Anyagvizsgálati módszerek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Anyagvizsgálati módszerek"

Átírás

1 Anyagvizsgálati módszerek tételsor 1. A TOC (total organic carbon) meghatározás, az egyes méréseknek mi az elve? 2. Mi a Soxhlet extraktor működési elve, mire használják? 3. Kőszenek kénmegoszlása és mi az egyes típusok meghatározásának elve? 4. Hogyan történik a földkéreg fő elemeinek (Si, AI,Fe, Ca, Na, K, Mg) kvantitatív mérése? 5. A termoanalitikai eljárások jellemző csoportjai, mi a differenciális termikus analízis lényege, a DTA-készülék felépítése? SZTRÓKAY.K. -GRASSELLY GY.-NE!v!ECZ E. -KISS J. (1970): Asvónytani praktikum, 11. Tankönyvkiadó, Budapest BURGER K. (2002): Az analitikai kémia alapjai. (hatodik változatlan kiadás). Alliter Kiadói és Oktatásfejlesztő Alapítvány, Budapest Mi a termomérleg működési elve, mire használják (mi látszik a derivatogramon), mi a derivatográf működési elve (felépítése)? SZTRÓKAY és mtársai 41-52; BURGER Ásványok vizsgálata poláros fényben (lineáris poláros fény előállítása, mi a totál reflexió, ásványtani mikroszkóp, ortoszkópos vizsgálatok) Pápay (1998): Kristályok, ásványok, kőzetek. Szeged JATEPress A röntgensugarak analitikai alkalmazása (folytonos röntgensugárzás előállítása, karakterisztikus sugárzás természete)? SZTRÓKAY és társai ; BURGER A röntgensugarak jelentősége a kristálytanban (Vezesse le a Bragg-egyenletet. Mi a röntgendiffrakciós analízis lényege?). KOCH-SZTRÓKAI Asvónytan !22. BURGER Mi a röntgenfluoreszcenciás analízis lényege, mire használják? BURGER Spektrokémiai alapfogalmak. Mi a hullámhossz és a rezgésszám kapcsolata, hullámszám, elektromágneses sugárzás energiája; transzmittancia, abszorpció, abszorbancia, színkép. Sorolja fel az egyes elekromágneses sugárzások milyen energiaátmenetet hoznak létre, így milyen spektrokémiai analitikai eljárásban használhatóak? BURGER Az JR-spektrometria: milyen tartományban mér; az IR abszorció feltétele, csoportfrekvenciák, vegyértékrezgés, deformációs rezgések, a hagyományos két sugaras készülék felépítése (izzók, Littrow-elrendezésű monokromátor, Golay cella)? BURGER HOLLY SOHÁR (1975): Absorption spectra in the infrared region. Akadémiai kiadó, Budapest UV és látható fényabszorpció (szingulet és tripiet állapot, belső és külső konverzió, a fluoreszcencia és foszforeszcencia közötti különbség) BURGER Oil show analizátor mérésének elve, mire használják? 15. Atomspektroszkópia (a módszer alapja; gerjesztések; emissziós és abszorpciós eljárások; módszerek) BURGER Tömegspektrometria (a módszer alapja, ionizációs módszerek, MS-analizátorok, a módszer analitikai alkalmazása) BURGER Kromatográfia Ca módszeralapja, a kromatográf felépítése, gázkromatográfia IGCI, nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia /HPLC/). BURGER

2 1. A TOC (total organic carbon) meghatározás, az egyes méréseknek mi az elve? 2. Mi a Soxhlet extraktor működési elve, mire használják?

3 3. Kőszenek kénmegoszlása és mi az egyes típusok meghatározásának elve? 4. Hogyan történik a földkéreg fő elemeinek (Si, AI,Fe, Ca, Na, K, Mg) kvantitatív mérése?

4 5. A termoanalitikai eljárások jellemző csoportjai, mi a differenciális termikus analízis lényege, a DTA-készülék felépítése? A termoanalitikai eljárásokat két csoportba szokás sorolni. Az egyik a fizikai tulajdonságok, a hőmérséklet emelésére vagy csökkentésére bekövetkező változásainak mérésére szolgál, míg a másik a kémiai reakciók során termelt vagy leadott hő mérésén alapul. Az alapvető csoportosítás a közvetlen mérésen alapuló eljárások között: Termogravimetria (TG), dialotometria (TD), termomagnetometria (TM), vezetőképesség analízis (ETA), fűtött mikroszkópos vizsgálat, reflexiós spektrometria (RS), dinamikus reflexiós spektrometria (DRS), röntgenvizsgálat fűtött kamrában, gázvolumetria (GEA), gázmanometira, gázfejlődés-analízis (EGA), termoanalitikai tömegspektrometria, valamint a referencianyaggal szembeni mérésen alapuló módszerek: differenciált termoanalízis (DTA), differenciált scanning kalorimetria (DSC), dilatometria (TD). A DTA a termoanalitika egyik klasszikus módszere. Segítségével a fiziki változások (pl. kristályosodás, olvadás, fázisváltozás) és kémiai reakciók (pl. semlegesítés, redoxi folyamatok) során exoterm folyamatokban fejlődő, vagy endoterm folyamatokban elnyelődő hőből nyerünk kvalitatív és/vagy kvantitatív analitikai információkat. A DTA berendezés központja a programozható fűtésű kemence, amelyben két platina tégely helyezkedik el. Az egyikben a minta a másikban a referens anyag. A kemence hőmérsékletét egyenletesen emelve a vizsgálandó minta különböző termikus változásokat szenved. A minta és a referens anyag közötti hőmérsékletkülönbséget a két tégelybe nyúló és egymással szembe kapcsolt termoelem-pár méri. 1. ábra: DTA-berendezés kemencéjének vázlata; 1 mintatatrtó tégely, 2 referens anyag tégelye, 3 fém tégelytartó, 4 fűtőellenállások és hőszigetelő réteg, 5 termoelem berendezések (M: minta, K: kemence hőmérsékletének mérése, R: referens) A DTA-görbe a hőmérsékletkülönbség ábrázolása a referens, vagy a kemence hőmérsékletének függvényében. Optimális esetben ezek megyeznek, ha a folyamat exoterm, akkor a minta hőmérséklete magasabb lesz, endoterm esetben alacsonyabb lesz a referens anyagénál.

5 6. Mi a termomérleg működési elve, mire használják (mi látszik a derivatogramon), mi a derivatográf működési elve (felépítése)? A vegyületeknek a hőmérséklet-emelés hatására végbemenő tömegváltozását a termogravimetria segítségével követhetjük, aminek eszköze e termomérleg, ami egy programozhatóan fűthető kemencéből és egy analitikai mérlegből áll. A csapadék tömegét a hozzá tartozó hőmérséklet függvényében ábrázolva kapjuk a csapadék termogravimetriás (TG) görbéjét. A görbéből a kiindulási anyag összetételének ismeretében, kiszámítható a bomlástermékek összetétele. 2. ábra: A termomérleg vázlata, 1 galvanométer, 2 permanens mágnes, 3 tekercs A termikus bomlás során jelentkező tömegcsökkenséből (a TG-görbéből) kiszámítható az egyes folyamatok sztöchiometriája és optimális esetben a bomlástermékek összetételei is. A derivatív termogravimetriás (DTG) görbe, a fenti idealizált eset hiánya szükségelteti, ugyanis nem minden bomlás lépcsőzetes, az egymást követő folyamatok egymást átfedve mutatkozhatnak. A probléma kiküszöbölésére a normál TG-görbe deriváltját vesszük, így az egyes folyamatok könnyedén szétválaszthatók lesznek. A deriválást ma számítógépek végzik, de a termomérleg ötletes átalakításával is megkaphatjuk a kívánt görbéket. A termomérleg kemencén kívüli karján egy nagymenetszámú tekercs a kilengések közepette a mágnesek sarkai között kezd mozogni. A minta tömegváltozásának eredményeképpen a mérleg karja és a tekercse elmozdul, benne e mozgás sebességétől függő erősségű áram indukálódik, amit a galvanométer 3. ábra: A Paulik F. - Paulik J. - Erdély L.-féle derivatográf vázlata, 1 - mintatatrtó tégely, 2 - referens tégely, 3 - porceláncső, 4 - termoelem és vezetéke, 5 - kemence, 6 - torziómentes elektromos csatlakozás, 7 - mérleg, 8 - nagy menetszámú tekercs, 9 - permanens mágnes, galvanométerek, 13 - galvanométert megvilágító lámpák, 14 - elmozdulást jelző rés, 15 - fotopapírt tartó forgódob, 16 - fotópapír jelez. A galvanométer-kitérést a kemence illetve a minta hőmérsékletének függvényében ábrázolva kapjuk a DTG-görbét.

6 7. Ásványok vizsgálata poláros fényben (lineáris poláros fény előállítása, mi a totál reflexió, ásványtani mikroszkóp, ortoszkópos vizsgálatok)

