Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés"

Átírás

1 . Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés Bevezetés Az alap újraélesztés során, az alapvető életfunkciók fenntartása történik, a légzés és a keringés támogatásával, kizárólag védőeszközök használatával. A hirtelen szívmegállás a vezető halálok Európában, évi ember halálát okozva. A szív leállásához vezető fő okok: trauma, kábítószertúladagolás, vízbefulladás, és gyermekek esetében az oxigénhiány, ezért ezekben az esetekben a lélegeztetés elengedhetetlen. A következő pontokba szedhetőek össze a Túlélési Lánc teendői, összefoglalva a legfontosabb lépéseket egy sikeres újraélesztéshez (2.1 ábra). 1. A veszélyhelyzet korai felismerése és segélykérés: a helyi elsősegélynyújtó, vagy a helyi mentőszolgálat riasztása. Egy korai és megfelelő segítséggel a szívleállás elkerülhető. 2. A korai, nem hivatásos segítségnyújtó által végzett CPR, kétszeresére, háromszorosára növeli a túlélés esélyét. 3. Korai defibrilláció: CPR és defibrilláció a kollapszus utáni 3-5 percen belül 49-75%-os túlélési rátát jelent. Minden percnyi késlekedés 10-15%-al csökkenti ezt a rátát. segíthet a vér áramoltatásában, egészen addig, amíg a szív vissza nem nyeri teljes hatékonyságát. Sok vizsgálat bizonyítja a defibbrillációs kezelésig végzett CPR hatásosságát, ezekből kitűnik, hogy minden CPR nélkül eltelt perccel 7-10%-al csökken a bajbajutott túlélési esélye.cpr alkalmazása esetén ez az érték 3-4%-os esés percenként. Ez azt jelenti, hogy átlagosan a nem hivatásos segítségnyújtók két-háromszorosára növelik CPR alkalmazása esetén a túlélési esélyt a szívmegállással küzdő bajbajutottaknál. Felnőtt újraélesztési sorrend Az újraélesztés, a következő sorrendet kell, hogy kövesse (1 ábra) 4. Korai, megfelelő ápolással és utókezelés: jó minőségű utókezeléssel jelentősen javítható a végkimenetel. A legtöbb esetben a segélykérő hívástól több mint 8 perc telik el a szakszerű segítség megérkezéséig. Ez alatt az idő alatt a bajbajutott túlélése nagymértékben függ a helyszínen tartózkodók viselkedésétől. A Túlélési Lánc első három elemét ezek a nem hivatásos segítségnyújtók is képesek végrehajtani. A szívmegállásos bajbajutottak azonnali CPR-ra szorulnak, amely biztosítja a csekély, de elengedhetetlen vérellátást a szív és az agy számára. A mellkasi kompresszió különösen fontos abban az esetben, ha a bajbajutott a kollapszus utáni 4-5 percen belül nem kap defibrillációs kezelést. A defibrilláció megszakítja a koordinálatlan kamrai összehúzódásokat, és ha a szív még mindig képes a működésre, akkor a normális ritmusszabályzó mechanizmusok újra működésbe léphetnek, és a vér áramoltatása megint hatékonnyá válik. A defibrilláció utáni első pár percben a szív, bár normális ritmust mutat, a pulzus lassú és erőtlen. Ilyenkor a mellkasi kompresszió alkalmazása 1. ábra 1. Bizonyosodjon meg hogy a bajbajutott és a többi jelenlévő ember biztonságáról. 2. Ellenőrizze a reakcióit. (2 ábra) Rázza meg a vállát gyengéden, és hangosan kérdezze meg: Jól érzi magát?

2 2. ábra 3a Ha válaszol Hagyja abban a pozícióban, ahogy rátalált, és hárítsa el a további veszélyeket. Próbálja meg kideríteni, hogy mi a baj, milyen sérülései lehetnek és hívjon segítséget. Rendszeresen ellenőrizze az állapotát. 3b Ha nem válaszol Kiáltson segítségért (3. ábra) 4. ábra o Helyezze a kezét a homlokára, és gyengéden hajtsa hátra a fejét. A mutatóujját és a hüvelykujját hagyja szabadon, hogy azokkal be tudja fogni az orrát, ha szükség van lélegeztetésre (5. ábra) 3. ábra Fordítsa a bajbajutottat a hátára és tegye szabaddá a légutakat a fej hátrahajtásával és az áll megemelésével (4. ábra)

3 5a Ha normális a légzés Helyezzük stabil oldalfekvésbe (lásd. alább) (7. ábra) 7. ábra Küldjünk el valakit vagy menjünk mi magunk segítségért/ hívjuk a mentőket. Ellenőrizzük rendszeresen a normál légzés meglétét. 5b Ha nincs normális légzés Bízzon meg valakit a mentőszervezetek értesítésével, vagy ha egyedül van, értesítse a mentőket majd térjen vissza a bajbajutotthoz és kezdje el a mellkasi kompressziókat az alábbiak szerint: o Térdeljen le a bajbajutott mellé o Helyezze a tenyerét a bajbajutott mellkasának közepére (8. ábra) 5. ábra o Az ujjai hegyével emelje meg az állát, hogy a légutak szabaddá váljanak. 4. A légutak nyitva tartása közben ellenőrizze a légzést: látom, hallom, érzem. (6. ábra) 8. ábra o Helyezze a másik tenyerét a kézfejére (9. ábra) 6. ábra Nézze meg, hogy mozog-e a mellkas. Hallgassa meg a szájnyílásnál, hogy van-e légzési hang. Érezze az arcán, hogy van-e áramló levegő. A szívmegállás utáni első pár percben előfordulhat gyenge, kapkodó légzés, ezt ne keverje össze a normális légzésre utaló jelekkel. Nem több mint 10 másodpercig figyelje a normális légzésre utaló jeleket. Ha bármi kétsége merül fel a normális légzés meglétére vonatkozóan, viselkedjen úgy, mintha a légzés nem lenne normális.

4 anélkül, hogy a kezei, és a mellkas közötti kontaktus megszűnne. Ismételje meg a kompressziót 100 alkalommal percenkét (kicsit kevesebb, mint másodpercenkénti 2 kompresszió). 9. ábra o Kulcsolja össze a két kezének ujjait és győződjön meg róla, hogy a kifejtett nyomás nem a bordákra irányul 10 ábra). Ne alkalmazzon nyomást sem a gyomorra, sem pedig a szegycsont alsó nyúlványára (kardnyúlvány). 11. ábra o A kompresszió és a két kompresszió közötti szünet nagyjából ugyanannyi ideig tartson. 6a Kombinált mellkasi kompresszió és lélegeztetés 30 kompresszió után nyissuk meg újra a légutakat a fej hátradöntésével és az áll megemelésével (12. ábra). 10. ábra o Helyezkedjen el függőleges felsőtesttel kinyújtott karokkal a bajbajutott mellkasa fölé. o Nyomja le a mellkast 3-5 centiméternyit. o Minden egyes kompresszió után tehermentesítse a bajbajutott mellkasát, de

