Az 5-7. osztályos irodalom fogalomköre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az 5-7. osztályos irodalom fogalomköre"

Átírás

1 Az 5-7. osztályos irodalom fogalomköre Mese: ősi elbeszélő műfaj; kitalált történet, csodás lényekkel, eseményekkel. Van népmese és műmese. A mese jellemző elemei: - Mesebeli lények, mesés helyszínek. - Főhős. - A mesében a főhős nemcsak a nyers erejével érvényesül: okossága és jószívűsége is fontos szerephez jut abban, hogy boldoguljon. - Vannak szereplők, akik a hőst segítik, s vannak, akik akadályozzák sikerében. - A mese kezdete és vége. - Szerencsésen végződik. - Meseszámok. - A három próba fokozást jelez: a főhősnek egyre nagyobb feladattal kell megbirkóznia. - Kifejező (beszélő) nevek: Málészáj. - Az állandó kifejezések (pl.: fele vagyonát neki adja). - Csodás tettek. Állatmese: állatokról szóló történet, melynek célja fonák emberi tulajdonságok vagy társadalmi viszonyok bírálata. Fabula: 1. Tanmese; versben vagy prózában írott, erkölcsi vagy politikai tanulságot tartalmazó elbeszélő műfaj. 2. Állatmese, tanító állatmese. Hősei emberi tulajdonságokkal felruházott, antropomorfizált állatok. Általában a történetet elmondó első részből, és a tanulságot levonó, rövidebb befejezésből áll. Leírás: Tárgyak, természeti jelenségek, a szereplők környezetének, külsejének bemutatása. Az írott vagy beszélt szöveg egyik fajtája. Képes láttatni, megjeleníteni, elképzeltetni a megnevezett dolgokat. Elbeszélő művekben gyakran a hős környezetét mutatja be; a környezet hatással van a szereplőre, s a leírásból sokszor következtetni lehet a szereplő hangulatára. A költői és általában az irodalmi ábrázolás egyik leggyakoribb eszköze. A leírás szavakkal jelenít meg valamit: tájat, tárgyakat, embereket, jelenetet, úgy, hogy kitér a részletekre. Valamely emberi környezet megjelenítése. Rím: szavak, szóvégek összecsengése, két vagy több verssor végződésének hasonló vagy azonos hangzása. A rímszerkezet tagjai közül az első a rímhívó, a vele egybecsengő tag a felelő vagy válaszoló rím. A nem rímelő verssor neve a különben rímelő költeményben vaksor. Minőségét tekintve megkülönböztetjük a tiszta rímet és az asszonáncot. Tiszta rím: azonos magánhangzók és mássalhangzók. Asszonánc: azonos magánhangzók, de csak hasonló mássalhangzók. Terjedelmét tekintve általában 1-2 szótagos. Szerkezet szerint: bokorrím: a, a, a, a, Páros rím: a, a, b, b,

2 Keresztrím: a, b, a, b, Ölelkező rím: a, b, b, a, Félrím: x, a, x, a Elhelyezkedése lehet: belső rím Végrím (sorvégi) Elbeszélő költemény: verses epikai műfaj; mely nálunk a 19. században bontakozott ki jelentős mértékben. Versben írt hosszabb vagy rövidebb költői elbeszélés. Cselekménye, főhőse és több mellékszereplője van. Helyszíne változó. Ütemhangsúlyos verselés: A hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok szabályos váltakozása. Van fő- és mellékhangsúly. Meghatározásánál a főhangsúlyokat vesszük figyelembe. Felező tizenkettes: a hangsúlyos (ütemhangsúlyos) verselésbe tartozó versforma, melynek sorai tizenkét szótagból állnak, a fő ütemhatár a hatodik és a hetedik szótag közé esik. Mottó: A mű vagy valamely része elé választott jelige, jelmondat, idézet, amely a mű (részlet) alapgondolatát előlegzi. Az Előhang előre jelzi, hogy jelentős hősről lesz szó a műben. Konfliktus: A szereplők összecsapása, amelyben az erőviszonyok megmutatkoznak. Színlelés: Kimondatlan, hátsó gondolataikat viselkedésük árulja el. Ezt színlelésnek nevezzük. Epizód: Nincs közvetlen kapcsolata a cselekmény fő vonalával, átmenetileg késlelteti is az események további menetét, mégsem fölösleges. Művek önállóan is megálló részlete, mely nem befolyásolja a cselekményt, de árnyalatokkal gazdagítja. Allegória: (gör. képletes beszéd, más beszéd ) Erkölcsi fogalmak, elvont megnevezések személyként való megjelenítése. Jellegzetessége, hogy meghaladja a mondat határait. A lepke allegorikus használata a Toldiban. Pillangó = álom Életkép: Olyan mű, amely a mindennapi élet jellegzetes, vidám jelenetét ábrázolja. Ballada fogalma: A ballada epikus mű, mert cselekménye van, de drámai párbeszédek és lírai eszközök is jellemzik. A népballada szerzője ismeretlen, a műballadáé ismert. A nép ajkán terjedt sok változatban. Balladai sajátosságok: - balladai tömörség: rögtön a történet közepébe vág, a lényegre tér. Az előadásmód szűkszavú, szaggatott. Nem tér ki a részletekre, hanem kiemeli a lényeget. - Ismétlések - Párbeszédek: Az elbeszélő részek párbeszédekkel váltakoznak. - Konfliktus (összeütközés) - Balladai homály: többet sejtet, mint amennyit kimond.

3 - Lélekábrázolás - Általában tragikus jellegű. Monda fogalma: Epikus műfaj. Általában valamely valós helyhez vagy személyhez kapcsolódik. Népi eredetű, szájhagyomány útján terjedt és maradt fenn. Elsősorban történeti hagyományokat dolgoz föl egy közösség hőskorából. Verses vagy prózai egyaránt lehet, meseszerű, csodás elemek teszik gazdagabbá, színesebbé. Az irodalmi műnemek csoportosítása 1. szerzője szerint a, népköltészeti: - szerzőjüket név szerint nem ismerjük - közösségi alkotások; szájhagyomány útján terjedtek, ezért szövegük változik - írásban nem rögzítették, később gyűjtötték és rögzítették őket (írás, hangrögzítő eszköz, kamera) b, műköltészet: -szerzője név szerint ismert - egyéni alkotás - rögzített formában terjed (írásban) 2. műnemek szerint: a, líra: - belső világ eseményeit ábrázolja - érzelem, hangulat - nincs benne történet vagy minimális b, epika: - külső világ - cselekményes c, dráma: - történetet játszanak el párbeszédes formában - eredetileg színpadi előadásra írják - konfliktusokat fejez ki 3. formájuk szerint: a, vers: - rím - versszakok - ritmus b, próza: hétköznapi beszédhez hasonló A regény: prózai műfaj; középpontjában eseménysor áll. Sokszereplős, szerteágazó cselekménnyel. Rendkívül sok műfaji változata alakult ki. Terjedelmes elbeszélő műfaj főhőssel, mellékszereplőkkel, szerteágazó cselekménnyel, epizódokkal. Formája többnyire próza, ritkábban vers. Dráma: az irodalmi műnemek egyike, dialógus formájában jeleníti meg cselekményét. Színházi előadásban kap végső formát. Konfliktusokat fejez ki.

