TANULÁSI ÚTMUTATÓ. a közigazgatási alapvizsga Nemzetpolitika c. moduljának feldolgozásához vizsgára készülőknek július 31.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULÁSI ÚTMUTATÓ. a közigazgatási alapvizsga Nemzetpolitika c. moduljának feldolgozásához vizsgára készülőknek. 2013. július 31."

Átírás

1 a közigazgatási alapvizsga Nemzetpolitika c. moduljának feldolgozásához július 31.

2 Tisztelt Vizsgázó! A közigazgatási alapvizsga tananyagának legutóbbi hatályosításakor megtörtént az elmúlt időszak jogszabályi változásainak való megfeleltetés. Az aktualizálás után azonban most jelentős tartalmi változás is bekövetkezett: helyet kapott a tananyagban egy hiánypótló témát feldolgozó új fejezet: a Magyarország nemzetpolitikáját bemutató 7. modul. A konzultációs foglalkozások beosztása (óraterve) is változott, a konzultációra fordítható összes idő azonban nem növekedett. Tovább erősítendő a vizsgázóktól alapvetően önálló felkészülést elváró szemléletet, a konzultáció tematikájába nem került be a nemzetpolitikánkról szóló fejezet, ebből a modulból tehát teljesen önállóan kell felkészülnie minden vizsgázónak. A vizsgára való önálló felkészülést eddig is egy általános tanulás-módszertani útmutató (amely a Vizsgaportálon keresztül mindenki számára elérhető), illetve a konzultációs folyamat elején egy ún. tanulástechnikai blokk segítette. Ezek az egész tananyag elsajátítását támogatják, ezért azokat mindenképpen célszerű igénybe venni, a 7. modul megtanulásához azonban feltétlen használja ezt a tanulási útmutatót!

3 BEVEZETŐ Kedves Vizsgázó! A következő néhány oldalon az alapvizsga tankönyv 7. moduljának (Nemzetpolitika) feldolgozását segítő módszerekkel, kérdésekkel, feladatokkal találkozik, ezek alkalmazása tehát szigorúan a tankönyv szövegéhez kötött. Követi annak szerkezetét, logikáját, tartalmát. A feldolgozást elősegítendő a tankönyvi szöveg mellé ábrákat, diagramokat illesztettünk és feldolgozást segítő kérdéseket fogalmaztunk meg. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útmutató sem a képanyagát, sem a kérdéseit tekintve nem öleli fel teljes egészében a modulban fellelhető ismeretanyagot, azt teljes egészében el kell olvasni! Sok esetben az útmutató ábráinak a figyelemfelkeltés, a motiválás a célja, máskor pedig elemzésre, adott témában való elmélyedésre, gondolkodásra, problémafelvetésre ad lehetőséget. 1) a következő két térkép tanulmányozásával egyidejűleg felelevenítheti a tárgykör jelentőségének megértését nagymértékben elősegítő történelmi-társadalmi ismereteit. Hogyan, mikor, milyen történelmi helyzetben váltak a Kárpát-medence egyes területein élő magyarok a szomszédos országok állampolgáraivá? Milyen nemzetiségek, milyen számban találhatók ma Magyarországon? Hogyan, mikor, milyen történelmi helyzetben kerültek ők ide? Mit lehet tudni a szomszédos országokban élő magyarok jelenlegi társadalmi, jogi, gazdasági, kulturális stb. helyzetéről?

4 Közép- és Dél-Kelet-Európa nemzetiségi térképe ( )

5 2) Az alábbi térkép segítségével próbálja megválaszolni kérdéseket, elvégezni a feladatokat! Azonosítsa, nevezze meg a környező országokat! Milyen megállapításokat lehet tenni a térképen szereplő információkkal kapcsolatban? A mostani előrejelzések szerint 2030-ban, 2050-ben a helyzet határainkon belül és a szomszédos országokban a magyarság lélekszámát illetően? Mi lehet az oka a térképről leolvasható folyamatoknak? Hogyan hatnak ezek a folyamatok az anyaország életére? Hogyan a szomszédos országokban élő magyar ajkú közösségekre? Kell-e, lehet-e tenni valamit a tendencia megállítására? Tudomása szerint történtek-e, történnek-e lépések a magyar állam, a külhoni nemzeti közösségek részéről a folyamat megállítására?

6 Az alábbi utasításokat követve, a feladatok elvégzése, a kérdések megválaszolása révén megkönnyítheti a modul önálló elsajátításának a munkáját, és ötleteket kaphat más modulok hatékonyabb megtanulásához. Sokszor segítik a megértést a térképek, diagramok, képek, azt javasoljuk, fordítson időt ezek tanulmányozására is! Az egyes feladatok megoldását, a kérdésekre a válaszokat megtalálja az útmutató végén, de szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a tudás gyarapításának legeredményesebb módja az, ha megküzdünk érte, ha saját magunk izzadjuk ki, vesszük birtokba! A Közigazgatási alapvizsga tankönyv 7. modulja - amely Magyarország nemzetpolitikáját mutatja be az alapvizsgázóknak - három nagyobb fejezetből áll: 7.1. Elvi keret: a magyar nemzet határokon átívelő összetartozása, az egységes magyar nemzet 7.2. Cselekvési területek 7.3. Magyar-magyar kapcsolattartás, párbeszéd I. Javasoljuk, hogy a 7 oldalnyi szöveget először olvassa el egyhuzamban az elejétől a végéig! Olvasás közben keressen az olvasottak és a napi közéleti ismeretei között kapcsolódási pontokat! II. Második olvasat közben írja ki magának mind az ismert, mind az ismeretlen fogalmakat! 1. Csináljon egy fogalomtárat, amelyben a fogalmak meghatározásai szerepelnek! 2. Azoknak a fogalmaknak, amelyek jelentését, magyarázatát nem tartalmazza a tankönyv, nézzen utána a megbízható internetes oldalakon, illetve könyvekben, kiadványokban! A kulcsfogalmak a modul ismeretanyagának a megértéséhez, elsajátításához, a modulon belüli továbbhaladáshoz elengedhetetlen fogalmak.

