Milyen célra a legjobbak?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Milyen célra a legjobbak?"

Átírás

1 Idén ezt a bírálatot fajtabemutatóval kötöttük össze, miután a hagyományos téli időpont helyett a vegetációs időszakban tartottuk a rendezvényt. Lakatos Tamás, a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a Ceglédi Kutatóállomás is része lett a több agráregyetemből, valamint a volt NAIK intézeteiből gödöllői központtal megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek. A korai szilvák apróbbak maradtak A résztvevők először a majdnem 400 fajtából álló szilvaültetvényt nézték meg Nádosy Ferenc vezetésével. Az idei év a kajszi szempontjából katasztrofális volt. A késő tavaszi fagyok nagyon súlyos károkat okoztak a virágokban Cegléden is. Igen korán érik és jóízű a Juna A szilvánál valamivel jobb volt a helyzet, több fajtán egyáltalán nem látszott a fagy hatása. Ebben az 1. oldal (összes: 6)

2 évben jól lehetett tesztelni a szilvafajták fagyérzékenységét, a gyűjteményben ugyanis a legkülönbözőbb helyekről begyűjtött tájfajták, valamint a legújabb nemesítési eredményekből származó fajták is megtalálhatók. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fajta jól termett, mert a szilva később virágzik és később is indul a nedvkeringés a vesszőkben, mint a kajszinál. A történelmi fajták közül elsőként az Agenit vették szemügyre a vendégek. A régi francia tájfajta a mai napig is kedvelt a házikertekben. Nagyon finom, édes a gyümölcse, bár a színe kissé fakó. A gyűjteményben található magvaváló változat is. A Szakarka régi bolgár fajta, levelein nem láthatók vírustünetek. Idén az Elena német szilván és különösen a Presentán rekordtermés lesz. Ez két kedvelt fajtája a magyar termesztőknek, kiváló lekvár- és pálinka-alapanyagot szolgáltatnak. A korai érésű Katinka közepesen termett idén. Magyarországon nem annyira kedvelik, mert a gyümölcse apró marad. A német Topper és Topking sem elterjedt fajták, pedig minden évben sokat teremnek és kellemes, jól alakítható kis fát nevelnek. Nem úgy a Topfive, amely kiváló mélykék színével, finom édes-savas ízével az egyik legkedveltebb süteményszilva, de pálinkának is kiváló, egyre kedveltebb Magyarországon is. Az újabb telepítésekben található a Topfirst, amely a Čačanska ranával egy időben érik, csak nem annyira hajlamos a hullásra. Íze kellemes, nagyon korai. Szép kék színe miatt a kereskedők jobban kedvelik, mint a szerb fajtát. A korai szilvák közt említették a Juna fajtát, amely Magyarországon még nagyon kevés helyen található meg, de az első tapasztalatok kiválóak. Ez a legkorábbi szilva, jó ízű és hamar termőre fordul. Az idén, amikor a korai szilvák érési idejében még szinte nem volt csapadék, kicsi maradt a gyümölcse. Öntözéssel biztosan méretesebb lenne. Az utóbbi években folyamatosan nő a Haroma fajta népszerűsége, valószínűleg azért, mert hasonlít a Beszterceire, csak annál szebb a hússzíne és nem potyog. Igen bőtermő a kései, nagy gyümölcsű Topend, amit még hűteni is lehet, így a legkésőbbi szilvaként kerül a piacra novemberben. A Hanka szintén nagyon bőtermő, hamar termőre forduló, ígéretes fajta, még nem található ültetvényben Magyarországon. Az irodalmi adatok szerint (merthogy itt Cegléden is először terem) a Čačanska lepotica előtt érik. A végére maradt az egyik legkeresettebb frissfogyasztású szilva, a Toptaste (Kulinaria). Nagyon édes, Brix-foka nem ritkán eléri a at. Szép kék színű gyümölcse kemény állagú. A kereskedők is nagyon szeretik, mert jól szállítható. 2. oldal (összes: 6)

3 Bőtermő, ígéretes fajta a Hanka Kevés kajszi bírta a fagyot A szilvaültetvény bejárása után a társaság hűvös teremben, a feldolgozott gyümölcsbírálattal folytatta a szakmai napot, kifejezve abbéli reményét, hogy jövőre a kajszi-fajtagyűjteményt is meg tudják nézni, vagyis elmaradnak a tavaszi fagyok. Nemesítés szempontjából az érzékszervi bírálat nagyon hasznos és fontos. Az eredmények segítenek a szelekcióban, hiszen nem minden fajtajelölt alkalmas mind a három feldolgozási módra, vagy esetleg egyikre sem jó. Ezen a ponton eldönthetjük, szeretnénk-e tovább foglalkozni a kiszemelt hibriddel, érdemes-e fajtának bejelenteni. A meglévő fajtáink bírálata során kapott eredmények pedig a termelőknek is segítenek eldönteni, hogy frisspiacra, esetleg konzervipari feldolgozásra vagy pálinka készítésére létesítsenek új ültetvényeket. A kajszibarack bírálata során sajnos nem tudtunk sok mintát bemutatni a tavalyi nagymértékű fagykár miatt, viszont az előző és az idei év jól megmutatta nekünk, melyek azok a fajták és fajtajelöltek, amelyek nagyobb biztonsággal teremnek egy ilyen szélsőséges tavasz után is. Több ceglédi nemesítésű kajszibarack is szerepelt a kóstolási sorban, a Nyujtó Ferenc emléke, a Ceglédi szilárd, a Ceglédi bájos, az Afganisztánból származó Cegléden honosított Roxana, a román nemesítésű Sirena, a Szlovákiából származó Rakovszki, és az USA-ból származó fajta, a Flavor Cot. Mindhárom befőzési módnál első helyen a Flavor Cot végzett, tetszetőssége és állománya kiváló. 3. oldal (összes: 6)

4 Gyümölcskészítmények esetében fontos a szép szín és vonzó megjelenés Befőttbírálata során kiemelkedő eredményt ért még el a Ceglédi szilárd és a Rakovszky, ízük, színük és állaguk egyaránt kiváló. Az ivólébírálat alapján a Ceglédi szilárd szintén ott volt a legjobbak között, mellette a Roxana ízre, színre és illatra is kimagasló értékeket kapott. A lekvárbírálatban a Roxana ismét jól szerepelt, mellette a Sirena ért el jó eredményt jó állaga és íze által. Összességében elmondható, hogy tavaly az előzőekben említett kajszifajtákon volt megfelelő mennyiségű és minőségű, értékelhető termés. Nyolc órán át főzték a lekvárt A szilvabefőttek közül a szerb nemesítésű Čačanska lepotica minősült a legjobbnak, külleme, színe, alakja, mérete, valamint az állomány jellege alapján egyaránt elsőként végzett. Egyedül az íz és illat kategóriában múlta fölül a Tóth Elek által előállított HSz 647-es tétel, ami a zsűritagok pontozása alapján a második lett, alig 3 tized ponttal lemaradva. A következő helyeken az Ageni 698, a Bódi szilva és a French Improved végeztek. Az utóbbi három tétel közül csak a Bódi szilva kék színű, a másik kettő fakó, halványlila árnyalatú, de kimagaslóan édes gyümölcsű fajta. Az ivólevek pontjai között már lényegesen kisebb volt a különbség. A Čačanska lepotica és a HSz 647 fölényét behozta a magyar nemesítésű Besztercei Bt. 1-es fajta, amely illat kategóriában első helyen, küllem és szín szerint pedig a második helyen végzett. Az összesített pontszámok alapján az első a Čačanska lepotica, második a HSz 647, és alig lemaradva a harmadik a Besztercei Bt. 1 fajta lett. A negyedik és ötödik helyen a német nemesítésű Topking és Katinka fajták teljesítettek. Az idei bírálat utolsó készítményei a szilvalekvárok voltak. A gyümölcsöket addig főztük, amíg elérték az előírt legalább 55 Brix-fok értéket. Ez 5 kilogramm gyümölcs esetében átlagosan 8 óra volt, de nagyban függ a leszedett gyümölcs cukorfokától. Ezen a megmérettetésen az eredmények láttán tettünk egy érdekes megállapítást: nem törvényszerűen a legédesebb gyümölcsből lesz a legjobb lekvár. Ugyanis a két legédesebb gyümölcsű fajta végzett az utolsó helyeken. Ennek oka a főzési 4. oldal (összes: 6)