7 8. A röntgensugarak analitikai alkalmazása (folytonos röntgensugárzás előállítása, karakterisztikus sugárzás természete)? A röntgen sugarak is felhasználhatók analitikai vizsgálatokhoz, hasonlóan más elektromágneses sugárzások eljárásaihoz. Több módszer is alkalmazott napjainkban is. Röntgensugár-abszorpciója során a minta valamelyik belső elektronhájából elektront lök ki, tehát ionokat hoz létre. Az ionizáló röntgensugarak energiája az elektronkötési energia legyőzésére (elektron emittálásra) és a kilökött elektron kinetikus energiájának növelésére fordítódik. Nagyon kis része szolgál csak az atommag gerjesztésére. A röntgensugár abszorpciós sávok minimális energiája egyenlő a megfelelő belső elektronhéj elektronjának kilökéséhez szükséges minimális energiával. A sáv intenzitása egyenlő az abszorpció valószínűségével. A röntgenfluoreszcenciás analízis során tulajdonképpen a röntgenabszorpció másodlagos folyamatai kerülnek számításba. Az elektronemisszió miatt ugyanis a belső héjakon lyukak keletkeznek, ami menten be akar venni egy elektron és ezt bizony több -féle módon megteheti. Első esetben röntgensugár-emisszióval (röntgenfluoreszcencia), második esetben az ún. Augerfolyamattal (sugárzásmentes-elektronkilökéssel) relaxálódhat az ion. A könnyebb elemeknél ez utóbbi dominál. A röntgenfluoreszcenciás analízisnél, mind az ionizáló (primer), mind az emittált (szekunder) sugárzás röntgen. A módszer alkalmas a nehéz elemek kvalitatív és kvantitatív meghatározására. Itt a primer sugárzásnak nem kell áthaladnia a mintán, az akár teljesen is elnyelődhet. Az analízis információforrása a fluoreszcencia során emittált röntgensugárzás energiája. Az eljárás használható minden fázisra. A röntgendiffrakciós analízisek során a kristályos szerkezetekre érkező röntgensugarak elhajlanak és interferencia jelenséget produkálnak. Ez akkor fordulhat elő, ha a kristályok rácsállandói és az alkalmazott röntgensugárzás hullámhossz-léptéke egyenlő. Az interferenciakép adatokat szolgáltat a kristály szerkezetére és minőségére vonatkozóan. A diffrakció során intenzív sugárnyalábot akkor kapunk, ha az egyes hálózati síkokról visszavert sugarak erősítik egymást. (Ez csak akkor fordul elő, ha a sugarak úthosszának különbsége az alkalmazott röntgensugárzás hullámhosszának egész számú többszöröse.) A karakterisztikus röntgensugárzás. A primer sugárzás egy másik alkotóeleme az antikatód anyagára jellemző, diszkrét hullámhosszokat tartalmazó karakterisztikus sugárzás. A karakterisztikus röntgensugárzás keletkezését a Bohr-féle atommodell alapján magyarázhatjuk. Eszerint az atommag körül meghatározott sugarú és energiájú pályákon keringenek az elektronok. Ezeket a pályákat a legbelsőktől kezdve rendre K, L, M, N, O, P héjnak nevezzük. Egy-egy héjon csak meghatározott számú elektron lehet. A nehezebb atomokban az alapállapotban a belső héjak elektronokkal betöltött zárt héjak. Ha az antikatódot bombázó elektron az antikatód egy atomjának valamely belső héjáról kilök egy elektront az atomon kívülre vagy egy külső, nem zárt héjra, akkor az így felszabadult üres helyre, lyukba, átmegy egy elektron valamelyik távolabbi héjról. Ennek az átugró elektronnak kezdeti és végállapota közti energiakülönbséget az atom kisugározza hu energiájú röntgenfoton alakjában. Ez a folyamat s alatt következik be. Egy atom által kibocsátható sugarak sorozatokba rendezhetők. A K-sorozat vonalait akkor kapjuk, amikor a gerjesztés során a K-héjon keletkező lyukba ugrik egy elektron az L, M, N, héjról. Hasonlóan keletkezik az L, M, N sorozat is. Itt az L, M, N héjon lévő lyukba ugrik egy felsőbb héjról származó elektron. A Bohr-modell alapján csak a hidrogén, illetve a hidrogénszerű atomok 4. ábra: spektruma magyarázható meg. A kvantumelmélet ad a többi atomra is elfogadható magyarázatot. Eszerint az elektronállapotokat kvantumszámokkal jellemezhetjük. Ezek a fő-(n), mellék-(m) és spinkvantumszámok (s), valamint

8 a belső (j) kvantumszám, amely a mellék- és a spinkvantumszám összege. A Pauli-elv szerint nem lehet két vagy több elektron egy atomon belül, amelyeknek minden kvantumszám azonos. Az előbbiekben említett K, L, M, héjakhoz rendre az n = 1, 2, 3, főkvantumszám tartozik. Egy adott n főkvantumszámú héj az l és a j lehetséges értékeinek megfelelően alhéjakra hasad fel. Ennek következtében a K, L, M, sorozat vonalai többszörös vonalak, finomszerkezetük van. A röntgenspektrometriai gyakorlatban a készülék nem kielégítő felbontóképessége miatt a közeleső energiájú karakterisztikus röntgensugarak, főleg alacsony rendszámú atomoknál, nem választhatók szét de nagy rendszámoknál igen. Az analízis szempontjából fontos, hogy egy-egy sorozaton belül Dn növekvő értékei szerint a vonalakat a, b, g stb. szimbólumokkal jelölt csoportba oszthatjuk, bár b és g esetén Dn lehet egy és kettő is. A leggyakrabban használt karakterisztikus vonalaknak megfelelően átmeneteket az 6. ábra szemlélteti. A karakterisztikus röntgenfotonok energiáját és hullámhosszát Henry Moseley vizsgálta ban. Megállapította, hogy a sugárzást kibocsátó elem Z rendszámának növelésével a sorozatok vonalai szabályosan eltolódnak a kisebb hullámhosszak irányába, amit a 5. ábra mutat. 5. ábra:

9 9. A röntgensugarak jelentősége a kristálytanban (Vezesse le a Braggegyenletet. Mi a röntgendiffrakciós analízis lényege?). A röntgendiffrakciós analízisek során a kristályos szerkezetekre érkező röntgensugarak elhajlanak és interferencia jelenséget produkálnak. Ez akkor fordulhat elő, ha a kristályok rácsállandói és az alkalmazott röntgensugárzás hullámhossz-léptéke egyenlő. Az interferenciakép adatokat szolgáltat a kristály szerkezetére és minőségére vonatkozóan. A diffrakció során intenzív sugárnyalábot akkor kapunk, ha az egyes hálózati síkokról visszavert sugarak erősítik egymást. (Ez csak akkor fordul elő, ha a sugarak úthosszának különbsége az alkalmazott röntgensugárzás hullámhosszának egész számú többszöröse.) 6. ábra: Röntgensugarak visszaverődése a kristály hálózati síkjáról 2BC = 2d sin ϑ = nλ Ahol ϑ a röntgensugarak hálózati síkkal bezárt szöge, BC a sugár útkülönbsége, d két hálózati sík távolsága. Interferencia csak akkor lép fel, ha λ <= 2d. A röntgendiffrakciós vizsgálat a vegyületek kristályformáinak azonosítására szolgálnak. Az egyszerű kvalitatív analízis a vizsgálandó minta röntgenfelvételének alapján történik, az ismert standardanyagok azonos módon készült röntgendiffrakciós képeivel összevetve. A minták azonosítása, összetett minták esetén a főkomponensek kimutatása azok néhány jellemző, nagy intenzitású vonala és az azok közötti távolságok alapján is végrehajtható, a kísérletileg meghatározott adatoknak a kristályos anyagok adatbankokban hozzáférhető ismert adataival történő összehasonlítása útján. Az azonos módon felvett diffrakciós vonalak intenzitása arányos az adott komponens koncentrációjával. A vizsgálat legfontosabb gyakorlati alkalmazása új vegyületek szerkezetének, sztereokémiájának meghatározása.

10 10. Mi a röntgenfluoreszcenciás analízis lényege, mire használják? A röntgenfluoreszcenciás analízis során tulajdonképpen a röntgenabszorpció másodlagos folyamatai kerülnek számításba. Az elektronemisszió miatt ugyanis a belső héjakon lyukak keletkeznek, ami menten be akar venni egy elektron és ezt bizony több -féle módon megteheti. Első esetben röntgensugár-emisszióval (röntgenfluoreszcencia), második esetben az ún. Augerfolyamattal (sugárzásmentes-elektronkilökéssel) relaxálódhat az ion. A röntgensugárzás nagy sebességű elektronok vagy más töltött részecskéknek a lefékeződése az anyagban, illetve az atomok belső elektronhéjai közötti eredményeképpen keletkező elektromágneses sugárzás. Energiatartománya néhány tized kev-től több száz MeV-ig terjed. Anyagszerkezet vizsgálatnál a 100 kev-nél kisebb energiájú fékezési sugárzást használják. Régebben a röntgensugárzás előállítására csak röntgencsöveket használták. A röntgencső antikatódját elektronokkal bombázva olyan primer sugárzás indul ki az antikatódból, amely két részből áll. Az egyik a hullámhosszok folytonos sorozatát tartalmazza, ezt fékezési sugárzásnak nevezzük (a nagy sebességű elektronokaz antikatód anyagában lassulnak). A folyamatban az elektron kölcsönhatásba lép a közeg atommagjainak elektromos terével, és energiáját több lépésben leadja. A sok fékeződő elektron együttesen adja a folytonos röntgenspektrumot, amelynek éles határa van. Ez a minimális hullámhosszú sugárzás akkor keletkezik, ha az elektron egy lépésben adja energiáját. Az elektron kinetikus energiája ekkor megegyezik az emittált foton energiájával. Ekin = humax Ahol h = 6, Js a Planck-állandó, umax pedig a minimális hullámhosszú sugárzás frekvenciája. Ebből látható, hogy a rövidhullámú határ értéke a bombázó elektronok energiájától. A könnyebb elemeknél ez utóbbi dominál. A röntgenfluoreszcenciás analízisnél, mind az ionizáló (primer), mind az emittált (szekunder) sugárzás röntgen. A módszer alkalmas a nehéz elemek kvalitatív és kvantitatív meghatározására. Itt a primer sugárzásnak nem kell áthaladnia a mintán, az akár teljesen is elnyelődhet. Az analízis információforrása a fluoreszcencia során emittált röntgensugárzás energiája. Az eljárás használható minden fázisra. A minta elemi összetételének megállapítása a fluoreszcencia során emittált sugárzás spektrumvonalai energiájának (hullámhosszának) az egyes elemekre jellemző vonalakkal való összevetésével történik. Az egyes komponensek koncentrációjának meghatározása a spektrumvonalak intenzitása alapján a szokásos kalibráló módszerek valamelyikével hajthatók végre. A mátrix-hatás kiküszöbölésére a belsőstandard-kalibrációt célszerű használni.