7 III. A harmadik olvasás során az alábbi megfigyelési szempontoknak megfelelően próbálja irányítani figyelmét, és közben jegyzeteljen, ha úgy véli, megtalálta a megfigyelés tárgyát! Mire érdemes figyelni, mit kell keresni a szövegben? 1. Tanulmányozza az 1. sz. táblázatot, amely népszámlálási adatokat tartalmaz! Milyen állításokat, megállapításokat tud megfogalmazni? 2. Figyelje meg és gyűjtse össze a határon túl élő magyarság problémáit! 3. Keresse meg és nevezze meg (emelje ki, jegyezze meg) azt a két dokumentumot, amely a Magyar Kormány nemzetpolitikáját a legjobban kifejezi! 4. Miben nyilvánul meg, mely területeken az anyaország cselekvési szándéka a határon túli magyarság érdekében? 5. Melyik kulturális, oktatási, rendezvényközpontként is működő intézmény szolgál színteréül a külhoni magyar közösségeket bemutató kiállításoknak, rendezvényeknek? 6. Mely szervezetek alkotják a MÁÉRT-et? 7. Milyen más, a határon túli magyarság támogatására alakult szervezetet ismer még? IV. Negyedszer fejezetenként és alaposan, a fogalomtár használatával olvassa újra a szöveget és válaszolja meg az alábbi kérdéseket! Ellenőrizze magát: írja le, illetve rögzítse a szóban elmondott válaszokat, vagy vegye igénybe ehhez más valaki segítségét! A helyes válaszokat megtalálja az útmutató végén!

8 A 7.1. fejezet (Elvi keret: a magyar nemzet határokon átívelő összetartozása, az egységes magyar nemzet) elolvasása közben/után megválaszolandó kérdések: 1) Mely szomszéd országokban találhatók a magyarságság határon túli részei? A térkép tanulmányozása segíti a válaszadásban! 2) Melyek a tankönyv szerint a szomszédos országokban élő magyarságot érintő legfontosabb problémák? Milyen egyéb problémákról tud Ön? 3) Mely ágazati politika foglalkozik kiemelten e területtel?

9 A 7.2. fejezet (Cselekvési területek) elolvasása után megválaszolandó kérdések: 1) Melyek a nemzetpolitika ún. cselekvési területei? 2) Mi a fő funkciója a Magyarság Házának?

10 3) Miért hozták létre a Bethlen Gábor Alapot és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t ben? 4) Ki kérheti egyszerűsített honosítás keretében a magyar állampolgárságot? A 7.3. fejezet (A magyar-magyar kapcsolattartás, párbeszéd) elolvasása után megválaszolandó kérdések: 1) Melyek a nemzetpolitika legfontosabb fórumai? 2) Mutassa be egy-egy mondatban - a nemzetpolitika legfontosabb fórumait!

11 Fogalomtár kulcsfogalmak Nemzetpolitika: a magyar állam önálló szakpolitikája, amelyet alapvetően az állami szervek összessége segítségével és a nemzetpolitikai stratégia más szereplőinek közreműködésével valósít meg Magyarország. Külhoni magyar közösségek: a magyar állam határain kívül élő magyarok közösségei. Egyszerűsített honosítás: a magyar állampolgárság megszerzése lehetőségének kiterjesztése a magyar állampolgárságú felmenővel vagy valószínűsített magyarországi származással és igazolt magyar nyelvtudással rendelkező személyek számára. A nemzetpolitika fórumai: azok a politikai egyeztető-, vita- és döntéshozatali intézmények, amelyeknek alapvető befolyása van a magyar nemzetpolitika alakítására. Diszkriminatív: hátrányosan megkülönböztető. Asszimiláció: egy etnikumnak, nemzetiségnek a többségi ( vagy domináns pozícióban lévő) etnikumba, nemzetiségbe történő beolvasztása, beolvadása. Negatív szaporulat: az a folyamat, amelynek során nem emelkedik a lakosság létszáma, hanem csökken. Autonómia: egy adott állam keretein belül gyakorolt belső önállóság, függetlenség. Atrocitás:erőszakoskodás, viszály, kegyetlenkedés.

12 V. Válaszok, megoldások A 7.1. fejezet kérdései és válaszai 1) Mely szomszédos országokban találhatók a magyarság határon túli részei? - Ausztria - Szlovákia - Ukrajna - Románia - Szerbia - Horvátország - Szlovénia 2) Melyek a tankönyv szerint a szomszédos országokban élő magyarságot érintő legfontosabb problémák? Milyen egyéb problémákról tud Ön? - a magyarok lélekszámának csökkenése, melynek okai az asszimiláció, a negatív szaporulat és az elvándorlás, - a szomszédos országok nagy részében hiányzik az a jogi keret, amely biztosítaná, hogy a magyar közösségek ne szenvedjenek hátrányt a többségi nemzethez képest - a szomszédos államok több ízben olyan adminisztratív intézkedéseket foganatosítanak, amelyek sokszor súlyosan diszkriminatívak az ott élő magyarság számára (különösen a nyelvpolitika, az oktatási jogok, a kulturális támogatások, a regionális közigazgatási beosztás területén - a jogos autonómia-törekvések elutasítása (kivéve Vajdaság, ahol működik a kulturális autonómia) - a szomszédos államokban élő magyar gyermekek viszonylag jelentős százalékát különböző okok miatt többségi intézménybe íratják, ami az asszimilációt erősíti - a felsőoktatásban részt vevő magyarok aránya jóval alacsonyabb a többségi nemzethez tartozók arányánál - magyarellenes atrocitások, fizikai támadások, magyarellenes falfirkák, diszkriminatív intézkedések, egyéb jogsértések

