Mozgásprogram. füzet. Mozogjon rendszeresen és előzze meg a betegségek kialakulását! EFI Egészségfejlesztési Iroda Bicske

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mozgásprogram. füzet. Mozogjon rendszeresen és előzze meg a betegségek kialakulását! EFI Egészségfejlesztési Iroda Bicske"

Átírás

1 Mozgásprogram Mozogjon rendszeresen és előzze meg a betegségek kialakulását! füzet EFI Egészségfejlesztési Iroda Bicske

2

3 Készült a Bicskei Egészségfejlesztési Iroda megbízásából Szerkesztette: Némethné Mikó Éva, gyógytornász 2015.

4

5 Tartalomjegyzék: I. A láb és a talp izmainak erősítése, a boka kimozgatása II. A fájós váll kimozgatása III. Artériás értorna kézre IV. Artériás értorna lábra V. Vénás torna VI. Gyógytornagyakorlatok a csontritkulás megelőzésére VII. Gerinc torna VIII. Nyak mozgásterjedelmét növelő tornagyakorlatok IX. Tornagyakorlatok csontritkulás esetén X. Légzőgyakorlat

6 I. A láb és a talp izmainak erősítése, a boka kimozgatása A gyakorlatokat olyan széken ülve végezzük, hogy a boka és a térd is derékszögben legyen. A tornát naponta végezzük el. Minden gyakorlatot 10x, majd később 20x végezzünk, először egyhelyben, majd lépegetünk előre és vissza a kiinduló helyzetbe. 1. Karmoljuk be a lábujjakat úgy, hogy a talpunk egy hidat képezzen 10x, majd karmolvalazítva haladjunk előre és vissza. 2. Állítsuk mindkét lábat sarokra megtartva pár másodpercig, majd letenni. Lépegessünk előre-hátra. 3. Lábujjhegyre állítsuk mindkét lábat egyszerre, megtartjuk, majd letesszük. Ebben a helyzetben is lépegetünk előre és vissza. 4.

7 4. A lábujjakat bekarmolva a talpat a külső talp szélére állítjuk. Ezen gyakorlatokat állva is végezzük el. Üljünk egyenes háttal, tegyük át egyik lábat a másikon vagy labdára, székre úgy, hogy a sarok szabadon mozoghasson. 5. Húzzuk fel a lábfejet, majd ellazítjuk 10x. Nyújtózzunk a talaj felé is 10x. Integessünk a lábfejjel lassan, nyújtózva fel és le. 6. Felhúzott lábfejjel karmoljuk be a lábujjakat, megtartjuk, majd lazítunk 10x. 5.

8 7. A felhúzott, bekarmolt lábfejet úgy fordítjuk, mintha megnéznénk a talpunkat, megtartjuk pár másodpercig és lazán visszaengedjük a kiinduló helyzetbe. 8. Körözzünk a lábfejjel bokából mindkét irányba 10x. 9. Felhúzzuk a lábfejet, bekarmoljuk a lábujjakat, majd terpesszük azokat. 6.

9 II. A fájós váll kimozgatása Háton fekve, vagy széken, fotelben kényelmesen hátradőlve végezzük a gyakorlatokat. 1. Fűzzük össze az ujjakat és a két kart együtt emeljük fel fej fölé, egyik kéz segíti a másikat, könyök enyhén hajlítva legyen. 2. Ha fej fölé tudjuk emelni a karokat, húzzuk be mindkét kezet a fej mögé, a könyököket becsukjuk az archoz, majd vissza visszük, a könyököket kinyitjuk. 7.

10 3. A nyitás után kinyújtjuk a karokat magasra fej fölé, visszaengedve újra nyújtjuk, de már kifordított tenyérrel. Visszafordítjuk, és enyhén hajlított könyökkel engedjük a kezeket ölbe vagy a hasra. 4. A karokat mindig összefűzve addig emeljük, ameddig tudjuk. A gyakorlatokat csak 1x végezzük óránként fekve vagy ülve egyaránt. Ha pár nap alatt nem csökken a fájdalom mértéke, orvoshoz kell fordulni. 8.

11 III. Artériás értorna kézre 1. Kiinduló helyzet: Széken egyenes háttal ülve mindkét láb talpon. 2. Légző gyakorlat: orron be, szájon kifújni a levegőt. 2x. 3. Test mellett mindkét kéz ujjait gyorsan mozgatjuk 10 mp-ig. 4. Fej fölé emeljük a karokat és enyhén hajlított könyökkel tartjuk 10mp-ig (ne mozgassuk a karokat a levegőben), közben légzés. 5. Ezt ismételjük 8x úgy, hogy a gyakorlatot mindig fent fejezzük be. 6. A gyakorlatok után ölben pihentetjük a kezeket. Naponta többször is végezhető hideg, rossz vérkeringésű végtag esetén. 9.

12 IV. Artériás értorna lábra 1. Kiinduló helyzet: Háton fekve. 2. Légző gyakorlat: orron be, szájon fújjuk ki hosszan a levegőt 2x. 3. Bemelegítés: bicikliző mozgás a lábakkal egyenként 5x előre és vissza. 4. Az egyik lábat lelógatjuk az ágyról úgy, hogy ne érjen a talajhoz, ezzel a lábbal gyors lábujjmozgásokat végezni 10mp-ig. 5. Felemelni a lábat a levegőbe, vagy egy takaróra/párnára feltenni és pihentetni 10mp-ig, eközben mély légzés. 6. Újra ismételjük meg a 4. és az 5. gyakorlatot 8x. 7. A másik lábbal is végezzük el ugyan így. 8. Ha mindkét lábbal befejeztük a gyakorlatokat kiülni az ágy szélére, a lábak alátámasztva, légzőgyakorlat, pihenés. FONTOS: A gyakorlatokat először az ép, majd a sérült vagy érszűkületes lábbal végezzük el. 10.

