NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység"

Átírás

1 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: Fitnesz-wellness instruktor A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat aránya: 10 % A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat aránya: 20 % A vizsgafeladat időtartama: 45 perc A vizsgafeladat aránya: 20 % A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat aránya: 10 % A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat aránya: 10 % 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet bekezdésében foglaltak alapján a gyakorlati feladatlapokra vonatkozó javaslatot a vizsga megkezdése előtt a vizsgaelnök a vizsgabizottsági tagok véleménye alapján hagyja jóvá. Jóváhagyta:. vizsgabizottság elnöke

2 A. Aqua tréning: Gyakorlati vizsgafeladat 1. Sekélyvízben kézi szeres erőfejlesztő órát fog tartani. A rendelkezésére álló eszközök segítségével és a vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 2. Helyettesítés miatt sekélyvízben aqua boksz óra megtartására kérik fel Önt, a vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 3. A strandon sekélyvízben aqua fight órát fog tartani, a vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 4. Új óratípus bevezetése történik sekélyvízben Vízi torna kismamáknak, a vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 5. Sekélyvízben rehabilitációs óra megtartására kérik fel Önt, főleg végtag sérülésből felépülőknek mélyvízben, a vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, a egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 6. Egy cég kérésére csapatépítő foglalkozás megtartására kérik fel Önt, vízi játékok alkalmazásával. A feladatnak megfelelő játékokat irányítson a bemelegítést követően, majd végezze el a nyújtást! 7. Egy cég kérésére csapatépítő óra megtartására kérik fel Önt, sorversenyek alkalmazásával. A vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 8. Csapatépítő foglalkozás megtartására kérik fel Önt, páros erősítő és ügyességi gyakorlatok alkalmazásával mélyvízben a vendégek edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 9. Egy iskola megkeresésére Vizi foglalkozást kell levezetnie gyerekeknek, páros, csoportos eszköz nélküli gyakorlatok alkalmazásával. A gyerekek korának, edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 10. Egy iskola megkeresésére Vizi foglalkozást kell levezetnie gyerekeknek, lehetőleg vízben használható sporteszközökkel. A gyerekek korának, edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást!

3 11. Betegség miatt helyettesítésre kérik fel Önt egy Zenés vízi gimnasztika óra megtartására. Főleg átmozgató, reggeli foglalkozáshoz alkalmas gyakorlatokkal mélyvízben. A vendégek korának, edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort változatos eszközökkel, majd végezze el a nyújtást! 12. Aqua aerobic óratípus megtartása a feladata (alap alakformáló gyakorlatokkal). A vendégek korának, edzettségi- és egészségi állapotának figyelembe vételével vezessen le egy bemelegítést, egy gyakorlatsort, majd végezze el a nyújtást! 13. Betegség miatt helyettesítésre kérték fel Önt kisvizes állóképesség fejlesztő órára. irányítson egy, az órának megfelelő bemelegítést, majd a vendégkör edzettségi fokának megfelelő intenzív mozgásos gyakorlatot és egy statikus állóképesség fejlesztő gyakorlatot. Ezután az óra típusának megfelelő levezetést, és nyújtást elősegítő gyakorlatsort! 14. Kisvizes vízi játékok tartására kérik fel Önt, éves korosztálynak. Páros, játékos gyakorlatok, fogójátékok, emeléses, ügyességi feladatok alkalmazásával állítson össze egy gyakorlatsort az említett korosztálynak változatos eszközökkel! Irányítsa a bemelegítést és a nyújtást is! 15. Betegség miatt helyettesítésre kérték fel Önt mélyvizes senior óra megtartására. Mutasson be egy, az órának megfelelő bemelegítést, majd a vendégkör korának, egészségi és edzettségi fokának megfelelő mozgásos gyakorlatsort, majd az óra típusának megfelelő nyújtást, levezetést elősegítő gyakorlatsort!

