(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 56. Melléklet: 57.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 56. Melléklet: 57."

Átírás

1 E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.56/Rev szeptember 1. ENSZ-EGB 57. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 56. Melléklet: 57. számú Elõírás 1. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK A MOTORKERÉKPÁROK ÉS HASONLÓ JÁRMÛVEK FÉNYSZÓRÓINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2008 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20-án.

2 2. oldal Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISIONS CONCERNING THE APPROVAL OF HEADLAMPS FOR MOTOR CYCLES AND VEHICLES TREATED AS SUCH Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: a 01 sorozatszámú módosításokat hatályba lépett február 28-án a 01 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett október 27-én a 01 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítését hatályba lépett március 10-én a 01 sorozatszámú módosítások 1. helyesbítését hatályba lépett március 10-én a 01 sorozatszámú módosítások 3. kiegészítését hatályba lépett április 27-én a 02 sorozatszámú módosításokat hatályba lépett szeptember 12-én / A magyar szöveg: JAMES Mérnökiroda kft. Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB az szeptember 1-én kelt E/ECE/324- E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.56/Rev.1, az augusztus 11-én kelt Add.56/Rev.1/Amend.1 és a december 5-én kelt Add.56/Rev.1/Amend.2 számú angol nyelvû kiadványokban. / Nem igényel változtatást a jóváhagyási számban.

3 3. oldal 57. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK MOTORKERÉKPÁROK ÉS HASONLÓ JÁRMÛVEK FÉNYSZÓRÓINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA ELÕÍRÁS TARTALOM 1. Alkalmazási terület Meghatározások A fényszóró jóváhagyásának kérése Jelölések Jóváhagyás Általános követelmények Különleges követelmények Elõírások színezett lencsékre és szûrõkre Átmeneti rendelkezések Jóváhagyott típussal megegyezõ gyártás Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártás esetére Fényszóró típus-jóváhagyásának módosítása és kiterjesztése Gyártás végleges beszüntetése Jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálat és a jóváhagyó hatóság neve és címe... MELLÉKLETEK: 1. Melléklet: Értesítés egy fényszóró típusának jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, elutasításáról, visszavonásáról vagy a gyártás végeges beszüntetésérõl az 57. számú Elõírás szerint 2. Melléklet: Jóváhagyási jel elrendezése 3. Melléklet: Fénytani vizsgálat 4. Melléklet: A mûködõ fényszóró fotometriai teljesítményének állandósági vizsgálata 5. Melléklet: Minimális követelmény a gyártmány megfelelõségének vizsgálatához 6. Melléklet: Követelmények mûanyag-lencsével rendelkezõ lámpákhoz a lencsék vagy anyagok mintáinak, és a teljes lámpának a vizsgálata 1. Függelék: A jóváhagyási vizsgálatok kronológiai rendje 2. Függelék: A fény szóródásának és átbocsátásának mérési módszere 3. Függelék: Permetezéses vizsgálat 4. Függelék: Öntapadó-tapaszos vizsgálat 7. Melléklet: Ellenõr mintavételes vizsgálatának minimális követelményei. Oldal

4 4. oldal 57. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK MOTORKERÉKPÁROK ÉS HASONLÓ JÁRMÛVEK FÉNYSZÓRÓINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Ez az Elõírás olyan izzókra, üveg vagy mûanyag lencsékre */ motorkerékpároknál és hasonló jármûveknél alkalmaznak. 2. MEGHATÁROZÁSOK Az Elõírás alkalmazásában vonatkozik, amelyeket 2.1. lencsék a fényszóró (egység) külsõ olyan részét jelenti, amely átengedi a fényt a megvilágított felületen; 2.2. bevonat jelenti azt az egy vagy több réteget, amely a lencsén kívül van; 2.3. "különbözõ típusú" fényszórók azok, amelyek különböznek egymástól olyan lényeges tekintetben, mint: a kereskedelmi név vagy márkajel; a fényszóró megjelölése amint azt az alábbi bekezdés meghatározza; az optikai rendszer jellemzõi; olyan kiegészítõ alkatrészek vagy olyan alkatrészek elhagyás, amelyek befolyásolják a visszaverést, fénytörést, fényelnyelést és/vagy a deformációt mûködés közben. A fényszóróval kibocsátott fény színének a változása, ha más jellemzõk nem változnak, nem jelenti a fényszóró típusának változását. Ennek megfelelõen az ilyen fényszórónak ugyanaz a jóváhagyási szám adható a lencsék és ha ilyenek vannak a bevonat anyagai. 3. FÉNYSZÓRÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK KÉRÉSE 1/ 3.1. A jóváhagyási kérelmet a kereskedelmi név vagy márkajel tulajdonosa, vagy a kellõen meghatalmazott képviselõje nyújtsa be Minden jóváhagyási kérelemhez mellékelni kell: három példányban megfelelõen részletes rajzokat, amelyek lehetõvé teszik a típus azonosítását és mutatják a fényszóró elölnézetét a lencsebordázat ha ilyen van részleteivel és a keresztmetszetet; a rajzok mutassák be a jóváhagyási jel számára fenntartott helyet; rövid mûszaki leírást, amely elsõsorban meghatározza az alkalmazott izzólámpa kategóriáját vagy kategóriáit (lásd az Elõírás 3. Mellékletének 6. bekezdését); a fényszóró-típus két példányát színtelen lencsékkel; 2/ mûanyagból készült lencsék vizsgálatához: db. lencsét; ezekbõl a lencsékbõl hatot olyan hat anyagmintával lehet helyettesíteni, amely legalább */ 1/ 2/ Ebben az Elõírásban semmi sem akadályozza meg az ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket attól, hogy megtiltsa olyan fényszóró használatát, amely ennek az Elõírásnak megfelelõen mûanyag lencsével és mechanikus fényszóró-tisztitóval (törlõvel) van ellátva. Kérelem izzószálas izzó jóváhagyására, lásd 37. számú Elõírást Ha a fényszórókat színezett lencsével kívánják gyártani; csak a szín vizsgálatához a színezett lencsék további két mintáját kell benyújtani.

5 5. oldal mm méretû, lapos vagy konve külsõ felülete van és lényegében sík terület (a görbület sugara nagyobb, mint 300 mm) és legalább mm a mérési középen; minden ilyen lencsét vagy anyagmintát a tömeggyártásban alkalmazott mód-szerrel kell elõállítani; egy fényvisszaverõt, amelyhez a lencsék illesztve vannak a gyártó Elõírása szerint A lencsék és bevonatok anyagát ha ilyen van ezeknek az anyagoknak vagy a bevonatoknak a jellemzõire vonatkozó vizsgálati jelentéssel kell bemutatni, ha ilyen már készült Az illetékes hatóság vizsgálja a jóváhagyás kiadása elõtt azt a megfelelõ megoldást, amely a jóváhagyott típussal egyezõ gyártmány hatékony ellenõrzését biztosítja. 4. JELÖLÉSEK 4.1. A jóváhagyásra benyújtott fényszórókat a következõ érthetõ, olvasható és kitörölhetetlen feliratokkal kell ellátni: a kérelmezõ kereskedelmi neve vagy jelölése; kívül és/vagy a lencsén a fényszóró külsõ jelölése, akkor láthatóan, amikor a fényszórót a jármûre szerelik; Ennek az Elõírásnak megfelelõ minden egység, amelyet úgy terveztek, hogy a tompított fény izzója ne világítson együtt más világító feladatot ellátó izzóval, amelyek kölcsönösen egybe vannak építve, egy ferde vonallal (/) legyen jelölve, amelyet a tompított lámpa szimbóluma mögött, a jóváhagyási jelben helyeznek el a fényszóró hátán az engedélyezett izzószálas kategóriájának S1 és/vagy S2 jelzését a jelölések a következõ táblázatban vannak felsorolva: A fényszóró külsõ jelölései MB MB MB Az izzószálas izzó-kategóriák jelzései S1 S2 S1 / S Mûanyag-lencsét magában foglaló fényszórón a PL betûk csoportját a fenti és bekezdésekben elõírt jelképhez közel kell elhelyezni Ezek foglaljanak magukban a lencsén és a fõ foglalaton 3/ elegendõ méretû helyet a 4. bekezdésben említett jóváhagyási jel és a kiegészítõ jelképek számára; ezek a helyek a fenti bekezdésben említett rajzokon legyenek feltüntetve. 5. JÓVÁHAGYÁS 5.1. Ha a fenti 3. bekezdés szerint jóváhagyásra bemutatott fényszórók minden példánya kielégíti ennek az Elõírásnak a követelményeit, a jóváhagyást meg kell adni Adjanak jóváhagyási számot minden típusnak. Ennek elsõ két számjegye (jelen esetben 02) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba befoglalt legújabb fõ mûszaki módosítások sorozatszámát jelölje. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a jóváhagyási számot ne használja egy másik fényszórónak, kivéve azt az esetet, ha egy fényszóró jóváhagyását olyan lámpára terjesztik ki, amely csak a kibocsátott fény színe tekintetében különbözik. 3/ A fényvisszaverõ (tükör) mint fõ foglalat van meghatározva. Ha a lencsék nem szerelhetõk le a fényszóró fõ foglalatáról, a megjelölés helye a lencsén legyen elegendõ.

