Római jog levelező I. Öröklési jog

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Római jog levelező I. Öröklési jog"

Átírás

1 Római jog levelező I. Öröklési jog

2 II. félév menete I. II. III. IV. V. febr. 19. márc. 05. márc. 26. ápr. 17. ápr. 24. öröklési jog (3 óra) kötelmi jog 1. (3óra) kötelmi jog 2. (3 óra) kötelmi jog 3. (2 óra) továbbélés (3 óra) + zh.

3 a vagyonjog A magánjognak azt a részét, mely a vagyonalkotó részek részletes szabályait adja, továbbá ezeknek az egyes vagyonok közti mozgását meghatározza, vagyonjognak nevezzük. vagyonjog Három fő része: dologi jog, kötelmi jog és öröklési jog. Vagyonjogok alanyai csak vagyonjogi képességgel (commercium) rendelkező személyek lehetnek, azaz mindenek előtt az önjogú cives Romani és Latini, továbbá a jogi személyek, jogalanyiságuk határain belül!!

4 az öröklési jog Az öröklési jog nem más, mint azon szabályok összessége, amely egy magánszemély halála esetén meghatározzák ezen személy vagyonának sorsát. 1. az ember halála által megszűnnek családi jogviszonyai (családfői, gyámi hatalma) 2. szabály szerint azonban megmaradnak vagyoni viszonyai, amelyben jogosítottként, vagy kötelezettként haláláig szerepelt. Ezek egy vagy több személyre szállnak át. Ezt az átszállást szabályozzák az örökjogi normák. Az elhunyt, az örökhagyó vagyona annak halálával rendszerint nem veszíti el egységét, amely addig az örökhagyóhoz való tartozásban testesült meg, hanem egészként száll át (per universitatem) egy másik személyre, vagy személyekre.

5 örökjogi alapfogalmak (1) 1. Öröklés tágabb értelemben: a megmaradt vagyon átszállásának a folyamata (hereditas egyik jelentése) szűkebb értelemben: az egyetemes jogutódlás (universalis successio) 2. Hagyaték (hereditas másik jelentése) a természetes személy halála után fennmaradó vagyoni természetű jogok és kötelezettségek, melyek egységes vagyont (universitas iuris) alkotnak - ez az örökhagyó halála esetén utódaira átszállhat. Aszerint, hogy benne az aktívák (jogok) vagy passzívák (kötelezettségek) vannak-e túlsúlyban aktív és passzív (hereditas damnosa v. odiosa) hagyatékról beszélünk. Hagyaték csak vagyonképes (sui iuris) személy után maradhat.

6 örökjogi alapfogalmak (1a) A hagyaték nem tartalmazza az örökhagyó birtokát, személyes szolgalmait, alimentatios jogát és kötelezettségét, delictuális tartozásait, személyéhez tapadó követeléseit (actiones vindictam spirantes) actio iniuriarum querela inofficiosi testamenti Természetesen családi jogai (patria potestas, manus, tutela) is elenyésznek.

7 örökjogi alapfogalmak (2) A hagyatékban bekövetkező jogutódlás kétféle lehet: a) egyetemes jogutódlás (universalis successio) amikor a hagyaték mint egész, a bennfoglalt összes jog és kötelezettség együttesen száll át egy vagy több személyre. Ezt öröklésnek nevezzük. Az egyetemes jogutódot örökösnek nevezzük. Lehet több örökös, mikor is eszmei hányadban lesznek jogosítottjai az örökségben lévő jogoknak és kötelességeknek. b) különös jogutódlás (singularis successio) ennek folytán az örökhagyó egyes (szorosan meghatározott) vagyoni jogai szállnak át a jogutódra pl. a hagyomány esetén a kedvezményezett itt nem örökös, hanem hagyományos Ilyenkor tehát egyes jogok ki vannak véve az egyetemes jogutódlás alól, és másnak vannak juttatva.

8 örökjogi alapfogalmak (3) 3. Örökség (hereditas harmadik jelentése) Az a vagyontömeg amely egyetemesen, mint egész száll át az egy vagy több örökösre. Amennyiben a hagyaték nincsen singularis successioval, hagyománnyal terhelve, az örökösre átszálló vagyon (örökség) megegyezik a hagyatékkal. Hagyaték = örökség + hagyomány

9 örökjogi alapfogalmak (4) A rómaiaknál a hangsúly az egyetemes jogutódláson volt, ugyanis a római jog szerint a hagyaték lebonyolítása (a tágabb értelemben vett öröklés) csak akkor mehet végbe, ha van legalább egy örökös. Ennek oka: a hagyatéki hitelezők kielégítésének biztosítása a családi szentségek tiszteletének biztosítása. Csak ekkor rendezett a hagyaték sorsa! A hagyatékból való szinguláris juttatás kísérője és korlátozója lehet az egyetemes jogutódlásnak, de önmagában nem állhat meg!

10 szükségképpeni örökösök Szükségképpeni örökösök voltak: az örökhagyó suus családtagjai, valamint az örökhagyó rabszolgája, akit felszabadítás mellett nevezett örökössé (servus cum libertate institutus) Szükségképpeni örökösök, mert örökössé kell lenniük akaratuk ellenére is, tehát akkor is, ha a hagyaték passzív!

11 házon kívüli örökösök A házon kívüli örökösök (extranei heredes - voluntarii heredes) ezzel szemben csak saját aktusukkal szerezhették meg az örökséget, vagyis be kellett lépniük az örökösi pozícióba (aditio hereditatis). Vonatkozik ez végrendeleti és törvényes házonkívüli örökösökre is. A meghívott házon kívüli örökösök a megnyílással jogot szereznek az örökség elfogadására illetve visszautasítására. A megszerzésig nem tekinthetők örökösnek, a hagyatékot pedig nyugvó hagyatéknak tekintik a megszerzésig. A meghívott a megnyílt örökséget vagy örökrészt vagy csak egészében szerezheti meg vagy egyáltalán nem. Az örökség megszerzése történhet formához kötött cretioval, vagy formátlanul ún. pro herede gestioval.

12 milyen alapon örökölhet valaki? Az alap, amelyre tekintettel valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyílik a római jogban hármas: a) végrendelet alapján, (successio testamentaria v. secundum tabulas) b) törvény rendelkezése alapján (successio legitima v. ab intestato) c) végrendelet ellenére (successio contra tabulas) A végrendeleti és törvényes öröklés mereven kizárja egymást!! (Nemo pro parte testatus, pro parte intestatus decedere potest) Törvényes öröklésre csak akkor kerülhet sor, ha végrendelet nincs (nem is volt, v. egészében megdőlt). ha végrendelet csak a hagyaték egy részéről intézkedik is, vagy a kinevezett örökösök közül csak egy maradt is, a hagyaték végrendelet alapján nyílik meg! Azon vagyonrészek is, melyekről a végrendelet nem szól a megmaradt örököst illetik (növedékjog) - eltérés a modern jogok felfogásától!!

13 a törvényes öröklés alapfogalmai 1. ordo (rend, osztály) - személyek (rokonok) jól elkülöníthető köre, akikre egységes törvényes öröklési elvek vonatkoznak 2. gradus (fok) - egyes ordo-kon belül a rokonnak az örökhagyótól való távolságát jelöli, a rómaiaknál ezt a nemzések száma határozta meg 3. in capita (fejenkénti) öröklés - amikor az azonos fokon állók ugyanannyit kapnak a hagyatékból 4. in stirpes (törzsenkénti) öröklés - az a törvényes öröklési jogi megoldás, mikor a távolabbi fokon lévő várományosok az elődjük helyébe lépnek, vagyis kieső elődjük részén osztoznak örökösként. Ezen esetben egy fokban távolabb álló, mint törzsenként öröklő egy sorban örökölhet egy másik, az örökhagyóhoz fokban közelebb állóval - a képviseleti elv (ius repraesentationis) érvényesül.

14 a civiljog törvényes öröklési rendje (1) I. osztály - a suusok (sui) osztálya a szűkebb család tagjai, akik a pater familias halála után önjogúak lesznek: természetes és adoptív gyermekek, uxor in manu A fokok szerinti távolság itt nem számít, ugyanis a távolabb álló suusok elődjük helyébe lépnek, az ő részén osztoznak (képviseleti, reprezentációs elv in stirpes öröklés)

15 példa 1. pater familias uxor in manu 1. fiú 2. fiú (emancipált) 3. fiú leány uxor in manu unoka A unoka B unoka C unoka D unoka E Örökölnek: az örökhagyó uxor in manuja (1/3) 1. fiú (1/3) C és D unoka és a 3. fiú uxor in manuja (1/9) (A és B unoka nem sui heredes, nagyapjuk halálával apjuk patria potestasa alá kerülnek. A 2. emancipált fiú sem suus. E-jelű unoka nem állt az örökhagyó patria potestasa alatt: mint törvényes gyermek apja patria potestasa alatt áll, törvénytelenként születése óta sui iuris, agnát rokonok nélkül.) A nőknek nem lehet potestasa és ezért nem is reprezentálhatók.

