Gabonafehérjék és toxintartalom II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gabonafehérjék és toxintartalom II."

Átírás

1 (A korábban megjelent cikk elérhető itt) A következő kísérletsorozatból a fuzáriumprogramból származó előnemesítési anyag fehérjetartalmát (Mininfra Smart GT), illetve a termésadatokat mutatjuk be. Itt jelzem, hogy a Szilárd a járványos 2016-os évben is erős kontroll volt, ezt az 1. ábrán a kontrollszintet mutató nagy kék négyszög jelzi. Látható, hogy szignifikáns negatív korreláció van a termés és a fehérje között (ami nem új, de különböző programokban másként alakul). Látható, hogy számos törzs jobb termést adott, mint a Szilárd, amelyen csak mérsékelt sárgarozsda- és levélfoltosság volt ebben a tenyészkertben. A tőlünk származó anyagok ezzel szemben lényegesen jobb sárgarozsda-, levélrozsda- és levélfoltosság- ellenállósággal rendelkeztek. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a legnagyobb termőképesség, amely még 100 százalék felett volt, egy 17,2 százalék fehérjét tartalmazó törzsünkben fordult elő. A legnagyobb fehérjetartalom 18,8 százalék volt, de már csak 80 százalék körüli terméssel. Ebből a kísérletből úgy látszik, hogy számos százalék közötti törzs van, amelyek termése eléri a kontroll szintjét vagy meghaladja azt. 1. oldal (összes: 8)

2 A B törzsek esetében (2016) más a kép (2. ábra). Ez 2 kilométerre volt a kevésbé fertőzött prebreeding tenyészkerttől. Itt már a kontrollok is szenvedtek a sárgarozsdától, és mivel a programunkból származó törzsek levélzete egészséges volt, érthető a sok esetben a kontrollnál 2. oldal (összes: 8)

3 nagyobb termés. Azt természetesen nem gondoljuk, hogy ez a genetikai termőképességet is jelenti, itt az lesz az érdekes, hogy egy járványmentes évben hogyan alakul ez az adatsor. Érdemes megemlíteni, hogy a kontroll fajták százalék fehérjét adtak, ami a GK Csillag és a GK Ati esetében nem rendkívüli, a Szilárdnál viszont meglepően jó. A legnagyobb értékek a 19 százalékos fehérjetartalmat is meghaladták, a legkisebb mindössze 10,2 százalék volt. Az adatokból az is látszik, hogy a különböző betegségekkel szembeni ellenállóság nem mutat szignifikáns összefüggést a termőképességgel, jórészt azért, mert a törzsek túlnyomó része tünetmentes volt, így a terméskülönbségeket egyéb tényezőkkel kell magyarázni. Az idén a kép kicsit más (3. ábra). Bár a fejtrágyázás a szokott mennyiségben és időben megtörtént, de a szárazságban messze nem hatott olyan mértékben, mint kellett volna. A kísérleti átlag 14,5 százalékról 1 százalékkal kisebb volt, viszont a kontrollok átlagai a GK Szilárdnál 11,05 százalék volt, a tavalyinál 3,5 százalékkal kisebb érték, de az Altigo 10,68 és az Mv Nádor 11,14 százalék volt. A maximális értékek is csökkentek, a legnagyobb fehérjetartalom is 2 százalékos csökkenést mutatott, míg a minimum 9,3 százalékot mutatott. Ezekhez képest a nagyszámú százalékos törzs biztató, különösen az, hogy ezzel a fehérjetartalommal hét törzs elérte a Nádor termését, annál lényegesen magasabb fehérjeterméssel. Nyilván az ennél nagyobb fehérjetartalomnak már van termésára is. Ezek az adatok azért különösen fontosak, mert 2017-ben gyakorlatilag nem voltak betegségek, csak a tenyészidő vége felé lehetett néhány százalék levélrozsdát látni néhány törzsön. Fontos, hogy az adott fehérjetartalomnál igen nagy a termésvariabilitás, ami nem kórtani okokra vezethető vissza, vagyis ki lehet választani azokat a törzseket, amelyek megfelelő mennyiségű fehérjét adnak viszonylag kis termésáldozattal. Hol tart a nemesítés? A 1. táblázatban bemutatunk egy sor olyan búza genotípust, amelyeket betegség-ellenállóságra, magasabb fehérjetartalomra, s amennyire lehetett, kontroll közeli termőképességre szelektálni. Míg a kontrollok akár 75 százalékos szemfertőzöttséget is mutatnak, kombinációmegjelöléssel azokat a törzseket mutatjuk, ahol a fehérjetartalom magas, a betegségadatok alacsonyak. Kalászfuzáriumban a legellenállóbb törzsek 1 százalék alatti értéket mutatnak, ezek a már közepes (30% körüli szemfertőzöttség) ellenállósággal rendelkező kontrollokhoz képest is nagyságrendi előrelépést jelentenek. A fogékony anyagoknál a sárgarozsda 3. oldal (összes: 8)

