faanyag felületén épen hagyott rétegen rágott lyukakon keresztül, kis kupacokat képezve kitolja. 9-20% nedvességtartalmú, fıleg a rakodókon tárolt felfőrészeletlen rönk és fríz anyagot támad meg. A gyártás során rosszul szárított parkettából a lerakás után repül elı, de a frissen lerakott léceket is támadja.

48 Piros csuklyásbogár (Bostrychus capucinus) nemzı

49 Piros csuklyásbogár (Bostrychus capucinus) A Lyctus-fajokhoz hasonló körülmények között károsító, 7-15mm nagyságú bogár fatelepeken, illetve a beépített szijácsos faanyagban szaporodhat el. A kb. 5 mm átmérıjő, kör keresztmetszető menetei rágcsálékkal eltömöttek. Lombosokat, fıleg tölgyet.

50 Tetropium castaneum nemzı

51 Romboló fenyıcincér (Tetropium castaneum) A lábonszáradt, pusztuló vagy frissen kitermelt, elsısorban lucfenyı faanyag károsítója. Erdıterületen hótörés, vagy a gyérítés után visszamaradó tuskókban, továbbá fatelepeken tömegesen elszaporodhat. A nemzı 12-15mm nagyságú, álcája 13-18mm hosszú. Egyéves kifejlıdéső. Álcája a kéreg alatt, a kambium felületén készíti menteit, amelyek bábozódáskor mélyen a fatestbe is behatolnak.

52 Ácscincér (Ergates faber) nemzı

53 Ácscincér (Ergates faber) károsítása

54 Nagy hıscincér (Cerambyx cerdo)

55 Nagy nyárfacincér (Saperda carcharias) károsítása

56 Nagy farontó lepke (Cossus cossus) álca

57 Nagy farontó lepke (Cossus cossus)

58 Nagy farontó lepke (Cossus cossus) károsítás

59 Nagy farontó lepke (Cossus cossus) A nagy termető lepke 80-90mm hosszúságú hernyója lágy lombos (nyár, főz és gyümölcs-) fák alsó törzs részében él. Kifejlıdési ideje 2 év. A frissen felvágott faanyagban a hernyók menetei erıs ecetsav szagot árasztanak.

60 Betőzıszú (Ips typographus) nemzı

61 Betőzıszú (Ips typographus) rágáskép

62 Szúfarkas nemzı

Bogarak (Coleoptera)

Bogarak (Coleoptera) Bogarak (Coleoptera) Fafúróbogár (Hylecoetus dermestoides) Betegesked, lábonszáradt, frissen döntött, tuskókat, sokáig a rakodón tárolt rönkökben tömeges elszaporodásra képes. Fleg L (bükk, tölgy), ritkábban

Részletesebben

Faanyagvédelem. Házicincér (Hylotrupes bajulus) Ptilinus pectinicornis = Fésüscsápu kopogóbogár. Phymatodes testaceus =Változékony korongcincér

Faanyagvédelem. Házicincér (Hylotrupes bajulus) Ptilinus pectinicornis = Fésüscsápu kopogóbogár. Phymatodes testaceus =Változékony korongcincér Házicincér (Hylotrupes bajulus) Faanyagvédelem Ptilinus pectinicornis = Fésüscsápu kopogóbogár Phymatodes testaceus =Változékony korongcincér Callidium violaceum = KÉK korongcincér Bostrychus capucinus

Részletesebben

A rakodókon tárolt rönkanyag fertőzöttsége

A rakodókon tárolt rönkanyag fertőzöttsége 1958-ban beszerzett, korszerű, kényelmes, mozgó munkáspihenő Navratyl János kerületvezető-erdész ellenőrzi Schoffhauzer József fűrészkarbantartó dolgozót a szükséges mennyiségű ós minőségű szerszámot,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A választott ICS csoportban található szabványok listája MSZ-08-0641:1990 Visszavont! Faipari víz- és főzésálló ragasztások vizsgálata Megjelenés dátuma: 1991-07-01 MSZ 6771-5:1985

