KOMMUNIKÁCIÓ. Környezetirányítási, munkahelyi egészségvédelmi- és biztonsági eljárás. Tartalomjegyzék:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KOMMUNIKÁCIÓ. Környezetirányítási, munkahelyi egészségvédelmi- és biztonsági eljárás. Tartalomjegyzék:"

Átírás

1 1/13 oldal Tartalomjegyzék: 1./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint Beáta Hatálybalépés időpontja: Példány tulajdonosa: Példány sorszáma: Módosítások: Sor- szám Lap- szám Módosítás tárgya Dátum Módosító Jóváhagyta KIR dokumentáció teljeskörű felülvizsgálata, integrálása a minőségügyi dokumentációba Szigeti Edit Bálint Beáta Levegőtisztaság-védelmi bejelentési idő változása Szigeti Edit Fazekas András Az MSZ EN ISO 001:2001 szabvány új integrált követelményei, valamint a vonatkozó Szigeti Edit Bálint Beáta jogszabályok változása szerinti felülvizsgálat A MEBIR bevezetéséhez szükséges Badacsonyi és felülvizsgálatot követő aktualizálás. Király Kft. Bálint Beáta A folyamat teljes-körű felülvizsgálata, módosítása Kasnyik Anna Szigeti Edit IIE eljárás változása miatti módosítás Kasnyik Anna Bálint Beáta KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. integrálása Bálint Beáta Szalados László Gyöngyösi Rita KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. integrálása Bálint Beáta Vőneki Róbert Szalados László Jelen eljárás a Társaság kizárólagos tulajdona.

2 2/13 oldal 1. Célmeghatározás Az eljárás célja, hogy a Társaság környezeti/meb politikájáról, céljairól, előirányzatairól, programjairól a vállalat alkalmazottait és minden más érdekelt feleit (pl.: lakosság) informálja, és összegyűjtse a környezetirányítási, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer működését támogató javaslatokat, információkat. Elősegítse az információk kezelését és a kötelező jogszabályi, hatósági információ szolgáltatás elősegítését. Az eljárás további célja, hogy szabályozza és elősegítse a szervezet különböző funkciót ellátó egységei és szintjei közötti kommunikációt annak érdekében, hogy a Társaság minden munkatársának módja legyen a környezetvédelmi és munkabiztonsági,- egészségvédelmi teljesítmény folyamatos javítását szolgáló javaslatait megtenni, valamint biztosítsa a részvételt a munkavállalóknak, hogy bevonják őket a veszélyazonosításba, a kockázatok értékelésébe, kézben tartásába, az események kivizsgálásába. 2. Területi érvényesség Az eljárás érvényességi területe a KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft., és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. (Továbbiakban Társaság) teljes környezetirányítási, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerébe bevont szervezeti egységeire, és valamennyi alkalmazottaira kiterjed. Jelen eljárás pontjaiban történik annak jelölése, hogy az adott fejezet mely cégre vonatkozik. 3. Fogalom meghatározások KIR/MEBIR team: a meglévő környezetirányítási, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer működésének, fejlesztésének elősegítésére és támogatására, a vállalati vezetés által kijelölt, megbízott munkatársak csoportja, illetve egy adott környezeti/meb probléma megoldására, program megvalósítására összehívott szakmai csapat. 4. Eljárás 4.1. Belső kommunikáció (KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft., KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.) a) A KIR/MEBIR team legalább évente rendkívüli esetben előbb - egyszer megbeszélést tart, az alábbi témákról: a kiadott környezetirányítási, telephelyi környezetirányítási, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer eredményei, illetve az aktuálisan felmerült problémák, a rendszeres bejárások, MEB szemlék során felmerülő környezeti/meb problémák kezelése, megoldására feladatok, felelősök, határidők kitűzésével,

