MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Közlekedési területen alkalmazott víznyelő és aknalefedések nagy pontosságú és süllyedésmentes beépítéséhez.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Közlekedési területen alkalmazott víznyelő és aknalefedések nagy pontosságú és süllyedésmentes beépítéséhez."

Átírás

1 Munkavédelmi és Technológiai Osztály 1087 Budapest, Asztalos Sándor u. 4. Telefon: Fontos: Csak a Műszaki leírásban feltüntetett anyagú és szilárdságú MINŐSÍTETT és Alkalmassági Nyilatkozattal ellátott elemeket (alkatrészeket) használja. MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Közlekedési területen alkalmazott víznyelő és aknalefedések nagy pontosságú és süllyedésmentes beépítéséhez. Tartalma: I. fejezet: A szintbehelyezés fogalma süllyedést okozó forgalmi terhelés felvétele (elosztása). II. fejezet: Szintbehelyezésre használt elemek műszaki adatai. III. fejezet:, Építési útmutató. Melléklet: Gyártók forgalmazók címjegyzéke A Magyar Szabadalmi Hivatal a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. részére 2005-ben ezen megoldásra és elemeire használati minta és ideiglenes szabadalmi oltalmat adott. Az MSZ EN 124 D-400-as osztály szerint vizsgálva. Építőipari Műszaki Engedély száma: A 58/2004 (ÉMI Budapest). Érvényessége: június.

2 - - 1 I., A szintbehelyezés fogalma, a süllyedést okozó forgalmi terhelés felvétele (eloszlása) A közlekedési területekre elhelyezett aknafedéseknek meg kell felelni az MSZ EN 124 Szabvány D-400-as osztály előírásainak, és azokat úgy kell megépíteni (beépíteni) hogy a keret és az abban elhelyezett tányér (víznyelőrács) és környezete az útpálya felületével tökéletes síkot képezzen, vagyis egy szintben helyezkedjen el.(tűrésérték mm) Ezt a munkafolyamatot (műveletet) nevezzük szintbehelyezésnek. Ez a műveleti igény felmerül úgy az új aknák építésénél mint a forgalmi terhelés hatására megsüllyedt lefedések javításánál. Ugyancsak felmerül a szükségessége útépítés, szőnyegezés, vagy új keretek beépítése esetén is. Miért jelent ez gondot? Mert a hagyományos, Magyarországon gyártott aknalefedésekre nem volt egységes, elfogadható élettartamú technológia kidolgozva, és ezt a problémát a fenti szabvány is nyitva hagyta, ill. a gyártók feladatának jelölte meg. Minden esetben szükséges egy ún. nyaktag létrehozása, mivel az akna építésénél felhasznált, előre gyártott hengergyűrűk, és aknaszűkítő nem biztosítja a szükséges és pontos szint magasságot és az útpálya lejtéseihez, sem igazodik. A korábban alkalmazott helyszíni felbetonozás (1. ábra) és alátámasztások nem bizonyultak tartósnak és rövid (1-2 év) használat után különböző mértékben megsüllyedtek. A süllyedések jelentősen rontják az utazás minőségét, rongálják a járművek futóműveit, nem egy esetben súlyos balesetet okoztak. Országosan több százezer aknalefedést kellene kijavítani, de az évi aknaszaporulatok száma is eléri a százezret. Így a hagyományos technológiával nem biztosítható hatékonyan a süllyedések számának csökkentése. Csak egy új kipróbált, bevizsgált és ellenőrzött beépítési technológia által érhető el, hogy a javítások és új beépítések néhány éven belül ne hibásodjanak meg még jelentős forgalmi terhelés hatására sem. A javasolt új technológia szerint a nyaktagot szintbehelyező elemcsaláddal hozzuk létre, (2. ábra) mely nagy szilárdságú, előre gyártott korrózióálló, különböző alakzatú és vastagságú modulelemekből áll. A modulelemek különböző vastagsága lehetővé teszi a pontos magassági és bizonyos dőléshatárok között bármilyen irányú dőlésszög megvalósítását. (1. 2. ábra) Az elemek beágyazása igen fontos művelet. Erre a célra a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. és a TECHNOWATO Kft kifejlesztett egy speciális DURA HABARCS/BETON elnevezésű, nagy kötőszilárdságú anyagot, melynek minden adalék nélküli vizes habarcsába kell a modulelemeket beágyazni és a támasztó elemek közötti részt kitölteni. A környezet megsüllyedését (mely a tömörítési nehézségek miatt a legkritikusabb) egy mm vastag, 1500 mm x 1500 mm befoglaló méretű vasalt betongallér akadályozza meg, mely a terheléseket a teljes betonfelületre, ill. aknafalazatra viszi át. A rendszer az ismertetett okoknál fogva nem süllyed meg, szinttartó, azaz DURALEVEL.

3 - - 2 Terhelések átvitele a teherhordó aknafenékre II. A szintbehelyezésre használt elemek műszaki adatai gyártási (axonometrikus) rajzai A használatos elemek anyagával szemben két alapvető követelmény van: - a terhelések hosszú távú viselésére alkalmas nyomószilárdság - a kedvezőtlen környezeti hatások közötti ellenálló képesség (korrózióállóság) Mindkét feltétel követelményeinek megfelel: 1., C20-24/FN politonszállal erősített vasalt beton 2., Gömbgrafitos, - lemezgrafitos öntöttvas 3., Al-Si, Mg (Silumin) ötvözetű öntvény 3-5 mm-es 4., Üvegszállal erősített kvarchomokkal dúsított poliészter gyanta 5., FCSM. - TECHNO-WATÓ Kft által kifejlesztett gyorsan kötő nagy szilárdságú beágyazó anyag a/ Fém, műanyag körcikk elemek (papucsok) Feladata: Kör keresztmetszetű aknák (keretek) pontos magassági beállítása és különböző vastagságú elemek 3 pontos ( o ) elhelyezésével a keret dőlésszögének beállítása (bizonyos határok között bármilyen dőlésszög létrehozható). Fém papucsok (körcikkelemek) öntöttvas-alumínium Üvegszál erősítésű poliészter papucsok

