Hidrogén előállító, tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hidrogén előállító, tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése"

Átírás

1

2 2 Hidrogén előállító, tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése 1. Ismertesse az üzemelő hidrogénfejlesztő működését, fő paramétereit! 2. Ismertesse a kiegyenlítő tartályok utántöltését és a tartályváltás menetét! 3. Ismertesse a hidrogénfejlesztő nitrogénes öblítés szükségességét és menetét! 4. Ismertesse az elektrolit készítésének menetét, az elektrolit fő tulajdonságait! 5. Ismertesse a hidrogénfejlesztő elektrolittal és sótalanvízzel történő feltöltését! 6. Ismertesse a hidrogénfejlesztő fő üzemzavarait és azok elhárítását! 7. Ismertesse a hidrogén tartálypark alapállapotát, a hidrogénfogyasztók és a tartálypark kapcsolatát, a TVV-221 generátorok hűtésénél a hidrogén szükségességét! 8. Ismertesse egy hidrogén tartály karbantartásról történő visszavételét! 9. Ismertesse a szárító oszlopok felépítését, feladatát, működését! 10. Ismertesse a hidrogénfejlesztő leállítási módjait, a teljes leállítás menetét! 11. Ismertesse a hidrogénfejlesztő indítási menetét! 12. Ismertesse a hidrogénfejlesztő forró elektrolitos mosatásának szükségességét és menetét! 13. Ismertesse a hidrogénfejlesztők párhuzamos üzemét! 14. Ismertesse a hidrogénüzem üzemviteli korlátozásait! 15. Ismertesse a tartályváltás menetét, hidrogéntartály kiadását karbantartásra!

3 3 Kompresszorok, levegőrendszerek üzemeltetése a.) Nagynyomású kompresszorok 1. Ismertesse a nagynyomású levegőrendszer feladatát, a nagynyomású levegő fogyasztóit! 2. Ismertesse a nagynyomású levegőrendszer fogyasztóit, azok feladatait, a nagynyomású levegőrendszerre érvényes MÜSZ előírásokat! 3. Ismertesse a nagynyomású kompresszor elemeit, azok feladatát! 4. Ismertesse a nagynyomású kompresszor felépítését, működését, üzemi paramétereit! 5. Ismertesse a nagynyomású kompresszor szárítóblokkjának felépítését, működését, a szárítás folyamatát! 6. Ismertesse a kompresszorok automatikus üzemét! 7. Ismertesse a nagynyomású kompresszor indítási és leállítási módjait! 8. Ismertesse a nagynyomású kompresszor reteszeit, védelmeit! 9. Ismertesse a nagynyomású kompresszor üzemelése során elvégzendő ellenőrzéseket, műveleteket! 10. Ismertesse a nagynyomású kompresszorok karbantartásra való kiadásának feltételeit, 11. Ismertesse a nagynyomású kompresszorok karbantartásról történő visszavételének feltételeit, 12. Ismertesse a nagynyomású levegőtartály karbantartásra való kiadásának feltételeit, az elvégzendő feladatokat, ellenőrzéseket! 13. Ismertesse a nagynyomású levegőtartály karbantartásról történő visszavételének feltételeit,

4 4 b.) Kisnyomású kompresszorok 1. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok felépítését, üzemi paramétereit! 2. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok automatikus üzemét! 3. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok terhelt, illetve tehermentes üzemét! 4. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok kenési és hűtési rendszerét! 5. Ismertesse a kisnyomású levegőrendszer felépítését, a kisnyomású levegő felhasználási területeit! 6. Ismertesse a kisnyomású kompresszorokhoz tartozó hűtve szárító felépítését, működését! 7. Ismertesse a kisnyomású kompresszor üzem közbeni ellenőrzéseit, az elvégzendő feladatokat! 8. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok karbantartásra való kiadásának feltételeit, 9. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok karbantartásról történő visszavételének feltételeit, 10. Ismertesse a kisnyomású levegőtartály karbantartásra való kiadásának feltételeit, az elvégzendő feladatokat, ellenőrzéseket! 11. Ismertesse a kisnyomású levegőtartály karbantartásról történő visszavételének feltételeit, 12. Ismertesse a kisnyomású levegőrendszer üzemviteli korlátozásait!

