Tantárgyi tematika. Kötelező és ajánlott irodalom:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tantárgyi tematika. Kötelező és ajánlott irodalom:"

Átírás

1 Tantárgyi tematika Tantárgy neve Európai közjog és politika 1 Neptun kódja: JL4:EKP (1) Képzés- tagozat: osztatlan jogász mester levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 4 kredit Tantárgyfelelős: Dr. Kende Tamás egyetemi adjunktus Számonkérési forma: írásbeli kollokvium Erős előfeltétel: JL4:AJ (1), JL4:MÁJT (2) Gyenge nincs előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá nem gyakorlat/szeminárium? Oktatás célja: Az európai jog alapvető politikai- és jogintézményei felépítésének és működésének megismertetése Előadások tematikája: 1. hét: Az integráció története 2. hét: Az EU felépítése, alapelvei Az Európai Tanács, a Tanács 3. hét: Az Európai Bizottság Az Európai Parlament 4. hét: Az Európai Unió jogforrásai közvetlen alkalmazhatóság, közvetlen hatály 5. hét: Az európai jog és a magyar jog A jogalkotási és döntéshozatali folyamat 6. hét: Az Európai Bíróság I-II.+ Zárthelyi Dolgozat 7. hét: Az Európai Charta, emberi jogok az EU-ban+ Pót Zárthelyi Dolgozat Tananyag: Kötelező és ajánlott irodalom: Vizsgakövetelmények: 1. EURÓPAI KÖZÖSSÉGI JOG - Novissima szakvizsga kézikönyvek Szerzők: Dr. Jeney Petra, Dr. Kende Tamás, Dr. Lövenberg Viktória Lektor: Dr. Fazekas Judit 2. Európai uniós szerződések egységes Szerkezetbe foglalt változata alapjogi charta ( és a vizsgakövetelményekben megjelölt kötelező jogszabályok 3. Előadásokon elhangzottak Ajánlott irodalom: Európai Közjog és politika Wolters Kluwer 2007 Átdolgozott kiadás Jeney Petra Kende Tamás Szűcs Tamás egyes fejezetei Az Európai Unió joga Wolters Kluwer 2010 Átdolgozott kiadás Várnay Ernő - Papp Mónika egyes fejezetei Írásbeli kollokvium, melynek feltétele az évközi ZH teljesítése! Pót ZH: csak elégtelen ZH eredménnyel vagy orvosi igazolással írható! Az alant található tájékoztató tételsor csupán indikatív jellegű! Célja, hogy a hatékonyabb tanuláshoz és az eredményesebb vizsgázáshoz segítséget nyújtson. A kérdések a súlyponti területeket és kérdéseket jelölik ki.

2 Történet Melyek az európai integráció létrehozásának főbb okai? Sorolja fel az EU tagállamait csatlakozási évszámaik szerint a kezdetektől! Melyek az EK/EU fejlődésének legfontosabb állomásai? Mit jelent a Hatok Európája kifejezés? Mi az euroszklerózis? Milyen okok vezettek az Európai Unió létrehozásához? Melyek az Amszterdami Szerződéshez kapcsolódó fontosabb fejlemények? Melyek a Nizzai Szerződéshez kapcsolódó fontosabb fejlemények? Mi az Európai Alkotmányszerződés és mi lett a sorsa? Melyek a Lisszaboni Szerződés legfontosabb változtatásai? Mikor fogadták el az EU alapító szerződéseit? Melyek azok (ne csak a hatályban lévőket említse meg)? Sorolja fel a tagjelölti státussal rendelkező országokat! Melyek az Európai Uniót jelenleg érő legnagyobb kihívások? Mely államokkal tárgyal az EU a tagfelvételről? Intézményrendszer Melyek az EU intézményei? Melyek az EU székhelyei? Mit jelent a pillérrendszer? Mi az a pillér? Hogyan változott a pillérrendszer a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően? Mit jelent az uniós intézmények szupranacionális és intergovernmentális jellege? Válaszát példákkal támassza alá! Miben tér el az EU más nemzetközi szervezetektől? Miben tér az EU egy (nemzet) államtól? Melyek az Európai Uniót magyarázó főbb integrációs elméletek? Mi az a funkcionalizmus és miben tér el tőle a neofunkcionalizmus? Ismertesse a kormányközi megközelítés elméletét az EU integrációjával kapcsolatban! Ismertesse a rezsimelméletet az EU integrációjával kapcsolatban! Ismertesse az interdependencia elméletet az EU integrációjával kapcsolatban! Mutassa be az összehasonlító politika elméleteit az EU integrációjával kapcsolatban! Ismertesse, hogy melyek az Unió intézményei? Ismertesse a monetáris unió intézményrendszerét, mely államok a tagjai a monetáris uniónak? Tanács Mi a különbség a következők között: Európai Tanács, Európa Tanács, Miniszterek Tanácsa, Tanács? Ismertesse a Tanács (teljes) szervezetét! Melyek az Európai Tanács funkciói? Kik alkotják? Melyek az Európai Tanács elnökének feladatai?

