Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól"

Átírás

1

2

3

4 Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól jár. DE nem mindegyik gazdasági szereplő jár jól. Protekcionista eszközök (vám, kvóta, exporttámogatás, önkéntes exportkorlátozás, paratarifális eszközök). HOLTTEHER-VESZTESÉG: a világ biztosan veszít.

5 Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól jár. DE nem mindegyik gazdasági szereplő jár jól. Protekcionista eszközök (vám, kvóta, exporttámogatás, önkéntes exportkorlátozás, paratarifális eszközök). HOLTTEHER-VESZTESÉG: a világ biztosan veszít.

6 Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól jár. DE nem mindegyik gazdasági szereplő jár jól. Protekcionista eszközök (vám, kvóta, exporttámogatás, önkéntes exportkorlátozás, paratarifális eszközök). HOLTTEHER-VESZTESÉG: a világ biztosan veszít.

7 Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól jár. DE nem mindegyik gazdasági szereplő jár jól. Protekcionista eszközök (vám, kvóta, exporttámogatás, önkéntes exportkorlátozás, paratarifális eszközök). HOLTTEHER-VESZTESÉG: a világ biztosan veszít.

8 Miért kereskednek egymással? (Eltérőek, eltér a technológiájuk, komparatív előny.) Ha a kereskedelem komparatív előnyökön alapul akkor a gazdaság jól jár. DE nem mindegyik gazdasági szereplő jár jól. Protekcionista eszközök (vám, kvóta, exporttámogatás, önkéntes exportkorlátozás, paratarifális eszközök). HOLTTEHER-VESZTESÉG: a világ biztosan veszít.

9 A ország B ország

10 Terméket cseréltünk termékre. Ha volt is a termék ára, az csak azt mutatta meg, hogy hány másik termékre cserélhető el az adott termék (relatív árakat vettünk figyelembe, nem abszolút árakat), nem azt, hogy mennyi fizetőeszközt kell a termékért adni. Nem is volt fizetőeszközünk. A kereskedelmi mérleg egyenlege mindig 0 volt.

11 Terméket cseréltünk termékre. Ha volt is a termék ára, az csak azt mutatta meg, hogy hány másik termékre cserélhető el az adott termék (relatív árakat vettünk figyelembe, nem abszolút árakat), nem azt, hogy mennyi fizetőeszközt kell a termékért adni. Nem is volt fizetőeszközünk. A kereskedelmi mérleg egyenlege mindig 0 volt.

12 Terméket cseréltünk termékre. Ha volt is a termék ára, az csak azt mutatta meg, hogy hány másik termékre cserélhető el az adott termék (relatív árakat vettünk figyelembe, nem abszolút árakat), nem azt, hogy mennyi fizetőeszközt kell a termékért adni. Nem is volt fizetőeszközünk. A kereskedelmi mérleg egyenlege mindig 0 volt.

13 A ország B ország

14 A terméket nem másik termékre, hanem külföldi pénzügyi eszközre cseréljük. Hazai termékállomány csökkent, de hazai vagyonállomány (külföldi termékre szóló követelésünk) növekedett. Külföldi termékállomány növekedett, de külföldi vagyonállomány csökkent. A hazai és a külföldi kereskedelmi mérleg egyenlege nullától eltérő.

15 A terméket nem másik termékre, hanem külföldi pénzügyi eszközre cseréljük. Hazai termékállomány csökkent, de hazai vagyonállomány (külföldi termékre szóló követelésünk) növekedett. Külföldi termékállomány növekedett, de külföldi vagyonállomány csökkent. A hazai és a külföldi kereskedelmi mérleg egyenlege nullától eltérő.

16 A terméket nem másik termékre, hanem külföldi pénzügyi eszközre cseréljük. Hazai termékállomány csökkent, de hazai vagyonállomány (külföldi termékre szóló követelésünk) növekedett. Külföldi termékállomány növekedett, de külföldi vagyonállomány csökkent. A hazai és a külföldi kereskedelmi mérleg egyenlege nullától eltérő.

17 A terméket nem másik termékre, hanem külföldi pénzügyi eszközre cseréljük. Hazai termékállomány csökkent, de hazai vagyonállomány (külföldi termékre szóló követelésünk) növekedett. Külföldi termékállomány növekedett, de külföldi vagyonállomány csökkent. A hazai és a külföldi kereskedelmi mérleg egyenlege nullától eltérő.

18

19 Folyó fizetési mérleg 1. Áruk és szolgáltatások 2. Elsődleges jövedelmek 3. Másodlagos jövedelmek Tőkemérleg 1. Nem termelt nem pénzügyi javak 2. Tőketranszferek Pénzügyi mérleg 1. Közvetlen-tőkebefektetések 2. Portfolió-befektetések 3. Pénzügyi derivatívák 4. Egyéb befektetések 5. Tartalékeszközök

20 Rezidens és nem rezidens közötti tranzakciót tartalmazza, ahol a rezidens mindenki, akinek alapvető gazdasági érdeke (állandó lakhelye, székhelye, telephelye, termelése stb.) az adott ország gazdasági területéhez kapcsolódik (legalább 1 év). Forgalmi típusú kimutatás, így (i.) alapvetően a jövedelem és a pénzügyi eszközök mozgását követi, valamint (ii.) nem eszköz és forrás oldali tételeket, hanem tartozáskövetelés párosokat tartalmaz. Kettős könyvelés: minden tranzakció két helyen kerül elszámolásra, egyszer tartozásként, egyszer követelésként. A kimutatás hazai fizetőeszközben készül.

21 Rezidens és nem rezidens közötti tranzakciót tartalmazza, ahol a rezidens mindenki, akinek alapvető gazdasági érdeke (állandó lakhelye, székhelye, telephelye, termelése stb.) az adott ország gazdasági területéhez kapcsolódik (legalább 1 év). Forgalmi típusú kimutatás, így (i.) alapvetően a jövedelem és a pénzügyi eszközök mozgását követi, valamint (ii.) nem eszköz és forrás oldali tételeket, hanem tartozáskövetelés párosokat tartalmaz. Kettős könyvelés: minden tranzakció két helyen kerül elszámolásra, egyszer tartozásként, egyszer követelésként. A kimutatás hazai fizetőeszközben készül.

22 Rezidens és nem rezidens közötti tranzakciót tartalmazza, ahol a rezidens mindenki, akinek alapvető gazdasági érdeke (állandó lakhelye, székhelye, telephelye, termelése stb.) az adott ország gazdasági területéhez kapcsolódik (legalább 1 év). Forgalmi típusú kimutatás, így (i.) alapvetően a jövedelem és a pénzügyi eszközök mozgását követi, valamint (ii.) nem eszköz és forrás oldali tételeket, hanem tartozáskövetelés párosokat tartalmaz. Kettős könyvelés: minden tranzakció két helyen kerül elszámolásra, egyszer tartozásként, egyszer követelésként. A kimutatás hazai fizetőeszközben készül.

