Autóipari hálózatok. A kommunikáció alapjai. Alapfogalmak. Kommunikációs minták

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Autóipari hálózatok. A kommunikáció alapjai. Alapfogalmak. Kommunikációs minták"

Átírás

1 Autóipari hálózatok A gépjárművek fedélzeti rendszereiben a vezérlőegységek megjelenésével felmerült az igény ezek összekötésére valamely kommunikációs hálózatok segítségével. Az elmúlt évtizedekben több hálózati protokollt is kidolgoztak kifejezetten autóipari felhasználásra. A továbbiakban a kommunikációs rendszerek alapfogalmait tárgyaljuk, majd a legelterjedtebb protokollokat mutatjuk be. A kommunikáció alapjai A beágyazott komponensek közötti kommunikáció megértéséhez segítséget nyújtanak az alábbi alapfogalmak. Alapfogalmak A kommunikáció alatt több szoftver vagy hardver elem közötti interakciót értünk. A hálózati kommunikáció alatt olyan kommunikációt értünk, mely vezérlőegységek között valósul meg. A kommunikáció csatornákon keresztül történik. Egy-egy csatorna egy hálózatnak felel meg, melyre a vezérlőegységek (hálózati terminológiában csomópontok) kapcsolódnak. A kommunikáció során általában valamilyen információt osztanak meg az alrendszerek. Az autóiparban ezeket jeleknek nevezzük (utalva arra, amikor az egyes jeleket dedikált vezetéken továbbították). A jelek aktuális értékét visszük át a hálózaton. Mivel az egyes jelek általában kis bitszámon ábrázolhatóak, a sávszélesség jobb kihasználása érdekében a logikailag összetartozó (vagy közösen használt) jeleket úgynevezett PDU-kba (protocol data unit protokoll adategység) szervezik. Ezek mérete már jobban illeszkedik a hálózati protokollok csomagméretéhez, ezért hatékonyabban lehet kihasználni a rendelkezésre álló hálózatot. A hálózaton küldött üzeneteket kereteknek (frame) is hívjuk. Ezek egy vagy több PDU-ból (nagy keretméret esetén) állnak. A keret adat része kiegészül a protokoll specifikus fejrésszel és farok résszel is. Kommunikációs minták Az autóipari rendszerekben (és általában minden beágyazott rendszerben) néhány jellemző kommunikációs mintával találkozhatunk. 7. ábra Üzenet alapú kommunikáció

2 A legegyszerűbb kommunikációs minta az egyirányú üzenetküldés. Ebben az esetben egy küldő üzeneteket (lásd 7. ábra) küld egy vagy több vevőnek. Az üzenet tartalma tetszőleges, de a felek által egyformán értelmezett kell legyen. Fontos, hogy ebben az esetben információ mindig csak a küldőtől folyik a vevő felé, nincs ellentétes irányú forgalom. A távoli eljáráshívás (lásd 8. ábra) során egy vagy több hívó (kliens) veszi igénybe egy hívott (szerver) szolgáltatását. Ez a forma hasonló a normál függvényhíváshoz, de hálózaton keresztüli megvalósítással. A kliens egy hálózati üzenetbe kódolja a híváshoz szükséges információt (függvény és kliens azonosító, bemenő argumentumok), majd elküldi ezt a szervernek. A szerver végrehajtja a kiválasztott függvényt a megadott argumentumokkal, majd egy üzenetben visszaküldi a visszatérési értéket és a kimenő argumentumok értékét. 8. ábra Távoli eljáráshívás Az adatfolyam kommunikáció (lásd 9. ábra) során egy folyamatos információ folyamot valósítunk meg a küldő és a fogadó között. A kommunikáció során általában nem az egyes üzenetek mérete vagy periódusa lényeges, hanem a folyam sávszélessége és késleltetése. A vevő gyakran képes a folyam szabályozására annak megfelelően, hogy a puffere milyen állapotban van. Ezt a kommunikációs módot általában video és audio jelfolyamok továbbítására használják. 9. ábra Adatfolyam kommunikáció Üzenet szemantika A hálózaton küldött üzeneteknek kétféle szemantikájuk lehet. Az állapot szemantika szerint az üzenet mindig a hozzá tartozó változó (jel) aktuális értékét közvetíti. Ebben az esetben a vevő a legutolsó üzenet alapján mindig a lehető legfrissebb értéket használhatja, és az előző értékeket nem kell figyelembe vennie. Esemény szemantika esetén az üzenetek a hozzá tartozó változó (jel) változását közvetítik, azaz azt, hogy az előző üzenet óta mennyivel változott az érték. A vevőnek ebben az esetben minden üzenetre szüksége van, hogy a jel aktuális értékét ki tudja számolni (és az üzenetek elvesztése kritikus).

3 Az 2. Táblázat egy elképzelt sebességjel változását mutatja, valamint a folyamat során küldött állapot és esemény üzeneteket. Érdemes megjegyezni, hogy az állapot üzenetek fő előnye a) a kisebb számítási igény (nem szükséges az egymás utáni értékeket összeadni, és b) az üzenet vesztés tolerálása. Az esemény üzenet előnye, hogy ha a jelváltozás viszonylag lassú, kevesebb bit kell a különbség átviteléhez, mint az érték átviteléhez. Jel (km/h) Állapot üzenet Esemény üzenet táblázat Állapot és esemény üzenetek Üzenet átvitel Az egyes üzenetek átvitele többféleképpen szervezhető. Idővezérelt ütemezésről beszélünk, ha az üzenetek átvitele periodikusan, (általában) előre meghatározott időközönként történik. Esemény-vezérelt ütemezés esetén az üzenetek átvitele valamilyen esemény hatására indul. Tipikusan ilyen a tartalmazott jel(ek) megváltozása. Idővezérelt ütemezés esetén a kommunikációs csatorna terhelése egyenletes, sok esetben elkerülhetőek az ütközések (amikor egyszerre több csomópont használná egyszerre a csatornát), egyszerűen számíthatóak az üzenet késleltetések. Hátránya az, hogy akkor is átvisszük az egyes jeleket, ha nem változtak, illetve a minimális késleltetési idő hosszú (a periódusidővel egyenlő). Eseményvezérelt ütemezés esetén a kommunikációs csatorna kihasználtsága dinamikusan változik (az éppen bekövetkezett események függvényében), előfordulnak ütközések is. Emiatt nehezebb a maximális késleltetés kiszámítása, a rendszer működése nehezebben jósolható. Előnye viszont, hogy a jeleket csak szükség esetén továbbítjuk, és a minimális késleltetés alacsony (a jel megváltozása után rögtön küldhetjük az üzenetet). Topológia A hálózatok többféle fizikai elrendezésben is megvalósíthatóak (11. Ábra).