3 Ismertesse a Miniszterek Tanácsának részvevőit és hatásköreiket! Mi a COREPER és mi a funkciója? Mi a Tanács munkacsoportjainak feladata? Kik a munkacsoportok résztvevői és kb. hányan vannak? Milyen új elemeket hozott a Lisszaboni Szerződés a Tanács minősített többségű döntéshozatalával kapcsolatban? Milyen tanácsi formációk működnek jelenleg? Soroljon fel ötöt, ügyeljen azok pontos megnevezésére! Mi az a soros elnökség? Mik a funkciói? Milyen döntéshozatali módok ismertek a Tanácsban? Ismertesse a minősített többségi szavazást a Tanácsban! Mi az a hármas többség? Mi lehet egy ilyen összetett rendszer létrehozásának oka? Ismertesse az ionninai kompromisszumot! Ismertesse a luxembourgi kompromisszumot! Ismertesse az LSZ alapján a Tanács döntéshozatalára vonatkozó átmenti szabályokat! Mi jelent a push-up factor és package deal a Tanács döntéshozatali mechanizmusában? Bizottság Hogyan választják a Bizottságot? Ismertesse a folyamatot! Ismertesse a Bizottság felépítését tág és szűk értelemben egyaránt! Ismertesse a Bizottság elnökének feladatait! Ismertesse a Bizottság tagjainak feladatait! Mutassa be a Bizottság apparátusának főbb vonásait! Melyek az EU Bizottságának legfontosabb hatáskörei? Mutassa be a Bizottság hatásköreit a jogszabály kezdeményezés terén! Mutassa be a Bizottság hatásköreit a jogalkotás terén! Mutassa be a Bizottság hatásköreit a végrehajtás terén! Mit jelent az, hogy a Bizottság a szerződések őre? Adjon részletes választ! Mit jelent a komitológia? Melyek az általános jellemzői? Mi az Antici és Mertens csoport? Sorolja fel a komitológia eljárásait! Európai Parlament Mióta választják az uniós polgárok közvetlenül az EP képviselőit? Milyen rendszer volt korábban és mi a változás jelentősége? Milyen elveket határozott meg a Tanács az Európai Parlament tagjainak választásával kapcsolatban? Melyek az Európai Parlament főbb funkciói, hatáskörei? Milyen főbb rendező elvek szerint tevődik össze az Európai Parlament? Hány tagja van az Európai Parlamentnek? Mik az EP képviselőcsoport létrehozásának feltételei?

4 Ismertesse az Európai Parlament szervezeti felépítését! Jellemezze az Európai Parlament elnökségének összetételét és feladatkörét! Soroljon fel legalább négy képviselőcsoportot az Európai Parlamentben! Ügyeljen nevük pontos meghatározására! Hogyan változott történelmileg Európai Parlament hatásköre az uniós jogalkotás terén? Milyen feladatai vannak az Európai Parlamentnek a jogalkotás terén? Bíróság Mutassa be az Európai Unió Bíróságának szerkezetét! Ismertesse a hierarchia kérdését az Európai Unió Bíróságán belül! Hány tagja van a Bíróságnak? Milyen lehetséges felállásokban ülésezhet és mikor? Mi az a Törvényszék és mik a különös hatáskörű törvényszékek? Hány főtanácsnok van? Mi a főtanácsnokok feladata, jogállása? Milyen jellegű funkciókat gyakorol az Európai Unió Bírósága? Milyen szerepeket lát el az Európai Unió Bírósága? Melyek az Európai Bíróság előtt indítható fontosabb eljárási típusok? Ismertesse a tagállam ellen indítható eljárás céljait és szakaszait! Milyen lehetséges módjai vannak a szerződésből eredő kötelezettség megszegésének a tagállam ellen indítható eljárásnál? A tagállam ellen indítható eljárásnál hogy néz ki a felelősség kérdése és a kimentés lehetősége? Melyek a jogsértés megállapításának következményei? Az uniós jogszabályok bírói felülvizsgálatának milyen módjai ismertek az uniós jog alapján? Mi a semmisségi eljárás funkciója és lehetséges eredménye? Sorolja fel a megtámadható aktusok körét a semmisségi eljárásnál! Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a megtámadható aktusnak a semmisségi eljárásnál? Melyek a semmisségi alapok a semmisségi eljárásnál! Ismertesse felsorolásszerűen az aktív perbeli legitimáció kérdését a semmisségi eljárásnál! Mutassa be a nem privilegizált kérelmezők aktív perbeli legitimációjának kérdését a semmisségi eljárásnál! Ismertesse a döntéshozatal elmulasztása esetén indítható eljárás szabályait! Ismertesse a rendelet alkalmazhatatlansága céljából indítható eljárás szabályait! Mutassa be az EU kártérítési felelősségével kapcsolatos szabályokat és a joggyakorlatot! Melyek az előzetes döntéshozatali eljárás funkciói, céljai? Milyen rendelkezésekkel kapcsolatban rendelkezik az Európai Unió Bírósága hatáskörrel előzetes döntés meghozatalára? Mi minősül bíróságnak az előzetes döntéshozatali eljárás szempontjából? Nevezzen meg

