A rendezvények technikai feltételei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A rendezvények technikai feltételei"

Átírás

1 Roadshow szervezése A Roadshow-t az ország több városában, településén érdemes megszervezni, hasonló tartalommal. Résztvevőként elsősorban a kis- és közepes méretű vállalkozások vezetőit ajánlott meginvitálni. Ezeken a rendezvényeken kifejezetten gyakorlati példákon, sikertörténeteken illusztrálva kerülnek bemutatásra a rugalmas foglalkoztatási formák előnyei. A roadshow a konferencia-előadásoknál kötetlenebb, a szeminárium típusú eseményeken a szakmai tartalom illeszkedik a hallgatóság igényeihez. Az előadások interaktívak, mindenki számára érthetőek, befogadhatóak. A Roadshow rendezvényeken hasonlóan a munkaadóknak tartandó workshopokon - a résztvevőknek lehetőségük van feltenni kérdéseiket. A Roadshow rendezvények célja, hogy a mindennapokban is használható segítséget adjon a megjelenteknek, így a szakmai tartalom összeállításánál, az előadások és az előadók kiválasztásánál törekedni kell a konkrét témák, problémák, élethelyzetek bemutatására. A Roadshow rendezvény előkészülete és megszervezése megegyezik a Munkaadói workshop rendezvényének előkészületeivel, azonban előre meg kell tervezni, hogy hány helyszínen kerül a roadshow megrendezésre. Érdemes átgondolni, lesz-e állandó stáb, kik alkalmasak betegség vagy elfoglaltság esetén az előadók vagy munkatársak helyettesítésére. Fontos kérdés az is, hogy milyen ütemben követik egymást a roadshow eseményei. A résztvevők számára meg kell szervezni az utazást, a roadshow-ban részt vállalók elszállásolását, a kihelyezett programon kívüli egyéb eseményeket, amelybe beleértendő az is, hogy üzleti szempontból kikkel és milyen formában szeretnének találkozni a szervezők, és milyen formában. A helyszínválasztás szempontjai A rugalmas munkaszervezés népszerűsítéséhez több rendezvényforma került ismertetésre. Ezek szervezésénél természetesen nem lehet ugyanazokat a szempontokat figyelembe venni, hiszen egy vidéki kisvárosban megrendezendő workshop alkalmával - melynek célja a látogatók és kiállítók közötti formális és informális tájékoztatás, a közvetlen találkozási lehetőség biztosítása egészen más igények dominálnak, összehasonlítva egy fővárosban megrendezendő konferenciával, ahol elsősorban a szakértők, előadók prezentációjának zavartalan technikai biztosítása, a kommunikáció megfelelő és közérthető áramlása, a tájékoztatás a fő szempont. A helyszínválasztás szempontjai A rugalmas munkaszervezés népszerűsítéséhez több rendezvényforma került ismertetésre. Ezek szervezésénél természetesen nem lehet ugyanazokat a szempontokat figyelembe venni, hiszen egy vidéki kisvárosban megrendezendő workshop alkalmával - melynek célja a látogatók és kiállítók közötti formális és informális tájékoztatás, a közvetlen találkozási lehetőség biztosítása egészen más igények dominálnak, összehasonlítva egy fővárosban megrendezendő konferenciával, ahol elsősorban a szakértők, előadók prezentációjának zavartalan technikai biztosítása, a kommunikáció megfelelő és közérthető áramlása, a tájékoztatás a fő szempont.

2 A rendezvényhelyszín kiválasztásánál fontos felmérni a helyiség alapterületét, fekvését, világítását és szellőztethetőségét, ezért ha nem szállodát, hanem valamilyen közintézményt biztosítunk a rendezvény lebonyolítására, ezeket a szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A roadshow alkalmával előadások megtartására kerül sor, ezért külön figyelmet kell fordítani arra, hogy a helyszín nagy alapterületű, könnyen berendezhető, természetes fénnyel vagy jó megvilágítással rendelkező legyen, az előadások idejére könnyen elsötétíthető jelleggel. Témától függően videó konferenciát is lehet tartani, vagy ennek lehetőségét ki lehet használni. Ezzel például külföldi vagy földrajzilag távol lévő előadók, szakemberek egyaránt on-line módon bekapcsolhatók. Szükséges a bejárathoz regisztrációs pultot felállítani, melynél követhető a látogatók létszáma és személye, illetve a résztvevők számára összeállított információs anyagok is átadhatók. A rendezvények technikai feltételei Országos Road Show, technikai igénye: Projektor Laptop Vetítővászon vagy fehér falfelület Pulpitus az előadónak Stábszoba / Titkársági szoba Ruhatár Regisztrációs pult Minden rendezvényen általánosan ajánlott fényképezőgépen és videó-kamerán rögzíteni az eseményeket, az előadókat, előadásokat, újdonságokat. Ez az alapja az esemény dokumentálásának. A rendezvények személyi feltételei A rugalmas munkaszervezést népszerűsítő rendezvények megszervezését egy hierarchikusan összeállított, feladatorientált csapat tudja hatékonyan elvégezni. Szükséges a célkitűzés meghatározása és annak folyamatos nyomon követése, a feladatok meghatározása, koordináció, az egyes feladattípusok végrehajtása és ellenőrzése. A rendezvények lebonyolításában fontos szerepet töltenek be az informatikai munkatársak. Mindemellett a külső szakértők bevonása nélkülözhetetlen a megfelelő szakmai tartalom minőségbiztosításához.

3 Roadshow Általános szervezetfejlesztési tanácsok munkáltatóknak A rugalmas munkaszervezéssel kapcsolatos, kifejezetten a KKV szektor szervezetfejlesztési, költségoptimalizálási lehetőségeinek bemutatása szakértők által, a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésének tükrében. Az előadások tematikájának részletes kidolgozása során felhasználásra kerülnek a nagyvállalati szervezetfejlesztés azon tapasztalatai, amelyek a kis és középvállalkozások esetében is relevánsak. A rugalmas munkaszervezés bevezetéséhez igénybe vehető ingyenes szolgáltatások, kiadványok Azoknak a tanácsadói szolgáltatásoknak és már megjelent kiadványoknak a bemutatása, melyek hasznos segítséget adhatnak a munkaadóknak a rugalmas munkaszervezés bevezetéséhez. A szolgáltatások tanácsadásra, személyügyi és kompetencia-fejlesztő készségek felmérésére vonatkozhatnak, a kiadványok tekintetében külön hangsúlyt fektetve a hazai és nemzetközi tapasztalatok bemutatását célzó nyomtatott és elektronikus forrásanyagokra, pénzügyi elemzésekre. A rugalmas foglalkoztatás előnyei és veszélyei munkáltatói szemmel A rugalmas foglalkoztatás kockázat-elemzés megközelítésű értékelése. Az előnyök és veszélyek számszerűsítésére tett kísérletek. A rugalmasságot növelő foglalkoztatási formák bemutatása 1. távmunka, 2. részmunkaidős foglalkoztatás, 3. munkaerő-kölcsönzés, 4. bedolgozás, 5. rugalmas munkaidő rendszerek. A rugalmas foglalkoztatás bevezetésének gyakorlati lépései Szervezetfejlesztés fogalma, eszközei. Diagnózis készítése. Cselekvési összetevők, folyamatfenntartó összetevők. Módszertani szempontok. Felmérés Tervezés Bevezetés - Monitoring. Feladatkiosztás, ellenőrzés, feladatmenedzsment rugalmasan Hogyan tudja irányítani vállalkozását egy cégvezető, miután bevezette a rugalmas foglalkoztatást? Milyen kihívásokkal, problémákkal szembesül? Milyen automatikus előnyöket élvez?