4 11. ábra Hálózati topológiák. a) busz, b) gyűrű, c) csillag, d) vegyes (csillag + busz) A busz topológia esetén az átviteli közeget megosztottan használják a hálózatra kapcsolódó csomópontok. Ha egy csomópont üzenetet küld, akkor senki más nem küldhet, és az üzenetet minden csomópont veszi. A gyűrű topológia esetén minden csomópont két másikhoz kapcsolódik, ezáltal egy logikai gyűrűt valósítanak meg. Az üzeneteket a csomópontok a szomszédjuknak továbbítják, amíg az a címzetthez nem ér. Mivel a csomópontok terhelése ebben az esetben jelentős, nem alkalmazzák széleskörűen. A csillag topológia esetén minden csomópont egy központi elemhez (kapcsoló, csillag csatoló, stb.) kapcsolódik, egy-egy dedikált kapcsolaton keresztül. A központi elem vagy csak egyszerű ismétlő (repeater), azaz közvetlenül megismétli a bemenetén érkező jelsorozatot, vagy intelligens kapcsoló (switch). Utóbbi esetben képes az egyes üzenetek szelektív továbbítására (csak bizonyos csomópontok kapják meg), és átmeneti tárolására is (amennyiben a cél csomópont csatornája foglalt). Természetesen elképzelhető vegyes (mixed) topológia is, ahol a csillag egy-egy ágára több csomópont kapcsolódik. Összességében elmondható, hogy míg a busz megvalósítása alacsony költségű (a vezetékezés minimális, nincs külön elem), ez az elrendezés érzékeny a meghibásodásokra (egy zárlat esetén minden kommunikáció leáll), és a sávszélessége is kisebb (egy üzenet vihető át egy időben). A csillag megvalósítása egy dedikált központi elemet és több vezetékezést igényel, de a meghibásodásoknak kevésbé kitett, és összességében (intelligens kapcsoló esetén) nagyobb sávszélességű kapcsolatot biztosít. A topológia kiválasztásakor az is fontos szempont, hogy míg rézvezetőkkel minden topológia megvalósítható, az egyre inkább terjedő optikai kábelek segítségével csak a gyűrű és csillag topológiák építhetőek fel. Amennyiben több hálózatot kell összekapcsolni, úgynevezett átjárókat (gateway) alkalmazunk. Ezek előre meghatározott szabályok alapján végzik a csomagok szelektív továbbítását (routing).

5 Controller Area Network (CAN) A CAN protokollt a Robert Bosch Gmbh dolgozta ki. Jelenleg a 2.0-s változatát [4] használják széles körben. A protokoll egy soros, busz topológiájú adatkommunikációs csatornát definiál, melyre több (vezérlőegység csatlakozhat. A busz maximális sebessége 1Mbps. Fontos fejlesztési cél volt, hogy jól skálázódjon és kis költséggel megvalósítható legyen. Alapvető koncepciók A CAN protokoll az alábbi fő elvekre épül: Üzenetek priorizálása minden üzenethez egy prioritást rendelünk. A nagyobb prioritású üzenet elsőbbséget élvez a buszon Késleltetési idők garantálása minden üzenethez meghatározható a legnagyobb kommunikációs késleltetés (hibamentes esetben) Rugalmas konfiguráció Multicast vétel időszinkronizációval Multimaster több olyan csomópont lehet a buszon, mely kommunikációt kezdeményezhet Hibadetektálás és jelzés A sérült üzenetek automatikus újraküldése, amint a busz szabaddá válik Az átmeneti és állandósult hibák megkülönböztetése, a hibás csomópontok leválasztása Csomópont modell A CAN szabvány az ISO/OSI rétegzett modellnek megfelelően specifikálja egy CAN csomópont szerkezetét. A fizikai réteg (physical layer) felelős a bitek konkrét küldéséért és fogadásáért, valamint az alacsony szintű szinkronizációért. A CAN specifikáció nem határozza meg a fizikai meghajtó és vevő eszközök tulajdonságait, hogy a későbbiekben többféle fizikai réteget is használhassanak. Az adatkapcsolati réteg (data link layer) két alrétegre osztható. A közeg-hozzáférési réteg (media access control MAC) valósítja meg a CAN protokoll magját. A fogadott üzeneteket továbbítja a felsőbb rétegek számára, illetve elküldi a kimenő üzeneteket. Ez a réteg felelős az üzenet keretezéséért, a hibadetektálásért és kezelésért, valamint a fogadás nyugtázásáért is. A MAC réteget egy hibakezelő felügyeli, mely képes a tranziens és állandósult hibák megkülönböztetésére, és szükség esetén leállítja a csomópont működését.

6 12. ábra CAN csomópont modellje A logikai kapcsolat kontroll (Logical Link Control LLC) alréteg felelős a bejövő üzenetek szűréséért, a túlterhelés jelzéséért, és a hiba utáni helyreállításért. A CAN üzenetek kötött formátumúak, de változó hosszúságúak (lásd később). Ha a busz szabad, bármely csomópont indíthat adást. A CAN hálózatok nem tartalmaznak csomópont azonosítókat vagy címeket, ehelyett az üzeneteket azonosítják. Ez jelentősen növeli a rendszer rugalmasságát, mivel egyes csomópontokat elvehetünk, hozzáadhatunk, vagy lecserélhetünk a teljes rendszer újrakonfigurálása nélkül is. Az üzenetek szűrése szintén az azonosító alapján történik. A CAN protokoll alapvetően multicast (többes) üzenetküldésre épül. Egy elküldött üzenetet több csomópont is fogadhat és felhasználhat egy időben. A megosztott buszra épülő hálózat az adatkonzisztenciát is biztosítja: egy üzenetet vagy senki sem fogad, vagy mindenki. Ezáltal a többes küldés során alkalmazandó hibakezelés nagyban egyszerűsödik.

7 Üzenetek A CAN 2.0b protokoll kétféle keretformátumot támogat, melyek az üzenet azonosító hosszában különböznek. A standard keretek azonosítója 11 bit, a kiterjesztett (extended) kereteké pedig 29. Az kommunikáció mindkét formátum esetében négyféle keret segítségével történik. Az adat keretek (data frame) adatátvitelt valósítanak meg a küldő és a fogadók között. A távoli keret (remote frame) segítségével egy fogadó kérheti az adott azonosítójú adat keret küldését. Hibakereteket (error frame) azon csomópontok továbbítanak, melyek hibát érzékelnek a buszon. Túlterhelési keretek (overload frame) segítségével lehet plusz késleltetést beszúrni a normál keretek közé, ezzel csökkenteni a busz terhelését. Adat keretek A CAN adatkeretek hét részből állnak (lásd 13. Ábra). 13. ábra: CAN adat keret részei [4] A keret kezdete (Start of Frame) rész, mely az adat vagy távoli keretek kezdetét jelzi, egyetlen domináns bitből áll. Egy csomópont akkor kezdhet el adni, ha a busz tétlen (interframe space keretek közötti hely). Az összes vevő a keret kezdet bit lefutó élére szinkronizálódik. Az arbitrációs mező (arbitration field) különbözik standard és kiterjesztett keretek esetén. Standard formátum esetén ez a mező a 11 bites azonosítót és az RTR bitet tartalmazza, míg kiterjesztett formátum esetén a 29 bites azonosítót, az RTR, az IDE, és az SRR biteket is. Ezek jelentése a következő: RTR: remote transmit request. Azt jelzi, hogy a keret egy távoli keret, vagy egy normál keret. IDE: Azt jelzi, hogy a keret standar vagy kiterjesztett formátumú-e. SRR: Kiterjesztett keret esetén az RTR bit helyén áll, mindig recesszív értékű, így a sztenderd keretek mindig magasabb priotitásúak, mint a kiterjesztettek.