13 V. Vénás torna 1. Légzőgyakorlat: orron be, majd szájon kifújjuk a levegőt. 2. Bokamozgatás: egyik láb a levegőbe nyújtva, másik a matracon talpra húzva. 6-szor egyik lábbal, 6-szor a másik lábbal is. Utána ismételni. 3. Térd mozgatása: biciklizés egy lábbal 6-szor, majd a másik lábbal is, - - ezután ismételni. 4. Légzőgyakorlat. 5. Csípőből való lábkörzés: az egyik lábunk talpon van, a másikkal a levegőbe - köröket rajzolunk 3x-3x és egyszer ismételni. 6. Légzőgyakorlat: mindkét lábunk talpon, a belégzéskor a térdeket terpesz- - be engedjük, kilégzéskor visszazárni őket, 3x. 7. Fenék emelés: a lábak talpon, a feneket felemelni, majd visszaengedni a matracra. 3x. A karok a test mellett helyezkednek el. 8. Mindkét láb nyújtva a bokákat és a térdeket egymás felé fordítva kifújjuk a levegőt, kifelé fordítva belégzés. 3x ismételni. 11.

14 VI. Gyógytornagyakorlatok a csontritkulás megelőzésére. A gyakorlatok célja a helyes testtartás elsajátítása az izmok lazítása, nyújtása és erősítése. Minden nap tornázzunk, egy gyakorlatot 8-10x végezzünk el. Háton fekve: 1. Lábujjak karmolása, nyújtása. 2. Mindkét karral nyújtózva fej mellé orron engedjük be a levegőt, karokat lehozva szájon fújjuk ki 2x. 3. Derekunkat leszorítjuk, a talajhoz karokkal fej fölé visszük, óvatosan megnyújtózunk, majd a karokat a test mellé hozva ellazítunk. 4. Bal lábat talpra tesszük, jobb lábat kinyújtjuk, karok fej mellett a nyújtott térdet hashoz húzzuk, két kézzel megérintjük és visszanyújtjuk a kiinduló helyzetbe 10x majd a másik lábbal is. 12.

15 5. Karok test mellett, minkét láb talpon, hashoz húzzuk a térdeket, megtartjuk, és egyik lábbal biciklizünk 10-ig számolva, majd letesszük talpra a lábakat. Újra a másikkal is. Oldalt fekve: A felül lévő térdet hashoz húzzuk, megfogjuk a felül levő kézzel és megnyújtózunk a karral, lábbal ellentétes irányba, majd újra összeérintjük. Folyamatosan eleinte 3x, majd 5x- 8x. Másik oldalunkon is végezzük el a gyakorlatot, vigyázzunk, ne homorítsunk a nyújtózáskor. 13.

16 Hason fekve: 1. Alkarra támaszkodva egyik karral fej mellé nyújtózzunk, tartjuk 3-ig számolva, majd vissza a kiinduló helyzetbe, váltva a másikkal is. 2. Jobb kéz a homlok alatt, bal kar fej mellett derékszögben hajlítva, összeszorítjuk a fenékizmokat, megemeljük a bal kart, megtartjuk, majd ellazítunk. 8x. Végezzük el a másik karral is. Ha a homlok alá összehajtott törölközőt teszünk, mindkét karral egyszerre is végezhetjük a gyakorlatot. 14.

17 Négykézláb helyzet: 1. Szembe fordított ujjakkal, egyenes háttal lassan hajlítsuk a könyököket, leengedjük a mellkast, majd felnyomjuk magunkat. 2. Alkarra támaszkodva nyújtsuk a jobb lábat hátra a test folytatásába és emeljük a lábat lassan fel és le. A hátunk legyen egyenes, hasunkat húzzuk be, a légzést ne tartsuk vissza. Másik lábbal is 8x végezzük el a gyakorlatot. 15.

18 3. Nyújtsuk ki a bal kart és a jobb lábat a talajra, majd egyszerre emeljük el onnan megtartva a levegőben 2, vagy 3-ig számolva, majd letesszük, és újra emeljük. Hasunkat húzzuk be, a levegőt ne tartsuk vissza. A csontritkulás megelőzésére javasolt a séta, a Nordic Walking, és a könnyed tánc (napi 1 óra). 16.

19 VII. Gerinc torna Bemelegítő gyakorlatok, amelyek derékfájás esetén is alkalmazhatók! Kiinduló helyzet háton fekve: 1. Légzés orron be, szájon ki. 2. Jobb kéz a bal boka irányába nyújtózik, miközben a bal térdet hashoz húzzuk, majd visszateszszük. 3x váltva a másik lábbal is. 3. Fenék emelés 5x fel és vissza a matracra, ha nem tudjuk elvégezni, akkor elegendő a fenékizmok összeszorítása is. 4. Kiinduló helyzet: mindkét láb talpra húzva a térdeket óvatosan jobbra, majd balra engedjük. A karok oldalhelyzetben, vállmagasságban pihennek. 17.

20 5. A kiinduló helyzet ugyanaz, mint a 4. pontban. Átnyújtózunk az egyik kézzel a másikhoz, a levegőt kifújjuk, majd visszatérünk a kiinduló helyzetre, azután a másik irányba is. 6. Mindkét kéz tarkó alatt, a jobb könyököt és a bal térdet közelítjük egymáshoz, majd vissza, váltva a másikkal is. 3x. 18.

