Vitaminok meghatározása és csoportosítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vitaminok meghatározása és csoportosítása"

Átírás

1 Vitaminok

2 Vitaminok meghatározása és csoportosítása A vitaminok a(z emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulatömegű, változatos összetételű szerves vegyületek, melyeket a táplálékkal kell felvenni. Egyes vitaminok képződése elővitaminokból (provitaminokból) is történhet. Nem minden szervezet számára azonos vegyületek a vitaminok (pl. a C-vitamin az ember számára nélkülözhetetlen, de a legtöbb állat képes előállítani). Nem tartoznak közéjük az esszenciális amino- és zsírsavak. Csoportosításuk és jellemzésük a biológiai hatás (gyakran egy hiánybetegség) alapján, illetve oldhatóságuk szerint történik: Zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) Vízben oldódó vitaminok (B, C, H, P) Néhány hiánybetegség (zárójelben a hiányzó vitamin): Farkasvakság (A-vitamin) Beri-beri (B 1 -vitamin) Vészes vérszegénység (B 12 -vitamin) Skorbut (C-vitamin) Angolkór (D-vitamin) Véralvadási zavar (K-vitamin) Pellagra (B 3 -vitamin)

3 A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni. A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Antivitaminok (vitamin-antagonista):a vitaminokhoz hasonló szerkezetű antimetabolitok, amelyek a koenzimként működő vitaminnak a helyét elfoglalják, ennek következtében az enzim biológiailag hatástalanná válik. Vitaminhiányt, ill. vitaminelégtelenséget okoznak (pl: K-vitamin szalicilsav). Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során főleg a hevítés hatására a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

4 A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következethetünk. A vitaminról alkotott fogalmunk, az utóbbi évtizedek kutatásainak eredményeivel, tovább módosul, Kiderült egyes vitamin jellegű anyagokról, bár ennek ellenkezőjét gondolhatnánk, hogy más állatfajok számára egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Az emberben a B12-, és K- vitamin vitaminhiányos állapotát hiányos étrenddel nem lehet létrehozni, mert a normális bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani. Ha azonban a szervezetben felszívódási zavarok lépnek fel, ha fertőzések következtében, antibiotikumok adagolása, vagy egyes gyógyszerek kölcsönhatásainak következtében elpusztul a bélflóra kialakulhat a hiánybetegség. Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak. Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások. Kizárólag természetes élelmiszerfogyasztással általában nem érhető el a túladagolás. A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést. Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat néhány esetben maradandót is. Amerikában 2004-ben esetet regisztráltak; a 80%-a 6 éven aluli gyermekeknél történt, 53 súlyos megbetegedés volt, de 3 halálozás is bekövetkezett. (ismeretlen mérgezéssel csupán főt kezeltek). Mindez oda vezetett, hogy megállapították a tolerable upper intake level -t (UL), azt az adagot, amelyet a lakosság még a mellékhatások jelentkezése nélkül elfogyaszthat egy nap.

5 Zsírban oldódó vitaminok

6 A-vitaminok Az A 1 -vitamin (retinol) és az A 2 -vitamin (dehidroretinol) zsírokban oldódó vitaminok, állati eredetű termékekben találhatóak meg, főleg tojásban, tejtermékekben, állatok veséjében, májában, halmáj (pl.: tőkehal és laposhal) olajokban. Szabad alkoholként vagy ecetsavval illetve palmitinsavval alkotott észtereik formájában léteznek. Az A 2 -vitamin aktivitása az A 1 -vitamin aktivitásának körülbelül 40%-a. Karotinoid prekurzorok (provitaminok) sokféle növényben (pl.: répa) megtalálhatók, és ezek elfogyasztása után a májban A-vitaminná alakulnak. Az A-vitamin hiánya látászavarokat okoz, mint például csökkent látás félhomályban (farkasvakság), a szaruhártya kiszáradása és degeneratív elváltozása. De ugyancsak létfontosságú az A-vitamin a fiatal állatok normális növekedéséhez. Az A-vitamin oxidációra, fényre érzékeny, antioxidánsok, mint E-vitamin és C-vitamin stabilizálhatják. A túlzott A-vitamin bevitel súlyos toxikus tüneteket okoz, többek között patológiás elváltozásokat a bőrön, hajhullást, fejfájást, homályos látást.

7 D-vitaminok A D 3 -vitamin (kolkalciferol) a jellemző formája az állatokban található zsíroldható D-vitaminnak, míg a D 2 - vitamin (ergokalciferol) a növényekben és az élesztőben fordul elő. A D 3 -vitamin megtalálható a májban, halmáj (pl.: tőkehal és laposhal) olajokban és a tejtermékekben: vaj, tej, tejszín. Normál körülmények között főként a bőrben keletkezik napfény hatására, ahol a 7-dehidrokoleszterinből UV besugárzáskor keletkezik a kolkalciferol. Helyes táplálkozással és elegendő napozással megelőzhető a D-vitaminhiány. Elősegíti a kálcium felvételét a belekből, újrafelvételét a veséből és a mozgósítását a csontokból. A vitamin hiánya angolkórhoz vezet, melynél a növekvő csont kollagén állománya nem meszesedik, és hiányzik a csontok merevsége, különösen a gyermekeknél. Felnőtteknél csontlágyulás alakulhat ki. A legtöbb országban az élelmiszereket, mint a tejet és a gabonakészítményeket rendszeresen dúsítják D 3 -vitaminnal, melyet kereskedelmileg 7-dehidrokoleszterin UV-besugárzásával állítanak elő.

