Gyakorla( útmutató és demonstrációk a SZTAKI Felhő használatához

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorla( útmutató és demonstrációk a SZTAKI Felhő használatához"

Átírás

1 Gyakorla( útmutató és demonstrációk a SZTAKI Felhő használatához Gergely Márk Párhuzamos és ElosztoL Rendszerek Kutatólaboratórium gergely.mark@sztaki.mta.hu

2 ÁLekintés Felhasználóknak: Belépés a webes frontendbe Virtuális gép indítása Virtuális gép elérése Műveletek a létrejöl virtuális gépekkel Nem perzisztens lemezkép elmentése Adminisztrátoroknak: Lemezkép feltöltése sajátgépről vagy az OpenNebula marketplaceből Saját Template készítése Műveletek a lemezképekkel EC2 interfész használata

3 Felhasználói szekció

4 Bejelentkezés A SZTAKI felhő frontend elérhető a hlp://vh- frontend- 1.felho.sztaki.hu címen, vagy a projekt honlapjának megfelelő menüpontjából.

5 Bejelentkezés Az authen(káció az intéze( AAI infrastruktúra segítségével történik, feltétele a megfelelő VO tagság.

6 Bejelentkezés Bejelentkezés után az alábbi képernyő fogad. A felhasználó il láthatja, hogy a virtuális erőforrásokból mennyit használ illetve használhat fel. Ez csak a mindenkori felhasználóról tájékoztat, nem a csoportról.

7 DEMO

8 Virtuális Számítógép Indítás Ezen az oldalon lesznek láthatóak a futó virtuális gépek. Most nem fut egy sem. Virtuális gépet indítani a Virtual Machines oldal New+ menüpont segítségével lehetséges.

9 Virtuális Számítógép Indítás Az előugró ablakban ki kell választani a már megosztol templatek közül a legszimpa(kusabbat, és meg kell adni a kívánt gépek példányszámát. A Create gombra kahntva a VM- ek elindulnak.

10 Virtuális Számítógép Indítás Ez olyan, mintha Etelkától kértünk volna 2 PC- t és várunk a megérkezésig néhány hetet, hónapot, majd utána telepítjük. EhelyeL 1 perc alal létrejön a 2 Virtuális Gép telepítel operációs rendszerrel üzemkészen. 4 alap operációs rendszert készítelünk elő: Ubuntu 12.10, Debian 6.0, CentOS 6.4, Scien(fic Linux féle templatet készítelünk elő a 4 operációs rendszerhez: small template 2GB- os OS imaget, 512MB memóriát és egy CPU magot tartalmaz normál template 16GB- os OS imaget, 2GB memóriát és 2 CPU magot tartalmaz Elnevezési konvenciók - > BASE / APP / SERVICE / TEMP Célszerű minél beszédesebb nevet adni a gépnek. Az ideiglenesen igénybe vel gépet használat után el is dobhatom, így az erőforrás visszatér a poolba, hogy azt a többi kolléga használhassa. VIGYÁZAT: Az alapértelmezel templatek és lemezképek használata esetén a gépek teljes kikapcsolása vagy törlése után a tartalmuk nem visszaállítható.

11 DEMO

12 Virtuális Számítógép elérés A létrejövő Virtuális Gépek két módon is elérhetőek: VNC segítségével Hálózaton keresztül

13 Virtuális Számítógép elérés - VNC VNC alapú elérést a Virtuális Gép sorában található VNC ikon segítségével lehet ak(válni. A VNC alapú elérés nagy előnye, hogy a VM hálózatától független,tehát akkor is működik, ha a VM hálózata helytelenül van bekonfigurálva. A bootolási folyamat is nyomon követhető.

14 Virtuális Számítógép elérés - VNC A VNC elérést a virtualizációt végző hypervisor biztosítja, ezért ez az elérési mód igen megbízható és stabil. A webes VNC alapú konzol grafikai feladatok átvitelére csak korlátozolan alkalmas, gazdag grafikai elemek átvitele esetén lassú lehet. A gazdag grafikai elemek megjelenítéséhez ajánljuk a virtuális számítógépen belüli szolgáltatás használatát. Például RDP, LogMeIn, TeamViewer, belső VNC szerver, etc... Ehhez az eléréshez a WebKit alapú böngészőket (Chrome, Safari) ajánljuk, Firefoxal nem működik, IE 10- el működik de vannak apró hibák.

15 Virtuális Számítógép elérés - Hálózat A hálóza( elérés a gép teljes bootolása után működőképes. Az előkészítel operációs rendszerekben bekapcsoltuk az SSH terminálszervert.

16 Virtuális Számítógép elérés - Hálózat Az előkészítel templatel példányosítol VM- ek a felhő NAT- olt, privát címtartományából kapnak egy IP címet. Ezeket a címeket a SZTAKI VPN szerveren keresztül a világ bármely online pontjáról elérhetjük. Természetesen lehetséges publikus IP címet és hálózatot a VM- hez rendelni. Ehhez előkészítelünk 250 felhasználható publikus IP címet. Ha a Virtuális Gép publikus hálózatot használ, akkor minden szempontból úgy kezelendő, mintha valódi fizikai szerver lenne (AUP).

17 DEMO

18 Műveletek a Virtuális Számítógépekkel A létrejöl Virtuális Gépeken különböző műveletek végrehajtására van lehetőségünk: Virtuális géppel egy sorban található checkbox segítségével kijelölhetjük, hogy a felső sorban található művelet mely gépekre legyen hatással. Virtuális gépet kikapcsolni csak innen szabad a Shutdown gomb segítségével. Esetleges hiba, fagyás esetén a Delete gombal törölhetjük a Virtuális Gépet. az Update Proper(es gombal állíthatjuk be, hogy a Virtuális Gépet a jelen felhasználón kívül a csoport, vagy mindenki láthassa, adminisztrálja.

19 Műveletek a Virtuális Számítógépekkel Haladó felhasználóknak lehetőségük van a nem perzisztens Virtuális Gép Lemezképeit biztonságba helyezni. Tehát a lemezképek tartalma leállítás után sem vész el. A módszer segítségével a Virtuális Gép lemezképéből ilyenkor egy új lemezkép készül.

20 Műveletek a Virtuális Számítógépekkel A virtuális gép leállítása után a nem perzisztens lemezképekről másolat készül egy új lemezképbe. Ezzel a módszerrel arra is lehetőség van, hogy új funkciókkal ellátol imageket fejlesszünk. Ezek az új imagek így már nem csak az alap operációs rendszert, hanem egy komplel szolgáltatást vagy programcsomagot is tartalmazhatnak (elnevezési konvenció - > APP / SERVICE ). Az új imageket megoszthatom a csoportommal, vagy mindenkivel az intézetben.

21 DEMO

22 Felhasználói szekció vége Kérdések?

23 Adminisztrátori szekció

24 Lemezkép feltöltés Ha nem áll rendelkezésre az igényeinknek megfelelő lemezkép, akkor lehetőség van új feltöltésére. Új lemezkép feltöltése több módon történhet: Amennyiben lokális gépről kell imaget feltölteni: Böngészőn keresztül (WebKit alapú böngésző (Chrome,Safari) javallol, Firefox 4GB image mére(g működik) EC2 interfacen keresztül Távoli gépről, pl. webről: Böngésző segítségével megadható az URL ( hlp / hlps / up ) OpenNebula Marketplacet használva Minden esetben javasolt a raw formátum használata. qcow2 vagy más hypervisor imageit a rendszer nem támogatja. Ezeket feltöltés elől célszerű átkonvertálni raw formátumra, pl a qemu- img programmal.

25 Lemezkép feltöltés Lemezkép feltöltéséhez a felületen az Images oldalon a New+ menüpontot kell választani.

26 A felbukkanó ablakban meg kell adni: Az Image nevét az elnevezési konvenciókat követve (BASE/APP/ SERVICE/TEMP) Datastore: iscsi Type: OS CDROM Datastore Lemezkép feltöltés

27 Lemezkép feltöltés Persistent: Amennyiben egy Lemezkép nem perzisztens, akkor a Virtuális Gép leállítása után az összes módosítás a merevlemezen elveszik, ám azonos Imageből több példányt is lehet indítani Device prefix: vd ha vir(o, egyébként üres

28 Image Loca1on: Provide a path abban az esetben, ha távolról szeretnénk feltölteni az imaget Upload ha lokális gépről szeretnénk feltölteni az imaget Create an empty datablock ha egy üres diszket szeretnénk adol mérelel és fájlrendszerrel létrehozni. Lemezkép feltöltés

29 DEMO

30 Template készítés Egy lemezkép - ahogy a neve is mondja - csak a Virtuális Gép tárolója, nem határozza meg, hogy egy VM- nek mennyi memóriája, hány processzora, milyen hálózata, etc... van. A Virtuális Gép leírására templateket használunk. Új templatet a Templates oldal New+ gombja segítségével hozhatunk létre.

31 A felbukkanó ablakban ki kell tölteni: A template nevét az elnevezési konvenció szerint (BASE/APP/SERVICE/ TEMP) A memória mennyiségét MB- ban VCPU mezőben a kívánt processzorok számát Egyéb mezőket értelemszerűen, általában az alapértelmezel érték megfelelő Template készítés

32 A kívánt lemezképeket a legördülő menüből kiválasztani és hozzáadni az Add gombal A Virtuális Gép hálózatát hozzáadni, a kívánt tűzfal beállításokkal. Amennyiben az OS támogatja a VirtIO- t akkor a Model mezőből ez ak(válható a vir(o - val Template készítés

33 A VNC helyes működése érdekében az il feltüntetel beállításokat kell alkalmazni az Input és a Graphics szekcióban Template készítés A template elkészítése után már példányosítható a szokol módon.

34 DEMO

35 Műveletek Lemezképekkel Lehetséges már futó virtuális gépbe további tárkapacitást csatolni futás közben. Linux esetén ehhez szükséges, hogy a kernel támogassa a vir(o- t és az acpiphp kernel modul is be legyen töltve.

36 Műveletek Lemezképekkel Lemezkép másolat készítésének a leggyorsabb módja, ha az Images oldal Clone funkcióját használjuk. A klónozni kívánt image kijelölése után a Clone gombra felbukkanó ablakban meg kell adni az új lemezkép nevét.

37 DEMO

38 EC2 interface használata Az EC2 interface API elérést szolgáltat a számítási felhőhöz. Az eléréséhez jelszót kell választani, amit a User Info oldal Change password gombja segítségével végezhetünk el.

39 EC2 interface használata Az EC2 interface eléréséhez a következő információkra van szükségünk: EC2 endpoint: hlp://vh- frontend- 1.felho.sztaki.hu:4567/ EC2 access key: <névtáras_felhasználó>@sztaki.hu EC2 secret key: jelszóválasztás után sha1 függvénnyel hashelt string.

40 DEMO

41 Köszönöm a figyelmet! Kérdések?

Felhő demonstráció. 2015.05.11 Gergely Márk MTA SZTAKI gergely.mark@sztaki.mta.hu

Felhő demonstráció. 2015.05.11 Gergely Márk MTA SZTAKI gergely.mark@sztaki.mta.hu Felhő demonstráció 2015.05.11 Gergely Márk MTA SZTAKI gergely.mark@sztaki.mta.hu ÁGekintés A webes felhő interfész elérése Virtuális gép indítása Virtuális gép elérése Virtuális gépek kezelése (leállítás,

Részletesebben

GUSE BEMUTATÓ. Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0. MTA Cloud csapat

GUSE BEMUTATÓ. Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0. MTA Cloud csapat GUSE BEMUTATÓ Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0 MTA Cloud csapat info@mta.cloud.hu Tartalom Mi a guse?... 2 A telepítéshez szükséges képfájlok... 2 A belépéshez szükséges azonosítók...

Részletesebben

VirtualBox, Debian telepítés

VirtualBox, Debian telepítés VirtualBox, Debian telepítés 1 VirtualBox Az Oracle VirtualBox egy x86-alapú (azaz AMD vagy Intel rendszerekre kifejlesztett), több platformon is futtatható virtualizációs program. A segítségével virtuális

Részletesebben

Amazon Web Services. Géhberger Dániel Szolgáltatások és alkalmazások 2013. március 28.

Amazon Web Services. Géhberger Dániel Szolgáltatások és alkalmazások 2013. március 28. Amazon Web Services Géhberger Dániel Szolgáltatások és alkalmazások 2013. március 28. Ez nem egy könyváruház? 1994-ben alapította Jeff Bezos Túlélte a dot-com korszakot Eredetileg könyváruház majd az elérhető

Részletesebben

Fogalomtérkép. IHMC CmapTools version 5.03. Felhasználása. Elérhetőség. Rendszerkövetelmény (Windows OS esetén):

Fogalomtérkép. IHMC CmapTools version 5.03. Felhasználása. Elérhetőség. Rendszerkövetelmény (Windows OS esetén): Fogalomtérkép A fogalmak bonyolult szemantikai hálózatban kapcsolódnak egymáshoz, nagyon gyakran elsősorban a használati kontextus határozza meg a szavak jelentését. Ahogyan egy várostérkép segítségével

Részletesebben

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához v3.0 Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Multimédia szolgáltatások osztály 1 Tartalomjegyzék 2 Rövid ismertető... 3

Részletesebben

További lehetőségek. Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi-router. R8000-as modell

További lehetőségek. Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi-router. R8000-as modell További lehetőségek Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi-router R8000-as modell A WiFi-hálózat neve és jelszava Az előzetesen hozzárendelt WiFi-hálózat neve (SSID) és a jelszó (hálózati kulcs) a sorozatszámhoz

Részletesebben

QEMU beüzemelése és részletes ismertető

QEMU beüzemelése és részletes ismertető QEMU beüzemelése és részletes ismertető Név: Rehó Imre Béla Tárgy neve: Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik Tárgy kódja: BMEVIMIAV89 Oktatók: Micskei Zoltán, Tóth Dániel Dátum: 2009. december

Részletesebben

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) OpenStack Neutron Networking

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) OpenStack Neutron Networking Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) OpenStack Neutron Networking Dr. Maliosz Markosz Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Részletesebben

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához v2.0 2015.07.28 Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Multimédia szolgáltatások osztály 1 Tartalomjegyzék 2 Rövid ismertető...

Részletesebben

Segesdi Dániel. OpenNebula. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89. 2011 ősz

Segesdi Dániel. OpenNebula. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89. 2011 ősz Segesdi Dániel OpenNebula Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89 2011 ősz OpenNebula Előszó A feladatom az OpenNebula nyílt forráskódú cloud management eszköz megismerése, mely egységes

Részletesebben

VMware vsphere. Virtuális Hálózatok Biztonsága. Zrubecz.Laszlo@andrews.hu. Andrews IT Engineering Kft.

VMware vsphere. Virtuális Hálózatok Biztonsága. Zrubecz.Laszlo@andrews.hu. Andrews IT Engineering Kft. Virtuális Biztonsága Andrews IT Engineering Kft. 1 Fizikai hálózatok Virtuális hálózatok VLAN 2 Hardver környezet ESX beállítások (ESXi, ESX) 3 4 vshield Manager vshield Zones/vShield App vshield Edge

Részletesebben

Kibővített használati útmutató

Kibővített használati útmutató Kibővített használati útmutató MFC-9140CDN MFC-9330CDW MFC-9340CDW Nem minden modell kapható az összes országban. 0 verzió HUN A használati útmutatók és azok megtalálása? Melyik útmutató? Mi található

Részletesebben

A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez

A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez 1. Helyi kapcsolat adatainak megszerzése A már meglévő helyi hálózat adatait egy, a hálózatba kötött számítógép segítségével kiolvashatjuk.

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2011. 10. 21. 1 2 Most a vastagon kiemeltekkel foglalkozunk, a többi majd későbbi előadásokban kerül terítékre. 3 4 5 6 7 Szervereknél gyakori megoldás, hogy valamilyen dedikált hardver

Részletesebben

LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0

LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0 LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0 Dokumentum verzió: 3.0/1 Utolsó módosítás: 2009. március 5. 2 LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció LOGalyze 3.0 Telepítési és Frissítési

Részletesebben

SZTAKI Felhő projekt. Ormos Pál MTA SZTAKI ormos.pal@sztaki.mta.hu. HBONE Workshop 2012

SZTAKI Felhő projekt. Ormos Pál MTA SZTAKI ormos.pal@sztaki.mta.hu. HBONE Workshop 2012 SZTAKI Felhő projekt Ormos Pál MTA SZTAKI ormos.pal@sztaki.mta.hu HBONE Workshop 2012 Miről lesz szó? Előzmények Feladatok Összefoglalás 2 Előzmények Labor szintű felhő kísérletek az intézetben Élenjáró

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.1.1.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.5 2016.05.18 Termék rövid leírása A GSM Gate Control

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

Xerox ConnectKey technológiával rendelkező multifunkciós nyomtatókkal (MFP-k) történő használatra

Xerox ConnectKey technológiával rendelkező multifunkciós nyomtatókkal (MFP-k) történő használatra Xerox App Gallery App Gyorsbeállítási útmutató 702P03997 Xerox ConnectKey technológiával rendelkező multifunkciós nyomtatókkal (MFP-k) történő használatra A Xerox App Gallery-ben új funkciókat és teljesítményeket

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz MOLEHAND Kft. Verzió Dátum Módosította Változás 1 2009-06-11 Simkó Benedek Dokumentum létrehozása 1.1 2009-08-12 Halász István VPN kapcsolódás fejezet létrehozása

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Gyakorlati feladat

WorldSkills HU 2008 döntő Gyakorlati feladat WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 18. 1 Szükségesek: Linux dokumentációk: Felhasználók kezelése SSH szerver SQUID proxy Windows dokumentációk: Rendszerfelügyelet rendszergazdáknak (pdf formátumban)

Részletesebben

LOK 2010. Virtualizáció. szabad szofverekkel. Mátó Péter <mato.peter@andrews.hu>

LOK 2010. Virtualizáció. szabad szofverekkel. Mátó Péter <mato.peter@andrews.hu> LOK 2010 Virtualizáció szabad szofverekkel Mátó Péter 1 Néhány érdekes adat A ma kapható legkisebb számítógép: processzor: 1,6GHz, memória: 1GB, diszk: 160GB Egy átlagos céges weblap

Részletesebben

Symantec Endpoint Protection

Symantec Endpoint Protection Adatlap: Védelem a végpontokon A vírusvédelmi technológia új generációja a Symantec-től Áttekintés Speciális, fenyegetések elleni védelem A a Symantec AntiVirus és a fejlett fenyegetésmegelőző technológia

Részletesebben

A megfelelő IP védelem biztosításával, alkalmasak a kültéri alkalmazások kialakítására.

A megfelelő IP védelem biztosításával, alkalmasak a kültéri alkalmazások kialakítására. AA-RC1A v2.3 Technikai adatok: Tápfeszültség: 12-24V Digitális / Logikai kimenetek: 8 darab open-collector kimenet, közvetlenül relé meghajtására alkalmasak, 500mA terhelhetőségűek Digitális bemenetek:

Részletesebben

Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel

Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel Az internetes sávszélesség terheltségét ábrázoló grafikonok és statisztikák egy routerben általában opciós lehetőségek vagy még opcióként sem elérhetőek. Mégis

Részletesebben

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató ALKALMAZÁS VERZIÓJA: 16.0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában, és választ

Részletesebben

11. Gyakorlat: Certificate Authority (CA), FTP site-ok

11. Gyakorlat: Certificate Authority (CA), FTP site-ok 11. Gyakorlat: Certificate Authority (CA), FTP site-ok 11.1. A CA szerver szerepkör telepítése a DC01-es szerverre 11.2. Az FTP szervíz telepítése a DC01-es szerverre 11.3. A szükséges DNS rekordok létrehozása

Részletesebben

1. AZ AUDITPRO RENDSZER ÁTTEKINTÉSE... 2 2. ALAPVETÕ TELEPÍTÉS... 12 3. AZ AUDITPRO TELEPÍTÉSE ÉS FELÜGYELETE HÁLÓZATOKON... 14 5. EREDMÉNYEK...