5 12. ábra A homlokon lévő kezünk szabad mutató- és hüvelykujjával csippentsük össze az orrcimpákat, ezáltal lezárva az orrnyílást. Engedjük a szájat kinyílni, de közben amennyire lehet tartsa megemelve az állat. Vegyen egy normális lélegzetet és helyezze az ajkait a bajbajutott szája köré. Fújja bele a tüdejében lévő levegőt egyenletesen a bajbajutott szájába, közben figyelje a mellkas emelkedését (13. ábra). Körül-belül egy másodpercig tartó belégzés számít normál belégzésnek. 13. ábra Tartsa fenn a fej hátrahajtott helyzetét és az áll megemelését, közben vegye el a száját a bajbajutott szájától és figyelje meg a mellkas süllyedését, ahogy távozik belőle a levegő (14. ábra). 14. ábra Vegyen egy másik normál levegőt és fújja bele a bajbajutott szájába, majd késlekedés nélkül helyezze vissza a kezeit a mellkasára és alkalmazzon újabb 30 kompressziót. Folytassa a kompressziókat és a lélegeztetéseket tartva a 30:2 arányt. Csak akkor hagyja abba a bajbajutott ellenőrzését, ha annak visszatért a normál légzése, különben ne szakítsa meg az újraélesztést. Abban az esetben, ha az első lélegeztetésnél nem úgy emelkedik a bajbajutott mellkasa, mint normál légzésnél, akkor a következő lélegezetés előtt: Ellenőrizze a bajbajutott szájüregét és távolítsa el légutakat esetlegesen elzáró idegen testet vagy váladékot. Ellenőrizze a fej hátrahajtásának és az áll megemelésének helyességét. Ne próbáljon meg kettőnél több lélegeztetést alkalmazni a kompressziók között. Amennyiben több nem hivatásos segítő is tartózkodik a helyszínen, azok váltsák egymást minden 1-2 percben a kifáradásuk megelőzése érdekében. Ügyeljenek a váltások minél gyorsabb lebonyolítására. 6b CPR csak mellkasi kompresszió alkalmazásával Amennyiben nem tud, vagy nem akar szájon-át lélegeztetni, alkalmazzon csak mellkasi kompressziót. Ha csak mellkasi kompressziót alkalmaz, akkor az legyen folyamatos, a ráta pedig 100 nyomás percenként. Csak akkor hagyja abba a bajbajutott ellenőrzését, ha annak visszatért a normál légzése, különben ne szakítsa meg az újraélesztést. 7 Folytassa az újraélesztést ameddig A szakszerű segítség meg nem érkezik. Vissza nem tér a bajbajutott normál légzése. Ki nem merül.

6 A segítségnyújtás veszélyei A biztonság, mint tényező, mind a segítségnyújtóra, mind pedig a bajbajutottra nézve elsőbbséget élvez minden más szemponttal szemben a segítségnyújtás során. Néhány esetben a segítségnyújtót veszély fenyegetheti a segítségnyújtás miatt. Nagyon ritka az olyan fertőzéses megbetegedés, ami összefüggésbe hozható a szájon-át történő lélegeztetéssel (pl. Tubercolosisos megbetegedés, vagy a SARS). CPR-ral összefüggésbe hozható HIV fertőződést soha nem jelentettek. Ezidáig semmilyen humán vizsgálat nem igazolta a védőeszközök hatásosságát CPR során, jóllehet a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos szűrő típusok, vagy az egyirányú szelepként működő határolók csökkenthetik a fertőzés kockázatát szájon át való lélegeztetés közben. Amennyiben lehetőség van rá, használjon védőeszközt, különösen olyan esetben, ha a bajbajutott tudottan fertőző légúti megbetegedésben szenved. Ha légúti megbetegedéses járvány (pl. SARS) van, vagy a járvány kitörésének a veszélye fennáll, akkor a védőeszközök használata elengedhetetlen. A légutak megnyitása Az állkapocs hátratolása nehezen megtanulható és a gerincoszlop épségét veszélyeztető eljárás, ezért nem hivatásos segítségnyújtók számára nem ajánlott, a nem hivatásos segítségnyújtók alkalmazzák a fej hátrabillentését és az áll megemelését a légutak megnyitásához, sérült és nem sérült bajbajutottak esetében egyaránt. A keringési és légzési rendszer leállásának felismerése A carotis pulzus kitapintása nem biztos módszer a keringés meglétének ellenőrzésére. Mindemellett a mozgás, a légzés vagy a köhögési reflex (keringési jelek) megléte sem ad biztosabb diagnosztikai képet. Hivatásos és nem hivatásos segítségnyújtók egyaránt nehéznek találhatják annak eldöntését, hogy van-e normális légzés eszméletlen bajbajutottak esetében. Ez annak köszönhető, hogy esetenként elzáródhatnak a légutak, vagy a bajbajutott szabálytalan kapkodó légzést (agonizáló légzés) mutat. A nem hivatásos segítségnyújtók gyakran ezt a kapkodó, felületes légzést normál légzésként diagnosztizálják, és így azt jelentik a mentőszolgálat diszpécserének légzésre vonatkozó kérdésére. E miatt a félrevezető információ miatt a nem hivatásos segítségnyújtók gyakran tartózkodnak CPR alkalmazásától szívleállásos bajbajutottak esetében. Ez az agonizáló légzés a szívleállásos bajbajutottak 40%- ánál jelentkezik. A nem hivatásos segítségnyújtók ezt a fajta légzést úgy írják le, hogy a bajbajutott alig lélegzik, vagy nehezen lélegzik, vagy hörgő, ziháló légzése van. A nem hivatásos segítségnyújtók képzése során, ezért különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a normális légzés helyes felismerésére. Tudatosítani kell, hogy az agonizáló légzés gyakran kísérője a hirtelen szívmegállásnak, különösen a szívleállást követő első pár percben, és mint ilyen a CPR azonnali megkezdésének szükségességére figyelmeztet. Kezdeti lélegeztetés A nem fulladásból kifolyólag bekövetkező szívleállások esetében a leállást követő első pár percben a vér oxigénszintje viszonylag magas értéken marad. Ez alatt az idő alatt a szív és az agy oxigénellátása nem az oxigénhiány miatt sérül, hanem a keringés megszűnése miatt, ezért élvez elsőbbséget a mellkasi kompresszió a lélegeztetéssel szemben. Az újraélesztés egyszerűsítése és könnyű elsajátíthatósága jól érzékelhetően növeli annak hatékonyságát. A segítségnyújtók gyakran vonakodnak a szájon át való lélegeztetéstől félnek az esetleges fertőzésektől, vagy egyszerűen irtóznak az eljárástól. Mindezeket egybevéve, de főképp az orvosi szempontok miatt, a felnőtt CPR esetében, a mellkasi komresszió prioritást élvez, nem fulladásos eseteknél. Lélegeztetés A CPR során a lélegeztetés funkciója a megfelelő vér oxigén-koncentráció fenntartása. Az optimális levegőmennyiség, a légzésszám és a oxigénkoncentráció megfelelő értékei nem teljesen tudottak. A mostani ajánlás a következő tudásanyagra épül: 1. A CPR során a kisvérkör véráramlása lassabb, mint normál esetben, ezért a normális értéknél alacsonyabb légzési térfogat, és légzési hányados is elegendő a megfelelő véroxigenizációhoz. 2. A hiperventilláció (túl nagy légzési térfogat vagy túl sok befújás) nem csak nem szükséges, de káros is lehet, azáltal, hogy a túlzott légnyomás a tüdőben akadályozza a szívbe térő vénás áramlást, és ezért csökken az artériás áramlás is, ennek következtében a túlélés esély jelentősen csökkenhet. 3. Ha a légutak nem megfelelően nyitottak, 1l befúvott levegő kimutathatóan megnöveli a emésztőszervrendszer felfúvódásának veszélyét szemben a 0,5 liternyi befúvott levegő esetével. 4. A normális légzési ráta alatti lélegeztetés és a kevesebb egy légvételre jutó befúvási térfogat elegendő oxigenációt jelent a CPR során.