8 A CAN üzeneteknek jól meghatározott felépítésük van. Egy normál (adat) üzenet az alábbi elemekből épül fel: Azonosító (ID) 11 vagy 29 bit (sztenderd vagy kiterjesztett formátum) Adathossz kód (0-8) Adatbyte-ok (0..8 darab) CRC kód ACK (üzenet fogadója állítja) Az üzenetek azonosítója egyben a prioritást is meghatározza. Minél kisebb az azonosító, annál nagyobb az üzenet prioritása. Az úgynevezett távoli keretek (remote frames) arra szolgálnak, hogy egy bizonyos üzenet vevője kezdeményezze az üzenet átvitelét. A küldő a távoli keret vétele után elküldi a kért üzenetet. A hiba keret (error frame) átviteli hiba jelzésére szolgál. Local Interconnection Network (LIN) A LIN protokoll [5], egy egyszerű, egyvezetékes soros kommunikációs csatornát definiál, ami a szabvány soros UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter) megoldásra épül Ezen egységes majd minden mikrokontrollerben megtalálhatóak, vagy szoftveresen is könnyen megvalósíthatóak. FPGA és ASIC technológiák esetén pedig egyszerűen, kis helyigénnyel integrálhatóak. A közeghozzáférést a hálózatban a dedikált mester (master) csomópont vezérli, ezért a többi szolga (slave) csomópontban nincs szükség arbitráció vagy ütközés menedzsmentre, így lehetővé válik garantált válaszidők és jel-késleltetés számítására. A LIN protokoll egyik egyedülálló tulajdonsága egy speciális szinkronizációs megoldás, melynek segítségével el lehet hagyni a költséges kvarc vagy kerámia rezonátorokat a szolga csomópontokból. Ebből, és az elektromágneses követelményekből adódóan a busz sebessége alacsony, maximum 20 kbit/s. A sebesség és alacsony implementációs költség meghatározza a tipikus felhasználási területeket: intelligens beavatkozók (ajtózár, ülésfűtés, -mozgatás) szenzorok (hőmérséklet, mozgás), és kezelőszervek (kormány gombok, klíma kezelőpanel). Mivel a szolga csomópontok nem tárolnak semmiféle információt a hálózat struktúrájáról, könnyen integrálhatóak már meglevő rendszerbe, a többi csomópont változtatása nélkül (kivéve a mestert). Kommunikációs koncepció A LIN hálózat minden csomópontján található egy szolga taszk, mely küldő és fogadó részre osztható fel. Emellett a mester csomóponton található egy mester küldő taszk is. Ahogy az alábbi ábrán is látható, a kommunikációt mindig a mester taszk kezdeményezi. A mester egy üzenet fejlécet küld ki, mely a szinkronizációs szünetből, a szinkronizációs mezőből, és az azonosítóból áll. Pontosan egy szolga aktiválódik a fogadás és az azonosító szűrése után, és megkezdi a válaszüzenet küldését. Ez 1-8 adat byte-ból és egy ellenőrző összegből áll. A teljes LIN üzenet keret a fejlécből és a válaszból áll.

9 14. ábra LIN keret átvitele A LIN üzenetek azonosítóval rendelkeznek, melyek (hasonlóan a CAN azonosítókhoz), nem a csomópontot, hanem az üzenetet azonosítják, így többféle kommunikációs minta is megvalósítható. A mester küldhet információt egy vagy több szolgának (a saját szolga taszkjának segítségével), a szolgák is küldhetnek a mesternek, vagy szolga-szolga kommunikáció is kialakítható, anélkül, hogy az üzeneteket a mesternek kellene átjátszania. A kommunikáció ütemezése Az üzenetváltás ütemét a mester taszk szabályozza. A LIN hálózatok idővezérelt módon működnek, amit egy ütemező tábla vezérel. A tábla időzítését a bázis idő (T base ) adja meg. Ennek értéke jellemzően 5 vagy 10ms. Az üzenet szlotok ennyi időnként kezdődhetnek. A csúszás (jitter) az az időtartam, mely a bázis időponttól a szinkronizációs mező kezdetéig tart. Hasonlóan a keretek közötti idő (inter-frame space) a keret végétől a következő keret kezdetéig tartó idő. Az ütemező tábla meghatározza a keretek küldésének idejét. A hálózatban egy időben egy aktív ütemező tábla van, de ezt lehet váltani (igazodva például a gépjármű állapot-változásához). A LIN protokoll többféle kerettípust definiál, a továbbiakban ezeket vizsgáljuk meg részletesebben. A normál (unconditional) keretek adatértékeket hordoznak, azonosítójuk pedig a tartományba esik. Ezeket a kereteket mindig továbbítják, amikor ahhoz a szlothoz ér az ütemező tábla feldolgozása, amelyikhez az adott keret hozzá lett rendelve. A mester taszk tehát mindig elküldi a keret fejlécet, amire a küldő szolga taszk minden esetben válaszol az adat és ellenőrző összeg mezőkkel. Minden vevő feldolgozza a keretet, és a benne foglalt értékeket az alkalmazás rendelkezésére bocsátja. Az eseményvezérelt (event-triggered) kereteket ritkán változó jelek átvitelére használjuk, hogy ezzel busz sávszélességet takarítsunk meg, mivel egy szlotban több szolga is küldhet adatot (nyilván egyszerre csak egy). A mester ugyanúgy elküldi a keret fejlécet, mint a normál esetben, de a küldő szolgák csak abban az esetben válaszolnak, ha legalább egy, a keretükben levő jel változott. A válaszoló szolgák száma szerint több esetet is megkülönböztethetünk:

10 Egyetlen szolga sem küld adatot: a keret nem kerül elküldésre, a vevők nem kapnak új adatot. Ez azt jelzi, hogy egyetlen jel sem változott, amit el kellett volna küldeni Egy szolga küldött adatot: a keret megjelenik a buszon, a vevők ugyanúgy dolgozzák fel, mint a normál keretek esetén. A küldő pedig megjelölheti elküldöttként az összes, a keret által tartalmazott jelet. Több szolga küldött adatot: a buszon ütközés történik. A mester ezt észleli, és egy speciális ütközésfeloldó ütemező tábla végrehajtását kezdeményezi. Ennek során az össze küldő dedikált szlotban elküldheti a keretét, majd az eredeti ütemező tábla végrehajtása folytatódik. 15. ábra Ütközésfeloldás esemény-vezérelt keretek küldésekor A sporadikus (sporadic) keretek segítségével szintén sávszélességet lehet megtakarítani. Egy szlothoz több keretet lehet rendelni, és mindig az kerül elküldésre, melyben legalább egy jel változott (ha több ilyen keret van, akkor a legnagyobb prioritású). Mivel sporadikus kereteket csak a mester küldhet, mindig tudja, mely keret kerül majd elküldésre, és ennek megfelelő fejlécet fog küldeni. A diagnosztikai (diagnostics) keretek a transzport protokoll részei (azonosítójuk: 60, 61). Az üzenetek tartalmát a protokoll leírása adja meg. A mester az általa küldendő keretek fejlécének küldése előtt lekérdezi az aktuális diagnosztikai módot a saját diagnosztikai moduljától, és ennek értékétől függően küldi a keretet, vagy marad csendes. A szolga keret fejlécét minden esetben elküldi. A 62-es és 63-as azonosítók fenntartott (reserved) kereteket jelölnek, melyeket tilos a buszon átküldeni. FlexRay A FlexRay protokoll létrehozásakor a fő cél az volt, hogy egy gyors és megbízható autóipai kommunikációs rendszert hozzanak létre. A már elterjedt CAN elérte határait sávszélesség tekintetében, illetve a különböző kiegészítések (például az idővezérelt TT-CAN), nem kínált megfelelő megoldást a megbízható, determinisztikus üzenetküldésre, ami az integrált rendszerek kialakítását gátolta, illetve bizonyos biztonság-kritikus funkciók megvalósítását nehézkessé tette.