4 B. Csoportos fitnesz óra 1. A fitneszteremben eszköz nélküli erősítő óra tartására kérték fel Önt. Irányítsa a megfelelő bemelegítést, az alsó végtag izmainak erősítő gyakorlatait, és nyújtsa a megdolgoztatott izmokat! 2. Köredzés típusú órát kell tartania. Használjon legalább 5 féle sporteszközt a feladatokhoz. Tartson bemelegítést, és nyújtást! 3. Insanity típusú kardió óra (magas intenzitású elemek és statikus gyakorlatok váltakoztatása) megtartására kérik fel. Tartson haladó szintű gyakorlatok alkalmazásával foglalkozást éves kézilabdásoknak, edzettségüknek megfelelően, és nyújtást! 4. Katonai kiképzés a fitnesz teremben típusú óra megtartására kérik fel Önt. Bemelegítést követően irányítson egy 10 perces órarészletet az óra jellegének megfelelő gyakorlatok alkalmazásával, és levezetést! 5. Fitnesz rendezvényen saját testsúlyos gyakorlatokkal tarkított órát fog tartani. Irányítson egy megfelelő bemelegítést, a főrészt kezdő és haladó szintű elemekből építse fel, oktasson, és nyújtson! 6. Body Form óra tartására kérték fel Önt egy kistelepülés egészségnapján. Tartson egy megfelelő bemelegítést, a főrészben alakformáló gyakorlatokat változatos eszközökkel, és nyújtsa a foglalkoztatott izmokat! 7. Zsírégető óra tartására kérték fel Önt. Bemelegítés után tartsa meg az órát az óra jellegének megfelelő gyakorlatok alkalmazásával, majd nyújtson! 8. Foglalkozást helyettesít, hölgyek kritikus testrészeinek megdolgoztatása a feladata. Oktasson a bemelegítés után has, comb és farizom formáló gyakorlatot és nyújtsa a foglalkoztatott izmokat. 9. Gumiszalagos alakformálás elnevezésű óra megtartására kérik fel Önt. Irányítson egy megfelelő bemelegítést, a főrészben az óra jellegének megfelelő gyakorlatokkal 10 perces bemutató órát, és nyújtson! 10. Egy rendezvényen új óratípust vezet be, Párban szép az élet néven. Irányítson egy megfelelő bemelegítést, a főrészben páros, saját testsúlyos erősítő gyakorlatokat, és nyújtson!

5 11. Erősítő step óra megtartása a feladata, helyettesítés miatt. Oktasson a bemelegítés után néhány alakformáló gyakorlatot a step pad használatával, és nyújtsa a megdolgoztatott izmokat! 12. Flexi bar eszközzel megtartott óra a feladata, helyettesítés miatt. Tartson a bemelegítés után néhány alakformáló gyakorlatot a Flexi bar eszköz használatával és nyújtsa is meg a megdolgoztatott izmokat a végén! 13. Iskolai diáksportkör keretein belül kértek medicinlabdás fitnesz órát Öntől. Az eszköznek megfelelő bemelegítés után oktasson felsőtest és lábizom erősítő gyakorlatokat. A gyakorlatok végén megfelelően nyújtsa az izmokat! 14. Body ball típusú óra bemutatására kérik fel Önt. Tartson egy 20 perces bemutató órát megfelelő bemelegítés után, a gyakorlatanyag alkalmazásával, és nyújtson! 15. Jane Fonda aerobik óra megtartása a feladata. Tartson órát az alap aerobik elemek használatával. Mind a bemelegítés, mind a levezetés bemutatásával!