8 E-vitaminok Az E-vitamin, a (pl. α-, β-, γ-, δ-) tokoferoloknak nevezett vegyületcsoport igen elterjedt a növényvilágban, pl. gabonafélék (búza, árpa, rozs) magjaiban, kukoricában, szójában. A búzacsíra olaj (β), kukorica olaj (γ), pórsáfrány olaj (α), szója olaj (γ, δ) különösen nagy mennyiségben tartalmaz tokoferolokat. Hiánybetegsége lényegében ismeretlen, mivel a táplálkozás során a növényi olajok fedezik a szükségletet (bár a főzés és egyéb feldolgozás során a mennyisége csökken). E-vitaminhiányos diétán tartott patkányok szaporodási rendellenességeket mutattak.

9 Az E-vitamin működési mechanizmusa Az E-vitamin értékes antioxidáns, megakadályozza az A-vitamin és a biológiai membránok telítetlen zsírsavainak gyökös reakciók által kiváltott bomlását. Használata gátolja a zsírok avasodását és csökkenti az öregedést, valamint segít a szívbetegségek megelőzésében. A C- vitamin egyik fontos szerepe a tokoferol rendszer regenerálása a tokoferiloxil gyök hidrogénabsztrakciójának elősegítésével.

10 K-vitaminok A K-vitaminok naftokinon származékok. A fillokinon (K 1 ) növényi eredetű, a menakinont (K 2 ) alapvetően mikroorganizmusok termelik. A táplálkozás során elfogyasztott zöld növényekből származik a K 1 -vitamin, míg a K 2 -t a bélbaktériumok állítják elő nagy mennyiségben. K-vitaminhiány csak hosszú ideig alkalmazott antibiotikumok használata esetén léphet fel. A K-vitaminnak fontos szerepe van a véralvadási folyamatokban, így hiánya vérzékenységet eredményezhet.

11 Vízben oldódó vitaminok

12 B 1 -vitamin A B1-vitaminban (tiaminban) pirimidinilmetiltiazólium struktúra található. Sokféle élelmiszerben előfordul, főleg gabonafélékben, babban, dióban, tojásban, zöldségekben, búzacsírában és élesztőben nagy mennyiségben. Táplálkozásbeli hiánya beriberi betegséghez vezet, melyet idegrendszeri rendellenességek, súlyvesztés és izomgyengeség jellemez. A szénhidrát metabolizmus több enzimjének (piruvát dehidrogenáz, 2-oxoglutarát dehidrogenáz, transzketoláz) kofaktora. Tiamint szintetikusan is elő lehet állítani és az élelmiszerek, pl. a gabonakészítmények gyakran dúsítva vannak vele. A kofaktor olyan szerves molekula vagy fémion, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy enzim kifejtse a hatását. A kofaktor hozzákapcsolódik a hozzá tartozó, de nélküle funkcionálisan inaktív fehérjéhez, amelyet ezen állapotában apoenzimnek neveznek, ezzel létrejön az aktív enzim, a holoenzim.

13 B 2 -vitamin A B 2 -vitaminban (riboflavinban) egy izoalloxazin gyűrű található D-ribitolhoz kapcsolva. Sokféle élelmiszerben előfordul, májban, vesében, tejtermékekben, tojásban, húsban és friss zöldségekben. Az élesztőben nagy mennyiségben megtalálható. Nem bomlik el a főzés alatt sem, de fényre érzékeny. Táplálkozásbeli hiánya nem gyakori, de ha fellép, akkor bőr problémákat és látászavarokat okoz. A riboflavin egyik alkotója az FMN és FAD koenzimeknek, melyek kulcsszerepet játszanak oxidációs és redukciós reakcióknál. A koenzimek olyan molekulák, amelyek lazán kötődnek az enzimhez, és a kiindulási anyagokkal együtt kémiai változáson mennek keresztül.

14 B 3 -vitamin A B 3 -vitamin (nikotinsav, niacin) stabilis, nagy mennyiségben tartalmazza a hús, máj, halak, búzacsíra, élesztő. A triptofán (fehérjealkotó aminosav) a szervezetben lebomlása során nikotinsavvá alakul, így a szükségleteket nagy arányban fedezni tudja. A kukorica fehérjéi nagyon kevés triptofánt tartalmaznak, ezért a kukoricalisztből készült ételekből egyoldalúan táplálkozó embereknél hiány léphet fel. A nikotinsav a szervezetben nikotinamiddá alakul. A B 3 -vitamin kifejezést gyakran használják a nikotinsavnikotinamid összmennyiségére is. triptofán A nikotinamid hiány pellagrához vezet, ennek legkönnyebben megfigyelhető tünetei a szájsérülések és a vörös nyelv, továbbiak pedig a hasmenés, bőrgyulladás, elmezavar. Bevált gyakorlat, hogy az élelmiszereket dúsítják nikotinamiddal, mint például a kenyeret, lisztet, a kukorica- és rizstermékeket. A NAD+ és NADP+ koenzimek nikotinamidot tartalmaznak, ezek a molekulák az élő szervezet redox folyamatainak elektronszállítói.