7 Felnőttek újraélesztése esetén ml befúvásonként (6-7 ml testtömeg kilógrammonként) elégséges kell, hogy legyen. 5. A mellkasi kompresszió megszakítása (pl. lélegeztetés miatt) rontja annak hatásfokát ezért az ilyen megszakítás számát, és időtartamát minimalizálni kell. A lélegeztetés miatti megszakítások bár elkerülhetetlenek rövid időtartamuk nagy fontosságú, a jelen ajánlás ezért javasolja a kb. 1 másodperces időtartamú befúvás alkalmazását, mely során a levegő mennyisége elég kell hogy legyen a mellkas látható megemelkedéséhez, miközben tartózkodni kell a túl erős befúvástól. Ez a javaslat érvényes minden típusú lélegeztetésre CPR esetén, beleértve a szájon-át való lélegeztetést és a lélegeztető ballonnal (Bagvalve- Mask) való ellátást egyaránt, függetlenül kiegészítő oxigén esetleges alkalmazásától. Az orron-át történő lélegeztetés elfogadható alternatívája lehet a szájon-át történő lélegeztetésnek, abban az esetben, ha a szájon-át történő lélegeztetés akadályokba ütközik, például a száj sérülése esetén, vagy ha a száj nem nyitható, vagy ha a segítségnyújtás vízben történik, általában bármely olyan esetben, ahol a száj-száj kapcsolat nem biztosítana megfelelő zárást. Semmilyen publikált vizsgálat nem foglalkozik a száj-gégemetszés lélegezetés biztonságosságáról, használhatóságáról, de abban az esetben, ha a felső légutak elzáródásával járó eset áll fenn, akkor az alkalmazására sor kerülhet. A lélegeztető ballonnal való lélegeztetés alkalmazásához nagy gyakorlat és szaktudás szükséges. A ballonnal való lélegeztetés során az azt egyedül alkalmazónak egy időben kell az állkapocs hátratolásával nyitott állapotban tartani a bajbajutott légutait és biztosítani a ballon megfelelő illeszkedését. Ez a módszer csak abban az esetben szükséges, ha a nem hivatásos segítségnyújtó nagyon specializált munkát végez, melynek során előfordulhat, például cián mérgezés, vagy kapcsolatba kerülhet egyéb mérgező anyagokkal. Más különleges helyzetekben is szükség lehet a lélegeztető ballon nem hivatásos segítségnyújtók által való alkalmazása. Ilyen esetekben a kiképzésük és újraképzésük során támasztott követelményeknek azonosaknak kell lenniük a hivatásos segítségnyújtók hasonló irányú kiképzésének és újraképzésének követelményeivel. Mellkasi kompresszió A mellkasi kompresszió véráramlást idéz elő azáltal, hogy megnöveli a mellüregi nyomást és közvetlenül is összenyomja a szívet. Bár a jól kivitelezett mellkasi kompresszió során a systole-s vérnyomás elérheti a Hgmm-t, az alacsony diastole-s nyomás miatt a carotis tájékán a vérnyomás csak a 40 Hgmm-t ér el. A mellkasi kompresszió csekély mértékű de nélkülözhetetlen véráramlást biztosít az agy a szívizom számára, növelve ezzel a későbbi defibrilláció sikerességét. Különösen fontos a mellkasi kompressziók alkalmazása, ha a defibrilláció nem alkalmazható a szívleállást követő első 5 percben. A mellkasi kompresszió frekvenciájára, a kompresszió-lélegeztetés arányára, a munkaidőre (a mellkasra gyakorolt nyomás időtartamának a teljes ciklushoz képesti aránya) vonatkozó élettani ismeretek többsége állatkísérletek eredményein alapul. (1) A kompresszió minden egyes újrakezdése esetén a segítségnyújtó helyezze a kezeit a mellkas közepére késedelem nélkül. (2) A kompressziós ráta 100 nyomás percenként. (3) Felnőtt esetében a kompresszió során a mellkas 4-5 cm-rel süllyedjen meg. (4) Tegyük lehetővé a mellkas teljes felemelkedését minden kompresszió után. (5) A kompresszió és a kompressziók közötti szünet nagyjából egyforma hosszú legyen. (6) Minimalizáljuk a kompressziók közötti megszakításokat. (7) Ne diagnosztizáljunk a carotis, vagy a femoralis pulzus alapján. Nincs kielégítő bizonyíték arra, hogy a kezek speciális elhelyezkedése pozitívan befolyásolná a kompresszió hatásosságát CPR esetén. Régebbi ajánlások azt a módszert javasolták a helyes pozíció megtalálásához, hogy a segítségnyújtó helyezze az egyik ujját a szegycsont alsó végéhez, és fentről csúsztassa le a másik tenyerét, amíg az el nem éri az ujjat. Hivatásos segítségnyújtók képzése során bebizonyosodott, hogy ha azt az utasítást kapják, hogy helyezzék a mellkas közepére a tenyerüket és helyezzék rá a másik kezüket és ezzel párhuzamosan valaki demonstrálja nekik a helyes pozíciót, akkor is a kívánt pozíciót kapjuk, csak sokkal gyorsabban. Ez az oktatási módszer kiterjeszthető a nem hivatásos segítségnyújtók esetére is. A kompressziós ráta a sebességre utal nem pedig a percenkénti tényleges kompressziók számára. A percenként végrehajtott kompressziók száma függ a sebességtől de függ a megszakítások (lélegeztetésből adódó megállások) számától és időtartamától is. Egy nem kórházban történt újraélesztésről készült tanulmány szerint, míg a kompresszió rátája volt percenként addig a gyakori megszakítások miatt a kompressziók száma percenként 64 volt mindössze. Kompresszió-befúvás arány Emberen végzett vizsgálatok csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre a helyes kompresszió-befúvás arányról. Állatokon végzett vizsgálatokra támaszkodva a régebbi 15:2 arány

8 megemelése indokolt. Matematikai modellekkel számolva a 30:2 arány biztosítja a legjobb kompromisszumot a vér áramoltatása és az oxigenizációja között. Nem kórházi körülmények között, 30 mellkasi kompresszióra jutó két befúvás javasolt egyedül lévő segítségnyújtóknak felnőttek és gyermekek újraélesztésénél. Ez az arány segít minimalizálni a kompressziók közötti megszakításokat, segítségével elkerülhető a hiperventilláció és könnyebbé teszi a CPR oktatását és a megszerzett gyakorlati tudás megtartását. Csak kompresszióval végzett CPR Hivatásos és nem hivatásos segítségnyújtók egyaránt ellenérzéseket táplálnak a szájból-szájba történő lélegeztetéssel kapcsolatban számukra ismeretlen, hirtelen szívmegállással küszködő bajbajutottak esetében. Állatkísérletek igazolták, hogy a csak mellkasi kompresszióval végzett CPR a szívműködés leállását követő első pár percben ugyan olyan hatékony lehet, mint a lélegeztetéssel kombinált. Felnőttek esetében a lélegeztetés nélküli CPR lényegesen jobb esélyeket biztosít a túléléshez, mint ha egyáltalán nem történne CPR. Amennyiben a légutak nyitva vannak, a mellkas benyomása és újbóli felemelkedése légcserével járhat. Ez a minimális légcsere elégséges lehet a normális oxigenizáció fenntartásához CPR során. A segítségnyújtók éppen ezért alkalmazzanak legalább mellkasi kompressziót, ha nem tudnak vagy nem akarnak szájon át lélegeztetni, jóllehet a kombinált CPR jóval hatásosabb. CPR védett helyen A bajbajutott feje fölött áthajolva végzett CPR egyedül lévő segítségnyújtó esetében, és a terpeszben végzett CPR több segítségnyújtó esetében védett helyeken történő segítségnyújtásnál elfogadható módszerek. Stabil oldalfekvés A bajbajutott helyes testhelyzetére vonatkozólag nagyon sok variáció létezik, mindegyiknek megvan az előnye. Minden bajbajutott számára egyaránt tökéletes testhelyzet nem létezik. A testhelyzetnek stabilnak kell lennie, további elvárások a közel vízszintes elhelyezkedés, a fej szabad hozzáférhetősége és a mellkas tehermentesítése a légzés megkönnyítése miatt. A következő sorrend javasolt a helyes testhelyzet kialakításához: Távolítsa el a bajbajutott szemüvegét. Térdeljen le mellé és győződjön meg róla, hogy mindkét lába nyújtva van-e. Helyezze a magához közelebb lévő kart a fej fölé, a testtel párhuzamosan, kinyújtott állapotban, úgy hogy a tenyér felfelé legyen fordítva.(15. ábra) 15. ábra A távolabbi kart fogja meg és a mellkas felett áthúzva, a kézhátat érintse a közelebbi archoz (16. ábra). 16. ábra A másik kezével fogja meg a távolabbi lábat a térd fölött, és húzza fel úgy hogy a talp a földön maradjon (17.ábra). 17. ábra

9 Miközben a kezet az archoz nyomva tartja, húzza maga felé a lábat, hogy a bajbajutott a átforduljon az oldalára. A felülre került lábat hajlítsa be annyira, hogy a csípő és a térd megfelelő szögben álljon. Hajtsa hátra a fejet, hogy a légutak szabadok maradjanak. Igazítsa meg az arc alatt lévő kezet, hogy a fej hátrahajolva maradjon (18. ábra). 18. ábra Ellenőrizze rendszeresen a bajbajutott légzését. Ha a bajbajutott több mint fél órát kell, hogy maradjon ebben a helyzetben, akkor a fél óra letelte után fordítsa meg a másik oldalára, hogy az addig alul lévő kéz keringése helyreálljon Idegen test okozta elzáródás a légutakban (fuldoklás) Az idegen testek okozta légúti elzáródás (Foreign- Body Airway Obstruction), viszonylag ritkán előforduló, kezelhető probléma. Évente esetet regisztrálnak Angliában. Szerencsére ezek a balesetek csupán az esetek 1%-ban végződnek halállal. Felnőttek esetében a leggyakrabban különböző ételek okoznak ilyen típusú baleseteket. Gyermekeknél az esetek felében okozza étel a balesetet, míg a másik felében nem élelmiszer eredetű dolgok, például pénzérmék vagy játékok felelősek az elzáródásért. Gyermekek, és csecsemők esetében ritkán okoz halált az ilyen elzáródás. Angliában átlagosan évente 20 ilyen eset történik, ezeknek az eseteknek több mint a felében 1 évesnél fiatalabb az áldozat. Mivel a legtöbb esetben evés közben történik az elzáródás és így általában a bajbajutott körül lévők még időben észrevehetik a bajt, és segíthetnek, ebben a korai stádiumban a bajbajutott még képes lehet a válaszreakciókra. Felismerés Mivel a légúti elzáródás helyes felismerése elengedhetetlen a sikeres kezeléséhez, fontos hogy annak tüneteit ne keverjük össze egy szívroham, vagy egy ájulás, vagy egy betegség rohamának tüneteivel, tekintve, hogy ezek is járhatnak légzési rendellenességekkel, cianózissal, vagy ájulással. Az idegen testek okozhatnak enyhe vagy súlyos elzáródást. Az enyhe és a súlyos elzáródás jeleit és tüneteit a 1 tábla foglalja össze. A nem tudatvesztett bajbajutottat fontos megkérdezni arról, hogy fuldoklik-e. 1. Táblázat Az enyhe és a súlyos légúti elzáródás közötti különbségtétel (FBAO)a Enyhe Tünetek Súlyos elzáródás elzáródás Kérdés: Fuldoklik? Egyéb tünetek Igen Tud beszélni, köhög, lélegzik Nem tud beszélni, esetleg bólint Nem lélegzik/ ziháló légzés/ eszméletvesztés a Általános jelek elzáródás esetében: A roham étkezés közben jelentkezik; a bajbajutott esetleg a torkát fogja Felnőtt FBAO ellátási sorrend (Ez a sorrend alkalmazható 1 évesnél idősebb gyermekek esetében is) (19. ábra) 1 Ha a bajbajutott enyhe elzáródás tüneteit mutatja Biztassa köhögésre, de mást ne tegyen. 2 Ha a bajbajutott súlyos elzáródás tüneteit mutatja Alkalmazzon maximum öt hátba ütögetést a következő módon. o Álljon a bajbajutott mellé kicsit a háta mögött. o Támassza meg a mellkast az egyik kezével és döntse előre a felsőtestet, hogy amikor az idegen test elakadása megszűnik, az inkább a száj irányába haladjon, és ne kerüljön mélyebbre a légutakban. o Üsse meg erőteljesen a tenyerével a bajbajutott hátát a lapockák között maximum ötször. Ellenőrizze az ütések közben, hogy az idegen test nem távozott-e. A cél az elzáródás megszüntetése, nem pedig az öt ütés végrehajtása. Ha az öt ütés nem hoz változást, alkalmazzon gyomorszáj műfogást a következők szerint. o Álljon a bajbajutott mögé és ölelje át minkét karjával a has felső részénél. o Döntse előre a felsőtestet. o Szorítsa ökölbe az egyik kezét, és az öklét helyezze a kardnyúlvány és köldök közé. o Fogja meg a másik kezével az öklét, és hirtelen mozdulattal rántsa hátra és fölfelé mindkét karját. o Ismételje meg a mozdulatot maximum ötször. Amennyiben az elzáródás nem szűnik meg, felváltva alkalmazza a hátba ütögetést és a gyomorszáji műfogást. 3 Ha a bajbajutott időközben elveszti az eszméletét. Óvatosan fektesse le a fölre. Azonnal értesítse a mentőszervezetet. Kezdje el a CPR-t az 5b ponttól kezdődően. Elsősegélynyújtók a carotis pulzus érzékeléséhez megfelelő gyakorlattal és tapasztalattal, kezdjék el a

10 mellkasi kompressziók alkalmazását a pulzus megléte esetén is, fuldokló bajbajutottaknál. komplikációkat okozhatnak. Azokat a A légutak enyhe elzáródása bajbajutottakat akiknél tartós köhögés, vagy nehéz nyelés, vagy idegen test érzete a torokban fellép orvosi vizsgálatra kell küldeni. A gyomorszáji műfogás alkalmazása súlyos belső sérüléseket eredményezhet, ezért azoknak a bajbajutottaknak, akiknél ezt a módszert alkalmazták, mindenképpen orvosi vizsgálaton kell részt venniük. A köhögés alatt kialakuló magas nyomás esetleg eltávolíthatja az idegen testet. Enyhe elzáródás esetén durva beavatkozásnak minősül a gyomorszáji műfogás és a hátba ütögetés egyaránt, amelyek komplikációkat okozhatnak, káros hatásúak lehetnek. Az enyhe légúti elzáródás tüneteit mutató bajbajutottakat állandó megfigyelés alatt kell tartani, hogy amennyiben állapotuk rosszabbra fordul azonnal be lehessen avatkozni. A légutak súlyos elzáródása A fulladásos eseteket bemutató klinikai feljegyzések többnyire régiek vagy elbeszélésekre hagyatkoznak. Esetleírások alapján az eszméletüknél lévő felnőttek, vagy 1 évnél idősebb gyermekek esetében a teljes elzáródás hatásos kezelése a hát ütögetése, a gyomorszáji műfogás, vagy a mellkasi műfogás alkalmazása. Az esetek körül-belül 50 százalékában nem egyetlen típusú segítségnyújtás vezetett eredményre. A sikeresség esélyét növeli a három eljárás kombinált alkalmazása. Hullákon és altatott önkénteseken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a mellkasi műfogással nagyobb légzőrendszeri nyomást lehet előidézni, mint a gyomortájéki műfogással. A mellkasi műfogás tulajdonképpen megfeleltethető a mellkasi kompressziónak, éppen ezért a segítségnyújtókat arra kell oktatni, hogy ismert vagy feltételezett légúti elzáródásos bajbajutottaknál, amennyiben azok eszméletlenek, kezdjék meg a mellkasi kompressziók alkalmazását. A CPR során a légutak megnyitásakor mindig ellenőrizni kell a szájüreget, hátha a megnövekedett légzőszervrendszeri nyomás következtében az idegen test távozott. A hirtelen szívleállás, vagy az eszméletvesztés esetében a fulladás valószínűsége csekély, ezért az idegen test ellenőrzése a szájüregben nem minden esetben szükséges. Ujjal való tisztítás A vizsgálatok nem támasztják alá azt a gyakorlatot, melynek során a segítségnyújtó ujjal tisztítja meg a szájüreget a nem látható idegen testtől. Néhány esetben ez az eljárás a bajbajutott, vagy a segítségnyújtó sérüléséhez vezetett. A felsoroltak miatt a szájüreg ujjal való tisztítását csak látható idegen test esetében alkalmazzuk. Utókezelés és a mentőszervezetek informálása A légúti elzáródás sikeres elhárítása után is gyakran maradnak apró darabok az elzáródást okozó testből a felső vagy az alsó légutakban, amelyek később Gyermekek (lásd még 6. fejezet) és vízbefulladtak (lásd még 7cfejezet) újraélesztése A mellkasi kompresszió egyaránt fontos azokban az esetekben, amikor a szervezet oxigénszintje alacsonnyá vált - körül-belül 4-6 perccel a VF-et követő szívleállás után, vagy azonnal a fulladás miatti szívmegállás esetében. Az ezt megelőző ajánlások különbséget tettek az eset pathophysiologiája alapján, külön kezelve azokat az eseteket, amelyeknél feltételezhető a fulladás (vízbefulladás, trauma, mérgezés) miatti szívmegállás. Ezekben az esetekben 1 perces CPR-t javasoltak egyedül lévő segítségnyújtóknak, mielőtt elmennek a bajbajutott mellől segítséget kérni. Fontos megérteni, hogy sok gyermek azért nem kap CPR-t, mert a segítségnyújtók félnek az esetlegesen okozott sérülésektől. Ez a félelem nem megalapozott. Sokkal jobb, ha a felnőtt BLS eljárást alkalmazzuk gyermekek esetében, mint ha nem teszünk semmit. A segítségnyújtók képzése során világossá kell tenni, hogy a felnőtt eljárás alkalmazható nem lélegző és eszméletlen gyermekek esetében. Az alábbi apró változtatásokkal az eljárás még jobban alkalmazható gyermekek újraélesztésére. Végezzen öt befúvást a mellkasi kompressziók megkezdése előtt (felnőtt eljárás 5b) Az egyedül lévő segítségnyújtó végezzen 1 percig CPR-t, mielőtt elmenne segítséget kérni. A mellkast a kompresszió során annak egyharmadáig nyomja be. 1 évnél fiatalabb bajbajutott esetében két ujjal végezze a kompressziókat. Gyermekek esetében a kompressziót végezheti egy kézzel is, a harmad mélység elérése a lényeg. Ugyan ezek a változtatások alkalmazandóak vízbefulladás esetén is. Az öt befúvással való kezdés, és az 1 perces CPR segítségkérés előtt javíthatja az életben maradás esélyeit. Ezeket a módosításokat azoknak kell csak tanítani, akiknek speciális feladatuk van, mely feladat során találkozhatnak vízbefulladásos esetekkel (pl. vízimentők). A vízbefulladás könnyen felismerhető, de annak a felismerése, hogy a keringési rendszer zavarát esetleg trauma vagy mérgezés okozta már jóval nehezebb, ezért az utóbbi két eset gyanújakor is a normális eljárással kell kezelni a bajbajutottat.

11 19. ábra Felnőtt alap újraélesztés kiegészítése, vízi balesetekhez Bevezetés A vízbefulladás gyakori halálok Európában. Az oxigénhiány a leggyakoribb, és legveszélyesebb velejárója ezeknek az eseteknek. A végkimenetelt tekintve nagyon fontos a hypoxiában eltöltött időtartam hossza. Éppen ezért ilyen esetekben az oxigenizáció és a keringés minél gyorsabb helyreállítása az elsődleges feladat. A helyszínen történő azonnali újraélesztés elengedhetetlen a túléléshez és az idegrendszeri károsodások elkerüléséhez. A segítségnyújtó elsődleges feladatai, a CPR megkezdése, és a mentőszervezetek azonnali értesítése. A spontán légzéssel és keringéssel rendelkező bajbajutottak, a kórházi kezelés után jó eséllyel lesznek tünetmentesek. Statisztika Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint évente körül-belül ember halálát okozza vízbefulladás világszerte. További évi 1.3 millió életév veszik el vízbefulladás okozta tartós károsodások miatt. A vízbefulladásos balesetek 97%-a alacsony életszínvonalú országokban következik be ben, Angliában 427, az USA-ban pedig 4073 eset történt, ez 0,8 illetve 1,45 esetet jelent emberre vetítve. Európában a fiatal férfiak esetében a vízbefulladás a vezető baleseti halálok. Az alkoholos befolyásoltság az esetek 70%- ában mutatható ki. A jelen ajánlás az egyedi vízbefulladásos esetek ellátására koncentrál, nem pedig a vízi tömegkatasztrófák menedzsmentjére. Alap újraélesztés Vízből történő mentés és a kezelés Mindig ügyeljen saját testi épségére és minimalizálja az önre és a bajbajutottra leselkedő veszélyeket. Törekedjen arra, hogy ha lehetséges a fuldokló mentéséhez ne kelljen vízbe mennie Juttassa partra valamennyi fuldoklót és kezdje meg az újraélesztésüket amilyen gyorsan, és biztonságosan csak lehetséges. A gerinc nyaki sérülése nagyon ritka ezekben az esetekben (körül-belül 0,5%). Tekintve, hogy a vízben nehézkes rögzíteni a gerincet, ne töltsön ilyesmivel időt, hanem törekedjen a bajbajutott minél hamarabb történő partra juttatására. Helytelenül használt nyakgallér a légutak elzáródásához vezethet eszméletlen bajbajutottaknál. A feltételezhetően gerincsérült bajbajutottaknál is elsődleges a szárazföld elérése, és a CPR megkezdése (ez igaz arra az esetre is, ha nem áll rendelkezésre gerincágy), ekkor törekedjünk a gerincet érő behatások minimalizálására. A gerinc sérülése nem valószínűsíthető, csak abban az esetben, ha a baleset körülményei

12 erre utalnak, vagy ha egyéb komoly traumás sérülések is látszanak, például, ha a bajbajutott vízbe ugrott, vagy vízisíelt, vagy komoly sérülései vannak vagy alkoholos befolyásoltság érzékelhető. Amennyiben lehetséges a bajbajutottat vízszintes testhelyzetben emeljük ki a vízből, így csökkenthető a hypotenzió, vagy a keringés összeomlásának (kollapszus) kockázata. Lélegeztetés A vízbefulladásos esetek ellátásánál az első, és legfontosabb teendő a hypoxia megszüntetése. Lélegeztetés azonnali alkalmazása jelentősen növeli a túlélés esélyét. Az oxigénhiányos bajbajutottaknál kezdje meg a lélegeztetést, amint a légutakat megnyitotta, és biztonságba helyezet magát. Ez sekély vízben is lehetségessé válhat. A bajbajutott orrának befogása akadályokba ütközhet ezért a szájból-szájba lélegeztetés elfogadható alternatívájaként ilyenkor az orron-át történő lélegeztetés alkalmazható. Ha a képzettsége erre kiterjed, elkezdheti a lélegeztetést mélyebb vízben is, remélhetőleg valamilyen vízen úszó mentőeszköz segítségével. Ilyen mentőeszköz hiányában is lehetséges a lélegeztetés. Mély vízben történő lélegeztetésre nem kiképzett segítségnyújtók ne próbáljanak ilyen módon segítséget nyújtani. Amennyiben a bajbajutottnak nincs spontán légzése, a légutak megnyitása után alkalmazzon lélegeztetést 1 percig. Ha a bajbajutott légzése nem indul meg, a további segítségnyújtást a parttól való távolság határozza meg. Ha a bajbajutott partra juttatása feltételezhetően kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe, akkor induljon el vele a part felé, és lélegeztesse menet közben. Ha ez az idő több mint 5 perc, akkor lélegeztesse még 1 percig, majd jutassa partra, amilyen gyorsan csak lehetséges. Ilyenkor ne töltsön időt a menet közbeni lélegeztetéssel. A légutak víztől való megszabadítására nincs szükség. A vízbefulladásos eseteknél a légutakba csak elenyésző mennyiségű víz kerül, ami gyorsan felszívódik a keringésben. A víz eltávolítása a légutakból bármilyen más módon, mint leszívással, körülményes és veszélyes. A gyomorszáji műfogás alkalmazása a gyomortartalom kihányásához vezethet, amely során annak darabjai a légutakba kerülhetnek, ezért ezt a módszert ne alkalmazza, hacsak nem egyértelmű az idegen test által okozott légúti elzáródás. Mellkasi kompresszió Amint a bajbajutottat eltávolította a vízből, ellenőrizze annak légzését. Amennyiben a segítségnyújtó képzettsége azt lehetővé teszi ellenőrizze a pulzust is, jóllehet ez még nehezebb vízbefulladás esetében, különösen hideg vízben történt baleset során. Ha bajbajutott nem lélegzik, kezdje meg a mellkasi kompressziók alkalmazását. A mellkasi kompresszió nem alkalmazható vízben. Defibrilláció Ha a bajbajutott nem reagál, nem lélegzik, és defibrillátor található a helyszínen, alkalmazza azt. A defibrillátor érintkezőit szárazra törölt bőrfelületre kell elhelyezni a megfelelő tapadás miatt. A defibrillátor hangjelzéseinek megfelelően alkalmazza a sokkokat. Amennyiben a bajbajutott maghőmérséklete 30 o C alatti, csak háromszor próbálkozzon, és csak az után hajtson végre további próbálkozásokat, miután a maghőmérséklet 30 o C fölé emelkedik. Hányás az újraélesztés során A gyomortartalom kihányása gyakran előfordul vízbefulladtak újraélesztése során, ez nagymértékben megnehezítheti a légutak átjárhatóságának fenntartását. Egy tanulmány szerint a mesterséges lélegeztetés során az esetek kétharmadában előfordult hányás, a mellkasi kompresszió és lélegeztetés együttes alkalmazása során, pedig a bajbajutottak 87%-nál jelentkezett ez a probléma. Abban az esetben, ha a bajbajutott hányni kezd, fordítsa a fejét oldalra, és távolítsa el a hányadékot a szájából, amennyiben lehetséges leszívással. Ha gerincsérülés gyanúja áll fenn, akkor görgesse az egész testek az oldalára, ügyelve arra, hogy a fej, a nyak és a felsőtest egymáshoz képesti viszonya közben ne változzon. Ehhez a művelethez több segítségnyújtó szükséges. Az újraélesztés feladása A bajbajutott újraélesztésének feladása, abbahagyása mindig nehéz döntés. Semmilyen biztos módszer nem áll rendelkezésre annak 100%-os biztonságú eldöntésére, hogy az újraélesztési próbálkozások mikor válnak reménytelenné. A helyszínen meghozott ilyen döntés később gyakran bizonyul tévesnek. Folytassa az újraélesztést egészen addig, amíg az 1. sikeres nem lesz, 2. magasabb szintű segítség a helyszínre nem érkezik, 3. ki nem fullad. Több mint 60 percig víz alatt lévő bajbajutottak is felépülhetnek maradandó idegrendszeri károsodás nélkül.