13 3) Mely ágazati politika foglalkozik kiemelten e területtel? A nemzetpolitika, melyet a csúcsminisztériumi rendszerben létrejött Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság koordinál. A 7.2. fejezet kérdései és válaszai 1) Mi a fő funkciója a Magyarság Házának? A külhoni magyar közösségek bemutatása oktatási és köznevelési célzattal. 2) Miért hozták létre a Bethlen Gábor Alapot és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t ben? Azért, hogy a korábbi többközpontú, követhetetlen pénzmozgásokat egy centralizált, egyszerű és transzparens (átlátható) rendszerbe helyezzék át. 3) Ki kérheti egyszerűsített honosítás keretében a magyar állampolgárságot? Az a nem magyar állampolgár, aki a magyar jog szerint büntetlen előéletű és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban, továbbá ha honosítása Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti, felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja. 4) Melyek a nemzetpolitika cselekvési területei? - egyszerűsített honosítás, - hatékony támogatáspolitika, - Bethlen Gábor Alap (Magyarság Háza), - Határtalanul! osztálykirándulási program. A 7.3 fejezet kérdései és válaszai 1) Melyek a nemzetpolitika legfontosabb fórumai? - Magyar Állandó Értekezlet, - Magyar Diaszpóra Tanács, - Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, - Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága.

14 2) Mutassa be röviden - a nemzetpolitika legfontosabb fórumait! Magyar Állandó Értekezlet A legfőbb magyar magyar politikai egyeztető fórum. Nemzeti érdekeink képviseletére alakult legitim magyar szervezetek párbeszédének intézményesített fórumaként a közös gondolkodásban és a magyar nemzetet érintő döntések közös meghozatalában tölt be meghatározó szerepet. A MÁÉRT évente legalább egyszer ülésezik, évközi munkáját szakbizottságok segítik. Magyar Diaszpóra Tanács A Magyar Diaszpóra Tanács a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek közös fóruma, amely a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit tartja szem előtt, valamint megteremti a diaszpóra magyarságának önálló képviseletét. Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Magyar Állandó Értekezlet kiegészítése a parlamenti együttműködés dimenziójával. Célja, hogy a törvényhozás szintjén rendszeressé, következésképpen eredményesebbé váljon az együttműködés a magyarországi parlamenti pártok és az anyaországon kívül élő magyar nemzeti közösségek szervezeteinek képviselői között Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Kapcsolatot tart a határon túli magyarság társadalmi és politikai szervezeteivel, figyelemmel kíséri a magyar nemzetpolitika eseményeit és a nemzetpolitikával kapcsolatos tevékenységet végző intézmények munkáját.

TANULÁSI SEGÉDLET. a közigazgatási alapvizsga Nemzetpolitika című moduljának feldolgozásához vizsgázóknak április

TANULÁSI SEGÉDLET. a közigazgatási alapvizsga Nemzetpolitika című moduljának feldolgozásához vizsgázóknak április TANULÁSI SEGÉDLET a közigazgatási alapvizsga Nemzetpolitika című moduljának feldolgozásához vizsgázóknak 2016. április Tisztelt Vizsgázó! A következő néhány oldalon a közigazgatási alapvizsga tankönyv

Részletesebben

1. fejezet. 2. fejezet

1. fejezet. 2. fejezet Tartalomjegyzék 1. fejezet Nemzet, állam, kisebbség 13 1.1. A nemzetpolitika alapjai 13 1.2. Magyarok kisebbségben 17 1.2.1. A trianoni békeszerződés 17 1.2.2. A két világháború közötti időszak 18 1.2.3.

Részletesebben

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Telefon: +36 1 795 6590 E-mail: npki@bgazrt.hu Web: www.bgazrt.hu/npki

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Telefon: +36 1 795 6590 E-mail: npki@bgazrt.hu Web: www.bgazrt.hu/npki Semmi új a nap alatt: kisebbségi jogok, kettős állampolgárság, autonómia A mostani kormányzati ciklus nemzetpolitikai alapvetéseként is értelmezhető Orbán Viktor beiktatásakor elhangzott kijelentése: A

Részletesebben

Magyar Állandó Értekezlet. XIII. ülés. Zárónyilatkozat. A Magyar Állandó Értekezlet tagszervezetei a következőkben állapodnak meg:

Magyar Állandó Értekezlet. XIII. ülés. Zárónyilatkozat. A Magyar Állandó Értekezlet tagszervezetei a következőkben állapodnak meg: Magyar Állandó Értekezlet XIII. ülés Zárónyilatkozat 2014 a magyar nemzet számára a választások éve volt, amelyek világosan megmutatták: a magyar nemzet összetartozik, szétválaszthatatlan egységet alkot.