4 alakzata (körcikkelemek) Anyaga: lemezgrafitos, gombgrafitos öntöttvas, Anyaga: üvegszál erősítésű poliészter (vagy alumínium ötvözet ) Nyomószilárdság: 100 N/mm 2 Nyomószilárdság: 100 N/mm 2 Vastagsági sorozat V= 3 mm Minden papucsnál 5 mm 10 mm 15 mm 20 mm 25 mm 30 mm Szükséges darabszám: 3 db/műtárgy b/ Beton, műanyag szintbeemelő körgyűrűk Feladata: kör alakú aknák esetén a magasság növelése Anyaga: C 20-24/FN Politonszállal erősített vasalt beton, vagy üvegszállal erősített poliészter gyanta. Nyomószilárdsága min.: 45 N/mm 2 Vastagsági sorozat Φ 500-as Vastagsági sorozat Φ 600-as 10 mm csak poliészter 10 mm csak poliészter 20 mm 20 mm 30 mm beton 30 mm beton 50 mm 60 mm 100 mm 100 mm 150 mm 150 mm 200 mm 200 mm Szükséges darabszám: igénytől függően 1-2 db/műtárgy c/ Fém, műanyag egyenes elemek (papucsok)

5 - - 4 Feladata: Négyszög alakú aknáknál négy pontos elhelyezéssel és a különböző vastagságú elemekkel valamelyik oldalél irányába a dőlésszög beállítható. Anyaga: lemezgrafitos, gömbgrafitos öntöttvas, üveg-szál erősítésű poliészter, alumínium (Silumin) Nyomószilárdsága: 100 N/mm 2 Vastagsági sorozat: V=3 mm 5 mm 10 mm 15 mm 20 mm 25 mm 30 mm Szükséges darabszám: 4 db/műtárgy d/ Beton, műanyag szintbeemelő négyszögek Feladata: Négyszög alakú aknák esetén a magasság növelése Anyaga: C:20-24/FN Politonszállal erősített vasalt beton, vagy üvegszállal erősített poliészter gyanta. Nyomó szilárdsága min. 45 N/mm 2 Vastagsági sorozat: Mindkét esetben: 10 mm (csak poliészter) 20 mm (csak poliészter) 30 mm ( vasalt beton ) 50 mm ( ) 100 mm ( ) 150 mm ( ) 200 mm ( ) Szükséges darabszám: igénytől függően 1-2 db/műtárgy e/ Lehorgonyzó elem Feladata: Nagy forgalmi igénybevételnek kitett aknakeretek három pontos (négyzetes keretnél négyoldali) lerögzítése a betongallérhoz. (Csak nagy forgalmi terhelésnek kitett műtárgyaknál, vagy 100 mm alatti keretmagasság esetén.)

6 - - 5 Anyaga: AÖ 400 Szükséges darabszám: Kör alakú keret esetén: 3 db/akna Négyszög alakú keret esetén: 4 db/akna Elhelyezése: kör alakú keret esetén: o ra közvetlen a szűkítő mellé a tömörített betonba kalapács segítségével. (A rövid könyök a keret peremére támaszkodjon) Négyzetes keret esetén a négy oldalra középirányba elhelyezve. f/ Elembeágyazó DURA habarcs Az FCSM_RT. a TECHNO-WATO Kft-vel közösen kifejlesztett egy olyan gyorskötésű beágyazó anyagot, melynek vízzel kevert pasztaszerű változata alkalmas az elemek beágyazására, a papucsok közti hézagok kitöltésére. Az anyag külön készül nyári és téli építési időszakra (ez a csomagoláson fel van tüntetve). Feladata: - elemek beágyazása, építési hézagok kitöltése, terheléselosztás - végső megszilárdulás után terhelések részbeni átvétele Nyomásszilárdsága: 1 óra 1,5 N/mm 2 (+ 5 C o felett) 3 óra 10 N/mm 2 28 nap 50 N/mm 2 Figyelem: 3-4 réteg esetén is max. 5 mm-rel növelheti a szintmagasságot Szükséges mennyiség: kb. 10 kg/akna III., Építési útmutató! FONTOS: Munka megkezdése előtt gondoskodjunk az akna méretének, alakzatának megfelelő és teljes vastagsági méretsorozatú elem és beágyazó habarcs meglétéről. Ezentúl szükséges egy 2 m hosszúságú egyenes léc (zártszelvény) és mérőeszköz, továbbá gépi és kézi szerszámok. Műveletek sorrendje javítás esetén: 1., Aszfalt (beton) vágógéppel a megsüllyedt fedlap keretet 1500 x 1500 mm-es négyszög alakban kivágjuk. 2., Gépi vagy kézi betonbontó puskával a kivágott aszfaltburkolatot és betonalapot kibontjuk, a törmeléket eltávolítjuk és a szűkítő felső peremét 150 mm-es mélységben szabaddá tesszük. 3., A szűkítő felső peremének megtisztítása után meg kell győződni annak épségéről, teherhordó képességéről. A sérült (repedt) szűkítőt cserélni kell. 4., Meg kell állapítani a szűkítő felső pereme és az útfelület közötti szintkülönbséget az ábra szerint (a keretmagasságot le kell vonni)

7 , A körgyűrű elemekből (négyszögelemekből) és papucsokból össze kell állítani a szükséges nyaktagot (dőlésszöget papucsok vastagságával lehet változtatni). 6., Ellenőrzés céljából szárazon összeállítjuk a nyaktagot és a keretet ráhelyezzük a nyaktagra (szintbehelyező elemekre). A beágyazó habarcs magasságnövelő hatása miatt 5 mm-es egyenletes hézag maradjon a léc és a keret perem között. (szükség esetén elemeket cserélni kell) 7., A papucsok helyét meg kell jegyezni, utána a végleges összeállítás céljából lebontjuk a nyaktagot. 8., A szükséges mennyiségű habarcsot elkészítjük és 5-10 mm vastagon (pasztaszerű állapotban) felhordjuk a szűkítő felső peremére és ráhelyezzük a betonelemet. Nagyon óvatos ütlegeléssel (pl.: keret ráhelyezéssel) a felesleges beágyazó anyagot kipréseljük az elem alól. 9., A papucsokat szintén be kell ágyazni majd a papucsok közötti íveket olyan rétegbe kell kitölteni, hogy a véglegesen ráhelyezett keret beágyazódjon (felesleges anyag kipréselődjön). 10., Újabb szintellenőrzést kell végezni az ellenőrző léc segítségével, szükség esetén óvatos ütögetéssel a magasság pontosítható. (A kitöltő anyag percig képlékeny, alakítható.) FONTOS: Az alkalmazott habarccsal magasságnövelés 5 mm-en túl nem végezhető. 11., Kötésgyorsítóval dúsított C16-24/FN minőségű földnedves betonnal a munkaárkot feltöltjük a keret alsó pereméig és gépi döngölővel (vibrátorral) úgy kell megtömöríteni, hogy az összes rést (üreget) kitöltse. 12., Mind a négy oldalon méretre vágott Φ 6 mm-es betonhálóval lefedjük a betonfelületet. 13., Földnedves betonnal tovább töltjük a munkaárkot úgy, hogy a betömörített második betonréteg felső szintje és az aknakeret felső pereme között az aszfaltréteg helye

8 - - 7 biztosítva legyen (60-80 mm) (A második betonréteget is döngölni kell) 14., A lehorgonyzó elemeket ütlegeléssel elhelyezzük a keret pereme körül. (kör alakú keret esetén 3 db, négyszög akna esetén 4 db) 15., Az aszfaltozást öntött aszfalttal végezzük két rétegben. (Tűréshatár mm) 16., Az aszfalt megszilárdulása után (2-3 óra) a műtárgy forgalom alá helyezhető. MEGJEGYZÉS: Négyszög alakú aknalefedéseknél (víznyelőknél) az egyenes papucsokat használjuk, a négy sarkot alátámasztva, szükség esetén teherelosztó elem beépítésével. A keret lejtését célszerű él mentén meghatározni és a lejtést 2-2 db egyforma vastagságú papuccsal létrehozni. Útépítésnél, szőnyegezésnél zsinórállást készítünk, a végleges kopóréteg magasságnak megfelelően, és így végezzük el a szintbehelyezést, vagy az előzőekben ismertetett technológia szerint utólagosan.

2201_08_DU_01_E_2015_M-01. Munkaárok kialakításának elvi vázlata 1/1

2201_08_DU_01_E_2015_M-01. Munkaárok kialakításának elvi vázlata 1/1 2201_08_DU_01_E_2015_M-01 Munkaárok kialakításának elvi vázlata 1/1 Módosítások részletes leírása Sorszám 1. 1 DÁTUMA 2016. 05.06. MÓDOSÍTÁS HELYE (Leírása) II. A dokumentum írója fejezetben az alábbi

Részletesebben

TEGULA fal. Felhasználási útmutató. Homlokzati falak, kerítések, lépcsők, szegélykövek. A TEGULA fal falrendszer szabadalmi oltalom alatt áll.

TEGULA fal. Felhasználási útmutató. Homlokzati falak, kerítések, lépcsők, szegélykövek. A TEGULA fal falrendszer szabadalmi oltalom alatt áll. TEGULA fal Homlokzati falak, kerítések, lépcsők, szegélykövek Felhasználási útmutató A TEGULA fal falrendszer szabadalmi oltalom alatt áll. TEGULA fal - a sokoldalú falazórendszer TEGULA fal normál falkő,

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE MSZ 15023-87 Az MSZ 15023/1-76 helyett G 02 624.042 Statical desing of load carrying masonry constructions

Részletesebben

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket.

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket. 4. tétel Forgalomtechnikai eszközök, úttartozékok Sorolja fel az úttartozékokat (padkán, járdán, út mentén)! Jellemezze a vezetőoszlop és a vezetőkorlát korszerű kialakításának szempontjait! Beszéljen

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Sika Level TERMÉKLEÍRÁS ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 3-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ

TERMÉK ADATLAP. Sika Level TERMÉKLEÍRÁS ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 3-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ TERMÉK ADATLAP ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 3-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ TERMÉKLEÍRÁS A egykomponensű, polimerrel módosított, szivattyúzható, önterülő cementkötésű aljzatkiegyenlítő, beltéri aljzatok

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

MŰSZAKI ADATLAP AMERIN UD-4 ÁLTALÁNOS PUR PADLÓBEVONÓ ANYAG

MŰSZAKI ADATLAP AMERIN UD-4 ÁLTALÁNOS PUR PADLÓBEVONÓ ANYAG AMERIN UD-4 ÁLTALÁNOS PUR PADLÓBEVONÓ ANYAG MŰSZAKI ADATLAP 1. Leírás: Az A komponens: oldószermentes poliol műgyanta pigmentekkel, töltő- és adalékanyagokkal A B komponens:mdi bázisú poli-izocianát 2.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉNÉL

KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉNÉL KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉNÉL SOPRONI VÍZMŰ Zrt. Sopron, 2016. Tartalomjegyzék 1. CSATORNÁK 1.1. Gerinccsatorna 1.2. Bekötő csatorna 2. TISZTÍTÓ AKNÁK, IDOMOS TISZTÍTÓ

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

Szerelési és karbantartási

Szerelési és karbantartási Mindig az Ön oldalán Szerelési és karbantartási útmutató Opalia C 11 E-B Opalia C 14 E-B HU Tartalom Tartalom 1 Biztonság... 3 1.1 Kezelésre vonatkozó figyelmeztetések... 3 1.2 A személyek szükséges képesítése...

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL

KÖVETELMÉNYEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL KÖVETELMÉNYEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL SOPRONI VÍZMŰ Zrt. Sopron, 2016. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 1. CSATORNÁK 1.1. Gerinccsatorna 1.2. Bekötő csatorna 2. TISZTÍTÓ AKNÁK, IDOMOS TISZTÍTÓ

Részletesebben

14. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Formasínes technológia

14. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Formasínes technológia 14. tétel Betonburkolatok építése, hézagok szerkezeti kialakítása Mutassa be a formasínes és a csúszózsalus építéstechnológiákat! Ismertesse a betonburkolatok erőjátékát! Osztályozza a hézagokat helyzetük

Részletesebben

Útmutató komplett kerti csomag és kerti sugárszivattyú beszereléséhez és üzembe helyezéséhez Cikkszám: 201110-201114

Útmutató komplett kerti csomag és kerti sugárszivattyú beszereléséhez és üzembe helyezéséhez Cikkszám: 201110-201114 tel.: +49-7641-589-0 www.garantia.de fax: +49-7641-589-99 info@garantia.de GARANTIA Útmutató komplett kerti csomag és kerti sugárszivattyú beszereléséhez és üzembe helyezéséhez Cikkszám: 201110-201114

Részletesebben

N31-405-03. számú melléklet Mérőszekrények

N31-405-03. számú melléklet Mérőszekrények N31-405-03. számú melléklet Mérőszekrények Csatlakozó és mérőhely létesítés, bővítés szabályai Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és Kereskedői Kapcsolatok Osztály valamint a Mérési Központ

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-TANK Általános tárolótartályok Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 2 Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya az ASIO, spol. S.r.o. (Jiřikovice 8,

Részletesebben

PONTASÍTÁSOK a 2015/S 126-230625 számú közbeszerzés belvízi csatorna-modellek előállítására vonatkozó Műszaki Dokumentációjához

PONTASÍTÁSOK a 2015/S 126-230625 számú közbeszerzés belvízi csatorna-modellek előállítására vonatkozó Műszaki Dokumentációjához PONTASÍTÁSOK a 2015/S 126-230625 számú közbeszerzés belvízi csatorna-modellek előállítására vonatkozó Műszaki Dokumentációjához A dokumentum célja Jelen dokumentum a 2015/S 126-230625 számú közbeszerzési

Részletesebben

ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest,

Részletesebben

PB tartályok Biztonsági Szabályzata

PB tartályok Biztonsági Szabályzata PB tartályok Biztonsági Szabályzata I. FEJEZET ALKALMAZÁSI TERÜLET A Szabályzatban foglaltakat alkalmazni kell valamennyi, a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított propán-butángázos tartályos gázellátó

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK GEOMETRIAI TARTÁLYHITELESÍTÉS HE 31/4-2000 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK 3. ALAPFOGALMAK 3.1 Tartályhitelesítés 3.2 Folyadékos (volumetrikus)

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Tiszaújváros szennyvíztisztító telep korszerűsítése, kiviteli terv. 3-10-3-Ép-1 Építési tervek, műszaki leírás. Munkaszám: M-3/2010

Tiszaújváros szennyvíztisztító telep korszerűsítése, kiviteli terv. 3-10-3-Ép-1 Építési tervek, műszaki leírás. Munkaszám: M-3/2010 Tre-Ben 2000 Kft. Telefon: 56/422-197 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Fax: 56/513-318 5081 Szajol Dankó P. u 8/A. e-mail: benedek.zoltan@treben.hu Mobil: 20/366-7545 Munkaszám: M-3/2010 Tiszaújváros szennyvíztisztító

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP ALÁÍRÓLAP AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA PROJEKT, 1046 BUDAPEST, FÓTI ÚT 66. ÉS 75214/4 HELYRAJZI SZÁM ALATTI INGATLANON, AJÁNLATKÉRÉSI MŰSZAKI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

INFRAVÖRÖS KÜLTÉRI HŐSUGÁRZÓ

INFRAVÖRÖS KÜLTÉRI HŐSUGÁRZÓ INFRAVÖRÖS KÜLTÉRI HŐSUGÁRZÓ Biztonsági előírások és kezelési útmutató EXHR14003B-15 (HT-F62913A-500) Köszönjük, hogy ez a terméket választotta. Kérjük, üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa át ezt

Részletesebben

atmomag Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára MAG 14-0/1 GX/XI, MAG mini 11-0/1 GX/XI

atmomag Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára MAG 14-0/1 GX/XI, MAG mini 11-0/1 GX/XI Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmomag MAG 4-0/ GX/XI, MAG mini -0/ GX/XI HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid

Részletesebben

BESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI EL ÍRÁS

BESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI EL ÍRÁS BESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI EL ÍRÁS A FÉG KONVEKTOR ZRT. által gyártott gázkonvektorok el írásában leírtak kizárólag megfelel képesítéssel rendelkez gázszerel k részére készültek B ESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI A

Részletesebben

EN 12004 SZERINTI BESOROLÁS A Keraset C1 osztály szerinti cementkötésű (C), normál terhelhetőségű (1) ragasztó.

EN 12004 SZERINTI BESOROLÁS A Keraset C1 osztály szerinti cementkötésű (C), normál terhelhetőségű (1) ragasztó. Keraset Cementkötésű ragasztó kerámiaburkolatokhoz EN 12004 SZERINTI BESOROLÁS A Keraset C1 osztály szerinti cementkötésű (C), normál terhelhetőségű (1) ragasztó. ALKALMAZÁSI TERÜLET Kül- és beltérben

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23.

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. ZÁRÓJELENTÉS 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek feltárása,

Részletesebben

Önálló szellõzõvezeték 90 perc 472

Önálló szellõzõvezeték 90 perc 472 Mûszaki adatok PROMATECT-H lapcsík (tokozás) PROMATECT -AD lapcsík, d = 40 mm PROMATECT csíkok acél huzalkapcsok ill. gyorscsavarok (lásd a G1-G7 részleteket) acél huzalkapcsok ill. gyorscsavarok (lásd

Részletesebben

E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek

E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek Új szabvány a felszíni vízelvezetés folyókáira. Új szabvány Magyarországon az MSZ EN 1433. Az Európai Unió területén már csak a szabványnak (MSZ EN 1433) megfelelõ illetve

Részletesebben

A friss beton konzisztenciájának mérése a terülési mérték meghatározásával

A friss beton konzisztenciájának mérése a terülési mérték meghatározásával A friss beton konzisztenciájának mérése a terülési mérték meghatározásával MSZ 4714-3:1986 MSZ EN 12350-5:2000 A betonkeverék és a friss beton vizsgálata. A konzisztencia meghatározása 6. fejezet: A terülés

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK 1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK Az országos és a helyi közutak hálózatot alkotnak. A közúti fejlesztési javaslatok a különböző szintű, az ötévenként, valamint a területrendezési tervek felülvizsgálatakor

Részletesebben

AZ RD-33 HAJTÓMŰ SZERKEZETI FELÉPÍTÉSÉNEK ISMERTETÉSE. Elektronikus tansegédlet az RD-33 hajtómű szerkezettani oktatásához

AZ RD-33 HAJTÓMŰ SZERKEZETI FELÉPÍTÉSÉNEK ISMERTETÉSE. Elektronikus tansegédlet az RD-33 hajtómű szerkezettani oktatásához Vetor László Richard AZ RD-33 HAJTÓMŰ SZERKEZETI FELÉPÍTÉSÉNEK ISMERTETÉSE Elektronikus tansegédlet az RD-33 hajtómű szerkezettani oktatásához A tansegédlet felépítése A bemutatón belül az RD-33 hajtómű

Részletesebben

DUNAMENTI TŰZVÉDELEM ZRT. H-2131 GÖD, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33. u36c21v1 Polylack F K lezárás MUNKAUTASÍTÁS

DUNAMENTI TŰZVÉDELEM ZRT. H-2131 GÖD, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33. u36c21v1 Polylack F K lezárás MUNKAUTASÍTÁS 1.0. Az általános munkavédelmi utasításban foglaltakon túli sajátos veszélyek A munkát végző dolgozóknak a munka végzése alatt testhezálló, zárt munkaruhát kell viselniük; magas szárú, min. 1 cm. vastag

Részletesebben

KÖRÖS FALAZÓELEMEK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÖRÖS FALAZÓELEMEK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ CSERÉP TETÕFOKON! Körös falazóelem KÖRÖS FALAZÓELEMEK A KÖRÖS égetett agyag falazóelemekbõl készülõ falszerkezet erõtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezõi feladat, amit

Részletesebben

Kétkomponensű, átlátszó, matt poliuretángyanta a Sika - ComfortFloor és a Sika -ComfortFloor Pro rendszerhez

Kétkomponensű, átlátszó, matt poliuretángyanta a Sika - ComfortFloor és a Sika -ComfortFloor Pro rendszerhez Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2009.04.09. Verziószám: 04 Sikafloor -302 W Sikafloor -302 W Kétkomponensű, átlátszó, matt poliuretángyanta a Sika - ComfortFloor és a Sika -ComfortFloor Pro rendszerhez Construction

Részletesebben

PROFIKNAK! Új falazási technológia Magyarországon a Wienerbergertõl

PROFIKNAK! Új falazási technológia Magyarországon a Wienerbergertõl 20%kal jobb hõszigetelõ képesség, 30%kal gyorsabb építés, 100%kal szebb falazat. Porotherm csak PROFIKNAK! POROTHERM PROFI és DRYFIX Új falazási technológia Magyarországon a Wienerbergertõl Új termék,

Részletesebben

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása,

Részletesebben

Adalékanyagok kőzetfizikai tulajdonságai

Adalékanyagok kőzetfizikai tulajdonságai Adalékanyagok kőzetfizikai tulajdonságai Út- és hídépítési műszaki előírások és alkalmazási tapasztalataik Magyar Közút Zrt. Dr. Kausay Tibor Dr. Kausay Tibor Budapest, 2011. november 23. 1 Útügyi műszaki

Részletesebben

GARDENA 4000/4 electronic plus és 4000/5 electronic plus háztartási automata szivattyúk, cikksz. 1482 és 1484 : használati útmutató

GARDENA 4000/4 electronic plus és 4000/5 electronic plus háztartási automata szivattyúk, cikksz. 1482 és 1484 : használati útmutató GARDENA 4000/4 electronic plus és 4000/5 electronic plus háztartási automata szivattyúk, cikksz. 1482 és 1484 : használati útmutató Tartalom 1. Megjegyzések a használati útmutatóhoz 2. Felhasználási terület,

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D036059/02 számú dokumentum I. mellékletét.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D036059/02 számú dokumentum I. mellékletét. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. január 16. (OR. en) 5363/15 ADD 1 TRANS 21 FEDŐLAP Küldi: Címzett: az Európai Bizottság a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D036059/02 - ANNE 1 Tárgy: MELLÉKLET

Részletesebben

Tangó+ kerámia tetõcserép

Tangó+ kerámia tetõcserép 0 A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TANGÓ+ alapcserép,-0, db / m TANGÓ+ szellőzőcserép TANGÓ+ hófogócserép db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TANGÓ+ jobbos szegőcserép,-,0

Részletesebben

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése KEZELÉSI ÚTMUTATÓ A gép üzembe helyezése előtt gondosan olvassa el az útmutatót! A jövőbeni felhasználáshoz őrizze meg Ez a kezelési útmutató a gép részét képezi. Az új és használt gépek szállítói kötelesek

Részletesebben

POW754 HU 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3

POW754 HU 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 4.1 Munkakörnyezet... 3 4.2 Elektromos biztonság... 3 4.3 Személyi biztonság... 3 4.4 Az elektromos

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK M1 TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET 013/14. 1. félév 1. Elméleti összefoglaló A folyadékáramlásban lévő,

Részletesebben

GÉPBIZTONSÁG. A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások. Jogszabályok és szabványok. Déri Miklós. munkabiztonsági szakértő

GÉPBIZTONSÁG. A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások. Jogszabályok és szabványok. Déri Miklós. munkabiztonsági szakértő GÉPBIZTONSÁG A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások Jogszabályok és szabványok Déri Miklós munkabiztonsági szakértő TÖRVÉNYI SZINT KORMÁNY RENDELETI SZINT MINISZTERI RENDELETI SZINT Gyártói,

Részletesebben

Magyar Téglás Szövetség. Mit tudhat meg a tervező a gyártótól annak építési termékéről? Orbán Imre termékfejlesztési mérnök Wienerberger zrt.

Magyar Téglás Szövetség. Mit tudhat meg a tervező a gyártótól annak építési termékéről? Orbán Imre termékfejlesztési mérnök Wienerberger zrt. Magyar Téglás Szövetség Mit tudhat meg a tervező a gyártótól annak építési termékéről? Orbán Imre termékfejlesztési mérnök Wienerberger zrt. JOG GYÁRTÓ TERVEZŐ TŰZVÉDELEM JOG GYÁRTÓ TERVEZŐ TŰZVÉDELEM

Részletesebben

Epoxi bázisú gyantával elő-impregnált, pultrudált, kétoldalasan tapadó, karbon-szál lemez

Epoxi bázisú gyantával elő-impregnált, pultrudált, kétoldalasan tapadó, karbon-szál lemez Carboplate Epoxi bázisú gyantával elő-impregnált, pultrudált, kétoldalasan tapadó, karbon-szál lemez ALKALMAZÁSI TERÜLET Az idő és más természeti tényezők által károsított vasbeton szerkezeti elemek javítása

Részletesebben

MŰSZAKI ADATOK GARANCIA

MŰSZAKI ADATOK GARANCIA MŰSZAKI ADATOK Modell száma:...885-ck1 Pontosság:... 0,25mm/M(±6,25mm 25 méteren) Hatótávolság:...50 méter Ideális távolság:...15-25 méter Jelzőpont mérete 20 méteren:... Ø 6mm Lézer dióda:... II. osztály

Részletesebben

Ipari padlók, autópálya és repülőtéri kifutópálya munkák javítása, amikor a felületet rövid időn belül használatba kívánják venni.

Ipari padlók, autópálya és repülőtéri kifutópálya munkák javítása, amikor a felületet rövid időn belül használatba kívánják venni. Mapegrout SV T Gyorskötésű és gyorsszáradású, zsugorodás-kompenzált, állékony (tixotróp) habarcs betonjavításhoz, valamint lefolyók, aknafedelek és útjelző kellékek rögzítéséhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Akár

Részletesebben

Termékleírás. termékkatalógus

Termékleírás. termékkatalógus Termékleírás ÚJ termékkatalógus Tartalom 3 4 6 8 10 12 14 16 18 20 21 22 24 25 26 28 29 30 31 32 33 34 35 Tartalom Durotop KS Durotop Durostone Duroquartz Durometal Durocolor Terrazzo Duroflow Durochape

Részletesebben

Dozmat község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011./VII.13./ önkormányzati rendelete a közterület használat rendjéről

Dozmat község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011./VII.13./ önkormányzati rendelete a közterület használat rendjéről Dozmat község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011./VII.13./ önkormányzati rendelete a közterület használat rendjéről Dozmat község Önkormányzatának képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Egységes beépítési szabályzat Betoncső

Egységes beépítési szabályzat Betoncső Egységes beépítési szabályzat Betoncső Jelen dokumentáció célja, hogy az építőipari kivitelezésben segítséget nyújtson mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek a szakszerű beépítésben. Beton- és vasbeton

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés 2. számú módosításáról- Ürömi út- Dózsa Gy. út csomópont átépítése

Tájékoztató a szerződés 2. számú módosításáról- Ürömi út- Dózsa Gy. út csomópont átépítése Tájékoztató a szerződés 2. számú módosításáról- Ürömi út- Dózsa Gy. út csomópont átépítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/60 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

Kétkomponensű, hengerelt és fedő epoxigyanta bevonat

Kétkomponensű, hengerelt és fedő epoxigyanta bevonat Termék Adatlap Kiadás dátuma 02/2007 Verziószám: 04 Kétkomponensű, hengerelt és fedő epoxigyanta bevonat Construction Termékleírás Alkalmazás Jellemzők és előnyök Termékadatok Külső megjelenés A gazdaságos,

Részletesebben

astrochem EP Alapozó, habarcskötőanyag cementkötésű alapokra

astrochem EP Alapozó, habarcskötőanyag cementkötésű alapokra astrochem EP Alapozó, habarcskötőanyag cementkötésű alapokra H-2030 Érd Petőfi S. u. 123. Tel.: +36 23 524-600 Fax: +36 23 363-939 Mobil: +36 30 946-8283 www.astrochem.hu info@astrochem.hu heflerrobert@astrochem.hu

Részletesebben

Kétkomponensű epoxigyanta alapozó, kiegyenlítő habarcs és esztrich Construction

Kétkomponensű epoxigyanta alapozó, kiegyenlítő habarcs és esztrich Construction Termék Adatlap Kiadás dátuma 2012.11.12. Termékazonosító szám: 02 08 01 02 007 0 000001 Verziószám: 04 Sikafloor -156 Sikafloor -156 Kétkomponensű epoxigyanta alapozó, kiegyenlítő habarcs és esztrich Construction

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar. Útmutató a szakdolgozat szerkesztéséhez

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar. Útmutató a szakdolgozat szerkesztéséhez Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar Útmutató a szakdolgozat szerkesztéséhez Sarbó Gyöngyi 2013 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 ELŐSZÓ... 2 ALAPOK... 3 TERJEDELEM ÉS MÉRET... 3 FORMAI

Részletesebben

Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat

Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat Németül: Angolul: Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat Frostbeständiger Beton Beton mit Frost- und Tausalz-Widerstand Concrete for frost resistance Concrete for

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I.

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel [Vastag betűvel az 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.), vékony betűvel

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (IV.30.) rendelete a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

ÚS - József Attila sportpálya felújítás - Tájékoztató az eljárás eredményéről

ÚS - József Attila sportpálya felújítás - Tájékoztató az eljárás eredményéről ÚS - József Attila sportpálya felújítás - Tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/93 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP R 12 23 36 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, HŐSZIGETELT, KÉTFOKOZATÚ SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók...

Részletesebben

MŰSZAKI ADATLAP AMERIN D-2 ÁLTALÁNOS ALAPOZÓ

MŰSZAKI ADATLAP AMERIN D-2 ÁLTALÁNOS ALAPOZÓ AMERIN D-2 ÁLTALÁNOS ALAPOZÓ 1. Leírás: Az A komponens: módosított, oldószermentes epoxigyanta A B komponens: módosított cikloalifás poliamin MŰSZAKI ADATLAP 2. Tulajdonságok: a legkiválóbb minőség sokoldalú

Részletesebben

Integrált melegvíztároló csatlakozós kombi fűtőberendezések és gázfűtő berendezések

Integrált melegvíztároló csatlakozós kombi fűtőberendezések és gázfűtő berendezések Szerelési és karbantartási útmutató Integrált melegvíztároló csatlakozós kombi fűtőberendezések és gázfűtő berendezések CGU-2-18/24 CGG-2-18/24 CGU-2K-18/24 CGG-2K-18/24 Wolf GmbH Postfach 1380 D-84048

Részletesebben

34/2008. (III. 27.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalmak

34/2008. (III. 27.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalmak 1. oldal, összesen: 35 34/2008. (III. 27.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek

Részletesebben

Cement-kötőanyag térfogat-stabil öntömörödő betonok készítéséhez betonszerkezetek javításánál

Cement-kötőanyag térfogat-stabil öntömörödő betonok készítéséhez betonszerkezetek javításánál Stabilcem SCC Cement-kötőanyag térfogat-stabil öntömörödő betonok készítéséhez betonszerkezetek javításánál ALKALMAZÁSI TERÜLET Zsugorodáskompenzált és különböző méretű adalékanyag tartalmú, nagy szilárdságú

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 96.595-1-11/2013. Ügyintéz : dr. Kiss Renáta Sipos László (zaj- és rezgésvéd.) Balatonyi Zsolt (hulladékgazdálk.

Részletesebben

Tetőfedés kerámia cseréppel

Tetőfedés kerámia cseréppel Tetőfedés kerámia cseréppel szakszerű kivitelezés követelményei ( jegyzet) Összeállította: Nemes András okl. építőmérnök TONDACH alkalmazástechnikai szaktanácsadó Készült a Műszaki Ellenőri Tanfolyam résztvevő

Részletesebben

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen EBR42 azonosító: 2014/201 374 Újpesti Bauplan Kft. 1046 Budapest Pöltenberg u. 6. Msz: 743/2015 Terv- és iratjegyzék Mogyoród Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel Pagonyné Mezősi Marietta Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma:

Részletesebben

DR típusú Légrétegződést gátló ventilátorok

DR típusú Légrétegződést gátló ventilátorok DR típusú Légrétegződést gátló ventilátorok SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 2015.08.26. SOLARONICS Central Europe Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-1125 Szerviz: (20) 495-7050, E-mail : szerviz@solaronics.hu

Részletesebben

AKNABEMENETEK A különböző méretű és alakzatú kábeleket, csövek segítségével

AKNABEMENETEK A különböző méretű és alakzatú kábeleket, csövek segítségével CARSON SzerelÕaknák SZERELŐAKNÁK A Multicsatornák és a Carson típusú műanyag kábelszerelő aknák együttes alkalmazása rendkívül előnyös, lehetővé teszik a nagyon könnyű hozzáférést a kábelek beszerelésénél,

Részletesebben

11/1997. (V. 21.) önkormányzati 1 rendelete A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRÓL ÉS RENDJÉRŐL

11/1997. (V. 21.) önkormányzati 1 rendelete A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRÓL ÉS RENDJÉRŐL 1. oldal SÁRBOGÁRD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 11/1997. (V. 21.) önkormányzati 1 rendelete A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRÓL ÉS RENDJÉRŐL Általános és értelmező rendelkezések 1.

Részletesebben

Központi értékesítés: 2339 Majosháza Tóközi u. 10. Tel.: 24 620 406 Fax: 24 620 415 vallalkozas@sw-umwelttechnik.hu www.sw-umwelttechnik.

Központi értékesítés: 2339 Majosháza Tóközi u. 10. Tel.: 24 620 406 Fax: 24 620 415 vallalkozas@sw-umwelttechnik.hu www.sw-umwelttechnik. Központi értékesítés: 2339 Majosháza Tóközi u. 10. Tel.: 24 620 406 Fax: 24 620 415 vallalkozas@sw-umwelttechnik.hu www.sw-umwelttechnik.hu Termékeink cementtel készülnek Helyszíni felbetonnal együttdolgozó

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. A beton minősítések, minőség ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. A beton minősítések, minőség ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné A beton minősítések, minőség ellenőrzés A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-010-30

Részletesebben

5. ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG KÖRNYEZETVÉDELMI KÉRDÉSEI

5. ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG KÖRNYEZETVÉDELMI KÉRDÉSEI - 0 -. ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG KÖRNYEZETVÉDELMI KÉRDÉSEI Az építő- és építőanyag-ipari folyamatok gépesítésének tárgyalásakor foglalkozni kell az egyes technológiák környezetvédelmi kérdéseivel is, mivel a

Részletesebben

Födémszerkezetek megerősítése

Födémszerkezetek megerősítése Födémszerkezetek megerősítése FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK CSAPOS GERENDAFÖDÉM A csapos gerendafödémek károsodása a falazatra felfekvő végek bütüinek és az 50..10 cm hosszra kiterjedő felső

Részletesebben

B E É P Í T É S I Ú T M U T A T Ó A FERTŐSZÉPLAKI TÉGLAIPARI KFT. ÁLTAL GYÁRTOTT LAPTÉGLA TERMÉKCSALÁDHOZ

B E É P Í T É S I Ú T M U T A T Ó A FERTŐSZÉPLAKI TÉGLAIPARI KFT. ÁLTAL GYÁRTOTT LAPTÉGLA TERMÉKCSALÁDHOZ Fertőszéplaki Téglaipari Kft. 9436 Fertőszéplak, Gyártelep 11131638-2-08 Cg.08-09-003830 Tel./Fax: 99/370-986; 06/30/637-66-38 f.tegla@t-online.hu www.fertotegla.hu www.proidea.hu B E É P Í T É S I Ú T

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Készítette:.. Schläfferné Takács Veronika s.k. pénzügyi osztályvezető

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 7 747 00 099 03/2004 HU Szakemberek számára Szerelési és karbantartási utasítás Logalux L35 200 tároló melegvíz termelő A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ez a termék szerkezetét

Részletesebben

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Magyarországon forgalomba került Haka csõvezeték rendszert három fõ csoportra oszthatjuk: 5 rétegû alumíniumbetétes csõ (1. ábra) 5 rétegû padlófûtéscsõ

Részletesebben

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL atmocraft VK 654/9 654/9 HU; PL Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmocraft Gázüzemű fűtőkazán HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz........ 3. A dokumentumok

Részletesebben

ALKALMAZÁSI TERÜLET Károsodott betonszerkezetek vízszintes vagy függőleges felületének mélységi javítása.

ALKALMAZÁSI TERÜLET Károsodott betonszerkezetek vízszintes vagy függőleges felületének mélységi javítása. Planitop 400 Gyorskötésű, zsugorodás-kompenzált, állékony (tixotróp) javítóhabarcs betonszerkezetek 1-40 mm közötti egyrétegű, akár változó rétegvastagságú helyreállításához ALKALMAZÁSI TERÜLET Károsodott

Részletesebben

Kövek a természetnek. 2010/2011. évi kiadás. Falak és kerítések a 4. oldaltól. Törpekanálkövek. a 8. oldaltól

Kövek a természetnek. 2010/2011. évi kiadás. Falak és kerítések a 4. oldaltól. Törpekanálkövek. a 8. oldaltól 2010/2011. évi kiadás Kövek a természetnek Falak és kerítések a 4. oldaltól Törpekanálkövek a 8. oldaltól Lépcsők és szegélykövek a 6. oldaltól Térkövek a 10. oldaltól Lapok a 21. oldaltól Magas színvonalú

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

KRESZ módosítás 2010

KRESZ módosítás 2010 KRESZ módosítás 2010 A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1)

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 091 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. (54) Modulrendszerû alapozás légvezetékoszlopok és tartóoszlopok számára

(11) Lajstromszám: E 004 091 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. (54) Modulrendszerû alapozás légvezetékoszlopok és tartóoszlopok számára !HU000004091T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 091 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 05 813208 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

FILCOTEN pro ÚJ! FILCOTEN pro - Program. Nagy terhelhetőségű folyókák. vízelvezető rendszerek

FILCOTEN pro ÚJ! FILCOTEN pro - Program. Nagy terhelhetőségű folyókák. vízelvezető rendszerek FILCOTEN pro Nagy terhelhetőségű folyókák. ÚJ! 100 % újrahasznosítható fantasztikusan könnyű E terhelési osztályig FILCOTEN pro - Program. Hydro BG vízelvezető rendszerek FILCOTEN - innovatív beton-kompozíció!

Részletesebben

MUNKAANYAG. Havasy István. Az útépítési és fenntartási munkák során felhasznált kéziszerszámok. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Havasy István. Az útépítési és fenntartási munkák során felhasznált kéziszerszámok. A követelménymodul megnevezése: Havasy István Az útépítési és fenntartási munkák során felhasznált kéziszerszámok A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

405-01 számú melléklet - SZEKRÉNYEK. Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése

405-01 számú melléklet - SZEKRÉNYEK. Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése 405-01 számú melléklet - SZEKRÉNYEK Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése Készítette: DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és Kereskedői kapcsolatok Osztály, Technológiai csoport 2008. Nyomtatásban

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A Rendezvényszervező: Brightly Kft. Cím: 1143 Budapest, Ilka utca 50. Ügyvezető: Kulicz Gábor DUNAI REGATTA 2016. május 07., 00:00 2016. május 08., 03:30 T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A 2016 1

Részletesebben

Kéményfelújítás. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 23.

Kéményfelújítás. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 23. Kéményfelújítás MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 23. 1 A gravitációs kéményrendszerek típusai Egyedi kémény (MSZ-04-82-2:1985) Egycsatornás győjtıkémény 2 A gravitációs kéményrendszerek

Részletesebben

Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF)

Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF) Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF) Hatályos: 2012. november 15-étől Nysz.: 16052 Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF) 1.

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT Az 305/2011/EU rendelet 3. mellékelte alapján

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT Az 305/2011/EU rendelet 3. mellékelte alapján TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT Az 305/2011/EU rendelet 3. mellékelte alapján Teljesítménynyilatkozat száma: 5602/1 1. A terméktípus azonosító kódja: Ágyazóhabarcs (EN 13813 CT C16 F4) 2. Azonosító: Ágyazóhabarcs

Részletesebben

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL 2012. - 1 - 1. Rekonstrukciós munkák A bontási munkák során a falazott szerkezetek felületéről

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (1132 Budapest, Visegrádi u. 49.) 2. A

Részletesebben

Háromkomponensű, epoxigyantával javított cementbázisú önterülő padló 1,5-3 mm vastagságban

Háromkomponensű, epoxigyantával javított cementbázisú önterülő padló 1,5-3 mm vastagságban Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2013.08.28. Termékazonosító szám: 02 08 02 01 001 0 000001 Sikafloor -81 EpoCem Sikafloor -81 EpoCem Háromkomponensű, epoxigyantával javított cementbázisú önterülő padló 1,5-3

Részletesebben