: :!~ c=jc=j Hohidak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ": :!~ c=jc=j. 4.5.2. Hohidak"

Átírás

1 Hohidak Vannak az épületszerkezeteknek olyan részei, ahol-a hoáramlás a szerkezet közepét jelento általános mezohöz képest megváltozik. E változás általában azt eredményezi, hogy a szerkezet ezen részének belso felületi homérséklete alacsonyabb homérsékletu az általános hely homérsékleténél. Az épületszerkezetek ezen részeit hohidaknak nevezzük. A hohidakat alapvetoen két szerkezeti tényezo eredményezi: - a szerkezet anyagában történo változás, pl. a téglafalba épített vasbeton pillér esetén. Ezeket a hohidakat anyagtól függo hohidaknak nevezzük. - a szerkezet geometriájában történo változás, pl. a falsarok amelynél a fal vezetése geometriailag általában 900-ot törik. Ezeket a hohidakat geometriai hohidaknak nevezzük. A hohidak hotechnikai szempontból is definiálhatók. Ezek szerint az épületszerkezetek azon részei, amelyekben 2, vagy 3 dimenziós hoáramlás alakul ki hohidaknak nevezzük. A 4.5.2/1. ábrán néhány jellegzetes hohíd látható. : :!~ 1_LT-csa~ozás Ablak beépítés Vasbeton pillér ~~ - csatlakozás I c=jc=j I Falelem I I 4.5.2/1. ábra Jellegzetes hohidak A hohidak az alábbi tényezokkel jellemezhetok: A hohíd legalacsonyabb homérséklete A hohíd legalacsonyabb homérsékletét "th" célszeru az ún. saját léptékben is megadni: (4-16.)

2 ahol 8 a hohíd legalacsonyabb homérséklete sajátléptékben, th a hohíd homérséklete oc-ban, te a külso léghomérséklet, tj a belso léghomérséklet. A vonalmenti hoátbocsátási tényezo A hohíd "ktvonalmenti hoátbocsátási tényezoje azt az 1 K-re eso többlet homennyiséget adja meg, amely a hohíd 1 m "vonalát" tartalmazó szerkezetrészen a rétegrendi hoátbocsátási tényezo által meghatározott értékhez képest távozik a belso térbo1. (Ld. a 4.5.2/2. ábrát). A vonalmenti hoátbocsátási tényezo mértékegysége: WImK ábra Vonalmenti hoátbocsátási tényezo

3 A hohidak hatását figyelembe vevo hoátbocsátási tényezo A 4.5.3/1. ábrán látható homlokzaton több hohíd is meghatározható. - 1jelu hohíd T csatlakozás - 2 jelu hohíd közbenso födém-fal csatlakozás - 3 jelu hohíd külso sarok - 4 jelu hohíd tetofödém-fal csatlakozás - 5 jelu hohíd ablakbeépítés, k14, 14 ~k"'l ~5, kis, ls, k12, ábra. Hohidak egy homlokzati részleten Legyen a homlokzati falszerkezet felülete "A", a többi jellemzo a 4.3.2/2. ábra szerint. A hohidak hatását is figyelembe vevo hoátbocsátási tényezo az alábbiak szerint írható: (4-17.) ahol még ismeretlen jellemzok: kh a hohidak hatását is figyelembe vevo hoátbocsátási tényezo, ko a rétegrendi hoátbocsátási tényezo.

4 Ablakszerkezetek hoátbocsátási tényezoje Az ablakszerkezetek transzmissziós hoátbocsátási tényezojét három tényezo határozza meg: - a keret hoátbocsátási tényezoje; - az üveg hoátbocsátási tényezoje; - az üveg és a keret beépítésénél keletkezo hohíd. A fenti adatok figyelembevételével az ablakszerkezet transzmissziós hoátbocsátási tényezoje az alábbi módon számítható: k - Ak x kk + A u.. x k u.. + kl x 1 T- a Ak + Aü (4-18.) ahol kk k.. u kl 1 A.. u Ak kat keret hoátbocsátási tényezoje, az üvegezés hoátbocsátási tényezoje, a keret-üveg kapcsolat vonalmenti hoátbocsátási tényezoje, a keret-üveg kapcsolat vonalának hossza, az üvegezés felülete, a keret felülete, az ablak transzmissziós hoátbocsátási tényezoje. A fenti paramétereket szemlélteti az alábbi 4.5.4/1. ábra. a 1=2(a+b) b ~ k.. u 4.5.4/1. ábra A hoátbocsátási tényezo összetevoi

5 Az ablakszerkezeteken a belso térbe érkezo napsugárzás energiája a belso térben mint szoláris nyereség hasznosulhat. Meghatározható az ablakszerkezeteknek egy olyan hoátbocsátási tényezoje is, amelye szoláris nyereséget "levonja" a veszteségbol. Az ablakszerkezet szoláris hoátbocsátási tényezoje a (4-19.) összefüggéssei számítható: ahol ak a keret arány ak = Ai(Ak + Aü), N az üvegszerkezet naptényezoje, Sn a nyereségtényezo. (4-19.)

6 / Epületszerkezetek hoátbocsátási tényezoje filtráció esetén Az épület szerkezetek légáteresztése következtében megváltoznak a falszerkezet hotechnikai viszonyai a rétegrendi hoátbocsátási tényezovel meghatározható viszonyokhoz képest. A transzmissziós és filtrációs energiaáram együttes hatását abból a feltételbol szokás meghatározni, hogya falszerkezet bármely metszetében a levego homérséklete megegyezik a szerkezet homérsékletévei. A kialakuló folyamatra olyan differenciálegyenlet írható fel, amely a falszerkezetben kialakuló hovezetés áramának megváltozását a levego hotartalmának megváltozás ával teszi egyenlové. Az egyenlet megoldásával a szerkezet filtrációs hoátbocsátási tényezoje az alábbi (4-20.) összefüggéssei határozható meg elpcro kr= L x p x c --- (4-20.) elpcro -1 ahol L (m3/sm2) p (kg1m3) c (Ws/kgK) a fajlagos filtrációs levegoforgalom, a levego surusége, a levego fajhoje, Ro (m2sk/w) a szerkezet hoátbocsátási ellenállása. A légáramlás hatására megváltozik a szerkezetben kialakuló homérséklet eloszlás is. A változás jellegét az alábbi, 4.5.5/1. ábrán rajzoltuk meg. oc FAL belülrol kifelé nincs filtráció kívillrol befelé ábra Homérsékleteloszlás filtráció esetén x

7 Filtráció épületekben Az épület belso terei és a külso tér között légáramlási utak találhatók, amelyeket tudatosan kiépített szellozo nyílások, nyílászáró szerkezetek rései, illetve épületszerkezetek csatlakozási rései, esetleg az építoanyagok szerkezeti struktúrájából adódó áramlási lehetoséget jelentenek. Abban az esetben, ha a légáramlási utak két végpontja között nyomáskülönbség jön létre, a külso és belso tér között légáramlás alakul ki. Elégáramlási folyamatot filtrációnak nevezzük. A filtráció iránya mutathat a belso térbol a külso tér felé és fordítva. Az áramlást létrehozó nyomáskülönbségeket a gravitációs nyomások, a szél hatásából eredo nyomások, illetve a gépi szellozés által létrehozott nyomások eredményeznek. A gravitációs nyomáskülönbség az alábbi (4-21.) összefüggéssei számítható: ahol L\px= L\p x g x hx (4-21.) L\p egy tetszoleges légáramlási útra ható gravitációs nyomáskülönbség, L\p a sufúségkülönbség a külso, és belso tér között, g a gravitációs gyorsulás, hx a kérdéses légáramlási út függoleges távolsága a vonatkoztatási szinttol. A szél hatásából eredo nyomáskülönbség: L\p = k xi x w2 (4-22.) ahol még ismeretlen jellemzok: k aerodinamikai tényezo, w a szélsebesség. A "k" aerodinamikai tényezo mértékegység nélküli szám. Az értéke nem függ a szélsebesség nagyságától. Egy adott homlokzaton belül is változhat. Meghatározására nincs általános érvényu összefüggés, értékeit modell kísérletekkel határozzák meg.