4 Monológ: Magánbeszéd, a dráma szereplőjének önmagához intézett szövege, mely a nézőt, olvasót a hős lelki folyamatairól tájékoztatja. Epika: műnem, az elbeszélő műfajok csoportja. Az elbeszélő mű eseménysort, történetet mond el, rendszerint monológikus formában (egy elbeszélő előadásában) Líra: (a görög lanthos hasonló húros hangszer után): műnem, a költői én önmaga belső állapotáról, lelki folyamatairól, a világ jelenségeire adott magatartási válaszáról szól, rendszerint érzelmileg telített, monológikus szövegben. Sok műfaja alakult az érzelem és intellektuális közlés (szemlélődés, elmélkedés, önmegfigyelés stb. aránya, az érzelmek minősége, a hangnem és a megfigyelés stb.) aránya, az érzelmek minősége, a hangnem és a formák változatossága következtében. Episztola (költői levél, verses levél): Közérdekű gondolatokat fejez ki a költészet és a nép kapcsolatáról. A költői levél nemcsak a címzettnek szól, hanem mindenkinek. Elbeszélés: 1. történet, eseménysor előadása 2. prózai kisepikai műfaj, viszonylag rövid terjedelmű, kevés szereplővel, rendszerint egyetlen eseményt vagy eseménysort mutat be. Humorral kapcsolatos fogalmak: Anekdota: Rövid, az élőbeszédben kialakult, népi eredetű epikus műfaj. Humoros, tréfás, csattanóval végződő történet, hőse valamely ismert személy. Az anekdotikus elbeszélő módszer a részleteket előtérbe helyező, az egyes epizódokra koncentráló, az egész mű kompozíciójára kevésbé ügyelő írói eljárás; a magyar irodalomban Mikszáth mellett (A tisztelt ház) Jókai Mór írásaira jellemző leginkább. Karcolat: Rövid, szellemes, sokszor gúnyos, egyetlen problémát körüljáró, általában valamilyen valóságos eseményhez kapcsolódó, tanulságra kihegyezett szépprózai műfaj. Az újságírás jellemző műfaja, virágzását is az újságolvasás elterjedésének köszönheti. A magyar irodalomban legismertebbek Mikszáth Kálmán országgyűlési karcolatai. Humor: Derűs magatartás, a felülemelkedés nézőpontja, ill. az ezeken alapuló esztétikai minőség. - Kedélyes fölény a visszásságokkal szemben. Esetenként enyhe gúnyt is tartalmazhat, borongós szomorúságot vagy elégikus nosztalgiát, de a leggyakrabban a szellem derűje hatja át. Az emberi optimizmus megnyilvánulása, az elnéző mosoly a világ tökéletlensége láttán, a kétségbeesés legyőzése a szellemesség fölényével. - A komikum megjelenésének egyik módja, az értékhiány elfogadása. A komikus jelenség meglátása, leleplezése a hiba megbocsájtásával, elnézésével. Humoreszk: Kisepikai prózai műfaj; a novella, az anekdota és a karcolat rokona. Rövidség, könnyed, kedélyes hangvétel, ironikus vagy gúnyos látásmód jellemzi. Igazi terepe az újság. Legnagyobb magyar mestere Karinthy Frigyes. Példabeszéd:

5 1. Tanító jellegű szólásmondás; valamely konkrét eseményre vagy személyre hivatkozik. Legelterjedtebbek a Biblia történeteire tett utalások. Terjesztői, alkalmazói elsősorban keresztény prédikátorok voltak. Legközelebbi rokona a közmondás. 2. Parabola, példázat Pl. Otthagyta, mint Szt. Pál az oláhokat. Példázat: Rövid elbeszélés, parabola, amely önmagában zárt, teljes, de egy nagyobb szövegbe ágyazódik be, és annak részeként valamilyen vallási vagy erkölcsi tétel illusztrálására, bizonyítására szolgál. Jézus a tanításait elsősorban így mondta el tanítványainak (a tékozló fiú, a tíz szűz, a szőlőművesek, a tálentumok). A középkor folyamán jelentős példázatgyűjtemények születtek, ezeket a reformáció során átértelmezték, újjáírták, a középkor végétől fogva pedig gyakran lefordították a nemzeti nyelvekre. Parabola: Műfaji értelemben: példázat. Helyzetkomikum: A komikus esemény hőse a külső körülmények alakulása során válik nevetségessé. Félreértéseken, váratlan történéseken alapul. Jellemkomikum: A hős saját tulajdonságai miatt válik nevetségessé. A jellemkomikum a szereplő tulajdonságaiban, viselkedésében, arcvonásaiban, alakjában, mozgásában rejlik. Novella: Rövid terjedelmű, zárt szerkezetű epikus műfaj. Kevés szereplő, egységes cselekmény jellemzi. Egyik fő eleme a sorsfordulat, amikor a mű menetében hirtelen változás áll be, felgyorsul a cselekmény, mely a végkifejlethez vezet el. Napló: Önéletrajzzal és az emlékirattal rokon, az író személyes feljegyzéseit időrendi sorrendben tartalmazó mű. Általában a naplóíró önmagának ír, személyes érzéseit, gondolatait jegyzi le, magánhasználatra készül. Időmértékes verselés vázlata Szótag versláb verssor sorpár - rövid: U daktilus: -UU hexameter disztichon - hosszú: - spondeus: - - pentameter trocheus: -U jambus: U- - Az időmértékes verselés alapja a rövid és a hosszú szótagok váltakozása. - Rövid az a szótag: 1, amely szótagban rövid a magánhangzó és utána nincs mássalhangzó. 2, A szótagban rövid a magánhangzó utána egy mássalhangzó van. - Hosszú a szótag: 1, A szótagban rövid a magánhangzó, utána kettő vagy annál több mássalhangzó következik. 2, a szótagban hosszú a magánhangzó, ilyen esetben mindig hosszú a szótag.