15 B 5 -vitamin A B 5 -vitamin (pantoténsav) nagyon gyakori, élesztő, máj, gabonafélék nagy mennyiségben tartalmazzák. Állatok számára is vitamin. A pantoténsav hiánya ritka, mert a felvett táplálék elegendő mennyiséget tartalmaz. A koenzim-a szerkezetében megtalálható, ez a szállító molekula elengedhetetlen a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserében. A pantoténsav fontos szerepet játszik olyan enzimek szerkezetében, amelyek a zsírsavak, poliketidek, és néhány fehérje szintéziséért felelősek.

16 B 6 -vitaminok A B 6 -vitamin három piridin származékot foglal magába, a piridoxint, piridoxált, piridoxamint és ezek 5 -foszfátjait. A szervezetben egymásba tudnak alakulni. A piridoxin a növényekre, míg a piridoxál és a piridoxamin az állati szövetekre jellemző. Hús, lazac, diófélék, burgonya, banán jó forrásai. Főzés során a vitamin elveszítheti az aktivitását, de a normál étrend még így is elegendő mennyiséget biztosít. A hiány tünetei hasonlóak a niacinéhoz (B 3 -vitamin) és a riboflavinéhoz (B 2 -vitamin), ezek a szem, száj, orr sérülései és az idegrendszeri elváltozások. A piridoxál-5-foszfát számos enzim kofaktora, különösen azoknak, amelyek az aminosav metabolizmusban vesznek részt, például a szállításban és a dekarboxilezésben. Ily módon központi szerepet tölt be a szerotonin, a noradrenalin és a hisztamin neurotranszmitterek termelésében.

17 B 9 -vitamin A B 9 -vitamin (folsav) egy pteridin egység, a p-amino-benzoesav (PABA), és a glutaminsav (fehérje alkotó aminosav) konjugáltja. Megtalálható az élesztőben, a májban, és zöld zöldségekben. Főzés során a vitamin 90%-a elbomlik. Hiánya vérszegénységet okoz. A terhesség alatt többletet biztosítanak, hogy lecsökkentsék a spina bifida (nyitott gerinc) előfordulását. Egyébként a hiánybetegség nem túl gyakori, hacsak nem felszívódási zavar vagy krónikus betegség okozza.

18 B 12 -vitamin Nagy mennyiségben tartalmaznak B 12 -vitamint a máj, vese, hús és tengeri halak. A zöldségekben kis mennyiségben fordul elő, ezért a szigorú vegetáriánusoknál hiány léphet fel. Elégtelen bevitel esetén vészes vérszegénység alakulhat ki, aminek eredményeképp idegrendszeri zavar és alacsony vörösvértest szintézis lép fel. A B 12 -vitamin számos metabolitikus átalakulás kofaktora, például a metilmalonil-coa átalakulása szukcinil-coa-vá a páratlan szénatom számú zsírsavak oxidációjánál, és a metilezéseknél, mint például a homociszteinből történő metionin-bioszintézisnél.

19 C-vitamin A C-vitamint (aszkorbinsavat) sok állat elő tudja állítani, de az ember, más főemlősök, a tengerimalacok, denevérek és számos madárfaj nem. Különösen gazdag forrásai a citrusfélék, a paprika, a guava, a csipkebogyó és a fekete ribizli, de a legtöbb friss gyümölcsben és zöldségben is megtalálható. A megfelelő napi forrásról nyers citrusfélékkel gondoskodhatunk. Levegő jelenlétében, melegítés hatására nagyon gyorsan elbomlik. Hiánybetegsége a skorbut, melynek tünete izomfájdalom, bőrelváltozás, törékeny vérerek, vérző fogíny és a fogak kihullása. A vitamin nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez, mely a bőr, a csontok, az inak és ínszalagok fő szerkezeti fehérjéje. Ezenkívül kofaktor a prolin 4-hidroxiprolinná és a lizin 5- hidroxilizinné hidroxilezésében, mely a kollagén struktúrának akár 25%-a is lehet. Aszkorbinsav hiányában a skorbut okozta bőrelváltozás a kollagén struktúrában bekövetkező alacsony szintű hidroxiláció közvetlen eredménye. Az aszkorbinsavat általában mesterségesen állítják elő, és a hiánybetegség kezelésére vagy megelőzésére használják. Természetes aszkorbinsavat csipkebogyóból, datolyaszilvából és citrusfélékből vonnak ki. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságát az élelmiszeriparban használják. Antioxidánsként fő szerepet játszik a tokoferol regeneráló rendszerében.