11 Főbb jellemzők A FlexRay protokoll [6] fő jellemzői a következőek 10Mbps maximális sebesség egy vagy két csatorna (sávszélesség vagy megbízhatóság) idővezérelt üzenetek átvitele eseményvezérelt üzenetek átvitele ütközés elkerülő protokoll Hálózati topológia A FlexRay szabvány többféle topológiát támogat, melyek közül szabadon kiválaszthatjuk a konkrét alkalmazáshoz optimális megoldást. Passzív busz 16. ábra Passzív busz topológia A legegyszerűbb elrendezés a passzív busz, melyben minden csomópont egy közös buszra kapcsolódik. A csomópontok lehetnek egy vagy két csatornásak, az adott alkalmazástól függően. A busz csak egy egyszerű kábel, nem tartalmaz semmilyen aktív eszközt. Aktív csillag 17. ábra Aktív csillag topológia Az aktív csillag topológiában két központban fut össze a két csatorna. A központi egység (csillag), aktív elem, melynek segítségével az ágak közötti kommunikáció során helyre lehet állítani a jelalakokat és a jelszintet, valamint (a kisebb ágak, és

12 áganként egy csomópont miatt) a rendszer zavarérzékenysége is növekszik. Hátránya a nagyobb kábeligény és a csillagok költsége. Kaszkád csillag topológia 18. ábra Kaszkád csillag elrendezés A szabvány támogatja a kaszkád csillag elrendezést is, amennyiben bármely csatornán bármely két csomópont között maximum két csillag helyezkedik el. Ezzel az elrendezéssel optimalizálni lehet a kábeligényt, két újabb aktív eszköz bevezetése árán. Hibrid topológia A szabvány lehetővé teszi a fenti topológiák keverését is, például a csillag egy ágára több csomópont elhelyezését, vagy a két csatorna eltérő topológiával való megvalósítását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a konkrét elrendezést ellenőrizni kell a szabvány elektromos specifikációjában leírtaknak megfelelően, ugyanis például a kábelhosszakból és átjátszókból adódó késleltetésekre szigorú határértékek vannak. Egy csomópont felépítése

13 19. ábra. Egy FlexRay csomópont felépítése A csomópont a kommunikációs csatornához a buszmeghajtókon (bus driver) kapcsolódik. Ezekből csatornánként egy található a csomópontban. A meghajtók a jelszintek illesztését végzik a csomópont és a busz között. A protokoll kezelését és az adatok küldését-fogadását a kommunikációs kontroller (communication controller) végzi, valamint vezérli a meghajtókat. A gazdagép (host) jelképezi a hálózat felhasználóját, azt a processzort, mely az adatokat állítja elő, illetve fogyasztja. Ezen kívül vezérli a kommunikációs kontrollert és a buszmeghajtókat is. A tápegység is kitüntetett szerepet kaphat, mivel az alvó üzemmódban a tápegység általában megszakítja a csomópont tápellátását a buszmeghajtó kivételével. A buszmeghajtó képes érzékelni a hálózaton a speciális ébresztő jeleket (wakeup pattern), és utasítja a tápegységet a normál üzemmódra való átkapcsolásra. Ezután a gazdagép feladata, hogy vezérelje a különböző egységek bekapcsolását, inicializálását, beállítását. A protokoll működése A FlexRay kommunikációs hálózat alapvetően egy periodikus kommunikációs mintára épül. Ennek alapegysége a TDMA (Time Division Multiple Access) kör. 64 ilyen kört definiálhatunk, ami után a kommunikációs minta ismétlődik. 20. ábra Egy TDMA kör felépítése Egy TDMA kör négy részből tevődik össze. A statikus szegmensben (static segment) statikus, időalapú közeghozzáférést biztosít a protokoll. Itt tipikusan periodikus üzeneteket forgalmaznak, melyek késleltetése is determinisztikus. A dinamikus szegmensben (dynamic segment) úgynevezett miniszlot alapú közeghozzáférést

14 használ a protokoll, mely lehetővé teszi a sávszélesség jobb kihasználását azáltal, hogy az éppen nem küldött üzenetek ablakait dinamikusan lerövidíti, így a kisebb prioritású üzenetek számára sávszélesség szabadul fel. A szimbólum ablak (symbol window) egyetlen szimbólum átvitelére szolgál. Az üresjárati idő (network idle time) alatt a kommunikációs csatornát nem használják. Ezen idő alatt lehet végrehajtani például az egyes vezérlőegységek helyi órájának korrekcióját a hálózati időhöz. A statikus szegmens 21. Ábra a Statikus szegmens felépítése A statikus szegmens előre meghatározott számú (gnumberofstaticslots) és méretű (gdstaticslot) szlotra van felosztva. Minden szlotban 1-1 keretet lehet küldeni (csatornánként ez lehet ugyanaz, vagy különböző keret). Minden szlot egy vezérlőegységhez van rendelve, tehát mindkét csatornán ugyanaz az adó forgalmazhat. A két csatornán a szlotok egyformák, és szinkronban vannak. Minden vezérlőegységhez ki lehet jelölni egy úgynevezett kulcs szlotot (key slot), melyben a keret szinkronizációs keretként kerül elküldésre. Ezen kereteket az óraszinkronizáció során használják a csomópontok. A kulcs szlotban küldött keretet ezen kívül meg lehet jelölni indító (startup) keretként is, mely a hálózati kommunikáció felélesztésében kap szerepet. A szlotokat folyamatos sorszámmal, 1-es értéktől kezdve számozzuk. A sávszélesség jobb kihasználása érdekében a statikus szlotokhoz nem feltétlenül kell minden körben ugyanazt az üzenetet rendelni. Minden keret, melyet itt akarunk elküldeni, rendelkezik egy periódusidő és ofszet attribútummal (message period, base cycle), ami megadja, hogy hány körönként és mely körtől számítva kell elküldeni. Tehát a TDMA kör sorszámától függően más kommunikációs mintát figyelhetünk meg a buszon, de 64 körönként ez ismétlődik. A statikus szegmensben átvitt üzenetek általában periodikus állapot üzenetek, ezért minden alkalommal el lehet őket küldeni, amikor az ütemezés a hozzájuk rendelt szlothoz ér. Amennyiben a keretet a csomópont szoftvere mégsem állítja elő, a keretet üresen (egy speciális null-keret jelzéssel) küldi el a hálózaton. Ezáltal a statikus szegmens forgalma nem változik. A dinamikus szegmens

15 22. Ábra a Dinamikus szegmens felépítése A dinamikus szegmensben a szlotok mérete változó, ezáltal lehetővé válik változó hosszúságú keretek küldése. Ahogy az ábrán látható, egy körben maximum gnumberofminislots számú miniszlot található. A miniszlotok hosszát az éppen átküldött keret határozza meg. Ha az adott szlotban nem küldenek keretet, akkor a hossz a gdminislot paraméter által meghatározott minimális hossz lesz. Ez csak arra szolgál, hogy minden csomópont érzékelhesse, hogy üres szlot van, és léptesse a saját szlot számlálóját. Ha egy keretet küldenek, akkor a szlot meghosszabbodik a keret hosszával, plusz egy gddynamicslotidlephase hosszúságú késleltetéssel. Erre azért van szükség, hogy az összes csomópont észlelje a keret végét, és léptethesse a szlot számlálóját. Ha egyetlen keretet sem küldenek, akkor minden miniszlot a lehető legrövidebb lesz, így gnumberofminislots számú üres keret lesz a TDMA körben. Ha küldenek kereteket, akkor néhány miniszlot kimarad. Ebből következik, hogy a dinamikus szegmens üzeneteinek prioritása annál nagyobb, minél kisebb sorszámú szlothoz rendeljük őket. A kisebb prioritású keretek nagyobb valószínűséggel maradnak ki, ha a busz terhelése növekszik. Fontos megjegyezni, hogy a dinamikus szegmensben a két csatorna egymástól függetlenül működik, a miniszlotok nincsenek szinkronban. Az üzeneteket tehát nem lehet duplikáltan mindkét csatornán küldeni. A statikus szegmenshez hasonlóan itt is lehetőség van egy alapciklus és periódus beállítására, amivel korlátozhatjuk az üzenetek elküldését bizonyos ciklusokra. Mivel a dinamikus szegmensben lehetnek üres szlotok, a nem frissített keretek helyett itt nem kell null-kereteket küldeni. Mindkét csatornán külön tartjuk nyilván az aktuális szlot sorszámát, ami a statikus szlotok száma+1-től indul. Keretformátum

16 23. Ábra FlexRay keretformátum A FlexRay keret három fő részből áll. A fejléc (header segment) tartalmazza az azonosításhoz szükséges információkat. Az adat szegmens (payload segment) tartalmazza a felhasználói adatokat, végül a farokrész (trailer segment) tartalmazza a hibadetektáláshoz szükséges CRC kódot. A fejlécben többféle információt is átvisz a protokoll. A státuszbitek jelentése a következő: reserved bit: Fenntartott bit, későbbi protokoll kiegészítésekhez. Értéke mindig 0. payload preamble indicator: Azt jelzi, hogy az adatrész elején van-e kiegészítő információ. Statikus szegmens esetén a kiegészítő információ egy 2 byte hosszúságú hálózat menedzsment vektor (network management vector) lehet, dinamikus szegmens esetén egy kiegészítő (szintén két byte-os) üzenet azonosító. Ha értéke 1, akkor a keretben van kiegészítő információ, egyébként nincs. Null frame indicator: Ha értéke 0, akkor a keret adatrésze nem tartalmaz valós információt, hanem csupa 0 byte-ból áll. Sync frame indicator: Ha értéke 1, akkor a keret szinkronizáló keret, a fogadók felhasználhatják az óraszinkronizáció során Startup frame indicator: Ha értéke 1, akkor a keret egy startup keret, ami a protokoll indításához szükséges. Csak az úgynevezett coldstart csomópontok küldhetnek ilyen keretet, és csak a saját szinkron keretük lehet startup keret is. Ebből következik, hogy ha ez a bit 1, akkor a sync frame indicator bit is az. A Frame id a keret azonosítója. Megegyezik annak a szlotnak a számával, melyben elküldésre kerül. Értéke 1 és 2047 közötti lehet. A payload length mező a keret hosszáról ad információt. Az itt található szám a keret adatrészének hossza osztva 2- vel. (tehát egy 60 byte-os adathosszal rendelkező keret esetén például 30). Fontos, hogy a statikus szegmensben a kerethossz előre meghatározott és statikus, míg a dinamikus szegmensben változhat keretek között, sőt egy keret esetén is TDMA körök és csatornák között.

17 A klaszter felébresztése A klaszter alvó állapotban van, ha a csomópontok gazdagépei és kommunikációs vezérlői le vannak állítva (áramtalanítva vannak, vagy alvó üzemmódban vannak), és a buszmeghajtók alvó állapotban vannak. Ahhoz, hogy a klaszter felébredhessen, csak a buszmeghajtókra van szükség, illetve legalább egy csomópontnak valamilyen külső jelre kell felébrednie. A már működő csomópont a kommunikációs kontroller beállítása után képes speciális, úgynevezett ébresztő szimbólumokat küldeni a buszra. Ezt az alvó csomópontok buszmeghajtói érzékelik, és bekapcsolják a saját gazdagépeiket a tápegységek segítségével. Fontos, hogy egy kommunikációs vezérlő egyszerre csak az egyik csatornán küldhet ébresztő szimbólumokat, hogy egy hibás csomópont ne akadályozhassa egyszerre mindkét csatorna forgalmát. A második csatornát egy másik kommunikációs vezérlő fogja felébreszteni, miután detektálta, hogy csak az egyik csatorna ébredt fel. A felébresztés során minden hibamentes csomópont felébred, de az ébresztést kezdeményező csomópont nem kap erről semmilyen visszajelzést. Összességében tehát fel kell készülnie arra, hogy bizonyos csomópontok (hibák jelenléte miatt) alvó állapotban maradnak. Abban az esetben, ha kétcsatornás rendszerben egy olyan csomópont kezdeményezi az ébresztést, mely csak egy csatornához csatlakozik, az úgynevezett cold start (hidegindító) csomópontok az ébresztés után detektálják, hogy a másik csatorna még nem éledt fel, ezért azon is megkezdik az ébresztő minta küldését. Ez a szabály azért működőképes minden rendszerben, mert a hidegindító csomópontok mindig mindkét csatornára csatlakoznak. Miután a csomópontok felébredtek, a kommunikációs kontrollerek készen állnak a kommunikáció indítására (startup). A kommunikáció indítása, újra-integráció A TDMA kör alapú kommunikáció feltételezi, hogy a csomópontok szinkron módon működnek. Ennek elérésére a szabvány egy hibatűrő, elosztott indítási és szinkronizációs algoritmust határoz meg. Az egyik hidegindító (cold start) csomópont kezdeményezi a kommunikáció indítását (ezt nevezzük vezető hidegindítónak leading cold start node). Először bizonyos ideig figyeli a buszt. Ha nincs kommunikáció, akkor egy CAS (Collision Avoidance Symbol) szimbólumot küld, majd a 0. TDMA ciklustól elkezdi a saját startup keretének küldését. Előfordulhat, hogy egyszerre több csomópont kezdeményezi az indítást. Ez az első négy ciklus alatt feloldásra kerül, ugyanis minden csomópont, mely CAS szimbólumot, vagy más által küldött keret fejlécet érzékel az első négy ciklusban, leállítja az indítási kísérletét, és csendes módba kapcsol. Végül mindig csak egy csomópont marad, így a hálózat elindul. Ha egy hidegindító csomópont kommunikációt érzékel a buszon, megpróbál szinkronizálódni és bekapcsolódni a TDMA kommunikációba (ezeket a csomópontokat nevezzük követő hidegindítóknak following coldstart nodes). Először megvár egy pár szinkronizációs keretet, amik segítségével ofszet és ráta korrekciót tud végezni a saját óráján a következő két ciklusban. Ha a korrekció sikeres, és továbbra is érkeznek a keretek, akkor ez a csomópont is megkezdi az indító keretének a küldését, különben visszatér csendes módba. Ha még három kör után sem jelentkezik probléma, a csomópont normál üzemmódba kapcsol. A nem-hidegindító csomópontok a kommunikáció érzékelése után (a követő csomópontokhoz hasonlóan) integrálódni próbálnak az indító keretek időzítésének