11 11. Spektrokémiai alapfogalmak. Mi a hullámhossz és a rezgésszám kapcsolata, hullámszám, elektromágneses sugárzás energiája; transzmittancia, abszorpció, abszorbancia, színkép. Sorolja fel az egyes elekromágneses sugárzások milyen energia-átmenetet hoznak létre, így milyen spektrokémiai analitikai eljárásban használhatóak? Az anyag és az elektromágneses sugárzás közötti kölcsönhatást tükröző jelenségek (fényabszorpció, -emisszió és -reflexió) kvalitatív és kvantitatív analitikai feladatok megoldására egyaránt szolgálhatnak. A fény olyan elektromágneses rezgés, amelynek elektromos és mágneses vektora egymásra és a fény haladásának irányára is merőlegesen rezeg.. Ha az elektromos és mágneses vektor a fény haladására merőleges sík bármelyik helyzetét egyforma valószínűséggel foglalja el, polarizálatlan sugárzásról beszélünk. Alkalmas módszerekkel polarizálatlan fényből polarizált fényt hozhatunk létre. Erre jellemző, hogy az elektromos vektora a fény haladási irányára merőleges síknak csak egyetlen irányában rezeg. A hullámhossz (λ) és a rezgésszám (v) közötti kapcsolat: λv = c A fény energiájának meghatározása a fény részecsketermészete alapján történhet, e fotonok energiáját a Planck-féle összefüggés adja meg, ahol h a Planck-állandó: E = hv = h(c/λ) A fotonok energiája a fény frekvenciájának és ezzel hullámszámának növekedésével, illetve a hullámhosszának csökkenésével nő. Ezért kisebb energiájú a vörös fény a kéknél. Ha a molekula vagy atom elektromágneses sugárzást nyel el (abszorbeál), energiája nő. A molekula, vagy atom gerjesztett állapotba jut. Fordított esetben (emittáláskor) az energiatartalom csökken. A molekula vagy atom legalacsonyabb energiaállapotát nevezzük alapállapotnak. Az elnyelt sugárzás az anyagi minőségtől valamint az elnyelő részecskék mennyiségétől függ, így mind minőségi, mind pedig mennyiségi analitikai információval szolgálhat. Analitikai vizsgálatoknál a fényt komponenseire kell felbontani. Az elektromágneses sugárzás hullámhossz szerinti felbontása monokromatikus fényhez vezet. Ismert intenzitású fényt a vizsgálandó mintán átengedve annak egy része elnyelődik (abszorbeál), másik része a mintán áthalad (transzmisszió), esetleg egy része visszaverődik (reflexió). E három féle fényfajta intenzitásának összege egyenlő a besugárzó fény intenzitásával. I o = I T +I A +I R A kísérletet rendszerint úgy állíthatjuk be, hogy a három fény közül csak kettő jelentkezzen. Abszorpciós módszerrel olyan anyagokat vizsgálunk, aminek a fényvisszaverése elhanyagolható, reflexiós módban a fényt át nem eresztő anyagok vizsgálhatók. Olyan minták esetében, amelyek a fényt visszaverik, a beeső és a visszavert fénysugár intenzitásából nyerjük a gerjesztéshez szükséges fénymennyiséget. Transzmittancia T =I T /I o Abszorpció A T = I A /I o = (I o -I T )/I o = 1-T Abszorbancia A = lg(i o /I T ) = lg(1/t) Reflektancia R = I R /I o Az egyes anyagok energiaállapotai jól definiáltak. Ezért csak olyan energiájú fényt nyelnek el, amely két ilyen jól definiált energiaállapot közötti átmenet tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy az anyagok vizsgálatánál használt monokromatikus fényt a mérés során folyamatosan változtatjuk mindaddig, amíg a gerjesztéshez szükséges energiájú fény áll elő. Az analitikai információt hordozó színkép felvételénél a mintán áteresztett sugárzás intenzitását vagy az ezekből számolt abszorbeált fény intenzitását ábrázoljuk a gerjesztő sugárzás energiájának függvényében. Így nyerjük a megfelelő színképet. Az anyag által elnyelt sugárzás energiája, vagyis a spektrum abszorpciós maximumának

12 megfelelő hullámhosszak vagy hullámszámok jellemzőek az anyagi minőségre, míg az elnyelés következtében jelentkező intenzitásváltozás a mennyiségre. A vizsgálatokhoz használt elektromágneses sugárzás energiája fogja meghatározni, hogy az anyagban milyen energiaátmeneteket hozunk létre. Így a használatos színképtartományban legnagyobb energiával rendelkező gamma-sugarakkal a magátmenetek (atommagok) gerjeszthetők. A röntgensugarak a belső elektronokat gerjesztik. Az ultraibolya és a látható tartomány ibolya közeli részeivel a külső elektronhéjak valamint molekulás esetében az ezekre szuperponált rezgési és forgási átmenetek gerjeszthetők. Közeli és távoli infravörös fénnyel is a rezgési és forgási átmenetek gerjeszthetők. Mikrohullámú sugárzással csak a forgási átmenetek illetve az elektronspin-átmenetek, rádiohullámokkal a magspin-átmenetek gerjesztődnek. Sugárzás Gerjesztés Felhasználás Gamma (0,5 10 pm) Atommagok Gamma-fluoreszcencia Röntgen (0,01 10 nm) Belső elektron Röntgenemissziós, -adsz stb. UV ( nm) és Látható ( nm) IR (1 30 µm) és ( µm) Mikrohullámok (0,3 1 mm) Külső elektronhéjak és rezgési, forgási átmeneteket Rezgési, forgási átmeneteket Forgási átmeneteket és Elektron-spin átmeneteket Elektrongerjesztési spektrometria Infravörös-spektrometria Elektron-spinrezonanciaspektroszkópia Rádióhullámok (1 300 m) Magspinátmenetek Magrezonancia-spektroszkópia Ez a felsorolás a spektrokémiaiai analitikai eljárások csoportba osztását is megadja. A gammasugarakkal történő gerjesztés a gamma-fluoreszcencia, illetve a Mösbauer-spektroszkópia használja. A röntgensugaras gerjesztés a röntgenemissziós, -abszorpciós és -fluoreszcens módszerek és az elektronmikroszondás vizsgálatok alapjául szolgál. Az ultraibolya és a látható tartományba tartozó sugárzással járó módszereket az elektrongerjesztési spektrometria témakörébe soroljuk., ezt követi az infravörös-spektrometria, majd az elektron-spinrezonancia-spektroszkópia, végül a mágneses magrezonancia-spektroszkópia.

13 12. Az IR-spektrometria: milyen tartományban mér; az IR abszorció feltétele, csoportfrekvenciák, vegyértékrezgés, deformációs rezgések, a hagyományos két sugaras készülék felépítése (izzók, Littrowelrendezésű monokromátor, Golay cella)? Az elektromágneses spektrum infravörös tartománya a látható spektrumtartomány végétől a mikrohullámú tartományig cm -1 -től 20 cm -1 -ig terjed. Az analitikai kémia számára ebből a 200 cm -1 és 4000 cm -1 (azaz 50 és 2,5 µm) közötti tartomány a legfontosabb. Az infravörös sugárzás abszorpciójának két fő feltétele van: 1. A sugárzás energiája meg kell hogy feleljen a molekula megfelelő alap- és gerjesztett állapota közötti energiakülönbségnek. Ez esetben a gerjesztő sugárzást a molekula abszorbeálja és így annak természetes rezgése megnő. 2. A rezgés a molekula elektromos dipólusmomentumát meg kell hogy változtassa. Ez a korlát különbözteti meg az infravörös-spektroszkópiát a Ramman-spektroszkópiától. Mindazok a rezgések viszont, amelyek a molekula polarizálhatóságának változásával járnak, rammanaktívak. A molekulák rezgéseinek energiáját első közelítésben a harmonikus oszcillátormodell írja le. Példának válasszunk egy AB bipólus jellegű kétatomos molekulát, amelyben a két atommag közötti távolság a vegyértékrezgésnek megfelelően periodikusan változik. A két atommag meghatározott rezgésszámmal oszcillál, közeledik egymáshoz és távolodik egymástól. E mozgás jó közelítéssel harmonikus oszcillációnak tekinthető. E modell szerint AB molekula rezgésének energiája (E) az alábbi egyenlet írja le: ahol n a rezgési kavntumszám, lehetséges értékei: 0, 1, 2, 3,..., k, a µ a molekula redukált tömege. Μ = (m A m B /m A +m B ), ahol m A és m B az A és B atomok tömege. Tekintettel arra, hogy nincs olyan kétatomos molekula, amelyben az m A, m B tömegek és a k erőállandó, illetve a k/µ érték azonos lenne, még a legegyszerűbb kétatomos molekuláknak is különböző, jellemző rezgési frekvenciája lesz. A rezgési frekvenciák tehát a molekulák, illetőleg atomcsoportok azonosítására nagyon jól alkalmazható. Többatomos molekulák rezgése kicsit bonyolultabb, mert a szomszédos atomok minden értéket megváltoztathatnak és többféle rezgés is előállhat a molekulán belül. E bonyolult rezgések azonban visszavezethetők határozott számú rezgésre és ezt nevezik normálrezgéseknek. Kétféle rezgés különíthető el: a vegyérték rezgés, ami a molekula kötési irányába történő elmozdulás, így az atomokat összekötő kötések méretváltozását okozza. Legalább háromatomos molekuláknak kétféle vegyértékrezgése lehet, szimmetrikus és aszimmetrikus. Előfordul továbbá a deformációs rezgés is, ami a molekula kötésszögeinek a megváltozását eredményezi. Léteznek síkban deformációs rezgések (ollózás, kaszálás), vannak síkra merőleges deformációs rezgések (bólogatás), és vannak megkülönböztetett síkkal nem rendelkező deformációs rezgések, mint a torziós rezgés. Az infravörös spektrum tehát a vizsgált vegyületek különböző kötéseire, atomcsoportjaira jellemző abszorpciós sávokat tartalmaz. Két vagy több kötés rezgésének kapcsolódása is eredményezhet jellemző spektrumképet. Ez általában több sávból áll. (Sávpárok) Az ilyan jellemző sávok frekvenciáit csoportfrekvenciának is nevezik. Nagy részük a 4000 és 1300 cm -1 közötti középső infravörös tartományban jelenik meg. Az infravörös sávokban talán leggazdagabb a 650 és 1300 cm -1 közötti tartomány. Itt jelennek meg az egyes kötések vegyértékrezgései, számos deformációs rezgés, poliatomos vegyületek vázrezgései stb. Ezt a spektrumtartományt ujjlenyomat-tartománynak nevezik.