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2 Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a használati

Részletesebben

BALANCE BOARD. Használati utasítás

BALANCE BOARD. Használati utasítás BALANCE BOARD Használati utasítás 1. A Balance Board biztonságos használata. 1.1 A biztonságos használatról Reméljük, hogy minden használó biztonságosan fogja tudni irányítani a kétkerekű Balance Board-ot,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3.

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. 10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. Ellenjavallatok. 2.4.Mellékhatások. 2.5.Szimbólumok. 3.

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

h á z t a r t á s i k é s z ü l é k e k Használati útmutató

h á z t a r t á s i k é s z ü l é k e k Használati útmutató h á z t a r t á s i k é s z ü l é k e k Használati útmutató Tartalomjegyzék Biztonsági tudnivalók...3 Az útmutatóról...5 A készülék kicsomagolása...5 Tartozéklista és szabályozó elemek...6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ...7

Részletesebben

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése.

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. 1. Bevezetés. A gépek biztonsága tekintetében az EU.ban több szintű szabványrendszer van kialakítva, amely a gépek lehető legszélesebb körét

Részletesebben

Napfénylámpa Használati utasítás

Napfénylámpa Használati utasítás TL60 H Napfénylámpa Használati utasítás Beurer GmbH Söflinger Str. 218 D-89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de email: kd@beurer.de Tartalom 1 megismerése...

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

9IN1 GYÉMÁNT DERMABRÁZIÓ 81MICROD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

9IN1 GYÉMÁNT DERMABRÁZIÓ 81MICROD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 9IN1 GYÉMÁNT DERMABRÁZIÓ 81MICROD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Figyelmeztetés Köszönjük, hogy cégünk termékét használja. Annak érdekében, hogy tökéletes hatást érjen el, a következőket ajánljuk: Kérem, olvassa

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást!

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! Professor Kisméretű sütő PT250B Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! A készüléket kizárólag otthonában, háztartásbeli célokra alkalmazza!

Részletesebben

LACETTI ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV

LACETTI ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV LACETTI ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV CSAK EURO DIESEL EN 590!* Az Ön gépkocsijának dízelmotorját az autóipari kutatások legújabb eredményei alapján fejlesztették ki, így magas műszaki színvonalat és kifinomult

Részletesebben

ELSİSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSİSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSİSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2012 Tartalomjegyzék BEVEZETİ...4 A MENTİHÍVÁSRÓL...4 BALESETI HELYSZÍN...5 A SÉRÜLT KIMENTÉSE...7 RAUTEK-FÉLE MŐFOGÁS...7 BUKÓSISAK ELTÁVOLÍTÁSA...8

Részletesebben

MELLKASI KOMPRESSZIÓS RENDSZER

MELLKASI KOMPRESSZIÓS RENDSZER MELLKASI KOMPRESSZIÓS RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU 100901-15 A. változat, érvényes: CO J2665 2014 Jolife AB LUCAS 2 mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató 2 Köszönjük, hogy a LUCAS TM 2

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Kábítás 1. Cél 1.1.Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. -a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan

Részletesebben

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 IST 03 C 341-02 TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: WEEVSY1909.0 Sorszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Részletesebben

Familiáris mediterrán láz

Familiáris mediterrán láz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Familiáris mediterrán láz Verzió 2016 1. MI AZ FMF 1.1 Mi ez? A familiáris mediterrán láz (Familial Mediterranean Fever, FMF) egy genetikailag öröklődő betegség.

Részletesebben

A képernyős munkahely kialakításának minimális követelményei. Általános rendelkezés. Képernyő. Billentyűzet. Munkaasztal vagy munkafelület.

A képernyős munkahely kialakításának minimális követelményei. Általános rendelkezés. Képernyő. Billentyűzet. Munkaasztal vagy munkafelület. A képernyős munkahely kialakításának minimális követelményei Általános rendelkezés A képernyős berendezést úgy kell kialakítani, üzembe helyezni, illetve üzemben tartani, hogy rendeltetésszerű használat

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10 Hírlevél 2011/4. Tartalomjegyzék 1./Összefoglaló a bankok, illetve a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások foglalkoztatási gyakorlatának akcióellenőrzéséről 3 2./Húsipari- húseldolgozó

Részletesebben

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 IST 03 C 821-01 ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS HU Fordított anyag az (olasz nyelvű) eredeti alapján. Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: PFEVEX73813.0 Sorszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Részletesebben

Stroke Szövetség Európáért Nyilatkozat. Egy olyan világért, ahol kevesebb a stroke, és akit érint a stroke, minden szükséges segítséget megkap.

Stroke Szövetség Európáért Nyilatkozat. Egy olyan világért, ahol kevesebb a stroke, és akit érint a stroke, minden szükséges segítséget megkap. Stroke Szövetség Európáért Nyilatkozat Egy olyan világért, ahol kevesebb a stroke, és akit érint a stroke, minden szükséges segítséget megkap. Kindly supported by The Stroke Alliance for Europe retains

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

LÉGCSATORNÁS LÉGKONDICIONÁLÓ

LÉGCSATORNÁS LÉGKONDICIONÁLÓ LÉGCSATORNÁS LÉGKONDICIONÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR TARTALOM 1. MŰKÖDTETÉS ELŐTTI TUDNIVALÓK... 2 1.1. Biztonsági óvintézkedések... 2 1.2. Az alkatrészek neve... 3 2. MŰKÖDTETÉS...

