Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 2. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 2. évfolyam"

Átírás

1 Környezetismeret-környezetvédelem állatok 2. évfolyam Uhu Nagy fülesbagolynak is nevezik ezt a madarat, amely a Föld legnagyobb termetű baglya. Magyarországon elsősorban a középhegységekben fordul elő. Mindössze 40 pár él nálunk. Nappal sziklafalak réseibe, fák odvába húzódik, éjjel aktív. Ezért hazánkban fokozottan védett madár. Magassága kb. 65 cm, testtömege gramm, szárnyfesztávolsága meghaladhatja a 150 cm-t. Testének alsó fele sárgás színű, barna rajzolatok láthatók rajta. Hátán rozsdabarna színű a tollazat, melyet fekete tollak díszítenek. Erős lábait is tollak fedik. Éles karmai a zsákmányállat megragadásában segítik. Feltűnően nagy szemei vannak. Kiváló látással és hallással rendelkezik. Jellegzetessége a fej két oldalán lévő tolldísz, emiatt szerepel nevében a füles előtag; ám valójában semmi köze a fülhöz és a halláshoz. Szemgolyóit nem képes forgatni, mert nincsenek szemmozgató izmai. Viszont szinte teljesen körbe tudja fordítani a fejét. Szívesen fogyaszt más madarakat (akár más baglyokat is), rágcsálókat, őzgidákat, de még rókafiakat is képes elejteni. A sünök tüskéi sem tántorítják el, ugyanis erős karmaival képes lehámozni róluk a bundát. A párzási időszak kivételével magányosan élnek. Általában sziklarepedésbe vagy barlangbejárathoz építik fészküket. A tojó általában 3 tojást rak, amit egymaga költ ki, de a fiókák gondozásában a hím is részt vesz. Borz Ragadozó, éjjel tevékenykedő, családban élő emlősállat. A nappalok nagy részét föld alatti rejtekhelyén tölti. Hazánk fás, cserjés területein él a közönséges borz. A közönséges borz bundája fekete, fehér és szürke. Pofarészén, az orra mellett mindkét oldalon egy-egy fekete sáv látható, amely egészen a nyakáig tart. Erős, hosszúkás orra (mellyel képes a földet túrni), s remek szaglása segíti a táplálék felkutatásában. Teste zömök, megnyúlt; az orrától a farka végéig az 1 m hosszúságot is elérheti. Étrendje igen változatos. Kedveli a nyulakat, vakondokat, patkányokat, rovarokat, meztelen csigákat, békákat, de szívesen fogyaszt növényi táplálékokat is: gyökereket, gyümölcsöket. A mellső lábain található erős karmok segítségével képes akár 1 m mély, kamrákból álló, hosszú alagútrendszert építeni, melyet több kijárattal ellát. A borzvárat társaival lakja. A csoporttagok mirigyváladékkal jelölik meg magukat. A közönséges borz tehát nem védekezésre használja bűzmirigyeit, az a bűzös borz jellemzője. A párzási időszak februártól októberig tart. A nőstény 1-4 kölyköt hoz a világra a szülésre kialakított