Részletesebben

Nemzetpolitikai struktúra és programok. Milován Orsolya főosztályvezető Nemzetpolitikai Államtitkárság

Nemzetpolitikai struktúra és programok. Milován Orsolya főosztályvezető Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai struktúra és programok Milován Orsolya főosztályvezető Nemzetpolitikai Államtitkárság Miniszterelnökség Lázár János határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés. a közigazgatásban dolgozók számára

Nemzetpolitikai továbbképzés. a közigazgatásban dolgozók számára Nemzetpolitikai továbbképzés a közigazgatásban dolgozók számára 2014. március 3-4. Magyarság Háza 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Program Március 3. 8:30 8:40 Megnyitó, köszöntő. Milován Orsolya, főosztályvezető

Részletesebben

Romák az Unióban és tagállamaiban

Romák az Unióban és tagállamaiban Romák az Unióban és tagállamaiban Az Unió legnagyobb etnikai kisebbsége 10-12 millió között feltételezik létszámukat Minden országban hasonló problémákkal küzdenek Diszkrimináció a lakhatás, oktatás, egészségügy,

Részletesebben

A NEMZETPOLITIKA INTÉZMÉNYRENDSZERE KIEMELT NEMZETPOLITIKAI PROGRAMOK. Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár Nemzetpolitikai Államtitkárság

A NEMZETPOLITIKA INTÉZMÉNYRENDSZERE KIEMELT NEMZETPOLITIKAI PROGRAMOK. Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár Nemzetpolitikai Államtitkárság A NEMZETPOLITIKA INTÉZMÉNYRENDSZERE KIEMELT NEMZETPOLITIKAI PROGRAMOK Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár Nemzetpolitikai Államtitkárság Magyarok a Kárpát-medencében 2 2001 körüli népszámlálások 2011

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

Tájékoztató a határon túli támogatások központi nyilvántartó rendszeréről

Tájékoztató a határon túli támogatások központi nyilvántartó rendszeréről HATÁRON TÚLI MAGYAROK HIVATALA 1518 BUDAPEST 112, PF. 43 I. BÉRC U. 13-15. ( 372-9502 372-9561 - htmh@htmh.gov.hu Tájékoztató a határon túli támogatások központi nyilvántartó rendszeréről A szomszédos

Részletesebben

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képvisel őcsoportja. Kereszténydemokrata Néppár t. TI... számú törvényjavasla t

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képvisel őcsoportja. Kereszténydemokrata Néppár t. TI... számú törvényjavasla t ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISEL Ő Képvisel őcsoportja Kereszténydemokrata Néppár t Képvisel őcsoportja Et1 eg : 1010 t4aj 17. TI... számú törvényjavasla t a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény

Részletesebben

Dr. Kántor Zoltán, Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Dr. Kántor Zoltán, Nemzetpolitikai Kutatóintézet Történeti és elméleti alapok: Kisebbségtörténet. Nacionalizmuselméletek és kisebbségszociológia. Nemzetpolitikai stratégia. A nemzetpolitika dokumentumai. Dr. Kántor Zoltán, Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága Iromány száma: T/1671/ A t Benyújtás dátuma: 2018. október 25. ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Pánczél Károly,

Részletesebben

Tisztelt Bihar megyei és nagyváradi magyarok!

Tisztelt Bihar megyei és nagyváradi magyarok! Tisztelt Bihar megyei és nagyváradi magyarok! Eltelt 20 év közösségünk és nyilván szervezetünk életében is. Saját szülőföldünkön való megmaradásunkért küzdöttünk és küzdünk ma is. Ezen küzdelmeinkhez számítottunk,

Részletesebben

TANULÁSI ÚTMUTATÓ. e-learning típusú minősített továbbképzési programok tananyagának feldolgozásához. 2013. augusztus 31.

TANULÁSI ÚTMUTATÓ. e-learning típusú minősített továbbképzési programok tananyagának feldolgozásához. 2013. augusztus 31. 2013. augusztus 31. BEVEZETŐ Kedves Résztvevő! Miután elolvasta, és pontról pontra követte a felhasználói (technikai) útmutatót, mellyel eljutott a kívánt képzésig, íme egy újabb segítség a képzések tananyagában

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

2009. évi törvény A magyar állampolgárságról szóló évi LV. törvény módosításáró l

2009. évi törvény A magyar állampolgárságról szóló évi LV. törvény módosításáró l ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ É : 2009 'q x(049 6 OXT 1 Z. Képvisel ői önálló indítvány 2009. évi törvény A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosításáró l 1. (1) A magyar állampolgárságról

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. EU szabályozási környezet. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. EU szabályozási környezet. tanulmányokhoz IV. évfolyam GM/Vállalkozásszervező szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EU szabályozási környezet tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: EU szabályozási

Részletesebben

A Miniszterelnökség pályázati felhívása Petőfi Sándor Program ösztöndíjra

A Miniszterelnökség pályázati felhívása Petőfi Sándor Program ösztöndíjra A Miniszterelnökség pályázati felhívása Petőfi Sándor Program ösztöndíjra A Miniszterelnök általános helyettese a nemzetpolitikai tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási ösztöndíjakról szóló 98/2015.

Részletesebben

2005. évi II. törvény

2005. évi II. törvény Az Országgyűlés 2005. évi II. törvény a Szülőföld Alapról[1] - a szomszédos államokban élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének

Részletesebben

Résztvevői ütemterv. A Szabad hozzáférésű komplex természettudományos tananyagok tanórai és tanórán kívüli felhasználása c. továbbképzési program

Résztvevői ütemterv. A Szabad hozzáférésű komplex természettudományos tananyagok tanórai és tanórán kívüli felhasználása c. továbbképzési program Résztvevői ütemterv A Szabad hozzáférésű komplex természettudományos tananyagok tanórai és tanórán kívüli felhasználása c. továbbképzési program A továbbképzés: alapítási engedély száma: óraszáma (megszerezhető

Részletesebben

Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani?

Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani? Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani? Dr. Létray Zoltán Egyetemi docens EIK igazgató Széchenyi István Egyetem Az előadás tartalma: E-learning rendszer bevezetése a Széchenyi István

Részletesebben

2 LXV. Szülőföld Alap előirányzatainak alakulása 2008-ban

2 LXV. Szülőföld Alap előirányzatainak alakulása 2008-ban Alappal való rendelkezésre jogosult, a felhasználásért felelős: Társadalompolitika Összehangolásáért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Alapkezelő megnevezése: Szülőföld Alap Iroda Alap megnevezése: Szülőföld

Részletesebben

arculatának (1989 2002)

arculatának (1989 2002) A Kárpát-medence rpát-medence etnikai arculatának átalakulásatalakulása (1989 2002) Kocsis Károly MTA FKI ME MFTK A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése (2005.11.24 26.) Sopron Kárpát

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 89. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 1., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 89. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 1., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 1., kedd 89. szám Tartalomjegyzék 2010. évi XLIV. tör vény A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosításáról 21330 2/2010.

Részletesebben

Dr. Judit Kerekes AMIT 2017, New York

Dr. Judit Kerekes AMIT 2017, New York Dr. Judit Kerekes AMIT 2017, New York Örökségünk a magyar nyelv megőrzése megtartása A nagymama Idősebb szomszéd Családi barátok regéiből Régi kézimunkák újra használatából Magyar festmények, képek a

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.)

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.11.25. C(2014) 9048 final A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) a Bizottság főigazgatói, valamint a szervezetek vagy önfoglalkoztató személyek közötti megbeszélésekről

Részletesebben

A Nemzeti összetartozás bizottsága jelentés e

A Nemzeti összetartozás bizottsága jelentés e Yirvatala ÚrT,árlyszám : Q S9 S L 12 4 Az Országgyűlé s Nemzeti összetartozás bizottsága Érkezett: 2015 OKT 13. Kapcsolódó bizottság A Nemzeti összetartozás bizottsága jelentés e a Magyarország 2014. évi

Részletesebben

Magyar tıke külföldön. Budapest 2008. nov. 6.

Magyar tıke külföldön. Budapest 2008. nov. 6. Magyar tıke külföldön Budapest 2008. nov. 6. A globalizáció eredménye a növekvı tıkemozgás a világgazdaságban A magyar közgondolkodás középpontjában eddig a beáramló mőködı tıke állt Ha komolyan vesszük

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. 1. A pályázat célja. 2. A pályázat benyújtására jogosultak köre

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. 1. A pályázat célja. 2. A pályázat benyújtására jogosultak köre PÁLYÁZATI KIÍRÁS Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdet a 2018/2019-es tanévben a magyarországi és a szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külhoni magyar hallgatók

Részletesebben

Az RB internetes konzultációja a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről

Az RB internetes konzultációja a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről Kérdéstervezetek egy, a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről szóló felméréshez 2015. január 20-i változat Az RB internetes konzultációja a partnerségi

Részletesebben

Nyelvpolitikai nyelvoktatáspolitikai K Ü L Ö N Ö S T E K I N T E T T E L A S Z O M S Z É D O K R A É S A R O K O N O K R A

Nyelvpolitikai nyelvoktatáspolitikai K Ü L Ö N Ö S T E K I N T E T T E L A S Z O M S Z É D O K R A É S A R O K O N O K R A Nyelvpolitikai nyelvoktatáspolitikai helyzetkép T É R B E N É S I D Ő B E N K Ü L Ö N Ö S T E K I N T E T T E L A S Z O M S Z É D O K R A É S A R O K O N O K R A A többnyelvűség ma az ET 2012. évi felmérése

Részletesebben

Diaszpórakutatás. Gazsó Dániel

Diaszpórakutatás. Gazsó Dániel Gazsó Dániel daniel.gazso@bgazrt.hu Mit jelent a diaszpóra fogalma? Hogyan alakult ki a magyar diaszpóra? Mi Magyarország diaszpórapolitikája? A diaszpóra általános jelentése: Görög eredetű szó, melynek

Részletesebben

A határon túli magyarság demográfiai helyzete. Nemzetpolitikai továbbképzés 2015. június 9.

A határon túli magyarság demográfiai helyzete. Nemzetpolitikai továbbképzés 2015. június 9. A határon túli magyarság demográfiai helyzete Nemzetpolitikai továbbképzés 2015. június 9. Magyarok a Kárpát-medencében a 15. században Magyarok a Kárpát-medencében 2000 körül Magyarok a Kárpát-medencében

Részletesebben

NEMZETKÖZI ADATGYŰJTÉS KIHÍVÁSAI: A BOLDOGSÁG ÉS BIZALOM KUTATÁS

NEMZETKÖZI ADATGYŰJTÉS KIHÍVÁSAI: A BOLDOGSÁG ÉS BIZALOM KUTATÁS NEMZETKÖZI ADATGYŰJTÉS KIHÍVÁSAI: A BOLDOGSÁG ÉS BIZALOM KUTATÁS Udvari Beáta Podani Krisztina Dezső Máté Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube

Részletesebben

Alkotmányos alapismeretek vizsga

Alkotmányos alapismeretek vizsga + Alkotmányos alapismeretek vizsga A magyar állampolgárságról az 1993. évi LV. törvény rendelkezik. Nem magyar állampolgár az úgynevezett honosítási eljárás során válhat magyar állampolgárrá. Hol lehet

Részletesebben

A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE

A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE Kojanitz László szakmai vezető A projekt

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketingstratégia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2016/2017) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketingstratégia Tanszék:

Részletesebben

Tankönyv, tanmenet. Kojanitz László október 12.

Tankönyv, tanmenet. Kojanitz László október 12. Tankönyv, tanmenet Kojanitz László 2016. október 12. A tartalomfejlesztés új modellje Sokoldalú és folyamatos tartalomfejlesztés: tankönyvek, digitális tananyagok NKP A tanári gyakorlat feltárása: visszajelzések,

Részletesebben

Szülőföld Alap 2010. évi beszámolójának indokolása

Szülőföld Alap 2010. évi beszámolójának indokolása Alappal való rendelkezésre jogosult, a felhasználásért felelős: Nemzetpolitikáért felelős miniszter Alapkezelő megnevezése: Szülőföld Alap Iroda Alap megnevezése: Szülőföld Alap Alap fejezet száma: LXV.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Humán számvitel tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat. 2014/2015. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Humán számvitel tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat. 2014/2015. tanév II. félév SZÁMVITELI TANSZÉK : 469-66-98 Budapest TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Humán számvitel tantárgy tanulmányozásához Nappali tagozat 2014/2015. tanév II. félév A tárgy oktatásának célja: A tantárgy oktatásának célja

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MEZŐGAZDASÁGI SZAKNYELVI ANGOLLAL BŐVÍTETT ANGOL NYELV 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

A bizottság a törvényjavaslat ának a következő módosítását javasolja: 58.

A bizottság a törvényjavaslat ának a következő módosítását javasolja: 58. Hivatkozási szám a TAB ülésén: 3. (T/6410) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára, a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel

Részletesebben

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről: Cég/szervezet neve: Kisebbségi Jogvédő Alapítvány Képviselők: Dr. Tersztyánszkyné Dr. Vasadi Éva, Dr. Bándi Gyula Székhely: Budapest, 1026 Verseghy F.u.9.

Részletesebben

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIK A 9. évfolyam 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Iromány száma: T/503/831. Benyújtás dátuma: :06. Parlex azonosító: YX7T52OT0001

Iromány száma: T/503/831. Benyújtás dátuma: :06. Parlex azonosító: YX7T52OT0001 Iromány száma: T/503/831. Benyújtás dátuma: 2018-07-04 12:06 Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága Parlex azonosító: YX7T52OT0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Pánczél

Részletesebben

Magyar Állandó Értekezlet. XIV. ülés. Zárónyilatkozat

Magyar Állandó Értekezlet. XIV. ülés. Zárónyilatkozat Magyar Állandó Értekezlet XIV. ülés Zárónyilatkozat A Magyar Állandó Értekezlet által 2011-ben elfogadott a Magyar Nemzetpolitika A nemzetpolitikai stratégia kerete c. stratégiai dokumentum átfogó célként

Részletesebben

MINISZTERELNÖKSÉG DR. SEMJÉN ZSOLT ~ ( '~~,{ ( A

MINISZTERELNÖKSÉG DR. SEMJÉN ZSOLT ~ ( '~~,{ ( A DR. SEMJÉN ZSOLT Kövér László elnök úr részére Magyar Országgyűlés ~ ( '~~,{ ( A íl\,(t U,.! 1l A ~ Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 2. melléklet

Részletesebben

Határtalanul! program. Fazekas Zoltán pályázati-pénzügyi referens

Határtalanul! program. Fazekas Zoltán pályázati-pénzügyi referens Határtalanul! program Fazekas Zoltán pályázati-pénzügyi referens Határtalanul! program 1. nap: A Határtalanul! program bemutatása, elért eredmények, aktuális nyílt felhívások, részletek. 2. nap: Beszámoló

Részletesebben

Nemzeti tananyagfejlesztés és országos referenciaiskola hálózat kialakítása digitális kiegészítő oktatási anyagok létrehozása az új NAT hoz

Nemzeti tananyagfejlesztés és országos referenciaiskola hálózat kialakítása digitális kiegészítő oktatási anyagok létrehozása az új NAT hoz Nemzeti tananyagfejlesztés és országos referenciaiskola hálózat kialakítása digitális kiegészítő oktatási anyagok létrehozása az új NAT hoz TARTALOMFEJLESZTŐK FELADATAI Koczor Margit Budapest, 2013. 09.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gábor Dénes Főiskola FML-028/01

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gábor Dénes Főiskola FML-028/01 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ ELMÉLETI FIZIKA Alapszak (BSc) 332 Gábor Dénes Főiskola 2008/2009. tanév FML-028/01 Tartalomjegyzék 1. A tantárggyal kapcsolatos fontosabb adatok... 1 2. A tantárgy célkitűzése és tematikája...

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Humán kontrolling c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév

Részletesebben

EU szabályozási környezet. Tantárgyi útmutató

EU szabályozási környezet. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest EU szabályozási környezet Tantárgyi útmutató Nappali 2014/2015. I. félév 1 Tantárgy megnevezése EU szabályozási környezet Tantárgy kódja:

Részletesebben

A KMAT monitoring rendszere a nemzeti kisebbségek védelme érdekében

A KMAT monitoring rendszere a nemzeti kisebbségek védelme érdekében A KMAT monitoring rendszere a nemzeti kisebbségek védelme érdekében címmel 2014-ben összeállítottuk a kisebbségben élő nemzeti közösségek társadalmi állapotának vizsgálatát lehetővé tévő szempontrendszert.