Részletesebben

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK Tilos áram alatt levő készüléket üzembe helyezni. Az üzembe helyezést és a szervizelést/javítást szakembernek kell végeznie, a gyártó előírásaival és a helyi biztonsági normákkal

Részletesebben

Carevo HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Carevo HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Carevo HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 04.BA.08_9HU 2014. Szeptember...with people in mind FIGYELMEZTETÉS A sérülés elkerülése érdekében a termék használata el tt mindig olvassa el ezt a használati útmutatót és a

Részletesebben

Többfunkciós cumisüveg melegítő

Többfunkciós cumisüveg melegítő Többfunkciós cumisüveg melegítő HU Tartalom Bevezetés.... 2 Biztonsági utasítások és figyelmeztetések.... 3 Leírás.... 7 Használat.... 8 A készülék tisztítása és a vízkő eltávolítása.... 10 Műszaki adatok...

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József,

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Lakossági Egészségfelmérés OLEF2000 KUTATÁSI JELENTÉS Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Epidemiológiai Központ kiadványa 2002. július Dokumentum kutatási sorszáma:

Részletesebben

Kézi forgácsolások végzése

Kézi forgácsolások végzése Gubán Gyula Kézi forgácsolások végzése A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 KÉZI FORGÁCSOLÁSOK

Részletesebben

Villamos szakmai rendszerszemlélet

Villamos szakmai rendszerszemlélet Villamos szakmai rendszerszemlélet A rendszerszemlélet szükségessége és alapjai Egy 80-as évekbeli és egy mai, korszerűnek tekinthető családi- vagy társasházi lakóépületben található vezetékrendszerek

Részletesebben

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok 2006-ra végre egy új rendelettel szabályozták az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági felülvizsgálatok rendszeres elvégzését. Az alábbiakban az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének

Részletesebben

Elektromos gőz sterilizáló

Elektromos gőz sterilizáló Tartalom Bevezetés.... 2 Biztonsági utasítások és figyelmeztetések.... 3 Leírás.... 6 Előkészítés sterilizáláshoz.... 7 Használat.... 7 A készülék tisztítása és a vízkő eltávolítása.... 8 Műszaki specifikáció....

Részletesebben

ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal

ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal 1 A h szivattyú használata 2 1.1 A kezel felület bemutatása... 2 1.2 A kezel felület használata... 2 1.3 Be- és kikapcsolás... 3 1.4 A h mérséklet

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Kawasaki-kór Verzió 2016 1. MI A KAWASAKI-KÓR 1.1 Mi ez? Erről a betegségről Tomisaku Kawasaki japán gyermekorvos (akiről a betegséget elnevezték) számolt

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, ami lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Egészségpolitikai Szótár

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Egészségpolitikai Szótár Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Egészségpolitikai Szótár 2014 1 Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Összeállították: Egészségügyért Felelős

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre, az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64 RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT 65 A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA 65 Kezelőlap... 65 Professzionális vasaló... 65 Háztartási vasaló... 65 ELŐKÉSZÍTÉS

Részletesebben

Segédeszköz a medencealapi izmok tréningjéhez Használati utasítás

Segédeszköz a medencealapi izmok tréningjéhez Használati utasítás AQUAFLEX Segédeszköz a medencealapi izmok tréningjéhez Használati utasítás 1 Ebben a kis füzetben minden fontos, lényegi információt megtalál ahhoz, hogy az AQUAFLEX hüvelyi súlyokat eredményesen tudja

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. ÁPRILIS

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. ÁPRILIS VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2015. ÁPRILIS T A R T A L O M: 1. Lakásbetörések, hétvégi ház betörések, védekezési lehetőségek 2. Tanácsok gyalogosoknak 1. Lakásbetörések, hétvégi

Részletesebben

Szerelési és karbantartási

Szerelési és karbantartási Mindig az Ön oldalán Szerelési és karbantartási útmutató Opalia C 11 E-B Opalia C 14 E-B HU Tartalom Tartalom 1 Biztonság... 3 1.1 Kezelésre vonatkozó figyelmeztetések... 3 1.2 A személyek szükséges képesítése...

Részletesebben

Területi Szakértői Csoport. Bentlakásos Idősellátás

Területi Szakértői Csoport. Bentlakásos Idősellátás Területi Szakértői Csoport Bentlakásos Idősellátás 2010. november 30. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. Szakértők: Dr. Egervári Ágnes Czibere Károly Panker Mihály Sztenderdek az idősek

Részletesebben

Henoch Schönlein Purpura

Henoch Schönlein Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Henoch Schönlein Purpura Verzió 2016 1. MI A HENOCH SCHÖNLEIN PURPURA 1.1 Mi ez? A Henoch Schönlein purpura (HSP) a nagyon kis erek (hajszálerek) gyulladásával

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet használni. A jármű össztömege

Részletesebben

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5 Automatatöltő és tesztműszer 12.8V-s (4x 3,2V) LiFePO4 lítium-vas-foszfát, 2Ah és 100Ah közötti kapacitású akkumulátorokhoz Modell: TM290 / TM291 Ne használja NiCd, NiMh vagy nem újratölthető akkumulátorokhoz!

Részletesebben

BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA. Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Idısügyi Koncepciója

BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA. Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Idısügyi Koncepciója BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA Készítette: Szokoli Erzsébet (Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ, intézményvezetı) Elfogadta 114/2013. (V. 30.) számú határozatával

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. 2016. évi országjelentés Magyarország

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. 2016. évi országjelentés Magyarország EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.26. SWD(2016) 85 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM 2016. évi országjelentés Magyarország amely a makrogazdasági egyensúlyhiányok megelőzésével és kiigazításával

Részletesebben

EL SZÓ. Köszönjük, hogy a Chevrolet márkát választotta!

EL SZÓ. Köszönjük, hogy a Chevrolet márkát választotta! EL SZÓ Ez a kézikönyv megismerteti Önt új személygépkocsijának kezelésével és karbantartásával, és fontos biztonsági tudnivalókkal is szolgál. Kérjük, figyelmesen olvassa el és tartsa be az ajánlásokat,

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

MIKOR GONDOLJUNK ÉLELMISZER KÖZVETÍTETTE MEGBETEGEDÉSRE? (közismert néven ételmérgezésre, ételfertızésre)

MIKOR GONDOLJUNK ÉLELMISZER KÖZVETÍTETTE MEGBETEGEDÉSRE? (közismert néven ételmérgezésre, ételfertızésre) MIKOR GONDOLJUNK ÉLELMISZER KÖZVETÍTETTE MEGBETEGEDÉSRE? (közismert néven ételmérgezésre, ételfertızésre) Az élelmiszer fogyasztására visszavezethetı megbetegedések száma Magyarországon a becslések szerint

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? A diagnózis főként klinikai tünetek alapján állítható fel. 1-5 év is eltelhet,

Részletesebben

A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF)

A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF) A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF) A DMGO Kft. webáruházán keresztül történő vásárlással kapcsolatos főbb információk A DMGO Korlátolt Felelősségű Társaságtól

Részletesebben

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében I R Á N Y E LV E K 1. Általános elvek A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BUGGY PRIM GYERMEKKOCSI

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BUGGY PRIM GYERMEKKOCSI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BUGGY PRIM GYERMEKKOCSI szimbolikus fotó Figyelem! Kérjük, az eszköz átvétele előtt győződjön meg arról, hogy: - A jótállási jegy és annak minden szelvénye a kiszolgáló által szabályszerűen

Részletesebben

Baleseti felépülés biztosítás. élet- és balesetbiztosítás

Baleseti felépülés biztosítás. élet- és balesetbiztosítás Baleseti felépülés biztosítás élet- és balesetbiztosítás Ez az összefoglaló segít megismerni az NN Életút programjának részét képező Baleseti felépülés biztosítás főbb jellemzőit, és bemutatja Önnek a

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN KEZELÉSI KÉZIKÖNYV KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN Őrizze meg ezt a kézikönyvet, hogy később is elolvashassa FUJITSU GENERAL LIMITED FJ_OM_AUYA_36-45LATN_9378015012_hu TARTALOM BIZTONSÁGTECHNIKAI

Részletesebben

Kezelési utasítás AMAZONE. ZA-X Perfect 602 ZA-X Perfect 902 ZA-X Perfect 1402. ZA-XW Perfect 502. Műtrágyaszóró

Kezelési utasítás AMAZONE. ZA-X Perfect 602 ZA-X Perfect 902 ZA-X Perfect 1402. ZA-XW Perfect 502. Műtrágyaszóró Kezelési utasítás AMAZONE ZA-X Perfect 602 ZA-X Perfect 902 ZA-X Perfect 1402 ZA-XW Perfect 502 Műtrágyaszóró MG2814 BAG0044.5 09.15 Printed in Germany Az első üzembevétel előtt kérjük, olvassa el és tartsa

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Actrapid InnoLet 100 NE/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban Humán inzulin (rdns)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Actrapid InnoLet 100 NE/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban Humán inzulin (rdns) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Actrapid InnoLet 100 NE/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban Humán inzulin (rdns) Mielőtt elkezdené alkalmazni inzulinját, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

JBY 76. H Digitális gőzsterilizáló Használati útmutató. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.