5 legalább hat szempontot a Dorsch Consult ügy alapján! Mikor köteles, és mikor fontolhatja meg egy nemzeti bíróság, hogy előzetes döntést kérjen az Európai Unió Bíróságától? Melyek az utalási kötelezettség alóli kivételek az előzetes döntéshozatali eljárásban? Az Európai Unió Bírósága rendszerint milyen esetekben utasít vissza egy előzetes döntéshozatali eljárásra vonatkozó kérelmet? Melyek egy előzetes döntéshozatali eljárás során született döntés lehetséges következményei? Mikor, milyen feltételekkel függesztheti fel a nemzeti bíróság egy uniós jogszabály alkalmazását? Melyek az előzetes döntéshozatali eljárás főbb integrációs történeti eredményei az uniós jogban? Mik az eljárás hátrányai? Melyek azok a fontosabb ügyek, amelyekben a Magyar Köztársaság félként valamilyen formában érintett / érintett volt? Jogrend Mi jelent az acquis communautaire kifejezés? Ismertesse a korlátozott hatáskörök/felhatalmazások elméletét! Mit jelent a Kompetenz- Kompetenz? Mi az autonomista felfogás az uniós jogrenddel kapcsolatban? Mit jelent a szerződésbeli jogalap és mi annak jelentősége? Melyek a jogalap megválasztásának kritériumai az uniós jogban? Milyen típusú hatáskörei vannak az EU-nak? Mit jelent az EU kizárólagos hatásköre, és mely területeken érvényesül? Mit jelent az EU megosztott hatásköre, és mely területeken érvényesül? Mit jelent az EU támogató-kiegészítő hatásköre, és mely területeken érvényesül? Mi a kiegészítő hatáskör és mi annak jelentősége? Mit jelent a szupremácia elve és hogyan érvényesül? Hogyan értelmezi a szupremácia elvét az Európai Unió Bírósága? Nevezze meg az Európai Bíróságnak az elsőbbség tételével kapcsolatos három legfontosabb ítéletét, és foglalja össze röviden, az elsőbbségnek mely aspektusával foglalkozott az adott ügyben a Bíróság! Hogyan értelmezi a szupremácia elvét a francia bírói gyakorlat? Hogyan értelmezi a szupremácia elvét a német bírói gyakorlat? Hogyan értelmezi a szupremácia elvét az olasz bírói gyakorlat? Hogyan értelmezi a szupremácia elvét az angol bírói gyakorlat? Mit jelent az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága? Mit jelent az uniós jog közvetlen hatálya? Ismertesse, a Van Gend en Loos v. holland adóhatóság ügy európai

6 közjogi jelentőségét! Ismertesse a Costa v. E.N.E.L. ügy európai közjogi jelentőségét! Mi a különbség a vertikális és a horizontális közvetlen hatály között? Sorolja fel a közvetlen hatály négy feltételét a Bíróság korai gyakorlata alapján! Ismertesse a közvetlen hatály négy feltételének eróziójának folyamatát az Európai Bíróság joggyakorlata alapján! Melyek az uniós jog elsődleges és másodlagos forrásai? Sorolja fel a hatályban lévő alapító szerződéseket hatálybalépésük dátumával! Jellemezze a rendeletet, mint az uniós jog forrását! Ismertesse a rendelet elsőbbségének és közvetlen hatályának kérdését az Európai Bíróság joggyakorlata alapján! Jellemezze az irányelvet, mint az uniós jog forrását! Milyen ismérveknek kell megfelelnie az irányelvek átültetésére alkotott nemzeti jogszabálynak? Mi az Európai Bíróság álláspontja az irányelvek horizontális közvetlen hatályával kapcsolatban? Mit jelent a fordított vertikális közvetlen hatály kifejezés az irányelvek esetében és mit mondott róla az Európai Bíróság? Mit jelent és mi a jelentősége a közvetett hatálynak. Milyen uniós jogforrás(oknál) értelmezte ezt az Európai Bíróság? Jellemezze a határozatot, mint az uniós jog forrását! Melyek az általános jogelvek és melyek a megismerési formái? Az Európai Unió Bíróságának joggyakorlata alapján nevezzen meg hat általános jogelvet, mint az uniós jog forrását! Mi a vélemények és ajánlások statusa és szerepe az uniós jogrendben? Ismertesse a hierarchia kérdését az uniós jogrendben! Döntéshozatal Mi jelent az intézményi egyensúly elve? Mit jelent az intézményi együttműködés elve? Mi az a hűségklauzula? Melyek az EU működésének elvei? Mit jelent a szubszidiaritás elve? Ismertesse az uniós jogalkotás főbb sajátosságait! Mit jelent a korlátozott felhatalmazások elve? Mutassa be az általános jogalkotási eljárást (ex. együttdöntési eljárást)! Mutassa be a költségvetési eljárást! Mi az a Passarelle megoldás? Miben tér el a döntéshozatal a eurogroup keretében? Alapjogok, demokrácia Melyek az uniós polgárság alapjai? Mi az uniós polgárság fogalma, melyek a tartalmi elemei?

7 Mit jelent az uniós demokrácia? Ismertesse az uniós demokráciát veszélyeztető helyzetekkel kapcsolatos szabályokat! Mi az Európai Alapjogi Ügynökség? Ismertesse az alapjogvédelem legfontosabb vonásait az Európai Unió Bíróságának gyakorlatában! Mit jelent az uniós jogi kapcsolódás a védett alapjogok kikényszerítése kapcsán? Hogyan érvényesül az egyenlő elbánás elve az uniós jogban? Ismertesse az EU Alapjogi Chartájának státusát és felépítését! Jellemezze az Európai Ombudsman eljárását! Melyek az Európai Parlament ellenőrzési jogával kapcsolatos hatáskörei? Mit jelent a transzparencia és hogyan érvényesül az uniós döntéshozatalban? Kinek felelős a Bizottság és hogyan működik a testület számonkérése az uniós jog alapján? Mi volt az ún. Santer-Bizottság és mi lett a sorsa? Hogyan hozhatók létre vizsgálóbizottságok az EP-ben? Mi a funkciójuk? Hogyan hozhatók létre ideiglenes bizottságok az EP-ben? Mi a funkciójuk? EU-Magyarország Melyek a legfontosabb, Magyarország uniós csatlakozásával kapcsolatos AB határozatok, és mit mondanak azok ki? Mit tartalmaz az Alkotmány 2/A cikke? Elemezze a rendelkezést! Ismertesse vázlatosan az uniós ügyek koordinációját Magyarországon! Mutassa be az AB normakontrollal kapcsolatos hatásköreit az uniós jog szempontjából! Mik az ún. derogációk? Példákon keresztül ismertesse azokat! SZBJT Ismertesse a SZBJT előtörténetének fontosabb állomásait! Mit jelent a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésének térsége kifejezés? Melyek az SZJBT főbb kérdéskörei? Ismertesse az EU migrációs politikájával kapcsolatos fontosabb intézkedéseket! Melyek a schengeni együttműködés célkitűzései? Melyek a céljai az SZBJT-nek a határátlépés vonatkozásában? Ismertesse az EU menekültügyi politikájával kapcsolatos fontosabb intézkedéseket! Melyek az SZBJT főbb kérdéskörei az igazságügyi együttműködés büntetőügyekben témakörben? Melyek az SZBJT főbb kérdéskörei a rendőrségi együttműködés témakörben?