4 és levélrozsda 100 százalékos fertőzést is mutatott, azaz járvány volt. Itt gyakori az immunitás szintű ellenállóság (0 érték), vagy a mérsékelten ellenálló rezisztenciatípus (mr) nyomokban, de legfeljebb néhány százalékban kimutatható fertőzéssel. A levélfoltosság (többnyire Septoria tritici) ugyancsak nehezen kezelhető, a fogékony genotípusokon az százalékos fertőzés sem ritka. A minőség nagyrészt a Tiszatájból (Ttj), a sárgarozsda-ellenállóság (Yr 17) a Renan francia fajtából (RC103) és az amerikai anyagokból ered (Arge, F569, FO1302GP3-1/3), a fuzárium-ellenállóság a Sumai 3-ból (Sum-3), a Nobeoka Bozuból (NB), az említett amerikai anyagokból ered. A levélrozsda-ellenállóság tekintetében az RC103 kiváló forrás (LR37), de számos más fajtából is eredhet. A szegedi búzafajták közül közepes fuzárium-ellenállóságról beszélve érdemes megemlíteni a GK Csillag, a GK Fény, a GK Körös, a GK Pilis és a GK Bakony fajtákat, viszont az összes tritikálé (GK Maros, GK Rege, GK Szemes) jobb, mint a már említett búzafajták, nagyjából a Bakonnyal vannak egy szinten. A búza kalászvédelmével három évtizede foglalkozunk. A növényvédelmet illetően felhívjuk a figyelmet egy igen fontos tényre. Egy négyéves kísérletben különböző érzékenységű genotípusokkal végeztünk nagyüzemi kísérletet kalászfuzárium ellen (4. ábra). A fogékony fajtán a legjobb szerek 78 és 85 százalékos csökkenést okoztak a DON tekintetében a saját kontrolljához képest, a legkisebb 4. oldal (összes: 8)

5 csökkenést a 26 és 35 százalékos érték jelzi. Mivel a saját kontrolljához viszonyítottuk, ezért a kontrollnál 0 értéket kapunk. Ugyanezen kontrollhoz képest a közepesen fogékony fajtán már lényegesen nagyobbak a toxincsökkenési értékek, 58 és 87 százalék között változnak. A rezisztencia önmagában 42 százalékos csökkenést okozott, a fungicidek hatása ehhez adódott hozzá. Ha a GK Fényt nézzük, akkor a kontroll érték már 80 százalék, azaz a fogékony fajtához képest már 80 százalék a nyereség, és erre rakódik rá a fungicidhatás, ami a legjobb esetben 98 százalékot is elér. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a nagyon fogékony fajtánál, ha százalékos toxincsökkenést el is tudnak érni a leghatékonyabb szerek, a megmaradó toxin még mindig lehet a toxinhatárérték 2-3-szorosa is. A közepesen fogékony fajtánál sokkal szélesebb szerválaszték alkalmas lehet a kívánt csökkenés elérésére, de még mindig a hatékonyabb szerek felhasználása javasolt. A közepesen ellenálló védelem nélkül még elérheti a határértéket, akár kétszeresen is, de a legjobb fungicidek már 1,25 mg/kg alá szorították a DON-tartalmat, így minden további manipuláció nélkül is alkalmas a termény az élelmiszerbiztonsági kritériumok betartására. Ahol nem, ott a maradék DON-tartalom legfeljebb 1,5-17 mg/kg volt, amit egyszerű tisztítással már a gyengébb fungicideknél is kezelni lehet. A lényeg, hogy a rezisztenciaszint kormányozza az adott fajta védhetőségét, azaz az adott szer hatása nagymértékben fungicidfüggő, de ezt a fajtatulajdonságok is befolyásolják, s ez az ábrából is jól látszik. Kukorica Az első kísérletben 10 szegedi és 10 újvidéki hibridet teszteltünk két éven át, két termőhelyen (2. táblázat). Minden kórokozóból 2-2 izolátumot alkalmaztunk, a búzával szerzett tapasztalatok alapján. Jól látszik, hogy a F. graminearum volt a legfertőzőképesebb, a F. culmorum és a F. verticillioides hasonló szinten áll, és az A. flavus fertőzött a legkevésbé. A három fuzáriumfajjal kapcsolatos összefüggések hasonlóan alakultak, viszont egyik sem mutatott kapcsolatot az A. flavus-adatokkal. A kórokozók átlagában szignifikáns hibridkülönbségek voltak. Az élen két szegedi hibrid végzett, 5. oldal (összes: 8)

6 közülük a Sze521 mindmáig köztermesztésben van. Jó adatai miatt a Saroltát is meg kell említeni, ma is ez az egyik szegedi húzófajta. Fontos, hogy az első négy hibrid varianciája 2 alatt marad, ami azt jelenti, hogy ezek mind a négy gombafajjal szemben jó ellenállóságot mutatnak. A DON-termelő gombák csőpenész-fertőzöttségi és DON-átlaga r= 0,96-os összefüggést mutattak, ami a vártnál lényegesen jobb, de más kísérletekben más hibridekkel nem mindig jön vissza. A F. verticilliodes kísérleti főátlagai és a fumonizin B1+B2 nem mutattak szignifikáns kapcsolatot, de külön-külön a két termőhely már r=0,4252, illetve r=0,3963, 10 százalékon szignifikáns kapcsolatot mutatott. Az A. flavus és aflatoxin kapcsolatát csak az újvidéki kísérletben tudtuk értékelni, mert Szegeden, bár volt fertőzés, de toxintartalom nem. Az újvidéki adatok r=0,9709-es összefüggést adtak (P=0.001). 6. oldal (összes: 8)