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

Cs. Lyctidae falisztbogarak

Cs. Lyctidae falisztbogarak Öcs. Teredilia kopogóbogár alkatúak Cs. Lyctidae falisztbogarak (Cs. Ptinidae tolvajbogarak) Cs. Anobiidae kopogóbogarak Cs. Bostrichidae csuklyásszúk Cs. Lyctidae falisztbogarak Apró termet (max. 5 mm)

Részletesebben

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás tömör máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 2 A rönk megtámasztása és a rézsűszög Dr. Gerencsér Kinga 3 Rönktárolás laza máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 4 Rönktárolás

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 6. Fahasznosítás Fehér r eper Morus alba 2 15 m magas. Mellmagassági átmérıje elérheti a 35 40 cm-t. Kérge

Részletesebben

Csupor Károly. Vízben oldható faanyagvédıszer kioldódási tulajdonságai. Doktori (Ph.D.) értekezés. Nyugat-Magyarországi Egyetem

Csupor Károly. Vízben oldható faanyagvédıszer kioldódási tulajdonságai. Doktori (Ph.D.) értekezés. Nyugat-Magyarországi Egyetem Csupor Károly Vízben oldható faanyagvédıszer kioldódási tulajdonságai Doktori (Ph.D.) értekezés Témavezetı: Dr.habil Varga Ferenc intézetigazgató egyetemi tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem 21 VÍZBEN OLDHATÓ

Részletesebben

Fafizika 7. elıad. Akusztikai és s optikai tulajdonságok NYME, FMK,

Fafizika 7. elıad. Akusztikai és s optikai tulajdonságok NYME, FMK, Fafizika 7. elıad adás Akusztikai és s optikai tulajdonságok Prof. Dr. Molnár r SándorS NYME, FMK, Faanyagtudományi nyi Intézet Akusztikai faanyagjellemzık Gyakorlati szerepe A hang sebessége a fábanf

Részletesebben

A FAANYAGOK HIBÁI. Fahibák. Mérnöki faszerkezetek

A FAANYAGOK HIBÁI. Fahibák. Mérnöki faszerkezetek Hidak és Szerkezetek Tanszéke Mérnöki faszerkezetek A FAANYAGOK HIBÁI Összeállította: Dr. Koris KálmK lmán, Dr. Bódi B István Fahibák A faanyagok hibái a fák növekedése során bekövetkezett szöveti rendellenességekből,

Részletesebben

Cs. Lyctidae falisztbogarak

Cs. Lyctidae falisztbogarak Öcs. Teredilia kopogóbogár alkatúak Cs. Lyctidae falisztbogarak (Cs. Ptinidae tolvajbogarak) Cs. Anobiidae kopogóbogarak Cs. Bostrichidae csuklyásszúk Cs. Lyctidae falisztbogarak Apró termet (max. 5 mm)

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag

A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag 1. A téma kijelölésének indoka, a képzés konkrét célja A faanyagvédelem alapjainak,

Részletesebben

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását,

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól. Háncs: A kéreg belső részén

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Takácsatkák (Tetranychidae)

Takácsatkák (Tetranychidae) A kultúrnövényeinket károsító atkák közül a takácsatkák és a gubacsatkák a legjelentısebbek. Az atkák (Acari) apró maximum 1 mm nagyságú váltivarú állatok. A fitofág atkák táplálkozásuk során a növény

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_04

Faanyagok modifikációja_04 Faanyagok modifikációja_04 Egyéb vegyületek hatásai (reakciók + technológiák + termékek) Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu Bevezetés

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 29. október 9. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. Társasház fedélszékéről

SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. Társasház fedélszékéről Papp László Okleveles faipari mérnök, Faanyagvédelmi szakértő 5222 Örményes, Dózsa György út 79. Tel.: 20/319 94 52 Email: papplaci7@gmail.com SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY Budapest,

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

Káposztabolhák (Phyllotreta spp.)