18 felhasználásával. Ezután legalább két különböző csomóponttól érkező indító keretet próbálnak detektálni. Miután ez két egymást követő körben sikeres, a csomópont normál üzemmódba vált. A szabvány által ajánlott hidegindító csomópont szám 3, hiszen ebben az esetben a) egy csomópont hibája esetén még elindul a klaszter, b) mivel a nem-hidegindító csomópontok két különböző, egymással szinkronban levő hidegindítóra várnak, így a többséggel tartanak, ha a hidegindítás során klikkek alakulnának ki. A követő hidegindító csomópontokra és nem-hidegindító csomópontokra leírt algoritmusok természetesen újra-integráció során is érvényesek. Ebben az esetben a csomópont valamilyen okból újraindul (vagy később indul), tehát a már működő kommunikációba kapcsolódik be. Óraszinkronizáció Ahogy korábban már tárgyaltuk, egy integrált elosztott rendszerben az egyik alapszolgáltatás a globális idő fenntartása. A FlexRay kommunikáció ezt szintén megköveteli, ezért a szabvány tartalmaz egy robosztus, elosztott szinkronizációs algoritmust. Időzítési hierarchia 24. Ábra. Időzítési hierarchia A FlexRay időzítési hierarchiáját szemlélteti a fenti ábra. A legdurvább felbontást a ciklus adja. Egy ciklus meghatározott számű macrotick-ből áll. Ezen a szinten történik a szinkronizáció, tehát adott időben (minimális hibával) minden csomópont órája azonos macrotick-et mutat, a macrotickek hossza (bizonyos toleranciával) az egész rendszerben azonos. A microtick a helyi fizikai óra ütéséből közvetlenül származtatott érték, mely kontroller-specifikus granularitású. A macrotick a microtick egész számú többszöröse. Óraszinkronizálás A FlexRay óraszinkronizáció két párhuzamos folyamatból áll. Az óra szinkronizáció korrekciójáért a macrotick generáló folyamat (macrotick generation process) felelős, a

19 korrekciós értékek előállításáért pedig az óra szinkronizáló processz (clock synchronization process). 25. Ábra A FlexRay óraszinkronizáció A korrekció két részből áll, a ráta és az ofszet korrekcióból. Az egész hálózatban ugyanazzal a módszerrel történik a szinkronizáció. A ráta korrekció az egész kommunikációs ciklusban elosztva történik, a vratecorrection korrekciós érték alapján. Ezt az értéket két ciklusonként egyszer (a páratlan ciklus statikus szegmense után) számítjuk. A vratecorrection érték adja meg azon mikrotickek számát, amit a nominálishoz még hozzá kell adni, hogy egy ciklust kapjunk. A kommunikációs kontroller ezen tickek beszúrását/elhagyását a ciklus során elosztva végzi. Az ofszet korrekció értékét a voffsetcorrection érték adja meg, melyet minden ciklusokban kiszámítunk. De csak a páratlan ciklus végén, a NIT alatt alkalmazzuk. Egyszerűen adott számú mikroticket beszúr vagy elhagy a kontroller. A számítás alapja az, hogy minden csomópont méri a szinkronizációs keretek fogadásának nominális és tényleges ideje közötti különbséget (minkrotickben). Az értékekből a hibatűrő átlagolás (fault-tolerand midpont) algoritmus segítségével számítjuk a korrekciós értékeket. Az algoritmus lényege, hogy a legkisebb és legnaogybb értékeket eldobva számít átlagot (azt feltételezve, hogy a hibás csomópontok által küldött keretek jelentősen előbb vagy később érkeznek, mint a helyes időpont). A voffsetcorrection értéket a fenti algoritmussal számítjuk az aktuális körben fogadott szinkron keretek értékeinek felhasználásával. A számított értéket a kontroller ellenőrzi, hogy nem lép-e túl bizonyos határértékeket, illetve, ha a rendszerbeállítások megkövetelik, egy külső (a gazdagéptől jövő) korrekciós értéket is hozzáad. A vratecorrection értéket a szinkron keretek két azonos körben megállapított eltérési értéke alapján számítjuk. Ha az adott keretet mindkét csatornán vette a csomópont, a két értékét átlagát használja. A fenti algoritmussal számoljuk a korrekciós értéket, ha szükséges külső értékkel korrigálva. A kontroller az értéket ellenőrzi, majd ha érvényesnek találja, alkalmazza az órakorrekció során.

Autóipari beágyazott rendszerek. Local Interconnection Network

Autóipari beágyazott rendszerek. Local Interconnection Network Autóipari beágyazott rendszerek Local Interconnection Network 1 Áttekintés Motiváció Kis sebességigényű alkalmazások A CAN drága Kvarc oszcillátort igényel Speciális perifériát igényel Két vezetéket igényel

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. A kommunikáció alapjai

Autóipari beágyazott rendszerek. A kommunikáció alapjai Autóipari beágyazott rendszerek A kommunikáció alapjai 1 Alapfogalmak Hálózati kommunikáció Vezérlőegységek közötti információ továbbítás Csomópontok Kommunikációs csatornákon keresztül Terepbuszok (cluster)

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. FlexRay

Autóipari beágyazott rendszerek. FlexRay Autóipari beágyazott rendszerek FlexRay 1 Történet A FlexRay konzorcium fejlesztette Freescale, Bosch, NXP, BMW, VW, Daimler, GM Ma már ISO szabvány Főbb igények A CAN és LIN protokolloknál nagyobb sávszélesség

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 8. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 8. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 8. előadás Dr. Bécsi Tamás A FlexRay hálózat Kifejlesztésének célja: alacsony költségen, nagy megbízhatóságú, nagy teljesítményű adatátvitel járműipari környezetben. A specifikációt

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2.

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. CAN busz - Autóipari alkalmazásokhoz fejlesztették a 80-as években - Elsőként a BOSCH vállalat fejlesztette - 1993-ban szabvány (ISO 11898: 1993) - Később fokozatosan az iparban

Részletesebben

I+K technológiák. Beágyazott rendszerek 3. előadás Dr. Aradi Szilárd

I+K technológiák. Beágyazott rendszerek 3. előadás Dr. Aradi Szilárd I+K technológiák Beágyazott rendszerek 3. előadás Dr. Aradi Szilárd LIN (Local Interconnect Network) kommunikációs hálózat 1980-as években jelentek meg az UART alapú soros megoldások a gépjárművekben,

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Bécsi Tamás A CAN hálózat Az első szabványos autóipari kommunikációs hálózat Bosch fejlesztés, 1986 SAE (Society of Automotive Engineers) congress 1991 CAN

Részletesebben

Járműfedélzeti kommunikáció. Dr. Aradi Szilárd

Járműfedélzeti kommunikáció. Dr. Aradi Szilárd Járműfedélzeti kommunikáció Dr. Aradi Szilárd LIN (Local Interconnect Network) kommunikációs hálózat 1980-as években jelentek meg az UART alapú soros megoldások a gépjárművekben, Gyors elterjedés < alacsony

Részletesebben

I+K technológiák. Buszrendszerek Dr. Aradi Szilárd

I+K technológiák. Buszrendszerek Dr. Aradi Szilárd I+K technológiák Buszrendszerek Dr. Aradi Szilárd TIA/EIA-485-A (RS-485) Az RS-485 szabványt 1983-ban jelentette meg az EIA, és a szabvány legutolsó felülvizsgálata 1998-ban történt Az automatizálástechnikában

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Aradi Szilárd

Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Aradi Szilárd Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Aradi Szilárd LIN (Local Interconnect Network) kommunikációs hálózat 1980-as években jelentek meg az UART alapú soros megoldások a gépjárművekben, Gyors elterjedés

Részletesebben

Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra

Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra Multimédiás adatok továbbítása és annak céljai Mozgókép és hang átvitele Szórakoztató elektronika Biztonsági funkciókat megvalósító