20 HO HO O HO OH aszkobinsav O SZENT-GYÖRGYI ALBERT (magyar kutató orvos) a sejtlélegzés tanulmányozása során bizonyos növényekből - narancs, citrom - sikerült izolálnia egy redukáló "ágens"-t, amely blokkolja a peroxidáz típusú enzimek hatását. Ezt a hezuronsavval azonos anyagot nevezte el, utalva az anyag skorbutot megszüntető hatására, aszkorbinsavnak, vagyis C-vitaminnak. Előállításához bőséges forrást jelentett a Szeged környéki paprika ben orvosi-élettani Nobel díjat kapott a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéseiért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársavkatalízis vonatkozásában. (R)-3,4-dihidroxi-5-((S)- 1,2-dihidroxietil)furán-2(5H)-on

21 H-vitamin A H-vitamin (biotin) megtalálható a tojásban, májban, vesében, élesztőben, gabonafélékben, tejben. A bélflóra is termeli, ezért táplálkozásbeli hiánya ritka. Hiánya bőrgyulladást és a haj/szőrzet hullását okozza. A vitamin CO 2 (tkp. karboxil) szállítóként működik, a CO 2 -ot karbamátként köti meg, és karboxilezési reakciókban (pl. az acetilkoenzim-a átalakításakor malonilkoenzim-a-vá) adja tovább.

22 P-vitamin A P-vitamin bioflavonoidok (pl. a hesperidin vagy a rutin) gyűjtőneve, melyekben flavonglikozidok találhatók. A rutin megtalálható többek között a hajdinában, rutafélékben, és igen gyakran a C- vitamint tartalmazó növényekben. Hiánybetegsége nem ismert, de feltételezik, hogy elősegíti a C-vitamin felszívódását. A rutin erősíti a hajszálereket, ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. A Rutascorbin egyik hatóanyaga (a másik a C-vitamin).

23 Vegetáriánus étrend hátrányai 1. A növényeket általában hosszú ideig kell főzni az emészthetetlen anyagok miatt. Ez az előkészítési folyamat roncsolja a bennük található, a szervezet számára értékes anyagokat. 2. A B 12 vitamin teljesen hiányzik a növényekből. 3. Telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely terhet jelent a szervezetre nézve, mert több antioxidáns hatású vitamint igényel. 4. Aminosavakat tekintve a lizin, cisztin, metionin szinte teljesen hiányzik a növényekből; aminosavak, mikro- és makroelemek nem megfelelő arányban vannnak jelen. 5. Az arachidonsav esszenciális zsírsav nem található meg növényekben. 6. Makroanyagokat tekintve sok kálium és kevés kalcium vagy foszfor jellemző. Nincs benne koleszterin, de van benne fitosztein. 7. Sok rostot tartalmaznak, amelyek jó hatása ismert, de csökkentik a zsír, ásványi anyagok és fehérjék emészthetőségét. 8. Az ovovegetariánus étrend mely tartalmaz tojást és tejet is kielégítő lehet.

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról Rengeteg tévinformáció "marketing szöveg" és áltudományos szenzáció található a világhálón a vitaminokról és forrásaikról. Cikkünkben megpróbálunk a tényekre

Részletesebben

Vitaminok leírása, hatásai

Vitaminok leírása, hatásai Vitaminok leírása, hatásai A vitaminok két nagyobb csoportra oszthatók, vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. &amp

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Vitaminok csoportosítása

Vitaminok csoportosítása Vitaminok A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Vitaminok. Az antioxidáns forradalom. Kutatások. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vitaminok. Az antioxidáns forradalom. Kutatások. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Vitaminok A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellı mennyiségben az elıállítására

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Felosztás A fehérjéket feloszthatjuk aszerint, hogy

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz. A, D, E, C és B-vitamin-komplex

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz. A, D, E, C és B-vitamin-komplex BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz A, D, E, C és B-vitamin-komplex Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.25. C(2015) 6507 final ANNEXES 1 to 6 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Vitaminok Ásványi anyagok

Vitaminok Ásványi anyagok Táplálkozástan és gasztronómia 2012.04.23. 1 Védő tápanyagok Vitaminok Ásványi anyagok 2012.04.23. 2 Vitaminok! A szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív anyagok, energiát nem szolgáltatnak,

Részletesebben

BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability

BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability 1. Foglalkozás BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability Bevezetés 2 0 16. A Főzö (Befőző) FFsuli gyakorlatok célja, hogy beilleszthető

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BROJLER. Takarmányok beltartalmi értékei. An Aviagen Brand

BROJLER. Takarmányok beltartalmi értékei. An Aviagen Brand BROJLER 308 Takarmányok beltartalmi értékei 2014 An Aviagen Brand Bevezetés Az alábbi táblázatokban láthatóak az ajánlott brojler takarmányozási javaslatok a különböző termelési és piaci körülményeknek