8 A gépi szellozorendszer által létrehozott nyomáskülönbség függ a szellozési rendszer kialakításától, illetve az alkalmazott ventilátorok nyomás Iégszállítás karakterisztikus görbéjétol. Egy épület filtrációs rendszere tehát helyiségekbol, a helyiségeket egymással, illetve a külso térrel összeköto légáramlási utakból áll. A légáramlási utak egy-egy légáramlási fizikai törvényszeruséget testesítenek meg. Az így felépített rendszerhez kapcsolódnak a peremfeltételek, amelyek tulajdonképpen az áramlásokat generálják. Többszintes épületnél a filtrációs modell összetettsége olyan mértéket ér el, hogya filtrációs áramlás számításánál a számítógépes numerikus modellek nem nélkülözhetok. A filtrációs vizsgálatok lefolytatását az alábbi kérdések megválaszolása teszi szükségessé: 1. Milyen filtrációs hoszükséglet rende1heto az egyes helyiségekhez? 2. A komfort tér szellozésre vonatkozó követelményei milyen mértékben teljesülnek? 3. Az állag védelmi meghibásodások elkerüléséhez szükséges levegoforgalmi igények milyen mértékben teljesülnek?

9 4.6. Határolószerkezetek hotechnikai jellemzése nyári viszonyok között Nyári hoterhelés napléghomérséklet A nyári hoterhelést a napsugárzás eredményezi. A határoló szerkezet külso felülete a napsugárzás bizonyos hányadát elnyeli. Az elnyelt energia egy része a környezetnek adódik át, a másik része a belso tér irányába halad vezetés sei. (Lásd a 4.6.1/1. ábrát.) tkf Belso tér felé w O Külso térnek átadódik ábra A külso felület homérlegének komponensei A három energia komponens között az alábbi mérlegegyenlet teremt kapcsolatot: ahol qs az elnyelt sugárzási energia hányad, qe a külso tér irányába áramló energia, qj a belso tér irányába áramló energia. A fenti mérlegegyenletbe helyettesítve az egyes komponenseket leíró összefüggéseket:

10 ahol I (W/m2) a napsugárzás intenzitása, a a külso felület napsugarakra vonatkoztatott abszorpciós tényezoje, ae (W/m2K) a külso oldali hoátadási tényezo, tkf (OC) a külso oldali homérséklet, te (OC) a külso homérséklet, ti (OC) a belso homérséklet, k (W/m2K) hoátbocsátási tényezo a külso felület és a belso tér között. A belso térbe beáramló energiát úgy is számíthatjuk, hogy egy "tn" fiktív külso homérsékletet képzelünk el, s e homérsékletu térbol "ae" hoátadási tényezovel "érkezik" a hoáram a külso felületre. Az alábbi összefüggés ezt az elgondolást juttatja kifejezésre: melybol a "tn" értékét kifejezve, kapjuk: Ixa a tn=--+t e e (4-26.) A fenti összefüggéssei meghatározott "tn" homérsékletet naplég homérsékletnek nevezzük. Tekintettel arra, hogy nyári viszonyok között mind a "te", mind a,,1" értékei változnak, a "tn" is az ido függvényében változó paraméter. A "tn" idobeli változása jól követheto szinuszos függvénykapcsolattal, így jellemzo paraméterének határozható meg egy "AN" amplitúdó, és egy "tnk" közepes homérséklet.

11 Hoelnyelés, hoinercia Az elozo pontban Írtakból is következik, hogy a nyári viszonyok során kialakuló hotechnikai folyamatok szinuszos jelleguek. Olyan hotechnikai jellemzoket kell tehát bevezetnünk, amelyek szinuszos hotechnikai folyamatok jellemzésére szolgálnak. Tekintsünk egy homogén anyaggal kitöltött félteret. Hozzunk létre az anyag felületén szinuszos homérsékletváltozást. Ez a homérsékletváltozás nyilván az anyag belsejében található, a külso felülettel párhuzamos síkokban is kialakul, csak csökkeno amplitúdóval. A szinuszos homérsékletváltozások az anyagban szinuszosan változó hoáramokat gerjesztenek. A hoáram, illetve homérsékletek változása nincs egy periódusban. A hoáram a homérséklethez képest 1/8 periódussal "siet". Ha a hoáram suruségének amplitúdóját elosztjuk a homérséklet változásának amplitúdójával, az anyag hoelnyelési tényezojéhez jutunk: A s =i! (4-27.) t ahol s (W/m2K) hoelnyelési tényezo, Aq (W/m2) a hoáramsuruség amplitúdója, At (K) a homérsékletváltozás amplitúdója. Az anyag hoe1nyelési tényezoje a kérdéses anyag fizikai jellemzoivel számszeruleg is meghatározható: s=v. 12 Tx n; x A x P x C (4-28.) ahol T (s) periódusido, A (W/mK) hovezetési tényezo, p (kg/m3) suruség, c (J/kgK) fajho. Egy adott falszerkezet esetén meghatározható a szerkezet hoelnyelési tényezoje. Ha a hoe1nyelési tényezot megszorozzuk a falszerkezet hovezetési ellenállásával a hotehetetlenségi (hoinercia) tényezohöz jutunk: D = R x s (4-29.)

12 ahol D a hotehetetlenségi tényezo, R a szerkezet hovezetési ellenállása, s hoelnyelési tényezo. tényezoi összegez Egy szerkezet különbözo rétegeinek hotehetetlenségi hetok: A hotehetetlenségi tényezo arra vonatkozóan ad tájékoztatást, hogya szerkezet belsejében a homérséklet csillapodásának hulláma hogyan helyezkedik el a szerkezetben. Ha egy szerkezet hotehetetlenségi tényezoje D=8,5 kb. egy egész homérsékleti hullám (1) alakul ki. A szerkezet belseje felé haladva fokozatosan csökkeno amplitúdó egy bizonyos "x" mélységben a felére csökken. A szerkezet azon zónáját, amely a külso felület és az "x" érték közé esik, az eros ingadozások zónáj ának nevezzük. Az eros ingadozások zónájára fennáll az alábbi összefüggés: d D = R x s =- x s = 1 (4-31.) x A fenti összefüggésbol az "x" meghatározható. A fenti paraméterek közti kapcsolatok az alábbi 4.6.2/1. ábrán rajzoltuk meg. A A \-!-I I 4.6.2/1. ábra Homérséklethullám a falszerkezetben

13 Homérsékletcsillapítás, fáziskésés A határolószerkezet külso oldalát, ahol a napsugárzás hatása érvényesül "támadott", a belso oldalát "védett" oldalnak nevezzük. Az elozoekben írtakból következik, hogya védett oldalon észlelheto homérséklethullám kisebb amplitúdójú lesz, mint a támadott oldalról induló homérséklethullám. (Lásd a 4.6.3/1. ábrát.) FAL ábra Homérésklethullám csillapodása a falszerkezetben A támadott oldalon mért homérséklet amplitúdót osztva a védett oldalon észlelheto amplitúdóval a szerkezet homérséklet csillapítási tényezojéhez jutunk: AT 'lj = Av (4-32.) ahol 'lj homérséklet csillapítási tényezo, AT amplitúdó Av amplitúdó a támadott oldalon, a védett oldalon. Az egyes szerkezeti rétegek csillapítási tényezo értékei összeszorzódnak, és az eredo homérsékletcsillapítási tényezot adják: (4-33.) A szerkezetekben található légrétegeknek is van csillapítása. A védett oldalon mérheto homérséklet változása nem csak abban különbözik a támadott oldalon mérheto homérséklet ingadozástói, hogy amplitúdója lényegesen kisebb, hanem abban is, hogy a belso felületen kialakuló szinuszos homérsékletváltozás a támadott oldalhoz képest késik. Ezt a késést fáziskésésnek nevezzük. A fáziskésés gyakorlatilag azt jelenti, hogy külso felületen észlelt állapot mennyi ido alatt ér a belso felületre.

14 Az egyes rétegek által okozott fáziskésések összeadódva adják a szerkezet eredo fáziskésését: Mind a csillapítást, mind a fáziskésést alapvetoen a szerkezetben meghatározható egyes rétegek "D" értékei, illetve azok sorrendje (réteg sorrend) határozza meg.