6 - Az időmértékes verselés időegysége a versláb, ez a rövid és hosszú szótagok állandósult kapcsolata. (spondeus: - - ; daktilus: -UU; trocheus: -U; jambus: U-) - A verslábak sorokká állnak össze. (Hexameter sor, pentameter sor) - A pentameter sor harmadik és utolsó üteme fél versláb: -. A pentameter ötödik verslábát ez a két versláb együttesen adja. A pentameter harmadik és negyedik verslába mindig daktilus (-UU). - A hexameter sor utolsó előtti vagy 5. verslába mindig daktilus (-UU), az utolsó mindig spondeus (- -) - A hexameter és pentameter sorból áll össze a disztichon sorpár. Mindig első a hexameter majd azt követi a pentameter sor A líra kifejezésformái I. Szóképek (Többletjelentést tartalmaznak a szó eredeti jelentéséhez képest.) 1., Hasonlat: Olyan költő kép, melyben két dolgot összehasonlítunk valamilyen közös tulajdonság vagy hangulati hasonlóság alapján. A teljes hasonlat két tagmondatból áll, és szerepel benne a mint, mintha vagy az akár kötőszó. Vannak hétköznapi és költői hasonlatok is. - Hétköznapi hasonlatok (szóláshasonlatok): Pl.: Dávid bátor, mint az oroszlán. Oroszlánként harcol. Részei: hasonlított, vagyis az, akit hasonlítok valamihez: Dávid. Hasonló, vagyis amihez hasonlítom: oroszlán. Közös tulajdonság a kettő között: bátor. - Költői hasonlatok: Pl.: Elváltak egymástól, mint ágtól a levél; (Petőfi: János vitéz) Részei: hasonlított- elváltak egymástól (Jancsi elválása Iluskától). Hasonló a levél elválása az ágtól (ősszel, amikor lehullanak a levelek). Hangulati hasonlóság két szorosan összetartozónak az elválása szomorú Az egytagú hasonlatot a -ként vagy -képpen raggal fejezzük ki. 2., Metafora: Összevont hasonlat. Két dolgot azonosítunk egymással valamilyen közös tartalmi tulajdonság alapján. Részei: azonosított, azonosító, közös tulajdonság. Alakja szerint: teljes metafora: mindkét tag ki van téve egyszerű metafora: csak az van kitéve, mivel azonosítunk. A teljes metaforában az azonosított és az azonosító is szerepel. A metafora nem csak hasonlítja egymáshoz a két dolgot, hanem úgy beszél a kettőről, hogy azok megegyeznek, egymással azonosakká válnak. Mikorra a patak vize tüköré lett, (Petőfi: János vitéz) Részei: azonosított amit azonosítok valami mással: a patak vize. Azonosító, amivel azonosítottam a dolgot: tükör. Közös tulajdonság, ami összeköti a kettőt: tükrözés, csillogás Az egyszerű metaforában csak az azonosító szerepel, hogy kit vagy mit azonosít, arra az olvasónak kell rájönnie. Pl.: Utószor látlak én, szívem szép tavasza! (Petőfi: János vitéz) Részei: azonosító szívem szép tavasza. Azonosított nekünk kell ráismernünk az eddig olvasottak alapján, hogy ez Iluska. Közös tulajdonság szépség, fiatalság, öröm, amit a tavasz jelent az ember számára. Eredete szerint: Köznapi metafora: a korsó nyaka

7 Költői metafora: távoli dolgok összekapcsolása: csipkerózsika 3., Megszemélyesítés: A metafora egyik válfaja, mely elvont dolgokat, természeti jelenségeket, tárgyakat élőként mutat be, élőlényekre jellemző tulajdonságokkal ruház fel. Pl. A folyó oly simán, oly szelíden Ballagott le parttalan medrében. (Petőfi ) A folyó ballag. 4., Metonímia: A metafora rokona (névcsere). Két fogalom térbeli, időbeli, anyagbeli érintkezése vagy ok-okozati kapcsolata miatt az egyik fogalom megnevezése helyett a másikat használjuk. Igyál, vén cimbalom: mindjárt rád locsolom. Arany: Toldi A zenész, a cimbalmos helyett a hangszerét nevezi meg: névcsere - térbeli érintkezés: felhördült a tábor.. - időbeli érintkezés: Ne félj hajóm, rajtad a Holnap hőse - anyagbeli érintkezés: Nincs egy vasa sem. - ok-okozati összefüggés: Ötszáz halál megyen háta után ennek II., Körülírás: A szóképekhez csatlakozó stíluseszközök egyike: Úgy jön létre, hogy nem nevezzük nevén a fogalmat, hanem néhány szembeötlő vonása alapján más szavakkal helyettesítjük. Van, ki a kis bárányt félti izzadástul; S bundáját lerántja, még pedig irhástul. leöli a bárányt - szebben kifejezve. A köznapi életben használt szólások valójában körülírások: pl. Ég a keze alatt a munka gyorsan, ügyesen dolgozik, végzi a munkáját. III., Az alakzatok (figurák) a stílus élénkítésének, fordulatossá tételének az eszközei, s egyben az író lelkiállapotáról is vallanak. - Szóalakzatok: Szóismétlés, szóhalmozás, kötőszóhalmozás, fokozás, a szórend megváltoztatása. - Gondolatalakzatok: felkiáltás, megszólítás, kérdés, gondolatpárhuzam, ellentét, nagyítás, túlzás, látomás, szójáték, irónia. Az alakzatok alapja: Az eredeti értelemben használt szavak természetes sorrendjének és kapcsolatának megváltoztatása. A szokásostól való eltérés mindig hatással van az olvasó, a hallgató érzelmeire, indulataira, akaratára. - Szóismétlés: A hangalak egyszerű megkettőzése pl.: ki-kinéz. Ugyanannak a szónak más alakban való megismétlése: Nőttőn nő az ér. - Szóhalmozás: Az író érzelem hatására árasztja a rokon értelmű szavakat. Jelzők halmozása. Illetve ugyanazt a szót ismétli a versszakokban. - Kötőszóhalmozás: vagy, hogy, és - Fokozás: Az egymás után következő szavak mind erősebb érzelmeket fejeznek ki. pl. Tanulj dalt a zengő zivatartól Mint nyög, ordít, jajgat, sír és bömböl. - Szórend megváltoztatása: Szokatlan szórend: Csakhamar is átkelt Toldi a nagy vízen. - Felkiáltás: Fuss, ha futhatsz, Miklós! - Megszólítás: Fuss, ha futhatsz, Miklós!