Káposztabolhák (Phyllotreta spp.) Káposztabolhák (Phyllotreta spp.) A kifejlett bogarak apró termet ek, 1.5-3.0 mm hosszúságúak, tojásdad alakúak, fémesen csillogó fekete, kékes, zöldes vagy bronzos szín ek. Egyes fajok szárnyfedelén 1-1

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

Anyagvédelem a faházban

Anyagvédelem a faházban Publikáció Anyagvédelem a faházban : Anyagvédelem a faházban Magyar Asztalos 1995/09. 84-85. oldal A fa kiváló tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, ami megfelelő karbantartás esetén évszázadokig is

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló nyári növényvédelme Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

Keleti gyümölcsmoly - Grapholita molesta Busck

Keleti gyümölcsmoly - Grapholita molesta Busck Keleti gyümölcsmoly - Grapholita molesta Busck www-staff.it.uts.edu.au A lepke teste 5-7 mm hosszú, szárny-fesztávolsága 9-13 mm. ElülsŒ szárnya barnásfekete, sárgásfehér rojtozattal. Tükörfoltja hamuszürke.

Részletesebben

HAZAI LOMBOSFÁK JUVENILIS (BÉL KÖRÜLI) FAANYAGÁNAK ANATÓMIAI ÉS FIZIKAI SAJÁTOSSÁGAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HAZAI ERDŐGAZDÁLKODÁSI VISZONYOKRA

HAZAI LOMBOSFÁK JUVENILIS (BÉL KÖRÜLI) FAANYAGÁNAK ANATÓMIAI ÉS FIZIKAI SAJÁTOSSÁGAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HAZAI ERDŐGAZDÁLKODÁSI VISZONYOKRA HAZAI LOMBOSFÁK JUVENILIS (BÉL KÖRÜLI) FAANYAGÁNAK ANATÓMIAI ÉS FIZIKAI SAJÁTOSSÁGAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HAZAI ERDŐGAZDÁLKODÁSI VISZONYOKRA 05-0 AG_48954 KÍSÉRLETEKHEZ HASZNÁLT ANYAGOK ÉS MÓDSZEREK

Részletesebben

TÜNETISMERTETŐ LAPOK

TÜNETISMERTETŐ LAPOK ISMERTETŐ LAPOK Készítette: MgSzH a 2011 egész évben rajzás: V. vége X. eleje Ázsiai cincérek 1. Szemcséshátú csillagoscincér Anoplophora chinensis Simahátú csillagoscincér Anoplophora glabripennis A karantén

Részletesebben

Megfelelőségi táblázatok

Megfelelőségi táblázatok Megfelelőségi táblázatok Legnagyobb bútorélzáró kollekció Maximális színazonosság 24 h kiszolgálás ABS élzárók ALU fóliával 2000 HD 29661 ABS alu csiszolt 2003 HD 29930 ABS arany csiszolt 22x0,45mm 22x1mm

Részletesebben

Almafaszitkár - Synanthedon myopaeformis Borkhausen

Almafaszitkár - Synanthedon myopaeformis Borkhausen Almafaszitkár - Synanthedon myopaeformis Borkhausen A lepke testhossza 10-12 mm, szárny-fesztávolsága 12-22 mm. Szárnyfelületének nagy része pikkelytelen, áttetszœ, peremén aranysárga rojtot visel. Teste

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fafizika 8. elıad. A faanyag tartóss NYME, FMK,

Fafizika 8. elıad. A faanyag tartóss NYME, FMK, Fafizika 8. elıad adás A faanyag tartóss ssága és ökológiai összefüggései Prof. Dr. Molnár r SándorS NYME, FMK, Faanyagtudományi nyi Intézet A faanyagok legkülönf nfélébb kémia, biológia és fizikai igénybev

Részletesebben

RÉSZLETES FAANYAGVÉDELMI SZAKVÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről. 2015. december

RÉSZLETES FAANYAGVÉDELMI SZAKVÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről. 2015. december RÉSZLETES FAANYAGVÉDELI SZAKVÉLEÉNY Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről 2015. december 2 Faanyagvédelmi vizsgálat Tárgy: Ráth-ház fedélszékének részletes faanyagvédelmi