1. AZ AUDITPRO RENDSZER ÁTTEKINTÉSE... 2 2. ALAPVETÕ TELEPÍTÉS... 12 3. AZ AUDITPRO TELEPÍTÉSE ÉS FELÜGYELETE HÁLÓZATOKON... 14 5. EREDMÉNYEK... RENDSZERGAZDÁK KÉZIKÖNYVE A telepítési adathordozó a termék cseh és angol nyelvû verzióját is tartalmazza. A www.auditpro.biz weboldalon található, öt számítógéphez használható próbaverzióból is telepítheti

Részletesebben

Digitális bemenetek: 2 darab 0-5V jelszintű digitális bemenet Pl. nyitásérzékelők, risztóközpontok, mozgásérzékelők, átjelzők, stb.

Digitális bemenetek: 2 darab 0-5V jelszintű digitális bemenet Pl. nyitásérzékelők, risztóközpontok, mozgásérzékelők, átjelzők, stb. Termék Ismertető Műszaki Információk Használati utasítás Technikai adatok: Tápfeszültség: 12-24V Digitális / Logikai kimenetek: 8 darab open-collector kimenet, közvetlenül relé meghajtására alkalmasak,

Részletesebben

VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV

VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV www.eset.hu support@sicontact.hu 1. oldal Tartalomjegyzék Alaprendszer installálása 3 Szükséges alapfeltételek 3 A rendszer installálása 3 ESET Remote

Részletesebben

Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye. Érvényes: 2013. május 24-től

Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye. Érvényes: 2013. május 24-től Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye Érvényes: 2013. május 24-től 1. A Bank a GRÁNIT NetBank, GRÁNIT MobilBank, GRÁNIT Ügyfélterminál, GRÁNIT TeleBank, valamint GRÁNIT SMS szolgáltatások keretében az

Részletesebben

Szalai Ferenc szferi@avaxio.hu. http://www.avaxio.hu

Szalai Ferenc szferi@avaxio.hu. http://www.avaxio.hu Virtualizáció Linuxon: XEN Szalai Ferenc szferi@avaxio.hu Bevezető Mit? Miért? intézményi vállalati szolgáltatásokat (web, állomány, levelező szerver, egyedi teszt rendszerek, virtuális oktatási hálózatok)

Részletesebben

Online Használati Útmutató

Online Használati Útmutató Online Használati Útmutató HL-L5000D HL-L5100DN HL-L5100DNT HL-L5200DW HL-L5200DWT HL-L6250DN HL-L6300DW HL-L6300DWT HL-L6400DW HL-L6400DWT 2015 Brother Industries, Ltd. Minden jog fenntartva. Kezdőlap

Részletesebben

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok oldalszám:

Részletesebben

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt.

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt. Tűzfal megoldások ComNETORX nap, 2001. I. 30. ComNETORX Rt. N Magamról Hochenburger Róbert MCNI / MCNE MCNI = Master CNI MCNE = Master CNE CNI = Certified Novell Instructor CNE = Certified Novell Engineer

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89 KVM Menedzsment felületek Mészáros Gábor 2012. december 11. 1

Részletesebben

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.)

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) RAFFAELLO: Athéni iskola, Platón és Arisztotelész 1 Neumann János (1903 1957) Neumann elvek: -teljesen elektronikus számítógép

Részletesebben

Rövidített felhasználói kézikönyv. H.264 ( 4/8/16 csatornás) Digitális video rögzítő

Rövidített felhasználói kézikönyv. H.264 ( 4/8/16 csatornás) Digitális video rögzítő Rövidített felhasználói kézikönyv H.264 ( 4/8/16 csatornás) Digitális video rögzítő EVD-04/100A1HCE EVD-08/100A1HCE EVD-16/100A1HCE EVD-04/100A1HCB EVD-08/100A1HCB EVD-16/100A1HCB Használja az ajánlott

Részletesebben

Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/

Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Mi is az a Virtualizáció? Az erőforrások elvonatkoztatása az

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Biztonsági útmutató adminisztrátorok számára

Felhasználói kézikönyv Biztonsági útmutató adminisztrátorok számára Felhasználói kézikönyv Biztonsági útmutató adminisztrátorok számára A biztonságos és helyes használat érdekében a készülék használata előtt mindenképpen olvassa el a Biztonsági tudnivalókat az "Olvassa

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 5. modul. Adatbáziskezelés. Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 5. modul. Adatbáziskezelés. Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea. Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 5. modul Adatbáziskezelés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

DWL-G520 AirPlus Xtreme G 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter

DWL-G520 AirPlus Xtreme G 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter Ez a termék a következő operációs rendszereket támogatja: Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98SE DWL-G520 AirPlus Xtreme G 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter Előfeltételek Legalább az alábbiakkal

Részletesebben

ParkIT ANPR Kamera LetUgo Beléptető Rendszerrel

ParkIT ANPR Kamera LetUgo Beléptető Rendszerrel 1 ParkIT ANPR Kamera LetUgo Beléptető Rendszerrel Üzembe helyezési útmutató! HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL! Kapcsolat Ha bármilyen problémája adódna a ParkIT kamera üzemeltetése közben, bizalommal

Részletesebben

eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás

eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás Programozási architektúrák, eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás Komponens-alapú programozás Kezdelteges formája, az első komponensek: DLL-ek Black box ujrahasznosítható kód Függvényeket

Részletesebben

12.2.2 Laborgyakorlat: A Windows XP haladó telepítése

12.2.2 Laborgyakorlat: A Windows XP haladó telepítése 12.2.2 Laborgyakorlat: A Windows XP haladó telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el lépéseit! Ebben a laborgyakorlatban automatizálva fogjuk telepíteni a Windows XP Professional

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2012. 09. 06. 1 A tantárggyal kapcsolatos adminisztratív kérdésekkel Micskei Zoltánt keressétek. 2 3 4 5 6 7 8 9 Forrás: Gartner Hype Cycle for Virtualization, 2010, http://premierit.intel.com/docs/doc-5768

Részletesebben

Fejlesztői szemmel - 2010. at K

Fejlesztői szemmel - 2010. at K Fejlesztői szemmel - 2010 M at K ta is K G i s er C ge on l y su lt in g Tartalom Bemutatkozás Az Androidról röviden, fejlesztői szemmel Az Android 2.2 újdonságai Új média alrendszer: Stagefright Telephony

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv HostLogic SAP EKAER 1.0 megoldáshoz

Felhasználói kézikönyv HostLogic SAP EKAER 1.0 megoldáshoz Felhasználói kézikönyv HostLogic SAP EKAER 1.0 megoldáshoz verzió 3.2 2015.02.09. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1 2. Jogosultság... 3 3. EKÁER jelszó titkosítása... 4 4. Törzsadatok... 6 4.1 Cikktörzs...

Részletesebben

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON 2016. 03. 23 VERZIÓ 2.1 Készítette: FGSZ Zrt. Informatika és Hírközlés Folyamatirányítás Az FGSZ Zrt. elkötelezett az informatikai biztonság

Részletesebben

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét 1. Mit tárol a memória? 1 pont a. Az éppen futó programokat b. A műveletek eredményeit c. A később futó programok számadatait 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes

Részletesebben

Bosch Video Client. Kezelési útmutató

Bosch Video Client. Kezelési útmutató Bosch Video Client hu Kezelési útmutató Bosch Video Client Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 6 1.1 Rendszerkövetelmények 6 1.2 Szoftvertelepítés 6 1.3 Az alkalmazásban használt jelölések

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás. Webszolgáltatások megvalósítása (ASP.NET WebAPI)

Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás. Webszolgáltatások megvalósítása (ASP.NET WebAPI) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás (ASP.NET WebAPI) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto A webszolgáltatás

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben

HP beágyazott webszerver

HP beágyazott webszerver HP beágyazott webszerver Felhasználói kézikönyv Szerzői jogok és garancia 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli engedély nélküli reprodukálása, adaptálása vagy fordítása

Részletesebben

WIFI smart alkalmazás. Kezelési útmutató. www.friotech.hu

WIFI smart alkalmazás. Kezelési útmutató. www.friotech.hu WIFI smart alkalmazás Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 Az alkalmazás letöltése és telepítése...2 Beállítások...3 Beállítás routerhez csatlakoztatva...4 Felhasználó regisztrálása...6

Részletesebben

Útmutató a hálózati és internetes kommunikációhoz

Útmutató a hálózati és internetes kommunikációhoz Útmutató a hálózati és internetes kommunikációhoz Üzleti célú asztali számítógépek Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt közölt információ értesítés nélkül változhat. A Microsoft

Részletesebben

Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs

Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs Hamburger György, informatikai osztályvezető hamburger.gyorgy@lib.pte.hu Az alapötlet Munkaállomások tömeges telepítése megoldott. Kamatoztassuk a tapasztalatokat

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

Gyors üzembe helyezés

Gyors üzembe helyezés Támogatás Köszönjük, hogy ezt a NETGEAR terméket választotta. A készülék telepítését követően keresse meg a gyári számot a készülék címkéjén, és a számmal regisztrálja a terméket a következő webhelyen:

Részletesebben

Biztonság java web alkalmazásokban

Biztonság java web alkalmazásokban Biztonság java web alkalmazásokban Webalkalmazások fejlesztése tananyag Krizsán Zoltán 1 [2012. május 9.] 1 Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem 2012. május 9. Krizsán Zoltán [2012. május 9.]

Részletesebben

SuliX Professional 4.0 kibocsátási megjegyzések

SuliX Professional 4.0 kibocsátási megjegyzések SuliX Professional 4.0 kibocsátási megjegyzések Bevezetés A SuliX Professional 4.0 jelen kibocsátási megjegyzésében az alábbi témákat foglaljuk össze: Hardver követelmények Telepítési folyamat Alapbeállítások

Részletesebben

Virtualizáció szabad szoftverekkel. Mátó Péter <mato.peter@andrews.hu>

Virtualizáció szabad szoftverekkel. Mátó Péter <mato.peter@andrews.hu> Virtualizáció szabad szoftverekkel Mátó Péter 1 Az előzmények 1960: IBM CP-40 PC Unix: chroot (4.2BSD: 1982), BSD: jail (FreeBSD: 2006) VMWare (VMW WS: 1999, VMW GSX: 2001) Windows

Részletesebben

1. Ismerkedés a Hyper-V-vel, virtuális gépek telepítése és konfigurálása

1. Ismerkedés a Hyper-V-vel, virtuális gépek telepítése és konfigurálása 1. Ismerkedés a Hyper-V-vel, virtuális gépek telepítése és konfigurálása 1.1. Új virtuális gép és a Windows Server 2012 R2 Datacenter alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

MVC. Model View Controller

MVC. Model View Controller MVC Model View Controller Szoftver fejlesztés régen Console-based alkalmazások Pure HTML weboldalak Assembly, C Tipikusan kevés fejlesztő (Johm Carmack Wolfenstein, Doom, Quake..) Szűkös erőforrások optimális

Részletesebben

KX-NCP500/KX-NCP1000: PBMPR

KX-NCP500/KX-NCP1000: PBMPR Rövid használati útmutató a Kommunikációs asszisztenshez Valódi IP alközpont Típusszám: KX-NCP500 KX-NCP1000 Köszönjük, hogy megvásárolta a Panasonic valódi IP alközpontot. Mielőtt csatlakoztatná az alközpontot,

Részletesebben

BALLA és TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

BALLA és TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról Az alábbi tájékoztatás a honlapon található adatkezelési tájékoztató részét képezi! (Tájékoztató letöltése: ITT) Tájékoztatjuk, hogy jelen webhelyet a BALLA

Részletesebben

Ubuntu Desktop a zsebedben

Ubuntu Desktop a zsebedben Torma László Magyar Ubuntu Közösség Ubuntu Desktop a zsebedben LOK 2013 2013-10-19 A helyzet A PC eladások csökkennek A smartphone és tablet eladások dinamikusan nőnek A világ, 2013. IDC előrejelzés 8,3%

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

ScopeImage 9.0. Kamera és képfeldolgozó szoftver. Felhasználói kézikönyv

ScopeImage 9.0. Kamera és képfeldolgozó szoftver. Felhasználói kézikönyv ScopeImage 9.0 Kamera és képfeldolgozó szoftver Felhasználói kézikönyv Tisztelt felhasználó! Engedje meg, hogy először is gratuláljunk az általunk gyártott termék megvásárlásához. A helytelen használat

Részletesebben

globetrotter mobilitymanager manual in cn / d / e / f / i / nl / p on cd

globetrotter mobilitymanager manual in cn / d / e / f / i / nl / p on cd globetrotter mobilitymanager manual in cn / d / e / f / i / nl / p on cd TARTALOM Regisztráció 3 Bevezetô 4 Rendszer követelmények 5 Telepítés 8 Elsô lépések 10 Hibaelhárítás 35 Biztonsági információk

Részletesebben

2. Gyakorlat Khoros Cantata

2. Gyakorlat Khoros Cantata 2. Gyakorlat Khoros Cantata Ismerkedés a Khoros Cantata-val: A Khoros Cantata egy képfeldolgozó műveletsorok készítésére szolgáló program. A műveleteket csővezetékszerűen lehet egymás után kötni. A műveleteket

Részletesebben

Központi proxy szolgáltatás

Központi proxy szolgáltatás Központi proxy szolgáltatás Az Informatikai Igazgatóság minden aktív és volt egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkezõ egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. E1+ Vezetéknélküli Hatótávnövelő router

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. E1+ Vezetéknélküli Hatótávnövelő router FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV E1+ Vezetéknélküli Hatótávnövelő router 1. A csomag tartalma Netis E1+ Router Ethernet kábel Kézikönyv 2. A készülék felépítése LED LAN/WAN bemenet WPS Gomb 2.1 LED jelzések LED

Részletesebben

ParkIT ANPR Kamera. LetUgo Beléptető Rendszerrel. Üzembe helyezési útmutató. Kapcsolat ! HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL!

ParkIT ANPR Kamera. LetUgo Beléptető Rendszerrel. Üzembe helyezési útmutató. Kapcsolat ! HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL! ParkIT ANPR Kamera LetUgo Beléptető Rendszerrel Üzembe helyezési útmutató! HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL! Kapcsolat Ha bármilyen problémája adódna a ParkIT kamera üzemeltetése közben, bizalommal

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Windows NT / XP / 2003 / Vista / Win7 /2008 támogatja Linux minden disztribúcióját támogatja Beágyazott (embedded) rendszerekben is használják ( Hardver eszközben, Linux

Részletesebben

DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása

DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása SC22-1155-00 IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása SC22-1155-00 Megjegyzés Az információk

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK TESZTKÉRDÉSEK Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek rendszerezésére.

Részletesebben

Bevezetés az Intelligens Kártyás Ajtó Zár 19.0 verziójába

Bevezetés az Intelligens Kártyás Ajtó Zár 19.0 verziójába Bevezetés az Intelligens Kártyás Ajtó Zár 19.0 verziójába A rendszer, ami egy gazdagépből és egy olvasó-író kártya és menedzsment szoftverből áll, különféle kártyák kiadásáért és menedzseléséért felelős,

Részletesebben

1. Soroljon fel 3 jellemző tulajdonságát a beszédkódolóknak! Egyet fejtsen ki bővebben!

1. Soroljon fel 3 jellemző tulajdonságát a beszédkódolóknak! Egyet fejtsen ki bővebben! 1. Soroljon fel 3 jellemző tulajdonságát a beszédkódolóknak! Egyet fejtsen ki bővebben! Igényelt sávszélesség: a kódolt hang sávszélesség igénye. Bizonyos kódekek esetén ez lehet adaptív is, például AMR.

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

Cisco Unity Connection Mini Beérkezett üzenetek Els lépések (10.x kiadás)

Cisco Unity Connection Mini Beérkezett üzenetek Els lépések (10.x kiadás) Az els lépések Cisco Unity Connection Mini Beérkezett üzenetek Els lépések (10.x kiadás) Cisco Unity Connection Mini Webes beérkezett üzenetek (10.x kiadás) 2 Általános információk a Cisco Unity Connection

Részletesebben

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Budapest Gyógyfürdői Zártkörűen Működő Részvénytársaság ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Hatályos 2010. március 1. napjától Verzió 1.0 TARTALOMJEGYZÉK 2 PREAMBULUM... 3 I. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK... 3 II. A SZABÁLYZAT

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.0.0.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.42 2015.09.23 Termék rövid leírása A GSM Gate

Részletesebben

Infrastruktúra alapelemek és számítási felhők

Infrastruktúra alapelemek és számítási felhők Intelligens rendszerfelügyelet (VIMIA370) Infrastruktúra alapelemek és számítási felhők Szatmári Zoltán Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1

Részletesebben

DB2 9.5 változat for Linux, UNIX, Windows

DB2 9.5 változat for Linux, UNIX, Windows DB2 9.5 áltozat for Linux, UNIX, Windows Quick Beginnings for IBM Data Serer Clients Frissíte: 2009. április GC22-0450-02 DB2 9.5 áltozat for Linux, UNIX, Windows Quick Beginnings for IBM Data Serer Clients

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 13 1. Általános tudnivalók... 14 1.1. Az operációs rendszer... 14 1.2. Tudnivalók a Windows-ról... 15 1.2.1. Honnan kapta nevét a Windows?... 15 1.2.2. A Windows,

Részletesebben

Vékonykliens Technológia Ismertető

Vékonykliens Technológia Ismertető Vékonykliens Technológia Ismertető Eredeti szerző: Hetul Patel Hálózati mérnök (American Computer Technology) (2002) Fordította és aktualizálta: Pongrácz István (StartIT Kft. - Zöld IT technológia) (2012)

Részletesebben

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Rövid Kezelési Útmutató Tartalom Áttekintés...2 Regisztráció...2 Regisztrációs kérelem feladása...2 Regisztrációs kérelem megerősítése...3 Belépés...5 Üzemeltetői

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

ANDROID 2.3 TÁBLAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

ANDROID 2.3 TÁBLAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ANDROID 2.3 TÁBLAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kezelési Útmutató Tisztelt Vásárlónk, Köszönjük, hogy Alcor márkájú terméket választott. Ez a kézikönyv fontos információkat tartalmaz a készülék megfelelő használatával

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

Játékszabályzat, illetve jogi és adatvédelmi tájékoztató a Rossmann Telizsák Facebook alkalmazáshoz

Játékszabályzat, illetve jogi és adatvédelmi tájékoztató a Rossmann Telizsák Facebook alkalmazáshoz Játékszabályzat, illetve jogi és adatvédelmi tájékoztató a Rossmann Telizsák Facebook alkalmazáshoz KÉRJÜK, HOGY A DOKUMENTUMOT FIGYELMESEN OLVASD EL, ÉS CSAK AKKOR HASZNÁLD AZ ALKALMAZÁST, HA AZ ITT LEÍRTAKKAL

Részletesebben

Vezeték nélküli IP kamera / Vezetékes kamera. (Windows operációs rendszerekhez)

Vezeték nélküli IP kamera / Vezetékes kamera. (Windows operációs rendszerekhez) Vezeték nélküli IP kamera Vezetékes kamera Kézikönyv - Gyors indulás (Windows operációs rendszerekhez) Modell:FI8904W Modell:FI8905W Windows operációs rendszerekhez-------1. oldal MAC operációs rendszerekhez

Részletesebben

NYÍLT FORRÁSKÓDDAL A. FÉNYKÉP, TÉRKÉP, FÉNY TÉR KÉP 2012 konferencia Gyöngyös, Károly Róbert Főiskola

NYÍLT FORRÁSKÓDDAL A. FÉNYKÉP, TÉRKÉP, FÉNY TÉR KÉP 2012 konferencia Gyöngyös, Károly Róbert Főiskola FÉNYKÉP, TÉRKÉP, FÉNY TÉR KÉP 2012 konferencia Gyöngyös, Károly Róbert Főiskola Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Osztály Lőrincz Tamás NYÍLT FORRÁSKÓDDAL A TERMÉSZETVÉDELMI TÉRINFORMATIKÁBAN

Részletesebben

ECDL számítógépes alapismeretek modul

ECDL számítógépes alapismeretek modul 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. A tűzfal funkciója A tűzfal funkciója, hogy biztosítsa a számítógép hálózati védelmét illetéktelen külső behatolással

Részletesebben

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL!

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL! Új év nyitás Szoftverünk megvásárlásával Ön a szerződésben meghatározott időn keresztül használhatja a programot, de általában örökös felhasználói jogot kap. Egy adott gazdasági időszak végén célszerű

Részletesebben