8 Mi az Europol tevékenységi köre? Miben nyilvánul meg az Egyesült Királyság és Írország speciális helyzete a SZBJT körében? Miben nyilvánul meg Dánia speciális helyzete a SZBJT körében? Mik a leginkább érintett bizottsági portfóliók a SZBJT körében? Mutassa be a Bizottság szerepét! Ismertesse az Európai Unió Bíróságának szerepét az SZBJT körében! KKBP Kik jelenítik meg és milyen hatáskörrel az EU-t a KKBP terén? Ismertesse a Tanács teljes vertikumának feladatai a KKBP terén! Ki az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és mik a feladatai? Mi az Európai Külügyi Szolgálat? Melyek a Bizottság feladatai a KKBP terén? Melyek az érintett bizottsági portfóliók? Ismertesse az Európai Unió Bíróságának szerepét a KKBP terén! Melyek a KKBP elsődleges és másodlagos jogforrásai? Ismertesse az EU által végrehajtandó fellépéseket (ex. együttes fellépés)! Ismertese az EU által képviselendő álláspontokat (ex. közös álláspont)! Mi a nyilatkozat és a démarche statusa és szerepe a KKBP-ben? Melyek az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének funkciói, feladatai? Sorolja fel a KKBP-t érintő változásokat a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően! Soroljon fel hat, az EU külső tevékenységeibe tartozó politikát!

Tájékoztató az EKP 1 vizsgához (2013-2014. tanév őszi szemeszter)

Tájékoztató az EKP 1 vizsgához (2013-2014. tanév őszi szemeszter) Tájékoztató az EKP 1 vizsgához (2013-2014. tanév őszi szemeszter) A tájékoztató tételsor csupán indikatív jellegű! Célja, hogy a hatékonyabb tanuláshoz és az eredményesebb vizsgázáshoz segítséget nyújtson.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK - BA )

AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK - BA ) 1 AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK - BA ) Tételek: 1. Az Európai Közösségek és az Unió jogának alapvonalai. A magyar csatlakozás 2. Az Európai Unió szervezete: Bizottság, Európai Parlament,

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018.

Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018. Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018. Követelmények, értékelés Kollokvium, 5 fokozatú jegy, írásbeli vizsga a vizsgaidőszakban Megajánlott osztályzat (3-5) feltételei: - Óralátogatás - Zh-k megfelelő

Részletesebben

Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai

Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai 2012. ősz Dr. Lattmann Tamás Az uniós jog természete Közösségi jog : acquis communautaire (közösségi vívmányok) része a kötelező szabályok összessége Európai Bíróság

Részletesebben

Jeney Petra. Évfolyamdolgozat témák

Jeney Petra. Évfolyamdolgozat témák Az ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék oktatói által fogadott évfolyam- és szakdolgozati témák (ellenkező jelzés hiányában más témák is szóba kerülhetnek, egyéni konzultáció után) Jeney Petra Évfolyamdolgozat

Részletesebben

Az Európai Unió elsődleges joga

Az Európai Unió elsődleges joga NKE Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések Költségvetési Szerződéseket (Budgetary Treaties).

Részletesebben

Az uniós jog forrásai

Az uniós jog forrásai Lehetséges kategorizálások Lisszabon előtt Az uniós jog forrásai Előadás vázlat Sonnevend Pál Tagállamok aktusai Közösségek aktusai Általános jogelvek Közösségek nemzetközi szerződései Elsődleges források

Részletesebben

Előszó...3 Bevezetés...4 1. Az Európai Unió alapszerződései...17

Előszó...3 Bevezetés...4 1. Az Európai Unió alapszerződései...17 TARTALOMJEGYZÉK Előszó...3 Bevezetés...4 a. Európai Gazdasági Közösséget alapító szerződés...4 b. Az Egységes Európai Okmány...6 (i) Általában...6 (ii) A belső piac...7 c. Az Európai Unióról szóló Szerződés

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság 2012. december 13. Európai integráció és emberi jogok az EGK/Euroatom és ESZAK keretében lezajló európai integráció egyértelműen gazdasági célkitűzéseket

Részletesebben

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) február

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) február KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) 2010. február 1. Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Mutassa be az ESZAK által létrehozott intézményeket és azok feladatait! Mutassa

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI (AZ ÚJ BA, BSC SZAKOK ESETÉBEN MEGEGYEZIK A

TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI (AZ ÚJ BA, BSC SZAKOK ESETÉBEN MEGEGYEZIK A TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI (AZ ÚJ BA, BSC SZAKOK ESETÉBEN MEGEGYEZIK A TANTÁRGYI ADATLAP ADATAIVAL) 1. A tantárgy kódja 7NK40NGK17B 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Európai közösségi jog

Részletesebben

EU ISMERETEK FO MFKGT600331

EU ISMERETEK FO MFKGT600331 EU ISMERETEK FO MFKGT600331 Földrajz alapszak TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc, 2018/19 I. félév A tantárgy adatlapja Tantárgy

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás Államtudomány Közigazgatás 1. A kameralisztika, az abszolutizmus kormányzati változatai 2. Jogi irányzatok a közigazgatás-tudományban 3. A közigazgatás politikatudományi megközelítése 4. A közigazgatás

Részletesebben

EU közjogi alapjai május 7.