2 ellőszobában. Havasi cincér A lombos erdőket választja otthonául. Nemcsak a havasokat, hanem a középhegységeket is kedveli. Testhossza változatos: 1,5-4 cm közötti. A hím feltűnően hosszú csápokat visel. Mindkét nemnél fekete szőrcsomók vannak a csápízek végén. Igen jól beleolvad a környezetébe, ezért rendkívül nehéz észrevenni. A megtermékenyített nőstény öreg vagy elpusztult bükkfák kérge alá helyezi petéit. A kikelt lárvák a fa anyagával táplálkoznak, s járatokat vájnak a fa testében. Az imágók június és augusztus között láthatók. Mivel az öregedő vagy már kipusztult, tehát a kivágásra ítélt fákban lelnek otthonra, a fák kivágása után hamarosan elpusztulnak a lárvákkal együtt. Széncinege Más néven széncinke, nyitnikék. Szinte minden élőhelyen előfordul. Télen, amikor a természetben már nem talál élelmet, bemerészkedik akár nagyvárosokba is. Testhossza kb.15 cm, szárnyfesztávolsága kb. 22 cm. Testtömege gramm. Étlapján elsősorban rovarok szerepelnek, de télen amikor már rovarokat nem talál olajos magvakat eszik (dióbél, napraforgómag, tökmag). A tojó fák odújába, településen mesterséges odúba építi fészkét (fűszálakból, gyökerekből). Évente többnyire kétszer rak tojásokat, egy alkalommal 6-13 db-ot. A fiókák etetésében mindkét szülő aktívan részt vesz, általában hernyókat hordanak a kicsiknek. Nagyon hasznos madarak, mert megtisztítják a fákat a kártevő rovaroktól. Télen gondoskodjunk róluk, ha tehetjük! Ez rendkívül fontos, mert számukra 1-2 napi éhezés is pusztulást okoz. Madáretetők megfelelő módon történő kirakásával, illetve azok rendszeres és megfelelő táplálékkal (olajos magvak, madárkalács, sótlan szalonna) való ellátásával nagy segítséget nyújthatunk nekik. Lódarázs Ez a nagyméretű rovar leginkább a lombos erdőket kedveli. A legnagyobb testmérettel a királynő büszkélkedhet, a hossza akár a 35 mm-t is elérheti; a herék és a dolgozók legfeljebb 25 mm hosszúak. Ragadozó, elsősorban más rovarokat fogyaszt. Szereti a méheket is. Futball-labda méretű fészkét évente újraépíti a család. Egy-egy fészekben a dolgozók száma akár az ötezret is elérheti. A telet az előző évben megtermékenyült fiatal nőstények élik csak túl. Tavasszal kezdenek új család alapításában,s a petékből kikelő dolgozók megkezdik az újabb fészek építését. Szúrása allergiás reakciót válthat ki, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

3 Hegyesorrú denevér Szárnya van, de nem madár. Emlős létére repülni tud. Lombos erdőkben és emberlakta területeken lel otthonra. Szívesen telepszik meg társaival épületek réseiben és barlangokban. Nyílt területeken vadászik ez a bőregérnek is nevezett rovarevő, amely cincogásra emlékeztető hangot ad. Éles karmai segítségével a lakóhely mennyezetére kapaszkodik és fejjel lefelé függ. Általában sötétedéskor indul táplálékszerző útjára. Visszhangon alapuló tájékozódásának köszönhetően képes kikerülni az útjába kerülő akadályokat, valamint észlelni tudja a lehetséges zsákmányállatokat, melyeket repülés közben fogyaszt el. Rovarokat, cserebogarakat, lepkéket fogyaszt legszívesebben. Fácán A ritkás erdőket, cserjéseket kedvelő madár. Éjjel fák ágai között húzza meg magát. Csőre viszonylag hosszú, vége kissé lefelé hajló. Elsősorban gabonanövények és gyomnövények magvaival táplálkozik. Az állati eredetű táplálék (ízeltlábúak fogyasztása) csak a fiókák számára elsődleges. Mivel alacsonyan repül, s nem képes manőverezésre, könnyű préda a vadászok számára. A tyúk a talajra építi fészkét. Általában májusban költ tojást, amelyekből nap múlva kelnek ki a fiókák. A kicsinyeket egyedül neveli a tyúk. Nagy fakopáncs Más néven harkály. Elsősorban a hegyvidéki lombos erdőket kedveli. A melegebb hónapokban erős csőrével lyukat vés a fa kérgén, és ragadós nyelvével elejti a rovarokat, hernyókat. Amikor hűvösebbre fordul az időjárás, gyümölcsöket és diót keresgél. A hím és a tojó közösen vájja ki az odút, ahol a tojó elhelyezi 4-6 tojását. A fiókák napi kotlás után kelnek ki, és alig háromhetesen kirepülnek a fészekből. Erdei vöröshangya Elsősorban tűlevelű és lomberdők talaján él. Fullánkja nincs, ha támadás éri, felágaskodik, s potrohából hangyasavat fecskendez az ellenségére. Mindenevő. Kedveli a mézharmatot, de elsősorban más rovarokat, valamint apró állatokat, például tetveket fogyaszt. Fában, talajban, növényi üregekben alkotnak bolyt (kolóniát), ahol pár száz vagy legfeljebb ezer királynő (azaz szárnyas nőstény), valamint akár egymillió dolgozó él. Olyan boly is létezik, ahol csak egyetlen királynő él az alattvalóival. Utóbbi esetben a királynő nem tűr meg más nőstényeket a bolyban.