4 A sikeres pályázat titka, pályázatírási tippek KKV-k számára A pályázatok elkészítéséhez, beadásához, lebonyolításához, elszámolásához kapcsolódó gyakorlati ismeretek. Az előadó egy pályázatíró vállalkozás képviselője, aki lehet egy állandó szakmai előadó partner, vagy minden esetben az adott településen székhellyel rendelkező cég. Legyen jelen a Net-en! A rugalmas foglalkoztatáshoz, azon belül a távmunkához kapcsolódó érdekes és népszerű téma az Internet. Ennek KKV orientált lehetőségeit mutatja be egy online marketing szakértő vállalkozás képviselője. Az előadó egy helyi cég képviselője, vagy egy általános, együttműködő partner lehet. Család-barát munkahelyek kialakításának szempontjai és támogatási lehetőségei A családbarát munkahely fogalma, követelményrendszere és szervezetfejlesztési aspektusai. Auditálási és minősítési kérdések. Esélyegyenlőség és rugalmas munkavégzés Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők, munkavállalók rugalmas formában történő elhelyezkedési lehetőségeit, foglalkoztatását támogató programok, pályázati lehetőségek. Egy külső vállalkozás által a projekt tartalmához, a szolgáltatásportfolió valamely eleméhez kapcsolódó szakmai előadás. A külső vállalkozó képviselője által biztosított a helyi értékek, szokások megjelenítése a rendezvényen. Az adott előadás konkrét tartalma minden esetben a külső vállalkozó preferenciái és a rendezvényszervező szakértő munkatársak szakmai elképzeléseinek egyeztetése után alakul ki. A munkaügyi ellenőrzés gyakorlati tapasztalatai Munkaügyi, adóügyi ellenőrzési problémák és tapasztalatok munkaadóknak, megtörtént esetek, példák bemutatása, megvitatása a résztvevőkkel. Kerekasztal-beszélgetés A kerekasztal-beszélgetésre meghívásra kerülhet 1 vagy 2 helyi szakértő, vállalkozó személy is, akik a szükséges helyi értéket, szokást képviselik, jobban megértik a célcsoport lokális problémáit (A kerekasztal-beszélgetés kezdetén 3-4 szakértő vitát indít a rendezvény során érintett, érdekesnek talált témákban, vagy ehhez kapcsolódó komplementer területeken. A vitát egy moderátor úgy irányítja, hogy a hallgatóság minél több tagját igyekszik bevonni, interaktívvá, családias légkörűvé téve a beszélgetést.) Fővédnök, előadók, szakértők: a Szervezet vezetője az együttműködő szervezetek, egyesületek, vállalkozások vezetői a rugalmas munkaszervezés szakmai tanácsadói, szakértői marketing szakértők, tanácsadók humán szervezői, pénzügyi szakértők pályázatírási tanácsadók munkaügyi, munkajogi tanácsadók

5 meghívott előadók, helyi vállalkozások vezetői, képviselői moderátor, kommunikációs vezető Motivációteremtés eszközei a részvétel növelése érdekében Az utóbbi években megnövekedett a konferenciák, rendezvények száma, éppen ezért a rendezvények szervezésének előkészítésekor minden olyan eszközt érdemes felhasználni, amely a rugalmas munkaszervezés iránt felkelti az érdeklődők figyelmét, és arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy személyesen vegyenek részt az ilyen témájú rendezvényeken. A motiváció eszközei lehetnek: olyan előadók, fővédnökök, díszvendégek meghívása a programra és nevük feltüntetése a publikált hirdetésekben, Meghívókon -, amely társadalmi érdeklődésre tarthat számot olyan technikai eszközök alkalmazása a rendezvényen, amely eltér a megszokott eszközöktől, kiemelkedik és újdonságot kínál a jelenlévőknek olyan témák kiválasztása a rendezvény programjának összeállításakor, amely közérdeklődésre tarthat számot. Ilyen témák lehetnek egy vállalkozást célzó rendezvény esetében a forrásteremtés, a versenyképesség növelés, munkavállalóknak szóló rendezvények esetében a személyes álláskeresési és karrier-tanácsadás, álláslehetőségek kínálata, képzések felvonultatása A rendezvények látogatottságát tovább motiválhatja: neves szponzorok felajánlásai a látogatók között pályázatok, szakmai versenyek meghirdetése szakmai díjak meghirdetése Természetesen figyelembe kell venni egy-egy rendezvény létszám-igényét, befogadó-képességét. Egy sajtótájékoztatón megjelenő ideális létszám fő (beleértve az online és offline médiákat, televíziós stábokat). Munkaadói-munkavállalói rendezvények esetében számíthatunk vagy ez utóbbi esetében akár érdeklődőre is, igaz, hogy egy álláskereső workshop-ra folyamatosan érkezhetnek az érdeklődők, így ez a létszám nem a nyitás időpontjára, hanem összlétszámában tapasztalható. Roadshow szervezésénél figyelembe kell venni az adott település nagyságát, és az abban található vállalkozások számát. Kisebb településeken 15-25, nagyobb településeken vállalkozás jelenthet meg egy-egy rendezvényen. Az országos konferenciákra eredményesen toborozható létszám fő, jó motivációs eszközökkel azonban ez a létszám akár fő is lehet. Toborzás és népszerűsítés A rugalmas munkaszervezési módszereket bemutató rendezvény akkor éri el célját, ha megfelelő számú érdeklődőhöz, azon belül megfelelő számú potenciális célcsoporthoz jut el. Olyan mikro-, valamint kis- közép és nagyvállalatokat kell tehát elérni és számukra a rendezvényt megszervezni, amelyek nyitottak a változások befogadására, és képesek azokat végrehajtani.

6 Hogyan tudunk minél több olyan vállalkozást a rendezvény hatósugarába vonni, amely képes a fent említettek befogadására? Néhány hatékony módszer a látogatók toborzására, a rendezvény népszerűsítésére: A rendezvény Interneten való megjelenítése a program teljeskörű ismertetése, regisztrációs lehetőség, esetleg Fórum, cím feltüntetése a további segítség kéréshez. Minden szervezet számára ajánlott főleg, amely a rugalmas munkaszervezési módszerek bevezetésének és tapasztalatainak megosztásához szervez rendezvényeket saját weboldalt működtetni, és azon a rendezvényekkel kapcsolatos információkat feltüntetni. A rendezvények akár naptár-rendben is feltüntethetők, vagy külön hivatkozással lehetnek elérhetők. Az egyes rendezvényeknek ajánlott külön oldalt készíteni, azon feltüntetni a rendezvény programtervezetét és előadóit, valamint egy külön oldalt biztosítani az online regisztrációnak. Hasznos továbbá korábbi rendezvények tudósításait, sajtócikkeit, esetleg fotógalériát összegyűjteni és az oldalon elérhetővé tenni az érdeklődők számára. A rendezvény hivatalos weboldalára mutató internet-hirdetések (Bannerek, Flashanimációk) más oldalakon való elhelyezése. Ajánlott szabványméretű online hirdetések készíttetése, melyeket a szervezet partnerei, társoldalai saját internet-oldalukon elhelyezhetnek, az adott rendezvény oldalára mutató közvetlen hivatkozással. A hirdetések egyszerű, figyelemfelkeltő szövegezéssel készüljenek, amelyek felkeltik a célcsoport érdeklődését. Más rendezvényeken való megjelenés, figyelemfelkeltés, kommunikáció. Amennyiben lehetőség van más rendezvényeken előadóként, moderátorként, szakértőként megjelenni, ajánlott a rendezvényt a hallgatóság számára megemlíteni, illetve ha készült print hirdetési anyag azt az információs pulton elérhetővé tenni. Így bővíthető az érdeklődők köre olyan vállalkozásokkal, akik addig még nem ismerték szervezetünket, de a munkaszervezési módszer iránt érdeklődést mutatnak. Partnercégekkel, partnerszervezetekkel való együttműködés keretében a rendezvény felhívásának közzététele azok saját adatbázisában, saját partnerei között. Mindenképpen hasznos együttműködést kötni olyan szervezetekkel és intézményekkel, melyek a rendezvény célcsoportjaival valamilyen kapcsolatban állnak. Így számukra hiteles forrásból saját partnerszervezetük által- eljuttatható a rendezvény Meghívója. Újsághirdetés megjelentetése Azoknak a célcsoportnak megtalálására alkalmas ez a toborzási forma, melyhez a rendezvény híre semmilyen más módon nem jutna el. Rádió-hirdetés együttműködő média-partnerek bevonásával Azoknak a célcsoportnak megtalálására alkalmas ez a toborzási forma, melyhez a rendezvény híre semmilyen más módon nem jutna el. A hirdetések megjelentetéséhez ajánlott az adott médiával együttműködési megállapodást kötni a költséghatékonyság szem előtt tartásával. Újságcikkek megjelentetése a helyi sajtóban, egy-egy téma kiválasztása, az aktuális rendezvény időpontjának és jelentkezési lehetőség feltüntetése.

7 Nagyon hatékony hirdetési eszköznek számít, mivel nem direkt, hanem közvetett módon hívja fel a figyelmet az aktuális rendezvényre. Ajánlott egy-egy, a rendezvényen elhangzó témát röviden összefoglalva, akár interjú formájában közzétenni, és a cikk végén felhívni az olvasók figyelmét a közelgő rendezvényre, melyen természetesen az olvasottaknál bővebb információt kaphatnak az adott témáról. Amennyiben van korábbi, hasonló rendezvényekről összegyűjtött adatbázis a rugalmas munkaszervezés iránt érdeklődő szervezetekről, cégvezetőkből, a rendezvény Meghívóját számukra is hasznos elküldeni, mivel potenciális érdeklőknek számíthatnak a témakörben. A toborzás és népszerűsítés során fontos, hogy ne csak magyar, hanem angol vagy akár több idegen nyelven is - szülessenek információk. A munkaerő szabad áramlása ma már az EU tagországain belül természetes. Utánkövetés, adatbázisépítés Utánkövetés A rendezvény nem ér véget az előadások befejezésével több teendője is van a szervezőknek az utánkövetés során: Köszönőlevelek kiküldése. A rendezvényen megjelent szakértők, előadók, kiemelt meghívottak részére hivatalos levélben ajánlott részvételüket megköszönni, biztosítva őket arról, hogy a szervezők hasonló rendezvényeken is számítanak részvételükre. Fotók, videók utómunkálatai. A rendezvényen készült fotók és videófelvételek saját adatbázisban (CD-n, szerveren) történő elhelyezése, valamint a publikussá tehető információk weboldalon történő elhelyezése közérdeklődésre is számot tarthat. Sajtócikkek begyűjtése. A rendezvényről megjelent tudósítások figyelése és összegyűjtése, szkennelése / tárolása, archívumba tétele és a legérdekesebbek megjelentetése a saját internet felületen szintén számot tarthat az érdeklődésre. Adatbázisépítés A rendezvényre regisztrált, és megjelent érdeklődők adatainak adatbázisban való összegyűjtése később hasznos forrása lesz hasonló rendezvények látogatóinak toborzásához. Adatbázisépítés A rendezvények lebonyolítása során két alkalommal nyílik alkalom arra, hogy a téma iránt érdeklődőket saját adatbázisba rendezzük. Regisztrációs visszaigazolás kérése részvételi szándék megerősítéséről A visszaigazolásban ajánlott elkérni az érdeklődő nevét, cégnevét, cégcímét, és telefonos elérhetőségét a későbbi kapcsolattartáshoz. Amennyiben módunkban áll, kérjük ki a véleményét a rendezvényen elhangzó témákról van-e olyan konkrét kérdés, témafelvetés, melyről szívesen hallana bővebben? A kérdésfeltevéssel akár később rendezvényekhez kaphatunk támpontokat, akár az aktuális rendezvényt tehetjük a résztvevők számára közvetlenebbé.

8 A rendezvény regisztrációs pultjánál elhelyezett névjegykártya-gyűjtőben hagyott névjegykártyák alapján A névjegykártyákból készíthető a legpontosabb adatbázis, mivel ezen további adatok mobiltelefon, faxszám, cég tevékenysége - is szerepelnek. Részletes forgatókönyvek rendezvény műfajonként Forgatókönyv tervezet Roadshow szervezéséhez ROADSHOW CÍME Helyszín pontos megnevezése Helyszín pontos címe Időpont, időtartam Szervező részéről kijelölt felelős kapcsolattartó: [ név ] beosztás Mobil-elérhetőség: [.] Helyszín részéről kijelölt felelős kapcsolattartó: [ név ] beosztás Mobil-elérhetőség: [.] 7:00 Szervezők a helyszínre érkeznek. Irányítótáblák elhelyezése. Felirat: [ A Roadshow témájának pontos címe, ahogy az meghirdetésre került ] Regisztrációs pult, rajta 1 db üveg névjegykártya-gyűjtő elhelyezése Főasztal elrendezése, névtáblák kihelyezése További asztalok elrendezése, névtáblák kihelyezése Felelős: [ név.] Regisztrációra felkészülés: 1 fő regisztrál [ név.] ABC név szerint lista. A résztvevők aláírnak érkezéskor. Felelős: [ név.] 8:00-9:00 Regisztráció Aláírás mindenkitől Felelős: [ név.] 9:00 9:05 Az előadók elfoglalják helyüket a főasztalnál. A technika odakészíti az asztali mikrofont.

9 9:05 9:10 A vendégek elfoglalják helyüket. 9:10 9:15 Köszöntő: [ név ] A szervezet vezetője rövid köszöntőt mond, és bemutatja a meghívott előadókat. Felkéri az első előadót az előadása megtartására. 9:15 9:30 Az első előadó [ név ] előadása. 9:30 9:35 A Szervezet vezetője (moderátor) megköszöni az előadást és felkéri [ név ]-et, a második előadót, hogy tartsa meg előadását. 9: [ név ], a 2. előadó előadása. 10: A Szervezet vezetője (moderátor) megköszöni az előadást, és felkéri [ név ]-et, a 3. előadót, hogy tartsa meg előadását. 10: [ név ], a 3. előadó előadása. 10:30 10:35 A Szervezet vezetője (moderátor) megköszöni az előadást, és felkéri [ név ]-et, és bejelenti a kávészünetet. 10: Kávészünet Az előadók elfoglalják helyüket a főasztalnál A Szervezet vezetője (moderátor) felkéri a 4. előadót [ név ] előadása megtartására A 4. előadó előadása A Szervezet vezetője (moderátor) megköszöni az előadást, és felkéri az 5. előadót előadása megtartására :00 Az 5. előadó előadása. 12: A Szervezet vezetője (moderátor) megköszöni az előadást, és megnyitja a konzultációt. 12:05 12:30 Kérdések, válaszok, konzultációk. Moderátor irányít. Mozgó mikrofonról a technika gondoskodik! 12:30 A délutáni moderátor megköszöni a roadshow vendégeinek és előadóinak a részvételt, majd lezárja a roadshow-t. 12:30 13:00 A technika leszereli a technikát és a kiállítók lebontják a reklámjaikat. Szervezők összegyűjtik a leadott névjegykártyákat és a megmaradt információs anyagokat. Felelős: [ név.]