8 - Kérdés: Költői kérdés: Nem vár választ az olvasótól. Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? - Gondolatpárhuzam: pl.: Akkor is oly csendes méla éjszaka volt, Akkor is oly tisztán csillogott le a hold, Akkor is ki volt ő mindenünnen zárva, Nyughelyet nem adott senki éjszakára. - Ellentét: pl.: S Míg ő béresekkel gyűjt, kaszál egy sorban, Gőgösen henyél az a királyudvarban. - Nagyítás: pl.: Hallanám dübörgő hangjait szavának, Kit ma képzelnétek Isten haragjának. - Túlzás: Ha most feltámadna, s eljőne közétek, Minden dolgát szemfényvesztésnek hinnétek. Hárman sem birnátok súlyos buzogányát, Parittyaköveit, öklelő kopjáját, - Szójáték: Azonos vagy hasonló hangzású, de különböző értelmű szavaknak meglepő, váratlan összekapcsolása. pl. Születésnapomra: fura - ura - Irónia: A gúny nyelvi kifejezése.pl. Ha valakiről valami nagyon elítélőt akarunk mondani, s egyben nevetségessé is szeretnénk tenni, jót mondunk róla. (Hangsúly is mutatja) pl. Neked aztán nagy tudományod van! Műnemek és műfajok - Tartalmi-témabeli és formai azonosságok alapján az irodalmi műveket műnemekbe, ezeken belül pedig műfajokba soroljuk. Három alapvető műnem: líra, epika, dráma. Ezek formailag lehetnek verses és prózai formájúak. - Mindhárom műnemben az ember jelenik meg, az epikában és a drámában az az ember, aki az életben cselekszik, változik, fejlődik, a líra pedig a gondolkodó és érző embert állítja elénk. Mindháromban az ember áll elénk, csakhogy amíg az első kettőben olyan emberről van szó, akit az író bemutat, a társadalmi valóság viszonylatai közt jelenik meg, addig a lírában többnyire maga a költő jelenik meg gondolataival, érzelmeivel és vágyaival, tehát belső világával. Ezért mondjuk az epikát és a drámát tárgyiasnak, objektívnak, a lírát pedig alanyiasnak, szubjektívnak. - A dráma színpadi bemutatás céljából párbeszédekre, dialógusokra épül. - Az epikában az elbeszélő mondja el, meséli el az eseményeket, az emberi cselekményekből kibontakozó történeteket. A líra - A líra műnemébe sorolható művek legfőbb sajátossága, hogy elsődleges témájuk az egyén, az én világa, a belső lelki világ. A lírikus nem a külső világot jeleníti meg, hanem önmagát. Azokat az érzelmeket, hangulatokat, gondolatokat fejezi ki, amelyeket az énen kívüli valóság dolgai váltanak ki a lelkében. A líra a költő érzelmeinek, gondolatainak, vágyainak, törekvéseinek ad hangot. Legtöbbször egyes szám első személyben íródnak verses formában. Általában rövidebb terjedelműek, ezért szükségszerűen tömörebben, sűrítettebben tükrözik az ember és a valóság viszonyát. Lírai érzelmeket prózában, verses forma nélkül is ki lehet fejezni.

9 A költő beleélheti, beleképzelheti magát egy jellegzetes emberalak szerepébe, s őt szólaltatja meg egyes szám első személyben. Ilyenkor beszélünk helyzetlíráról vagy szereplíráról. Tartalmi tekintetben a líra lehet: érzelmi-hangulati és gondolati líra. Központi témája az érzelem. A lírikusnak erős és gazdag érzelmi élete van, érzékenység, az átélés intenzitása jellemzi. A líra szubjektivitása és közvetlen élményszerűsége nem jelenti a valóságtól való elszakadást, hanem csak azt, hogy a valóság a költő szubjektív élményein és gondolatain keresztül nyer kifejezést. A líra az élet sokrétűségéből fakad, s így a lírai ábrázolás az élet gazdag bemutatására alkalmas. Hagyományos lírai műfajok: 1., Dal: A lírai költészet alapformája. Egyszerű érzések, hangulatok, gondolatok kifejezése dallamos formában. A dal általában rövid, világos szerkezetű vers, sorai jobbára rövidek, szereti a csengő rímeket, rendszerint több strófája van. Eredete szerint: - népdal - műdal A dal alfajai: - Bordal - szerelmi dal: a szerelem nem egyszer más érzelmekkel is társul: Szabadság, szerelem Petőfi. - politikai dal: politikai mondanivaló megszólaltatása: Petőfi. 2., Óda: Fenséges tárgyat, magasztos eszméket az érzelem magas fokán, ünnepélyes hangon megéneklő költemény. Az óda tárgya felemelő, nagyszerű, még akkor is, ha látszólag egyéni élményből vagy problémából fakad is. Ódai témák: A haza sorsa, a nemzet küzdelme, jeles férfiak tettei, alakjai, a természet szépségei, az erkölcsi élet nagy kérdései, egy nagyszerű gondolat, de egy egészen személyes pl. szerelmi vagy családi élmény is, amely a költő érzelmi világát nagy erővel hozza azonban mozgásba. Fajai: - hősi vagy hazafias és ünnepi óda - bölcselő vagy erkölcsi óda - szerelmi óda 3., Himnusz: Az ódával rokon magasztos hangú költemény. Leggyakoribb változata a vallásos jellegű himnusz (amely az isteni hatalmasságok dicsérete). 4., Elégia: Panaszos hangú költemény. A benne megszólaló bánatos érzéseket többnyire a múltra való gondolás és az elmúlás gondolata fakasztja.

10 Mivel a fájdalom többnyire, mint a régi szenvedések emléke vagy az egykori, de már véget ért boldogságra való visszaemlékezés kíséretében jelenik meg, azért az érzelem nem heves, hanem inkább csendesen borongós, amely nem egyszer megnyugvással, vigasztalódással párosul. 5., Epigramma: Rövid költemény, amely egyetlen gondolatot fejez ki csattanó formában. (2-4 sor) Eredetileg emlékművek vagy sírok feliratait hívták epigrammának, később az elnevezés általában a rövid, hirtelen fordulattal befejeződő gondolati versekre vonatkozott. Két részre tagozódik: előkészítő és megfejtő részre.(csattanó) A két rész között gyakran érzelmi és gondolati ellentét van. Ez biztosítja csattanóját. Az epigramma jellemzője, de nem kizárólagos formája: a disztichon. 6., Szatíra: Gunyoros, gyakran ostorozó hangú lírai költemény. 7., A tanító és a bölcselő költemény: A gondolati költeménynek azt a fajtáját, amely valamely tudományos igazságot vagy világnézeti, erkölcsi tételt fejteget, tanító költeménynek nevezzük. Ennek egyik válfaja a bölcselő költemény. Előadásuk élénk, hangjuk rendesen komoly és higgadt, néha azonban a szelíd humort is megszólaltatja a költő. Ebbe a műfajba szoktuk sorolni a költői leveleket is. A költői levél a levél közvetlen hangján és formájában egy-egy meghatározott személyhez szóló lírai vers. A levélformát a költők gyakran arra használják fel, hogy a költészetről vallott felfogásukat elmondják benne. Az effajta verseket latin szóval ars poeticanak mondjuk. Ma ars poeticának mondjuk azokat a verseket is, amelyekben függetlenül a levélformától egyes költők a költészetről és költői hivatásukról vallott véleményüket mondják el. Eredeti, hagyományos értelemben tanító költemény, mely a költészet szakmai eszközeivel és céljaival foglalkozik. Latinul: költői mesterség, költészettan. 8., A tárgyias líra A költő átitatja a tárgyát saját érzelmeivel és gondolataival, mindazonáltal jobban hagyja a tárgyat érvényesülni. - tájlíra: pl. Petőfi: Alföld - alakrajz: Leggyakoribb formája egy-egy társadalmi típus megjelenítése. Gyakran a típusok rajzát az teszi líraian meleggé, hogy a költő közeli hozzátartozóját mutatja be. - életkép: Emberek vagy embercsoportok megjelenítése egy-egy esemény vagy jelenet keretében. pl. Arany: Családi kör. Műnemek Líra Epika Dráma Műforma Vers Verses epika Próza Párbeszédes forma vers vagy próza Műfajok Dal Ballada Mese Komédia Epigramma Eposz Monda tragédia Himnusz Elbeszélő Novella költemény Óda Regény Elégia elbeszélés

11 Életkép Jellemkép Ars poetica tájlíra

A műnem a műfajok felett álló magasabb kategória.