3 3/13 oldal új környezetvédelmi/meb beruházási javaslatok előterjesztése, kapcsolódó ajánlatok ismertetése, az aktuális, megvalósítás alatt álló környezetirányítási/meb programok figyelemmel kísérése, felülvizsgálata, valamint a már befejezett, megvalósított környezetvédelmi/meb beruházások eredményeinek értékelése (figyelemmel az IIE 3.4. Beruházási programok és megvalósításuk eljárás követelményeire), az érintett kollegák vagy a team tagjai által felvetett kérdésekre, észrevételekre való reagálás, a visszajelzések ellenőrzése, értékelése, az eltelt időszakban a külső érdekelt felektől érkezett megkeresések, információk, válaszlépések értékelése. A megbeszélés eredményeiről a feladatokról készült írásos emlékeztető dokumentumot a KIR/Munkabiztonsági menedzser továbbítja a résztvevőknek, illetve az érintett személyeknek. b) A KIR/Munkabiztonsági menedzser informálása A KIR/Munkabiztonsági menedzser részére írásos beszámolót kell benyújtani az alábbiakban részletezettek alapján: KIR menedzser részére történő adatszolgáltatási kötelezettség: Az érintett építésvezetőnek, létesítmény felelősnek illetve területi vezetőnek, az IIE 8.2. Figyelemmel kisérés és mérés eljárás Adatszolgáltatás a keletkezett veszélyes és nem veszélyes hulladékokról fejezetében felsoroltakon túl, a KIR manager részére folyamatos információt, visszacsatolást, értesítést szükséges adnia az alábbi környezetirányítási rendszer adatokról: a kivitelezés megkezdését követően legfeljebb 1/3 időszakig meg kell küldeni a Kivitelezések környezetvédelmi ellenőrző listá-ját (K70). A tervezett és tényleges kivitelezési (építési/bontási) hulladékok bejelentett, elszállított mennyiségéről a bejelentő (nyilvántartó) lap másolatának megküldésével. A Társaság által felhasznált vegyszerek, vegyi anyagok, veszélyes anyagok biztonsági adatlapjáról vezetett naprakész, hálózati nyilvántartásról, az IIE 7.4. Beszerzési folyamatok szabályozása eljárás, 4.5. fejezetében leírtaknak megfelelően. Az alvállalkozók / beszállítók környezetvédelmi értékeléséről, az IIE 7.4. Beszerzési folyamatok szabályozása eljárás 4.6. fejezete alapján. A vészhelyzeti eseményekről az IIE 4.7 szerint. A környezetvédelmi engedélyeztetést, hatásvizsgálatot igénylő berendezésekről, tevékenységekről. Munkabiztonsági menedzser részére történő adatszolgáltatási kötelezettség: Az érintett építésvezetőnek, létesítmény felelősnek, illetve területi vezetőnek a munkabiztonsági menedzser részére folyamatos információt, visszacsatolást, értesítést szükséges adnia az alábbi munkabiztonsági tartalmú adatokról:

4 4/13 oldal Az alvállalkozók / beszállítók munkabiztonsági értékeléséről, az IIE 7.4. Beszerzési folyamatok szabályozása eljárás 4.6. fejezete alapján. A vészhelyzeti eseményekről az IIE 4.7 szerint. Az üzembe helyezési eljárások lefolytatásához szükséges adatok, dokumentumok a Munkavédelmi Szabályzat vonatkozó része alapján, Munkaegészségügyi problémákról, balesetekről, kvázi eseményekről, a védőeszközök kiválasztásával, alkalmazási kérdéseivel kapcsolatban a Munkavédelmi Szabályzat szerint, Hatósági bejárásokról (építési és nem építési helyszín vonatkozásában is), Rendszeres koordinátori beszámolás (legalább havonta, szükség esetén azonnal) az építési helyszínek munkabiztonsági helyzetéről Az érdekelt felek tájékoztatásához, az adatszolgáltatások teljesítéséhez szükséges információkról. c) A Társaságon belüli környezetirányítási/meb információk, tájékoztatás A felső vezetést a KIR/Munkabiztonsági menedzser rendszeresen tájékoztatni köteles. A középvezetők és a dolgozók tájékoztatását a rendszeresen és időszakosan megtartott KIR és MEBIR oktatások alkalmával a KIR/Munkabiztonsági menedzser közösen végzi. A Társaság érintett tagjait az alábbi témákban informálják: - az aktuális környezeti/meb célkitűzéseket és programokat és azok fokozott mértékű tudatosítása, - a már megvalósított környezetvédelmi/meb beruházások, - tevékenységeinek, termékeinek környezeti tényezőivel, a munkahelyi veszélyekkel, - környezeti hatásokkal (légszennyezés, vízszennyezés, hulladék-kibocsátás stb.) és munkahelyi kockázatokkal kapcsolatban felmerülő kérdések és problémák, hozott intézkedések, - illetve dolgozói bejelentésekre meghozott, mindenkit érintő intézkedéseket, visszajelzéseket, - környezet és munkabiztonság iránti elkötelezettség fokozására tett intézkedések, - jogszabály változásokból eredő új gyakorlat, szabályozás, - külső érdekelt felek megkereséseik tartalmáról. A KIR/Munkabiztonsági menedzsernek a következő esetekben tájékoztatnia kell a Jogi Irodát, illetve álláspontját, javaslatát ki kell kérnie, illetve szükség esetén be kell vonnia: - dolgozói kárigény bejelentése, - egyedi szerződések, amelyek lényeges környezetvédelmi és munkavédelmi kötelezettségek teljesítését tartalmazzák.