5 5 Nitrogén tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése 1. Ismertesse a 01NN01 tartályok felépítését, nagynyomású nitrogén előállításának menetét a 01NN01 tartályokból! 2. Ismertesse a 01NN41 tartály felépítését, nagynyomású nitrogén előállításának menetét a 01NN41 tartályból! 3. Ismertesse a 01NN31 tartály felépítését, kisnyomású nitrogén előállításának menetét a 01NN31 tartályból! 4. Ismertesse a 01NN41 tartály felépítését, kisnyomású nitrogén előállításának menetét a 01NN41 tartályból! 5. Ismertesse a nitrogén tartálypark normál üzemi kapcsolását, az udvartéri nitrogéncső hálózatot, a nitrogénfogyasztók fő tulajdonságait! 6. Ismertesse a vészleürítő rendszer felépítését, működését! 7. Ismertesse a cseppfolyós tárolótartályok feltöltésének menetét cseppfolyós nitrogénnel! 8. Ismertesse a 60 bar-os és a cseppfolyós nitrogénkiadás menetét! 9. Ismertesse valamelyik cseppfolyós nitrogén tárolótartály karbantartásra kiadásának menetét! 10. Ismertesse valamelyik kis- vagy nagynyomású nitrogén tárolótartály karbantartásra kiadásának menetét! 11. Ismertesse a cseppfolyós nitrogén szivattyú, víz- és légfűtésű elpárologtató karbantartásra való kiadásának menetét! 12. Ismertesse valamelyik vészleürítő tartály karbantartásra való kiadásának menetét! 13. Ismertesse valamelyik cseppfolyós nitrogén tárolótartály karbantartásról való visszavételének menetét! 14. Ismertesse valamelyik kis- vagy nagynyomású nitrogén tárolótartály karbantartásról való visszavételének menetét! 15. Ismertesse a cseppfolyós nitrogén szivattyú, víz- és légfűtésű elpárologtató karbantartásról való visszavételének menetét! 16. Ismertesse a nitrogénüzem üzemviteli korlátozásait!

6 6 Szellőző rendszerek üzemeltetése 1. Ismertesse a klímagépek felépítését, működését! 2. Ismertesse a szekunderköri nyomószellőző rendszerek felépítését, működését! 3. Ismertesse a primerköri nyomószellőző rendszerek felépítését, működését! 4. Ismertesse a szekunderköri elszívó szellőző rendszerek felépítését, működését! 5. Ismertesse a szekunderköri recirkulációs rendszerek felépítését, működését! 6. Ismertesse valamely klímagép karbantartásra történő kiadását, visszavételét! 7. Ismertesse a szellőzőgépeket kiszolgáló segédrendszerek (forróvíz, hűtöttvíz) karbantartásra történő kiadását, visszavételét! 8. Ismertesse a szellőzőgépeket kiszolgáló segédrendszerek felépítését, normál üzemét! 9. Ismertesse a szellőzőrendszerek reteszeit, védelmeit! 10. Ismertesse a szellőzőrendszerek lehetséges üzemzavarait, azok elhárítását! 11. Ismertesse egy szellőzőgép indításának, leállításának folyamatát!