EU közjogi alapjai május 7. EU közjogi alapjai 2018. május 7. TEMATIKA febr. 12. Integrációtörténeti áttekintés febr. 19. Az EU jogalanyisága, alapértékei, integrációs célkitűzések, tagság, Az EU hatáskörei febr. 26. Az intézmények

Részletesebben

EU közjog. dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia október 2.

EU közjog. dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia október 2. EU közjog dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia 2017. október 2. I. Az Európai Unió Tanácsa II. A Tanács feladatai III. Coreper I. Az Európai Unió Tanácsa I. Az Európai Unió Tanácsa a tagállamok 1-1 miniszteri

Részletesebben

Tantárgyi tematika. Tantárgy neve Európai közjog és politika 2.

Tantárgyi tematika. Tantárgy neve Európai közjog és politika 2. Tantárgyi tematika Tantárgy neve Európai közjog és politika 2. Neptun kódja: J3:EKP(2) Képzés- tagozat: osztatlan jogász mester nappali tagozat Tantárgy kreditszáma: 2 kredit Tantárgyfelelős: Dr. Kende

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

Döntéshozatal, jogalkotás

Döntéshozatal, jogalkotás Az Európai Unió intézményei Döntéshozatal, jogalkotás 2012. ősz Lattmann Tamás Az Európai Unió intézményei intézményi egyensúly elve: EUSZ 13. cikk az intézmények tevékenységüket az alapító szerződések

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE ÉS JOGRENDSZERE. Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere.

AZ EURÓPAI UNIÓ SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE ÉS JOGRENDSZERE. Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere. 1 AZ EURÓPAI UNIÓ SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE ÉS JOGRENDSZERE Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere. TARTALOM 2 Az európai integráció fejlődése Az Európai Unió jogi keretei Uniós polgárság és alapvető jogok

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa (a Tanács)

Az Európai Unió Tanácsa (a Tanács) Az Európai Unió Tanácsa (a Tanács) Tanács Minden tagállamot egy, állama nevében kötelezettségvállalásra jogosult miniszter képvisel, akik a küldő tagállam érdekeit képviselik a szavazás során. Az aktuális

Részletesebben

MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ JOGÁBAN

MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ JOGÁBAN MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ JOGÁBAN BEVEZETÉS Általános jellemzők Származtatott (kodifikációs) jogforrások E jogforrások az alapszerződéseken alapulnak 1. kizárólag az alapszerződésekben meghatározott

Részletesebben

EU jogrendszere október 11.

EU jogrendszere október 11. EU jogrendszere 2017. október 11. együttműködés a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között a tagállami bíróság az előtte folyamatban levő ügyben előzetes döntést kér az Európai Bíróságtól uniós

Részletesebben

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR A nemzeti, az uniós és a globális nemzetközi intézményrendszer (az államtudományi és közigazgatási szempontból) 1. Az államtudomány fogalma. Az állam fogalmának alakulása kezdetektől napjainkig. 2. Az

Részletesebben

C/2. AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

C/2. AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG C/2. AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az Európai Unió Bíróságának Magyarország EU-csatlakozását megelőzően meghozott legfontosabb ítéletei magyar nyelven a www.curia.europa.eu

Részletesebben

Alapjogvédelem az EU-ban

Alapjogvédelem az EU-ban Tervezett tematika szeptember 4. Integrációtörténeti áttekintés szeptember 11. Az EU jogalanyisága,, integrációs célkitűzések, alapértékei szeptember 18. Az EU hatáskörei és a tagság szeptember 25. Az

Részletesebben

JOGALAP ELŐZMÉNYEK SZERVEZETI FELÉPÍTÉS

JOGALAP ELŐZMÉNYEK SZERVEZETI FELÉPÍTÉS AZ EURÓPAI TANÁCS A tagállamok állam-, illetve kormányfői által alkotott Európai Tanács adja az Európai Uniónak a fejlődéséhez szükséges ösztönzést, és meghatározza annak általános politikai irányvonalait.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA

AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA Az Európai Unió Bírósága a hét uniós intézmény egyike. Három igazságszolgáltatási fórum alkotja: a Bíróság, a Törvényszék és a Közszolgálati Törvényszék. Az Európai Unió igazságszolgáltatásért

Részletesebben

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajogi és tb. alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 8 kredit Tantárgyfelelős: Dr.

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez

Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK Nemzetközi- és Európajogi Tanszék Európa Központ Szeged, 2010. november

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. november 6. 13939/17 OJ CRP1 37 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (I. rész) Justus Lipsius épület, Brüsszel 2017. november 8. és 10. (10.00, 11.30)

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések augusztus 31.

A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések augusztus 31. A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések 2018. augusztus 31. Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR Alkalmazott Rendészettudományi Tanszék Tájékoztató és Tematika NEMZETKÖZI ÉS EU KÖZJOG c. tantárgyból a Levelező munkarend III. évfolyam biztonsági

Részletesebben

A MENEKÜLTÜGYI POLITIKA

A MENEKÜLTÜGYI POLITIKA A MENEKÜLTÜGYI POLITIKA A menekültügyi politika célja a tagállamok menekültügyi eljárásainak harmonizálása egy közös európai menekültügyi rendszer kialakításával. A Lisszaboni Szerződés jelentős módosításokat

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSSOR NKK MA 2017 júniusi vizsgaidőszak. KÖZÖS KÉRDÉSSOR Nemzetközi jog / nemzetközi szervezetek / külügyi igazgatás