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

LOMBOS FAFAJOK GİZÖLÉSSEL TÖRTÉNİ FAANYAGNEMESÍTÉSE ÉS A FAANYAGOK FOTODEGRADÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA

LOMBOS FAFAJOK GİZÖLÉSSEL TÖRTÉNİ FAANYAGNEMESÍTÉSE ÉS A FAANYAGOK FOTODEGRADÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA AKADÉMIAI DOKTORI ÉRTEKEZÉS LOMBOS FAFAJOK GİZÖLÉSSEL TÖRTÉNİ FAANYAGNEMESÍTÉSE ÉS A FAANYAGOK FOTODEGRADÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA Tolvaj László Sopron 2005 1 Tartalomjegyzék 1.Bevezetı, célkitőzés 2 2.A szakirodalom

Részletesebben

BETEG KOCSÁNYTALAN TÖLGY FAANYAGÁNAK ELŐZETES ANATÓMIAI, MIKOLÓGIÁI ÉS SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLATA

BETEG KOCSÁNYTALAN TÖLGY FAANYAGÁNAK ELŐZETES ANATÓMIAI, MIKOLÓGIÁI ÉS SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLATA BETEG KOCSÁNYTALAN TÖLGY FAANYAGÁNAK ELŐZETES ANATÓMIAI, MIKOLÓGIÁI ÉS SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLATA DR. BABOS KÁROLY KISS GYÖRCYNÉ, MARTONOS ILDIKÓ Az erdőket alkotó fafajok pusztulása (elsősorban a tölgy) kb.

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI FAANYAG VÉDELME

AZ ÉPÍTÉSI FAANYAG VÉDELME "Az építési faanyag védelme" c. folyóiratcikk, Családi ház, 1998/1. szám, p. 53., folytatása: "Faanyagvédelem az építészeti tervezés során" c. folyóiratcikk, Családi ház, 1998/2. szám, pp. 44-45. Somfai

Részletesebben

Akciós kiseladási bruttó árjegyzék Érvényes: 2012. április 18-2012. május 18-ig, készlet erejéig.

Akciós kiseladási bruttó árjegyzék Érvényes: 2012. április 18-2012. május 18-ig, készlet erejéig. Szalagparketta Dió 2 sávos 2200x189x14 Natur 76,59 14 859 12 700 14,53% Dió 3 sávos 2200x189x14 Natur 206,3 11 417 9 906 13,24% Dió 3 sávos 2200x189x14 Country 406,2 10 160 8 763 13,75% Jatoba 3 sávos

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 7. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete A fatest makroszkópos szerkezete A fatest makroszkópos szerkezete alatt a szabad szemmel és kézi

Részletesebben

2. táblázat: Éghetıségi csoportok és alcsoportok a jelenlegi szabályozás

2. táblázat: Éghetıségi csoportok és alcsoportok a jelenlegi szabályozás Faanyagok viselkedése tőzben Az utóbbi idıben sokat foglalkoztak ezzel a kérdéssel és rengeteg új kísérleti eredmény került a nyilvánosság elé. Helyenként a túlzott követelmények akadályozzák a fa építıanyagként

Részletesebben

TILOS: Nyitvatermık, dió, aranyesı

TILOS: Nyitvatermık, dió, aranyesı Orrszarvú- és rózsabogarak tartása és tenyésztése Természetvédelem CITES Vadbefogások Tenyésztett állatok Elhelyezés Kisebb fajok (25 mm-ig): 30 x 30 x 30 cm-tıl Közepes fajok (25-40 mm-ig): 40 x 40 x

Részletesebben

Pergés veszteség csökkentés minıség javítás. Forgalmazza:

Pergés veszteség csökkentés minıség javítás. Forgalmazza: SPODNAM Pergés veszteség csökkentés minıség javítás Forgalmazza: Csökkentett dózisú kijuttatás deszikkáló szerrel Diqvát (Reglon) vagy más hatóanyagú deszikkáló szerrel csökkentett dózisú kijuttatás lehetséges

Részletesebben

TÜNETISMERTETŐ LAPOK. MgSzH. Készítette:

TÜNETISMERTETŐ LAPOK. MgSzH. Készítette: ISMERTETŐ LAPOK MgSzH Készítette: 2011 egész évben rajzás: V. vége X. eleje Ázsiai cincérek 1. Szemcséshátú csillagoscincér Anoplophora chinensis Simahátú csillagoscincér Anoplophora glabripennis A karantén

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

1. MELLÉKLET: FAALAPÚ HULLADÉKOK BECSÜLT MENNYISÉGE 2001.

1. MELLÉKLET: FAALAPÚ HULLADÉKOK BECSÜLT MENNYISÉGE 2001. 10. MELLÉKLETEK 1. MELLÉKLET: FAALAPÚ HULLADÉKOK BECSÜLT MENNYISÉGE 2001. Magyarország 2001-es fa és faalapú anyagainak fogyasztása alapján (UNECE Timber Committee: Market statistics 1997-2001) becsült

Részletesebben

Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei

Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei erdotuz feltetel.qxd 07.01.10 9:23 Page 1 Feltételek Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei NY. SZ.: 1-12318/01 erdotuz feltetel.qxd 07.01.10 9:23 Page 2 2 erdotuz feltetel.qxd

Részletesebben

Fafizika 6. elıad. Hıtechnikai NYME, FMK,

Fafizika 6. elıad. Hıtechnikai NYME, FMK, Fafizika 6. elıad adás Hıtechnikai és égési tulajdonságok Prof. Dr. Molnár r SándorS NYME, FMK, Faanyagtudományi nyi Intézet Gyakorlati szerepe A fa hıtágulása A faanyag fajhıje je Hıvezetés, hıdiffúzió

Részletesebben

LVL típusú termékek elıállítása nyár klónok alapanyagbázisán

LVL típusú termékek elıállítása nyár klónok alapanyagbázisán Kovácsvölgyi Gábor LVL típusú termékek elıállítása nyár klónok alapanyagbázisán Témavezetı: Dr. Németh József c. egyetemi tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem Sopron 2005. LVL típusú termékek elıállítása

Részletesebben

Tavak folyóvizek üledékeinek, valamint lejtıhordalékok talajai

Tavak folyóvizek üledékeinek, valamint lejtıhordalékok talajai Nyugat-Magyarorsz Magyarországi gi Egyetem, Erdımérn rnöki Kar Termıhelyismerettani Intézeti Tanszék Tavak folyóvizek üledékeinek, valamint lejtıhordalékok talajai Nyers öntés talaj Humuszos öntés talaj

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC A sztratoszférikus ózonnal kapcsolatos probléma és

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

Szerelési és használati útmutató Art.-No. 00438 gázgrillhez

Szerelési és használati útmutató Art.-No. 00438 gázgrillhez 00438 01/01 Bt 1 Szerelési és használati útmutató Art.-No. 00438 gázgrillhez FONTOS: OLVASSA EL GONDOSAN AZ ÖSSZES EZEN ÚTMUTATÓBAN TALÁLHATÓ UTASÍTÁST MIELİTT HASZNÁLNI KEZDENÉ A BERENDEZÉST. GONDOSAN

Részletesebben

Fehérnyárak vizsgálata Tompa város központi közparkjában

Fehérnyárak vizsgálata Tompa város központi közparkjában Szakvélemény Fehérnyárak vizsgálata Tompa város központi közparkjában Készült Tompa Város Polgármesteri Hivatal megbízásából 2009. június Készült 2 eredeti példányban. Ez a számú példány. Tartalom 1. Elızmények

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert 8. Fahasznosítás Tölgyek Quercus spp. 2 Quercus robur kocsányos tölgy Quercus petraea kocsánytalan tölgy

Részletesebben

Amit a vadon termı gombákról tudni érdemes

Amit a vadon termı gombákról tudni érdemes Amit a vadon termı gombákról tudni érdemes A természetjárók kirándulásaik, túráik során szinte egész évben, fıleg tavasszal és ısszel gyakran találkoznak az erdıkben a vadon termı gombákkal, és győjtik

Részletesebben

Cím: Éghajlattani tanszék honlapja oktatók Deák József Áron 3db link

Cím: Éghajlattani tanszék honlapja oktatók Deák József Áron 3db link Biogeográfia GY 02 07 Deák József Áron Követelmények: Órákon kötelezı megjelenés, max 2 DB hiányzás. Túllépése esetén, hiányzásonként -5p (100p-ból) 3db ZH lesz. Egy kivételével nem a gyak idıpontjában.

Részletesebben

Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése

Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése 8.5.25 1 A laboratóriumi előkísérletek 8.5.25 2 Előkísérletek : 18-22 C A faanyag viselkedése A faanyag minősége

Részletesebben

Faszerkezetek és szerkezeti faanyagok faanyagvédelmi problémái

Faszerkezetek és szerkezeti faanyagok faanyagvédelmi problémái Faszerkezetek és szerkezeti faanyagok faanyagvédelmi problémái Dr. Németh László faanyagvédelmi szakért! www.fadoktor-mi.hu Tematika 1. A faanyagvédelem szabályozása Magyarországon 2. A faanyagvédelem

Részletesebben

A NAGY-BEREK CINCÉREI (COLEOPTERA: CERAMBYCIDAE)

A NAGY-BEREK CINCÉREI (COLEOPTERA: CERAMBYCIDAE) A NAGY-BEREK CINCÉREI (COLEOPTERA: CERAMBYCIDAE) Lkkös Andor, a.lokkos@gmail.com Összefoglaló Vizsgálataim során 56 cincérfaj jelenlétét sikerült igazolni a Nagy-berek területérl. Öt védett faj került

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_03

Faanyagok modifikációja_03 Faanyagok modifikációja_03 A faanyag modifikálásának alapjai Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu Homlokzat - Hıkezelt lúcfenyı, (P.

Részletesebben

H L Furnérozó Kft. Borovifenyı 4800 3930 4150 5005 Lucfenyı 5440 4360 5660 4580 Vörösfenyı 5154 4220 5375 4440

H L Furnérozó Kft. Borovifenyı 4800 3930 4150 5005 Lucfenyı 5440 4360 5660 4580 Vörösfenyı 5154 4220 5375 4440 Furnérozott lapok 2.1 Furnérozott forgácslap H L Furnérozó Kft. Ragasztás: IF 20 Méret: 2800*1250 2800*820 2800*1030 2070*1250 18 mm forgácslapra 22 mm forgácslapra Gözölt bükk 4424 3750 4445 3970 Bükk

Részletesebben

1.9. A forgácsoló szerszámok éltartama

1.9. A forgácsoló szerszámok éltartama 1. oldal, összesen: 8 1.9. A forgácsoló szerszámok éltartama A forgácsoló szerszámok eredeti szabályos mértani alakjukat bizonyos ideig tartó forgácsolás után elvesztik. Ilyenkor a szerszámokat újra kell

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapiseretek középszint 921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 21. ájus 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Érvényes: 2012. március 1-jétıl a következı árlista kibocsátásáig

Érvényes: 2012. március 1-jétıl a következı árlista kibocsátásáig Érvényes: 2012. március 1-jétıl a következı árlista kibocsátásáig 1 TARTALOMJEGYZÉK Oldalszám: Fizetési és szállítási feltételek 3 Élfurnérok 4 - Keresztszálirányú élfurnérok 7 Fa éllécek 8 Kötegelt színfurnérok

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_06

Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok módosítása hıkezeléssel kémiai változások a faanyagban a hıkezelés hatására Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése FA Dr. JÓZSA Zsuzsanna Élőfa FA Faanyag arbor lignum (latin) dendron δέντρο xylon ξύλο (görög) tree wood, timber (angol) Baum Holz (német) albero legno (olasz) arbre bois (francia) boom hout (holland)

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV vízgyőjtı közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2009.