7 7 Gázüzemek irányítástechnikai és villamos berendezései 1. Sorolja fel a hidrogén bontókádhoz tartozó főbb villamos berendezéseket, ismertesse funkcióikat! 2. Sorolja fel az egyenirányító egység védelmeit! 3. Ismertesse a bontókád automatikus bekapcsolásának feltételeit! 4. Ismertesse a bontókád kézi bekapcsolását, illetve kikapcsolását! 5. Sorolja fel a vészleállítást okozó változásokat (az egyenirányító szekrény, bontókád vészleállítását előidéző okokat, technológiai változásokat)! 6. Ismertesse az egyenirányító berendezés reteszkapcsolatait a bekapcsolás szempontjából! 7. Ismertesse a villamos betáprendszert az egyenirányító berendezésig! 8. Sorolja fel a hidrogén bontókádhoz tartozó főbb villamos berendezéseket, ismertesse funkcióikat! 9. Ismertesse a kisnyomású kompresszor működtetési sorrendjének beállítását! 10. Ismertesse a hidrogén üzem figyelmeztető és technológiai védelmeit! 11. Mi lehet a következménye, ha a nyomáskülönbség a hidrogén és az oxigén között jelentősen meghaladja a megengedett értéket? 12. Melyek a nagynyomású kompresszor védelmei, reteszei? 13. Ismertesse a nagynyomású kompresszor indítását és leállítását! 14. Mi a következménye annak, ha az elgázosítóban nincs folyadék? 15. Hogyan mérjük a cseppfolyós nitrogén tartályban a folyadékszintet? 16. Milyen védelmi működések vannak a nitrogén elgázosítón? 17. A védelmi működések közül melyek jelennek meg a nitrogén üzem szivattyújának irányítástechnikai szekrényén? 18. Ismertesse a szellőzőgépek irányítástechnikai rendszerét! 19. Ismertesse egy fix klímagép szabályzóköreinek működését!

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a nagynyomású levegőrendszer feladatát, a nagynyomású levegő fogyasztóit! 2. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok felépítését, üzemi paramétereit! 3. Ismertesse az üzemelő hidrogénfejlesztő

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertese az örvényszivattyúk működési elvét és felépítését (fő szerkezeti elemeit)! 2. Ismertesse a fővízköri rendszer és berendezéseinek feladatát, normál üzemi állapotát és üzemi paramétereit!

Részletesebben

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését!

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését! 2 1. TÉTEL 1. A.) Ismertesse a 2. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát és felépítését! Ismertesse a karbantartó szellőző rendszer feladatát, kapcsolását,

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. A.) Ismertesse a főgőz rendszer üzemi állapotát és paramétereit! Ismertesse a főgőz rendszer fő berendezéseinek (GF biztonsági szelep, rockwell, AR, KR) feladatát, felépítését és működését!

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a biztonsági szelep főbb méreteivel, üzemi jellemzőivel kapcsolatos alapfogalmait! 2. Ismertesse az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályainál a fennmaradási engedélyükre

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3142-10/2 dott energiaátalakító-berendezés szerkezeti felépítése, biztonságtechnikai követelmények

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész 212-09 Atomerőművi üzemeltetési alapok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

1. TÉTEL. 2.) Ismertesse a füstgáz-kéntelenítő gipszszuszpenziós rendszerét!

1. TÉTEL. 2.) Ismertesse a füstgáz-kéntelenítő gipszszuszpenziós rendszerét! 1. TÉTEL 1.) Ismertesse a keresztáramú szűrőmosó üzemét, tálcaszint vízszórók téli-nyári üzemét, az olajlefölözést, az iszapoló üzemét, ismertesse a ventilátorok főbb hibaforrásait, a Dávidtorony kialakításait,

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertesse a gőzfejlesztő feladatát, működését! 3. Ismertesse a gőzfejlesztő lehetséges ill. az eddig előfordult meghibásodási lehetőségeit, meghibásodásait, továbbá azok javítási 2. TÉTEL

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

Az 51. sorszámú Erőművi gépész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 51. sorszámú Erőművi gépész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 51. sorszámú Erőművi gépész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 522 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

A tételhez segédeszközök nem használható.