15 Naptényezo A naptényezo üveg szerkezetek jellemzoje. Az üvegszerkezeteket éro napsugárzás egy része visszaverodik, egy része elnyelodik, illetve az üvegszerkezeten keresztülhaladva a belso térbe jut. (Lásd az 4.6.4/1. ábrát.) Az egyes komponenseket az üveg "R" reflexiós tényezoje, "A" abszorpciós tényezoje, illetve "T" transzmissziós tényezoje fejezi ki. A fenti tényezok között az alábbi mérlegegyenlet teremt kapcsolatot. 1= I x A + I x R +1 x T (4-35.) IxT ábra Napsugárzás intezitásának komponensei A belso térbe bejutó energiát két komponensbol qt = IT q = a x (t..- t.) a U I áll: Az elso komponens az elozoekben említett transzmittált hányad. A második komponens egy hoátadásból származó komponens, amely abból adódik, hogy az elnyelt energiahányad felmelegíti az üveget, amely a környezetének adja át energiáját. A fentiekben ismertetett két energiakomponens összegét határozzuk meg 3 mm vastag üvegrétegre. A kapott értéket nevezzük QSRO. Egy tetszoleges üvegezés naptényezoje az alábbiak szerint számítható: (4-36.) ahol Nx egy tetszoleges üvegezés naptényezoje, Qx egy tetszoleges üvegezésen átáramló energia, QSRO 3 mm vastag üvegezésen beáramló energia.

16 A hoátbocsátási tényezore vonatkozó méretezési elvek Hotechnikai minimumra való méretezés elve A méretezési elvhez kapcsolódó fobb épületfizikai jellemzoket a 4.7.1/1. ábrán rajzoltuk meg. Pa ps ts A harmatponti homérséklet A hotechnikai minimumra való méretezési elv azt mondja ki, hogya határoló szerkezetnek legalább olyan hoszigetelo értékúnek kell lennie, hogy ne alakuljon ki a belso felületen páralecsapódás. A határ. esetben ez az alábbi hoáramsúrúséget jelenti: ahol még ismeretlen jellemzo: ts a belso légállapothoz tartozó harmatponti homérséklet. A hoáramsúrúség a "k" hoátbocsátási tényezovel is felírható: (4-38.)

17 A fenti két összefüggés összevetése alapján a hoátbocsátási tényezore az alábbi összefüggést határozhatjuk meg: k = aj x (tj - ts) (t. I- t e) (4-39.) A gyakorlati esetekben a (ti - ts) különbség módosítására különbözo,,~" korrekciós tényezo elsosorban a szerkezet fajlagos tömegétol, illetve a szerkezet funkciójától függött. Az alábbi táblázatban a,,~" értékeinek néhány értékét foglaljuk össze: 4.7.1/1. táblázat A,,~" korrekciós tényezo értékei <100 Fajlagos tömeg (kg/m2) , , >700 O Szerkezet 0,6 0,7 földdel érintkezo fal padló A méretezési módszer egyik hátránya, hogy bár a hoátbocsátási tényezonek jelentos szerepe van az épület energiaforgaimában, nem tükröz energetikai szemléletet.

18 Hotechnikai optimum méretezési elve A hotechnikai minimum méretezési elve azt juttatja kifejezésre, hogya hoszigetelés vastagságaként egy költségfüggvény minimumához tartozó hoszigetelési vastagságot, mint optimum értéket alkalmazzuk. A vizsgált költségfüggvényünk (KR) alapvetoen két, a hoszigetelés vastagságától függo ellentétes tendenciájú költségcsoportból tevodik össze (lásd a 4.7.2/1. ábrát): - beruházás, illetve építési jellegu költségek (Kl), - futési, illetve üzemeltetés jellegu költségek (K2). K (Ft/m2)1 Kl Kz dszig (cm) ábra Költségfüggvények Az optimális szigetelési vastagság meghatározása a gyakorlatban nem terjedt el, bár az optimális szigetelési vastagság ismerete bizonyos gazdasági változást enged az építmény hoszigeteléssei kapcsolatos költségeinek alakulására, amelyek különösen nagyobb, vagy nagy darabszámú építménynél, illetve folyamatos energetikai üzem (pl.: hutoház) esetén segítik a beruházási döntéseket. Az optimális hoszigetelés vastagság ritkán történo alkalmazásának okai a következok: - AKI, illetve K2 függvények pontos értékei számos esetben nehezen állíthatók elo. - Az árak változásának hatása nehezen vizsgálható, ennek viszont azért van jelentosége, mert az építmények több 10 évre épülnek. - A beruházások versenyeztetésének rendszerébol következoen, számos esetben a tervek még hoszigetelés szempontjából sem konkrétak, így nem ismert a hoszigetelés mint termék, csak fobb jellemzoi. A fentiekbol következtethetünk arra, hogy az optimumra való méretezés elve, nem energia, hanem költségcentrikus, így a méretezési eljárást tévesen nevezik esetenként a "hotechnikai optimum méretezési elvének".

19 "Egyenlo tér, egyenlo energia" méretezési elv Túzzük ki célul, hogy valamennyi épület 1 m3-be ugyanannyi hoenergiát vezetünk be. Ebben az esetben az alábbi összefüggést írhatjuk fel: C_kxA -V- (4-40.) ahol C (W/m3K) állandó, az 1 m3 futött térbe bevezetett energia, k (W/m2K) az épület átlagos hoátbocsátási tényezoje, A (m2) az épület külso felülete, V (m3) az épület futött térfogata. A fenti összefüggés csak akkor alkalmazható, ha olyan hoátbocsátási tényezoket határoz meg, amelyek a valóságos szerkezeteken is eloállíthatóak. A hazai épületek AN hányadosa 0,2-1,2 m2/m3 intervallumba esik. A kisebb AN arányokhoz a nagyobb, a nagyobb AN arányokhoz a kisebb épületek tartoznak. A nagyobb épületek esetén nagyobb hoátbocsátási tényezo értéket alkalmazhatunk. Ha például a "k" értékére AN = 0,2 arány mellett 1,1 W/m2K értéket határozunk meg, akkor a fenti összefüggés szerint a "C" értékére 0,22 W/m2K érték adódna. Megjegyzés: a 1,1 W/m2K érték (illetve az e körüli érték) felvételét az indokolja, hogy figyelembe kell venni a hotechnikai minimumhoz tartozó követelmény értékét is, amely falszerkezetnél általában 1,5 W/m2K közelében van. Mivel tudjuk, hogy az összefüggésben szereplo "k" hoátbocsátási tényezo átlagos érték, ezért nála kedvezotlen érték is elofordulhat, így az 1,1 W/m2K érték felvétele esetén a kedvezotlenebb (nagyobb) értékek még a hotechnikai minimumhoz tartozó 1,5 W/m2K érték alatt tarthatók. Ha tehát AN = 0,22 m2/m3, és k = 1,1 W/m2K értékek figyelembe vételévei a "C" értékére az alábbi értéket kapjuk: C = 0,22 W/m3K az AN = 1,2 esetre "k" értékét meghatá Ezen "C" érték felhasználásával rozhatjuk:

20 Ez a hoátbocsátási tényezo azonban olyan kis érték, hogy hazai szerkezeteinkkel általános esetben nem teljesítheto. Ez azt jelenti, hogy a fenti alapösszefüggést a gyakorlat szempontjából át kell alakítani. Az átalakításhoz az alábbi két matematikai transzformációt célszeru végrehajtani: - Egy "CI" konstanst hozzá kell adni a függvényhez, hogya A/V = 1,2 mz/m3 értéknél is elfogadható "k" értéket kapjuk. - Mivel a fenti múvelettel az AN = 0,2 mz/m3 értéknél is megnöveltük a "k" értékét (ahol viszont elfogadható volt), ezért a "C" konstans értékét is meg kell változtatni (csökkenteni) Cz-re. A fenti múveletekkel "beállíthatók " a CI és Cz értékek, s a "k" értékére a (4-41.) összefüggés adódik: A hazai MSZ /2. következok: sz. szabványban a CI és Cz konstans ok értékei a