10 Legfontosabb telefonszámok: Szervezet vezetője: [ név.] [ telefonszám.] Előadó: [ név.] [ telefonszám.] Előadó: [ név.] [ telefonszám.] Előadók: [ név.] [ telefonszám.] Technika: [ név.] [ telefonszám.] Költségkalkuláció, a rendezvények alkalmazásának ár-érték aránya Miután eldöntésre került, mely rendezvény, mikor és hol kerül megrendezésre, a tervezés következő fontos állomása a költségek megtervezése. A költségterv adja meg a keretet a döntésekhez. A tervezetnek minden fix és változó költséget tartalmaznia kell és az esemény egésze alatt figyelembe kell venni. Kiszámolása hosszú munka és többszöri átbeszélést igényel. Folyamatosan ellenőrizni és frissíteni a szervezés előrehaladásával. Mit tartalmazzon a költségterv? Listát kell készíteni a rendezvény minden várható költségéről, bevételekről. A rendezvény minden részletét át kell gondolni, az esetleges utazási és szállásköltségtől (vidéki rendezvények esetén) a terembérlési költségen át a technikai, előadói díjakon, információs anyagok költségein, tiszteletdíjakon át egészen a catering (étkezési) költségekig. Ajánlott szétválasztani a fix és változó költségeket. Ezen belül érdemes elkülönítani a várható bevételi forrásokat (pld: belépődíj, szponzorációs támogatás.) A rendezvény különböző költségei Fontos tudni mi tartozik a fix és mi a változó költségek közé. A fix költségek nem változnak, nem függenek a résztvevők számától, míg a változó költségek igen. Ezek figyelembe vételével kell megtalálni a rendezvény optimális nagyságát, látogatói létszámot. A lehető legjobb ár megtalálása A lista összeállítása után becsüljük meg a költségeket. Azokat a költségelemeket, melyek magas díjazásúak, érdemes több helyre elküldeni és árajánlatokat kérni. Fontos alaposan megnézni, hogy az adott árajánlatban a beszállító minden lehetséges költséget belekalkulált-e, mert előfordulhat, hogy egy-egy számunkra fontos elem külön kerülne kiszámlázásra. Bevételi lehetőségek Amennyiben a rendezvény nem nonprofit jellegű, szükséges a finanszírozáshoz forrást előteremteni. A finanszírozás több oldalról történhet: pályázati forrásból, állami támogatással, szponzorációs támogatással, belépő díjakkal. Kockázat-elemzés A rendezvény megszervezésének elkezdése előtt érdemes végiggondolni a szervezéssel járó kockázatokat.

11 A kockázat jellege: Kivédésének módjai: - anyagi veszteség - szerződéskötés szolgáltatókkal, támogatókkal - presztízs veszteség - biztosításkötés - személyi veszteség - etikai kódexek kialakítása Sajtószervezéssel kapcsolatos feladatok: Sajtólista készítése és karbantartása Sajtótájékoztatók szervezése Sajtóközlemények készítése és kiadása Hírlevelek szerkesztése, készítése Publikációk, riportok, interjúk szervezése, hallgatói, nézői fórumok szervezése sajtóháttér beszélgetések szervezése sajtóreggelik, -ebédek, -vacsorák szervezése Sajtófigyelés, -szemle, -elemzés, -archíválás végzése A média munkájának értékelése B-roll készítése Sajtófotó archívum kialakítása hír kitalálás, sztori generálás (sajtómunka) és az eseményteremtés (event marketing) nem szabad abszolutizálni a PR-en belül a sajtómunkát, a sajtó szerepét. Ennek ellenére fontos a sajtókapcsolatok tudatos fejlesztése, rendszeres ápolása, Fontos a közvélemény folyamatos informálása terén jelentős feladatokat betöltő sajtó munkatársaival kialakított kapcsolatok minősége Leghatásosabb és legfontosabb összekötő kapocs bármely szervezet és annak közönsége között A szervezet amely figyelmen kívül hagyja a sajtót, végzetes hibát követ el, mivel valójában a közönséget hagyja figyelmen kívül A közönség támogatása, bizalma és megértése nélkül semmilyen szervezet nem tartható fenn A sajtókapcsolatok menedzselése szorosan hozzátartozik a szervezet vezetéséhez és stratégiai döntéshozatalához A sajtómunka alapelvei (4 axióma és 4 realitás Az emberek hajlamosak rá, hogy az elsőként hallott sztorit higgyék el Törekedj az elsőségre A pr szakember legyen proaktív, menjen elébe az eseményeknek Ne elszenvedje a környezeti hatását és híreit, hanem lehetőségei szerint maga alakítsa azokat A realitás mint környezeti elvárás érvényes a szervezettel szemben is Aki nem ad hírt magáról az nem is létezik Kommunikálni kell hogy környezetünk ismerjen és támogasson. Sokrétűen és őszintén kell bemutatni magunkat Szempontok: A kommunikációs csatornák nyitvatartása Az újságírók ismereteinek bővítése A riporter/szerkesztő munkájának megkönnyítése Nem szabad kivételt tenni Nem szabad a sajtót kihasználni A rossz hírt megfelelően, de őszintén kell kezelni A tévedéseket korrigálni

12 A közlést kiharcolni Az audiovizualitás lehetőségei A PR nem nélkülözheti a korszerű echnika alkalmazását a kommunikációja során, legyen az bármelyik formája Tények bizonyítják, hogy a ma embere a legfogékonyabb a kép és hang együttes alkalmazásával közölt információkra (ebben is a színesség a nagyobb hatású) Az AV információ befogadásakor nem kell a befogadónak külön munkát végezni, hogy az információt átvegye, csak hallgatnia, látnia kell (írásban kódolni kell) Ez értékeli fel a televízió, a videotechnika, a DVD elemeket, a színes képernyős számítógépeket stb. Az event marketing = eseményteremtés Számos formában történhet: Évfordulók ünneplése Aukciók szervezése Könyvkiadás, dedikálás Táncestélyek, bálok Kirakodó vásár Szokatlan helyszínű estélyek Hétvégi sportrendezvény, túrák Kvíz játékok Látványteremtés Évfordulók ünneplése Aukciók szervezése Könyvkiadás, dedikálás Táncestélyek, bálok Kirakodó vásár Szokatlan helyszínű estélyek Hétvégi sportrendezvény, túrák Kvíz játékok Látványteremtés Az esemény témájának pontos meghatározása Az esemény forgatókönyvének kreatív tervezése A helyszín kiválasztása (téma, imázs, cégvezetők kommunikációs adottságai alapján) A meghívottak listájának összeállítása, egyeztetése A meghívók formai kialakítása, szövegének megalakítása Meghívók borítékolása, elküldése Rendezvény előtti ellenőrző telefonálások, ellenőrzés VIP, újságírók esetében Regisztrációs lista összeállítása az aktuális résztvevői lista alapján Sajtóanyag előkészítése, átadása a regisztrációnál A rendezvény forgatókönyvének megírása (lebonyolításban résztvevők nevével, feladataival) A szereplők kommunikációs felkészítése, menedzsment beszédek tematikus és szöveges tervezése és megírása Exkluzív interjuk szervezése, egyeztetése, előkészítése A technikai eszközök, a berendezés módjának tisztázása, megszervezése, kellék, dekoráció stb Profi kiszolgáló személyzet biztosítása az adott feladat függvényében (hostess, tolmács, dekoratőr, stúdiós) Fotós, videós biztosítása Javaslat az esetleges ajándékokra

13 A catering jellegének meghatározása Meg nem jelent meghívottaknak sajtóanyag küldése a rendezvény dokumentációinak rendezett összeállítása Az esemény értékelése Bármilyen rendezvény 3 legfontosabb sikertényezője: a jó időpont, a sikeresen választott helyszín, és a megfelelő program Az időpont Választhatunk szokványos és rendhagyó időpontokat Hagyományos időpontban számolni kell más rendezvényekkel is (meghívottak átfedése ) Rendhagyó időpontban mienk az előny. Érdeklődést válthat ki, fokozhatja a részvételi hajlandóságot. De magába hordozhatja a bukás lehetőségét is. A helyszin Kulcskérdés hol rendezzük az eseményt Itt is dilemma a hagyományos és rendhagyó helyszín A meglepetés sokszor lehet jótékony hatással A helyszín technikai szempontból is fontos (terület nagysága, berendezés, parkolási lehetőség stb.) A program Ide kell a kreativitás Lehet vonzó, de unalmas is A program határozza meg milyen hatása lehet a szereplőknek Követni kell a tematikus rendet: kezdet. Kibontakozás, bezárás Sok egyéniséget, különlegességet a közönség honorálja Az emlékezetes rendezvényt évek múltán is emlegetni fogják a céggel együtt Forgatókönyv Az időbeni megvalósulás rendjét a forgatókönyv tartalmazza A rendezvény előkészítésének és megvalósításának legfontosabb dokumentuma Rögzítjük az időpontokat (mettől meddig) a történéseket (ki, mit fog csinálni) a szervezőmunka felelőseit és eszközszükségleteit (ki fog gondoskodni róla, honnan lehet beszerezni, ki működteti) Akkor jó, ha kiterjed minden részletre, a történések percről percre végigkísérése Ne adjon okot a meglepetésekre????? A rendezvény sikerét két dolog határozza meg > a résztvevők száma és a megjelent sajtótudósítások száma Eszköz mix Road show-utazó cirkusz Több eszköz párhuzamos felhasználását jelenti (road show) Több rendezvény, több helyszín, állandó program A pr tevékenység legkomplexebb feladatsora. Komoly szervezési és kemény végrehajtási feladatokat ró a szakemberekre (program biztosítás, logisztikai feladatok folyamata más és más helyszíneken) A helyszínek száma tetszőleges, formája sugaras, vagy körkörös Lokális kommunikációs eszköz A marketing pr hatásos eleme lehet direkt, nyílt kommunikáció A közönség felkeresése, szabad programrendszerrel (utazó cirkusz) A médiamunka a helyi médiákra terjed ki Csak közvetlen kommunikáció esetén hatásos (egyediség fontos

Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1

Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1 Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1 Készült a Revita Alapítvány kutatóműhelyében Készítették: Mészáros Andrea,

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága (NFÜ HEP IH) által kezelt EQUAL Közösségi Kezdeményezés nemzetközi, záró konferenciájának, valamint négy

Részletesebben

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT Miért szervezzünk képzést? Felesleges megkérdezni, hogy kell-e képzést tartani, ha van rá igény és

Részletesebben

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére TÁMOP 4. 2. 1 Projekt Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére Innotét Kft. 3519 Miskolc, Hattyú út 12 2009. december 20. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető...1 2. Az innovációt segítő

Részletesebben

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011.

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. MARKETINGTERVEZÉS Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. BEVEZETŐ Mielőtt a marketing terv készítés egyes lépéseit számba

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Hallgató Karrier Iroda és Szolgáltató Központ 2011. 05. 04. Állásbörze a Debreceni Egyetemen együtt a régió diplomás munkaerőpiacáért A Debreceni

Részletesebben

TOBORZÁS. Szempontok és segédletek gyűjteménye a tanulótoborzáshoz és beíratáshoz. 1/8. EMIR Azonosító: TÁMOP-3.2.

TOBORZÁS. Szempontok és segédletek gyűjteménye a tanulótoborzáshoz és beíratáshoz. 1/8. EMIR Azonosító: TÁMOP-3.2. Apertus Közalapítvány NFT Iroda 1088 Budapest, Múzeum u. 17. Telefon: +361-411-5750 Fax: +361-209-3742 http://www.apertus.hu e-mail: iroda@apertus.hu EMIR Azonosító: TÁMOP-3.2.1-08/1/A-2009-0001 TOBORZÁS

Részletesebben

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA Eszközcsomag a vállalati igények, a szakképzési kínálat és az emberi tőke kapacitásainak hatékony összehangolására Adaptáljuk! OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében a TISZK rendszer továbbfejlesztése című pályázati felhíváshoz Kódszám:

Részletesebben

SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde. Informatikai stratégia 2010.06.21.

SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde. Informatikai stratégia 2010.06.21. SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde Informatikai stratégia 2010.06.21. 0 1. Alapvetések A stratégia célja, az óvoda informatikai jövő képe, stratégia célterületei: Olyan IKT-val támogatott jól

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében a TISZK rendszer továbbfejlesztése című pályázati felhíváshoz Kódszám:

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS AZ ÉV LAKBERENDEZŐ TEAMJE 2015 cím elnyerésére a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata

PÁLYÁZATI KIÍRÁS AZ ÉV LAKBERENDEZŐ TEAMJE 2015 cím elnyerésére a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata PÁLYÁZATI KIÍRÁS AZ ÉV LAKBERENDEZŐ TEAMJE 2015 cím elnyerésére a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata Pályázati feltételek: Pályázhatnak olyan csoportok, akiknek tagjai között legalább egy

Részletesebben

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999.

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999. Európai Bizottság * XVI. Főigazgatóság Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana MEANS füzetek 1999. V. kötet A közösségi politikai prioritásokra gyakorolt hatások

Részletesebben

Designer Drogok Prevenciós Program Tervezet

Designer Drogok Prevenciós Program Tervezet Designer Drogok Prevenciós Program Tervezet Problémafelvetés, beavatkozási területek: Magyarországon jelenleg a fiatalok jelentős része találkozik különböző tudatmódosító szerekkel. Ezek fogyasztása, illetve

Részletesebben

Gondoskodni érdemes! Prevital nyereményjáték részvételi szabályai (játékszabályzat)

Gondoskodni érdemes! Prevital nyereményjáték részvételi szabályai (játékszabályzat) Gondoskodni érdemes! Prevital nyereményjáték részvételi szabályai (játékszabályzat) 1. A Partner in Pet Food Hungária Kft. (székhely: 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 14., a továbbiakban: "Szervező"). országos,

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010 A kiadvány adatai a 2009. október 2-i állapotot tükrözik. Keszthely NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPER ATÍV PROGR A M PÁ LYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010

Részletesebben

Nyerjen belépőjegyet a Szegedi Szabadtéri Játékokra nyereményjáték részvételi szabályai

Nyerjen belépőjegyet a Szegedi Szabadtéri Játékokra nyereményjáték részvételi szabályai Nyerjen belépőjegyet a Szegedi Szabadtéri Játékokra nyereményjáték részvételi szabályai (játékszabályzat) 1. A Goodwill Pharma (székhely: 6724 Budapest, Cserzy Mihály utca 32., a továbbiakban: "Szervező")

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK Építésijog.hu Elõfizetéses Szolgáltatás ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK Artifex Kiadó Korlátolt Felelõsségû Társaság Hatályos: 2015. december 22 étõl A JELEN ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK (a továbbiakban:

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a HKP MEDIA SERVICES Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett, működtetett, www.hire.hu domain címen

Részletesebben

AZ EGRESSY BÉNI VÁROSI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGRESSY BÉNI VÁROSI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 224/2012. (VIII.31.) sz. Ökt. határozat melléklete AZ EGRESSY BÉNI VÁROSI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Molekné Kőrösi Beatrix mb. könyvtárvezető Jóváhagyta: Kazincbarcika Város

Részletesebben

MAGYARORSZÁG - ROMÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007 2013 Második Pályázati Felhívás PROJEKT KONCEPCIÓK BEADÁSÁRA 2008. 12.03 2009.02.16 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS SZÁMA: HURO/0802 Bevezető, háttér

Részletesebben

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Tartalomjegyzék: 1. Ügyvezetői köszöntő 2. A projektgazda bemutatása 3. Inkubátorház jelentése 4. A

Részletesebben

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása FELHÍVÁS Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása A felhívás címe: Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése A felhívás kódszáma: GINOP 7.1.2-15 Magyarország

Részletesebben

Szakdolgozat témák 2015/16. tanév Szervezési és Vezetési Intézet

Szakdolgozat témák 2015/16. tanév Szervezési és Vezetési Intézet Szakdolgozat témák 2015/16. tanév Szervezési és Vezetési Intézet Dr. Berecz József főiskolai docens 1. A benchmarking gyakorlati alkalmazása 2. A fogyasztóvédelem követelményei és megjelenése a vállalkozások

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár

MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár A szülő csoport minden helyszínen 3 különböző részből áll. 1. Négy tematikus előadást, illetve beszélgetést tervezünk, ami mindenki számára nyitott. Ezek a média és a

Részletesebben

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása FELHÍVÁS Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása A felhívás címe: Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése A felhívás kódszáma: GINOP 7.1.2-15 Magyarország

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERZŐDÉS TERVEZET VEZETÉKES MŰSORSZOLGÁLTATÁSRA (VÁROSI TELEVÍZIÓ), KÁBEL TV CSATORNA HASZNOSÍTÁSÁRA ÉS ÜZEMELTETÉSÉRE

KOMMUNIKÁCIÓS EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERZŐDÉS TERVEZET VEZETÉKES MŰSORSZOLGÁLTATÁSRA (VÁROSI TELEVÍZIÓ), KÁBEL TV CSATORNA HASZNOSÍTÁSÁRA ÉS ÜZEMELTETÉSÉRE 1 KOMMUNIKÁCIÓS EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERZŐDÉS TERVEZET VEZETÉKES MŰSORSZOLGÁLTATÁSRA (VÁROSI TELEVÍZIÓ), KÁBEL TV CSATORNA HASZNOSÍTÁSÁRA ÉS ÜZEMELTETÉSÉRE MELY EGYRÉSZRŐL LÉTREJÖTT BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Sport szponzorszervezés. Kecse- Nagy Sándor Kommunikációs szakértő

Sport szponzorszervezés. Kecse- Nagy Sándor Kommunikációs szakértő Sport szponzorszervezés Kecse- Nagy Sándor Kommunikációs szakértő Merre van a siker? Te kivel kötsz üzletet? A kapcsolat titka BIZALOM Mit is szeretnénk igazán? Pénzt? Pénzt? Pénzt? Menjünk és kérjünk?

Részletesebben

Bevezetõ. 1. A Nyugat-Pannon Ökoklaszter, mint együttmûködési modell

Bevezetõ. 1. A Nyugat-Pannon Ökoklaszter, mint együttmûködési modell ARCULATI KÉZIKÖNYV EGYÜTTMÛKÖDÉSI Készült: ÉS MÓDSZERTANI 2010. június hó KÉZIKÖNYV A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A

Részletesebben

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv?

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? Készítették: Névery Tibor és Széll Ildikó PPKE I. évf. kiadói szerkesztő hallgatók, közösen 1 BEVEZETŐ Az elektronikus könyv valamilyen

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. ÁPRILIS 17-I ÜLÉSÉRE. Jogi és Ügyrendi Bizottság

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. ÁPRILIS 17-I ÜLÉSÉRE. Jogi és Ügyrendi Bizottság E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. ÁPRILIS 17-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 702/2008 MELLÉKLETEK: 0 DB TÁRGY: Tájékoztató a Baranya Megyei Európai Információs Pont 2007. évi tevékenységéről

Részletesebben

Intézményértékelés szervezetfejlesztés

Intézményértékelés szervezetfejlesztés Intézményértékelés szervezetfejlesztés Cseh Györgyi 1. Bevezetés 1.1. Intézményértékelés, de miért? Miért is kell intézményértékeléssel foglalkozni? Érdemes ezt végiggondolni! John MacBeath professzor

Részletesebben

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.09.24 Záró dátum: 2010.12.23. Tényleges kezdet dátuma: 2010.06.01 Várható befejezés dátuma: 2012.05.

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.09.24 Záró dátum: 2010.12.23. Tényleges kezdet dátuma: 2010.06.01 Várható befejezés dátuma: 2012.05. azonosító száma: TÁMOP-4.1.1/A-1/1/KONV-21-19 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 21.9.24 Záró dátum: 21.12.23 megvalósításának tényleges kezdete és bee: A jelentés kitöltéséért

Részletesebben

be/sfphpm01-00108/2015/mvlsz

be/sfphpm01-00108/2015/mvlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Oázis Sport Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság A kérelmező szervezet rövidített neve Oázis Sport Nonprofit Kft. A sportszervezet jogállása:

Részletesebben

Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv 1.2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A készülék gombjai és részei 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 6 A memóriakártya behelyezése

Részletesebben

Ajánlás sportágaknak a Nagy Sportágválasztón való megjelenéshez

Ajánlás sportágaknak a Nagy Sportágválasztón való megjelenéshez Ajánlás sportágaknak a Nagy Sportágválasztón való megjelenéshez - Legnagyobb személyi és eszközállománnyal érdemes kivonulni, mert rengeteg érdeklődő jön, és fontos, hogy a sportágaknak minél nagyobb legyen

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló Bevezetés Tartalom Bevezetés... 6 Általános funkciók... 6 Dokumentumok... 7 Milyen eszközökön használható a program?...

Részletesebben

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (1139 Budapest, Pap K. u. 4-6.) 2012. évi közbeszerzési terve

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (1139 Budapest, Pap K. u. 4-6.) 2012. évi közbeszerzési terve Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (1139 Budapest, Pap K. u. 4-6.) 2012. évi terve A közbeszerzés tárgya és mennyisége CPV kód Irányadó Tervezett i típus Időbeli ütemezés

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 2. A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KOMMUNIKÁCIÓS ELVÁRÁSOK 6

TARTALOMJEGYZÉK 2. A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KOMMUNIKÁCIÓS ELVÁRÁSOK 6 - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. ELŐZMÉNYEK, A PROJEKT SZÜLETÉSE 3 1.1 Az előzmények főbb mérföldkövei kronológiai sorrenben 3 1.2 A pályázat fontosabb tartalmi elemei 3 1.2.1 A projekt első lépése 4 1.2.2 A projekt

Részletesebben

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2016. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2016. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ 2016. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: 7400 KAPOSVÁR, CSOKONAI U. 4. AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE:

Részletesebben

MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. 2. A szakképesítés azonosító száma: A szakképesítés megnevezése: 52 342 01 0000

Részletesebben

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2010. SZEPTEMBER 18-19.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2010. SZEPTEMBER 18-19. FELHÍVÁS ÉRDEKES ÉPÜLETEK MEGNYITÁSÁRA ÉS SÉTAÚTVONALAK SZERVEZÉSÉRE IDÉN IS SOR KERÜL AZ EURÓPA-SZERTE NÉPSZERŰ KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI HÉTVÉGÉRE, MELYNEK IDŐPONTJA: 2010. SZEPTEMBER 18-19. szombat-vasárnap

Részletesebben

Tisztelt Munkaadó! Pannon Állásbörze 2012 Tavasz Pannon Egyetem, Aula 8200 Veszprém, Egyetem u. 10. 2012. április 19.

Tisztelt Munkaadó! Pannon Állásbörze 2012 Tavasz Pannon Egyetem, Aula 8200 Veszprém, Egyetem u. 10. 2012. április 19. Szolgáltatások a rendezvényen Standtérkép Megjelenés módja, feltételei Megrendelőlap Pannon Állásbörze 2012 Tavasz Pannon Egyetem, Aula 8200 Veszprém, Egyetem u. 10 2012. április 19. Tisztelt Munkaadó!

Részletesebben

Értékelőlap az ökoturisztikai látogatóközpontok látogató- és családbarát jellegének értékeléséhez

Értékelőlap az ökoturisztikai látogatóközpontok látogató- és családbarát jellegének értékeléséhez Ökoturisztikai látogatóközpont fogalma A látogatóközpont olyan komplex ökoturisztikai létesítmény, amely különböző funkciókat tölt be, s ennek megfelelően több részből épül fel. Alapszolgáltatások: információs

Részletesebben

Az adatok kezelője a Weboldalt üzemeltető Sárvári Gyógyfürdő Kft. ( Adatkezelő ).

Az adatok kezelője a Weboldalt üzemeltető Sárvári Gyógyfürdő Kft. ( Adatkezelő ). ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A Sárvári Gyógyfürdő Korlátolt Felelősségű Társaság mint a www.sarvarfurdo.hu domain néven elérhető weboldal (a továbbiakban: Weboldal ) üzemeltetője ezúton teszi közzé a Weboldal

Részletesebben

ROADSHOW NYEREMÉNYJÁTÉK HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYZATA

ROADSHOW NYEREMÉNYJÁTÉK HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYZATA ROADSHOW NYEREMÉNYJÁTÉK HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYZATA 1. A nyereményjáték szervezője A játék szervezője a Peugeot Hungária Kft. 2. A nyereményjáték célja: A Peugeot Hungária Kft. átlal forgalmazott haszongépjármű

Részletesebben

52 345 02 0000 00 00 Közművelődési szakember II. Közművelődési szakember II.

52 345 02 0000 00 00 Közművelődési szakember II. Közművelődési szakember II. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Üdvözlünk az Otthonklima Internetes webáruház vásárlói között. Kérjük, mielőtt megrendelésed elküldenéd, az alábbi ÁSZF-t szíveskedj alaposan átolvasni! ELADÓ ADATAI: Freddo

Részletesebben

AZ ÜZLETI MAGATARTÁS IRÁNYELVEI

AZ ÜZLETI MAGATARTÁS IRÁNYELVEI AZ ÜZLETI MAGATARTÁS IRÁNYELVEI HUNTSMAN AZ ÜZLETI MAGATARTÁS IRÁNYELVEI* Módosítva: 2005. február 10. *Az Üzleti magatartás irányelveiben a Huntsman és a Vállalat kifejezések a Huntsman LLC, a Huntsman

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. www.duihk.hu. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. www.duihk.hu. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Tartalom A mi szakértelmünk az Önök üzleti sikere 3 Kompetenciáink 5 Piacfeltárás

Részletesebben

A Hangácsi Óvoda és a Borsodsziráki Óvoda adatkezelési szabályzatának összehasonlítása

A Hangácsi Óvoda és a Borsodsziráki Óvoda adatkezelési szabályzatának összehasonlítása A Hangácsi Óvoda és a Borsodsziráki Óvoda adatkezelési szabályzatának összehasonlítása Konzulens: Kovácsné Nagy Emese Egyetemi docens Készítette: Kovács Tiborné Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga

Részletesebben

Az iskolai tanulók tankönyvtámogatása megállapításának, az iskolai tankönyvellátás megszervezésének, a tankönyvrendelés helyi rendje szabályozására:

Az iskolai tanulók tankönyvtámogatása megállapításának, az iskolai tankönyvellátás megszervezésének, a tankönyvrendelés helyi rendje szabályozására: A Kardos László Általános Iskola tankönyvellátása megszervezésének, a tankönyvtámogatás megállapításának, és a tankönyvrendelés helyi rendjének szabályzata Az iskolai tanulók tankönyvtámogatása megállapításának,

Részletesebben

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság A környezetvédelmi szemléletformálásra szolgáló 2015. évi költségvetési forráskeret felhasználásáról

Részletesebben

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató -

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - VÁLLALKOZÓFEJLESZTÉSI KÉPZÉS Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban c. pályázati felhívás keretében Kódszám: TÁMOP 2.3.6.A-12/1.

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart. Az ülés helye: Veszprém, Megyeház tér 1. (Megyeháza földszint 1, Képviselői Iroda) Javasolt

Részletesebben

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC Kft. Budapest 2015. április 2 Tartalomjegyzék TERC-ETALON ONLINE Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezetés...

Részletesebben

CAF önértékelési csoport megalakuló ülés jegyzőkönyv és jelenléti ív. 1. melléklet

CAF önértékelési csoport megalakuló ülés jegyzőkönyv és jelenléti ív. 1. melléklet CAF önértékelési csoport megalakuló ülés jegyzőkönyv és jelenléti ív 1. melléklet 1 2 3 [ÁROP] 11. CAF modell bevezetése / felülvizsgálata CAF 2. melléklet Common Assessment Framework KÖZÖS ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Távoktatás. a távoktatás olyan oktatási forma, amelyben az oktató és a tanulók térben és/vagy időben elkülönülnek egymástól a tananyag hordozója lehet

Távoktatás. a távoktatás olyan oktatási forma, amelyben az oktató és a tanulók térben és/vagy időben elkülönülnek egymástól a tananyag hordozója lehet Mathias-Institut 1 Távoktatás a távoktatás olyan oktatási forma, amelyben az oktató és a tanulók térben és/vagy időben elkülönülnek egymástól a tananyag hordozója lehet szöveg grafika audió videó weboldal

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/105. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2011.12.30 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/105. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2011.12.30 KÉ. Hirdetmény típusa: A hatékony vállalkozásokért- vállalati tanácsadás a Nyugat-dunántúli régióban - pályázati projekttel kapcsolatos egyéb szolgáltatási feladatok keretében általános információnyújtási tevékenységek Közbeszerzési

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7.

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7. GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014. november 7. Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 10 1.1 A tervezési intézményi háttere... 10 1.2 A tervezési folyamat

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (a továbbiakban ÁSZF) Tartalomjegyzék

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (a továbbiakban ÁSZF) Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (a továbbiakban ÁSZF) Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 2 II. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 3 III. SZOLGÁLTATÁSOK, FOLYAMATOK, FELTÉTELEK 6 III.1. PR, kommunikáció,

Részletesebben

Módosult a Védőháló a családokért című felhívás

Módosult a Védőháló a családokért című felhívás Módosult a Védőháló a családokért című felhívás Ezúton értesítjük a tisztelt támogatást igénylőket, hogy módosult a Védőháló a családokért című (EFOP-1.2.1-15 kódszámú) felhívás, az alábbiak szerint: 1.2

Részletesebben

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása 2016. évi pályázati forduló TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Az Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) célja, hogy a Lechner Nonprofit Kft. által kínált E építési

Részletesebben

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv Készült: Budapest, 2009. szeptember 22. 2. verzió 1 0 Bevezetés Ez a Minőségirányítási Kézikönyv bemutatja, hogy az ISO

Részletesebben

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási jegyzék

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási jegyzék Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási jegyzék www.csmkik.hu KAMARÁNKRÓL Az immár 125 éves Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara napjainkban több mint 1300 tagot számlálva az ötödik

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

P á l y á z a t f i g y e l ő

P á l y á z a t f i g y e l ő P á l y á z a t f i g y e l ő Településeknek, közösségeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak, személyeknek 2015/41. Megjelent a Vidékfejlesztési programok idei menetrendje A Kormány 1721/2015. (X. 6.)

Részletesebben

Díjnet Zrt. Általános szerződési feltételek. a Díjnet-rendszer felhasználói számára. Közzététel dátuma: 2016. március 10.

Díjnet Zrt. Általános szerződési feltételek. a Díjnet-rendszer felhasználói számára. Közzététel dátuma: 2016. március 10. Díjnet Zrt. Általános szerződési feltételek a Díjnet-rendszer felhasználói számára Közzététel dátuma: 2016. március 10. Hatálybalépés dátuma: 2016. április 9. 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 1

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2011. március 31-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2011. március 31-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának gazdasági programja Előkészítette: Izsó Gábor polgármester Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező valamennyi bizottság bizottság: Sorszám: III/2 Döntéshozatal módja: Egyszerű

Részletesebben

E- DiscountGroup on- line vásárolóközösség Általános Felhasználási Feltételek (ÁFF)

E- DiscountGroup on- line vásárolóközösség Általános Felhasználási Feltételek (ÁFF) E- DiscountGroup on- line vásárolóközösség Általános Felhasználási Feltételek (ÁFF) Bevezető Üdvözöljük az E- DiscountGroup on- line vásárlói közösség felületén! Az E- DiscountGroup- ot azért hoztuk létre,

Részletesebben

o a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1 paragrafusában meghatározott hozzátartozói;

o a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1 paragrafusában meghatározott hozzátartozói; 1 A Játék elnevezése, szervezője: A promóciós játék elnevezése: Silan-Daalarna Nyerje meg álomruháját!" (a továbbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarország Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PINCÉR MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PINCÉR MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PINCÉR MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII.

Részletesebben

Közvetett támogatások útmutató

Közvetett támogatások útmutató Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közvetett támogatások útmutató a Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja a DAOP-2009-5.1.2/C-09-2f-2010-0002 pályázat városrehabilitációs

Részletesebben

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi

Részletesebben

Tisztelt Vállalkozó!

Tisztelt Vállalkozó! Tisztelt Vállalkozó! Ha szûkül a piac, csökken a gazdasági teljesítmény, fokozódik a verseny, kevesebb a bevonható külsô tôke, akkor felértékelôdik az innováció, a versenyképesség, a szakmai és vállalkozói

Részletesebben

Nagyhalász Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. az ÉAOP-5.1./A-12-2013-0006 azonosítószámú Nagyhalász szociális célú

Nagyhalász Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. az ÉAOP-5.1./A-12-2013-0006 azonosítószámú Nagyhalász szociális célú Nagyhalász Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ az ÉAOP-5.1./A-12-2013-0006 azonosítószámú Nagyhalász szociális célú városrehabilitációja című városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Bevezetés, cégadatok Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető szolgáltatás igénybe vevő (továbbiakban: Vásárló)

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat

Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat Kérjük, hogy a weboldalunk használata és különösen személyes adat megadásával járó szolgáltatás igénybevétele előtt olvassa el figyelmesen! A www.viztisztitokeszulek.eu

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. CÉLOK ALAPELVEK... 5 3. A JELENLEG MŰKÖDŐ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI RENDSZER...

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban c. pályázati felhívásához

Részletesebben

Félidejéhez érkezett a KEZEK Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0001 projekt

Félidejéhez érkezett a KEZEK Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0001 projekt Félidejéhez érkezett a KEZEK Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0001 projekt Félidejéhez érkezett a KEZEK Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX kivonat

ETIKAI KÓDEX kivonat ETIKAI KÓDEX kivonat I. AZ ETIKAI KÓDEX CÉLJA ÉS HATÁLYA A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. Etikai Kódexe a környezetünkkel szembeni felelősséget, az üzletvitelünkben érvényesülő feddhetetlenséget, az üzleti érdek és vagyon

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására A Kongresszus hozzájárulása az Európa Tanács számára ÖTBŐL EGY kampány A Kongresszusi Iroda 2012. szeptember 14-én megadott

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések 5. 2. Az intézmény szervezeti felépítése 6. 3. Az intézmény működési rendjét meghatározó dokumentumok 12

Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések 5. 2. Az intézmény szervezeti felépítése 6. 3. Az intézmény működési rendjét meghatározó dokumentumok 12 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT S U G O V I C A S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések 5 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

A KORMÁNY INFORMÁCIÓPOLITIKÁJÁNAK ELVEI. Általános rész

A KORMÁNY INFORMÁCIÓPOLITIKÁJÁNAK ELVEI. Általános rész 1989.07 A Kormány Reformbizottsága elé A KORMÁNY INFORMÁCIÓPOLITIKÁJÁNAK ELVEI A Általános rész 1. Az elvek tárgyi és hatásköri hatálya A kormány információpolitikája és annak elvei a kormány cselekvőképességén

Részletesebben

1. A TANODASZTENDERD CÉLJA... 3 2. A TANODA MEGHATÁROZÁSA... 3 3. A TANODA CÉLCSOPORTJA... 3 4. A TANODA FELADATAI... 4

1. A TANODASZTENDERD CÉLJA... 3 2. A TANODA MEGHATÁROZÁSA... 3 3. A TANODA CÉLCSOPORTJA... 3 4. A TANODA FELADATAI... 4 Tanodasztenderd 1 TARTALOM 1. A TANODASZTENDERD CÉLJA... 3 2. A TANODA MEGHATÁROZÁSA... 3 3. A TANODA CÉLCSOPORTJA... 3 4. A TANODA FELADATAI... 4 4.1. Tudatos életpálya-építés támogatása... 4 4.2. Egyéni

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII.

Részletesebben

3. RÉSZ - PÁLYÁZÁS ÉS ÉRTÉKELÉS MEGVALÓSÍTÁSI KÉZIKÖNYV KEDVEZMÉNYEZETTEK SZÁMÁRA

3. RÉSZ - PÁLYÁZÁS ÉS ÉRTÉKELÉS MEGVALÓSÍTÁSI KÉZIKÖNYV KEDVEZMÉNYEZETTEK SZÁMÁRA Priročnik o izvajanju projektov za upravičence 2. DEL: RAZVOJ PROJEKTA MEGVALÓSÍTÁSI KÉZIKÖNYV KEDVEZMÉNYEZETTEK SZÁMÁRA 3. RÉSZ - PÁLYÁZÁS ÉS ÉRTÉKELÉS Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési

Részletesebben

be/sfphpm01-04235/2015/mkosz

be/sfphpm01-04235/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Félegyházi Térségi Sportiskola Nonprofit Kft. A kérelmező szervezet rövidített neve Félegyházi Térségi Sportiskola Nonprofit Kft. A szakszövetség vagy

Részletesebben

Szolgáltató faluházak és Agorák

Szolgáltató faluházak és Agorák Szolgáltató faluházak és Agorák Módszertani kézikönyv közösségi szolgáltatások működtetéséhez Közösségi munka időskorúakkal Témavezető: Patyán László 19.1. A szolgáltatási modell tartalma A modern társadalmaknak

Részletesebben

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS 2016. MÁRCIUS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Készült Balkány Város Önkormányzata megbízásából Készítette: MEGAKOM

Részletesebben