A műnem a műfajok felett álló magasabb kategória. A műnem a műfajok felett álló magasabb kategória. Műnemeink: epika líra dráma A líra: a költő gondolatait közvetlenül mondja el érzelmekkel erősen átfűtött mindig hangsúlyosan van jelen benne a lírai én

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló Magyar nyelv és irodalom tantárgy 7-8. évfolyam 2013. Magyar nyelv és irodalom 7 8. évfolyam A 7 8. évfolyamon a változó és egyre összetettebb

Részletesebben

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv NT-11713/1 IRODALOM 7. TANMENETJAVASLAT Fejezetcím: A romantika: 32 óra Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Órakeret Egy korstílus a romantika

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam Éves óraszám: 72 Heti óraszám: 2 A könyvek varázsa Mesék bűvöletében Petőfi Sándor: János vitéz Múltunk a mítoszokban A Biblia világa Ez a föld a mi hazánk (Táj,

Részletesebben

Szántóné Czecze Enikő. Útmutató és tanmenetjavaslat Alföldy Jenő IRODALOM 6. OLVASÓKÖNYV A HATODIK ÉVFOLYAM SZÁMÁRA című tankönyvéhez

Szántóné Czecze Enikő. Útmutató és tanmenetjavaslat Alföldy Jenő IRODALOM 6. OLVASÓKÖNYV A HATODIK ÉVFOLYAM SZÁMÁRA című tankönyvéhez www.ntk.hu (2007. február 25.) Szántóné Czecze Enikő Útmutató és tanmenetjavaslat Alföldy Jenő IRODALOM 6. OLVASÓKÖNYV A HATODIK ÉVFOLYAM SZÁMÁRA című tankönyvéhez 1 Nemzeti Tankönyvkiadó 2 Tanmenet Éves

Részletesebben

1. alkalom IRODALOM A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE

1. alkalom IRODALOM A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE 2007.09.12. 1. alkalom IRODALOM A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE I. ALAPFOGALMAK Műnem: Olyan irodalmi kategória, melybe különféle szempontok szerint csoportosítjuk az irodalmi műveket. Műfaj: A műnemeken

Részletesebben

AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA

AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA TARTALOM A líra jellemzői A lírai művek osztályozása A görög líra Szapphó Anakreón Összefoglalás 1 A líra jellemzői A líra, magyarul költészet, a legszubjektívebb

Részletesebben

Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára

Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára 1 Alapelvek, célok és feladatok A tantárgy jellegéből adódóan fontos feladat a nyelvi és irodalmi kultúra fejlesztése, az egyéni ismeretszerzés

Részletesebben

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek

Részletesebben

TÓSZEGI ÁLTALÁNOS ISKOLA 5091 TÓSZEG, RÁKÓCZI ÚT 30. OM:

TÓSZEGI ÁLTALÁNOS ISKOLA 5091 TÓSZEG, RÁKÓCZI ÚT 30. OM: TÓSZEGI ÁLTALÁNOS ISKOLA 5091 TÓSZEG, RÁKÓCZI ÚT 30. OM: 035955 VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MAGYAR IRODALOM 1-8. osztály A vizsga módja: 1-4. írásbeli, 5-8. szóbeli 1 Magyar irodalom 1.évfolyam Magyar nyelv és

Részletesebben

Irodalom A változat 5. évfolyam

Irodalom A változat 5. évfolyam Irodalom A változat 5. évfolyam Heti: 2 óra, Évi: 72 óra Célok és feladatok - Meseélmények, mesehősök, mesei fordulatok, mesei jellemzők rendszerezése - A János vitéz olvasása, feldolgozása, szereplők

Részletesebben

Tantárgy neve: magyar irodalom Évfolyam: 8. A vizsga részei:

Tantárgy neve: magyar irodalom Évfolyam: 8. A vizsga részei: Tantárgy neve: magyar irodalom Évfolyam: 8. Írásbeli vizsga: A vizsga részei: a tanuló feladatlapot tölt ki, melyen az alábbi feladattípusok szerepelnek a tanult művek felismerése egy részlet alapján,

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM TÉTELEK 2016/2017-es tanév I. félévi vizsga

MAGYAR IRODALOM TÉTELEK 2016/2017-es tanév I. félévi vizsga MAGYAR IRODALOM TÉTELEK 2016/2017-es tanév I. félévi vizsga 9. évfolyam Ókor irodalma 1. Mítosz, mitológia Prométheusz mítosz 2. Homéroszi eposzok homéroszi-kérdés; Iliász, Odüsszeia Iliász embereszménye

Részletesebben

Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra

Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra Az előrehaladást elsősorban az emelt szintű érettségire való felkészülés határozza meg. Mivel ez

Részletesebben

Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca /

Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca / MAGYAR IRODALOM 5. osztály Népmesék, műmesék ismerete, fogalma A mese fogalma, mesei jellemzők (m.kezdés, m.befejezés, állandó kifejezések, m.számok, m.helyszínek, m.szereplők) Megismerni verses és prózai

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM HELYI TANTERV. 5. évfolyam. Petőfi Sándor : János vitéz Táj, szülőföld

MAGYAR IRODALOM HELYI TANTERV. 5. évfolyam. Petőfi Sándor : János vitéz Táj, szülőföld 5. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 72 óra.2 óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Mesék Petőfi Sándor : János vitéz Táj, szülőföld A régió,

Részletesebben

Tanmenetjavaslat. dr. Széplaki György és dr. Vilcsek Béla VILÁGJÁRÓ. címû 7. osztályos irodalomtankönyvéhez

Tanmenetjavaslat. dr. Széplaki György és dr. Vilcsek Béla VILÁGJÁRÓ. címû 7. osztályos irodalomtankönyvéhez Tanmenetjavaslat dr. Széplaki György és dr. Vilcsek Béla VILÁGJÁRÓ címû 7. osztályos irodalomtankönyvéhez 1 Az integrált magyar nyelvi és irodalmi program általános iskola 1 8. osztály 7. osztályos része

Részletesebben

Irodalom 5-6. osztály

Irodalom 5-6. osztály Irodalom 5-6. osztály Rövid, összeoglaló jellegű dolgozat a magyar irodalom órákon 5-6. osztályban tanultakról. Visontai Barnabás Magyar irodalom 5-6. osztály A műnemek M Az epika a három műnem egyike.

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 7-12. évfolyam Célok és feladatok A magyar nyelv és irodalom tantárgy biztos és állandó értékeket és a jelenben alakuló, változó kultúrát közvetít. Tartalommal tölti meg és erősíti

Részletesebben

Útmutató és tanmenetjavaslat Alföldy Jenő Irodalom 5. című olvasókönyvéhez

Útmutató és tanmenetjavaslat Alföldy Jenő Irodalom 5. című olvasókönyvéhez www.ntk.hu (2007. február 25.) Szántóné Czecze Enikő Útmutató és tanmenetjavaslat Alföldy Jenő Irodalom 5. című olvasókönyvéhez Nemzeti Tankönyvkiadó 1 Tananyagbeosztás Alföldy Jenő Irodalom 5. (Olvasókönyv

Részletesebben

a szemléltetés, elképzeltetés, megérzékítés révén megvilágítják, közelebb hozzák a témát a befogadóhoz. Pl.:

a szemléltetés, elképzeltetés, megérzékítés révén megvilágítják, közelebb hozzák a témát a befogadóhoz. Pl.: A különböző szövegek stílushatása gyakran eltérő, sajátos módon alkalmazott nyelvi eszközök, a stíluselemek használati módjától függ. A stíluselemek a szövegben mint stilisztikai formák: és jelennek meg,

Részletesebben

Kérdések és feladatok

Kérdések és feladatok Kérdések és feladatok A vers és a zene egyaránt érzelmeket fejez ki olvashatjuk Benedek Marcell versről, drámáról és prózáról (regényről) szóló hármaskönyvében. 1 1. Milyen érzéseket vagy érzelmeket vélsz

Részletesebben

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ CLASA A VII-A 2008-2009 13 I. FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK 3. A szövegolvasás képességének fejlesztése 4. Az írásbeli kifejezőképesség

Részletesebben

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017.

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Készítette: Imrik Gyöngyi szaktanár 1 1. Tétel Művek a magyar irodalomból Petőfi Sándor tájköltészete 2. Tétel Művek a magyar irodalomból

Részletesebben

Tantárgy: Szövegértési és szövegalkotási kompetencia Irodalom Két mese a párjára találó ifjúról (5. fejezet, 1. modul)

Tantárgy: Szövegértési és szövegalkotási kompetencia Irodalom Két mese a párjára találó ifjúról (5. fejezet, 1. modul) Tantárgy: Szövegértési és szövegalkotási kompetencia Évfolyam: 5 Éves óraszám: 180 Tankönyv: a Sulinova Kht programcsomagja Támop 3.1.4 pályázat keretében Mohácsy Károly Abaffy Lászlóné: Irodalmi olvasókönyv

Részletesebben

Társalgási (magánéleti) stílus

Társalgási (magánéleti) stílus Társalgási (magánéleti) stílus Meghatározás kötetlen társas érintkezésben használt nyelvi formák Általános jellemzők, elvárások közvetlen, Könnyen érthető, Személyiség kifejezése Kommunikációs funkciók

Részletesebben

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01.

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01. Ikt.sz: 14. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Csokonai Vitéz Mihály II.

Csokonai Vitéz Mihály II. Csokonai Vitéz Mihály II. A ROKOKÓ ÉLETÖRÖMTŐL A MAGÁNYIG Javasolt feldolgozási idő: 3 óra 10 perc 1. feladat Csokonai Tartózkodó kérelem című versének több zenei feldolgozása is született. Hallgasd meg

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43 ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM V. kötet HELYI TANTERV FELSŐ TAGOZAT 5-8. 2009. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS

Részletesebben

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV V VIII. OSZTÁLY I. KÖVETELMÉNYEK Képességek szövegértés problémalátás szövegalkotás különböző szövegtípusokban

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4

TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 5-8. OSZTÁLY TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS SZAKASZA, FELSŐ TAGOZAT, 5 8. ÉVFOLYAM... 4 AZ 5-8. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI RENDSZERE ÉS AZ ÓRASZÁMOK... 11 MAGYAR IRODALOM... 12 MAGYAR

Részletesebben

KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA

KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA V. KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Célok és feladatok A szakiskola kilencedik évfolyamán általános műveltséget megalapozó nevelés-oktatás, pályaorientáció, gyakorlati oktatás, tizedik

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9-12. évfolyam Célok és feladatok A magyar nyelv és irodalom tantárgy biztos és állandó értékeket és a jelenben alakuló, változó kultúrát közvetít. Tartalommal tölti meg és erősíti

Részletesebben

Jelek és jeltípusok. A jelek gazdaságosságából következik, hogy sokan és sokféleképpen próbálták őket csoportosítani

Jelek és jeltípusok. A jelek gazdaságosságából következik, hogy sokan és sokféleképpen próbálták őket csoportosítani Jelek és jeltípusok A jel: olyan látható, hallható, tapintható, érzékelhető fizikai jelenség, amely észlelője számára többet vagy mást jelent, mint amit a megjelenésekor közvetlenül felfogunk. Bármilyen

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz

Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz Óra Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója 1 Bevezetés, ismétlés; ismerkedés a tananyaggal Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák /Különbözeti, osztályozó és javítóvizsgák/ Magyar nyelv és irodalom

Tanulmányok alatti vizsgák /Különbözeti, osztályozó és javítóvizsgák/ Magyar nyelv és irodalom Tanulmányok alatti vizsgák /Különbözeti, osztályozó és javítóvizsgák/ Magyar nyelv és irodalom I. A VIZSGA LEÍRÁSA 1. A vizsga részei: A vizsga szóbeli és írásbeli vizsgarészből áll. A vizsgázó külön kap

Részletesebben

Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei

Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei Herman Ottó Általános Iskola 1222. Budapest Pannónia u. 50. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei Házirend 1. számú melléklet Takács Éva igazgató 1 T ART AL OMJEGYZ ÉK 1.

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal)

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal) Magyar irodalom 9. évfolyam 1.) Műnemek, műfajok (líra, epika, dráma) - Példákkal magyarázva (alkotó neve, mű címe) ( példákkal: epika: Gárdonyi Géza: Egri Csillagok, dráma: Madách Imre: Ember tragédiája,

Részletesebben

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása Az osztályozó vizsga témakörei magyar nyelvből 9. osztály A kommunikáció rádiós, televíziós és sajtóműfajai A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása A szóelemek fajtái Az ige

Részletesebben

Verstan. Alapismeretek Csenge

Verstan. Alapismeretek Csenge Verstan Alapismeretek Csenge I. Időmértékes verselés Alapegysége: versláb Időegysége: mora Rövid szótag jele: U (1 mora) Hosszú szótag jele: (2 mora) A leggyakoribb verslábak: Ha lehet, mindig ezt választjuk!

Részletesebben

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá?

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá? IV. Mikszáth Kálmán 1. Életrajzi adatok a) Hol és mikor született és halt meg Mikszáth Kálmán? b) Hogyan kötõdik az alábbi helyekhez? Balassagyarmat: Horpács: Mohora: Pest: Rimaszombat: Selmecbánya: Szeged:

Részletesebben

Feladatellátási hely neve és címe: Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészet-oktatási Intézmény, 9900 Körmend, Kölcsey u. 12.

Feladatellátási hely neve és címe: Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészet-oktatási Intézmény, 9900 Körmend, Kölcsey u. 12. Körmend Város Önkormányzata 9900 Körmend, Szabadság tér 7. Tel.: 94/592-900, fax: 94/410-623 E-mail: kormend@kormend.hu Pályázati azonosító: TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0107 Pályázat címe: A körmendi Dr. Batthyányné

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 7.C évf. Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 7.C évf. Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés MAGYAR IRODALOM ömbösített tanmenet 7.C évf. Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Bevezető óra: a k. témakörei, olvasmányok 2. Műnemek és műfajok

Részletesebben

b Helyi tantervek (szakiskola) A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 10. évfolyam Célok és feladatok

b Helyi tantervek (szakiskola) A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 10. évfolyam Célok és feladatok b Helyi tantervek (szakiskola) A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 10. évfolyam Célok és feladatok A szakiskolában a magyartanítás elsődleges célja a tág értelem vett olvasás-, írás- és beszédtanítás

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2009-0128. Tanterv

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2009-0128. Tanterv Tanterv Készült a TÁMOP 3.1.4/ TÁMOP 3.1.4.-08/2-209-0128 keretében a Szövegértés, szövegalkotás 7. évfolyamához. Készítette: Ábrahám Judit Témakörök Tervezett óraszám Modulszám 1. KISFIÚK ÉS NAGYFIÚK

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Petőfi Sándor verseinek elemzése

Petőfi Sándor verseinek elemzése Petőfi Sándor verseinek elemzése 1. Temetésre szól az ének (1843) 2. A csaplárné a betyárt szerette (1844) 3. A természet vadvirága (1844) 4. Itt állok a rónaközepén (1846) 5. A XIX. század költői (1847)

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 7. ÉVFOLYAM Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 Témakörök Új tananyag feldolgozása Gyakorlás Összefoglalás, ellenőrzés Teljes óraszám Év eleji ismétlés, ismerkedés, felmérés - 2 2 4 Irodalom és kulturális

Részletesebben

Raffay Gábor IRODALMI JEGYZET

Raffay Gábor IRODALMI JEGYZET Raffay Gábor IRODALMI JEGYZET Kedves diákom! Ebben a jegyzetben szerettem volna vázlatszerűen összefoglalni azokat az irodalomtörténeti és -elméleti ismereteket, melyeket a sikeres felvételihez tantárgyamban

Részletesebben

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája MAGYAR TÉTELEK IRODALOM 1. Tétel: Petőfi Sándor tájlírája 2. Tétel: Arany János balladaköltészete 3. Tétel: Ady Endre emberi és költői arca a Léda-versek tükrében 4. Tétel: Babits Mihály: Jónás Könyve

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) HELYESÍRÁS: 1. Írása legyen rendezett, olvasható. 2. Megfelelő tempóban írjon diktálás esetén. 3. Kevés hibával másoljon 8-10 soros szöveget vagy 10-15

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT

ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT Irodalom Kérjük, először olvassa el figyelmesen a feladatokat és csak ezután döntsön saját belátása szerint a kidolgozás sorrendjéről és az időbeosztásról! Válaszaiban

Részletesebben

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41. Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola 8630 HELYI TANTERV Szakközépiskola ÉRVÉNYES: 2011. szeptember 1-től 1 Célok és feladatok A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL Közép- és emelt szintű értékelési skálák összehasonlítása tárgyú kutatás-fejlesztési projekt ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 azonosító számú, Átfogó

Részletesebben

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai 12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai Beszéljen a tétel címében felsorolt témákról! Vesse össze az alábbi példában szereplő kifejezést a mai nyelv állapotával!

Részletesebben

TÁMOP / Tanmenet

TÁMOP / Tanmenet Tanmenet Készült a TÁMOP 3.1.4/ TÁMOP 3.1.4.-08/2-209-0128 keretében a Szövegértés, szövegalkotás 7. évfolyamához. Készítette: Ábrahám Judit 1. I.1.1. 2. I.2.1. 3. I.2.2. 4. I.2.3 5. I.3.1 6. I.3.2 7.

Részletesebben

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika A romantika: egyetemes művészettörténeti korszak és korstílus a XIX. sz. első felében Választóvonal a klasszikus és a modern

Részletesebben

Népies költemények Forradalmi versek Elbeszélő költemények Szerelmes versek Tájversek

Népies költemények Forradalmi versek Elbeszélő költemények Szerelmes versek Tájversek Petőfi Sándor S tájlet jleíró költeményei Petőfi Sándor S élete 1823 jan. 1-jén született Kiskőrősön. Édesapja:Petrovics István Édesanyja:Hrúz Mária Kiskunfélegyházára költöztek. Ez verseiben a szülőfaluja.

Részletesebben

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből)

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből) Témakörök a javítóvizsgára magyar nyelv és irodalom tantárgyból SZÉ 12/1/E (A kihúzott tétel (irodalom és nyelvtan) 35%-os teljesítése esetén elégséges) 9. évfolyam Irodalom I. Az antikvitás irodalma 1.

Részletesebben

OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove ***

OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese http://www.osservatorioletterario.net - http://xoomer.virgilio.it/bellelettere/

Részletesebben

heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni tanulási idő 37 37 55,5 64

heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni tanulási idő 37 37 55,5 64 IRODALOM 1 A kerettanterv alapján készült helyi tanterv óraterve IRODALOM 9. osztály 10. osztály 11. osztály 12. osztály 37 hét 37 hét 37 hét 32 hét heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni

Részletesebben

Ssz. Az óra anyaga Fogalmak Ajánlott tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés Ismerkedés a tankönyvvel Olvasmányélmények, ismétlés

Ssz. Az óra anyaga Fogalmak Ajánlott tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés Ismerkedés a tankönyvvel Olvasmányélmények, ismétlés NT-11513 IRODALOM 5. TANMENETJAVASLAT Fejezetcím: Mesevilág: 13 óra Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Órakeret Mesék 13 óra Népmesék, műmesék.

Részletesebben

Milyen szempontokat használjunk az irodalmi művek elemzésekor?

Milyen szempontokat használjunk az irodalmi művek elemzésekor? Katedra NÉMETH DOROTTYA Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai Milyen szempontokat használjunk az irodalmi művek elemzésekor? Az irodalmi művek elemzésének, értelmezésének

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008 SZÓBELI VIZSGATÉTELEK

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008 SZÓBELI VIZSGATÉTELEK Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare Învăţământul Preuniversitar LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV

Részletesebben

Filmelmélet 1. Történet és elbeszélés. A narrátori funkciók, narrátori szintek.