5 5/13 oldal d) Belső észrevételek A Társaság dolgozói a bejelentéseiket, észrevételeiket szóban és/vagy írásban tehetik meg, közvetlen vezetőiken keresztül vagy személyesen. Észrevételeiket minden esetben el kell juttatni a KIR/Munkabiztonsági menedzsernek, aki az eljárás 4.3. pontja szerint jár el. e) Munkavédelmi képviselők A belső kommunikáció jogszabályban rögzített sajátos módja a választott munkavédelmi képviselők tevékenysége. A munkavédelmi képviselő tájékoztatást kérhet a Társaság munkabiztonsági menedzserétől minden kérdésben, amely érinti az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést, véleményt nyilváníthat, kezdeményezheti a szükséges intézkedés megtételét, részt vehet a munkabalesetek kivizsgálásában, az arra jogosult kezdeményezésére közreműködhet a foglalkozási megbetegedés körülményeinek feltárásában, és az ezek során meghatározott kezdeményezésére a munkabiztonsági menedzsernek intézkednie és/vagy 8 napon belül válaszolnia kell. f) Munkabiztonsági figyelmeztető A Társaság munkabiztonsági / KIR menedzsere, a szervezeti egység vezetők a műszakvezetőkig bezárólag jogosultak arra, hogy alkalmazzák az írásbeli figyelmeztetés intézményét. A felső vezetők átfogóan a Társaság valamennyi területén gyakorolhatják a figyelmeztetés jogát. Az írásbeli figyelmeztetés (jegyzőkönyv) környezet-, munka-, tűz- és egészségvédelmi szabályok és/vagy technológiai, munkafegyelmi előírások megsértése esetén azon személy esetében alkalmazható, akit az ellenőrzést végző személy a szabálytalanság elkövetése közben ellenőrzött, illetve a szabálytalanság elkövetése utólag egyértelműen bizonyítást nyert. Az előírások megszegéséért kiadott figyelmeztetés egy másolatát a munkabiztonsági vagy KIR menedzsernek kell leadni, akik ennek nyilvántartásba vételéről gondoskodnak és rendszeres (havi) jelentést készítenek az IIR vezetőnek. Ugyanazon személynek két esetben adható írásbeli figyelmeztetés, harmadik alkalommal munkajogi felelősségre vonást kell kezdeményezni. A szabálytalanság észlelésekor (a vezető mérlegelése alapján) szóbeli figyelmeztetést is lehet eszközölni az arra jogosult személynek. Az írásbeli figyelmeztetést sorszámmal ellátva igazolható módon 5 munkanapon belül át kell nyújtani a szabálysértőnek. A kitöltött nyomtatvány elosztása a következő: 1. figyelmeztetett 2. munkabiztonsági és/vagy KIR menedzser 3. kitöltő személy 4. illetékes területvezető

6 6/13 oldal 4.2. Külső kommunikáció (KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft., KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.) A külső kommunikáció módjai A külső kommunikáció során biztosítani kell: a külső érdekelt felektől érkező szóbeli és írásbeli információk fogadását, dokumentálását és megválaszolását, az intézkedések megtételét. szóbeli bejelentés esetében az észrevétellel megkeresett, érintett kollega írásban tájékoztatja a KIR és/vagy munkabiztonsági menedzsert, aki(k) azonosan jár(nak) el, mint az írásos bejelentés esetén. Írásos bejelentést, észrevételt a közleményben feltüntetett címre a KIR és/vagy munkabiztonsági menedzsernek kell küldeni. További kezelésük a belső munkatársaktól érkező észrevételekkel megegyező módon, az eljárás 4.3. pontja szerint történik Külső érdekelt felek tájékoztatása A Társaság a környezetvédelem, MEB területén tervezett intézkedéseiről, ezek eredményeiről minden külső érdeklődő számára szükség szerint tájékoztatást ad (külső kommunikáció), amelynek révén a szervezetnek lehetősége van, hogy: - demonstrálja a környezetvédelem, MEB ügye iránti elkötelezettségét, - kezelje a környezetvédelmi/meb problémákkal kapcsolatos esetleges aggodalmakat, - elősegítse a Környezetvédelmi/MEB Politika ismertségének és elfogadottságának növelését, - informálja az érdekelt feleket a KIR/MEBIR-ről, a környezeti/meb teljesítés eredményeiről, fejlődéséről, a KIR/MEBIR működtetése során szerzett tapasztalatokról. Magasabb szintű, nem a hatóság számára szükséges környezetvédelmi/meb információt az ügyvezető igazgató/vezérigazgató ad a KIR/MEBIR szervezet által előkészített anyagok alapján. Ezek kidolgozásában és szétosztásában a KIR/Munkabiztonsági menedzserrel együttműködik a PR és marketing ügyekért felelős szervezet. Alacsonyabb szintű, nem a hatóság számára szükséges környezetvédelmi információt is a PR és marketing ügyekért felelős vezető ad a KIR/Munkabiztonsági menedzser által előkészített anyagok alapján. A környezetvédelmi; munka- tűz- és egészségvédelmi kérdésekkel kapcsolatos hatósági tájékoztatást a KIR/Munkabiztonsági menedzser végzi, a Jogi Iroda útmutatásával. Egy, a környezetirányítás/meb eredményeiről, folyó vagy tervezett tevékenységéről szóló nyilatkozat kizárólag az ügyvezető igazgató/vezérigazgató jóváhagyásával hozható nyilvánosságra. A Társaság minden havária, súlyos munkabaleset, illetve az elemi károk körébe tartozó, a környezetet tartósan, illetve átmenetileg befolyásoló eseményről tájékoztatja (szükség esetén több hatóságot is) a Tűzoltóságot, Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, az illetékes Környezetvédelmi