7 Sokkal gyakrabban találkozunk az 5. ábrán bemutatott jelenséggel, amikor bár a hibridek túlnyomó részénél kimutatható a kapcsolat a fertőzöttség és a toxintartalom között, mégis találunk olyanokat, amelyek a fertőzés alapján várt toxintartalom többszörösét vagy csak a töredékét termelik. Ennek a mértéke nagyobbnak látszik, mint amit a búzánál kaptunk. Ennyire eltérő adatok viszont a szegedújvidéki anyagban nem voltak. Mindenesetre ez azt mutatja, hogy a toxintúltermelés (sárga kiemelés) takarmánybiztonsági kockázat, a toxin-alultermelés (sárga kiemelés) viszont azért kockázat, mert a nagyon fertőzött tételeknek más minőségi problémája is lehet, mint a toxin, és jelenleg semmiféle garancia nincs arra, hogy a nagyon fertőzött tételekben más gombatörzs esetén nem fog-e mégis megjelenni jelentősebb toxintermelés. Úgy gondoljuk, akkor járunk el helyesen, ha a hibridek szelekciójánál az alacsony fertőzöttség és az alacsony toxintartalom egyidejű előfordulását keressük, és azokat választjuk ki további vizsgálatra, amelyek ebbe a csoportba tartoznak (kékkel kiemelve). Nyilván ezt mind a három gombafajra el kell végezni, és ennek alapján kell az adott hibridet minősíteni. Minthogy az egyes állatfajok toxinérzékenysége eltérő, itt a szennyezettebb tételeknél az összetett gyomrúak esetében például sokkal kisebb problémára lehet számítani, mint sertésnél, vagy a csirke például jobban tűri a DON-t, mint a sertés. Azonban ahhoz, hogy a gyakorlati szakemberek is el tudjanak igazodni ebben a kérdésben, egy kisokos-táblázat kellene, amelyből gyorsan választ lehet kapni ezekre a problémákra. Összefoglalás Tossenberger János professzor szerint az állatokkal megetetett fehérje nagyjából fele gabonafélékből 7. oldal (összes: 8)

8 származik. Ennek a kisebb része származik kukoricából, amitől senki sem vár el magas fehérjetartalmat. A kalászos gabonáknál már más a helyzet, itt a fajokban, és különösen az általunk alaposan vizsgált búzában már igen nagy fehérjetartalom- eltérések vannak, de a maximumminimum értékek között 10 százalék eltérés van. Elvileg semmi akadálya nincs százalékos fehérjetartalmú búzákat használni takarmányozásra. Ez ma nagyrészt árkérdés, mivel a nagy termés és a magas fehérjetartalom negatív korrelációt mutat, de százalék környékén még találunk olyan genotípusokat, amelyek elfogadható termést adnak. Nyilvánvalóan igen nagy szükség van arra, hogy a nagyobb fehérjetartalmú búzák iránti igény a gazdálkodók és az állattenyésztők részéről is megfogalmazódjon, mégpedig piaci eszközök révén magyarán a nagyobb fehérjetartalmat az árban is honorálni kell. Jó lenne azt is meghatározni, hogy mi a takarmánybúza. Mi úgy gondoljuk, biztosan nem a 8-10 százalék körüli fehérjetartalmú búza, ami semmilyen állatélettani szempontból nem minősíthető fehérjetakarmánynak, és csak számos adalék hozzáadásával lehet elfogadható tápot gyártani belőle. Minthogy a biológiai alapok adottak, végső soron a piaci kereslet dönti el, hogy lesz-e valami a fehérjetartalom növeléséből. Viszont lépni kell, mert a nemesítés a nagy termések felé fordult, és nem vagyok benne biztos, hogy ez a jó irány. Ezen túl azonban az is fontos, hogy a fehérje és természetesen a keményítő, a zsír stb. ne tartalmazzon olyan toxinokat, amelyek ellehetetlenítik az állattenyésztés gazdaságosságát. Ez alatt nemcsak a rosszabb súlygyarapodást, az állatorvosi költségek megugrását, a drága toxinkötők alkalmazását értem, hanem a kalászosoknál a tisztítási folyamat is százalékos szemveszteséget okoz, azaz ennyivel nő a tisztább, de kisebb mennyiségű termény ára és még ez sem biztosítja, hogy a beavatkozás sikeres. Minthogy a toxinszabályozás legfontosabb tényezője a rezisztencia, és mind a két fő gabonánkban igen jelentős fajtakülönbségek vannak e tekintetben, élni kell azzal a lehetőséggel, hogy ma már ki lehet választani azokat a fajtákat, amelyek az átlagnál jobbak. Ennek a módszertani és nemesítési alapjai készen vannak, dolgozni már lehet velük, annak ellenére, hogy számos kérdésre még választ kell találni. Az összes gabonánál nagyon fontos a fajtaelismerés korszerűsítése, és korszerűbb mesterséges fertőzési eljárások bevezetése a hagyományos természetes fertőződés felvételezése mellé. Mesterházy Ákos az MTA rendes tagja Varga Mónika, Szabó Balázs, György Andrea, Dr. Tóth Beáta NAIK-NÖKO, Szeged Szerző: Mesterházy Ákos/Varga Mónika/Szabó Balázs/György Andrea/Dr. Tóth Beáta Közzététel ideje: , hétfő, 08:05 A forrás webcíme: 8. oldal (összes: 8)