6 6. oldal 5.3. Egy fényszóró típusának jóváhagyásáról, vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl vagy elutasításáról ezen Elõírás szerint értesítsék ennek az Elõírásnak az 1. Mellékletében levõ értesítéssel azokat az Egyezményben részes Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák Minden fényszórón, amely megfelel az e szerint az Elõírás szerint jóváhagyott típusnak, a fenti 4.2. bekezdésben hivatkozott helyen, a 4.1. bekezdésben elõírt jelzéseken felül fel kell tüntetni: a nemzetközi jóváhagyási jelet 4/, amely: olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 5/ veszi körül; a jóváhagyási szám Minden esetben meg kell határozni a 4. Melléklet bekezdése szerinti vizsgálati eljárással végzett üzemelési módot és a 4. Melléklet bekezdés szerint megengedett feszültség(ek) értékeit a jóváhagyási bizonyítványban és abban az értesítésben, amelyet az Egyezményhez csatlakozott és az ezt az Elõírást alkalmazó országnak küldenek. Adott esetben a szerkezetet a következõk szerint kell jelölni: Az Elõírás követelményeinek megfelelõ egységeken, amelyeket úgy terveztek, hogy a tompított fény izzószála nem világit együtt más világítóberendezéssel, amellyel kölcsönösen egyesítve van, egy ferde vonalat (/) kell elhelyezni a tompított fény jelképe mögött a jóváhagyási jelen Az 5.4. bekezdés szerinti jelölések világosan olvashatók és kitörülhetetlenek legyenek Ennek az Elõírásnak a 2. Melléklete a jóváhagyási jel elrendezésére mutat be példát. 6. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 6.1. Egy fényszórótípus mindegyik mintája feleljen meg az ebben és az alábbi 7. bekezdésben elõírt követelményeknek, és ha szükséges, a 8. bekezdés követelményeinek Fényszórót úgy tervezzenek és gyártsanak, hogy szokásos használatkor a rezgések ellenére, amelyeknek ki lehet téve, megfelelõen mûködjenek és megtartsák az ebben az Elõírásban elõírt 4/ 5/ Ha a különbözõ típusú fényszóróknak azonos lencséjük vagy azonos tükrük van, ezek a fényszóró - típusok a lencsén és a tükrön különbözõ jóváhagyási jeleket viselhetnek azzal a feltétellel, hogy a meghatározott típusra kiadott jóváhagyási szám ne okozzon félreértést. 1 = Németország 16 = Norvégia 31 = Bosznia-Hercegovina 2 = Franciaország 17 = Finnország 32 = Lettország 3 = Olaszország 18 = Dánia 33 = üres 4 = Hollandia 19 = Románia 34 = Bulgária 5 = Svédország 20 = Lengyelország üres 6 = Belgium 21 = Portugália 37 = Törökország 7 = Magyarország 22 = Orosz Föderáció = üres 8 = Cseh Köztársaság 23 = Görögország 40 = Macedón Köztársaság 9 = Spanyolország 24 = Írország 41 = üres 10 = Jugoszlávia 25 = Horvátország 42 = Európai Közösség * / 11 = Egyesült Királyság 26 = Szlovénia 43 = Japán 12 = Ausztria 27 = Szlovákia 44 = üres 13 = Luemburg 28 = Fehérorosz Köztársaság 45 = Ausztrália 14 = Svájc 29 = Észtország 46 = Ukrajna 15 = üres 30 = üres 47 = Dél-Afrika */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

7 7. oldal jellemzõiket Fényszórót olyan szerkezettel kell felszerelni, amely lehetõvé teszi elõírt beállítását a jármûvön. Ilyen szerkezetet nem szükséges felszerelni olyan egységre, amelyen a tükör és a szóró lencse nem különíthetõ el feltéve, hogy az ilyen alkatrész használata a jármûre felszerelt fényszórón keresztül más eszközzel is szabályozható Ahol egy fényszóró országúti és tompított fénye külön izzóval rendelkezik, mindegyiket saját lámpájával kell felszerelni, amely az állító szerkezettel van egységgé szerelve, és amely mindegyik optikai rendszert legyen képes egyenként megfelelõen állítani Azonban ezek a feltételek nem alkalmazhatók azokra a fényszórókra, amelyek fényvisszaverõi oszthatatlanok. Ezekre a típusokra az Elõírás 7.3. bekezdésének követelményeit kell alkalmazni. Ahol több mint egy fényforrást használnak a fõ fénynél, a kombinált mûködést kell alkalmazni a megvilágítás (Ema) legnagyobb értékének meghatározására Az izzó rögzítésére szolgáló alkatrészek a fényvisszaverõben olyanok legyenek, hogy sötétben is az izzót csak a helyes helyzetébe lehessen beszerelni Kiegészítõ vizsgálatot kell végezni a 4. Melléklet követelményei szerint annak ellenõrzésére, hogy ne legyen nagy változás a fénytani teljesítményben a használat során Ha a fényszóró lencséi mûanyagból készülnek, a vizsgálatokat a 6. Melléklet követelményei szerint kell végezni. 7. KÜLÖNLEGES KÖVETELMÉNYEK 7.1. A lencse helyes helyzetét az optikai rendszerhez viszonyítva külön jelöljék, és lehetetlen legyen szereléskor azt eltéveszteni A fényszóró világításának méréséhez az Elõírásnak a 3. Mellékletében leírt mérõernyõt és egy szabványos lámpát (S1 és/vagy S2, a 37. sz. Elõírás szerint) egyszerû színtelen izzóval kell használni. A szabványos lámpát a referenciaként szolgáló megvilágítás fluusához kell beállítani a lámpákhoz elõírt értékek szerint A tompított fény megfelelõen éles levágású legyen annak érdekében, hogy segítségével kielégítõ beálltást lehessen a gyakorlatban elérni. A határvonal olyan egyenes és vízszintes legyen, amennyire ez lehetséges, 5 szögtartományon belül a v - v vonal mindkét oldalán (lásd 3. Melléklet). Amikor a fényszórót a 3. Melléklet szerint beállítják, az feleljen meg az abban meghatározott követelményeknek A fényeloszlás ne mutasson semmilyen oldalirányú változást, amely káros a láthatóságra A 7.2. bekezdésben említett ernyõ megvilágítását olyan fényelemmel kell mérni, amelynek a hasznos területe 65 mm oldalú négyzeten belül van. 8. ELÕÍRÁSOK SZINEZETT LENCSÉKRE ÉS SZÛRÕKRE 8.1. Jóváhagyást lehet adni olyan fényszórókra, amelyek vagy színtelen, vagy szelektív sárga fényt bocsátanak ki színtelen lámpából. A CIE trikromatikus koordinátáiban kifejezett megfelelõ színmérési jellemzõk a sárga üvegekre vagy szûrõkre a következõk: Szelektív sárga szûrõ (ernyõ vagy lencse) Határ a vörös felé y > 0, ,58 Határ a zöld felé y < 1,29-0.1