Részletesebben

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát,

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát, Összetevők Sovány tej 84% Maltodextrin Tejszín Növényi olajok (pálma, repce, napraforgó) Tejcukor Szárított glükózszirup Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Rendkívül jó fajtatiszta macskák számára SELECT GOLD Maine Coon és perzsamcskák számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. SELECT GOLD fajtatiszta macskák számára egyedi prémium-minoség A fajtatiszta

Részletesebben

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA okleveles táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés

Részletesebben

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat OTÁP2009

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat OTÁP2009 EREDETI KÖZLEMÉNYEK Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat OTÁP2009 III. A magyar lakosság vitaminbevitele Lugasi Andrea dr. Bakacs Márta Zentai Andrea Kovács Viktória Anna dr. Martos Éva

Részletesebben

A magyar lakosság vitaminbevitele. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta, Dr. Sarkadi Nagy Eszter, Illés Éva, Prof. Dr.

A magyar lakosság vitaminbevitele. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta, Dr. Sarkadi Nagy Eszter, Illés Éva, Prof. Dr. A magyar lakosság vitaminbevitele Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta, Dr. Sarkadi Nagy Eszter, Illés Éva, Prof. Dr. Martos Éva Vizsgált vitamin-bevitelek Zsíroldható vitaminok: A vitamin (β karotin)

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 96/8/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 96/8/EK IRÁNYELVE 1996L0008 HU 20.06.2007 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 96/8/EK IRÁNYELVE (1996. február 26.) a

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

Miért kellene Chlorellát és Spirulinát (WellStar Green Gold Solar terméket) fogyasztanom?

Miért kellene Chlorellát és Spirulinát (WellStar Green Gold Solar terméket) fogyasztanom? F.A.Q. - Gyakori kérdések WellStar Green Gold Solar Tropical Mi tartalmaznak a WellStar Green Gold Solar termékek? A WellStar Green Gold Tropical-ban Spirulina platensis és Chlorella vulgaris mikroalgák,

Részletesebben

Összetevők. Sovány tej. Demineralizált savópor. Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz. Galakto-oligoszacharid szirup.

Összetevők. Sovány tej. Demineralizált savópor. Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz. Galakto-oligoszacharid szirup. Összetevők Sovány tej Demineralizált savópor Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz Galakto-oligoszacharid szirup Kalcium-karbonát Kálium-klorid Kalcium-ortofoszfát Nátrium-citrát Halolaj Kolin-hidrogén-tartarát

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

Ha minden napját a KyäniSunrise -zal indítja, szervezete a következő hatóanyagoktól lendül erőteljes mozgásba:

Ha minden napját a KyäniSunrise -zal indítja, szervezete a következő hatóanyagoktól lendül erőteljes mozgásba: Kyani Sunrise Kyani SunriseA KyäniSunrise összetevőivel már ébredéskor elláthatjuk szervezetünket aolyan tápanyagokkal amelyeket a szervezete szükség esetén fel tud használni. Így garantáltan jól indul

Részletesebben

Tökéletes választás. táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára.

Tökéletes választás. táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára. Tökéletes választás táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára. prémium szárazeledel mindenféle termetű és korú kutyának. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. egyedülálló a táplálkozás szempontjából

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Rendkívül jó a sajátos igények kielégítésére. Az új, a szükségleteknek még jobban megfelelő SELECT GOLD szárazeledel macskák számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. SELECT GOLD mert minden macska

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tejpor Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Galakto-oligoszacharid (tejből) Növényi olajok (repce-,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Supradyn Citrom pezsgotabletta. multivitamin, ásványi anyag kombináció

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Supradyn Citrom pezsgotabletta. multivitamin, ásványi anyag kombináció OGYI/28697/2010 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Supradyn Citrom pezsgotabletta multivitamin, ásványi anyag kombináció Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön

Részletesebben

Fehérjék. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fehérjék. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fehérjék Készítette: Friedrichné Irmai Tünde http://www.youtube.com/watch?v=haee7lnx i2u http://videoklinika.hu/video/tarnai_tejsavo http://shop.biotechusashop.hu/nitro_gold_pr o_enzy_fusion 2200_g_zsak_394

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Tökéletes a szükségleteknek megfelelő táplálkozáshoz. SELECT GOLD Complete prémium szárazeledel mindenféle termetű és életkorú kutya számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. kiváló minőségű, funkcionális,

Részletesebben

A gasztrointesztinális (GI) rendszer élettana IV. Táplálkozás élettan.

A gasztrointesztinális (GI) rendszer élettana IV. Táplálkozás élettan. A gasztrointesztinális (GI) rendszer élettana IV. Táplálkozás élettan. A táplálékfelvétel célja: Nyersanyagok biztosítása a test számára a növekedéshez a szöveti regenerációhoz az ivarsejtek képzéséhez

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk A kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 52/2010. FVM rendelet Kiskereskedelem,

Részletesebben

Betegtájékoztató BEROCCA DYNAMIC PEZSGÕTABLETTA. Berocca Dynamic filmtabletta

Betegtájékoztató BEROCCA DYNAMIC PEZSGÕTABLETTA. Berocca Dynamic filmtabletta BEROCCA DYNAMIC PEZSGÕTABLETTA Berocca Dynamic filmtabletta HATÓANYAG: 1 filmtabletta tartalmaz: Aszkorbinsav C-vitamin 500 mg Tiamin-hidroklorid B1-vitamin 15 mg Riboflavin B2-vitamin 15 mg Nikotinamid

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

Minden energiaszükséglethez megfelelő.