14 7. ábra: Prizmás monokromátor elve.f fényforrás, S rések, M1 kollimátor tükör, P prizma, M2 Littrow-tükör,M3, M4 síktükrök, M5 detektor-fókuszáló tükör, D - detektor Az infravörös sugárzás detektálására korábban az alábbi termikus érzékelőket használták: vákuum-termoelemek, bolométerek és pneumatikus érzékelők. Érdekesség kedvéért bemutatjuk a Golay-féle pneumatikus detektort: 8. ábra: Golay-féle univerzális detektor

15 13. UV és látható fényabszorpció (szingulet és tripiet állapot, belső és külső konverzió, a fluoreszcencia és foszforeszcencia közötti különbség) Az egyszerű molekulák ultraibolya-látható fényabszorpciója során lejátszódó folyamatokat a formaldehid példáján mutatjuk be. A gerjesztés hatására a betöltött elektronpályákról a betöltetlen, szabad pályákra ugorhat át elektron. Esetünkben a legkisebb gerjesztési energiát az oxigén nemkötő pályájáról a lazító π*-pályára való átmenet jelenti. Ez a folyamatban résztvevő pályákon lévő elektronok spinkvantumszámától függően, kétféle módon mehet végbe. Ha az alap és a gerjesztett állapotban lévő elektronok ellentétes spinnel helyezkednek el, szingulet, ha azonos spinnel, triplet állapotról beszélünk. Az UV és látható fénnyel történő besugárzás hatására egyidejűleg gerjesztődnek a megfelelő elektronpályák és a molekula rezgési és forgási állapotai. Egy molekula nem maradhat hosszú ideig gerjesztett állapotba, a felvett energiát át kell adnia, hogy ismét alapállapotba jusson. Tételezzük fel, hogy a gerjesztés során az elektron egy gerjesztett állapotba jut. Az így megszerzett molekula energialeadása többféle úton történhet. Első lépésként a gerjedt molekula ütközés útján hő formájában adja le a feles energiáit a szomszédos molekuláknak, így sugárzás nélkül visszajut az alapállapotba. Innen belső konverzióval, aminek során az átmenet nem jár spinkvantumszám-változással, eljuthat a legalacsonyabb energiaszintre. A relaxáció másik módja, ha a molekula sugárzás útján szabadul meg a gerjesztés energiatöbbletétől, a folyamat fényemisszióval jár és fluoreszcenciának hívjuk. A harmadik lehetőség, hogy a molekula külső konverzióval, azaz az elektronátmenet spinkavntumszámváltozással járó átmenetével tér nyugovóra. Az abszorbeált elektromágneses sugárzás hatására magasabb energiaállapotba került rendszer sugárzásmentes vagy sugárzással járó átmenet útján juthat vissza A az alapállapotba. A sugárzással járó átmenet lehet fluoreszcencia és foszforeszcencia. Előbbiről akkor beszélünk, ha a fényemisszióval járó relaxáció nem jár spinkvantumszám-változással, foszforeszcencia esetében az emisszió spinkvantumszám-változással jár. 14. Oil show analizátor mérésének elve, mire használják?

16 15. Atomspektroszkópia (a módszer alapja; gerjesztések; emissziós és abszorpciós eljárások; módszerek) A legtöbb anyag megfelelő magas hőmérsékleten elpárolog, majd gázfázisban atomjaira szakad szét. Az oldatos vagy szilárd fázisú rendszerek színképeivel ellentétben, az atomokat tartalmazó gázok színképei igen éles vonalakból állnak. Minden elemnek, tekintettel különböző elektronszerkezetükre, jellemző atomspektruma van. Mivel az egyes vonalak rendkívül élesek, a különböző elemek jellemző vonalai a színképen nincsenek vagy csak kevéssé vannak átfedésben. Az atomspektroszkópia alapját az atomizálás képezi, aminek során a vizsgált elemet atomjaira bontunk magas hőmérsékletű lánggal. A folyamat során az atomok gerjesztett állapotba kerülnek és az emittált fény fogja szolgáltatni az analitikai információt. Ezen alapul az emissziós színképelemzés. Más esetekben a minta gázzá alakítása és atomizálása nem jár az atomok gerjesztésével, hanem az alapállapotú atomok meghatározott fényforrással történő besugárzása során fellépő abszorpciója lesz az analitikai mérések alapja. Ez az atomabszorpciós eljárás. Mindkét módszer nagyon hatékony, viszonylag egyszerű laborberendezésekkel gyors és pontos mérések végezhetők vele. Az összes fémes és nemfémes elemek közül jó pár mérhető, sőt közvetlenül vizsgálgatók szilárd minták is. A módszer több változata ismert, aszerint, hogy az atomizálást hogyan végezzük: 1. Lánggal történő atomizálás során a folyékony mintát porlasztással (ködként) juttatjuk be a lángba. A magas hőmérséklet miatt a ködből füst lesz, ahol a molekulák atomjaikra disszociálnak és a hőmérséklettől függően gerjesztődnek sőt ionizálhatódnak. Az atomizáló láng hőmérséklete és oxidáló vagy redukáló volta az éghető anyag és az égést tápláló anyag megfelelő megváltozásával és arányuk változtatásával szabályozható. A módszer az alkalmazott láng hőmérsékletétől és a mérendő elem tulajdonságaitól függően emissziós és abszorpciós mérések alapjául szolgálhat. Előbbi esetben lángfotometriáról, utóbbi esetben atomabszorpciós spektrometriáról beszélünk. 2. Grafitkályhás atomizátor nagyobb érzékenységű. A teljes vizsgálandó anyagmennyiség egyszerre kerül a fényútba. Itt az elektromosan fűtött kályhában játszódnak le azok a folyamatok, ami az előző módszeren a lángban. 3. Induktív csatolású plazma (ICP), jelentősebb hőmérséklet elérésére használatos. A módszer emissziós spektroszkópiai elemzésekhez jó. A plazmaégő láng közeli részét rádiófrekvenciás tekercs veszi körül. Az égőbe Ar-gázt vezetünk, amely az égő begyújtásakor ionizálódik és a rádiófrekvenciás tér, amelyet a nagyfrekvenciás tekercs hoz létre, az argonionoknak a sebességét erősen megnöveli. Az ezáltal okozott ütközések növelik meg a láng hőmérsékletét akár K-re. A minta porlasztással kerül a térbe. A szilárd minták atomspektroszkópiai vizsgálatánál a minta gázállapotú atomokká történő átalakítása elektromos ívvel vagy elektromos szikrával történhet. Ennek megfelelően beszélünk ívgerjesztésű és szikragerjesztésű emissziós színképelemzésről. Az emissziós atomspektroszkópiai módszereknél a mérendő komponens az atomizációs lángban nemcsak atomizálódik, hanem a keletkező atomok gerjesztődnek is és így maga a vizsgálandó minta szolgál analitikai fényforrásként. Az általa kibocsátott sugárzás megfelelő monokromátoron át jut az elemző berendezésbe, annak jele pedig a rekorderbe. Emissziós spektrográfiánál az előállított sugárzást polikromátor típusú fényfelbontó berendezéssel fotográfiai lemezre rögzítjük. Az így kapott színképvonalak a készülék optikai résének reális képei. Egy-egy lemeze több színképet is felvehetünk, ami az összehasonlításokat megkönnyíti. A színképatlasz segítségével összehasonlítással azonosítjuk a vas színképvonalai mellett megjelenő egyéb vonalakat, mindet valamelyik elemhez rendelve. A vonal helye tehát az elem kimutatására szolgál. A színképvonalak feketedéséből számoljuk a koncentrációadatokat, a

17 feketedést mikrofotométerrel mérjük. Az atomabszorpciós eljárásnál külön műszer van az atomizálásra és külön műszer a fényútban lévő anyag gerjesztésére. Az atomabszorpciós méréseknél az analitikai fényforrás fényének monokromatizálására a szokásos rácsos vagy prizmás monokromátorok nem felelnek meg. Az ezek által létrehozott sugarak ugyanis nagyobbak az abszorbeáló rendszer keskeny atomvonalainak szélességénél. Így a módszerhez szükséges Beer-Lambert törvény nem tud érvényesülni és a fényabszorpció nagyságából koncentrációt nem tudunk mérni. A megoldás a vájtkatódlámpák fényforrásként történő bevezetését tette szükségessé. A vájtkatódlámpa olyan kisülési cső, amelynek a katódja a meghatározandó elemből készült vagy azzal van bevonva. E hengeres alakú katódnak a külső része elektromosan szigetelt. A közelében elhelyezkedő anód volfrámból készült. A két elektród neon vagy argongázzal töltött búrában helyezkednek el. A katódüreggel szemben van a lámpa kinéző ablaka. A katód és az anód közé kapcsolt V feszültség hatására kisülés jön létre. Az így keletkező elektronok az elektromos erőtérben felgyorsulnak és a lámpa töltőgázát ionizálják. A nagy sebességgel mozgó nemesgázionok a katód felületére becsapódva onnan fématomokat löknek ki. Mintegy porlasztják a katódot. Az így keletkező szabad atomok, melyek nem lépnek ki a katódtérből, gerjesztődnek és az elemre jellemző vonalas spektrumot bocsátanak ki (emittálnak). Ez a fényforrás pontosan azt a hullámhosszúságú fényt emittálja, amelyet a mérendő atom elnyel. Így a fényforrás vonalának szélessége majdnem egy nagyságrenddel kisebb, mint az abszorpciós vonal szélessége. A vájtkatódlámpák előnye az abszolút specifikusság, a kis vonalszélesség, a nagy intenzitás. Hátrányuk viszont hogy minden elem mérésére külön vájtkatódlámpára van szükség. Kombinált vájtkatódlámpáknál egyszerre több elem (általában három) mérésére alkalmas egység is van, ám ezek elég drágák. A mérések értékelése hitelesítő eljárásokkal történik. A módszer a fémek nagy részének és egyes nemfémes elemek meghatározására alkalmas. Annak érdekében hogy a háttér sugárzás (analitikai sugárzás) és a lángsugárzást szétválasszuk a gerjesztő fénysugár és a detektor közé egy forgó alkatrészt tesznek (ventilátor), amivel később az eredményekről eltávolítható a zaj.