16 a civiljog törvényes öröklési rendje (2) II. osztály - a proximi agnati osztálya a legközelebbi agnatus rokonok (ha suusok nincsenek) - elsősorban a férfi felmenők és oldalrokonok örökölnek (a nőrokonok közül csak az örökhagyó anyja, nővére örököl - a távolabbiak már nem) - a nőrokonok nem közvetítik az agnatrokonságot III. osztály - a gens osztálya kollektíve örökölnek (ha nincs agnatus sem) konkrét szabályai ismeretlenek, a köztársaság vége előtt megszűnt ez a lehetőség

17 a civiljogi törvényes öröklés problémái 1. az agnatio elve uralkodik - a vérrokonságnak semmi szerepe: emancipatus nem örökölhet, a nem manusos házasságban élő anya nem örökölhet gyereke után és ezen gyerekek sem az anya után; nincs öröklési lehetőség a házastársak között manus nélküli házasság esetén; 2. elsősorban a paraszti életben okoz ez problémát: egyenjogú örökösök nemre, korra, teljesítő képességre tekintet nélkül örökölnek, s így a gazdasági egység (telek) széttagolódik. 3. a civiljog egy ízben jelöli ki az örököst, s ez főleg a proximi agnati osztályában jelent problémát: ha a közelebbi jogosult nem fogadta el az örökséget a távolabbi fokban (gradus) rokon ezt nem tehette meg, ha volt suus osztálybeli (ordo), az agnatus és a gentiles szóba sem jöhettek A civiljog nem ismerte a successio graduum et ordinum elvét!!

18 a praetori törvényes öröklési rend A praetori edictum a kései köztársaság kora óta igyekezett a ius civile fenti hiányosságait pótolni. Cél: - a vérrokonság és - a manus nélküli házasságban élő házastárs fokozottabb figyelembe vétele A praetori edictum e célból kibővítette a meghívottak körét, valamint a közelebbi osztály vagy fok elmaradása esetén megnyitotta a hagyatékot a távolabbiaknak: érvényesült a successio graduum et ordinum elve A végrendelet nélküli öröklésre a praetor egy rangsort állapított meg: a pályázókat e rangsor szerint bocsátotta a birtokba bonorum possessiót adott decretum által = missio in possessionem A missiot igényelnie kellett az örökölni szándékozónak!

19 a praetori törvényes öröklési rend (3) a) bonorum possessio sine re (puszta hagyatékbirtok) a hagyaték birtokosa engedni köteles a civiljogi örökösnek, azonban a hagyatéki perben a kedvezőbb alperesi pozícióban van (nem neki kell bizonyítani) harmadikokkal szemben védelmet kap a beutalt birtokos ha a civiljogi örökös nem jelentkezik, vagy nem időben, a birtokos elbirtokolhatja a hagyatékot (usucapio pro herede) b) bonorum possessio cum re (praetori öröklési jog) a praetor nem tehet valakit civiljogi örökössé, de egyeseket egyenlővé tehet a civiljogi örökössel, és védelmet biztosíthat nekik - nemcsak harmadikok, - hanem a ius civile szerinti örökös ellen is. (párhuzam: bonitár tulajdonos védelme a civiljogi tulajdonossal szemben) ezzel kiküszöböli a civiljog egyes méltánytalanságait

20 bonorum possessio A bonorum possessorok négy osztályba voltak sorolva. Mindegyik osztály egy meghatározott határidőn (1 év? 100 nap?) belül igényelhette a bonorum possessiot. Ha ez az idő letelt a következő osztályt hívták meg. 1. Bonorum possessio unde liberi általában lemenő vérrokonok, de nem mindegyikük tartozik ide - csak a (halál idején) sui, (az örökbefogadottak is), - és azok a leszármazottak, akik kiestek az örökhagyó hatalmából és nem kerültek másik hatalmi viszonyba (ún. FIKTÍV SUI) pl. * emancipáltak és azok emancipatio után született gyermekei (az örökbe adott gyermek nem, csak ha újabb agnatiojából emancipáltatott). * férjezett leánygyermek, aki felett megszűnt a férje manusa

21 példa 3. pater familias uxor in manu 1. fiú 2. fiú (emancipált) 3. fiú leány uxor in manu unoka A unoka B unoka C unoka D unoka E Bonorum possessiot kapnak: 1. fiú (1/4), 2. fiú (1/4), valamint az unokák C és D (egyaránt 1/8) részben, és az uxor in manu (1/4). A 3. fiú uxor in manuja saját családjában kap öröklési jogot. Unoka E nem részesül, mert nem suus és nem liber.

22 bonorum possessio (2) 2. Bonorum possessio unde legitimi Ha nincs liberi, vagy nem igénylik (időben) a bonorum possesiot, a praetor a ius civile szerinti örökösöket hívja meg, (legitimi heredes), vagyis még egyszer a sui, ha az nincs az agnatus proximus igényelheti az örökséget. A bonorum possessio unde legitimi sine re meghívás. 3. Bonorum possessio unde cognati A vérrokonokat (cognati) veszi figyelembe férfi és női ágon. A rokonsági fok közelsége szerint fokozatosan nyitja meg a lehetőséget az örökhagyó - vérrokonai (akár suus - harmadízben akár nem suus) részére A közelebbi mindig kizárja a távolabbit - nincs reprezentáció, de ha a fokban közelebbiek nem igénylik meg a bonorum possessiot, a következő fokon álló vérrokonok kapják meg a praetortól a hagyatékot (successio graduum) A bonorum possessio unde cognati sine re meghívás.

23 bonorum possessio (3) 4. Bonorum possessio unde vir et uxor Az utolsó osztályban a manus nélküli házastársat veszik figyelembe (egyéb jelentkező híján) előfeltétel: a házasság fennállta a halál időpontjában. A hátrányos helyzet oka: A házastárs családjába való vagyon áttolódás elleni fenntartás továbbra is fenn állt. Az özvegyekről elsősorban másképpen gondoskodtak (dos donatio propter nuptias) Ez a bonorum possessio is sine re hatályú.

24 a justinianusi törvényes öröklési rend Két Novellájában megreformálta a fenti toldozott rendszert. Kizárólag a cognat-rokonságra épített. Így megszűnt a civil és praetori jog addigi párhuzamossága. (118. novella - Kr. u. 543; 127. novella - Kr. u. 548) Négy osztályba sorolta az örökösöket! 1. descendentes (minden lemenő) A suus és nem suus között csak annyi a különbség, hogy a suus necessarius heres lesz, a többiek voluntarii. Távolabbi lemenő akkor örököl, ha elődje kiesett. A lemenő nyomába lépő utódok in stirpes örökölnek (reprezentáció). 2. ascendentes et germani (felmenők és teljes testvérek) ezek együttesen vannak meghívva

25 a justinianusi törvényes öröklési rend (2) 3. consanguinei et uterini (apai és anyai féltestvérek), valamint az elhalt féltestvérek gyermekei (de nem további lemenők!) Közülük az azonos fokon állók in capita részesednek. 4. cognati collaterales (a többi oldalrokonok) a 7. fokon túl is, a fokközelség szerint részesedve Azonos fokon in capita osztoznak, a közelebbi kizárja a távolabbit és képviselet nincs. (5.) Ha egyik osztály sem jelentkezett a hitvestárs kérhette a hagyatékot (bonorum possessio unde vir et uxor - az egyetlen bonorum possessio Justinianus rendszerében)

26 a római végrendelet ( modern ) fogalma - halál esetére szóló rendelkezés (kifejlett formájában csak a végrendelkező halálával lép életbe, addig korlátlanul visszavonható) - egyoldalú rendelkezés (vagyis szerződéses kikötéseket nem tűr, pl. a végrendelkező nem köthet ki ellenszolgáltatást) - formaságokhoz kötött rendelkezés (ünnepélyes, szorosan meghatározott formák, majd pontosan megkívánt alakszerűségek között jöhetett érvényesen létre - ezek az akaratnyilvánítás tartalmát igazolják) - visszavonható akaratnyilvánítás (az örökhagyó akaratát tükrözi, haláláig korlátlanul visszavonható) - ÖRÖKÖSNEVEZÉST tartalmaz (ez teszi végrendeletté az akaratnyilvánítást).

27 alapelvek a. A római jogban a végrendeleti és a törvényes öröklés kizárják egymást, a végrendelet az elsődleges, és ha van érvényes végrendelet, az az egész hagyaték sorsát eldönti. A végrendelet tehát az egész vagyon sorsát rendezi: Nemo pro parte testatus, pro parte intestatus decedere potest. b. A végrendeletnek lényege és alapja (caput et fundamentum), elengedhetetlen tartalmi eleme az örökösnevezés (heredis institutio) - e nélkül nincs végrendelet - egyéb esetleges rendelkezései is érvénytelenek. c. Az örökhagyó az örökösnevezésen kívül egyedi juttatásokat is tehetett: - hagyományrendelés, - gyámrendelés, - rabszolga-felszabadítás de ezek csak az örökösnevezéssel együtt és attól függően érvényesek.

28 a végrendelet érvénytelensége eredetileg vagy utólagosan alaki vagy tartalmi hibák miatt lehet érvénytelen a végrendelet. A végrendeletek érvénytelenségének megítélésekor fokozottan érvényesült a - jóindulatú értelmezés (benigna interpretatio) elve: e szerint a jogszolgáltatás igyekezett a hibában szenvedő végrendeleteket is megmenteni az érvénytelenségtől + - favor testamenti elve: ha mód volt rá, törekedni kellett a végrendelkező akaratának érvényesítésére. Végrendeleteknél lehetséges a részleges (relatív) érvénytelenség!!

29 alaki mellőzhetetlenség A civiljog szerint tartalmi okokból eredetileg nem jön létre érvényesen a végrendelet, ha a végakarat sérti egy meglévő mellőzhetetlen örökös jogait - kihagyják kitagadás nélkül. 1. A civiljog szerint mellőzhetetlenek a végrendeletben a suusok. Tehát ha a suusokat mellőzik - vagyis nem nevezik ki örökössé (amely kinevezés egyébként szólhatott bármely kis hagyatéki részre, de nem lehetett feltételhez kötött) - vagy nem tagadják ki a végrendelet eredetileg érvénytelen 2. a praetor az alaki mellőzhetetlenséget a liberi körére, vagyis az ún. fiktív suusokra (pl. emancipáltakra) is kiterjesztette. Ez az érvénytelenség az utólagosan bekövetkező érvénytelenségi okok közé tartozik, mivel a végrendelet érvénytelenné válását a mellőzött fellépése, hagyaték iránti igényének érvényesítése idézi elő (bonorum possessio)

30 anyagi mellőzhetetlenség A mellőzhetetlenség másik formája azt törekszik biztosítani, hogy a mellőzhetetlen személyek (ekkor már a legközelebbi cognatus rokonok) valósággal részesedjenek a hagyatékból, legalább a rájuk néző törvényes örökrész meghatározott hányada (egy negyede) erejéig. A százszemélyes bíróság gyakorlata szerint erre a minimális hagyatéki részre, a kötelesrészre - a lemenők (akár suusok, akár nem - benne az adoptált gyermekek is), - felmenők (örökbefogadó szülők nem), - testvérek (a teljes és apai féltestvérek, de csak akkor, ha turpis persona van örökössé kinevezve) jogosultak. Ezek közül adott esetben azokat illeti meg a köteles rész, akik a végrendelet nemlétében örökösök lennének. Tehát a közelebbi kizárja a távolabbi rokont.

31 a végrendelet megtámadása az anyagi mellőzhetetlenség sérelme miatt Aki a jogosultak közül kötelesrészét nem kapta meg, jogosult egy querela inofficiosi testamenti nevű keresetet (kérelmet) indítani a végrendeleti örökösök ellen a százszemélyes bíróság előtt. (praeiudicialis, vindictam spirans, subsidiarius, időhöz kötött kereset) Ha a bíróság úgy találta, hogy a felperes alaptalanul lett mellőzve, kitagadva vagy megrövidítve, vagyis a panaszló ezt bizonyította, akkor a bíróság érvénytelenné nyilvánította a végrendeletet abban a részében, amely a panaszló mellőzhetetlenségét sértette. S a panaszos most már egész törvényes örökrészét követelhette (hereditatis petitioval). (ha a panaszló egyedül lett volna törvényes örökös a végrendelet egészében megdőlt)

32 a querela inofficiosi testamenti Jellemzők (4): - vindictam spirans ( bosszúért lihegő ) actio, mert csak maga a mellőzött indíthatta. Lehetősége megszűnt a sérelmes fél halálával, a sérelem megbocsátásával (pl. a végrendelet elismerésével); - praeiudiciális kereset - mert siker esetén megelőzi a panaszló öröklési keresetét; - az örökhagyó halálától számítva öt éven túl jogvesztő; - szubszidiárius jellegű, csak akkor indítható, ha egyéb jogsegély nem áll rendelkezésre. pl. alaki mellőzhetetlenség sérelme miatt a filius familiasnak öröklési kereset (hereditas petitio) áll rendelkezésére, de ha a filius familiast kitagadta vagy köteles résznél kevesebbre nevezte ki az örökhagyó, akkor csak a querela állt rendelkezésére. A querela sikertelensége esetén a panaszos elvesztette törvényes öröklési jogát, s azt is, amit juttattak neki.

33 az öröklés jogi hatása Az örökléssel a hagyatéki vagyon beolvad az örökös vagyonába, s ott semmiféle különállást nem őriz meg. Ebből folyik, hogy 1. mindazok a jogviszonyok, melyek H2 az eggyé vált két vagyon (az H2 örökhagyóé és az örökösé) közt előzőleg fennállottak, confusio vagy consolidatio által megszűnnek, 2. a hagyaték hitelezőivel szemben az örökös teljesen abba a helyzetbe jut, amelyben saját hitelezőivel szemben van, azaz közvetlenül felelős nekik egész vagyonával (nem csak az öröklöttel!). Öh H1 Ör Ör ultra vires hereditatis felelősség H1

34 beneficiumok túlterhelt hagyaték esetén Az ultra vires hereditatis elv az örököst kétes, túlterhelt hagyatékoknál igen súlyos helyzetbe hozhatta, mert ha örökössé vált szükségszerűen, vagy egyszer elfogadta a hagyatékot, akkor többé nem szabadulhatott az adósságoktól, még ha azok az elfogadáskor ismeretlenek voltak is előtte. Csak igen kivételes esetben volt lehetőség in integrum restitutiora, például egy minor vagy katona esetében. 1. A necessarius heres suus mentesítésére, akinek egyébként módjában sem lett volna a következményt elhárítani, adta a praetor a beneficium abstinendi kedvezményét. Ha ezt a szükségképpeni örökös megkapja, a praetor a bonorum possessiot a sorban következő meghívottnak ajánlja fel, ha ilyen nincs a hagyatékot a hitelezőknek adja át. A tartózkodó suus kereseteit, valamint az ellene irányuló kereseteket a praetor denegálja = cum viribus hereditatis felelősség

35 beneficiumok túlterhelt hagyaték esetén (2) 2. A servus cum libertate institutus, aki szintén heres necessarius, nem kaphat beneficium abstinendit, de a praetor neki megadja a separatio bonorumot. Ezzel a hitelezők követelésének végrehajtása a hagyatékra korlátozódik, és ezáltal a volt rabszolga saját szerzeményei illetve személye mentes lesz a végrehajtás alól (tulajdonképpen cum viribus felel). 3. Az ultra vires hereditatisból adódó súlyos helyzet megkönnyítésére extraneus heres esetében szolgált a praetor adta beneficium deliberationis = haladék a megfontolásra, ami azonban természetesen nem biztosított meglepetések ellen. Ha az extraneus elfogadta a hagyatékot a meggondolás után, akkor ultra vires felelt.

36 beneficiumok túlterhelt hagyaték esetén (3) 4. Justinianus a extraneusok számára hozta be azt a kedvezményt, hogy ha az örökös a hagyaték megnyílásáról való tudomásulvétel után 30 napon belül hatósági ellenőrzés alatt (egy felesketett hivatalnok - tabularius - közreműködésével) leltározni kezdi a hagyatékot, s ezt további 60 nap alatt be is fejezi (beneficium inventarii), akkor csak a leltárba felvett hagyaték erejéig felel: pro viribus hereditatis felelősség. Ha az örökös elmulasztotta a leltár készítését, akkor a régi szigorú felelősség érvényesült. A beneficium inventarii kizáró viszonyban volt a beneficium deliberationisszal. Az örökös vagy egyiket, vagy másikat választhatta.

37 az örökös felelőssége a túlterhelt hagyatékért Főszabály: ultra vires hereditatis necessarius heres ben. abstinendi cum viribus heredit. a. suus b. libertus separatio bonorum cum viribus heredit. ultra vires hereditatis voluntarius heres ben. deliberationis ben. inventarii cum viribus heredit. pro viribus hereditatis

38 beneficiumok túlterhelt örökös esetén Az ultra vires elv a másik oldalról méltánytalan kárt okozhatott a hagyaték hitelezőinek akkor, ha az aktív hagyaték eladósodott örökösre szállott, mikor ők az örökös hitelezőivel egy sorba kerültek. Ennek megelőzésére vezette be a praetor a beneficium separationis kedvezményét, mely abban állott, hogy a hagyatéki hitelezők kérelmére azzal a feltétellel, hogy az örökös elleni keresetekről lemondanak megengedte nekik a hagyatéki vagyon elkülönítését az örökös vagyonától, az ő kielégítésük céljára. Ezt a kedvezményt nem kapta meg az a hitelező, - aki már tárgyalásba bocsátkozott az örökössel; - általában nem volt helye e kedvezménynek, ha az elválasztás a hagyatéki vagyon összekeveredése folytán már nem eszközölhető; - vagy már 5 év eltelt. Ugyanezt a kedvezményt kérhették a hagyományosok is, de csak a hagyatéki hitelezők utáni kielégítéssel.

39 hereditatis petitio A hereditatis petitioval a felperes a hagyatékot, hagyatéki részt, egyes hagyatéki dolgok kiadását (vagy kötelmi tartozás megfizetését követelheti) attól, aki a felperes öröklési jogának kétségbevonásával azokat birtokolja, illetőleg aki a tartozást nem fizeti meg. A követelés tárgya tehát adott esetben vagyonrész (vagyontömeg) is lehet, s kötelmi követelések is tárgyául szolgálhatnak, ennek ellenére in rem actioról van szó.

40 A hereditatis petitio lefolyása Eljárás in iure hereditatis petitio kérése a praetortól interrogatio in iure az alperes nem bocsátkozik perbe alperes a hagyatékot (dolgot) nem adja ki interdictum quam hereditatem birtokot kap a felperes megállapításra kerül a litis aestimatio az alperes perbebocsátkozik, tagad vagy ellenérve van litis contestatio

41 A hereditatis petitio lefolyása (2) az alperes perbebocsátkozik, tagad vagy ellenérve van litis contestatio sikerül a felperes bizonyítása pronuntiatio, iussum de restituendo kiadja a dolgot és járulékait nem adja ki a dolgot (cl. arbitraria aktivizálódik) (litis aestimatio) nincs condemnatio nem tudja kiadni, mert a dolog nincs meg: bírói becslés nem sikerül a felperes bizonyítása felmentik az alperest litis aestimatio Eljárás apud iudicem

42 bizonyítási kötelezettség Jogának igazolásához a felperesnek (1.) meghívottsága mellett 2. egyrészt a megnyílást (az örökhagyó halálát), ritkán a hagyaték amelyből a vita tárgya hiányzik megszerzését kell bizonyítania. 3. másrészt bizonyítania kell természetesen, hogy az alperes birtokolja a per tárgyát. Ennek igazolására azonban lehetőség volt már az eljárás első szakaszában. Ha a felperesnek sikerül ezeket igazolnia és az alperesnek nincsenek olyan bizonyított érvei, melyek a felperes igényét megkérdőjeleznék az esküdtbíró megállapítja a felperesi igény jogosságát (pronuntiatio) és a formulában megtalálható felhatalmazás (clausula arbitraria) alapján természetbeni teljesítésre szólítja fel az alperest.

43 marasztalás A marasztalás összegszerűsége megállapításánál figyelembe veendő szabályokat - akárcsak a tulajdonkeresetnél - a jogtudomány alakította ki és nem foglalta teljesen egységes szabályrendszerbe. A hereditatis petitio esetében a marasztalási alapelveket nem mindig joggal egy jogszabályra, az ún. Senatusconsultum Iuventianumra vezetik vissza, amely a klasszikus kor derekán Kr. u. 130-ban született, s amely eredetileg csak az államkincstár öröklési ügyeiben volt figyelembe veendő. Ezen keresetnél a tudomány által kidolgozott marasztalási alapelv az, hogy a) a jóhiszemű alperes (aki joggal hitte magát örökösnek) csak annak kiadásával tartozik, ami a hagyatékból a litis contestatiokor még megvan, vagyis aminek megtartásával jogalap nélkül gazdagodnék: a litis contestatio előtt elpusztult, elköltött, eltékozolt vagyonért nem felel. b) a rosszhiszemű alperes ellenben minden kár megtérítésével tartozik, ami azért keletkezett, mert ő a hagyatékba jogalap nélkül beavatkozott.

44 a peres dolgot ért kárért való felelősség rei vindicatio jóhiszemű alperes rosszhiszemű alp. a litis contestatio előtt a rei vindicatio alapján nem felel (esetleg actio legis Aquiliae alapján) emellett: rei vindicatio alapján objektive felel a tolvaj és aki dolosusan szűnt meg birtokolni a rei vindicatio a rei vindicatio alapján a litis alapján felel minden felel a véletlen contestatio általa vétkesen keletkezett károkért is után okozott kárért (de kimentés lehet) hereditatis petitio jóhiszemű alperes rosszhiszemű alp. nem felel pusztulásért ill. rongálódásért felel minden vétkesen okozott kárért, mivel felelős omnis culpaért felel minden általa vétkesen okozott kárért, rendes gondossággal tartozik felel a véletlen (akár a vis maiorból) keletkezett károkért is, amely a felperesnél nem következett volna be

45 a gyümölcsök elszámolása a litis contesta tio előtt a litis contesta tio után rei vindicatio jóhiszemű alperes rosszhiszemű alp. a meglévőt ki kell elválással tulajdont adnia az anya-dologgal szerez minden együtt v. külön gyümölcsön vindicatio alapján, (nem térít) az elfogyasztottat külön actio alapján téríti az elfogyasztottat, a az elfogyasztottat, a beszedni elmubeszedni elmulasztottat téríti, a lasztottat téríti, a meglévőt kiadja meglévőt kiadja hereditatis petitio jóhiszemű alperes rosszhiszemű alp. csak a meglévő gyümölcsöt, valamint az az elfogyasztottat, a elidegenített hagyatéki beszedni elmulasztottat dolgok még meglévő téríti, a meglévőt kiadja ellenértékét adja ki az elfogyasztottat, a beszedni elmulasztottat téríti, a meglévőt kiadja az elfogyasztottat, a beszedni elmulasztottat téríti, ameglévőt kiadja 2. A hereditatis petitionál kis eltérést mutat, hogy a jóhiszemű alperes a beszedett, vagy be nem szedett gyümölcsökért a litis contestatio előtt nem felel, vagyis azokat a gyümölcsöket adja ki a, melyek még megvannak, valamint az elidegenített hagyatéki dolgok még meglévő ellenértékét. Ezen a ponton tehát valamivel szigorúbbak az örökösi kereset szabályai.

46 alperes megtérítési igénye beruházásai iránt rei vindicatio hereditatis petitio jóhiszemű alperes rosszhiszemű alp. jóhiszemű alperes rosszhiszemű alp. szükséges teljes értékben teljes értékben teljes értékben teljes értékben hasznos gazdagodásig ius tollendi (megváltása: bontási értékkel) teljes értékben teljes értékben teljes értékben ius tollendi (megváltása: bontási értékkel) fényűző ius tollendi (megváltása: bontási értékkel) ius tollendi (megváltása: bontási értékkel) 3. Hereditatis petitionál hasznos beruházás esetén a pernyertes örökös mind a jó-, mind a rosszhiszemű alperesnek megtéríti a teljes beruházási értéket. Ugyanígy a jóhiszemű fényűző beruházásokat is, de a rosszhiszeműnek csak ius tollendije van.

47 interdictum quorum bonorum Ez a birtok megszerzésére irányuló interdictum a bonorum possessor jogeszköze, ha a hagyatékból hiányzik valami: a praetor által a hagyatékba beutalt indíthatja az ellen, aki a hagyatéki dolgokat (jogokat nem!) pro herede vagy pro possessore birtokolja (ill. dolosusan szűnt meg birtokolni) Ezzel adott esetben még a civiljogi örököst is perelni lehet a hagyatéki dolgok kiadására, azonban a. ha a bonorum possessio csak sine re, akkor a civiljogi örökös hereditatis petitioval visszakövetelheti a dolgokat (ekkor célja: a kedvezőbb alperesi pozíció elfoglalása) b. ha a bonorum possessio cum re, akkor a bonorum possessor végleg megtarthatja a hagyatékot a civilis örökössel szemben is.

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai Római jog II. A törvényes öröklés szabályai egyetemes jogutódlás Az alap, amelyre tekintettel valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyílik a római jogban hármas: a) végrendelet alapján, (successio

Részletesebben

1. Kérdés. Gyakorlat. Mit tudunk a praetori törvényes öröklési rendről, melyek voltak a fő osztályok? Öröklési jog 1.

1. Kérdés. Gyakorlat. Mit tudunk a praetori törvényes öröklési rendről, melyek voltak a fő osztályok? Öröklési jog 1. 1. Kérdés Gyakorlat Mit tudunk a praetori törvényes öröklési rendről, melyek voltak a fő osztályok? Öröklési jog 1. bonorum possessio A bonorum possessorok négy osztályba voltak sorolva. Mindegyik osztály

Részletesebben

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai. egyetemes jogutódlás. a törvényes öröklés alapfogalmai. a civiljog törvényes öröklési rendje (2)

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai. egyetemes jogutódlás. a törvényes öröklés alapfogalmai. a civiljog törvényes öröklési rendje (2) Római jog II. törvényes öröklés szabályai egyetemes jogutódlás z alap, amelyre tekintettel valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyílik a római jogban hármas: a) végrendelet alapján, (successio

Részletesebben

Római jog IV. Az öröklés folyamata

Római jog IV. Az öröklés folyamata Római jog IV. Az öröklés folyamata a végrendelet megtámadása az anyagi mellőzhetetlenség sérelme miatt Aki a jogosultak közül kötelesrészét nem kapta meg, mert az örökhagyó - egészen kitagadta, vagy -

Részletesebben

Római jog IV. Az öröklés folyamata

Római jog IV. Az öröklés folyamata Római jog IV. Az öröklés folyamata a végrendelet megtámadása az anyagi mellőzhetetlenség sérelme miatt Aki a jogosultak közül kötelesrészét nem kapta meg, mert az örökhagyó - egészen kitagadta, vagy -

Részletesebben

Római jog V. Az örökösök jogi helyzete

Római jog V. Az örökösök jogi helyzete Római jog V. Az örökösök jogi helyzete az öröklés jogi hatása Az aditioval az örökös az örökhagyó universalis successorává, azaz minden átháruló jogának és kötelezettségének utódjává lett. Az örökhagyó

Részletesebben

Római jog I. Örökjogi alapfogalmak. a 2010/2011. I. félév eredményei. a 2010-ben felvettek félév eredményei ban felvettek aláírás és átlag

Római jog I. Örökjogi alapfogalmak. a 2010/2011. I. félév eredményei. a 2010-ben felvettek félév eredményei ban felvettek aláírás és átlag a 2010/2011. I. félév eredményei Római jog I. A tárgyat felvette: 269 fő Aláírást szerzett: 249 fő Ebből nem jött vizsgá zni: 44 elégtelen egs közepes jó jeles összesen végső 86 72 24 18 20 arány 42% 3%

Részletesebben

601. AZ ÖRÖKLÉS EREDETE ÉS LÉNYEGE A RÓMAI JOGBAN

601. AZ ÖRÖKLÉS EREDETE ÉS LÉNYEGE A RÓMAI JOGBAN RÓMAI JOG - VI. RÉSZ, ÖRÖKLÉSI JOG (27 TÉTEL) 1/66 601. AZ ÖRÖKLÉS EREDETE ÉS LÉNYEGE A RÓMAI JOGBAN I. AZ ÖRÖKLÉSI JOG - azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek a halál folytán felmerülő magánjogi

Részletesebben

Római jog III. A végrendeleti öröklés

Római jog III. A végrendeleti öröklés Római jog III. A végrendeleti öröklés milyen alapon örökölhet valaki? Három alapon lehetséges, hogy valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyíljék a római jogban: a) végrendelet alapján (successio

Részletesebben

13. gyakorlat. Öröklési jog 2.

13. gyakorlat. Öröklési jog 2. 13. gyakorlat Öröklési jog 2. 1. jogeset Egy különc római így végrendelkezett: Titius legyen az örökösöm, de csak akkor, ha a holttestemet a tengerbe veti. Titius nem tett eleget az előírásnak, hanem illően

Részletesebben

ÖRÖKLÉSI JOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

ÖRÖKLÉSI JOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÖRÖKLÉSI JOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre, beleértve az összes ingatlan és ingó vagyont, de a különféle terheket (pl. hitel, kölcsön) is. Az öröklés az

Részletesebben

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik.

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik. Római jog A jogi tanulmányok a közéletben való, szakmailag megalapozott és elhivatott szerepvállalásra készítenek fel. Ehhez szükséges a joganyag tételes, naprakész, beható ismerete, de épp ennyire szükséges

Részletesebben

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. (4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. A Ptk. Az özvegyet csak leszármazók hiányában tekinti állagörökösnek (leszármazók mellett nem örököl állagot). Leszármazók hiányában az egész hagyaték az egész

Részletesebben

Római jog I Örökjogi alapfogalmak. a vagyonjog

Római jog I Örökjogi alapfogalmak. a vagyonjog a vagyonjog Római jog I. Örökjogi alapfogalmak A mag{njognak azt a részét, mely a vagyonalkotó részek részletes szab{lyait adja, tov{bb{ ezeknek az egyes vagyonok közti mozg{s{t meghat{rozza, vagyonjognak

Részletesebben

Az új öröklési illeték szabályok 2008. december 9.-én léptek hatályba, és a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell őket.

Az új öröklési illeték szabályok 2008. december 9.-én léptek hatályba, és a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell őket. Házasságomban egy közös gyerekünk született, de nekem van egy gyermekem az előző kapcsolatomból is. Feleségemmel minden vagyonunk közös. Ki örököl utánam? Az örökösök a törvény alapján az örökhagyó gyermekei

Részletesebben

A TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSÖK KÖRE ÉS SORRENDJE (nem tartozik szorosan a tételhez)

A TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSÖK KÖRE ÉS SORRENDJE (nem tartozik szorosan a tételhez) A TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSÖK KÖRE ÉS SORRENDJE (nem tartozik szorosan a tételhez) A Ptk. taxatíve felsorolja az öröklésre jogosultak körét: csak az e körben szereplők minősülnek törvényes örökösnek. A törvényes

Részletesebben

Római jog XIII. Status familiae, rokonság, patria potestas

Római jog XIII. Status familiae, rokonság, patria potestas Római jog XIII. Status familiae, rokonság, patria potestas befolyásoló tényezők cselekvőképesség valaki saját tényeivel jogokat és kötelezettségeket szerezhet magának vagy másoknak életkor nem tutela,

Részletesebben

14. gyakorlat. Öröklési jog, kötelmi jog

14. gyakorlat. Öröklési jog, kötelmi jog 14. gyakorlat Öröklési jog, kötelmi jog 1. jogeset Egy rabszolga felfedte ura gyilkosát és ezért jutalomképpen a praetor szabaddá nyilvánította. Az így fölszabadított teljesen egyedülálló volt, rokonok

Részletesebben

Római jog III. milyen alapon örökölhet valaki? A végrendeleti öröklés. alapelvek. a római végrendelet ( modern ) fogalma

Római jog III. milyen alapon örökölhet valaki? A végrendeleti öröklés. alapelvek. a római végrendelet ( modern ) fogalma Római jog III. milyen alapon örökölhet valaki? Három alapon lehetséges, hogy valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyíljék a római jogban: a) végrendelet alapján (successio testamentaria v. secundum

Részletesebben

Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok

Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány összeállítása Szeretteink elvesztése hatalmas mentális és intellektuális sokkot idézhet elő,

Részletesebben

AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA

AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA Egyik C tételben sem található meg: az örökség megszerzése, a hagyatéki eljárás TK 129-134 AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA 1. Az örökös jogállása (nem tartozik szorosan a tételhez) 598. Az ember halálával

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

POLGÁRI JOG TERMÉSZETES SZEMÉLYEK (EMBER) POLGÁRI JOG ALANYAI (SZEMÉLYEK AZ ÜZLETI ÉLETBEN): 2015.09.30. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V.

POLGÁRI JOG TERMÉSZETES SZEMÉLYEK (EMBER) POLGÁRI JOG ALANYAI (SZEMÉLYEK AZ ÜZLETI ÉLETBEN): 2015.09.30. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. POLGÁRI JOG A jogalanyok ( ) vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény MIKOR LÉPETT HATÁLYBA? MEGALKOTÁSÁNAK

Részletesebben

Az öröklési jog szabályainak változásai az új Ptk.-ban. Orosz Árpád

Az öröklési jog szabályainak változásai az új Ptk.-ban. Orosz Árpád Az öröklési jog szabályainak változásai az új Ptk.-ban Orosz Árpád [ ] hazánk nem humusa a végrendelkezésnek, népünk igen nagy része a végrendelet tételében a törvény iránti tiszteletlenséget, mert a törvény

Részletesebben

C/8 A KÖTELESRÉSZ ALAPJA, MÉRTÉKE; FELELŐSSÉG A KÖTELESRÉSZÉRT

C/8 A KÖTELESRÉSZ ALAPJA, MÉRTÉKE; FELELŐSSÉG A KÖTELESRÉSZÉRT A köteles rész biztosításával a modern törvények a hagyaték egy bizonyos hányadát az örökhagyó legközelebbi rokonainak, illetve házastársának kívánják juttatni a, az örökhagyó végintézkedésben (esetleg

Részletesebben

Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés. Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet

Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés. Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet A bizalmi vagyonkezelés szerkezete Vagyonátruházás a vagyonkezelő teljes

Részletesebben

Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II.

Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II. Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II. dolgok egyesülése különböző személyek tulajdonában lévő dolgok egyesülése egy összetett dologgá akkor idéz elő tulajdonváltozást, ha a kapcsolat ún. erős egyesülés,

Részletesebben

A végintézkedések általános szabályai Helyettes öröklés és növendékjog április 22.

A végintézkedések általános szabályai Helyettes öröklés és növendékjog április 22. A végintézkedések általános szabályai Helyettes öröklés és növendékjog 2015. április 22. I. A végintézkedésen alapuló öröklés Az öröklés jogcíme szerint alapulhat törvényen vagy végintézkedésen. a) a végintézkedésen

Részletesebben

új PTK HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG Csehi Zoltán

új PTK HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG Csehi Zoltán új PTK HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG Csehi Zoltán 1. Több szabály Lényegi változások 2. Belső struktúra változott végrendeleti intézkedés megelőzi a törvényi öröklés szabályait 3. Bírói gyakorlat beépítése

Részletesebben

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok az öröklési jog köréből

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok az öröklési jog köréből Fábián Ferenc Előadásvázlatok az öröklési jog köréből P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Római

Részletesebben

Végintézkedés, törvényes öröklés, kötelesrész

Végintézkedés, törvényes öröklés, kötelesrész Végintézkedés, törvényes öröklés, kötelesrész [ ] hazánk nem humusa a végrendelkezésnek, népünk igen nagy része a végrendelet tételében a törvény iránti tiszteletlenséget, mert a törvény akaratának megszegését

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

Római jog XIII. rokonság/1 - agnatio. A rokonság A házasság. a szűk agnatio. szűk agnatio. a tágabb agnatio. a szűk agnatio megszűnése

Római jog XIII. rokonság/1 - agnatio. A rokonság A házasság. a szűk agnatio. szűk agnatio. a tágabb agnatio. a szűk agnatio megszűnése Római jog XIII. A rokonság A házasság rokonság/1 - agnatio A római család a monogám házasság elvére és a családfő (pater familias) hatalmára épült fel. A régi jog rokonsági rendszere a római család felépítéséből

Részletesebben

VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL

VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL A *-gal jelölt, ún. minimumtételek lényegét mindenkinek ismernie kell, ezért akár egy minimumtétel nemtudása is tekintet nélkül a vizsgázó egyéb tudására elégtelen osztályzatot

Részletesebben

Római jog XIX. 2012.11.26.

Római jog XIX. 2012.11.26. Római jog XIX. A tulajdon szerzésmódjai II. dolgok egyesülése különböző személyek tulajdonában lévő dolgok egyesülése egy összetett dologgá akkor idéz elő tulajdonváltozást, ha a kapcsolat Az ERŐS EGYESÜLÉS

Részletesebben

POLGÁRI JOG. Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1

POLGÁRI JOG. Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 POLGÁRI JOG Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 Ptk. állampolgárok állami, önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek más személyek vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza../. DR SZALAI ERZSÉBET

Részletesebben

N Y I L A T K O Z A T

N Y I L A T K O Z A T N Y I L A T K O Z A T Kérem, hogy a nyilatkozatot olvasható, nyomtatott betűvel töltse ki! Pótlap csatolandó, amennyiben valamely adathoz nem áll rendelkezésére elegendő hely. I. Az elhunyt személy adatai:

Részletesebben

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet.

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet. 586. (1) Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet. (2) A tartási szerződést írásban kell megkötni. (3)

Részletesebben

Római jog IX. a perrendek fejlődése. A formuláris eljárás (1)

Római jog IX. a perrendek fejlődése. A formuláris eljárás (1) a perrendek fejlődése Kr. VIII. sz. 0 Öh. Kr.e.451 Kr.u. 389 L.a. Kr.e. 150 Kr.e.17 Form. Kr.e. 242 Kr.e. 150 Kr.u. 342 Római jog IX. A formuláris eljárás (1) E.cog. a régi civiljog szerint a felek meghallgatása

Részletesebben

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme]

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] (1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között

Részletesebben

Az új Polgári Törvénykönyv igen érthetően

Az új Polgári Törvénykönyv igen érthetően Az új Polgári Törvénykönyv igen érthetően A VÉGRENDELET - A jelenlegi Törvénykönyvben található és az új Törvénykönyv 1034-1085 cikkei szabályozza; - Egy egyoldalú, személyes és visszavonható okirat, amely

Részletesebben

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN Dr. habil. Grad-Gyenge Anikó Iparjogvédelmi Konferencia Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület Konferencia, Szilvásvárad, 2018. május 11. SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN

Részletesebben

ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL 1. félév anyagából

ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL 1. félév anyagából ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL 1. félév anyagából 1. Az institúció rendszer fogalma - fajtái. 2. A pandektarendszer fogalma, felépítése. 3. Az archaikus jog 4. A préklasszikus jog fogalma 5. A klasszikus jog

Részletesebben

C/6 A VÉGRENDELET ÉS AZ ÖRÖKLÉSI SZERZŐDÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSA; A VÉGINTÉZKEDÉS TARTALMA

C/6 A VÉGRENDELET ÉS AZ ÖRÖKLÉSI SZERZŐDÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSA; A VÉGINTÉZKEDÉS TARTALMA A VÉGINTÉZKEDÉSEN ALAPÚLÓ ÖRÖKLÉSRŐL A végintézkedési szabadság a kötetlen magántulajdonosi társadalmak viszonylag természetes velejárója: a magántulajdonos jogának elismerése ahhoz, hogy vagyonáról halál

Részletesebben

Házasság joghatásai. Házastársak vagyoni viszonyai törvényes házassági vagyonjogi rendszer: vagyonközösség szerződéssel eltérően rendezhetik

Házasság joghatásai. Házastársak vagyoni viszonyai törvényes házassági vagyonjogi rendszer: vagyonközösség szerződéssel eltérően rendezhetik Házasság Partnerkapcsolatok körében a legvédettebb Alaptörvény védelme, Ptk védelme Házasság megkötése Házasság érvénytelensége Házasság felbontása házasság teljes és helyrehozhatatlan megromlása közös

Részletesebben

NYILATKOZAT HAGYATÉKI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ. Kérem szíveskedjék a nyilatkozatot minél olvashatóbb betűkkel kitölteni!

NYILATKOZAT HAGYATÉKI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ. Kérem szíveskedjék a nyilatkozatot minél olvashatóbb betűkkel kitölteni! Iktatószám: Bagi Polgármesteri Hivatal 2191 Bag, Szent Imre utca 52. Telefon: (28) 504-135/19-es mellék, Fax: (28) 504-136 muszaki@bagfalu.hu www.bagfalu.hu NYILATKOZAT HAGYATÉKI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ

Részletesebben

Római jog kifejezések:

Római jog kifejezések: Római jog kifejezések: Consilium principis: császári tanács Ius cogens: kényszerítő jellegű Ius dispositivum: engedő, hézagpotló Boni mores: jó erkölcsök Sacrum consistorium: államtanács Magister officiorum:

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT HÁZASTÁRSI TARTÁS ROKONTARTÁS

ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT HÁZASTÁRSI TARTÁS ROKONTARTÁS ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT HÁZASTÁRSI TARTÁS ROKONTARTÁS Szeibert Orsolya PhD ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék 2013. 10. 01. Házasságon kívüli partnerkapcsolatok Vitatottság Eredeti elképzelések jelzés a jogalkalmazónak?

Részletesebben

SEGÉDANYAG A RÓMAI ÖRÖKLÉSI JOG TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

SEGÉDANYAG A RÓMAI ÖRÖKLÉSI JOG TANULMÁNYOZÁSÁHOZ Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Római Jogi Tanszék P. Szabó Béla SEGÉDANYAG A RÓMAI ÖRÖKLÉSI JOG TANULMÁNYOZÁSÁHOZ BUDAPEST 2012 P. Szabó Béla SEGEDANYAG A RÓMAI ÖRÖKLÉSI JOG

Részletesebben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben A Ptk.-ba beépült bírói gyakorlat Dr. Csűri Éva A vagyonközösséghez tartozó társasági részesedések megosztásának módja I. A gazdasági társasági

Részletesebben

Polgári jog II április 29. Sápi Edit

Polgári jog II április 29. Sápi Edit Polgári jog II. 2015. április 29. Sápi Edit Mikor beszélünk érvénytelenségről és hatálytalanságról? Érvénytelenség: olyan jogi hibában szened a jognyilatkozat, amely miatt nem fűződhetnek hozzá joghatások

Részletesebben

Római jog - levelező III. Személyi- és családjog

Római jog - levelező III. Személyi- és családjog Római jog - levelező III. Személyi- és családjog konzultációk rendje szept. szept. okt. 11. 25. 02. nov. dec. 06. 10. 11-12 Történeti rész Eljárásjog Személyi- és családjog Dologi jog 1 Dologi jog 2 Zárthelyi

Részletesebben

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév)

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) 1 Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) A záróvizsgára történő felkészülés vezérfonala" az előadásokon/a 2013. évi V. törvényen alapuló speciális kollégiumon/konzultációkon leadott anyag.

Részletesebben

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A házasság vagyonjogi kérdései 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A törvényes házastársi vagyonközösségi rendszer: Csjt. 27. Csjt. 28. Házassági vagyonjogi rendszer: VEGYES RENDSZER Házastársak közös vagyona

Részletesebben

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Átmeneti rendelkezések A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről

Részletesebben

Római jog X. a perrendek fejlődése. A császári perrend A végrehajtási eljárás - A személy, status libertatis. cognitio extraordinem

Római jog X. a perrendek fejlődése. A császári perrend A végrehajtási eljárás - A személy, status libertatis. cognitio extraordinem a perrendek fejlődése Kr. VIII. sz. 0 Öh. Kr.e.451 Kr.u. 389 Római jog X. A császári perrend A végrehajtási eljárás - A személy, status libertatis L.a. Form. E.cog. Kr.e. 150 Kr.e.17 Kr.e. 242 Kr.e. 150

Részletesebben

Példák a helyi adóra és az illetékre

Példák a helyi adóra és az illetékre Példák a helyi adóra és az illetékre Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I. Hol tartunk? Illetékek eredete Illetékfajták Öröklési illeték Ajándékozási illeték Visszterhes vagyonátruházási illeték Eljárási díjak Dr

Részletesebben

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1 Kereskedelmi szerződések sek joga 1. MSC 2014 Az új Polgári Törvénykönyv a szerződések jogát érintő legfontosabb változásai. Kötelmi jogi alapok dr. Verebics János, PhD egyetemi 1 Bevezetés A legfontosabb

Részletesebben

http://gyorugyved.hu A törvényes öröklés általános rendje (szabályai)

http://gyorugyved.hu A törvényes öröklés általános rendje (szabályai) http://gyorugyved.hu A törvényes öröklés általános rendje (szabályai) Mikor érvényesül a törvényes öröklési rend? Ha az örökhagyó végintézkedési szabadságával nem élt, vagy a végintézkedés a hagyaték egészére

Részletesebben

8. Az öröklés a magyar nemzetközi magánjogban

8. Az öröklés a magyar nemzetközi magánjogban Öröklés 8. Az öröklés a magyar nemzetközi magánjogban = hagyaték mint egész átszáll az örökösre egészben: aktívumok + passzívumok Örökölni lehet: Amennyiben az örökhagyó után végintézkedés maradt, az öröklés

Részletesebben

Római jog XIV. A házasság

Római jog XIV. A házasság Római jog XIV. A házasság a házassági fajták Mint a római jog általában, úgy a római házassági jog is alapjában véve csupán a római polgárokra vonatkozott Csak polgárok (illetve conubiummal, ius conubiival

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény

Részletesebben

A HAGYATÉKI TARTOZÁSOKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG TÁRSASÁGI JOGI KITEKINTÉSSEL

A HAGYATÉKI TARTOZÁSOKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG TÁRSASÁGI JOGI KITEKINTÉSSEL Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék A HAGYATÉKI TARTOZÁSOKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG TÁRSASÁGI JOGI KITEKINTÉSSEL Témavezető: Prof. Dr. Papp Tekla dr.

Részletesebben

Hagyatéki. Vonatkozó jogszabályok:

Hagyatéki. Vonatkozó jogszabályok: Hagyaték Vonatkozó jogszabályok: A hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvény A hagyatéki eljárás egyes cselekményeiről szóló 29/2010. (XII.31.) KIM rendelet Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.

Részletesebben

A MÚLT JOGI STÁTUSZA SZABÁLYOZÁSA MIRE NEM HOZHATÓ LÉTRE MIRE JÖN LÉTRE? 2015.02.25. ALAPÍTVÁNY. Közcélú örökhagyás görögöknél, rómaiaknál

A MÚLT JOGI STÁTUSZA SZABÁLYOZÁSA MIRE NEM HOZHATÓ LÉTRE MIRE JÖN LÉTRE? 2015.02.25. ALAPÍTVÁNY. Közcélú örökhagyás görögöknél, rómaiaknál A MÚLT ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon Közcélú örökhagyás görögöknél, rómaiaknál Ie.387 DR SZALAI ERZSÉBET 2015. 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2015. 2 SZABÁLYOZÁSA JOGI STÁTUSZA 2011. évi CLXXV.

Részletesebben

Nunc transeamus ad obligationes. Obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuius solvendae rei, secundum nostrae civitatis iura.

Nunc transeamus ad obligationes. Obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuius solvendae rei, secundum nostrae civitatis iura. AZ OBLIGATIO FOGALMA Obligationum substantia non in eo consistit, ut aliquod corpus nostrum aut servitutem nostram faciat, sed ut alium nobis obstringat ad dandum aliquid vel faciendum vel praestandum.

Részletesebben

C/2 KIESÉS AZ ÖRÖKLÉSBŐL

C/2 KIESÉS AZ ÖRÖKLÉSBŐL Az öröklés törvényi előfeltételei nemcsak az öröklésre, mint egyetemes jogutódlásra, hanem az örökhagyó vagyonában bekövetkező különös (singularis) jogutódlás eseteire (dologi hagyomány, halál esetére

Részletesebben

Római jog IX. A formuláris eljárás (2)

Római jog IX. A formuláris eljárás (2) Római jog IX. A formuláris eljárás (2) a formuláris eljárás menete (1) Formula-minta az edictumban Tényállás I. in iure szakasz (a praetor előtt) - editio + postulatio actionem - interrogatio in iure (előfeltételek

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. Az ügyfél. Az ügyfél

Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. Az ügyfél. Az ügyfél Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. re és más eljárási szereplőkre vonatkozó általános szabályok A hatósági eljárás szükségképpeni résztvevője Általános ügyfélfogalom Személy, jogi személy, egyéb szervezet

Részletesebben

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat!

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGI ISMERETEK 2. témakör: jogviszony (alanya, tárgya, tartalma) jogképesség cselekvőképesség Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGVISZONY. Emberek Kinek-minek a magatartását

Részletesebben

MÉG EGYSZER ARRÓL, VAJON AGNÁT ROKON-E AZ UXOR IN MANU? GEDEON MAGDOLNA*

MÉG EGYSZER ARRÓL, VAJON AGNÁT ROKON-E AZ UXOR IN MANU? GEDEON MAGDOLNA* Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVII/1. (2009), pp. 33-40 MÉG EGYSZER ARRÓL, VAJON AGNÁT ROKON-E AZ UXOR IN MANU? GEDEON MAGDOLNA*...aki a törvény szavait megtartva megkerüli annak értelmét,

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), -

Részletesebben

Szerkesztette: Sándor István. Az öröklési jog, A családi jog

Szerkesztette: Sándor István. Az öröklési jog, A családi jog Polgári jog III. Szerkesztette: Sándor István Polgári jog III. Az öröklési jog, A családi jog Patrocinium Budapest, 2015 Tartalomjegyzék oldalszám RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE...7 V. AZ ÖRÖKLÉSI JOG...9 77. Az

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

HONOSÍTÁSI, VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Központi számunk: 96/

HONOSÍTÁSI, VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Központi számunk: 96/ A Magyar Köztársaság Elnökének: Budapest fénykép helye fénykép helye Alulírott és házastársam, kérem/kérjük, hogy nevű kiskorú, cselekvőképtelen nagykorú gyermeke(immel/inkkel)* az 1993. évi LV. törvény

Részletesebben

Kérdések - válaszok a válás jogi vonatkozásában. Alapvető információk, melyek hasznosak lehetnek, ha kenyértörésre kerül a dolog.

Kérdések - válaszok a válás jogi vonatkozásában. Alapvető információk, melyek hasznosak lehetnek, ha kenyértörésre kerül a dolog. Kérdések - válaszok a válás jogi vonatkozásában. Alapvető információk, melyek hasznosak lehetnek, ha kenyértörésre kerül a dolog. Mikor szűnik meg egy házasság? - A Bíróságnak a házasságot felbontó jogerős

Részletesebben

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola Családjog Szerző: dr. Bednay Dezső

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola Családjog Szerző: dr. Bednay Dezső ATALANTA Üzleti Szakközépiskola Családjog Szerző: dr. Bednay Dezső Az ATK munkacsoportjának tagja Budapest 2009-11 1 TARTALOMJEGYZÉK ÖRÖKLÉSI JOG 1) Az öröklés helye a jogrendben, meghatározó jogi fogalmai

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI TARTALOMSZOLGÁLTATÓK EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA

A MAGYARORSZÁGI TARTALOMSZOLGÁLTATÓK EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA A MAGYARORSZÁGI TARTALOMSZOLGÁLTATÓK EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA Budapest, 2001. március 14. módosítva: Budapest, 2003. szeptember 11. módosítva: Budapest, 2004. június 8. Módosítva: Budapest, 2006. július

Részletesebben

16. gyakorlat. Kötelmi jog

16. gyakorlat. Kötelmi jog 16. gyakorlat Kötelmi jog 1. jogeset Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola CSALÁDJOG

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola CSALÁDJOG ATALANTA Üzleti Szakközépiskola CSALÁDJOG Szerző: Dr. Bednay Dezső Budapest, 2011 TARTALOMJEGYZÉK I. ÖRÖKLÉSI JOG... 5 1. Az öröklés helye a jogrendben, meghatározó jogi fogalmai... 5 a) Az öröklés...

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS A HAGYATÉKI LELTÁRHOZ a 2014. március 15. napjától bekövetkezett halálesethez

ADATSZOLGÁLTATÁS A HAGYATÉKI LELTÁRHOZ a 2014. március 15. napjától bekövetkezett halálesethez Ügyiratszám: VII/./ ADATSZOLGÁLTATÁS A HAGYATÉKI LELTÁRHOZ a 2014. március 15. napjától bekövetkezett halálesethez (A rovatokat kérem OLVASHATÓAN, NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL kitölteni!) I. AZ ELHUNYTRA (örökhagyóra),

Részletesebben

ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL. A 1. félév anyagából

ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL. A 1. félév anyagából ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL A 1. félév anyagából 1. Az institúció rendszer fogalma - fajtái. 2. A pandektarendszer fogalma, felépítése. 3. Az archaikus jog 4. A préklasszikus jog fogalma 5. A klasszikus

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Fénykép Fénykép A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Alulírott Minta Péter és házastársam, Mintaová

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5.

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5. A köztársasági elnöknek Budapest 1 fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5. -a alapján

Részletesebben

TARTALOM ELŐSZÓ 19 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 21 MÁSODIK KÖNYV SZEMÉLYEK 22. ELSŐ RÉSZ Az ember mint jogalany 22

TARTALOM ELŐSZÓ 19 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 21 MÁSODIK KÖNYV SZEMÉLYEK 22. ELSŐ RÉSZ Az ember mint jogalany 22 TARTALOM ELŐSZÓ 19 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 21 MÁSODIK KÖNYV SZEMÉLYEK 22 ELSŐ RÉSZ Az ember mint jogalany 22 l.cím A jogképességre irányadó szabályok, eljárások 22 Altalános szabályok 22 Holtnak

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Alulírott SABAU PETRU és házastársam,

Részletesebben

AZ ÚJ PTK. ÖRÖKLÉSI JOGI KÖNYVÉNEK BÍRÓI GYAKORLATA ÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI. Budapest, január 14.

AZ ÚJ PTK. ÖRÖKLÉSI JOGI KÖNYVÉNEK BÍRÓI GYAKORLATA ÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI. Budapest, január 14. AZ ÚJ PTK. ÖRÖKLÉSI JOGI KÖNYVÉNEK BÍRÓI GYAKORLATA ÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI ÁTTEKINTÉS - Változás az Öröklési Jogi Könyvben - Az öröklés általában - Az öröklés jogcímei (sorrend-csere) - A törvényes öröklés

Részletesebben

Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I.

Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I. Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I. quiritar tulajdon A római tulajdon (dominium ex iure Quiritium) létrejöttéhez három feltétel együttes megléte volt szükséges, melyek valamelyikének hiánya sajátos

Részletesebben

HONOSÍTÁSI KÉRELEM. 1. Házassági neve:... Születési családi neve:... Születési utóneve(i):... Előző (születési) családi neve:... Előző utóneve(i):...

HONOSÍTÁSI KÉRELEM. 1. Házassági neve:... Születési családi neve:... Születési utóneve(i):... Előző (születési) családi neve:... Előző utóneve(i):... A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI KÉRELEM Alulírott....... és házastársam,... kérem/kérjük, hogy...... nevű kiskorú, cselekvőképtelen nagykorú gyermeke(immel/inkkel)

Részletesebben

P. 1. melléklet az 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelethez A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat érkeztető bélyegzője NYOMTATVÁNY

P. 1. melléklet az 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelethez A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat érkeztető bélyegzője NYOMTATVÁNY P. 1. melléklet az 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelethez A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat érkeztető bélyegzője NYOMTATVÁNY Jogi segítségnyújtás engedélyezése iránti kérelemhez A) SZEMÉLYI ADATOK,

Részletesebben

Tényleges birtoknál, ha a birtokos jogképtelen, vagy a dolog forgalomképtelen

Tényleges birtoknál, ha a birtokos jogképtelen, vagy a dolog forgalomképtelen DEFINÍCIÓ Abszolút detentio Abszolút hatályú Abszolút házassági akadályok absztrakt jogügylet Accessio - járulékos dologegyesülés accessio cedat principali Accessional - kártérítés acquisitio derivativa

Részletesebben

Polgári Polgármesteri Hivatal 4090 Polgár, Barankovics tér 5. szám

Polgári Polgármesteri Hivatal 4090 Polgár, Barankovics tér 5. szám Polgári Polgármesteri Hivatal 4090 Polgár, Barankovics tér 5. szám A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM Alulírott. és házastársam,.. kérem / kérjük, hogy. nevű

Részletesebben

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon Perfelvétel iratai perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon 1. felperesi KERESETLEVÉL 1.1. tartalom tartalmi szabályozásának célja: minél előbb rendelkezésre álljon valamennyi

Részletesebben

N Y I L A T K O Z A T H A G Y A T É K I E L J Á R Á S H O Z

N Y I L A T K O Z A T H A G Y A T É K I E L J Á R Á S H O Z 1042 Budapest, István út 14. 231-3101, Fax.: 231-3170 altalanos.igazg.oszt@ujpest.hu Hivatali ügyfélkapu elérhetőség: IVKERPMH, KRID: 701127129 Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat POLGÁRMESTERI

Részletesebben

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2)

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) a dologbérlet (locatio conductio rei) I. A bérleti szerződésben a bérbeadó (locator rei) egy elhasználhatatlan dolog időleges használatának, s ha a dolog gyümölcsöző,

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI - KÉRELEM az évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI - KÉRELEM az évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI - KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Alulírott... és házastársam,...

Részletesebben