21 Nedvesség az épületszerkezetekben Nedvességhatások Az épületeket, illetve azok szerkezeteit több nedvességhatás is éri. Építési nedvesség: az építési nedvesség további komponensekre osztható: - a technológiai folyamat során bevitt víz, - az építoanyag nedvessége, - az építés alatt a szerkezetbe jutó meteorológiai nedvesség. Talajnedvesség: talajpára, vagy cseppfolyós állapotban kerülhet a szerkezetbe. Helyesen szigetelt épületek esetén ezzel a nedvességhatással nem kell számolni. Építési nedvesség Talajnedvesség Meteorológiai nedvesség: a határoló szerkezetekbe légköri csapadékként hó, eso formájában jut. Üzemi nedvesség: foleg ipari tevékenységgel hozható összefüggésbe, vagy olyan terekben, ahol víznek jelentos szerep jut (pl. fürdok, uszodák). Higroszkópikus nedvesség: a higroszkópikus nedvességhatást általában sók okozzák. Elofordulása inkább régebbi épületeknél jellemzo, ahol egyéb szigetelési hiányosságok következtében a talajból sók jutnak be a szerkezetbe, annak is a levegovel érintkezo rétegeibe. A környezo levegoben lévo vízpárából egy bizonyos relatív nedvességtartalom felett vizet kötnek meg, s nedves foltokat eredményeznek. Kondenzáció: egyes esetekben elofordulhat a hidegebb belso felületeken páralecsapódás is. Van a páralecsapódásnak egy olyan változata is, amely közvetlenül nem érzékelheto, mivel a szerkezet belsejében következik be. E szerkezeten belüli kondenzációt páradiffúziós, illetve a szerkezetbe bejutó konvektív páraáramok okozzák. Meteorológiai nedvesség Üzemi nedvesség Higroszkópikus nedvesség Kondenzáció

22 Szorpciós izoterma, megengedheto nedvességtartalmak Szorpciós izoterma Ha valamely építoanyagból készített mintadarabot kiszárít juk, majd egy állandó homérsékletu és állandó relatív páratartalmú térbe helyezzük, akkor egy bizonyos ido után a minta nedvességtartalmának növekedését tapasztaljuk. Egy bizonyos ideig a nedvességtartalom értéke fokozódik, majd egy értéken állandósul. Ha a kísérletet egy másik relatív páratartalmú térbe megismételjük, az állandósult nedvességtartalomra egy másik értéket kapunk. Ha a kísérletet 0-100% relatív páratartalom között több pontban is megismételjük, nedvességtartalom (w) - relatív páratartalom (ep) közötti függvénykapcsolathoz jutunk. Ez lesz a vizsgálat tárgyát képezo anyag szorpciós izotermája. A szorpciós izotermának három zónáját különböztetjük meg (lásd 4.8.2/1. ábra). Szorpciós izoterma c o ábra A szorpciós izoterma jellegzetes szakaszai Az elso zóna O-tóI az "A" pontig tart. Ebben a zónában a kapillárisok falára egy molekula réteg vízpára kötodik meg. Ezt a zónát monomolekuláris zónának nevezzük. A második zóna az A-B pontok között helyezkedik el. Ebben a zónában a kapillárisok falán több molekula vastagságú vízpára kötodik meg, s ezért ezt a zónát polimolekuláris zónának nevezzük. A B pont után a kapillárisokban lecsapódik a vízgoz, s ezért a B-C közti szakaszt kapilláris kondenzáció zónáj ának nevezzük. Építoanyagoknál az "A" pontnak 10-20% relatív páratartalom, a "B"-nek 75-85% relatív páratartalom felel meg. A 100% relatív páratartalomhoz tartozó értéket (C pont) szorpciós telítettségi értéknek nevezzük.

23 ledheto ;égtartalom Megengedheto nedvességtartalom Az épületfizikai folyamatok során az épületszerkezeteken keresztül nedvességvándorlási folyamatok is kialakulnak. Az épületszerkezetek pórusaiban is bizonyos relatív páratartalom értékek alakulnak ki. E páratartalom értékeknél az anyag a szorpciós izotermának megfeleloen nedvességet vesz fel. Az a nedvességtartalom, amelyet az anyag felvehet, az elozoekben írtak szerint a szorpciós telítési értékkel egyenlo. Épületfizikailag az építoanyagokban normális folyamatok mellett nem lehet magasabb nedvességtartalom a szorpciós telítettségi értéknél. Ez a tény azt jelenti, hogy az épületfizikai megengedheto nedvességtartalmat a szerkezet belsejében a szorpciós telítettségi értékkel tehetjük egyenlové. Vannak olyan esetek, amelyeknél e megengedheto nedvességtartalom értéket nem a szorpciós telítettségi nedvességtartalommal tesszük egyenlové. Ilyenek lehetnek a belso, vagy a külso vakolat nedvességviszonyai. A külso vakolatnál nyilván magasabb nedvességet engedünk meg a szorpciós telítettségi értéknél, mivel a szerkezet ezen része gyorsan leadja a többletnedvességet. A belso vakolatnál a megengedheto nedvességtartalom alacsonyabb a szorpciós telítettségi értéknél, mivel a penészesedés már a kapilláris kondenzáció zónájában megkezdodhet.

24 Páradiffúzió az épületszekezetekben A 3.2. pontban láttuk, hogy az épületszerkezet két oldalán fennálló parciális vízgoznyomás különbség a szerkezeten keresztül páradiffúziót indít meg. A szerkezeten átáramló vízgozáram surusége a következo összefüggéssei számítható: (4-42.) ahol g a vízgozáram surusége, Pi a belso oldali parciális vízgoznyomás, Pe a parciális vízgoznyomás a külso térben, RR a szerkezet eredo páradiffúziós ellenállása, amely az egyes rétegek páradiffúziós ellenállásainak (RI = ~ ) összegébol tevodik össze. Az egyes rétegekben kialakuló parciális ny6másesések az alábbi összefüggéssei számíthatók: APi = g x Ri (4-45.) ahol - APi az i-edik rétegben kialakuló parciális nyomásesés, - Ri i-edik réteg páradiffúziós ellenállása. Ha valamennyi rétegnek meghatározásra kerültek a parciális vízgoznyomás esései, akkor az egyes réteghatárokon kialakuló homérsékletek függvényében meghatározható a szerkezetben kialakuló parciális vízgoznyomás esés. Ezt a parciális vízgoznyomás esést célszeru a telíté si nyomás homérséklet diagramba berajzolni az utóbbi ábra (4.8.3/1. ábra) szerint. P (pa) Pé 4.8.3/1. ábra A parciális vízgoznyomás eloszlása a falszerkezetben

25 Az ábrán egy 3 rétegu szerkezetben kialakuló páradiffúziós folyamatot tüntettunk fel. Látható, hogy a parciális nyomásvonal nem metszi a telítési nyomás vonalát, tehát a szerkezetben pára-kondenzáció nem alakul ki. Abban az esetben, ha a parciális vízgoznyomás vonala metszi a telítési nyomás vonalát a szerkezetben páralecsapódás alakul ki. Egy ilyen esetet rajzoltunk meg a 4.8.3/2. ábrán. P (pa) pe 4.8.3/2. ábra A kondenzációs zóna szerkesztése Kérdés az, hogy hogyan határozható meg a szerkezetnek azon része, amelyben a kondenzáció lezajlik, s amely részt kondenzációs zónának nevezzük. A szerkesztés menete a következo: - azon rétegben, amelyekben a metszés adódik, a parciális nyomás vonalát meghosszabbít juk úgy, hogy api = állandó, illetve a Pe = állandó egyenesekkel metszéspontok alakuljanak ki. - e metszéspontokból a telíté si nyomás görbéjéhez érintot húzunk azokban a rétegekben, amelyekben a metszések kialakulnak. - ha az érinto nem szerkeszthetó meg, akkor a metszéspontokat a réteghatáron adódó telítési nyomás értékkel kötjük össze. A 4.8.3/2. ábrán látható szerkesztés szerint a kondenzációs zóna kezdetét a "K" pont, végét a "V" pont jelenti. Abban az esetben, ha a szerkezetben kondenzáció alakul ki, megszüntetését három féle módon érhetjük el: - a szerkezet egyik rétegének cseréjével, - párafékezo réteg beépítésévei, - a szerkezet kiszelloztetésével.

