ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ AZ ÓSZÖVETSÉGBE. Tételjegyzék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ AZ ÓSZÖVETSÉGBE. Tételjegyzék"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ AZ ÓSZÖVETSÉGBE Tételjegyzék Tétel SV1: Általános bevezetés az Ószövetségbe I. Az Ószövetség, mint könyvgyűjtemény 11; 1. Az Ószövetség könyvei Nevezetes bibliák 16; A héber szöveg 17; Görög fordítások Arám és szír fordítások 21; Latin fordítások 22; Egyéb fordítások 23; Magyar fordítások 24; Kritikai kiadások II. 1. Mit jelent az Egyház számára a Biblia?; 1.1. Kinyilatkoztatás és Szentírás A Szentírás könyvei szentek és kánoniak 32; Az ószövetségi kánon története 33; Ószövetségi apokrifek A Szentírás könyvei sugalmazottak 43; Az Ó- és Újszövetség kapcsolata 47; A Szentírás szerepe a teológiában II A judaizmus írásmagyarázata 51; Az Újszövetség írásmagyarázata Az apologéták Szentírás-teológiája 60; Az allegorikus exegézis kiteljesedése 62; Lépések a realizmus felé 66; Az ókor vége, a középkor kezdete A skolasztika 71; A reformáció írásmagyarázata 73; Bibliakritika a 19. század végéig: korai racionalizmus és felvilágosodás. A hegeliánus írásmagyarázat Bibliakritika a 19. század végéig: pozitivista írásmagyarázat, katolikus bibliateológia 82-85; A formakritikai exegézis Az egzisztenciális exegézis 89; Vissza a szöveghez: a jelenkor exegézise III. 1. Az Ószövetség társadalmi keretei III. 2. Az Ószövetség történeti-földrajzi keretei 108; Az ókori világ 108; A Közel-Kelet első dinasztikus kultúrái 109; A hatalmi viszonyok átrendeződése a Kr. e. 2. évezred fordulóján 113; A század század 117; Sorsdöntő változások a 13. században 119; A szír palesztin térség földrajza 120; A szír palesztin térség népei a Kr. e. 13. században 122 Tanulást segítő kérdések az egyes tételekhez 1. tétel 1. Hány könyvet tartalmaz a katolikus és a protestáns Ószövetség? 2. A kódexek alkalmazása előtt milyen volt a bibliai könyvek anyaga, formája, terjedelme? 3. Mikortól jelentek meg a kódexek, milyen változással járt a megjelenésük? 4. Milyen nevei vannak a Biblia első öt könyvének? 5. Mely műveket nevezik a zsidók korábbi próféták -nak? 6. Milyen változatai alakultak ki a királyokról szóló mű könyvekre osztásának? 7. A zsidó kánonban mely könyvek tartoznak a későbbi próféták -hoz? 8. Melyek a Ketubim könyvei? 9. Mely művek tartoznak a megillot (öt megilla) közé? Mi a közös bennük? 10. Hogyan alakult ki a Krónikás mű mai beosztása? 11. Mi az oka annak, hogy a héber Biblia hol 24, hol 22 könyvet számlál? 12. Milyen rendszer szerint csoportosítja az ószövetségi könyveket a Septuaginta? 13. Melyek azok a könyvek, amelyek csak a katolikus Ószövetségben szerepelnek, a protestánsban nem? 14. Mely könyvek találhatók hosszabb változatban a katolikus Ószövetségben a protestánshoz képest? 15. Hogyan kell a Bibliából idézni? 16. A héber Biblia mely könyveiben találhatók arámul írt részek? 17. Mely ószövetségi könyvek készültek eredetileg is görög nyelven?

2 18. Mikor alakult ki a héber Biblia mai szövegváltozata? 19. Mikor működtek a maszoréták és miben állt a munkájuk? 20. Melyek a TM legkorábbi kéziratai? 21. Milyen forrásokban találunk a mai héber szövegformát megelőző héber szövegváltozatokat? 22. Mit jelent a Septuaginta szó, és milyen legendából ered ez a név? 23. Mikortól meddig tartott a LXX fordítása, mely könyvek készültek el a legkorábban? 24. Milyen szempontokat követtek a LXX fordítói a fordítás során? 25. Hogyan alakították át a LXX fordítói a bibliai szöveget annak érdekében, hogy az megfeleljen a görög nyelvű zsidóság igényeinek? 26. Milyen volt a palesztinai zsidóság viszonya a LXX-hoz? Mi volt ennek az oka? 27. Mikor, milyen görög fordításokat készíttettek a zsidók a LXX helyett? Mik ezek jellegzetességei? 28. A keresztények között ki és mikor foglalkozott először a LXX recenziójával? 29. Mi volt a Hexapla és milyen szövegeket tartalmazott? 30. Kik foglalkoztak még az ókorban a LXX recenziójával? 31. Melyek a LXX görög szövegének legfontosabb ókori szövegtanúi? Mikor készültek, mik a jellegzetességeik? 32. Melyek a görög nyelvű Ószövetség legfontosabb papirusz-leletei? 33. Mikortól és miért tértek át kisbetűs kódexek készítésére? 2. tétel 1. Mi a kapcsolat a héber, arám és szír nyelvek között? 2. Mik a targumok, honnan erednek, mi a jellegzetességük? 3. Mi a szír Biblia neve? Mikor, milyen szövegekből alakult ki? 4. Mikor, milyen szövegváltozatokból alakult ki az ólatin fordítás? 5. Ki és mikor vállalkozott a Vetus Latina revíziójára? 6. Kinek a nevéhez fűződik a veritas hebraica elve? Mit jelent ez az elv? 7. Kinek a munkája a Vulgata, honnan valók a benne szereplő könyvek? 8. Milyen intézkedéseket hozott a tridenti zsinat a Vulgatával kapcsolatban? 9. Mi a Neovulgata, mikor adták ki? 10. Milyen egyéb ókori nyelvekre fordították le a Bibliát az ókorban? 11. Milyen magyar Biblia-fordításokat ismerünk a könyvnyomtatás elterjedése előtti időből? 12. Milyen részleges magyar fordításokat adtak ki a könyvnyomtatás elterjedése után? 13. Mi volt a könyvnyomtatás elterjedése utáni első teljes magyar fordítás? Mikor készült, mik a jellegzetességei? 14. Ki és mikor készített a tridenti zsinat után teljes magyar nyelvű, katolikus fordítást? 15. Hol, mikor, milyen szövegből készült a Békés-Dalos Újszövetség? 16. Milyen új magyar fordítások jelentek meg az 1970-es években? 17. Milyen céllal, mikor és miből készült az ún. Jeromos Biblia? 18. Mit nevezünk kritikai kiadásnak? 19. Mi volt a kritikai kiadások ókori őse? Miért volt rá szükség? 20. Mit jelent a textus receptus? Mikor, milyen céllal igyekeztek megalkotni? 21. Kinek a kritikai kiadása terjedt el a koraújkorban? Miből készült, mely népnyelvű fordításoknak lett az alapja? 22. Mi a probléma az ún. textus receptus-szal kapcsolatban? Mikor, minek a hatására szembesültek a kutatók e problémával? 23. Mit jelent a szövegcsalád kifejezés? Milyen ókori szövegcsaládokat ismerünk, mik a jellegzetességeik?