21 Hasizom erősítő gyakorlatok: 1. Mindkét láb talpon, együtt húzzuk a térdeket hashoz. Tartani, majd letenni, 5x. 2. Kiinduló helyzet ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál. Az egyik térdet kinyújtjuk a matrac fölé, megtartatni, majd visszahúzni, ezután a másikat is. Eközben a derekat a matrachoz szorítjuk. 19.

22 3. Tarkó alatt mindkét kéz, a lábak talpon. A jobb könyököt és a bal térdet egymás felé közelítjük. 4. A fejet és a lábat visszaengedjük a matrac felett, megtartjuk, és innen újra közelítjük egymáshoz 5x, majd a másik könyökkel és térddel is ugyanezt végigcsináljuk. 5. Lazítás: mindkét láb talpon, a térdeket jobbra balra fektetjük a matracra. Amikor oldalra engedjük a térdeket, az orron engedjük be a levegőt, mikor pedig középen van a térd, kifújjuk a szájon. 20.

23 Hátizom erősítő gyakorlatok 1. Kiinduló helyzet hason fekve. Bal kéz a homlok alatt, jobb kar a fej mellett nyújtva, a jobb kart és a bal lábat megemeljük, megtartjuk 2 másodpercig, majd visszaengedjük ismét. 2 másodpercig lazítunk, 5x ismételünk, majd a másik oldallal is végigcsináljuk ugyanezt. 2. Mindkét kar a fej mellett helyezkedik el, megemeljük a jobb kart és a bal lábat és a fejet is, megtartjuk 2mpig, majd utána ellazítjuk 2mp-ig. 21.

24 3. A karok a test mellett, a homlok alá összehajtott törölközőt teszünk. Megemeljük a fejet, vállat, karokat és a mellkast is, megtartjuk, majd visszaengedjük és lazítunk. 4. A kiinduló helyzet ugyanaz, mint a 3. gyakorlatnál. A megemelt helyzetben mindkét kart tarkóra tesszük, ezután visszahelyezzük a test mellé, utána lazítunk. 5x. 5. A karok a fej mellett, megemelkedünk két kar, fej, váll és a mellkassal, megtartjuk 2 mp-ig, ezután lazítunk 2 mp-ig. 22.

25 Álló helyzetben: 1. Álljunk párhuzamos lábbal a talajon fenékizmokat megfeszítve, hasunkat behúzva, vállakat hátrahúzzuk, lapockákat a gerinc irányába zárjuk, fejtetővel nyújtózzunk a mennyezet felé, állunkat a nyakunk felé tartsuk, majd lazítunk. 2. Mindkét karunkat vigyük fel magasra fej fölé és óvatosan nyújtózzunk váltva a jobb és a bal karral 2x-3x, majd leengedve a karokat lazítsunk. 3. Álljunk fal elé egy lépésre attól. Vállszélességben és vállmagasságban támaszkodjunk a falnak, lassan engedjük könyökhajlítással magunkat közel a falhoz, majd toljuk vissza a kiinduló helyzetbe. 4. Nyújtott karokat oldalirányba vigyük fel fej fölé, orron engedve be a levegőt mélyet lélegezzünk, majd hosszan kifújva hozzuk le test mellé. 2x ismételjük meg a légzőgyakorlatot. 23.

26 VIII. Nyak mozgásterjedelmét növelő tornagyakorlatok FONTOS: Minden gyakorlatot 5-ször végezzünk el! A gyakorlatokat egyenes háttal, széken, vagy ágy szélén ülve végezzük, karok lazán ölben pihennek. 1. Toljuk a fejünket leszegett állal kissé hátra, a fül, váll, csípő egy vonalban legyen, majd lazítsunk. 2. Nyitott szemmel hajtsuk a fejet lassan lefelé, állunkat a mellkas felé közelítjük, majd felemelve, hátrahajtva felnézünk a mennyezetre. 24.

27 3. Tekintetünkkel követve a mozgást forduljunk oldalra, majd óvatosan lassan nézzünk át a másik oldalra úgy, hogy próbáljunk egyre jobban a váll mögé nézni. 4. Hajtsuk oldalra a fejünket úgy, hogy arcunk előre néz, fülünket a vállunkhoz közelítjük, majd nagyon lassan visszavisszük középre és át a másik oldalra is. 25.

28 IX. Tornagyakorlatok csontritkulás esetén A gyakorlatokat óvatosan, lassan 6-10 másodpercig megtartva 5x-8x végezzük. Ha fáradunk, vagy fájdalom jelentkezik, hagyjuk abba a tornát és később, vagy másnap próbáljuk újra. Háton fekve: 1. A két térd legyen hajlítva, lábak talpon, a kezeket csúsztassuk hátra a bordák alsó széléhez, szájon hosszan fújjuk ki a levegőt és orron engedjük be 3x. 2. Karok legyenek test mellett vállakat és a karokat finoman szorítsuk a matrachoz, tartsuk és lazítunk. 3. Vigyük a karokat fej fölé, jobb térdet húzzuk hashoz és nyújtózzunk óvatosan a jobb karral a fej mellett derekunkat szorítsuk a talajhoz, így tartsuk meg, majd óvatosan visszaengedjük. Váltva a másik oldallal is. 26.

29 4. Karok test mellett, szorítsuk össze a fenékizmokat, tartjuk, majd lazítunk. A gyakorlat ugyanaz, mint előbb, de emeljük el a talajról a feneket úgy, hogy a derekunk lent maradjon és így tartsuk meg. 5. Tegyük a kezeket tarkó alá, lassan húzzuk egyik térdet hashoz, megtartjuk, másikat is melléhúzzuk, próbáljuk együtt mindkettőt megtartani és egyenként, vagy együtt óvatosan letenni. 27.