5 időben keresendő, ugyanis a magas cukorfok miatt nem kellett annyi ideig főzni, mint a többi fajtát, így nem sűrűsödtek be és hígabb állományú, világosabb készítmény lett a végeredmény. Mivel eltérnek az átlagtól, nem teljesítették a bírálók által elvárt jó szilvalekvár kritériumait: összehasonlítva a többivel alulmaradtak a pontok alapján. Első helyen végzett a német nemesítésű Katinka, második lett a hazai származású Bódi szilva, harmadik a szintén hazai Besztercei es klónja. Negyedik helyre sorolták a bírálók a francia nemesítésű Ageni 698-es klónját, az ötödik pedig a Kaliforniából származó, Ageni-magonc, a French Improved lett. A szilvát kevésbé viselték meg az idei tavaszi fagyok Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények a tavalyi év meteorológiai körülményei között termett gyümölcsökből készült termékeket jellemzik. Hasonlóan a borokhoz, egy-egy évjárat között is lehetnek markáns különbségek. Ahhoz, hogy általános véleményt fogalmazzunk meg egy-egy fajta alkalmasságáról bizonyos célokra (befőtt, ivólé, lekvár, aszalvány vagy friss fogyasztás), több év adatait kell vizsgálni. Biztató, hogy ezek a ceglédi nemesítésű fajták jól tűrik a tavaszi fagyot és még a bírálatokon is kiemelkedően szerepelnek. Mendelné Pászti Edina, Mendel Ákos, Demku Tamás, Nádosy Ferenc 5. oldal (összes: 6)

6 Szerző: Mendelné Pászti Edina/Mendel Ákos/Demku Tamás/Nádosy Ferenc Közzététel ideje: , péntek, 12:02 A forrás webcíme: 6. oldal (összes: 6)

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera:

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MEGGY:

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Import szilvaoltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása után,

Részletesebben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben 2013 július 16-án több mint százan vettek részt a Gyümölcstermesztési

Részletesebben

AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN

AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN Surányi Dezső történeti-ökológus, botanikus Kecel, Szilvafórum 2017. aug. 3. A gyümölcsfajok és-fajták ökológiai igényeinek pontos ismerete nem

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása

Részletesebben

Régi és új szilvafajták

Régi és új szilvafajták A koronaformákról és a szilva metszéséről Gonda István, a Debreceni Egyetem professzora beszélt. Az új fajták növekedési sajátosságai nagyon eltérőek, ezért érdemes külön csoportosítani azokat és eltérő

Részletesebben

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ)

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ) Import kajszioltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása után,

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Szilvanap Cegléden biztató érdeklődés

Szilvanap Cegléden biztató érdeklődés Szilvanap Cegléden biztató érdeklődés Zsúfolásig telt rendezvényházban került sor a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézete (NAIK GyKI) által szervezett szilvanapra

Részletesebben

Konténeres gyümölcsoltványok, 2013. nyár

Konténeres gyümölcsoltványok, 2013. nyár Konténeres gyümölcsoltványok, 2013. nyár Az idei évben megkezdtük konténeres gyümölcsoltványaink forgalmazását, törekedtünk arra, hogy a különleges, védett fajták is jelen legyenek a szortimentünkben.

Részletesebben

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái Szerkesztette Tóth Magdolna Alma Batul Származás: Erdélyből származik Érési idő: szeptember vége október eleje, novembertől márciusig fogyasztható, kiválóan tárolható

Részletesebben

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás árut ad. Egyközepű (monocentrikus) fejeket képez. Magas, erős növekedésű

Részletesebben

Tenyészedényes szilvafajták és alanykombinációik fenofázisai ( )

Tenyészedényes szilvafajták és alanykombinációik fenofázisai ( ) Tenyészedényes szilvafajták és alanykombinációik fenofázisai (2011-2013) Czinege Anikó 1 - Soltész Miklós 1 - Nyéki József 2 1 Gyümölcstermesztési Szakcsoport/Kertészeti Tanszék, Kecskeméti Főiskola 2

Részletesebben

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

A szilva intenzív koronaformái és a metszés A szilva intenzív koronaformái és a metszés Dr. Gonda István professor emeritus Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet Ültetési rendszer kísérlet négy szilvafajtával Telepítés éve: 1997 tavasz Alany:

Részletesebben

Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations

Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations Czinege Anikó Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskeméti

Részletesebben

Szilvafajták savtartalmának alakulása ban

Szilvafajták savtartalmának alakulása ban Szilvafajták savtartalmának alakulása 2012-2013-ban Czinege Anikó 1, Pető Judit 2 1 Gyümölcstermesztési Csoport/Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskeméti Főiskola, 2 Környezettudományi Csoport/Kertészeti

Részletesebben

Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában

Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában 2015.10.09. Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tájfajták kialakulása Kultúrnövényeink nem Európai eredetűek A legtöbb fajtőshonosnak kell mondanunk

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben. Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs

Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben. Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs Szilvafajták szaporítási aránya Magyarországon 2001-2015 között A főbb szilvafajták szaporítási

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Megjelenik kéthetente 2012. augusztus 14. Felelős

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai NAIK-MKSZN (Cegléd) Surányi Dezső. Cegléd, szeptember 1.

A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai NAIK-MKSZN (Cegléd) Surányi Dezső. Cegléd, szeptember 1. A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai NAIK-MKSZN (Cegléd) Surányi Dezső Cegléd, 2016. szeptember 1. A Római Birodalomban egyetlen szilva ábrázolás (Balácapuszta) A Kárpát-medence alkalmas

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni Mint a statisztikákból kiderül, mogyoró és mandulát apróbb területeken ültettek, nehéz a számbavételük - mondta el Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Szerencsére a területalapú

Részletesebben

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Dr. Varga Lajos Agroport-D Kft. A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Fajtanemesítés Fajtaelismerés Hazai nemesítésű fajták, fajtahasználat Vetőmagtermesztés

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2019. tavasz A + jellel jelölt alany nemes kombinációkra tudok mennyiség függvényében árajánlatot adni. Az árajánlatot EUR-ban adom meg, de fizetni lehet

Részletesebben

Pomológia. Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia

Pomológia. Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia Pomológia Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia Fajta: gazdasági tulajdonságai, fajtabélyegei alapján elkülönített fajon belüli rendszertani

Részletesebben

A Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták szerepe napjainkban

A Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták szerepe napjainkban A Kárpát-medence A Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták szerepe napjainkban Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tápiószele, 2015. 10. 20. Európa legrégibb kultúrája növénytermesztés 8 000 év

Részletesebben

A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők

A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők A csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó jellemzők Termésminőség A csemegeszőlőfajták minősége cukor és savtartalom mellett az ízharmónia és a tetszetősség is fontos A nagy, laza fürtű és nagy

Részletesebben

Augusztusi őszibarackok

Augusztusi őszibarackok A hónap témája Gyümölcstermesztés ROVATVEZETŐ: Dr. Szalay László Augusztusi őszibarackok Dr. Szalay László SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest Az őszibarack fő fogyasztási

Részletesebben

Pullulo Faiskolai Kft. 2730 Albertirsa, Baross u. 14/1. Palesits Zsolt, 30/467 8612 E-mail: pullulokft@gmail.com

Pullulo Faiskolai Kft. 2730 Albertirsa, Baross u. 14/1. Palesits Zsolt, 30/467 8612 E-mail: pullulokft@gmail.com Konténeres bogyós árlista, merisztéma növényekből, 2014. június Málnák Blissy R Autumn Bliss (S) Nagy, kúp alakú gyümölcsökkel rendelkező, sarjontermő málna. Bogyójának színe középpiros, éretten sötétpiros.

Részletesebben

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38 DIÓ: Alsószentiváni 117 Alsószentiváni Bonifác Alsószentiváni Kései Milotai 10 Milotai bőtermő Milotai intenzív Milotai kései Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MANDULA_ Budatétényi 70

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Szőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete minden évben borversenyt rendez, hogy a gazdák egymás között meg tudják méretni boraikat. I. Nevezési

Részletesebben

Bokor faiskola évi őszi ajánlata

Bokor faiskola évi őszi ajánlata Bokor faiskola 2017. évi őszi ajánlata http://www.bokorfaiskola.hu (Készült: 2017.12.23 08:30:26) ELŐZETES RENDELÉSEKET FOLYAMATOSAN FELVESZÜNK! ---- GYÜMÖLCSFÁK --- 1 köteg 10 darab fát tartalmaz. ALMA

Részletesebben

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013.

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. I. Budapest Bora Borverseny A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. 1. Fogalmak - A borverseny olyan rendezvény, melynek célja a beküldött minták díjazása az érzékszervi

Részletesebben

NÖVÉNYNEMESÍTÉSSEL KULTÚRNÖVÉNYEINK SOKFÉLESÉGÉÉRT Matuz János

NÖVÉNYNEMESÍTÉSSEL KULTÚRNÖVÉNYEINK SOKFÉLESÉGÉÉRT Matuz János NÖVÉNYNEMESÍTÉSSEL KULTÚRNÖVÉNYEINK SOKFÉLESÉGÉÉRT Matuz János >420 >140 94 109 Nemzeti fajtalista 2010 FAJTA FAJ MEGNEVEZÉS db % db Szántóföldi növények 1422 41,6 97 Zöldségnövények 843 24,7 47 Gyógy,

Részletesebben

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Országos Szőlészeti, Borászati Konferencia Eger - 2015. január 21-23. Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Kozma Pál - Werner János PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Pécs PTE TTK Szőlészeti

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Csörgőalma gyümölcsöskert

Csörgőalma gyümölcsöskert Csörgőalma gyümölcsöskert Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság régi fajtákat felkutató, megőrző és bemutató kertje Csörgőalma Almák Októberre beérő, de nem télálló alma. Két színváltozata ismert: sárgás-zöldes

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

A tájfajta ősgabonák lehetőségei Több mint hetven hazai ágazati szereplő vett részt a peszektergenyei szakmai napon. Szántóföldi fajtabemutató Az elfeledett, tájfajta ősgabonák elterjesztésének céljával szervezte meg az ÖMKi a második,

Részletesebben

Csornai Gyümölcsfaiskola katalógus

Csornai Gyümölcsfaiskola katalógus Csornai Gyümölcsfaiskola katalóus Alma Vista Bella július 140 lilás erősen hanvas édes jó izű Golden Del. Tenroy ( Royal Gála) szep.véeokt. március 140-180 sára édes Starkin Nm.251 szep.vée nov-márc 150-170

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015

II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015 II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015 A verseny kiíró, rendező: - Fehérvár AV19 Kék-Fehér Fanatikusok Szurkolói Csoportja A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

Kihal a kajszi: kutatás a termesztőkkel együtt

Kihal a kajszi: kutatás a termesztőkkel együtt Ennek a régóta kutatott, de mindeddig megoldatlan problémának a feltárására és megoldására több konzorciumi kutatást indított a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Beszélgessünk az. őszibarackról és a. nektarinról. Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul

Beszélgessünk az. őszibarackról és a. nektarinról. Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul Beszélgessünk az őszibarackról és a nektarinról Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul 3: ŐSZIBARACK ÉS NEKTARIN 1) Új fajták az olasz termesztésben és a piacon

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei

A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei Ponicsánné Gyovai Ágnes Kollár Zsuzsanna, Simon Attila, Baktay Borbála Növényi Diverzitás Központ Tápiószele A NöDiK főbb tevékenységei Génforrások felkutatása,

Részletesebben

Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében. dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében. dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Diónemesítés helyzete Kínában (1 t szárított héjas termésmennyiség) 18 16 1 1 1 8 6

Részletesebben

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Májer János-Németh Csaba -Knolmajerné Szigeti Gyöngyi NAIK SZBKI 2014-es év időjárása szélsőséges, drámai volt! Korábbi években is hozzászoktunk a szélsőségekhez,

Részletesebben

Államilag elismert fehérborszőlő-fajták

Államilag elismert fehérborszőlő-fajták Államilag elismert fehérborszőlő-fajták Arany sárfehér (Izsáki, Izsáki sárfehér) Convar. pontica, subconvar balcanica Későn fakad, virágzik és érik Fagyérzékeny, fagyok után jól regenerálódik Közepes Szárazságra,

Részletesebben

SZÍNES PAPRIKA paletta

SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta Megújult kínálat Belföldre és exportra A paprika a világ zöldségtermesztésében előkelő helyen áll, mivel a mai korszerű táplálkozás nélkülözhetetlen eleme.

Részletesebben

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés GfK Custom Research A friss zöldség, gyümölcs vásárlások GfK Hungária / Sánta Zoltán OMÉK 2011 A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés kedvező adottságok, de csökkenő termelés 2 kemény korlátok között:

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.12.07.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi Birsfajták megfigyelése génbankokban Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tápiószele 2014. 10. 21. Ökológiai igény Elő- és Közép-Ázsiából származik Meleg- és fényigényes gyümölcsfaj Téli lehűlésektől (-20 -

Részletesebben

Kajtár-Czinege Anikó. Kertészeti Tanszék, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Pallasz Athéné Egyetem, Magyarország

Kajtár-Czinege Anikó. Kertészeti Tanszék, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Pallasz Athéné Egyetem, Magyarország Gradus Vol 3, No 2 (2016) 321-326 ISSN 2064-8014 SZILVA ALANY-NEMES KOMBINÁCIÓK GENERATÍV TELJESÍTMÉNYE KECSKEMÉTEN 2016-BAN GENERATIVE CAPACITY OF THE PLUM ROOTSTOOK VARIETY COMBINATIONS IN KECSKEMÉT

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2018.06.28.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet VAJKRÉM alapok Őszinte leszek, vajkrémet készíteni nem

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Alanyfajták tulajdonságai (Az anyatelepeken) Vesszők beérlelése - a tenyészidő függvénye - befolyásolja a ráoltott nemes érési folyamatait Vesszőhozam:

Részletesebben

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1 Helena projekt Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence A projekt célja A HELENA program EU FP 6-s kutatási program része volt, amely az európai fiatalok étkezési- és fogyasztási szokásainak

Részletesebben

Nem mondunk le a mirelit zöldségről

Nem mondunk le a mirelit zöldségről Az elmúlt évek legszélesebb körű termékvisszahívására került sor a napokban egy magyar üzemben gyártott gyorsfagyasztott áruk lisztériafertőzése miatt. A forgalomból olyan nagy mennyiségű árut kénytelenek

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

XVIII. évfolyam, 14. szám, 2014. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVIII. évfolyam, 14. szám, 2014. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVIII. évfolyam, 14. szám, 2014 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVIII. évfolyam, 14. szám, 2014 Megjelenik kéthetente július 29. Felelős

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Versenyző neve Település Fajta Főzde Érem Champion

Versenyző neve Település Fajta Főzde Érem Champion 1. Almási Levente Budapest Hárslevelű törköly pálinka Etesi Pálinkafőzde Ezüst 2. Bacsa Béla Balassagyarmat Katinka szilva pálinka Rózsa Pálinkaház Kft. Ezüst 3. Bacsa Béla Balassagyarmat Quercus Lepotica-Besztercei

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE Készítette: Dr. Farkas Ágnes Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszék 2009 _ Kutatási előzmények

Részletesebben

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN 78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ 2017. ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN i. Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke ii. Kisvállalkozás által előállított termék iii. Közepes-és nagyvállalkozás

Részletesebben

AZ ÉSZAKKELET-MAGYARORSZÁGI MEGGY TÁJFAJTA SZELEKCIÓ EREDMÉNYEI ÉS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE. Szabó Tibor

AZ ÉSZAKKELET-MAGYARORSZÁGI MEGGY TÁJFAJTA SZELEKCIÓ EREDMÉNYEI ÉS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE. Szabó Tibor AZ ÉSZAKKELET-MAGYARORSZÁGI MEGGY TÁJFAJTA SZELEKCIÓ EREDMÉNYEI ÉS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE Szabó Tibor Budapest, 2007 A doktori iskola megnevezése: Interdiszciplináris (Kertészettudományi) Doktori Iskola

Részletesebben

Erzsébet Királyné megkoronázásának évfordulója tiszteletére június. 7. napján 10 órai kezdettel SISI KEDVENC BORA.

Erzsébet Királyné megkoronázásának évfordulója tiszteletére június. 7. napján 10 órai kezdettel SISI KEDVENC BORA. Sisi Alapítvány Székhely: 2344 Dömsöd, Dabi krt. 30/a. Telefon:+36 24 434 412 Mobil:+36 70 332 8852 Bankszámlaszám: 51700272-10013711 IBAN: HU19 5170 0272 1001 3711 0000 0000 www.sisibal.hu Felhívás A

Részletesebben

AZ ESÉLY AZ ÖNÁLLÓ ÉLETKEZDÉSRE CÍMŰ, TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0089 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PÁLYÁZAT. Szakmai Nap II. 2015. február 5.

AZ ESÉLY AZ ÖNÁLLÓ ÉLETKEZDÉSRE CÍMŰ, TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0089 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PÁLYÁZAT. Szakmai Nap II. 2015. február 5. AZ ESÉLY AZ ÖNÁLLÓ ÉLETKEZDÉSRE CÍMŰ, TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0089 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PÁLYÁZAT Szakmai Nap II. (rendezvény) 2015. február 5. (rendezvény dátuma) Nagy Éva (előadó) Bemeneti mérés - német (előadás)

Részletesebben

Ruszból. Kismis lucsüsztüj. Kismis vadkana

Ruszból. Kismis lucsüsztüj. Kismis vadkana Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MAGNÉLKÜLI CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Ruszból Kismis lucsüsztüj Kismis vadkana Kismis moldavszkij Fehér Szultán Belgrádi magvatlan Ruby King Vénusz Flame seedles

Részletesebben

Térképezzük fel a kakaó ízét

Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó izét Csakúgy, mint a bornál, a csokoládé egyedi íze a kakaóbab termőterülettel erősen befolyásolja. A kakaóbab íze függ a termőföld minőségétől, a termelés

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Az olasz Battistini Vivai kajszioltvány választéka 2019. tavaszra Érdeklődés esetén a Palesits Faiskolai Kft. ad árajánlatot az oltványokra! A behozatalt 100 db feletti tételeknél tudjuk megoldani, házi

Részletesebben

Országos pálinka- és törkölypálinka- verseny. Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat. Cac. 135022 Szilva - Lepotica

Országos pálinka- és törkölypálinka- verseny. Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat. Cac. 135022 Szilva - Lepotica Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat Cac. 135022 Szilva - Lepotica Takács László arany Cacanska Lepotica Szilva Szomolyai 131002 Cseresznye - fekete arany Szomolyai fekete csresznye Birskörte

Részletesebben

CSÍPŐS FAJTA. Kecskemét-Gödöllő, 2014. január. A sikeres együttműködés reményében: Dr. Bittsánszky János vezérigazgató ZKI Zrt.

CSÍPŐS FAJTA. Kecskemét-Gödöllő, 2014. január. A sikeres együttműködés reményében: Dr. Bittsánszky János vezérigazgató ZKI Zrt. FŰSZERPAPRIKA kínálat 2014 Tisztelt fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő! A kormány 2014. január 1-vel létrehozta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). Ennek következtében a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető.

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. 1. A termék bemutatása 1.1 Kérjük, adja meg azt az elnevezést, amellyel a terméke értékesítésre kerül:. 1.2 Amennyiben ismert más elnevezése

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK CSÖKKENTÉSE

AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK CSÖKKENTÉSE World Robot Olympiad 2018 Regular kategória Elementary korosztály A játék leírása, szabályok és pontozás AZ ÉLELMISZER FONTOS ÜGY AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK CSÖKKENTÉSE Verzió: Végleges változat január 15.

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola kompetenciamérésének 2015-es évi intézményi értékelése Készítette: Knódel Éva

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola kompetenciamérésének 2015-es évi intézményi értékelése Készítette: Knódel Éva Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola kompetenciamérésének 2015-es évi intézményi értékelése Készítette: Knódel Éva 2016. június 17. 6 évfolyam A hatodik évfolyamon összesen 296 diák tanult

Részletesebben

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete A gyümölcsfélék: fásszárú (kivéve a szamóca), több éves, nyersen vagy feldolgozva élvezettel fogyasztható nagy beruházási igényű, fajlagos költségű és fajlagos

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.06.22.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

BJCP & Verseny. Mezei Krisztián. Budapest, Legenda Sörfőzde Center,

BJCP & Verseny. Mezei Krisztián. Budapest, Legenda Sörfőzde Center, BJCP & Verseny Mezei Krisztián Budapest, Legenda Sörfőzde Center, 2018. 09. 15. Beer Judge Certification Program (BJCP) Miért döntöttünk a BJCP mellett? Mit jelent a regisztrált verseny? Mik az alapvető

Részletesebben

Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában

Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában Összeállította: Dr. Szabó Tibor Biodiverzitás Az élőlények sokféleségét jelenti Agrobiodiverzitás alatt a termesztett növények sokféleségét értjük

Részletesebben