3 24. Meddig jutnak el a mai kritikai kiadások az eredeti szöveg feltárásában? 25. Mit állapíthatunk meg a szövegkritikai munka eredményei alapján a bibliai szövegek épségéről? 26. A kontinentális Európában melyek a legelterjedtebb mai kritikai kiadások (TM, LXX, Újszövetség)? 27. Az Ószövetség szövegével kapcsolatban ma mi a katolikus egyház legfőbb dilemmája? 3. tétel 1. Mit értünk kinyilatkoztatás alatt? 2. Mi az, amivel a kinyilatkoztatás több, mint puszta tanítás? 3. Mi a kinyilatkoztatás célja? 4. Milyen tulajdonságok következnek a kinyilatkoztatás történetiségéből? 5. Milyen a kinyilatkoztatás hagyományozásának természete? 6. Mi a szerepe a Szentírásnak a kinyilatkoztatás áthagyományozásában? 7. Mi a különbség a protestánsok és a katolikusok között a Szentírás és a hagyomány megítélésében? 8. Hogyan ítéli meg a protestáns felfogás azt a kérdést, ki jogosult a Szentírást értelmezni? 9. Mi a katolikus felfogás a tanítóhivatal írásértelmezői szerepével kapcsolatban? 10. Mit jelent a kánon szó? A Bibliára alkalmazva mit kíván kifejezni? 11. Melyek a kanonizálás folyamatának lépései? 12. Mikor vált kánonivá a Tóra? Miből következtetünk erre az időpontra? 13. Mikorra lett kánonivá a Nebiim; milyen szöveg utal arra, hogy már zárt könyvcsoport? 14. Honnan értesülünk először arról, hogy a Tóra és a Nebiim mellett már más iratok is nagy tekintélynek örvendenek? 15. Milyen igények, törekvések állnak a Ketubim hátterében? 16. Milyen különbségek voltak a zsidóság csoportjai között a kánoninak elismert könyvek tekintetében? 17. Mit látunk a qumráni közösség irataiban, mely könyveket nem ismerik a kánonból, illetve mely apokrif iratoknak tulajdonítanak tekintélyt? 18. Mely könyveket vette fel az alexandriai zsidóság az egyéb iratok közé, amelyeket Palesztinában nem? Honnan erednek ezek a könyvek? 19. Milyen irodalmi fogással törekedtek a Kr. e. 2. századtól az új vallási művek tekintélyt kivívni maguknak? 20. Mi volt az oka, hogy a kánoni könyvek gyűjtését felváltotta a válogatás ideje? 21. Hogyan alakult ki a szent irat fogalma? 22. Mikorra született meg a kánon terjedelmére vonatkozó közmegegyezés a zsidóság körében? Milyen iratokból következtetünk erre? 23. Milyen viták zajlottak Jabnéban a kánont illetően? Mi lett ezek eredménye? 24. Mi volt a zsidóság számára a kanonizálás fő elve? 25. Mi volt a zsidóság számára a kanonizálás másik elve? Mivel szemben alakult ki ez az elv? 26. Mi volt az ókeresztény egyház gyakorlati és elvi álláspontja az ószövetségi kánon kérdésében? 27. A kánoniság szempontjából hogyan csoportosította Órigenész és Atanáz az ószövetségi iratokat? 28. Milyen gyűjtemény lett végül nyugaton a keresztény kánon alapja? 29. Miért kezdte el Luther a deuterokanonikus könyveket apokrifeknek tekinteni?

4 30. Mely zsinatokon foglalkozott a katolikus egyház az ószövetségi kánon megállapításával? 31. Milyen szempont alapján döntött a tridenti zsinat az ószövetségi kánon ügyéről? 32. Mi az elvi (dogmatikai) különbség a kánoni és az apokrif iratok között? 33. Hogyan csoportosítják a katolikusok a kánoniság szempontjából az ószövetségi iratokat? 34. Hogyan csoportosítják a protestánsok a kánoniság szempontjából az ószövetségi iratokat? 35. Melyek a LXX apokrif könyvei? Miről szólnak? 36. Milyen változatai léteznek Hénok könyvének? 37. Mi Hénok könyvének teológiatörténeti jelentősége? 38. Milyen gyűjtemény őrizte meg Ezdrás 4. könyvét? Milyen részekből áll, mi a jelentősége? 39. Miről szól Manassze imája és a Tizenkét pátriárka testamentuma? Ez utóbbinak mi a teológiatörténeti jelentősége? 40. Miről szól a Jubileumok könyve, miről kapta a nevét, mi a történeti érdekessége? 41. Milyen egyéb ószövetségi apokrifeket ismerünk még? 4. tétel 1. Mit jelent, ha egy iratról azt állítjuk: sugalmazott? 2. Mely könyveket fogadták el a zsidók, illetve a keresztények sugalmazottaknak? 3. Mi és mivel váltotta ki, hogy a sugalmazás kérdése a szerzőről a szövegre került? 4. Milyen problémát próbálnak megoldani a sugalmazás elméletei? 5. Mi a probléma azzal, ha valaki a Szentírás emberi szerzőit csupán öntudatlan eszközöknek tekinti? 6. Milyen elméletek alakultak ki az ókorban a sugalmazás magyarázatára? 7. Mit képviselt Aquinoi Szent Tamás a sugalmazással kapcsolatban? 8. Milyen problémát vetett fel a sugalmazás magyarázatában a bibliakritika megjelenése? 9. Milyen irányzatok alakultak ki a protestantizmusban a sugalmazás megítélésében? 10. Mi a protestáns felfogás a Szentírás természetéről? Milyen problémát okoz ez a sugalmazás magyarázatában? 11. Mi a katolikus felfogás a Szentírás természetét illetően? Hogyan hat ez a sugalmazás magyarázatára? 12. Miben összegezhetjük a sugalmazás elgondolását annak ismeretében, amit ma a Biblia keletkezéséről tudunk? 13. Mettől meddig tart az Ó- és az Újszövetség? 14. Mi a viszony az Ó- és Újszövetség között? 15. Mit értünk intertestamentárius kor alatt? 16. Mi az intertestamentárius kor jelentősége az Újszövetség megértésében? 17. Mi a szentírástudomány helye, feladata a teológia rendszerében? 18. Milyen témákkal foglalkozik a szentírástudomány? 19. Mit jelent a biblikus teológia, mi a viszonya a dogmatikához? 20. Melyek a szentírástudomány segédtudományai? 5. tétel 1. Mi került a babiloni fogság után a zsidó vallási élet központjába, kik jutottak ezzel központi szerephez? 2. Mi a Misna, mikor, hogyan alakult ki? 3. Miből jött létre a Talmud? 4. Mi a midrás, milyen típusai vannak?

5 5. Mi a rabbinikus írásmagyarázat célja? 6. Mi szabályozza a rabbinikus írásmagyarázatot? 7. Miben hasonlít és miben tér el Jézus tanítói módszere a rabbinikus írásmagyarázattól? 8. Milyen céllal magyarázta a qumráni közösség a Szentírást? 9. Hogy nevezzük a qumráni írásmagyarázati módszert, és mi a lényege? 10. Ki volt Filón és mi indította exegézisének kidolgozására? 11. Milyen igényeket próbált kielégíteni Filón írásmagyarázata során? 12. Mi az allegorikus írásmagyarázat lényege és célja? 13. Milyen hatása volt Filón exegézisének a zsidóságra, illetve a kereszténységre? 14. Hogyan viszonyult Jézus tanítása a zsidóság hitéhez? 15. Mi az Újszövetség központi kérdése? 16. Hogyan tekintenek az Újszövetség írói az Ószövetségre? 17. Mi az Újszövetség új, sajátos módszere, amellyel az Ószövetséget magyarázza? Miben hasonlít, illetve különbözik ez az allegóriától? 18. A tipológia mellett milyen más módszerekkel magyarázza még az Újszövetség az Ószövetséget? 19. Milyen veszély csökkent, illetve nőtt meg a Kr. u. 2. századra az egyház életében? 6. tétel 1. Mik a gnosztikus eretnekségek legfontosabb jellemzői? 2. Hogyan viszonyult Markion az Ószövetséghez? Mi volt ennek az oka? 3. Hogyan viszonyultak Valentinosz követői az Ószövetséghez? 4. Hogyan tudta Szent Iréneusz megvédeni az Ószövetséget? 5. Miért volt fontos kiállni az Ószövetség mellett? 6. Milyen elvet dolgozott ki Római Szent Kelemen a hiteles írásmagyarázattal kapcsolatban? 7. Miket tett Órigenész a Szentírás megismerése és megértése érdekében? 8. Mi volt Órigenész célja az allegorikus exegézissel? 9. Milyen elveket és módszereket követett Órigenész exegézise során? 10. Mi volt a feltétele annak, hogy az allegorikus exegézis be tudja betölteni a szerepét? Mikor szűntek meg ezek a feltételek? 11. Miért bírálták az antióchiai teológusok az alexandriai iskola exegézisét? 12. Hogyan alkalmazták az antióchiai exegéták a tipológikus módszert? 13. Mivel vádolták az antióchiai exegétákat kortársaik? 14. Az antióchiai exegéták közül kik voltak a radikálisabb, és kik a mérsékeltebb irány követői? 15. Hogyan próbált Szent Jeromos egyensúlyt teremteni exegézisében? 16. Milyen változás következett be az ókor végén az exegézis céljában? 17. Hogyan viszonyult az ókori szerzetesség a Bibliához? Hogyan nevezzük olvasati módszerüket? 18. Miben áll a Szentírás négyes értelmének módszere? 7. tétel 1. Hogyan változott meg a skolasztika korában a mértékadó írásmagyarázat környezete? 2. Milyen filozófiai váltás változtatta meg a teológusok hozzáállását a Bibliához? Miben állt a változás? 3. Hogyan viszonyult az allegorikus módszer a skolasztikus exegézis céljához? 4. Mi volt Aquinoi Szent Tamás elve a Szentírás értelmével kapcsolatban? Mit szolgált ez az elv?

6 5. Milyen hermeneutika hatott a skolasztika korában a keresztény írásértelmezésre? Ki dolgozta fel ezt az elvet? 6. Mi volt a reneszánsz és a humanizmus hozzáállása a Bibliához? 7. Mik ellen harcolt a reformáció? 8. Mit jelent a sola Scriptura elve? Mire szolgált ez az elv a reformátorok számára? 9. Milyen elvet követtek a reformátorok a Szentírás magyarázata során? 10. Milyen kérdésekkel szembesültek a reformátorok a sola Scriptura elvének alkalmazásával? 11. Hova vezettek a reformátorok írásmagyarázati újításai? 8. tétel 1. Hogyan változott meg a racionalizmus korától a hozzáállás a Bibliához? 2. Mit keres a kritikai gondolkodás a Bibliában? 3. Milyen kérdésekkel szembesül az immanens történetírás, amikor a Bibliával foglalkozik? 4. Miért mondjuk, hogy a racionalizmus a filozófia gyámsága alá helyezte a Szentírást? 5. Miben különbözött a korai racionalizmus írásmagyarázata a századétól? 6. Hogyan védekezett a katolikus egyház a racionalista bibliakritikával szemben? 7. Milyen lett a katolikus egyház viszonya a Bibliához a racionalista bibliakritika hatására? 8. Kik voltak a szentíráskritika első képviselői? 9. Ki az, aki elsőként törekedett egy tisztán történeti (teljesen teológia-mentes) bibliamagyarázatra? Hogyan gondolta el az Újszövetség történetét? 10. Mit keresett a felvilágosodás a Bibliában? 11. Ki volt a negatív kritika első képviselője? Mi a negatív kritika lényege? 12. Milyen népszerű Jézus életrajzokra hatott a negatív kritika? 13. Hogyan állt a hegeliánus gondolkodás a Bibliához? Mennyiben változott ez a korai racionalizmushoz képest? 14. Milyennek látta Wellhausen Izrael történetét? 15. Hogyan mutatta be Ferdinand Christian Baur az Újszövetség történetét? Mik az értékei és a hiányosságai a szemléletének? 9. tétel 1. Mire törekedett a történeti pozitivizmus? Milyen kutatások alapozták meg véleményét? 2. Milyen teológiai irányzatok épültek a történeti pozitivizmusra, kik voltak a fő képviselőik? 3. Mit nevezünk liberális teológiának? Ki volt a fő képviselője? Mire törekedett? 4. Miben állt a 19. századi bibliamagyarázat terméketlensége? Mi volt ennek az oka? 5. Kik vettek részt a racionalizmus korai időszakában a katolikusok részéről a bibliakritikában? 6. Mi az utólagos aprobáció elmélet lényege? 7. Mi az obiter dicta elmélet lényege? 8. Hogyan állt a katolikus egyház a racionalista bibliakritikához a században? 9. Mi volt a modernizmus, mire törekedett? Ki volt a fő képviselője? 10. Hol és mikor jött létre a vallástörténeti iskola? 11. Mi volt a vallástörténeti iskola elve a Biblia magyarázatával kapcsolatban? 12. Mit remélt a vallástörténeti iskola a maga új megközelítésétől? 13. Milyen túlzások alakultak ki az első időkben a vallások egymásra hatásának vizsgálata során?

7 14. Mit keres a formakritikai exegézis a Bibliában? 15. Mi a szerepe a formák kutatásának a formakritikai exegézisben? 16. Hogyan tekint a vallástörténeti exegézis a Biblia szerzőire és szerkesztőire? 17. Miért tudtak a katolikusok is bekapcsolódni a formakritikai exegézisbe? 18. Ki kezdte el a formakritikai exegézis alkalmazását a katolikus egyházban? 19. Hogyan állt a Pápai Szentírás Bizottság az új megközelítésekhez? 20. Ki és mikor nyitotta meg az utat a katolikus exegéták előtt a kritikai módszerek alkalmazásához? 21. Mi a formakritikai exegézis értéke és problémája? 10. tétel 1. Mi az egzisztenciális exegézis fő törekvése? 2. Milyen változások következtek be a 20. század elején a newtoni-leibnizi világképhez képest? 3. Mire irányította Heidegger a filozófia figyelmét? 4. Hogyan mutatja be Heidegger a létmegértésünk folyamatát? 5. Mi felé fordult a hermeneutika Heidegger nyomán? 6. Miért kritizálta Karl Barth a liberális teológiát? 7. Miről szól Karl Barth szerint a Szentírás? 8. Mi Karl Barth dialektikus teológiájának érdeme és hátránya? 9. Mire terjeszti ki Bultmann a Szentírás történeti vizsgálatát? 10. Milyennek látja Bultmann az újszövetségi szövegek természetét? 11. Milyennek látja Bultmann az olvasó viszonyát a Szentíráshoz? 12. Mit keres Bultmann az Újszövetség szövegében? 13. Mi a bultmanni mítosztalanítás lényege és célja? 14. Milyen problémákat vet fel a bultmanni mítosztalanítás? 15. Mivel foglalkozik a szerkesztéskritikai módszer? Minek az ellenhatásaként jött létre? 16. Mivel foglalkozik a kánonkritika és a biblikus teológiai mozgalom? 17. Mi a strukturális exegézis lényege? 18. Milyen ágai vannak a strukturális exegézisnek? 19. Mi a strukturális exegézis előnye és hátránya? 20. Milyen új segédtudományokat hívnak segítségül korunkban a Biblia magyarázatához? Mi ezeknek a szerepe? 21. Milyen változások történtek az utóbbi évtizedekben a Biblia magyarázatában? 22. Hogyan próbálták meg a kritikai exegézissel szemben fenntartani az élő írásmagyarázatot? 23. Milyen elvek mentén válhatna a történeti magyarázat a hitet építő exegézissé? 24. Mik a korhoz kötöttségeink a Biblia olvasása és értelmezése során? 11. tétel 1. Hogyan gondolta el az irodalomkritika és a formakritika az Ószövetség társadalmi hátterét? 2. Mivel kell számot vetnünk, amikor az Ószövetség társadalmi kereteit keressük? 3. Mi volt az oktatás célja az ókori Izraelben? 4. Milyen bibliai szövegekkel foglalkoztak az oktatás során? 5. Hogyan hatott a nemzetközi irodalom az oktatásban használt bibliai szövegekre? 6. Milyen írások keletkeztek a királyi udvarban a kormányzás során? Mik váltak ezek közül maradandókká? 7. Hogyan hatottak a királyi udvar törekvései a bibliai történetírásra?

8 8. Mi az oka annak, hogy a királyi udvarban zajló prófétai tevékenységnek csak csekély hatása lett a bibliai prófétai irodalomra? 9. Mi volt a kultusz és a templomok szerepe az ókori Izraelben? 10. Milyen ószövetségi szövegek erednek a kultuszból? 11. Mi tette lehetővé a nagy intézményeket bíráló irodalom alkotását és fennmaradását? 12. Mely korban és miért lendült fel az Ószövetség ellenzéki irodalma? 13. Milyen művek tartoznak a hagyományirodalomhoz? 14. Milyen művek képviselik a szerzői irodalmat? Mikor tudott ez az irodalom fellendülni? 12. tétel 1. Milyen területet nevezünk termékeny félholdnak? 2. Meddig terjedt az ókori Izrael által ismert világ? 3. Mióta lakott a Közel-Kelet? Milyen ismereteket sajátított el az ember a nagy civilizációk megjelenése előtt? 4. Milyen természeti adottság hozta létre az első dinasztikus kultúrákat? 5. Hol helyezkedik el Egyiptom, mik a természetes határai, milyen természeti adottságokkal rendelkezik? 6. Mikor és hogyan jött létre az egyiptomi óbirodalom? 7. Hogyan tekintettek az óbirodalomban a fáraóra? 8. Mi állt az egyiptomi gondolkodás központjában? 9. Hogyan gondolták el az egyiptomiak a halál utáni életet? 10. Mi jellemezte az egyiptomi vallást? 11. Mikor bukott meg az óbirodalom, és mi vezetett a bukásához? 12. Mikor volt az első átmeneti kor, mi jellemezte? 13. Hol és mikor alakult ki a sumér civilizáció? 14. Milyen volt a sumérok társadalmi berendezkedése? 15. Mi jellemezte a sumér vallást? 16. Mely nép és hogyan vette át először a sumérok civilizációs eredményeit? 17. Ki és hogyan buktatta meg a sumérok uralmát? Mi jött létre a helyében? 18. Mi jellemezte a Kr. e. 3. évezredben Palesztina térségét? 19. Kik és mikor buktatták meg az akkád birodalmat? Mely területeket érintette érzékenyebben fennhatóságuk? 20. Kinek és mikor sikerült Dél-Mezopotámiát felszabadítani a gutik fennhatósága alól? 21. Meddig tartott a sumér reneszánsz, mi jellemezte? 22. Milyen új nép érkezett a 3. évezred végén Mezopotámiába és a szír-palesztin térségbe? 23. Milyen államok alakultak a sumér reneszánsz kora után Mezopotámiában? 24. Mikor jött létre Egyiptomban a középbirodalom? Milyen változásokat hozott magával? 25. Kik vették át az uralmat a Kr. e. 17. században Egyiptomban? Honnan erednek, meddig tartott fennhatóságuk? 26. Milyen politikai küzdelmek vezettek Mezopotámiában az óbabiloni birodalom létrejöttéhez? 13. tétel 1. Mely népek mozgása állította meg az óbabiloni birodalom terjeszkedését? 2. Honnan és miért települtek a kassziták Mezopotámiába? Milyen szerepet játszottak Babilon későbbi sorsában? 3. Kik és döntötték meg az óbabiloni birodalmat? 4. Hogyan alakult a hettita birodalom története? Meddig terjedt ki birodalmuk?

9 5. Mikor kezdődött el Egyiptomban az újbirodalom kora? 6. Milyen nemzetközi politikát folytatott az újbirodalom? 7. Mitől került válságba a 14. században Egyiptom belső békéje? Milyen hatása volt ennek az ország nemzetközi helyzetére? 8. Mivel indult az egyiptomi-hettita háború? 9. Mi okzota a 13. század végére Egyiptom és a hettiták meggyöngülését? 10. Milyen hatása volt Palesztinára Egyiptom 13. század végi meggyöngülésének? 11. Ki vehette volna át Mezopotámiában a vezető szerepet a 13. század végétől, és mi akadályozta meg ebben? 12. Mi választja el egymástól Szíriát és Palesztinát? Mi a hatása a környező területekre? 13. Mik Szíria természetes határai? Kik népesítették be a Kr. e. 13. századtól? 14. Mi jellemzi Palesztina hegy- és vízrajzát? 15. Milyen Palesztina éghajlata? 16. Melyek a Közel-Kelet fő útvonalai? 17. Milyen népek laktak a Kr. e században Szíria-Palesztina területén? 18. Mely területre terjedt ki Fönícia, mik e terület természeti adottságai? 19. Mi volt Fönícia gazdasági és kulturális szerepe az ókorban? 20. Mi jellemezte a kánaánita vallást? 21. Milyen volt a Kr. e században Palesztina társadalmi berendezkedése? 22. Kik voltak az apiruk? 23. Milyen népek telepedtek le a Kr. e. 13. század körül Palesztinában? 24. Hol jöttek létre az első izraelita közösségek? Miért ott?

A SZENTÍRÁSI KÁNON ÉS A SUGALMAZÁS

A SZENTÍRÁSI KÁNON ÉS A SUGALMAZÁS A SZENTÍRÁSI KÁNON ÉS A SUGALMAZÁS I. A Biblia szó etimológiája A Biblia görög eredetű szó, ami a latin közvetítésével került át a magyarba. - to, bibli,on [BiBlion] könyv, tekercs (esz.) tav bibli,a [BiBlia]

Részletesebben

Osztályozási rend A. Bibliák, bibliai nyelvek B. Biblikumok C. Rendszeres teológia

Osztályozási rend A. Bibliák, bibliai nyelvek B. Biblikumok C. Rendszeres teológia Osztályozási rend A. Bibliák, bibliai nyelvek A.1. Bibliák, bibliai részletek A.2. Konkordanciák A.3. Bibliai lexikonok, fogalmi szókönyvek A.4. Bibliai atlaszok A.5. Bibliai nyelvek A.5.1. Héber és arám

Részletesebben

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI. A d o r já n i Z o l t á n. Jób testamentuma

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI. A d o r já n i Z o l t á n. Jób testamentuma A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI A d o r já n i Z o l t á n Jób testamentuma B e v e z e t é s f o r d í t á s j e g y z e t e k Adorjáni Zoltán Jób testamentuma

Részletesebben

Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem

Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem Hittankönyv a középiskolák 10. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó 01. Az egyháztörténelem fogalma A források típusai A történelem segédtudományai

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÍRÁSÉRTELMEZÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÍRÁSÉRTELMEZÉSRŐL 1 GONDOLATOK AZ ÍRÁSÉRTELMEZÉSRŐL ÍRTA: DEMETER JÓZSEF ÁLTALÁNOS HERMENEUTIKAI SZABÁLYOK ÉS IRÁNYELVEK. Az alapgondolat: mindenkinek joga van értelmezni a Szentírást. Ehhez azonban a megértés utáni őszinte

Részletesebben

Az Ószövetség másik fele

Az Ószövetség másik fele A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI K a r a s s z o n Is t v á n Az Ószövetség másik fele A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Bibliatudomány Tanszékének

Részletesebben

Teológia alapszak képzési és kimeneti követelmények. Azonosító kód: SZ2 Verzió: 4. Dátum: 2011. 05. 12.

Teológia alapszak képzési és kimeneti követelmények. Azonosító kód: SZ2 Verzió: 4. Dátum: 2011. 05. 12. SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete u. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 Teológia alapszak

Részletesebben

TARTALOM ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ 9 ELŐSZÓ 11 RÖVIDÍTÉSEK 14

TARTALOM ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ 9 ELŐSZÓ 11 RÖVIDÍTÉSEK 14 TARTALOM ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ 9 ELŐSZÓ 11 RÖVIDÍTÉSEK 14 1. Az újszövetségi tudományról 24 2. A szinoptikus evangéliumok 76 3. Máté evangéliuma 134 4. Márk evangéliuma 168 5. Lukács evangéliuma 197

Részletesebben

Klasszikus bibliafordítások és ezek szerepe a szövegkritikában. Targumok, Septuaginta, Vulgata és Pesitta

Klasszikus bibliafordítások és ezek szerepe a szövegkritikában. Targumok, Septuaginta, Vulgata és Pesitta Klasszikus bibliafordítások és ezek szerepe a szövegkritikában Targumok, Septuaginta, Vulgata és Pesitta Áttekintés 1. Bevezetés: A Héber Biblia szövege: létrejötte, kéziratok, hagyományozás 2. A Héber

Részletesebben

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról A Biblia rövid áttekintése Alapvető információk a Bibliáról Áttekintés a Bibliáról A Biblia Isten szava A Biblia Isten üzenetét tartalmazza. A Szentírás megírásában kb. 1500 év leforgása alatt mintegy

Részletesebben

1. A SZENTÍRÁSTUDOMÁNY HELYE A TEOLÓGIÁBAN

1. A SZENTÍRÁSTUDOMÁNY HELYE A TEOLÓGIÁBAN 1. A SZENTÍRÁSTUDOMÁNY HELYE A TEOLÓGIÁBAN A teológia Istenről szóló ismereteink rendszeres és módszeres kifejtése. Ismereteink forrása a kinyilatkoztatás, mégpedig a természetes kinyilatkoztatás (Isten

Részletesebben

SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A. Web: / Intézményi azonosító: FI70788

SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A.   Web: / Intézményi azonosító: FI70788 SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A. E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 Teológia alapszak képzési és kimeneti követelmények

Részletesebben

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINT Témakörök/ I. Biblia ÓSZÖVETSÉG 1. Az Ószövetségi üdvtörténet a kezdetektől a próféták aranykoráig 2. Ószövetségi üdvtörténet a próféták aranykorától

Részletesebben

az alapvető évszámok, ó- és újszövetségi ismeretek, valamint a szentírási könyvek tartalmi ismeretének ellenőrzésére

az alapvető évszámok, ó- és újszövetségi ismeretek, valamint a szentírási könyvek tartalmi ismeretének ellenőrzésére BEUGRÓ KÉRDÉSEK BIBLIKUM ÉS BIBLIAISMERET SZIGORLATRA az alapvető évszámok, ó- és újszövetségi ismeretek, valamint a szentírási könyvek tartalmi ismeretének ellenőrzésére ÓSZÖVETSÉG: Kötelező évszámok:

Részletesebben

SEGÍTSÉG AZ ELSİ SZÁZADI JÚDAIZMUS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

SEGÍTSÉG AZ ELSİ SZÁZADI JÚDAIZMUS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ SEGÍTSÉG AZ ELSİ SZÁZADI JÚDAIZMUS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ SZABADOS ÁDÁM Az elsı századi júdaizmus megértése fontos lehet az Újszövetség tanulmányozásakor. Annak, aki komoly exegézist akar végezni, minimális

Részletesebben

6.1 Teológia alapképzési szak

6.1 Teológia alapképzési szak 6.1 Teológia alapképzési szak Szakfelelős: Dr. Vankó Zsuzsanna (vanko.zsuzsa@sola.hu) tanszékvezető, főiskolai tanár. 6.1.1 Képzési és kimeneti követelmények Teológia szak (alapképzés) 1. Az alapképzési

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2011)

VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2011) VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2011) Szakfelelős: dr. Déri Balázs egyetemi tanár (Ókortudományi Intézet) deri.balazs@btk.elte.hu A Valláselmélet szakirány felelőse: dr. Bodnár István egyetemi docens

Részletesebben

Bevezetés az Ószövetség könyveinek kor- és irodalomtörténetébe EGHF, Eger 2016/2017.

Bevezetés az Ószövetség könyveinek kor- és irodalomtörténetébe EGHF, Eger 2016/2017. I. Általános bevezetés I.1. A Biblia etimológiája, fogalma, és elnevezései - a biblia kifejezés etimológiája A biblia görög eredetű kifejezés, mely a többi nyelvhez hasonlóan, a latin közvetítésével került

Részletesebben

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019 tanévtől Tárgykód Tárgynév Előkövetelmény Felvétele Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám

Részletesebben

Katolikus teológus osztatlan szak mintatanterve 2017/2018. tanévtől

Katolikus teológus osztatlan szak mintatanterve 2017/2018. tanévtől Kód Jelleg Köv. Napp. óra Lev. óra Tárgynév félév 1C 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Évf. Kredit HOSO0020A A,B, ea koll 1 0 A holokauszt és emlékezete 2 1 2 C,D HAHO0008A ea koll 2 10 Bevezetés Krisztus misztériumába

Részletesebben

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei Szakmai kompetenciák A TANTÁRGY ADATLAPJA 1 A képzési program adatai 11 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 12 Kar Római Katolikus Teológia 13 Intézet Római Katolikus Didaktikai Teológia

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT A féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT A féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT A éléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019 tanévtől HXXAHO0009AX Általános metodológia 2 Gyakorlati jegy 2 1 Kötelező A HTK Kránitz Mihály

Részletesebben

A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik.

A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik. Hittan A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik. 5. évfolyam: A Biblia, az üdvtörténet fogalma A teremtéstörténetek

Részletesebben

Táblával, térképpel és vetítővel felszerelt terem

Táblával, térképpel és vetítővel felszerelt terem A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

1. Az irodalmi formák ismeretének szükségessége. 1.1. Isten szava emberi nyelven 1.2. Az olvasói szemüvegtől az olvasott szövegig

1. Az irodalmi formák ismeretének szükségessége. 1.1. Isten szava emberi nyelven 1.2. Az olvasói szemüvegtől az olvasott szövegig Tartalom 1. Az irodalmi formák ismeretének szükségessége 2. Bibliaértelmezés egykor és ma 3. A Genezis 1-11 műfaja 4. A Genezis 1-3 üzenete 5. A műfaji értelmezés értékelése 1. Az irodalmi formák ismeretének

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

Katolikus teológus mintatanterv 2012 (C félévvel indul)

Katolikus teológus mintatanterv 2012 (C félévvel indul) Katolikus teológus mintatanterv 2012 (C félévvel indul) félév kód tárgynév tárgyfelelős 1A,C HXXAHO0008AX Bevezetés Krisztus misztériumába Dr. Kránitz Mihály 2 10 Kollokvium 2 1C HXXF1O0001AX Filozófia

Részletesebben

SZPA Egyetemes egyháztörténet I. M I N T A T E S Z T 2018/19 I. Oktató: Horváth András, Répás László N3/L december

SZPA Egyetemes egyháztörténet I. M I N T A T E S Z T 2018/19 I. Oktató: Horváth András, Répás László N3/L december Név: Tagozat: Nappali/Levelező 62 pont/ 1. Válaszd ki az egyedül helyes választ a kérdésekre, majd jelöld a lenti táblázatban X jellel! (10 1.1. Mit jelent a kanón görög, ill. káne héber szó, amelyből

Részletesebben

10. évfolyam. Isten-én témakör 10 Én témakör 5 Emberi kapcsolataim témakör

10. évfolyam. Isten-én témakör 10 Én témakör 5 Emberi kapcsolataim témakör 10. évfolyam Órakeret: 72 óra Az éves óraszám felosztása: Isten-én témakör 10 Én témakör 5 Emberi kapcsolataim témakör 14 Egyház témakör 7 Társadalom témakör 7 Teremtett világ és tárgyi környezet témakör

Részletesebben

A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA

A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA Evangélikus Közlöny 45 A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA CÉLJA A vizsga célja, hogy az érettségizõ diák számot adjon arról, hogy rendelkezik

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó A görög ábécé átírása Rövidítések és hivatkozási rendszer. Exkurzus: John O Neill interpoláció-hipotézise

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó A görög ábécé átírása Rövidítések és hivatkozási rendszer. Exkurzus: John O Neill interpoláció-hipotézise TARTALOMJEGYZÉK Előszó A görög ábécé átírása Rövidítések és hivatkozási rendszer Bevezetés Exkurzus: John O Neill interpoláció-hipotézise IX XIII XV XVII XXX I. BEVEZETÉS: 1,1 5 3 Exkurzus: A Galata-levél

Részletesebben

SEPTUAGINTA, DEUTEROKANONIKUS IRATOK

SEPTUAGINTA, DEUTEROKANONIKUS IRATOK SEPTUAGINTA, DEUTEROKANONIKUS IRATOK dr. Szalai András, Apológia Kutatóközpont, www.apologia.hu (v.2. 2016.11.23.) A zsidó Szentírás (Tanach) héber szövegét a Kr.e. 3. században kezdték el ógörögre fordítani,

Részletesebben

alfa és omega: (1) a görög ábécé elsô és utolsó betľje (2) isten mint az idô kezdete és vége (JEL. 1.8.)

alfa és omega: (1) a görög ábécé elsô és utolsó betľje (2) isten mint az idô kezdete és vége (JEL. 1.8.) agape: ôskeresztény szeretet lakoma, az utolsó vacsora mintájára. alfa és omega: (1) a görög ábécé elsô és utolsó betľje (2) isten mint az idô kezdete és vége (JEL. 1.8.) angyalok: Isten udvartartásának

Részletesebben

Tanmenet (BA) akadémiai év

Tanmenet (BA) akadémiai év Szem. I. (I. év, I. félév) kód BB01 Bevezetés az Ószövetségbe I F 5 2 1 1 - V BB51 Bevezetés az Újszövetségbe I F 5 2 2 - - V BB21 Héber nyelv I SD 3 2 1 1 - V BB71 Görög nyelv I SD 3 2 1 1 - V BH01 Egyetemes

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A A TANTÁRGY ADATLAPJA 1 A képzési program adatai 11 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 12 Kar Római Katolikus Teológia 13 Intézet Római Katolikus Didaktikai Teológia 14 Szakterület Római

Részletesebben

E/9. Az Ó- és Újszövetség kapcsolatának modelljei

E/9. Az Ó- és Újszövetség kapcsolatának modelljei E/9. Az Ó- és Újszövetség kapcsolatának modelljei 2000 éves probléma az Egyháznak az Ószövetség bizonyságtételéhez fűződő kapcsolata, Marciontól kezdve a mai napig vissza-visszatérő jelleggel vetődik fel

Részletesebben

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINT Témakörök/ I. Biblia ÓSZÖVETSÉG 1. Az Ószövetségi üdvtörténet a kezdetektől a próféták aranykoráig 2. Ószövetségi üdvtörténet a próféták aranykorától

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

A könyvtári munkafolyamatok szabályzata

A könyvtári munkafolyamatok szabályzata A könyvtári munkafolyamatok szabályzata A SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola Szervezeti és működési szabályzatának 2. számú melléklete 1. Állományfejlesztés 1. Az állományfejlesztési munka alapja a Gyűjtőköri

Részletesebben

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr.

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr. Félév szám Min félévszám Max félévszám Tárgyfelvétel típusa Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám1 Heti óraszám Kreditek a tárgycsoportban Tárgyfelelős nyomtatási neve ANYISM01 TORTKONO01 TORTKONO0

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

Meghívó - KZST. Keresztény-Zsidó Társaság. 2012.november

Meghívó - KZST. Keresztény-Zsidó Társaság. 2012.november Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság 2012.november Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest, Deák tér 4. Ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%át: Adószám: 19672964-1-41. Számlaszám: 11706016 20465717.

Részletesebben

2015. Teológiai tárgyak. Nappali tagozat

2015. Teológiai tárgyak. Nappali tagozat ZÁRÓVIZSGAI TÉTELEK A HITTANÁR-NEVELŐ SZAKON 2015. Teológiai tárgyak Nappali tagozat 1. Pál apostol élete (tételgazda: dr. Peres Imre) Irodalom: Saffrey, H.-D., Pál apostol története, 2001; Tarjányi Béla,

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

MINTATANTERV Teológia - teológus szakirány osztatlan 10 féléves képzés 2014/2015

MINTATANTERV Teológia - teológus szakirány osztatlan 10 féléves képzés 2014/2015 Szigorlatok Tantárgy Ószöv-i szigorlat (héber nyelv, ószöv-i bev., bibliaismeret) Újszöv-i szigorlat (görög nyelv, újszöv-i bev., bibliaismeret) Rendszeres teológiai szigorlat (hitvallásismeret, dogmatörténet,

Részletesebben

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás)

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) A vallás Vallásnak tekintünk minden olyan eszmerendszert, amely az emberi és társadalmi élet végső kérdéseire, az élet értelmére és céljára

Részletesebben

SZMSZ VIII. sz. melléklete. A kutatóközpontok szabályzatai

SZMSZ VIII. sz. melléklete. A kutatóközpontok szabályzatai SZMSZ VIII. sz. melléklete A kutatóközpontok szabályzatai A Sárospataki Református Teológiai Akadémia mint egységes kutatóintézet működik. Az egyes tudományterületeknek megfelelő kutatásokat kutatóközpontok

Részletesebben

ELŐTANULMÁNYI REND SOLA SCRIPTURA TEOLÓGIAI FŐISKOLA TEOLÓGIA SZAK (alapképzés) 2015/2016-os tanévtől kifutó

ELŐTANULMÁNYI REND SOLA SCRIPTURA TEOLÓGIAI FŐISKOLA TEOLÓGIA SZAK (alapképzés) 2015/2016-os tanévtől kifutó KÓD 1 TANEGYSÉG OKTATÓ KREDI T A FELVÉTEL FELTÉTELE 2 SZÁMONKÉRÉS MEGJEGYZÉS TKÓ1 Genezis Dr. Reisinger János _ TKÓ2 Az Ószövetség világa Nagy Viktória Izrael története TKÓ3 Nagy prófétai könyvek 1. (Dániel)

Részletesebben

Táblával, térképpel és vetítővel felszerelt terem

Táblával, térképpel és vetítővel felszerelt terem A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 9. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

Táblával, térképpel és vetítővel felszerelt terem

Táblával, térképpel és vetítővel felszerelt terem A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

Pesthy Monika BEVEZETÉS AZ ÓSZÖVETSÉGBE. jegyzet

Pesthy Monika BEVEZETÉS AZ ÓSZÖVETSÉGBE. jegyzet Pesthy Monika BEVEZETÉS AZ ÓSZÖVETSÉGBE jegyzet HEFOP-3.3.1-P.-2004-06-0019/ 1.0 A katekéta-lelkipásztori munkatárs képzés alapképzési rendszerének kidolgozása és bevezetése három fõiskolán Az Európai

Részletesebben

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m Hittan H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével) bemutatjuk, hogy a Krisztus előtti zsidóság

Részletesebben

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság 2013. szeptember

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság 2013. szeptember Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság 2013. szeptember Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest, Deák tér 4. Ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%át: Adószám: 19672964-1-41. Számlaszám: 11706016 20465717.

Részletesebben

(szerk.), Akik az igazságra oktattak sokakat... A 65 éves Rózsa Huba köszöntése (Budapest 2005) 364-372.

(szerk.), Akik az igazságra oktattak sokakat... A 65 éves Rózsa Huba köszöntése (Budapest 2005) 364-372. Bevezetés az Ószövetségi Szentírásba Jegyzet a Győri Hittudományi Főiskola Katekéta-Lelkipásztori Munkatárs Szak hallgatói számára Kézirat gyanánt közreadja dr. Martos Levente Balázs BEVEZETŐ A teológiai

Részletesebben

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C éléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019 tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C éléves mintatanterv

Részletesebben

Nemes György Nemes Rita Mácsik Mária: Katolikus dogmatika és erkölcstan

Nemes György Nemes Rita Mácsik Mária: Katolikus dogmatika és erkölcstan Nemes György Nemes Rita Mácsik Mária: Katolikus dogmatika és erkölcstan Hittankönyv a középiskolák 11. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó ELSİ RÉSZ: KATOLIKUS DOGMATIKA Bevezetés A hittan, a teológia

Részletesebben

A kurzus célja: - egyszerű eszközt nyújtani a Biblia első olvasásához azok számára, akik kevésbé vannak affinitással

A kurzus célja: - egyszerű eszközt nyújtani a Biblia első olvasásához azok számára, akik kevésbé vannak affinitással I. ÁLTALÁNOS BEVEZETÉS I.1. A probléma felütése (Jean-Louis Ska) - Umberto Eco: a Biblia része a GUB (Great Unread Books) csoportjának - Miért nem olvassuk a Szentírást? a katolikus világban az egyházi

Részletesebben

5/1. Ószövetségi írásmagyarázat [1, 2, 3] B016 B040-A; B015 SZT-E 2+0 K 3 B016; B040-A; SZT-E B017

5/1. Ószövetségi írásmagyarázat [1, 2, 3] B016 B040-A; B015 SZT-E 2+0 K 3 B016; B040-A; SZT-E B017 A001-A Exegetikai alapdolgozat B040-A 0+2 Gy 5 Ó, Ú / Dr. Kustár Z. A002 Szakdolgozat [1, 2] A001-A 0+0 Gy 8 Mind / Dr. Baráth B. *A002; B105; R001; R002 0+0 Gy 8 A004 Kápláni szigorlat * 0+0 Sz 4 E /

Részletesebben

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI. Sz a b ó X a v ér. Salamon zsoltárai

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI. Sz a b ó X a v ér. Salamon zsoltárai A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI Sz a b ó X a v ér Salamon zsoltárai B e v e z e t é s - f o r d ít á s - je g y z e t e k A Sapientia Szerzetesi Hittudományi

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGAI TÉTELSOR VALLÁSTANÁR SZAKON Bibliai teológia tárgyból

ZÁRÓVIZSGAI TÉTELSOR VALLÁSTANÁR SZAKON Bibliai teológia tárgyból Bibliai teológia tárgyból Ószövetségi bibliai teológia 1. A teremtés 2. Az ısatyák 3. A Mózes-tradíciók 4. A Sínai-szövetség 5. Izrael élete a királyság elıtti korban (az Ígéret Földjének birtokba vétele,

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

Hittan érettségi tételek. A-tételek

Hittan érettségi tételek. A-tételek Hittan érettségi tételek Magyarországi Evangélikus Egyház 2018. február A-tételek Ószövetség 1. Mutassa be a teremtéstörténeteket, mint hitvallásokat! 2. Ismertesse a bűneset, Káin és Ábel, Nóé, valamint

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

Újabb ószövetségi kommentár magyarul

Újabb ószövetségi kommentár magyarul Kovács Kristián Újabb ószövetségi kommentár magyarul Egeresi László Sándor: Ruth könyve. Budapest, 2006, Kálvin Kiadó, 278 p. Egeresi László Sándor 1999-ben nyújtotta be doktori értekezését Ruth könyvéről

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

EMBERI JOGOK A KATOLIKUS EGYHÁZ ÉLETÉBEN ÉS JOGÁBAN. Szerkesztette Orosz András Lóránt OFM

EMBERI JOGOK A KATOLIKUS EGYHÁZ ÉLETÉBEN ÉS JOGÁBAN. Szerkesztette Orosz András Lóránt OFM EMBERI JOGOK A KATOLIKUS EGYHÁZ ÉLETÉBEN ÉS JOGÁBAN Szerkesztette Orosz András Lóránt OFM Sa p ie n t ia Iuris 1 A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Egyházjog Tanszékének sorozata Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

A Biblia keletkezése és elterjedése AZ ÉG ÉS A FÖLD ELMÚLNAK, DE AZ ÉN BESZÉDEIM...

A Biblia keletkezése és elterjedése AZ ÉG ÉS A FÖLD ELMÚLNAK, DE AZ ÉN BESZÉDEIM... A Biblia keletkezése és elterjedése AZ ÉG ÉS A FÖLD ELMÚLNAK, DE AZ ÉN BESZÉDEIM... Egyetlen más iratnak, könyvnek sincs talán olyan fordulatos, izgalmas és egyben megrendítő története, mint a Bibliának.

Részletesebben

A tantárgy adatlapja. 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș - Bolyai Tudományegyetem. 1.2 Kar Református Tanárképző Kar

A tantárgy adatlapja. 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș - Bolyai Tudományegyetem. 1.2 Kar Református Tanárképző Kar A tantárgy adatlapja 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș - Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Református Tanárképző Kar 1.3 Intézet Református Vallás- és Zenepedagógia 1.4 Szakterület

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar. Tézisfüzet

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar. Tézisfüzet Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar Mária-tisztelet Boldog John Henry Newman tanításában Című doktori értekezéshez Készítette: Kálmán Antal Konzulens: dr. Kránitz Mihály Budapest, 2012 Mária-tisztelet

Részletesebben

"A Krisztusban nincs zsidó és görög"

A Krisztusban nincs zsidó és görög "A Krisztusban nincs zsidó és görög" Evangélium kontra nacionalizmus és újpogányság Gyöngyösi Csilla református lelkész, phd hallgató ELTE BTK, Filozófiai Intézet, Budapest A probléma - világhoz való viszony

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

1. A Biblia, mint könyv Hogyan jött létre és maradt fenn? 1. A "Biblia" szó 2. Szöveghordozók

1. A Biblia, mint könyv Hogyan jött létre és maradt fenn? 1. A Biblia szó 2. Szöveghordozók A Biblia Ezért mi is szüntelenül hálát adunk az Istennek, hogy amikor hallgattátok az Istennek általunk hirdetett igéjét, nem emberi beszédként fogadtátok be, hanem Isten beszédeként, aminthogy valóban

Részletesebben

ÖSSZESÍTETT TANTERV. mény. K 1 3 Dr. Csabai Tamás TKR11

ÖSSZESÍTETT TANTERV. mény. K 1 3 Dr. Csabai Tamás TKR11 SOLA SCRIPTURA TEOLÓGIAI FŐISKOLA 2051 Biatorbágy, Patak u. 4/A www.sola.hu; sola@sola.hu; 06-2/820-80; 06-20/79-6260 Intézményi azonosító: FI70788 TEOLÓGIA ALAPKÉPZÉS 2018/2019 ÖSSZESÍTETT TANTERV Kötelező

Részletesebben

SSTF Teológia alapszak 2018/2019. Záróvizsga-tételek

SSTF Teológia alapszak 2018/2019. Záróvizsga-tételek SSTF Teológia alapszak 2018/2019 Záróvizsga-tételek I. BIBLIAI TÖRTÉNELEM I.1. Izrael története (7 tétel): BT-1. Az Ábrahámmal kötött szövetség: kronológia és lelki tanulságok - Ábrahám elhívásának időpontja,

Részletesebben

HERMENEUTIKAI KUTATÓKÖZPONT INTÉZET Budapest, Reviczky u. 4.

HERMENEUTIKAI KUTATÓKÖZPONT INTÉZET Budapest, Reviczky u. 4. HERMENEUTIKAI KUTATÓKÖZPONT INTÉZET 1088 Budapest, Reviczky u. 4. ALAPÍTÁS 2010. ÁPRILIS 28. ALAPÍTÁS 2010. ÁPRILIS 28. Előzmények HERMENEUTIKAI KUTATÓKÖZPONT ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÁS ALAPÍTÁS ALAPÍTÓK ALAPÍTÓK

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

A teológia szak záróvizsga tételsor 2014.

A teológia szak záróvizsga tételsor 2014. A teológia szak záróvizsga tételsor 2014. 1. A: 5Móz 16,1 8 B: A trinitástan 2. A: Zsolt 2 B: A teremtés és gondviselés 3. A: Ézs 1,4 9 B: Az eredményes egyház 12 kulcsa 4. A: Jer 1,4 10 B: A Szentlélekről

Részletesebben

ÓSZÖVETSÉG (ideiglenes jegyzet 2009)

ÓSZÖVETSÉG (ideiglenes jegyzet 2009) ÓSZÖVETSÉG (ideiglenes jegyzet 2009) KINYILATKOZTATÁS ÉS SUGALMAZOTTÁG A kereszténység meggyőződése szerint a Biblia isteni eredetű írás. Hogy helyesen értsük, néhány alapelvet fontos leszögeznünk. MÓCSY

Részletesebben

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I.

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. Patrológia I. Liturgikus ének z Újszövetségbe : Apostoli levelek Fejlődéslélektan Fundamentális

Részletesebben

MINTATANTERV Teológia szak - lelkész szakirány nappali tagozat (C) (a képzésbe szeptember 1-je után belépő hallgatók számára) 5/1

MINTATANTERV Teológia szak - lelkész szakirány nappali tagozat (C) (a képzésbe szeptember 1-je után belépő hallgatók számára) 5/1 A001 Exegetikai alapdolgozat B040 0+0 Gy 7 Ó / Dr. Kustár Z. A002 Szakdolgozat [1, 2] A001 0+3 Gy 8 E / Dr. Baráth B. A001; *A002; B105; R001; R002 0+3 Gy 7 A004 Kápláni szigorlat * 0+0 Sz B E / Dr. Hörcsik

Részletesebben

EVANGÉLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

EVANGÉLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK EVANGÉLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINT 1. Biblia Ószövetség Újszövetség Témakör Kortörténeti ismeretek Alapvető ószövetségi és újszövetségi bevezetéstudományi ismeretek A világ

Részletesebben

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei Valki László 2011. szeptember A nemzetközi jog létrejöttének előfeltételei 1. Tartósan elkülönült politikai entitások 2. Tényleges, intenzív kapcsolatok

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

Ókori közel-keleti kultúrák diszciplináris minor a 2019-től fölvett hallgatóknak

Ókori közel-keleti kultúrák diszciplináris minor a 2019-től fölvett hallgatóknak Ókori közel-keleti kultúrák diszciplináris minor a 2019-től fölvett hallgatóknak A minorokat elsődlegesen az ELTE BTK hallgatóinak hirdetjük meg, az előírt bemeneti követelmények figyelembevételével. A

Részletesebben

KI OLVASSON TEOLÓGIÁT? 7. I. RÉSZ PROLEGOMENA / Alapfogalmak és meghatározások Néhány elıfeltétel A tekintély kérdése 21

KI OLVASSON TEOLÓGIÁT? 7. I. RÉSZ PROLEGOMENA / Alapfogalmak és meghatározások Néhány elıfeltétel A tekintély kérdése 21 KI OLVASSON TEOLÓGIÁT? 7 I. RÉSZ PROLEGOMENA / 11 1. Alapfogalmak és meghatározások 13 2. Néhány elıfeltétel 16 3. A tekintély kérdése 21 II. RÉSZ AZ ÉLİ, IGAZ ISTEN / 27 4. Isten megismerése 29 5. Isten

Részletesebben

Tételvázlat. 12. tétel

Tételvázlat. 12. tétel Tételvázlat 12. tétel Izrael a 13. századan jelent meg, bevándorló népek keveréke és között középen 2. 1. Az ókori világ A termékeny félhold meghatározása Mit ismert Izrael az ókori világból? Kikkel volt

Részletesebben

26. HEBRAISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: hebraisztika (Hebrew Studies)

26. HEBRAISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: hebraisztika (Hebrew Studies) Forrás: 18/2016. (VIII.5.) EMMI rendelet, 2019. július 18.) 26. HEBRAISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: hebraisztika (Hebrew Studies) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

VÍZBEFÚLT FÉRFI CONEY ISLAND-EN, New York, »A Z emberi együttérzés alapja az, hogy a földi élethez kötôdik

VÍZBEFÚLT FÉRFI CONEY ISLAND-EN, New York, »A Z emberi együttérzés alapja az, hogy a földi élethez kötôdik 96 W E E G E E VÍZBEFÚLT FÉRFI CONEY ISLAND-EN, New York, 1940»A Z emberi együttérzés alapja az, hogy a földi élethez kötôdik « EGYÜTT ÉREZNI VALAKIVEL PETER KEMP AZ emberi együttérzés alapja az, hogy

Részletesebben

EVANGÉLIKUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM ÚJSZÖVETSÉGI TANSZÉK. DOKTORI (Ph.D.). ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VERBUM DOMINI MANET IN AETERNUM

EVANGÉLIKUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM ÚJSZÖVETSÉGI TANSZÉK. DOKTORI (Ph.D.). ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VERBUM DOMINI MANET IN AETERNUM EVANGÉLIKUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM ÚJSZÖVETSÉGI TANSZÉK DOKTORI (Ph.D.). ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VERBUM DOMINI MANET IN AETERNUM AZ ÓSZÖVETSÉG RECEPCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA A ZSIDÓKHOZ ÍRT LEVÉLBEN AZ INTERTEXTUÁLIS

Részletesebben

Hogyan lett könyvvé az Újszövetség? APOLÓGIA KUTATÓKÖZPONT Budapest, 2008

Hogyan lett könyvvé az Újszövetség? APOLÓGIA KUTATÓKÖZPONT Budapest, 2008 Hogyan lett könyvvé az Újszövetség? APOLÓGIA KUTATÓKÖZPONT Budapest, 2008 Az Újszövetség megbízhatósága? autográf MBT, 1990 Biztosan kihagyták azokat, amik nem illettek az Egyház elképzelésébe! Alapfogalmak

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

2013 január 15. A003 Szakdolgozat 2. A004 Kápláni szigorlat A Sz 4

2013 január 15. A003 Szakdolgozat 2. A004 Kápláni szigorlat A Sz 4 Kód Tantárgyak Előfeltételek I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Tanszék A001 Exegetikai alapdolgozat B040 0+0 Gy 7 Ó;Ú A002 Szakdolgozat 1 A001 0+3 Gy 8 Minden A003 Szakdolgozat 2 A001;

Részletesebben

Az osztályozó vizsgák tematikája református hittan tantárgyból 9-12. évfolyam

Az osztályozó vizsgák tematikája református hittan tantárgyból 9-12. évfolyam Az osztályozó vizsgák tematikája református hittan tantárgyból 9-12. évfolyam Református hittanból a tanulónak szóbeli osztályozó vizsgán kell részt vennie. A szóbeli vizsga időtartama 20 perc. A vizsgázónak.

Részletesebben

KERESZTÉNY EMLÉKEK AZ ELSÕ HÁROM SZÁZDABÓL

KERESZTÉNY EMLÉKEK AZ ELSÕ HÁROM SZÁZDABÓL emlekek.qxd 7/29/2019 2:55 PM Page 1 KERESZTÉNY EMLÉKEK AZ 1.-3. SZÁZADBÓL KERESZTÉNY EMLÉKEK AZ ELSÕ HÁROM SZÁZDABÓL Szent Pál apostol TARJÁNYI BÉLA. Tarjányi Béla Keresztény emlékek az első három századból

Részletesebben