4 Kakukk Ez a madár az általa kiadott hangról kapta a nevét. Elsősorban rovarokkal táplálkozik, nagyon kedveli a hernyókat és a lárvákat. A kakukk úgynevezett költésparazita. Ez azt jelenti, hogy saját tojásait nem ő költi ki, hanem más madarakra (gazdamadarakra) bízza azokat. Tojásait más-más madár fészkébe helyezi. A kikelt kakukkfióka nem tűri meg a fészekben a gazdamadár tojásait, ezért kilökdösi azokat. A gazdamadár a kakukkfiókát sajátjaként eteti, nevelgeti. Európai (vörös) mókus Ez a rágcsáló hazánk erdőiben, parkjaiban, fás területein egyaránt megtalálható. Bundájának színe az élőhelytől függően eltérő. Tűlevelű fákon kedvezőbb a sötétbarna vagy feketés szín, hiszen jobban beleolvad a környezetbe. Lombos fákon viszont a vörösesbarna a megfelelő rejtőszín. Szín- és térlátása kiváló. Ügyesen mozog, felfelé és lefelé is jól mászik a fa törzsén. Hosszú farkával egyensúlyozza, kormányozza magát. Erős rágófogai lehetővé teszik számára, hogy erős magvakat is elrágcsáljon. Kedveli a diót, a tölgy- és bükkmakkot, a tobozt, de szívesen fogyaszt bogyókat, gyümölcsöket, gombákat is. Madártojásokat és fiókákat is eszik. Ősszel gyűjtögetni kezdi az eleséget, hogy télre is legyen elegendő ennivalója. Nem merül valódi téli álomba, hanem az alvást és a pihenést váltogatja. Tavasszal megkezdődik a szaporodási időszak. A nőstény tartalékfészkeket épít, hogy szükség esetén legyen hová menekíteni a kölyköket. A mókusfészeknek két bejárata van, egy oldalt, egy pedig alul. Az anyamókus közel 1 hónapig vemhes, majd világra hozza legfeljebb 7 kicsinyét. Európai őz Lombos erdők, erdőszélek lakója. A hímet baknak, a nőstényt sutának, a fiatal őzet gidának nevezzük. A bak jellegzetessége a felfelé irányuló kis agancs (csak a bak visel agancsot). Szürkésbarna téli bundáját nyáron vörhenyesbarnára cseréli. Nyáron magányos őzet is láthatunk, ősz és tavasz között viszont csoportba verődnek, melynek létszáma igen eltérő, erdős területeken általában 4-8 fő gyűlik össze, nyílt területen akár 90 fős csoport is előfordulhat. Növényevő, legszívesebben hajnalban és szürkületkor táplálkozik. Kedveli a növények hajtásait, rügyeit, kérgét, szívesen fogyaszt magvakat és gyümölcsöket is. A suta napi vemhesség után hozza világra 2 gidáját, s már napos korukban követni kezdik anyjukat.

5 Erdei pinty Veréb nagyságú madár, egyes vidékeken pintyőkének nevezik. Vonuló madár, mégis nálunk telel néhány kisebb csapat. Erdőkben, fasorokban figyelhetjük meg ezt az énekesmadarat. Magvakkal és rovarokkal táplálkozik. Télen a nálunk maradt példányok szívesen fogyasztják a kiszórt napraforgómagot, sőt kerti madáretetőkre is rászoktathatók. Pinty-pinty énekétől már kora tavasztól zeng az erdő. Míg a hím énekel, addig a tojó mohából és szőrszálakból készíti fészkét faágak közé. Olykor kétszer is költ 4-5 fiókát. A fészek kiválóan beleolvad környezetébe, ezért csak lombhullás után lehet rátalálni. Tojásai kékeszöld alapon barnásan pettyezett színűek. Vörös róka Elsősorban az erdőket és a fás területeket kedveli. Vackát, amelyet rókavárnak is neveznek, partoldalakba, csalitokba rejti. A rókavárból veszély esetén több kijáraton is a szabadba juthat. Ragadozó állat. Étrendje főleg apró mezei rágcsálókból, puhatestűekből, madarakból (köztük baromfikból), madártojásokból, dögökből, apróvadakból áll. A nőstény kora tavasszal a rókavárban hozza világra 4-6 kölykét. A kicsinyek, amint felcseperednek, elhagyják az üreget, és az ősz beköszöntével megkezdik önálló életüket. A felnőtt róka télire visszatér a vackába, majd kora tavasszal megszüli az újabb kölyköket. A veszettség vírusával megfertőződött róka feltűnően jámbor, habzik a szája, a háziállatok és az ember közelségét keresi. Tilos hozzányúlni a gyanúsan viselkedő vagy elhullott rókához! Európai sün Sündisznónak is nevezik ezt a magányosan élő, tüskés hátú rágcsálót. Emlősállat. Kedveli az erdőszéleket, kerteket, de még nagyvárosok parkjaiban is találkozhatunk vele. Nappalait a talajon készített fészkében tölti. Télen pl. farakások alatt készített vackában alszik. Tüskéi szőrszálakból alakultak át. A kieső tüskék helyén újak nőnek. Ütéskor vagy eséskor a tüskéket behajlítja. A jól fejlett bőrizomzatnak köszönhetően veszély esetén összegömbölyödik. Kiváló szaglása segíti a táplálék felkutatásában. Rovarevő fogazata segítségével könnyedén elfogyasztja a kemény kitinpáncéllal rendelkező rovarokat, de a földigilisztát, a hernyót és a csigát is megeszi. Apró állatok tetemeit sem veti meg, egérfészket is kirabol. Csemegeként szívesen fogyaszt puha gyümölcsöket. Viszonylag szapora állat. A nőstény levelekkel kibélelt vackában 5-7 kölyköt szül. A kicsinyek csupaszon, vakon jönnek a világra, s csak lassanként fejlődnek ki süntüskéik. Felnevelésüket egyedül az anyaállat végzi.