18 16. Tömegspektrometria (a módszer alapja, ionizációs módszerek, MS-analizátorok, a módszer analitikai alkalmazása) A tömegspektrometria egyaránt szolgál szerves és szervetlen anyagok minőségi és mennyiségi elemzésére. Egyike a legáltalánosabban használható és a legjobb kimutatási képességekkel bíró (optimális körülmények között g anyag meghatározására is alkalmas) analitikai eljárásoknak, ugyanakkor specifikus is. Alkalmazásának korlátja, hogy csak gázhalmazállapotú, vagy a mérőberendezésben azzá alakítható vegyületek mérésére alkalmas. A tömegspektrométer tömegük alapján szétválasztja a gázállapotú, ionizált molekulákat és töredékeiket (fragmenseiket). Bár semmiféle kapcsolata nincs az optikai spektroszkópiai módszerekkel, a műszert mégis tömegspektrográfnak nevezik az általa előállított tömegspektrumok optikai spektrumhoz hasonló kinézete miatt. A mérés az alábbi részfeladatokból államvizsga: 1. a minta gázállapotba hozása, 2. a minta ionizációja és fragmentálása, 3. a keletkezett ionok felgyorsítása elektromos tér segítségével, 4. az elektromos térben a töltésegységre jutó tömegük szerint elválasztott ionnyalábok regisztrálása, azaz az így szétválasztott különböző tömegű fragmensionok mennyiségének meghatározása. A fenti folyamat vákuumban kell lejátszódjon. A nem gázhalmazállapotú minták gázállapotba hozatala hevítéssel, vagy egyéb részecskékkel történő bombázásával ionizálják, ez utóbbi pedig lehet kémiai reakció is. 9. ábra: A tömegspektrométer vázlata (mágneses tömeganalizátorral) 1 - mintatartó bejárat, 2 - ionforrás, 3 - gyorsítórések, 4 - ionok útja, 5 - mágneses analizátor, 6 - detektor, 7 - vezérlőberendezés, 8 - kijelző A vizsgált molekulák ionizációjuk során, fragmensekre is szakíthatjuk. Az első ion akkor jelenik meg, amikor a molekulka a bombázás hatására egy elektront emittál. Ha az ionizációs sugárzás energiáját növeljük a molekulaion egyes kötései felszakadnak és így az eredeti molekulánál kisebb tömegű ionok képződnek. Ez a fragmentáció jellemző az adott molekulára. A fragmentáció standardizált körülmények között a molekulára jellemző módon megy végbe. A tömegspektrum az egyes fragmensek gyakoriságát is tükrözi, így kvantitatív analitikai információforrás is. Az egyes ionizációs módszerekről röviden: 1. Elektronimpakt ionizáció során egy volfrám izzószál biztosítja az elektronsugárzást. Az izzószál és a vele szemben lévő anód közötti elektromos erőtérben a mintába ütköző elektronok ionizálnak és fragmentálódnak.

19 2. Kémiai ionizáció egyszerűsítő eljárás. A nagy molekulatömegű anyagok a sok komponensű minták analízisére szolgál. A mérendő mintát egy reagens gázzal kb. 10ezer szeresére hígítják. Az elektronok ütközései e reagens gázt ionizálják. A primer ionok később a vizsgálandó molekulákkal is kölcsönhatnak és szekunder ionok keletkeznek. 3. Termikus ionizáció. Magas forráspontú és kis gőznyomású szilárd szervetlen minta MSvizsgálatát azok gázállapotba hozatalának korlátai akadályozzák. Ezért ilyen mintával izzószálként működő vékony volfrámszalagot vonnak be, amelyet kb o C hőmérsékletre hevítenek. A hő hatására a minta nemcsak elpárolog, hanem ionizálódik és fragmentálódik. 4. Elektromos tér okozta ionizáció. 5. Ionütközés okozta ionizáció. Szilárd minták felületvizsgálatára alkalmas módszer. Azonos energiájú nemesgázionok szilárd mintával ütköztetve annak felületéről szekunder ionokat löknek ki, melyek az MS-berendezésbe vezetve analizálhatók. A szekunder ionok lehetnek monoatomosak, de lehetnek molekulaionok fragmensei is. 6. Gyors atom ütközési ionizálás. Ugyanaz mint az előző csak az ionizációt atomokkal hozzák létre. Az MS-analizátor (Mágneses Szektor) feladata az ionforrásban keletkező fragmensionok m/z értékük szerinti osztályozása és mennyiségük meghatározása. A mágneses szektor tömeganalizátor a mágneses térnek az abban mozgó ionok pályájának alakjára gyakorolt hatásán alapul. Az ionforrásból kilépő ionokat elektrosztatikus kapuk (rések) felgyorsítják és keskeny ionsugarakat képeznek belőlük, amelyet annak belépő résén keresztül a mágneses analizátorba vezetnek. Utóbbi H mágneses tere, mely a belépő résre merőleges irányú, az ionokat r sugarú körpályára kényszeríti. A centrifugális és centripetális erő mv 2 /r = Hzv egyensúlyból adódóan a körpálya sugara r = (m/z) (v/h) A képletből is látszik a mágneses tér, a gyorsító feszültség és az ionok m/z értékének hatását az ionok körmozgásának rádiuszára az analizátorban. A V potenciállal felgyorsított, majd a H mágneses térrel m/z értékük szerint különböző rádiuszú körpályákra kényszerített ionok elválasztása kétféleképpen történhet: vagy az analizátor H mágneses terének változtatásával, vagy a gyorsító rés V feszültségének változtatásával mindig más értékű m/z ionokkal futtatunk be olyan körpályát, mely az analizátor kilépő részéhez vezet. Az ezen kilépő adott H ill. V esetén azonos m/z értékű ionokat a detektor megszámolja. A mérést különböző H vagy V mellett megismételve nyerjük a különböző m/z értékű ionok gyakoriságát szemléltető tömegspektrumot. Több típusa ismert, mint pl. a kettős fókuszáló szektor spektrométer (az ionokat transzlációs energiájuk szerint engedi tovább a mágneses szektorba), kvadrupólus MS-analizátor (ami mágnesek nélkül válogat szét), Furier-transzformációs tömegspektrométer (az ionciklotronrezonancia továbbfejlesztése). A módszerek analitikai alkalmazásai lehetővé teszik a molekulatömeg nagypontosságú meghatározását. A molekulák szerkezetét is megadhatja, hiszen a molekulák tömegspektruma azok ujjlenyomatai.

20 17. Kromatográfia Ca módszeralapja, a kromatográf felépítése, gázkromatográfia (GC), nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) A kromatográfia a többfokozatú, nagy hatékonyságú, dinamikus elválasztási módszerek gyűjtőneve: közös alapjuk, hogy az elválasztandó komponensek egy állófázis és egy azon, meghatározott irányba átáramló mozgófázis (eluens) között megoszlanak. A komponensek valamilyen szorpción alapuló megkötődése az állófázison és visszajutása a mozgófázisba dinamikusan ismétlődik. A mozgófázisban a komponensek eltérő sebességgel haladnak, így egymástól elválnak. Az állófázis egy meghatározott pontján egy detektor jelzi a komponenseket, valamilyen fizikai, kémiai tulajdonságuk mérésével. A detektor által előállított jel kiértékelése teszi lehetővé az elválasztott komponensek azonosítását és mennyiségük meghatározását. Gyakorlatban a szorpción alapuló, oszlopkromatográfiás módszerek az elterjedtek. Csoportosítás alapja Mozgófázis halmazállapota szerint Megkötés alapjául szolgáló fizikaikémiai folyamat szerint Adott pórusméretű gélen való átbocsátással (permeáció) Kromatográfia típusok Gázkromatográfia, folyadékkromatográfia Adszorpciós, abszorpciós vagy megoszlásos, ioncsere kromatográfia Gél-, vagy méretkizárásos kromatográfia Technikai kivitelezéstől függően Oszlop-, síkkromatográfia A kromatográfiás elválasztások hatóereje az egyes komponensek kémiai potenciáljának különbözősége az álló- és mozgófázisban. A komponensenként eltérő hajtóerő azt eredményezi, hogy a minta különböző összetevői eltérő ideig tartózkodnak az állófázisban. Az elválasztott komponensek koncentrációjával arányos dekderjel-idő függvényt kromatogramnak nevezzük. A kromatogram legfontosabb jellemzője a retenciós idő, amelyet a minta eluensbe törtnő bevitelének pillanatától a komponens maximális koncentrációban való megjelenéséig eltelt idő. Ez az idő minden mintaalkotóra más és más. Eluens tároló Eluens továbbító (pumpa) Mintaadagoló Oszlop Detektor Jelfeldolgozás értékelés 10. ábra: A kromatográf elvi felépítése Termosztálás A gázkromatográfia mozgófázisa gáz, az állófázisa vagy felületen kötött folyadék, vagy szilárd anyag. A mintát, amely szobahőmérsékleten gyakran folyadék, hirtelen elpárologtatva juttatjuk a kolonnára, amelyet olyan hőmérsékleten tartunk, hogy a minta az analízis egész ideje alatt gáz halmazállapotú legyen. A gázkromatográfia tehát bomlás nélkül gőzzé, ill. gázzá alakítható vegyületek elválasztására és analízisére szolgáló módszer. Teljesítőképessége mind az elválasztás, mind a gyorsaság szempontjából igen nagy. A vivőgáz (eluens) nagynyomású palackból nyerjük és megválasztása a detektortól függ. Lehet nitrogén, argon, hidrogén és héliumgáz is. A mintaadagolás pillanatszerű kell legyen, és azonnal

21 gázzá kell alakuljon. Ehhez kevés mintával kell dolgozni és olyan hőmérsékletet kell biztosítani, amiben a minta gőznyomása a telítettségi gőznyomás alatt marad. Kolonnák (kromatográfiás oszlopok), amit néhány tized o C pontossággal szabályozhatunk és egy o C hőmérsékletig fűthető térben helyeznek el. A számos megosztófolyadék közül az elválasztandó komponensek kémiai tulajdonságának megfelelőt választjuk. A kolonnán elválasztott komponenseket a vivőgáz a detektorba juttatja, amely vivőgázbeli koncentrációjukkal arányos elektromos jelet ad. Ezt a jelet érzékeli és értelmezi a jelfeldolgozó egység. Több detektortípus is használatban van, így létezik olyan, ami a hővezetőképességet méri. A lángionizációs detektor és elektronbefogási detektor. A gázkromatográfia a szénhidrogének és származékainak analízisétől kezdve kozmetikumok, élelmiszer-aromaanyagok, gyógyszerek minősítésén át növényvédő szerek és maradékainak meghatározására és környezetvédelmi analízisben használható módszer. Előnye az egyszerűsége, a a hatékonysága, a szelektivitása, kicsiny mintaigénye, automatizálhatósága stb. Hátránya, hogy csak illékony mintákra használható. A folyadékkromatográfiában a mozgófázis a folyadék. E folyadék a minta komponenseivel kölcsönhatásba lépnek, azokat szolvatálják. A HPLC (High Performance Liquid Chromatography) a leggyakrabban használt, modern analitikai módszerek egyike. Nagyon gyors eljárás, több komponensű minták néhány perc alatt analizálhatók. A hatékonyság növekedését nagy fajlagos felületű töltetek készítésével érték el. A megnövekedett áramlási ellenállást nagy nyomással kompenzálták. Az eluens előkészítése és továbbítása során a komponenseket vagy izokratikus elúció, vagy gradienselúció mozgófázis összetétellel hajtják végre. A minta adagolása a gázkromatográf 4 vagy 6 utas adagolószelepein keresztül történik. A detektorok lehetnek eluensérzékenyek, vagy komponensérzékenyek. Lehet spektrofotometriás-, fluoreszcenciás-, elektrokémiai detektor. A HPLC a kicsiny tenziójú, poláros vagy apoláros tulajdonságú komponensek analízisére is használható. Korlátja, hogy a mintának kellő mértékben oldódnia kell az eluensbe.