Részletesebben

Ács, állványozó Ács, állványozó

Ács, állványozó Ács, állványozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás. Fenyık k 1.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás. Fenyık k 1. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 4. Fahasznosítás Fenyık k 1. Duglászfeny szfenyı Pseudotsuga mensiensii kék zöld 2 Magasság: 50-100 m ágtiszta

Részletesebben

HSA24520. Használati útmutató

HSA24520. Használati útmutató HSA24520 HU Használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Azl, R600a (csak bizonyos körülmények között gyúlékony) teljesen környezetberát gázzal mőködı hőtıberendzés normális mőködésének eléréséhez, kövesse a következı

Részletesebben

A tarka égerormányos (Cryptorrhynchus lapathi L.) mint nemesnyár anyatelepeink károsítója

A tarka égerormányos (Cryptorrhynchus lapathi L.) mint nemesnyár anyatelepeink károsítója szejancev. Leszn. Hoz., 1960. 2. sz. 44 45. p. 13. Mjaszoedov, Sz. Sz.: Oszvetlenie lesznüh kul'tur sz primeneniem gerbici da 2,4-D. Leszn. Hoz., 1960. 4. sz. 16 18. p. 14. Policsuk, A. I. Siskin, A. G.:

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl. Medgyesbodzás Széchenyi u. 38.

Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl. Medgyesbodzás Széchenyi u. 38. Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl Medgyesbodzás Széchenyi u. 38. Elıterjesztés Medgyesbodzás Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2014. január 13-án tartandó ülésére a szociális célú tőzifa

Részletesebben

BUDAPEST X. KERÜLET, ÓHEGY-PARK ALATTI PINCERENDSZER 129-130-131. SZ. ÁGÁNAK VESZÉLYELHÁRÍTÁSA TÖMEDÉKELÉSSEL

BUDAPEST X. KERÜLET, ÓHEGY-PARK ALATTI PINCERENDSZER 129-130-131. SZ. ÁGÁNAK VESZÉLYELHÁRÍTÁSA TÖMEDÉKELÉSSEL BUDAPEST X. KERÜLET, ÓHEGY-PARK ALATTI PINCERENDSZER 129-130-131. SZ. ÁGÁNAK VESZÉLYELHÁRÍTÁSA TÖMEDÉKELÉSSEL (...) Az elvégzendı feladat meghatározása Feladat a C szakaszon található 129, 130 és 131 sz.

Részletesebben

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT A FAANYAGOK TŰZÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA:

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT A FAANYAGOK TŰZÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA: TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT A FAANYAGOK TŰZÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA: A BEÉGÉSI MÉLYSÉG MEGHATÁROZÁSA Janik Bernadett Zsuzsanna IV. ofmh Konzulens: Stipta József, okleveles vegyészmérnök Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 9. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I. Göcsösség (ághelyek) A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2017. OKTÓBER 25. 1. Egészítse ki az alábbi mondatokat! /2 pont Az osztódó szövetek működésének következménye a fa.... növekedése. A szár vastagsági növekedését a....

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 6. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste Zárvatermők fájának jellemzői A lombosfák a növényvilág legfejlettebb törzsének,

Részletesebben

7. Az éghajlat és a természeti zónák

7. Az éghajlat és a természeti zónák 7. Az éghajlat és a természeti zónák A környezeti tényezık közül az éghajlati tényezık azok, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják a talajok, a növényzet és a növényi produktivitás földrajzi eloszlására.

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2017. Február 14. Erdők: Földfelszín: Európa: Magyarország: Finnország: Hasznosítható: ~60% A fa ~28% ~31% ~19-22% 79%

Részletesebben

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Kedves Betegünk! Az elızetes vizsgálatok és leletek alapján Önnek mőtéti beavatkozásra van szüksége.

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_08

Faanyagok modifikációja_08 Faanyagok modifikációja_08 Faanyagok módosítása hıkezeléssel higroszkóposság, tartósság és szín változása Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

Önálló labor projektek

Önálló labor projektek Önálló labor projektek A projekt címe: Fa játszóterek tervezése Témavezető: Dr. Andor Krisztián Hallgatók száma: 3 A projekt célja Sopronban hiánynak számító játszóterek tervdokumentációinak elkészítése.

Részletesebben