Filmelmélet 1. Történet és elbeszélés. A narrátori funkciók, narrátori szintek. Filmelmélet 1. Történet és elbeszélés. A narrátori funkciók, narrátori szintek. Hogyan lesz egymás mellé helyezett képekből történet? Az elbeszélés szerkezeti egységei egy filmben Történet és cselekmény,

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a 6. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag

Tanmenetjavaslat a 6. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag Tanmenetjavaslat a 6. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz Óra Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1 Ismerkedés egymással Ezen az órán még

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Helyi tanterv általános iskola és nyolcosztályos gimnázium 5-8. évfolyam számára Magyar nyelv és irodalom

Helyi tanterv általános iskola és nyolcosztályos gimnázium 5-8. évfolyam számára Magyar nyelv és irodalom Helyi tanterv általános iskola és nyolcosztályos gimnázium 5-8. évfolyam számára Magyar nyelv és irodalom / EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.1 (B) változat alapján

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

FELVILÁGOSODÁS KORÁNAK DEFINÍCIÓI

FELVILÁGOSODÁS KORÁNAK DEFINÍCIÓI FELVILÁGOSODÁS KORÁNAK DEFINÍCIÓI Alkaioszi strófa: Az alkaioszi strófa ünnepélyes hatású négysoros szakasz. Felépítése 2 darab 11 szótagos nagy alkaioszi sor, a harmadik sor 9 szótagú ötödfeles jambikus,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom tanterve

Magyar nyelv és irodalom tanterve Magyar nyelv és irodalom tanterve 2004. Készítette: Deák Judit Magyar nyelv és irodalom 7 12/13. évfolyam Részletes tanterv évfolyamokra lebontva Évi óraszám:129,5 Belép tevékenységformák 7. évfolyam 1.

Részletesebben

1. témakör: A mese jellemzői

1. témakör: A mese jellemzői 1. témakör: A mese jellemzői 1. A népmesék kezdése általában arra utal, hogy nem ezen a világon történnek meg a csodás dolgok, hanem messze, valahol a mesék birodalmában. A mesék befejezésében a jobb élet

Részletesebben

Osztályozóvizsga témakörök

Osztályozóvizsga témakörök Osztályozóvizsga témakörök 9 12. évfolyam általános tantervű osztályok 9. évfolyam 1. Műnemek, tanult műfajok 2. A homéroszi eposzok 3. Az antik görög színház. Szophoklész: Antigoné 4. Az antik római irodalom

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

Magyar irodalom 6. évfolyam

Magyar irodalom 6. évfolyam Magyar irodalom 6. évfolyam A kerettanterv úgy tekint erre a fejlesztési periódusra, mint amely már lehetőséget ad az irodalom jelenségének mélyebb megértésére. Nemcsak a kultúra hordozójának tekinti az

Részletesebben

Könyvajánló KNAPP ÉVA TÜSKÉS GÁBOR

Könyvajánló KNAPP ÉVA TÜSKÉS GÁBOR Könyvajánló KNAPP ÉVA TÜSKÉS GÁBOR Dissimulatio mortis. A halál koncepciói a kora újkori irodalmi emblematikában. In.: G. ETÉNYI NÓRA - HORN ILDIKÓ (szerk.): Színlelés és rejtőzködés. A kora újkori politika

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat)

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés,

Részletesebben

FOGALMAK HELYZET- ÉS JELLEMKOMIKUM:

FOGALMAK HELYZET- ÉS JELLEMKOMIKUM: Tartalom Fogalmak... 2 Helyzet- és jellemkomikum:... 2 Helyzetkomikum:... 2 Jellemkomikum... 2 Evangélium:... 2 Nyelvújítás:... 2 Lírai én:... 3 Korstílus:... 3 Rapszódia:... 3 Bibliográfia:... 3 Spondeus:...

Részletesebben

Kultúrtörténeti kalandozások. Ókori költészet

Kultúrtörténeti kalandozások. Ókori költészet Kultúrtörténeti kalandozások Ókori költészet Mit tudsz az ókori Görögországról és Rómáról? Mivel foglalkoztak, miből éltek? Hogyan, milyen értékrend szerint éltek? Miben hittek? Keress az interneten görög

Részletesebben

MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT IRODALOM

MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT IRODALOM MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT IRODALOM Kérjük, először olvassa el figyelmesen a feladatokat, csak ezután döntsön saját belátása szerint a kidolgozás sorrendjéről és az időbeosztásról! Válaszaiban

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR IRODALOMBÓL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 60p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga

Részletesebben

BONI Széchenyi István Általános Iskola

BONI Széchenyi István Általános Iskola BONI Széchenyi István Általános Iskola NAT MŰVELTSÉGTERÜLET: KERETTANTERV /átvett, adaptált/ Magyar nyelv és irodalom EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 2.2.01.1 ÉVFO-

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.a évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.a évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8a évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1 2 Ism Irodalomelméleti fogalmak Szövegértés felmérése Az

Részletesebben

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Hónap S Z E P T E M B E R TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Művelődési sztenderd 4. osztály Törzsanyag és követelményrendszer Hét A-szint / minimum B-szint / átlag C-szint / optimum 1. Ismerkedés az új

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Év eleji ismétlés A tanult fogalmak ismétlése A 7. osztályos

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.D évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.D évfolyam MAGYAR IRODALOM ömbösített tanmenet 8.D évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Bevezető óra Az irodalmi művek Beszélgetés Kötelező olvasmány

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Dráma és Tánc készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. alapján 9. évfolyam 2 DRÁMA ÉS TÁNC Célok és feladatok A dráma

Részletesebben

Legjobb kávé kapashow-val Éjszaka a Néprajzi Múzeumban

Legjobb kávé kapashow-val Éjszaka a Néprajzi Múzeumban 2. SZÖVEGALKOTÁS A) ÉRVELÉS Apa képzeld, összeraktam egy szekeret! Rejtélyes szókapcsolat: szekérpuzzle. A Néprajzi Múzeum a kapolcsi kastély hátsó kertjébe hívja az érdeklődőket interaktív szekérösszerakó

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Anexa la ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5005 / 14.10.2004 MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAME ŞCOLARE PENTRU CLASA A X-A ŞCOALA DE ARTE ŞI

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a 8 évfolyamos gimnáziumok számára készült. Két nagy szakaszra bomlik: az első az 5 8. évfolyam, a második a 9 12. évfolyam tematikai egységeit tartalmazza

Részletesebben

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio Témakörök pótvizsgára magyar irodalom 9. évfolyam 1. A művészet és a valóság jellemzése, a műnemek és a műfajok definiálása példával. 2. A Biblia 3. A homéroszi eposzok világképe, embereszménye 4. Szophoklész:

Részletesebben