7 7/13 oldal Hatóságot, az illetékes Munkavédelmi Felügyelőséget. A vészhelyzetekben alkalmazandó további teendők leírása az IIE 4.7. Felkészültség és reagálás vészhelyzetekre eljárásban találhatók Kommunikáció a hatóságokkal A Társaságnál a hatóságokkal történő kommunikáció, kapcsolattartás magában foglalja az éves, időszakos és rendkívüli bejelentéseket, levelezéseket, telefonon történő egyeztetéseket, illetve a személyes ellenőrzések során történő találkozásokat. A beérkező külső hatósági dokumentumokat a KIR/Munkabiztonsági menedzserhez kell eljuttatni, aki tájékozódás után gondoskodik a szükséges intézkedésekről, adatszolgáltatásokról, vagy ha szükséges továbbítja intézkedésre, illetve informálás céljából az érintett munkatárs(ak)hoz. A hatósági bejelentéseket mindig határidőn belül kell elkészíteni, jóváhagyatni az ügyvezető igazgatóval/vezérigazgatóval a KIR/Munkabiztonsági menedzsernek, majd továbbítania a hatóság felé. A következőkben nevesített hatósági megkeresések esetében a Jogi Iroda javaslatait, álláspontjait ki kell kérni: - megtámadni kívánt határozatok, egyéb jogorvoslati lehetőségek, - munkavédelmi/környezetvédelmi bírságot, mulasztási bírságot megállapító határozatok, - fizetési meghagyások, - baleseti járadék igények, - minden olyan esetben, amikor a hatósági intézkedés lényeges munka,- tűz/környezetvédelmi kötelezést, adatszolgáltatást tartalmaz. A bejelentések törzspéldányait folyamatosan meg kell őrizni.

8 Azonosító: 8/13 oldal 8 Rendszeres illetve eseti hatósági bejelentések és határidejük: Bejelentés, dokumentum Határidő Bejelentést végzi Hatóság Adattartalom Amennyiben a Beruházó Megrendelője kötelez rá, és ha a 45/2004 (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet 1. sz. mellékletében szereplő hulladék mennyiségek közül valamelyik eléri azt Hulladék Tervlap építési és/vagy bontási engedély megkezdése előtt + Hulladék Nyilvántartó Lap építési és/vagy bontási munkák befejezését követően (használatba vételi engedély feltétele) Légszennyezés mértéke (éves bejelentő - LM) 1. Hulladék Tervlapot az érintett hatósági engedélyezési eljárás során, az építés és/vagy bontás megkezdése előtt + Hulladék Nyilvántartó Lapot az építés építési és/vagy bontási munkák befejezését követően [építés esetén a használatba vételi engedély iránti kérelemmel együtt] építtető, ha építtető kötelez rá építésvezető, létesítményfelelős Építésügyi hatósági engedély köteles ép.tev. során: ÉH Nem építésügyi hatósági engedély köteles ép.tev. során: KF 45/2004 (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet mellékletei alapján minden év március 31-ig környezetirányítási menedzser KF légszennyező kibocsátások éves adatai Levegőtisztaság-védelmi alapbejelentő (LAL) Levegőtisztaság-védelmi alapbejelentő (LAL) első alakalommal , azt követően új pontforrások üzembe helyezését követő 60 napon belül régi pontforrások áthelyezését, határérték módosulást eredményező változását vagy megszűntetését követő 60. napon belül környezetirányítási menedzser KF Kibocsátott anyag, telepítési paraméterek, határérték kérelem környezetirányítási menedzser KF Kibocsátott anyag, telepítési paraméterek, határérték kérelem, vagy megszüntetés oka Hulladékokkal kapcsolatos adatszolgáltatás (bevallás) minden év március 1. környezetirányítási menedzser KF Hulladékok forgalma 164/2003. (X.18.) Korm rendel 2. sz. melléklete alapján