26 Penészesedéssel összefüggésbe hozható tényezok kapcsolata A penészesedéssel az alábbi tényezok hozhatók kapcsolatba: (te) külso homérséklet, (epe) külso relatív páratartalom, (t) belso léghomérséklet, (W) belso téri nedvességfejlodés, (Lsz) szellozo levegoforgalom, (8) a hohíd belso felületi homérséklete. A fenti hat tényezo függvényében igen bonyolult lenne a penészesedés vizsgálata. A fenti tényezok közül vannak olyanok, amelyeket bizonyos okok miatt a késobbiekben állandónak tekintünk, s így az összefüggések lényegesen egyszefúsödnek. Ezek a tényezok a következok: A külso léghomérséklet (te) A külso homérséklet értékét a vonatkozó szabvány (MSZ /2) meghatározza. t e =-5 Co A külso relatív páratartalom (epe) A külso relatív páratartalom és a külso homérséklet között egy viszonylag jól definiálható kapcsolat van. Ez azt jelenti, ha eloír juk a külso léghomérsékletet, akkor gyakorlatilag a külso relatív páratartalom értékei is adottnak tekinthetok. A belso nedvességfejlodés (W) A fent nevezett szabvány a belso téri nedvességfejlodést is meghatározza, pl. lakószobában W = 200 g/h értékkel vehetjük figyelembe. A hohíd legalacsonyabb homérséklete (8) Egy adott helyiségben, amelyben a penészesedés elofordul, egy adott hohíd homérséklettel állunk szemben, sannak értékét a vizsgálat alatt nyilvánvalóan nem változtat juk. Minél alacsonyabb a hohíd belso felületi homéréklete - 1 m3 szellozo levegovel-, annál kevesebb nedvességet távolíthatunk el a belso térbol.

27 A fentieket összegezve, célszeru a belso homérséklet függvényében a szükséges szellozo levegóforgalmat meghatározni. A fentiekben említett tényezok kapcsolatrendszerét a kérdéses belso tér nedvességmérlegével határozhatjuk meg. A helyiség nedvességmérlege a következo formában írható fel: (4-44.) ahol mt a távozó levegovel eltávolított vízgozáram, me a helyiségbe belépo levegovel beszállított vízgozáram, W a helyiségben fejlodo nedvesség. A levegovel szállított vízgozáram általában m = V x n x C (4-45.) ahol V a helyiség térfogata, n a légcsereszám, C a vízgoz koncentrációja. az "n x V" szorzat az "Lsz" szellozo levegóforga A fenti összefüggésben lommal egyenlo. A vízgoz koncentrációja az alábbi összefüggéssei számítható: C = _P = q:> x Pt R x T R x T (4-46.) ahol p a parciális vízgoznyomás, R a vízgozállandó, T a levego abszolút homérséklete, q:>a relatív nedvességtartalom, Ps a vízgoz telítési nyomása. A fentiekben leírt egyenletek egy egyenletrendszert alkotnak és az elozoekben említett hat tényezo figyelembevételével azokat megoldva, a szellozo levegoforgalom (Lsz), a belso léghomérséklet (ti) függvényekhez jutunk.

28 Egy ilyen függvény tendenciáját a 4.8.4/1. ábrán rajzoltuk meg. L sz (m3/h ábra A szellozo levego változása a belso homérséklet függvényében

29 4.9. ~ Epületfizikai jellemzók vizsgálata Az épületfizikai vizsgálatok célja valamely építoanyag, vagy épületszerkezet alapveto épületfizikai jellemzojének meghatározása. Az épületfizikai vizsgálatok két nagy csoportra oszthatók: - anyagvizsgálatok, - szerkezetvizsgálatok. Számos esetben elofordul, hogy valamely épületfizikai jellemzo, vagy épületfizikai folyamat alakulása a jelenséget leíró differenciálegyenlet megoldásával, vagy a folyamat számítógépes numerikus modellezés évei jól követheto. Ezekben az esetekben a költséges, és idoigényes laboratóriumi vizsgálatok jól helyettesíthetok a számítógépes szimulációkkal. Tekintettel arra, hogyavizsgálatok részletes ismertetése lényegesen túl megy e könyv adta korlátokon, a következokben csak a jelentosebb vizsgálatokat soroljuk fel.

30 Anyagvizsgálatok - Hovezetési tényezo meghatározása. - Páravezetési tényezo meghatározása. - Szorpciós izotermák felvétele. - Nedvességvezetési tényezo meghatározása. - Emissziós tényezo meghatározása. - Hoelnyelési tényezo meghatározása. - Fajho meghatározása. - Porozitás meghatározása. - Nedvességtartalom meghatározása. - Hodilatációs együttható meghatározása. - Hoátadási tényezo meghatározása. - Üveg szerkezetek transzmissziós tényezojének meghatározása. - Fagyállóság vizsgálata. - Vízfelvétel vizsgálata. - Vízáteresztés vizsgálata.

31 Szerkezetvizsgálatok - Tömör határoló szerkezet hoátbocsátási tényezojének meghatározása laboratóriumban. - Tömör határoló szerkezet hoátbocsátási tényezojének vizsgálata helyszíni viszonyok között. - Ablakszerkezet hoátbocsátási tényezojének meghatározása. - Ablakszerkezet naptényezojének vizsgálata helyszíni viszonyok között. - Ablakszerkezet naptényezojének vizsgálata laboratóriumban. - Hohíd legalacsonyabb homérsékletének vizsgálata helyszíni viszonyok között. - Ablakszerkezet légáteresztésének vizsgálata laboratóriumban. - Ablakszerkezet légáteresztésének vizsgálata helyszíni viszonyok között. - Ablakszerkezet szélállóságának vizsgálata. - Ablakszerkezet csapóeso-állóságának vizsgálata. - Tömör határoló szerkezet homérsékletcsillapítási tényezojének vizsgálata. - Padlószerkezet hoelnyelésének vizsgálata.

32 Számítógépes szimulációk - Inhomogén falazó elemek eredo hovezetési tényezojének vizsgálata 2 dimenziós hofokmezovel. - Inhomogén falazó elemekbol készült falszerkezet hoátadási tényezojének meghatározása 3 dimenziós hofokmezo számítógépes szimulációjával. - Hohidak legalacsonyabb homérsékletének meghatározása 2, vagy 3 dimenziós hofokmezok számítógépes szimulációjával. - Hohidak vonalmenti hoátbocsátási tényezojének meghatározása hofokmezok számítógépes értékelésévei. - Többdimenziós páradiffúziós folyamatok vizsgálata a parciál vízgoznyomás mezok szimulációjával. - Határolószerkezet tuzállósági vizsgálatának szimulációja. - Nedves szerkezetek száradásának szimulációja. - Szerelt tetoszerkezetekben kialakuló konvektív páraáramlás szimulációja. - Körszimmetrikus páranyomás eloszlásának számítógépes vizsgálata, pontszefu páraszellozok esetén. - Filtrációs áramok szimulációja épületekben, különbözo feltételek esetén.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Hatályos: 2013.07.09-7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

Hősugárzás Hővédő fóliák

Hősugárzás Hővédő fóliák Hősugárzás Hővédő fóliák Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A sugárzás alaptörvényei A az érkező energia E=A+T+R

Részletesebben

ANYAGTÓL A SZERKEZETIG

ANYAGTÓL A SZERKEZETIG ANYAGTÓL A SZERKEZETIG ÉPÜLETFIZIKAI ALKALMAZÁSOK a SCHWENK ÜVEGGYAPOT TERMÉKEKHEZ KÉSZÍTETTE : a V-SYS Kft. SZERKESZTETTE : Dr.Várfalvi János PhD. SZERZŐK: Dr.Várfalvi János PhD. ifj. Várfalvi János 2010.

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

Épületenergetikai számítások

Épületenergetikai számítások Épületenergetikai számítások A számításokat az EPBD előírásaival összhangban lévő 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet [1] előírásai szerint végeztük el. Az alkalmazásra magyarországon kerül sor, illetve amennyiben

Részletesebben

Hová mit? Mibõl mennyit?

Hová mit? Mibõl mennyit? Hová mit? 2006-tól új irányelvek a hõszigetelésben! ENERGIATANÚSÍTÁS Mibõl mennyit? 2006/3 Hõszigetelés Energiatanúsítás Páravédelem Hõcsillapítás Akusztika Az Az emberek a Földön közelebb kerültek egymáshoz.

Részletesebben

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM r e n d e l e t e az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról 1. oldal 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h)

Részletesebben

Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és Kollégium

Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és Kollégium Gyakorlati épületfizika Féléves feladat Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és Kollégium 9023 Győr, Szabolcska Mihály u. 5. Hő- és páratechnikai, épületakusztikai és tűzvédelmi szakvélemény Készítette:

Részletesebben

9. Áramlástechnikai gépek üzemtana

9. Áramlástechnikai gépek üzemtana 9. Áramlástechnikai gépek üzemtana Az üzemtan az alábbi fejezetekre tagozódik: 1. Munkapont, munkapont stabilitása 2. Szivattyú indítása soros 3. Stacionárius üzem kapcsolás párhuzamos 4. Szivattyú üzem

Részletesebben

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek,

Részletesebben

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA A fal rétegrendje (belülről kifelé) 1,5 cm vakolat 20 cm vasbeton fal 0,5 cm ragasztás 12 cm kőzetgyapot hőszigetelés 0,5 cm vékonyvakolat Számítsuk ki a fal hőátbocsátási tényezőjét,

Részletesebben

HILD JÓZSEF ÉPÍT IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ENERGETIKAI ELLEN RZÉSE

HILD JÓZSEF ÉPÍT IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ENERGETIKAI ELLEN RZÉSE SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM 2010/11 HILD JÓZSEF ÉPÍT IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ENERGETIKAI ELLEN RZÉSE KÉSZÍTETTE: BOGNÁR-DÖRNER ÁGNES PAJOR ZSÓFIA RITA GERGELY GYULA MÁTYÁS BORSAI ÁRPÁD 2010/11 HILD JÓZSEF ÉPÍT

Részletesebben

ÉPÜLETFIZIKA. Páratechnika. Horváth Tamás. építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék

ÉPÜLETFIZIKA. Páratechnika. Horváth Tamás. építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Páratechnika Horváth Tamás építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Dalton törvénye A levegő kétkomponensű gázkeverék száraz levegő + vízgőz

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

A belügyminiszter /2011. ( ) BM rendelete. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról

A belügyminiszter /2011. ( ) BM rendelete. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról 1 Melléklet BM/10166/2011. számú előterjesztéshez A belügyminiszter /2011. ( ) BM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról Az épített

Részletesebben

RÉSZLETES MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ épületek energetikai jellemzőinek tanúsításához

RÉSZLETES MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ épületek energetikai jellemzőinek tanúsításához RÉSZLETES MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ épületek energetikai jellemzőinek tanúsításához Soltész Ilona, NFGM 2008. szeptember 1. 2 Az épületek energetikai jellemzőinek megállapítására vonatkozó jogszabályok Az épületek

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 3. Épületszerkezettani Tanszék Előadó: Dr. Becker G., Dr. Hunyadi Z. Évf. felelős: Takács Lajos 2011/12. tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz.

Részletesebben

HŐÁTVITELI FOLYAMATOK ÉPÍTÉSZ

HŐÁTVITELI FOLYAMATOK ÉPÍTÉSZ HŐÁTVITELI FOLYAMATOK ÉPÍTÉSZ ÉPÜLETFIZIKAI HATÁSOK Az épületet különböző hatások érik HŐMÉRSÉKLETI HATÁSOK SZÉL HATÁS HŐSUGÁRZÁS CSAPÓESŐ NEDVESSÉG HATÁSOK HÓ, FAGY HATÁSOK STB., EGYÉB HATÁSOK pl. az

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület Épületrész (lakás) Megrendelő Polgármesteri Hivatal 3350. Kál szent István tér 2 Teljes épület Kál Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

KÖRÖS FALAZÓELEMEK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÖRÖS FALAZÓELEMEK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ CSERÉP TETÕFOKON! Körös falazóelem KÖRÖS FALAZÓELEMEK A KÖRÖS égetett agyag falazóelemekbõl készülõ falszerkezet erõtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezõi feladat, amit

Részletesebben

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX.1. Az emberi szem felépítése A szem az emberi szervezet legfontosabb érzékelő szerve, mivel a szem és a központi idegrendszer közreműködésével az elektromágneses

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 3. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

Állagvédelmi ellenőrzés

Állagvédelmi ellenőrzés Illusztráció Dalton törvényéhez a doboz jobb és baloldalán az össznyomások azonosak, de a résznyomások különbözőek, ezért a piros gáz az áteresztő válaszfalon át balról jobbra, a kék jobbról balra áramlik,

Részletesebben

Épületgépészeti. és épületvillamossági szakági munkarész Bábszínház az alsógödi Szakáts-kertben. Kohout Dávid. Komplex 2 Tervezıi szakirány

Épületgépészeti. és épületvillamossági szakági munkarész Bábszínház az alsógödi Szakáts-kertben. Kohout Dávid. Komplex 2 Tervezıi szakirány Épületgépészeti és épületvillamossági szakági munkarész Bábszínház az alsógödi Szakáts-kertben Kohout Dávid Komplex 2 Tervezıi szakirány Épületgépészet konzulens: Dr. Palócz Miklós Épületvillamosság konzulens:

Részletesebben

Minimális fluidizációs gázsebesség mérése

Minimális fluidizációs gázsebesség mérése Minimális fluidizációs gázsebesség mérése Készítette: Szücs Botond Észrevételeket szívesen fogadok: szucs.botond.m@gmail.com Utolsó módosítás:2016.03.03. Tartalom I. Mérési feladat... 3 II. Mérő berendezés

Részletesebben

7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL

7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL 7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL Számos technológiai folyamat, kémiai reakció színtere gáz, vagy folyékony közeg (fluid közeg). Gondoljunk csak a fémek előállításakor

Részletesebben

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP ALÁÍRÓLAP AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA PROJEKT, 1046 BUDAPEST, FÓTI ÚT 66. ÉS 75214/4 HELYRAJZI SZÁM ALATTI INGATLANON, AJÁNLATKÉRÉSI MŰSZAKI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI TÁMOP JEGYZET PÁLYÁZAT Képzés- és tartalomfejlesztés, képzők képzése, különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre és azok fejlesztésére (Projektazonosító:

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 7 VII. A földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA 1. Földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA Valamely földművet, feltöltést vagy bevágást építve, annak határoló felületei nem

Részletesebben

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez.

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez. 1. A transzformátor működési elve, felépítése, helyettesítő kapcsolása (működési elv, indukált feszültség, áttétel, felépítés, vasmag, tekercsek, helyettesítő kapcsolás és származtatása) (1. és 2. kérdéshez

Részletesebben

TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén

TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén TARTALOM - JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET OTSZ - CPR - FOGALMAK tűzterjedést gátló szerkezetek falak, födém - Építőanyagok tűzvédelmi

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék Hőkezelés. (PhD) féléves házi feladat Acélok cementálása Thiele Ádám WTOSJ Budaest, 11 Tartalomjegyzék 1. A termokémiai kezeléseknél lejátszódó

Részletesebben

Új módszer a lakásszellőzésben

Új módszer a lakásszellőzésben 1 Csiha András okl. gépészmérnök, főiskolai docens Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszék etud.debrecen@chello.hu Új módszer a lakásszellőzésben FluctuVent váltakozó áramlási irányú,

Részletesebben

Homogén anyageloszlású testek sűrűségét m tömegük és V térfogatuk hányadosa adja. ρ = m V.