A tételhez segédeszközök nem használható. A vizsgafeladat ismertetése A központilag összeállított tételsor a következő témaköröket tartalmazza: Erőművi blokkok és a villamosenergia-rendszer együttműködése Blokküzemeltetés gazdaságossága, javításának

Részletesebben

1. TÉTEL. 1. Ismertesse a forgó mozgást létrehozó erőhatás lehetséges módjait! 2. TÉTEL

1. TÉTEL. 1. Ismertesse a forgó mozgást létrehozó erőhatás lehetséges módjait! 2. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertesse a forgó mozgást létrehozó erőhatás lehetséges módjait! 2. A) Ismertesse az erőművek párhuzamos üzemét! B) Ismertesse a paksi turbinák csappantyú szervóinak működését! 3. A) Ismertesse

Részletesebben

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A Felhívás 1. számú szakmai melléklete Támogatási egységek (tevékenységek) maximálisan elszámolható kiadásai és azok kötelező építészeti-műszaki tartalomra vonatkozó előírásai: A B C D Sorszám Megnevezés,

Részletesebben

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A Felhívás 1. számú szakmai melléklete Támogatási egységek (tevékenységek) maximálisan elszámolható kiadásai és azok kötelező építészeti-műszaki tartalomra vonatkozó előírásai: A B C D Sorszám Megnevezés,

Részletesebben

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN 3024056 3024057 3024059 SZOLÁR HIDROBLOKK 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN SZOLÁR HIDROBLOKK KASZKÁD 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertesse az egyfokozatú centrifugálszivattyúk jellemző paramétereit (emelőmagasság, szállítóteljesítmény, jelleggörbe, munkapont, nyomóági nyomás, kavitációs szám, járókerék)! 2. Ismertesse

Részletesebben

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése DL drainback napkollektor rendszer vezérlése Tartalom Rendszer jellemzői Rendszer elemei Vezérlés kezelőfelülete Működési elv/ Állapotok Menüfunkciók Hibaelhárítás Technikai paraméterek DL drainback rendszer

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint!

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! 2 Szakmai ismeretek 1.a., Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! b. Ismertesse az oldható és nem oldható kötések fogalmát, fajtáit! Beszéljen az ék, retesz, csavar kötésekről,

Részletesebben

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján közzétett adatok:

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján közzétett adatok: A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján közzétett adatok: 1.) Alvállalkozói szerződések: Szerződés tárgya Szerződés-kötés éve MÁV berendezés

Részletesebben

11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM

11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM 2004. HABBALOLTÓ TŰZOLTÓ

Részletesebben

Reaktor operátor OKJ szóbeli vizsga vizsgakérdései

Reaktor operátor OKJ szóbeli vizsga vizsgakérdései 2 Reaktor operátor OKJ szóbeli vizsga vizsgakérdései A tételsor (Primerköri technológiai ismeretek) 1. a) Ismertese a fővízköri rendszer feladatát, normál üzemi állapotát, üzemi paramétereit, a főberendezések

Részletesebben

Többlakásos társasházak korszerű hőellátása lakáshőközpontokkal.

Többlakásos társasházak korszerű hőellátása lakáshőközpontokkal. Többlakásos társasházak korszerű hőellátása lakáshőközpontokkal www.futestechnika.danfoss.com Többlakásos lakóépületek hőellátásának követelményei Gazdaságos üzemvitel, alacsony energiaköltség Egyedi igények

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromos gép- és készülékszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

ENERGETIKAI OPERÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ENERGETIKAI OPERÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ENERGETIKAI OPERÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 522 04 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

ENERGETIKAI OPERÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ENERGETIKAI OPERÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ENERGETIKAI OPERÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 522 04 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév 2004/2005. tanév 1. TANTÁRGY CÍME: ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN A TANTÁRGY KÓDJA: NEGT A113 KREDIT 4. 2+0 ELŐADÁS

Részletesebben

Cég név: Készítette: Telefon:

Cég név: Készítette: Telefon: Pozíció Darab eírás 1 MAGA1 25- Cikkszám: 97924154 edvestengelyű keringetőszivattyú, a szivattyú és a motor egy egységet képez. A szivattyúban nincs tengelytömítés és mindössze két tömítőgyűrű található

Részletesebben

Villamos hálózat kezelő Villanyszerelő

Villamos hálózat kezelő Villanyszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó Szinusz-inverter HS 1000 CE 230V AC / 1000VA folyamatos / 2500VA csúcs Tisztelt Felhasználó! Üzembehelyezés elõtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési útmutatót. FIGYELEM!

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései tartalmazzák: Általános épületgépészeti rendszerismereteit Légcsatornák, légtechnikai- és klímaberendezések felépítésének,

Részletesebben

Hőtechnikai készülékek ellátása energia címkével

Hőtechnikai készülékek ellátása energia címkével Hőtechnikai készülékek ellátása energia címkével Kiss István HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt FUGA Rendezvényközpont 2015. június 11. Uniós törekevések Európai Tanács 2007. március 8 9. ELNÖKSÉGI KÖVETKEZTETÉSEK

Részletesebben

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS 6209-11 FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS Tartalomjegyzéke Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Ferenc József. Technológiai rendszerek, berendezések előkészítése karbantartásra. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Horváth Ferenc József. Technológiai rendszerek, berendezések előkészítése karbantartásra. A követelménymodul megnevezése: Horváth Ferenc József Technológiai rendszerek, berendezések előkészítése karbantartásra A követelménymodul megnevezése: Atomerőművi gépek üzemi ellenőrzése és üzemzavar elhárítása A követelménymodul száma:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autótechnikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 55 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Levegő hőszivattyú (Fűtő, monoblokk,r410a)

Levegő hőszivattyú (Fűtő, monoblokk,r410a) Levegő hőszivattyú (Fűtő, monoblokk,r410a) 1.Működési hőmérséklet tartomány:-10 től 45 ig 2. Vezérlési részek: 1Puffertartály hőmérséklet, Beállítási tartomány: 30 ~60 2Padlófűtés visszatérő víz hőmérséklet:

Részletesebben

Villamos gép és -készülék üzemeltető. Villanyszerelő

Villamos gép és -készülék üzemeltető. Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást.

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. Kompresszor Használati utasítás A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. MAC610 További információkért forduljon a legközelebbi meghatalmazott márkakereskedohöz vagy forgalmazóhoz.

Részletesebben

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter. /2019. (..) ITM rendelete. az egyes atomenergetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter. /2019. (..) ITM rendelete. az egyes atomenergetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az innovációért és technológiáért felelős miniszter /2019. (..) ITM rendelete az egyes atomenergetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. (5)

Részletesebben

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Printed in Germany, PT PM 020 07/08 H MT18 A 01 07/08 H Ózon előállítás és adagolás OZONFILT OZVa ózonberendezések

Részletesebben

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Dátum 2013.01.17 HA-5611 2013.01.18 HA-5612 2013.01.15 HA-5613 2013.01.22 HA- 5615 2013.02.01 HA-5618 Átalakítási engedély az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Részletesebben

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás COLEMAN MACH 3 (61 164 010) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás KEZELÉSI UTASÍTÁS Alaphelyzetben az üzemmód választó kapcsolónak OFF állásban kell lennie. 1. Kapcsolja be a jármű 240 V-os betáplálásának

Részletesebben

1. Fix nyomáskapcsoló

1. Fix nyomáskapcsoló 1. Fix nyomáskapcsoló Nyomáskapcsoló folyadékokra és semleges gázokra használható kompresszoroknál, autoklávoknál, gőz kazánoknál, stb. Ha nyomás szabályzóként alkalmazzuk, fontos ellenőrizni, hogy a max.

Részletesebben

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. levegő-víz hőszivattyúk

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. levegő-víz hőszivattyúk Tóth István gépészmérnök, közgazdász levegő-víz hőszivattyúk Összes hőszivattyú eladás 2005-2008 Hőszivattyú eladások típusonként 2005-2008 (fűtés szegmens) Pályázatok Lakossági: ZBR-09-EH megújuló energiákra

Részletesebben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben 2011 A Paksi Atomerőmű újra indítása teljes külső villamos hálózat vesztés esetén (black start) Egy igen összetett és erősen hurkolt villamos átviteli

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik ki a háztartási tüzelőberendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO 2, NO x és C x H y szennyezőanyagokat bocsát ki a légtérbe.

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Extrudálás alapjai. 1. Műanyagipar helyzete. 2. Műanyag termékgyártás. 3. Alapanyag. 4. A feldolgozást befolyásoló anyagjellemzők. 5.

Extrudálás alapjai. 1. Műanyagipar helyzete. 2. Műanyag termékgyártás. 3. Alapanyag. 4. A feldolgozást befolyásoló anyagjellemzők. 5. Extrudálás alapjai 1. Műanyagipar helyzete 1.1. Múltja 1.2. Jelen 1.3. Várható tendenciák 2. Műanyag termékgyártás 2.1. Termékkel szembeni elvárások 2.2. Alapanyag kiválasztás 2.3. Termékgyártásra való

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A) tételek. 1 Ismertesse a villamos vezetékanyagokat és szigeteléseiket! Csoportosítsa ezeket felhasználásuk szerint!

A) tételek. 1 Ismertesse a villamos vezetékanyagokat és szigeteléseiket! Csoportosítsa ezeket felhasználásuk szerint! 2 A) tételek 1 Ismertesse a villamos vezetékanyagokat és szigeteléseiket! Csoportosítsa ezeket felhasználásuk szerint! 2 Ismertesse a kapcsoló készülékek feladatát és általános szerkezetét! Térjen ki a

Részletesebben

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Édesipari termékgyártó 10. évfolyam (OKJ száma: 34 541 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Az alállomási kezelést támogató szakértői funkciók

Az alállomási kezelést támogató szakértői funkciók Az alállomási kezelést támogató szakértői funkciók dr. Kovács Attila Szakértői rendszerek Emberi szakértő kompetenciájával, tudásával rendelkező rendszer Jellemzői: Számítási műveletek helyett logikai

Részletesebben

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: GKM/4330/ /2007 A földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges képesítésről és ról szóló 12/2004. (II. 13.)

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

ATOMERŐMŰVI GÉPÉSZ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ATOMERŐMŰVI GÉPÉSZ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ATOMERŐMŰVI GÉPÉSZ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 522 01 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Atomerőművi

Részletesebben

Külszíni bányaipari technikus Bányaipari technikus Mélyművelési bányaipari Bányaipari technikus

Külszíni bányaipari technikus Bányaipari technikus Mélyművelési bányaipari Bányaipari technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Olefingyártás, benzin pirolízis

Olefingyártás, benzin pirolízis Olefingyártás, benzin pirolízis TECHNOLÓGIAI ÉS ÜZEMELTETÉSI KÉRDÉSEK KÖLTSÉGELEMZÉS ÉS ANALITIKAI MÓDSZEREK RABI ISTVÁN ELŐADÁSÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Termék leírása Típus: Greentech G11 - Benzin Motoros

Részletesebben

Párátlanító. Kezelési kézikönyv

Párátlanító. Kezelési kézikönyv Párátlanító Kezelési kézikönyv 1 TARTALOM GDN20AV-K4EBA1A GDN40AW-K3EBA1A TARTALOM Általános tudnivalók:...3 A berendezés részei:...3 A berendezés működtetése:...4 További funkciók:...6 Cseppvíz elvezetés:...7

Részletesebben

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN CleanJar MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS A berendezést üveg, fém és műanyagkannák, üveg és más tartályok tisztítására és sterilizálására tervezték

Részletesebben

Foglalkozási napló. Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam (OKJ száma: 34 853 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Energetikai operátor Energetikai operátor

Energetikai operátor Energetikai operátor 0077-06 lokk üzemeltetése átmeneti állapotban lokk átrakásra való leállítása, visszaindítása A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos

Részletesebben

10. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐ KEZELŐI TANFOLYAM

10. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 10. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés. Informatikai, munkaszervezési és tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése 1 rész 090011 090011/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.14 20106.18 Internetről szakmai dokumentumok

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Végrehajtó elem. - Transzformátor mint legfontosabb elem nem üzemképes - Távvezetékeken nem szállítható villamos energia - Hurok nem alakítható ki

Végrehajtó elem. - Transzformátor mint legfontosabb elem nem üzemképes - Távvezetékeken nem szállítható villamos energia - Hurok nem alakítható ki Nagyfeszültségű (120 kv-os) SF6 gáz szigetelésű megszakítók üzemeltetési tapasztalatai /néhány gondolat az SF6 gáz szigetelésű megszakítókkal kapcsolatban/ Kovács János Megszakító mint fontos hálózati

Részletesebben

INTIEL Elktronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.3 Beüzemelési útmutató

INTIEL Elktronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.3 Beüzemelési útmutató INTIEL Elktronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.3 Beüzemelési útmutató Forgalmazó: NatEnCo Bt. 9200 Mosonmagyaróvár, Móra Ferenc ltp. 3. Tel.: 20/373 8131 1 I. Alkalmazási terület

Részletesebben

Flamco. Flamco-Fill PA és PM típusú utántöltoª berendezés. Szerelési és kezelési leírás. 2000, Flamco. Flamco-Fill. Flamco-Fill

Flamco. Flamco-Fill PA és PM típusú utántöltoª berendezés. Szerelési és kezelési leírás. 2000, Flamco. Flamco-Fill. Flamco-Fill PA és PM típusú utántöltoª berendezés Flamco PA 5907 Flamco PM 5908 2000, Flamco H Szerelési és kezelési leírás Ön az alábbi címen érhet el bennünket: Becker Export-Import KFT. Pf: 216 1519 Budapest Tel.:

Részletesebben

1. TÉTEL. 1. Ismertesse a reaktor kupola bontását előkészítő műveleteket, a TGR technológia, illetve

1. TÉTEL. 1. Ismertesse a reaktor kupola bontását előkészítő műveleteket, a TGR technológia, illetve 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a reaktor kupola bontását előkészítő műveleteket, a TGR technológia, illetve az EGR ellenőrzési utasítás szerinti végrehajtást és eszközeit! Emelje ki az irányítói és végrehajtói

Részletesebben

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete XII. MNT Nukleáris Technikai Szimpózium, 2013. dec. 5-6. Vilimi András 71 A paksi atomerőmű látképe 500 MW 500 MW 500 MW

Részletesebben

Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész 2/42

Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész 2/42 . vizsgafeladat A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

Mechanika. 6. Hogyan határozza meg a kötegelt fázisvezetőt feszítő szigetelőlánc tehermentesítéséhez

Mechanika. 6. Hogyan határozza meg a kötegelt fázisvezetőt feszítő szigetelőlánc tehermentesítéséhez Mechanika 1. Ismertesse a nagyfeszültségű távvezetékek tartóláncainál alkalmazott közvetlen teher-mentesítés szabályait! Magyarázatához készítsen vektorábrát! 2. Ismertesse a nagyfeszültségű távvezetékek

Részletesebben

6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) szerkezetét!

6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) szerkezetét! 2 I. 1. a) Ismertesse a tűzvonal, a vízvonal, a huzam és a fordítókamra, valamint a kazán fűtött felületének fogalmát és kialakításait! b) Ismertesse az ELKA gőzkazán (ELEKTHERM ISZ gyártmány) 2. a) Ismertesse

Részletesebben

INTIEL Elektronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.1 Beüzemelési útmutató

INTIEL Elektronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.1 Beüzemelési útmutató INTIEL Elektronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.1 Beüzemelési útmutató Forgalmazó: NatEnCo Bt. 9200 Mosonmagyaróvár, Móra Ferenc ltp. 3. Tel.: 20 373 8131 1 I. Alkalmazási terület

Részletesebben

Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site

Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site Ivó-és Iparivíz szolgáltatás bemutatása Seprényi Gábor AGENDA I. MPK bemutatása 3 II. Ivóvíz szolgáltatás technológiai bemutatása 5 III. Iparivíz szolgáltatás technológiai

Részletesebben

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén)

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) 2004. AZ ÁRAMFEJLESZTŐ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 31 5236 01/V Szakmai ismeretek vizsgatárgy szóbeli vizsgatételei

Részletesebben

IDŐSZAKOS FELÜLVIZSGÁLAT (Tájékoztató a Hivatal engedélyét kérelmezők részére) Eszközcsoport: 19. Orvosigáz-ellátó berendezés és teljes rendszer

IDŐSZAKOS FELÜLVIZSGÁLAT (Tájékoztató a Hivatal engedélyét kérelmezők részére) Eszközcsoport: 19. Orvosigáz-ellátó berendezés és teljes rendszer IDŐSZAKOS FELÜLVIZSGÁLAT (Tájékoztató a Hivatal engedélyét kérelmezők részére) Eszközcsoport: 19. Orvosigáz-ellátó berendezés és teljes rendszer Tisztelt Kérelmező! Örömünkre szolgál, hogy az Ön(ök) vállalkozása

Részletesebben

Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság Villamos Járműműszaki Főmérnökség MŰSZAKI LEÍRÁS COMBINO JÁRMŰ

Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság Villamos Járműműszaki Főmérnökség MŰSZAKI LEÍRÁS COMBINO JÁRMŰ Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság Villamos Járműműszaki Főmérnökség MŰSZAKI LEÍRÁS COMBINO JÁRMŰ becsuklás elleni védelem szeleptömbjeinek (MV1, MV, MV3) beszerzéséhez Készítette:

Részletesebben

Szivattyú vezérlések, szintkapcsolók

Szivattyú vezérlések, szintkapcsolók Szivattyú vezérlések, szintkapcsolók Brio 2000 MT áramláskapcsoló A Brio 2000 MT áramlás és nyomás ellenőrzésére alkalmas szivattyús rendszerekben. Amíg vízáramlás van a rendszerben, az ellenőrző egység

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző Tájékoztató

Részletesebben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben Az alábbiakban tervezői segédlet jelleggel - a megvalósítás során számításba jövő típusrendszereket ismertetünk az egyszerűbb kialakítástól a bonyolultabbak felé haladva. 1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0345 06 Gépbeállítási feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0345 06/2 Gépszerkezettani,

Részletesebben

Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig. Előadó: Kardos Ferenc

Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig. Előadó: Kardos Ferenc Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig Előadó: Kardos Ferenc Épületgépészeti feladatok alacsony energiaigényű épületekben Fűtés Szellőztetés Használati melegvíz-előállítás Komforthűtés Előtemperálás

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 150. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 150. szám MAGYAR KÖZLÖNY 150. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. szeptember 6., péntek Tartalomjegyzék 31/2019. (IX. 6.) MNB rendelet A Magyar vizsla rézötvözetű emlékérme kibocsátásáról 6210 32/2019. (IX.

Részletesebben

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fogyasztói teljesítmény szabályozása A hőleadás teljesítménye függ az átáramló térfogatáram nagyságától,

Részletesebben

HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ. a HBI_E készülékbe épített vezérlı

HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ. a HBI_E készülékbe épített vezérlı HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ a HBI_E készülékbe épített vezérlı JELLEMZİK R410A hőtıközeggel Üzemmódok: hőtés főtés HMV készítés DC inverteres kompresszor a hatásfok maximalizálására, a

Részletesebben

JK-INTERNATIONAL GMBH

JK-INTERNATIONAL GMBH Tartalomjegyzék Üzemeltető címe... 1 Típustábla... 1 Általános tudnivalók... 2 Gépkönyv... 3 Üzemeltetési könyv... 5 Karbantartási kézi könyv... 9 Függelék... 15 Megjegyzés: A gépkönyvet, üzemeltetési

Részletesebben