30 Széken ülve: 1. Üljünk egyenes háttal, amennyire tudjuk húzzuk ki magunkat, engedjük be orron a levegőt vállakat húzzuk kissé hátra majd lazítva kiengedjük szájon a levegőt. 2. Vigyük a jobb kart fej mellé és kicsi köröket rajzoljunk 3x egyik majd másik irányba, hátat tartsuk egyenesen, fej előre nézzen. 3. Kezeket tegyük a térdekre, vállunkat óvatosan vigyük hátra, mellkast emeljük ki, kapaszkodjunk meg a térdekben, tartsuk és lazítunk.. 4. Nyújtsuk előre a jobb kart vállmagasságban és a bal lábat a comb folytatásában. Megtartjuk, a hátat húzzuk ki, fejtetővel nyújtózva. Levegőt ne tartsuk vissza, könnyedén fújjuk ki szájon. Másik karral és lábbal is ismételjük váltva. 5. Tegyük a kezeket a térd fölé, talpakat nyomjuk a talajhoz, vigyük rá a testsúlyt, dőljünk kissé előre, mintha fel akarnánk állni, kissé emeljük el a feneket a székről, fenékizmokat szorítsuk össze, tartsuk a helyzetet pár másodpercig, majd lassan óvatosan üljünk vissza a székre és lazítsunk, pihenjünk rövid ideig és folytassuk a gyakorlatot. 28.

31 Négykézláb helyzetben: Könyök és térdtámaszban lassan ereszkedjünk hátra a sarok irányába, kezeket szorítsuk közben a talajhoz, majd a törzsünket vigyük vissza a két kéz közé, hátunkkal óvatosan homorítva, fejtetővel a test folytatásába nyújtózzunk. 29.

32 Állva: Álljunk szék mögé, vagy asztal, fal mellé, ahol meg tudunk támaszkodni, kapaszkodni. 1. Húzzuk ki magunkat, hasunkat kissé húzzuk be, lapockát a gerinc irányába húzva tartsuk. Vigyük a jobb kart fej mellé és tartsuk meg, érintsük meg a falat 3x, majd tegyük le a kart. Másik karral is végezzük el a gyakorlatokat. 2. Derék vagy mellkas magasságába kapaszkodjunk, vagy támaszkodjunk a falhoz, korláthoz: jobb kart és bal lábat egyszerre nyújtsuk, a lábat leérinthetjük magunk mögött. Tartsuk meg a helyzetet úgy, hogy hasunkat kissé behúzzuk, ne homorítsunk, levegőt se tartsuk vissza, majd könnyedén térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. 3. Álljunk kis terpeszben, vigyük fel a karokat széles magas tartásba lazán. Óvatosan nyújtózzunk a jobb karral, miközben a testsúlyt áthelyezzük a jobb lábunkra, lassan vissza, de még tartjuk. A másikkal is végezzük el a gyakorlatot a testsúly óvatos áthelyezésével. 30.

33 X. Légzőgyakorlat 1. Álló helyzetben mindkét lábon egyformán állunk, fordítsuk egymás felé a kézhátat a test előtt. Hosszan, szájon fújjuk ki a levegőt, majd a kezeket és ujjakat is széttárva fordítsuk ki test mellett a karokat, miközben orron engedjük be hosszan a levegőt. Ezt 3x ismételjük. 2. Járjunk egy helyben 10-ig számolva, majd magasra húzott térdekkel is 10-ig. Lábujjhegyen és sarkon is. 3. Támaszkodjunk meg ismét, hátunk egyenes fejtetővel a plafon felé nyújtózva, egyik térdet húzzuk hashoz, levegőt kifújva tartsuk 3-ig számolva, majd vissza a kiinduló helyzetbe. Másik térdet is húzzuk fel hasonlóan. 4. Lazítás, könnyed vállkörzés előre-hátra, mély légzés a vállak óvatos hátrahúzásával. Váljék egészségükre! 31.

34 32.

35

36

A csípõkopás gyógytornája

A csípõkopás gyógytornája A csípõkopás gyógytornája Az alábbi tornagyakorlatok leginkább az elsõ és második stádiumban ajánlottak. Csak saját felelõsségre végezhetõk! Nem helyettesítik az egyéni állapotnak megfelelõ, szakember

Részletesebben

A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőve

A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőve Csecsemő és gyermekkori légúti idegentest eltávolítása A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőver.

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok

Gerinctorna gyakorlatok Gerinctorna gyakorlatok Arthuman Központ www.arthuman.hu Tel: + 36 30 190 7315 Rendelői gyógytorna, McKenzie, Schroth, Terrier, Manuálterápiás kezelések, gyógymasszázs Gerinc betegségek kezelése (Porckorongsérv,

Részletesebben

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna Gerinctorna A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Részletesebben

SZKC_210_01. Stressz relax

SZKC_210_01. Stressz relax SZKC_210_01 Stressz relax szka210_01_diak.indd 3 2007.10.07. 20:27:05 szka210_01_diak.indd 4 2007.10.07. 20:27:05 Tanulói STRESSZ RELAX 10. évfolyam D1 Stresszel kapcsolatos szólások Képzeljetek el olyan

Részletesebben

A gerinc - Nyaki gerinc szakasz

A gerinc - Nyaki gerinc szakasz A gerinc - Nyaki gerinc szakasz Az emberi test vázát, tengelyét a gerincoszlop alkotja, biztosítva testünk helyes tartását. Mozgatórendszerünknek azt a részét képezi, amely a mai életmód mellett a legtöbb