8 8. oldal Határ a fehér felé y > Határ a színkép felé y < - + 0,992 amely a következõk szerint is kifejezhetõ: domináns hullámhossz nm tisztasági tényezõ 0,90 0,98 az átbocsátási tényezõ > 0,78 Az átbocsátási tényezõt úgy kell meghatározni, hogy egy 2,856 K színhõmérsékletû fényforrást használunk (megfelel az A megvilágításnak az International Commission on Illumination (CIE) szerint A szûrõ legyen része a fényszórónak, és úgy legyen hozzáépítve, hogy azt a használó ne tudja eltávolítani sem véletlenül, sem szándékosan közönséges szerszámmal A színre vonatkozó megfigyelések Azért, mert ennek az Elõírásnak a 8.1. bekezdése szerint jóváhagyást adtak ki egy olyan fényszóróra, amely vagy színtelen, vagy szelektív sárga fényt bocsát ki, az Egyezményhez csatolt Elõírás 3. bekezdése nem akadályozhatja meg a Szerzõdõ Feleket abban, hogy megtiltsák a színtelen vagy szelektív sárga fényt kibocsátó fényszórók használatát az általuk nyilvántartásba vett jármûveken. 9. ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK 9.1. A 113. számú Elõírás hatályba lépésének idõpontjától kezdve a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek szüntessék be a jóváhagyás kiadását a jelen Elõírás szerint A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek ne utasítsák el a jóváhagyás kiterjesztését, ha a fényszórótípus megfelel a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás követelményeinek Az e szerint az Elõírás szerint, a 113. számú Elõírás hatályba lépésének idõpontja elõtt kiadott létezõ MB jóváhagyások és minden kiterjesztés, beleértve a korábbi sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás szerint kiadott jóváhagyásokat is, idõkorlátozás nélkül érvényben maradnak A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek továbbra is adjanak ki jóváhagyást a jelen Elõírás és az ezt megelõzõ sorozatszámú módosításokat tartalmazó Elõírás szerint fényszórókra feltéve, hogy a fényszórót már használatban levõ jármûre kívánják felszerelni csereként A 113. számú Elõírás hatályba lépésének hivatalos idõpontja után az ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek ne tiltsák meg a 113 számú Elõírás szerint jóváhagyott fényszórók felszerelését új jármûvekre A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek továbbra is engedjék meg a jelen Elõírás szerint jóváhagyott fényszóró felszerelését a jármûtípusra vagy a jármû felszerelését ilyen fényszóróval A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek továbbra is engedjék meg a használatban levõ jármû felszerelését a jelen Elõírás vagy az ezt megelõzõ sorozatszámú módosításokat tartalmazó Elõírás szerint jóváhagyott fényszóróval, vagy a jóváhagyott fényszóró használatát a jármûvön feltéve, hogy a fényszóró csereként szolgál. 10. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL MEGEGYEZÕ GYÁRTÁS A jelen Elõírás szerint jóváhagyott fényszórókat úgy gyártsák, hogy azok megfeleljenek a fenti 7. bekezdés követelményei szerint jóváhagyott típusnak Annak érdekében, hogy igazolják a bekezdés követelményeinek teljesülését, megfelelõ

9 9. oldal gyártásellenõrzést kell végezni A jóváhagyás birtokosa biztosítsa a termék minõségvizsgálatának hatékony ellenõrzésére szolgáló eljárást, tegye lehetõvé, hogy hozzáférjenek mindegyik jóváhagyott típus megfelelõségével kapcsolatos vizsgálathoz szükséges berendezésekhez, biztosítsa, hogy a vizsgálati eredmények adatait feljegyezzék, és ezek a dokumentumok olyan idõpontig legyenek hozzáférhetõk, amelyet a jóváhagyó hatóság meghatároz, elemezze minden vizsgálati típus eredményét annak érdekében, hogy igazolja és biztosítsa a gyártmány-jellemzõk állandóságát, lehetõséget biztosítva a termék gyártásában szükséges tûréseket, biztosítsa, hogy az Elõírás 5. Melléklete szerinti vizsgálatot minden terméktípuson végrehajtsák, biztosítsa, hogy minden olyan mintát, amely bizonyítja, hogy a vizsgált típus nem megfelelõ, további mintavételnek és vizsgálatnak lehessen alávetni; minden szükséges intézkedést meg kell tenni a jóváhagyott típusnak megfelelõ gyártmány gyártásának helyreállítása érdekében Az illetékes hatóság, amelyik a jóváhagyást adta, bármikor ellenõrizheti a gyártás ellenõrzésének módszereit Minden ellenõrzési, vizsgálati és gyártási feljegyzést be kell mutatni az ellenõrnek Az ellenõrzést végzõ személy vegyen véletlen módon mintát a vizsgálathoz a gyártó laboratóriumában. A minta legkisebb számát a gyártó saját vizsgálatainak eredményei alapján lehet meghatározni Ha a minõségi szint nem kielégítõ vagy szükségessé válik a fenti bekezdés szerint az elvégzett vizsgálatok hitelességének bizonyítása, a vizsgálatot végzõ személy válasszon mintát és küldje el azt annak a mûszaki szolgálatnak, amelyik a jóváhagyási vizsgálatokat végezte, alkalmazva a 7. Melléklet meghatározásait Az illetékes hatóság bármilyen olyan vizsgálatot elvégezhet, amelyet ebben az Elõírásban meghatároztak. Ezeket a vizsgálatokat véletlen mintavétel alapján úgy határozzák meg, hogy ne okozzanak zavart a gyártó szállítási kötelezettségeiben és legyenek összhangban a 7. Melléklet követelményeivel Az illetékes hatóság végezzen vizsgálatot kétévente egyszer. Ez a hatóságba és a gyártás minõségellenõrzésének megbízhatósága alapján történik. Ha kedvezõtlen eredményeket tapasztalnak, az illetékes hatóság biztosítsa, hogy a lehetõ leggyorsabban visszaállítsák a jóváhagyott típusnak megfelelõ gyártmány gyártását Nyilvánvalóan hibás fényszórók nem használhatók. 11. ELJÁRÁS JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTÁS ESETÉRE A jelen Elõírás alapján valamely fényszórótípusra kiadott jóváhagyás visszavonható, ha a fenti követelmények nem teljesülnek vagy egy, a jóváhagyási jellel rendelkezõ fényszóró nem felel meg a jóváhagyott típusnak Ha az Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavon egy elõzõleg kiadott jóváhagyást, értesítse errõl az Elõírás 1. Melléklete szerinti értesítéssel azokat a Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák. 12. FÉNYSZÓRÓTÍPUS JÓVÁHAGYÁSÁNAK MÓDOSÍTÁSA ÉS KITERJESZTÉSE A fényszóró típusának minden módosítását jelenteni kell annak a hatóságnak, amely a

10 10. oldal jóváhagyást adta. A hatóság azt teheti, hogy vagy úgy ítéli meg a módosítást, mint amely nem okoz kedvezõtlen hatást, és a fényszóró minden szempontból megfelel a követelményeknek, vagy további vizsgálati jelentést kér a mûszaki vizsgálatokkal megbízott szervezettõl A jóváhagyás megerõsítésérõl vagy elutasításáról az eltérés megjelölésével tájékoztatni kell azokat az Egyezményhez csatlakozott Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák, a fenti 5.3. bekezdésben meghatározott módon A jóváhagyást kiterjesztõ illetékes hatóság minden ilyen kiterjesztésnek adjon sorozatszámot és errõl az Elõíráshoz csatolt 1. Melléklet mintájának megfelelõen értesítse azokat az évi Egyezményhez csatlakozott Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák. 13. GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott fényszórótípus gyártását, értesítse errõl azt a hatóságot, amelyik a jóváhagyást kiadta. Ez a hatóság a vonatkozó értesítés kézhezvétele után tájékoztassa errõl az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 1. Mellékletében levõ mintának megfelelõ értesítéssel. 14. JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATÉRT FELELÕS MÛSZAKI SZOLGÁLAT ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁG NEVE ÉS CÍME Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket.