JBY 76. H Digitális gőzsterilizáló Használati útmutató. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer. H JBY 76 H Digitális gőzsterilizáló Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.de Magyar Tartalom 1 A készülék ismertetése...2 2 Jelmagyarázat...2

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Betegtájékoztató: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/V

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/V HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/V VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK Figyelem Kérjük, az eszköz átvétele előtt győződjön meg arról, hogy: - A jótállási jegy és annak minden szelvénye a kiszolgáló által szabályszerűen

Részletesebben

MŰSZAKI ADATOK GARANCIA

MŰSZAKI ADATOK GARANCIA MŰSZAKI ADATOK Modell száma:...885-ck1 Pontosság:... 0,25mm/M(±6,25mm 25 méteren) Hatótávolság:...50 méter Ideális távolság:...15-25 méter Jelzőpont mérete 20 méteren:... Ø 6mm Lézer dióda:... II. osztály

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kiirtásához

Állatvédelmi útmutató az állatok kiirtásához Állatvédelmi útmutató az állatok kiirtásához I. Állatleölési cselekvési terv Az állatokat a leölés és a kapcsolódó műveletek során meg kell kímélni minden elkerülhető fájdalomtól, szorongástól vagy szenvedéstől.

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 GERINCKÍMÉLET Kedves Betegünk! Összeállítottunk Önnek egy tájékoztató füzetet arról, hogy hogyan kímélheti hatékonyan gerincét. Természetesen tanácsaink hasznára válnak

Részletesebben

devireg 850 Szerelési utasítások

devireg 850 Szerelési utasítások HU devireg 850 Szerelési utasítások Svensk Dansk Finsk Norsk 1 Tartalom: 1. Szerelési utasítások.................................... 1.a. Az érzékelőket tartó tokok elhelyezése............... 1.b. Az érzékelő

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Táblázat. 1 Előmosogatás hideg Késleltetés Később elmosogatandó edények. 4,0 0,03 14. 2 Gyors 45 C Késleltetés. 3 Eco 2) 50 C Késleltetés

Táblázat. 1 Előmosogatás hideg Késleltetés Később elmosogatandó edények. 4,0 0,03 14. 2 Gyors 45 C Késleltetés. 3 Eco 2) 50 C Késleltetés Gyors útmutató Táblázat PROGRAMVÁLASZTÓ GOMB Addig nyomja meg (ismételten) a Programok gombot, amíg fel nem gyullad a kívánt program jelzőfénye (lásd alább a Programtáblázat c. részt). START/FOLYTATÁS

Részletesebben

Beszerelési és beüzemelési kézikönyv

Beszerelési és beüzemelési kézikönyv SOLARTHERMIE - SOLAR THERMAL - SOLAR TÉRMICA- SOLAIRE THERMIQUE - SOLARE TERMICO Beszerelési és beüzemelési kézikönyv Digitális szolár vezérlés 2 bemenet, 1 kimenet 719450 HU 719.450 Z01 06.33 Subject

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

6304 3562 2005/06 HU A

6304 3562 2005/06 HU A 6304 3562 2005/06 HU A kezelő részére Kezelési utasítás Logano plus GB312 kondenzációs gázkazán A kezelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Az Ön biztonsága érdekében....................................

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Dalacin C 150 mg kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 7470 WHIZZ 100, IN 7471 SAFFARI 100

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 7470 WHIZZ 100, IN 7471 SAFFARI 100 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 7470 WHIZZ 100, IN 7471 SAFFARI 100 KÖSZÖNJÜK, HOGY MEGVÁSÁROLTA TERMÉKÜNKET! FONTOS! FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ EGÉSZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT A ROLLER ÖSSZESZERÉLÉSE ÉS HASZNÁLATA

Részletesebben

TsT-11 Torsion Semiconductor Technic térharmonizáló

TsT-11 Torsion Semiconductor Technic térharmonizáló 1 TsT-11 Torsion Semiconductor Technic térharmonizáló I. A Torsion Semiconductor Technic ismertetése A Torsion Semiconductor Technic (torziós félvezető technika) egy újfajta elektromágnesesség előállítására,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA

AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA 2005.9.12. L 235/1 II (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) TANÁCS FORDÍTÁS AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA ( 1 ) ( 1 ) A Tanács írásbeli eljárással

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Jogszabályi háttér:

Tartalomjegyzék. Jogszabályi háttér: Tartalomjegyzék 1. Célok, funkció 2. Célcsoport, megvalósulási kritériumok 3. Alapelvek 4. Garanciális elemek - jogok és kötelezettségek 5. Szervezeti felépítés 6. Személyi feltételek, munkarend 7. A szolgáltatás

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

MG music H Shiatsu zene-ülésrátét Használati útmutató

MG music H Shiatsu zene-ülésrátét Használati útmutató MG music H H Shiatsu zene-ülésrátét Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +9 (0)731 / 39 89-1 Fax: +9 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Csomagolás

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Javaslat települési és kistérségi szociális szolgáltatástervezési koncepciók jóváhagyására

Részletesebben

Testzsír monitor BF 306-os MODELL

Testzsír monitor BF 306-os MODELL Testzsír monitor BF 306-os MODELL Köszönjük, hogy az OMRON BF306 testzsír monitort választotta. A helyes és biztonságos használat érdekében, kérjük szánjon pár percet a használati útmutató elolvasására.

Részletesebben

A kritikus állapotú beteg helyszíni ellátása

A kritikus állapotú beteg helyszíni ellátása A kritikus állapotú beteg helyszíni ellátása Az előadás Dr. Erőss Attila: Riasztó állapotú beteg felismerése című előadásának felhasználásával készült. Szabó János dr. SE. Családorvosi Tanszék (prof. Dr.

Részletesebben

BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016

BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016 BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016 Jellege: Budapest, XI. kerület Műegyetem rakpart területén kerül megrendezésre, a Dunai Regatta elnevezésű egyetemi sport- és kulturális rendezvény, színpadi aktivitásokkal

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - HU IN 3883 insportline Easy step (KLJ-303) multifunkciós stepper

Felhasználói kézikönyv - HU IN 3883 insportline Easy step (KLJ-303) multifunkciós stepper Felhasználói kézikönyv - HU IN 3883 insportline Easy step (KLJ-303) multifunkciós stepper FONTOS! A berendezés első használata előtt figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót. Őrizze meg a használati

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv rendszerű inverter klímaberendezések FXDQ20PBVE FXDQ25PBVE FXDQ32PBVE FXDQ40NBVE FXDQ50NBVE FXDQ63NBVE FXDQ20PBVET FXDQ25PBVET FXDQ32PBVET FXDQ40NBVET FXDQ50NBVET FXDQ63NBVET A 2 2 3 5 9 8 0 4 7 6 6 B

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BluWash BW-103 R KÉSZÜLÉKHEZ AZ ELEKTROMOS BALESETEK KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN! 1. Biztonságos, földelt konnektor használatával helyezze üzembe a készüléket! 2. Vigyázzon,

Részletesebben