6 Szarka Kedveli az alföldi tájakat, s a dombos, hegyes vidékeket is. Nem képes hosszan repülni. Pihenésképpen gyakran járkál a földön, de szökdécselni is tud. Elsősorban magvakkal táplálkozik, de nem veti meg a rovarokat, egereket, pockokat sem, ha teheti, elfogja a nyúlfiakat, s a fácáncsibéket is. Magas fák tetején, szúrós bokrok rejtekében, olykor nádasokban készíti el fészkét, amely nagy biztonságot nyújt a fiókáknak. A fészekalja 6-8 tojásból áll. A fiókák gondozásában mindkét szülő részt vesz. A fiatal fiókák bizonyos hangok utánzására is megtaníthatók. Rendkívül éber és kíváncsi állat, elsősorban a csillogó tárgyak érdeklik. Előfordulhat, hogy fényes tárgyakat, kiskanalakat, üvegdarabokat találunk a fészkében. Gímszarvas Régies neve: rőtvad. Emlősállat. Leginkább a rétekkel, tisztásokkal rendelkező erdőket kedveli. A bika agancsot visel, ennek a tehenek megszerzésében és birtoklásában van szerepe. A nőstény nem visel agancsot. Egy évben kétszer öltözik át, tavasszal és ősszel. A tavaszi szőrzetváltást követően vöröses színű, télen általában szürkés szürkés színezetű. A csorda estefelé indul legelészni. Leginkább a fűféléket kedveli, ám szívesen fogyaszt faleveleket, rügyet, tölgymakkot, a fakérget sem veti meg. A nőstény 8 hónapig vemhes, s egyetlen borjat ellik. A kicsi akár perccel a születése után képes lábra állni. Nagy szarvasbogár Lombos erdők és nagyobb parkok lakója. Európa legnagyobb termetű bogara, elsősorban nyáron találkozhatunk vele. Vöröses színű szarvpárja erős, megnyúlt, módosult rágó, amely a hímnél jóval hosszabb, mint a nősténynél. Repülni is képes. A lárvák legszívesebben a korhadt tölgyfákat rágják, ám a kifejlett hím állat már nem képes erre, kénytelen növények nedveit szívogatni. A nőstény többnyire korhadó fatörzsbe gyökérbe rakja petéit. A lárvák a korhadó fa rostanyagaival táplálkoznak, majd teniszlabda méretű bábbá alakulnak. Öt évnyi föld alatti élet után bújnak elő a kifejlett szarvasbogarak. Azáltal, hogy a lárvák a beteg vagy elpusztult tölgyfákat lebontják, jelentős szerepet játszanak az erdei élővilág egyensúlyának megőrzésében.