9 Azonosító: /13 oldal 8 Bejelentés, dokumentum Határidő Bejelentést végzi Hatóság Adattartalom Egyedi hulladékgazdálkodási terv -- környezetirányítási menedzser KVFF Hulladékgazdálkodási adatok 164/2003. évi Korm. rend. alapján veszélyes anyagokkal, illetve veszélyes készítményekkel végzett tevékenységek engedélyei (megkérése, illetve szükség esetén MSDS-lista kibővítése, vagy szűkítése) Légszennyező források működési engedélyének megkérése Munkabaleseti jegyzőkönyv Előzetes értesítés építkezés megkezdéséről Rákkeltő anyagokkal végzett tevékenység bejelentése Fokozott expozíció, foglalkozási megbetegedés Minden telephelyre, a termelésben nem teszt jelleggel használatos, új (be nem jelentett) anyag tartós felhasználásának elkezdését megelőzően án meglévő, üzemelő, ig engedéllyel nem rendelkező forrásokra ig, egyéb esetekben levegőterhelést okozó légszennyező forrás létesítéséhez, meglévő bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez, rekonstrukciójához, alkalmazott technológia váltásához, működésének megkezdéséhez, működtetéséhez minden esetben engedélyt kell kérni Tárgyhót követő hónap 8. napjáig, vagy a kivizsgálás befejezését követően Kivitelezés megkezdése előtt Minden év január 10. Halálos esetben azonnal, egyéb esetben a diagnózis felállítását követően 24 órán belül építésvezető / létesítményfelelős, környezetirányítási vagy munkabiztonsági menedzser ÁNTSZ Vegyi anyag neve, beszállítója, összetétele, felhasználás célja, telephelye, felhasználásáért felelős (MSDS-lista) környezetirányítási menedzser KF 21/2001 (II.14.) Korm. rendelet 4. sz. melléklete alapján IIR munkatárs kivitelezésért felelős szervezet asszisztense munkabiztonsági menedzser, együttműködve a foglalkozásegészségügyi szakorvossal foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa Területileg illetékes OMMF Területileg illetékes OMMF Területileg illetékes OMMF Területileg illetékes OMMF 13. évi XCIII. Tv. 4/2002. (II. 20.) SZCSM EüM együttes rendelet 5. 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet /16. (VIII. 28.) NM rendelet 3..

10 Azonosító: 10/13 oldal 8 Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos munkáltatói bejelentés Minden év február 15-ig IIR munkatárs Területileg illetékes OMMF 8/15. (VII. 14.) Korm. rendelet 2.

11 Azonosító: 11/13 oldal 8 Bejelentés, dokumentum Határidő Bejelentést végzi Hatóság Adattartalom Azbeszttel kapcsolatos tevékenység Munka megkezdése előtt 15 nappal munkabiztonsági menedzser Területileg illetékes OMMF Tűzoltást befolyásoló változtatások bejelentése A tűzveszélyességi osztályba sorolást megváltoztatását szükségessé tevő tevékenység bevezetéséről szóló bejelentés és az osztályba sorolási javaslat Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó bejelentése Nyomástartó edény robbanásának, sérülésének, személyi sérülést okozó meghibásodásának bejelentése Villamosmű megszüntetésének bejelentése 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet 4. Azonnal munkabiztonsági menedzser Önk. Tűzoltóság 16. évi XXXI. törvény nappal a tevékenység megkezdése előtt munkabiztonsági menedzser Önk. Tűzoltóság 16. évi XXXI. törvény nap szállítmányozási vezető KKF 2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet 3. Azonnal munkabiztonsági menedzser MBF 63/2004 (IV. 27.) GKM rendelet a nyomástartó és töltőlétesítmények műszaki biztonsági hatósági felügyeletéről 15. Ütemterv szerint telephely üzemeltetési vezető MBF 8/2001. (III. 30.) GM rendelet melléklet 5. KF Környezetvédelmi Felügyelőség ÁNTSZ Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat MBF = Műszaki Biztonsági Felügyelet OMMF = Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség KKF = Központi Közlekedési Felügyelet KVFF=Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség ÉH = Építésügyi Hatóság (i. fok.) A bejelentéseket a TÁRSASÁG Iratkezelési Szabályzatában megadott időtartamig meg kell őrizni, időszakos rendszerességgel archiválni kell az irattárba.