Toxintermelő gombákkal szembeni ellenállóság és toxinszennyezés kukoricában, kiemelten az A. flavus-ra és az aflatoxinokra

Toxintermelő gombákkal szembeni ellenállóság és toxinszennyezés kukoricában, kiemelten az A. flavus-ra és az aflatoxinokra Toxintermelő gombákkal szembeni ellenállóság és toxinszennyezés kukoricában, kiemelten az A. flavus-ra és az aflatoxinokra Mesterházy Ákos 1, Tóth Beáta 1, Toldi Éva 1, Varga Mónika 1, Varga János 2 Gabonakutató

Részletesebben

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Székesfehérvár Debrecen 2013. 05.15-16. Magyar Kukorica Klub Egyesület 1 Hivatkozások Szakcikk idézet: Agro Napló (Dr Mesterhézy Ákos) Történeti és szakmai részek:

Részletesebben

GOP -1.1.1-11-2012-0159

GOP -1.1.1-11-2012-0159 1 GOP -1.1.1-11-2012-0159 A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ALKALMAZKODÓ GABONAFÉLÉK BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS REZISZTENCIA NEMESÍTÉSE, NÖVÉNYVÉDELMÉNEK FEJLESZTÉSE, VALAMINT AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG NÖVELÉSE A növény- és

Részletesebben

GOP -1.1.1-11-2012-0159

GOP -1.1.1-11-2012-0159 GOP -1.1.1-11-2012-0159 A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ALKALMAZKODÓ GABONAFÉLÉK BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS REZISZTENCIA NEMESÍTÉSE, NÖVÉNYVÉDELMÉNEK FEJLESZTÉSE, VALAMINT AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG NÖVELÉSE A növény- és vetőmagtermesztésben,

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Szántóföldi beszámoló

Szántóföldi beszámoló A KUKORICA TOXIKUS CSŐPENÉSZ KÓROKOZÓKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓSÁGA KIVONAT nem minden évben fordul elő járvány, ezért a természetes fertőződés felvételezése hasznos, de a genetikai ellenálló képességgel

Részletesebben

AGROÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐK HATÁSA A FŐBB GABONANÖVÉNYEINK FUZÁRIUM FERTŐZÖTTSÉGÉRE ÉS MIKOTOXIN TARTALMÁRA

AGROÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐK HATÁSA A FŐBB GABONANÖVÉNYEINK FUZÁRIUM FERTŐZÖTTSÉGÉRE ÉS MIKOTOXIN TARTALMÁRA A MAGYAR TOXIKOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK KONFERENCIÁJA TOX 2018 Konferencia - Lillafüred, 2018. október 17-19. AGROÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐK HATÁSA A FŐBB GABONANÖVÉNYEINK FUZÁRIUM FERTŐZÖTTSÉGÉRE ÉS MIKOTOXIN TARTALMÁRA

Részletesebben

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon!

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon! REPCE BÚZA ÁRPA LG őszi vetőmag ajánlat 2015 Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2 Őszi vetőmag ajánlat REPCE 3 A Limagrain kutatási tevékenységének középpontjában a termésmennyiség folyamatos növelése mellett,

Részletesebben

Mikotoxinok jelenléte a takarmányokban

Mikotoxinok jelenléte a takarmányokban Mikotoxinok jelenléte a takarmányokban 23-21 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Európai Élelmiszerlánc Parlament FOODLAWMENT Kiemelten Közhasznú

Részletesebben

A MAGYAR KUKORICA KLUB TOXIKUS CSŐPENÉSZ KÓROKOZÓKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓSÁGTESZTJE, Szántóföldi beszámoló

A MAGYAR KUKORICA KLUB TOXIKUS CSŐPENÉSZ KÓROKOZÓKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓSÁGTESZTJE, Szántóföldi beszámoló A MAGYAR KUKORICA KLUB TOXIKUS CSŐPENÉSZ KÓROKOZÓKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓSÁGTESZTJE, 2014. Szántóföldi beszámoló A 2013-évi aflatoxin és a 2014-évi fuzárium csőpenész járvány, amely eddigi töredékes információk

Részletesebben

7.1. A kutatásunk célja. - A nemesítők részére visszajelzést adni arról, hogy az új hibridek a herbicidek fitotoxikus hatását mennyiben viselik el.

7.1. A kutatásunk célja. - A nemesítők részére visszajelzést adni arról, hogy az új hibridek a herbicidek fitotoxikus hatását mennyiben viselik el. 7. A HERBICIDEK SZELEKTIVITÁSÁNAK ILLETVE A KÜLÖNBÖZŐ GENOTÍPUSÚ KUKORICAHIBRIDEK ÉS AZOK SZÜLŐPARTNEREINEK SPECIFIKUS HERBICID- ÉRZÉKENYSÉGÉNEK VIZSGÁLATA 7.1. A kutatásunk célja - A nemesítők részére

Részletesebben

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Bevezetés A dohánytermesztők körében a vajvirág vagy dohány virág jól ismert,

Részletesebben

dr. Szieberth Dénes elnök Magyar Kukorica Klub Egyesület

dr. Szieberth Dénes elnök Magyar Kukorica Klub Egyesület A Magyar Kukorica Klub Egyesület által folytatott Top20 Fajtakísérleti és Fajtainformációs Rendszerben* vizsgált egyes kukorica hibridek csőfuzáriumos megbetegedéssel szemben mutatott ellenállósági tulajdonságai