7 Vaddisznó Az erdős területeket kedveli. Fontos számára, hogy legyen a közelben megfelelő vizes terület, ahol kedvére dagonyázhat. Szőrzete durva és sűrű, hatékony védelmet nyújt a sűrű erdőben. Megnagyobbodott szemfogaiból fejlődtek ki agyarai, melyek a hímeknél jóval nagyobbra nőnek, mint a nőstények esetében. Hosszú és erős orrával turkál a földben, így nyomoz táplálék után. Mindenevő. Kedveli a makkot, gombákat, leveleket, gyökereket, szívesen eszik békákat és egereket. A nőstény (koca) több ellésből való nőstény malacaival él. Az ilyen csoportot kondának nevezzük. A fiatal hímek külön csoportba verődnek. Az idősebbek magányosan élnek. A koca ágakból és fűből almot épít, ott hozza világra legfeljebb 12 utódját. A malacokat hosszanti csíkok díszítik. Agyara veszélyes fegyver, az agresszívvá váló vaddisznó képes megölni az embert is. Vetési varjú Tavasztól őszig főleg lombos erdőkben, azok környékén, valamint réteken és mezőkön él. Télen akár nagyvárosok forgalmas részein is találkozhatunk élelmet kereső varjúcsapatokkal. Nem vándorló, hanem kóborló madár: nagy területeket jár be az élelemért. Jellegzetes károgó hangot hallat. Mindenevő. Kedveli a magvakat, bogarakat, hernyókat, földigilisztákat, gyíkokat, télen hulladékok fogyasztására is rákényszerül. Fészkét vékony ágakból építi, melyet sárral tapaszt össze. Egy alkalommal 4-5 tojást rak, melyekből napi költés után kelnek ki a fiókák. Vörösbegy Főleg lombos erdőkben, sűrű aljnövényzetű területeken, nedves árkok és vízzel telt csatornák környékén találkozhatunk vele. Napsütéses ősz esetén akár még októberben is hallhatjuk változatos trillázását, ám amint hűvösebbre fordul az idő, délre költözik. A földön ugrálva halad. Étlapján rovarok és pókok szerepelnek, kedvenc őszi tápláléka a feketebodza lédús, sötétkék bogyója. Ha kanálisok vagy növényzettel benőtt rézsűk szélein kis mélyedéseket talál, fészkét odaépíti, s abban költi ki 6-7 tojását. Olykor egy évben kétszer is sikeres a költése. Néha télen is találkozhatunk vörösbegyekkel, ám nem a nálunk fészkelő példányokkal, hanem az északról hozzánk húzódó egyedekkel. Szívesen fogyasztják a madáretetőkbe kihelyezett eleséget; s akár tavaszig közelünkben maradnak.

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Éjszakai túra a Medvetalp Túracsoporttal! Találkozó/Indulás: Május 17-én ( szombaton),

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Vadászat, vadgazdálkodás II.

Vadászat, vadgazdálkodás II. Vadászat, vadgazdálkodás II. Természetvédelmi mérnök szak levelező tagozat, III. évfolyam 2007/08 tanév 2. félév Apróvadfajok: emlősök Vadászható (szept. 1 dec. 31). Mezei nyúl Hazánkban a nagy, összefüggő

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA KALENDÁRIUM 2015 2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA JANUÁR Erdei fülesbagoly Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

1. Feladat: Az év madara

1. Feladat: Az év madara 6/1.oldal 1. Feladat: Az év madara A.) Melyik fajt választották hazánkban az év madarának 2017-ben?... B.) Ha ismertek népi elnevezését is, írjátok ide!... C.) Külsejéről elmondhatjuk, hogy igen tarka-barka.

Részletesebben

Vakondok: az önkéntes kertész. Előadó: Takács Marianna

Vakondok: az önkéntes kertész. Előadó: Takács Marianna Vakondok: az önkéntes kertész Előadó: Takács Marianna aranyos kisállat Vakond ádáz ellenség Elterjedési terület: Európa, Ázsia Tartózkodási hely: vadászterületén felbukkanó halmok mutatják vadászterülete

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: 1 HEGYESORRÚ DENEVÉR A denevér abban különleges az emlősállatok

Részletesebben

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid,

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, A TAJGA NÖVÉNYEI 1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, viszonylag meleg nyár és hosszú, zord

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY

NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY Az erdő fohásza Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! Én vagyok a tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Iskola neve:. Csapat neve:.. Csapattagok neve:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam I. forduló 2014. november 19. 1. a) Fejtsétek meg a rejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét!