Részletesebben

A, KAJAK. A kajak lapát fogása

A, KAJAK. A kajak lapát fogása A sportmozgás oktatása A, KAJAK A kajak lapát fogása 1, Mutassuk be a lapát részeit, úgy mint: a, toll b, szár (nyél) 2, Mutassuk be az evezés fázisait, úgy mint: a, vízfogás b, áthúzás (húzó és tolókéz)

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

GREAT IN 8 Az elfoglalt emberek edzése Edzés füzet 8X8 perces edzésprogramokat tartalmaz

GREAT IN 8 Az elfoglalt emberek edzése Edzés füzet 8X8 perces edzésprogramokat tartalmaz GREAT IN 8 Az elfoglalt emberek edzése Edzés füzet 8X8 perces edzésprogramokat tartalmaz Brendan McCarthy Egészség és fitnesz szakértő és TV-s személyiség Tartalomjegyzék Üdvözlés Kezdjen hozzá Bemelegítés

Részletesebben

Gyakorlatok székkel. . odal

Gyakorlatok székkel. . odal Gyakorlatok székkel OTTHONI TORNAPROGRAM Írta: Sheena Gawler tudományos munkatárs, Research Department of Primary Care & Population Health, University College London Medical School fejlesztési tanácsadó,

Részletesebben

AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN

AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN AUDI A6 4F 2005-2010 DÍSZÍTŐ ELEMEK SZÉTSZERELÉSE Első körben a középkonzol kerül terítékre. Kezdésképp húzzuk előre a vezető oldali és anyós

Részletesebben

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe.

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. Gyakorlatsor 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. 4. Karemelés oldalsó középtartásba. 5. Kar leengedés

Részletesebben

SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN JÚNIUS 19-TŐL 3D-BEN A MOZIKBAN! 1 = szürke 2 = zöld 3 = fekete 4 = piros 5 = kék 6 = barna

SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN JÚNIUS 19-TŐL 3D-BEN A MOZIKBAN! 1 = szürke 2 = zöld 3 = fekete 4 = piros 5 = kék 6 = barna SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN = szürke = zöld = fekete = piros = kék = barna JÚNIUS 9-TŐL D-BEN SZÁMOS SZÍNEZÉS VIHARZÓ = szürke = sárga = fekete = piros = kék = világoskék = sárgásbarna 8 = narancssárga 8

Részletesebben

PHANTOM PILÓTAKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ

PHANTOM PILÓTAKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ PHANTOM PILÓTAKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ További információ: Vigyázat Kor FIGYELEM! a forgó alkatrészek sérülést okozhatnak Ez a termék 18 éves kor alatt nem használható. Kérem olvassa el a Gyors Kezdo Útmutatót

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Mozgásterápia időseknek

Mozgásterápia időseknek Mozgásterápia időseknek Mozgásterápia időseknek,,egyes kutatók szerint egy testmozgással töltött óra két órával növeli meg az élettartamot. A mozgás jótékony hatása kihat a szervezet egészére, erősíti,

Részletesebben

Használati utasítás WORK KING

Használati utasítás WORK KING Használati utasítás WORK KING A szervizért és az alkatrészekért az eladó cég felel. Insportline Hungary kft. Kossuth Lajos u. 65, 2500 Esztergom tel. +36 (33) 313242, +36 (70) 211 8227, www.insportline.hu

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

észbontó ördöglakat Megoldófüzet a szétszedéshez Egyszemélyes játék 8 éves kortól

észbontó ördöglakat Megoldófüzet a szétszedéshez Egyszemélyes játék 8 éves kortól észbontó ördöglakat Megoldófüzet a szétszedéshez Egyszemélyes játék 8 éves kortól Importálja: Gém Klub Kft. 1092 Budapest, Ráday u. 30./B www.gemklub.hu 3 éven aluli gyerme keknek nem adható, mert az apró

Részletesebben

A GYAKORLATOK LEÍRÁSA

A GYAKORLATOK LEÍRÁSA BULGÁR JÓGA A bulgár gyógyítók légzőtornája magába foglalja sok keleti iskola tapasztalatát, hozzáadva ahhoz a Naksbandija muzulmán szerzetesrend szuffisztikus színezetét. A légzőgyakorlatot ennek a rendnek

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm Termék azonosító: KF 101 méretek: 88 x 62 x 147 cm Eszközhasználat célja : Megerősíteni és rugalmasabbá tenni a lábak és a derék ízületekhez kapcsolódó izomzatot. Használat: Mindkét kezével fogja meg a

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat gatizomtorna_belivek_2c 17.1.2008 10:08 Page 1 17 Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! Hüvelyszárazság, égô érzés, feszülés, viszketés, fájdalmas, örömtelen aktus? Sokkal több nôt érint, mint gondolná!