1. Atomspektroszkópia

1. Atomspektroszkópia 1. Atomspektroszkópia 1.1. Bevezetés Az atomspektroszkópia az optikai spektroszkópiai módszerek csoportjába tartozó olyan analitikai eljárás, mellyel az anyagok elemi összetételét határozhatjuk meg. Az

Részletesebben

A fény. Abszorpciós fotometria Fluoreszcencia spektroszkópia. A fény. A spektrumok megjelenési formái. A fény kettıs természete: Huber Tamás

A fény. Abszorpciós fotometria Fluoreszcencia spektroszkópia. A fény. A spektrumok megjelenési formái. A fény kettıs természete: Huber Tamás A fény Abszorpciós fotometria Fluoreszcencia spektroszkópia. 2010. október 19. Huber Tamás PTE ÁOK Biofizikai Intézet E A fény elektromos térerısségvektor hullámhossz A fény kettıs természete: Hullám (terjedéskor)

Részletesebben

SPEKTROFOTOMETRIAI MÉRÉSEK

SPEKTROFOTOMETRIAI MÉRÉSEK SPEKTROFOTOMETRIAI MÉRÉSEK Elméleti bevezetés Ha egy anyagot a kezünkbe veszünk (valamilyen technológiai céllal alkalmazni szeretnénk), elsı kérdésünk valószínőleg az lesz, hogy mi ez az anyag, milyen

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

Fizikai kémia és radiokémia labor II, Laboratóriumi gyakorlat: Spektroszkópia mérés

Fizikai kémia és radiokémia labor II, Laboratóriumi gyakorlat: Spektroszkópia mérés Fizikai kémia és radiokémia labor II, Laboratóriumi gyakorlat: Spektroszkópia mérés A gyakorlatra vigyenek magukkal pendrive-ot, amire a mérési adatokat átvehetik. Ajánlott irodalom: P. W. Atkins: Fizikai

Részletesebben

Biofizika tesztkérdések

Biofizika tesztkérdések Biofizika tesztkérdések Egyszerű választás E kérdéstípusban A, B,...-vel jelölt lehetőségek szerepelnek, melyek közül az egyetlen megfelelőt kell kiválasztani. A választ írja a kérdés előtt lévő kockába!

Részletesebben

Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések

Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG) Fábián Balázs (IT23JG) Budapest, 2014.04.15. 1 Bevezetés:

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

Az időtől független Schrödinger-egyenlet (energia sajátértékegyenlet), A Laplace operátor derékszögű koordinátarendszerben

Az időtől független Schrödinger-egyenlet (energia sajátértékegyenlet), A Laplace operátor derékszögű koordinátarendszerben Atomfizika ψ ψ ψ ψ ψ E z y x U z y x m = + + + ),, ( h ) ( ) ( ) ( ) ( r r r r ψ ψ ψ E U m = + Δ h z y x + + = Δ ),, ( ) ( z y x ψ =ψ r Az időtől független Schrödinger-egyenlet (energia sajátértékegyenlet),

Részletesebben

3 He ionokat pedig elektron-sokszorozóval számlálja. A héliummérést ismert mennyiségű

3 He ionokat pedig elektron-sokszorozóval számlálja. A héliummérést ismert mennyiségű Nagytisztaságú 4 He-es izotóphígítás alkalmazása vízminták tríciumkoncentrációjának meghatározására a 3 He leányelem tömegspektrométeres mérésén alapuló módszerhez Az édesvízkészletek felmérésében, a rétegvizek

Részletesebben

Síkban polarizált hullámok síkban polarizált lineárisan polarizált Síkban polarizált hullámok szuperpozíciója cirkulárisan polarizált

Síkban polarizált hullámok síkban polarizált lineárisan polarizált Síkban polarizált hullámok szuperpozíciója cirkulárisan polarizált Síkban polarizált hullámok Tekintsünk egy z-tengely irányában haladó fénysugarat. Ha a tér egy adott pontjában az idő függvényeként figyeljük az elektromos (ill. mágneses) térerősség vektorokat, akkor

Részletesebben

1. Katalizátorok elemzése XRF módszerrel Bevezetés A nehézfémek okozta környezetterhelés a XX. század közepe óta egyre fontosabb problémává válik. Egyes nehézfémek esetében az emberi tevékenységekből eredő

Részletesebben

NEUTRON-DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató BME NTI 1997

NEUTRON-DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató BME NTI 1997 NEUTRON-DETEKTOROK VIZSGÁLATA Mérési útmutató Gyurkócza Csaba, Balázs László BME NTI 1997 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3. 2. Elméleti összefoglalás 3. 2.1. A neutrondetektoroknál alkalmazható legfontosabb

Részletesebben

τ Γ ħ (ahol ħ=6,582 10-16 evs) 2.3. A vizsgálati módszer: Mössbauer-spektroszkópia (Forrás: Buszlai Péter, szakdolgozat) 2.3.1. A Mössbauer-effektus

τ Γ ħ (ahol ħ=6,582 10-16 evs) 2.3. A vizsgálati módszer: Mössbauer-spektroszkópia (Forrás: Buszlai Péter, szakdolgozat) 2.3.1. A Mössbauer-effektus 2.3. A vizsgálati módszer: Mössbauer-spektroszkópia (Forrás: Buszlai Péter, szakdolgozat) 2.3.1. A Mössbauer-effektus A Mössbauer-spektroszkópia igen nagy érzékenységű spektroszkópia módszer. Alapfolyamata

Részletesebben

Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel

Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel A légszennyezés mérése nem könnyű méréstechnikai feladat. Az eszközök széles skáláját fejlesztették ki, hagyományosan az emissziómérésre, ezen belül

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

Mit mond ki a Huygens elv, és miben több ehhez képest a Huygens Fresnel-elv?

Mit mond ki a Huygens elv, és miben több ehhez képest a Huygens Fresnel-elv? Ismertesse az optika fejlődésének legjelentősebb mérföldköveit! - Ókor: korai megfigyelések - Euklidész (i.e. 280) A fény homogén közegben egyenes vonalban terjed. Legrövidebb út elve (!) Tulajdonképpen

Részletesebben

Fény kölcsönhatása az anyaggal:

Fény kölcsönhatása az anyaggal: Fény kölcsönhatása az Fény kölcsönhatása az : szórás, abszorpció, emisszió Kellermayer Miklós Fényszórás A fényszórás mérése, orvosi alkalmazásai Lord Rayleigh (1842-1919) J 0 Light Fényforrás source Rayleigh

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 17 KRISTÁLYFIZIkA XVII. Hőtani, MÁGNEsEs, ELEKTROMOs, RADIOAKTÍV TULAJDONsÁGOK 1. Hőtani TULAJDONsÁGOK A hősugarak a színkép vörös színén túl lépnek fel (infravörös

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPF UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Szalicilsav meghatározása egy vizes

Részletesebben

Gimnázium-szakközépiskola 12. Fizika (Közép szintű érettségi előkészítő)

Gimnázium-szakközépiskola 12. Fizika (Közép szintű érettségi előkészítő) 12. évfolyam Az középszintű érettségi előkészítő elsődleges célja az előzőleg elsajátított tananyag rendszerező ismétlése, a középszintű érettségi vizsgakövetelményeinek figyelembevételével. Tematikai

Részletesebben

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ A konfokális mikroszkóp fluoreszcensen jelölt minták vizsgálatára alkalmas. Jobb felbontású képeket ad, mint a hagyományos fluoreszcens mikroszkópok, és képes

Részletesebben

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK FIZIKA KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - ismeretei összekapcsolása a mindennapokban tapasztalt

Részletesebben

Novák Csaba BME, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék 1111 Budapest, Szent Gellért tér 4. Termikus analízis

Novák Csaba BME, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék 1111 Budapest, Szent Gellért tér 4. Termikus analízis Novák Csaba BME, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék 1111 Budapest, Szent Gellért tér 4. Termikus analízis Témakörök 1. Termikus analízis (alapfogalmak) 2. Termogravimetria 3. Differenciál scanning

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Méret meghatározás Alaki jellemzők Felületmérés Tömeg, térfogat, sűrűség meghatározása

Részletesebben

Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia

Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia E m S Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia Paramágneses anyagok vizsgáló módszere. A mágneses momentum iránykvantáltságán alapul. A mágneses momentum energiája B indukciójú mágneses térben = µ

Részletesebben

Fizikai geodézia és gravimetria / 2. NEHÉZSÉGI ERŐTÉR ABSZOLÚT ÉS RELATÍV MÉRÉSE, A MŰSZEREK KALIBRÁCIÓJA

Fizikai geodézia és gravimetria / 2. NEHÉZSÉGI ERŐTÉR ABSZOLÚT ÉS RELATÍV MÉRÉSE, A MŰSZEREK KALIBRÁCIÓJA MSc Fizikai geodézia és gravimetria /. BMEEOAFML01 NEHÉZSÉGI ERŐTÉR ABSZOLÚT ÉS RELATÍV MÉRÉSE, A MŰSZEREK KALIBRÁCIÓJA A nehézségi erőtér mérésével kapcsolatos mérési módszerek és mérőműszerek három csoportba

Részletesebben

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük.

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük. 1 Az anyagcsere Szerk.: Vizkievicz András Általános bevezető Az élő sejtekben zajló biokémiai folyamatok összességét anyagcserének nevezzük. Az élő sejtek nyílt anyagi rendszerek, azaz környezetükkel állandó

Részletesebben

Szerves kémiai analízis TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Szerves kémiai analízis TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ BSC ANYAGMÉRNÖK SZAK VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SZÁMÁRA KÖTELEZŐ TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2016 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX.1. Az emberi szem felépítése A szem az emberi szervezet legfontosabb érzékelő szerve, mivel a szem és a központi idegrendszer közreműködésével az elektromágneses

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék Hőkezelés. (PhD) féléves házi feladat Acélok cementálása Thiele Ádám WTOSJ Budaest, 11 Tartalomjegyzék 1. A termokémiai kezeléseknél lejátszódó

Részletesebben

2. OPTIKA 2.1. Elmélet 2.1.1. Geometriai optika

2. OPTIKA 2.1. Elmélet 2.1.1. Geometriai optika 2. OPTIKA 2.1. Elmélet Az optika tudománya a látás élményéből fejlődött ki. A tárgyakat azért látjuk, mert fényt bocsátanak ki, vagy a rájuk eső fényt visszaverik, és ezt a fényt a szemünk érzékeli. A

Részletesebben

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I.

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Konferencia Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Részletesebben

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC- MSD rendszerrel. Elméleti bevezető

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC- MSD rendszerrel. Elméleti bevezető Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC- MSD rendszerrel A gyakorlat az előző félévi kötelező analitika laborgyakorlat gázkromatográfiás laborjára épít. Az ott szerzett ismeretek a gyakorlat

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

Elektromágneses hullámok - Hullámoptika

Elektromágneses hullámok - Hullámoptika Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 2. (c) Elektromágneses hullámok - Hullámoptika Utolsó módosítás: 2015. január 17. 1 Az elektromágneses hullámok visszaverődési és törési törvényei (1) Kérdés: Mi történik

Részletesebben

A talliummal szennyezett NaI egykristály, mint gammasugárzás-detektor

A talliummal szennyezett NaI egykristály, mint gammasugárzás-detektor Bevezetés talliummal szennyezett NaI egykristály, mint gammasugárzás-detektor z ember már õsidõk óta ki van téve a radioaktív sugárzásoknak 1 1 ( α, β, γ, n, p, ν, ~,... ). Egy személy évi sugárterhelésének

Részletesebben

Az atom felépítése, fénykibocsátás (tankönyv 68.o.- 86.o.)

Az atom felépítése, fénykibocsátás (tankönyv 68.o.- 86.o.) Az atom felépítése, fénykibocsátás (tankönyv 68.o.- 86.o.) Atomok, atommodellek (tankönyv 82.o.-84.o.) Már az ókorban Démokritosz (i. e. 500) úgy gondolta, hogy minden anyag tovább nem osztható alapegységekből,

Részletesebben

Lumineszcencia Fényforrások

Lumineszcencia Fényforrások Kiegészítés: színkeverés Lumineszcencia Fényforrások Alapszinek additív keverése Alapszinek kiegészítő szineinek keverése: Szubtraktív keverés Fidy udit Egyetemi tanár 2015, November 5 Emlékeztető.. Abszorpciós

Részletesebben

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez.

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez. 1. A transzformátor működési elve, felépítése, helyettesítő kapcsolása (működési elv, indukált feszültség, áttétel, felépítés, vasmag, tekercsek, helyettesítő kapcsolás és származtatása) (1. és 2. kérdéshez

Részletesebben

Ph 11 1. 2. Mozgás mágneses térben

Ph 11 1. 2. Mozgás mágneses térben Bajor fizika érettségi feladatok (Tervezet G8 2011-től) Munkaidő: 180 perc (A vizsgázónak két, a szakbizottság által kiválasztott feladatsort kell kidolgoznia. A két feladatsor nem származhat azonos témakörből.)

Részletesebben

a fizikai (hullám) optika

a fizikai (hullám) optika A fény f hullám m természete a fizikai (hullám) optika Geometriai optika Optika Fizikai optika Fény-anyag kölcsönhatás Összeállította: CSISZÁR IMRE SZTE, Ságvári E. Gyakorló Gimnázium SZEGED, 006. szeptember

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

19. Az elektron fajlagos töltése

19. Az elektron fajlagos töltése 19. Az elektron fajlagos töltése Hegyi Ádám 2015. február Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 2. Mérési összeállítás 4 2.1. Helmholtz-tekercsek.............................. 5 2.2. Hall-szonda..................................

Részletesebben

4. Szervetlen anyagok atomemissziós színképének meghatározása

4. Szervetlen anyagok atomemissziós színképének meghatározása Környezet diagnosztika fizikai módszerei, Környezettudományi MSc, környezetfizika szakirány 4. Szervetlen anyagok atomemissziós színképének meghatározása 1.1. Emissziós lángspektrometria, 1.2. Induktív

Részletesebben

Abszorpciós fotometria

Abszorpciós fotometria A fény Abszorpciós fotometria Barkó Szilvia PTE ÁOK Biofizikai ntézet 2011. február E A fény elektromos térerősségvektor hullámhossz A fény kettős termzete: Hullám (terjedkor) Rzecske (kölcsönhatáskor)

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése.

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése. . BEVEZETÉS A korszerű termesztéstechnológia a vegyszerek minimalizálását és azok hatékony felhasználását célozza. E kérdéskörben a növényvédelem mellett kulcsszerepe van a tudományosan megalapozott, harmonikus

Részletesebben

3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA

3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA 3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA 1. Az aktivitásmérés jelentosége Modern világunk mindennapi élete számtalan helyen felhasználja azokat az ismereteket, amelyekhez a fizika az atommagok

Részletesebben

L Ph 1. Az Egyenlítő fölötti közelítőleg homogén földi mágneses térben a proton (a mágneses indukció

L Ph 1. Az Egyenlítő fölötti közelítőleg homogén földi mágneses térben a proton (a mágneses indukció A 2008-as bajor fizika érettségi feladatok (Leistungskurs) Munkaidő: 240 perc (A vizsgázónak két, a szakbizottság által kiválasztott feladatsort kell kidolgoznia) L Ph 1 1. Kozmikus részecskék mozgása

Részletesebben

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei K házi-kis Ambrus, Klebniczki József Kecskeméti F iskola GAMF Kar Matematika és Fizika Tanszék, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. Véges transzverzális

Részletesebben

A Raman spektroszkópia alkalmazása fémipari kutatásokban Raman spectroscopy in metallurgical research Dénes Éva, Koós Gáborné, Kőszegi Szilvia

A Raman spektroszkópia alkalmazása fémipari kutatásokban Raman spectroscopy in metallurgical research Dénes Éva, Koós Gáborné, Kőszegi Szilvia MŰSZERES ANALITIKA ANALYSIS WITH INSTRUMENT A Raman spektroszkópia alkalmazása fémipari kutatásokban Raman spectroscopy in metallurgical research Dénes Éva, Koós Gáborné, Kőszegi Szilvia Kulcsszavak: Raman

Részletesebben

7. elıadás KRISTÁLYFIZIKAI ALAPOK

7. elıadás KRISTÁLYFIZIKAI ALAPOK 7. elıadás KRISTÁLYFIZIKAI ALAPOK ANIZOTRÓPIA IZOTRÓPIA FOGALMA Izotrópia (irányok szerint egyenlı): a fizikai sajátságok függetlenek az iránytól. Ide tartoznak a köbös rendszerben kristályosodó kristályok.

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Kulcsszavak:szén, kén., környezetvédelem, kémiai elemzés, talaj Keywords: carbon, sulphur, environmental protection, chemical analysis, ground

Kulcsszavak:szén, kén., környezetvédelem, kémiai elemzés, talaj Keywords: carbon, sulphur, environmental protection, chemical analysis, ground MŰSZERES ANALITIKA ANALYSIS WITH INSTRUMENT Karbon kén elemzés környezetvédelmi alkalmazásai Environmental Protection Application of the Chemical Analysis of Carbon- Sulphur Szabó Mária 1 - Pallósi József

Részletesebben

KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II.

KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II. KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II. 4 ELeKTROMOSSÁG, MÁGNeSeSSÉG IV. MÁGNeSeSSÉG AZ ANYAGbAN 1. AZ alapvető mágneses mennyiségek A mágneses polarizáció, a mágnesezettség vektora A nukleonok (proton,

Részletesebben

RÖNTGEN-FLUORESZCENCIA ANALÍZIS

RÖNTGEN-FLUORESZCENCIA ANALÍZIS RÖNTGEN-FLUORESZCENCIA ANALÍZIS 1. Mire jó a röntgen-fluoreszcencia analízis? A röntgen-fluoreszcencia analízis (RFA vagy angolul XRF) roncsolás-mentes atomfizikai anyagvizsgálati módszer. Rövid idõ alatt

Részletesebben

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban -

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves résztvevők! SLIDE1 Koltai György vagyok, és tisztelettel köszöntöm Önöket

Részletesebben

A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok.

A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok. A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok. A legtöbb test dörzsölés, nyomás következtében elektromos töltést nyer. E töltéstől függ a test elektromos feszültsége, akárcsak a hőtartalomtól a hőmérséklete;

Részletesebben

Tartalom ELEKTROSZTATIKA AZ ELEKTROMOS ÁRAM, VEZETÉSI JELENSÉGEK A MÁGNESES MEZÕ

Tartalom ELEKTROSZTATIKA AZ ELEKTROMOS ÁRAM, VEZETÉSI JELENSÉGEK A MÁGNESES MEZÕ Tartalom ELEKTROSZTATIKA 1. Elektrosztatikai alapismeretek... 10 1.1. Emlékeztetõ... 10 2. Coulomb törvénye. A töltésmegmaradás törvénye... 14 3. Az elektromos mezõ jellemzése... 18 3.1. Az elektromos

Részletesebben

17. Kapcsolok. 26. Mit nevezünk crossbar kapcsolónak? Egy olyan kapcsoló, amely több bemenet és több kimenet között kapcsol mátrixos módon.

17. Kapcsolok. 26. Mit nevezünk crossbar kapcsolónak? Egy olyan kapcsoló, amely több bemenet és több kimenet között kapcsol mátrixos módon. Fotonika 4.ZH 17. Kapcsolok 26. Mit nevezünk crossbar kapcsolónak? Egy olyan kapcsoló, amely több bemenet és több kimenet között kapcsol mátrixos módon. 27. Soroljon fel legalább négy optikai kapcsoló

Részletesebben

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002.