11 11. oldal 1. Melléklet ÉRTESÍTÉS [legnagyobb méret: A4 ( mm)] E...1/ Kiadta: a jóváhagyó hatóság neve... a fényszórótípus 2/ JÓVÁHAGYÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK KITERJESZTÉSÉRÕL JÓVÁHAGYÁSÁNAK ELUTASÍTÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK VISSZAVONÁSÁRÓL GYÁRTÁSÁNAK VÉGLEGES BESZÜNTETÉSÉRÕL az 57. számú Elõírás szerint Jóváhagyási szám: 1. A fényszóró kereskedelmi neve vagy márkajele: 2. A fényszóró-típus gyártójának neve: 3. A gyártó neve és címe: 4. A gyártó képviselõjének ha van neve és címe: 5. Jóváhagyásra beterjesztve: Kiterjesztés száma: 6. A jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szervezet: 7. E szervezet által kiadott jelentés idõpontja: 8. E szervezet által kiadott jelentés száma: 9. Rövid leírás: a megfelelõ jelölések szerint leírt kategóriák: MB, MB/, MBPL, MB/PL 2/ izzószálas izzók kategóriája: S1, S2, S1/S2 2/ kibocsátott fény: fehér/szelektív sárga 2/ 10. A jóváhagyási jel elhelyezése: 11. A kiterjesztés oka (ha indokolt): 12. A jóváhagyást megadták / elutasították / kiterjesztették / visszavonták 2/ 13. Hely: 14. Dátum: 15. Aláírás: 16. A jóváhagyást kiadó hatóságnál letétbe és kérésre hozzáférhetõ helyezett iratok listája csatolva. 1/ 2/ Annak az országnak a megkülönböztetõ száma, amelyik a jóváhagyást megadta / kiterjesztette / elutasította / visszavonta (lásd az Elõírás jóváhagyásra vonatkozó rendelkezéseit) A nem megfelelõt ki kell húzni!

12 12. oldal 2. Melléklet JÓVÁHAGYÁSI JEL ELRENDEZÉSE MB MB a/3 a/3 a a/2 E4 a/3 E4 a a/2 a/3 a/ a/3 a = minimum 12 mm A fényszórón feltüntetett fenti jóváhagyási jelet Hollandiában (E4) adták ki számon. A jóváhagyási szám azt jelöli, hogy a jóváhagyást ennek az Elõírásnak a 01 sorozatszámú módosítása szerint adták ki. Megjegyzés: A jóváhagyási számot szorosan a kör mellett kell elhelyezni vagy az E betû felett, vagy alatta, vagy ettõl a betûtõl jobbra vagy balra. A jóváhagyási szám számjegyei az E betûnek ugyanazon az oldalán legyenek szemben ugyanazzal az iránnyal. Római számokat, mint jóváhagyási számot kerülni kell, nehogy összetéveszthetõk legyenek más jelképekkel. Az 57. számú Elõírás követelményeinek megfelelõ fényszóró azonosítása. A fényszórót úgy kell megtervezni, hogy a tompított fény együtt világíthat nem világíthat együtt egy idõben a távolsági fénnyel és/vagy más kölcsönösen egybeépített világító egységgel. MB PL E A fenti jóváhagyási jelet viselõ fényszórót olyan egybe épített mûanyag lencsével látták el, amelyet Hollandiában hagytak jóvá (E4) számon. A jóváhagyási szám mutatja, hogy a jóváhagyást a 01 sorozatszámú módosításokkal kiegészített jelen Elõírás követelményei szerint hagyták jóvá. Ez úgy van tervezve, hogy a tompított fényszóró izzója kölcsönösen együtt világíthat a távolsági fénnyel és/vagy más kölcsönösen egybe épített világító egység

13 13. oldal 3. Melléklet FÉNYTANI VIZSGÁLATOK 1. A beállításhoz a mérõernyõt helyezzük el a fényszóró elõtt legalább 10 méterre, a h-h egyenes legyen vízszintes. A méréshez a fotocellát a fényszóró elõtt 25 m-re helyezzük el, merõlegesen az izzó izzószálához és a HV ponthoz húzott egyenesre. 2. A fényszóró oldalirányban úgy legyen beállítva, hogy az országúti fény sugarának a közepe merõleges legyen a v v egyenesre. 3. Merõlegesen a fényszóró úgy legyen beállítva, hogy a tompított fény levágása (világos/sötét határvonal) a h - h egyenes alatt 250 mm-re legyen. 4. A fényszóró amikor azt a fenti 2. és 3. bekezdés szerint beállítják legyen azonos a távolsági fényre vonatkozó követelményekhez hasonlóan, a következõkkel: 4.1. a távolsági fény sugarának megvilágítási közepe ne többel, mint 0.6 legyen a h-h egyenes felett vagy alatt a távolsági fény világítása érje el a legnagyobb "E" értéket a teljes fénysugár közepén és csökkenjen oldalirányban, 4.3. a távolsági fény legnagyobb világítása (Ema) legalább 32 lu legyen, lu MB osztályú fényszórókra, 4.4. a távolsági fény által keltett megvilágítás feleljen meg a következõ értékeknek: a h-h egyenes és a v - v egyenes metszéspontja (HV) a legnagyobb megvilágítás 90 % izolu értéken belül legyen, a HV ponttól kiindulva vízszintesen jobbra és balra a távolsági fény által keltett megvilágítás ne legyen kevesebb, mint 12 lu MB osztályú fényszóróknál m távolságig és ne legyen kevesebb, mint 3 lu 2.25 m távolságig a tompított fény által keltett megvilágítás feleljen meg a következõ értékeknek Mérési pont Bármely pont a h-h egyenesen és felette Bármely pont az 50L-50R egyenes felett, kivéve 50 V* MB osztályú fényszóró < 0.7 lu > 1.5 lu 50 V pont > 3 lu Bármely pont a 25L-25R egyenesen Bármely pont a IV. zónában * intenzitás 50 R 50 V = 0.25 minimum > 3 lu > 1.5 lu

14 14. oldal 5. MÉRÕ ÉS BEÁLLÍTÓ ERNYÕ (méretek mm-ben 25 m távolságra) V III. zóna 850 h HV H II zóna h 50L 25L 50V 25V IV zóna 50R 25R V 2250 I zóna Ábra 6. S1 vagy S2 kategóriájú izzószálas izzókat a 37. számú Elõírás szerint kell használni. 4. Melléklet ÜZEMELÕ FÉNYSZÓRÓ FOTOMETRIÁS TELJESÍTMÉNYÉNEK ÁLLANDÓSÁGI VIZSGÁLATA TELJES FÉNYSZÓRÓ VIZSGÁLATA Ha az Elõírás a rendelkezései szerint megmérték a fénytani értékeket távolsági fény E ma pontjaiban és a tompított fény 50R, 50L, 50B pontjaiban, ezután egy teljes fényszórót kell az üzemelés közben vizsgálni a fénytani állandóságra. A teljes fényszóró azt jelenti, hogy maga az összeszerelt lámpa minden körbevevõ részt és lámpákat magában foglal, amelyek befolyásolhatják a hõterjedést. 1. FOTOMETRIÁS TELJESÍTMÉNY STABILITÁSÁNAK VIZSGÁLATA A vizsgálatot száraz és állandó légköri állapotban végezzék 23 ± 5 C hõfokon, amikor a teljes fényszóró arra az alapra van felszerelve, amely a jármûre történõ helyes felszerelését biztosítja Tiszta fényszóró A fényszórót 12 órán át úgy kell üzemeltetni amint azt az bekezdésben leírták és az bekezdés szerint kell vizsgálni Vizsgálati eljárás A fényszórót addig kell mûködtetni, mint ami megfelel a meghatározott idõnek úgy, hogy (a) egy világítási helyzetet (távolsági fény vagy tompított fény) jóvá kell hagyni, mert a megfelelõ izzó az elõírt ideig mûködik, 2/ (b) kölcsönösen egyesített tompított fény és távolsági fény (osztott vagy kettõs izzók) esetén: Ha a kérelmezõ kijelenti, hogy a fényszórót egyetlen izzóval, amely egyszerre világit használja 1/, a vizsgálatot ezeknek megfelelõen kell végrehajtani, mûködtetve 2/ mindegyik 1/ Ha egyidejûleg két vagy több izzó van bekapcsolva, amikor a fényszórót fénykürt -ként használják, ezt nem tekintik egyidejûleg két izzószál használatának.