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSSOR NKK MA 2017 júniusi vizsgaidőszak. KÖZÖS KÉRDÉSSOR Nemzetközi jog / nemzetközi szervezetek / külügyi igazgatás ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSSOR NKK MA 2017 júniusi vizsgaidőszak KÖZÖS KÉRDÉSSOR Nemzetközi jog / nemzetközi szervezetek / külügyi igazgatás 1. A nemzetközi jog forrásai és alanyai 2. Az állami, mint a nemzetközi

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Jogforrások, költségvetés 139. lecke A közösségi jog Az EGK Szerződésnek

Részletesebben

Tantárgyi útmutató /NAPPALI félév

Tantárgyi útmutató /NAPPALI félév Tantárgy megnevezése Gazdasági jog alapjai I. Tantárgyi útmutató /NAPPALI 2011-2012 1. félév Tantárgy jellege/típusa: Egységes üzleti alapozó modul Kontaktórák száma: 24 Egyéni tanulási óra igény: 36 Vizsgajelleg:

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel november 8. (10.00)

TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel november 8. (10.00) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. november 6. 13975/17 OJ CRP2 37 COMIX 740 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2017. november 8. (10.00) 1. A napirend

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közösségi (EU) pénzügyek. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közösségi (EU) pénzügyek. tanulmányokhoz III. évfolyam Pénzügy és számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Közösségi (EU) pénzügyek tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Közösségi (EU) pénzügyek

Részletesebben

Az Európai Unió egyéb intézményeiről

Az Európai Unió egyéb intézményeiről Az Európai Unió egyéb intézményeiről 2018. 11. 22. Az Európai Unió Bírósága történet 1951. április 18. Montánunió Bírósága 1952. július 23-án hatályba lépett ESZAK-Szerződés alapján a Bíróság Luxembourgban

Részletesebben

Az uniós jog elsőbbsége, közvetlen hatálya és alkalmazhatósága

Az uniós jog elsőbbsége, közvetlen hatálya és alkalmazhatósága Az uniós jog elsőbbsége, közvetlen hatálya és alkalmazhatósága 2012. ősz Dr. Lattmann Tamás Uniós jog működésének modellje Elsődleges források Másodlagos források Állam Jogalkotás Állam Jogalkotás EU jogalkotás

Részletesebben

Az Európai Unió Bírósága I.

Az Európai Unió Bírósága I. Az Európai Unió Bírósága I. Jeney Petra 2011. november 29. 1 Jeney Petra 2011. november 29. 2 DT-Europa 1 Története Európai Bíróság Szerkezet / Hierarchia / Bíróságok összetétele Természete Szerepe Feladata

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 30. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 30. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. október 30. (OR. en) 12742/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 50 ECOFIN 748 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2015. október 6-án Luxembourgban

Részletesebben

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgy neve Neptun kódja: Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e

Részletesebben

ismételten megszilárdítja és elmélyíti ezt a védelmet, amelynek alapköveit az ítélkezési gyakorlat több mint negyven évvel ezelőtt tette le 2.

ismételten megszilárdítja és elmélyíti ezt a védelmet, amelynek alapköveit az ítélkezési gyakorlat több mint negyven évvel ezelőtt tette le 2. Az Európai Unió Bíróságának vitairata az Európai Uniónak az Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményhez való csatlakozásával kapcsolatban 1 Az Európai Tanács által 2009.

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 A Tanács és a Főtitkárság főépülete, a Justus Lipsius Brüsszelben Justus Lipsius (1547-1606) holland jogfilozófus és filológus https://commons.wikimedia.org/wiki/file:justus_lipsius,_eastern_side.jpg

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Nemzetközi Közszolgálati Továbbképzési Program Az Európai Corpus Juris és intézményrendszere, változások és a jövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem Postacím: 1581

Részletesebben

1. téma. 2. kérdés: Ismertesse az Alaptörvény által a helyi közügyek körében nevesített helyi önkormányzati feladat- és hatásköröket!

1. téma. 2. kérdés: Ismertesse az Alaptörvény által a helyi közügyek körében nevesített helyi önkormányzati feladat- és hatásköröket! 1. téma 1.kérdés: Mutassa be a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának a helyi önkormányzatok tevékenységének állami felügyeletére vonatkozó rendelkezéseit, majd ismertesse a törvényességi ellenőrzés/felügyelet

Részletesebben

A spanyol képviselőház és Szenátus elnökségeinek október 16-i levele az Európai Parlament elnökének

A spanyol képviselőház és Szenátus elnökségeinek október 16-i levele az Európai Parlament elnökének A spanyol képviselőház és Szenátus elnökségeinek 2012. október 16-i levele az Európai Parlament elnökének Fordítás A spanyol képviselőház és Szenátus elnökségei mai üléseiken megvizsgálták az Európai Uniós

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.11.28. COM(2014) 714 final 2014/0338 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés területén

Részletesebben

Jogi alapok TANTÁRGYI PROGRAM. Valamennyi szak Levelező és Távoktatás tagozat I.évfolyam. 2011/2012. tanév I. félév

Jogi alapok TANTÁRGYI PROGRAM. Valamennyi szak Levelező és Távoktatás tagozat I.évfolyam. 2011/2012. tanév I. félév Jogi alapok Valamennyi szak Levelező és Távoktatás tagozat I.évfolyam 2011/2012. tanév I. félév 1/5 Jogi alapok Valamennyi szak/levelező és Távoktatás tagozat/i. évfolyam 2011/2012 tanév I. félév A tantárgyat

Részletesebben

ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évf. vállalkozás szervező. 2007/2008 I. félév. Távoktatási Központ

ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évf. vállalkozás szervező. 2007/2008 I. félév. Távoktatási Központ /fax: 222-4584 : 383-8491/172 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 Távoktatási Központ ÉVFOLYAM II. évf. vállalkozás szervező TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés az EU tanulmányokba 2007/2008 I. félév 1 A Tantárgyi útmutató

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2018. december 11-én került

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.14. COM(2015) 430 final 2015/0193 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió és a Palaui Köztársaság közötti, a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok alóli

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI

TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI 1. A tantárgy kódja: 7NK40NGK17B 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Európai közösségi jog 3. A tantárgy neve (angolul): European Community Law 4. A tanóra száma:

Részletesebben

Az Európai Unió Intézményei, az Európai Tanács

Az Európai Unió Intézményei, az Európai Tanács Az Európai Unió Intézményei, az Európai Tanács Az EU intézményei Egységes intézményi keret, ahol az intézmények a Szerződésekben rájuk ruházott hatáskörükön belül, jóhiszeműen és kölcsönösen együttműködve,

Részletesebben

SN 1316/14 tk/anp/kb 1 DG D 2A LIMITE HU

SN 1316/14 tk/anp/kb 1 DG D 2A LIMITE HU AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. január 30. (05.02) (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE FELJEGYZÉS Tárgy: Az Európai Parlament és a Tanács /20../EU rendelete

Részletesebben

6512/19 ac/af/kk 1 GIP.1

6512/19 ac/af/kk 1 GIP.1 Brüsszel, 2019. február 18. (OR. en) 6512/19 OJ CRP2 7 COMIX 107 IDEIGLENES NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2019. február 20. (10.30) 1. A napirend elfogadása

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2018.11.13. COM(2018) 744 final 2018/0385 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az energiahatékonyságról szóló, [az (EU) 2018/XXX irányelvvel módosított]

Részletesebben

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika NEMZETKÖZI ÉS EU KÖZJOG c. tantárgyból a Nappali munkarend III. évfolyam biztonsági

Részletesebben

EU céljai és a demokratikus működés elvei

EU céljai és a demokratikus működés elvei Tervezett tematika Február 12. Integrációtörténeti áttekintés Február 19. Az EU jogalanyisága, alapértékei, integrációs célkitűzések, tagság Február 26. Az EU hatáskörei Március 5. Az intézmények általános

Részletesebben

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév. Előadások tematikája

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév. Előadások tematikája Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: J3:MUJ (1) Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel:

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

Megfelelőség szabályozás

Megfelelőség szabályozás Megfelelőség szabályozás Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

Tantárgyi tematika 2018/19

Tantárgyi tematika 2018/19 Tantárgyi tematika 2018/19 Tantárgy neve Munkajogi ismeretek Neptun kódja: BT2:MUJ Képzés- tagozat: Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 6 kredit

Részletesebben

I. Tananyag és felkészülést orientáló kérdések a kiselőadást NEM tartó hallgatók számára:

I. Tananyag és felkészülést orientáló kérdések a kiselőadást NEM tartó hallgatók számára: Felkészülést orientáló kérdések Európa Jog III (A belső piac joga + EU versenyjog) tárgyhoz (Nappali és levelező tagozat; új hálóterv) A felkészülést orientáló kérdéssor célja, hogy iránymutatást adjon

Részletesebben

Idegenjog Nappali kérdéssor

Idegenjog Nappali kérdéssor Idegenjog Nappali kérdéssor 1. Határozza meg a migráció fogalmát! 2. Mit jelent a migrációs döntés? 3. Mit értünk az alatt, hogy a migráció racionális folyamat / döntés? 4. Sorolja fel a migráció típusait!

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2014/0047(NLE)

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2014/0047(NLE) EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság 18.9.2014 2014/0047(NLE) *** AJÁNLÁSTERVEZET a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodásnak

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0049 (NLE) 6795/17 UD 55 CORDROGUE 31 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. február 28. Címzett: Biz.

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANULMÁNYOZÁSÁBA

BEVEZETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANULMÁNYOZÁSÁBA FARKAS BEÁTA VÁRNAY ERNŐ BEVEZETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANULMÁNYOZÁSÁBA A, Szeged 1997 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETES 1 I. BEVEZETÉS A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓ ELMÉLETI HÁTTERÉBE... 3 1. INTEGRÁCIÓS ELMÉLETEK 3 1.1.

Részletesebben

PE-CONS 56/1/16 REV 1 HU

PE-CONS 56/1/16 REV 1 HU EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Strasbourg, 2017. február 15. (OR. en) 2016/0218 (COD) LEX 1718 PE-CONS 56/1/16 REV 1 COWEB 151 WTO 354 CODEC 1855 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév

Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév Tantárgy neve Munkajogi és társadalombiztosítási alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma:

Részletesebben

Tematika. a közigazgatási szakvizsga kötelező tantárgyának felkészítő tanfolyamához. 1. nap. A központi állami szervek rendszere

Tematika. a közigazgatási szakvizsga kötelező tantárgyának felkészítő tanfolyamához. 1. nap. A központi állami szervek rendszere Tematika a közigazgatási szakvizsga kötelező tantárgyának felkészítő tanfolyamához A képzés időpontja: 2012. október 2-4. és 10-11. helye: Győr-Moson-Sopron Megyei Intézményfenntartó Központ Díszterme

Részletesebben

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/0298(NLE)

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/0298(NLE) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Gazdasági és Monetáris Bizottság 26.10.2012 2012/0298(NLE) *** AJÁNLÁSTERVEZET a pénzügyi tranzakciós adó létrehozása területén folytatott megerősített együttműködésre való

Részletesebben

11917/1/12 REV 1ADD 1 lj/lj/kk 1 DQPG

11917/1/12 REV 1ADD 1 lj/lj/kk 1 DQPG AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. október 4. (11.10) (OR. fr) Intézményközi referenciaszám: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 A TANÁCS INDOKOLÁSA Tárgy:

Részletesebben

Alkotmányügyi Bizottság JELENTÉSTERVEZET. Vélemény előadója(*): Gál Kinga, Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság

Alkotmányügyi Bizottság JELENTÉSTERVEZET. Vélemény előadója(*): Gál Kinga, Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Alkotmányügyi Bizottság 2009/2241(INI) 2.2.2010 JELENTÉSTERVEZET az Uniónak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményhez történő csatlakozására

Részletesebben

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK Nemzetközi tanulmányok szak Európa főszakirány

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK Nemzetközi tanulmányok szak Európa főszakirány KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK Nemzetközi tanulmányok szak Európa főszakirány AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ TÖRTÉNETE 1. Ismertesse, csoportosítsa a második világháború utáni európai egységtörekvéseket! 2. Ismertesse

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.26. COM(2014) 386 final 2014/0197 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Európai Unió stabilizációs és társulási folyamatában részt vevő vagy ahhoz

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Az EU intézményei (taxatív felsorolás): 1. Európai Parlament; Európai Tanács; Tanács; Európai Bizottság; Európai Unió Bírósága;

Az EU intézményei (taxatív felsorolás): 1. Európai Parlament; Európai Tanács; Tanács; Európai Bizottság; Európai Unió Bírósága; Az EU intézményei Az Európai Unió intézményei az EUMSZ 13. cikke alapján a következők (taxatív felsorolás): 1. Európai Parlament; 2. Európai Tanács; 3. Tanács; 4. Európai Bizottság; 5. Európai Unió Bírósága;

Részletesebben

Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez

Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez 15 pontos kérdések 1. kérdés: Mutassa be a pénz és a pénzügyi igazgatási rendszer szerepének alakulását

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2008. november 18. (OR. en) 11263/4/08 REV 4 ADD 1. Intézményközi referenciaszám: 2007/0163 (COD)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2008. november 18. (OR. en) 11263/4/08 REV 4 ADD 1. Intézményközi referenciaszám: 2007/0163 (COD) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2008. november 18. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2007/0163 (COD) 11263/4/08 REV 4 ADD 1 EDUC 173 MED 39 SOC 385 PECOS 16 CODEC 895 A TANÁCS INDOKOLÁSA Tárgy:

Részletesebben

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A közigazgatási alapvizsga tananyagának témakörei: I. A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai II. A közigazgatás felépítése és működése III. Államháztartási

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az EU intézményei 138.lecke Az intézményrendszer általános jellemzői Az Európai

Részletesebben

A Lisszaboni Szerződés értelmében rendes jogalkotási eljárást előíró jogalapok 1

A Lisszaboni Szerződés értelmében rendes jogalkotási eljárást előíró jogalapok 1 A Lisszaboni Szerződés értelmében rendes jogalkotási eljárást előíró jogalapok 1 E melléklet azokat a jogalapokat sorolja fel, amelyek vonatkozásában a Lisszaboni Szerződésben létrehozott rendes jogalkotási

Részletesebben

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja RENDŐRTISZTI FŐISKOLA Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika Nemzetközi és EU közjog c. tantárgyból a Nappali III. évfolyam biztonságszervező szakirány hallgatói számára 2010/2011-es

Részletesebben

A SZABADSÁG, BIZTONSÁG ÉS JOG ÉRVÉNYESÜLÉSÉNEK TÉRSÉGE AZ EURÓPAI UNIÓBAN I.

A SZABADSÁG, BIZTONSÁG ÉS JOG ÉRVÉNYESÜLÉSÉNEK TÉRSÉGE AZ EURÓPAI UNIÓBAN I. A SZABADSÁG, BIZTONSÁG ÉS JOG ÉRVÉNYESÜLÉSÉNEK TÉRSÉGE AZ EURÓPAI UNIÓBAN I. Európai Közjog és Politika 2008. április 22. Jeney Petra ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alapkérdések 2. A bel- jogszabályi kerete (EUSZ, Amszterdami

Részletesebben

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja

A tantárgy rövid bemutatása, az oktatás célja RENDŐRTISZTI FŐISKOLA Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika NEMZETKÖZI ÉS EU KÖZJOG c. tantárgyból a Levelező IV. évfolyam biztonságszervező szakirány hallgatói számára 2010/2011-es

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 12. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0258 (NLE) 12042/16 TRANS 335 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA az Egyesült

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 7. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0346 (NLE) 14116/16 COEST 289 WTO 316 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 31. Címzett: Biz.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.14. COM(2015) 431 final 2015/0194 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió és a Palaui Köztársaság közötti, a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok alóli

Részletesebben

2016. SZAKDOLGOZATI TÉMAJEGYZÉK ÁLTALÁNOS KÖZIGAZGATÁSI JOGI INTÉZET

2016. SZAKDOLGOZATI TÉMAJEGYZÉK ÁLTALÁNOS KÖZIGAZGATÁSI JOGI INTÉZET A közigazgatási eljárás az EU közigazgatási jogában A "hivatalboliság" alapelvének gyakorlati érvényesülése a közigazgatási eljárásban A dekoncentrált szervek 2016. SZAKDOLGOZATI TÉMAJEGYZÉK ÁLTALÁNOS

Részletesebben

9227/19 ADD 1 ll/kk 1 ECOMP.1 LIMITE HU

9227/19 ADD 1 ll/kk 1 ECOMP.1 LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. június 11. (OR. en) 9227/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 25 ECOFIN 488 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Gazdasági és Pénzügyek) 2019. május 17. 9227/19 ADD

Részletesebben