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Járműfedélzeti kommunikáció. Controller Area Network Dr. Aradi Szilárd

Járműfedélzeti kommunikáció. Controller Area Network Dr. Aradi Szilárd Járműfedélzeti kommunikáció Controller Area Network Dr. Aradi Szilárd A CAN hálózat Az első szabványos autóipari kommunikációs hálózat Bosch fejlesztés, 1986 SAE (Society of Automotive Engineers) congress

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Adatkapcsolati réteg 1

Adatkapcsolati réteg 1 Adatkapcsolati réteg 1 Főbb feladatok Jól definiált szolgáltatási interfész biztosítása a hálózati rétegnek Az átviteli hibák kezelése Az adatforgalom szabályozása, hogy a lassú vevőket ne árasszák el

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol Attila FODOR 1), Dénes FODOR Dr. 1), Károly Bíró Dr. 2), Loránd Szabó Dr. 2) 1) Pannon Egyetem, H-8200 Veszprém Egyetem

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

Járműinformatika. 2. Óra. Kőrös Péter

Járműinformatika. 2. Óra. Kőrös Péter Járműinformatika 2. Óra Kőrös Péter korosp@sze.hu http://rs1.sze.hu/~korosp/ LIN- és más szub-busz rendszerek (K- és L-line, KWP 2000) LIN (Local Interconnect Network) Konzorciumi fejlesztés Komfort- és

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András

Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Publication date 2013 Szerzői jog 2013 Dr. Balogh András Szerzői jog 2013 Dunaújvárosi Főiskola Kivonat

Részletesebben

A CAN hálózat alapjai

A CAN hálózat alapjai A CAN hálózat alapjai 2009.10.24 1 Bevezető A CAN (Controller Area Network) egy nagybiztonságú soros kommunikációs protokoll, adatok valósidejű átvitelének hatékony támogatására. A protokoll kifejlesztésekor

Részletesebben

1 Járműipari hálózatok

1 Járműipari hálózatok 1 Járműipari hálózatok 1.1 Járműipari kommunikációs technológiák összehasonlítása A járműelektronika viharos fejlődése az utóbbi évtizedekben egyre több új, elektronikusan támogatott funkció megjelenését

Részletesebben

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Erdős András (demonstrátor) Debreceni Egyetem - Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 2016 9/20/2016 9:41 PM 1 Adatkapcsolati

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció Autóipari beágyazott rendszerek és rendszer integráció 1 Magas szintű fejlesztési folyamat SW architektúra modellezés Modell (VFB) Magas szintű modellezés komponensek portok interfészek adattípusok meghatározása

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Rendszertervezés házi feladat

Rendszertervezés házi feladat Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Rendszertervezés házi feladat Autós Body rendszer tervezése Bartakovics

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Fine-Grained Network Time Synchronization using Reference Broadcast

Fine-Grained Network Time Synchronization using Reference Broadcast Fine-Grained Network Time Synchronization using Reference Broadcast Ofszet Az indítás óta eltelt idıt mérik Az ofszet változása: skew Az órák sebességének különbsége Oka: Az óra az oszcillátor pontatlanságát

Részletesebben

Járműfedélzeti hálózatok. Fedélzeti diagnosztikai protokollok Dr. Aradi Szilárd

Járműfedélzeti hálózatok. Fedélzeti diagnosztikai protokollok Dr. Aradi Szilárd Járműfedélzeti hálózatok Fedélzeti diagnosztikai protokollok Dr. Aradi Szilárd A fedélzeti diagnosztika fogalma On-Board Diagnostics (OBD I-II, EOBD) Motiváció Általánosságban információt szolgáltat a

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek CAN Controller Area Network

Autóipari beágyazott rendszerek CAN Controller Area Network Tóth Csaba, Scherer Balázs: Autóipari beágyazott rendszerek CAN Controller Area Network Előadásvázlat Kézirat Csak belső használatra! 2012.02.05. TCs, SchB BME MIT 2012. Csak belső használatra! Autóipari

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

13. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK

13. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 13. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK A mai digitális berendezések egy jelentős része más berendezések közötti adatátvitelt végez. Esetenként az átvitel megoldható minimális hardverrel, míg máskor összetett hardver-szoftver

Részletesebben

XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL

XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL Ma, a sok más felhasználás mellett, rendkívül jelentős az adatok (információk) átvitelével foglakozó ágazat. Az átvitel történhet rövid távon, egy berendezésen belül,

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

A Component-Base Architechture for Power-Efficient Media Access Control in Wireless Sensor Networks

A Component-Base Architechture for Power-Efficient Media Access Control in Wireless Sensor Networks A Component-Base Architechture for Power-Efficient Media Access Control in Wireless Sensor Networks MAC=Media Access Control, Közeghozzáférés vezérlés Lényegében azt irányítja, melyik mote mikor adjon,

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek Az Ethernet példája Számítógépes Hálózatok 2012 7. Adatkapcsolati réteg, MAC Ethernet; LAN-ok összekapcsolása; Hálózati réteg Packet Forwarding, Routing Gyakorlati példa: Ethernet IEEE 802.3 standard A

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2010

Számítógépes Hálózatok 2010 Számítógépes Hálózatok 2010 5. Adatkapcsolati réteg MAC, Statikus multiplexálás, (slotted) Aloha, CSMA 1 Mediumhozzáférés (Medium Access Control -- MAC) alréteg az adatkapcsolati rétegben Statikus multiplexálás

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása Irányítástechnika 1 8. Elıadás PLC rendszerek konfigurálása Irodalom - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 - Zalotay Péter: PLC tanfolyam - Klöckner-Möller Hungária: Hardverleírás és tervezési segédlet,

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Busz... LAN. Intranet. Internet Hálózati terminológia

Busz... LAN. Intranet. Internet Hálózati terminológia M ODIC ON Busz... LAN. Intranet. Internet Hálózati terminológia HMI Internet Ethernet TCP/IP Vállalati szerver Adat Vállalati Intranet Tűzfal I/O Ethernet TCP/IP Munka állomás Switch / Router Üzemi Intranet

Részletesebben

5. Hét Sorrendi hálózatok

5. Hét Sorrendi hálózatok 5. Hét Sorrendi hálózatok Digitális technika 2015/2016 Bevezető példák Példa 1: Italautomata Legyen az általunk vizsgált rendszer egy italautomata, amelyről az alábbi dolgokat tudjuk: 150 Ft egy üdítő

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Bevezetés. Alapfogalmak

Bevezetés. Alapfogalmak Bevezetés Az elmúlt években jelentos változásokon ment keresztül a mikroprocesszorok világa. Korunk információs forradalmának megfeleloen a személyi számítógépek ma már a háztartások nagy részében megtalálhatók.

Részletesebben

10. fejezet Az adatkapcsolati réteg

10. fejezet Az adatkapcsolati réteg 10. fejezet Az adatkapcsolati réteg Az adatkapcsolati réteg (Data Link Layer) Előzetesen összefoglalva, az adatkapcsolati réteg feladata abban áll, hogy biztosítsa azt, hogy az adó oldali adatok a vevő

Részletesebben

Alacsony fogyasztású IoT rádiós technológiák

Alacsony fogyasztású IoT rádiós technológiák Alacsony fogyasztású IoT rádiós technológiák Fehér Gábor - BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék 4. Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállítás 2017. november 8. Miről is lesz szó? Miért

Részletesebben

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz FJ-RC-MBS-1 Mobus szervezet: -> http://www.modbus.org (néha Modbus-IDA) -> Modbus eszköz kereső motor http://www.modbus.org/devices.php Modbus (RTU) - soros kommunikációs

Részletesebben

Hálózat szimuláció. Enterprise. SOHO hálózatok. Más kategória. Enterprise. Építsünk egy egyszerű hálózatot. Mi kell hozzá?