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét! Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 1. a) Írjátok a képek alá az

Részletesebben

SZKB_102_07. A méhek

SZKB_102_07. A méhek SZKB_102_07 A méhek DIAK_2evfolyam.indd 55 2007.07.30. 10:37:38 DIAK_2evfolyam.indd 56 2007.07.30. 10:37:39 DIÁKMELLÉKLET A MÉHEK 2. ÉVFOLYAM 57 D1 Találd meg azt, aki... kérdőív D2 Szóháló MÉHEK DIAK_2evfolyam.indd

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ 1. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

Kedves Szülők! Megvalósító pedagógusok: Vajda Anikó, Havlikné Rácz Andrea

Kedves Szülők! Megvalósító pedagógusok: Vajda Anikó, Havlikné Rácz Andrea 1 Kedves Szülők! Óvodánkban pedagógusaink szervezésében és A Szegedi Gábor Áron Utcai Óvoda Gyermekeiért Alapítvány támogatásával már több éve működnek dúsító foglalkozások. A foglalkozásaink közül az

Részletesebben

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Rendszertan Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerinchúrosok

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N17113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2017. május 4., csütörtök

Részletesebben

Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

Apróvadfajok. Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati sajátosságai

Apróvadfajok. Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati sajátosságai Apróvadfajok Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás III. előadás Mezei nyúl, fácán, fogoly Vadgazdálkodási jelentőségük nagy Gazdasági és vadászati jelentőség Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

ÍZELÍTŐ A TANÖSVÉNY ÁLLATVILÁGÁBÓL I. Ízeltlábúak

ÍZELÍTŐ A TANÖSVÉNY ÁLLATVILÁGÁBÓL I. Ízeltlábúak ÍZELÍTŐ A TANÖSVÉNY ÁLLATVILÁGÁBÓL I. Ízeltlábúak Kéneslepke (Colias hyale) Kéneslepke Kéneslepke A hím alapszíne sárga, a nőstényé sárgásfehér. Gyakran lucernatáblák felett figyelhetjük meg, de a lóhere

Részletesebben

Az erdő életközössége

Az erdő életközössége Az erdő életközössége Projekt Hazánk erdői 1. Olvasd el a tankönyv 6. oldalának első bekezdését, majd válaszolj a kérdésekre! Melyek az erdő életközösségének az uralkodó növényei? Milyen egyéb élőlények

Részletesebben

Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei,

Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, tekintettel arra, hogy az egyesület 2014-ben ünnepli

Részletesebben

6. fejezet Óravázlatok

6. fejezet Óravázlatok 6. fejezet Óravázlatok 1. Osztály:1. Téma: Ősz Tananyag: Ősszel a gyümölcsösben Hely: az iskolakert Cél: Az évszakok jellemzőinek megismerése, közvetlen környezetünk felfedezése. A fa részeinek megfigyelése

Részletesebben

Indul a Túzok Tusa I. fordulója!

Indul a Túzok Tusa I. fordulója! ndul a Túzok Tusa. fordulója! A Körös-Maros Nemzeti Park gazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontja idén is meghirdeti természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

Részletesebben

VP Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó

VP Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó VP-4-10.1.1-15 - Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó 7. számú mellékelt A leggyakoribb madárfajok igényeinek megfelelően a madárodú-típusok közül az ültetvényekbe az A, B, C és D típusú

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz.

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz. Kedves Gyerekek! A megújult Csipogó rovatban mostantól Csicseri és Csicsóka, a két fiatal csóka fog benneteket kaluzolni. Ezentúl a testvérem és én kísérünk Téged a Csipogó világában. Azért kaptam a Csicseri

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III.

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. Madarak voltunk 103_D.indb 21 2007.08.30. 11:39:18 103_D.indb 22 2007.08.30. 11:39:21 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN II. 3. ÉVFOLYAM 23 D1 TALÁLÓS KÉRDÉSEK,

Részletesebben

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Bagolymustra Kaposvárott Nyugat-Európában az elmúlt egy-másfél évtizedben igen nagy népszerűségnek örvend a felelős állattartók körében az egzotikus baglyok tartása, s a nagyobb testű fajokkal még hasznot

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Hárságyi Dorottya Biológus MSc

Hárságyi Dorottya Biológus MSc Hárságyi Dorottya Biológus MSc Endemikusnak vagy bennszülöttnek az élőlények azon fajait és egyéb rendszertani egységeit nevezzük, amelyek természetes állapotban csak egy adott elterjedési terület (area)

Részletesebben

Műodúk. - szaporodási periódusban használják: védett helyet képvisel, ahol a lerakott tojások, a fiókák rejtve maradnak a ragadozók előtt

Műodúk. - szaporodási periódusban használják: védett helyet képvisel, ahol a lerakott tojások, a fiókák rejtve maradnak a ragadozók előtt Műodúk Hogy néz ki a műodú? A madaraknak nincs szükségük egy házra, mint nekünk, embereknek. Nem igényelnek több bejárattal, ablakkal, lakrésszel rendelkező otthont. Életük bizonyos szakaszában azonban

Részletesebben

Harcsát lestem, nagy bajuszost. Gyermek versek. Albert Ferenc. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Az illusztrációs rajzokat

Harcsát lestem, nagy bajuszost. Gyermek versek. Albert Ferenc. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Az illusztrációs rajzokat Harcsát lestem, nagy bajuszost Gyermek versek Albert Ferenc 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Az illusztrációs rajzokat Felszner Petra, Mézes Liliána, Papp Enikő és Suhajda Mercédesz, a Budapesti

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Barátaink, az állatok Név: Iskola neve: Település (ahol az iskolád van): Felkészítő neve: ORSZÁGOS DÖNTŐ 6. évfolyam Elérhető pontszám: 115 Elért pontszám: 1. Olvasd el

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette.

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. Állványos memória Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 Állványos memória 3 Segédanyag-ismertető A mágneses lapokkal cserélhető tartalmú Állványos memória hazánk

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve. Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE....... a tanuló neve pauz westermann HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt

Részletesebben

Utódgondozás, szülői ráfordítás. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter

Utódgondozás, szülői ráfordítás. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Utódgondozás, szülői ráfordítás Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Extrém kezdés - gerontofágia Stegodyphus mimosarum társas pókfaj Közös védekezés és vadászat Utódnevelés végén fiatalok megeszik az időseket

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban Pongrácz Péter Ellenséges környezet (relatív fogalom) Minden környezet minden időpontban tartalmaz potenciálisan ártalmas

Részletesebben

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C 8. 9. ročník základnej školy 3. a 4. ročník gymnázia s osemročným štúdiom Gyakorlati-elméleti rész Feladatok 1. Oldd meg a

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

Eurázsiai borz (Meles meles)

Eurázsiai borz (Meles meles) Eurázsiai borz (Meles meles) Felismerés jegyei: A borz feje és nyaka fehér, két a szem és a fül vonalában húzódó - fekete sávval. A fej vékony és hegyes, a test és a lábak rövidek. A szemek és fülek kicsik,

Részletesebben

` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu

` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu Magyar Zoltán országgyűlési képviselő Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének ` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu Irományszám : S g7 G Érkezett 2015 AUG 0.6. Írásbeli kérdés Helyben Tisztelt Elnök

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

LEGO Madarak. Gyermekként nagyon szerettem LEGO kockákkal játszani. Még emlékszem a legelső LEGO készletre, amit anyukám vásárolt, hétéves koromban.

LEGO Madarak. Gyermekként nagyon szerettem LEGO kockákkal játszani. Még emlékszem a legelső LEGO készletre, amit anyukám vásárolt, hétéves koromban. LEGO Madarak LEGO Madarak Ma a világon több mint 10 000 madárfajt ismerünk. Mindegyik kontinensen megtalálhatóak és szaporodnak. Olyan eltérő éghajlaton is megélnek, mint a trópusok és az Antarktisz. Olyan

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor TestLine - RSMUS-Környezet kimeneti mérés Szélsőséges pontok: 0 pont +80 pont soportosítsd a világtájakat! 1. 4:00 Normál H Kelet Észak Északkelet él élnyugat élkelet Északnyugat Nyugat minden sorban pontosan

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Könnyen érthető programfüzet a Szegedi Vadasparkhoz

Könnyen érthető programfüzet a Szegedi Vadasparkhoz Könnyen érthető programfüzet a Szegedi Vadasparkhoz Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus képző Intézet A kiadvány a Könnyen érthetően Kommunikáció értelmi sérült emberekkel

Részletesebben

Környezeti Nevelési Program. Arcus Környezetvédı Egyesület. Topolya

Környezeti Nevelési Program. Arcus Környezetvédı Egyesület. Topolya Sihelnik József okleveles természetvédelmi mérnök Suturović Edita okleveles bilógus Arcus Környezetvédı Egyesület Környezeti Nevelési Program Arcus Környezetvédı Egyesület Topolya Alapfogalmak Környezetvédelem:

Részletesebben