12 Azonosító: 12/13 oldal Intézkedés a belső és külső bejelentésekkel kapcsolatban (KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft., KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.) A belső munkatársaktól és külső felektől érkező bejelentések összegyűjtése, dokumentálása, szétválogatása, és továbbítása az IIR feladata. Minden környezetvédelmi/meb témájú bejelentést nyilván kell tartani. A válogatást két szempont alapján kell elvégezni: Ha a KIR/Munkabiztonsági menedzser önállóan tud javaslatot tenni, választ adni a KIR/MEBIR team összehívása nélkül, akkor azt dokumentálja és jóváhagyja. Amennyiben a KIR/Munkabiztonsági menedzser nem rendelkezik a válaszadáshoz elegendő információval, egyedül nem tud rá választ adni, akkor kezdeményeznie kell a KIR/MEBIR team összehívását, és / vagy további belső és külső (környezetvédelmi, munkabiztonsági, tűzvédelmi) szakértők bevonását. A KIR/MEBIR team, és / vagy a szakértői csoport az előterjesztett bejelentésre hozott választ, intézkedést, határozatot dokumentálja, ha szükséges az intézkedést jóváhagyatják a vezérigazgatóval/ ügyvezető igazgatóval. A meghozott intézkedés jóváhagyását követően a rendszer koordinátornak vagy a KIR/Munkabiztonsági menedzsernek: a Társaságon belüli bejelentések esetében a válaszokat el kell juttatni az intézkedésért és a tájékoztatásért felelős személy(ek)hez, akik a megfelelő fórumokon megteszik a visszajelzéseket, a külső felek esetében, azok tájékoztatásáról, informálásáról az IIR munkatársnak kell gondoskodnia. Amennyiben a bejelentés helyesbítő, megelőző intézkedést tesz szükségessé, akkor az IIE Helyesbítő/Megelőző tevékenység eljárás szerint kell eljárni A kommunikációk módjai (KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft., KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.) szóban Wikipédia Intranetes Web felület, ahol a Társaság dolgozói olvashatják, írásban véleményt nyilváníthatnak az ott megjelent cikkekhez, valamint önállóan is használhatják információ cserére a FÓRUM oldalt. írásban (levélben, en, faxon, illetve különféle kiadványokkal, hirdetményekkel oktató filmekkel

13 Azonosító: 13/13 oldal 8 5. Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke (KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft.) 5.1. Dokumentumok Integrált Irányítási Kézikönyv, KÉSZ IPARI GYÁRTÓ Kft. és KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Környezeti/MEB Politikája, IIE 7.4. Beszerzési folyamatok szabályozása, IIE 8.2. Figyelemmel kisérés és mérés, IIE Helyesbítő/Megelőző tevékenység, IIE 4.7. Felkészülés és reagálás vészhelyzetre. IIE 4.2. Dokumentumok és feljegyzések kezelése 5.2. Feljegyzések - K70 Kivitelezések környezetvédelmi ellenőrző listája - jegyzőkönyvek 6. Dokumentálás Az eljárás során alkalmazott és keletkezett dokumentumok és feljegyzések kezelését az IIE 4.2. integrált eljárás szabályozza.

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK ÉS MUNKAHELYI KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE HATÁSOK ÉRTÉKELÉSE

KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK ÉS MUNKAHELYI KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE HATÁSOK ÉRTÉKELÉSE 1/7 oldal Tartalomjegyzék: 1./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta:

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

BERUHÁZÁSI PROGRAMOK ÉS MEGVALÓSÍTÁSUK

BERUHÁZÁSI PROGRAMOK ÉS MEGVALÓSÍTÁSUK 1/oldal Tartalomjegyzék 1./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Badacsonyi és Király Kft. Jóváhagyta:

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KE 4.6. / 6 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők:

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők: BEMUTATKOZÁS Az ENVIRIDIS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS KERESKEDELMI BT. segítséget nyújt a munka- és tűzvédelemről, a kémiai biztonságról, környezetvédelemről és a telepengedélyeztetés rendjéről szóló törvényekben

Részletesebben

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Hatályos: 2013. május 29. ArteusCredit Zrt. 1134 Budapest, Róbert K. krt. 59., Telefon: 06/1 814 2179 1 Az ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ CÉGISMERTETŐ Fő célul tűztük ki, hogy segítsünk a cégeknek, vállalkozásoknak eligazodni a környezetvédelmi, munkavédelmi, tűzvédelmi, ADR és energetikai szabályozás bonyolult

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3.

TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3. TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3. PANASZBEJELENTÉS KIVIZSGÁLÁSÁNAK SZABÁLYZATA SZ-22 KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: HÁRSFA GYULÁNÉ ÁPOLÁSI IGAZGATÓ A DOKUMENTÁCIÓ KÓDJA:

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar. KE/32-01 Szabványok és környezetvédelmi jogszabályok felügyelete

Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar. KE/32-01 Szabványok és környezetvédelmi jogszabályok felügyelete Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar KE/32-01 (Jogi és egyéb követelmények. A megfelelőség kiértékelése) 1. kiadás Hatályba léptetve: 2015. március 12. Készítette:

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Verzió: Készítette: Hatályba lépés napja: v1 Sajti László szervezeti igazgató 2014. január 02. 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.1. A Szabályzat célja Jelen

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

PTE ÁJK Pályázati Szabályzata

PTE ÁJK Pályázati Szabályzata PTE ÁJK Pályázati Szabályzata 1. A PTE ÁJK Pályázati Szabályzatának (továbbiakban: Szabályzat) célja összhangban a PTE pályázati rendjéről szóló 4/2007.sz. Rektori Utasítással a PTE ÁJK pályázati aktivitásának

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM. Rendezvényszervezési szabályzat

TESTNEVELÉSI EGYETEM. Rendezvényszervezési szabályzat TESTNEVELÉSI EGYETEM Rendezvényszervezési szabályzat 1 Tartalomjegyzék I. FEJEZET: BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK...3 1. Szabályozás célja...3 2. Szabályozás személyi és tárgyi hatálya...3 3. Alapfogalmak...3

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP /

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP / Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A SOMOGYI-KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Készült: 2016. május 4. Hatálybaléptetés dátuma: 2016. június 1. Jóváhagyta: Minőségirányítási bizottság Készítette:

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 2 2 A szabályzat hatálya... 2 3 Fogalmak... 2 4 Az ügyfélszolgálat feladatai, hatáskörök... 2 5 A panaszügyek kezelésének eljárási rendje... 3 5.1

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT 1. kiadás 1. módosítás 1. oldal DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa a 30-2010/2011. (2011.06.07.) sz. határozatával 2011.06.07-én jóváhagyta, hatályos 2011.06.08-tól. módosítások: - A

Részletesebben

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKAI BERENDEZÉSEK KEZELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Környezeti Munkacsoport június

Környezeti Munkacsoport június Környezeti Munkacsoport 2014. június az ISO 14001 nemzetközi szabványnak közös irányítási rendszerszemlélete van az ISO 9001-es szabvánnyal. a KIR bevezetésének alapjául szolgál az ISO 9001 szabvány szerinti

Részletesebben

Integrált ISO 9001 ISO ISO Vezető auditor képzés

Integrált ISO 9001 ISO ISO Vezető auditor képzés Integrált ISO 9001 ISO 14001 ISO 45001 Vezető auditor képzés képzés (Kihelyezett) A KÉPZÉS IDŐPONTJA ÉS HELYE: dátum: időtartam: helyszín: A KÉPZÉS KÖLTSÉGEI*: kedvezményes ár: normál ár: 341 000 Ft (partner

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL Jászberény Város Jegyzője tekintettel az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 141.

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2015. január

Jogszabályváltozások 2015. január Jogszabályváltozások 2015. január MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 2012. évi II. törvény

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR):

Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR): Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR): a környezeti alapnyilvántartás informatikai rendszere, azaz a környezetvédelmi ágazat által egységesen használt országos számítógépes alapnyilvántartási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról ELŐTERJESZTÉS Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról Biatorbágy Város Képviselő-testülete 16/2010. (02.18.) Öh. sz. határozatával vizsgálta felül és fogadta el új

Részletesebben

Szám: /1/2014.I. Tárgy: Levegőtisztaság- védelmi működési engedély határozat Ea: Törkenczi Arnold Melléklet: 1 pld.

Szám: /1/2014.I. Tárgy: Levegőtisztaság- védelmi működési engedély határozat Ea: Törkenczi Arnold Melléklet: 1 pld. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 3419-3/1/2014.I. Tárgy: Levegőtisztaság-

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT

KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT A FELIKON Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. sz. alatti telephelyén működő minden bérlő köteles tevékenységét az érvényben lévő környezetvédelmi törvényekben és rendeletekben

Részletesebben

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar KE 31-02 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Etikai Bizottság Szervezeti és Működési Rendje

Etikai Bizottság Szervezeti és Működési Rendje S z o l n o k i Főiskola Etikai Bizottság Szervezeti és Működési Rendje S z o l n o k 2010 Preambulum A Szolnoki Főiskola Szenátusa 2006. április 25-én hozott döntése alapján Etikai Bizottságot működtet.

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Miskolc, 2016 8.9. számú Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Készült 8 példányban 1. sorszámú, változás átvezetésére

Részletesebben

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében a belső védelmi terv a veszélyes anyagokkal

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Krízis-Megoldás Kft PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kelt Budapesten, 2013. június 10. napján Porpáczy Tamás ügyvezető 1 Krízis-Megoldás Kft Jelen szabályzat a Krízis-Megoldás Kft működésével kapcsolatos panaszügyek

Részletesebben

Enying Város Önkormányzatának közbeszerzési szabályzata

Enying Város Önkormányzatának közbeszerzési szabályzata Enying Város Önkormányzatának közbeszerzési szabályzata Enying Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2011. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 22. (1) bekezdésében foglalt kötelezettség alapján