Minden energiaszükséglethez megfelelő. Minden energiaszükséglethez megfelelő. SELECT GOLD prémium szárazeledel - mindenféle termetű, különleges táplálást igénylő kutyák számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Active SELECT GOLD Active

Részletesebben

K 2 vitamin álom és valóság

K 2 vitamin álom és valóság K 2 vitamin álom és valóság dr. Szili Balázs Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika XIII. Étrend-kiegészítő szakmai konferencia, Bükfürdő, 2016.04.08. Tények a K-vitaminról A K 1 -vitamint 1929-ben

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmaton Vital kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ : INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a fogamzás előtti, a váradósság alatti és a szoptatás időszakában

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a fogamzás előtti, a váradósság alatti és a szoptatás időszakában Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi gondozás és prevenció Védőnő szakirány A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a fogamzás előtti, a váradósság alatti és a szoptatás időszakában Illés Szabina

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 MDOSZ 5. Az antioxidánsok Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 Fogalmak ROS: Reaktív oxigén species. Ide tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, szuperoxidgyök, lipidperoxil-gyök

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Max. bekever és napi adagba. Max. életkor 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 25000 NE. nincs korlátozás nincs korlátozás

Max. bekever és napi adagba. Max. életkor 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 13500 NE 25000 NE. nincs korlátozás nincs korlátozás 1 Vitaminok és elővitaminok, 1831/2003/EC-ben 3.a csoport szám Egyedi név Kémiai képlet, leír Állatfaj, - életkor Egyéb előír E 672 E 160 a A vitamin - acetát - palmitát - propionát Béta-karotin C22H32O2

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

Dr. Rodler Imre. Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával

Dr. Rodler Imre. Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK, ADATOK A TÁPANYAGTÁBLÁZATBÓL Szerkesztette: Dr. Rodler Imre Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával A Táplálkozási ajánlásokat készítette: Dr. Antal Magda,

Részletesebben

Termékkatalógus Veterinary HPM Macska terméksor 2015. MÁRCIUS

Termékkatalógus Veterinary HPM Macska terméksor 2015. MÁRCIUS Termékkatalógus Veterinary HPM Macska terméksor 2015. MÁRCIUS Baby Global Preventive Profile A kölyökmacskáknál a növekedésnek pontosan meghatározott energia-, fehérje- és ásványianyag-igénye van, amit

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét szedni, alkalmazni, olvassa el fi BETEGTÁJÉKOZTATÓ:

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítő (a

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Elevit

Részletesebben

P O O O. OAc A O. OAc

P O O O. OAc A O. OAc 6. Előadás ligonukleotidok szintézise, koenzimek, vitaminok ligonukleotidok szintézise Elv: ( ) 1. Kondenzáció ( ) 5 - + (3 ) 2. Vízmentes közeg 3. Védőcsoportok Módszerek 1. Karbodiimid módszer, oldatban

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA Mindent mértékkel fogyasszunk Ne fogyasszunk a szükségesnél kevesebbet, legyengít a szervezetet Ne fogyasszunk túl sokat, csökken az emésztőerő, betegségek

Részletesebben

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek.

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek. A vitaminokról A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2008L0038 HU 27.01.2014 003.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2008/38/EK IRÁNYELVE (2008. március 5.)

Részletesebben

Tejtermékek csomagolása

Tejtermékek csomagolása Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszermérnöki szak 2008. CSOMAGOLÁSTECHNOLÓGIA egyéni feladat Tejtermékek csomagolása Készítette: Farkas Péter Bsc. II. évfolyam levelezı Tervezett szakirány: Sör- és Szeszipari

Részletesebben

TR90 M-Bars & M-Shakes

TR90 M-Bars & M-Shakes TR90 M-Bars & M-Shakes Válassza ki kedvencét! TERMÉKPOZICIONÁLÁS Világunkban az idő pénz. Elfoglalt mindennapjainkban, amelyek a család, munka, társasági élet és teendők közötti ingázással telnek, nem

Részletesebben

Termékkatalógus Veterinary HPM KutyA terméksor 2015. MÁRCIUS

Termékkatalógus Veterinary HPM KutyA terméksor 2015. MÁRCIUS Termékkatalógus Veterinary HPM KutyA terméksor 2015. MÁRCIUS Baby SMALL & TOY A kistestű fajtáknál a növekedés rövid ideig tart, az egészséges fejlődésnek intenzív energia-, fehérje- és ásványianyag-igénye

Részletesebben

Az enzimek katalitikus aktivitású fehérjék. Jellemzőik: bonyolult szerkezet, nagy molekulatömeg, kolloidális sajátságok, alakváltozás, polaritás.

Az enzimek katalitikus aktivitású fehérjék. Jellemzőik: bonyolult szerkezet, nagy molekulatömeg, kolloidális sajátságok, alakváltozás, polaritás. Enzimek Az enzimek katalitikus aktivitású fehérjék Jellemzőik: bonyolult szerkezet, nagy molekulatömeg, kolloidális sajátságok, alakváltozás, polaritás. Az enzim lehet: csak fehérje: Ribonukleáz A, lizozim,

Részletesebben

Hatályosság: 2010.05.15-2010.05.16

Hatályosság: 2010.05.15-2010.05.16 24/2010. (V. 7.) EüM rendelet az étrend-kiegészítıkrıl szóló 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról Hatályosság: 2010.05.15-2010.05.16 Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérıl szóló 2008.

Részletesebben

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 08 SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 2013 An Aviagen Brand 1 ROSS 708 SZÜLŐPÁR 708 ÁLLOMÁNY: Takarmányok beltartalmi beltartalmi értékei értékei Bevezetés A kiadvány a Ross 708 szülőpár

Részletesebben

WellStar Genio Natural Mind Balance Természetes szellemi egyensúly

WellStar Genio Natural Mind Balance Természetes szellemi egyensúly WellStar Genio Natural Mind Balance Természetes szellemi egyensúly Melyek a Genio legfontosabb összetevői? Guarana, spirulina, zöldtea, feketebodza, feketeribizli, földiszeder, feketeáfonya, málna, acerola

Részletesebben

Általános jellemzés, fogalom Tartós tengeri út Skorbut Hántolt rizs fogyasztása beriberi (1896)

Általános jellemzés, fogalom Tartós tengeri út Skorbut Hántolt rizs fogyasztása beriberi (1896) Vitaminok Általános jellemzés, fogalom Tartós tengeri út Skorbut Hántolt rizs fogyasztása beriberi (1896) Megelőzhetők étrend kiegészítéssel Rizskorpa kivonat megelőzi a beriberit Hatóanyag: aminvegyület

Részletesebben

Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban. Made by"nature"

Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban. Made bynature Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban Made by"nature" Aki fájdalomtól szenved, az egyetlen dologra vágyik, hogy megszabaduljon a szenvedéstől! Szinte bármit megtenne az enyhülésért! A fájdalom

Részletesebben

IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG.

IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG. IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG. KIVÁLÓ EGÉSZSÉG. Korunk sokféleképp emészti erőinket: legyen az sport, munka, család vagy szabadidős tevékenység. A WellStar jóvoltából

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

A méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatásai A méz jótékony hatásai A méz jótékony hatása ısidık óta ismert, nem véletlenül illetik az Istenek eledele névvel: beltartalmi értékeivel nagyon kevés más élelmiszer vetekedhet. A fajtamézek jótékony hatásai

Részletesebben

A vitaminok anyagcseréje

A vitaminok anyagcseréje A vitaminok anyagcseréje szénhidr nhidrát fehérje lipid ásványi anyagok, vitaminok Vitaminok (www.mkk.szie.hu/dep/aeet/tananyag@weben/vitamin) Az anyagcsere-folyamatokban nélkülözhetetlen szerepet játszó,

Részletesebben

Főzzünk másképpen! Receptverseny

Főzzünk másképpen! Receptverseny Táplálékod legyen gyógyszered, s a gyógyszered a táplálékod. Főzzünk másképpen! Receptverseny A pályázatban résztvevő ételek III. Céklás-almás muffin Céklás-almás muffin Hozzávalók: 200 g szénhidrátcsökkentett

Részletesebben

Élvezeti szerek, vitaminok, ásványi anyagok. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/

Élvezeti szerek, vitaminok, ásványi anyagok. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/ Élvezeti szerek, vitaminok, ásványi anyagok http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/ Gyógyszerek, amelyek befolyásolják az éhségérzetet, közérzetet: ák terápia (sugár, kemoterápia): Közérzet romlik, gyakori

Részletesebben

Takarmány- kiegészítôk 2006

Takarmány- kiegészítôk 2006 Takarmánykiegészítôk 2006 2 Elôszó A készítmények csoportosítása hatásmechanizmusuk alapján: Teljesítmény fokozó termékek Csont-/vázrendszer Emésztôrendszer Pata, láb, inak Légutak Ló - Wellness Lónak

Részletesebben

A gyönyörű haj titka: G&G Hajformula. A vízfogyasztás fontossága. Mire figyeljünk napozáskor? Bőrvédelem bétakarotinnal. TOP 5 hidratáló étel

A gyönyörű haj titka: G&G Hajformula. A vízfogyasztás fontossága. Mire figyeljünk napozáskor? Bőrvédelem bétakarotinnal. TOP 5 hidratáló étel 2015 NYÁR 2015 NYÁR 2015 NYÁR A Természetes és Egészséges Életmód Magazin A gyönyörű haj titka: G&G Hajformula A vízfogyasztás fontossága Interjú Kasuba L. Szilárddal Mire figyeljünk napozáskor? TOP 5