15 15. oldal (c) meghatározott funkciót követõ egymást felezett idõn át, amint az 1.1. bekezdésben van meghatározva. 1/ és 2/ Minden más fényszórót a következõ ciklusokban vizsgálják addig, amíg az alábbi meghatározott idõtartamot nem érik el: 15 perc a tompított fényszóró világításához, 5 perc minden más izzóhoz. csoportosított világító funkciók esetén minden egyedi funkció külön-külön világítson az (a) (b) egyedi világító funkcióra meghatározott idõben, figyelembe véve a kölcsönösen egybe épített világító funkciókat, a gyártó meghatározása szerint Vizsgálati feszültség A feszültséget úgy kell beállítani, hogy a 37. sz. Elõírásban meghatározott S kategóriás izzó 90 % teljesítményét teljesítse. Az alkalmazott teljesítmény minden esetben feleljen meg a 12 V feszültségû izzónak kivéve, ha a jóváhagyást kérõ meghatározza azt, hogy a fényszóró más feszültségen is használható Vizsgálati eredmények Szemrevételezés Ha egyszer a fényszórót stabilizáltuk a környezeti hõmérsékleten, tisztítsuk meg tiszta, puha pamutszövettel a fényszóró lencséit és ha ilyen van a külsõ lencséket. Vizsgáljuk meg azokat szemrevételezéssel; torzulás, rongálódás, karcolás vagy színváltozás egyik fényszórólencsén vagy ha ilyen van külsõ lencsén nem lehet Fénytani vizsgálat Ennek az Elõírásnak a követelményeivel összhangban a fénytani értékeket a következõ pontokban kell értékelni: Tompított fény: 50 R, 50 L, B 50 HV Országúti fény: Ema pont Más beállítás végrehajtható, amely megengedi a fényszóróalap deformációját a meleg következtében (a levágási egyenes helyzete ennek a Mellékletnek a 2. bekezdésében van). 10 % eltérés a fénytani jellemzõk és az elõzõleg mért értékek között megengedhetõk, beleértve a fénytani eljárás tûrését is Piszkos fényszóró A fenti 1.1. bekezdésben meghatározott vizsgálat után a fényszórót egy órán át mûködtessék, amint azt az bekezdésben leírták, miután azt az bekezdés szerint elõkészítették és megvizsgáltuk az bekezdés szerint A fényszóró elõkészítése Vizsgáló keverék A fényszóró üvegbõl készült külsõ lencsével: A fényszórón vízbõl és szennyezõ anyagokból álló keveréket kell használni, amely kilenc rész (súlyarány szerint) µm szemcseméretû szilikáthomok, egy rész µm szemcseméretû növényi eredetû (bükkfa)szénpor, 0,2 rész NaCMC 3/ 2/ 3/ Ha a vizsgált fényszóró csoportosítva vagy kölcsönösen egymásba van építve a helyzetjelzõ lámpával, a vizsgálat tartama alatt ez legyen bekapcsolva. NaCMC jelenti a carboimethylcellulose nátrium-sóját (közismerten CMC). A szennyezõ keverékben az NaCMC helyettesíthetõ egy (DS) 0,6-0,7 fokozatú és cp viszkozitású, 20 C, 2%-os oldattal.

16 16. oldal megfelelõ mennyiségû desztillált víz, vezetõképessége 1 ms/m a. A keverék legfeljebb 14 napos lehet Fényszóró mûanyag külsõ lencsével A fényszórón vízbõl és szennyezõ anyagokból álló keveréket kell használni, amely kilenc rész (súlyarány szerint) µm szemcseméretû szilikáthomok, egy rész µm szemcseméretû növényi eredetû (bükkfa)szénpor, 0,2 rész NaCMC 3/ 13 rész (súlyarány szerint) desztillált víz, vezetõképessége 1 ms/ma, 4/ súlyrész felületre hatóanyag. A keverék legfeljebb 14 napos lehet A keverék alkalmazása a fényszórón A vizsgálati keveréket egyformán kell alkalmazni a fényszóró egész világító felületén, és utána hagyják megszáradni. Ezt addig kell megismételni, amíg a megvilágítás a mért érték %-ára csökken az ebben a Mellékletben leírt feltételek szerint mérve a következõ pontokban: Ema pont az országúti fénynél, fénytani eloszlás országúti/tompított fénynél, Ema pont országúti fénynél, fotometriás eloszlás csak országúti fénynél, B 50 és 50 V 5/ csak tompított fénynél Mérõberendezés A mérõberendezés legyen azonos értékû azzal, amelyet a jóváhagyási vizsgálatok során használnak. A fénytani ellenõrzéshez referenciaizzót használjanak. 2. VIZSGÁLAT A HATÁRVONAL FÜGGÕLEGES HELYZETÉNEK VÁLTOZÁSRA HÕ HATÁSÁRA Ez a vizsgálat abból áll, hogy igazolja, hogy a világos/sötét határvonal függõleges elhajlása hõ hatására nem lép túl egy meghatározott értéket a mûködõ tompított izzónál. Az 1. bekezdés szerint vizsgált fényszórót a 2.1. bekezdésben leírt vizsgálatnak kell alávetni anélkül, hogy eltávolítanánk vagy módosítanánk vizsgálati helyzetet A vizsgálatot száraz és nyugodt levegõben, 23 ± 5 C környezeti hõmérsékleten kell elvégezni. Tömeggyártású izzót használva, amelyet legalább egy órán át öregítettek, a fény-szórót tompított fénnyel kell üzemeltetni anélkül, hogy eltávolítanánk vagy módosítanánk a vizsgálati felszerelést Vizsgálati eredmények Az eredmény milliradiánban meghatározva elfogadható a tompított izzóra akkor, ha a fényszórón mért r1 = r3 - r60 abszolút érték nem több mint 1 mrad ( r1 1.0 mrad) Ha azonban ez az érték nagyobb, mint 1.0 mrad, azonban nem több mint 1.5 mrad (1.0 < r1< 1.5 mrad), egy másik fényszórót kell megvizsgálni a 2.1. bekezdésben leírtak szerint miután az alábbiakban leírt három egymást követõ idõtartamból álló ciklus után annak érdekében, hogy a fényszóró mechanikai részeinek helyzete stabilizálódjon a jármûvön való helyes elhelyezést 4/ 5/ A mennyiség tûrése annak tulajdonítható, hogy olyan szennyezõdést kell elérni, amely megfelelõen szétterjed minden mûanyag lencsén. 50V pont 375 mm-rel a HV vonal alatt, a függõleges v - v egyenesen van, a képernyõtõl 25 m távolságra. (E vizsgálat céljára a feszültséget úgy kell beállítani, ahogyan az bekezdésben meghatározták). A határvonal helyzetét a levágás vízszintes részén (a függõleges egyenes átmegy az 50L és 50R pontokon) egymás után vizsgálják 3 percig (r3) és 60 percig (r60) a mûködtetés után. A határvonal helyzetében a változás mérését amint azt leírták elfogadható pontosságot és megismételhetõ eredményt adó bármely módszerrel elvégezhetik.

17 17. oldal képviselõ alapon: A tompított izzó mûködtetése egy órán keresztül (a feszültség az bekezdésben meghatározottak szerint legyen beállítva); Pihentetés egy órán keresztül; A fényszóró típusát elfogadhatónak kell minõsíteni, ha a mért abszolút értékek átlaga a r1 elsõ mintán és a mért r2 érték a második mintán nem több mint 1 mrad: ri + rii 1mrad 2 5. Melléklet MINIMÁLIS KÖVETELMÉNYEK A GYÁRTMÁNY MEGFELELÕSÉGÉNEK ELLENÕRZÉSI ELJÁRÁSÁHOZ 1. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 1.1. A megfelelõség követelményeit mechanikai és geometriai szempontból akkor lehet megfelelõnek tekinteni, ha a különbségek nem lépik túl az elkerülhetetlen gyártási tûrést ennek az Elõírásnak a szempontjából Figyelemmel a fénytani teljesítményre, a fényszórók tömeggyártásának megfelelõségét nem lehet kétségbe vonni, ha véletlenszerûen kiválasztott és szabványos izzóval szerelt bármely fényszóró fotometriás jellemzõit vizsgálva: a mért érték nem tér el kedvezõtlenül több mint 20 %-kal az ebben az Elõírásban meghatározott értékektõl; a III. zóna értékére a legnagyobb kedvezõtlen eltérés sorrendben a következõ lehet: 0.3 lu egyenérték 20 %-a 0.45 lu egyenérték 30 %-a, és ha az országúti fénynél HV a 0.75 E ma isolu vonalon belül elhelyezkedve + 20 % maimum értéket és - 20 % minimum értéket lehet megállapítani a jelen Elõírás 3. Mellékletének 4.3. és 4.4. bekezdésében meghatározott bármely fénytani érték mérési pontjánál Ha a fent leírt vizsgálat eredményei nem felelnek meg a követelményeknek, a fényszóró vizsgálatát meg kell ismételni másik szabványos izzót használva Figyelemmel a hõ hatásának kitett határvonal függõleges helyzetének változására, a következõ eljárást kell alkalmazni: A mintavételbõl vett fényszórót a 4. Melléklet 2.1. bekezdésben leírt eljárás szerint kell vizsgálni, miután azt három egymást követõ idõtartam alatti ciklusban a 4. Melléklet bekezdésében leírt állapotnak tettük ki. A fényszórót el kell elfogadni, ha megfelel annak, ami nem lépi túl a r 1,5 mrad értékét. Ha ez az érték túllépi az 1,5 mrad értéket, azonban nem több mint 2.0 mrad, egy másik fényszórót kell megvizsgálni, ami után a mindkét minta értékeinek átlaga nem haladhatja meg az 1,5 mrad értéket A kromatikus koordináták feleljenek meg annak, aminek a fényszóró, amikor az a szabványos A színû hõmérsékleten levõ izzóval van szerelve. Egy fényszóró fénytani teljesítménye, amely szelektív sárga fényt bocsát ki, amikor színtelen izzóval van szerelve, olyan értékû legyen, mint amely ebben az Elõírásban van, szorozva 0.84

18 18. oldal értékkel. 2. AZONOS MINÕSÉG ELLENÕRZÉSÉNEK MINIMÁLIS KÖVETELMÉNYEI A jóváhagyási jel birtokosa minden egyes fényszórótípusnál végezze el megfelelõ idõközönként legalább a következõ vizsgálatokat. A vizsgálatokat ennek az Elõírásnak a rendelkezései szerint kell elvégezni. Ha bármely minta nem megfelelõ az elvégzett vizsgálat szempontjából, további mintákat kell venni, és azokat megvizsgálni. A gyártó tegyen intézkedéseket a vizsgált termék megfelelõségének biztosítására A vizsgálat lefolyása A megfelelõség vizsgálata ebben az Elõírásban foglalja magában a fénytani jellemzõket és a határvonal hõ hatására bekövetkezõ változásait függõleges helyzetben A vizsgálat során alkalmazott módszerek A vizsgálatot általában úgy kell elvégezni, ahogy az ebben az Elõírásban van leírva A gyártó bármely megfelelõségi vizsgálata alkalmazható a jóváhagyási vizsgálatot végzõ szervezet egyetértésével. A gyártó felelõs az alkalmazott olyan módszerért, amely ebben az Elõírásban van meghatározva A és bekezdések alkalmazása a vizsgáló berendezések rendszeres beállítását és az illetékes hatóság méréseivel a megegyezõséget igénylik A hivatkozási módszerek mindig legyenek azonosak az Elõírásban levõkkel, különösen a hatósági vizsgálat és mintavétel szempontjából A fényszórók mintáit véletlenszerûen kell kiválasztani az egységes gyártási sorozatból. Az egységes gyártási sorozat azt jelenti, hogy a fényszórók azonos típusúak, ahogyan azt a gyártó meghatározta. A felmérés általában az egy gyárból vett sorozatgyártásra vonatkozzon. Ha azonban a gyártó csoportosíthatja a több gyárból vett mintákra vonatkozó feljegyzéseket feltéve, hogy ugyanazt a minõségellenõrzési rendszert alkalmazza A mért és feljegyzett fénytani jellemzõk A fényszórók mintáját fénytani mérésnek kell alávetni az Elõírás szerint, az E ma HV 1/ pontra korlátozva a leolvasást országúti fény esetén, és a HV, 50R, 50L pontokra korlátozva tompított fény esetén (lásd 3. Melléklet) Az elfogadás jellemzõi A gyártó felelõs a vizsgálati eredmények kiértékeléséért és az illetékes hatósággal összhangban a termék elfogadási jellemzõinek meghatározásáért azért, hogy ennek az Elõírásnak a bekezdésében meghatározott termék megfelelõségét igazolja. Az elfogadhatóság jellemzõi olyanok legyenek, hogy a megbízhatósági szint 95 %, a világítási próba minimális valószínûsége a 7. Mellékletnek megfelelõen (elsõ minta) 0.95 legyen. 1/ Ha az országúti fény kölcsönösen egyesített a tompított fénnyel, a HV az országúti fény esetében ugyanaz legyen, mint a tompított fény mérési pontja.

19 19. oldal 6. Melléklet MÛANYAG LENCSÉKET TARTALMAZÓ LÁMPÁK KÖVETELMÉNYEI - LENCSÉK VAGY ANYAGMINTÁK ÉS TELJES LÁMPÁK VIZSGÁLATA 1. ÁLTALÁNOS MEGHATÁROZÁSOK 1.1. Az Elõírás bekezdése szerinti minták feleljenek meg az alábbi bekezdésekben elõírtaknak Az Elõírás bekezdésének megfelelõ és mûanyagból készült két teljes fényszóró-minta figyelemmel a lencsék anyagára elégítse ki az alábbi 2.6. bekezdés követelményét A mûanyag-lencsék mintái vagy az anyagok a tükörrel együtt (ahol ilyen van) legyenek megvizsgálva idõrendi sorrendben ennek a Mellékletnek az 1. Függelékének A táblázata szerint Ha azonban a lámpa gyártója igazolja, hogy a termék átment a alábbi bekezdésekben elõírt vizsgálaton, vagy ezzel egyenértékû más Elõírás vizsgálatain, ezeket a vizsgálatokat nem kell megismételni; csak az 1. Függelék B táblázatában elõírt vizsgálatok a kötelezõk. 2. VIZSGÁLATOK 2.1. Ellenállás a hõmérséklet-változásnak Vizsgálatok Három új mintát (lencsék) kell kitenni hõmérsékleti és nedvességi (Relatív Páratartalom) változásnak öt ciklusban a következõ program szerint: 3 óra 40 ± 2 C-on és % RP; 1 óra 23 ± 5 C-on és RP; 15 óra -30 ± 2 C-on; 1 óra 23 ± 5 C-on és 60-75% RP; 3 óra 80 ± 2 C-on; 1 óra 23 ± 5 C-on és % RP; E vizsgálat elõtt a mintákat 23 ± 5 C hõmérsékleten és % relatív páratartalomban kell tartani legalább négy órán keresztül. Megjegyzés: Az egy órás periódus 23 ± 5 C hõmérsékleten foglalja magában az átmeneti idõszakot az egyik hõmérsékletbõl a másikba a hõhatás elkerülése érdekében Fénytani mérések Módszer Fénytani méréseket kell elvégezni a mintákon a vizsgálat elõtt és után. Ezekhez a mérésekhez szabványos izzót kell használni a következõ pontokon: B50 és 50V a tompított fény vagy a tompított / országúti fény izzójához E ma az izzó országúti fényéhez vagy a tompított / országúti izzóhoz Eredmények A minden egyes mintán mért fénytani értékek közötti eltérés a vizsgálat után nem lépheti túl a 10 % értéket, beleértve a fénytani eljárás tûrését Ellenállás légköri és kémiai anyagoknak Ellenállás légköri anyagoknak Három új mintát (lencse- vagy anyagminta) sugárzásnak kell kitenni olyan energia-eloszlási spektrummal rendelkezõ forrással, amely hasonló az 5500 K és 6000 K hõmérsékletek között levõ fekete testhez. Megfelelõ szûrõt kell a forrás és a minta közé helyezni úgy, hogy a lehetõ legnagyobb mértékben csökkentse a sugárzást 295 nm kisebb és 2500 nm nagyobb

20 20. oldal hullámhossznál. A mintát 1200 W/m2 ± 200 W/m 2 energia-sugárzásnak kell kitenni annyi ideig hogy a megvilágítási energia, amelyet kap, egyenlõ legyen 4500 MJ/m2 ± 200 MJ/m 2 értékkel. A járórészen belül a mért hõmérséklet a mintával egy szintben elhelyezett fekete lapon 50 C ± 5 C legyen. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a szabályos meg-világítást, a mintákat forgassuk a sugárzó forrás körül 1 és 5 1/min sebesség között. A mintákat szórjuk be 1 ms/m-nél kisebb, vezetõképes desztillált vízzel C hõfokon az alábbi ciklus szerint: szórás: 5 perc szárítás: 25 perc Ellenállás kémiai anyagoknak Az elvégzett fenti bekezdésben leírt vizsgálat és az alábbi bekezdésben leírt mérés után az említett három mintának a külsõ felületét a bekezdésben leírtak szerint kell kezelni az alábbi bekezdésben meghatározott keverékkel Vizsgálati keverék A vizsgálati keverék 61.5 % N-heptánból, 12.5 % toluenbõl, 7.5 % etiltetrakloridból, 12.5 % trikloretilénbõl és 6 % ylénbõl álljon(térfogatszázalék) A vizsgálati keverék alkalmazása Nedvesítsünk be egy pamutszövet-darabot (ISO-105 szabvány), amíg az feltöltõdik a fenti bekezdésben meghatározott keverékkel és 10 percen át kezeljük ezzel a minta külsõ felületét 50 N/cm2 nyomással, amely megfelel egy 1414 mm-es vizsgálati felületen alkalmazott 100 N erõnek. E 10 perces idõtartam alatt a szövet-darabot ismételten nedvesítjük úgy, hogy a folyadék az elõírt vizsgálati keverékkel folyamatosan azonos legyen. Az alkalmazás idõtartama alatt a nyomást ki lehet egyenlíteni a mintán annak érdekében, hogy megelõzzük a karcolódást Tisztítás A vizsgálókeverék alkalmazása végén a mintákat meg kell szárítani szabad levegõn és utána a 2.3. bekezdésben leírt oldattal meg kell mosni (ellenállás mosószereknek) 23 ± 5 C hõmérsékleten. Miután a mintákat gondosan öblítsük le desztillált vízzel, amely nem tartalmaz 0.2 %-nál több szennyezõdést 23 ± 5 C hõmérsékleten és aztán szárítsuk meg puha ronggyal Eredmények A légköri anyagoknak való ellenállás vizsgálata után a minták külsõ felülete mentes legyen karcolásoktól, bemaródásoktól, hólyagosodástól és deformációtól, és az átlagos eltérés az átbocsátásban T 2 - T 3 t = T 2 a három mintából mérve ennek a Mellékletnek a 2. Függelékében leírt eljárás szerint ne haladja meg a értéket ( tm < 0.020) A kémiai anyagoknak való ellenállás vizsgálata után a mintákon nem lehet semmilyen kémiai elváltozás, amelyet a fluus változása okozott, amelynek az átlagos eltérése T 5 - T 4 d = T 2

21 21. oldal a három mintából mérve ennek a Mellékletnek a 2. Függeléke szerint ne haladja meg a értéket ( dm 0.020) Ellenállás mosószereknek és szénhidrogéneknek Ellenállás mosószerrel szemben A három minta külsõ felületét (lencsék vagy anyagminták) melegítsük fel C hõmérsékletre és mártsuk be öt percig olyan keverékbe, amelyet C hõmérsékleten tartunk, és amely 99 rész 0.02 % tisztaságú desztillált vizet és egy rész alkylaryl-szulfonátot tartalmaz. A vizsgálat végén a mintákat szárítsuk meg C hõmérsékleten. A minták felületét tisztítsuk meg nedves ronggyal Ellenállás szénhidrogéneknek A három minta külsõ felületét ezután dörzsöljük lágyan egy percig olyan keverékkel nedvesített pamut ronggyal, amely 70 % N-heptánt és 30 % toluént tartalmaz (térfogat-százalék), és utána szárítsuk szabad levegõn Eredmények A fent végrehajtott két vizsgálat után az átbocsátás eltérésének átlagos értéke T2 T3 t = T2 a három mintán mérve ennek a Mellékletnek a 2. Függeléke szerint nem haladhatja meg a értéket ( tm < 0.010) Ellenállás mechanikai sérülésnek Mechanikai rongálás módszere Három új minta (lencsék) külsõ felületét tegyük ki egyforma mechanikai sérülési vizsgálatnak ennek a Mellékletnek a 3. Függelékében leírt módszerrel Eredmények A vizsgálat után az eltérések átbocsátásban: diffúzióban: T2 T3 t = T2 T5 T4 d = T2 legyenek mérve a 2. Függelékben leírt eljárás szerint ennek az Elõírásnak a bekezdésében meghatározott területen. A három minta átlagos értéke olyan legyen, hogy tm < dm < A bevonat (ha ilyen van) tapadási vizsgálata A minta elõkészítése. Egy lencse bevonatának területén 20 mm 20 mm felületet vágjunk ki borotvapengével vagy egy tûvel közelítõleg 2 mm 2 mm rács formájában. A pengére vagy a tûre gyakorolt nyomás elegendõ legyen arra, hogy legalább a bevonatot átvágja A vizsgálat leírása

22 22. oldal Használjunk egy öntapadó szalagot 2 N/(cm szélesség) ± 20 % tapadóerõvel az ennek a Mellékletnek a 4. Függelékében meghatározott szabványos feltételei között. Ezt az öntapadó szalagot, amely legalább 25 mm széles legyen, legalább öt percig nyomjuk a bekezdésben elõírt módon elõkészített felületre. Ekkor az öntapadó szalag végét úgy terheljék, hogy a felületre meghatározott adhéziós erõt az erre a felületre jutó merõleges erõ kiegyenlítse. Ebben a helyzetben a szalagot állandó 1,5 ± 0,2 m/s sebességgel távolítsuk el Eredmények Ne legyen értékelhetõ rongálódás a rács területén. Rongálódás a négyzetek metszésénél vagy a bevágások széleinél megengedhetõk, feltéve, hogy a sérült terület nem haladja meg a rács felületének 15 %-át Mûanyaglencsét magában foglaló teljes lámpa vizsgálata A lencse felületének ellenállása mechanikai rongálódásnak Vizsgálatok Az elsõ lámpa-minta lencséjét a fenti bekezdésben leírt vizsgálatnak kell alávetni Eredmények A vizsgálat után az ennek az Elõírásnak megfelelõen elvégzett fénytani mérések eredményei nem haladhatják meg többel, mint 30 % a B50 pontban elõírt legnagyobb értéket és többel, mint 10 % az 50V pontban elõírt minimális értéket A bevonat (ha ilyen van) tapadási vizsgálata A második lámpa-minta lencséjét a fenti 2.5. bekezdésben leírt vizsgálatnak kell alávetni. 3. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSNAK MEGFELELÕ GYÁRTÁS VIZSGÁLATA 3.1. Figyelemmel a lencséket gyártó által használt anyagokra, egy sorozatgyártású lámpát kell olyannak elismerni, mint ami megfelel ennek az Elõírásnak, ha A kémiai anyagoknak való ellenállóság vizsgálata és a mosószereknek és szén-hidrogéneknek való ellenállóság vizsgálata után a minták nem mutatnak karcolást, kagylósodást vagy deformációt szabad szemmel nézve (lásd a , és bekezdéseket) A bekezdésben leírt vizsgálat után a bekezdésben meghatározott mérési pontokban a fénytani értékek az ebben az Elõírásban szereplõ gyártási megfelelõség határain belül vannak Ha az eredmények nem elégítik ki a követelményeket, a vizsgálatot meg kell ismételni a fényszórók egy másik véletlenszerûen vett mintáján.

23 23. oldal 6. Melléklet 1. Függelék JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATOK IDÕRENDJE A. Vizsgálatok mûanyagokon (lencséken vagy az Elõírás bekezdés szerinti anyag-mintákon) Minták Lencsék vagy anyagminták Lencsék Vizsgálatok Korlátozott fénymérés ( bek.) Hõmérsékletváltozás ( bek.) 1.2. Korlátozott fénymérés ( bek.) Átbocsátás mérése Diffúzió mérése 1.3. Légköri anyagok ( bek.) Átbocsátás mérése 1.4. Kémiai anyagok ( bek) Diffúzió mérése 1.5. Mosószerek ( bek) 1.6. Szénhidrogének ( bek) Átbocsátás mérése 1.7. Rongálódás ( bek.) Átbocsátás mérése Diffúzió mérése 1.8. Tapadás (2.5. bek.) B. A teljes fényszóró vizsgálata (ennek az Elõírásnak a bekezdése szerint) 2.1. Rongálódás ( ) 2.2. Fénytan ( ) 2.3. Tapadás (2.6.2.) Vizsgálatok Teljes lámpa Minta száma Melléklet 2. Függelék FÉNY DIFFÚZIÓJA ÉS AZ ÁTBOCSÁTÁS MÉRÉSI MÓDSZERE 1. BERENDEZÉS (lásd ábra) A K kollimátor fénysugarát β/2 = radián fél elhajlással 6 mm nyílású DT diafragmával korlátozzák, amellyel szemben elhelyezik a mintát. A konvergens akromatikus L 2 lencse, szférikus aberrációra helyesbítve, kapcsolódik a D T diafragmához az R vevõvel; az L 2 lencse átmérõje olyan legyen, hogy a minta a diafragmán keresztül ne eresszen keresztül szórt fényt a kúp felének β/2 = 14 felsõ szögénél. Egy α 0 /2 = 1 és α ma /2 = 12 szögû kör alakú DD diafragmát helyeznek el az L 2 lencse fókuszában. A diafragma nem átlátszó központi része azért szükséges, hogy megszüntesse a fényforrásból közvetlenül érkezõ fényt. Legyen lehetséges a diafragma központi részének eltávolítása a fénysugártól oly módon, hogy az pontosan az eredeti helyzetébe térjen vissza. Az L2 - DT távolság és az L2 lencse F2 2/ fókusztávolságát úgy válasszák meg, hogy a DT képe teljesen fedje az R vevõt. 2/ Az L2 számára a 80 mm fókusztávolság használata ajánlott (Ábra)

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56. E/ECE/324 }Rev.1/Add.55/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1989. augusztus 29. ENSZ-EGB 56. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 71. Melléklet: 72.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 71. Melléklet: 72. E/ECE/324 }Rev.1/Add.71 E/ECE/TRANS/505 1988. május 19. ENSZ-EGB 72. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

30. Melléklet: 31. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

30. Melléklet: 31. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.30/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1992. december 29. ENSZ-EGB 31. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 1. Melléklet: 1. és 2. számú Elõírások **/ 4. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 1. Melléklet: 1. és 2. számú Elõírások **/ 4. Felülvizsgált változat E/ECE/324 }Add.1/Rev.4 E/ECE/TRANS/505 1995. szeptember 26. ENSZ-EGB 1. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505} } Rev.2/Add.112/Rev.2 2007. március 28. ENSZ-EGB 113. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 7. Melléklet: 8. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 7. Melléklet: 8. számú Elõírás E/ECE/324 }Add. 7/Rev. 4 E/ECE/TRANS/505 2002. június 7. ENSZ-EGB 8. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.44/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1988. május 16. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.6/Rev.4 E/ECE/TRANS/505 2006. augusztus 14.. ENSZ-EGB 7. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 111. Melléklet: 112.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 111. Melléklet: 112. E/ECE/324 }Rev.2/Add.111/Rev.1 E/ECE/TRANS/505} 2006. október 5. ENSZ-EGB 112. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 49. Melléklet: 50.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 49. Melléklet: 50. E/ECE/324 }Rev.1/Add.49/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. július 16. ENSZ-EGB 50. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.3/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2006. szeptember 19. ENSZ-EGB 4. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 4. Melléklet: 5.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 4. Melléklet: 5. E/ECE/324 }Add.4/Rev.3 E/ECE/TRANS/505 1988. március 6. ENSZ-EGB 5. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

1/81 E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505}Rev.1/Add.18/Rev.5 2006. augusztus 14. ENSZ-EGB 19. számú El írás

1/81 E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505}Rev.1/Add.18/Rev.5 2006. augusztus 14. ENSZ-EGB 19. számú El írás 1/81 E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505}Rev.1/Add.18/Rev.5 EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 97. Melléklet: 98.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 97. Melléklet: 98. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.97/Rev.1 2005. július 8. ENSZ-EGB 98. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 5. Melléklet: 6. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 5. Melléklet: 6. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.5/Rev.3 E/ECE/TRANS/505 2001. július 10. ENSZ-EGB 6. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505} } Rev.2/Add.112/Rev.2 2007. március 28. ENSZ-EGB 113. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.102 1997. március 21. ENSZ-EGB 103. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1.

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. Mechanikus kapcsoló a traktor és a vontatmány között : olyan

Részletesebben

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK 2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Tartalmaz minden olyan szöveget, amely az alábbi időpontig érvényes volt:

Tartalmaz minden olyan szöveget, amely az alábbi időpontig érvényes volt: 2009.1.31. L 31/35 A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti szövegei bírnak. Ennek az előírásnak a státusza és hatálybalépésének időpontja az ENSZ-EGB TRANS/WP.29/343

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59. E/ECE/324 }Rev.1/Add.58 E/ECE/TRANS/505 1983. szeptember 22. ENSZ-EGB 59. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

L 164/92 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 164/92 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 164/92 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.6.30. A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ EGB eredeti szövegei rendelkeznek. Az előírás státusa és hatálybalépésének időpontja

Részletesebben

} Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 123. Elõírás

} Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 123. Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 123. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.7. COM(2016) 491 final ANNEXES 1 to 7 MELLÉKLETEK a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések uniós minősítési

Részletesebben

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN

Részletesebben

}Rev.1/Add szeptember 18. ENSZ-EGB 81. számú Elõírás

}Rev.1/Add szeptember 18. ENSZ-EGB 81. számú Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.80 1989. szeptember 18. ENSZ-EGB 81. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 69. Melléklet: 70.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 69. Melléklet: 70. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.69 1987.július 27. ENSZ-EGB 70. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

Fényhullámhossz és diszperzió mérése

Fényhullámhossz és diszperzió mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 9. MÉRÉS Fényhullámhossz és diszperzió mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 19. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Előírás EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEK, VALAMINT KEREKES JÁRMŰVEKRE FELSZERELHETŐ ÉS/VAGY KEREKES JÁRMŰVEKEN HASZNÁLHATÓ

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44. E/ECE/324 }Rev.1/Add.43/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1995. június 5. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

vizsgán A gépjármű világítás és jelzőberendezések területén Előadó: Mikulás Róbert

vizsgán A gépjármű világítás és jelzőberendezések területén Előadó: Mikulás Róbert Nem engedélyezett járműátalakítások felderítése műszaki vizsgán A gépjármű világítás és jelzőberendezések területén Előadó: Mikulás Róbert Jármű átalakítása A jogalkotó a a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0038 (NLE) 6620/17 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 10 ENT 43 MI 154 UNECE 4 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121. 2006. február 22. ENSZ-EGB EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről 194 07/2. kötet 31993L0093 L 311/76 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1993.12.14. A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.8.9. C(2016) 5091 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A kötelezettségszegési eljárások keretében a Bizottság által a Bíróságnak javasolt rögzített összegű és kényszerítő bírságok

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

Dr. Bencsik Attila L. PhD

Dr. Bencsik Attila L. PhD Dr. Bencsik Attila L. PhD főiskolai tanár egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjármű eredetiség vizsgálat Mi a feladat? Gépjármű azonosítás: Komplex tevékenység, melynek

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.91 1993. augusztus 31. ENSZ-EGB 92. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 2. Melléklet: 3.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 2. Melléklet: 3. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Add.2/Rev.3 2007. február 02. ENSZ-EGB 3. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.6.15. COM(2010)310 végleges 2010/0169 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA ( ) az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága 1., 3., 4., 6., 7., 8.,

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye Európában

Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye Európában Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége www.mszosz.hu Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye Európában A munkavállalói érdekképviseletek a legtöbb országban kedvezményeket élveznek a működésüket

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

Az érintett ENSZ-EGB elıírás

Az érintett ENSZ-EGB elıírás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

Jelölések JELÖLÉSEK.

Jelölések JELÖLÉSEK. JELÖLÉSEK 1 3.4. Küldeménydarabra Egyesítő csomagolásra álló helyzetet jelölő nyilak A feladó a szállítónak a korlátozott mennyiség összegzett bruttó tömegét /kivéve kombinált, tengeri szállítás/ meg kell

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.4.3. C(2019) 2327 final NNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének, valamint

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2009. június 9. (OR. en) 2007/0270 (COD) PE-CONS 3688/08 CODIF 135 ENT 231 CODEC 1161 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 42. Melléklet: 43. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat BIZTONSÁGI ÜVEGEZÕ ANYAGOK JÓVÁHAGYÁSÁNAK EGYSÉGES FELTÉTELEI

EGYEZMÉNY. 42. Melléklet: 43. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat BIZTONSÁGI ÜVEGEZÕ ANYAGOK JÓVÁHAGYÁSÁNAK EGYSÉGES FELTÉTELEI E/ECE/324 }Rev.1/Add.42/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. július 16. ENSZ-EGB 43. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz Ismerkedjen meg kínálatunkkal és válassza ki az Önnek megfelelőt! Garancia+ GARANCIA+ EASY SERVICE + A gyártó által előírt kötelező szervizátvizsgálások Hosszabbítsa

Részletesebben