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002. M Ű S Z A K I B I Z O N S Á G I F Ő F E L Ü G Y E L E 4. sz. Füzet A hibafa számszerű kiértékelése 00. Sem a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet, sem annak nevében, képviseletében vagy részéről eljáró személy

Részletesebben

Segédlet és méretezési táblázatok Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz

Segédlet és méretezési táblázatok Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz A trapézprofilokat magas minőség, tartósság és formai változatosság jellemzi. Mind a legmagasabb minőséget képviselő

Részletesebben

Kimenő üzemmód ; Teljesítmény

Kimenő üzemmód ; Teljesítmény állítható, ezért gyógyászati anyagként is használhatóak: leszűkült érbe húzva megakadályozza a vérrögök haladását miután a test hőmérsékletén rugóvá ugrik vissza. Hasonlóan széles körben használják az

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása Földrajzi burok Levegőtisztaság védelem előadás 1. előadás A Föld három külső szervetlen szférájának a szilárd kéregnek (litoszféra) a vízburoknak (hidroszféra) és a légkörnek (atmoszféra) valamint az

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére 21. sz. bizottsági előterjesztés Tárgy: Ajánlat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában levő épületek nyílászáróinak szigetelésére,

Részletesebben

V. A MIKROSZKÓP. FÉNYMIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK A MIKROSZKÓP FELÉPÍTÉSE ÉS MŐKÖDÉSE

V. A MIKROSZKÓP. FÉNYMIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK A MIKROSZKÓP FELÉPÍTÉSE ÉS MŐKÖDÉSE V. A MIKROSZKÓP. FÉNYMIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK A MIKROSZKÓP FELÉPÍTÉSE ÉS MŐKÖDÉSE Minden olyan optikai eszközt, amely arra szolgál, hogy a tiszta látás távolságán belül megnövelje a látószöget abból a

Részletesebben

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA Mérési útmutató Gyurkócza Csaba BME NTI 1997 2 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3 2. ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÁS... 3 2.1. Töltéshordozók keletkezése (ionizáció) töltött részecskéknél...

Részletesebben

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01.

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. ANYAGOK FELÉPÍTÉSE Az atomok felépítése: elektronhéjak: K L M N O P Q elektronok atommag W(wolfram) (Atommag = proton+neutron protonok

Részletesebben

Száloptika, endoszkópok

Száloptika, endoszkópok Száloptika, endoszkópok Optikai mikroszkópok a diagnosztikában Elektronmikroszkópia, fluorescens és konfokális mikroszkópia PTE-ÁOK Biofizikai ntézet Czimbalek Lívia 2009.03.16. Száloptika, endoszkópok

Részletesebben

KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II.

KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II. KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II. 12 A MODERN FIZIKa ELEMEI XII. MAGfIZIkA ÉS RADIOAkTIVITÁS 1. AZ ATOmmAG Rutherford (1911) arra a következtetésre jutott, hogy az atom pozitív töltését hordozó anyag

Részletesebben

EMELT SZINT SZÓBELI MINTATÉTELSOR ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EMELT SZINT SZÓBELI MINTATÉTELSOR ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMELT SZINT SZÓBELI MINTATÉTELSOR ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Az egyenes vonalú egyenletes mozgás Bizonyítsa méréssel, hogy a ferdére állított csben mozgó buborék egyenes vonalú egyenletes mozgást végez! Készítsen

Részletesebben

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása,

Részletesebben

Az infra sugárzás felhasználása G-OLD típusú fűtőelemekkel

Az infra sugárzás felhasználása G-OLD típusú fűtőelemekkel Az infra sugárzás felhasználása G-OLD típusú fűtőelemekkel A modern, egészségesés és takarékos fűtés Kedves felhasználó! Az infravörös sugárzásról általában (Kivonat a Wikipédi szócikkéből) Az infravörös

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Biomolekuláris szerkezeti dinamika

Biomolekuláris szerkezeti dinamika Kísérletek, mérések célja Biomolekuláris szerkezeti dinamika Kellermayer Miklós Biomolekuláris szerkezet és működés pontosabb megismerése (folyamatok, állapotok, átmenetek, kölcsönhatások, stb.) Rádióspektroszkópiák

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Dr. Mizsei János NAPELEMEK

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Dr. Mizsei János NAPELEMEK Budaesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Dr. Mizsei János NAPEEMEK egédlet a Naelemek laboratórium tárgyhoz Kézirat, kizárólag a BME hallgatóinak használatára Budaest,

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése.

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. 1. Bevezetés. A gépek biztonsága tekintetében az EU.ban több szintű szabványrendszer van kialakítva, amely a gépek lehető legszélesebb körét

Részletesebben

Klasszikus analitikai módszerek:

Klasszikus analitikai módszerek: Klasszikus analitikai módszerek: Azok a módszerek, melyek kémiai reakciókon alapszanak, de az elemzéshez csupán a tömeg és térfogat pontos mérésére van szükség. A legfontosabb klasszikus analitikai módszerek

Részletesebben

Rutherford-féle atommodell

Rutherford-féle atommodell Rutherfordféle atommodell Manchesteri Egyetem 1909 1911 Hans Geiger, Ernest Marsden Ernest Rutherford vezetésével Az arany szerkezetének felderítésére irányuló szóráskísérletek Alfarészecskékkel bombáztak

Részletesebben

Anyagszerkezettan vizsgajegyzet

Anyagszerkezettan vizsgajegyzet - 1 - Anyagszerkezettan vizsgajegyzet Előadástémák: 1. Atomszerkezet 1.1. Atommag 1.2. Atomszám 1.3. Atomtömeg 1.4. Bohr-féle atommodell 1.5. Schrödinger-egyenlet 1.6. Kvantumszámok 1.7. Elektron orbitál

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Oxidkristályok lineáris terahertzes spektroszkópiai vizsgálata. Unferdorben Márta

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Oxidkristályok lineáris terahertzes spektroszkópiai vizsgálata. Unferdorben Márta PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Fizika Doktori Iskola Nemlineáris optika és spektroszkópia program Oxidkristályok lineáris terahertzes spektroszkópiai vizsgálata PhD értekezés Unferdorben Márta Témavezető: Dr. Pálfalvi

Részletesebben

NEMKOHERENS FÉNYFORRÁSOK I TERMIKUS ÉS LUMINESCENS SUGÁRZÓK

NEMKOHERENS FÉNYFORRÁSOK I TERMIKUS ÉS LUMINESCENS SUGÁRZÓK NEMKOHERENS FÉNYFORRÁSOK I TERMIKUS ÉS LUMINESCENS SUGÁRZÓK BEVEZETÉS Fényforrások a fotonikában: információ bevitelére, továbbítására és rögzítésére szolgáló fotonok létrehozása (emissziója), információ

Részletesebben

Gamma-spektrometria HPGe detektorral

Gamma-spektrometria HPGe detektorral Gamma-spektrometria HPGe detektorral 1. Bevezetés A gamma-spektrometria az atommagból valamilyen magfolyamat következtében (radioaktív bomlás, mesterséges vagy természetes magreakció) kilépő gamma sugárzás

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK MISKOLC ELSŐ FAAPARÍTÉK ALAPÚ, TÁVFŰTÉSI HŐKÖZPONTJA TÜZELŐANYAGAINAK VIZSGÁLATA Szakdolgozat Készítette: Révész Márk,

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

Az aperturaantennák és méréstechnikájuk

Az aperturaantennák és méréstechnikájuk Az aperturaantennák és méréstechnikájuk (tanulmány) Szerzők: Nagy Lajos Lénárt Ferenc Bajusz Sándor Pető Tamás Az aperturaantennák és méréstechnikájuk A vezetékmentes hírközlés, távközlés és távmérés egyik

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Kémia Helyi Tanterv. A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Kémia Helyi Tanterv. A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola KÉMIA HELYI TANTERVE a 9. évfolyam számára két tanítási nyelvű osztály közgazdaság ágazaton Készítette: Kaposi Anna, kémia szaktanár Készült:

Részletesebben

Nehéz töltött részecskék (pl. α-sugárzás) kölcsönhatása

Nehéz töltött részecskék (pl. α-sugárzás) kölcsönhatása Az ionizáló sugárzások kölcsönhatása anyaggal, nehéz és könnyű töltött részek kölcsönhatása, röntgen és γ-sugárzás kölcsönhatása Az ionizáló sugárzások mérése, gáztöltésű detektorok (ionizációs kamra,

Részletesebben

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC-MSD rendszerrel. I. Elméleti áttekintés

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC-MSD rendszerrel. I. Elméleti áttekintés Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC-MSD rendszerrel A gyakorlat az előző évi kötelező műszeres analitika laborgyakorlat gázkromatográfiás laborjára épít. Az ott szerzett ismeretek a gyakorlat

Részletesebben

Mössbauer Spektroszkópia

Mössbauer Spektroszkópia Mössbauer Spektroszkópia Homa Gábor, Markó Gergely Mérés dátuma: 2008. 10. 15., 2008. 10. 22., 2008. 11. 05. Leadás dátuma: 2008. 11. 23. Figure 1: Rezonancia-abszorpció és szórás 1 Elméleti összefoglaló

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány Háztartási méretű kiserőművek hálózati visszahatásának

Részletesebben

5. Mérés Transzformátorok

5. Mérés Transzformátorok 5. Mérés Transzformátorok A transzformátor a váltakozó áramú villamos energia, feszültség, ill. áram értékeinek megváltoztatására (transzformálására) alkalmas villamos gép... Működési elv A villamos energia

Részletesebben

CSŐVEZETÉK SZAKASZ KIVÁLTÁS,

CSŐVEZETÉK SZAKASZ KIVÁLTÁS, MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE CSŐVEZETÉK SZAKASZ KIVÁLTÁS, SZILÁRDSÁGI ELLENŐRZÉS KÉSZÍTETTE: Szerafi Máté TERVEZÉSVEZETŐ: Bokros István mérnöktanár KONZULENS:

Részletesebben

b) Adjunk meg 1-1 olyan ellenálláspárt, amely párhuzamos ill. soros kapcsolásnál minden szempontból helyettesíti az eredeti kapcsolást!

b) Adjunk meg 1-1 olyan ellenálláspárt, amely párhuzamos ill. soros kapcsolásnál minden szempontból helyettesíti az eredeti kapcsolást! 2006/I/I.1. * Ideális gázzal 31,4 J hőt közlünk. A gáz állandó, 1,4 10 4 Pa nyomáson tágul 0,3 liter térfogatról 0,8 liter térfogatúra. a) Mennyi munkát végzett a gáz? b) Mekkora a gáz belső energiájának

Részletesebben

Újabb vizsgálatok a kristályok szerkezetéről

Újabb vizsgálatok a kristályok szerkezetéről DR. VERMES MIKLÓS Újabb vizsgálatok a kristályok szerkezetéről LAUE vizsgálatai óta ismeretes, hogy a kristályok a röntgensugarak számára optikai rácsok, tehát interferenciajelenségeket hoznak létre. LAUE

Részletesebben