Részletesebben

A BGE KKK Könyvtárának panaszkezelése

A BGE KKK Könyvtárának panaszkezelése Általános rendelkezések A BGE KKK Könyvtárának panaszkezelése 1. A szabályzat célja, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar Könyvtára (továbbiakban: Könyvtár) számára nyilvános szakkönyvtári

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN A MUNKAVÉDELEM SZEREPLŐI Állam Munkáltató Szerződés, Munkautasítás Munkavállaló MUNKAVÉDELMI HATÓSÁG Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 2012.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Transport-R Bt. Panaszkezelési szabályzat A közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (Vll. 30.) Korm. rendelet 26/A - ában foglaltak alapján a Transport-R Bt. mint

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea: 2644-2/2/2014.I. dr. Bodorkós

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Hejőkürt Község Önkormányzata mint ajánlatkérő közbeszerzési eljárásai előkészítésének, lefolytatásának belső felelősségi rendjét, a nevében eljáró, illetőleg az eljárásba bevont

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

Pannon 2005 Faktor és Hitel Zrt. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Pannon 2005 Faktor és Hitel Zrt. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Pannon 2005 Faktor és Hitel Zrt. 1016 Budapest, Naphegy utca 19. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes 2014.08.01-től Jóváhagyta: Igazgatóság elnöke 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA... 3 2. A SZABÁLYZAT

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 5776-3/1/2012./II. Tárgy:

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt.

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt. Panaszkezelési Szabályzat Medicover Egészségközpont Zrt. Tartalom 1. A szabályzat célja... 3 2. Fogalom-meghatározás... 3 3. A panasz bejelentésének módjai... 3 3.1. Szóbeli panasz esetén:... 3 3.2. Írásbeli

Részletesebben

CAMINUS Tüzeléstechnikai Kft ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÉS PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

CAMINUS Tüzeléstechnikai Kft ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÉS PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT CAMINUS Tüzeléstechnikai Kft ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÉS PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2017.01.02. Jóváhagyta: Huszár Tibor Ügyvezető Igazgató I. ÜGYFÉLSZOLGÁLATI SZABÁLYZAT I.1. Ügyfélszolgálathoz kapcsolódó fogalmak:

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 3965-2/1/2014.I. Tárgy: a Makoplast

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

Módosult a Munkavédelmi törvény

Módosult a Munkavédelmi törvény Módosult a Munkavédelmi törvény Az Országgyűlés a 2018. november 27-i ülésnapján, az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi XCIV. törvény elfogadásával módosította az 1993.évi

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2014. szeptember

Jogszabályváltozások 2014. szeptember Jogszabályváltozások 2014. szeptember MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről Módosítva:2014.09.05

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről Törvények 2007. évi a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. CLXI. módosításáról 2007. évi CXXVI. egyes adóek módosításáról 2007. évi LXXXIV. a rehabilitációs járadékról 2006. évi XCVII. az egészségügyben

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 3415-3/1/2014./I. Tárgy: a Szakály

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság HULLADÉKKÁ VÁLT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk fel figyelmét,

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK SZABÁLYZATA Kerekegyháza Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala 2010-04-30 2 / 8 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RÉSZ 3 1.1 Bevezetés 3 1.2 A szabályzat célja

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea.: 5450-2/3/2013.II.

Részletesebben

A KA-VOSZ VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZÜGYINTÉZÉSI SZABÁLYZATA

A KA-VOSZ VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZÜGYINTÉZÉSI SZABÁLYZATA A KA-VOSZ VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZÜGYINTÉZÉSI SZABÁLYZATA 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.1. SZABÁLYZAT CÉLJA... 3 1.2. SZABÁLYZAT HATÁLYA... 3 1.3. KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea: 3500-1/2/2013. Törkenczi

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea: 2810-4/1/2013. Törkenczi

Részletesebben

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 1.) Az egységes pályázati rendszer kiterjed: a) a Közös Önkormányzati Hivatal valamennyi szervezeti egységének tevékenységi körébe tartozó, b) a szervezeti

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ. KDSZ BT. (Korrekt, Diszkrét, Szakszerű Betéti Társaság) Vagyonvédelmi és magánnyomozói iroda Budapest, Gyakorló utca 5.

CÉGISMERTETŐ. KDSZ BT. (Korrekt, Diszkrét, Szakszerű Betéti Társaság) Vagyonvédelmi és magánnyomozói iroda Budapest, Gyakorló utca 5. CÉGISMERTETŐ KDSZ BT. ( Betéti Társaság) Vagyonvédelmi és magánnyomozói iroda 1106 Budapest, Gyakorló utca 5. 1 Tisztelt Uram! Alulírott tulajdonos, Liszt Ferenc, mint a KDSZ. BT. ( Betéti Társaság) vezetője

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben