ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS"

Átírás

1 MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló munkavédelmi célvizsgálatról (2015. augusztus 31. szeptember 30.) Budapest, november Összeállította: Dr. Madarász Gyula Nédó Ferenc

2 2/22 I. A célvizsgálat elrendelésének előzményei, indoka és célja A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési irányelveinek II. A munkavédelmi ellenőrzés elvei című részének Az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök, szakmák, ágazatok fejezete 3. pontjában szerepelnek a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések kockázatával járó tevékenységek. Az ellenőrzési irányelvekben foglaltakkal összhangban, a munkavédelmi hatóság évi országos hatósági ellenőrzési tervének 4./b) pontjában, a III. negyedévben került meghatározásra a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló országos munkavédelmi célvizsgálat. A biológiai tényezőkre vonatkozó országos célvizsgálatra legutóbb 2013-ban került sor. A célvizsgálat elvégzését az indokolta, hogy a és a években a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt az egészségügyi és a mezőgazdasági ágazatból bejelentett foglalkozási eredetű fertőző megbetegedések száma. A közötti időszakban az egészségügyi ágazatból foglalkozási eredetű fertőző betegségek (fertőző hasmenés, rühesség tömeges előfordulásai, fertőző májgyulladás, tuberculosis stb.) továbbra is magas számban kerültek bejelentésre. A korábbi évekhez képest új jelenség volt 2014-ben a mezőgazdaságból jelentett megbetegedések számának jelentős növekedése, amely a biológiai kóroki tényezők tekintetében a tömegesen előforduló leptospirózis, Q-láz és ornithosis esetekből adódott. 3 bőr anthrax (lépfene) megbetegedést is bejelentettek. A bejelentett esetekhez képest a tényleges előfordulás az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján ennél lényegesen magasabb lehet. A fentiek alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya (a továbbiakban: Főosztály) által kidolgozott szempontrendszer szerint a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi hatósági ellenőrzési feladatokat ellátó kormánytisztviselői (a továbbiakban: kormánytisztviselők) által került lefolytatásra a Biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló munkavédelmi célvizsgálat (a továbbiakban: célvizsgálat). A célvizsgálat célja az volt, hogy a feltárt hiányosságok megszüntetésére tett munkavédelmi hatósági intézkedéseken keresztül elősegítse a foglalkozási eredetű fertőző megbetegedések megelőzését és a munkavállalók munkakörülményeinek javítását. A célvizsgálat az ország egész területére kiterjedt, lefolytatására a augusztus 31. szeptember 30. közötti időszakban került sor. A kormánytisztviselők célvizsgálat elrendelésétől függetlenül is vizsgálják a biológiai kóroki tényezőkkel összefüggő munkáltatói megelőző intézkedéseket.

3 3/22 II. A vizsgálat előkészítése A kormányhivatalok által lefolytatásra kerülő célvizsgálatot a Főosztály készítette elő. A kormányhivatalok munkavédelmi hatósági ellenőrzési feladatot ellátó kormánytisztviselői az ellenőrzéseiket központilag kidolgozott egységes szempontrendszer alapján végezték, amelynek jogszabályi alapja az általános munkavédelmi előírásokon túl a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) volt. A Főosztály a célvizsgálatba bevonásra kerülő munkáltatók kiválasztására vonatkozóan szempontként jelölte meg, hogy a vizsgálat elsősorban azokra a munkáltatókra terjedjen ki, ahol a munkavégzés 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezők rendszeres használatával jár [R a; 3. sz. melléklete]: A tevékenység magában foglal olyan határozott szándékot, hogy a munkát biológiai tényezőkkel végezzék: pl. beteg emberekből vagy állatokból származó mintákban a kórokozók kimutatása, tudatosan fertőzött laboratóriumi állatokkal végzett tevékenység (oltóanyaggyártás), szennyvízminták vizsgálata. Ezek a tevékenységek az R. szerint az alábbi csoportokba sorolhatók: 1. Orvosi szolgálat 2. Állatorvosi szolgálat 3. Laboratóriumi-, 4. Ipari eljárások. Ezen túl az ellenőrzéseknek azokra a munkáltatókra is ki kellett terjedniük, ahol a munkavégzés 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezők rendszeres használatával nem jár, de előfordulhat a munkavállalók expozíciója [R. 4. (2) bekezdése; 1. számú melléklet]. Ezek a foglalkozási tevékenységek típusa szerint az alábbiak lehetnek: 1. Élelmiszer-előállító létesítményekben végzett munkák 2. Mezőgazdasági munkák 3. Olyan munkatevékenységek, amelyek állatokkal, állatok tetemeivel, illetve állati eredetű termékekkel való érintkezéssel járnak (pl. ún. állati fehérje feldolgozás) 4. Az egészségügyi és szociális ellátásban végzett munkák, beleértve az elkülönítő valamint a kórbonctani részlegeket 5. A klinikai, állatorvosi diagnosztikai laboratóriumokban végzett munkák 6. A hulladék megsemmisítő, ártalmatlanító létesítményekben végzett munkák 7. Szennyvíztisztító berendezésekben, járható szelvényű szennyvízelvezető művekben végzett munkák.

4 4/22 Az ellenőrzéseknek elsősorban a biológiai kóroki tényezők expozíciójával összefüggő munkakörülmények vizsgálatára kellett kiterjedniük. Az ellenőrzést végző kormánytisztviselőknek vizsgálni kellett a munkáltatóknál a foglalkozás-egészségügyi szolgálat közreműködését is az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet kialakításában, az egészségkárosodások megelőzésében, a munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősített, külön jogszabályok által előírt feladatok ellátásában. A lefolytatandó ellenőrzések száma a évi országos hatósági ellenőrzési terv alapján, a célvizsgálat időtartama alatt a munkavédelmi hatósági feladatokat ellátó kormánytisztviselőnként 5 munkáltató volt. A Főosztály a célvizsgálatot megelőzően a honlapján közzétette a célvizsgálat szempontrendszerét. III. Vizsgálati eredmények, adatok - Ellenőrzött munkáltatók száma: Szabálytalansággal érintett munkáltatók száma: 520 (91%) - Ellenőrzött telephelyek összlétszáma: fő - Szabálytalansággal érintett munkavállalók száma: 4179 fő (19%) - Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók száma összesen: 6793 fő Ebből: o nő: fő o fiatalkorú: 19 fő o idősödő: fő o megváltozott munkaképességű: 215 fő o fogyatékossággal élő: 108 fő - Biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók száma: fő (53%) Az ellenőrzött tevékenységek megoszlását a főtevékenység, illetve a foglalkozási tevékenységek típusa szerint az 1. és 2. ábra mutatja.

5 5/22 A 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezők rendszeres használatával járó ellenőrzött tevékenységek megoszlása a főtevékenység szerint 1. ábra Összesen: 234 munkáltató (41%) 2. ábra A 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezők rendszeres használatával nem járó ellenőrzött tevékenységek megoszlása a foglalkozási tevékenységek típusa szerint Összesen: 337 munkáltató (59%)

6 6/22 Az ellenőrzések eredményeként hozott intézkedések: 1. Hiányosság megszüntetését előíró határozatok - Határozatok száma: 510 db - Ezen belül az intézkedések száma: db 2. Felfüggesztő határozatok - Határozatok száma: 162 db - Érintett munkavállalók száma: 561 fő - Felfüggesztett munkaeszközök száma: 203 db - Felfüggesztett tevékenységek száma: 150 db 3. Foglalkoztatástól eltiltó határozatok - Határozatok száma: 52 db - Eltiltott munkavállalók száma: 119 fő 4. Figyelemfelhívások - Figyelemfelhívások száma: 10 db 5. Munkavédelmi bírsághatározatok - Határozatok száma: 1 db - Munkavédelmi bírságok összege: Ft IV. Az ellenőrzések tapasztalatai 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezőkkel történő tevékenység bejelentése a munkavédelmi hatóságnak A korábbi célvizsgálatok eredményeként egyre több munkáltató tesz eleget a 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezőkkel történő tevékenység bejelentési kötelezettségének, de még mindig megállapítható a jogszabályi előírásra vonatkozó információ hiánya. Az ellenőrzött munkáltatók több mint fele (51%) a bejelentési kötelezettségének nem tett eleget. A munkáltatók többsége (döntően humán-egészségügyi intézmények) a mulasztással kapcsolatban arra hivatkozott, hogy tevékenységét már az R. hatályba lépése előtt megkezdte, és korábban az ÁNTSZ-t tájékoztatta a 2-4. csoportba tartozó biológiai tényezőkkel történő tevékenységről, a bejelentés jogfolytonosságát feltételezve.

7 7/22 Kockázatértékelés Az ellenőrzött munkáltatók általában kockázatértékelési dokumentummal rendelkeztek, de ezek több mint 1/4-e (26%-a) nem volt teljes körű, mivel nem minden munkahelyi kóroki tényezőre tért ki az értékelés, a biológiai kockázatbecslés gyakran elmaradt vagy hiányos volt. A munkáltatók 31%-a a kockázatértékelés során a biológiai kóroki tényezőkre egyáltalán nem vagy nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően tért ki. A biológiai kockázatbecsléssel kapcsolatos szabálytalanságokkal érintett munkáltatók aránya a évi célvizsgálat során még 61% volt! Az ellenőrzött biológiai kockázatbecslések 37%-ára jellemző volt, hogy a különböző csoportokba tartozó biológiai tényezők együttes expozíciójával járó munkafolyamatoknál a kockázatot nem minden jelen lévő biológiai tényezőre becsülték meg. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a legtöbb állattartó telepen hiányzott a fertőzést, allergiát vagy mérgezést okozó biológiai kóroki tényezők expozíciójából származó kockázatok becslése. Az elkészült becslések sem bizonyultak kielégítőnek, a dokumentációkban nem tértek ki a veszélyeztetettek körének meghatározására, a kockázatot nem minden jelen lévő biológiai tényezőre becsülték meg. Jó esetben egy-egy zoonózis kockázatát megemlítették (pl.: szarvasmarhatartó telep - Brucellózis, Lyssa; baromfitelep - ornithosis; sertéstelep - orbánc), de teljes körű elemzése általában elmaradt. Az R. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 54. (3) bekezdésében foglaltakhoz képest (3 évenkénti kockázatértékelési gyakoriság) speciális ( eltérő jogszabályi rendelkezés -t tartalmazó) jogszabálynak minősül. A biológiai kockázatbecslést évente, továbbá minden olyan esetben meg kell ismételni, amikor a körülmények megváltozása a munkavállaló biológiai tényezőkkel történő expozícióját befolyásolhatja. A biológiai kockázatbecslés évenkénti elvégzése (megismétlése) a munkáltatók 53%-ánál elmaradt, és alig volt példa arra (7%), hogy olyan esetben is megismételték a kockázatbecslést, amikor a munkavállalók expozíciós körülményei megváltozhattak, pl.: sertéstelep bővítése baromfitenyésztéssel. A biológiai kóroki tényezőkre vonatkozó kockázatbecslések évenkénti elvégzése általában csak azoknál a munkáltatóknál történt meg, ahol a foglalkozás-egészségügyi szolgálat is részt vett a kockázatértékelésben, illetve ott, ahol a korábbi munkavédelmi ellenőrzések során ez irányú intézkedések már történtek. Expozíciós jegyzék/nyilvántartás Az R. alapján a munkáltatónak jegyzéket kell vezetnie azokról a munkavállalókról, akik a 3. vagy 4. csoportba tartozó biológiai tényezők kockázatának vannak kitéve, feltüntetve a végzett

8 8/22 munka jellegét, a biológiai tényezőt, továbbá az expozícióval, balesetekkel és zavarokkal kapcsolatos adatokat. Az expozíciós jegyzékben/nyilvántartásban szereplő adatoknak nemcsak munkavédelmi-, hanem közegészségügyi-járványügyi szempontból is kiemelt szerepe van (pl. a fertőző betegségek epidemiológiai kivizsgálása, a fertőzőforrások felkutatása során), tekintettel arra is, hogy a 3. vagy 4. csoportba sorolt biológiai tényezők súlyos emberi megbetegedést képesek okozni, ezért komoly veszélyt jelenthetnek a munkavállalók számára és szétterjedésük kockázata az emberi közösségben fennállhat. Egyes kórokozók tartósan fennálló vagy latens fertőzéseket okozhatnak, a megbetegedés inkubációs ideje különösen hosszú lehet vagy súlyos késői hatással járó fertőzést okozhatnak. A fentiek ellenére az egyik leggyakoribb mulasztások egyike volt az expozíciós jegyzék/nyilvántartás vezetésének hiánya, a 3-4. csoportba tartozó biológiai tényezőkkel exponált munkavállalókról az érintett munkáltatók 58%-a nem készített jegyzéket (ez az arány 2013-ban még 67% volt). A biológiai tényezők expozíciójából származó kockázatok csökkentése (kockázatkezelés) Az alábbi ábra a biológiai tényezőkkel összefüggő egyes kockázatkezelési intézkedések arányát mutatja az ellenőrzött munkáltatók esetében. 3. ábra A biológiai tényezők expozíciójából származó kockázatok csökkentése érdekében hozott egyes megelőző intézkedések

9 9/22 A 3. sz. ábra adataiból látható, hogy a munkáltatók igyekeztek a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók számát a lehető legalacsonyabb szinten tartani, a kockázatkezelési intézkedések közül leginkább (86%) erre fektették a hangsúlyt, amelynek hátterében elsősorban gazdasági okok és nem munkavédelmi szempontok álltak. Műszaki megelőző intézkedéseket, zárt technológiai folyamatokat, védőberendezéseket a technológia jellegéből adódóan elsősorban az ipari eljárásoknál, az egészségügyi diagnosztika, a hulladékártalmatlanítás és a szennyvízkezelés során alkalmaztak. A klinikai laboratóriumokban volt leginkább jellemző a veszélyes ( potenciálisan fertőző ) munkafolyamatok elkülönítése, a manipulációs terek kialakítása, HEPA-szűrővel ellátott elszívó berendezések használata, de hatásfokuk, megfelelő működésük műszeres mérésekkel és egyéb vizsgálatokkal történő időszakos ellenőrzése gyakran elmaradt. Műszaki megelőzést alkalmaztak a repülőgépek, vasúti személyszállító szerelvények illemhelyeinek ürítését, karbantartását, valamint a szennyvízkezelési tevékenységet folytató munkáltatóknál zárt rendszerű munkafolyamatok kialakításával. A munkáltatók a biológiai tényezők szétszóródásának vagy a munkahelyről való kikerülésének lehetőségét különböző intézkedésekkel igyekeztek megakadályozni, minimalizálni (69%), mint pl. a munkaruha/védőruha munkahelyről történő kivitelének tilalma, helyben mosása. A fekvőbeteg-ellátó intézményekben több esetben előfordult az a szabálytalan gyakorlat, hogy egy időben, ugyanazon a szállítójárművel végezték a szennyes és tiszta textíliák szállítását is, magukban hordozva a kontamináció, illetve a szállítószemélyzet fertőződésének lehetőségét is. A munkáltatók biológiai kockázatot jelző, illetve egyéb kiegészítő figyelmeztető jeleket és táblákat viszonylag ritkán használtak (46%), pedig ezek kiemelt szerepet töltenek be a kockázat-kommunikációban, főként azokon a munkahelyeken, ahol a biológiai tényezők komoly veszélyt jelenthetnek a munkavállalók számára. Az állattartó telepen dolgozóknak megfelelő munkaegészségügyi-, egészségvédelmi ismeretekkel kell rendelkezniük: az állatról emberre terjedő megbetegedéseket (zoonózis) ismerniük kell, a trágya kezeléséről, az elhelyezésére szolgáló berendezésekben keletkező gázokról és az ellenük való védekezésről tudniuk kell. A mezőgazdaságban (állattartásban) még mindig visszatérő szabálytalanságként jelenik meg, hogy a hígtrágya tárolók (pl. nyitott medencék, aknák) környezetében nem gondoskodnak megfelelően a beesés elleni védelemről, a belépést korlátozó védőakadályok (pl. korlát, rács, kerítés) és a biológiai kockázatokra figyelmeztető, biztonsági és egészségvédelmi jelölések gyakran hiányoznak. A munkáltatók mindössze 38%-a rendelkezett a biológiai tényezőkkel kapcsolatos balesetekre, illetve egészségkárosodásokra vonatkozó intézkedési tervvel. A évi célvizsgálat során az ellenőrzött munkáltatók csupán 4%-ánál készült intézkedési terv, tehát e területen is tapasztalható némi előrelépés.

10 10/22 A munkáltatók többsége (72%) a veszélyes hulladéknak minősülő elhasználódott egyéni védőeszközök, textíliák és egyéb anyagok elkülönített kezeléséről, tárolásáról, munkahelyről történő elszállításáról gondoskodott. A munkáltatók általában szerződésben álltak a veszélyes hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására engedéllyel rendelkező céggel. Az egészségügyi ágazatban a fertőző (veszélyes) hulladékok (pl. fecskendők, tűk) biztonságos összegyűjtése, tárolása és eltávolítása általában jól működő rendszerben belső szabályozásokban is meghatározott módon történik. Az egészségügyi intézményekben egyre inkább jellemző, hogy a munkáltatók írásos szabályozásban (utasításban) írják elő 1, hogy az éles vagy hegyes eszközöket használatuk után egységenként, védőkupak visszatétele nélkül az arra rendszeresített gyűjtőeszközbe helyezzék a munkavállalók. Ugyan a lábjegyzetben hivatkozott EMMI rendelet hatálya nem terjed ki az állategészségügyben használt éles vagy hegyes munkaeszközökre, és más, állatrólemberre terjedő fertőzések (zoonózisok) lehetősége állhat fenn, az állattartó telepeken is kockázatot jelentenek a nem megfelelően tárolt fecskendők, tűk. Ezeket leginkább az orvosi szobákban, illetve az elkülönítő vagy ellető istállókban, azok közelében lehet fellelni. Ablakpárkányon vagy a levetett kesztyűk mellett takarásban, esetlegesen bútorzatra helyezve tárolják a biológiai tényezőkkel potenciálisan szennyezett fecskendőket és tűket úgy, hogy fennáll az általuk okozott sérülések és fertőzések kockázata. Higiénés és egyéni védelem Az ellenőrzött munkahelyeken szinte kivétel nélkül (92%) biztosított volt olyan helyiség, ahol a munkavállalóknak lehetőségük volt pihenni, étkezni, tisztálkodni, ennek ellenére a munkavállalók gyakran azokon a munkaterületen étkeztek, ahol a biológiai tényezők kockázatával számolni lehetett. Egy kisállat kereskedésben a munkáltató nem biztosított hűtőt a munkavállalók élelmiszereinek hűtésére és tárolására, így kénytelenek voltak az állatok étkeztetésére szolgáló hűtőben tárolni azokat, ahol egyébként az állatok etetésére szolgáló férgeket is tartották. Mosdók és illemhelyek a munkahelyek 86%-ánál rendelkezésre álltak, de higiénés szempontból gyakran kifogásolhatók voltak, főként az állattartó telepeken. A bőrfertőtlenítés lehetőségét a munkáltatók többsége megteremtette, a munkaterületen kihelyezett adagolókkal vagy havi higiénés csomag munkavállalók számára történő átadásával (kézfertőtlenítő szer volt biztosítva pl. a vasúti szerelvények WC-tartályainak szippantását, 1 az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésére, az ilyen eszközök használatából eredő kockázatok kezelésére, valamint az egészségügyi tevékenységet végző személyek tájékoztatására és képzésére vonatkozó követelményekről szóló 51/2013. (VII. 15.) EMMI rendelet 6. (2) bekezdés d) pontja