Hálózat szimuláció. Enterprise. SOHO hálózatok. Más kategória. Enterprise. Építsünk egy egyszerű hálózatot. Mi kell hozzá? Építsünk egy egyszerű hálózatot Hálózat szimuláció Mi kell hozzá? Aktív eszközök PC, HUB, switch, router Passzív eszközök Kábelek, csatlakozók UTP, RJ45 Elég ennyit tudni? SOHO hálózatok Enterprise SOHO

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Járműinformatika bevezetés. 1. Óra

Járműinformatika bevezetés. 1. Óra Járműinformatika bevezetés 1. Óra Ajánlott irodalom Gépjárművek buszhálózatai Dr. Kováts Miklós, Dr. Szalay Zsolt (ISBN 978-963-9945-10-4) Multiplexed Networks for Embedded Systems Dominique Paret (ISBN

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila balla.attila@synergon.hu CCIE #7264 Napirend Nexus 7000 architektúra STP kiküszöbölése Layer2 Multipathing MAC Pinning MultiChassis EtherChannel FabricPath Nexus

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Az IEC PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban

Az IEC PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban Az IEC 62439 PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban Nagy Róbert Védelmes értekezlet 2014 2014. Június 5. Ethernet az energiaelosztó hálózatokhoz Az Ethernet

Részletesebben

The Flooding Time Synchronization Protocol

The Flooding Time Synchronization Protocol The Flooding Time Synchronization Protocol Célok: FTSP Alacsony sávszélesség overhead Node és kapcsolati hibák kiküszöbölése Periodikus flooding (sync message) Implicit dinamikus topológia frissítés MAC-layer

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés

GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés 1/10 Tartalom AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL... 3 AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL FUNKCIÓI... 3 AZ ÜZENETVÁLTÁS FOLYAMATA... 4 AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL FELÉPÍTÉSE ÉS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2012

Számítógépes Hálózatok 2012 Számítógépes Hálózatok 22 4. Adatkapcsolati réteg CRC, utólagos hibajavítás Hálózatok, 22 Hibafelismerés: CRC Hatékony hibafelismerés: Cyclic Redundancy Check (CRC) A gyakorlatban gyakran használt kód

Részletesebben

Az Internet működésének alapjai

Az Internet működésének alapjai Az Internet működésének alapjai Második, javított kiadás ( Dr. Nagy Rezső) A TCP/IP protokollcsalád áttekintése Az Internet néven ismert világméretű hálózat működése a TCP/IP protokollcsaládon alapul.

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés Wago Hungária Kft. Cím: 2040. Budaörs, Gyár u. 2. Tel: 23 / 502 170 Fax: 23 / 502 166 E-mail: info.hu@wago.com Web: www.wago.com Készítette: Töreky Gábor Tel:

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil IP Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet IP alapok Lásd: Elektronikus hírközlési hálózatok OSI rétegmodell; IPv4; IPv6; Szállítási protokollok;

Részletesebben

CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ 1. KIADÁS 2009 Szerző: Somlyai László Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, IV. évfolyam oldal 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. CAN busz... 4 2.1. Kialakulása... 4 2.2. Fizikai

Részletesebben

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése Hálózatok I. A tárgy célkitűzése A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a számítógép-hálózatok felépítésének és működésének alapelveivel. Alapvető ismereteket szereznek a TCP/IP protokollcsalád megvalósítási

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap IDAXA-PiroSTOP PIRINT PiroFlex Interfész Terméklap Hexium Kft. PIRINT Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 5 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 CÍMBEÁLLÍTÁS...

Részletesebben

Kameleon Light Bootloader használati útmutató

Kameleon Light Bootloader használati útmutató Kameleon Light Bootloader használati útmutató 2017. Verzió 1.0 1 Tartalom jegyzék 2 1. Bootloader bevezető: A Kameleon System-hez egy összetett bootloader tartozik, amely lehetővé teszi, hogy a termékcsalád

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Óra eleji kiszh Elérés: https://oktnb6.inf.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 2 Gyakorlat tematika Szinkron CDMA Órai / házi feladat Számítógépes Hálózatok Gyakorlat

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Integrált és szétcsatolt rendszerek

Autóipari beágyazott rendszerek. Integrált és szétcsatolt rendszerek Autóipari beágyazott rendszerek Integrált és szétcsatolt rendszerek 1 Integrált és szétcsatolt rendszerek Szétcsatolt rendszer 1:1 hozzárendelés ECUk és funkciók között Minden funkció külön egységen van

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Bánfalvy Zoltán, ABB Kft., MEE Vándorgyűlés, Budapest, Ethernet-hálózatok redundanciája IEC és IEC 62439

Bánfalvy Zoltán, ABB Kft., MEE Vándorgyűlés, Budapest, Ethernet-hálózatok redundanciája IEC és IEC 62439 Bánfalvy Zoltán, ABB Kft., MEE Vándorgyűlés, Budapest, 2012.09.06. Ethernet-hálózatok redundanciája IEC 61850 és IEC 62439 Tartalom Rövid összefoglaló az IEC 61850 és IEC 62439 szabványokról Elérhető megoldások

Részletesebben

Szállítási réteg (L4)

Szállítási réteg (L4) Szállítási réteg (L4) Gyakorlat Budapest University of Technology and Economics Department of Telecommunications and Media Informatics A gyakorlat célja A TCP-t nagyon sok környezetben használják A főbb

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Az UPPAAL egyes modellezési lehetőségeinek összefoglalása. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az UPPAAL egyes modellezési lehetőségeinek összefoglalása. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Az UPPAAL egyes modellezési lehetőségeinek összefoglalása Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Résztvevők együttműködése (1) Automaták interakciói üzenetküldéssel Szinkron

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szenzorhálózatok programfejlesztési kérdései. Orosz György

Szenzorhálózatok programfejlesztési kérdései. Orosz György Szenzorhálózatok programfejlesztési kérdései Orosz György 2011. 09. 30. Szoftverfejlesztési alternatívák Erőforráskorlátok! (CPU, MEM, Energia) PC-től eltérő felfogás: HW közeli programozás Eszközök közvetlen

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP P címzés Csomagirányítás elve A csomagkapcsolt hálózatok esetén a kapcsolás a csomaghoz fűzött irányítási információk szerint megy végbe. Az Internet Protokoll (IP) alapú

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

MACAW. MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz. Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang

MACAW. MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz. Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang MACAW MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang készítette a fenti cikk alapján: Bánsághi Anna programtervező matematikus V. 2009. tavaszi

Részletesebben

Hibafelismerés: CRC. Számítógépes Hálózatok Polinóm aritmetika modulo 2. Számolás Z 2 -ben

Hibafelismerés: CRC. Számítógépes Hálózatok Polinóm aritmetika modulo 2. Számolás Z 2 -ben Hibafelismerés: CRC Számítógépes Hálózatok 27 6. Adatkapcsolati réteg CRC, utólagos hibajavítás, csúszó ablakok Hatékony hibafelismerés: Cyclic Redundancy Check (CRC) A gyakorlatban gyakran használt kód

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n

Részletesebben