23 Rezidens és nem rezidens közötti tranzakciót tartalmazza, ahol a rezidens mindenki, akinek alapvető gazdasági érdeke (állandó lakhelye, székhelye, telephelye, termelése stb.) az adott ország gazdasági területéhez kapcsolódik (legalább 1 év). Forgalmi típusú kimutatás, így (i.) alapvetően a jövedelem és a pénzügyi eszközök mozgását követi, valamint (ii.) nem eszköz és forrás oldali tételeket, hanem tartozáskövetelés párosokat tartalmaz. Kettős könyvelés: minden tranzakció két helyen kerül elszámolásra, egyszer tartozásként, egyszer követelésként. A kimutatás hazai fizetőeszközben készül.

24

25 Folyó fizetési mérleg 1. Áruk és szolgáltatások 2. Elsődleges jövedelmek 3. Másodlagos jövedelmek Tőkemérleg 1. Nem termelt nem pénzügyi javak 2. Tőketranszferek Pénzügyi mérleg 1. Közvetlen-tőkebefektetések 2. Portfolió-befektetések 3. Pénzügyi derivatívák 4. Egyéb befektetések 5. Tartalékeszközök

26 Folyó fizetési mérleg 1. Áruk és szolgáltatások: export pozitív előjellel, import negatív előjellel (mert a jövedelemváltozást követjük, nem a termékek fizikai áramlását). 2. Elsődleges jövedelmek: munkából származó jövedelmek, befektetések jövedelmei. 3. Másodlagos jövedelmek: nem cserén, hanem viszonzatlan átutalásokon alapuló jövedelmek (jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék és juttatás, segély és biztosítási prémium, magánszemélyek és különböző szervezetek folyó átutalásai, nemzetközi szervezeteknek fizetendő és tőlük kapott különböző juttatások.

27 KÖVETELÉS TARTOZÁS Áruk és szolgáltatások exportja (+) Áruk és szolgáltatások importja (-) Jövedelmek és transzferek beáramlása (+) Jövedelmek és transzferek kiáramlása (-)

28

29 Folyó fizetési mérleg 1. Áruk és szolgáltatások 2. Elsődleges jövedelmek 3. Másodlagos jövedelmek Tőkemérleg 1. Nem termelt nem pénzügyi javak 2. Tőketranszferek Pénzügyi mérleg 1. Közvetlen-tőkebefektetések 2. Portfolió-befektetések 3. Pénzügyi derivatívák 4. Egyéb befektetések 5. Tartalékeszközök

30 Tőkemérleg 1. Nem termelt nem pénzügyi javak: olyan dolgok vételéből és eladásából származó jövedelem, amely nem tartozik a szellemi termékek közé. Van egy bányánk és a kitermelés jogát átadjuk egy külföldi rezidensnek. 2. Tőketranszferek: olyan transzferek, amelyek a rendelkezésre álló vagyonra vannak hatással (beruházási segély, állóeszköz tulajdonjogának átadása, adósságelengedés stb., de a nemzetközi szervezetek részére történt hozzájárulások fizetése is idetartozik.)

31

32 Folyó fizetési mérleg 1. Áruk és szolgáltatások 2. Elsődleges jövedelmek 3. Másodlagos jövedelmek Tőkemérleg 1. Nem termelt nem pénzügyi javak 2. Tőketranszferek Pénzügyi mérleg 1. Közvetlen-tőkebefektetések 2. Portfolió-befektetések 3. Pénzügyi derivatívák 4. Egyéb befektetések 5. Tartalékeszközök

33 KÖVETELÉS TARTOZÁS Követelések csökkenése (+) Követelések növekedése (-) Tartozások növekedése (+) Tartozások csökkenése (-)

34

35 A Budapesti Corvinus Egyetem Alkalmazott közgazdaságtan alapszakos hallgatója 144 dollárért megvásárolja az amazonon a Krugman-Obstfeld-Melitz nemzetközi közgazdaságtan tankönyv angol változatát.

36 Folyó fizetési mérleg (-) 1. Követelés: 2. Tartozás: a hallgató megkapja a könyvet, azaz terméket importált. Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg (+) 1. Követelés: a hallgató kifizeti a könyvet, így egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba került, a hazai gazdaság külfölddel szembeni adóssága növekedett. 2. Tartozás:

37 G.H. német turista megnéz egy opera-előadást az Operaházban. A jegyért a B. német banknál vezetett számlájára szóló kártyájával fizet.

38 Folyó fizetési mérleg (+) 1. Követelés: hazai szolgáltatást exportáltunk. 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás: a turista kifizette a jegyet, egy német tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, a külfölddel szembeni adósságunk csökkent (vagyonunk növekedett).

39 X hazai vállalat komoly jogi problémával néz szembe terméke külföldi piacán. A probléma megoldásával megbíz egy neves külföldi jogi irodát, amelynek a szolgáltatásért dollárt fizet.

40 Folyó fizetési mérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás: külföldi szolgáltatás igénybevétele, import. Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg (+) 1. Követelés: a vállalat kifizeti az dolláros díjat. Egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba került, a hazai gazdaság külfölddel szembeni adóssága növekedett (a vagyona csökkent). 2. Tartozás

41 K.I. hazai egyetemi oktató három hónapot tölt a közgazdasági oktatás csúcsát jelentő MIT egyetemen visiting professor-ként. Az ott végzett munkájáért dollár honoráriumban részesül.

42 Folyó fizetési mérleg (+) 1. Követelés: jövedelemáramlás. Egy hazai gazdasági szereplő jövedelme növekedett. 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás: egy külföldi tulajdonú pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került. A gazdaság külfölddel szembeni adóssága csökkent (vagyona növekedett).

43 N.J. frissen végzett régész nem nagyon talált magának itthon munkát, így 18 hónappal ezelőtt Londonba költözött és egy étteremben lett felszolgáló. Jelenleg heti 500 fontot keres. Azt tervezi, hogy majd 3 év múlva tér vissza Magyarországra.

44 Folyó fizetési mérleg 1. Követelés 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg 1. Követelés 2. Tartozás

45 N.J. (aki Londonban dolgozik felszolgálóként) havonta 50 fontot utal haza szüleinek.

46 Folyó fizetési mérleg (+) 1. Követelés: transzfer (ellenszolgáltatás nélküli jövedelem) érkezik a gazdaságba. 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás a pénz megérkezik. Egy külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba kerül. A külfölddel szembeni adósságunk csökkent (vagyonunk növekszik).

47 A magyar kormány 20 millió forint értékű segéllyel (gyógyszer) támogatja Afrika járvány- sújtotta országait.

48 Folyó fizetési mérleg ( ) 1. Követelés a gyógyszer exportja külföldre. 2. Tartozás maga a transzfer kiáramló jövedelem, így egy negatív tételt a másodlagos jövedelem sor tartalmazni fog. Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg 1. Követelés 2. Tartozás

49 H.T. külföldi befektető 350 millió forint értékben vásárolt magyar állampapírokat.

50 Folyó fizetési mérleg 1. Követelés 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg ( ) 1. Követelés: egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz (állampapír) külföldi tulajdonba került, így a gazdaság külfölddel szembeni adóssága növekedett. 2. Tartozás: a külföldi befektető fizetett az állampapírért, így egy külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, a külfölddel szembeni adósságunk csökkent.

51 N.J. (aki Londonban van) rendelkezik egy körülbelül 25 millió forint értékű tihanyi nyaralóval. Módosítja-e az ő kivándorlása a magyar fizetési mérleg valamely almérlegének egyenlegét?

52 Folyó fizetési mérleg 1. Követelés 2. Tartozás Tőkemérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás: külföldre irányuló tőketranszfer. A hazai vagyoneszköz csak a rezidensi státusz megváltoztatása miatt került külföldi kézbe. Pénzügyi mérleg (+) 1. Követelés: hazai vagyoneszköz külföldi tulajdonba kerül növekszik a külfölddel szembeni adósságunk, csökken a vagyonállományunk. 2. Tartozás

53 A.J. magyar befektető még 2013-ban facebook részvényt vásárolt, mely után most 5 dollár osztalékot kap.

54 Folyó fizetési mérleg (+) 1. Követelés: elsődleges jövedelem áramlott a gazdaságba. 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás: megérkezik az 5 dollár. Külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba kerül. A külfölddel szembeni tartozásunk csökken (vagyonunk növekszik).

55 K.J. magyar befektető A.J. ismerőse látva az A.J. által realizál jelentős hozamot egy külföldi befektetési banktól 4 millió dollár értékben vásárol facebook részvényeket.

56 Folyó fizetési mérleg 1. Követelés 2. Tartozás Tőkemérleg 1. Követelés 2. Tartozás Pénzügyi mérleg 1. Követelés: K.J. kifizeti a 4 millió dollárt. Egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba kerül. A külfölddel szembeni adósságunk növekszik (itt: a külföddel szembeni követelésünk csökken). 2. Tartozás: a facebook részvény K.J. tulajdonába kerül, egy külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba kerül. Külfölddel szembeni adósságunk csökken.

57 Magyarország átutalja az Európai Uniós költségvetéshez való hozzájárulását X eurót.

58 Folyó fizetési mérleg 1. Követelés 2. Tartozás Tőkemérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás: jövedelemkiáramlás, nemzetközi szervezetben való tagdíj kifizetése. Pénzügyi mérleg (+) 1. Követelés: a pénz átutalása. Egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba kerül. A külfölddel szembeni adósságunk növekszik (itt: a külfölddel szembeni követelésünk csökken.) 2. Tartozás

59 Hazai bankok elengedik görög bankok és/vagy intézmények adósságának 50 százalékát.

60 Folyó fizetési mérleg 1. Követelés 2. Tartozás Tőkemérleg (-) 1. Követelés 2. Tartozás adósságot engedtünk el, vagyonunk csökkent. Pénzügyi mérleg (+) 1. Követelés egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba kerül. Külföddel szembeni követelésünk csökken (vagyonunk csökken). 2. Tartozás

61 A példa az MNB Magyarország fizetésimérlegés külfölddel szembeni befektetésipozíció-statisztikái (a megújult nemzetközi módszertan és hazai gyakorlat) 2014 című tanulmányából származik (81.oldal) Éden statisztikáit kell összeállítani. Éden hivatalos fizetőeszköze a peták, ebben készülnek a statisztikák is. Az elszámoláshoz használt peták/tallér árfolyamot az esemény után feltüntettük, ha szükség lenne rá.

62 Éden vállalatai autót exportáltak. Az export ellenértékeként befolyt millió tallért a hazai számlavezető kereskedelmi bankok külföldi nostro számláján írták jóvá. (3 peták/tallér) Élelmiszerimportra az év során millió petákot fordítottak, amelyet a hazai számlavezető bankok külföldi nostro számlájáról egyenlítettek ki, millió tallér értékben. (3,07 peták/tallér) Az áruimporthoz kapcsolódva, nem rezidens szállítmányozási vállalkozók szolgáltatását igénybe véve millió petákkal egyenértékű 3849 millió tallér került leemelésre a hazai számlavezető bankok külföldi nostro számlájáról. (2,97 peták/tallér) Édenben a Pokolból érkező turisták 4333 millió tallért váltottak át a kereskedelmi bankokban, és költöttek el az ott-tartózkodásuk alatt. (2,91 peták/tallér)

63 Éden vállalatai autót exportáltak. Az export ellenértékeként befolyt millió tallért a hazai számlavezető kereskedelmi bankok külföldi nostro számláján írták jóvá. (3 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (+) áruexport millió peták. 2. Pénzügyi mérleg (-) kifizették, egy külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került. Külfölddel szembeni tartozásunk csökkent.

64 Élelmiszerimportra az év során millió petákot fordítottak, amelyet a hazai számlavezető bankok külföldi nostro számlájáról egyenlítettek ki, millió tallér értékben. (3,07 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (-) áruimport millió peták. 2. Pénzügyi mérleg (+) hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba került, a külfölddel szembeni adósságunk növekedett értékben.

65 Az áruimporthoz kapcsolódva, nem rezidens szállítmányozási vállalkozók szolgáltatását igénybe véve millió petákkal egyenértékű 3849 millió tallér került leemelésre a hazai számlavezető bankok külföldi nostro számlájáról. (2,97 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (-) szolgáltatásimport millió peták. 2. Pénzügyi mérleg (+) hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba került, így külfölddel szembeni adósságunk növekedett millió peták értékben.

66 Édenben a Pokolból érkező turisták 4333 millió tallért váltottak át a kereskedelmi bankokban, és költöttek el az ott-tartózkodásuk alatt. (2,91 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (+) szolgáltatás-export 12609,03 millió peták. 2. Pénzügyi mérleg (-) külföldi pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, külfölddel szembeni adósságunk csökkent 12609,03 millió peták értékben.

67 Éden kormánya 318 millió peták értékű gyógyszersegélyt küldött a természeti katasztrófa által sújtott Pokolba. (3,07 peták/tallér) A Pokolban dolgozó édeni vendégmunkások 56 millió tallért utaltak haza az otthoniak kereskedelmi banki számláira. (2,97 peták/tallér) Éden vállalatai közvetlen hitelfelvétel formájában 1300 millió tallér forrást vontak be az év során. (3 peták/tallér) Az Édenben 100%-os külföldi tulajdonban lévő, közvetlen tőkebefektetéssel létrehozott vállalatok tárgyévi adózott eredménye 4000 millió peták. (3,01 peták/tallér) A fenti eredményből osztalékként 2709 millió petákot szavaztak meg, s utaltak haza a nem rezidens működőtőke-befektetők. (3,02 peták/tallér)

68 Éden kormánya 318 millió peták értékű gyógyszersegélyt küldött a természeti katasztrófa által sújtott Pokolba. (3,07 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (-) másodlagos jövedelemátutalás külföldre 318 millió peták értékben. 2. Pénzügyi mérleg (+) hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba került, így külfölddel szembeni adósságunk növekszik 318 millió peták értékben.

69 A Pokolban dolgozó édeni vendégmunkások 56 millió tallért utaltak haza az otthoniak kereskedelmi banki számláira. (2,97 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (+) elsődleges jövedelem beáramlás 166,32 millió peták értékben. 2. Pénzügyi mérleg (-) külföldi tulajdonú pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, így külfölddel szembeni adósságunk csökkent 166,32 millió peták értékben.

70 Éden vállalatai közvetlen hitelfelvétel formájában 1300 millió tallér forrást vontak be az év során. (3 peták/tallér) 1. Pénzügyi mérleg (+) hitelfelvétel 3900 millió petákkal növekszik a külfölddel szembeni adósságunk. 2. Pénzügyi mérleg (-) pénz beérkezik. Egy külföldi pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, így a külfölddel szembeni adósság csökken millió peták.

71 Az Édenben 100%-os külföldi tulajdonban lévő, közvetlen tőkebefektetéssel létrehozott vállalatok tárgyévi adózott eredménye 4000 millió peták. (3,01 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (-) elsődleges jövedelem (újrabefektetett jövedelem) 4000 millió peták. 2. Pénzügyi mérleg (+) egy hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba került 4000 millió peták.

72 A fenti 4000 millió peták eredményből osztalékként 2709 millió petákot szavaztak meg, s utaltak haza a nem rezidens működőtőke-befektetők. (3,02 peták/tallér) 1. NEM TÖRTÉNIK SEMMI!!!!

73 A portfólió befektetések után Éden 1067 millió tallér kamatbevételt számolhatott el. (3 peták/tallér) Éden kormánya kötvényt bocsátott ki, amelyből a külföldiek 100 millió petákot jegyeztek. (2,94 peták/tallér) A kormány 49%-ban privatizálta a Postát, a külföldi befektető 1500 millió tallért fizetett a tulajdonrészért. (3 peták/tallér) Éden vállalatai tőzsdei részvénykibocsátás formájában is vontak be friss tőkét külföldről, összesen 301 millió peták értékben. (3,01 peták/tallér)

74 A portfólió befektetések után Éden 1067 millió tallér kamatbevételt számolhatott el. (3 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg (+) elsődleges jövedelem beáramlása 3201 millió peták értékben. 2. Pénzügyi mérleg (-) külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, így a külfölddel szembeni adósságunk 3201 millió petákkal csökkent.

75 Éden kormánya kötvényt bocsátott ki, amelyből a külföldiek 100 millió petákot jegyeztek. (2,94 peták/tallér) 1. Pénzügyi mérleg (+) kötvény kibocsátásával a külfölddel szembeni adósságunk 100 millió petákkal növekedett. 2. Pénzügyi mérleg (-) beérkezett a pénz, azaz külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, így a külfölddel szembeni adósságunk 100 millió petákkal csökken.

76 A kormány 49%-ban privatizálta a Postát, a külföldi befektető 1500 millió tallért fizetett a tulajdonrészért. (3 peták/tallér) 1. Pénzügyi mérleg (+) hazai tulajdonú vagyoneszköz külföldi tulajdonba került, így külfölddel szembeni adósságunk növekedett 4500 millió peták értékben. 2. Pénzügyi mérleg (-) kifizették, így külföldi tulajdonú pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került. A külfölddel szembeni tartozásunk csökkent 4500 millió peták értékben.

77 Éden vállalatai tőzsdei részvénykibocsátás formájában is vontak be friss tőkét külföldről, összesen 301 millió peták értékben. (3,01 peták/tallér) 1. Pénzügyi mérleg (+) külföldiek megvették a kibocsátott értékpapírt, így külfölddel szembeni adósságunk növekedett 301 millió peták értékben. 2. Pénzügyi mérleg (-) külföldiek kifizették az értékpapírt, így egy külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba került, azaz külfölddel szembeni adósságunk csökkent 301 millió peták értékben.

78 Éden kereskedelmi bankjai elengednek Pokol adósságából 51 millió petákot. (3 peták/tallér) Rezidens befektetők a tárgyévben nem szavaztak meg maguknak osztalékot, 540 millió tallérnyi adózott jövedelmet helyeztek eredménytartalékba a külföldi vállalataiknál. (3 peták/tallér) Éden rezidensei 300 millió tallér értékű Pokol-kötvényt vesznek. (3,12 peták/tallér)

79 Éden kereskedelmi bankjai elengednek Pokol adósságából 51 millió petákot. (3 peták/tallér) 1. Tőkemérleg (-) vagyonunk csökkent adósság-elengedéssel 51 millió peták értékben. 2. Pénzügyi mérleg (+) külfölddel szembeni követelésünk értéke csökkent 51 millió peták értékben.

80 Rezidens befektetők a tárgyévben nem szavaztak meg maguknak osztalékot, 540 millió tallérnyi adózott jövedelmet helyeztek eredménytartalékba a külföldi vállalataiknál. (3 peták/tallér) 1. Folyó fizetési mérleg egyenlege (+) elsődleges jövedelem 1620 millió tallér (újrabefektetett jövedelem). 2. Pénzügyi mérleg (-) külföldi pénzügyi eszköz hazai tulajdonba kerül, így külfölddel szembeni adósságunk csökken 1620 millió petákkal.

81 Éden rezidensei 300 millió tallér értékű Pokol-kötvényt vesznek. (3,12 peták/tallér) 1. Pénzügyi mérleg (-) kötvény megszerzése: külföldi tulajdonban lévő pénzügyi eszköz hazai tulajdonba kerül, így a külfölddel szembeni adósságunk csökken 936 millió petákkal. 2. Pénzügyi mérleg (+) kötvény kifizetése: a hazai tulajdonban lévő pénzügyi eszköz külföldi tulajdonba kerül, így a külfölddel szembeni adósságunk növekszik 936 millió petákkal.

82 Folyó fizetési mérleg egyenlege -2727,65 Tőkemérleg egyenlege 2778,65 Pénzügyi mérleg egyenlege -51 Fizetési mérleg egyenlege 0

83

84 GDP = C + I + G + X IM GNI = GDP + elsődleges jövedelmek egyenlege GNDI = GNI + másodlagos jövedelmek egyenlege CA = folyó fizetési mérleg GNDI = C + I + G + CA C + I + G t szokás belső felhasználásnak (abszorpciónak) is nevezni GNDI = belső felhasználás + CA I = GNDI C G CA = S CA (a beruházást vagy belföldi megtakarításból, vagy külföldről felvett hitelből kell finanszírozni) NFI = folyó fizetési mérleg és tőkemérleg egyenlegének összege.

85

86

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi fizetési mérleg

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi fizetési mérleg NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi fizetési mérleg Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni,

Részletesebben

Külgazdasági kapcsolatok nyilvántartása. A nemzetközi fizetési mérleg november 26.

Külgazdasági kapcsolatok nyilvántartása. A nemzetközi fizetési mérleg november 26. Külgazdasági kapcsolatok nyilvántartása A nemzetközi fizetési mérleg 2018. november 26. http://gtk.uni-miskolc.hu/gei/bankozi Nemzetközi fizetési mérleg: forgalmi típusú statisztikai kimutatás, amely az

Részletesebben

Nemzetközi gazdaságtan. Szabó-Bakos Eszter

Nemzetközi gazdaságtan. Szabó-Bakos Eszter Nemzetközi gazdaságtan Szabó-Bakos Eszter makrokurzusok.wordpress.com csakmakro.wordpress.com wps.aw.com/aw_krgmnobstf_interecon_8 Fizetési mérleg A B A B A B elismervény a tartozásról (például egy kötvény)

Részletesebben

Változások a fizetésimérleg-statisztikákban

Változások a fizetésimérleg-statisztikákban Változások a fizetésimérleg-statisztikákban A BPM6 bevezetése dr. Durucskó Mihály osztályvezető Statisztikai igazgatóság Fizetési mérleg önálló osztály 2014. június 24. 1 Miről lesz szó A változások áttekintése

Részletesebben

Nemzetközi közgazdaságtan

Nemzetközi közgazdaságtan Budapesti Corvinus Egyetem 2011. őszi félév, 8. hét A nemzetközi fizetési mérleg A nemzetközi fizetési mérleg, vagy Balance of Payments (BoP) összesíti mindazokat a gazdasági műveleteket, amelyek egy időszak

Részletesebben

Nemzetközi gazdaságtan

Nemzetközi gazdaságtan Nemzetközi gazdaságtan Dokumentumazonosító Lecke Címe Feldolgozás menete Feldolgozás 1) Gondolattérkép 2) Olvasó lecke Nemzetközi 3) Powerpoint 6. lecke fizetési mérleg 20-25 perc 4) Gondolattérkép 5)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról. 2015. I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról. 2015. I. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról NYILVÁNOS: 2015. június 24. 8:30-tól 2015. I. negyedév 2015 I. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 214. III. negyedév A fizetésimérleg-statisztikák elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványainak (Balance of Payments and International Investment

Részletesebben

A nemzetközi fizetési mérleg. Nemzetközi gazdaságtan

A nemzetközi fizetési mérleg. Nemzetközi gazdaságtan A nemzetközi fizetési mérleg Nemzetközi gazdaságtan A nemzetközi fizetési mérleg szerepe Az NFM (Balance of Payments - BPM) egy adott ország vállalatai, háztartásai és kormánya, valamint a külföldi országok

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 2016. III. negyedév 2016 III. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 2017. III. negyedév 2017 III. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról I. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról NYILVÁNOS: 2017. június 21. 8:30-tól 2017. I. negyedév 2017 I. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról III. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 2018. III. negyedév 2018 III. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege)

Részletesebben

A. melléklet a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

A. melléklet a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 21.12.2. COM(21) 774 végleges A. melléklet/24 B. fejezet A. melléklet a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Európai Unióban alkalmazandó

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról I. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 2018. I. negyedév 2018 I. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás

Részletesebben

A nemzetközi fizetési mérleg

A nemzetközi fizetési mérleg A nemzetközi fizetési mérleg 12. hét 2009.11.23. 1 A nemzetközi fizetési mérleg: Valamely országnak egy meghatározott naptári időszak (általában egy naptári év) alatt a külfölddel lebonyolított gazdasági

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 213. negyedév A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás nélkül tovább nőtt

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról NYILVÁNOS: 217. szeptember 2. 8:3-tól 217. negyedév 217 negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a I. negyedéves adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a I. negyedéves adatok alapján Budapest, 27. június 28. A fizetési mérleg alakulása a negyedéves adatok alapján Az MNB a meghirdetett adatközzétételi és -felülvizsgálati gyakorlatával összhangban 27. június 29-én először publikálja

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁSOK (2014/647/EU)

IRÁNYMUTATÁSOK (2014/647/EU) 2014.9.6. L 267/9 IRÁNYMUTATÁSOK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA (2014. június 3.) a kormányzati pénzügyi statisztikákról szóló EKB/2013/23 iránymutatás módosításáról (EKB/2014/21) (2014/647/EU)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III. 6. I. 6. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 14. I. 14. III. 15. I. 15. III. 16. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása IV. negyedév

A fizetési mérleg alakulása IV. negyedév Budapest, 28. március 31. A fizetési mérleg alakulása 27. negyedév Az MNB a meghirdetett adatközzétételi és -felülvizsgálati gyakorlatával összhangban 28. március 31-én először publikálja a 27. negyedéves

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása II. negyedév

A fizetési mérleg alakulása II. negyedév Budapest, 27. szeptember 28. A fizetési mérleg alakulása 27. negyedév Az MNB a meghirdetett adatközzétételi és -felülvizsgálati gyakorlatával összhangban 27. szeptember 28-án először publikálja a 27. negyedéves

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása 2007. III. negyedév

A fizetési mérleg alakulása 2007. III. negyedév Budapest, 27. december 28. A fizetési mérleg alakulása 27. negyedév Az MNB a meghirdetett adatközzétételi és -felülvizsgálati gyakorlatával összhangban 27. december 29-én először publikálja a 27. negyedéves

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. februári adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. februári adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. februári adatok alapján Az MNB téves jelentés korrekciója miatt visszamenőlegesen módosítja a 2. novemberi és az éves fizetési mérleg, valamint a 2. november 21. januári

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a II. negyedéves adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a II. negyedéves adatok alapján Budapest, 26. szeptember 28. A fizetési mérleg alakulása a 26. es adatok alapján Az MNB a meghirdetett adatközzétételi és -felülvizsgálati gyakorlatával összhangban 26. szeptember 29-én először publikálja

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról I. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 2014. I. negyedév Bevezető megjegyzések a közzétett adatokhoz A fizetésimérleg-statisztikák elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványainak

Részletesebben

A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK, A KIVITEL ÉS A BEHOZATAL, VALAMINT BELFÖLDI FELHASZNÁLÁS, 1995 2008 (millió forint, folyó áron)

A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK, A KIVITEL ÉS A BEHOZATAL, VALAMINT BELFÖLDI FELHASZNÁLÁS, 1995 2008 (millió forint, folyó áron) 279-302_Szakolczay_tablak.qxd 2009.06.16. 20:06 Page 279 A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK, A KIVITEL ÉS A BEHOZATAL, VALAMINT BELFÖLDI FELHASZNÁLÁS, 1995 2008 (millió forint, folyó áron) A/1. táblázat Év Bruttó Export

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 218. negyedév 218 negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás

Részletesebben

Témakör Adatszolgáltató Kritériumok Gyakoriság Adatszolgáltatás. negyedéves

Témakör Adatszolgáltató Kritériumok Gyakoriság Adatszolgáltatás. negyedéves 2. A gazdasági szereplőnek kell vizsgálnia és megállapítania, hogy az egyes adatszolgáltatások tekintetében meghatározott értékhatár-kritériumok, illetve egyéb feltételek rá nézve fennállnak-e, ha igen,

Részletesebben

A makroökonómia mutatói

A makroökonómia mutatói 1. 1999. évben Seholsincs országban az összes kibocsátás 4500 m$ volt. A folyó termelő felhasználás 2600 m$, a tárgyi eszközök értékcsökkenése 500 m$. Külföldről származó elsődleges jövedelem 40 m$, a

Részletesebben

a) 2630 md. USD b) 3119 md. USD c) 3389 md. USD d) 2800 md. USD b) Le kell vonni az értékcsökkenés nagyságát

a) 2630 md. USD b) 3119 md. USD c) 3389 md. USD d) 2800 md. USD b) Le kell vonni az értékcsökkenés nagyságát NEMZETGAZDASÁGI TELJESÍTMÉNY STATISZTIKAI MUTATÓSZÁMAI 1. Egy hipotetikus gazdaság alábbi adatait ismerjük Milliárd USD Fogyasztás 1925 Nettó export 44 Kamat fizetések 81 Személyi adók 500 Értékcsökkenés

Részletesebben

Megnevezés Szakterület Név Telefon, e-mail cím

Megnevezés Szakterület Név Telefon, e-mail cím Az MNB-ben felvilágosítást adó bankszakmai felelősök jegyzéke Azono -sító kód D01 Megnevezés Szakterület Név Telefon, e-mail cím Operatív napi jelentés a hitelintézetek devizahelyzetének változásáról E04

Részletesebben

MÉRLEG. KSH: 10047808-6419-122-05 Cg.:05-02-000250 Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet

MÉRLEG. KSH: 10047808-6419-122-05 Cg.:05-02-000250 Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z é s 2013.év 2014.év a. b. d. d. ESZKÖZÖK ( AKTÍVÁK ) 01. 1.Pénzeszközök 634 459 587 900 02. 2.Állampapírok 1 959 141 1 928 700 03. a) forgatási célú 1 856

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: MÉRLEG év. ESZKÖZÖK (aktívák)

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: MÉRLEG év. ESZKÖZÖK (aktívák) ESZKÖZÖK (aktívák) 1. Pénzeszközök 559 074 586 854 2. Állampapírok 4 900 163 0 5 779 321 a) forgatási célú 4 900 163 5 779 321 b) befektetési célú 0 0 2/A. Állampapírok értékelési különbözete 3. Hitelintézetekkel

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a márciusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a márciusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 23. márciusi adatok alapján 23-tól a publikáció súlypontja a havi adatokról a negyedéves adatokra helyeződik át. Havonta a T+3. munkanapon a nemzetközi tartalékokra vonatkozó

Részletesebben

Megjegyzések a fizetési mérleg statisztikákban 2004 márciusában végrehajtott módszertani változásokhoz

Megjegyzések a fizetési mérleg statisztikákban 2004 márciusában végrehajtott módszertani változásokhoz Megjegyzések a fizetési mérleg statisztikákban 2004 márciusában végrehajtott módszertani változásokhoz A módszertani változások rövid összefoglalása A fizetési mérleg statisztikák összeállítását nemzetközi

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: 10044874-6419-122-11. MÉRLEG 2014. év. ESZKÖZÖK (aktívák)

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: 10044874-6419-122-11. MÉRLEG 2014. év. ESZKÖZÖK (aktívák) ESZKÖZÖK (aktívák) 1. Pénzeszközök 251 412 559 074 2. Állampapírok 6 846 664 0 4 900 163 a) forgatási célú 6 846 664 4 900 163 b) befektetési célú 0 0 2/A. Állampapírok értékelési különbözete 3. Hitelintézetekkel

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól III. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól III. negyedév 5. I. 5. III.. I.. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 15. I. 15. III. 1. I. 1. III. 17. I. 17. III. 18. I. 18. III. SAJTÓKÖZLEMÉNY

Részletesebben

A nemzetközi fizetési mérleg. Vigvári András vigvaria@inext.hu

A nemzetközi fizetési mérleg. Vigvári András vigvaria@inext.hu A nemzetközi fizetési mérleg Vigvári András vigvaria@inext.hu A nemzetközi pénzügyi piacok mikroökonómiája Árfolyam alakulás, árfolyam rendszer kérdései A piac szabályozottsága (kötött devizagazdálkodás-

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁSOK. 1. cikk. Módosítások

IRÁNYMUTATÁSOK. 1. cikk. Módosítások 2018.6.15. L 153/161 IRÁNYMUTATÁSOK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) 2018/861 IRÁNYMUTATÁSA (2018. április 24.) a kormányzati pénzügyi statisztikákról szóló EKB/2013/23 iránymutatás módosításáról (EKB/2018/13)

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a márciusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a márciusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. márciusi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. márciusban 48 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az egyenlegnek az előző év márciushoz mért 97

Részletesebben

NETTO80 - Nettósított Önkormányzati költségvetési jelentés # Megnevezés Eredeti előirányzat Módosított előirányzat

NETTO80 - Nettósított Önkormányzati költségvetési jelentés # Megnevezés Eredeti előirányzat Módosított előirányzat # Megnevezés Eredeti Módosított ből 01 Rendszeres személyi juttatás (511) (=02/09) 2 957 186 3 118 601 2 949 110 0 02 Nem rendszeres személyi juttatás (512-517) (=02/42) 484 659 639 926 601 202 0 03 Külső

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III.. I.. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 15. I. 15. III. 1. I. 1. III. 17. I. 17. III. 18. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a decemberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a decemberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. decemberi adatok alapján A 21. decemberi fizetési mérleg közzétételével egyidőben az MNB visszamenőleg módosítja az 2-21-re korábban közölt havi fizetési mérlegek, valamint

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 25. I. 25. III. 26. I. 26. III. 27. I. 27. III. 28. I. 28. III. 29. I. 29. III. 21. I. 21. III. 211. I. 211. III. 212. I. 212. III. 213. I. 213. III. 214. I. 214. III. 215. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól I. negyedév 25. I. 26. I. 27. I. 28. I. 29. I. 21. I. 211. I. 2. I. 213. I. 214. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól 214. I. negyedév Budapest, 214. május 19.

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a évi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a évi adatok alapján . A fizetési mérleg alakulása a 23. évi adatok alapján Az eredményszemléletű jövedelem-elszámolás bevezetésével megszüntetjük a nemzetközi statisztikai szabványoktól való legfontosabb eltérést. Az MNB

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a júliusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a júliusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. júliusi adatok alapján A végleges adatok szerint 21. júliusban 191 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, ami 181 millió euróval magasabb a tavalyi adatnál.

Részletesebben

Statisztikai közlemény a fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév

Statisztikai közlemény a fizetési mérleg alakulásáról II. negyedév Statisztikai közlemény a fizetési mérleg alakulásáról 2010. II. negyedév 2010 II. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól IV. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól IV. negyedév 25. I. 25. III. 26. I. 26. III. 27. I. 27. III. 28. I. 28. III. 29. I. 29. III. 21. I. 21. III. 211. I. 211. III. 212. I. 212. III. 213. I. 213. III. 214. I. 214. III. 215. I. 215. III. SAJTÓKÖZLEMÉNY

Részletesebben

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 71. Szolgáltatás költségei 1/231. 4. 81 82. Belföldi értékesítés közvetlen

Részletesebben

A cash flow kimutatás fogalmát a következők szerint definiálhatjuk (IAS 7 Cash-flow kimutatások alapján):

A cash flow kimutatás fogalmát a következők szerint definiálhatjuk (IAS 7 Cash-flow kimutatások alapján): A cash flow kimutatás fogalmát a következők szerint definiálhatjuk (IAS 7 Cash-flow kimutatások alapján): A cash flow pénzeszközök be- és kiáramlását jelenti, ahol pénzeszközök alatt a pénztári készpénzállományt

Részletesebben

Cash flow-kimutatás. A Cash flow-kimutatás tartalma

Cash flow-kimutatás. A Cash flow-kimutatás tartalma Cash flow-kimutatás Az éves beszámoló kiegészítő mellékletének tartalmaznia kell legalább a számviteli törvény által előírt, a 7. számú melléklet szerinti tartalmú cash flow-kimutatást is. Az egyszerűsített

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke emelésekor kibocsátott

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a szeptemberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a szeptemberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 22. szeptemberi adatok alapján A végleges számítások szerint 22. szeptemberben 366 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az előző évi szeptemberi egyenleg 12 hiányt mutatott.

Részletesebben

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU 21. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 12, milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege 12, milliárd forint és a privatizációs bevételek 3,1 milliárd

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról 1. 2015. II. negyedév 2

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról 1. 2015. II. negyedév 2 SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 1 2015. II. negyedév 2 2015 II. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege)

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a októberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a októberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 22. októberi adatok alapján A végleges számítások szerint 22. októberben 231 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az előző évi októberi egyenleg 72 hiányt mutatott. A változásban

Részletesebben

A MAKROÖKONÓMIA MUTATÓI

A MAKROÖKONÓMIA MUTATÓI A makroökonómia mutatói, nemzeti jövedelem 1 IGAZ-HAMIS ÁLLÍTÁSOK A MAKROÖKONÓMIA MUTATÓI 1. A fogyasztói árindex egy fix jószágkosár árát követi nyomon az időben. 2. Egy külföldön gyártott, de itthon

Részletesebben

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor TestLine - pénzügyi számviteli ügyintéző 1. 9:41 Normál Megnevezés Kiszámítás módja Értéke A nominális kibocsátás a t. évben A nominális kibocsátás a (t+1). évben Értékindex ( a nominális GDP értékének

Részletesebben

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor TestLine - pénzügyi számviteli ügyintéző 1. 11:18 Normál Bruttó kibocsátás (GO) 3500 Folyó termelő felhasználás (Cf) 2200 Évi amortizációs alap (Ca) 630 Az országba beutalt profit külföldi tőkebefektetésből

Részletesebben

Változások a fizetésimérleg-statisztikákban Az új nemzetközi módszertan (BPM6) bevezetése

Változások a fizetésimérleg-statisztikákban Az új nemzetközi módszertan (BPM6) bevezetése T á j é k o z t a t ó Változások a fizetésimérleg-statisztikákban Az új nemzetközi módszertan (BPM6) bevezetése A fizetésimérleg-statisztikák elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványainak

Részletesebben

A nemzetközi fizetési mérleg. Nemzetközi gazdaságtan

A nemzetközi fizetési mérleg. Nemzetközi gazdaságtan A nemzetközi fizetési mérleg Nemzetközi gazdaságtan A nemzetközi fizetési mérleg szerepe Az NFM (balance of payments) egy adott ország vállalatai, háztartásai és kormánya, valamint a külföldi országok

Részletesebben

TEVÉKENYSÉGET LEZÁRÓ ÉVES BESZÁMOLÓ

TEVÉKENYSÉGET LEZÁRÓ ÉVES BESZÁMOLÓ ZALA TAKARÉKSZÖVETKEZET 8900 ZALAEGERSZEG, DÍSZ TÉR 7. Cg.: 20-02-050052 TEVÉKENYSÉGET LEZÁRÓ ÉVES BESZÁMOLÓ 2017. MÉRLEG EREDMÉNYKIMUTATÁS KSH: 10081970-6419-122-20 Cg.: 20-02-050052 Zala Takarékszövetkezet

Részletesebben

DTM Hungary Accounting Intelligence

DTM Hungary Accounting Intelligence AZ OSZTALÉKFIZETÉSSEL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI TUDNIVALÓK Kedves Ügyfelünk! Noha a nem magánszemélyek részére kifizetett osztalék 2006. január 1-jétől adómentesség alá tartozik, a magánszemély tulajdonosok

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31.

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31. MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) adatok millió forintban 2013 2014 1. Pénzeszközök 39,870 459,330 2. Állampapírok 153,646 70,686 a) forgatási célú 92,910 16,462 b) befektetési célú 60,736 54,224 2/A. Állampapírok

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól I. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól negyedév Budapest, 19. május 17. - A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási

Részletesebben

KSH:10045655-6419-122-15 Cg.:15-02-050265 TiszavasváriTakarékszövetkezet

KSH:10045655-6419-122-15 Cg.:15-02-050265 TiszavasváriTakarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z é s 2009.év 2010.év a. b. c. d. ESZKÖZÖK ( AKTÍVÁK ) 01. 1.Pénzeszközök 568 996 551 705 02. 2.Állampapírok 1 619 269 1 386 999 03. a) forgatási célú 1 545

Részletesebben

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999.

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. 54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. december 31-én 3 000 eft jegyzett tőkével alakult, amely összeget

Részletesebben

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve 1. Egy nagyfeladat kidolgozása 2. A mérlegkészítés időszakának típus elszámolásai I. sz. feladat A Beszámol-Ő-1 Kft. 2X16.

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a októberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a októberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. októberi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. októberben 17 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, ami 72 millió euróval kedvezőbb a tavalyi

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

KÜLFÖLDI TŐKE MAGYARORSZÁGON

KÜLFÖLDI TŐKE MAGYARORSZÁGON KÜLFÖLDI TŐKE MAGYARORSZÁGON Dr. Surányi György egyetemi tanár régió igazgató, KKE-régió Budapest 2013. november 7. KÖZVETLENTŐKE-BEÁRAMLÁS A RÉGIÓBA Forrás: UNCTAD, Magyarország: nem tisztított adat 2

Részletesebben

A határokon átnyúló pénzügyi kapcsolatok Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@pszfb.bgf.hu

A határokon átnyúló pénzügyi kapcsolatok Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@pszfb.bgf.hu A határokon átnyúló pénzügyi kapcsolatok Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@pszfb.bgf.hu Pénzügy Intézeti Tanszék A nemzetközi fizetési mérlegelső megközelítés, fogalom Pénzforgalmi

Részletesebben

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük.

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. ESZKÖZÖK (aktívák) Előző év Tárgyév A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 79 260 72 655 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 10

Részletesebben

EREDMÉNYKIMUTATÁS I. (függőleges tagolás)

EREDMÉNYKIMUTATÁS I. (függőleges tagolás) EREDMÉNYKIMUTATÁS I. (függőleges tagolás) A tétel megnevezése Az előző év év(ek) Tárgyév a b d 01. 1. Kapott kamatok és kamatjellegű bevételek 2 960 398 3 526 440 02. a) rögzített kamatozású hitelviszonyt

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 1. Jelölje meg mérlegcsoport mélységig, hol jelennek meg a mérlegben az alábbi tételek!

GYAKORLÓ FELADATOK 1. Jelölje meg mérlegcsoport mélységig, hol jelennek meg a mérlegben az alábbi tételek! GYAKORLÓ FELADATOK 1. Jelölje meg mérlegcsoport mélységig, hol jelennek meg a mérlegben az alábbi tételek! 1. Az igazgató által használt személygépkocsi Eszközök / Befektetett e. / Tárgyi eszközök 2. Termelő

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a májusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a májusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 22. májusi adatok alapján A végleges számítások szerint 22. májusban 443 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az előző évi májusi egyenleg 213 hiányt mutatott. A változásban

Részletesebben

Önkormányzati költségvetési jelentés

Önkormányzati költségvetési jelentés Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala szerv, előirányzat megnevezése Önkormányzati költségvetési jelentés 1 2 5 4 0 2 3 0 0 0 3 3 0 0 0 2 2 0 0 6 szektor megye településtípus PIR-törzsszám év oldal Államháztartási

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól IV. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól IV. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól 18. IV. negyedév Budapest, 19. február 18. - A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó

Részletesebben

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ 22700368-3523-113-01 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: 1031 Budapest, Nánási út 5-7. B-325. 2016.01.01-2016.12.31 közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ Kelt: Budapest, 2017.04.25

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a I. negyedéves adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a I. negyedéves adatok alapján Budapest, 24. június 29 A fizetési mérleg alakulása a es adatok alapján A es adatok közzétételétől kezdődően a nemzetközi statisztikai szabványokkal összhangban az MNB a befektetésekhez kapcsolódó kamatjellegű

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1 NYILVÁNOS: 2008. május 22. 8:30 órától! Budapest, 2008. május 22. Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2008. I. negyedév 1. 2008. I. negyedévében a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban

Részletesebben

Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése és pénzügyi kimutatásai

Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése és pénzügyi kimutatásai Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése és pénzügyi kimutatásai (MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK ALAPJÁN) 1997. december 31. Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése A teljeskörû

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

SZIGORLATI MINTAPÉLDA II.

SZIGORLATI MINTAPÉLDA II. SZIGORLATI MINTAPÉLDA II. 1. feladat Az INNEN IS ONNAN IS Kft 2005. évi kiemelt gazdasági eseményei az alábbiak: 1. Átvállaltunk a leányvállalatunktól 3.000.000 Ft összegű tartozást, amelyet a tárgyévben

Részletesebben

HITELINTÉZETEK ÉS PÉNZÜGYI VÁLLALKOZÁSOK 2009. DECEMBER 31-i MÉRLEGE ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁSA

HITELINTÉZETEK ÉS PÉNZÜGYI VÁLLALKOZÁSOK 2009. DECEMBER 31-i MÉRLEGE ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁSA Statisztikai számjel: 10044393641912208 Téti Takarékszövetkezet vállalkozás megnevezése 9100 Tét, Fı u. 86. címe 96/561-240 telefonszáma HITELINTÉZETEK ÉS PÉNZÜGYI VÁLLALKOZÁSOK 2009. DECEMBER 31-i MÉRLEGE

Részletesebben

Statisztikai számjel Cégjegyzék száma. KELER Zrt. Hitelintézeti MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák)

Statisztikai számjel Cégjegyzék száma. KELER Zrt. Hitelintézeti MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) Hitelintézeti MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) 1. 1. Pénzeszközök (MNB nostro + MNB betét) 64 841 0 17 350 2. 2. Állampapírok (3.+4. sorok) 71 841 0 60 142 3. a) forgatási célú (MÁK + DKJ) 71 841 0 60 142 4.

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2004. IV. negyedév 1 Budapest, 2004. február 21. A IV. negyedévben az állampapírpiacon folytatódott a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos

Részletesebben

Éves beszámoló Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló Statisztikai számjel Cégjegyzék száma 2 0 3 9 0 7 5 0 9 0 0 1 5 7 2 0 1 Statisztikai számjel 0 1 0 9 9 2 0 8 3 6 Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése Duna Palota Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. A vállalkozás címe, telefonszáma 1051

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK C 136/6 AJÁNLÁSOK EURÓPAI KÖZPONTI BANK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK AJÁNLÁSA (2007. május 31.) a fizetési mérleg és a nemzetközi befektetési pozíciók statisztikái, valamint a nemzetközi tartalékok jelentése

Részletesebben

2013 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 961,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2013 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 961,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 21 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 91,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 12, milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2006. I. negyedév 1 Budapest, 2006. május 19. Az I. negyedévben az állampapírpiacon a legszembetűnőbb változás a biztosítók és nyugdíjpénztárak, valamint a

Részletesebben

2012. március végéig a kincstári kör hiánya 514,7 milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU

2012. március végéig a kincstári kör hiánya 514,7 milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU 212. március végéig a kincstári kör hiánya 14, milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU transzferek negatív egyenlege, amely 2,4 milliárd forint volt. Így a teljes nettó

Részletesebben

2012. november végéig a kincstári kör hiánya 698,0 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2012. november végéig a kincstári kör hiánya 698,0 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 212. november végéig a kincstári kör hiánya, milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely -1, milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási igény,

Részletesebben

szemináriumi A csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter

szemináriumi A csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter 3. szemináriumi ZH A csoport Név: NEPTUN-kód: A feladatlapra írja rá a nevét és a NEPTUN kódját! A dolgozat feladatainak megoldására maximálisan 90 perc áll rendelkezésre. A helyesnek vált válaszokat a

Részletesebben

7. A MAKROGAZDASÁGI SZEREPLK ÉS KÖLCSÖNHATÁSUK

7. A MAKROGAZDASÁGI SZEREPLK ÉS KÖLCSÖNHATÁSUK 7. A MAKROGAZDASÁGI SZEREPLK ÉS KÖLCSÖNHATÁSUK A gazdaság szerepli: háztartások, a vállalatok, az állam és a külföld. Az elemzés érdekében a gazdasági szereplket funkciójuk szerint csoportokba, gazdasági

Részletesebben