11 11/22 illetve kommunális szennyvízszippantást végző dolgozók részére). A kézfertőtlenítő-szerek antimikrobiális spektruma (pl. baktericid, fungicid, virucid, sporocid) több esetben nem felelt meg a végzett tevékenység jellegének ( szennyezettségének ), pl. egy szennyvíztelepen csak baktericid hatással rendelkező fertőtlenítőszert biztosított a munkáltató, amely nem nyújtott megfelelő védelmet a vírusokkal szemben (pl. Hepatitis A). Összességében kedvezők voltak a tapasztalatok a munkavállalók egyéni védőeszközzel történő ellátása terén. A biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók 97%-ának teljes körűen biztosították a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó védőeszközöket, azonban a kormánytisztviselők számos kirívó szabálytalansággal is találkoztak, pl.: - Egy autóbuszok és egyéb tömegközlekedési járművek takarítását végző munkáltató munkavállalói tisztító- és fertőtlenítőszer hiányában, tiszta vízzel, kézvédelem nélkül mosták a trolibuszok utasterét, annak ellenére, hogy gyakran vér, széklet és hányadék előfordulásával is számolniuk kellett. - Az egészségügyi intézmények takarítása általában külön alvállalkozó munkáltatók bevonásával történik, akik a kórházak (ezen belül a műtők nagytakarítását is), a szakrendelők járó- és fekvőbeteg ellátási területeinek, valamint a személyzeti- és betegek által látogatott mellékhelyiségek takarítását is végzik. Ezen munkáltatók gyakran nem megfelelő védelmi képességű egyéni védőeszközöket biztosítottak a munkavállalók részére. Az egyéni védőeszköz juttatás rendje dokumentumban szinte valamennyi munkáltató esetében a biológiai kockázatok ellen megfelelő védelmet nyújtó egyéni védőeszközök kerültek maghatározásra, azonban ezek biztosítása a gyakorlatban már nem valósult meg. Egy munkáltató esetében az ápolóknak, beleértve a tüdőgondozóban dolgozó munkavállalóknak is csak védőcipő volt előírva egyéni védőeszközként. A munkáltatók által biztosított egyéni védőeszközök viselésével kapcsolatos munkavállalói szabálytalanságok leginkább az állattartó telepeken és a hulladékártalmatlanítással foglalkozó cégek munkahelyén fordultak elő. A munkáltatók a munkaruházat, illetve az egyéni védőeszközök megfelelő használatának és tárolásának ellenőrzésére nem minden munkahelyen fordítottak kellő figyelmet. Így fordulhatott elő egy szennyvíztelepen, hogy a biológiai kockázatok ellen is védelmet nyújtó védőkesztyűket a szennyezett földön, padozaton tárolták. Egy másik szennyvíztelepen a munkáltató által biztosított fekete-fehér rendszerű öltözőket nem a rendeltetésüknek megfelelően használták, ugyanabban a helyiségben volt a tiszta ruháknak és a munkaruháknak/védőruháknak is a tárolóhelye, így fennállt az akaratlan keveredés és a kontamináció veszélye is. Egy egészségügyi intézmény boncmestereinek kialakított pihenő helyiségben a boncolás során vérrel szennyeződött köpenyt tároltak.

12 12/22 Munkahelyi elsősegélynyújtás A munkáltatók nagy része tevékenységükből fakadóan pl. kórház, szociális intézmény, állatorvosi rendelő rendelkezett az elsősegélynyújtás személyi és tárgyi feltételeivel. Egyéb munkahelyeken a munkáltatók 15%-a nem biztosított a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személyt, továbbá a telephelyek 11%-nál nem volt elérhető elsősegélynyújtó felszerelés sem. Ezen hiányosságok jellemzően a nem egészségügyi tevékenységet végző munkáltatóknál (pl. állattartó telepek, szennyvízkezelő munkahelyek) fordultak elő. Munkavállalók tájékoztatása, képzése A munkavállalók tájékoztatása, képzése az ellenőrzött munkáltatóknál szinte minden esetben (90%) megtörtént, de azokon a munkahelyeken, ahol nem végezték el a biológiai kockázatbecslést, gyakori mulasztás volt, hogy a biológiai kóroki tényezők okozta kockázatokra nem hívták fel a dolgozók figyelmét. A munkavállalók megfelelő tájékoztatására, képzésére az egészséget fenyegető kockázatokról, az expozíció megelőzését szolgáló intézkedésekről, a higiénés előírásokról, az egyéni védőeszköz viseléséről és használatáról, az előre nem látható veszélyhelyzetekben teendő intézkedésekről, illetve a veszélyhelyzetek megelőzéséről az ipari eljárásokat végző cégeknél és az egészségügyi szolgáltatóknál törekedtek leginkább. Foglalkozás-egészségügyi ellátás Az ellenőrzött munkáltatók néhány kivételtől eltekintve (3%) biztosították a munkavállalóik számára a foglalkozás-egészségügyi ellátást. A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok tevékenysége főként a KKV-k esetében, többnyire csak az orvosi alkalmassági vizsgálatokra korlátozódott. Még mindig jellemző, hogy a munkáltatók nem kérik fel a foglalkozás-egészségügyi orvost az egészséges munkakörnyezet kialakításához, az egészségkárosodások megelőzéséhez kapcsolódó feladatok ellátásában való közreműködésre. A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok több esetben maguk sem törekedtek arra, hogy bekapcsolódjanak a munkavédelmi feladatok ellátásába. Azok a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok, amelyek az alkalmassági vizsgálatokon és a munkakörhöz kötött védőoltásokkal kapcsolatos feladatokon kívül más tevékenységet is végeztek, közreműködtek a munkahelyi veszélyforrások feltárásában, a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeinek biztosításában, a sürgős orvosi ellátás megszervezésében, az elsősegélynyújtók szakmai felkészítésében és az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadásban is. A foglalkozás-egészségügyi szolgálat által ellátott feladatokat és az adott tevékenységgel (feladatellátással) érintett munkáltatók arányát az 1-2. táblázat foglalja össze.

13 13/22 1. táblázat A foglalkozás-egészségügyi szolgálat alapszolgáltatás keretében ellátott egyes feladatai az ellenőrzött munkáltatók esetében [27/1995. (VII. 25.) NM rendelet 4. (1) bekezdése] Érintett Ellátott foglalkozás-egészségügyi feladat munkáltatók aránya (%) munkaköri alkalmassági vizsgálatok 93,01 foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása 30,59 munkakörülmények és a munkavégzés egészségkárosító hatásainak írásban dokumentált vizsgálata 46,85 egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadás 70,80 munkahelyek kémiai biztonságát érintő feladatok 59,97 a munkavállalók munkakörülményeivel kapcsolatos, egészséget, biztonságot érintő kérdésekkel összefüggő felvilágosítás 51,92 munkakörhöz kötött védőoltásokkal kapcsolatos feladatok 60,14 foglalkoztathatóság szakvéleményezése 31,47 Ellenőrzött munkáltatók száma: táblázat A foglalkozás-egészségügyi szolgálat közreműködés keretében ellátott egyes feladatai az ellenőrzött munkáltatók esetében [27/1995. (VII. 25.) NM rendelet 4. (2) bekezdése] Érintett munkáltatók Közreműködés az alábbi munkáltatói feladatok ellátásában aránya (%) a munkahelyi veszélyforrások feltárása 70,98 munkaegészségügyi, -fiziológiai, -ergonómiai, -higiénés feladatok 59,62 megoldása a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeinek biztosítása, a sürgős orvosi ellátás megszervezése, az 67,83 elsősegélynyújtók szakmai felkészítése foglalkozási rehabilitáció 13,99 katasztrófamegelőző, -elhárító, -felszámoló és az előidézett 23,43 károsodások rehabilitációs tervének kidolgozása

14 14/22 A munkáltatók túlnyomó többsége (86%) a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatainak szabályozásába a foglalkozás-egészségügyi orvost bevonta, ennek ellenére a szabályozási dokumentumok gyakran hiányosak voltak, pl. a vizsgálatok gyakorisága nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Védőoltások Az exponált munkavállalók 82%-ának a foglalkoztatás feltételeként a védőoltásokat térítésmentesen felajánlották és biztosították (4. ábra), ahol ez a munkáltatók belső szabályzatában is meghatározásra került. (A védőoltást felajánló munkáltatók aránya 2013-ban még 78% volt.) Azokon a munkahelyeken, ahol a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa nem vett részt a biológiai kockázatbecslésben és az ez alapján meghatározásra kerülő védőoltási szabályozásban, ott a védőoltások juttatását a szokásrend alakította, ezért előfordultak mulasztások. A munkakörhöz kapcsolódó védőoltások biológiai kóroki tényezők szerint 4. ábra

15 15/22 Összefoglalás A célvizsgálat elvégzését az indokolta, hogy a és a években a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt az egészségügyi és a mezőgazdasági ágazatból bejelentett foglalkozási eredetű fertőző megbetegedések száma, amelynek elsődleges okaként munkavédelmi szempontból a biológiai kóroki tényezőkre kockázatbecslés elmulasztása és az ennek következményeként elmaradó munkáltatói megelőző intézkedések (kockázatkezelés) és a kockázat-kommunikáció hiányosságai jelölhetők meg, amely szabálytalanságokra az országos munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatai is felhívták a figyelmet. A évi célvizsgálat tapasztalataihoz képest összességében ritkábban fordult elő, hogy a munkáltatók figyelmen kívül hagyták a biológiai tényezők expozíciója esetén előírt legfontosabb munkavédelmi kötelezettségeiket, de az ellenőrzést végző kormánytisztviselők még mindig nagy számban tártak fel hiányosságokat, illetve szabálytalanságokat, amelyek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtették. A kormánytisztviselők az ellenőrzések során tájékoztatással is segítették a munkáltatókat, a munkavállalókat és a munkavédelmi képviselőket, amelynek a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére tett hatósági intézkedésekkel együtt kiemelt szerepe lehet a foglalkozási eredetű fertőző megbetegedések megelőzésében. Budapest, november 25. Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály

16 16/22 PÉLDATÁR Pozitív példák: 1.) A munkavállaló rendeltetésszerűen viseli az egyéni védőeszközöket a fogorvosi rendelőben 2.) Elszívó fülke alkalmazása a kórház patológiai osztályán

17 17/22 3.) Zárt rendszerű ágytál-mosógép alkalmazása a szociális otthonban 4.) A közterületről összeszedett injekciós tűk tárolására szolgáló edényzet

18 18/22 5.) Csizmamosó és a használatára vonatkozó utasítás az állattartó telepen 6.) A hulladéklerakó telepen a kommunális hulladék seprését végző munkavállaló viseli a számára biztosított egyéni védőeszközöket (védőszemüveg, hallásvédő füldugó, légzésvédő eszköz, védőkesztyű, védőbakancs)

19 19/22 7.) Mentőöv a szennyvíztelepen a medencébe történő beesés esetére Negatív példák: 1.) Közlekedési út mellett lévő nyitott hígtrágya tároló

20 20/22 2.) Szarvasmarhatartó telepen a jelentős mennyiségű trágyalé, valamint a fellelhető rágcsálók a biológiai tényezők szétterjedésének lehetőségét hordozták

21 21/22 3.) Az injekciós fecskendők és tűk szabálytalan gyűjtése eredetileg tisztítószer tárolására szolgáló műanyag tárolóedényben 4.) Étkezőhely a hulladékudvarban, közvetlenül a hulladékprés mellett

22 22/22 5.) Szennyezett, takarítatlan zuhanyozó az állattartó telepen 6.) Szabálytalan hulladéktárolás az állattenyésztő telepen

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biológiai kóroki tényezők kockázatával járó tevékenységek célvizsgálatáról (2013. május 06. - június 30.) Budapest, 2013. július 29. I. A célvizsgálat elrendelésének előzménye A

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a bányászati munkahelyek 2014. évi munkaegészségügyi célvizsgálatáról (2014. november 10-21.) Budapest, 2015. február Készítette: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály

Részletesebben

Az egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések kockázatai és megelőzésük lehetőségei

Az egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések kockázatai és megelőzésük lehetőségei Az egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések kockázatai és megelőzésük lehetőségei Munkaegészségügyi nyílt nap Pécs 2014. október 15. dr. Madarász

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Összefoglaló jelentés a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2015. május 11. június 30.) Összeállította: Földházi Ákos Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS az egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések és fertőzések kockázatával járó tevékenységek célvizsgálatáról (2014. március

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrző tevékenységét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról

Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról Összeállította: Horváth Béla Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének előzménye A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Foglalkozás-egészségtan I.

Foglalkozás-egészségtan I. Foglalkozás-egészségtan I. A foglalkozás-egészségügy fogalma, felépítése. A foglalkozási betegségek és fokozott expozíció fogalma. Munkavédelem. Munkahelyi balesetek. 2015 A magyar munkavédelem története

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10 Hírlevél 2011/4. Tartalomjegyzék 1./Összefoglaló a bankok, illetve a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások foglalkoztatási gyakorlatának akcióellenőrzéséről 3 2./Húsipari- húseldolgozó

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK. 4 1.1. A 4 1.2. A 4 2.1. 4 3. 5 3.1. 6 3.2. 6 3.3. 7 3.4. 7 3.5. 8 3.6. A 8 4. 9 II. AZ INTÉZMÉNY FELADATAI. 10 1.

ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK. 4 1.1. A 4 1.2. A 4 2.1. 4 3. 5 3.1. 6 3.2. 6 3.3. 7 3.4. 7 3.5. 8 3.6. A 8 4. 9 II. AZ INTÉZMÉNY FELADATAI. 10 1. 2 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK... 4 1.1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja... 4 1.2. A Szervezeti és Működési Szabályzat hatálya... 4 2.1. Az intézmény alaptevékenységének

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 23. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter. /2008. ( ) SZMM rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter. /2008. ( ) SZMM rendelete A szociális és munkaügyi miniszter /2008. ( ) SZMM rendelete a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról szóló 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet módosításáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet

Országos Idegtudományi Intézet 1. oldal: összesen: 64 Iktatási szám: Országos Idegtudományi Intézet MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Jóváhagyom: Budapest, 2010. január 06... Főigazgató Főigazgató gazdasági helyettese 2 2. oldal: összesen: 64

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a korrupciós bűncselekményekkel érintett büntetőügyek vizsgálatáról

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a korrupciós bűncselekményekkel érintett büntetőügyek vizsgálatáról BF. 652/2015/1. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a korrupciós bűncselekményekkel érintett büntetőügyek vizsgálatáról Legfőbb Ügyész Úr rendelkezése alapján vált szükségessé azoknak a büntetőügyeknek a vizsgálatát

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER 1279-1/2007. ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről 2007. június 2. oldal Tájékoztató jelentés a 2006.

Részletesebben

Rendkívüli időjárási körülmények (hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

Rendkívüli időjárási körülmények (hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Rendkívüli időjárási körülmények (hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a 2013. július 25-29. közötti időszakban végzett munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól Előzmények Az egyre

Részletesebben

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT A SZAKMAI KOLLÉGIUM FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK TAGOZATÁNAK MÓDSZERTANI LEVELE

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT A SZAKMAI KOLLÉGIUM FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK TAGOZATÁNAK MÓDSZERTANI LEVELE ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT ÉS A SZAKMAI KOLLÉGIUM FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK TAGOZATÁNAK MÓDSZERTANI LEVELE A FOGÁSZATI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE 2 AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 4. Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5. A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai...

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 4. Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5. A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai... 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5 A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai... 8 Bejelentett foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek...

Részletesebben

Dr. Varga Imre Kertész László

Dr. Varga Imre Kertész László Dr. Varga Imre Kertész László A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KATASZTRÓFAVÉDELMI TAKTIKAI MÓDSZER KIDOLGOZÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SEVESO BESOROLÁSÚ IPARI LÉTESÍTMÉNYEKRE Az Európai Bizottság

Részletesebben

1 / 6 2012.05.30. 16:48

1 / 6 2012.05.30. 16:48 1 / 6 2012.05.30. 16:48 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről A munkavédelemről szóló

Részletesebben

Hodosán Róza. Tízéves a szociális törvény

Hodosán Róza. Tízéves a szociális törvény Hodosán Róza Tízéves a szociális törvény A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény és annak változásai Magyarország 1976-ban csatlakozott a Gazdasági, Szociális és

Részletesebben

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján:

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján: Szakonyfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2005. (IV.29.) számú rendelete Alsószölnök, Felsőszölnök, Szakonyfalu települések közös gazdálkodási tervéről A gazdálkodásról szóló 2000. évi

Részletesebben

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata 2003 február 1 - március 10. CÉL A rendkívüli országos vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy

Részletesebben

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata Bevezetés Jelen szabályzat a BME Tűz- és Munkavédelmi szabályzatainak (MvSz) kiegészítéseként szolgál azzal a céllal, hogy a tanszéken felmerülő

Részletesebben

A sugárvédelem rendszere, mentességi, dóziskorlátozási, beavatkozási, cselekvési és más vonatkoztatási szintek

A sugárvédelem rendszere, mentességi, dóziskorlátozási, beavatkozási, cselekvési és más vonatkoztatási szintek A sugárvédelem rendszere, mentességi, dóziskorlátozási, beavatkozási, cselekvési és más vonatkoztatási szintek Dr. Voszka István 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet az ionizáló sugárzás elleni védelemről

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :...

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :... Parádi Idősek Otthona 3240. Parád Toldi u. 14. sz. Tel 36/ 544-300 fax: 36/544-127 web: www.idosekotthonaparad.hu e-mail: titkarsag@idosekotthonaparad.hu HÁZIREND 2013. Tartalom 1. Bevezető, a házirend

Részletesebben

A tájékoztató tartalomjegyzéke:

A tájékoztató tartalomjegyzéke: A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLYÁNAK 2016. FEBRUÁRBAN AKTUALIZÁLT TÁJÉKOZTATÓJA az építőgép-kezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgép-kezelők képzéséről szóló 6/1980.

Részletesebben

Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530

Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530 Szervezeti és Működési Szabályzat I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK, ADATOK II. SZERVEZETI FELÉPÍTÉS III. FELADAT- ÉS HATÁSKÖRÖK IV.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A tartalomból: Együttműködésük meghosszabbításáról döntöttek a román és a magyar munkafelügyeleti vezetők

HÍRLEVÉL. A tartalomból: Együttműködésük meghosszabbításáról döntöttek a román és a magyar munkafelügyeleti vezetők OMMF HÍRLEVÉL A tartalomból: HÍRLEVÉL I. évfolyam 10. szám 2011. október A munkavédelmi ellenőrzések háromnegyed éves tapasztalatai. A munkaügyi ellenőrzések háromnegyed éves eredményei. 3 23 Együttműködésük

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

Szakértői tevékenység, járművezetői és egyéb alkalmassági vizsgálatok, keresőképesség elbírálása, munkaképesség, rokkantosítás

Szakértői tevékenység, járművezetői és egyéb alkalmassági vizsgálatok, keresőképesség elbírálása, munkaképesség, rokkantosítás Szakértői tevékenység, járművezetői és egyéb alkalmassági vizsgálatok, keresőképesség elbírálása, munkaképesség, rokkantosítás IV. OH foglalkozás-orvostan 3. gyakorlat 2013/2014 II. félév Vezér Tünde SZTE

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Munkavédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Munkavédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Munkavédelmi Szabályzat 1 PREAMBULUM A Szolnoki Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a Főiskola munkavédelmi feladatellátásához a munkavédelemről szóló 1993. évi

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A csecsemő- és kisgyermek ruházati termékek piacfelügyeleti ellenőrzéséről Budapest, 2012. december NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY KÖNNYŰIPARI ÉS VEGYIPARI

Részletesebben

A betegellátási folyamatok elemzésének módszere és gyakorlata Dr. Tombácz Imre (Markhot Ferenc Kórház)

A betegellátási folyamatok elemzésének módszere és gyakorlata Dr. Tombácz Imre (Markhot Ferenc Kórház) A betegellátási ok elemzésének módszere és gyakorlata Dr. Tombácz Imre (Markhot Ferenc Kórház) Bevezetés Számos közlemény található a minőségügyi szakirodalomban a kockázatmenedzsmentről, mint a ok elemzésének,

Részletesebben

Építőmérnöki Kar Munkavédelmi Szabályzata

Építőmérnöki Kar Munkavédelmi Szabályzata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöki Kar Munkavédelmi Szabályzata 2012. (Elfogadva az Építőmérnöki Kar Kari Tanácsa a 2012. május 9-i ülésén) 2/39 A munkavédelemről szóló, 1993.

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG főigazgatójának. 84/ 2011. számú INTÉZKEDÉSE

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG főigazgatójának. 84/ 2011. számú INTÉZKEDÉSE BELÜGYMINISZTÉRIUM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG főigazgatójának 84/ 20. számú INTÉZKEDÉSE a személyi állomány egyéni védőeszközzel történő ellátásáról

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 12.07.2004 COM(2004)472 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGANAK

Részletesebben

9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről

9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről 9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. A MEGÁLLAPÍTÁSOK ÖSSZEGZÉSE II. FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK 1. Az informatika alkalmazás fejlődése

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2 Tartalomjegyzék I. FEJEZET... 4 Hatályba léptetés... 4 Munkavédelmi szabályzat célja, feladata... 4 A Munkavédelmi szabályzat hatálya... 4 II. FEJEZET...

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. I. Összegző megállapítások, következtetések. Javaslatok. II. Részletes megállapítások

TARTALOMJEGYZÉK. I. Összegző megállapítások, következtetések. Javaslatok. II. Részletes megállapítások 9905 Jelentés az önkormányzati egészségügyi intézmények gép-műszer ellátottságának valamint egyes diagnosztikai részlegek teljesítményének vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény által egyes kiemelt és meghatározott feladatokról Készítette: Vegyiprop Vegyipari Propaganda Központ Kft. Írta: Dr. Váró György Spiegel

Részletesebben

ÁLLATMENHELY KONTRA GYEPMESTERI TELEP MERRE TOVÁBB?

ÁLLATMENHELY KONTRA GYEPMESTERI TELEP MERRE TOVÁBB? ÁLLATMENHELY KONTRA GYEPMESTERI TELEP MERRE TOVÁBB? Jámbor Adrienn Tanársegéd Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogtörténeti és Jogelméleti Intézet, Jogtörténeti Tanszék BEVEZETÉS Tanulmányomban

Részletesebben

Tárgy: KÜJ: KTJ: HATÁROZAT

Tárgy: KÜJ: KTJ: HATÁROZAT Ügyiratszám: 10434-22/2015. Ügyintéző: Geresics Angéla dr. Ötvös Tünde Telefonszám: 72/567-146 Tárgy: KÜJ: KTJ: Inke, 072 hrsz. alatti ingatlanon majorközpont létesítésének előzetes vizsgálati eljárása

Részletesebben

SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a DIMENZIÓ "műtéti szövődmény" betegségbiztosításhoz

SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a DIMENZIÓ műtéti szövődmény betegségbiztosításhoz BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK A DIMENZIÓ Védelem biztosítási feltételek (a továbbiakban: feltételek) alapján a DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület (a továbbiakban: biztosító) a biztosított baleseti

Részletesebben

Darukra vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. szeptember 16-27.

Darukra vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. szeptember 16-27. Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Darukra vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. szeptember 16-27. Mint ismeretes, azelenőrzést megelőző időszakban több súlyos munkabaleset következet

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1466/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1466/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1466/2016. számú ügyben Előadó: dr. Zemplényi Adrienne Az eljárás megindítása A panaszos civil szervezet azért fordult a hivatalomhoz, mert sérelmezte, hogy

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2015/34. SZÁM TARTALOM. 38/2015. (IX. 07. MÁV-START Ért. 34.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Munkavédelmi Szabályzatáról...

ÉRTESÍTŐ 2015/34. SZÁM TARTALOM. 38/2015. (IX. 07. MÁV-START Ért. 34.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Munkavédelmi Szabályzatáról... ÉRTESÍTŐ 2015/34. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 38/2015. (IX. 07. MÁV-START Ért. 34.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Munkavédelmi Szabályzatáról... 2 34. szám Budapest, 2015. szeptember

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzetgazdasági miniszter 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelete a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

Betegétkeztetési szolgáltatás

Betegétkeztetési szolgáltatás Betegétkeztetési szolgáltatás Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/22 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Szolgáltatási koncesszió Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Ágoston Művészeti Óvoda / Váradi Telephely/Kastély Tagintézmény Szervezeti és Működési Szabályzat Szalontai Edit óvodavezető 1 SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM azonosító: 34263 Intézmény neve: Ágoston

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. június 30-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. június 30-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 135/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. június 30-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat a FESZ KN Kft. Szervezeti

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2009.5.15. COM(2009) 228 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a fertőző betegségek közösségi járványügyi felügyeleti

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V.8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (Magyar Közlöny 2012/54.)

Részletesebben

A biomonitorizálás Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető

A biomonitorizálás Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Munkahigiénés Osztály Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről (Mvt.)

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ 1 Egészségügyi Minisztérium FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA (SZAKOSÍTÓ KÉPZÉS) 1999. Engedélyszám: 20567/99. Érvényes visszavonásig 2 Szerkesztette: Dr. Téglásyné Bácsi

Részletesebben

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály Iktató szám: NGM/8952-60/2015 JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Összeállította: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály Melléklet: Minisztériumok és önálló szervezetek

Részletesebben

A munkára való alkalmasságról külön jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni.

A munkára való alkalmasságról külön jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni. Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka vagy alkalmi munka keretében elhelyezkedni kívánó személyek alkalmasságának orvosi vizsgálatára vonatkozó előírásokról A munkavédelemről

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2009.10.26. COM(2009)577 végleges Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE a kórházakban és az egészségügyben előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozott

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7891/2012. számú ügyben (Kapcsolódó ügy: AJB-7873/2012. számú ügy)

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7891/2012. számú ügyben (Kapcsolódó ügy: AJB-7873/2012. számú ügy) Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7891/2012. számú ügyben (Kapcsolódó ügy: AJB-7873/2012. számú ügy) Előadó: dr. Kéri Szilvia Az eljárás megindítása A hivatalhoz érkezett beadvány szerint a

Részletesebben

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (FMKH NSzSZ) szakmai szervezeti egységeinek tevékenységi köre és feladatai

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (FMKH NSzSZ) szakmai szervezeti egységeinek tevékenységi köre és feladatai A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (FMKH NSzSZ) szakmai szervezeti egységeinek tevékenységi köre és feladatai Egészségfejlesztési Osztály Irányítja, szervezi és összehangolja

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Iktatószám: PIF-00831-7/2014 Témafelelős: Butsi István ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a játszótéri eszközök üzemeltetési feltételeinek piacfelügyeleti

Részletesebben

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. tv. végrehajtási rendelete. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. tv. végrehajtási rendelete. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. tv. végrehajtási rendelete 2009. 03.hónapban hatályos szöveg (Kivonatos közlés, a mellékleteket lásd: www.magyarorszag.hu) 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes

Részletesebben

ALAPVETŐ MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEKEN

ALAPVETŐ MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEKEN ALAPVETŐ MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEKEN A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. kiadványa TARTALOMJEGYZÉK Általános tudnivalók, bemutatkozás Jogi szabályozás háttere Belépés a munkaterületre,

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA

ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI REND 2015. március 31. 1/66 2/66 Tartalomjegyzék I. Általános és bevezető szabályok... 5

Részletesebben

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat Orosz Ádám Munkavédelmi szabályzat TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...1 A SZABÁLYZAT HATÁLYA...3 SZABÁLYZAT CÉLJA...3 TERÜLETI HATÁLYA...3 SZEMÉLYI HATÁLYA...3 IDŐBENI HATÁLYA...4 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK, BESOROLÁSOK...4

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 16. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

2009. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 6. szám

2009. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 6. szám 2009. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 6. szám 7/2009. (IX. 25.) VIG sz. elnök-vezérigazgatói utasítás az influenza pandémiás terv kiadásáról... 2 8/2009. (IX. 25.) VIG sz. elnök-vezérigazgatói utasítás a normatív utasítások

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.10.30. COM(2013) 748 final 2013/0363 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az Argentínából és Indonéziából származó biodízel behozatalára vonatkozó végleges dömpingellenes

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 26409/2013. Iktatószám: 10557/2014. Ügyintéző: Hornich Zsuzsa Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

NAGYHEGYES KÖZSÉG KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM

NAGYHEGYES KÖZSÉG KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM NAGYHEGYES KÖZSÉG KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA (LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ) 2014 2015. március Készítette: Cseke Tamás Vezető-tanácsos műszaki ügyintéző Berecz Ákos Elfogadta Nagyhegyes Község Önkormányzatának

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 20. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE *9B GERZSENYI KATALIN DR. SKULTÉTY REZSŐ DR. SZÁSZ TIBOR DR. YERBAY JÓZSEF VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE Az 1076 Sü-iij folytatott kutatás során a szerzők olyan

Részletesebben

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 10/2006. (VI. 2.

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 10/2006. (VI. 2. TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 10/2006. (VI. 2.) rendelete (Egységes szerkezetbe foglalva) Taksony Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében. Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11.

A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében. Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11. A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11. 70 % 60 50 1991 40 1995 2000 30 2005 2010 20 10 0 Csehország Németország Spanyolország

Részletesebben

Tesztelő szervezet: Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH)

Tesztelő szervezet: Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) TESZTELÉSI BESZÁMOLÓ a Változáskezelés beavatkozási területen, a Változáskezelés Fejlesztési Módszertanhoz szervezet: Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) 2013. július 30. Készítette: 8/C Változáskezelési

Részletesebben

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA Eszközcsomag a vállalati igények, a szakképzési kínálat és az emberi tőke kapacitásainak hatékony összehangolására Adaptáljuk! OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-1705/2013. számú ügyben (Kapcsolódó ügy az AJB-2503/2013)

Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-1705/2013. számú ügyben (Kapcsolódó ügy az AJB-2503/2013) Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-1705/2013. számú ügyben (Kapcsolódó ügy az AJB-2503/2013) Előadó: dr. Magicz András Az eljárás megindulása Több beadvány érkezett az alapvető jogok biztosához,

Részletesebben

2. Vízátbukás vagy túlzott szivárgásból eredő meghibásodás hagyományos és leszerelhető árvízvédelmi rendszeren keresztül.

2. Vízátbukás vagy túlzott szivárgásból eredő meghibásodás hagyományos és leszerelhető árvízvédelmi rendszeren keresztül. Mobil árvízvédelmi falak alkalmazásának kockázatai. Meggyőződésem, hogy minden védekezés eljárásról alkotott elképzelés önmagát sorvasztja el, ha csupán saját tökéletesítésére törekszik 1, Nem kellő biztonságot

Részletesebben

A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről

A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet 1 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet 2 A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.

Részletesebben

SZIGETHALOM VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2013

SZIGETHALOM VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2013 SZIGETHALOM VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2013 Jenei Attila Okl. környezetmérnök környezetvédelmi szakértő MMK szám: 01-11827 Petrényi Ágnes Okl. környezetgazdálkodási agrármérnök T F E W 1133

Részletesebben

Ajánlatkérő fő tevékenységi köre: Általános közszolgáltatások Kulturális Korzó, Marcali - szerződés 2. sz. módosítása

Ajánlatkérő fő tevékenységi köre: Általános közszolgáltatások Kulturális Korzó, Marcali - szerződés 2. sz. módosítása Hirdetmény Közbeszerzési Értesítő száma: 2011 / 45 Ajánlatkérő: Marcali Városi Önkormányzat Nyertes ajánlattevő: K+K BAU-PROFIL ZRT. Teljesítés helye: Marcali 1629/2. hrsz. Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

BEVEZETÉS 7 I. ÖSSZEGZŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 11

BEVEZETÉS 7 I. ÖSSZEGZŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 11 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 7 I. ÖSSZEGZŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 11 II. RÉSZLETES MEGÁLLAPÍTÁSOK 18 1. Az Önkormányzat költségvetési és pénzügyi helyzete 18 1.1. A tervezett költségvetési

Részletesebben

Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es Hirdetmény típusa: minta)/ké/2013.07.01 KÉ

Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es Hirdetmény típusa: minta)/ké/2013.07.01 KÉ Táj. hird. az elj. eredményéről - Tisztító-, konyhai higiéniai-, és felülfertőtlenítő szerek beszerzése a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet részére Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fővárosi Munkaügyi Bíróság 1027 Budapest, Gyorskocsi u. 52. 1255 Budapest, Pf.2. 19.M. 934/2007/12. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! a felperesi képviselő neve ügyvezető által

Részletesebben

JELENTÉS. a felnőtt háziorvosi ellátásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról.!995. július 259.

JELENTÉS. a felnőtt háziorvosi ellátásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról.!995. július 259. .. ' JELENTÉS a felnőtt háziorvosi ellátásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról!995. július 259. : ' Állami Számvevllszék V-1017-53/1994-95. Tsz.: 242 JELENTÉS a felnött háziorvosi ellátásra

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

JELENTÉS. a települési önkormányzatok vízrendezési és csapadékvíz elvezetési feladatai ellátásának ellenőrzéséről. 0708 2007.

JELENTÉS. a települési önkormányzatok vízrendezési és csapadékvíz elvezetési feladatai ellátásának ellenőrzéséről. 0708 2007. JELENTÉS a települési önkormányzatok vízrendezési és csapadékvíz elvezetési feladatai ellátásának ellenőrzéséről 0708 2007. április 3. Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóság 3.2 Szabályszerűségi

Részletesebben

2.2. Biztosított az a jogi személy, aki valamely áruknak közúton, járművel, díj ellenében történő belföldi fuvarozására vállalkozik.

2.2. Biztosított az a jogi személy, aki valamely áruknak közúton, járművel, díj ellenében történő belföldi fuvarozására vállalkozik. 1. A BIZTOSÍTÁS TÁRGYA 1.1. A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. a jelen biztosítási szerződés alapján díjfizetés ellenében a 7. pontban foglalt kivételekkel megtéríti mindazokat az árukárokat,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-2.1.3-15 kódszámú pályázaton való pályázati részvételről

ELŐTERJESZTÉS. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-2.1.3-15 kódszámú pályázaton való pályázati részvételről Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-2.1.3-15 kódszámú pályázaton való pályázati

Részletesebben

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft.

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft. Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló Kft. Tisztelt Olvasó! Az intézményi radioaktív hulladékok kezelését és tárolását végző RHFT - jelen szakmai kiadványunk tárgya társaságunk megalakulásakor került

Részletesebben

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT Ügyiratszám: 454-6/2016. Ügyintéző: Juronicsné Füredi Krisztina dr. Ötvös Tünde Telefon: 72/567-143 Tárgy: Mell.: Szederkény, 030 hrsz.-ú ingatlanon lévő baromfitelep környezetvédelmi engedélye L melléklet

Részletesebben