Részletesebben

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Gazdaságos kukorica termesztés GK hibridekkel Szél Sándor és munkatársai Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged 2016.02.24 Mikor gazdaságos? Ha a termésért kapott bevétel meghaladja

Részletesebben

Önéletrajz. Fajtaelőállító nemesítés. a/ hasznosított szabadalmak (búzafajták) száma és mértéke összesen: 35 ebből nemzetközi: 1 hazai: 35

Önéletrajz. Fajtaelőállító nemesítés. a/ hasznosított szabadalmak (búzafajták) száma és mértéke összesen: 35 ebből nemzetközi: 1 hazai: 35 Önéletrajz Általános adatok Név: Mesterházy Ákos Munkahely, beosztás: Gabonatermesztési Kutató Kht, Szeged, tudományos tanácsadó, főosztályvezető, egyetemi magántanár, Szent István Egyetem, Növényvédelemtani

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

8. táblázat. MKK kísérlet, csőfuzárium összes fertőzöttség, Csőpenészfertőzöttség %

8. táblázat. MKK kísérlet, csőfuzárium összes fertőzöttség, Csőpenészfertőzöttség % Kukorica csőpenész borítottság értékelése mesterséges fertőzési kísérletekben Mesterházy Ákos, Toldiné Tóth Éva, Szabó Balázs, Kovács Nándor, Varga Mónika, Tóth Beáta, Szieberth Dénes (Kivonat) 2. sz.

Részletesebben

Hungary-Romania Cross-Border Co-operation Programme 2007-2013

Hungary-Romania Cross-Border Co-operation Programme 2007-2013 Hungary-Romania Cross-Border Co-operation Programme 2007-2013 Projekt címe: Határon átnyúló együttműködés a mezőgazdasági kutatás és oktatás területénbúza stressz ellenálló képességének fokozása érdekében

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

Őszi kalászosok. gazdasági értékvizsgálata és növénykórtani eredményei Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Őszi kalászosok. gazdasági értékvizsgálata és növénykórtani eredményei Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Őszi kalászosok (őszi búza, tritikálé, tönkölybúza) gazdasági értékvizsgálata és növénykórtani eredményei 2012 NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztály

Részletesebben

A búza rozsdabetegségei

A búza rozsdabetegségei NÖVÉNYVÉDELEM ROVATVEZETŐ: Dr. Békési Pál c. egyetemi tanár Veszélyes növénybetegségek (II./2.) A sorozat megtervezésében és szerkesztésében közreműködik Dr. Békési Pál és Dr. Fischl Géza A burgonya Y

Részletesebben

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár Kukorica hibridek alkalmazkodóképességének jellemzése termésstabilitás vizsgálatokkal a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérleteinek 2015. évi eredményei alapján Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet,

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Berény Elismerés éve: 2010. Szálkás, korai érésű Általánosan jó alkalmazkodó-képességű, kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkező,

Részletesebben

III. GABONAKUTATÓ FÓRUM 2014

III. GABONAKUTATÓ FÓRUM 2014 A Gabonakutató Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja III. GABONAKUTATÓ FÓRUM 2014 című rendezvényére.. KILENC ÉVTIZED ÉS A JELENLEGI KUTATÁSI EREDMÉNYEK Időpont: 2014. november 18. (kedd) 10.30 17.30 2014.

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Őszi búzafajták magas hozamának megőrzése környezeti stressz hatása alatt

Őszi búzafajták magas hozamának megőrzése környezeti stressz hatása alatt Őszi búzafajták magas hozamának megőrzése környezeti stressz hatása alatt CORNET_6_08_WHEATSTR OM-00887/2009 Beszámolási időszak: 2009. október 1-2010. szeptember 30. Támogatott szervezet: Projectvezető:

Részletesebben

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA Limousin tenyészüszők választási mutatóinak vizsgálata 1 () LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA KOVÁCS A. 1 -BÁDER E. 1 - MIHÁLYFI I. 2 -GYÖRKÖS I. 3 1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Nyíregyháza, 2015. 03. 21. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei (Debrecen-Pallag, )

A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei (Debrecen-Pallag, ) A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei (Debrecen-Pallag, 1996-5) NAGY GYULA VARGA LAJOS Agrotab Kft. BEVEZETÉS A dohánykutatás nemzetközi szervezetének, a CORESTA-nak a növénykórtani

Részletesebben

FIT jelentés Kompetencia mérés 6.és 8. évfolyamon

FIT jelentés Kompetencia mérés 6.és 8. évfolyamon Intézményi jelentés FIT jelentés 2016 Kompetencia mérés 6.és 8. évfolyamon Az intézmény egy jelentést kap a 6- és a 8. évfolyam esetében. Emellett készült egy összesített jelentés is. Az adatok a 2015-16-os

Részletesebben

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Dr. Varga Lajos Agroport-D Kft. A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Fajtanemesítés Fajtaelismerés Hazai nemesítésű fajták, fajtahasználat Vetőmagtermesztés

Részletesebben

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság lapja Tisztelt Olvasók! Kalászos és repce fajtabemutatóinkra invitáló Híradónk ez évi nyári számának írásaiban is igyekszünk a múló, de