Részletesebben

Kísérleti állatok megfogása, kézbevétele, mozgatása - Ivar meghatározás

Kísérleti állatok megfogása, kézbevétele, mozgatása - Ivar meghatározás Kísérleti állatok megfogása, kézbevétele, mozgatása - Ivar meghatározás Dr. Varga Gabriella Gyakorlati jegyzet az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A szint kurzus hallgatóinak 1. Patkányok - Rats

Részletesebben

Az 5 tibeti jógagyakorlat Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell:

Az 5 tibeti jógagyakorlat Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell: Az 5 tibeti jógagyakorlat Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell: * Az első héten az öt rítus mindegyikét naponta csak háromszor végezzük el. Utána kilenc héten át minden héten

Részletesebben

Szijártó Éva. Előszó. A tanulás módszere: 1. Megfigyelés 2. Utánozás 3. Gyakorlás 4. Ismétlés

Szijártó Éva. Előszó. A tanulás módszere: 1. Megfigyelés 2. Utánozás 3. Gyakorlás 4. Ismétlés Előszó A Nail Art a körömdíszítés művészete. Szükség van műveléséhez érzékre, ízlésre. Mesterség is, amely tanulható és tanítható. Könyvünk a tanítás feladatát vállalta magára. A könyv pedagógiája azon

Részletesebben

Egyszeri ébresztő: Az ébresztő napi egyszeri beállításra alkalmas, hang demonstráló funkció

Egyszeri ébresztő: Az ébresztő napi egyszeri beállításra alkalmas, hang demonstráló funkció 5. oldal: Jellemzők: Idő: óra, perc és másodperc mutatók Stopper: 24 órás stopperóra, másodpercenkénti 1/5-ös beosztással, részidő mérése, amikor a stopperóra mérés eléri a 24 órás időtartamot automatikusan

Részletesebben

Domináns didaktikai feladat: ismeretszerzés. Célok

Domináns didaktikai feladat: ismeretszerzés. Célok Tanár: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE BEVEZETÉS TERMÉK AJÁNLÁSA MIRŐL VAN SZÓ, ÉS EZ MIÉRT FONTOS? Ahogy Bowerman is a győzelemhez szükséges előnyt kívánta megadni sportolóinak, a te feladatod sem más, mint hogy olyan

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT

TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT TÁMOP 4..2.B.2-3/-203-0007 Tanár: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály:. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés,

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Koszorúslány katalógus

Koszorúslány katalógus Koszorúslány katalógus Egy esküvő a menyasszony legfontosabb napja. Hagyjuk, had gondolják ezt, de mi tudjuk, hogy a koszorúslányok jelentős szerepet vállalnak a lakodalom során. Legfőbb feladatuk a vendégek

Részletesebben

BIRKÓZÁS. Tananyag Követelmény Megjegyzés -Az ókori mitológiai birkózó korokról tartott regélés. Héraklész, Milon, magyar vonatkozásban Botond monda

BIRKÓZÁS. Tananyag Követelmény Megjegyzés -Az ókori mitológiai birkózó korokról tartott regélés. Héraklész, Milon, magyar vonatkozásban Botond monda BIRKÓZÁS Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek, 6-8 év Cél - A sportolás, nevezetesen a birkózás megszerettetése - A rendszeres, folyamatos edzések utáni igény kialakítása - A fegyelem, figyelem képességének

Részletesebben

5 pontot, ha az alap-ábrához nem kapcsolódó, azt körülvevő végtag-kezdemények vannak.

5 pontot, ha az alap-ábrához nem kapcsolódó, azt körülvevő végtag-kezdemények vannak. Melléklet Vizuális Narratív Teszt - Értékelési segédlet az 1. sz. itemhez: A figura szerkezete szintek és pontszámok Az értékelés elején keresse meg, hogy a narratív rajzon található emberábrázolások közül

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése TÁMOP 4..2.B.2-/-20-0007 Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály:. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés,

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

PAIN GONE Használati Utasítás

PAIN GONE Használati Utasítás PAIN GONE Használati Utasítás Nyílt sebre ne használja! Ha más személyt kezel, akkor kezelés közben ne érintse meg a kezelt személy testét. 1. Általános utasítás Hogyan használja a PAIN GONE-t Fogja kézbe

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Geometria IV.

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Geometria IV. Geometria IV. 1. Szerkessz egy adott körhöz egy adott külső ponton átmenő érintőket! Jelöljük az adott kört k val, a kör középpontját O val, az adott külső pontot pedig P vel. A szerkesztéshez azt használjuk

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 6. évi versenykiírásához NŐI SZABADONVÁLASZTOTT GYAKORLATOK ANYAGERŐSSÉGE: BAJNOKI EGYÉNI SZERENKÉNTI CSAPATBAJNOKSÁG OSZTÁLY

Részletesebben

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz Torna (férfi) Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek: 6-8. év Előképző szakasz Cél: A sportág megszerettetése. Sokoldalú képzés. Előkészítő mozgások megismertetése: rendgyakorlatok, szabadgyakorlatok, szabadgyakorlat

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes 47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes Az óvodai gyógytestnevelés során egyre többször találkozunk a lúdtalp problémájával, számos kérdés hangzik, el a szülőktől,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 GERINCKÍMÉLET Kedves Betegünk! Összeállítottunk Önnek egy tájékoztató füzetet arról, hogy hogyan kímélheti hatékonyan gerincét. Természetesen tanácsaink hasznára válnak

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS KÉRDÉSEK? VIGYÁZAT! Modellszám: PFEVBE13710.0 Sorozatszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS KÉRDÉSEK? VIGYÁZAT! Modellszám: PFEVBE13710.0 Sorozatszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. Modellszám: PFEVBE1710.0 Sorozatszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. Sorozatszámmatrica HASZNÁLATI UTASÍTÁS KÉRDÉSEK? Ha van kérdése, vagy ha vannak hiányzó alkatrészek,

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Automata külső defibrillátor

Automata külső defibrillátor Automata külső defibrillátor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat elsősegélynyújtó tanfolyamának jegyzete Készítette: Erőss Attila Dr. AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (European Resuscitation Council