6 C. Egyéni kondicionálás éves férfi vendége kezdő az alakformáló edzésekben. Állítson össze számára edzésprogramot szabadsúlyokkal. Ismertesse a tricepsz edzésére alkalmas gyakorlatokat! éves női vendég rendelkezik néhány kg felesleggel. Állítson össze egy középhaladó edzésprogramot számára. Ismertesse a derék tájék izmainak edzésére alkalmas gyakorlatokat! 3. Állítson össze egy haladó edzésprogramot 25 éves férfi vendége számára, akinél az alsó végtag izmai gyengébbek, ezért aránytalannak tűnik. Ismertesse a combizmok edzésére alkalmas gyakorlatokat! éves női vendég fogyni szeretne. Állítson össze kezdő edzésprogramot. Ismertesse egy kardiógép használatát! 5. Állítson össze egy kezdő edzésprogramot 20 éves férfi vendége számára. Vegye figyelembe a testalkat típusát. Ismertesse a mellizmok edzésében alkalmazható alapgyakorlatokat! 6. Állítson össze egy haladó edzésprogramot 28 éves női vendég részére, erőfejlesztő gépekkel. Ismertesse a hasizom edzésére alkalmas gyakorlatokat, módszereket! 7. Állítson össze egy hatékony felkar edzésprogramot 36 éves férfi vendég számára, tömegnövelő céllal. Ismertesse a bicepsz edzésére alkalmas alapgyakorlatokat! éves férfi vendég számára unalmassá váltak az edzések. Tegye dinamikusabbá az edzést változatos sorozattípusok alkalmazásával, amelyekhez a megfelelő gyakorlatokat hozzárendeli! Ismertesse azokat! éves férfi vendégnek haladó gyakorlatokkal szeretne megismerkedni. Tanítson neki három különböző izomcsoportra 1-1 izoláló gyakorlatot! 10. Tanítson meg 25 éves női vendég számára két deltaizom, és két hátizom gyakorlatot! Ismertesse a segítségadás lehetőségeit, és a leggyakoribb hibákat! 11. Állítson össze kezdő edzéstervet 49 éves női vendége részére. Helyezze a hangsúlyt a női testtájak edzésére! Ismertesse a vádli edzésére alkalmas gyakorlatokat! 12. Az edzőteremben nagy a zsúfoltság. Csak egy állítható támlájú pad és kézi súlyzók állnak a rendelkezésére. Mutasson be a rendelkezésére álló eszközökkel gerinckímélő deltaizom gyakorlatokat! éves ülőmunkát végző férfi vendég számára állítson össze kardió-programot változatos eszközökkel! Ismertesse az alkalmazott eszközök beállítási lehetőségeit, és a leggyakoribb hibákat!

7 éves, egészséges férfi vendég kezdő az alakformálás edzéseiben. Célja (25 kg) túlsúlyától megszabadulni, és izomzatát sportossá feszesebbé alakítani. Milyen gyakorlatokat végezzen az első három hónapban? Ismertessen combizom edzésére alkalmas gyakorlatokat! éves hölgy vendég kosárlabdázó sportmúlttal rendelkezik, izmosodni szeretne. Állítson össze számára középhaladó edzésprogramot erőfejlesztő gépekkel! Ismertesse a felületes hátizmok edzésére alkalmas gyakorlatokat!

8 D. Ügyfélszolgálat 1. Egy új vendég Öntől érdeklődik a különböző szauna fajtákról, azok hatásairól. Mutassa be a szaunák közti különbséget! Mikor, melyiket használjuk és milyen kizáró okokat ismer (infra, finn, gőz)? Továbbá beszéljen az illóolajok használatának lehetőségeiről! 2. Több vendég érkezik egy eszközös órára, mint ahány eszköz van. Az eszközök száma limitált, ezért nem jut mindenkinek. Milyen módon oldja meg a problémát? (pl új óratípus ajánlása, kondi terem ajánlása megfelelő gyakorlatokkal, gépekkel, szauna használatának ajánlása, stb) 3. Egy vendég elveszítette a szekrénykulcsot és benne volt a törülközője, innivalója. Találjon megoldást e problémára, hogy a vendég részt vehessen az órán! 4. Aroma olajokról kér felvilágosítást a vendég, Tájékoztassa a vendéget, hogy mikor, melyiket ajánlja szaunázáshoz? 5. Egy vendég elcsúszott a wellness részlegben, az ijedtség mellett kisebb bőrhám sérülés keletkezett. Orvosolja a problémát! 6. Új vendég érkezik és a szaunázás utáni teendőkről érdeklődik. Adjon tájékoztatást a medencék, merülő kádak használatáról! 7. Bérlet szeretne vásárolni egy vendég, de nem tudja még, hogy melyik a neki legjobb. Adjon felvilágosítást! 8. Kondi teremben áramszünet miatt nem működnek az elektromos gépek. Kínáljon alternatívát a kardió gépek helyett! 9. Első alkalommal jön egy vendég és a csoportos órák felől érdeklődik. Adjon tájékoztatást az óratípusokról, jellemezze őket! 10. Szaunában rosszul lesz egy vendég. Mi a teendő e helyzetben? Végezze el a szükséges teendőket!

9 E. Speciális óratípusok 1. Küzdősport alapú óra tartására kérik fel Önt kick-boksz versenyzőknek, állóképesség fejlesztés céljából, hogy kicsit más legyen, mint a megszokott edzéseik. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 2. Fit boksz (boxzsákos) óra tartására kérik fel Önt állóképesség fejlesztés céljából, gimnazista osztálynak. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 3. Iron boksz (csak ökölvívó technikák és erősítő gyakorlatok) óra tartására kérik fel Önt egy sportrendezvényen. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 4. Capoeira aerobic alapú óra tartására kérik fel Önt helyettesítés miatt. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 5. Felfüggesztett eszközös óra (TRX típusú) megtartására kérik fel, cél az alap gyakorlatok bemutatása egy vegyes képességű csoportnak, szemléltetve hogyan lehet erősebben vagy gyengébben végrehajtani a gyakorlatokat. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 6. Wellness óratípusok közül flour pilates típusú óra megtartására kértek fel (megfelelő statikus erősítő és nyújtó gyakorlatokkal). Az óra elnevezésének megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 7. Wellness óratípusok közül egy hatha jóga típusú óra megtartására kérték fel egy. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 8. Óvodásoknak kell sor versenyt tartania egy sportrendezvényen. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát 3 feladat végeztetésével, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 9. Gyerekfitnesz órát kell helyettesítenie! Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa! 10. Senior torna megtartása a feladata. Az óratípusnak megfelelő gyakorlatanyagot alkalmazva tartson órát, bemelegítést és nyújtást is irányítsa!

10 Vizsgázó neve: Tétel száma: Gyakorlati vizsgafeladat Értékelő lap Érdemjegy jeles (5) jó (4) közepes (3) elégséges (2) elégtelen (1) Minősítési szempontok Hibátlanul hajtotta végre a tételben előírt feladatot. Bemutatkozás, tájékoztatás megtörtént. Az eszközök, a gyakorlatok és a módszerek kiválasztása a tétel specifikumának megfelelő volt. A zenét a funkciója szerint alkalmazta, illetve együtt működött vele. Helyesen mutatta be az izomcsoportnak megfelelő gyakorlatot. Alkalmazta a szaknyelvet, hangerőben, dinamikában, közlési stílusban alkalmazkodott az óratípushoz. Helyesen adott segítséget a gyakorlat végrehajtása során. Biztatta, bátorította a résztvevőket a mozgás végrehajtására. Helyesen alkalmazta a hibajavítás technikáját. Maximálisan betartotta a vonatkozó munka, tűz, baleset, és egészségvédelmi előírásokat. Kisebb hiányosságokkal hajtotta végre a feladatot, a vonatkozó munka-, tűz-, baleset-, és egészségvédelmi előírások betartásával. Több hibát is vétett a feladat végrehajtása során, melyet kijavított, de összegében megoldotta a feladatot, a vonatkozó munka-, tűz-, baleset-, és egészségvédelmi előírások betartásával. Több hibát is vétett a feladat végrehajtása során, melyet nem ismert fel és nem javította ki a vonatkozó munka-, tűz-, baleset-, és egészségvédelmi előírások betartásával. A feladatot nem tudta végrehajtani, és/vagy súlyosan vétett, a vonatkozó munka-, tűz-, baleset-, és egészségvédelmi előírások betartása mellett. Dátum:.. értékelő.. értékelő

11 Gyakorlati tételsor ÉRTÉKELÉS Sorszám Tétel Név Osztályzat dátum. aláírás

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60% 315/2013. (VIII. 28.) Korm.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 45 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60 % 27/2016. (IX.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 45 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60 % 27/2016. (IX.

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM SPORTTUDOMÁNYI KOORDINÁCIÓS INTÉZET TESTNEVELÉS KURZUS LEÍRÁSOK

DEBRECENI EGYETEM SPORTTUDOMÁNYI KOORDINÁCIÓS INTÉZET TESTNEVELÉS KURZUS LEÍRÁSOK STEP AEROBIK ÉS ALAKFORMÁLÁS Bemelegítés, 30-40 perc step aerobic, utána alakformálás, erősítés. Segédeszközök: kézisúlyzó, therabend gumi. Speciális területek: has, hát, comb, fenék, kar. Az órák minden

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 813 01 Sportoktató (Úszás) a Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés-ráépülés száma, megnevezése: 55 813 01 Személyi edző Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 20 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10 % 315/2013.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma és megnevezése: 31 853 04 Vízműkezelő Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Sportági mozgásforma oktatása Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 30

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Célcsoportok (gyermek és idős korosztály, várandós nők) sajátosságai, a speciális órák és foglalkozások elméleti háttere

A vizsgafeladat ismertetése: Célcsoportok (gyermek és idős korosztály, várandós nők) sajátosságai, a speciális órák és foglalkozások elméleti háttere A vizsgafeladat ismertetése: Célcsoportok (gyermek és idős korosztály, várandós nők) sajátosságai, a speciális órák és foglalkozások elméleti háttere A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola FITNESS-WELNESS INSTRUKTOR szakképzése a legjobb választás?

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola FITNESS-WELNESS INSTRUKTOR szakképzése a legjobb választás? Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola FITNESS-WELNESS INSTRUKTOR szakképzése a legjobb választás? VÁRUNK TÉGED IS A 2016. SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ OSZTÁLYUNKBA! Leérettségiztél, de nem sikerült a felvételid?

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Vizsgafeladat megnevezése: Gépészeti, üzemeltetési feladatok a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírások

Részletesebben

6. évfolyam. Természetes és nem természetes mozgásformák

6. évfolyam. Természetes és nem természetes mozgásformák 6. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 15 óra Az egyszerű bemelegítő gyakorlatok

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés-ráépülés száma, megnevezése: 55 815 02 Kozmetikus A) A vizsgafeladat megnevezése: Idegen

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1200X540X1500 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

3 hetes program a szexi(bb) alakért!

3 hetes program a szexi(bb) alakért! 3 hetes program a szexi(bb) alakért! www.holisztikusfitnesz.hu Előszó Kedves Olvasó! Lehet, hogy életedben először lépsz a fogyás-alakformálás rögös útjára, lehet, hogy sokadszor rugaszkodsz neki... Bármelyik

Részletesebben

Hátmasszírozó. Köztéri eszközök referens: Schindler Anikó Telefon: 06 20/282-3994 E-mail: parkeszkoz@royalkert.hu Web: www.royalkert.

Hátmasszírozó. Köztéri eszközök referens: Schindler Anikó Telefon: 06 20/282-3994 E-mail: parkeszkoz@royalkert.hu Web: www.royalkert. Hátmasszírozó Rendelési szám: SL 111 Hátizmok függőleges és vízszintes irányban történő masszírozására használható, valamint serkenti a véráramlást és nyugtatólag hat az idegrendszerünkre is. Álljon vagy

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket

Részletesebben

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák 8. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai 8 10 gyakorlattal önállóan bemelegítés

Részletesebben

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A testnevelés és sport műveltségtartalma a középiskolában tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához

Részletesebben

Testnevelés és sport. Fit-Ball Sportági alapismeret

Testnevelés és sport. Fit-Ball Sportági alapismeret Testnevelés és sport Fit-Ball Sportági alapismeret A félév végi jegy kialakítása: A gyakorlati jegy és az elméleti dolgozat érdemjegyének átlaga adja a félév végi osztályzatot. A félévi eredmény elégtelen,

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010.(IV.22.)Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010.(IV.22.)Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010.(IV.22.)Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A tételhez segédeszköz nem használható.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 34 541 05 Pék S) Vizsgafeladat megnevezése: Alapanyag-, gyártásközi-

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Balassi Bálint Gimnázium. helyi tanterve

Balassi Bálint Gimnázium. helyi tanterve A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Testnevelés és sport AJTP előkészítő Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat Készítette: Horváthné Vagra Ildikó; Lavaj Andrea; Tihanyi Róbert; Széles Zoltán A

Részletesebben

PÁLYÁZATI TERVEZET. SZMJV Önkormányzatának. 2012. szeptember 27-i Közgyűlésére. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pályázati szándéka

PÁLYÁZATI TERVEZET. SZMJV Önkormányzatának. 2012. szeptember 27-i Közgyűlésére. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pályázati szándéka PÁLYÁZATI TERVEZET SZMJV Önkormányzatának 2012. szeptember 27-i Közgyűlésére A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pályázati szándéka A Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek és

Részletesebben

Foglalható időszakok: 2014. április 22.-29. és 2014. május 4. 2014. június 5.

Foglalható időszakok: 2014. április 22.-29. és 2014. május 4. 2014. június 5. MÁJUSI ÁR-ESŐ HOTEL PIROSKA-BÜK Érvényesség: 2014. 05. 05.- 06.01. között, min. 2 éj foglalással Ár: 8.460 Ft / fő/ éj / Hétköznapokon 10.155 Ft/fő/ 2 éj / Hétvégéken Superior szoba felár: 1000 Ft/fő/éj

Részletesebben

Használati útmutató IN 3830 insportline Fresia

Használati útmutató IN 3830 insportline Fresia Használati útmutató IN 3830 insportline Fresia Köszönjük, hogy vibromasszázs berendezésünk megvásárlása mellett döntött. Használata előtt, kérem figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót a berendezés helyes

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola TANTERV : 5-8. osztály Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola NAT műveltségterület: Éves óraszám: Heti óraszám: Testnevelés és sport 185 5 ÉVF O- LY AM: A TANTÁRGY NEVE: 5. Testnevelés 6. Testnevelés

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Az 5. évfolyammal kezdıdıen a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja.

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazza: Villamos hálózatok alapjai, elektronikus áramkörök alapjai, villamos gépek alapjai,

Részletesebben

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm Termék azonosító: KF 101 méretek: 88 x 62 x 147 cm Eszközhasználat célja : Megerősíteni és rugalmasabbá tenni a lábak és a derék ízületekhez kapcsolódó izomzatot. Használat: Mindkét kezével fogja meg a

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A csípõkopás gyógytornája

A csípõkopás gyógytornája A csípõkopás gyógytornája Az alábbi tornagyakorlatok leginkább az elsõ és második stádiumban ajánlottak. Csak saját felelõsségre végezhetõk! Nem helyettesítik az egyéni állapotnak megfelelõ, szakember

Részletesebben

A 168. sorszámú Fitness wellness instruktor megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 168. sorszámú Fitness wellness instruktor megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 168. sorszámú Fitness wellness instruktor megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 813 01 1.2.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva a 9 12. évfolyamon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai

Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai Ez a cikk Confidence & Power blog blogvendég rovatának egyik eleme. Jógi barátunk tollának gyümölcse. Remélem, megkönnyíti a kezdeteket és eloszlat

Részletesebben

A 22. sorszámú Sportoktató (a sportág megjelölésével) megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 22. sorszámú Sportoktató (a sportág megjelölésével) megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 22. sorszámú Sportoktató (a sportág megjelölésével) megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás masszázsterapeuta 2001. október 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A közoktatás kimeneti szakaszához közeledve a tudatos, rendszeres képzésben megjelenik a testkultúrához tartozó, az általános műveltséget fejlesztő szabály-, élettani, anatómiai, illetve

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A hat évfolyamos gimnáziumban a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

folyamatában a komplexebb, nehezített körülmények közötti végrehajtások válnak uralkodóvá. A már elsajátított készségek, fogalmak, kategóriák

folyamatában a komplexebb, nehezített körülmények közötti végrehajtások válnak uralkodóvá. A már elsajátított készségek, fogalmak, kategóriák TESTNEVELÉS Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás alapjainak az elsajátítása a legfontosabb

Részletesebben

A 124. sorszámú Fitness-wellness instruktor megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 124. sorszámú Fitness-wellness instruktor megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 124. sorszámú Fitness-wellness instruktor megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 813 01 1.2.

Részletesebben

Használati útmutató. IN 3829 VibroGym insportline TULIPE

Használati útmutató. IN 3829 VibroGym insportline TULIPE Használati útmutató IN 3829 VibroGym insportline TULIPE 1 Köszönjük, hogy vibromasszázs berendezésünk vásárlása mellett döntött. A berendezés első használata előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót,

Részletesebben

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of:

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of: Az élmények világa A resort of: www.aquaworldresort.hu B_tematikus_HU_2014_11.indd 1 2015.01.07. 15:08:40 A vízibirodalom Az Aquaworld Resort Budapest komplexum fürdője Közép-Európa legnagyobb fedett vízi

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

5. évfolyam. Vitorlázás 5. évfolyam. A vitorlás sport tanításának céljai az 5. évfolyamon:

5. évfolyam. Vitorlázás 5. évfolyam. A vitorlás sport tanításának céljai az 5. évfolyamon: A vitorlás sport tanításának céljai az on: Új hajóosztály, új szerepkör megismerése; Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése; Alap taktikai ismereteke

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Évi óraszám: 92,5 óra Heti óraszám: 2,5 óra H u n y a d i M á t y á s Á l t a l á n o s I s k o l a 5 6. évfolyam A Nat alapozó szakaszában a műveltségterület sportkulturális

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE TARTALOMJEGYZÉK Figyelmesztetõ matrica elhelyezése..........................................2 Fontos óvintézkedések....................................................3 Használat elött...........................................................4

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2003. október 18.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2003. október 18. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs szak 2003. október 18. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételekhez segédeszköz

Részletesebben

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ TAVASZVÁRÓ ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ Érvényes: 2016. február 01. június 15. között (kivéve: kiemelt-és ünnepi időszakok) Ár hétköznap: Ár hétvégén: 7.435 Ft / fő / éj 8.715 Ft / fő / éj Tartalom:

Részletesebben

Body-Tech bemutatkozó

Body-Tech bemutatkozó Body-Tech bemutatkozó Az Elektromos izom stimuláció: Az EMS nem új keletű dolog. Ezelőtt már 50 évvel is használták az orvoslásban, különböző terápiákban, de most csak arról az EMS rendszerről fogunk beszélni,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység A) A vizsgafeladat megnevezése: Hegesztett kötés készítése bevontelektródás kézi ívhegesztő eljárással

Részletesebben

A második részben található a tanári példány, amely az értékelést segíti.

A második részben található a tanári példány, amely az értékelést segíti. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Villamos hálózatok alapjai, elektronikus áramkörök alapjai, villamos gépek alapjai,villamos

Részletesebben

HOTEL SOPRON TORNÁCOS HÁZ - HEGYKŐ. Sopron. Hegykő

HOTEL SOPRON TORNÁCOS HÁZ - HEGYKŐ. Sopron. Hegykő Sopron HOTEL SOPRON A szálloda az osztrák-magyar határ közelében és csupán néhány lépésre a város szívétől, páratlan kilátást nyújtva Sopron óvárosára, és annak jelképére, a Tűztoronyra. Wellness helyett

Részletesebben

CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV

CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV LÁBNAP Bemelegítés: 8 perc kardió (bicikli vagy futás) 1. Sétáló kitörés csak saját testsúllyal. 2x40 CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV 2. Combfeszítő gépen, közepes terhelést választva 4x20 3. Guggoló

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 25 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40% 27/2016. (IX.

Részletesebben

Tollaslabda. Bevezetés

Tollaslabda. Bevezetés Tollaslabda Bevezetés A tollaslabda tanterv célja, olyan versenyzők felnevelése, akik választott sportágukat magas szinten művelik és egyben megfelelnek a klasszikus értelemben vett sportember" eszményének.

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Képzési program. Függőpálya kezelő képzési modul. Sífelvonó és függőpálya kezelők. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont

Képzési program. Függőpálya kezelő képzési modul. Sífelvonó és függőpálya kezelők. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont Képzési program Sífelvonó és függőpálya kezelők alapképzésére Függőpálya kezelő képzési modul 2015 Modul megnevezése: FÜGGŐPÁLYA KEZELŐ 1.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM 708875MK/HU Érvényességi idő: 2009. 05. 20. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti Szakképzési

Részletesebben

52 725 01 0000 00 00 Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikk-kereskedő

52 725 01 0000 00 00 Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikk-kereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

bankkártyával, és mindhárom kibocsátó vendégeink részére minden szolgáltatásunk és belépőjegyünk ára VÁLTOZATLAN maradt!!!

bankkártyával, és mindhárom kibocsátó vendégeink részére minden szolgáltatásunk és belépőjegyünk ára VÁLTOZATLAN maradt!!! Fürdő Árlista 2013 február 01-től Fürdőnk szolgáltatásait fizetheti készpénzzel, bankkártyával, és mindhárom kibocsátó SZÉP kártyáinak szabadidő (rekreáció) zsebével is!!! A belépőjegy árak változása 2013.05.01-től

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL:

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Használati utasítás A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportlike kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 1 A gép kizárólag otthoni használatra alkalmas. Abban

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANTÁRGY

TESTNEVELÉS TANTÁRGY TESTNEVELÉS TANTÁRGY OSZTÁLYOZÓVIZSGA TEMATIKÁJA Az osztályozó, különbözeti és javítóvizsga 9-10.évfolyamon esetén csak gyakorlati részből áll. 11-12. évfolyamon a gyakorlati vizsga mellett elméleti anyagból

Részletesebben

GYÓGYÁSZATI ÚTMUTATÓ

GYÓGYÁSZATI ÚTMUTATÓ Treatment Guide borito Magyar:Layout 1 9/14/10 3:40 PM Page 1 ORSZÁG / ВЕНГРИЯ Danubius Ügyfélszolgálat és Budapesti Központi Szobafoglalás Клиентский центр гостиниц «Danubius» и Будапештский центр бронирования

Részletesebben

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

HÁZIREND A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola házirendjének célja, hogy helyi gyakorlati, módszerbeli, eljárási és technikai szabályokkal szolgálja a köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A Testnevelés és sport műveltségterület tartalma az általános iskola 1 4. évfolyamán a tevékenységek közbeni kommunikáció, kooperáció

Részletesebben

Ön egy DOMYOS márkájú terméket választott, és köszönjük bizalmát. Akár kezdő, akár magas szintű sportoló, a DOMYOS az Ön szövetségese fizikai kondíciójának megtartásában vagy fejlesztésében. Munkatársaink

Részletesebben

Belügyi- rendészeti 9-10. Testnevelés

Belügyi- rendészeti 9-10. Testnevelés TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma már a kritikus gondolkodásra alapozva ezen az iskolafokon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, az aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

10. évfolyam. Sportjátékok

10. évfolyam. Sportjátékok 10. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Sportjátékok Órakeret 30 óra Életkornak megfelelő technikai és taktikai, elméleti és gyakorlati

Részletesebben

Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva ezen az iskolafokon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív

Részletesebben