Homogén anyageloszlású testek sűrűségét m tömegük és V térfogatuk hányadosa adja. ρ = m V. mérés Faminták sűrűségének meghatározása meg: Homogén anyageloszlású testek sűrűségét m tömegük és V térfogatuk hányadosa adja ρ = m V Az inhomogén szerkezetű faanyagok esetén ez az összefüggés az átlagsűrűséget

Részletesebben

5. Mérés Transzformátorok

5. Mérés Transzformátorok 5. Mérés Transzformátorok A transzformátor a váltakozó áramú villamos energia, feszültség, ill. áram értékeinek megváltoztatására (transzformálására) alkalmas villamos gép... Működési elv A villamos energia

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben

ÉPÍTÉSZ MŰSZAKI LEÍRÁS

ÉPÍTÉSZ MŰSZAKI LEÍRÁS GYÖNGYÖSOROSZI ÜZEM BŐVÍTÉSE ÉPÍTÉSZ MŰSZAKI LEÍRÁS 3211 Gyöngyösoroszi (HRSZ.: 703/3) Budapest, 2016 március Tartalomjegyzék: Előzmények, tervezési feladat I. Alapozás 1.1. Alapozási terv 1.2. Lehorgonyzó

Részletesebben

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I.

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Konferencia Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Mikrohullámok vizsgálata. x o

Mikrohullámok vizsgálata. x o Mikrohullámok vizsgálata Elméleti alapok: Hullámjelenségen valamilyen rezgésállapot (zavar) térbeli tovaterjedését értjük. A hullám c terjedési sebességét a hullámhossz és a T rezgésido, illetve az f frekvencia

Részletesebben

Vetülettani és térképészeti alapismeretek

Vetülettani és térképészeti alapismeretek Vetülettani és térképészeti alapismeretek A geodéziában - mint ismeretes - a földalak első megközelítője a geoid. Geoidnak nevezzük a nehézségi erőtér potenciáljának azt a szintfelületét, amelynek potenciálértéke

Részletesebben

2. ábra Az IsoteQ Plusz és Passzív rendszer elemei és méretrendje

2. ábra Az IsoteQ Plusz és Passzív rendszer elemei és méretrendje 5.Rajzok 5.1 Elemrajzok 1. ábra Az IsoteQ Normál rendszer elemei, méretrendje, axonometriája 2. ábra Az IsoteQ Plusz és IsoteQ rendszer elemei, méretrendje és axonometriája 3. ábra IsoteQ Normál alapelem

Részletesebben

ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ Gönyû Pécs Jánossomorja Kiskunlacháza Mátraderecske Hajdúszoboszló Devecser Tartalom A LEIER KÉMÉNYEK KERESZTMETSZET-MÉRETEZÉSE......................... 4 A méretezés menete...........................................

Részletesebben

Családi házak utólagos hőszigetelése. ROCKWOOL kőzetgyapottal

Családi házak utólagos hőszigetelése. ROCKWOOL kőzetgyapottal Családi házak utólagos hőszigetelése ROCKWOOL kőzetgyapottal 1 Kímélje pénztárcáját és Földünket egyaránt! A hőszigetelés azon kevés befektetések egyike, melyek egy családi ház élet tartama során többszörösen

Részletesebben

Súly ca. EN 13168. Hajlítószil. Súly ca. Páradiff.ell. szám μ. Nyomófesz. Hővez.ellenáll. (kg/m 2. R (m K/W) EN 13168. Hajlítószil. Hajlítószil.

Súly ca. EN 13168. Hajlítószil. Súly ca. Páradiff.ell. szám μ. Nyomófesz. Hővez.ellenáll. (kg/m 2. R (m K/W) EN 13168. Hajlítószil. Hajlítószil. Súly ca. Hővez.ellenáll. (kg/m 2 2 ) R D (m K/W) Nyomófesz. (kpa) σ 10 Hajlítószil. (kpa) σ b Páradiff.ell. szám μ EN 13168 Súly ca. (kg/m 2 ) Hővez.tényező U D (W/mK) Hővez.ellenáll. 2 R (m K/W) D Nyomófesz.

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

2012. Energetikai tanusítvány. O Leave Property Kft. Várnagy Csanád 1138 Budapest, Teve utca 27. 206 2012.07.30.

2012. Energetikai tanusítvány. O Leave Property Kft. Várnagy Csanád 1138 Budapest, Teve utca 27. 206 2012.07.30. 01. Energetikai tanusítvány O Leave Property Kft. Várnagy Csanád 1138 Budapest, Teve utca 7. 06 01.07.30. Energetikai min ségtanúsítvány Megrendel neve (elnevezése), címe (székhelye): A követelményérték

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN Térfogati hőátadási tényező meghatározása fluidizációs szárításnál TDK

Részletesebben

KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23

KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23 KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai

Részletesebben

NIKECELL dryvit GRAY ÁLTALÁNOS TERMÉKINFORMÁCIÓK

NIKECELL dryvit GRAY ÁLTALÁNOS TERMÉKINFORMÁCIÓK NIKECELL dryvit GRAY ÁLTALÁNOS TERMÉKINFORMÁCIÓK Az épületek külső falszerkezeteire kidolgozott, homlokzati hőszigetelési és felületképző megoldás. A neowall speciális expandált polisztirol keményhablemez

Részletesebben

Értékesítési dokumentáció. Vállalkozói Csarnok a Nagykanizsai Ipari Parkban

Értékesítési dokumentáció. Vállalkozói Csarnok a Nagykanizsai Ipari Parkban Értékesítési dokumentáció Vállalkozói Csarnok a Nagykanizsai Ipari Parkban A Nagykanizsai Ipari park és logisztikai központ szervezésében vállalkozói csarnok épül. Célunk a felmerült igények kielégítése.

Részletesebben

A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai. Hőtés és hıtermelés 2012. október 31.

A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai. Hőtés és hıtermelés 2012. október 31. A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai Hőtés és hıtermelés 2012. október 31. 1. rész. A hıtermelı berendezéseket jellemzı hatásfokok 2 Az éppen üzemelı hıtermelı berendezés veszteségei

Részletesebben

Az épületfizika tárgya. Az épületfizika tantárgy törzsanyagában szereplı témák

Az épületfizika tárgya. Az épületfizika tantárgy törzsanyagában szereplı témák Az épületfizika tárgya Az épületfizika tantárgy törzsanyagában szereplı témák A tárgyalt jelenségek zöme transzportfolyamat Lényege: valamilyen potenciálkülönbség miatt valami áramlik Az épületfizikában

Részletesebben

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István tankönyv 0 Mozaik Kiadó Szeged, 03 TARTALOMJEGYZÉK Gondolkodási módszerek. Mi következik ebbõl?... 0. A skatulyaelv... 3. Sorba rendezési

Részletesebben

Dr. Író Béla HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTAN

Dr. Író Béla HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTAN Dr. Író Béla HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTAN A jegyzet a HEFOP támogatásával készült. Széchenyi István Egyetem. Minden jog fenntartva A dokumentum használata A dokumentum használata Tartalomjegyzék Tárgymutató Vissza

Részletesebben

Az energetikai minőségtanúsítvány. Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Az energetikai minőségtanúsítvány. Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Az energetikai minőségtanúsítvány Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék. Az energetikai minőségtanúsítvány 176/2008 (VI.30.) Korm. rendelet az épületek energetikai

Részletesebben

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék BME - MET 2014 / 2015. - gyakorlat Készítette: Dr. Csanaky Judit Emília, BME Építőmérnöki

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 22. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Miskolci Egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézet Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Oktatási segédlet Szerző: Dr. Somosvári Zsolt DSc professzor emeritus Szerkesztette:

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Tanúsító: Kovács Pál és Társa. Kft. 06-1-388-9793 (munkaidőben) 06-20-565-8778 (munkaidőben) Az épület(rész)

Részletesebben

Hangszigetelés akció födémre, padlózatban. Érdeklődjön a +36/309663268 vagy info@parafa.net

Hangszigetelés akció födémre, padlózatban. Érdeklődjön a +36/309663268 vagy info@parafa.net "Csendlap" ( PhoneStar ) + parafa = tökéletes nyugalom +36/309663268 vagy info@parafa.net - tervezés, tanácsadás ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY készítése Hangszigetelés akció födémre, padlózatban. Érdeklődjön

Részletesebben

Felügyelet nélküli, távtáplált erősítő állomások tartályainak általánosított tömítettségvizsgálati módszerei

Felügyelet nélküli, távtáplált erősítő állomások tartályainak általánosított tömítettségvizsgálati módszerei Felügyelet nélküli, távtáplált erősítő állomások tartályainak általánosított tömítettségvizsgálati módszerei A félvezető elemek bevezetése, illetve alkalmazása forradalmi változást idézett elő a vivőfrekvenciás

Részletesebben

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk belőle. A következő az, hogy a megszerzett tudást elmélyítjük.