Részletesebben

Magyar Állandó Értekezlet. XV. ülés. Zárónyilatkozat

Magyar Állandó Értekezlet. XV. ülés. Zárónyilatkozat Magyar Állandó Értekezlet XV. ülés Zárónyilatkozat Az elmúlt években a közjogi egyesítés mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a külhoni magyarság szülőföldön való gazdasági boldogulására. A Kárpát-medencei

Részletesebben

A TANKÖNYVFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJÉNEK TAPASZTALATAI ÉS EREDMÉNYEI KOJANITZ LÁSZLÓ

A TANKÖNYVFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJÉNEK TAPASZTALATAI ÉS EREDMÉNYEI KOJANITZ LÁSZLÓ A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TANKÖNYVFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJÉNEK TAPASZTALATAI ÉS EREDMÉNYEI KOJANITZ

Részletesebben

Az AJB-6010/2014-es közös jelentés

Az AJB-6010/2014-es közös jelentés Az AJB-6010/2014-es közös jelentés 2015. július Az oktatási elkülönülésről és elkülönítésről Az eljárás indítása, okok 2014. november 8., a köznevelési tv. módosításáról szóló törvényjavaslat által kiváltott

Részletesebben

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz III. ÉVFOLYAM PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vezetői számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján. Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék

Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján. Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék 6 5 4 3 2 1 A Föld népességszám-változása az utóbbi kétezer évben (adatforrás:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS (D.2.2.) tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS (D.2.2.) tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment alapszak Vállalkozásszervező szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS (D.2.2.) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. tanév II. (tavaszi) félév A KURZUS ALAPADATAI

Részletesebben

Tartalomjegyzék KÖSZÖNTŐ 4

Tartalomjegyzék KÖSZÖNTŐ 4 Tartalomjegyzék KÖSZÖNTŐ 4 1. A NEMZETPOLITIKAI STRATÉGIA FOGALMA 5 1.1. A nemzetpolitikai stratégia műfaja 5 1.1.1. A nemzetpolitikai stratégia sajátosságai 5 1.1.2. A nemzetpolitikai stratégia helye

Részletesebben

KITEKINTŐ NEMZETPOLITIKAI ELEMZŐ

KITEKINTŐ NEMZETPOLITIKAI ELEMZŐ KITEKINTŐ NEMZETPOLITIKAI ELEMZŐ A Kitekintő Kárpát-medence rovatának szerkesztői, a jelen tanulmány szerzői: Eplényi Kata, Kovács Eszter, Medgyesi Ádám, Pap Szilárd István és Zsár Virág. 2010. november

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés I. Átfogó és összefüggő választ ismertető feladatok Ii. Kifejtős kérdések Iii. Feleletválasztós kérdések...

TARTALOM. Bevezetés I. Átfogó és összefüggő választ ismertető feladatok Ii. Kifejtős kérdések Iii. Feleletválasztós kérdések... TARTALOM Bevezetés... 7 I. Átfogó és összefüggő választ ismertető feladatok... 9 Ii. Kifejtős kérdések....55 Iii. Feleletválasztós kérdések... 99 Iv. Igaz hamis állítás felismerését igénylő feladatok...134

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz IV. évfolyam PSZ Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Teljesítmény és

Részletesebben

A civil területet érintő jogszabályi változások február

A civil területet érintő jogszabályi változások február A civil területet érintő jogszabályi változások 2019. február 12-13. Fontos információk NEA 2019 pályázatok megjelenése 2019. január 16-án A kiíró már nem az EMET, hanem a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Részletesebben

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI dr. SPENIK SÁNDOR, Ungvári Nemzeti Egyetem Kárpátalja SZOLNOK - 2014 Kárpátalja

Részletesebben

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény. Dr. Varga Andrea 2012. 03. 22.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény. Dr. Varga Andrea 2012. 03. 22. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény Dr. Varga Andrea 2012. 03. 22. HATÁLYBA LÉPÉS: - 2012. 09. 01. - 2013. 01. 01. - 2013. 09. 01. -2014. 09. 01. 2016. 01. 01. TANKÖTELEZETTSÉG az óvoda 3

Részletesebben

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13.

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Közös ajánlások Az EU Ifjúsági Konferencia a Strukturált Párbeszéd folyamatának eleme, amely az Európai Unió fiataljait és

Részletesebben

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY * ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Teleki László Alapítvány 2002 A kötet a Teleki László Intézetben

Részletesebben

T/1301. számú. törvényjavaslat. a Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról

T/1301. számú. törvényjavaslat. a Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1301. számú törvényjavaslat a Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról Előadó: dr. Szilvásy György Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Budapest, 2006.

Részletesebben

PÁLYÁZATI NYOMTATÁNY Kelemen Éva Alapítvány Pályázati felhívás 2016/2017-es tanév 2. félév

PÁLYÁZATI NYOMTATÁNY Kelemen Éva Alapítvány Pályázati felhívás 2016/2017-es tanév 2. félév PÁLYÁZATI NYOMTATÁNY Kelemen Éva Alapítvány Pályázati felhívás 2016/2017-es tanév 2. félév A pályázatban csak a megfelelő igazolásokkal ellátott, pontosan és olvashatóan kitöltött űrlapok vehetnek részt.

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

Helsinki, március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges

Helsinki, március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges Helsinki, 2009. március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges HATÁROZAT AZ EURÓPAI PARLAMENT, A TANÁCS ÉS A BIZOTTSÁG DOKUMENTUMAIHOZ VALÓ NYILVÁNOS HOZZÁFÉRÉSRŐL SZÓLÓ 1049/2001/EK EURÓPAI PARLAMENTI ÉS

Részletesebben

Innovatív Dél-Zala Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása NYILATKOZAT

Innovatív Dél-Zala Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása NYILATKOZAT NYILATKOZAT Alulírott (pályázó hivatalos képviselőjének neve), mint a.. (vállalkozás neve, címe, adószáma) kijelentem, hogy a Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása elnevezésű

Részletesebben

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja.