Részletesebben

A BAROMFI FONTOSABB MYCOTOXICOSISAINAK KLINIKO PATOLÓGIÁJA (Irodalmi adatok és aktuális vizsgálatok)

A BAROMFI FONTOSABB MYCOTOXICOSISAINAK KLINIKO PATOLÓGIÁJA (Irodalmi adatok és aktuális vizsgálatok) A BAROMFI FONTOSABB MYCOTOXICOSISAINAK KLINIKO PATOLÓGIÁJA (Irodalmi adatok és aktuális vizsgálatok) Glávits Róbert, Ivanics Éva, Fazekas Béla, Ványi András MGSZH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

Mikotoxinok a gabonatermesztésben: az élelmiszerbiztonsági kihívás

Mikotoxinok a gabonatermesztésben: az élelmiszerbiztonsági kihívás Mikotoxinok a gabonatermesztésben: az élelmiszerbiztonsági kihívás Mesterházy Ákos Gabonatermesztési Kutató Kht, Szeged A gabonafélék a magyar szántóterület kétharmadát foglalják el. A legnagyobb élelmiszer-

Részletesebben

26. évfolyam 2. szám 2012. nyár. Cikkünk a 2. oldalon. Magyar vetőmag, egészséges élelmiszer. Vásári nagydíjat kaptunk

26. évfolyam 2. szám 2012. nyár. Cikkünk a 2. oldalon. Magyar vetőmag, egészséges élelmiszer. Vásári nagydíjat kaptunk 26. évfolyam 2. szám 2012. nyár Cikkünk a 2. oldalon Magyar vetőmag, egészséges élelmiszer Vásári nagydíjat kaptunk Magyar vetőmag, egészséges élelmiszer A Vessünk magyar vetőmagot! kampány keretében március

Részletesebben

Martonvásári őszi zabfajták

Martonvásári őszi zabfajták 1. oldal (összes: 11) 2. oldal (összes: 11) Az idei tél eddig az átlagosnál enyhébb volt, ezért nem az áttelelés kérdése, hanem az áttelelő kórokozók és a kártevők kerültek előtérbe. 1. kép: Őszi zab és

Részletesebben

A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL

A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL A martonvásári agrárkutatások hatodik évtizede A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL MARTON L. CSABA, SZŐKE CSABA ÉS PINTÉR JÁNOS Kukoricanemesítési Osztály Bevezetés Hazai éghajlati viszonyaink

Részletesebben

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT 2012 KISKUN KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT Magyar földbe magyar vetőmagot! IN MEMORIAM Dr. Rády Samir 1941 2011 Megkezdett munkádat méltóképpen folytatjuk. Tisztelt Termelők! A Kiskun Kft. megújult vezetése köszönti

Részletesebben

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Alanyfajták tulajdonságai (Az anyatelepeken) Vesszők beérlelése - a tenyészidő függvénye - befolyásolja a ráoltott nemes érési folyamatait Vesszőhozam:

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

ŐSZI KALÁSZOS VETŐMAG HELYZET 2018.

ŐSZI KALÁSZOS VETŐMAG HELYZET 2018. ŐSZI KALÁSZOS VETŐMAG HELYZET 2018. Vetőmag Szövetség Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekció Juhász Zoltán Sumi Agro Hungary Kft. XVI. KALÁSZOSGABONA FÓRUM Visegrád, 2018. szeptember 4-5. Régi

Részletesebben

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK SOROZAT LEVÉL- FOLTOSSÁGOK Tartalomjegyzék A foltbetegségek kórokozói és tünetei A foltbetegségek kórokozói és tünetei 3 6 Jelentôség és életmód 7 A kórokozók járványtana 8 Kártétel 9 11 Agrotechnika,

Részletesebben

A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/

A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/ A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/ Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet 1924-1949 1922 1924 Országos Kender- és Lentermesztési Kísérleti Állomás Növénytermesztési

Részletesebben

A FUSARIUM ÉS A MIKOTOXINOK (Mit kell tudnia a gabonatermelınek és feldolgozónak?)

A FUSARIUM ÉS A MIKOTOXINOK (Mit kell tudnia a gabonatermelınek és feldolgozónak?) A FUSARIUM ÉS A MIKOTOXINOK (Mit kell tudnia a gabonatermelınek és feldolgozónak?) Lásztity Radomír Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

A évi TOP20 kukorica hibridek terméseinek stabilitásvizsgálata

A évi TOP20 kukorica hibridek terméseinek stabilitásvizsgálata A 2017. évi TOP20 kukorica hibridek terméseinek stabilitásvizsgálata Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár A 2017. évi kisparcellás kísérletek eredményei alapján az egymástól eltérő,

Részletesebben

Válasz. Dr. Bán Rita opponensi véleményére

Válasz. Dr. Bán Rita opponensi véleményére Válasz Dr. Bán Rita opponensi véleményére Köszönöm Opponensem alapos, minden részletre kiterjedő bírálatát, kritikai észrevételeit, hasznos tanácsait a dolgozat szerkesztésével kapcsolatban és nem utolsósorban

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Kukorica tőzsdei jegyzésének alakulása

Részletesebben

Elemzés a májusi kompetenciamérés iskolai eredményeiről (8. és 10. évfolyam)