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

Dr. Szabó József épületenergetikai szakértő

Dr. Szabó József épületenergetikai szakértő Dr. Szabó József épületenergetikai szakértő T Á R S A S H Á Z I L A K Á S M I N T A 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Társasház 1111 Budapest Társasház út 11. Hrsz.111111 Épületrész (lakás):

Részletesebben

3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA

3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA 3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA 1. Az aktivitásmérés jelentosége Modern világunk mindennapi élete számtalan helyen felhasználja azokat az ismereteket, amelyekhez a fizika az atommagok

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I.

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I. Oktatási Hivatal A 11/1. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából I. kategória A dolgozatok elkészítéséhez minden segédeszköz használható.

Részletesebben

A szárazmegmunkálás folyamatjellemzőinek és a megmunkált felület minőségének vizsgálata keményesztergálásnál

A szárazmegmunkálás folyamatjellemzőinek és a megmunkált felület minőségének vizsgálata keményesztergálásnál 1 A szárazmegmunkálás folyamatjellemzőinek és a megmunkált felület minőségének vizsgálata keményesztergálásnál A keményesztergálás, amelynél a forgácsolás 55 HRC-nél keményebb acélon, néhány ezred vagy

Részletesebben

Elsôfokú egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlôtlenségek

Elsôfokú egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlôtlenségek Elsôfokú egyváltozós egyenletek 6 Elsôfokú egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlôtlenségek. Elsôfokú egyváltozós egyenletek 000. Érdemes egyes tagokat, illetve tényezôket alkalmasan csoportosítani, valamint

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás KA-TML-39/2015 1 Tűzvédelmi műszaki leírás Tárgy: a 6600 Szentes, Csongrádi út 2. hrsz: 7934/1 alatti ingatlanon meglévő épület átalakításával és bővítésével kialakítandó Labdarúgó Klubház építési engedély

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

1. Atomspektroszkópia

1. Atomspektroszkópia 1. Atomspektroszkópia 1.1. Bevezetés Az atomspektroszkópia az optikai spektroszkópiai módszerek csoportjába tartozó olyan analitikai eljárás, mellyel az anyagok elemi összetételét határozhatjuk meg. Az

Részletesebben

E G Y F Á Z I S Ú T R A N S Z F O R M Á T O R

E G Y F Á Z I S Ú T R A N S Z F O R M Á T O R VILLANYSZERELŐ KÉPZÉS 0 5 E G Y F Á Z I S Ú T R A N S Z F O R M Á T O R ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR - - Tartalomjegyzék Villamos gépek fogalma, felosztása...3 Egyfázisú transzformátor felépítése...4

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Épületrész (lakás): Megrendelő: Tanúsító: 6. emelet 25. lakás Vértesy Mónika TÉ-01-63747 Az épület(rész) fajlagos primer

Részletesebben

T E R V E Z É S I S E G É D L E T

T E R V E Z É S I S E G É D L E T BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM HIDAK ÉS SZERKEZETEK TANSZÉK T E R V E Z É S I S E G É D L E T a Magasépítési Vasbetonszerkezetek című tantárgy féléves gyakorlati feladatához (BSc. képzés)

Részletesebben

19. Az elektron fajlagos töltése

19. Az elektron fajlagos töltése 19. Az elektron fajlagos töltése Hegyi Ádám 2015. február Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 2. Mérési összeállítás 4 2.1. Helmholtz-tekercsek.............................. 5 2.2. Hall-szonda..................................

Részletesebben

A tanúsítási rendszer változása

A tanúsítási rendszer változása A tanúsítási rendszer változása Frissítve: 2015. október 26. Bő két hónap múlva rengeteg változás jön! Az épületek energetikai tanúsítási rendszere is változni fog. 2016. január elsejétől a BB és az annál

Részletesebben

Komputer statisztika gyakorlatok

Komputer statisztika gyakorlatok Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézet Tómács Tibor Komputer statisztika gyakorlatok Eger, 2010. október 26. Tartalomjegyzék Előszó 4 Jelölések 5 1. Mintagenerálás 7 1.1. Egyenletes

Részletesebben

23. ISMERKEDÉS A MŰVELETI ERŐSÍTŐKKEL

23. ISMERKEDÉS A MŰVELETI ERŐSÍTŐKKEL 23. ISMEKEDÉS A MŰVELETI EŐSÍTŐKKEL Céltűzés: A műveleti erősítők legfontosabb tlajdonságainak megismerése. I. Elméleti áttentés A műveleti erősítők (továbbiakban: ME) nagy feszültségerősítésű tranzisztorokból

Részletesebben

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002.

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002. M Ű S Z A K I B I Z O N S Á G I F Ő F E L Ü G Y E L E 4. sz. Füzet A hibafa számszerű kiértékelése 00. Sem a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet, sem annak nevében, képviseletében vagy részéről eljáró személy

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Dr. Örvös Mária LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM (oktatási segédlet) Budapest, 2010 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...

Részletesebben

E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek

E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek Új szabvány a felszíni vízelvezetés folyókáira. Új szabvány Magyarországon az MSZ EN 1433. Az Európai Unió területén már csak a szabványnak (MSZ EN 1433) megfelelõ illetve

Részletesebben

MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM

MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Veppert Károlyné, Ádám Imréné, Heibl Sándorné, Rimainé Sz. Julianna, Kelemen Ildikó, Antalfiné Kutyifa Zsuzsanna, Grószné Havasi Rózsa 1 1-2. ÉVFOLYAM Gondolkodási, megismerési

Részletesebben

9. A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐ-RENDSZER FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA

9. A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐ-RENDSZER FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA 9. A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐ-RENDSZER FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA Egy-egy konkrét forgácsolástechnológiai tervezőrendszer saját, a fejlesztő által megfogalmazott struktúrát testesít meg. Az itt tárgyalt

Részletesebben

KÉRDÉSSOR. a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez

KÉRDÉSSOR. a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez KÉRDÉSSOR a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez (okl. településmérnökök számára) a jelű válaszok tesztkérdés helyes válaszai,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK KALORIKUS GÉPEK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK KALORIKUS GÉPEK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK KALORIKUS GÉPEK Gyakorlati feladatok gyűjteménye Összeállította: Kun-Balog Attila Budapest 2014

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése.

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése. . BEVEZETÉS A korszerű termesztéstechnológia a vegyszerek minimalizálását és azok hatékony felhasználását célozza. E kérdéskörben a növényvédelem mellett kulcsszerepe van a tudományosan megalapozott, harmonikus

Részletesebben

Horváth Ferenc építészmérnök tervező, É16 0245

Horváth Ferenc építészmérnök tervező, É16 0245 Érintettek és közreműködők Horváth Ferenc építészmérnök tervező É 16 0245 HU-5000 Szolnok, Csokonai út 96. II.2. Fax: 56/344-557 ÉPÍÍTÉSII KIIVIITELEZÉSII TERVDOKUMENTÁCIIÓ ÉPÍÍTÉSZ TERVFEJEZET Építés

Részletesebben

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Magyarországon forgalomba került Haka csõvezeték rendszert három fõ csoportra oszthatjuk: 5 rétegû alumíniumbetétes csõ (1. ábra) 5 rétegû padlófûtéscsõ

Részletesebben

A SZÉL ENERGETIKAI CÉLÚ JELLEMZÉSE, A VÁRHATÓ ENERGIATERMELÉS

A SZÉL ENERGETIKAI CÉLÚ JELLEMZÉSE, A VÁRHATÓ ENERGIATERMELÉS 1 A SZÉL ENERGETIKAI CÉLÚ JELLEMZÉSE, A VÁRHATÓ ENERGIATERMELÉS Dr. Tóth László egyetemi tanár Schrempf Norbert PhD Tóth Gábor PhD Szent István Egyetem Eloszó Az elozoekben megjelent cikkben szóltunk a

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Méret meghatározás Alaki jellemzők Felületmérés Tömeg, térfogat, sűrűség meghatározása

Részletesebben