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Síelni balesetmentesen

Síelni balesetmentesen Síelni balesetmentesen téli üdülés és a gondtalan síelés alapja, akár alpesi síelésrõl, akár sífutásról, akár hódeszkázásról is van szó, a jól felépített edzésprogram. hideg közeledtével a téli sportok

Részletesebben

Otthoni Alapozó Edzésterv. Alapozó Edzésterv

Otthoni Alapozó Edzésterv. Alapozó Edzésterv Alapozó Edzésterv Otthoni alapozó edzésterv: 1 hét 14 1. hét, 1. nap Körök javasolt száma: 1 2. kar-derék kombi2 kar/törzsizmok kar oldalsó-közép könyök-hajlítás, nyújtás kar/váll 8 / 16 kar oldalsó-középtartás

Részletesebben

5in1 Rádiófrekvenciás-Kavitációs többpólusú Bi -Tripoláris Vákuumos rendszer. Használati utasítás

5in1 Rádiófrekvenciás-Kavitációs többpólusú Bi -Tripoláris Vákuumos rendszer. Használati utasítás 5in1 Rádiófrekvenciás-Kavitációs többpólusú Bi -Tripoláris Vákuumos rendszer Használati utasítás 1. 40Khz Kavitáció Beállítás: 1. Állítsa be az időt 2. Állítsa be az erősséget, növelje vagy csökkentse

Részletesebben

Használati útmutató. IN 3829 VibroGym insportline TULIPE

Használati útmutató. IN 3829 VibroGym insportline TULIPE Használati útmutató IN 3829 VibroGym insportline TULIPE 1 Köszönjük, hogy vibromasszázs berendezésünk vásárlása mellett döntött. A berendezés első használata előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót,

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 15 XV DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS 1 DERIVÁLT, deriválás Az f függvény deriváltján az (1) határértéket értjük (feltéve, hogy az létezik és véges) Az függvény deriváltjának jelölései:,,,,,

Részletesebben

60 SECOND TM FACE LIFT. Arcfeszesítő Használati útmutató

60 SECOND TM FACE LIFT. Arcfeszesítő Használati útmutató 60 SECOND TM FACE LIFT Arcfeszesítő Használati útmutató FIGYELMEZTETÉSEK Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót és őrizze meg későbbi tanulmányozás céljára. A készüléket 8 év feletti gyermek

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 4. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

INDOOR CYCLING BIKE. Termék száma.: 1318. Használati utasítás

INDOOR CYCLING BIKE. Termék száma.: 1318. Használati utasítás INDOOR CYCLING BIKE Termék száma.: 1318 Használati utasítás Fontos: olvassa el figyelmesen ezt a leírást, mielőtt először használatba venné ezt a terméket. Biztonsági okokból tartsa meg ezt a használati

Részletesebben

Spinner Bike Termék száma: 1316

Spinner Bike Termék száma: 1316 Spinner Bike Termék száma: 1316 Használati és szerelési utasítás Fontos: olvassa el figyelmesen ezt a leírást, mielőtt először használatba venné ezt a terméket. Biztonsági okokból tartsa meg ezt a használati

Részletesebben

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató InterMap Kft 2010 Tartalom FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató... 0 A kezelőfelület ismertetése... 1 Navigálás a térképen... 1 Objektum kijelölése... 3 Jelmagyarázat...

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

SL60. Csavarorsós Lineáris ablakmozgató motor

SL60. Csavarorsós Lineáris ablakmozgató motor 1 SL60 Csavarorsós Lineáris ablakmozgató motor KÉRJÜK FIGYELMESEN OLVASSA VÉGIG, MERT A TELEPÍTÉSI HIBÁKÉRT A GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ CÉG NEM VÁLLAL FELELŐSSÉGET! 2 Beépítési méretek: 1) Kengyel 2) Löketrúd

Részletesebben

V IVAMAX Használati útmutató FITNESSPRO H A S IZOM E R Õ S ÍTÕ

V IVAMAX Használati útmutató FITNESSPRO H A S IZOM E R Õ S ÍTÕ VIVAMAX FITNESS PRO HASIZOM ERÕSÍTÕ Használati útmutató Szerviz Márkus János 06/30/946-0388 Budapest, Fõ u. 68. METESZ Székház II. emelet, 211. ajtó Jótállási szelvény Vivaldi Kft. Típus:.... Gyártási

Részletesebben

JÁRÁST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK

JÁRÁST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK B-4372 Gyermek könyökmankó JÁRÁST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK Alsóvégtag sérülés, rendellenesség esetén a 2 db könyökmankó használata teljes tehermentesítést biztosít járás közben. Alumínium szerkezet, állítható magasság.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE TARTALOMJEGYZÉK Figyelmesztetõ matrica elhelyezése..........................................2 Fontos óvintézkedések....................................................3 Használat elött...........................................................4

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

8. Mellékletek. IV. Melléklet: Vizsgálati lap, Visszamérő és záró vizsgálati lap. VI. Melléklet: Résztvevőnkénti adat és mérés táblázatok, edzésnaplók

8. Mellékletek. IV. Melléklet: Vizsgálati lap, Visszamérő és záró vizsgálati lap. VI. Melléklet: Résztvevőnkénti adat és mérés táblázatok, edzésnaplók 8. ellékletek I. elléklet: Tájékoztató lap II. elléklet: Nyújtó gyakorlatsor III. elléklet: Edzésnapló IV. elléklet: Vizsgálati lap, Visszamérő és záró vizsgálati lap V. elléklet: Kérdőív VI. elléklet:

Részletesebben

A MOZGÁS A VILÁG MEGISMERÉSÉNEK KAPUJA

A MOZGÁS A VILÁG MEGISMERÉSÉNEK KAPUJA A MOZGÁS A VILÁG MEGISMERÉSÉNEK KAPUJA BEVEZETÉS Az emberi élet egyik érdekes, sőt egyenesen csodálatraméltó szakasza az első év, melyben a mozgás, az érzékszervek működése, az értelem, az öntudat elképzelhetetlenül

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi helymeghatározás A mérés megnevezése, célkitűzései: Földrajzi fokhálózat jelentősége és használata a gyakorlatban Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: narancs Szükséges eszközök: GPS készülék, földgömb, földrajz atlasz,

Részletesebben

Kezelés KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. 3/ Stimuláció A méreganyagok eltávolítása és a feszesség újjáépítése. 2/ Ionizáció A cellulit "feloszlatása"

Kezelés KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. 3/ Stimuláció A méreganyagok eltávolítása és a feszesség újjáépítése. 2/ Ionizáció A cellulit feloszlatása Kezelés 3 karcsúsító hatás egyetlen mozdulatban 1/ Lipo-Sculpting A cellulit "letörése" 2/ Ionizáció A cellulit "feloszlatása" 3/ Stimuláció A méreganyagok eltávolítása és a feszesség újjáépítése KEZELÉSI

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

ZE-NC2011D. Beszerelési útmutató VW

ZE-NC2011D. Beszerelési útmutató VW ZE-NC2011D Beszerelési útmutató VW Csatlakoztatás előkészítése Kösse össze a fő csatlakozó kábel megfelelő csatlakozóját a CAN/Stalk interfésszel. Csatlakoztassa a fő csatlakozó kábelt, ahogy azt az ábrán

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

Szakmai beszámoló NKA - KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 3509/01237 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT

Szakmai beszámoló NKA - KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 3509/01237 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT Szakmai beszámoló NKA - KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 3509/01237 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT A Laczkó Dezső Múzeum a Közgyűjtemények Kollégiumához benyújtott pályázatának köszönhetően vásárolhatta meg A fiúk

Részletesebben

Használati útmutató IN 3830 insportline Fresia

Használati útmutató IN 3830 insportline Fresia Használati útmutató IN 3830 insportline Fresia Köszönjük, hogy vibromasszázs berendezésünk megvásárlása mellett döntött. Használata előtt, kérem figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót a berendezés helyes

Részletesebben

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL:

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Használati utasítás A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportlike kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 1 A gép kizárólag otthoni használatra alkalmas. Abban

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés az edzés elméletébe 5. Kezdô edzésterv fényképes gyakorlatokkal 11. Minden a testépítôk étkezési titkairól 27

Tartalomjegyzék. Bevezetés az edzés elméletébe 5. Kezdô edzésterv fényképes gyakorlatokkal 11. Minden a testépítôk étkezési titkairól 27 Tartalomjegyzék Bevezetés az edzés elméletébe 5 Kezdô edzésterv fényképes gyakorlatokkal 11 Minden a testépítôk étkezési titkairól 27 Testépítô ételek elkészítése 36 Hét változatos étrend-minta 44 Fejezet,

Részletesebben

LIFT PLUS 60 SECOND FACE LIFT. Arcfeszesítő Használati útmutató

LIFT PLUS 60 SECOND FACE LIFT. Arcfeszesítő Használati útmutató LIFT PLUS TM 60 SECOND FACE LIFT Arcfeszesítő Használati útmutató FIGYELMEZTETÉSEK Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót és őrizze meg későbbi tanulmányozás céljára. A készüléket 8 év

Részletesebben

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2 Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a használati

Részletesebben

Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései. Problémák álló testhelyzetben

Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései. Problémák álló testhelyzetben Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései Az álló testhelyzet Az ülő testhelyzet RSI-CTD A szem problémái a képernyős munkahelyeken Az ülő (számítógépes) munkahely javasolt (klasszikus) elrendezése

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A SZAKEMBEREKNEK KATALÓGUS

A SZAKEMBEREKNEK KATALÓGUS A SZAKEMBEREKNEK KATALÓGUS A vendéglátásban és élelmiszeriparban dolgozók számára készült cipő. A csúcstechnológiájú talp jobb tapadást biztosít és túlszárnyalja a legigényesebb ipari előírásokat a száraz,

Részletesebben

3.990 Ft. 5.750 Ft. 5.750 Ft. Adam férfi szaunaszoknya. Barna Hamam férfi szaunaszoknya. Bordo Hamam férfi szaunaszoknya. Szaunabolt. szaunabolt.

3.990 Ft. 5.750 Ft. 5.750 Ft. Adam férfi szaunaszoknya. Barna Hamam férfi szaunaszoknya. Bordo Hamam férfi szaunaszoknya. Szaunabolt. szaunabolt. Adam férfi szaunaszoknya Adam férfi szaunaszoknya. 100% 180g/2m darázsmintás pamut anyagból fehér színben tép záras kivitelben. Könny kényelmes viselet a szaunában és a pihen térben egyaránt. 3.990 Ft

Részletesebben

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból?

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Szűcs Tímea Mit árulnak nekünk el a gyertyák? A Japán gyertyákra nem csak úgy tekinthetünk, mint egy téglalapra, ami megmutatja

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET

TESTNEVELÉS TANMENET TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Reflexológus szak. 2004. február 19.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Reflexológus szak. 2004. február 19. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Reflexológus szak 2004. február 19. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA A történet a középkori Tornyok Városával kezdődik. A négy hataloméhes nemesi család mindegyike arra törekszik, hogy megszerezzék a befolyást a legerősebb torony vagy még

Részletesebben