Elemzés a májusi kompetenciamérés iskolai eredményeiről (8. és 10. évfolyam) Elemzés a 26. májusi kompetenciamérés iskolai eredményeiről (8. és 1. évfolyam) Bevezetés A kompetenciamérés keretei A 26 tavaszi kompetenciamérés eredményeit a nyolcadik évfolyamról teljes körűen, a tizedik

Részletesebben

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola kompetenciamérésének 2015-es évi intézményi értékelése Készítette: Knódel Éva

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola kompetenciamérésének 2015-es évi intézményi értékelése Készítette: Knódel Éva Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola kompetenciamérésének 2015-es évi intézményi értékelése Készítette: Knódel Éva 2016. június 17. 6 évfolyam A hatodik évfolyamon összesen 296 diák tanult

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com 07 1. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM 2013. OKTÓBER A TARTALOMBÓL PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN PIONEER PROTECTOR TM = KIEMELKEDŐ BIZTONSÁG! TERMELŐI INTERJÚ - TERMELÉS PIONEER VETŐMAGOKKAL AZ AFLATOXIN

Részletesebben

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYNEMESÍTÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Növénynemesítés fogalma és célja Növénynemesítés feladatai Növénynemesítés társtudományai A

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz.

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/19

Részletesebben

A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések

A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Martonvásár, 2015. október 28. Helyzetkép A szaporítóanyag termőterület

Részletesebben

2005/2. XVII. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2005/2. XVII. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2005/2 XVII. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2 2005/2 Vendégeink A Világbank megbízásából és támogatásával 7 fõs Azerbajdzsán delegáció tartózkodott intézetünkben 2005.

Részletesebben

SZEMES TERMÉNYEK MIKOTOXIN HELYZETE A MINŐSÉGVIZSGÁLÓ SZEMSZÖGÉBŐL. Gödöllő, 2011. március 10.

SZEMES TERMÉNYEK MIKOTOXIN HELYZETE A MINŐSÉGVIZSGÁLÓ SZEMSZÖGÉBŐL. Gödöllő, 2011. március 10. SZEMES TERMÉNYEK MIKOTOXIN HELYZETE A MINŐSÉGVIZSGÁLÓ SZEMSZÖGÉBŐL Gödöllő, 2011. március 10. Amit a Gabona Controlról tudni érdemes A CONCORDIA Zrt. része (Minőségellenőrzési Igazgatósága) 1990-ben alakult

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

A Gabonakutató 9. évtizede

A Gabonakutató 9. évtizede A Gabonakutató 9. évtizede Szilágyi László ügyvezető igazgató Növénynemesítés és kutatás 60 fő kutató, ebből: 12 fő egyetemi doktor 17 fő kandidátus ill. PhD fokozatú 4 fő akadémiai doktor 1 fő az Akadémia

Részletesebben

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005 2300/9/2005. GYŐR 2005. november Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

RÉGI MAGYAR BÚZAFAJTÁK, MINT LEHETSÉGES KALÁSZFUZÁRIUM REZISZTENCIAFORRÁSOK

RÉGI MAGYAR BÚZAFAJTÁK, MINT LEHETSÉGES KALÁSZFUZÁRIUM REZISZTENCIAFORRÁSOK Hagyomány és haladás a növénynemesítésben RÉGI MAGYAR BÚZAFAJTÁK, MINT LEHETSÉGES KALÁSZFUZÁRIUM REZISZTENCIAFORRÁSOK LÁSZLÓ EMESE, PUSKÁS KATALIN, SZUNICS LÁSZLÓ, VEISZ OTTÓ, VIDA GYULA MTA Mezőgazdasági

Részletesebben

A 2012 KARÁCSONYI, SZILVESZTERI IDŐSZAK HATÁSA A BUDAPESTI, ILLETVE A VIDÉKI SZÁLLODÁK TELJESÍTMÉNYÉRE

A 2012 KARÁCSONYI, SZILVESZTERI IDŐSZAK HATÁSA A BUDAPESTI, ILLETVE A VIDÉKI SZÁLLODÁK TELJESÍTMÉNYÉRE A KARÁCSONYI, SZILVESZTERI IDŐSZAK HATÁSA A BUDAPESTI, ILLETVE A VIDÉKI SZÁLLODÁK TELJESÍTMÉNYÉRE A Xellum Kft. által rendelkezésre bocsátott adatok alapján az MSZÉSZ elemzést készített arról, hogyan alakult

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése A 2014. évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése Matematika 6. osztály A szignifikánsan jobban, hasonlóan, illetve gyengébben teljesítő telephelyek száma és aránya (%) Az ábra azt mutatja

Részletesebben

Légi növényvédelem és növénytáplálás drónokkal. - Tények és tervek -

Légi növényvédelem és növénytáplálás drónokkal. - Tények és tervek - Légi növényvédelem és növénytáplálás drónokkal. - Tények és tervek - Növényvédelmi Intézet, Gödöllő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (NAIK MGI) Nemzeti

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Az orszá gos kompetenciáme re s kie rte kele se. Berzsenyi Dá niel Gimná zium 1133 Budápest, Ká rpá t utcá ju nius 21.