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1170/2009/EK RENDELETE

A BIZOTTSÁG 1170/2009/EK RENDELETE L 314/36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.12.1. A BIZOTTSÁG 1170/2009/EK RENDELETE (2009. november 30.) a 2002/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek és az 1925/2006/EK európai parlamenti

Részletesebben

A MITOKONDRIUMOK SZEREPE A SEJT MŰKÖDÉSÉBEN. Somogyi János -- Vér Ágota Első rész

A MITOKONDRIUMOK SZEREPE A SEJT MŰKÖDÉSÉBEN. Somogyi János -- Vér Ágota Első rész A MITOKONDRIUMOK SZEREPE A SEJT MŰKÖDÉSÉBEN Somogyi János -- Vér Ágota Első rész Már több mint 200 éve ismert, hogy szöveteink és sejtjeink zöme oxigént fogyaszt. Hosszú ideig azt hitték azonban, hogy

Részletesebben

Vitamintartalmú gyógyszerek és étrend-kiegészítők. Hasonlóságok és különbségek.

Vitamintartalmú gyógyszerek és étrend-kiegészítők. Hasonlóságok és különbségek. Vitamintartalmú gyógyszerek és étrend-kiegészítők. Hasonlóságok és különbségek. Németh Rita Országos észeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos észeti Intézet Orvosbiológiai Értékelő Osztály 1 (2005.

Részletesebben

U-vitamin Vitaminok le a, hat ai

U-vitamin Vitaminok le a, hat ai a vitaminok k nagyobb csoportra oszthat, v ben old zs ban old vitaminokra. p;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;!-- /* Style Definitions

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 005 096 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 005 096 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000096T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 00 096 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 7737 (22) A bejelentés napja: 04.

Részletesebben

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur.

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur. Premixek lovaknak A termék tartalmazza mindazokat a vitaminokat, makró és mikroelemeket, melyekre a fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek és amelyeket

Részletesebben

Egészséges táplálkozást támogató tájékoztató füzet MI VAN A TÁNYÉRON?

Egészséges táplálkozást támogató tájékoztató füzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató tájékoztató füzet MI VAN A TÁNYÉRON? Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

Figuactiv Levesek és Shakek

Figuactiv Levesek és Shakek Figuactiv Levesek és Shakek Termékeink előnyei: A levesek és az italporok a teljes étkezés kiegészítői. Tartós teltségérzetet biztosít. Már két dobozzal kiegyenlítheted egész havi energiaháztartásodat.

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-2002/46 számú előírás Étrend-kiegészítők Food supplements Ezen előírás az Európai Parlament és a Tanács 2002/46/EK irányelve alapján készült. This

Részletesebben

Tárgyszavak: táplálkozás; egészség; funkcionális élelmiszer.

Tárgyszavak: táplálkozás; egészség; funkcionális élelmiszer. ÉLELMISZERIPARI BIOTECHNOLÓGIÁK Kritikus szemmel a funkcionális élelmiszerekről Tárgyszavak: táplálkozás; egészség; funkcionális élelmiszer. Az egészség és táplálkozás kapcsolatának tanulmányozása kb.

Részletesebben

Értékes tápanyagokkal tölti fel hajunk, bőrünk és körmünk szöveteit.

Értékes tápanyagokkal tölti fel hajunk, bőrünk és körmünk szöveteit. trnd Projektmenetrend Biovanne plus+ szépségvitamin: Értékes tápanyagokkal tölti fel hajunk, bőrünk és körmünk szöveteit. Projektblog: www.trnd.hu/biovanne trnd kapcsolattartód: tiana@trnd.hu Ismertebbé

Részletesebben

36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. a különleges táplálkozási célú élelmiszerekrıl

36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. a különleges táplálkozási célú élelmiszerekrıl 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekrıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az

Részletesebben

Az egészségre vonatkozó állítások aktuális helyzete. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Az egészségre vonatkozó állítások aktuális helyzete. Dr. Horacsek Márta OÉTI Az egészségre vonatkozó állítások aktuális helyzete Dr. Horacsek Márta OÉTI Élelmiszerek jelölésének téma-specifikus szabálya 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

A TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA)

A TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) INFORMÁCIÓK XXVII. 2006. II. negyedév A TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) 4., javított összeállítás ADATAINK ALKALMAZÁSÁT MINDEN ESETBEN BESZÉLJE MEG ORVOSÁVAL! MI A TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG? A laktóz

Részletesebben

A nukleinsavak polimer vegyületek. Mint polimerek, monomerekből épülnek fel, melyeket nukleotidoknak nevezünk.

A nukleinsavak polimer vegyületek. Mint polimerek, monomerekből épülnek fel, melyeket nukleotidoknak nevezünk. Nukleinsavak Szerkesztette: Vizkievicz András A nukleinsavakat először a sejtek magjából sikerült tiszta állapotban kivonni. Innen a név: nucleus = mag (lat.), a sav a kémhatásukra utal. Azonban nukleinsavak

Részletesebben