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése Anyanyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Digitális kompetencia A tanulás tanulása Személyközi

Részletesebben

A Könyvtári Intézet Határon túli könyvtári szakemberek képzése és továbbképzése programja

A Könyvtári Intézet Határon túli könyvtári szakemberek képzése és továbbképzése programja A Könyvtári Intézet Határon túli könyvtári szakemberek képzése és továbbképzése programja Országos Könyvtárügyi Konferencia, Magyar könyvtári hálózat Határok nélkül szekció Dr. Hangodi Ágnes Könyvtári

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÁLTALÁNOS ISKOLA, FELSŐ TAGOZAT Sorozataink a 2015/2016-os tanévre Mind a magyar nyelv, mind az irodalom tantárgyhoz színvonalas

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... I. BEVEZETŐ... II. NEVELÉSI PROGRAM...

A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... I. BEVEZETŐ... II. NEVELÉSI PROGRAM... Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM I. BEVEZETŐ... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM II. NEVELÉSI PROGRAM... HIBA! A KÖNYVJELZŐ

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) 1. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Nemzetközi gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszéki

Részletesebben

A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a svájci tapasztalatok tükrében

A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a svájci tapasztalatok tükrében A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a svájci tapasztalatok tükrében Finta István Ph.D. MTA KRTK Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számviteli Sajátosságok. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számviteli Sajátosságok. tanulmányokhoz III. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számviteli Sajátosságok tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Számviteli Sajátosságok Tanszék:

Részletesebben

Történelem, francia nyelv és etika tantárgyakból betervezett projektfeladatok témakörei évfolyamokra lebontva

Történelem, francia nyelv és etika tantárgyakból betervezett projektfeladatok témakörei évfolyamokra lebontva Történelem, francia nyelv és etika tantárgyakból betervezett projektfeladatok témakörei évfolyamokra lebontva 9. évfolyam, történelem Témakör: Római kori magyar városok Választható altémák: egy-egy csoport

Részletesebben

Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében. Nagyvárad, szeptember 15.

Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében. Nagyvárad, szeptember 15. Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében Nagyvárad, 2016. szeptember 15. Adat és cél Felhasznált adatok: A 2001-es és 2011-es népszámlások adatbázisai ( If everything seems under control, you're

Részletesebben

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről.

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről. SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának 2007. március 21-i üléséről. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma a Miniszterelnöki Hivatal épületében

Részletesebben

Badis Róbert: Demográfiai folyamatok és etno-kulturális. körében

Badis Róbert: Demográfiai folyamatok és etno-kulturális. körében Badis Róbert: Demográfiai folyamatok és etno-kulturális reprodukció vizsgálata a vajdasági magyarok körében Identitás Kisebbségkutató Műhely 2017 Kisebbségi léthelyzetben élő magyar közösségek demográfiai

Részletesebben

A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal munkájának első szakaszát bemutató szakmai konferencia Budapest, 2007. szeptember 25. Az Oktatási Kerekasztal célja Egyrészt tisztázni

Részletesebben

Résztvevői ütemterv. IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program

Résztvevői ütemterv. IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program Résztvevői ütemterv IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program A továbbképzés: alapítási engedély száma: óraszáma (megszerezhető kreditpontok száma): 30

Részletesebben

A hazai pénzügyi kultúra fejlesztésének aktuális kihívásai

A hazai pénzügyi kultúra fejlesztésének aktuális kihívásai A hazai pénzügyi kultúra fejlesztésének aktuális kihívásai Előadó: dr. Tebeli Izabella főosztályvezető Pénzügypolitikáért felelős államtitkárság 2017. március 8. Pénzügyi tudatosság A pénzügyi tudatosság

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

B kategóriás vizsgázók (fő)

B kategóriás vizsgázók (fő) Az Európai Uniós projektek gyakorlati hasznosítása a hazai gépjárművezető képzés fejlesztésben Ipolyi-Keller Imre Budapest, 2010. február 12. 1 A Module Close To projekt Történnek balesetek, de nem velem.

Részletesebben

TÁMOP Munkába lépés. Zárókonferencia január 27.

TÁMOP Munkába lépés. Zárókonferencia január 27. TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Közismereti tárgyak felzárkóztató képzése Képzési tapasztalatok; módszertani kézikönyv bemutató Zárókonferencia 2011. január 27. Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése: Anyanyelvi

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola Intézmény OM azonosítója:

INTÉZKEDÉSI TERV. Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: INTÉZKEDÉSI TERV Intézmény neve: Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 031585 Intézményvezető neve: Miksi Jánosné Intézményvezető oktatási azonosítója: 72798770861 i terv

Részletesebben

KÖLDÖKZSINÓR PROGRAM. Tájékoztatás a külhonban született magyar gyermekek után járó családtámogatásokról

KÖLDÖKZSINÓR PROGRAM. Tájékoztatás a külhonban született magyar gyermekek után járó családtámogatásokról KÖLDÖKZSINÓR PROGRAM Tájékoztatás a külhonban született magyar gyermekek után járó családtámogatásokról Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain

Részletesebben

2010. évi CLXXXII. törvény. a Bethlen Gábor Alapról. 1. Az Alap célja, kedvezményezettjei

2010. évi CLXXXII. törvény. a Bethlen Gábor Alapról. 1. Az Alap célja, kedvezményezettjei 2010. évi CLXXXII. törvény a Bethlen Gábor Alapról Az Országgyűlés - a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának

Részletesebben