Az orszá gos kompetenciáme re s kie rte kele se. Berzsenyi Dá niel Gimná zium 1133 Budápest, Ká rpá t utcá ju nius 21. Az orszá gos kompetenciáme re s kie rte kele se Berzsenyi Dá niel Gimná zium 1133 Budápest, Ká rpá t utcá 49 53. 2017. ju nius 21. Hogyan viszonyul a gimnázium/szakgimnázium mérési teljesítménye az országos

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 30. évfolyam 2. szám, 2016. nyár kutatás+marketing szeged GyönGyszemei GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy 1 Tartalom MEGHÍVÓ FAJTABEMUTATÓNKRA...........................3

Részletesebben

GabonaKutató. 90 év HÍRADÓ. a jövő kenyeréért. tapasztalatával. Kutatás + Marketing

GabonaKutató. 90 év HÍRADÓ. a jövő kenyeréért. tapasztalatával. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing GabonaKutató A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 28. évfolyam 2. szám 2014. nyár HÍRADÓ 90 év tapasztalatával a jövő kenyeréért Terménytároló Vetőmagüzemi fejlesztés Meghívjuk bemutatóinkra

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz.

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz. A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL T 37 442 sz. OTKA téma Zárójelentés A magyar növénytermesztésben jelentős szerepet játszanak

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2014-es évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2014-es évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2014-es évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva 2015. június 17. I. A telephely épületének állapota és

Részletesebben

ŐSZI BÚZA GENOTÍPUSOK BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA HAGYOMÁNYOS ÉS MOLEKULÁRIS MÓDSZEREKKEL

ŐSZI BÚZA GENOTÍPUSOK BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA HAGYOMÁNYOS ÉS MOLEKULÁRIS MÓDSZEREKKEL A martonvásári agrárkutatások hatodik évtizede ŐSZI BÚZA GENOTÍPUSOK BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA HAGYOMÁNYOS ÉS MOLEKULÁRIS MÓDSZEREKKEL VIDA GYULA 1, GÁL MARIANN 1, KÁROLYINÉ CSÉPLŐ MÓNIKA 1, LÁSZLÓ

Részletesebben

A Top20 Fajtakí sé rléték érédmé nyéinék hélyénké nti é rté kélé sé

A Top20 Fajtakí sé rléték érédmé nyéinék hélyénké nti é rté kélé sé A Top20 Fajtakí sé rléték érédmé nyéinék hélyénké nti é rté kélé sé A fajtakísérleti eredmények áttekintése a sok, különböző tulajdonságokat megjelenítő adat miatt nagy figyelmet és nem kevés fáradságot

Részletesebben

Féléves hidrometeorológiai értékelés

Féléves hidrometeorológiai értékelés Féléves hidrometeorológiai értékelés Csapadék 2015 januárjában több mint kétszer annyi csapadék esett le a KÖTIVIZIG területére, mint a sok éves havi átlag. Összesen területi átlagban 60,4 mm hullott le

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Auradur Korai, szálkás kalászú, közepes növénymagasságú, kiváló szárszilárdságú és jó télállóságú fajta, amely kiváló

Részletesebben

KUKORICA GENOTÍPUSOK FUZÁRIUMOS SZÁRKORHADÁSA FUSARIUM STALK ROT OF MAIZE GENOTYPES

KUKORICA GENOTÍPUSOK FUZÁRIUMOS SZÁRKORHADÁSA FUSARIUM STALK ROT OF MAIZE GENOTYPES Hagyomány és haladás a növénynemesítésben KUKORICA GENOTÍPUSOK FUZÁRIUMOS SZÁRKORHADÁSA SZŐKE CSABA 1, SZLÁVIK SZABOLCS 2, RÁCZ FERENC 1 ÉS PINTÉR JÁNOS 1 1 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, Martonvásár

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése

A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése 2016. június 10. Készítette: Karenyukné Major Ágnes I. A telephely épületének

Részletesebben

A fontosabb kukorica hibridek minőségi tulajdonságainakai akulása földrajzi tájanként

A fontosabb kukorica hibridek minőségi tulajdonságainakai akulása földrajzi tájanként Földrajzi Értesítő XXXIX. évf. 1990.1-4. füzet, pp. 196 205. A fontosabb kukorica hibridek minőségi tulajdonságainakai akulása földrajzi tájanként PROKSZÁNÉ PAPLÓGÓ ZSUZSANNA SZÁNIEL IMRE Napjainkban a

Részletesebben

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Universitatis Debreceniensis Sedes Scien tiarum A g ric ult ur ae DE AKIT A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Debrecen, 2017 Universitatis Debreceniensis Sedes Scien

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK VII. évfolyam 2. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK A MEZŐGAZDASÁG 2016. ÉVI TELJESÍTMÉNYE A mezőgazdaság 2016. évi teljesítménye A mezőgazdaság 2016. évi teljesítménye VII. évfolyam 2. szám 2017 Megjelenik

Részletesebben

A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése

A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése 2016. június 10. Készítette: Karenyukné Major Ágnes I. A telephely épületének

Részletesebben

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2015-ös évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva 2015. június 17. I. A telephely épületének állapota és

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2016-os évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2016-os évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája 2016-os évi kompetenciamérésének értékelése Készítette: Knódel Éva 2017. június 17. I. A telephely épületének állapota és

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 290/29

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 290/29 2006.10.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 290/29 A BIZOTTSÁG 1572/2006/EK RENDELETE (2006. október 18.) a gabonafélék intervenciós hivatalok által történő átvételére vonatkozó eljárások létrehozásáról,

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048897/03 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048897/03 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 14. (OR. en) 6294/17 AGRILEG 42 VETER 16 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 13. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben